Friska tarmar

Professor Göran Sjöbergs krönika:
Friska tarmarProfessor Göran Sjöberg

Man kan alltid fråga vad man menar med att vara frisk eller att vara sjuk, men kroppen är som alltid själv sitt bästa mätinstrument, och känner man sig sjuk är det också troligt att man är det, även om sjukvården inte kan ”visa” detta och ställa en diagnos. Det räcker med att nämna Borrelia och fibromyalgi för att inse att det är lätt att hamna i konflikt med denna apparat på grund av olika uppfattningar. När sjukvården inte kan ställa någon diagnos är det förstås alltid patienten som simulerar, och som man därför kan håna bakom ryggen som man tenderar att göra när man t.ex. föraktfullt talar om SVBK som en förkortning för Sveda Värk och Bränn Käring.

Alternativet är förstås att man underkänner sin egen kompetens och det är kanske det sista man är benägen till. Själv har jag som bekant inte längre något förtroende för denna kompetens. Om man behöver sitta några timmar på toaletten varje dag blir man åtminstone själv ganska övertygad om att tarmarna är ”sjuka” på något sätt. Många har blivit LCHF-are på grund av sådana problem och därmed blivit av med sina problem. Tyvärr får man då knappast någon hjälp av sjukvården – snarare tvärtom.

Läs mer

Att maten kan ställa till med tillfälliga problem vet nog de flesta och jag kommer fortfarande ihåg hur jag själv akut drabbades när jag under min storhetstid som godisätare, för så där femton år sedan, en kväll på jobbet avslutade den halva prinsesstårtan som var kvar efter fredagsfikat. Sådant beteende är förstås inte normalt, och för min egen del är, som tur är, detta bara en sorglig historia. Men vad pågår egentligen i tarmarna hos dem som ständigt behöver bo på toaletten.

Att hela tarmsystemet är fysiologiskt komplicerat behöver ingen tvivla på. På senare tid har det inom LCHF-rörelsen kommit igång en debatt kring så kallad Resistent Stärkelse som ett sätt att komma tillrätta med tarmproblem. Det är då frågan om okokt stärkelse som vi inte direkt kan tillgodogöra oss och där vi istället behöver hjälp av våra tarmbakterier för själva nedbrytningen. Sådan stärkelse finns t.ex. i råa grönsaker av olika slag och för människor med friska tarmar är sådana säkert nyttiga men för dem med ”dåliga” tarmar kan en sådan kost vara en ren katastrof, som t.ex. för min fru, när hon försökte sig på potatismjölet som hade rekommenderats.

Själv tyckte jag att detta var “lurigt” minst sagt, men nu tycker jag att dimmorna har lättat efter att ha kommit i kontakt med en beskrivning av problemet med läckande tarmar i en bok, först publicerad 2004, ”Gut-Psychology-Syndrome” av Dr. Campbell-McBride

https://www.amazon.com/Gut-Psychology-Syndrome-Depression-Schizophrenia/dp/0954852028

Som titeln antyder ser hon ett samband mellan hälsan i våra tarmar och i vårt centrala nervsystem. Att detta är kontroversiellt behöver knappast påpekas, även om jag själv tycker att mycket talar för ett sådant samband. Det intressanta i hennes bok, och som jag själv har tagit till mig, är själva förklaringsmodellen.

Enligt henne uppstår läckande tarmar på grund av att slemhinnan, själva tarmepitelet, har blivit skadat och inflammerat, och därför inte längre fungerar som ett friskt sådant, och som kan hålla de skadliga ämnena borta. Dessa kan då ’läcka in’ genom tarmväggen och åstadkomma inflammationer inte bara i denna vägg utan även i övriga delar av kroppen när de väl kommit in i blodomloppet, och vårt inbyggda försvarssystem sedan går till attack mot dessa främmande ämnen som egentligen borde ha tagits om hand redan i den barriär som tarmväggarna utgör.

Förklaringsmodellen som tilltalar mig är att själva orsaken till skadorna/inflammationerna i tarmväggen är de skadliga bakterier som finns där. De finns där för att de har konkurrerat ut de bakterier som är nyttiga, och som ska utgöra en frisk tarmflora. Man kan här i ordets rätta mening tala om att sjukdomsbakterier har tagit över i tarmen. Som Dr. Campbell-McBride går igenom i sin bok finns det en logik, i alla fall för mig, när en del människor därför bara inte tål potatismjölet, när det fungerar som näring åt dessa sjukdomsbakterier medan det hos människor med friska bakterier istället gynnar dessa friska bakterier.

Med denna modell som bakgrund är det därför naturligt att fundera på hur man skulle kunna ersätta dåliga bakterier med nyttiga, och det är på detta sätt som Dr. Campbell-McBride behandlar patienterna i sin praktik i England. När tarmsystem är allvarligt infekterat, som typiskt visar sig genom diarréer, måste man gå varligt fram för att de irriterade tarmslemhinnorna skall kunna läka. Allt som har med fibrer och råa grönsaker är då tabu vilket stämmer med våra egna erfarenheter. Vad hon förespråkar är inledningsvis en väldigt strikt LCHF-kost med kött och fiskbuljonger som huvudingrediens. När tarmen ’lugnat sig’ kan man sedan införa mer substantiell mat som väl kokt kött och i senare skeden även väl kokta grönsaker. Samtidigt gäller det att förse matsmältningssystemet med goda bakterier men detta är knappast något kontroversiellt när man talar om de bakterier som finns i yoghurt och i surkål som hon livligt rekommenderar.
Vi testar nu själva detta koncept sedan ett par veckor, och det känns än så länge bara bra. Har man att ett helt friskt matsmältningssystem behöver man knappast bry sig så mycket. Om man inte tål grönsaker eller potatismjöl, får man anse att man inte har lyckats återställa hälsan i tarmarna, och då gäller den ’smala vägen’.

Comments

 1. 1

  Ja du rekommenderar en bok. För att få lite lust och humor ur det här med magproblem, så kan jag rekommendera Magnus Härenstams nonolog ”Verkmästaren i magen”. Man skrattar gott, men få full förståelse för bl.a. vad som hände i din mage efter den där halva Princesstårtan.

  Monologen finns säkert nån stans på You Tube, eller liknande. Själv har jag den på en CD med Magnus o Brasse. Man får sig ett gott skratt och fattar därefter vad man inte ska stoppa i sig.
  Och ett gott skratt fölänger livet!

 2. 2

  ”Vi testar nu själva detta koncept sedan ett par veckor, och det känns än så länge bara bra. Har man att ett helt friskt matsmältningssystem behöver man knappast bry sig så mycket. Om man inte tål grönsaker eller potatismjöl, får man anse att man inte har lyckats återställa hälsan i tarmarna, och då gäller den ’smala vägen’.”

  Göran – Du är en mästare på att uttrycka Dig begripligt ❗

 3. 3

  javo Skrev:

  Ja du rekommenderar en bok. För att få lite lust och humor ur det här med magproblem, så kan jag rekommendera Magnus Härenstams nonolog ”Verkmästaren i magen”.

  Javo… – ”Verkmästaren i magen” finns på nätet t ex här.

 4. 4

  Jag har själv haft läckande tarm då jag blev ordinerad magnesiumtillskott efter en hårmineralanalys – och min kropp inte kunde ta emot mineralet. lchf var uteslutet för mig då jag bara mådde sämre-tills räddningen kom av en annan näringsterapeut – ät efter din blodgrupp. Utesluta mjölkprodukter samt mjöl helt och hållet – samt viss kött som gris.
  Har tagit mig ett år – men får återfall när jag fuskar. Måste äta frukt och grönsaker varje dag – men helst varmlagat.(inte rått)
  Fett och kött får jag vara försiktig med.
  Magen är a och o.

 5. 5

  Tack för påminnelsen Göran! Min fru lider också av tarmfloraproblem. Har föreslagit strikt LCHF och med hjälp av din artikel kanske nu en väg framåt kan skönjas. Skriv gärna om en månad igen så vi får se hur det går, så ska jag också uppdatera.
  Läste nyligen om bl.a detta på Mercola’s sida. Autism och fel tarmflora är tydligen oskiljbart och rättas tarmfloran tillräckligt tidigt kan kroppen tydligen få magen att leverera både energi och byggstenar som krävs för att bygga en fungerande kropp – och hjärna! (En kropp som även kan tåla vaccin-gifter, om man insisterar.)
  Hur skall det som behövs för konstruktionerna annars kunna levereras kan man ju fråga, t.ex. de som är experter på hjärnan.
  Annars är det ett mycket vanligt fel i elektriska kretsar att en eller flera spännigar inte kan levereras under alla tänkbara normala belastningar. Power Supply blir alltså blan det första man inspekterar med mätare och oscilloskop på kretsar som inte uppför sig perfekt.

  När det blir fel på försörjningen under senare år blir det ju inte så allvarligt (som autism) eftersom kroppsystemen då redan är uppbyggda och endast ”periodisk översyn med smärre reparationer” ligger på dagordningen; men utebliven tillsyn kan bli nog så prövande, även för omgivningen ibland. En ljusstrimma för alla inblandade!
  Här en länk till Mercola.
  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/07/31/dr-natasha-campbell-mcbride-on-gaps-nutritional-program.aspx

 6. 6
  Professor Göran säger

  Elisabeth Åström Skrev:

  ät efter din blodgrupp.

  Detta låter intressant – min fru har tidigare varit inne på detta också. Jag har dock aldrig riktigt förstått vad det har gått ut på och vad det kan finnas för förklaringar bakom. Ändå tycker jag det låter rimligt att även blodgrupperna kan återspegla metabola skillnader mellan individer som man kan ta hänsyn till.

  Att utesluta mjölkprodukter och gluten låter som en mycket klok inställning och som Dr. Campbell-McBride tar upp i sin bok. Det är nog ingen tillfällighet att det i butikerna idag finns stora hyllor med laktosfria och glutenfria produkter. Den fisk och det kött som finns i våra butiker är tyvärr i de alla flesta fall från industriell uppfödning och i dessa produkter finns därför ämnen som antibiotika och omega 6 fetter som förvärrar situationen i tarmarna. I grönsakerna finns rester av besprutningsmedel som gör samma sak. I detta finns därför en obehaglig logik. I mitt LCHF-koncept ska man därför så långt det nu är möjligt välja vildfångad fisk, gräsbetat kött och obesprutade grönsaker och då måste man anstränga sig ordentligt om man ska lyckas.

  Men som Annika alltid påpekar så måste man prova sig fram med kosten tills man kommer tillrätta med sina hälsoproblem och blir kroppen sämre av LCHF så måste man tyvärr överge detta konceptet även om det har hjälpt många med våra problem och då som du gör prova någonting helt annat.

  Den här läkaren Dr. Campbell-McBride rekommenderade som jag nämnde bara buljong till att börja med för att man sedan, i takt med att tarmhälsan förbättras, försiktigt införa mycket välkokt kött om man nu klarar av det och sedan även väl kokta grönsaker som du också verkar vara inne på.

  När det gäller mjölkpodukter och surkålen så manar hon också till stor försiktighet i början av reparationsarbetet och att man därför bara ska dricka själva vätskan från yoghurten (som man bör göra själv och då blir det utan tvekan en vätska som man kan sila fram) och samma sak för surkålen. Det är tydligen i vätskan de ’goda bakterierna’ finns och som ska tränga undan de skadliga medan den fasta substansen innehåller mjölkproteinerna respektive växtfibrer som det skadade tarmepitelet inte tål innan tarmväggen har reparerats ordentligt.

  Lycka till med din tarmhälsoresa!

 7. 7
  Lars Henrik säger

  Som jag beskrivit i en annan tråd verkar jag ha förbättrat min tarmfunktion med en kombination av antibiotika och probiotika i form av fil, yoghurt, surkål och bacillkapslar från apoteket. Bytte jag ut onda mot goda bakterier?

  Jag förstår att denna teori kan betraktas som kontroversiell men jag har faktiskt ingen annan bra förklaring till fenomenet förutom möjligen vitamin k2, som jag började med i samma veva, hur nu den kopplingen skulle se ut.

 8. 8
  Professor Göran säger

  sten Skrev:

  Läste nyligen om bl.a detta på Mercola’s sida

  Det var där jag fick tipset om hennes bok och hon har tydligen en uppdatering på gång där hon tar in andra sjukdomar än de som drabbar våra nervsystem under samma ”tarmparaply”. Hos Mercola finns en hel del intressant hälsoinformation att hämta bakom all reklam om kosttillskott.

 9. 9

  Bra professor Göran! Du skriver nu om ”pudelns kärna” vad gäller många av våra sjukdomar och sen några år har även vår sjukvård förstått att 80% av vårt immunförsvar finns i tarmsystemet….. ändå så har dom inte gjort något konkret av det hela och därmed är Fernholms kostfond ett ”Ljus i mörkret”!

 10. 10
  Professor Göran säger

  Zonen Skrev:

  ändå så har dom inte gjort något konkret av det hela

  Detta kan kanske bero på att det är svårt att göra pengar på kostråd och vår hälsa. På sjukdomar kan man bevisligen tjäna pengar.

  Zonen Skrev:

  därmed är Fernholms kostfond ett ”Ljus i mörkret”!

  Det ska bli intressant att se vad som kan komma ut av detta initiativ och under alla omständigheter kommer det bli mer ’eld i brasan’.

 11. 11
  Thomas Jansson säger

  Ur inlägget;

  ———————————–
  ”Det intressanta i hennes bok, och som jag själv har tagit till mig, är själva förklaringsmodellen.
  Enligt henne uppstår läckande tarmar på grund av att slemhinnan, själva tarmepitelet, har blivit skadat och inflammerat, och därför inte längre fungerar som ett friskt sådant, och som kan hålla de skadliga ämnena borta. Dessa kan då ’läcka in’ genom tarmväggen och åstadkomma inflammationer inte bara i denna vägg utan även i övriga delar av kroppen när de väl kommit in i blodomloppet, och vårt inbyggda försvarssystem sedan går till attack mot dessa främmande ämnen som egentligen borde ha tagits om hand redan i den barriär som tarmväggarna utgör.”
  ———————————-

  Detta är ju numera en känd förklaringsmodell men det var ju inte länge sedan som läkarna förnekade tarmläckage – det fanns helt enkelt inte,,,,

  Det kan arta sig på många sätt – mycket av det som sorteras in under ”slaskdiagnosen” fibromyalgi är troligen orsakat av läckande tarmar. Tarmläckage ingår i fibromyalgi men min åsikt är den motsatta – fibromyalgi är tarmläckage. Läser man på nätet hittar man stöd för båda teorierna,,,,

  Själv märkte jag av detta fenomen som ”mikrofeber” – en liten feber på några tiondels grader som ingen läkare reagerar mot utan det ligger inom normala avvikelser.

  Samt vagabonderande krämpor, ena dagen huvudvärk, andra ont i en led, tredje muskelvärk o s v – det tog aldrig slut utan jag kände mig som ”levande död”. Mest påtaglig var en enorm stelhet och massor med kramper lite varstans i kroppen men mest i benen.

  Dock så märkte jag av förbättringar då jag exempelvis grävde med en spade – rörelsen hjälpte sannolikt till att sätta fart på tarmarna så att inflammationerna dämpades något.

  Penicillinkurer för andra krämpor botade även tarmen temporärt, vitlök dämpade inflammationerna märkbart men botade inte helt.

  Det hela slutade med en akut inflammation och tillhörande penicillinkur men det var först med LCHF som tarmarna började läka ihop.

  Fortfarande så undviker jag att sitta i onödan, jag står eller ligger ned om de alternativen finns och det märks en stor skillnad på tarmsystemets funktion om jag rör på mig eller inte – fuskar jag med maten och äter ”normal” mat så fungerar det inte men de stora besvären är så klart borta.

  Kineserna hävdar ju att all hälsa utgår från tarmarna – de har förmodligen helt rätt!

  Troligen spelar miljön i tarmarna in då det gäller typ 1 diabetes och mycket annat – för rena förlossningar i flera generationer, antibiotika, konservmedel, skräpmat – listan kan göras extremt lång på orsaker till felaktig tarmflora,,,

  Detta var Professor Görans bästa och viktigaste inslag någonsin,,,,

 12. 12
  Bengt Nilsson säger

  Kanske ett alternativ?

  Donerat bajs ger friska tarmar
  https://fof.se/tidning/2011/7/donerat-bajs-ger-friska-tarmar

  ”Modern genteknik har gett nytt liv åt den gamla konsten att transplantera donerad avföring till människor med rubbad tarmflora.”

 13. 13
  Professor Göran säger

  Bengt Nilsson Skrev:

  Kanske ett alternativ?

  Donerat bajs ger friska tarmar

  Tanken ligger förstås nära till hands och i så fall verkar det rimligt att man först steriliserar tarmarna med en kraftig multispektrum antibiotikakur. Vad som talar för detta scenario är att sjukvårdsindustrin eventuellt kan göra sig en rejäl hacka på procedurerna.

  Vad som talar emot detta alternativ är att så länge man inte förändra de kostvanor som gett upphov till den havererade tarmfloran lär nog detta alternativ knappast erbjuda mer än en ytterst tillfällig lättnad för dom som drabbats.

  Dr. Campbell-McBride tar också upp effekten av olika antibiotikakurer men pekar hela tiden på det nödvändiga med en naturlig Hippokratisk inställning där maten är själva medicinen och där den bästa medicinen enligt henne är en ytterst strikt LCHF och utan de jordbruksgifter (Round-Up; glyfoster och andra tillsatser) som kan skada tarmfloran.

 14. 14
  Georg W säger

  Jag såg någonstans att bönder är den yrkesgrupp som är friskast. Man antog att arbetet i ladugården, mocka dynga och gosa med kor, ger så mycket bacelusker att sjukdomarna inte har en chans att utvecklas hos bonden, motståndskraften är för stor.

  Jag har ju i hela livet varit dålig i magen och som barn konstaterades att jag var allergisk mot choklad och jordgubbar. Vid fyllda 20 begrep jag att det var socker som min mage inte klarade av. Vid fyllda 48 förstod jag till slut att kolhydrater består av socker och ett halvt decennium av magproblem var över.

  Idag blir jag fortfarande och ännu mer, våldsamt dålig i magen av sockerintag. Eftersom aktiviteten och gasbildningen blir så våldsam, så tror jag att det är bakterier som agerar.

  Efter mina biokemi-studier så vet jag även att det finns en ideal sammansättning av biokemiska ingredienser i tarmfloran. Varje rubbning av den biokemiska sammansättningen stör mer eller mindre tarmens verksamhet och upptagningsförmåga. Vilket också kan yttra sig som dålig tarm och trötthet, liksom depression. Men i grund och botten så tror jag att det är Lektiner och fytinsyra från fullkornsbröd och råa grönsaker som genom decennier förstört tarmsystemet, hos människor och djur.

  Men den största galenskapen är att vi tillåtit konserveringsmedel och antibakteriella metoder i matdistributionen. Det kanske är dags att hejda hygienskräcken (liksom fettskräcken) och tillåta lite dammråttor i hörnorna och sluta fred med bakterierna.

  Vem vet, inte jag, men det kan faktiskt vara bakterier som bestämmer här på jorden. Det enda vi VET är att vi gjort helt fel, mot de stackars små liven, nu i säkert hundra år.

 15. 15
  Thomas Jansson säger

  Barn som växer upp på landet sägs ha mindre allergier?

  Kanske lite skit i hörnen inte är så skadligt ändå?

  Pratar man med en veterinär så är det vanligt att stoppa in avföring från friska djur i sjuka, så visst skulle det vara finfint med temaaftnar där vi bytte avföring med varandra?

 16. 16
  Lars Henrik säger

  Georg W Skrev:

  Det kanske är dags att hejda hygienskräcken (liksom fettskräcken) och tillåta lite dammråttor i hörnorna och sluta fred med bakterierna.

  Det ligger nog en hel del i detta. Ännu en väg kantad av välvilja…

 17. 17
  Professor Göran säger

  Georg W Skrev:

  Vem vet, inte jag, men det kan faktiskt vara bakterier som bestämmer här på jorden. Det enda vi VET är att vi gjort helt fel, mot de stackars små liven, nu i säkert hundra år.

  Genialt igen!

  Thomas Jansson Skrev:

  så visst skulle det vara finfint med temaaftnar där vi bytte avföring med varandra?

  Nu är du i ditt esse igen 🙂

  Tala om ’skitparty’! Och JG skulle nog protestera livligt.

  Men då skulle förstås LCHF få ännu ’sämre rykte’ än vi redan har.

 18. 18

  Professor Göran Skrev:

  Men då skulle förstås LCHF få ännu ‘sämre rykte’ än vi redan har.

  Jo… – Göran – men det är bättre att ha ett ”dåligt” rykte än inget rykte alls – som jag ser det.

 19. 19
  Professor Göran säger

  Georg W Skrev:

  Jag har ju i hela livet varit dålig i magen och som barn konstaterades att jag var allergisk mot choklad och jordgubbar. Vid fyllda 20 begrep jag att det var socker som min mage inte klarade av. Vid fyllda 48 förstod jag till slut att kolhydrater består av socker och ett halvt decennium av magproblem var över.

  Enligt Dr. Campbell-McBride så är en viktig mekanism bland andra att en bakteriestam som kallas Candida, och som är en jästbakterie, har vuxit sig fast på tarmväggen och mer eller mindre täcker den och därmed också har saboterat den.

  Som alla öl och vintillverkare vet älskar jästbakterier socker så har man tarmproblem så är det nog klokt att betrakta alla kolhydrater ’som ett gift’ men så får som man bekant inte säga för då blir folk i gemen arga och man blir dessutom stämplad som en ’tok’ av etablissemanget. Kanske måste man därför hålla ’tand för tunga’.

  Vi måste på något sätt få etablissemanget att älska LCHF hur det nu ska gå till att sprida detta ’kärleksbudskap’ men media har redan börjat vackla på den här punkten och detta faktum ska vi nog inte underskatta.

 20. 20
  Sven-ingvar säger

  Candida är ingen jästbakterie. Det är en svamp som finns naturligt i tarmarna, den kan växa till sig ganska rejält om den får för mycket ’socker’ och sprida sig ut i kroppen.

 21. 21
  Lars Henrik säger

  Professor Göran Skrev:

  Vi måste på något sätt få etablissemanget att älska LCHF hur det nu ska gå till att sprida detta ‘kärleksbudskap’ men media har redan börjat vackla på den här punkten och detta faktum ska vi nog inte underskatta.

  Jag tror för egen del att den bästa vägen till en sådan framgång ligger i att vinna över en majoritet att folket från tallriksmodell till LCHF, eller åtminstone en god bit på väg mot LCHF. Då blir situationen ohållbar för att inte säga rent löjlig för både SLV och industrin. Ju snabbare detta kan ske desto bättre, så ’rörelsen’ får inte förlora momentum nu när även media börjar tvivla på de gamla budskapen.

 22. 22
  Professor Göran säger

  Sven-ingvar Skrev:

  Candida är ingen jästbakterie. Det är en svamp som finns naturligt i tarmarna, den kan växa till sig ganska rejält om den får för mycket ‘socker’ och sprida sig ut i kroppen.

  Tack för en intressant kommentar!

  Själv har jag inte ’grävt’ i detta men du verkar vara insatt.

  Frågan till dig är därför om Dr. Campbell-McBride är ute och ’cyklar’ när hon formulerar sig på följande sätt i sin bok:

  ”….. children and adults develop an overgrowth of pathological flora in their bodies. One group of these pathogens, almost without exception, are yeasts, including Candida species. ……. In people with yeast overgrowth Candida highjacks the glucose and digest it in a different way, called alcoholic fermentation. ……

 23. 23

  Välkomna till McBrides fan club. Hon finns att lyssna på på youtube https://www.youtube.com/watch?v=Z_0NvcJZwa8&list=PL43DBBC065E0D7FC3

  Och hon har även skrivit en bok om hjärtat som är mycket intressant vad gäller bla kolesterol, Put your Heart in Your Mouth.

 24. 24
  Professor Göran säger

  Lars Henrik Skrev:

  så ‘rörelsen’ får inte förlora momentum

  ’Rörelsen’ är trots allt ganska oorganiserad och detta kanske är bra för då finns det inget ’huvud’ som nackas av etablissemanget.

  Nu bygger det hela på en självbevarelsedrift bland gräsrötter som alltmer ser igenom ett korrupt industriellt jordbruk och en läkemedelsindustri och där erfarenheterna ackumuleras på ett internet där ’tusen blommor blomma’ som det hette redan på 70-talet.

  Faran är förstås att det ska gå med vår rörelse på samma sätt som med den gräsbetande ko som jag nyss hörde talas och som kvävdes i ett foderbås – dvs. föll på eget grepp på grund av oförstånd.

 25. 25
  Professor Göran säger

  Erik 2 Skrev:

  Hon finns att lyssna på på youtube

  Tack för länk till video.

  Den ska jag titta på senare – den är ganska lång.

 26. 26

  En artikel i DN i dag av Anna Bratt:

  https://www.dn.se/ekonomi/hur-farligt-ar-fett/

  Ser bra ut från vår synvinkel!

  Fast det fanns visst redan en tråd om artikeln, ser jag.

 27. 27
  Thomas Jansson säger

  Kolla in den här – snacka om genombrott, det är inte så länge sedan de satt på sina feta rövar och varnade för Lars-Erik Litsfeldt,,,,,

  https://www.diabetes.se/sv/Butik/Produkter/Broschyrer-och-foldrar/Lat-dig-inspireras/

 28. 28
  Professor Göran säger

  Sven-ingvar Skrev:

  Candida är ingen jästbakterie. Det är en svamp som finns naturligt i tarmarna, den kan växa till sig ganska rejält om den får för mycket ‘socker’ och sprida sig ut i kroppen.

  Din kommentar fick mig att ’Googla’ på bakterier och svampar, för att bli ’expert’, och det verkar efter en stund som om George har mer än rätt.

  Georg W Skrev:

  Vem vet, inte jag, men det kan faktiskt vara bakterier som bestämmer här på jorden.

  Som vanligt slår livets komplexitet till som en slägga.

  I mina ögon är det därför bara ’löjliga’ medicinska ’experter’ (som min ’egen’ fantastiska kardiolog) som kan kosta på sig att vara kategoriskt kaxiga i sina uttalanden och i sin receptförskrivning. Ändå när man, som Dr. Campbell-McBride, börjar ’bena’ i hur vi kan tänkas påverkas av våra mikroskopiska vänner och fiender i det hålrum (’lumen’) som vårt matsmältningssystem utgör framträder ändå ett mönster som förefaller trovärdigt.

  Enkelt uttryckt: ” Det är bra med bra bakterier och dåligt med dåliga bakterier och svampceller. Man kan helt enkelt bli sjuk på många olika sätt av de senare.”

 29. 29
  Professor Göran säger

  @ Thomas Jansson:

  Fantastiskt!

  Men det verkar ändå finnas en del ’brasklappar’!

 30. 30
  Thomas Jansson säger

  @ Professor Göran:
  Jag har bara tittat igenom den snabbt men det är ju en del kändisar med där – Karin Eldh som är välkänd LCHF:are med diabetes,,,,

  Nja – lite ?-tecken måste de väl ta till, de kan ju inte vända hur som helst,,,,

 31. 31
  Anders S säger

  @ Professor Göran
  @ Georg W:

  Jästbakterier – finns det?

  https://sv.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4st

  Jäsning kan ske antingen med jästsvampar eller mjölksyrabakterier eller ett antal ytterligare sätt.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4sning

  Svamparna är minst lika betydelsefulla som bakterierna om man ska tro Erik Enby och Tullio Simoncini.

  https://enby.se/svenska/behandla.htm

  https://www.curenaturalicancro.com/en/

  https://2op.se/2014/06/04/tv-alternativa-synsatt-pa-cancer/

 32. 32

  På tal om bönder, är det så att bondebarn i Österrike, Tyskland och Schweiz inte lider av allergier, så som vår ungar gör. De har dörren till stallet direkt från köket med enbart en hall emellan och där springer ungarna ut o in och även en o annan höna, katter och hunden.

  Än idag (igår med tanke på att Tv-programmet sändes för nåra år sedan) bygger man ihop lagårn med köket på det sättet fick jag veta i ett TV-program om allergier för ett antal år sedan.

 33. 33
  Thomas Jansson säger

  Man utnyttjar värmen från djuren, sådana byggnader fanns även i Sverige förr men var nog inte så utbrett?

  En vassare och mera miljöriktig variant var ju annars vikingarnas långhus där man bodde tillsammans med djuren – det var att leta ägg i sänghalmen innan man la sig på kvällen men praktiskt och mycket korta transporter att få äggen värpta i stort sett direkt på spisen,,,,

  Varje gång som huslånet skall betalas funderar jag faktiskt om det inte vore dags att bygga sig en lerhydda och ha en ko som enda värmekälla, värme, trevligt sällskap och spenvarm färsk grädde till kaffet varje dag – vad kan man mer begära?

 34. 34

  Thomas Jansson Skrev:

  Varje gång som huslånet skall betalas funderar jag faktiskt om det inte vore dags att bygga sig en lerhydda och ha en ko som enda värmekälla, värme, trevligt sällskap och spenvarm färsk grädde till kaffet varje dag – vad kan man mer begära?

  Thomas – drömmar kan slå in – för: ”Allt Är möjligt !”

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 22 Professor Göran:
  Candida är jästsvamp, och inte jästbakterie. McBride skriver inte om jästbakterier, utan om ”yeast” vilket är jästsvamp.
  Svamp likaväl som bakterier favoriserar socker som energikälla.
  Diabetes hos kvinnor visar sig ofta med debutsymtomet underlivssvamp.
  Man brukar också tillsättas lite socker till jästvätskan till jästdegen för att jästen ska vakna och börja producera gaser.

 36. 36

  Jag brukar äta ”naturligt syrad” surkål till en stekt eller kokt tysk Bratwurst eller liknande. Surkål är väl bra för tarmen o magen?

  Min sjukgymnast sa idag i den grupp jag är med i att magens och tarmens hälsa är bland det allra viktigaste för en god ”helhetshälsa” vad gäller infektioner, inflammationer o liknande. T.o.m. huvudvärk menade hon kan härledas till tarmen o magen.Så att dricka rumstempererat eller varmare vatten med t.ex riven ingefära en kvart innan man äter frukost är bra.

 37. 37

  javo Skrev:

  Så att dricka rumstempererat eller varmare vatten med t.ex riven ingefära en kvart innan man äter frukost är bra.

  Javisst… – Javo – under förutsättning att vattnet som Wi dricker är tjänligt som livsmedel.

 38. 38
  Professor Göran säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Diabetes hos kvinnor visar sig ofta med debutsymtomet underlivssvamp.

  Intressant!

  McBride berättar att det ofta är samma skadliga ’mikrober’ i tarmsystemet som i underlivet och om modern därför har en havererad tarmflora så drabbar detta problem även det nyfödda barnet och speciellt när bröstmatningen upphör. Då uppstår till exempel symptom som ’överaktivtet’ hos barnet.

  Men hur kan man koppla detta även till uppkomsten av diabetes? Det kanske helt enkelt är så att ett övermått av ’snabba’ kolhydrater och kanske i första hand då socker som gynnar de dåliga bakterierna och att kolhydraterna också går hand i hand med uppkomsten av diabetes T2 som vi misstänker.

 39. 39
  Professor Göran säger

  javo Skrev:

  Surkål är väl bra för tarmen o magen?

  I McBrides koncept ingår definitivt egentillverkad surkål och vi håller själva just på att testa en första omgång gjord på ekologisk vitkål efter hennes recept. Även hustru verkar klara av surkålen och må bra av den till skillnad mot potatismjölet. Idag var middagen fet fårstek och surkål – passar väldigt bra ihop!

  Jag har just tagit ett glas med egentillverkad Kefir och även den verkar hon klara av med bravur.

  Spännande experiment vi utför på våra kroppar!

  Man kan ju dö!

  En diabetisk vän lyckades jag för några veckor sedan få upp på den smala LCHF-vägen igen efter en del snedsteg och han berättade idag lyckligt för mig att han hade träffat sin diabetessjuksköterska på morgonen och som meddelade honom att långtidssockret nu var 48 (vad nu detta betyder) men målet de hade satt upp var tydligen 52 och då skulle han slippa han ta några mediciner och det var detta som var hans eget mål. Det är därför svårt att tro att LCHF-vägen är ’dödens väg’.

  Han sa att dom nu verkar ha blivit lite intresserade av LCHF för det stickar han inte under stol att han nu håller på med. Hans familj hejar på honom också.

 40. 40
  Annika Dahlqvist säger

  @ 38 Professor Göran:
  Candidan hos diabeteskvinnor beror nog på att kvinnans slemhinnor utsöndrar socker, vilket göder jästsvampen.
  Samma sak med den ökade urinvägsinfektionsrisken hos diabetiker. Sockret i urinen göder infektionsbakterier.

 41. 41
  Thomas Jansson säger

  Förutom underlivssvamp brukar fotsvamp vara ett tecken på diabetes!

  Intressant är oxå att finnar ibland brukar kallas för huddiabetes, när man är i puberteten så ställs kroppen om så att den blir mera insulinresistent (något som oxå sker vid en graviditet).

  Så mindre socker är nog inte fel,,,,

 42. 42

  Javo Skrev:

  På tal om bönder, är det så att bondebarn i Österrike, Tyskland och Schweiz inte lider av allergier, så som vår ungar gör. De har dörren till stallet direkt från köket med enbart en hall emellan och där springer ungarna ut o in och även en o annan höna, katter och hunden.
  Än idag (igår med tanke på att Tv-programmet sändes för nåra år sedan) bygger man ihop lagårn med köket på det sättet fick jag veta i ett TV-program om allergier för ett antal år sedan.

  De gamla franska motsvarigheterna till fädbodar i bergstrakterna, bergerie, gjordes i tre våningar. Bottenplanet var djurstallar, mellanplanet bostäder för herdarna och överst hade man fodret till djuren. Djuren alstrade värmen och fodret utgjorde värmeisolationen. Husen placerades i branta sluttningar, så att man kunde komma in i de olika avdelningarna via markplanet.

 43. 43
  Bo Blomberg säger

  En mycket bra blogg som jag länkat till tidigare i dessa sammanhang är
  https://coolinginflammation.blogspot.se/?m=1

 44. 44
  Professor Göran säger

  Jag tycker detta med vad som pågår i tarmarna och hur detta kan påverka vår hälsa är oerhört spännande men att det Dr. Campbell-McBride påstår är som sagt kontroversiellt och speciellt i den värld av ’evidensbaserad medicin’ som vi lever i och med obefintligt intresse för alternativa behandlingar där naturlig mat kan återställa hälsan genom att ta bort orsaken till varför vi har blivit sjuka.

  Hon är med andra ord ett tacksamt mål för VoF’are i alla skepnader. Eftersom hennes kostbehandlingar inte är ’vetenskapligt prövade’ så kan de bara inte tas på allvar. På samma sätt som med LCHF (hennes kost ligger som sagt väldigt nära vad vi håller på med) kan behandlingarna med naturlig mat vara skadliga på sikt även om de till synes verkar vara hälsosamma. Dessutom tjänar hon pengar på sin kliniska verksamhet och då kan den i etablissemangets ögon knappast ha något med ’vetenskap’ att göra. Själv har jag en mer ödmjuk syn på klinisk verksamhet som en del av vetenskapen.

  Jag tycker ändå det är väldigt intressant att ta del av hur hon blir ’attackerad’ som t.ex. här.

  https://www.sciencebasedmedicine.org/gaps-diet/

  Tror ni att det finns en ’dold agenda’ här?

 45. 45
  LCHF-Bengt säger

  Svampar och bakterier försöker hela tiden att bryta ner oss så att vi återigen blir näring åt nya livsformer, tex växter, djur eller människor, vi är en del i kretsloppet.

  Dr Erik Enby skriver i sin bok, nedbrytningen påbörjas redan innan vi dött, det är då krämporna/ cancer/ tumörer tex. börjar komma när vårat immunsystem är försvagat. Jag har själv gått igenom hela den nedbrytande tiden från 30-årsåldern fram till 45 när jag trodde att nu måste jag snart få förtidpension, jag kommer inte att orka jobba heltid mer.
  Det var då jag började med LCHF efter ett kort test med GI, men förstod ganska direkt att LCHF var det som min kropp fungerade bäst på, och ett 15-tal olika krämpor har nu efter 5 år försvunnit helt, förkyld en gång på senaste 5 åren, som jag tror berodde på tillfälligt stress på jobbet. Jag känner mig ung och framåt igen, konditionen bättre än någonsin och kommer att jobba med glädje lång tid framöver känns det som just nu.

  Ett mirakel skulle de flesta säga, men för mig är det självklart vad som hänt med min kropp, min kropp har fått den mat den är skapt för, och mitt immunförsvar har därmed varit starkt och hållit svampar/ bakterier tillbaka, annars skulle krämporna aldrig försvunnit.

  Mina tarmbakterier har förändrats på senare tid. Förut har jag fått gaser och dålig mage när jag fuskat med kolhydrater, men nu händer ingenting vid snedsteg med bröd tex. Nu tänker jag inte börja äta bröd igen, men som en intressant iakttagelse, som visar att vi alla fungerar olika.

 46. 46
  Professor Göran säger

  @ LCHF-Bengt:

  Jag känner verkligen igen vad du säger av egen erfarenhet och jag kunde därför fortsätta att jobba heltid till 67 trots min allvarliga hjärtsjukdom och det känns som om jag skulle kunna hålla på flera år till om nu inte själva det industriella arbetslivets organisation hade satt stopp vid denna åldersgräns. Högskolorna är lite mer ’liberala’ på den här punkten så för min del fortsätter yrkesverksamheten om än på reducerad nivå in i nästa år.

  Det där med gaser är nästan ett tabuområde men möjligen inte i denna tråd. Det slår mig nu när vi testar att få in goda bakterier genom vår egentillverkad yoghurt och surkål att det ’mullrar’ en hel del under ’omställningsprocessen’ (?) men framför allt att de gaser som ’onämnbart’ slipper ut luktar ’gott’ vilket med tanke på de ’partyn’ som Thomas Jansson är inne på kanske skulle meritera undertecknad som en ’önskedonator’.

  Hur och när ska detta sluta?

  Jag läser nu i McBrides bok att återställningsprocessen i allvarliga fall måste vara varlig och kan ta lång tid och möjligen år och detta gäller speciellt äldre ’kroniska’ fall. Hos barn kan det hela gå snabbare.

  Att få ut alla kolhydrater ur kosten är själva nyckeln till framgång och speciellt stärkelse tillsammans alla sockerarter med två molekyler som laktos och maltos eftersom vi inte kan tillgodogöra oss dessa när tarmslemhinnan är ockuperad och skadad av jästsvampar. Som Per Wikholm är inne på gynnas bakterier i tarmen av stärkelsen men tyvärr i första hand då de sjukdomsalstrande jästsvamparna och sockret är i detta fall enligt McBride rena rama raketbränslet. Det är därför det är viktigt med just egentillverkad yoghurt till skillnad mot den kommersiella eftersom all laktos försvinner under den längre fermenteringsprocess som man själv genomför medan industriprocessen är alltför snabb. När man är ’återställd’ och de goda bakterierna har tagit över tål man kommersiella produkter på ett helt annat sätt.

  Jag måste säga att ju längre jag kommer i boken ju mer övertygad blir jag om att ’mönstret’ i McBrides förklaringsmodell stämmer ganska väl med verkligheten som jag nu själv känner till den och för mig, till skillnad mot VoF’arna, presenterar hon därför en anständig vetenskaplig modell trots att inga RCT’er har utförts som har ’bevisat’ modellen och sådana övertygande RCT’er lär vi nog aldrig få uppleva.

  Till skillnad mot vid medicinering finns det i mina ögon inga allvarliga biverkningar med att äta hemlagad yoghurt och surkål som medicin. Själva tanken på sådant måste ändå göra läkemedelsindustrin och deras ’vetenskapliga’ advokater ’vansinniga’ men med tanke på att de redan idag är ’galna’ innebär detta knappast någon större förändring i min världsbild.

 47. 47

  Tack for en valdigt intressant text! Sjalv har jag begransade mojligheter att fermentera och framstalla egen yoghurt, men har dock kopt ett kosttillskott som heter ”prebiotics” och ska bidra med denna typ av bakterier till tarmarna. Vad tror ni om detta?
  Ps. Bor man inte egentligen ”rena” kroppen innan man borjar tillfora dessa nya, goda bakterier? T.ex. detoxa samt gora leverrensning, sa att sa mycket som mojligt av det ”daliga” forst rensas ut?

 48. 48
  Professor Göran säger

  Anna Skrev:

  Sjalv har jag begransade mojligheter att fermentera och framstalla egen yoghurt, men har dock kopt ett kosttillskott som heter ”prebiotics” och ska bidra med denna typ av bakterier till tarmarna. Vad tror ni om detta?

  Det är nog inget fel med probiotics men kanske naturlig mat som yoghurt är det bästa sättet att få i sig de ’goda’ bakterierna.

  Och det är väldigt enkelt att göra egen yoghurt enligt McBrides recept. Man köper ekologisk yoghurt i butiken och ekologisk mjölk. Sedan tar man en PET-flaska på 1.5 liter och blandar mjölken med en skvätt av yoghurten och skruvar på korken och skakar om och sedan låter man det hela stå på något inte alltför varmt ställe som nära ett element. Det hela bör vara jummet men inte över 40 grader – det är ju goda bakterier det handlar om. Efter 1 – 2 dygn är yoghurten färdig och sedan har man den nya som starter när det är dags för en ny omgång.

  Vi testar just nu själva med lite olika varianter som Verum hälsofil, Kefir och Turkisk yoghurt med kanonresultat. Man riktigt känner hur de goda små bakterierna sprattlar på i sin iver för att få hamna på ’rätt ställe’.

  Att äta yoghurt verkar också vara ett lite mer aptitligt och socialt accepterat sätt än det som Thomas Jansson föreslår genom använda en fettspruta från Biltema och sedan övertala en frisk kompis för att fixa till det hela – man kan kanske sniffa sig fram för att hitta en lämplig kandidat. Den varianten känns trots allt inte helt naturlig för oss översocialiserade akademiker även om denna kreativa metod verkar vara ett steg i rätt riktning så länge man nu först ordentligt ’nollar’ sina kolhydrater och därmed inte saboterar processen från början från andra änden.

  Enligt våra mätningar verkar inte heller blodsockret påverkas av denna ’naturliga’ process och en process som man med förkärlek kan läsa om i hennes bok. För en strikt LCHF-are är det nog också nödvändigt att läsa hennes bok ordentligt om man vill bli tagen på allvar.

  Vi kanske här har något nytt som är på gång 🙂

 49. 49
  Anders S säger

  @ Bo Blomberg:

  Är det säkert att det är gluten som ger celiaki?

  Dr. Art Ayers i Cooling Inflammation har en annan förklaring:

  https://coolinginflammation.blogspot.se/2014/10/celiac-gluten-and-trypsin-inhibitor.html

 50. 50

  @ Anders S:
  Egentligen skulle man skriva ut den här artikeln på papper och trycka ner den i halsen (symboliskt alltså) på stöddiga vegetarianer.

  Bland det bästa jag läst, utan att egentligen fatta något! Kan inte någon göra en översättning? Även kommentarerna var mycket initierade.

 51. 51
  Professor Göran säger

  @ Anders S:

  Jag håller med George som vanligt 🙂

  Artikeln verkar intressant och vad som återigen slår mig när jag ögnat igenom den är hur otroligt komplext samspelet är mellan vad vi stoppar i oss, hur vi bryter ned maten i sina beståndsdelar i vårt matsmältningssystem med hjälp av syror och enzymer, hur bakterierna i våra tarmar är en integrerad del av det hela och inte minst hur kroppens immunsystem kan haverera när bakterie balansen mellan de tusentals ’goda’ och ’onda’ bakterierna inte längre fungerar.

  Vi vill så gärna hitta EN förklaring eller grundläggande orsak till att vårt matsmältningsystem brakat ihop men jag börjar själv bli alltmer allergiskt mot kategoriska uttalanden trots att jag själv inte kan avhålla mig ibland. Att kolhydraterna i alla komplexa former verkar gynna bakterierna som råkar finnas i tarmarna verkar rimligt och är det skadliga bakterier som dominerar verkar det med McBride vara smart att inte skicka in något som gynnar tillväxten.

  I min ’naturvetenskapliga’ värld gäller det framför allt att få de viktigaste pusselbitarna att passa ihop till ett helhetsmönster som man själv blir övertygad om stämmer hyfsat med verkligheten och framför allt bättre än alternativa helhetsmönster. Helhetsmönstret måste hålla för en ’granskning’ även om alla enskilda detaljer då inte kan förklaras.

  Att ”En kalori är en kalori” och ”Fett och kolesterol” är farligt för hälsan ingår fortfarande som de viktigaste delarna etablissemangets helhetsmönster och dessa håller som bekant inte för den mest elementära granskning.

 52. 52
  Lars Henrik säger

  @ Anders S:
  Intressant!

  Dock verkar Dr. Ayers tycka att GMO kan vara en lösning på de problem som den traditionella växtförädlingen ställt till under de senaste 50 åren. Jag ställer mig något skeptisk till detta av försiktighetsprincipiella skäl.

 53. 53

  Jag tog mig friheten att göra en google-översättning. Någon kan kanske färdigställa texten? Det är den här kunskaper av den här typen som ska spridas bland människor.

  Sammandrag
  Glöm gluten. Celiaki orsakas av trypsininhibitorer (ATI) som ökat i vete sedan femtio år tillbaka för att bekämpa skadedjur. Immunsvar mot ATI sprider inkludera gluten och transglutaminas som vidmakthåller sjukdomen. Celiaki är en oväntad konsekvens av traditionell växtförädling som kan åtgärdas med GMO metoder.

  Växter skyddar sig med antibiotika, bekämpningsmedel och trypsininhibitorer.
  Växter svarar på patogener och skadedjur genom att göra sig giftiga. Således producerar växter naturliga antibiotika, fytoalexiner, aka fytokemikalier, polyphenolics eller antioxidanter, för att döda bakterier och svampar. De producerar även kemiska bekämpningsmedel och proteiner, t.ex. trypsin inhibitor, som blockerar matsmältningen och upptaget av växtproteiner hos insekter. En av dessa trypsininhibitorer gör malda sojabönor oätliga tills den tas bort i vattensköljningar under produktionen av tofu. En annan av dessa trypsininhibitorer, i vete, är orsaken till celiaki.

  Växters måltavla är nerver, immunceller och tarmar
  Växter har utvecklat kemikalier och proteiner som angriper och bestraffar växtätande djur. En enda molekyl av caster böna toxinprotein, till exempel, kan döda en human cell. Växter producerar några av de mest giftiga molekylerna på jorden. Nervsystemet hos insekter och andra växtätare är typiska måltavlor för växter. Många droger, t.ex. opioider, THC, nikotin, koffein, etc, till exempel, är gjorda av växter i självförsvar. Mänskliga nerver svarar på dessa naturliga bekämpningsmedel och den bittra smaken och kräk-reflexen hjälper oss att upptäcka och undvika giftiga fytokemikalier. Gluten proteiner innehåller polyglutamine sträckor av aminosyror som motstår nedbrytning och binder till tarmceller. Fröers lektiner binder till glykoproteiner på ytan av tarmen och inhibera matsmältningen. Vetefrön innehåller också en hämmare av stärkelse och protein i matsmältningen, det är amylas / trypsinhämmaren, ATI. ATI binder till receptorer på immunceller som utlöser generella inflammatoriska svar på patogener, t.ex. TLR4. Det är ATI i vete som startar ett immunsvar mot gluten och celiaki.

  Ökad ATI gör vete resistent mot skadedjur
  För mer än femtio år sedan började växtförädlare att screena vetesorter för resistens mot skadedjur. Selektionen ledde slutligen till ökad resistens hos skadedjur, som blev följden av ökad produktion av ATI i vetekärnor. Modern vetemjöl innehåller blygsamma förändringar i gluten och andra komponenter under det senaste århundradet med singularis undantag för ATI, som har ökat cirka 50 gånger. Det är också intressant att ATI är en stor veteallergen. Detta tyder på att celiaki börjar som en allergi mot det ATI som finns i vetemjöl.

  Celiaki är resultat från superfin malning av hög ATI Vete
  Vete har malts mer och mer fint för att förbättra hållbarheten hos bröd mjöl. Det oätliga kliet och grodden har först avlägsnas från vetekärnor och därefter endospermet malas så fint att stärkelsekornen bryts. Även ”hela vetemjöl” mals på samma sätt och kli och groddar läggs enkelt tillbaka för att göra det ”hela”. Det viktiga här är att supermalningsresultat i stärkelse som lätt bryts ned med amylas i tunntarmen, i stället för att i egenskap av lösliga fibrer mata tarmfloran. Resultatet av att äta bröd från superfint mjöl är att tarmfloran svälter och lösliga fibrer och immunsystemet utarmas om tregs som annars skulle undertrycka allergi och autoimmunitet. Superfin malning av hög ATI vete presenterar ATI för ett immunförsvar som är förberedd för allergi.

  ATI är en bra Immunogen
  Allergisk utveckling kräver 1) inflammation, 2) en lämplig immunogen och 3) brist på tregs (immunsystemets celler som utvecklas i slemhinnan i tarmen och blockerar allergier och autoimmunitet.) Den moderna malningen av vetemjöl eliminerar en stor källa till lösliga fibrer , svälter tarmfloran och minskar tregs, men allergisk utveckling kräver fortfarande inflammation och en lämplig immunogen. En immunogen är ett protein som interagerar med celler i immunsystemet att producera antikroppar och aktivera aggressiva attacker. Jag har funnit att alla proteiner i livsmedel eller miljön, dvs allergener, eller av kroppen, dvs autoantigener, som fungerar som immunogener att inleda allergier eller autoimmunitet har samma sekvens av tre aminosyror, en ”basic triplett.” ATI har en karakteristisk grundtriplett i sin proteinaminosyrasekvens och det är därför det är en bra immunogen att inleda allergier.

  Allergi mot ATI förvärras av TLR erkännande av ATI
  ATI berikat, superfint mjöl är en kraftfull initiativtagare allergier, eftersom det svälter tarmfloran att blockera Treg produktionen och är en bra immunogen, men immunsystemet ignorerar fortfarande ATI i tarmen, om inte inflammation aktiveras också. Olyckligtvis stimulerar ATI aktivt inflammation i tarmarna genom att specifikt binda till TLR4, som är receptorn som även binder / känner igen LPS av bakterier. Således är ATI ett sätt för vete anläggningen för att försvara sina frön genom att utlösa överdriven tarminflammation. Inflammation, immunogen och Treg insufficiens är ATI allergi trifecta.

  Vete ATI Allergi Leder till Celiaki
  Första exponering för ATI och utveckla en allergi kommer att göra senare utsättas för veteproteiner mer immunologiskt intensiv. Jag diskuterade svaret av intestinal foder till gluten i tidigare inlägg. Vete glutenproteiner är anpassade för att ge näring för växande vete-embryon och för att ge försvar mot patogener och växtätare. Gluten proteiner innehåller långa sträckor av aminosyran glutamin, vilket rötas dåligt genom tarmenzymer. Den glutamin omvandlas också till glutamat genom tarmens enzym transglutaminas, tTG. Olyckligtvis, under processen, enzymet är kovalent kopplad till de osmälta glutenfragment . Den allergiska reaktionen ATI kombinerat med gluten / tTG konjugat, leder till presentation av gluten / tTG för immunsystemet och antikroppsproduktions mot både gluten och tTG. Efterföljande exponering för gluten resulterar i den autoimmuna sjukdomen celiaki.

  Celiaki är självbevarande
  Det aggressiva immunangreppet på tarmarna som svar på att äta gluten-innehållande frön, är dåligt i sig, men det orsakar också en serie av relaterade autoimmuna sjukdomar. Attacken på tarmarna stör också utvecklingen av slemhinnan i tarmen, vilket i sin tur stör den gemenskap av bakterier och svampar, tarmflora, som är väsentliga för rötning av växt polysackarider, lösliga fibrer, och utvecklingen av immunsystemet. Tarmflorans dysfunktion leder till vitaminbrist, överkänslighet mot livsmedel och autoimmunitet. Således är celiaki självförstärkande, eftersom det orsakar inflammation, immunogen presentation och Treg-brist.

  Celiaki orsaker många autoimmuna sjukdomar
  Celiaki förknippas ofta med andra autoimmuna sjukdomar, eftersom det orsakar dem. Antikroppar mot tTG är diagnostiska för celiaki och den autoimmuna attacken på tarmarna förmedlas av anti-tTG-antikroppar. Men anti-tTG antikroppar av celiaki inte bara angriper tarmarna, de attackerar andra vävnader som har tTG, såsom sköldkörteln och hårsäckar. Sålunda bör det inte vara en överraskning att celiakisjuka löper hög risk för autoimmun sjukdom, t ex Hashimotos tyreoidit, sköldkörtel, både hypothyroid och hypertyreoida sjukdomar, beroende på vilken region i sköldkörteln som angrips. Vissa former av håravfall, alopecia, även initieras av autoimmuna attacken på tTG i hårsäckarna. Ihållande exponering för glutenallergiker för gluten kommer att resultera i en kaskad av autoimmuna sjukdomar som andra antigener kropps presenteras för immunsystemet och vävnader med dessa antigener är riktade och attackerade för att producera artrit, vitiligo, etc.

  Pest motstånd, växtförädling och GMO-lösningar
  Genmodifiering av växter sker varje gång frön planteras. Traditionell växtförädling genom att välja önskvärda enskilda växter som odlas från korsningar av utvalda föräldrar är en form av genetisk modifiering. Att specifikt införa önskade gener med hjälp av rekombinant DNA-teknik är en annan, mer kontrollerad metod. Traditionell växtförädling har systematiskt förstört mångfalden av grödor genom förlust av gener som inte är valda, men även de egenskaper, som till exempel skadedjur motstånd, som ger nytta, har också fört oavsiktliga konsekvenser. Vi har nu korn med många önskvärda funktioner i hög avkastning och motståndskraft mot sjukdomar, men de ger också ökad risk för celiaki, glutenintolerans och associerade autoimmuna sjukdomar. Kanske är det dags att överväga GM tekniker som ett säkrare alternativ att fixa modernt vete och undersöka malningsmetoder för att rädda vår tarmflora.

  Bot mot Celiaki och autoimmunitet
  Celiaki och andra autoimmuna sjukdomar vidmakthålls genom närvaron av motsvarande autoantigen / allergen, i detta fall tTG och glutenproteiner, och en brist av tregs. Märkligt nog, vissa patogener (Helicobacter pylori) och parasiter (helmint maskar) stimulerar Treg utveckling i slemhinnan i tarmen, utöver normal tarmflora, Clostridium spp. Det kan vara den relativa frånvaron av patogener och parasiter i rika samhällen som minskar tregs och förbättrar förekomsten av allergier och autoimmunitet. Antibiotika och den antibiotiska verkan av läkemedel i allmänhet kan också bidra till Treg brister av skador på tarmfloran. Det är uppenbart att reparation av tarmfloran och återupprättande av det tillhörande immunförsvaret går en lång bit på vägen mot att bota autoimmuna sjukdomar såsom celiaki. Celiaki ger emellertid den ökade komplexiteten att det skadar möjligheten för tarmarna för att upprätthålla en funktionell tarmflora. Således skulle ett botemedel för celiaki kräva samtidig reparation av både tarmen och dess flora, t.ex. av en fekal transplantation och stödjande kost som innehåller många lösliga fibrer till vilka donator flora tidigare har anpassats, dvs saknar antigena triggers.

  Av dr Art Ayers

 54. 54
  Lars Henrik säger

  Vetenskapens värld del 7 handlar om bakteriernas betydelse för hälsa och sjukdom. Sevärt!

 55. 55

  Hej!
  Hittade denna sida när jag sökte på tarmproblem..
  Jag har en (tjurskallig..) nära släkting som har både diabetes 2 och förkortad tjocktarm, som har väldiga problem med dagliga diareer med många toalettbesök som följd..
  Min fråga, vad bör han äta och vilka kosttillskott bör han ta för att möjligen komma till rätta med detta?
  Vänligen,
  Steve

 56. 56
  Docent Göran säger

  @ Steve:

  Nå – detta var en direkt fråga på min krönika så jag kanske kan försöka svara på något sätt.

  Även om jag själv förlorat den mesta tron på vår sjukvård skadar det aldrig att först låta undersöka om man har någon direkt tarmsjukdom som klart kan identifieras.

  Annars är det enligt min uppfattning knappast farligt att låta tarmen få lugna ned sig genom att helt enkelt fasta några dagar och sedan långsamt testa med det som Dr. Campbell-McBride tillämpar på patienterna vid sin praktik i England.

  Som jag skriver i krönikan föreslår hon följande:

  ”När tarmsystem är allvarligt infekterat, som typiskt visar sig genom diarréer, måste man gå varligt fram för att de irriterade tarmslemhinnorna skall kunna läka. Allt som har med fibrer och råa grönsaker är då tabu vilket stämmer med våra egna erfarenheter. Vad hon förespråkar är inledningsvis en väldigt strikt LCHF-kost med kött och fiskbuljonger som huvudingrediens. När tarmen ’lugnat sig’ kan man sedan införa mer substantiell mat som väl kokt kött och i senare skeden även väl kokta grönsaker. Samtidigt gäller det att förse matsmältningssystemet med goda bakterier men detta är knappast något kontroversiellt när man talar om de bakterier som finns i yoghurt och i surkål som hon livligt rekommenderar.”

  Det stora problemet, som jag förstår det, är nog att få din ’tjurskallige’ släkting att över huvud taget vilja göra ett allvarligt menat långvarigt försök att med kosten hjälp få ordning på sin hälsa för det är väldigt få som klarar detta om de inte är väldigt motiverade. Här tycker man att vår hälsovård borde kunna hjälpa till men det är nog så att man nog måste söka sig till alternativa behandlingar utanför vårt sjukvårdssystem, en hälsokur av något slag och där fasta ingår, för att få nödvändigt stöd.

 57. 57

  Tack för ett otroligt snabbt och trevligt svar! Du slog verkligen huvudet på spiken! Nått allvarligt menat försök att ändra sin kost har han aldrig gjort, läste precis upp ditt svar för hans fru, och hon skrattade gott och igenkännande 😉
  Tack för tipsen, skall se om vi kan motivera gubben!
  Vänligen, Steve

 58. 58

  Docent Göran Skrev:

  Samtidigt gäller det att förse matsmältningssystemet med goda bakterier men detta är knappast något kontroversiellt när man talar om de bakterier som finns i yoghurt och i surkål som hon livligt rekommenderar.

  Jo… – Göran – och en rågad tesked med potatismjöl – utrört i en halv deciliter vatten – före varje måltid kan göra gott också.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa