Högt LDL medför längre liv och bättre hälsa

Artikel i BMJ.

17 forskare, bl a Uffe Ravnskov och Ralf Sundberg,  har gått igenom en mängd studier och funnit att äldre med högre LDL får förlängt liv och hälsa än de med lägre LDL.
Detta krossar myten om att högt LDL (det sk onda kolesterolet) skulle medföra sämre hjärthälsa.

Lars Bern har skrivit om detta. Björn Hammarskjöld.

 

Comments

 1. 1
  Thomas Jansson says:

  Blir en del stämningar framöver,,,,

 2. 2
  Fredrik Söderlund says:

  Nu blev det jobbigt igen för Professor Pfizer Hellenius…

 3. 3
  Gunnar Lindgren says:

  Inte oväntat!

 4. 4
  Lars Bern says:

  Socialstyrelsen måste ändra direktiven för statinbehandling och patienter med svåra biverkningar måste få skadestånd. Jag känner en kvinna som när hon var 94 år diagnostiserades med förhöjt kolesterol och en läkare satte in statinbehandling. Hon blev jättesjuk och begrep själv att det var statinerna så hon satte på eget bevåg ut dem och är idag frisk. Att hon blivit så gammal beror givetvis bl.a. på hennes höga kolesterol.

 5. 5
  I Like Neil Young says:

  @ Fredrik Söderlund:
  #2
  Ha…ha…:)

 6. 6
  Undrande says:

  Om TTIP går igenom, betyder det att Svenska myndigheter inte längre kan säga nej till statiner utan betala dryga ersättningar till tillverkarna för utebliven vinst?

 7. 7
  Mats Lindberg says:

  Är det någon som tror att detta får någon täckning i media?
  Eller att det skulle ha någon betydelse ute i vården?
  Inte jag i alla fall. De läkare jag stött på har alla ”vetat bättre” och har ”god erfarenhet” av statiner. Det här kommer betraktas som en partsinlaga från ”oseriösa” forskare. Man har ju för sjutton redan kommit överens om vad som gäller! Vi lever med mycket tveksamma ”sanningar” på ett flertal områden; ekonomi, skola, psykvård, klimat för att nämna några. Jag applåderar ett bra försök, men väntar mig inga under om omvärdering av statinerna.

 8. 8
  Per Spektiv says:

  Men statiner har visat sig effektiva mot sjukdomen Kronisk Symptombrist, KS.. Efter bara några veckors behandling dyker olika symptom upp, bristen är hävd.

 9. 9
  Lars Henrik says:

  @ Per Spektiv:
  😀 😀

 10. 10
  Dennis says:

  Borde nog finnas ett nixregister för dödliga mediciner ändå. Ska det vara så svårt att ordna detta?

 11. 11

  Det där gör tyvärr ingen skillnad eftersom
  båda så att säga sjunger i fel kör.

 12. 12

  Hundratusentals människor i Sverige behandlas med kolesterolsänkande preparat – och en av dom är en mycket nära vän till mig sedan ca tre år tillbaka.

  F. o. m. torsdagen den 26 maj 2016 ligger hon på hjärnintensiven i Lund i koma (medvetslöshet) efter en rupterad = brusten aneurysm (blodkärlutvidgning i hjärnan).

  Brusten cerebral (i hjärnan) aneurysm är ofta dödlig. Cirka 25% av de drabbade dör inom 1 dygn, och ytterligare 25% dör inom ca 3 månader. Av dem som överlever kommer mer än hälften att ha någon form av permanent funktionsnedsättning.

  Hon är opererad två gånger och hur det kommer att gå med henne står skrivet i stjärnorna. Men så länge som det finns Liv så finns det hopp.

  Hon har sedan flera år tillbaka ätit Trombyl (ett s.k. blodförtunnande medel, som minskar risken för blodproppsbildning genom att förhindra att blodplättar klumpar ihop sig.) – och en av biverkningarna är just blödningar i hjärnan.

 13. 13
  Sadiye Us says:

  @ Josef Boberg:
  Tack Josef informationen om trombylen, tråkigt med din väns tillstånd hoppas att hon kan återhämta sig och få dräglig tillvaro.
  Mor har inga statiner för hon tålde inte och vi fick sätta ut dem för 5 år sedan tack och lov men hon har trombyl sedan många år tillbaka. Hennes hjärta är bra inga problem. Högt blodtryck 175-180/ 85-90 äter plendil 10 mg . För två månader sedan har vi börjat ge henne vitlökskapslar extrakt 400mg /dag och vi tror att den har börjat ge resultat 165/84 där kring ligger blodtrycket, hon har kvar plendilen. Vitlök är blodförtunnande och omega 3 också som någon gav info om det och hon äter båda, nu i måndags slutade jag ge henne trombylen för hon har fått näsblod flera ggr sedan januari i år. Hoppas att vi beslutade rätt.
  Jag önskar att mor får vara uppe ända till slutet och ”falla som ett moget äpple” som någon skrev här på bloggen
  Tack än engång för infot!
  Mvh
  Sadiye Us

 14. 14
  Docent Göran says:

  Sadiye Us Skrev:

  Vitlök är blodförtunnande och omega 3 också som någon gav info om det och hon äter båda, nu i måndags slutade jag ge henne trombylen för hon har fått näsblod flera ggr sedan januari i år.

  Intressant!

  Även omega-3 som du nämner kan ha den effekten utan vitlök eller salicylsyra. Bland eskimåerna är det känt att de lätt blödde näsblod vilket troligen berodde på att de fick i sig mycket omega-3. Även japanerna är kända för att drabbas av mer hjärnblödningar men mindre hjärtproblem.

  Strikt LCHF med vildfångad fisk och gräsbetat kött är nog det bästa man kan få i sig om man är orolig för sitt blodtryck och kan då kanske undvika alla mediciner.

 15. 15
  Sadiye Us says:

  @ Docent Göran
  Hej Docent Göran!

  Tack för svaret, jag följer dina inlägg och uppskattar dem väldigt mycket och lär mig också. Eftersom jag har ingen universitetsutbildning så är jag så glad att få läsa det ni skriver och ta till mig kunskapen. Tack för att ni finns och alla andra som skriver här också.
  Jag kan berätta att Mor är 86 år medelhavskvinna och hon är uppväxt med kött och smör egen produktion men inte fisk (därför omega 3 kommer till undsättning), under och efter krigstiden blev förhållandena svåra därmed ändring av kost.
  Mor och jag äter lchf sedan 31/1- 15
  Insulin 10 enheter (76 enheter)
  Vikten 67kg (88 kg)
  – 2,5 mg cortison( polymyalgia reumatica)
  – 10 mg plendil
  -B12, folsyra, kalium, magnesium 3ggr/vecka, c-vitamin , järntillskott varannan dag , omega3 4 ggr/ vecka och nu har hon vitlök 400mg varje dag. Vi väntar med sätta ut plendilen, vågar inte. Vill se stabilitet i blodtryck några månader framöver.
  Vi trodde att näsblodet orsakades av torra luften som bidrog till slemhinnorna torkade men icke, för mycket blodförtunnande kanske vi får se hur det blir framöver.
  Mvh
  Sadiye Us

 16. 16

  Man får det man mäter och denna analys gick tyvärr inte tillräckligt djupt för att kostatera vilken inverkan den misstänkta nano-stora fraktionen av LDL har. se citat fr stenbj:
  ” Kunskapen att endast små LDL partiklarna som skapas vid hög triglyceridproduktion fastnar i kärlväggar vill man heller inte sprida. Och att detta vanligen orsakas av högt näringsintag dominerat av kolhydrater inte heller, ovanligare bland pensionärer. Och med LCHF t.ex lär risken för små LDL partiklar försvinna helt.”
  En studie av detta förhållande borde ge bra belägg för kostbehandling av metabola problem i st f dagens symtom- och riskfaktorsbehandling, som slår oerhört blint och dessutom ger ett brett spektrum av sidoeffekter (biverkningar), som behöver korrigeras med ännu fler symtomdämpande medikament.

 17. 17

  @ Josef Boberg:
  Något som tycks vara mindre känt är att gurkmeja har en blodförtunnande effekt. Men ett problem är förstås att denna krydda också har ett avsevärt antal andra positiva effekter – bl.a. är det ett effektivt anticancermedel. Därför måste förstås denna information till varje pris måste undanhållas oss. Annars riskerar ju Big Pharma stora inkomstbortfall.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.