Ny genmodifierad potatis på gång

Sverigesradio.se. Genklippt knöl kan ersätta förbjuden GMO-potatis.

Det är med genmodifieringstekniken CRISPR/Cas9 som man har tillverkat denna. Den innehåller inte stärkelsen amylos utan bara amylopektin. Den ska användas av industrin som konsistensgivare i industrimat.

Är denna potatis bättre än den gamla sorten? Finns det nackdelar?

Svensk potatis

 

Comments

 1. 1
  Anders S säger

  Likväl genmanipulerad! Bojkotta de företag som är involverade!

  Äter ingenting som innehåller konsistensgivare. Köper med få undantag enbart mat som består av EN ingrediens.

 2. 2
  Mats Lindberg säger

  enligt vetenskapradion på SR är skillnaden att ingenting främmande införts, man har istället ”klippt bort” delar. Låter åtminstone bättre i mina öron.

 3. 3
  ulf pohl säger

  Min grundläggande uppfattning är att ändrar man i sammansättningen och molekylerna hos vilket livsmedel som helst, så skapar man en utmaning för kroppens jämviktsläge och hormonella styrning. Immunsystemet känner inte igen dessa nya molekyler och kan reagera med att bekämpa dessa. Då har man fått ett autoimmunt problem på halsen i värsta fall. Jag tror att allt syntetiskt/onaturligt/processat är riskfaktorer för vår hälsa. Värst är nog medicinering och vaccinering för att dölja symptomen på upplevda kroppsreaktioner-läs förgiftningar.

 4. 4
  Docent Göran säger

  @ Mats Lindberg:

  Hela tiden ”låter det bättre” men faktum är att man inte har en susning om de långsiktiga konsekvenserna av att möblera om bland generna. Innan man genomfört årslånga djurförsök med GMO-grödorna för att ta reda på om hälsan förstörs som t.ex. Seralini gjorde med GMO-majsen får detta bara inte komma ut på marknaden. I dags läget testar man under 90 dagar och det verkar som om de allvarliga skadorna första uppträder senare. – ett smart ”optimistiskt” drag av företagen. Och deras hemliga filer lär vi inte komma utan rättegångar.

  Advokaten Steven Druker avslöjade det officiella hyckleriet som sopar problemen med GMO under mattan.

  https://annikadahlqvist.com/2015/10/30/vara-gener-och-vara-sjukdomar/

  CRISPR/Cas9 tekniken har förvandlat allt till en enda stor lekstuga. Problemet är att man leker med människans hela existens. Man vet bara inte när, var och hur leken kan gå överstyr.

 5. 5
  Bert Nilsson säger

  Allt ”naturligt” måste inte vara bra och all manipulation måste inte vara dåligt. Rapsolja innehöll förr stor mängd erukasyra som visade sig vara skadligt för hjärtat. Man lyckades med förädling få bort erukasyran men hade man istället fixat saken via genmanipulation hade det kanske också varit bra.

 6. 6

  Jag antar att amylopektin omvandlas till glukos, när vi äter det. Eller kan det vara så väl att det blir resistent stärkelse? Beroende på vilket, får vi LCHFare säga usch och fy eller hurra. Vet någon hur vi bör reagera?

 7. 7
  Ulf pohl säger

  Jag är inte helt övertygad om rapsoljans nyttighet eftersom den är manipulerad. Tror att olivolja är säkrare och nyttigare även om det fuskas rejält med spårbarheten. Det säljs t.ex. mera ”italiensk” olivolja än som produceras i Italien.(Fylls på med spansk-det vet spanjorerna. Även att deras olja är bättre).

 8. 8
  Docent Göran säger

  Bert Nilsson Skrev:

  Allt ”naturligt” måste inte vara bra och all manipulation måste inte vara dåligt.

  Självklart är det på detta sätt! ”Traditionell” (om man nu är allergisk mot ordet ”naturlig” av filosofiska industriskäl) växt- och djurförädling kan man då se som ”manipulering av gener” och för den delen också när man i ungdomen söker sig en livspartner.

  Förespråkarna för GMO, speciellt industrin och inte minst professorer av Stefan Janssons kaliber (som jag för övrigt har kommunicerat en hel del med) biter sig med kärlek fast vid sådana ”infantila” argument vilket för mig bara bevisar att de antingen inte vill eller inte har förmåga att förstå att de inte vet vad de håller på med. Troligtvis gäller det första skälet.

  Att resonera med denna typ av förespråkare för GMO är därför som att tömma vatten på en gås. De vill av ”naturliga” skäl inte förstå det mest elementära när det gäller försiktighetsprinciper i vår tillvaro. (Tänk bara på själva ordet ”samhälle” i förhållande till en sådan inställning – ett gammalt religiöst tema sedan ”Mammons” dagar men ständigt lika aktuellt!) Hur förklarar man annars den globala förgiftningen av vår värld med kanske 100 000 olika ”artificiella” kemikalier som mer eller mindre okontrollerat släppts ut och cirkulerar i vår miljö. (Här finns utrymme för mer ”naiva” argument!) Här kan man verkligen tala om ”girighetens omänskliga optimism”.

  Men om man ärligt och med öppet sinne är intresserad av denna fråga tycker jag att man ska ta sig besväret att läsa Steven Drukers mycket välgenomtänkta och väldokumenterade bok. (Kan betraktas som ”tung läsning”.) Men har man redan på förhand bestämt sig för att ”gilla” läget och vill försvara det kanske man ska låta bli den boken.

  Inom parantes kan jag berätta att Stefan Jansson minsann inte läste ”sådana böcker” när jag föreslog honom detta. Han hade mer än väl nog av sin optimistiska forskning med CRISPR/Cas9-tekniken men han är verkligen inte ensam i sin professionella marsch i ”okunnighetens filosofiska landskap”.

  Så här på morgonkvisten och med avsnitttet om Parmenides uppslaget i Platons samlade verk i mitt knä framför braskaminen slår mig Bertrand Russell’s ord med kraft. (De är faktiskt inte så arroganta som de låter om man verkligen ”tänker efter”.)

  ”De flesta människor skulle hellre dö än tänka – och de gör det!”

 9. 9
  Docent Göran säger

  Docent Göran Skrev:

  ”De flesta människor skulle hellre dö än tänka – och de gör det!”

  Eller som en ”tänkande” professorskollega på Chalmers uttryckte det.

  ”Tänk efter FÖRE!”

 10. 10
  Konsument i Sverige säger

  …”CRISPR-Cas9 har utvecklats av forskaren Emmanuelle Charpentier, vid Umeå universitet. Den gör det möjligt att klippa och klistra i gener hos både växter, djur och människor.”…

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/potatis-har-dna-forandrats-av-gensax-1

  …”Professor odlade genklippt broccoli

  Tack vare den nya gensaxen, kan man rikta mutationen till en bestämd gen, ja till och med till ett bestämt ställe på en bestämd gen.

  CRISPR-Cas9 har tidigare använts praktiskt, i höstas skördade professor Stefan Jansson hemma i sin trädgård utanför Umeå en DNA-förändrad växt, en broccoli-liknande kål som också behandlats med gensaxen.”

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Erling:
  Såvitt jag vet blir varje amylopektinmolekyl glukos, och är alltså inte resistent stärkelse.

 12. 12
  Docent Göran säger

  @ Konsument i Sverige:

  Ja – det är mycket halleluja kring denna teknik helt i klass med statinerna.

 13. 13

  11@ Annika Dahlqvist:
  Det tolkar jag som att det är amylos som bildar resistent stärkelse, är det så?

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 13 Erling:
  Enligt Svensk Potatis är det en del av amylosen som utgör resistent stärkelse.

 15. 15

  Amylos är långa kedjor av glukos, amylopektin är rikt grenade. ”Resistensen” kommer av om bindningarna är en sort som magens enzymer klarar av eller ej. Om det är (mer) kopplat till endera stärkelsen känner jag inte till.

 16. 16
  Rolf Löfgren säger

  Min spontana känsla inför denna nya GMO-teknik är att den är inte bättre än den gamla, och därmed absolut bör undvikas.

  Jag anser att naturen är den grundläggande ordning som vi måste hålla oss till, om mänskligheten ska ha någon framtid. Människans kropp är tvingad att bearbeta varje matbit, som sväljs ner, till minsta molekyl, och kroppen måste behandla varje molekyl på rätt sätt. Allting ska tas upp av kroppen och byggas om till de molekyler som kroppen behöver för tillfället.

  Art-främmande molekyler ställer till oreda och stör den finstämda balans, som är förutsättningen för hälsa.

 17. 17

  Rolf Löfgren Skrev:

  Allting ska tas upp av kroppen och byggas om till de molekyler som kroppen behöver för tillfället.

  Så jäkla enkelt och bra skrivet. Jag vill inte vara förmäten och gå in i texten för att ändra men jag ser att du har skrivit mer så här: ”Allting ska tas upp av kroppen och byggas om till de molekyler som kroppen KÄNNER IGEN OCH behöver för tillfället”.

  #3 ulf pohl beskrev det också så himla bra.

  Tack, så mycket. Mycket föll på plats. Luftföroreningar – rökning – den processade maten vi äter/inte äter – kranvattnet vi dricker – vårt immunförsvar får gå på högtryck för att hinna med. Tacka f** för att så många människor fallererar i förtid.

  För mig är detta kemikalie – samhället den fortsatta frammarschen mot mänsklighetens utplåning / massdöd.

  Häpp – så sjukt tråkigt. Och allt för att få satsat kapital att ’föröka sig’ till aktieägarnas tillfredsställelse.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa