Lever längre med typ 1

Jag ser i tidningen Leva med diabetes, en rubrik: Lever längre med typ 1.
Medellivslängden för personer med dt1 har ökat: för män från 47,7 år till 49,7 och för kvinnor från 51,7 till 51,9. Det är minskning av död i hjärtkärlsjukdomar som gör skillnaden.

Jag tycker att ökningen av livslängd är mycket liten. Om dt1-orna fick råd om att äta LCHF, så att de behövde ta mindre insulindoser, skulle de kanske klara en längre livstidsökning? Högre insulindos ökar inflammationen i kroppen, och därmed kranskärlförkalkningar.

Jag skrev mera om tidningen i inlägget Diabetestidningar i juni.

 

Comments

 1. 1

  Så sorgligt kort livslängd…
  Att äta färre kolhydrater kan förmodligen öka livslängden, man skulle önska att man som D1-sjuk vågade prova LCHF i större utsträckning.

 2. 2

  Nog visste jag att diabetes gav kortare livslängd men hade ingen aning om att typ 1:or hade så kort medellivslängd.

  De skulle verkligen ha allt att vinna på att äta LCHF.

 3. 3

  Oj vilken låg medellivslängd. Min man är typ1 och är 52 år, äter lchf sedan 7 år och mår prima. Sorgligt att det är så många som får fel kostråd. Har flera vänner som fått typ 2 men som bara lyssnar på dietisternas varningar om hur farligt det är med fett. Ledsamt.

 4. 4
  Mats Lindberg säger

  Mycket har hänt i diabetesvården de senaste decennierna. När jag fick diabetes 1975 hade nyligen plastsprutorna introducerats. Det fanns insulin med olika verkningskurvor, men några riktigt långtidsverkande eller snabbverkande insulinvarianter fanns inte. Man fick mäta urinsockernivåer med teststickor som tog minuter innan utslag. Nu har vi supersnabbt och 24-timmars insulin i färdiga penset, sekundsnabba blodsockermätare, pumpar mm. Livslängden kommer att öka och troligen tillskrivas ”den kompetenta diabetesvården”, precis som man gjort med hjärt/kärlsjukdomarna.. Den stora skillnaden är internet; vi kan idag söka bättre information på nätet än vad, åtminstone jag, kunnat få på diabetesmottagningarna.

 5. 5

  En barndomsvän till mig dog som 19 åring i sviterna av sin diabetes. Det har ju som sagt var blivit bättre numera, och hon hade varit drygt 40 år om hon levat idag.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa