Har du fyllt 60 och har högt kolesterol? Grattis!

Artikel i Världen idag, av doc Ralf Sundberg.

Tidigare inlägg

 

Comments

 1. 1

  Läser våra politiker artiklar av detta slag, oavsett hur sanningsenliga och välformulerade de är? Sannolikt inte! Då måste vi byta ut våra politiker, eller hur? Detta framstår alltmer som en ren anständighetsfråga.

 2. 2
  Bustas säger

  Per I Skrev:

  Läser våra politiker artiklar av detta slag, oavsett hur sanningsenliga och välformulerade de är? Sannolikt inte! Då måste vi byta ut våra politiker, eller hur? Detta framstår alltmer som en ren anständighetsfråga.

  Per, vem skall vi byta dem mot? Om Dr Annika, Andreas och Ralf går in i politiken på de rätta ministerposterna, ja då håller jag med dig. Att byta noviser mot noviser ger inget.

 3. 3
  I Like Neil Young säger

  @ Bustas:
  Såg Gabriel Wikström prata om stafett/hyrläkarsystemet i går på MSM nyheterna i den granskning som går nu angående att så många inte får träffa en och samma läkare, gäller speciellt dom som har behov av många vårdkontakter. Följden blir dödsfall och felbehandling p.g.a missade diagnoser.

  Gabriel Wikström är en perfekt politiker, helt enkelt perfekt. Som klonad av den politiska adeln.

  Om man nu kan klona egenskaper som att se ”förtroendeingivande vuxen” ut på det där ”mogna gammaldags sättet”. Dessutom har man klonat fram egenskaper som att säga saker utan att säga nåt, skylla på föregående beslut, att det är svårt med många landsting. Att ansvaret ligger på vårdgivaren bla, bla , bla. Och att man måste ”utbilda” bort problemet – herregud jag har hört samma mantra sen Gabriel Wikström var en toddlare i sin mammas barnvagn – utbilda bort problemet. Det han egentligen vill säga är att man INTE VILL TA ANSVAR!

  I korthet – helt enkelt fruktansvärt, jag hoppas att han ensam borgar för att sossarna får färre och färre röster.

 4. 4

  Gabriel Wikström, med flera – marionetter i lobbyisternas händer. Kanske inte att betrakta som korruption på så sätt att han blir betald rakt av men ändå. Inte långt ifrån.
  Allt tycks bara bli ruttnare och ruttnare, sanning göms undan så länge ingen kan profitera på den.
  Money talks – blir bara tydligare och tydligare.
  Pessimistisk, det går åt helvete, på ett eller annat vis.

 5. 5
  Bustas säger

  @ I Like Neil Young:
  Instämmer.
  Jag skrev till Eskil Erlandsson ett antal gånger då han som Landsbyggdsminister var chef över Livsmedelsverket. Jag beklagade mig över kostråd bland annat. Svaren jag fick varje gång var identiska goddag yxskaftssvar. – Jag har fullaste förtroende för Livsmedelsverket
  bla-bla-bla. bla-bla-bla.
  Inte ett ord om de frågor jag ställde.

 6. 6
  Lasse P säger

  Många makthavare, framförallt politiker, har en PR-stab som skriver vad som skall sägas.
  Dessa PR-människor behöver bara kunna tre saker. Vi,Och,För.
  Då har man de instrument som behövs för att skapa floskler, dvs meningar som låter bra, intelligent och genomtänkt, men som inte säger något, typ:

  Vi strävar efter optimal kundnytta och effektivitet
  och utvecklar avancerade metoder
  för att tillhandahålla flexibla lösningar som förenar med affärsnyttan.

  Vi samlar och sprider vår kompetens genom ett antal arbetsmodeller
  och är ledande inom våra kärnområden
  för att åstadadkomma säkra lösningar med hög tillgänglighet.

  De politiska flosklerna, kännetecknas av, om det framkommer kritiska frågor, så kan man alltid hävda att man blivit felciterad eller att det har blivit ”lösryckt del av en helhet”.

 7. 7
  Bustas säger

  Gabriel Wikström intervjuas i dagens Expressen om fetma och att han nu skall ta tag i problemet.
  Han nämner ”fysisk aktivitet” 3 gånger. ”Röra sig” 2 gånger. ”Idrott” och ”Idrottsforskning” 1 gång var. ”Matvanor” 1 gång. Det är väl ungefär så som han ser på problemet. Spring som fan åsså ser du till att äta mindre. Förstått?
  https://www.aretseldsjal.se/artiklar/ministern-om-folkhalsan/

  Lasse P. Mycket bra förklaring av fikonspråket. Tack.

 8. 8
  I Like Neil Young säger

  @ Lasse P:
  Excellent !!! – Det där språket borde förbjudas.

  Corporate Bullshit tror jag är den benämning som brukar användas. En modern västvärldssjuka skulle jag vilja lägga till, som en personlig reflektion.

  Med folk som Gabriel Wikström i regeringen så garanterar man att inget nånsin går framåt för gräsroten – däremot garanterar man framtida fina inkomster för dom som befinner sig i toppen på näringskedjan i vårt nyliberala träsk till samhälle.

 9. 9
  Anna B M säger

  Ldl i höga nivåer är bara bra, men Innebär det även att Apo B och kvoten ApoB/Apo A saknar betydelse, tror ni?

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Anna B M:
  Om LDL saknar betydelse så bör även Apo-proteinerna sakna betydelse.

 11. 11
  Anna B M säger

  Annika, detta verkar ju vara det mest logiska i så fall. Så tolkar jag det med!

 12. 12

  Anna B M Skrev:

  Ldl i höga nivåer är bara bra, men Innebär det även att Apo B och kvoten ApoB/Apo A saknar betydelse, tror ni?

  Nja, ApoB speglar förekomsten av de små täta LDL-partiklarna, som deltar i plackbildningen. Alla typer av LDL är alltså inte bra men de små täta LDL-partiklarna producerar levern av överskott av glukos. LCHF-kosten ger bra säkerhet, medan kolhydratrik kost ger sämre kvot och mera risk för hjärt/kärlproblem.

  Kostdoktorn har utrett kolesterolmåtten och mot slutet av denna artikel omtalas de två Apo-rna och deras inbördes förhållanden.
  https://www.kostdoktorn.se/kolesterol

 13. 13
  Anna B M säger

  Erling, jag känner till allt det där men eftersom det nu erkänns att Ldl är något positivt och Ldl består av ApoB medan Hdl mer utgörs av ApoA, borde ju ApoB vara helt okej. Hur kan man annars förklara det? Dessutom säger ju Ravnskov, i Fett och kolesterol är hälsosamt, att även triglycerider skyddar!

 14. 14

  Minsann, tack för det! Jag har högt kolesterol – ja det tycker min husläkare i alla fall, trots att jag ligger inom gränsväret. Har lågt blodtryck också och det gör min doktor mycket förbryllad varje gång. Han försöker få det till att jag har nån ärftlig kolesterolsjuka och vill ordinera statiner. Aldrig i livet säger jag bara. Ingen i min släkt har nånsin lidit av hjärtåkommor eller dött av sånt. Vi dör av andra orsaker, cancer och ålder. Jag trivs med mitt kolesterol….man får då stå på sig mot doktorer ibland!

 15. 15

  @ Anna B M:
  LDL är ett samlingsnamn för en grupp lipoproteiner (7 olika hittills), varav en liten sort är problematisk. Att man inte särskilt undersökt denna i studien av Ralf och alla de andra beror på att det inte fanns data på den nivån i det gamla grundmaterialet.
  Jag citerar fr kostdoktorn:
  ”Framtidens blodfettsprov – ”aporna”
  Som diskuterats ovan är det ett problem att de farligaste blodfetterna – små täta LDL, inte syns särskilt mycket i ett vanligt LDL-prov. Som tur är finns en mycket bra lösning på detta problem. Varje LDL innehåller en upplaga av ett protein vid namn apolipoprotein B. Varje HDL å sin sida, innehåller en upplaga av ett protein vid namn apolipoprotein A1.
  Man kan mäta mängden av dessa och man får därmed veta ANTALET LDL-partiklar. På detta vis får de farliga små täta LDL ett mycket större genomslag i värdet.
  Det vanliga sättet att titta på detta prov är att ta antalet LDL-partiklar och dela med antalet HDL. Detta prov kallas för ApoB/ApoA1. eller ”apo-kvot”. Det har visat sig vara det bästa testet på blodfetter för att förutse risken för hjärtsjukdom, bättre än alla värden i gamla kolesterolprover.
  Observera att traditionella LDL- och HDL-prov är ett mängdvärde och mäter inte antalet partiklar. Man kan alltså inte räkna ut sin apokvot från vanliga LDL/HDL-värden, utan apokvoten kräver ett specifikt blodprov.”
  Det är alltså ett säkrare sätt att mäta och de små täta LDL-partiklarna är fortfarande plackbildare!

 16. 16
  Anna B M säger

  Erling: Jag väljer att tro,som Ravnskov skriver, att förhöjt ldl-kolesterol och förhöjd halt av triglycerider utgör en del av vårt försvar mot bl.a bakterier. Kolesterolet minskar dödligheten i bl. a hjärtsvikt och skyddar mot infektionssjukdomar, hiv etc. De stora bovarna är just istället bakterier (och förhöjd homocysteinhalt), vilka kolesterolet gör allt för att bekämpa. Det finns ju heller ingen koppling mellan åderförkalkning och kolesterol, däremot mellan åderförkalkning och homocystein.

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Erling:
  Själv tycker jag att det räcker att äta LCHF för att förbättra sin hälsoprognos. Varför är det viktigt att veta sitt APO-värde? Är det värt de nedlagda resurserna för att mäta APO? Jag tycker att det finns bättre ändamål för de resurserna. Tex att lära folk att äta LCHF.

 18. 18
  Lekman säger

  Vad är homocystein?

 19. 19
 20. 20
  Stefan säger

  @ Lekman:

  Känner du till uttrycket ”att googla”?

 21. 21
  malamatina säger

  @ Stefan:
  Varför svarar du så? Inte särskilt trevligt. Det här är svåra sammanhang att förstå både för en ”Lekman” och de flesta av oss.

 22. 22
  Anna B M säger

  Här är min mycket amatörmässiga delförklaring till homocystein: Homocystein är en icke önskvärd biprodukt, en aminosyra, som bildas vid kroppens förbränning av föda. (AGE) Nivån ökar i regel med åldern, så att äldre personer har vanligtvis en högre nivå. Det finns en sjukdom hos nyfödda barn med mycket förhöjda nivåer av homocystein, som leder till utvecklingsstörning och död i hjärt- och kärlsjukdomar. Hos dessa barn har man inte funnit något spår av kolesterol i deras åderförkalkade artärväggar. Homocystein är ett intressant forskningsområde bland många forskare och Ravnskov skriver mycket om det i ’Hur kolesterolmyten hålls vid liv’. B-vitaminer tros, av en del läkare/forskare, kunna minska halterna av homocystein men om detta sen kan leda till att risken för kärlsjukdomar minskar, är man inte överens om. Någon annan kan säkert komplettera vad jag skrivit men jag tror att om man äter LCHF och undviker att bryna kött, bacon och andra proteiner för mycket, gör man sitt bästa redan för att motverka att få förhöjda nivåer av detta ämne.

 23. 23
  Lekman säger

  @ jala:
  @ malamatina:
  @ Anna B M:

  Tack så mycket för ökad kunskap och trevligt bemötande.

 24. 24

  Anna B M Skrev:

  Någon annan kan säkert komplettera vad jag skrivit men jag tror att om man äter LCHF och undviker att bryna kött, bacon och andra proteiner för mycket, gör man sitt bästa redan för att motverka att få förhöjda nivåer av detta ämne.

  Så sant, Ett mycket omtalat AGE är HbA1c, där hämoglobiner glykerats och därmed förstörts.
  Denhär länken om AGE/ALE innehåller mycket intressant läsning. Tack jala!
  https://ww2.lakartidningen.se/ltarkiv/2007/temp/pda34425.pdf
  Man ska akta sig för att bryna och steka, grilla är inte att tänka på. Allt, som blir brunt vid tillagning är otäckt. Men bland det värsta som finns är mjölkpulver, särskilt gammalt sådant. Detta finns bl a i glace och färdigmat, men det mest hårresande är att barnvälling och kliniska näringslösningar till patienter finns bland dessa produkter. Att sockerkonsumtionen gått upp med 100 ggr viftas bort i en bisats och därvid har man också bortsett från det inflammatoriska trycket från insulinresistensen med höga glukos och insulinnivåer i kombination. Därvid inflammeras kärlen och i det skadade epitelet gömmer sig de små täta LDLpartiklarna, glykeras av den höga glukosnivån och bildar AGE. Blodplättar samlas vid skadan och placket är på gång.

 25. 25

  @ Annika Dahlqvist: ”Tex att lära folk att äta LCHF.”

  Så rätt du har Annika, tänk att man får så mycket tillbaka genom att minska på intaget av kolhydrater och njuta av mättat fett = LCHF.
  Mättat fett mättar 🙂

  Du är guld värd Annika!
  Stort Tack för allt bra Du gjort och allt bra du gör …

 26. 26
  Anna B M säger

  Erling och övriga: Följande måste tas med en nypa salt men om jag inte har missförstått vad Ravnskov menar, skulle åderförkalkningen vara jämnt fördelad i kärlen om den berodde på Ldl- kolesterolet. Nu är det inte så utan i stället hittar man förkalkningar på enstaka ställen. Här kan jag nu bidra med egen info: För cirka fem år sedan fick jag halsböld på vänster sida. Efter ett husläkarbesök då jag omedelbart remitterades till sjukhuset, tömdes bölden med ett litet ”spett”, inte en gång utan ytterligare vid två senare tillfällen. Givetvis fick jag i samma veva även en penicillinkur. Något halvår senare upptäckte jag att mitt blodtryck var olika högt i de båda armarna. Jag fick då en remiss till kärlmottagningen, där det visade sig att jag hade en 30% förträngning i halspulsådern på vänster sida! Inga andra förträngningar i hela kroppen, varken på höger sida aorta, njurarna eller någon annanstans. Sköterskan tyckte det var väldigt märkligt att förträngningen var så specifikt lokaliserad till ett ställe. Två år senare ombads jag komma på återbesök. Ingen försämring hade då inträffat trots att jag varken nyttjat Trombyl eller statiner. Sköterskan verkade förvånad och efter att ha samrått med läkaren i enrum, sa hon att jag inte behövde göra nästa återbesök förrän inom tre år (istället för två.) Nu har det förflutit 2,5 år och jag väntar nästan med spänning på att få göra en ny ultraljudsundersökning! Jag är dessutom helt säker på att förträngningen i mitt fall handlade om bakterier och om mitt kolesterol har ökat (totalkolesterol,, Hdl och Ldl) så är det för att det är min kropps sätt att läka förträngningen!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa