Brexit segrade

Så nu kommer Storbritannien att gå ur EU. Vad kommer det att innebära?

Utträdet känns positivt med tanke på den odemokratiska organisationen av EU. Inte minst med tanke på det hotande avtalen om TTIP och CETA.

Jag fick just ett förslag på mailen: Swexit.

Kategori: Politik

 

 

Comments

 1. 1
  foie gras säger

  Britterna har aldrig velat vara del av EU på samma villlkor som övriga medlemmar.
  Svenskar kan ha svårt föreställa sig den enorma isolationismen som gäller i Storbritannien med dess dunkla föreställningar om att vara överlägset resten av världen. Men just detta har fått brittiska politiker främst ur torypartiet – för att inte tala om medierna.- som alltifrån inträdet i EU för 43 år sen outtröttligt förhandlat sig till förmånliga specialavtal för egen del förutom att envist och medvetet sätta käppar i hjulet för varje försök inom EU att utveckla organisationen inom politiken diplomatin försvaret ekonomin handlaget med euron etc etc.
  Det är inte svårt tänka sig en större illojalitet mot EU än den erbarmliga folkomröstningen.
  Brexit öppnar för reformvännerna inom EU, en tillåtelse att satsa på Europas överlevnad.
  .
  Det är inte EU som är förloraren idag trots den enorma osäkerhet som nu sprider sig. .
  Vad gäller TTIP torde påtryckningar från starka särintressen på förhandlarna knappast avta.
  Vi kan bara hoppas de går i stå.

 2. 2

  Bara att gratulera britterna!
  Artikel av ekonomiprofessor Richard Werner som alla bör läsa:

  https://www.zerohedge.com/news/2016-06-22/who-european-movement-and-why-answer-may-change-how-you-vote-brexit

 3. 3
  Helge Andersson säger

  Jag är för ett EU som värnar demokratin och ger Europas invånare en bättre framtid.

  Men dagens EU är en rena som tagits över av de globala storföretagen, den har blivit inflexibel, hämmande, krigshetsande och antidemokratisk. Inte det EU som man en gång lovade oss.

 4. 4

  Jag baxnar över hur massmedia nu går som katten runt het gröt. Plötsligt står alla dimridåer på rad och det finns tusen orsaker till att Brexit nu är ett faktum. UTOM att Storbritannien inte vill låta sin demokrati styras av storindustrins lobbyisters framgångar. De har fått nog av hemliga möten och för dem är det uppenbart att folkets demokratiska intressen blir åsidosatta i EU. England underkastar sig INTE!

  Sverige beklagar utgången, eftersom vi är helt exportberoende och därför måste kämpa, tillsammans med andra folk, för att vår exportindustri ska ÖKA, utan att ge avkall på demokratiska värden, så mycket som möjligt. Vi har en tolerans för underkastelsen av industrins krav. Man måste ta och ge i förhandlingar.

  Denna tolerans i den svenska arbetarrörelsen, för att kompromissa i hemliga rum, för att öka vår export. Det är grundförutsättningen för denna nations välstånd.

  Det är nu tydligt att vi svenskar måste låta den multinationella storindustrin agera inom EU,s demokratiska system. Annars har vi inte pengar till skola och sjukvård. Snart finns bara skattepengar till motorvägsbyggen och genomfarter.

  Det är också tydligt att vi demokratiskt vänsterorienterade i EU-frågan samarbetar med de mörkaste högerkrafter. Hur kan det vara möjligt att halvfascister och medvetna miljö- o. vänsterfolk har samma ståndpunkt?

  Det enda jag vill är att allt som inte är ekologiskt livsmedel, ska stoppas vid gränsen och skickas tillbaka. Satsa hela Nationen på självförsörjning av ekologisk kretsloppsanpassade livsmedel. Dubbla momsen på alla importerade livsmedel och halvera densamma för den ekologiska inhemska.

  Ska vi köpa mat utifrån så ska den vara garanterad hälsosam! All konventionell skräpmat kan ätas av sina egna länder. Stoppa Nestlé och den skadliga globala mathandeln.

 5. 5
  I Like Neil Young säger

  Varje politiker med självbevarelsedrift borde nog tänka till både en och två gånger nu när det gäller sin bias angående folklig demokrati. EU går för långt när det gäller Överstatlighet. Sverige är dessutom och har varit under lång tid en stor nettobetalare i EU, d.v.s vi betalar in mycket mer än vi får tillbaka.

 6. 6
  Ingvar Bergdahl säger

  Jag tycker att vi också skall låta folket avgöra om vi skall gå ur eller stanna kvar i EU

 7. 7
  Lisabet säger

  ”No man is an island entire of itself; every man
  is a piece of the continent, a part of the main;
  if a clod be washed away by the sea, Europe
  is the less”

  John Donne 1624

 8. 8
  Lars Henrik säger

  Jag vet inte om detta kommer att innebära något bra för övriga EU eller ej. Men jag hoppas att det kan leda till att politiker, både i Bryssel och i den svenska riksdagen, kommer att lyssna mer på folket, folkviljan, än på industrin, dess lobbyister och deras högst odemokratiska och miljöfientliga planer för oss och världen i övrigt.

 9. 9

  Brexit kommer att leda till att det engelska parlamentet får möjlighet att debattera och besluta i frågor som gäller det egna landet. Annars är de bara nickedockor till EU.

  Personligen tycker jag att en exit för Sverige skulle leda till egen hållning i interna frågor i stället för att EU bestämmer det mesta. Det verkar vara en farlig utveckling att Europa mer och mer utvecklas till en stor stat som styrs av kapitalets villkor. Vill vi ha den utvecklingen? Vi ser redan nu vad den leder till. Ett tystat folk som är apatiska och inte orkar ta kamp med svåra frågor därför att ingen lyssnar samt att fattigfolket ökar på bekostnad av dem som kan dra fördel av utvecklingen mot ett samhälle som styrs av storkapitalet och partiernas lyxlirare.

  Visst kan det bli en svår övergång speciellt som det förmodligen blir en tillbakagång till tidigare tillstånd. Vi är ju vana att gå framåt och framåt oberoende av var det leder.

 10. 10
  Vivisfaxarn säger

  Jag har alltid hört att det inte går att lämna EU. När ändrades det?

 11. 11
  Lars Henrik säger

  @ Vivisfaxarn:
  Det har såvitt jag vet alltid varit möjligt att lämna EU. Däremot krävs det en del för att göra det.

 12. 12

  Storbritannien lämnar EU. Så här kommenterade Nigel Farage, Ukip valresultatet:
  ”Gryningen bryter in för ett självständigt Storbritannien. Det blir en seger för verkliga människor, för vanliga människor, för ordentliga människor.
  Vi har slagits mot bankerna, de multinationella bolagen och mot lögnerna”
  Det är här bl.a TTIP och GMO förslagen kommer in . De har varit avgörande för motståndet mot EU i just England. Men i Sverige har detta inte tagits upp av gammelmedia alls före EU-omröstningen i GB. Farages analys avslöjar därmed tydligt var våra gammelmedia och också de ”politiskt korrekta” debattörerna i Sverige befinner sig. De står på bankernas, de multinationella bolagens och på lögnernas sida.
  Nu kan vi bara hoppas att den chockvåg som kommer över Europa, efter valresultatet i GB, likaväl blir en reningens tsunami .
  Och det allra mest i de hälsofrågor som engagerar oss på denna bloggen. När man tystar ner i gammelmedia förträffligheten med LCHF, när man stoppar visselblåsare i vårdskandaler och när man struntar i att föra ut fantastiska manuella behandlingsresultat eller när man stämplar manschett-terrordåd som konspirationsteorier. Ja då har man faktiskt bekänt sig till lögnarnas sida.

  Stalltips: Nu kommer Polen att följa i Storbritanniens spår. Där har människorna skinn på näsan.

  I Sverige hoppas vi att de av oss som är uppnosiga tillräckligt får större spelrum och inte bara ”censureras” till de uppkäftigas bloggar.

  Ingemar Ljungqvist, chefredaktör 2000-Talets Vetenskap

 13. 13

  Klockan 8.33 skickade jag gratulationer till Paul Anthony Taylor och Matthias Rath, De två personer som betydde mest för att Brexit skulle komma till stånd.
  Redan kl 8.50 svarade mig en mycket glad Paul,
  Samme Paul som deltog på SARAs årsmöte i Malmö i mars.
  Varför då?. Jo genom att sprida dessa fakta med annonsplats i Times den 9 juni:
  https://www.reject-the-eu.co.uk/pdf-files/what-every-voter-should-know-about-the-brussels-eu.pdf

  Läser man dessa och granskar faktas hållbarhet, så är det lätt att inse att Cecilia Malmström dansar efter nazistiska tongångar.
  Nu organiserar vi oss i Sverige: För hälsa, för riktig föda, för demokrati – exit å t de som profiterar på sjukdom och deras lögnare i gammelmedia.

  På måndag kommer en lastpall till mig med senaste numret av 2000-Talets Vetenskap som innehåller de första fem sidorna av en exklusiv intervju med just Matthias Rath och Paul Anthony Taylor.
  Ingemar Ljungqvist, chedfred http://www.2000v.se

 14. 14
  Piltson säger

  @ Marianne:
  Ja, och det mest förfärande är att EU:s olika organ och deras befogenheter är skrivna för att steg för steg diskret åstadkomma precis det du beskriver. CETA/TTIP skulle vara det hittills största steget i denna riktning. Vi kan nu hoppas att de aldrig blir stadfästa och att EU börjar falla isär.
  Möjlighet att träda ur finns beskriven i Maastricht-avtalet. Det tar två år.

 15. 15

  Instämmer med mycket som redan sagts – speciellt med (3) Helge Anderssons :

  ”..Jag är för ett EU som värnar demokratin och ger Europas invånare en bättre framtid.”

  Helge säger också att dagens EU ”..tagits över av de globala storföretagen, den har blivit inflexibel, hämmande, krigshetsande och antidemokratisk. Inte det EU som man en gång lovade oss.”

  Ja, det är inte utan att jag också känner mig lurad. Har en helt annan åsikt inför EU nu ..jämfört med vad jag kände på 80-talet.

  I UK tycks många ’kippa efter luft’ idag – man vet inte riktigt vad som ska hända och hur omfattande förändringarna kommer att bli.

  Någon sa’ att ’the dust will settle’ – och att mycket blir som förut efter det. Den som lever får se…

 16. 16
  Docent Göran säger

  Georg W Skrev:

  Hur kan det vara möjligt att halvfascister och medvetna miljö- o. vänsterfolk har samma ståndpunkt?

  En ytterst intressant fundering som också har slagit mig själv.

  Passande nog har jag just köpt en bok ”Människan mot staten” för 10 kronor på Gällivares bibliiotek där de just nu säljer ut ”udda böcker”.

  ”Människan mot staten” är skriven av Herbert Spencer ,1820 -1903, och som tillhör de klassiska brittiska liberala filosoferna. Intressant är att han också konstaterar att dogmatism kan komma både från despoter och från folkvalda församlingar och en dogmatism som inkräktar på vår individuella frihet. Även i Platons skrifter finner man samma resonemang.

  Jag noterar faktiskt samma motsättning hos Lars Bern som med sina klarsynta analyser av världspolitiken trots allt verkar befinna sig på den andra sidan av den politiska skalan än jag själv befinner mig. Själv har jag inget bra svar på hur man ska se på detta annat än att det ofta i de konkreta frågorna är uppenbart att man befinner sig på ”vänsterkanten” om man nu opponerar sig mot de monopolkapitalistiska krafterna och deras agendor. Hur ska man annars definiera ”vänster”? Om man opponerar sig mot monopolkapitalet tycker jag själv att det måste vara svårt att hävda att man står för en högerpolitik.

 17. 17

  Jag tror inte EU överlever det här i längden
  Flera länder är rejält missnöjda och kommer förr eller senare att inleda egna exitkampanjer

  EU har blivit ett farligt överstatligt organ utan insyn eller möjlighet för befolkningen att rösta bort de styrande

  Jag ser fram emot ett SWEXIT så snart som möjligt
  Jag är less på att bli ljugen rakt i ansiktet av politiker och inte minst dom som styr och ställer med oss i Bryssel

 18. 18
  Lars Henrik säger

  Docent Göran Skrev:

  En ytterst intressant fundering som också har slagit mig själv.

  Min syn på saken:
  https://annikadahlqvist.com/2016/05/03/demonstration-mot-ttip-i-hannover/comment-page-6/#comment-396884

 19. 19
  I Like Neil Young säger

  Om nu EU ska finnas kvar så måste det reformeras å det grövsta. Svängdörrar mellan politik och näringsliv måste förbjudas. Lobbyismen måste stävjas och BigBank måste få strama tyglar.

  Om man misslyckas med detta ser jag ingen framtid för Europa dessvärre p.g.a att allt det jag nämnde ovan är grogrund för ohejdad korruption. Och korruption kan likställas med korrosion d.v.s nåt som äter och fräter upp demokratier, länder och folk inifrån. Det leder ofelbart till krig eller totalt söderfall förr eller senare. Så politikerna har verkligen allt att vinna på att ta sig i kragen och tänka över sitt jobb – väldigt noga dessutom. Politikerna ska tjäna folket, inte tvärt om – det är något som t.ex Socialdemokraterna glömt totalt.

 20. 20

  Noterar att i stort sett all media, det politiska etablissemanget i en allskön förening av högern till sossarna, fack o näringsliv både före och efter folkomröstningen varnar för domedagen efter ett brexit. Alltså samma oheliga allians som varnade för samma domedag om inte Sverige röstade ”ja till euron” på sin tid. Ursäkta mig, men folket är inte dumt. Det finns ett stort folkligt motstånd, bortom främlingsfientlighet och nationalism mot EU. Både i GB och Sverige.

 21. 21

  EU har med åren utvecklats till ett SovjetUnionen verson 2.0. Lite mera avancerad, lite mera sofistikerat och mycket mera tjuvaktigt. I gamla sovjetunionen hade politikerna egna affärer och sjukhus fulla med varor och mediciner som vanlig folk bara kunde drömma om.

  Dagens EU-elit har inkomster på 4 – 5 miljoner och betalar kring 150 – 200 tusen kr i skatt. Samtidigt överbeskattar man vanligt folk i en aldrig tididare skådad utsträckning. Man kan lungt säga att EU-systemet är en mycket bra konstruktion för avdankade politiker och byråkrater men helt förödande för medlemsländerna och dess befolkning. Möjligen med Tyskland som ett undantag. Fast många tyska kommuner ser ut att vara i riktigt dåligt skick. Enligt vissa bedömmare är hela 50% av alla tyska kommuner konkursmässiga.

  Titta bara vad EU gjort och gör med stackars greker. Först lurar man grekerna med frikostiga lån utan kreditprövning. Det affärsmässiga upplägget går ut på att ordna överdrivet förmånliga krediter knutna till tyska företag, dvs grekerna får kredit så länge de köper tyska produkter. De mesta av pengarna går sedan direkt in i de tyska företagen utan att ens passera Grekland. Väl tilltagna marginaler och finfina påslag, direkt till den tyska industrin.

  När grekerna sedan inte kan betala tillbaka lånen till de tyska bankerna slussar man helt enkelt över hela skiten till skattebetalarna, och bankerna som beviljat lån på felaktiga premisser går helt oskadda genom processen.

  Normalt ska banken ta smällen när kunden inte kan betala tillbaka ett lån. Men här har man bara flyttat över de ruttna lånen till skattebetalarna. Rena rama rånet. Ett kriminellt system som bärs upp av dunkla sociala kontakter och olika värde på medlemsstaters medborgare och ständiga skattehöjningar och ständigt nya sjuka skatter. Det sista i skatteväg är att belägga industrirobottar med sociala avgifter och arbetsgivaravgifter.

  Skatter är ibland nödvändiga men i allt väsäntligt är det bara ett tecken på våra politikers djupa okunnighet och i vissa fall till och med ohederlighet mot sitt uppdrag och sina väljare. Skatter är egentligen en relik från det gamla feodalsamhället.

  Om vi hade dugliga politiker så skulle man vid det här laget ha byggt upp ett samhälle med minimala skatter och en ofantlig ekonomisk frihet för landets medborgare, det räcker att spara och återinvestera 10% av varje års budget i 100 år för att generera ofattbara rikedomar till gagn för varje enskild medborgare. Ett friskt samhälle ska sträva mot att att befria medborgarna från skattebördan och inte tvärt om.

  Men vad gör våra politiker, de slösar bort alla skattepengarna varje år och lite till och sedan går de och lånar lite till och lite till och så höjer de skatter och hittar på nya och vården, skolan, polisen, försvaret och det mesta i den offentliga sekrorn går bara sämre och sämre för varje år.

  Politikerna pratar vitt och brett om vår fina välfärd och när man sedan blir en smula uttorkad och hamnar på sjukan med hög puls, lågt blodtryck och ansträngd andning så förvägras man natriumdropp och anhöriga kastas ut så man får dö i lugn och ro och utan inblandning av utmomstående (dvs anhöriga).

  Det känns som om allting är bara substanslösa kulisser, tänker mest på vården och skolan.

  Frihandel mellan europas alla stater och nordamerika skulle kunna vara riktigt bra men inga vansinnesklausuler med tvingande GMO och annat sattyg som kör över de enskilda stater och dess medborgares grundläggande rättigheter och uttalad vilja. T.ex. en Bosch handfräs kostar i USA ca 2 500:- och i Sverige ca 6 000:-, exakt samma produkt helt olika prisklass?

  En sak kan vi vara ganska säkra på och det är att EURO kommer nu att knäckas och försvinna, kan inte och har egentligen aldrig kunnat överleva utan en gemensam fiskal politik, dvs EU-skatt och gemensam statsskuld för hela EU.

 22. 22
  Ingrid säger

  Hotet mot EU är den maktelit som inte vill bli störd:

  https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/hotet-mot-eu-ar-den-maktelit-som-inte-vill-bli-stord/

  Tänkvärt!

 23. 23
  Ingrid säger

  ingemar Ljungqvist Skrev:

  Nu organiserar vi oss i Sverige: För hälsa, för riktig föda, för demokrati – exit å t de som profiterar på sjukdom och deras lögnare i gammelmedia.

  – INGEMAR, JAG SER IVRIGT FRAM EMOT MER INFORMATION RÖRANDE EN KOMMANDE ORGANISERING I SVERIGE…

 24. 24
  Lars Henrik säger

  Ingrid Skrev:

  Hotet mot EU är den maktelit som inte vill bli störd:

  https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/hotet-mot-eu-ar-den-maktelit-som-inte-vill-bli-stord/

  Tänkvärt!

  Tack Ingrid! Johan Hakelius kommentar är fantastiskt träffsäker tycker jag. Jag tillåter mig att saga några rader :

  Tänk att det kan vara så hemskt att låta folk tala om vad de tycker. I en demokrati.
  […]
  Mer än så. När medborgarna nämns i EU-sammanhang är det nästan uteslutande som hot och belastning. Ledande politiker och byråkrater besvärar sig knappt med omskrivningar: de tycker att det vore mycket bättre om de fick ratta EU, utan att störas av viskningar och rop från det demokratiska baksätet.

  Det står nog även klart att de vill kunna ratta Sverige utan att störas av vanligt dumt folk…

 25. 25

  Cameron har uppenbarligen pinkat i motvind.

  Man kan ju undra hur han kan ha mandat att låta en så avgörande fråga bestämmas av en enda folkomröstning.

 26. 26

  Folkomröstningen är rådgivande! Hela Europa diskuterar nu hur man ska kunna bortse från valresultatet, som uteslutande är en vinst för Sverigedemokrater och rasister, enligt svensk massmedia med SVT i spetsen. SVT’s brysselkorrespondent, Fredriksson, säger att UKIP och SD är mycket goda vänner i EU. De har till och med samma humor?

  Statsvetaren, von Sydow, säger att det uppstått en klyfta mellan politiker och vanligt folk. Där vanligt folk tenderar att vara mer misstänksamma mot EU-bygget. Medan politikerna tror på detsamma.

  Allt som sägs om vårt totala avståndstagande är att det kallas för EU-kritik. Annars är tydligen flyktinginvandringen huvudpunkten. Varför den svenska vänstern är emot EU, nämns inte med ett enda ord! (Jag trodde invandringsfrågan var löst, stäng gränsen så de inte kommer in! Det fungerar.)

  Jä-la Sveriges överhet och deras förbannade journalister. Tyvärr är de inte onda, de är bara imbecilla, självcentrerade och högavlönade.

 27. 27

  Jag tycker det är mystiskt att nästan inga media ser på Brexit som en väg att rasera något som inte har fungerat och en chans att bygga något annat från grunden. Eller med andra ord är det ett förskräckligt kacklande om att Brexit beror på rasister och korkade människors åsikter. Har till och med svårt att hitta artiklar som var positiva direkt efter resultatet. De verkade undanstoppade i något hörn. Men när man tara del av vettiga människors kommentarer finns en stark sympati för Brexit som sätter krokben på en obehaglig utveckling i storkapitalets tömmar. Är det jag som fått en släng av paranoia eller är media styrd åt ett visst håll?

 28. 28

  @ Marianne.
  Är du paranoid så är jag det, och det vägrar jag gå med på. Massmediatjänstemännen gör numera inget annat än leker följa John med den politiska och ekonomiska makten. Massmedietjänstemännens uppgift idag är att fylla en box av ett viss utrymme. Då blir mycket enklare att skriva av kommunikéer och PR-material än att arbeta som journalist som själva tar reda på saker.
  För övrigt – Landsbygdnätverket (landsbygdsnatverket.se) ordnar ”bushresor” för att se vikten av öppna landskap, betande djur m m. Kolla på deras hemsida, kanske en anledning att delta i deras utflykter, tala lite om lchf och att det finns en stor grupp människor utanför landsbygden som är intresserade av sådana produkter. (Även om nu Landsbygdsnätverket mest verkar vara en organisation för att plocka ut EU-pengar).

 29. 29

  Ytterligare OT. Företaget Simris Alg odlar alger. De resonerar som så att fiskar är rika på omega 3 därför att de äter alger. Grundaren Fredrika Gullfot, forskare i kemiteknik på KTH tidigare, resonerade som så att det borde vara enklare att nyttja algerna direkt så hon övertog Hammenhögs Frös lokaler och odlar alger där. Företaget (Simrisalg.se) säljer när och fjärran men produkterna verkar rätt dyra. Är det någon som har synpunkter på tekniken och produktresultatet av verksamheten? Står nyttigheten i proportion till priset jämför med andra liknande produkter.

 30. 30

  Det finns just nu två olika grupper på Facebook som vill verka för att även Sverige lämnar EU.

  Jag har blivit vidtalad om att bli administratör i båda grupperna men tvingats tacka nej. Har erfarenhet av mycket stora grupper inom diabetes och stor övervikt. Det var så mycket politisk infighting mellan admins att det blev obehagligt.

  Däremot har jag lovat att ställa upp som vikarie några månader om det blir ett svårt läge. Jag har ju kunskaper om taktik, strategi och underrättelser.

  Jag har ju mina egna pyttesmå grupper på Facebook och det är endast vettigt folk som får bli medlemmar där. De är oftast otroligt kunniga så vi har mycket trevliga meningsutbyten.

 31. 31

  @ Pingo:
  Synd att jag inte har Facebook. Kan du inte delge oss lite om vad dina små grupper sysslar med här på Annikas blogg?

 32. 32
  Maria Lilja Carlsson säger

  Nu blir jag bedrövad, ledsen och skrämd att läsa så många protektionistiska kommentarer på denna fina blogg.
  Jag är liberal, europavän varje dag i veckan och blir besviken på så många av er här som jag i kost och hälsa-frågan respekterar oerhört.
  Riktigt besviken.
  Nej, EU är inte perfekt och jag hoppas att EU-politikerna tar detta som en väckarklocka men vi behöver mer samarbete inte mindre.
  Och nej, argumentet att vi kan samarbeta även utan EU är inte starkt nog.
  Att sen börja prata utträde som kommunisterna och SD försöker underblåsa borde väcka varningsflaggor att där är inte lösningen.
  Att de unga och välutbildade i så stor grad röstade Remain säger också en hel del i min bok.

  Enkla lösningar populistisk presenterade som vi hör från Trump, Boris Johnson, Farage, Le Pen, Putin m fl. är ren demokratiförstörelse.
  Svekdebatten har tex. redan startat ang. brutna vallöften från Brexit-sidan ang. pengar till sjukvården.
  Eftertänksamhetens kranka blekhet visar sin också för många som proteströstat när de idag fattar vad de ställt till med.
  Det finns ingen Quick fix och jobbet måste göras inifrån.

  Kol o Stålunionen/EG/EU är ursprungligen ett fredsprojet.
  Man startar inte krig med vänskapliga demokratiska handelspartners.
  Den protektionism, nationalism och främlingsfientlighet som nu tar fart över Europa är inget att applådera, verkligen inte.
  Alla som var vuxna på 90-talet borde ha Balkankrigen i färskt minne.

  Vi har många stora frågor att hantera kommande år allt från flyktingkris, miljö-klimat, tillväxten, till våra hjärtefrågor om kost och hälsa som kommer påverka länders ekonomier mer än många fattar om inget görs, men det behöver jag ju inte predika för er 🙂

  Lyssna gärna på gårdagens ”God Morgon Världen” P1 med många vettiga kommentarer och analyser.
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/739925?programid=43

 33. 33

  Varje kultur har sina begränsningar vad gäller förmågan att bilda allianser. Stamfolken i Sahara t ex litar oftast inte på några andra än den närmaste släkten, därför fungerar demokrati inte särskilt bra och att få olika stammar att samarbeta inom en statsbildning kräver vapenmakt underställd ledaren. Ta Libyen före och efter Khadaffi som exempel. Europa är nog tyvärr en provkarta av allt för mycket girighet och misstänksamhet för att en allians skulle vara möjlig långsiktigt. Olika språk, olika kulturer, olika ekonomiska förutsättningar, en valutaunion utan gemensam ekonomisk politik – allt ett bygge på osäker grund. Kanske en yttre fiende skulle kunna rädda projektet, annars faller det sönder och de starka äter ut de svaga enligt historiskt mönster.

 34. 34

  @ Maria Lilja Carlsson:

  Vad menar du med att EU-projektet har sina brister? Vad är det vi kritiker menar gör hela samarbetstanken fel? Vad är det som är bra med EU? Gemensam standard? Gemensam front mot kapitalet som försöker undergräva den demokratiska utvecklingen? Demokratiska valda som tillsammans slåss mot kapitalintressen, för att försvara folket? Varför ska vi äta importerat mjöl?

  Vi är många här som inte begriper någonting. Kan du förklara vad som är bra med EU?

 35. 35

  @ Marianne:
  Den ena gruppen sysslar med LCHF hälsa och åldrande och har många inlägg som kommer före alla andra forum. Vi är mycket uppdaterade och det är i alla fall två läkare som är med i gruppen.

  Den andra gruppen sysslar med fasta i olika former. Då det fungerar så är det flera som fastar tillsammans och peppar varandra. Som administratör där har jag ett stort ansvar och ger ibland råd om att avbryta fastan och komma igen om några veckor. Jag försöker se till att det inte blir någon tävling om vem som kan fasta längst.

 36. 36

  @ Maria Lilja Carlsson:
  Jag håller helt med dig. Bara det faktum att Putin och Trump applåderar det som hänt säger en hel del, Putin vill ju ha ett splittrat Europa som kan spela honom i händerna.

  Redan nu har också rasismen börjat visa sitt fula tryne här i England. Folk verkar tro att det är fritt fram nu att behandla utlänningar som de vill. Igår hade lappar som uppmanade polacker att åka hem igen fästs på vindrutor på bilar och ytterdörrar till hus som ägs av polacker i en engelsk stad.

 37. 37
  Docent Göran säger

  @ Georg W:

  Apropå din undran hur höger och vänster kan ha samma syn på denna absurditet har jag just nu avslutat min läsningen av 1800-talsfilosofen Herbert Spencers ”Människan mot staten”. Spencer har en klar ”högeragenda”, marknadsliberalism, och det känns som om vår förra högerregering måste ha förläst sig på hans bok.

  Vad jag nu kommit fram till är om man inte inser att det finns tydliga ”klassintressen”, dvs. att rika och fattiga i samhället som har olika intressen – 1 % äger 99 % eller något liknande – så är det omöjligt att få pusselbitarna att falla på plats.

  Genom historien har det visat sig att populistisk högerpolitik, t.ex. i nazismens skepnad, inte haft några problem med att i praktiken överge sin omtanke om ”folket” och förbehållslöst kasta sig i armarna på ”monopolkapitalet” när de väl kommit till makten.

 38. 38
  Docent Göran säger

  Vivisfaxarn Skrev:

  Hör den här diskussionen hemma här på Kostdoktorn?

  Nåja – du råkar faktiskt nu kommentera på Annikas blog som nog är lite mer ”radikal” än Kostdoktorns och framför allt ger den ett bredare perspektiv på sambandet mellan vår hälsa och vår kost. Det är inte bantartips vi diskuterar här utan framför allt hur vår hälsa har saboteras av den internationella livsmedels- och läkemedelsindustrin som befinner sig i händerna på de amerikanska ”oligarkerna” (som fortfarande äger 99 % (?) av jordens resurser).

  Börjar man tänka i dessa banor kommer ”världspolitiken” snabbt in i medvetandet och man inser att det är en fråga om vår grundläggande demokrati (folkmakt) och där EU är ett steg tillbaka på samma sätt som TTIP. Allt hänger ihop men där jordbrukspolitiken verkar vara själva Akilleshälen då det gäller vår kost och hälsa.

 39. 39

  @ Pingo:
  Tack för svaret. Viktigt att få stöd när man försöker fasta och att det inte urartar till någon slags tävling. Då kommer det nog inte hålla i längden. Själv försöker jag olika modeller men har insett att jag nog behöver hjälp för att klara det. Planerar att åka en vecka till Nolaskog för det.

 40. 40

  Har just sett på Aktuellt 21.00 på Svt Play. Kunde konstatera att de hade Wallenberg och Anders Borg som pratade först. Sen en tjej från SD som bemöttes av en man från Centerpartiet, som fick längre talartid. Med detta upplägg blev hela diskussionen snedvriden. Media ska ju vara objektiva men så var det långt ifrån i denna sändning. Ingen vettig människa som förklarade och argumenterade seriöst om varför Brexit vann. Mycket allvarligt faktiskt att folk inte får höra båda sidor på ett informativt sätt. Även om detta var en oblodig revolution så måste den förklaras på ett vettigt sätt annars kan stor vrede uppstå. Var det ett misstag i arbetet eller är det så media jobbar idag? Verkar likna det vi som LCHF:ar är med om när det gäller diskussioner om kosten och läkemedelsbranschen.

 41. 41

  ”Någon” har behov av att visa för Europa att Sverige står enigt och unisont stöder den vackra tanken om samarbete och fred mellan Europas länder. ”Någon” verkar kunna kontrollera vad som skrivs i tidningarna. Eftersom det är nästan omöjligt att hitta någon EU-kritik som ser demokratisk tillbakagång som ett hot.

  Det är ett kusligt och otäckt samhälle vi har om vi har en enad front MED EU. Där den relevanta kritiken inte nämns med ett ord. Vi är manipulerade av tidningsägare.

  Samtidigt håller lokalpressen på att dö, helt och hållet. Idag ägs även lokalpressen av koncerner med centrala chefredaktörer och alla är de lika oberoende liberala och värdelösa inkomstmässigt.

  Men lokalpressen kommer inte att upphöra. Affärsintressen och politik behöver en lokalpress för att forma sina medborgares hjärnor och trycka in vad som är rätt för kapitalet och ekonomin. Dessutom behöver sanningen hela tiden smutskastas. Så inte människor börjar lyssna på avvikande åsikter.

 42. 42
  Anders Rydén säger

  @ Docent Göran:
  Ser du fortfarande en höger/vänser indelad värld?
  Höger vänster är inte det ungefär som att föreslå ett barn som vägar att tvätta sig att välja mellan att bada eller duscha?
  Själv har jag slutat att se världen i ett höger vänster perspektiv.
  Snarare ser jag världen i något som kan liknas vid motsatsförhållanderna i empiri och rationalism.
  Rationalisten säger sig ha all fakta den behöver.
  Livsmedelsverket ser jag som en arketyp av rationalism medan LCHF är empiri.
  Många tycker om rationalism, livet blir så enkelt och förutsägbart då.

  Medan vi som är sådär rastlöst nyfikna och känner att vi kan byta vår nuvarande situation till något bättre i framtiden är nog de som föredrar empiri i stället.

 43. 43
  Docent Göran säger

  @ Anders Rydén:

  Om jag inte kommer ihåg fel har ”höger” och ”vänster” med franska revolutionen att göra.

  Jag tror förstås att det är enklare att tänka i ekonomiska ”klasser” där de som äger produktionsresurserna är ”höger” och de som producerar är ”vänster”. Jag tror att denna uppdelning går långt tillbaka i tiden.

 44. 44
  Ingrid säger
 45. 45
  Anders Rydén säger

  @ Docent Göran:
  Nja jag har lite svårt att tänka i ekonomiska klasser på det sättet.
  Som delvis lantbrukare ser jag att landsbyggdens utarmning till stor del beror på en utarmning av lantbrukarens äganderätt.
  Skulle allt ägande försvinna in i en entitet bli byte av varor och tjänster en omöjlighet.
  Nåja nu är vi lite utanför ämnet, men för er som fördjupa er kan ni ju alltid googla ”ekonomiska kalkyleringsproblemet” eller ”economic calculation problem”

 46. 46

  @ tipp:
  En öppning för att få slut på sjuk odlad fisk som jag kan se här är att odla rätt alger till fisk. Då slipper man ifrån matning med död föda som faller til botten och orsakar miljöfaror och fisk som kräver antibiotika för att överleva.
  Men den här göteborgaren verkar sikta direkt på vegetarianer och en del andra istället.

  I Kina har man i årtusenden ”fött upp” räkor genom att låta dom flyta in men inte alltid ut med tidvattnet till större naturliga bassänger med massor med mangrove träd. Skörden sker vid utloppet.
  Mat tillverkas endast genom soljus-alger-smådjur plus näring i vattnet, så helt rent utan spill och medföljande ohyra. Mangroverötterna är viktiga för att ge skydd åt smådjur som annars blir helt uppätna av de större innevånarna i näringskedjan, varefter tillväxten avstannar. (Är helt fri konkurrens det bästa ?)
  En annan intressant aspekt är att man hade ett filter vid utsläppet så att de mindre räkorna kan skördas och de största släppas ut till havet igen.
  Man anser att de största räkorna har bästa möjligheterna att föröka sig och säkra tillgången i framtiden, vilket verkar vettigt, och dessutom utprovat i tusentals år.
  Men här i väst gör vi tvärtom. Vilket är rätt ?
  Notera att idag finns även dammar där man matar med spannmål och tillsätter antibiotika, framförallt i Thailand. Dessvärre kommer nog mycket framtida sjukdom från dessa.
  Men konsumenterna har det lite svårt idag när affärskedjorna får gods förpackat med sina egna märken istället för tillverkarens.

 47. 47

  Det verkar som vi här som är negativa till EU ska ses som en obildad populistisk rasistgrupp. Massmedia över hela Europa trummar in budskapet. Alla måste förstå vilka otäcka människor vi är. Som kämpar mot samarbete för bättre miljö och tryggare ekonomiskt och socialt liv.

  Jag är idag säker på att alla politiker, industrialister och ÄGARE undanhåller sanningen för oss människor. De visar upp lämpliga dimridåer för att forma våra uppfattningar i rätt riktning.

  Nåväl, det fria ordet lever inte bara här hos Annika. Det finns på youtube också.

  Här är den absoluta sanningen om varför intellektuellt överlägsna engelsmän och kvinnor röstade för att släppa ”samarbetet” mot en bättre värld! Min nya idol.

  https://www.youtube.com/watch?v=5XKJ2mcdVmQ

 48. 48
  Docent Göran säger

  @ Georg W:

  Tack för länken till denna video. Sådana arga ungdomar ger mig själv ett visst hopp inför förändringars möjlighet.

  Som han säger är frågan om Brexit oändligt mycket större än Englands själva utträde ur EU. Det är som om 70-talet nu har kommit tillbaka då vi som var ungdomar på den tiden engagerade oss mot ”monopolkapitalets” makt och dess skamlösa angrepp på allt som ryms under begreppet demokrati var själva målet för vårt engagemang medan de ohyggliga övergreppen i Vietnam egentligen bara var den utlösande faktorn. Jag läste nyligen att filmen från Russeltribunalen 1967 som avslöjade USA’s krigsbrott stoppades och inte släpptes förrän 2004 – ganska betecknande för korruptionen inom media. Intressant läsning för den som är intresserad.

  Om man nu inte förnekar att 1% (?) äger 99% av världens resurser och knappast har något intresse att släppa makten kring dessa resurser måst man nog ta in detta som ett väsentligt faktum i världsbilden. När man erkänner detta faller allt på plats och vi förstår de ekonomiska krafter som inte har det minsta intresse för vår hälsa och att LCHF sätter käppar i hjulen i detta inhumana maskineri.

  När jag skriver detta lyssnar jag samtidigt till ”The Monsanto Years” av Neil Young och detta album kännetecknas av denna klarsyn när han just försvarar de lantbrukare som Anders Rydén, och jag själv, värnar om. Det är de odemokratiska övergreppen som sker på de mest subtila sätt mot dessa hårt strävande bönder runt hela världen som är resultatet av den oheliga alliansen mellan monopolkapitalet och olika statsledningar.

  Det är det ”enkla” faktum att det finns ekonomiskt starka ägarintressen som dominerar den samhälleliga verkligheten som t.ex. en ”liberal” som Herbert Spencer (reaktionär, höger) fundamentalt inte kan ta in i sin annars intressanta bok ”Människan mot staten”. Det är samma ”blindhet” som gör att man kan inte kan förstå hur ”höger” och ”vänster” kan komma fram till samma ståndpunkter. Lars Bern som jag har stor respekt för tror jag inte har insett detta elementära faktum i sina analyser även om han klart ser monopolkapitalets ”agenda” efter att ha befunnit sig på ”insidan”.

  Det är faktiskt äganderätten allt handlar om!

 49. 49

  Vill tipsa om en krönika Göran Greider just har publicerat på ETC tidningen. Hans åsikt är att det här är en början av en vändning och att det kommer att komma mer motstånd mot EU som så småningom förhoppningsvis raserar hela projektet. Bra och tänkvärt skrivet.

 50. 50
  Anders S säger

  EU-kommissionen har beslutat att förlänga tillståndet för glyfosat i ytterligare 18 månader.

  https://www.lantbruk.com/lantbruk/glyfosat-godkanns-i-ytterligare-18-manader

  https://swexit.se

 51. 51
  Docent Göran säger

  @ Anders S:

  Det är för sorgligt!

  Att Champagnekorkarna smattrar hos Monsanto kan vi vara övertygade om.

 52. 52
 53. 53
  Anders Rydén säger

  @ Docent Göran:
  Det jag vill ha är frihet i avtal, frihet i handling.
  Just viljan till dessa friheter avgjorde till stor del Brexit.
  Vad Monsanto vill är just att begränsa dessa friheter för lantbrukarna, de tar helt enkelt bort lantbrukarens äganderätt till sina grödor.
  Effekterna av statens vilja att bönder bara ska producera billig bulkvara borde vara väl kända på detta forum.
  Jordbrukssubventionerna är ett av de viktigaste verktygen som finns för att tvinga in bönderna i detta vansinne.
  Som sagt var höger/vänster diskussionen ser jag lite som en tvist om påvens skägg.

  Vad sägs om detta tal som hyllades av Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta som det absolut viktigaste tal som någonsin har hållits i riksdagen.
  Talet var starkt inspirerat av Frédéric Bastiats skrifter.

  ”Ja, mina Herrar! Det fordras blott en hastig blick på allt hvad vi behöfva, allt hvad vi varje dag, hvarje stund begagna, på alla de ansträngningar, alla de omflyttningar, som härtill varit nödvändiga, för att öfvertyga oss om, att millioner menniskor varit verksamma och arbetat för att bereda oss dessa förmåner; och tanken nästan svindlar, då den söker genomlöpa alla de oräkneliga kombinationer, som dervid uppkommit. Och likväl har allt detta skett, utan våld, utan förtryck, utan att någon lidit orätt. Men huru skulle väl sådant varit möjligt, om ej en stor, mäktig och sann grundsats varit den verkande kraften, den ledande tanken, som ordnat det hela?! Och denna stora grundsats, denna fruktbärande tanke, som allena förmått frambringa allt detta, den heter: frihet – frihet i aftal – frihet i handling.”
  Detta är vad jag kallar empiri.

  Monsanto står för rationalism, vad de än gör är i det rationellas namn.
  De tillverkar avlövningsmedel för att det är rationellt, det är så mycket enklare att se vietcong som gömmer sig under träden.
  GMO försvaras för att det är rationellt.
  Amerikanska politiker tycker det är rationellt med svängdörrar in till näringslivet, så de anställer Monsantos chefsjurist som tycker det är rationellt att man ska få ta patent på liv.
  EU parlamentet ser sig som rationalismens högborg när de får bestämma hur en gurka ska se ut.
  All denna rationalism inkäktar på människornas frihet i avtal, frihet i handling.

  Som sagt var jag har svårt att se världen i en höger eller vänster falang.
  Jag själv är ett levande bevis på att både äga min mark som är min produktionsresurs samtidigt som jag är en producent.
  Tillhör jag de som exploaterar andra eller tillhör jag de som är bland de mest exploaterade?
  Så vilken klass tillhör jag, kulakernas, seredniakernas eller bednyakernas?

 54. 54
  foie gras säger

  I en utmärkt intervju i BBC Worlds Hard Talk betonar franska miljöministern Ségolène Royal att de röstberättigade i Storbritannien aldrig gavs de rätta frågorna om EU nämligen vad de vill ha av unionen. Istället serverades Camerons inrikespolitiska strategi med ett stanna eller ut ur Europa, en fråga som rör 28 nationers framtid. Inte svårt dela hennes besvikelse över ansvarslösheten.
  För övrigt har TTIP förhandlerskan Malmström i radions P1 Morgon idag upptäckt att amerikanerna inte vill släppa in europeiska företag i sina offentliga upphandlingar. Tänka sig vilken överraskning!. Har den troskyldiga verkligen på allvar inbillat sig att amerikanerna en enda sekund tänkt öppna sina marknader på lika villkor med europeerna på samma vis som amerikanerna tänkt lägga beslag på marknaderna i Europa? Hon sa att hon filar på sätt att komma förbi delstaternas lagstiftning i frågan. Man tar sig för pannan..

 55. 55
  Piltson säger

  foie gras Skrev:

  Hon sa att hon filar på sätt att komma förbi delstaternas lagstiftning i frågan

  Jag hörde inte intervjun, men det torde handla om att miljö- och hälsoregleringar i USA är en delstatlig fråga. Stiglitz påpekade ju att det är absurt av USA att kräva ”harmoniering” mellan EU och USA när USA inte ens har harmoniering internt.

 56. 56
  Anders S säger

  ”Ingen dålig artikel alls om man betänker tidigare alster!”
  skrivs i en kommentar till ”Elitens tragedi”, Åsa Linderborgs
  artikel om Brexit och den hysteriska gruppgalenskapen.

  https://www.aftonbladet.se/kultur/article23075886.ab

  även debatt i propaganda-radion:

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6463930

 57. 57
  Docent Göran säger

  @ Anders Rydén:

  Tack för ett intressant inlägg som ”tar höjd”.

  En av mina närmaste vänner är faktiskt lantbrukare (’giftbonde’) på heltid med begränsade marker och som därför verkligen lever på de yttersta marginalerna och jag har genom honom fått en inblick i den ”vansinniga värld” som det internationella jordbrukspolitiken utgör från ”bondens” perspektiv och som han är helt infångad.

  Problemet är knappast de individuella jordbruk som du och min vän håller på med utan den ’rationalism’ som den där 1% (?) som äger 99% står för. Det går knappast att förneka att denna 1% också äger ”makten” här i världen och med världens regeringar som villiga medlöpare.

  Och med detta ojämna ägarförhållande kan knappast någon verklig frihet existera för jordens befolkning. Detta hindrar knappast att vi alla från de minsta ’oskyldiga’ barnen till den mest utstuderade och cyniska ”kapitalisterna” som Rockefeller fattar ’rationella’ beslut utifrån våra egna förutsättningar.

 58. 58
  Lars Henrik säger

  @ Anders S:
  Det var en upplyftande läsning. Tack!

  Tidigare länkade någon till Johan Hakelius Brexit-kommentar som också riktade in sig på de uppenbart märkliga kommentarerna från media och politiskt håll. Tänk att vi har journalister kvar som orkar reflektera själva.

  https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/hotet-mot-eu-ar-den-maktelit-som-inte-vill-bli-stord/

 59. 59

  @ Anders S: Tack för länken till Åsa Linderborgs artiel plus alla kommentarer. Inga rasister hördes där bara eftertänksamma röster från båda sidorna. Bra att hon tryckte på det faktum att svenska medier vunnit tävlingen att mest likna Nordkorea.

 60. 60
  Ingrid säger

  Abby Martin on glyphosate and Monsanto, America’s Monster:

  https://newsvoice.se/2016/06/29/abby-martin-on-glyphosate-and-monsanto-americas-monster/

  – En nyligen gjord mycket sevärd sammanställning om Monsanto och glyfosat mm (24 min).

  Dokumentären – SEEDS OF DEATH (80 min) – som också den handlar om Monsanto – är ett måste att se!

  https://www.youtube.com/watch?v=aFVF3MJNOHg

  Information om filmen:

  ”Unveiling the Lies of Gmo’s. Excellent work that lays it out very cleanly, we are on the edge of forever as our technology has surpassed our ability to control. When you understand what this film is talking about, you really have no excuse. When the basic staples of Life are under attack, Air, Land, Sea,then the incentive to act becomes a Life and death situation. In case you haven’t noticed, we have past that point. Wake up!… ”

 61. 61
  Anders Rydén säger

  @ Docent Göran:
  Tack Göran,
  Det är sällan man har möjlighet att diskutera med en icke fanatiker, stunder som denna uppskattar jag vekligen.

  Jag har lite svårt för det där med en procent vs. de övriga 99 procenten.
  Varför?
  För att den procenten står för de övrigas välfärd.
  Ja, nu generaliserar jag förstås en hel del, men i grova drag är det så.
  Jag ska försöka förklara.
  Min vall, lada eller min traktor tjänar inte enbart mig, de tjänade även snickaren som en gång byggde ladan, alla dessa otaliga människor som har varit delaktiga i bygget av traktorn och de som ätit köttet från de djur som har betat på vallen.
  De har uppenbarligen inte ägt min mark, min lada eller traktor,men deras välfärd beror på just dessa saker.
  Här finns ingen konflikt per se, mitt ägande har uppenbarligen bidragit till deras välfärd.

  Jag vet ärligt talat var konflikten finns fullt ut, men personligen tycker jag att argumentet de ”99% vs. en procent” känns lite tunn.
  Är jag hård om jag till och med kallar detta argument för en halmgubbe?

  Som sagt var, jag tror problemet finns någon annan stans, var vet jag inte.
  Men några tjänar enorma summor på att hålla denna konflikt vid liv.
  En konflikt som egentligen är helt kontraproduktiv för alla hederliga människors välfärd.

 62. 62
  Docent Göran säger

  Anders Rydén Skrev:

  Jag har lite svårt för det där med en procent vs. de övriga 99 procenten.
  Varför?
  För att den procenten står för de övrigas välfärd.

  Jag kanske var lite otydlig men jag talar om ägandet av världens produktionsresurserna. Ägarna själva är i sammanhanget ganska ointressanta även om den grundläggande karaktären med nödvändighet måste vara ”girighet”.

  Just nu läser jag en intressant bok som handlar om den ”anonyma” finansvärlden som just handlar om girigheten satt i system. Boken från 2015 heter ”Simma med hajar” och är skriven av journalisten Joris Luyendijk.

  Hela systemet är som en förarlöst flygplan.

 63. 63
  Anders Rydén säger

  @ Docent Göran:
  Jag tror inte du var otydlig, snart är det så att betydelsen av vad du och jag definierar som ägande skiljer mellan oss.
  Däri kanske halmgubben finns?
  Jag ser inte själva ägandet som det stora problemet, med ägande menar jag rådigheten över något.
  En ägare kommer aldrig att fullt ut vara rådig över sitt ägande, frågan är vilka andra som ska vara en del i den rådigheten?
  De i ens närområde och de som direkt påverkas av ägandet eller de i Bryssel med hjälp av Bank of International Settlement?
  Det senare alternativet har allt att tjäna på att slänga ut en massa halmgubbar för att förvirra folket.
  Har du sett Niger Farages tal i europaparlamentet efter brexit?
  Han nämnde att ytterst få som är verksamma i parlamentet har haft ”ett hederligt arbete” vad menade han med det?
  Att de i parlamentet inte har varit till gagn för sin nästa?
  Om du kan svara ja på den frågan har vi garanterat mer gemensamt som vänster respektive höger agitatorer än med parasiterna och konfliktexploatörerna i Bryssel.

 64. 64
  Anders Rydén säger

  @ Docent Göran:
  Ja just det, jag glömde din sista reflektion om det förarlösa flygplanet.
  Jag antar att du är väl förtrogen med uttrycket negativ återkoppling inom reglerteknik?
  Ta all din kunskap och erfarenhet du har om detta och försök att hitta någon som helst som påminner om negativ återkoppling mellan entiteten politiker/finansvärlden och vanligt folk.
  Jag har inte hittar någon sådan återkoppling, har du?
  Resonanser mellan denna entitet och folket, de finns överallt, man behöver inte ens leta, man snubblar på dessa på de mest oväntade ställen.

 65. 65
  Docent Göran säger

  Anders Rydén Skrev:

  Roligt att läsa dina ”djupa” tankar!

  Jag tror inte du var otydlig, snart är det så att betydelsen av vad du och jag definierar som ägande skiljer mellan oss.

  Intressant fundering om ”ordens betydelse” och om ”missförstånd” som kan uppstå på grund av sådana. Vi har tidigare bestämt oss här hos Annika för att inte fördjupa oss i ”skolastiska” filosofiska hårklyverier men det kan kanske ändå vara intressant att notera att redan de grekiska filosoferna ägnade stor uppmärksamhet åt frågan om ”ordens betydelse”.

  Men om man, som jag själv, en ’vulgärmaterialst’, tror att verkligheten ”absolut” existerar men att vi kan ha olika uppfattningar om denna verklighet inser man att de som har den verkliga ekonomiska makten (1 %?) på alla sätt försöker skapa ”halmgubbar” som du påpekar, ett uttryck som förstås är en metafor för att man vill ”omdefiniera” den ”verkliga verkligheten” till sin fördel – ett typexempel på ”rationellt tänkande” som du är inne på.

  Ärligt talat följer jag inte debatten kring Brexit i detalj helt enkelt för att etablissemanget (1 %) idag bara står mig upp i halsen. Var det hela tar vägen är som vanligt svårt att sia om men att den där 1 % ägnar stor kraft bakom de parlamentariska kullisserana för att båten inte ska gunga alltför mycket är jag trots allt övertygad om.

  Det är möjligt att du skulle gilla boken ”Simma med hajar”.

 66. 66
  I Like Neil Young säger

  Docent Göran Skrev:

  Ärligt talat följer jag inte debatten kring Brexit i detalj helt enkelt för att etablissemanget (1 %) idag bara står mig upp i halsen.

  Jag följer MSM-media noggrant ibland och ibland översiktligt mest varje dag och detta av en enda anledning.
  Jag vill vet vilka idiotier som serveras just idag.Jag tycker det är viktigt att hålla koll på vad ”mannen på gatan” får sig serverat i nyhetsväg. Det måste vara i stort sett omöjligt för en vanlig arbetande människa mitt i livet som inte har som intresse att ”förstå sammanhangen djupare” att begripa hur allt hänger i hop i detta Oligarkstyrda PK-MSM-träsk av halvsanningar, halvlögner och hellögner , severat av 3:e Statsmaktens korrupta mediamaskin.

  Att sanningen ändå kryper fram här och där och att den trots allt är åtkomlig för den som söker är Internets förtjänst – frågan är hur länge socialdemokraterna, bland andra – tycker sig ha råd med detta?

 67. 67
  I Like Neil Young säger

  Apropå demokrati och folkmakt. Jag kastar ur mig några ord här för jag vill veta församlingens åsikt om det hela.

  Vidarkliniken
  Dan Larhammar – VOF
  BigPharma
  Gabriel Wikström
  Vad händer med t.ex Kolloidalt Silver på sikt nu?

  Läs här t.ex
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kontroversiella-naturmediciner-kan-bli-forbjudna

 68. 68
  Lars Henrik säger

  I Like Neil Young Skrev:

  Jag kastar ur mig några ord här för jag vill veta församlingens åsikt om det hela.

  Jag noterar att även Vidarkliniken är positiva till beslutet. Själv är jag initialt kritiskt inställd. Dock skulle jag vilja veta exakt vad är ett antroposofiskt läkemedel?

 69. 69
  Lisabet säger

  Kolloidalt silver får inte säljas med hälsopåstående, utan det är en vattenreningsprodukt. Den nya lagen borde inte ha med det att göra.

 70. 70
  I Like Neil Young säger

  @ Lisabet:
  Mmmm…vi får väl se!

 71. 71
  Docent Göran säger

  I Like Neil Young Skrev:

  Jag följer MSM-media noggrant ibland och ibland översiktligt mest varje dag och detta av en enda anledning.

  Vi som var radikala under 70-talet var ’otroligt’ uppdaterade och låg i topp på alla nutidsorienteringar. Idag vet jag knappt vad statsministern heter för att det är så otroligt ointressant. Det spelar faktiskt ingen roll om han heter Reinfeldt eller Löfvén.

  DN sa jag upp min prenumeration på för 10 år sedan då jag upptäckte att jag bara läste serierna. Nu har man inte längre några serier i DN så någon ny prenumeration är inte längre aktuell.

 72. 72
  Docent Göran säger

  Docent Göran Skrev:

  Det är möjligt att du skulle gilla boken ”Simma med hajar”.

  Anders

  Ju längre jag kommer i min läsning ju mer övertygad blir jag om detta 🙂

  Det hela verkar ligga på det individualpsykoogiska planet.

  Själv tror jag det är mest ett ”systemfel”.

 73. 73
  Ingrid säger

  @ Anders S:

  Tack för att du informerade om Glyfosat, och att du länkade till en artikel om det (inlägg 50)… !!!

  I det sammanhanget fann jag fler artiklar, som berättar om att EU-kommissionen beslutar där länderna inte kan enas – vilket naturligtvis borde avstyras…

  I en artikel står följande:

  ”Glyfosat har vi mycket lång erfarenhet av, och vi vet hur det ska hanteras. Vetenskapen visar att det är mycket osannolikt att det är cancerframkallande.”

  https://www.lantbruk.com/lantbruk/godkannandet-av-glyfosat-har-fastnat-i-ett-politiskt-spel

  –> Att notera är att många forskare har kommit fram till ett annat resultat!

  En svensk bonde uttalar sig i en annan artikel om de ”problem” som skulle drabba honom om Glyfosat blir förbjudet:

  https://www.lantbruk.com/lantbruk/ett-forbud-vore-en-mardrom

  – Detta är absolut intressant läsning, och det är skrämmande att inse i vilken mängd som glyfosat används i Sverige…

  Trafikverket använder glyfosat i sina besprutningar av banvallarna, drygt ett ton per år… Och då är den mängden ”bara” några få procent av den totala mängden… – Alltså används ca 98 % av andra – som bönder… – Småskaliga odlare får använda det också – men då handlar det om en ”svagare variant” – vilket är lika illa… – Glyfosat har visat sig kunna kontaminera vatten, och då göra det otjänligt som dricksvatten!

  – I någon av artiklarna i detta sammanhang (jag minns inte i vilken) så står det att det numer också finns flera andra medel som innehåller glyfosat…

  – OM NU GLYFOSAT VORE SÅ HARMLÖST SOM DET HÄVDAS AV SOMLIGA, SKULLE VÄL INTE DISKUSSIONENS VÅGOR GÅ SÅ HÖGA – ELLER HUR?

  OCH ÄR DET SÅ ATT MONSANTO PLANERAR FÖR EN FABRIK I EUROPA – ÄR DET VÄSENTLIGT ATT DEN PLANEN STOPPAS… !!!

 74. 74
  Docent Göran säger

  När man misstänker att man blivit sjuk av något som man ätit men inte är helt säker på att det var den maten som gjorde en sjuk ansluter de flesta av oss ändå till ”försiktighetsprincipen” och tar avstånd från maten.

  Denna försiktighetsprincip har för min egen del trängt undan min tidigare teknikoptimism och tro på att etablissemanget är rationellt och ”vetenskapligt”. Att jag nu kommit fram till att det hela är korrupt är knappast en rolig insikt.

  Jag misstänker att det är samma fenomen som ligger bakom resultatet i BREXIT.

 75. 75
  I Like Neil Young säger

  Docent Göran Skrev:

  Ja misstänker att det är samma fenomen som ligger bakom resultatet i BREXIT.

  Man kan ju alltid hoppas att etablissemanget blivit såpass uppenbart absurdt i sina yttringar så att det t.o.m är synligt för gemene man som fortfarande har några hjärnceller kvar. Jag måste säga att det var en oerhörd besvikelse för mig att artisten Bono i gruppen U2 propagerade för att Storbritannien skulle stanna kvar i EU.Där har vi en snubbe som svalt hela NWO-betet ”hook-line and sinker” – det är så sorgligt att se sina gamla hjältar så ohjälpligt vilseförda.Men så går det väl när man varit i den NWO-styrda ”världshjälps-fabriken” för länge kan jag tänka…

 76. 76
  Docent Göran säger

  I Like Neil Young Skrev:

  det är så sorgligt att se sina gamla hjältar så ohjälpligt vilseförda

  V i får trösta oss med artister som Neil Young 🙂

 77. 77
  Ingrid säger

  @ I Like Neil Young:

  Om bland annat Larhammars beteende och ”fuffens” kan du läsa litet mer i denna text:

  https://humanismkunskap.org/2016/07/03/dr-enby-utsatt-for-en-klassisk-sammansvarjning/

  @ Lars Henrik:

  Antroposofi är en ”lära” utvecklad av Rudolf Steiner.

  Här kan du läsa mer om antroposofisk medicin:

  https://www.vidarkliniken.se/om/om-vidarkliniken/antroposofi/laekemedel/

  – I denna behandlingsprocess ser man till kroppens egen förmåga till läkande, och understödjer detta via speciella läkemedel och behandlingar.

 78. 78
  Lars Henrik säger

  @ Ingrid:
  Kan kosttillskott med mineraler, vitaminer och fettsyror sägas ingå i antroposofisk medicin? Det framgår inte riktigt av texterna såvitt jag kan se.

 79. 79
  Ingrid säger

  Lars Henrik Skrev:

  Kan kosttillskott med mineraler, vitaminer och fettsyror sägas ingå i antroposofisk medicin? Det framgår inte riktigt av texterna såvitt jag kan se.

  – Jag vet inte om du har någon viss intention med din fråga, och rörande hur man för övrigt ser på den antroposofiska medicinens läkemedel, och i koppling till EU.s reglerande?

  I vilket fall, är det intressant att diskutera den antroposofiska medicinen, som omfattar en helhetssyn på människans ohälsa och den behandling som kommer i fråga. Den berör även människans existentiella aspekter, och det kopplat till relevant behandling.

  Mer om den antroposofiska medicinen i sig, kan man läsa på följande länkar:

  https://www.vidarkliniken.se/sjukhus/behandling/

  https://www.vidarkliniken.se/sjukhus/medicin/

  I några pdf-filer finns mycket bra information om exempelvis vilket ”växtmaterial” som används vid framställningen av den antroposofiska medicinen – dessa två filer finner du på följande länk – överst på högra sidan:

  https://www.vidarkliniken.se/sjukhus/medicin/

  Biodynamisk kost är väsentlig!

  – MEN om kosttillskott, mineraler och fettsyror används, och som vi tänker oss dessa kosttillägg – det vet jag inte…

  Dock kan jag berätta om att jag tidigare har använt en del antroposofiska medel, med mycket gott resultat!

 80. 80
  Ingrid säger

  Ingrid Skrev:

  – OM NU GLYFOSAT VORE SÅ HARMLÖST SOM DET HÄVDAS AV SOMLIGA, SKULLE VÄL INTE DISKUSSIONENS VÅGOR GÅ SÅ HÖGA – ELLER HUR?

  – Här är en artikel från 19 maj, och nu vet vi hur det gick med omröstningen… Likväl har denna text ett intressant innehåll, och rörande Monsanto samt glyfosat:

  https://newsvoice.se/2016/05/19/forskare-hittade-amnen-i-roundup-giftigare-an-glyfosat-idag-beslutar-eu-om-glyfosatets-framtid/

 81. 81
  Lars Henrik säger

  Ingrid Skrev:

  Lars Henrik Skrev:

  Kan kosttillskott med mineraler, vitaminer och fettsyror sägas ingå i antroposofisk medicin? Det framgår inte riktigt av texterna såvitt jag kan se.

  – Jag vet inte om du har någon viss intention med din fråga, och rörande hur man för övrigt ser på den antroposofiska medicinens läkemedel, och i koppling till EU.s reglerande?

  Jo, det har tidigare diskuterats här hos Annika att Livsmedelsverket börjat förbjuda kosttillskott med högre doser. Det har skett på kommunnivå. Då och då har vi också kunnat läsa om varningar mot att inta sådant eller påståenden om att dessa inte har någon effekt.

  Jag anade att detta kunde vara ytterligare ett försök från det medicinska etablissemanget att stoppa tillskottandet. Jag hoppas förståss att jag har fel…

 82. 82
  Ingrid säger

  Frågan om glyfosat, är absolut en fråga som behöver ”avvecklas” av EU, och som tur var blev det förlängda avtalet ”bara till 18 månader, istället för 15 år som man förespråkade… – Så en liten vinst är det allt.

  The Real World Challenge of Surviving in a World Swimming in Pesticides:

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/07/06/pesticide-long-term-exposure.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20160706Z1&et_cid=DM112094&et_rid=1560825476

  – På denna sida finns en intressant film om DDT och glyfosat (10 min.), och även mer information för den som önskar bli än mer insatt i ”problematiken” runt dessa miljögifter!

 83. 83
  Ingrid säger

  Lars Henrik Skrev:

  Jo, det har tidigare diskuterats här hos Annika att Livsmedelsverket börjat förbjuda kosttillskott med högre doser. Det har skett på kommunnivå. Då och då har vi också kunnat läsa om varningar mot att inta sådant eller påståenden om att dessa inte har någon effekt.

  Jag anade att detta kunde vara ytterligare ett försök från det medicinska etablissemanget att stoppa tillskottandet. Jag hoppas förståss att jag har fel…

  Den här debatten om hur ”farligt” det kan vara med stora doser av vitaminer, den har ju pågått i flertalet år, liksom att man vill omöjliggöra dylik terapeutisk behandling.

  Men hur illa det är idag, kanske någon annan kan svara på. Någon?

  – Beträffande den antroposofiska medicinen, var ju de i Järna tillfreds med att deras medel skulle ”erhålla en annan status” – via nya prövningar etcetera.

 84. 84
  Ingrid säger

  Storbritannien stannar – tror makthavarna:

  https://www.expressen.se/dinapengar/storbritannien-stannar–tror-makthavarna/

  – Efter att ha läst denna text, är det lätt att förundras över ”kapitalets män” – och frånvaron av tilltron till folkets demokratiska omröstning rörande Brexit… !!!

 85. 85
  Ingrid säger

  @ Lars Henrik:

  Här är ett av de bästa debattinlägg jag någonsin har läst, och rörande alla de ”systemfel” vi lever med, i och under… – Och med kopplingar till USA + EU…

  Öppet brev till Regeringen: Varför förstör ni det land som våra förfäder byggt upp?:

  https://newsvoice.se/2016/07/07/oppet-brev-till-regeringen-7-juli-varfor-forstor-ni-det-land-som-vara-forfader-byggt-upp/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa