Cancergåtan är löst

Anna Böhlmark har publicerat en film med professor Thomas Seyfried, som har funnit att en ketogen kost motverkar cancer.
Tumörceller använder endast socker som bränsle, och när man minskar tillgången på socker, och i stället använder ketoner som bränsle, svälter cancercellerna. Detta fann redan Otto Wahrburg på 30-talet, men hans fynd har trängts bort därför att de har varit obekväma i fettfobins tidevarv.

Jag såg en länk till ytterligare en film med Thomas Seyfrid, om kolhydrater och cancer, samt andra metabola sjukdomar.

Sven-Erik Nordin länkar till mera att läsa i detta ämne: Vad är Ketogen kost,  och Några böcker han rekommenderar samt en översättning av en sammanfattning av Seyfrids bok: Cancer as a metabolic disease.

 

Comments

 1. 1
  Kjell Andréasson säger

  Mycket intressant att höra!

 2. 2
  foie gras säger

  Det är precis vad franske cancerforskaren och klinikern Laurent Schwartz också säger – även han utgår från nobelpristagaren Otto Warburgs upptäckter på 1920-talet om cancercellens metabolism. Kanske är de svenska forskarna elever till franske Schwartz – det är väl inte fråga om svenskt plagiat av Schwartz??

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  2 foie gras
  Jag förstår inte, vilka svenska forskare syftar du på?

 4. 4

  Den som har tid att läsa litet mer om ketogen kost och dess historia kan göra det här: https://www.svaradoktorn.se/425558411

  Och Georgia Edes sammanfattning av Thoms Seyfrieds bok ”Cancer as a Metabolic Disease” hittar du här (översatt till svenska): https://www.svaradoktorn.se/425408168

 5. 5
 6. 6
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Thomas Seyfrieds bok är en väldigt ”tung” bok i sammanhanget.

  När jag tog upp boken i en krönika 2015 följde en väldigt livlig och lärorik debatt med över 300 kommentarer.

  https://annikadahlqvist.com/2015/03/15/den-kansliga-fragan-om-cancer/

 7. 7

  Vissa cancerformer verkar ju kunna överleva (växa?) även på ketoner, och inte bara socker. Det har jag fått som mothugg någon gång, av en rätt påläst person, när jag förordade ketogen kost i cancersammanhang. Hur ser ni på detta?

  (Jag föreställer mig att ketogen kost ändå är av godo vid en cancerform som kan leva på ketoner, och även i kakexistadiet har ju ketogen kost visat sig fördelaktig. Och många vittnar om generellt bättre immunförsvar på ketogen kost, vilket jag antar är högst relevant även för cancer.)

 8. 8

  Den personen var nog inte tillräckligt påläst då, i och med att ketoner bryts ner till två molekyler av acetilCoA och går in i Krebs cykel, som bara förekommer i mitokondrierna…dom små ”kraftverken”, där större delen av energi utvinnes och som i cancerceller är defekta, om inte helt frånvarande. Därav följer att cancer-celler är tvingade att utnyttja enbart glukos som spjälkas ner i glycolysen, vilken försiggår i cell-plasman, för att tillgodose sitt energibehov, dock med nackdelen av ett betydligt lägre energivärde. Med detta följer också en försurning, eftersom piruvatet som bildas reduceras till mjölksyra, som sedan går tillbaka till levern och kan gå in i gluconeogenesen för nybildning av glukos. En ond cirkel alltså!

 9. 9

  Kan den mjölksyran neutraliseras på något sätt? Vad kan man äta som åstadkommer det?

 10. 10

  Det mest logiska då verkar väl att vara en brytning av den onda cirkeln genom att trappa ner på kolhydrater så mycket som möjligt!?

 11. 11

  Hydrazinsulfat eller cesiumklorid, men de är ganska kontroversiella om läser vad som skrivs på nätet. Cesiumklorid låter lite säkrare om man googlar.

 12. 12

  en intressant cancerhistoria:

  https://www.youtube.com/watch?v=NAMYAoiCSsI

 13. 13

  Mycket intressant…och mycket skrämmande…! Borde ses av många…

 14. 14
  ulf pohl säger

  Jag tror ju för min del att årets nobelpris i fysiologi och medicin – om autofagi – ger Big Pharma en rejäl skrämselhicka. Det är ju ett känt fenomen att fasta efter några dagar leder till autofagi/återvinning av näring ur skräp,skadade och dysfunktionella celler (läs cancerogena celler). Walter Longo har ju upplevt detta i en studie på cancerinfekterade råttor där alla fastande råttor hade överlevt efter sex veckor. Alla råttor i kontrollgruppen (som åt som vanligt) var däremot döda. ”Cancerindustrin” är extremt lönande därför är det så svårt att få en botande behandling. Hoppas nu bara att industrin nu inte lyckas med att återigen blanda bort korten med sin vanliga desinformation. Någon omtanke om patienten har man ju aldrig visat.

 15. 15

  Jag blir förbryllad. Det verkar finnas motsatta åsikter om autofagi och cancerceller.

  Valter Longo påstår att autofagi försvagar cancerceller:
  https://www.forskning.se/2016/08/29/fasta-ett-effektivt-verktyg-i-cancerbehandling/

  Klas Wiman på Karolinska påstår att autofagi förstärker cancerceller:
  https://www.cancerfonden.se/nyheter/cellens-atervinningssystem-har-betydelse-vid-cancer

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa