Riksrevisionen: Värna oberoendet gentemot läkemedelsindustrin

Artikel i Läkartidningen.
Staten måste göra mer för att värna sitt oberoende gentemot läkemedelsindustrin.
”Dessutom har Läkemedelsverket under de senaste åren varit en del av regeringens aktiva innovationsfrämjande läkemedelspolitik”
Naiviteten hos politikerna är total. De ger Läkemedelsverket i uppdrag att kontrollera industrins aktiviteter, och samtidigt i uppdrag att främja industrins lönsamhet.

En artikel till i Läkartidningen: Diabetesscreening minskade inte risker kopplade till diabetes.
Det är inte så konstigt med tanke på att de får kostråd som förvärrar deras sjukdom sedan de fått diagnos.

Erling mailar att han har fått in en kommentar till den artikeln.

 

Comments

 1. 1

  Här är Riksrevisionens 90-sidiga rapport:

  https://www.riksrevisionen.se/PageFiles/24525/RiR_2016_9_LAKEM_ANPASSAD.pdf

  Bocken som örtagårdsmästare i sin prydno!
  Fast kritiken gäller hela serven av myndigheter inom området: Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering. Det borde kännas lite nervigt, för här står det pengar på spel!!!
  Tänk om den föreslagna oberoende forskningen kunde omfatta olika koncept för kostbehandling, t ex LCHF!

 2. 2
  Rolf Löfgren säger

  Dessa Nationella Riktlinjer fungerar som order från Stalin. Läkare följer dem slaviskt. Oavsett om det skadar patienten.

  Jag kämpar med att få till alternativa sätt att behandla högt blodtryck för hustrun. De sätter in mediciner som ger allvarliga biverkningar. Jag anser att hustrun behöver magnesium tillskott. Alla kliniska symtom visar detta, men blodprovet säger att halten är OK. Således lyssnar de inte.
  Problemet är att blodprov visar inte magnesiumhalten inne i cellen, och det är där det råder brist.

  Hur ska man lösa detta?

 3. 3

  Läser i tidningen Dagens Medicin:
  https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/06/09/riksrevisionen-myndigheter-for-beroende-av-lakemdelsforetag/

  …”Det kan till exempel handla om Läkemedelsverket, som i dag till stor del utgår från rapporter från läkemedelsföretagen. Där finns en risk att företagen framhäver positiva saker, och tonar ned säkerhetsproblem, skriver Riksrevisionen.”…

 4. 4

  @ Rolf Löfgren:
  Köp magnesium i hälsokosten och ge henne, stackarn. Eller på nätet:
  https://www.bodystore.com/2-x-magnesium-800-100-kapslar, (detta bara som exempel)
  Googla på magnesiumtillskott och läs. Hoppas hon redan äter srtikt LCHF?

 5. 5

  Läser i Svensk Farmaci:
  https://svenskfarmaci.se/lakemedel/lv-missriktad-kritik/#disqus_thread
  Här försöker Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson-Forsman försvara sig!

  Det finns en bra kommentar av signaturen Q.

 6. 6

  Läser i Svenska Dagbladet:
  https://www.svd.se/regeringen-ger-dubbla-signaler-om-lakemedel

  …”Ett annat problem är svängdörrsproblematiken mellan Läkemedelsverket och läkemedelsföretag. Ungefär hälften av Läkemedelsverkets utredare på de enheter Riksrevisionen granskat har eller har haft kopplingar till läkemedelsföretag. Av de ut­redare som lämnat myndigheten har ungefär hälften gått till branschen.”…

 7. 7

  @ Rolf Löfgren:

  OBS Det måste vara ” Biotillgängligt Magnesium ” DVS Magnesium CITRAT Finns på Hälsokost
  Jag använder själv mot hjärtflimmer, utmärkt

  https://integrativ-medicin.se/osteoporos-frakturer-och-behovet-av-mirakelmetallen-magnesium/

 8. 8

  @ SEB:
  Tack för länken och tack för att Du uppmärksammade oss om biotillgängligheten. Docent Rune Eliassons föredrag är väldigt intressant läsning. Till mig har de krängt magnesiumoxid, vilket har en viss positiv effekt, men när förpackningen är slut blir det magnesiumlactat i stället. Effekten borde bli sådär 4000 ggr större, om man får tro tabellen hos Eliasson.

 9. 9

  Kopplar vi ihop det här med inlägget om läkemedelsverket i november 2015 så krävs det en hel del jobb för att kallas oberoende.
  https://annikadahlqvist.com/2015/11/09/tystnadskultur-pa-lakemedelsverket/

 10. 10

  Receptrader… Vad är det?
  https://www.dagensapotek.se/artiklar/2015/12/04/konkurrenter-tveksamma-till-att-mata-receptrader/?x=MjAxNi0wNi0xMCAyMjo0NDozNw==

  2015: ”I går, torsdag, berättade Dagens Apotek att Apotek Hjärtat just nu har ett fokus på receptrader, vilket innebär att farmaceuterna ska försöka öka uttagen av receptbelagda läkemedel.”…

 11. 11
  Rolf Löfgren säger

  Problemet för mig är att hustrun ligger inlagd på sjukhus, och läkarna vägrar att ge hustrun det hon behöver. Jag kan inte rent praktiskt ordna det. De tvingar i henne en massa mediciner som jag vet skadar henne, och jag påtalar detta, men utan resultat. Får jag kontakt med någon läkare som verkar förstå. Så blir nästa steg att en expert kopplas in och då gäller denna diktatur styrning i alla fall. Sedan vägrar läkaren att prata mer med mig. Jag har sökt läkare intensivt flera dagar, utan kontakt.

  Läkarna menar att hon har väldigt högt blodtryck, tex 170/90, och medicinerar hårt, som ger allvarliga biverkningar. Hon har gått igenom en lång rad allvarliga infektioner med antibiotika, som har sin grund i dessa mediciner. Hustrun är 70 år.

  Till saken hör att hustrun är dement, så hon kan inte prata för sig, och inte stå på sig att hon inte vill ha dessa mediciner.

  Är det rätt av läkarna som tvingar i henne dessa mediciner?

  Min syn på det hela är att de bedriver tvångsvård. Helt utan hänsyn till hennes vilja och åsikter. Jag är den ende som kan framföra hennes vilja, men mig lyssnar de inte på.

  Situationen är fruktansvärd.

 12. 12
  Rolf Löfgren säger
 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Rolf Löfgren:
  Jag tycker att man ska vara väldigt restriktiv med medicinering till dementa, som inte själva kan förstå varför de tar respektive mediciner. Särskilt om anhöriga är negativa till medicinering.
  Ett exempel är medicinering mot högt blodtryck. Man vet inte vilka blodtrycksmediciner som har positiv resp negativ effekt. Då kan det vara vettigt att avstå från mediciner och även avstå från blodtrycksmätning. Stå på dig Rolf!

 14. 14
  Rolf Löfgren säger

  Jag kämpar med läkare, för att få de att förstå. Med NOLL resultat. Jag har pratat med överläkare, med avdelningschef, osv. Och de tar ingen hänsyn till det jag säger. Det går inte att få kontakt, vare sig per telefon eller vid besök. När jag vill fortsätta samtalet.

  Det enda som de säger är att Nationella Riktlinjer har bestämt detta. De verkar livrädda att göra något som går utanför order från Socialstyrelsen.

  Hur fungerar Patient nämnden? Det var en sköterska som tipsade om den.

 15. 15
  Lars Henrik säger

  Rolf Löfgren Skrev:

  Hur fungerar Patient nämnden?

  Patientnämnden i Västra Götaland skriver bl a så här:

  Vi hjälper dig med information, räta ut frågetecken eller fungera som en länk i kontakterna mellan dig och vårdpersonalen. Patientnämnden är fristående från vården och vi som jobbar har tystnadsplikt.

  https://www.vgregion.se/sv/Vastra-Gotalandsregionen/startsida/Vard-och-halsa/Vill-du-klaga-pa-varden/

  Stå på dig Rolf. Det känns inte rimligt att en viss vård ska tvingas på en människa som inte kan föra sin talan. I all synnerhet då dennes närmaste anhöriga inte samtycker till vården! Det borde vara anmälningsbart?

 16. 16
  F d anhörig säger

  @ Rolf Löfgren:
  Känner igen vanmakten du går igenom beträffande din hustru. Jag har tagit mig igenom detta med gamla föräldrar och andra närstående äldre. Betydligt äldre än din hustru.

  Stå på dig säger jag också. Patientnämnden tror jag inte på, det är min erfarenhet. Man är helt ensam i sådana här situationer. Har man tur så träffar man en bra läkare/sköterska. Ett tips är att se till att ha en fullmakt för din hustru. Där ska uttryckligen stå att du som make och närmast anhörig ska informeras om tillståndet och förändringar i vård och omsorg.

 17. 17

  @ Rolf Löfgren:
  Hade det gällt dig själv hade dom varit tvungna att lyssna såvida du inte också klassats som dement. Fast de legala detaljerna bör redas ut. Tycker att du kan tala med en jurist och se om du kan ta upp ett förmyndarskap eller bli (juridiskt) ombud eller kanske en enkel fullmakt räcker eftersom hon inte längre förstår och/eller kan göra sig hörd så snart läkarna pratar om mediciner och vad som behövs. Efersom fullmakter gäller 100% i ekonomiska sammanhang bör de gå bra även här, men ta råd först så du vet var du står! Läkarna kan därmed bli tvungna att tala med dig före all medicin- och behandlingsändringar.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa