Nyttigt fett

Krönika av doc Göran Sjöberg   Professor Göran Sjöberg

I mer än femtio år har vi nu från etablissemanget blivit indoktrinerade med den uppenbara lögnen att fett i största allmänhet är något av det mest onyttiga vi kan få i oss. Det enda fett som bevisligen är skadligt för oss är det fleromättade omega-6 fett som kommer från växtoljor och detta fett är absurt nog det enda man rekommenderar som speciellt nyttigt. Denna absurditet är för mig ett tydligt tecken på den korruption som genomsyrar kostetablissemanget idag. Samtidigt varnar man framför allt för det mättade fettet som vetenskapen idag mycket övertygande har visat är helt ofarligt vilket också är i överensstämmelse med vad människan som art blivit anpassad till genom sin evolutionära utveckling under miljontals år. Man måste ta sig för pannan inför det ovetenskapliga nonsens som drivs av livsmedelsindustrin och läkemedelsbolagen genom sin profitabla korruption och basuneras ut av våra uppköpta myndigheter.

Som många av mina läsare känner till började mitt eget ”gudsförnekande” när jag, efter min ”nära döden”- upplevelse på hjärtintensiven 1999, som forskare kritiskt började undersöka orsakerna till denna obehagliga upplevelse. Jag kom ”löjligt snabbt” fram till att det var sockret och det fleromättade fettet i allt godis som jag under 52 år hade varit så begiven på som var en av de viktigaste orsakerna. Som vetenskapsman vet man att när man förstått själva orsaken till någonting så finns det också möjlighet att göra något åt orsaksföljderna. Att omedelbart sluta med godis var därför ett av de bästa beslut jag fattat i mitt liv.

Under 17 år har jag alltmer fördjupat mig i hur vår fysiologi havererar i vår moderna livsmedelsmiljö, dvs. hur vi blir sjuka på många olika sätt på grund av den mat vi utsätts för och där min hjärtsjukdom bara är en del av den grundläggande inflammatoriska sjukdomsprocess där den typ av fett vi får i oss har en avgörande betydelse. En verkligen aha-upplevelse drabbade mig när jag för några år sedan läste läkaren Jenny Reimers insiktsfulla bok om den komplexa metabolism som är involverad kring de fleromättade fetterna. För mig var det betecknande att läkaren Mats Reimer som representant för det medicinska etablissemanget och som gammal ”VoF-are” hånade henne offentligt.

Att fettmetabolismen verkligen är komplex har jag nu fått ordentlig bekräftat när jag nu läst en mycket solid bok, ”The Modern Nutritional Diseases”, från 2013 av två forskare inom näringsvetenskapen, Alice och Fred Ottoboni. Vi LCHF-are känner omedelbart igen oss när de hävdar att de flesta av våra moderna inflammatoriska sjukdomar, som diabetes, hjärtsjukdom och cancer, beror på ett överskott av kolhydrater, speciellt de s.k. snabba, och omega-6 fett. Ingenting kunde i denna belysning därför ha varit värre än de kakor jag frossade på för 20 år sedan.

Med hjälp av hundratals referenser visar de mycket övertygande hur denna komplexa fettmetabolism fungerar. I boken finns några illustrativa diagram som visar hur balansen mellan omega-3 och omega-6 är avgörande för hur kroppen reglerar inflammationsnivåerna. Framför allt kämpar dessa två typer av fett om samma enzym delta-6-desaturas (D6D). Med andra ord, om man får i sig för mycket omega-6, framför allt genom den allmänt förekommande växtoljan linolsyra (18:2n6), gynnas den metabolism som leder fram till kronisk inflammation och alla våra sjukdomar. Idag är det ett faktum att vi får i oss tio gånger för mycket omega-6 i jämförelse med omega-3. Kolhydraterna gynnar också denna snedvridna metabolism genom de höga insulinnivåer de ger upphov till och speciellt då man hamnat i det metabola syndromet, dvs. blivit insulinresistent, och därför producerar ett överskott av insulin; hyperinsulinemi.

I sak är detta ingenting nytt för en LCHF-are men den grundläggande förklaringsmodellen som presenteras för hur denna fettmetabolism kan kopplas till alla våra moderna inflammatoriska sjukdomar är fullständigt förkrossande i sin logik. Det är sådant jag själv faller för. Det hela stämmer också med det jag läst mig till i den svenska doktorsavhandlingen av Olle Haglund ”Omega-3-revolutionen” och som jag också skrev en krönika kring.

https://annikadahlqvist.com/2015/12/03/omega-3-ett-underskattat-tillskott/

Författarna hävdar på samma sätt som Olle Haglund att tillskott av omega-3 till och med kan bota oss. Vi talar då om de metabola slutprodukterna EPA och DHA som vi själva har svårt att syntetisera och som vi får i oss från framför allt fet fisk. Det är därför ingen tillfällighet att jag nyligen inhandlade 10 burkar sardiner i tomatsås då man också undviker det mesta av den solrosolja som de så gärna vill fylla burkarna med. Igår åt jag för övrigt en fet salt sill från Island. Till middag blir det idag gräsbetat köttfärs från Norrbete med ett garanterat förhållande mellan omega-6 och omega-3 på 1:1 till skillnad mot köttet vi köper i våra butiker med ett förhållande på 10:1.

Ett viktigt avsnitt i boken handlar om hur hela det medicinska fältet har rört sig bort från hälsoförbyggande åtgärder som förbättrad sanitet, vattenrening och vitamintillskott i våra livsmedel och åtgärder som åstadkom dramatiska förbättringar av folkhälsan för hundra år sedan. En käpphäst hos författarna är att vårt samhälle har blivit mer individualistiskt och att kollektiva lösningar på hälsoproblem därför blir alltmer avlägsna och speciellt under de senaste 30 åren. Författarna tror som jag själv på att det endast är ett tryck underifrån från oss gräsrötter som möjligen kan ändra på sakernas eländiga tillstånd idag.

Det enda som förvånar mig och som jag reagerar mot i boken är att författarna förringar effekterna av de kemikalier som sprids och ackumuleras i naturen och framför allt i fettet där man till och med ifrågasätter förbudet mot DDT. För mig själv är detta mycket förvånande, inte minst när jag tänker på de familjer till två avlägsna släktingar som fångade och åt mycket fisk från Östersjön och där båda familjerna fick mentalt skadade barn. Denna nonchalans inför miljögifterna förtar dock inte det allmänna intrycket av den förkrossande argumentationen till förmån för omega-3.

Comments

 1. 1

  Tack Doc, för en efterlängtad och tankestimulerande krönika! Mina tankar minns då för 50 år sedan hur jag var en drivande kraft i införandet av fullkornsmuesli, som gjorde köttkonsumtion onödig. Liksom det helgade paketet Flora, de hade uppfunnit vegetabiliskt smör!

  Vi äcklades av det vita fettet på grisköttet och jag var nog närmare 50 innan jag mognat tillräckligt för att kunna steka en fläskbit igen. Jag höll på att skilja mig från min andra fru för att hon stakte fläsk i MIN stekpanna. Härom dagen fick jag hem en ekologisk torparbonnegris, från vår lokala kriminella köttmarknad. Vi har ätit kalv, dovhjort, älg och vildsvin så vi tröttnat (förlåt skrytet men det är sant) och en vanlig flintastek smakar gudomligt och förklarar varför Scandinavien befolkades av grisuppfödare!

  Dock vägrar halva min familj fortfarande att äta griskött! trots att jag förklarat att det bara handlar om att mogna och växa upp. Det är konsekvensen av en förälders vanföreställningar i ungdomen som planteras och får växa i barnen.

  Däremot ser jag en schizofren verklighet när jag vi mina fåtaliga tillfällen besöker vår lokala ICA-butik för att köpa ekologiskt smör, ost och brockoli. En jättestor butikslokal med mat som bara förstör människor. I princip har all mat i ICA en hållbarhet på 1 månad. Så i princip så konsumeras hela varubeståndet av giftig skräpmat varje månad av oss bybor. Kommunens två stora ICA-butiker är de två mest lönsammaste företagen i vår kommun. Tillsammans med Netto och Lidl så förstör dessa företag människor hänsynslöst. Jag nämner inte Konsum och Willys i dessa sammanhang även om de befinner sig på nästan exakt lika katastrofal nivå på förgiftandet av medborgare. Varjag söker i våra butiker så ser jag bara en sjuk gigantisk lögn understödd av ett friliberalt egotänkande. Alla är nöjda så länge deras inkomster inte hotas. Och du Göran och jag och WI här, vi hotar hela samhällsstrukturen. Vart ska en frisk människa ta vägen i denna sjuka värld. Jag vill inte vara med längre! Jag orkar inte med fler skitätande idioter. Vart ska jag få frid från det moderna samhällets sjuka människor och maktsystem?

 2. 2

  Tack Göran för en intressant och läsvärd krönika!
  När jag blev krasslig och började leta efter bra kost (hade en aning om att det var viktigt med sånt) så kom jag till bloggar om LCHF och blev övertygad till slut om att testa!
  Bara att avstå från kolhydrater fick nästan omedelbar effekt efter lite omställningsbesvär.
  Sen när jag insåg vikten av o6/o3 kvoten efter att ha läst en skrift av Jenny Reimers blev jag lite förtvivlad av att hon hade en så negativ syn på hur vi får o3. Hon menar att det måste vara väldigt färskt för att inte oxidera. Vad anser Du?
  Jag köper ekologiska produkter när det finns, tror det är väldigt viktigt med en bra o6/o3 kvot.
  Tror du att Pink Lax är bra trots att det är fryst?

 3. 3
  ByPass x2 säger

  Man kan bara konstatera ett otvetydigt faktum:
  • Lyssna noggrant på vad etablissemanget i form av fulmedia, läkare, sjukvårdspersonal, dietister, apotek och läkemedelsindustrin säger — och gör sedan precis TVÄRTOM !!

  DET är den absolut snabbaste och bästa vägen till ett långt friskt och hälsosamt liv! 😉

 4. 4
  Docent Göran säger

  bill Skrev:

  Tror du att Pink Lax är bra trots att det är fryst?

  Just nu tror jag på den!

  När jag senas letade hos Willys hittade jag ingen i frysdisken. Folk kanske har
  ’vaknat till’.

  Nå – jag har några saltsillar och några burkar sardiner kvar.

  Om mat, fisk, inte luktar illa inbillar jag mig att den nog inte är så härsken/oxiderad.

 5. 5
  Docent Göran säger

  @ Georg W:

  Heja George 🙂

 6. 6

  @ Docent Göran:
  Enligt Mark Sisson är det inte nödvändigt att äta fisk för att få i sig bra balans av omega6/3.
  Enligt studie från NordIrland blev konsumentvärdena betydligt bättre hos de som åt gräsavslutat jmf med de (98% av köttätarna ?) som åt djur som matats med ”snabbtillväxtbefrämjande krfatfoder”, typen de flesta av våra bönder med siktet inställt på avkastning i går ”tar fram”.
  Dessvärre helt p.g.a avskanad av vettig långsiktig jordbrukspolitik.
  Sissons artikel:
  https://www.marksdailyapple.com/monday-musings-new-grass-fed-study/#axzz4AYSHIxaU
  Länk till originalstudien finns också i hans artikel.

  Av gräs tillverkar djuren både DHA, EPA och mättat fett.
  En sak jag tror Ray Peat har rätt i (han verkar ha fel i många andra) är att när vi tar in både Omega 3 och mättat fett skyddas de lättoxiderade fetterna av de mättade.
  Men om vi bara äter fisk, hur kan det då gå långsiktigt ?
  Hjärnan är till stor del uppbyggd av fett. DHA och mättat fett. I vilka optimala proportioner?
  Kanske t.ex smörfett är optimalt ?

 7. 7
  siv wetterberg säger

  Jag har gått ner ca 25 kg på NYTTIGT fett, smör och kokosolja. Siv

 8. 8

  Jag vill be om ursäkt för de tre sista raderna i inlägg 1. Min besvikelse över mänskligheten grundar sig i att jag hyrt ut ut en Riksbyggen-lägenhet till en invandrarkvinna med ett handikappat barn och Föreningen, bestående av hyresgästerna har beslutat att inga invandrare får bo i området. En strid mellan mig och lokala normala medborgare och rasister. Gäller äganderätt eller demokratisk rasism?

  Vad jag egentligen skulle ha sagt är att omega 3, tror jag, att jag får tillräckligt av genom min uråldriga grönbetarkonsumtion. Men jag äter det som kosttillskott i alla fall och jag tror att det är en av stöttepelarna tillsammans med D- och C-vitamin, för att hålla en god allmänhälsa.

  Sedan är jag övertygad om att miljögifter och skräpmat skapar ondskefulla egoistiska och ointelligenta människor och det börjar bli övertydligt nu. Att konventionellt konsumerande folk håller på att utvecklas till självförstörande planetförgörare.

 9. 9
  I Like Neil Young säger

  När det gäller Mats Reimer så tror jag inte att alla hästar är hemma i stallet där.

  Och när det gäller mättat fett är det väl bara att dra till med den gamla tuttmjölks-sanningen – som jag brukar gapa om – moder Natur är galen som tillverkar barnmat med så mycket mättat fett i. Förstår hon inte att barnen behöver lättmjölk uppblandat med flytande statiner i nappflaskan i stället? Då får vi garanterat ingen ADHD i samhället…..

 10. 10

  @ I Like Neil Young:

  Mats R. är mycket intelligent, läs hans blogg på Dagens Medicin! Han är läkemedelsföretagens guldpojke och de har skapat/finansierat honom! Inga hemligheter, han representerar de som drogar miljöskadade barn och utvecklar deras mediciner.

 11. 11
  I Like Neil Young säger

  @ Georg W:
  Jepp. En NWO-marionett som vet hur mammonslipstenen ska dras.
  Han står för det som är dysfunktionellt i dagens Västvärld och borde snarast ställas till svars för sin illgärningar.

 12. 12
  Docent Göran säger

  Det som slår mig just nu är att de flesta så gärna vill tro på vårt samhälle som ”gott” och att små ”oegentligheter” kommer att rättas till när etablissemanget blivit uppmärksam på ogentligheterna.

  Själv tillhör jag de som inte längre tror på detta utan ser idag hela vårt samhälle som genomsyrat av en sofistikerad korruption och som dessutom långsamt breder ut sig.

 13. 13
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran:
  Precis så är det – vi får sluta tindra med ögon titta uppåt och hoppas att ”snart ska dom väl ändå förstå” och ”snart blir allt bra”och ”snart kommer allt att ställas till rätta”

  Det kommer inte att hända – VI!!! måste få det att hända….Gräsrotsrörelsen får helt enkelt använda konsumentmakt och bloggar och info av denna typ för att vända skutan …om det inte redan är för sent.
  Men vad är alternativet? Lägga sin ner och dö NWO-döden? Nop. Inte för mig.

 14. 14

  Anledningen till att LCHF fick en så stor genomslagskraft i samhället beror på att den utvecklades i Internets barndom. På den tiden när allt var fritt. Jag och många med mig spred artiklar som handlade om mat och sjukdom och genast var det ett tiotal som kastade sig in i lokala tidningsdebatter med ett övertygande resonemang.

  Vi som då var aktiva och försökt att fortsätta skriva i tidningar kan nu konstatera att vi måste lösa abonnemang för att fortsätta informera. Folkets röst på Internet har TYSTNAT. Att censuren skulle handla om rasisttroll är bara en ursäkt. Jag skriver bara här idag och massmedia har tillfälligt tystat mig. Jag kanske tvingas in i facebook eller något annat spektakulärt, youtube till exempel.

  Vi är stoppade och i viss mån tystade. Endast våra representanter hörs då och då. Men oss har de full koll på, DE MULTINATIONELLA STORBOLAGEN!

  Ska vi höras idag så måste vi vara spektakulära! Vi är nämligen tystade!

 15. 15

  @ Georg W:
  Intressant: ”…hyrt ut ut en Riksbyggen-lägenhet till en invandrarkvinna med ett handikappat barn ”
  Håller med dig, samtidigt som föreningens åsikter ofta är berättigade men samtidigt skapar de getton de är rädda för.
  Föreningen räknar naturligtvis med ”att om vi inte stämmer i bäcken” kan invandrarna ta över här och då får vi ingenting för våra lägenheter, kan inte ens flytta”. Vilket har hänt.
  Alltså utan vettig styrning blir det lätt ”allt eller inget”. De som kommer från Turkiet, Grekland, Irak, Syrien etc. tror ofta att allt blir enklare om dom bor nära sina fd landsmän. Resultatet är dock helt omvänt. Integreringen stoppas därigenom effektivt direkt. Inte ens det nya språket utvecklas, då det alltid finns någon som kan översätta, medans alla lär sig snabbt när tvungen.

  Vi integrerar gärna en familj, men inte 10 familjer i grannskapet, eftersom 10 familjer på samma ställe (nästan) aldrig blir integrerade. De lever i en ”hemö” i utlandet ach våra idioter till politiker accepterar då att även att ge dem ”hemspråksundervisning”. Alltså statsstödd segregering istället för integration !
  Ett sätt att effektivt stoppa detta är att bostadsföreningen accepterar en familj, men aldrig fler, med den öppna och naturliga motiveringen att fler familjer ett område kan förstöra ägarnas investeringar genom bråskande försäljningar av uppskrämda boende ”innan priserna rasar”. För att sätta siffror kan man t.ex ta procenten Syrier i Sverige och säga att vi accepterar en familj i alla områden, men aldrig mer än en familj om det överstiger landsgenomsnittet för den etniska gruppen, eller samma för fler etniska grupper för att undvika ”utlänningsgetton”

  Alltså föreningen måste hålla styvt på ”inga fler”. När detta praktiseras landet över försvinner snabbt alla getton och då börjar snart ömsesidiga personliga kontakter som fortsätts p.g.a vanligen positiva personliga erfarenheter.
  Föreningen kan även ha rätt i att en (liten) del av dessa invandrare idag medvetet ser till att just en ensam mor med barn ”börjar” en inflyttning. Där det inte finns någon förening som säger emot, kan det strax bli fler familjer och när 25% är utlänningar kollapsar priserna och invandrarna kan ta över resten, då till lägsta priser.
  Bostadsföreningar kan alltså här verkligen göra viktiga insatser för praktisk och personlig integration av de som av olika anledningar flyttat hit. Bara genom att hålla regeln att en familj per område, och aldrig över landets medelvärde för större områden.

  Då hjälps både husägare och invandrare och vi kan igen se människor med annat etniskt ursprung som individer istället för hot.
  Georg W, om du håller med och föreslår liknande till din förening, berätta gärna hur det går!

 16. 16

  @ sten:
  Tack Sten! Nu förstår jag bättre och ser även hur detta kommer att sluta. De accepterar en kvinna i en etta och är därigenom inte rasister. Men de kan utan problem säga nej till fler eftersom det sänker värdet.

  Jag ska berätta: kvinnans man dog i ett flyganfall den 29 maj hon flyttar in 31 och 1 juni kommer cirka 400 flyktingar från alla länder. Inte för att gratulera henne till att ha fått en lägenhet, utan förklara sitt medlidande i hennes sorg.

  Svenskarna trodde det var en inflyttningsfest! Det är oerhört spektakulärt när ca 400 invandrare besöker en etta i ett ”fint” bostadsområde. Situationens tragik skapade denna demonstration.

  Förlåt off topic? Men har föreningen några juridiska rättigheter mot en ägare till en lägenhet?
  Det är min gamla Mammas lgh.

 17. 17
  I Like Neil Young säger

  Ehhhh…har vi kommit kraftigt Off Topic här nu?

 18. 18

  @ I Like Neil Young:

  Ja förlåt! Varav hjärtat är fullt, talar munnen!

 19. 19
  Anna Hellström säger

  Hej! Jag har blivit påhoppad av flera läkare då jag äter lchf & har för högt ”dåligt” kolesterolvärde. Bara för att jag vägrar äta statiner så vägrar de kolla om jag har borrelia eller kolla sköldkörteln. Utpressning kallar jag det för. Nån som vet nåt ställe i Stockhomstrakten som kan ta de här proverna, även kolla s k apo värdet?

 20. 20
  Dennis säger

  I dagsläget är det numera aldrig fråga om s.k. ”rasism” utan kulturskillnader och på så sätt krockar det i vår Svenska värld. De flesta har inte något emot folk från andra delar av världen utan andra enkla detaljer som inte passar in såsom nedskräpning, stenkastning, oväsen e.t.c.

 21. 21

  @ Dennis:
  Så länge människor inte lever och visar sig i grupper brukar de bli accepterade efter samma mönster som vi andra, en och en. Nedskräpning, stenkastning, oväsen är typiska anklagelser som riktas mot grupper, vanligen ungdomar, gäng och naturligtvis invandrare, men endast när de finns (bor) eller uppträder i grupp. Med förvånansvärt enkel logistik kan även svåra problem lösas.

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 Anna Hellström:
  Personer med högt värde på (det sk onda kolesterolet) LDL har mindre risk för hjärtinfarkt och död.
  Du kan berätta det för dina läkare, och hänvisa till bl a Uffe Ravnskovs böcker.

 23. 23
  Docent Göran säger

  Jag skulle vilja återföra tråden till ämnet och funderar om någon har synpunkter på mina sardiner i tomatsås.

  Om man ska få i sig DHA och EPA så är det förstås bästa att äta dom levande (japaner?) men hur fort går förfallet/oxideringen av dessa fiskfetter?

  Konserver hettas ofta upp under tryck (i en autoklav) till en temperatur över hundra grader men då finns det inget syre i burken å andra sidan.

  Någon som har några funderingar kring detta.

  Jag tror faktiskt att jag ska ta fram en förpackning med grönläppade musslor som lär vara maxade vad gäller DHA och EPA.

 24. 24

  Docent Göran Skrev:

  Jag skulle vilja återföra tråden till ämnet och funderar om någon har synpunkter på mina sardiner i tomatsås.

  Sardinerna är hermetiskt förpackade och utsätts för luftens syre den tid det tar mellan att fiskarna kommer ur sin utmärkta tomatsås tills Du svalt dom. Normalt är risken för oxidering väldigt låg. Tomatsås har en mycket värdefull egenskap, värd att beakta och ta vara på för oss män, men även kvinnor kan ha nytta av egenskapen: Tomater innehåller en karetenoid, lykopen. Det gör tomaten röd, men det ger också människokroppen en mycket potent antioxidant, som bevislign är verksamt mot prostatacancer genom sin antiproliferativa effekt – borde då även ge gott skydd mot bröst- och coloncancer. Särskilt effektivt blir det när tomaterna blivit upphettade, som i sardinburken, i ketchupen och för all del på pizzan. All denna kunskap är hämtad ur Medicinsk access nr 4/5, som kom i brevlådan i dag. Där står mycket refererat fr det artonde svenska kardiologiska vårmötet i Göteborg. Statinförespråkarna slår sig för bröstet och har totalt blandat samman den lilla antiinflammatoriska effekten av statiner med deras egenskap att sänka kolesterolet och samtidigt sänka patienternas välbefinnande på en rad olika vis…
  Som motvikt finns en liten artikel av Gunnar Nyberg, Docent, leg. läk. Mölndal, som bl a relaterar att innan det fanns statiner sänkte man kolesterol med andra metoder och kunde inte få fram något positivt resultat. Det är inte i kolesterolnivåerna det sitter utan i det inflammatoriska trycket.

  Docent Göran, kommer Du till Säffle?

 25. 25

  @ Docent Göran:
  Gissar som jag skrev tidigare att mycket DHA, EPA och andra omättade fetter ger mycket oxidation och därmed giftiga nedbrytningsprodukter, framförallt MDA, Malondialdehyd. Mobiltelefonexponering ökade MDA-nivåer i exponerade mushjärnor. En tillräckligt olycklig kombination av stort intag av omättat fett och oxidation bör alltså kunna resultera i tumörer.
  Mättat fett riskerar ej oxidering, men omättade fetter behövs i div. membran mm. Kanske 60 eller tom 90 procent kan vara mättat fett. Har ingen aning. Någon som vet ?

  Gissar att kroppen klarar en bra balans genom att välja själv från överskott, men hur vet man var gränserna går? Samtidigt blir man smittad av att DHA lär ha en enastående positiv effekt på hippocampus, minne och hjärna i allmänhet, så det kan bli frestande att fylla på med för mycket av detta utan att veta. Får som matats med fiskmjöl (i Norge under foderbrist) utvecklade scrapie, eller mad cow disease, kanske djurens Alzheimer. (skillnad på Alzheimer’s och Creutz Jacobs disease?)

  Hur skyddar man sitt DHA verkar vara frågan demensforskarna ställer. Även om vi vet att intermittenta fastor rensar upp överallt och även bland hjärnceller kan balans på fettyperna vara viktigt. Själv tar jag nu DHA-500 i kombination med fettkaffe (smör och kokosolja) ett par ggr per dag. Att stjälpa i sig sardiner kan nog vara bra under en kortare tid, dock med varning om att inte bara oljan utan också tomatsåsen kan innehålla de farliga omega-6-oljorna, de billigaste…
  Alltså bättre att köpa de små fiskarna frysta och tillreda hemma istället. Men var köper man det fryst fiskat i atlanten om man bor i Sverige?

 26. 26
  Helge Andersson säger

  Rätt använt tillhör, enligt vissa sakkunniga, DDT de mer miljövänliga alternativen. FN använder det sen några år igen för att bekämpa malaria.

 27. 27

  Apropå konserver..

  https://www.svd.se/skyhoga-halter-av-bisfenol-efter-svdses-konservdiet
  https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/160426a

  Vet inte om man fått ner bisfenolhalterna idag men efter artikeln i svd känns det fortfarande olustigt att köpa något i konservburk så det avstår jag från.

 28. 28

  @ Erling:
  För mycket omega-3 test på möss gav 5,7 och 10 % förkortat liv i doser högre än normala refererat här: https://roguehealthandfitness.com/2014/05/?print=pdf-search
  3dje korta artikeln.

  Kommentar i slutet: ”Hemorrhagic diathesis – bleeding into the peritoneum –
  appeared to be the main cause of death.”
  Liknar vad vikingarna fann hos eskimåerna. ”Deras blod är så tunt att ett enda snitt räcker för att dom förblöder”. Vad kan fördelarna med DHA balanseras med?

 29. 29
  Docent Göran säger

  Tack för alla konstruktiva synpunkter!

  Jag inser som vanligt att allting när det gäller vår kost och vår metabolism blir oerhört komplext när man börjar ’peta’ i detaljerna. Vi vill också alltid ha så enkla svar på våra enkla frågor.

  Detta hindrar inte att jag inbillar mig att de förkokta frysta grönläppade musslorna som jag gjorde en musselsoppa på kommer att göra att jag fortsätter må som en prins ytterligare ett tag.

  Vad gäller Säffle kommer jag vara i den norra delen av landet och slåss med de mygg som är ute efter mitt LCHF-blod 🙂

 30. 30

  @ Docent Göran:
  Inte bara LCHF, även massor med tunt lättsuget DHA-rikt blod. Kanske därför jag alltid blev ”uppäten” som barn, sedan runt 50 ville dom inte veta av en, vilket var en kortvarig frist istället för vad det var, en varningssignal om kärlsjuklighet som jag missade.
  Du får berätta vilket betyg norrmyggorna ellr knotten däruppe ger dig när du kommer tillbaks.
  Sten

 31. 31
  sofia säger

  Som vanligt en utmärkt krönika / intressanta kommentarer.
  ”Min” distriktsköterska får en rynka mellan ögonbrynen varje gång jag nämner LCHF – och det gör jag 🙂 Att försöka tysta mig när det gäller LCHF är lika fruktbart som att säga till myggen att sluta bitas!

 32. 32
  XMargareta säger

  Doc Göran!

  Är du säker på att det är sardiner i burkarna?

  Antalet sardiner i världen har sjunkit tex i Medelhavet norr om Egypten, till följd av att Assuandammen kom till och då kommer inte lika mycket flodslam ut i Medelhavet och blir grund i näringskedjam där.
  Det är för övrigt också samma brist på flodslam i översvämning runt Nilen, som har gjort, att man använder mer konstgödsel där i stället.

  Jag har funnit, att det oftast är annan fisk i ”sardinburken” i butiken.

  Även om det står ”sardiner” på burken kan det vara en annan fisk i och man betraktar då ”sardiner”, på motsvarande sätt som att ”scooter” kan representera ett tvåhjuligt motorfordon, som liknar märket Scooter.

 33. 33
  Docent Göran säger

  XMargareta Skrev:

  Är du säker på att det är sardiner i burkarna?

  Nu var jag tvungen att hämta en av mina sardinburkar från Eldorado och läser Sardiner (Sardinas Pilchardus Walbaum), fångstområde FAO nr 34.

  https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiJ2fy0_ZDNAhWBA5oKHTsODWgQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.marbef.org%2Fmodules.php%3Fname%3DPhotogallery%26album%3D317%26pic%3D2313&psig=AFQjCNHfFsvMxXyFotVl43sNMjPBMMKJZg&ust=1465219244890272

  https://www.fao.org/fishery/area/Area34/en

  Frågan är om man kan lita på sådan här information förstås.

  Egentligen så är själva idén att ju mindre fisken är och ju lägre ned i näringkedjan den är ju mindre förorenad lär den vara av gifter och ju bättre är den. Krill lär därför vara bra.. Det är därför man helt ska undvika all odlad fisk eftersom den befinner sig högst upp i denna kedja och oftast matas med fiskmjöl/pellets med fisk från de mest förgiftade vattnen som t.ex. Östersjön där fisken inte längre får användas som människoföda längre. Det är en skam alltihop! Dessutom utsätter man den odlade fisken för ”läkemedel” av olika slag.

 34. 34

  @ XMargareta:
  Visste inte att avsaknaden av Nilens flodslam även förstört fisket i medelhavet. Avslutet fär Krustjevs och Nassers storstilade Assuandamsprojekt blir alltså bara sämre ju längre tid den tillåts stå kvar. Var inte Svenska turbiner inblandade också ? I boken ”DIRT” läste jag att Nildalen var det jordbruksområde i torrt klimat som klarat plogjordbruket längst utan att förloras till öken: Hela Mellanöstern var ett mycket bördigt område där floderna Eufrat och Tigris flöt inte långt från Babylon och Edens lustgård, om jag minns rätt. Med hjälp av rikedomarna från de bördiga jordarna kunde de tempel i sten som delvis kvarstår än idag uppföras, innan landskapen med hjälp av plogen bokstavligen hade skurits sönder och befolkningsökning krävde mer land som lätt kunde brytas genom att hugga ned träd på bergssluttningarna, vilket till slut ledde till att jorden, inte bara på sluttningarna utan även på flatlandet, ofta spolades bort vid de vanliga vinterregnen, samtidigt som man blev utan vatten under följande sommartorka, eftersom man inte hade en aning om att träden fyllde fler funktioner än att bli virke. Så därför är det mesta därborta öken idag, trots i stort sett samma klimat idag som förr. Dess jordbruksamhällen vara i ca tusen år.

  Men Nildalen var självförsörjande i många många tusen år och exporterade spannmål före och efter romartiden, eftersom jorden där ”reparerades” av de årliga översvämmningarna.
  Efter bygget av Assuandammen försvann dock denna ”osynliga” rikedom och de kvarvarande tidigare självförsörjande bönderna klarar sig idag med hjälp av konstgödsel (med tillhörande växtgifter), och maten som fattas importeras så länge man har råd/får bistånd. Egentligen har en perfekt balans bytts till en katastrofal situation, genom dammen. Om den producerade elenergin ens räcker för att producera eller betala för den energikrävande konstgödseln som behövs vet jag inte.
  Bara avdunstningen från det nu lite saltare vattnet i Assuandammen ligger på nästan 2 meter om året. Fortsatt konstbevattning i torra områden leder vanligen till försaltning, så att jordbruket ofta måste överges helt efter kanske 100 år. En positiv effekt av dammen lär vara att inga livsfarliga krokodiler inte längre kommer förbi dammen. Men utan människor där har det knappt längre någon effekt. Dock kände vi oss som turister i flodbåtarna där säkrare.
  Rekommenderar varmt en läsning av boken Dirt. Om den en dag skulle bli obligatorisk i våra skolor borde vi kunna vända den här planeten på en ny vettig kurs.

 35. 35
  Docent Göran säger

  sten Skrev:

  Rekommenderar varmt en läsning av boken Dirt.

  Det låter som en intressant bok. Handlar den bara om jordbruket i Mellanöstern?

 36. 36

  Nejdå, den täcker utförligt jordbruket världen över under den senare delen av de 10,000 åren vi bedrivit jordbruk.
  En verklig ögonöppnare bakåt och därmed framåt eftersom metoder inte har ändrats och kemijordbruket även minskar tiden vi har kvar på odling ovan urberget om vi fortsätter som idag.
  Även påsköns tillväxt, storhetstid och plötsliga upplösning finns med. Den blev för mig ett krympt världsperspektiv som vi fortfarande har ordentliga möjligheter att undvika i full skala.
  Men även hur man klarade sig i Kina under 1000-tals år genom total återvinning.
  Sten

 37. 37

  @ Docent Göran:
  Här redovisas en liten del av boken under ca en timme.
  https://www.youtube.com/watch?v=sQACN-XiqHU

 38. 38
  Ingrid säger

  FILMEN BASERAD PÅ BOKEN DIRT ÄR MYCKET SEVÄRD, OCH LÄRORIK – med tanke på dagens ”förbrukande” av Jorden, och dess jordar:

  https://www.youtube.com/watch?v=lvrww8iMl-A

 39. 39
  Docent Göran säger

  Boken ”Dirt” är nu definitivt på min läslista.

  För ett tag sedan läste jag boken ”The Soil Will Save Us” och skrev en krönika on den läsningen

  https://annikadahlqvist.com/2015/06/07/jorden-kommer-att-radda-oss/

  Men vi är fortfarande få som ser igenom det hela – omedvetenheten är enorm!

  Igår var jag t.ex. på en trevlig utflykt med Naturskyddsföreningen och där vi plockade nyttiga ätliga växter i naturen. Detta hindrade inte att det serverades det mest onyttiga tilltugget till kaffet – wienerbröd och vetekransar. Man tänker kanske att medlemmarna i Naturskyddsföreningen skulle vara lite mer ”medvetna” än folk i allmänhet men det verkar faktiskt inte så.

  Jag tröstar mig därför med att min motion troligen kommer att antas på Riksstämman om några veckor när nu själv Riksstyrelsen ställt sig bakom den. Hoppet är inte helt ute 🙂

  Jag tröstar mig också med att de 11 andungar som nu huserar kring mina dammar i trädgården verkar ha fått smak för mördarsniglar. De får då i sig de nödvändiga fetterna DHA och EPA i tillräcklig omfattning för att de så småningom ska bli lika intelligenta änder som sin vakande mamma så småningom.

 40. 40

  @ Ingrid:
  Såg filmen nu och den är bra och viktig.
  Men den är baserad på en helt annan bok, inte Dirt av Dave Montgomery.
  Slutsatserna är desamma, som Wes Jackson sa i mitten på filmen, vi har ett fönster på 120 år att vända nuvarande utveckling. Resterande krig kommer nog bli om kvarvarande odlingsbar mark, likt redan Romarriket expanderade, inte pga av maktbegär utan pga av att man behövde mer fruktbar jord för att klara lägre produktivitet och ökad befolkning. Övertagandet av Kartago var ett tidigt exempel.
  Boken av Montgomery är en historisk överblick över hur vi de sista 10,000 åren brukat jorden i fruktbara områden, ökat i antal och sedan maximalt utnyttjat allt för att kortsiktigt mata en större och gradvis mer svältande befolkning och därigenom vanligen förstört alla resterande möjligheter att existera där. Tragiskt men sant.
  Migration eller död har till slut blivit de enda alternativen för oss på kontinenter. De stackare som blev kvar på Påskön när ”allt tog slut” blev på slutet offer för kanniblism.

  Men Montgomerys bok behandlar jordförstöringen även i USA, Syd- och Mellanamerika, Ryssland och hur man faktiskt undvek katastrofer på Kinas slättland genom att transportera ”allt” avfall från städerna och kompostera och därigenom återvinna allt, i flera tusen år. Ett kapitel om Island ingår även. Att hela ön var täckt med tät björkskog på 1000-talet är en nyhet för mig, samma som att vår Svenska västkust var täckt av ekskog, innan den användes till silltunnor för export då sillen gick till ca 1700-tal. Idag är det mesta av samma områden renblåst tundra/berggrund.

  Skog är klart en universell nyckel att återställa naturen, men inte snabbvuxen för virke utan lokalt anpassad för att ”justera det lokala klimatet”. Så snart skogen etablerat sig stannar mer och mer damm som kommer i luften upp och faller ned i dessa ”sedimenteringsområden”, samtidigt som regnvatten börjar stanna upp. Men att åter-etablera skog i de områden som idag är marginella är ofta en omöjlighet så länge bönder får driva djur, typiskt får och/eller getter på de kullar skogen stod. Man menar att dessa djur är de enda som kan ”tillvarata växtligheten där”. Realiteten är att dessa djur fritt drivna effektivt eliminerar alla möjligheter för både naturlig och planterad skog att återväxa där. De håller därmed kullarna bara från träd då dessas skott är mycket smakliga, vilket ser till att inga vattenbuffertar bildas på kullar och sluttningar.
  Därmed förblir dalarna nedanför fattigare, framförallt genom att utan träd ovan kan varken jord eller trädrötter ta upp merparten av regnens vatten och leverera åtminstone en stor del detta i jämna strömmar under resten av året, tillsammans med en del uppsamlade mineraler etc.. Istället spolas samma regn snabbt ned från kullarna och för bort öppen jord som fortfarande finns både på sluttningar och i dalar, där det ofta bildas ”gullies” som de kallas i USA. Många tror att de är naturfenomen utan att förstå att de inte fannas innan träden höggs ned. Googla natural gullies med bilder ! Man tror även att ”flash floods” och missväxt pga en månads torka är naturkatastrofer, naturligtvis underblåsta av obildade journalister.
  Riktig tjock oförstörd naturlig jord ca en meter tjock kan hålla nästan allt regvatten från vintern under flera torrmånader på sommaren och då leverera dom bästa skördarna.
  Men plogen skär sönder marken, och bara genom att vända upp denna förloras någon procent av myllan varje år. Om marken lutar det minsta och ett riktigt ösregn typ ett var 20-onde år råkar falla innan det börjat växa, eller det blir riktigt torrt då med kraftigt blåst, kan all jord som samlats upp under 100-tals år spolas eller blåsas bort på en enda eftermiddag!

  Ett utmärkt exempel på hur man i Kina återställde ett område storlek Belgien från nära noll-produktivitet till vad den borde ha varit flera för flera tusen år sedan finns bl.a. i en video nedan. Det enorma är att det återställdes på mindre än 10 år huvudsakligen med lokal arbetskraft och minimalt med maskiner! Samma modell passar hela mellanöstern och stora delar av Afrika, utom Egypten eftersom konstbevattning av öken med flodvatten utan regn inte fungerar långsiktigt. ( Där blir man förmodligen tvungen att börja med att spränga bort Assuandammen.)

  https://www.youtube.com/watch?v=InYKENDfZng#t=78

 41. 41
  Ingrid säger

  @ sten:

  Aha, det finns alltså två böcker med titeln – DIRT, fast med olika undertitlar.. Och filmen är baserad på den ena, men inte på den bok av Montgomery – som du nämner… – Det förklarar en del för mig, kopplingar som jag inte riktigt fick ihop tidigare… TACK för den upplysningen!

  Ämnet och sammanhangen är oerhört väsentliga, och du har gjort en suverän framställning i ditt inlägg… – Den uppskattar jag mycket! – Jag kommer att läsa den igen. – Åter TACK!

 42. 42
  Docent Göran säger

  @ sten:

  Tack för denna insiktsfulla och ’lärda’ kommentar! Den förgyller min krönika!

  Inernet och bloggar när de är som bäst i mina ögon!

  Det som irriterar mig är den oändliga mängd av ytlighet som sköljer över nätet men det är möjligt att jag missar någonting genom att t.ex. inte deltaga på twitter. Facebook verkar vara ett mellanting vad gäller ytlighet och här har jag varit tvungen att ”kasta in handduken” och delta om än motvilligt.

 43. 43

  @ Ingrid:
  Tack Ingrid!
  Alltid roligt att höra att alla ens tankar inte hamnar på hälleberget.

 44. 44

  Tack Göran. När du och fler har läst Dirt av D.M. är jag säker på att det blir lätt att uppgradera kvaliten ytterligare! Om du ser David Montgomerys presentation som jag länkade till i en tidigare blogg och stannar vid ca 15 minuter så finns 3 bilder som i ett nötskal visar hur Greklands bördiga kullar och dalar systematiskt förstördes, något som repeterats tusentals gånger.
  Här länken igen: https://www.youtube.com/watch?v=sQACN-XiqHU

  Det bör säkert finnas ett flertal arter som före oss ”självutrotats” genom att vara så duktiga att de eliminerat farorna från sina viktigaste fiender och sedan vuxit till så att basresurserna, jorden, inte räckt till då den gradvis spolats/blåsts bort.
  Bara genom att ha för många djur i en hage förstörs snabbt möjligheterna till återväxt.
  Att ”stanna på toppen av näringspyramiden är betydligt svårare än att komma dit” ser jag som den viktigaste lärdomen från ”dirt”.

 45. 45
  Docent Göran säger

  @ sten:

  Nu har jag sett den video du länkade till. Budskapet blir mycket tydligt när det som här är underbyggt av forskning som sätter in dagens jordbruk och jorderosionen i ett historiskt perspektiv. Jag hade inga invändningar mot budskapet men han uttryckte sig lite väl försiktigt i min smak och nämnde t.ex. inte jordbruksindustrins förödande globala roll i detta sammanhang. Denna försiktighet är troligen en nödvändig attityd om man ska överleva som forskare inom jordbruksområdet i USA

  Jag förstår mig egentligen inte på dom som idag argumenterar för att någon jorderosion inte förekommer – vilken agenda släpar de runt på? Det är kanske samma psykologi som hos orkestrarna på Titanic som spelade på medan båten sjönk.

  Häromdagen besökte jag min vän jordbrukaren som sedan barndomen är fastlåst i det konventionella giftjordbruket. Han höll då på att förbereda en ny besprutning med något medel som ska ta död på allt utom det vete som spirar på hans åker.

  Han har ingen chans att komma ur detta sätt att bruka jorden och klarar sig nätt och jämnt ekonomiskt som lantbrukare idag trots att han jobbar ”dygnet runt”. Han skulle istället ha satsat på eko-jordbruk redan för trettio år sedan. Videon belyser även denna situation som jordbrukarna har försatts i på grund av ett internationellt korrupt jordbrukssystem.

  Jag tror att Dave Montgomery skulle gilla min motion till Naturskyddsföreningen även om han nu inte berörde de betande djurens roll när det gäller möjligheterna att återskapa jordens humusskikt. Det är uppenbart att min motion ”ligger i tiden” vilket kanske förklarar varför Riksstyrelsen nu ställer sig bakom den.

 46. 46
  I Like Neil Young säger

  Docent Göran Skrev:

  Häromdagen besökte jag min vän jordbrukaren som sedan barndomen är fastlåst i det konventionella giftjordbruket. Han höll då på att förbereda en ny besprutning med något medel som ska ta död på allt utom det vete som spirar på hans åker.

  Usch – det är för sorgligt egentligen.Vicken jävla (gift)soppa västvärlden fastnat med båda fötterna i.

  Dessutom:
  Det kan ju vara bra för alla att komma ihåg att odlad fisk är nåt av det giftigaste och miljövidrigaste man kan lägga på grillen i sommar. Ta inte i skiten med tång ens.

 47. 47

  Annika Dahlqvists akademi för medvetandehöjande vetenskapliga studier når ständigt nya nivåer. Jag har nu i ett par år varit medveten om att de största bidragen till att vår atmosfär fylls av kolatomer beror på plogen. Jag har även förstått att grönbetande djur lever på en biomassa som återskapar sig själv varje år. Även de stallade djuren lever på smörgåsar som återskapas varje år i den med plog och harv skapade biomassan och kreaturen kan därför inte anses bidra med några växthusgaser. Det är alltid plus minus noll! Däremot är plogens tillskott av kolatomer i lufthavet 1,7 mm av matjorden varje år. Vilket då enligt Montgomery är 30% av det mänskligt tillförda kolet i atmosfären.

  Kartan över obrukbara och förstörda odlingsområden runt om i världen växer och motsvarar nu både Indiens och Kinas landmassa tillsammans.

  Så får jag idag lägga på ytterligare en bortglömd faktor: Jorderosionen! Som förstört alla civilisationer och nu i raskt takt återupprepar historien sig inför våra ögon. Vi förbrukar den mest essentiella resurs som behövs för vår överlevnad. Vi odlar i sluttningar!

  Varje gång vi köper produkter som producerats med plog, betalar vi för att gräva vår och grav! Vi måste sluta köpa dessa livsmedel.

  Varje gång vi handlar alternativt producerade matvaror. Alternativt till ALL konventionell miljöförstörande livsmedelsproduktion, så bygger vi en bättre och hållbarare planet.

  Det är dags för bönderna att ompröva vad en prisvinnande bonde är! Det är den där svagsinte drömmaren som varit så utskälld genom decennierna. Men trots enorma bankskulder på upp till 10 miljoner ändå lyckats producera giftfria livsmedel och dessutom kunnat skapa ett mikrobiologisk hälsosam natur, tillsammans med människans kultur, som ska vinna böndernas priser!

  Det som saknas i Sverige är FRIA odalbönder! Alla är livegna slavar till banken och de kan inte klandras. Man måste slicka sin bankmans röv. Eller har någon ett annat förslag? Bråka med banken? Det är en jättedum idé och varar en livstid.

 48. 48

  Ditt medlemskap i Naturskyddsföreningen skulle kunna bli ett riktigt uppvaknande för föreningen, med tanke på att all erosion skadar just det som den här föreningen vill skydda.
  Tänker mig ett förslag att se samma film med åtföljande diskussion, läsa boken Dirt tillsammans…

  Mercola tar idag upp hur Loessplatån i Kina transformerades från katastrofområde till ny stomme i ett högproducerande jordbruk, utan kemikalier. Ytterligare en film för samma förening.

  I Sverige förstör inte bara jordbruk utan även vattenfalls dammar det laxfiske som var mycket rikligt i de norrländska älvarna även in på 1930 talet.
  Efter att ha sett en annan av Liu’s filmavsnitt om Rwanda undrar jag om en del av VF’s dammar kan ersättas med fler art-hemma träd på högre sluttningar, och kanske även myrar/träsk, som i Rwanda.

  Gissar att man i Sverige driver ren eller andra djur högt upp, vilka effektivt ser till att trädåterväxt stoppas där, som getterna stoppade all naturlig trädåterväxt i Kina.
  I Rwanda dränerade man en ”swamp” och plötsligt fick man för mycket vatten varvat med ingenting så att landets vattenproducerande el då tog slut.
  Men det återställdes snabbt genom att återställa ”träsket” uppe i bergen, plus att träd över en viss höjd bevarades, alltså inget djur/jordbruk där.
  Alltså kan konventionella dammar – som dödar naturligt liv på alla kanter genom konstant nivåreglering – ersättas med träd högt upp plus träsk/myrar för att skapa i stort sett samma jämna vattentillgång som en damm ger, enligt Rwandaerfarenheten.
  I varma klimat slipper man även avdunstningsförlusterna från dammar. Assuandammen dunstar bort ca 2 meter om året från sin enorma yta. Liknande i Californien och många andra platser.

 49. 49
  Docent Göran säger

  sten Skrev:

  Ditt medlemskap i Naturskyddsföreningen skulle kunna bli ett riktigt uppvaknande för föreningen, med tanke på att all erosion skadar just det som man den här föreningen vill skydda.

  Ja – det verkar ju inte vara omöjligt att påverka 🙂

  Jag kanske ska ta kontakt med Riksstyrelsen per telefon eftersom de nu verkar vara öppna för frågan. Hittills har jag ju inte haft några illusioner kring vad Naturskyddsförening vill förändra och såg mer min motion som en ”markering” och har därför inte planerat att delta på Riksstämman eftersom jag nyligen aktiverat mig i föreningen även om jag varit medlem i många år. Detta kanske är kanske typiskt. Vi är runt 1400 betalande medlemmar i Trollhättan men det är nog par runt ett hundratal som dyker upp på olika tillställningen. Vår nya unga ordförande kliar sig just nu i huvudet och undrar hur fler medlemmar kan bli engagerade.

 50. 50

  På tal om fett en enkel fråga:
  ”Alla” älskar fet yoghurt och mycket av den yoghurt som säljs i butikerna kommer från Lindahls (Skånemejerier). Den är gjord i Tyskland, där man använder 10-15 gånger mer antibiotika till korna än i Norden. Hur bra är den? Hoppas någon vet.
  Än så länge tar jag hellre lite crème frâiche härifrån till nötterna och bären.

 51. 51
  Lars L säger

  tipp; Som alltid bör du hålla dig till den ekologiska varianten. Lindahls ekologiska youghurt är gjord på svensk mjölk.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa