Diabetestidningar

Det är en tendens att tidningar som jag prenumererar på kommer samma vecka. Nu har Storstockholms diabetesförenings (SSDF) tidning Leva med diabetes nr 3 -16 kommit.
SSDF är relativt öppna för olika kostmodeller vid diabetes. De är inte absolut emot LCHF. Leva-redaktionen efterlyser personer som vill berätta om sitt liv med diabetes. Maila och anmäl dig till red(a)ssdf.nu. (Du bör förstås då vara medlem i föreningen).
I detta nummer är det Anita som berättar sin historia. Hon hade så småningom gått upp till 150 kg, och hade t2-diabetes. När hon blev pensionär 2007 körde hon ner till Småland, hyrde ett torp i fyra månader, och började läsa på om kost och näring. Hon motionerade regelbundet.
Hon lade av med mat som innehöll kolhydrater. När hon åkte därifrån hade hon gått ner 80 kg, och kunde sluta med insulin.
Hon använder blodsockermätaren för att se hur blodsockret reagerar på olika födoämnen, detta för att planera sitt matintag.
Bröd äter hon en gång i veckan, på söndagar, och banan en gång i kvartalet, när hon träffar sitt barnbarn. Pasta en gång i månaden, för att festa till det.
En artikel om Fanny, med t1-d. Hon är noga med motion, mat och medicinering. Ändå är blodsockret instabilt.
En artikel om grön paleo, och om en ny kokbok på det temat. Kolhydratinnehållet är inte särskilt lågt. Det ingår både sötpotatis, arrowrot, frukt, bär och honung.
Frågor besvaras av läkaren Kerstin Brismar och dietisten Jessica Miregård, vilka båda är positiva till LCHF.
Gå med i SSDF, både du som är diabetiker och du som är intresserad av diabetes. Föreningen blir starkare med flera medlemmar.

Tidningen Allt om diabetes, Diabetesförbundets tidning. Den är mera dubiös.
Där är en intervju med Gun Forsander, barndiabetolog vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Hon varnar för LCHF till diabetesbarn. Hon avråder starkt från den kosten till diabetesbarnen. Barnen kan möjligtvis få ett bättre blodsocker, och till synes behöva mindre insulin. För lite insulin kan påverka tillväxten, ge dålig muskelutveckling och öka risken för depression.
Hon har (hört talas om?) kolleger som haft diabetespatienter som ätit LCHF. Hon ser inga fördelar med LCHF.

Gun skiljer inte på lågfett-högkolhydratkost med höga insulindoser, lågkolhydrat-högfettkost med låga insulindoser, och nollkolhydratkost. Dessa olika koster ger ju mycket olika effekt i kroppen. En lågkolhydratkost med låg-normal insulindos kan ge stabila låga blodsockerkurvor och en helt normal utveckling av barnet. En högkolhydratkost med höga insulindoser kan ge ostabila blodsocker, med hypo- och hyperglykemier, och tidiga komplikationer med ögonskador, och senare alla andra komplikationer. Att sätta ut insulinet helt till t1-barnen vet jag ingen LCHF-förespråkare som rekommenderar.
Hon känner inte till något fall i verkligheten där sociala myndigheter har kopplats in för tvångsomhändertagande av barn på LCHF.

Sen säger hon att hon har svårt att förstå varför kostdebatten är så hätsk. Om hon och andra s k experter på kost vid diabetes skulle uttala sig mera modifierat om LCHF, skulle debatten kunna bli mindre laddad, och mera fokuserad på vad forskning och erfarenhet egentligen visar.

Vad kan man göra åt experter som uttalar sig så fientligt om LCHF? Socialstyrelsen har faktiskt redan 2008 bedömt att varje diabetiker ska själv få välja vilken kost som passar bäst för den, och kostrådgivare har egentligen endast att stötta diabetikern i dess kostval.

Diabeteslänkar

Kategori: Diabetes

 

Comments

 1. 1
  Docent Göran säger

  Ja – fientligheten mot LCHF är obegriplig om man inte inser att det finns en ”konspiration” som orkestreras av läkemedelsindustrin.

  Vad jag förstår är Storstockholms diabetesförenings oberoende av denna industri medan Diabetesförbundet är beroende av bidrag från denna industri. Det förvånar mig att den lokala föreningen i Trollhättan kan ha en så stor och flott lokal i centrum.

 2. 2
  Thomas säger

  Det finns alldeles för många läkare som häckar på vårdcentraler och ”dietister” som inte söker efter nya forskningsrön och ifrågasätter sitt ålderdomliga tänkande…knappast någon behöver lida av diabetes 2 och andra metabola sjukdomstillstånd om de skulle lära sug mer om biokemi, endekrinologi och hur tex LCHF fungerar. Otroligt att de inte utvecklat sina kunskaper mer under de gångna senaste 15 åren. Detta har skapat mycket onödigt lidande och bibehållen sjuklighet samt fetma hos många människor dvs deras patienter.

 3. 3
  Lipofil säger

  Jag känner inte till något fall i verkligheten där myndigheter har kopplats in för att tvångsomhänderta dietister som avråder från LCHF.

 4. 4
  Simply säger

  Visst är det märkligt att Lchf rörelsen förnekar alla diabetiker som farit illa av Lchf. De är många. Sen det gamla vanliga köket med läkare /forskare som är köpta av livsmedelsindustrin.

 5. 5

  Hittade ett matställe i Stockholm som fokuserar på ÄGG-rätter.
  Finns på Regeringsgatan och heter Eggs Inc. Dit måste jag bara gå, ägg är gott och nyttigt.

  Vill dela detta eftersom jag tycker att det är svårt att hitta bra LCHF-mat när jag äter ute, speciellt när jag vill ha lunch. Jag äter inte heller Gluten och det minskar mitt val.

  https://www.facebook.com/eggsincr26/

 6. 6

  @ Thomas:
  Håller helt med dig, har själv tänkt i liknande banor. Mycket låg nivå på kunskapen hos många dietister om kroppens fysiologi och hur kosten påverkar hälsan på mikronivå. Dessutom är man bunden till vad Livsmedelsverket har för ideer och tänker själv tydligen inte utanför de ramarna.

 7. 7
  Marcus säger

  @ Docent Göran:
  Hur tänkte du att de är oberoende? Det första di ser på hemsidan är annonser från företag! De placeras där gratis då eller?

 8. 8

  @ kicki:

  Var noga med att det är ekologiska ägg du äter.
  Konventionella ägg är producerade med konventionellt foder.

  Kommuner dumpar sitt rötslam från reningsverken på åkrar för konventionell foderproduktion, vilket resulterat i högre halter av miljögifter hos de djur som konsumerat detta foder. I hönsens fall så är det äggen som blir förmedlare av miljögifter.

  Inte ens lokalproducerade ägg går fria om de äter vanligt konventionellt pullfor. Sorgligt men sant. Åggkonsumtionen har tyvärr sjunkit drastiskt i min familj, men är nu istället ett mycket uppskattat inslag på bordet, ekologiskt.

 9. 9
  Docent Göran säger

  Egentligen är det inte klokt om man ser det hela i ett större samhällsperspektiv att det är man själv som enskild samhällsindivid, som vi LCHF-are, i ”normalfallet” först måste ha blivit allvarligt sjuk för att börja ifrågasätta de vansinniga kostråden och medicinerna som etablissemanget utsätter os för och som bara gör oss sjukare.

  @ Georg W:

  Apropå din undran hur höger och vänster kan ha samma syn på denna absurditet har jag just nu avslutat min läsningen av Herbert Spencers ”Människan mot staten”. Spencer har en klar ”högeragenda”, marknadsliberalism, och det känns som om vår förra högerregering måste ha förläst sig på hans bok.

  Vad jag nu kommit fram till är om man inte inser att det finns tydliga ”klassintressen”, dvs. att rika och fattiga i samhället som har olika intressen – 1 % äger 99 % eller något liknande – så är det omöjligt att få pusselbitarna att falla på plats.

  Genom historien har det visat sig att populistisk högerpolitik, t.ex. i nazismens skepnad, inte haft några problem med att i praktiken överge sin omtanke om ”folket” och förbehållslöst kasta sig i armarna på ”monopolkapitalet” när de väl kommit till makten.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Simply:
  Jag vet inte att jag sett rapporter från diabetiker som farit illa av LCHF.
  Jag brukar alltid betona att var och en måste prova ut vilken kost som fungerar bäst för den. För diabetiker vilken mängd av kolhydrater och fett som håller blodsockret på en normal nivå – utan höga doser av insulin.

 11. 11
  Lars Pekkala säger

  @ Simply:

  Vill gärna se några exempel på diabetiker som farit illa av LCHF.

  Själv har jag varit fri från insulinsprutor i 10 år efter att tidigare tagit insulin i 7år, jag kan inte påstå att jag farit illa av LCHF…..tvärtom.

  Känner 2st privatflygare som är diabetiker t2, har man diabetes och måste ta insulinsprutor får man inte ta eller behålla flygcertifikat. Dessa 2 privatflygare kan fortsätta flyga som hobby så länge de håller sig till LCHF och inte behöver extra insulin.

 12. 12

  Simply Skrev:

  Visst är det märkligt att Lchf rörelsen förnekar alla diabetiker som farit illa av Lchf. De är många. Sen det gamla vanliga köket med läkare /forskare som är köpta av livsmedelsindustrin.

  Ja detta är intressant, Vi ser otroligt många sk anekdoter om positiva erfarenheter gjorda av speciellt D2, men även D1, verifierade med labvärden av enastående slag. Som motvikt skulle det vara intressant att få del av fall där LCHF inte hjälpt. Ge oss gärna några länkar eller uppgifter! Om inte LCHF fungerar är det tillfälle att lära sig mer om särskilt diabetessjukdomarna, men även om LCHFs begränsningar.

 13. 13
  Dennis säger

  Förr sa de alltid sockersjuka. Mycket som var bättre förr.

 14. 14

  @ Georg W:
  Du har helt rätt beträffande den ”vanliga” äggproduktionen. I vårt kök används bara ekologiska ägg och ibland kan det bli kyckling uppfödd på ekologiskt foder. Något annat kan det inte bli tal om 🙂

 15. 15

  @ Simply:
  Har aldrig hört talas om ett enda sådant fall. Kan du delge detaljer om de fall du säger har förnekats?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa