LCHF-kost kan för vissa minska fibromyalgi-besvär

Idag är det Internationella fibromyalgidagen. Birgitta Höglund har uppmärksammat det på sin blogg.

Hon har själv blivit avsevärt förbättrad i sina fibromyalgibesvär sedan hon lade om kosten till LCHF.

 

Comments

 1. 1
  Thomas Jansson säger

  Vissa anser att läckande tarm ingår i fibromyalgi medan andra anser att fibromyalgi orsakas av läckande tarm så det är inte konstigt att LCHF hjälper.

  Men allt som stärker immunförsvaret gör hälsan bättre oavsett sjukdom,,,,

 2. 2
  Thomas säger

  Fetma, sockerkonsumtion och ringa fysisk träning är en del av orsakerna till Fibromyalgi..så LCHF kombinerat med fysisk aktivitet minskar de inflammationer i kroppen som benämns Fibromyalgi..

 3. 3
  Docent Göran säger

  Jag har precis läst en fantastisk intressant LCHF-bok från 2008, ”Trick and Treat” av Barry Groves.

  Han förespråkar en väldigt strikt LCHF-kost och pekar på det grundläggande faktum att jägare och samlare inte hade någon av vår moderna sjukdomar men att de drabbades inom 10 – 20 år efter att ha anammat vår västerländska kost med framför allt socker och vetemjöl för att nu inte tala om växtoljor.

  Dessutom läser jag att han är i det närmaste är allergisk mot idén att råa grönsaker skulle vara nyttiga. Enligt honom är detta ett rent sabotage på hälsan om man har problem med tarmarna. Råa grönsaker är utmärkta om man vill ha ett bra laxermedel enligt Barry Groves. Grönsaker vill enligt honom inte bli uppätna och har massa kemiska ”trix” för sig för att avråda potentiella konsumenter.

  På senare tid har vi varit lite mer liberala med just grönsaker och hustrus tarmproblem har inte varit roliga. Men när vi läste detta bestämde vi oss för att bli väldigt strikta igen och med dramatiskt förbättrad tarmstatus redan efter någon dag.

  Nu är det därför 80/20, fett/protein, som gäller, dvs. en biff med mycket smör eller ägg med mycket smör. I morgon blir det lax med mycket smör. Vi avstår därför från den hemgjorda surkålen även om den är väldigt smaklig.

 4. 4
  Johanna säger

  @ Docent Göran:
  Måste bara fråga om frun kan vara histaminintolerant, med tanke på, som det låter, känslighet mot surkål? Jag tror själv att jag råkar ut för detta ibland och har tagit en paus från Kimchiätandet, men ska nog försöka igen snart då jag tror mycket på de välgörande effekterna!

 5. 5
  kicki säger

  @ Thomas:

  Jag som är expert på fibromyalgi har några synpunkter.

  När jag drabbades av svår fibromyalgi var jag – mycket vältränad, slank och åt ej särskilt mycket socker. Så de orsaker som du lyfter fram stämmer inte alls på mig.
  Jag har aldrig hört talas om att fibromyalgi skulle förorsakas av de variabler du lyfter fram. Det du påstår stämmer nog inte alls. Personer som drabbas av fibromyalgi är ofta mycket aktiva personer och som inte är speciellt överviktiga.

  Jag skulle vilja veta var du har din information ifrån. Det är bekymmersamt att man påstår att fibromyalgi uppkommer av ett ohälsosamt leverne.

 6. 6
  kicki säger

  Information om fibromyalgi:

  https://www.fibromyalgi.se/1.0.1.0/577/1/

  Jag har samma erfarenhet som Birgitta Höglund. Efter att jag slutat äta mat med gluten och gått över till ganska strikt LCHF-kost så har min fibro blivit mycket mindre svår, men jag är inte helt frisk utan upplever viss värk av och till bl a vid väderomslag. Fibromyalgi är ett mycket komplext syndrom och om man verkligen vill lära sig mer finns en hel del seriös info att hitta på webben

  Kanske Dr Annika också vill kommentera vad man vet/inte vet om orsakerna till fibromyalgi

 7. 7
  kicki säger

  @ Thomas Jansson:

  Fibromyalgi har en konstaterad genetisk koppling. Min fibro uppkom förmodligen p ga ett överbelastat smärtsystem, i min släkt med samma blodsband, finns flera kvinnor som drabbats av fibromyalgi.
  Sedan vet man att tarmen kommunicerar med hjärnan (där vårt smärtcenter är) och mår tarmen bättre dvs har rätt bakteriesammansättning, så kanske hjärnan också gör det.

 8. 8
  Anonym säger

  Jag har hjälpt flera personer med diagnosen fibromyalgi. De har haft svåra besvär och varit utförsäkrade, långtidssjukskrivna eller på sjukersättning. Alla har legat lågt men inte utanför referensen för sköldkörtelhormoner. Genom att försiktigt börja med levaxin eller ännu hellre NDT, har samtliga blivit mycket bättre. Viktigt dock att först utesluta andra orsaker och att kolla upp bl a järn, B och D-vitaminer.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 kicki:
  Skolmedicinen vet i princip ingenting om orsaken till fibromyalgi. Dessa patienter brukar ha normala labprover. Reumatiker brukar ha förhöjd sänka och CRP.

 10. 10
  kicki säger

  Ja, vi har normala labprover för det mesta. Skolmedicinen har usel kunskap, dessutom påstår en hel del läkare att fibromyalgi inte finns fastän den är klassificerad som sjukdom. Människor som är drabbade möter fortfarande så mycket okunskap och fördomar för att inte tala om nedlåtande attityder från vården och även från medmänniskor. Som ni märker blir jag upprörd över att man gör ogrundade uttalanden och försöker få personer med fibromyalgi att framstå som lata, feta och att äta fel mat.
  Samt hurtfriska påpekanden i allmänhet som insinuerar att man inte tar tag i sitt liv mm samt att man skulle ha någon sorts ”sjukdomsvinst”. Inget kan vara mer fel.

  Jag tror ibland att denna nedlåtande attityd beror på att de flesta drabbade är kvinnor. En sorts kvinnoförakt som kommer till uttryck i alla oriktiga påståenden. Jag önskar att man läste på och tog till sig den lilla kunskap som finns och inte uttalade sig så nedvärderande om andras lidande.

 11. 11
  Docent Göran säger

  Johanna Skrev:

  Måste bara fråga om frun kan vara histaminintolerant, med tanke på, som det låter, känslighet mot surkål?

  Det är möjligt men vi håller oss i princip så långt borta från sjukvården som möjligt så det vet vi inte. De har tagit livet av alltför många patienter enligt vår uppfattning. Varken jag själv eller min fru hade troligen varit vid liv idag om vi hade förlitat oss på sjukvårdens dogmer och läkemedelsbolagens kemiska substanser.

  Vi tror dock på de ”goda bakterierna” som uppstår vid fermentering och att man kan hjälpa kroppen att reparera sig själv – homestas som detta kallas. Det är de råa grönsakerna med sina fibrer som till slut hamnar i tjocktarmen som skapar oreda i tarmfloran och skadar tarmludden på sin väg dit och speciellt om man har läckande tarm.

  För två år sedan sedan läste jag en bok som handlade om hur man kan reparera läckande tarmar och en bok som verkade vara väldigt insiktsfull. Jag skrev då följande krönika.

  https://annikadahlqvist.com/2014/10/08/friska-tarmar/

 12. 12
  Helena säger

  @ kicki:
  Kicki, jag håller helt och hållet med dig, förstår inte att fibromyalgi skulle vara något som man får av socker mm..även jag var vältränad, åt bra redan på den tiden..
  Som jag har läst mig till så kan fibromyalgi starta efter stress, trauma, efter en jobbig graviditet/förlossning, efter skador på kroppen.. Själv fick jag en wiphplashskada och därefter kronisk värk i hela kroppen, som diagnostiserades som fibromyalgi.
  Men visst har jag blivit bättre av att utesluta framförallt gluten, men även laktos. Jag äter rätt strikt LCHF och mår mycket bättre..tränar på gym 3ggr/v..känns som jag utrotat min fibro!
  Sockret är en bov..absolut..men inte till allt..däremot äter jag det inte!

 13. 13
  kicki säger

  @ Helena:

  Skönt att du lyckats bli bättre! Goda nyheter för den som kämpar med sin fibro att man kan bli bättre. Vi är flera som slutat med gluten och som äter LCHF och upplever bättre hälsa och mycket mindre värk.
  Även jag drabbades av wiphlashskada men det som till sist utlöste fibron var en större operation som jag var tvungen att göra.

 14. 14
  Docent Göran säger

  Jag råkade se en oerhört intressant och pedagogisk video nu på söndagsmorgonen.

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ggovoQ8JKyw

  Det är ett föredrag av en ingenjör, Ivor Cumming, som på samma sätt som jag själv frågade efter orsaken till alla moderna sjukdomar och kom fram till att det är kolhydrater i kosten som till slut resulterar i insulinrresistens, dvs. man hamnar i ”Insulinresistenssyndromet”, vilket är ett sjukligt tillstånd i kroppen som sedan yttrar sig på många olika sätt, t.ex. som fibromyalgi, diabetes eller hjärtsjukdom.

  En normal ingenjör, till skillnad mot alla (?) skolmedicnare, frågar efter själva orsaken till systemhaverier för att kunna reparera systemet.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa