Omega-3 – ett underskattat tillskott?

Krönika av doc Göran SProfessor Göran Sjöbergjöberg

Omega-3 – Ett underskattat fiskfett?

Våra bokhyllor dignar nu oroväckande under alla böcker. De allra flesta har vi läst men det händer att någon intressant bok ändå blir liggande oläst en tid. En sådan bok är Olle Haglunds ”Omega-3-revolutionen” från 2012.  Ämnet behärskar han verkligen efter att som läkare ha doktorerat på de fleromättade fiskfetterna med långa kolkedjor; de med 20 eller 22 kolatomer, där EPA, DPA, DHA, GLA och arakidonsyra är de viktigaste.  EPA och DHA, med 20 respektive 22 kolatomer, är de omega-3 fetter som dämpar inflammationer i våra kroppar medan de övriga är omega-6 fetter som istället underblåser kroniska inflammationer och det är därför överskottet på den senare typen av omega-6-fetter, i t.ex. alla margariner, som är ett stort gissel i dagens industrimat, är en starkt bidragande orsak till alla våra kroniska inflammatoriska välfärdssjukdomar som diabetes och hjärtsjukdom.

Olle Haglund är läkare med en fot inom alternativmedicinen men med den tunga foten fortfarande kvar inom skolmedicinen. Han ägnar sig åt vad som tydligen kallas komplementärmedicin och tror som jag själv på den stora betydelsen av kosttillskott med antioxidanter men tror framför allt på betydelsen av de fetter som är hans egen specialitet. I LCHF-sammanhang verkar han vara nästan helt okänd och troligen för att han inte är någon anhängare av vår kost och snarare ansluter sig till en lågfettslinje, även om han medger sockrets skadliga inverkan, och dessutom verkar han också tro på den officiella kaloriräkningshypotesen och det är väl detta som var orsaken till att boken för min egen del blev liggande då den anlände för något år sedan.

Men när det gäller fetter får han i mina ögon till det mesta helt rätt och visar framför allt väldigt övertygande på den kraftiga medicinska verkan som omega-3 fetter kan ha på många olika sjukdomstillstånd genom att dämpa inflammationer. Att vi får i oss på tok för mycket omega-6 fetter genom alla växtfetter, och framför allt genom margarinet, i dagens mat, och att det är detta förhållande som skapar våra hälsoproblem, genomsyrar hela boken. Det är själva balansen mellan omega-3 och omega-6 som är avgörande och det är vad vi inom LCHF-rörelsen alltid har hävdat och det är därför vi också förespråkar de gräsbetade animaliska produkter som har en bra balans mellan dessa fetter till skillnad mot vad som produceras i våra ”omänskliga” djurfabriker. För min egen del tror jag på faran med omega-6.  Efter min hjärtinfarkt 1999 anser jag att det som räddade mitt liv var beslutet att sky allt margarin som pesten och samtidigt upphöra med alla sötsaker.

Jag har nu läst den här boken med stigande intresse och ett intresse liknande det med vilket jag för flera år sedan läste Jenny Reimers uppsats kring detta komplicerade ämne som vår fettmetabolism utgör och detta stora intresse gör nu också att jag försöker mig på en krönika kring frågan om fiskfetterna. Bidragande till mitt krönikebeslut var att min fiskhandlare på sin vagn nu också satt upp annonser till mitt föredrag 10 december.

Som man kan vänta sig inleder Haglund sin bok med att gå igenom hur de två viktigaste omega-3 fetterna EPA och DHA framställs, syntetiseras, i kroppen beroende på vilka fleromättade fetter vi får i oss genom maten. Vi människor har en begränsad förmåga att syntetisera dessa och det bästa sättet att få den mängd av EPA och DHA som kroppen behöver, typ 1 gram per dag, är därför att få i sig dessa fetter färdiga genom att äta fet fisk och skaldjur eller genom omega-3 kosttillskott som framställs från dessa marina djur. Fisk och skaldjur kan inte heller syntetisera dessa fetter så bra och anledningen till att de innehåller den höga halten av EPA och DHA är att de äter plankton som har en bra förmåga att framställa dessa fetter. Det är känt att fetter anrikas i näringskedjorna i den marina miljön och fet vildfångad lax, makrill och sardiner är här enastående källor för dessa fetter. Ett halvt hekto sådan fisk per dag, vilket kanske motsvarar en enda liten sardin, är då tillräckligt. Annars kan en rejäl fiskmåltid per vecka räcka mer än väl för att täcka dagsbehovet.

Det mest intressanta, och som upptar merparten av boken, är den systematiska genomgången av hur olika inflammatoriska sjukdomar påverkas av kroppens tillgång på EPA och DHA. Inledningsvis nämner han hur barn med ADHD och dyslexi med framgång kan behandlas med EPA-rika fiskoljor.

Min fru berättade att när hon började i skolan fick barnen stå i långa rader för att under ivrigt grimaserande få en sked fiskleverolja av skolsystern en gång i veckan. Idag ”torteras” inte barnen på detta sätt men kanske fanns det inte så många ADHD-barn på den tiden. Nå – jag är själv uppväxt med ett ständigt ”tjat” om att fisk är nyttigt för hjärnan även om man då påstod att det skulle vara fosforn i fisken som var det nyttiga ämnet. Vad gällde fetter funderade vi inte så mycket på detta så margarin och växtoljor användes också flitigt i min barndoms hushåll. Det rådde absolut ingen fettskräck – snarare tvärtom. Kanske var det själva allsidigheten i dåtidens kost och att vi fick en vitamintablett varje dag som gjorde att dröjde ganska länge innan det ”metabola syndromet” slog till för min egen del.

I Haglunds systematiska genomgång av alla våra inflammatoriska sjukdomar, med hänvisning till fyra hundra referenser med välkontrollerade kliniska försök med omega-3 kosttillskott, visar han övertygande på en läkande inverkan på alla typer av hjärtsjukdom både före och efter någon akut hjärthändelse och han går igenom alla detaljer i läkningsprocessen och hur fiskoljorna kan förbättra ”riskfaktorerna”.  Haglunds speciella käpphäst är aminosyran L-arginin som jag tidigare inte hört så mycket om men som tydligen samverkar med kväveoxiden, NO, som däremot är ett välkänt ämne för mig med sin inverkan på våra kärl. Tydligen har fiskfetterna en avgörande inverkan på de inblandade metabola processerna här och Haglund är verkligen i sitt esse när han i detalj redogör för dessa komplicerade förhållanden.

Detta är av naturliga skäl en mycket intressant läsning för min egen del och min fiskhandlare gör nu goda förtjänster på sin favoriserande kund. Mina två frysar är fyllda med den vildfångade färska fisk han säljer men min favorit är trots allt den certifierade (MSC – Marine Stewardship Council)  vildfångade Pink Lax från Alaska som till min ständiga förvåning säljs hel frusen  hos WILLYS för strax över 50 kronor kilot. I frysarna råder redan trängsel med gräsbetat kött och jag undra hur jag ska få in de femtio kilo jag nu kommer få från Norrbete före jul.

Förutom hjärtsjukdom, stroke och ADHD nämns ett stort antal andra inflammatoriska sjukdomar som kan läkas med hjälp av fiskfetter. Leverförfettning, ledgångsreumatism, ledförslitning, psoriasis, fibromyalgi, inflammatoriska tarmsjukdomar, astma, allergi, tandlossning, benskörhet, bröstcancer, prostatacancer, tjocktarmscancer, kvinnosjukdomar men framför allt är den långa raden av psykiska sjukdomar som förbättras med fiskoljorna imponerande.

Utan tvekan har denna bok övertygat mig att vår gräsrotsrörelse är på rätt väg när vi omfamnar detta tankesätt kring balansen mellan omega-3 och omega-6 och att vi samtidigt kämpar för att återta ett naturligt jordbruk är därför en självklar del av LCHF-rörelsen. Att Olle Haglund inte omfamnar oss betyder inte att vi inte kan omfamna det han så ingående beskriver om fiskfetternas ”revolutionerande” inverkan på vår hälsa.

 

Läs boken!

Comments

 1. 1
  I LIke Neil Young säger

  Bra krönika där.

  Skriver han nåt specifikt om kokosfett?

 2. 2
  Docent Göran säger

  I LIke Neil Young Skrev:

  Skriver han nåt specifikt om kokosfett?

  Nej – han tar inledningsvis bara upp de mättade fetterna i största allmänhet. Han uttalar sig också väldigt försiktigt om dessa men är tydlig på att han anser att det var ett stort misstag att utmåla kolesterolet som någonting farligt. Det känns dock som att han inte vill utmana etablissemanget alltför mycket.

  Han är egentligen helt fokuserad på hälsoeffekterna med de fleromättade omega-3 fetterna och när det gäller dessa är boken det bästa jag läst i den vägen.

 3. 3
  LCHF-Bengt säger

  Min egen hälsoresa började med bla. test av omega 3-6-förhållandet i blodet. Som visade stor obalans med låga omega3. Efter ett halvår med extra omega3 samt vildfångad lax var värdena helt i balans. Efter det har jag bara ätit lax, ca 1.2 kg i veckan och resten gräsbeteskött. Nu har hälsan varit så bra att inga fler test har gjorts, då kroppen fungerar bättre och bättre för varje år, och drar slutsatsen att allt är i balans. Tillskott tror jag inte behövs egentligen, bara om stor obalans råder, är min erfarenhet.

 4. 4

  Äter vildfångad lax eller skaldjur någon/några gånger i veckan men har inte ätit Omega-3 kosttillskott på ett bra tag. OM man ska köra det ett tag – vilka är bra produkter ? Vad har ni för erfarenheter?? För flera år sedan åt jag MorEpa under en period. Dyrt men bra skulle jag tro?

 5. 5
  Åke Carlsson säger

  I detta sammanhang kan det vara lämpligt att framhålla den odlade laxens giftighet och låga innehåll av omega-3 och överflöd av omega-6.
  Se den franska dokumentären som inte får visas i Norge:
  https://www.vaken.se/norsk-lax-i-blasvader/#

 6. 6
  Docent Göran säger

  EvaLi Skrev:

  Äter vildfångad lax eller skaldjur någon/några gånger i veckan men har inte ätit Omega-3 kosttillskott på ett bra tag.

  Jag tror att man ska göra som du gör och äta själva fisken i första hand. Då får man i sig fetterna på ett naturligt sätt. Den här boken handlar väldigt mycket om kosttillskott och beskriver hur viktigt det är att de också framställs, renas från miljögifter och hanteras sedan på ett sätt så att inte fetterna oxiderar och härsknar.

  Det hela är egentligen frågan om att komma tillrätta med en eventuell brist på omega-3. För mycket fiskolja kan leda till en för stor blödningsrisk. Man får nog prova sig fram men färsk fet fisk med minsta möjliga mängd miljögifter är nog det bästa. Det är nog ingen tillfällighet att strömming från Östersjön inte anses som människoföda i Europa trots de nyttiga omega-3 fetterna. Det lömska är ju att den smakar så bra.

 7. 7
  LCHF-Bengt säger

  Kanske ännu viktigare att hålla omega 6-fetterna så låga som möjligt, här finns många fallgropar bland nötter, kött och fröer.

 8. 8

  @ LCHF-Bengt:
  Bra tanke att hålla omega 6-fetterna nere, har du fler exempel på fallgropar?

 9. 9
  Docent Göran säger

  Anna P Skrev:

  Bra tanke att hålla omega 6-fetterna nere

  Jag tror att det är där skruven sitter även om jag 1999 trodde att det framför allt hade att göra med transfetterna som uppstår vid margarintillverkning men idag blir jag alltmer övertygad om att det är själva omega-6 som är den stora boven i vår kost förutom nu kolhydraterna och då speciellt när vi blivit ”sönderkörda” av alla ”billiga” matvaror men som i det långa loppet står oss dyrt när vi hamnat i det berömda metabola syndromet med inflammationer överallt i kroppen.

  För övrigt har vi börjat läsa en för mig ny bok som heter ”Den hemlige kocken” och som handlar om det industriella matfusket genom tiderna och den mycket ojämna kampen som förts mot detta matfusk. Här är det risk för ytterligare en ny krönika framöver.

 10. 10
  Lchf-Bengt säger

  @ Anna P:

  På fineli kan du se vilka fetter som ingår i olika matvaror.

 11. 11
  Lchf-Bengt säger

  Makrill vore den bästa fisken, men då ska den vara färsk, filéerna som är frysta har troligen blivit frysta flera gånger då rensningen sker på andra sidan jorden, inte bra, fetterna är ömtåliga.

 12. 12

  Jag brukar äta en burk makrillfile i tomatsås till frukost några gånger i veckan. Då får man i sig en ganska redig dos med omega 3 fetter. Vet inte hur bra eller färsk den fisken egentligen är, men konserveringen borde väl ske ganska snabbt efter fångsten.

 13. 13
  Early Bird säger

  1. Citat: ”… men min favorit är trots allt den certifierade (MSC – Marine Stewardship Council) vildfångade Pink Lax från Alaska som till min ständiga förvåning säljs hel frusen hos WILLYS för strax över 50 kronor kilot.”

  Så gjorde jag också för en del år sedan, och med samma förhoppning… Men, Pink Lax är något helt annat än vanlig lax! Den är extremt mager, och dess svenska namn är hundlax eller chumlax. Den skall inte förväxlas med vår vanliga vilda (finns knappast längre i handeln) eller odlade (kontaminerade?) lax. Det latinska namnet för vanlig lax är Salmo salar. Hundlax/Chumlax heter på engelska Pink lax, och på latin Oncorhynchus keta. Handeln vill få oss att tro att Pink lax är samma fisk som vanlig lax.

  2. Allt fler källor anger att det är förhållandet mellan Omega 3 resp. 6 som är det viktiga, inte mängden O3, och ju närmare 1:1 desto bättre. Alltså, lika väl som att öka O3 så kan man nå samma resultat genom att undvika O6. Vilket jag gjort sedan flera år, dvs ingen mat med syntetiska fetter! Resultatet? Omega3/Omega6 blev enligt labbet 1 till 1,2. Och helt utan kosttillskott. Vanliga värden är annars 1 till <20.

 14. 14
  Hanveden säger

  Professor Elizabeth Blackburn visar att man kan ”Protect Your Telomeres with Omega-3s”

  https://www.newportnaturalhealth.com/2014/06/protect-your-telomeres-with-omega-3s/

  Vad är då telomerer bra för.

  https://www.newportnaturalhealth.com/2014/03/protect-your-telomeres/

  Här har vi mycket om vårt åldrande och välmående som en riktig kost med med ett bra förhållande mellan omega6 / omega3 förhållande så nära 1,2 / 1 som en gräsbetande kossa har… Karl Arfors kom ner till 1,4 / 1 enligt ett föredrag hos Integrativ Medicin där han också nämner Elizabeth Blackburn.

  mLCHFh 🙂 .

  PS Imorgon hämtar vi gräsbeteskött hos Ekens Styckeri. DS

 15. 15
  Lchf-Bengt säger

  Fineli har en bra sökfunktion med mest och minst, då kan man välja söka på alla de olika fettsyrorna var för sig. Ål verkar vara perfekt, men den är väl på väg att utrotas.

 16. 16
  Docent Göran säger

  Early Bird Skrev:

  Den är extremt mager, och dess svenska namn är hundlax eller chumlax.

  Detta var sorgliga nyheter för mig!

  Nå vi blir ständigt lurade av matindustrin så detta är kanske inget undantag. Men ändå är fisken från de hyfsat friska (?) vattnen i Alaska och något fett måste den väl ändå innehålla med tanke på de låga vattentemperaturerna. Har du några siffror?

 17. 17
  LCHF-Bengt säger

  Hade en pinklax i frysen, det här var skumt som sjutton. 4,4 g fett per 100 gram, en abborre är en fet fisk i jämförelse.
  Hur är det här möjligt när det är en laxfisk, eller är det inte det?

  Nu förstår jag varför det sitter ett nyckelhål där på påsen.

 18. 18
  LCHF-Bengt säger

  Det blir bara värre och värre. Kan det överhuvudtaget varit en levade fisk med dessa data: Från importörens hemsida.

  Innehållsdeklaration
  Hel PINKLAX (Oncorhynchus gorbuscha) utan huvud.
  *VERSALER avser allergener
  Näringsvärde per 100 g
  Energi 432 kJ / 103 kcal
  Fett 2,0 g
  – varav mättat fett 0,2 g
  Kolhydrat 0 g
  – varav sockerarter 0 g
  Protein 21,4 g
  Salt 0,1 g
  Omega-3 0 g

 19. 19
  Docent Göran säger

  @ Early Bird:

  Nu kunde jag inte låta bli att Googla och hamnade här

  https://www.sainsburys.co.uk/shop/gb/groceries/sainsburys-wild-keta-salmon-230g

  Här påstås det vara 2 gram omega 3 per hundra gram vilket i så fall är lika så mycket som Haglund anger för vild (riktig?) lax i sin tabell över olika fiskar.

  Jag kanske inte behöver slänga de fiskar jag har i frysen 🙂

  Vi brukar ju sätta i oss en fisk på drygt ett kilo på ett par dagar någon gång i veckan och då skulle jag och min hustru få i oss 20 gram omega 3 fiskfett, 10 gram per person och ungefär ett gram per dag så vi behöver nog inte ta några kosttillskott.

  På paketen anges 4.4 gram fett varav 0.8 gram mättat. Det kanske finns lite enkelomättat också.

 20. 20
  Docent Göran säger

  LCHF-Bengt Skrev:

  Hel PINKLAX (Oncorhynchus gorbuscha) utan huvud.

  Det här är lurigt minst sagt. 0 % omega-3 !!!!

  Den här Pink laxen som jag köper på WILLYS har det latinska namnet

  Oncorhynchus keta

  och det var den som min tidigare länk refererade till och där fanns tydligen ”normalt” med omega-3, 2 gram/100 gram fisk som för ”normal” lax.

  Men gorbuscha måste väl tillhöra samma familj.

  Och man vill ju inte bli lurad!

  Lurigt är förstås att man inte på paketen anger hur mycket omega-3 som finns i fisken. Enligt paketet är detta tydligen den vanligaste fisken på den nordamerikanska västkusten.

  MSC-certifierad? Mercola hävdar att detta är bra.

 21. 21
  Docent Göran säger

  Early Bird Skrev:

  Den är extremt mager,

  Hur som helst äter vi den normalt med mycket smör på norrländskt vis och innehåller den omega-3 så blir kombinationen med smör suverän.

 22. 22
  Lchf-Bengt säger

  @ Docent Göran:

  Inte konstigt jag har tvingats äta mer dessa dagar med fisk.

 23. 23
  Anders S säger

  William Engdahl har skrivit om genmanipulerad lax 2015-11-30:

  https://journal-neo.org/2015/11/30/the-house-of-frankenstein-fda-and-gmo-salmon/

 24. 24
  karljohan säger
 25. 25

  Intressant! Får bli till att börja ta omega-3 tillskott igen.

 26. 26
  Docent Göran säger

  Early Bird Skrev:

  Handeln vill få oss att tro att Pink lax är samma fisk som vanlig lax.

  @ LCHF-Bengt:

  Förvirringen är stor när det gäller den här ”laxen” och frågan är om vi missar skogen för bara träd.

  Ni har helt rätt. På paketet står faktiskt :

  Oncorhynchus gorbuscha

  Dessutom deklarerar man inget omega-3 på paketet och det bör göra en misstänksam.

  Djävulen bor i detaljerna brukar man säga och det verkar finnas tydliga regler om hur man deklarerar ett näringsinnehåll på under 1 % lärde jag mig när jag för ett tag sedan tog kontakt med Unilever angående ”silverpaketen” med ”100 %” mättat kokosfett där det till slut kröp fram att de kunde innehålla upp till 1% transfett.

  Men kan det vara så att samma sak när det gäller Oncorhynchus gorbuscha men att regeln i detta fall verkar till ”kundens fördel” och att det trots allt finns upp till 1% omega-3 men att man inte FÅR deklarera detta på paketet enligt samma ”regel”. Konkurrenterna fungerar i så fall som en effektiv övervakningspolis får man misstänka.

  Matindustrin är en väldigt skum industri som knappast har slutkundernas hälsa för ögonen. Kan man komma undan med något fusk och lura konsumenterna så är det bara affärsmoralen som gäller, dvs. ingenting som vanliga människor förknippar med moral.

  Det verkar som att denna dubbelmoral är helt accepterad av myndigheterna idag som blundar så gott de förmår.

  Boken ”Den hemliga kocken” som vi just nu läser är väldigt avslöjande.

 27. 27
  Docent Göran säger

  Anders S Skrev:

  William Engdahl har skrivit om genmanipulerad lax 2015-11-30

  Intressant – tack för länken!

  Mercola tog också upp detta vansinne med GMO-laxen nyligen.

 28. 28

  @ Early Bird:
  Märkte också att Alaskalaxen jag köpt på Willys var väldigt mager och inte alls god att äta rå, som jag föredrar.
  Vild lax blir kanske inte fet då den får arbeta mer än odlad dito för att bli mätt.
  Fortsätter med två dagliga matskedar Möllers tran som i alla fall hållit borta förkylningssymptomen för mig sedan 2012.

 29. 29
 30. 30

  @28 Jag äter den rå tillsammans med räkor och tycker det fungerar alldeles utmärkt.

 31. 31
  Docent Göran säger

  @ Jörgen:
  @ jala:

  Ni verkar vara ena riktiga ”hårdingar”. Själv har svårt för rå fisk även om jag äter gravlax med god aptit.

  Själva tillagar vi ofta fisk med hjälp av termometer för att se att den inte hettas upp för mycket. Ett sätt är att stoppa ned fisken i kokande vatten, tre gånger fiskens vikt, och ta av pannan med ett lock ovanpå och ställa pannan på ett isloerande pannunderlägg och låta det hela svalna ned uner tio minuter till kanske 70 grader. Då bevaras alla goda smaker.

 32. 32
  Docent Göran säger

  jala Skrev:

  Omega 3 1,1 gram

  Den här typen av ”lax” finns tydligen efter hela Nordamerikas västkust och halten av omega 3 och även mängden av miljögifter varierar kanske beroende på var fisken håller till längs denna kust från norr till söder och där det rimligen finns mer av omega-3 och mindre miljögifter i fisken från Alaska

 33. 33

  Intressanta diskussioner om dessa ömtåliga omättade fiskfetter….. Om jag kommer ihåg rätt från mina biokemistudier består dubbelbindningen av en stabil bindning plus en betydligt känsligare bindning, som förstörs om man tillför energi i form av värme eller ljus….då kan det även bildas en trans-fettsyra eller den dubbla bindningen kan hoppa ett steg närmare en annan dubbelbindning och i båda fallen blir det en substans som kroppen uppfattar som främmande och går på med immunförsvaret, vilket skulle leda till inflammation med olika konsekvenser… Måste man äta fisken rå alltså, som eskimåerna gör/gjorde eller som dom gör i Japan?? Man hör titt som tätt om hur lite hjärt-och kärl-sjukdomar dom folkslagen lider av, men ingen pratar om att dom äter sin fisk rå…!?
  Både olivolja och linfröolja t ex förvaras i mörka flaskor för att skydda mot ljuset och ofta i kylskåp redan i affären, och dessutom står det på dom lite dyrare oljeflaskorna ”kallpressad”….. Har försökt kolla på nätet, men hittar bara motsägande uppgifter om hur höga, eller rättare sagt låga, temperaturer dessa känsliga bindningar i de omättade fettsyrorna tål… I väntan på ett plausibelt svar av någon docent, helst i biokemi.., tar jag tillskott av W3, både EPA och DHA plus vit. E…och låter bli fisken!!

 34. 34
  Docent Göran säger

  Mormor Skrev:

  I väntan på ett plausibelt svar av någon docent, helst i biokemi.., tar jag tillskott av W3, både EPA och DHA plus vit. E…och låter bli fisken!!

  Det låter som en bra strategi även om bra fisk är minst lika bra och man kan förstås som jag ta E-vitamin som tillskott. Fiskolja av bra kvalité är renade från miljögifter om jag förstått Haglund rätt. Mercola skriver också en hel del om detta.

  När det gäller de fleromättade fettsyror så är det deras känsligheten för oxidation som gör att fisk snabbt härsknar och då bildas bland annat aldehyder som vi inte mår bra av. Det är därför man tillsätter E-vitamin, som är en stark antioxidant, till fiskoljekapslarna, Om man tuggar sönder en kapsel och den smakar härsket så ska man inte äta sådana koststillskott.

  Själv har jag inte förstått varför de enkelomättade fetterna, som olivolja, inte är lika känsliga för oxidation som de fleromättade. Ljus påskyndar oxidationen och det är därför man rekommenderar mörka flaskor eller plåtdunkar.

 35. 35
  Lchf-Bengt säger

  Det märkligaste med laxarna är att skillnaden på fetthalten skulle vara så stor, 61 % i riktig lax och bara 4,4 % i pinklax.
  Jag får inte det hela att gå ihop.

 36. 36

  Ok, tack jättemycket för svar…då ska jag tugga sönder min kapsel i morrn och känna efter hur den smakar!
  Vad gäller den enkelomättade olivoljan är den dubbelbindningen, enligt mej, precis lika känslig för oxidation som dubbelbindningarna i dom fleromättade fettsyrorna, det är bara det att där är det en enda dubbelbindning och inte två eller tre eller ännu flera, och alltså borde skadan i teori bli mindre…dessutom är det en W9 som kroppen borde kunna tillverka själv, vilket den inte kan med W3 el W6!?
  För övrigt förstår jag inte riktigt det du säjer med att bra fisk är minst lika bra…om den härsknar så snabbt och dubbelbindningarna i dom fleromättade fettsyrorna förstörs redan vid en relativt låg temperatur och övergår till transfettkedja och därigenom blir inflammationsdrivande, kan det ju aldrig vara nyttigt?? Om man alltså tillagar den på något vis, vilket väl är det vanligaste…gravad lax
  borde vara bäst alltså?

 37. 37

  @36 Mormor
  ”gravad lax
  borde vara bäst alltså?” Använd bara salt och skippa socker låt den tinade laxen ligga minst några timmar i kylskåp med salt på sig, kan ligga upp till tre dygn.
  Ät den rå.

 38. 38
  Docent Göran säger

  @ Mormor:

  Som oorganisk kemist i grunden har jag alltid fascinerats av den oerhörda komplexiteten i den organisk kemin. När jag nu under några år försökt tränga in i den molekylära cellbiologin har jag blivit helt överväldigad av den komplexitet som kännetecknar den biokemi som karaktäriserar allt det vi kallar liv.

  Därför är jag idag näst intill allergisk mot alla kategoriska kostråd och inte bara från etablissemangets sida. Ändå finns det mycket kunskap som manar till den försiktighetsprincip jag omfamnar idag. Jag inbillar mig också att det är bättre att få i sig alla nödvändiga ämnen som vi ofta idag lider brist på genom allsidiga födoämnen som innehåller dessa ämnen istället för genom speciella kosttillskott.

  Detta hindrar mig inte på något sätt från att varje dag ta en fiskoljekapsel, och en hel del olika vitaminer (C, E, D och K2) i höga doser. I morgon ska vi bryta vår fyra dagars fasta med rödspätta men den innehåller nog inte så mycket omega-3. Enligt Olle Haglund så har även fisk av denna typ en positiv inverkan på hälsotillståndet på grund av andra nyttiga ämnen som L-arginin, vitaminer typ D och antioxidanter som t.ex astaxantin.

 39. 39
  Early Bird säger

  Ang. vild eller odlad fisk, rekommenderar jag intresserade att googla på ”Jana Pickova”, professor vid SLU och specialist på just detta, bl.a. har hon på plats studerat norsk fiskodling, bl. a. med avseende på mängden Omega-3. Mycket intressanta resultat! Likaså visar hon på skillnaderna mellan gräsbeteskött och konventionell djurhållning. Klart läsvärt!
  I korthet: Odlad fisk har mera av Omega-3 (men andra nackdelar kanske?). Vildfångad fisk däremot är betydligt magrare. Även gräsbeteskött har mer.

 40. 40
  Early Bird säger
 41. 41

  Hittade en sida som jämför olika laxarters fetter, bläddra ner till nutrition value:
  https://www.all-fish-seafood-recipes.com/index.cfm/fish/Salmon/

 42. 42

  @ Early Bird:
  Tack! För ännu en kvinna att utforska, beundra och (hm) dyrka.

  Jag noterar att hon, liksom jag, använder sig av hundar som metabola lärare.

  En smart hund borde leda Livsmedelsverket!

  Hm, ännu en gång. Hampa är en fullgod och bättre proteinersättning än den importerade sojan och ger högre omega 3-halter i kött!

  Varför importerar vi soja om hampa är bättre? Dags att möblera om i hjärnan igen! Vi Svenskar ska alltså föda upp våra djur med illegala närproducerade substanser, för att uppnå kvalitet i köttet! Hospati, boche moj!

 43. 43

  Mormor Skrev:

  Både olivolja och linfröolja t ex förvaras i mörka flaskor för att skydda mot ljuset och ofta i kylskåp redan i affären

  Redan som liten pilt fick jag lära mig att linolja var ett bra bindemedel i målarfärg, för att den oxiderade lätt och gick över i fast form. Antagligen behandlas linfröoljan för att bli den linolja jag gärna använder fortarande. Vet någon skillnaden? Linolja är lite lömsk, för torkar man av med en trasa, som sedan förvaras instängd blir oxidationsvärmen så stor att trasan självantänder. Hoppas att linfröoljan, som används som livsmedel inte är fullt så oxidationsbenägen!

 44. 44
  Docent Göran säger

  Early Bird Skrev:

  Odlad fisk har mera av Omega-3 (men andra nackdelar kanske?). Vildfångad fisk däremot är betydligt magrare.

  Du verkar ”påläst” som jag brukar säga och det är alltid lika roligt att då få ta del av synpunkterna. Det här med den odlade fisken verkar vara en väldigt känslig fråga och efter att ha sett den franska filmen som stoppades i svensk TV efter ingripande från ”högre ort” blev jag själv mindre sugen på allt sådant. Min favorit Mercola varnar ständigt för all odlad fisk.

  Om vi nu tror på nyttan av omega-3 är det de andra ämnena som den odlade fisken får i sig som i det långa loppet kanske gör mer skada än nytta. Detta med GMO-fisk vill jag inte ens tänka på. I mina ögon måste vi stoppa detta vansinne som pågår när det gäller hur vår mat manipuleras.

  Det kanske är som med den feta fisken från Östersjön som idag inte längre får säljas i Europa och där Livsmedelsverket varnar för ”överkonsumtion” och helt avråder kvinnor som ”tänker skaffa barn” från att äta den. När myndigheter för ovanlighetens skull varnar för någonting får man misstänka att det finns någon substans i dessa varningar. Vi har en släkting som bor på östkusten och har fiskat väldigt mycket. De fick en utvecklingsstörd dotter men det går förstås aldrig att bevisa att detta berodde på detta med östersjöfisken. Även en annan släkting som umgicks väldigt mycket den fiskande släktingen fick också ett utvecklingsstört barn. Även här går ingenting att bevisa men ”misstankarna” finns.

  Detta talar för att min egen försiktighetsprincip kan vara klok och den gör i alla fall att jag idag själv helt avstår från dessa läckerheter även om jag idag knappast kan bli med barn 🙂

 45. 45
  Docent Göran säger

  Erling Skrev:

  Linolja är lite lömsk, för torkar man av med en trasa, som sedan förvaras instängd blir oxidationsvärmen så stor att trasan självantänder.

  Själv trodde jag för några år sedan att kallpressad rå linfröolja var bra och därför tog jag en klunk varje dag. Den innehåller ju mycket fleromättade fett av typ omega-3 men även omega-6. Haglund tror att den också är bra men min nuvarande försiktighetsprincip gör idag att jag avstår från denna linolja med tanke på risken med för stora mängder av omega-6.

  Av någon anledning är det den kokta linoljan som är mest reaktiv och det är också den som används i linoljefärg för att den ska torka på rimlig tid. Till vårt gamla hus har vi använt stora mängder av båda typerna av oljor. Den råa tränger in bättre i träet än den kokta. Hos den kokta är det förmågan till så kallad tvärbindning mellan oljemolekylerna som är viktig och gör att den hårdnar. Det är denna typ av kokt linolja som kan självantända på grund av de snabba kemiska reaktionerna i kontakt med syre och man tillsätter också en katalysator för att snabba på reaktionerna ytterligare.

  Som vanligt blir saker och ting väldigt komplicerade när man börjar ”gräva” i olika hälsofrågor. Man får som Annika ständigt påpekar här använda sitt sunda förnuft och prova sig fram.

 46. 46

  Docent Göran Skrev:

  Ett sätt är att stoppa ned fisken i kokande vatten, tre gånger fiskens vikt, och ta av pannan med ett lock ovanpå och ställa pannan på ett isolerande pannunderlägg och låta det hela svalna ned under tio minuter till kanske 70 grader. Då bevaras alla goda smaker.

  Detta är det enda sättet att koka torsk på utan att fisken faller isär alldeles. Kokt fisk serveras med fördel med ägg-och-smörsås.
  I går blev det urbenade småmakrillar på stekpannan med mycket smör till. Funderar att lägga in resterna i ättika, kan det vara bra?

 47. 47
  Docent Göran säger

  Erling Skrev:

  I går blev det urbenade småmakrilar på stekpannan med mycket smör till. Funderar att lägga in resterna i ättika, kan det vara bra?

  Detta låter som en klar ”hälsolinje”.

  Troligtvis har rovfiskar som makrill hunnit ackumulera långt mindre miljögifter än de fullfuxna. Krill är någon slags liten räka som lever längst ned i näringskedjan som därför är de minst förgiftade marina djuren och den som fångas i Antarktis lär vara minst förgiftad. Mercola hävdar att denna krillolja är att föredra på grund av detta. För övrigt är tillverkare av fiskoljor väl medvetna om förekomsten av miljögifter i sina produkter och de mest seriösa är noga med att rena sina oljor från dess gifter hur nu detta kan gå till.

  Just nu, efter att ha läst Haglunds bok, är den ”Grönläppade musslan” från Nya Zeeland (finns frusen på Willys ) en av våra favoriter. Förutom EPA och DHA innehåller den en annan fettsyra, furanfettsyra som enligt det senaste är speciellt effektiv i sin antiinflammatoriska verkan.

  Boken är som sagt väldigt läsvärd.

 48. 48
  Cristina Kronlund säger

  Erling
  En alldeles utmärkt idé.

  Barndomens illasmakande fiskleverolja var förmodligen ett alldeles utmärkt kosttillskott, kan fortfarande känna smaken.

  Beträffande foder till den odlade fisken, jag såg en dokumentär som visade hur fiskebåtar bottentrålar allt som finns, lämnar fångsten på Island där fabrik finns som mal ner rubbet till mat vilket ges till bl a de norska odlarna. I förlängningen undrar jag om det inte kommer att bli ganska tomt i haven, varpå de större havsdjuren, valar, späckhuggare, delfiner m fl blir utan mat och således svälter ihjäl. Vad kommer egentligen att hända och hur lång tid kommer det att ta?

 49. 49
  Docent Göran säger

  Cristina Kronlund Skrev:

  I förlängningen undrar jag om det inte kommer att bli ganska tomt i haven, varpå de större havsdjuren, valar, späckhuggare, delfiner m fl blir utan mat och således svälter ihjäl. Vad kommer egentligen att hända och hur lång tid kommer det att ta?

  Ja – det är när man lägger ”holistiska” perspektiv som detta på vad som pågår man också blir förskräckt och tvivlar på mänsklighetens framtid.

  När man tittar tillbaka på människans evolution i ett perspektiv av en miljon år så har många människoarter uppstått och försvunnit. Homo Sapiens är i detta perspektiv en ny företeelse, runt 100 tusen år, och den art som konkurrerat ut alla andra människoarten med Neandertalarna som den sista konkurrenten.

  Den som lever får se – men det kan gå snabbt utför!

 50. 50
  Cristina Kronlund säger

  Hav och floder utfiskade och förgiftade, jorden blåst bort och det som finns kvar förgiftat, ej odlingsbart, inga betesmarker kvar. Jordens lungor, regnskogarna nedhuggna, då får vi verkliga klimatproblem som vi förmodligen inte kan leva med, slutet för vår art ser ut att vara nära.

  Undrar om Monsanto med Co samt de stora skogsbolagen tänkt tanken att det även drabbar dem. Inga pengar i världen kan rädda dem undan den katastrof som väntar oss om inte skövlingen upphör omedelbart.
  Det är bråttom om vi inte skall gå samma väg som neandertalarna för ca 30 000 tusen år sedan.

 51. 51
  Docent Göran säger

  @ Cristina Kronlund:

  Så sant 🙂

 52. 52
  Docent Göran säger

  Cristina Kronlund Skrev:

  Undrar om Monsanto med Co samt de stora skogsbolagen tänkt tanken att det även drabbar dem.

  Ärligt talat ”bryr de sig inte”!

 53. 53

  Det är dags att man tänker på ett nytt sätt. Vi äter minst 20 gånger så mycket omega 6 som vi behöver.

  I dagsläget ska detta balanseras genom ett överintag av omega 3 OCKSÅ, ovanpå överdosen av omega 6.

  Båda dessa fetter reagerar lätt. Oxiderar, eller härsknar om man uttrycker sig med ett populäruttryck. De flesta tillskott har oljor som reagerat och börjat härskna betänkligt innan de går ut. Till husdjuren ger vi ur stora literflaskor med olja som får fri tillgång till syre (och oxiderar).

  Detta överintag av lättreagerade fettsyror kommer nog att ge andra problem på sikt.

  Lösningen är enkel och genial. Dra ned på omega 6. Vi behöver inte mer än 1-2 % av fettintaget, och det får vi via viltfett, fett från gräsbetesnötdjur samt sådant som kokosfett. Vi kan aldrig få brist på det.

  Jag har levt så, skippat alla vegetabiliska oljor med mycket omega 6, skippat fiskoljor, och nu har det gått 1,5 år. Bara positiva erfarenheter, särskilt hormonellt och inflammationsmässigt.

  Fet fisk förekommer inte i överflöd världen över, och äts inte i störa mängder av världens friskaste folk (snarare de som är lite sjukare, som från våra trakter). Faktumet att det krävs oerhörda mängder fet fisk för att balansera överintaget av omega 6, säger att något är fel. Ingen har levt på så mycket fisk att man nästan måste ta tillskott OCKSÅ för att få tillräckligt.

  Ät fet fisk på ett normalt sätt, och dra i stället ned på växtfetterna (ej kokosfett och liknande). Överintag av nötter och frön bidrar tyvärr starkt till överintaget av omega 6, så det är verkligen bra att ha koll på vad det innebär när man i LCHF- och paleokretsar äter stora mängder av nötter, frön och dess oljor.

  Billigt är det också, när man drar ned på omega 6 i stället för att balansera genom överintag av dyrt omega 3.

 54. 54
  Docent Göran säger

  Ynka Skrev:

  Ät fet fisk på ett normalt sätt, och dra i stället ned på växtfetterna (ej kokosfett och liknande).

  Detta tror jag också på!

  Nu ska jag ge mig på den salta sillen från fiskhandlaren för att se om jag kan få ihop någon bra sillinläggning (utan socker).

 55. 55
  Lars Henrik säger

  Docent Göran Skrev:

  Nu ska jag ge mig på den salta sillen från fiskhandlaren för att se om jag kan få ihop någon bra sillinläggning (utan socker).

  Om du lyckas får du mycket gärna dela med dig av receptet här. Jag letar också efter en sillinläggning utan socker. De som jag hittills testat har inte riktigt nått ända fram.

 56. 56
  Anne Öhrn säger

  Så, hur mycket fet fisk behöver man per vecka ?

 57. 57
  Docent Göran säger

  Anne Öhrn Skrev:

  Så, hur mycket fet fisk behöver man per vecka ?

  Om man räknar med att man behöver 1 gram omega-3 per dag och fet fisk ungefär innehåller 1 gram per 100 gram så betyder det att 1 kilo fisk per vecka är mer än tillräckligt; skulle då ge 10 gram.

  En fiskoljekapsel brukar också innehålla ungefär ett gram.

  Jag tror inte man ska haka upp sig alltför mycket på siffror. Kroppen är en komplicerad maskin och har en förmåga att anpassa sig.

  Man kan ju skaffa sig goda vanor också som en t.ex. bekant som varje dag äter en burk matjesill med gräddfil, hackat hårdkokt ägg och gräslök till frukost.

 58. 58

  Jag tar Active Care:s omega-3-tillskott, blir orolig för allt prat om härskning och upptag..
  Är det jag tar pålitligt, någon som vet?

  Vore surt att slänga pengar i sjön :/

  Tacksam om någon kommer med tips och kunskap!

 59. 59
  Singoalla177 säger

  Jag tar balansolja som innehåller omega 3, olivolja rik på polyfenoler som förhindrar oljan från att härskna samt d-vitamin. Jag har tagit denna olja i drygt 3 veckor och har redan blivit av med svampen mellan tårna, eksemet i hårbotten samt min kroniska nackvärk som jag haft i många år.

 60. 60

  @ EvaLi:
  Kontakta gärna mig på Ekolina – kunskap för inre och yttre hälsa på Facebook, jag gör blodprovtest som visar bla vilken balans du ligger på.

 61. 61
  Sadiye Us säger

  Hej!
  Är det någon som har information om Askorbinsyra från Santa Maria om den är tillverkad av GMO-majs, om så fallet är vilken askorbinsyra är utan GMO-majs?
  Om vi inte ska handla ARLA produkter där de tänker införa GMO, vad ska vi handla? Har faktiskt inte hunnit kolla i kyldisken.
  Önskar att det fanns en länk där all information om mat, mineraler, vitaminer, det kanske är för mycket begära.
  Jag är så tacksam till er alla som av god vilja sprider mycket värdefull information. TACK!
  Följer er med god aptit på kunskap

  Mvh
  Sadiye Us

 62. 62
  Docent Göran säger

  Sadiye Us Skrev:

  Är det någon som har information om Askorbinsyra från Santa Maria om den är tillverkad av GMO-majs, om så fallet är vilken askorbinsyra är utan GMO-majs?
  Om vi inte ska handla ARLA produkter där de tänker införa GMO, vad ska vi handla? Har faktiskt inte hunnit kolla i kyldisken.

  Det är lätt att bli ’förtvivlad’. Det känns som man blir utsatt för kemiska experiment där man inte vet någonting om de långsiktiga effekterna och att myndigheterna bara rycker på axlarna. Märkning av GMO-produkterna är ett minimum för att man ska kunna undvika att utsätta sig för allvarliga hälsorisker.

 63. 63
  Konsument i Sverige säger

  @ Sadiye Us:
  Grådö mejeri finns hos Coop, kanske hos andra också:
  https://www.gradomejeri.se/

  …”När du köper en produkt från oss kan du vara säker på att den är gjord på enbart svensk mjölk och inte minst att bonden har fått bra betalt. I precis samma stund som mjölken hämtades från gården.”…

  https://www.gradomejeri.se/nyheter/

  Om företaget:
  https://www.gradomejeri.se/om-foretaget/

 64. 64
  Sadiye Us säger

  Tack docent Göran!
  Det är bara hoppas på att det inte blir för stor skada av allt vi får i oss och kroppen kan hantera.
  Önskar dig välmående!
  Mvh
  Sadiye Us

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa