Högt LDL medför längre liv och bättre hälsa

Artikel i BMJ.

17 forskare, bl a Uffe Ravnskov och Ralf Sundberg,  har gått igenom en mängd studier och funnit att äldre med högre LDL får förlängt liv och hälsa än de med lägre LDL.
Detta krossar myten om att högt LDL (det sk onda kolesterolet) skulle medföra sämre hjärthälsa.

Lars Bern har skrivit om detta. Och Björn Hammarskjöld.

 

Comments

 1. 1
  Thomas Jansson säger

  Blir en del stämningar framöver,,,,

 2. 2
  Fredrik Söderlund säger

  Nu blev det jobbigt igen för Professor Pfizer Hellenius…

 3. 3
  Gunnar Lindgren säger

  Inte oväntat!

 4. 4
  Lars Bern säger

  Socialstyrelsen måste ändra direktiven för statinbehandling och patienter med svåra biverkningar måste få skadestånd. Jag känner en kvinna som när hon var 94 år diagnostiserades med förhöjt kolesterol och en läkare satte in statinbehandling. Hon blev jättesjuk och begrep själv att det var statinerna så hon satte på eget bevåg ut dem och är idag frisk. Att hon blivit så gammal beror givetvis bl.a. på hennes höga kolesterol.

 5. 5
  I Like Neil Young säger

  @ Fredrik Söderlund:
  #2
  Ha…ha…:)

 6. 6
  Undrande säger

  Om TTIP går igenom, betyder det att Svenska myndigheter inte längre kan säga nej till statiner utan betala dryga ersättningar till tillverkarna för utebliven vinst?

 7. 7
  Mats Lindberg säger

  Är det någon som tror att detta får någon täckning i media?
  Eller att det skulle ha någon betydelse ute i vården?
  Inte jag i alla fall. De läkare jag stött på har alla ”vetat bättre” och har ”god erfarenhet” av statiner. Det här kommer betraktas som en partsinlaga från ”oseriösa” forskare. Man har ju för sjutton redan kommit överens om vad som gäller! Vi lever med mycket tveksamma ”sanningar” på ett flertal områden; ekonomi, skola, psykvård, klimat för att nämna några. Jag applåderar ett bra försök, men väntar mig inga under om omvärdering av statinerna.

 8. 8
  Per Spektiv säger

  Men statiner har visat sig effektiva mot sjukdomen Kronisk Symptombrist, KS.. Efter bara några veckors behandling dyker olika symptom upp, bristen är hävd.

 9. 9
  Lars Henrik säger

  @ Per Spektiv:
  😀 😀

 10. 10
  Dennis säger

  Borde nog finnas ett nixregister för dödliga mediciner ändå. Ska det vara så svårt att ordna detta?

 11. 11

  Det där gör tyvärr ingen skillnad eftersom
  båda så att säga sjunger i fel kör.

 12. 12

  Hundratusentals människor i Sverige behandlas med kolesterolsänkande preparat – och en av dom är en mycket nära vän till mig sedan ca tre år tillbaka.

  F. o. m. torsdagen den 26 maj 2016 ligger hon på hjärnintensiven i Lund i koma (medvetslöshet) efter en rupterad = brusten aneurysm (blodkärlutvidgning i hjärnan).

  Brusten cerebral (i hjärnan) aneurysm är ofta dödlig. Cirka 25% av de drabbade dör inom 1 dygn, och ytterligare 25% dör inom ca 3 månader. Av dem som överlever kommer mer än hälften att ha någon form av permanent funktionsnedsättning.

  Hon är opererad två gånger och hur det kommer att gå med henne står skrivet i stjärnorna. Men så länge som det finns Liv så finns det hopp.

  Hon har sedan flera år tillbaka ätit Trombyl (ett s.k. blodförtunnande medel, som minskar risken för blodproppsbildning genom att förhindra att blodplättar klumpar ihop sig.) – och en av biverkningarna är just blödningar i hjärnan.

 13. 13
  Sadiye Us säger

  @ Josef Boberg:
  Tack Josef informationen om trombylen, tråkigt med din väns tillstånd hoppas att hon kan återhämta sig och få dräglig tillvaro.
  Mor har inga statiner för hon tålde inte och vi fick sätta ut dem för 5 år sedan tack och lov men hon har trombyl sedan många år tillbaka. Hennes hjärta är bra inga problem. Högt blodtryck 175-180/ 85-90 äter plendil 10 mg . För två månader sedan har vi börjat ge henne vitlökskapslar extrakt 400mg /dag och vi tror att den har börjat ge resultat 165/84 där kring ligger blodtrycket, hon har kvar plendilen. Vitlök är blodförtunnande och omega 3 också som någon gav info om det och hon äter båda, nu i måndags slutade jag ge henne trombylen för hon har fått näsblod flera ggr sedan januari i år. Hoppas att vi beslutade rätt.
  Jag önskar att mor får vara uppe ända till slutet och ”falla som ett moget äpple” som någon skrev här på bloggen
  Tack än engång för infot!
  Mvh
  Sadiye Us

 14. 14
  Docent Göran säger

  Sadiye Us Skrev:

  Vitlök är blodförtunnande och omega 3 också som någon gav info om det och hon äter båda, nu i måndags slutade jag ge henne trombylen för hon har fått näsblod flera ggr sedan januari i år.

  Intressant!

  Även omega-3 som du nämner kan ha den effekten utan vitlök eller salicylsyra. Bland eskimåerna är det känt att de lätt blödde näsblod vilket troligen berodde på att de fick i sig mycket omega-3. Även japanerna är kända för att drabbas av mer hjärnblödningar men mindre hjärtproblem.

  Strikt LCHF med vildfångad fisk och gräsbetat kött är nog det bästa man kan få i sig om man är orolig för sitt blodtryck och kan då kanske undvika alla mediciner.

 15. 15
  Sadiye Us säger

  @ Docent Göran
  Hej Docent Göran!

  Tack för svaret, jag följer dina inlägg och uppskattar dem väldigt mycket och lär mig också. Eftersom jag har ingen universitetsutbildning så är jag så glad att få läsa det ni skriver och ta till mig kunskapen. Tack för att ni finns och alla andra som skriver här också.
  Jag kan berätta att Mor är 86 år medelhavskvinna och hon är uppväxt med kött och smör egen produktion men inte fisk (därför omega 3 kommer till undsättning), under och efter krigstiden blev förhållandena svåra därmed ändring av kost.
  Mor och jag äter lchf sedan 31/1- 15
  Insulin 10 enheter (76 enheter)
  Vikten 67kg (88 kg)
  – 2,5 mg cortison( polymyalgia reumatica)
  – 10 mg plendil
  -B12, folsyra, kalium, magnesium 3ggr/vecka, c-vitamin , järntillskott varannan dag , omega3 4 ggr/ vecka och nu har hon vitlök 400mg varje dag. Vi väntar med sätta ut plendilen, vågar inte. Vill se stabilitet i blodtryck några månader framöver.
  Vi trodde att näsblodet orsakades av torra luften som bidrog till slemhinnorna torkade men icke, för mycket blodförtunnande kanske vi får se hur det blir framöver.
  Mvh
  Sadiye Us

 16. 16

  Man får det man mäter och denna analys gick tyvärr inte tillräckligt djupt för att kostatera vilken inverkan den misstänkta nano-stora fraktionen av LDL har. se citat fr stenbj:
  ” Kunskapen att endast små LDL partiklarna som skapas vid hög triglyceridproduktion fastnar i kärlväggar vill man heller inte sprida. Och att detta vanligen orsakas av högt näringsintag dominerat av kolhydrater inte heller, ovanligare bland pensionärer. Och med LCHF t.ex lär risken för små LDL partiklar försvinna helt.”
  En studie av detta förhållande borde ge bra belägg för kostbehandling av metabola problem i st f dagens symtom- och riskfaktorsbehandling, som slår oerhört blint och dessutom ger ett brett spektrum av sidoeffekter (biverkningar), som behöver korrigeras med ännu fler symtomdämpande medikament.

 17. 17

  @ Josef Boberg:
  Något som tycks vara mindre känt är att gurkmeja har en blodförtunnande effekt. Men ett problem är förstås att denna krydda också har ett avsevärt antal andra positiva effekter – bl.a. är det ett effektivt anticancermedel. Därför måste förstås denna information till varje pris måste undanhållas oss. Annars riskerar ju Big Pharma stora inkomstbortfall.

 18. 18
  Julia Helgesson säger

  Hej. Jag är 26 år och har ätit lchf i ca 7 år och nu det senaste börjat med ketogent. Mätte mina kolesterolvärden och efter detta tycker min läkare att jag ska börja med statiner. LDL låg på 8.7 , HDL 1.3 och triglycerider 1.01. Bör jag vara orolig? Bör jag se över mina kostvanor? Äter bara ghee, kokosolja i nuläget. Bara rena produkter pga att jag har histaminintolerans? Vad kan jag göra tokigt? Eller bör jag inte bry mig om dessa alls?

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  18 Julia Helgesson
  Nej, ett högre LDL är en positiv prognosfaktor. Det finns ingen anledning för dig att äta statin.
  Fortsätt med LCHF!
  Men du äter väl måttligt med proteiner också? Inte bara fett?

 20. 20
  Julia Helgesson säger

  Absolut. Lite otydlig där. Äter griskött (tyvärr konventionellt uppfött), gräsbetat nötkött, kyckling osv. Men inget processat. Anledningen att jag blir orolig är att jag har super hög puls ibland och får då tung andning. Jag äter ju upp emot 150-200 g fett om dagen vissa dagar.

 21. 21
  Julia Helgesson säger

  Det är läkarna som säger att man bör äta statiner som gör att man blir fundersam. Hög puls har väl såklart med histaminer att göra och inte så mycket med min ketogena kosthållning. Tack för svar Annika!

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  20 Julia Helgesson
  I vilket fall behöver du inte äta mera fett än du behöver, för ditt energibehov.
  Du får själv prova dig fram till vilka makroandelar du behöver för bästa välmående. Kolesterolet behöver du inte bry dig om.

 23. 23

  #20 Julia…
  Kanske kan du ha nytta av Martina Johanssons föreläsning om ”biohacking”.
  https://urplay.se/program/208820-ur-samtiden-gather-2018-biohacking-en-grundkurs
  Hon pratar mycket om puls…

 24. 24

  Upp emot 200 g fett per dag låter nästan mer som frosseri…och det brukar Annika avråda oss ifrån…??

 25. 25
  Julia Helgesson säger

  Om man ska ketoadaptera så är det nödvändigt. Kolla Martinajohansson.se samt stephanie ketosis. Det är för att få kroppen att förstå vad den ska göra. Äter säkert inte riktigt så mycket nu, väger inte. Men mäter ketoner och har koll på att de ligger inom en bra gräns, och det gör de inte om man äter för lite fett. Inte på mig än iallafall.

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  25 Julia Helgesson
  Martina m flera får själva stå för det de säger. Jag tycker att man ska äta den mängd fett som man känner att man mår bra på. Inte mer och inte mindre.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa