Tystnadskultur på Läkemedelsverket

På Sverigesradio.se.
De som arbetar på Läkemedelsverket blir utfrysta om de ger uttryck för skeptisism mot läkemedelsindustrin och dess produkter. Uppdraget tycks vara att bara släppa igenom nya läkemedel utan att ifrågasätta.

Det är patienterna som får ta konsekvensen av farliga mediciner – och skattebetalarna får ta kostnaderna.

 

Comments

 1. 1

  Fy fan.

 2. 2
  Thomas Jansson säger

  I Nordkorea och Sverige verkar det hända lite av varje,,,,,

 3. 3

  Läkemedelsverket måste ju av läkemedelsindustrin ses som en mycket viktig länk mellan industrin och konsumenterna, både för lite frågor och snabba godkännanden och ”så lite felrapporter som möjligt” för att inte oroa läkare och ”störa” försäljning.
  Hur rapporterades egentligen Vioxx dödsfallen till läkemedelsverket och hur rapporterade verket?

  Från industrins sida hålls ”koll” på Läkemedelsverket bäst genom dubbel- eller växel-stolade ”experter”, s.k. svängdörrar. Den till synes slappa svenska regleringen i en del maktcentrum kanske även tillåter flera stolar samtidigt ?
  Mycket bra att detta tas upp på ett riksplan, så länge det tillåts, för att fortsätta Thomas liknelse med Nordkorea.

 4. 4

  stenB Skrev:

  Hur rapporterades egentligen Vioxx dödsfallen till läkemedelsverket och hur rapporterade verket?

  Vioxx och Vioxx Akut dras från marknaden
  den 1 oktober 2004

  Merck Sharp & Dohme Sweden AB har idag meddelat att man med omedelbar verkan drar tillbaka alla former av läkemedlet Vioxx (rofecoxib) från världsmarknaden samt avbryter alla läkemedelsstudier där behandling med Vioxx ingår. Skälet för indragningen är att en klinisk studie visat en ökad risk för hjärtinfarkt och stroke vid långtidsbehandling med Vioxx jämfört med placebo (sockerpiller). Vioxx används framför allt vid smärta och ledsjukdom. Patienter som står på Vioxx idag rekommenderas kontakta sin läkare för byte till annan behandling.

  https://lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER—2004/Vioxx-och-Vioxx-Akut-dras-fran-marknaden/

 5. 5
  Margareta Lundström Gbg säger

  I Sverige kommer över 95 procent av Läkemedelsverkets intäkter från industrins ansöknings- och årsavgifter. I Danmark till exempel täcks omkring 75 procent av Laegemiddelstyrelsens verksamhet av avgifter, i Frankrike är motsvarande siffra omkring 50 procent.

  Klart att man vill ha ruljangs på verket!

 6. 6

  Så vad gör då socialdepartementet? Jag gissar att de försöker tiga ihjäl frågan, men jag hoppas jag har fel.

 7. 7

  @ Arvid:
  Inget angavs om rapporter i Sverige och rapporter om dödsfall i Sverige.
  En USA artikel nämner att det kan ha rört sig om 500,000 dödsfall orsakade av VIOXX i USA under de 5 år Vioxx såldes. Motsvarande Svenska siffror pro rata hamnar på över 20,000, koncentrerat i åldrar över 65. Men ”ingen märkte något” !
  Enligt den spekularande artikeln kunde det avläsas i ändringar i dödstalen i åldergruppen det gällde, 65+.
  Annars jämför artikeln hur man fängslar kineser i kina för brott mot det allmänna med 6 dödsfall et, medans Merck kunde avsluta med ett settlement för betydligt värre brott, utan några domar så att alla inblandande direktörer aldrig behövde riskera någonting och dessutom kunde fortsätta att få sin bonus.., trots att man visste en hel del om biverkningarna innan medlet släpptes. Alltså samma mentalitet som beskrivs i dagens sverigesradio-program. Naturligtvis demoniserades Kineserna av Amerikansk press, medans Merk ägnades mycket lite uppmärksamhet…

 8. 8

  Läser just nu boken ”Dödliga mediciner och organiserad brottslighet” av Peter Goetze. Man förfäras och blir förbannad hur det går till i läkemedelsvärlden. men den handlar trots allt om i första hand USA, Storbritannien och i viss mån Danmark (av det jag läst hittills). I Sverige kan väl sånt där inte hända,eller…..?

 9. 9

  Nisse Skrev:

  I Sverige kan väl sånt där inte hända,eller…..?

  Jo… – Nisse – det händer dagligen minst lika mycket i Sverige.

  Ekonomiska särintressen styr = vanstyr allt, tyvärr tyvärr… 😥

  Men så länge som det finns Liv i Oss av vanligt folk – så finns det hopp – och om mitt hopp på min URL-länk.

 10. 10
  Rolf Löfgren säger

  Dan Larhammar finns i bakgrunden i VoF och jag misstänker att han har inflytande på verket.

  ”Dan Larhammar arbetar för läkemedelsindustrin och kritiserar samtidigt alternativmedicin.”

  https://newsvoice.se/2015/01/08/dan-larhammar-arbetar-for-lakemedelsindustrin-och-kritiserar-samtidigt-alternativmedicin/

 11. 11
  Docent Göran säger

  Tala om att nosa på en gigantisk elefant i rummet!

  Liknelsen med Nordkorea som Thomas Jansson gör känns inte helt fel. Men hur ska nu Läkemedelsverket få tag på den medarbetare som har burit sig ”så illa åt”?

  Marschen mot fascism verkar vara på gång och Karin Boyes bok ”Kallocain” dyker naturligt upp i mitt medvetande. En annan bok som gör sig påmind är ”Du sköna nya värld” av Aldous Huxley.

  Apropå passande böcker. John Virapen ger, som den verkliga insidern han var som direktör för svenska delen av Ely Lilly, i sin bok ”Piller & profiter” en kuslig inblick i den obefintliga moralen eller snarare den svinaktiga moralen hos läkemedelsindustrin och hur löjligt lätt det var för honom att muta en tjänsteman på Läkemedelsverket för 100 000 kronor för att få Prozac godkänt.

 12. 12

  ”Sida vid sida, tillsammans stryker de fram
  staten och kapitalet, två vargar fromma som lamm
  men det är inte dom som ror, som ror så att svetten lackar
  och piskan som kittlar, kittlar inte heller
  deras feta nackar.”

  https://www.lyricsbox.com/ebba-gr%C3%B6n-lyrics-staten-and-kapitalet-4wk7ntt.html

 13. 13
  Docent Göran säger

  Docent Göran Skrev:

  hur löjligt lätt det var för honom att muta en tjänsteman på Läkemedelsverket för 100 000 kronor

  Jag ser nu när jag tagit fram boken att det var en svensk psykiatriker på uppdrag för Socialstyrelsen, men som var avgörande för godkännandeprocessen, som han lät muta.

 14. 14

  @ Docent Göran:
  Eftersom allt bara ”begravdes” efter boken får man anta att det var ”business as usual”, även i Sverige. Psykiatrikern lär ha accepterat att han fick pengar men sa att ”pengarna gick till forskning”, och därmed tog ärendet slut, om jag minns rätt. Ingen åklagare behövdes…
  Efter Sveriges Radio-rapporten om vittnesmålen om Läkemedelsverket idag kan man anta en mer omfattande korruption. Ger inte mycket för den tillförordnade generaldirektörens uttalanden då de går stick i stäv med vittnesmålen.

  ”Jag står väldigt mycket för öppenhet, transparens, att ha ett tillåtande förhållningssätt. Och jag tycker det genomsyrar Läkemedelsverket, säger tillförordnade generaldirektör Inger Andersson.” Damp hon ner från rymden till posten som tf generaldirektör?

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ 14 stenB:
  Visst var det Inger Andersson som var gd för Livsmedelsverket förut?

 16. 16

  Läkemedelsverket vill ha fler biverkningsrapporter från sjukvården
  (se länk längst ned)

  Jag citerar några rader ur Läkartidningens artikel:

  ” En anledning till att Läkemedelsverket vill bjuda in personal inom hälso- och sjukvård, utöver att uppmärksamma patient- och läkemedelssäkerhet, är att få in fler biverkningsrapporter.

  – Det är ett sätt för oss att kunna uppmärksamma och hitta olika säkerhetsproblem, och vi är väldigt angelägna om att få in dem. Jag är mycket väl medveten om att man inom hälso- och sjukvården har en mycket ansträngd situation, men jag vill gärna uppmuntra till biverkningsrapportering, säger Anna-Lena Berggren, gruppchef på enheten för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket.” Slut citat

  Man kan ju undra varför de inte går ut och uppmuntrar allmänhetens rapportering. Jag har föreslagit det flera gånger, men de svarar – det står på hemsidan.

  De flesta människor har inte en susning om att de kan rapportera ”misstänkta” biverkningar på Läkemedelsverkets hemsida – eller genom att beställa hem en blankett. Borde finnas på hälsocentraler, apotek m fl ställen.

  Det känner inte heller till hur systemet är uppbyggt och varför det är viktigt att rapportera. De tar för givet att ett godkänt läkemedel = ett säkert läkemedel. De flesta läser kanske bipacksedeln en gång även om de tar medicinen i flera år. De förstår inte att bipacksedlar är ”färskvara”.

  https://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2015/11/Lakemedelsverket-vill-ha-fler-biverkningsrapporter-fran-sjukvarden/

 17. 17

  @ Annika Dahlqvist:
  Javisst. 2004-2011

 18. 18

  Jag har funderat många gånger vad som händer med alla anmälningarna jag gjort om biverkningar. Nu vet jag det mesta hamnar i papperskorgen.

 19. 19
  I LIke Neil Young säger

  https://www.sydsvenskan.se/sverige/lakemedelsforetag-finansierar-varden/?ref=yfp

  Här är ju en grej som relaterar till detta. Om nån tvekar på om ett gigantiskt systemfel föreligger i Sverige – så behöver man inte göra det längre.

  Hela apparaten som ska styra människors hälsa borde reformeras i grunden.

  Skola , Utbildningsväsende
  Sjukvården (hela klabbet och alla delar det innefattar, t.o.m tandvård)
  Tillsynsmyndigheter – Socialstyrelse, Läkemedelsverket, Livsmedelsverket

  Rubbet borde genomlysas och rensas från jäv och korruption. Ska vi ändå inte ha institutioner fria från korruption så vore det väl bättre att släppa rubbet – bolagisera allt. Det vore ju att spela med öppna kort. Då vet ju folk vad man har att vänta sig – nämligen att nån vill tjäna pengar på mig.

  Det kan bli lättare att göra sina val då. Nu går man omkring och tror att staten är ”god” och att staten ”gör det rätta” och att staten ”vill mitt bästa” vilket inte är fallet eftersom systemet är kapat och korrumperat.

  Hur var det nu Pink Floyd sjöng…Good Morning Worm, your honour….

  Det är mycket som är maskstunget i gamla Svedala idag och då ska vi inte ens gå in på vad som händer när vi får TTIP..

 20. 20
  I LIke Neil Young säger

  Här kan man för övrigt läsa Cecila Malmströms egna floskler om TTIP…

  https://ceciliamalmstrom.wordpress.com/tag/ttip/

 21. 21

  I LIke Neil Young Skrev:

  …vore det väl bättre att släppa rubbet – bolagisera allt. Det vore ju att spela med öppna kort. Då vet ju folk vad man har att vänta sig – nämligen att nån vill tjäna pengar på mig.

  Det kan bli lättare att göra sina val då. Nu går man omkring och tror att staten är ”god” och att staten ”gör det rätta” och att staten ”vill mitt bästa” vilket inte är fallet eftersom systemet är kapat och korrumperat.

  Hur var det nu Pink Floyd sjöng…Good Morning Worm, your honour….

  Så vi har alltså två alternativ:
  1. Ett mer jämlikt samhälle som vetenskapen vet gör människor lyckligare, med mindre kriminalitet, ett samhälle där människor kan känna mer tillit till varann…
  …eller som du förespråkar…
  2. Kapitalism där fåtalet korrumperade psykopater kan luras och slutligen vinner och slutligen kontrollerar hela det militärindustriella komplexet inkl. politiker och media, i vilket misstänksamhet genomsyrar allt…

  Hmmm… Svårt val… :oD

 22. 22

  @ 20 I LIke Neil Young:

  Ja, kära nån, hur ska det gå. Denna Cecilia Malmström som tror att allt blir bra med ”vackra ord”. Hon kan väl fråga vår största uppfinnare (i modern tid) Håkan Lans hur det gick för honom att slåss mot amerikanska advokater. I fallet Lans så handlar det om ett fåtal personer. I fallet TTIP så gäller det ju väsentligt många fler människor som kan bli drabbade p.g.a blåögda personers inblandning. Vill inte med detta på något sätt förringa Håkan Lans – rent förfärligt hur han blev behandlad – hur han än agerade så ”snärjde” de honom – tacken för allt bra han åstadkommit – FY!!!!!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa