Demonstration mot TTIP i Hannover

I Süddeutsche Zeitung.
90000 människor (enligt arrangörerna, 35000 enligt polisen)  marscherar mot TTIP i Hannover.

 

Comments

  1. 701
    Ingrid säger

    Georg W Skrev:

    EU har gjort en video som ska förklara ttip.

    Haha, som vilken reklamsnutt som helst… – Vilket absurt försäljningsbudskap, absolut dömt att misslyckas, eller hur?

  2. 702

    @ Ingrid:

    Jag tänker på vilken milsvid skillnad det är på officiell information och verklighetens smutsiga politik. Politiken låser in sig i ett hörn. Dörren öppnas för populister, typ Donald Trump, SD, grevar med ’drag under galoschen’ osv. Det känns som anarki står för dörren och det skrämmer denne gamle anarkist.
    Mina rika förfäder blev en gång (1917) utraderade av en populistisk pöbel, ledda av samhällets huliganer. Vi är på väg dit igen.

    (Tack för alla snälla ord från dig och Savoi <3 hybrisen fick åter luft under vingarna)

  3. 703
  4. 704
    Piltson säger

    Eftersom kommentarer har en benägenhet att glömmas bort vid sekelskiftet lyfter jag här över Romelsjös kommentatrer till CETA, som inte får glömmas bort:

    I Ceta står till exempel:
    •Att allt som inte explicit listas som undantag kommer att privatiseras. Även framtida uppfinningar och tjänster.
    •Att privatiseringar inte kan dras tillbaka, de så kallade ”ratchet and stand still clauses”. Till skillnad från vår vanliga lagstiftning som kan ändras på demokratiskt sätt, försöker företagen här göra det omöjligt att någonsin återta vad de en gång lagt beslag på.
    •Att företagen blir första remissinstans i alla lagförslag som kan komma att påverka deras vinst. Detta kallas ”regulatory cooperation” och betyder att alla lagförslag först ska sändas till storföretagen så de kan säga sin mening. Alltså: innan resten av befolkningen får se ett förslag om att en farlig kemisk substans ska förbjudas, kommer industrin som tillverkar den att få rätt att lägga synpunkter.
    •Att miljölagar kan ses som handelshinder, så att en produkt som är godkänd i Kanada måste få säljas i Europa och tvärtom. Det vill säga: sämsta lag gäller.
    •Att teknik som ”kan användas för att kringgå copyright” ska förbjudas. Samt flera andra av de upphovsrättsliga krav som ingick i Acta-avtalet och som en bred rörelse av aktivister lyckades stoppa 2012. Nu försöker de smyga in detta bakvägen genom att stoppa in det i det 1 600-sidiga Ceta och hoppas att ingen ska märka.
    •Att företag ska kunna stämma stater för utebliven vinst. Dessa tvister ska inte avgöras i vanliga domstolar och lyda under våra nationella lagar. I stället ska de avgöras i särskilda ”direktörsdomstolar”. Denna klausul heter ISDS och har blivit oerhört kritiserad, vilket ledde till att den skrevs om.

    En av de få i Sverige som fattat nåt. Hela Romelsjös inlägg finns här

    https://jinge.se/allmant/stoppa-ceta-och-ttip-oka-demokratin.htm#comments

  5. 705
    Ingrid säger

    Piltson Skrev:

    Till skillnad från vår vanliga lagstiftning som kan ändras på demokratiskt sätt, försöker företagen här göra det omöjligt att någonsin återta vad de en gång lagt beslag på.

    – Mycket bra att du summerade detta värdefulla inlägg. – När man läser denna sammanställning inser man hur fruktansvärt problematisk och surrealistisk vår tillvaro skulle bli – om nu CETA bifalles – uuurrrkkk… hemska tanke!

  6. 706
    Piltson säger

    Ingrid Skrev:

    hemska tanke!

    Ja, men det där var Romelsjös formuleringar, inte Piltsons. På dessa 20 rader har han lyckats sammanfatta hoten mot EU-länderna som demokratiskt styrda rättsstater. Det är svårt att förstå hur några av statsledningarna inte tycks ha fattat detta, framför allt dem i Skandinavien och Italien.

  7. 707
    Piltson säger

    @ Piltson:
    Ingrid, det dokument du hänvisar till i 664 är en ganska koncis framställning av vad som är på tok och hur det borde vara. Jag kan tänka mig att det framställts av lantbrukare i samarbete med sina konsumenter – Inte mellanliggarnde bearbetningsindustri i samarbete med politiker.

    Jag saxar bara den passus som ligger i botten av problemen med TTIP, CETA och liknande:

    ”Trade and investment policy is controlled by unelected officials
    :
    The EU’s trade policy is dominated by the European Commission – a non-elected body. The Commission alone has the right to initiate trade policy, propose trade legislation and undertake trade negotiations. Neither citizens nor the European or national parliaments have this right.

    The role of the European Parliament is limited purely to the ‘nuclear option’ of either saying ‘yes’ or ‘no’ to a trade deal when negotiations have been conclude

    The Commission also grants business undue influence over its trade-policy making – in hundreds of exclusive meetings behind closed doors. As a result, corporate fingerprints are all over the EU positions in trade negotiations, leading to results that are not in the interest of Europe’s people.”.

    Men nu går det inte att i praktien reformera EU. Alla sådana försök har strandat. Det har bara blivit allt värre efterhand som nya medlemsländer släppts in. Vad vi bara kan hoppas på är att Brexit blir det första steget i ett gradvis sönderfall.

    Här är länken igen: https://corporateeurope.org/sites/default/files/trade-time_for_a_new_vision-print.pdf

  8. 708
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    hänvisar till i 664

    Nej förlåt, det var 694.

  9. 709
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    – Det som än mer förtydligas i alla sammanhang , det är de stora företagens ”fingrar i syltburken” – och USA samt EU mfl som går deras ärenden – med alltfler upptäckter som konsekvenser, och på minussidan för planeten och folket. – Allra värst verkar det vara för de små bönderna, på platser där lokal odling har förekommit under mycket lång tid. – Dessutom köps mark upp överallt av ”rika typer”, mark som också sen oftast förloras för ”enkel odling” – utan istället blir till exempelvis monokulturer, eller bebyggelse.- Priserna på marks skjuter därmed också i höjden!

    ”Corporate fingerprints” (från Piltsons inlägg 707):

    ”The Commission also grants business undue influence over its trade-policy making – in hundreds of exclusive meetings behind closed doors. As a result, corporate fingerprints are all over the EU positions in trade negotiations, leading to results that are not in the interest of Europe’s people.”

    – EU är en fasansfull koloss och med en fientlig struktur, någonting som inte i något avseende verkar gynna människan i allmänhet, utan i synnerhet ”går storkapitalets ärenden”… – Det är bara att hoppas på att Brexit bidrar till en ”nedmontering” av EU.

    – Du Piltson som var med om sammanhangen runt ”murens fall” – ser du några skeenden i den perioden av historien, och som påminner om det vi är involverade i nu? – Vi är ju ändå i en annan tids-era med ”tillväxthysterin” nu, och med en tillgång till internet, och vi har miljoners miljoner av människor som agerar och funderar världen över, och som upptäcker att ”det som sker är totalt oetiskt” – så möjligheterna till stora aktioner, och att samla många individer till ”rustning” är ytterst stora i nuet!

  10. 710
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    På denna länk kan man JUST NU höra en brittisk filosof förklara hur det ligger till med EU.

    https://www.bbc.co.uk/programmes/b07ldrbk

    Jag vet inte hur länge länken funkar, eftersom den leder till ett aktuellt program. Men om den gör det, så växla sedan till ”previoius”, så får du höra en annan filosof, John Gray, säga nästan samma
    sak från annat perspektiv. Det är ledsamt att svensk radio inte kan erbjuda liknande på vårt språk.

  11. 711

    @ Piltson:
    Intressant. Bra att du länkar till detta, tack.

  12. 712
    Piltson säger

    Med TTIP klommer Europa att översvämmas av amerikansk skräpmat, läser man i en ny analys av de amerikanska småbrukare som vi tidigare citerat här (se 330 ovan).

    Rapporten har 80 sidor och tar en stund att smälta, men läs om den här.
    https://www.foodnavigator.com/Policy/TTIP-could-bring-food-safety-regulations-to-a-standstill-Report?utm_source=copyright&utm_medium=OnSite&utm_campaign=copyright

  13. 713
    Emmalisa säger

    TTIP-FÖRHANDLARNA BELÄGRAS AV DEMONSTRANTER

    Polisen måste hjälpa till för att få in dem i huset, läser vi i lokalpressen i Bryssel.
    https://www.lesoir.be/1265969/article/actualite/belgique/2016-07-14/bruxelles-des-activistes-bloquent-negotiations-du-ttip-photos

  14. 714
    Emmalisa säger

    Prima bild av belägringen här:
    que/article/bruxelles-des-casseroles-contre-le-ttip.html

  15. 715
    Piltson säger

    Till och med i Danmark har man lagt märke till detta. Grytor och stekvändare i demokratins tjänst:
    https://www.arbejderen.dk/udland/frihandelsaftale-truer-vedvarende-energi

  16. 716
    Emmalisa säger
  17. 717
    Piltson säger

    ”Dagens handelsavtal förhandlas fram utan insyn. Näringslivets intressen är rikt representerade medan vanliga människor och löntagare är utestängda. Föga överraskande blir resultatet ensidigt”, skriver Joseph Stiglitz i Sydsvenska Dagbladet. ”Även om handelsavtalen har bidragit till större ojämlikhet, har mycket annat också rubbat den politiska balansen till kapitalets fördel.”

    Jo, förhandlarna arbetar med ett par hundra konsulter från USA:s naringsliv, hörde vi. Någon motsvarande represantation av konsumentintressen och miljögrupper nämndes inte. Stiglitz vidare:

    ”Varje ökning av företagens inflytande på marknaden innebär i realiteten lägre löner och leder fram till den allt större ojämlikhet som idag utmärker de flesta utvecklade samhällen….”

    Han är professor vid Columbiua university och nobelpristagare i ekonomi. Han har hört till de mest kvalificerade TTIP-opponenterna. Hela texten här: https://www.sydsvenskan.se/2016-07-13/varfor-har-makthavarna-i-demokratiska-stater-gjort-sa-lite-for-att-ta-itu-med-det-som-oroar-sa-manga-manniskor

  18. 718
    Ingrid säger

    Piltson Skrev:

    Med TTIP klommer Europa att översvämmas av amerikansk skräpmat, läser man i en ny analys av de amerikanska småbrukare som vi tidigare citerat här (se 330 ovan).

    JA, det är ju absolut detta vi har förfärats över… Och som om det inte skulle räcka med all ”skräpmat” som vi allaredan har i överflöd i våra svenska butiker 🙁

    För den som inte orkar läsa hela rapporten (se inlägg 712) – (men gör det absolut om ni är intresserade av att få mer inblick i vad som kan bli de ruggiga konsekvenserna av förhandlarnas extrema oetiska planer rörande TTIP) – finns här en kortare variant med goda summeringar av innehållet:

    https://www.iatp.org/selling-off-the-farm

    –> Denna information behöver alla och envar sätta sig in i – och särskilt om ni värnar om vår ”rätt till att äta ren och giftfri mat”… !!!

  19. 719
    Ingrid säger

    Piltson Skrev:

    På denna länk kan man JUST NU höra en brittisk filosof förklara hur det ligger till med EU.

    PIltson, ypperligt att du fann denna länk, de två programmen är ytterst informativa, och bör definitivt avlyssnas av så många som möjligt, och för att vi än mer skall få insikter och erhålla intressanta samt mer djuplodande perspektiv rörande EU med mera!

    Här är länken igen:

    https://www.bbc.co.uk/programmes/b07ldrbk

    Och Piltsons information:

    Piltson Skrev:

    Jag vet inte hur länge länken funkar, eftersom den leder till ett aktuellt program. Men om den gör det, så växla sedan till ”previoius”, så får du höra en annan filosof, John Gray, säga nästan samma sak från annat perspektiv. Det är ledsamt att svensk radio inte kan erbjuda liknande på vårt språk.

  20. 720
    Ingrid säger

    @ Emmalisa:

    – Härligt att se så många ”mogna individer” delta i aktionerna, och med bankande på kastruller – vilket har kommit att användas i många sammanhang!

    – NI ALLA, förbered er för kommande aktiviteter här i Sverige – nu gäller det att verkligen stå upp för goda värden, och demokratiska rättigheter mm!

  21. 721
    Ingrid säger

    Piltson Skrev:

    ”Varje ökning av företagens inflytande på marknaden innebär i realiteten lägre löner och leder fram till den allt större ojämlikhet som idag utmärker de flesta utvecklade samhällen….”

    – Den artikel i Sydsvenska Dagbladet, som är skriven av Joseph Stiglitz – och som Piltson hänvisar till i inlägg 717, knyter ihop många trådar i en vidgad förståelse av problematiken runt EU, involverade länder och ”de så kallade handelsavtalen”…

    – Jag vill uppmuntra er till att läsa den! – Samtidigt är artikeln mycket intressant för oss alla, och särskilt för oss som är så extremt kritiska till media i allmänhet. – Nu finns här en starkt ifrågasättande, samt bra och väl läsvärd artikel!

    Artikeln avslutas med följande rader:

    ”Det finns alternativ till dagens nyliberala ordningar som kan skapa och fördela välstånd. Och det finns alternativ som TTIP, handelsavtalet mellan USA och EU som president Barack Obama föreslagit, som skulle vålla ytterligare skada.

    Utmaningen är att lära av historien för att kunna välja klokt och rata det som gör ont värre.”

    Skall man då lyssna till Stiglitz? – Svaret är JA, eftersom han är den som allra bäst har uttryckt ”en genuin kritik emot TTIP”.

    Dessutom är han som Piltson skriver:

    ”.. professor vid Columbia University och nobelpristagare i ekonomi.

    – Lägg namnet Joseph Stiglitz på minnet!

  22. 722
    Lars Henrik säger

    Piltson Skrev:

    Han är professor vid Columbiua university och nobelpristagare i ekonomi. Han har hört till de mest kvalificerade TTIP-opponenterna. Hela texten här: https://www.sydsvenskan.se/2016-07-13/varfor-har-makthavarna-i-demokratiska-stater-gjort-sa-lite-for-att-ta-itu-med-det-som-oroar-sa-manga-manniskor

    Tack för den artikeln! Det var en välskriven kritik och i en svensk tidning dessutom!

  23. 723
    Docent Göran säger

    Ingrid Skrev:

    – NI ALLA, förbered er för kommande aktiviteter här i Sverige – nu gäller det att verkligen stå upp för goda värden, och demokratiska rättigheter mm!

    Jag är beredd!

    Nu hoppas att det kommer bli betydligt fler personer som demonstrerar på gatorna än i Göteborg i maj i år.

  24. 724
    Piltson säger

    Ingrid Skrev:

    detta vi har förfärats över

    Tack Ingrid för detta sammandrag. Först när man läser det inser man hur viktiga IATPs rapporter är. Lustigt att de de mest slagkraftiga, sakligt underbyggda analyserna av TTIP.-förhandlingarna skall komma från USA, inte från de trakter där de värst utsatta offren bor.

    I 330 ovan hänvisade vi till hur IATP funnit att avtalsutkastets formuleringar öppnar möjlighet att ändra eller slopa BESTÅENDE europeiska regler som inte passar USA storbolag. Och nu får vi faktisk underbyggnad av den opposition som Malmströms ”populister” för fram utan att anföra sakresonemang.

    De massiva demonstrationerna mot TTIP bygger mest på instinkt rörande hoten, snarare än genomtänkta faktiska ställningstaganden. Vi kan glädja oss åt sådana instinkter, som här i cenraleuropa slagit rot tack vare historisk erfarenhet, men dessvärre duger de inte som politiska sakargument. IATP erbjuder faktisk undebyggnad som torgvrålarna kan utnyttja, om de är intresserade.

    Jag skall saxa några bitar ur sammandraget och lägga fram dem här på svenska som uppmuntran till läsning av alltihop för de ”populister” som vill sätta sig in i vad det egentligen handlar om..Ett koncentrat av koncentratet, Kommer om ett par timmar….

  25. 725
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    skall saxa några bitar

    Första avsnittet här:

    TTIP hotar inte bara europeiska och amerikanska ansträngningar att bygga mera hälsosamt, barmhärtigare och livskraftigare livsmedelsförsörjning utan kan dessutom sprida industriellt jordbruk i hela väörlden genom harmoniering av normerna på de två största köttmarknaderna (EU och USA)… (”TTIP not only threatens current efforts in the EU and U.S. to build a healthier, more compassionate and more sustainable food system, but the trade deal could also expand factory farming worldwide by harmonising standards of two of the largest meat markets, U.S. and EU”).

    …stora enheter dominerar amerikanska lantbruk. Ett sådant kan rymma mer än 18.000 djur. I Europa anses en enhet med 200 djur vara ”stor”.. (”…large-scale industrial feedlots dominate the U.S. industry. Such facilities can hold more than 18,000 head of cattle at a time. In comparison, a feedlot with 200 head of cattle is considered “large”….)

    USA saknar förpliktande regler rörande utsläpp av metan och kväveoxid från bokskapsskötsel. Inom EU anses lantbruket ansvara för 40% av metanutsläppen, och i en ny riktlinje föreslås en max.gräns på 30% Men lobbyister hänvisar till TTIP som orsak att inte sätta en max.gräns. (”The U.S. lacks binding regulations to cap methane and nitrous oxide emissions resulting from … livestock production, In the EU, agriculture has been deemed responsible for 40 percent of the EU’s methane emissions, and … revised Directive includes a cap of 30 percent. … Lobbyists specifically identified the TTIP negotiations as a reason not to cap agriculture-related emissions.” )

    EU har moderna regler rörande boskapens välfärd, men de i USA bygger på föreställningar och lagar sedan 1800-talet. (”EU’s modern-day animal welfare standards and those in the U.S. which are based on 19th century sensibilities and law.”).

    EU förbjuder cloning inom lantbruket men inte USA. Denna skillnad skulle enligt premisserna anses ”inte förhandlingsbar”. Men nu läggs tryck på EU att ge efter för jordbrukets intressen och ändra sin inställning (”…cloning for farming purposes as a policy area where the EU and U.S. have very different rules and where changes to the EU ban should be “nonnegotiable.” Nonetheless, with cloning legal in the U.S., the TTIP negotiations appear to be adding pressure on the European Commission to accede to agribusiness interests and modify its policies.”)

    Mera senare

  26. 726
    Piltson säger

    IATP:s analys, avsnitt 2

    Inom EU bygger livsledelskvaliteten på kravet att övervaka hygien i varje produktionssteg och hantering ända fram till köttdisken. Den berömda försiktighetsprinmcipen ligger till grund för lagar och bestämmelser rörande antibiotika, hormoner och kemiska ämnen inom livmedelsdustrin. I USA har myndigheterna varken makt eller möjlighet att spåra sådant, och köttindustrin vill att deras deltagande skall vara frivilligt. (”A key requirement of EU food safety policy is traceability, which aims at tracking food and ingredients … at all stages of production, processing and distribution. … based on the precautionary principle and incorporates food hygiene throughout the production chain, providing the … basis for restrictions on the use of antibiotics, hormones and other chemical inputs in meat production, The U.S. lacks both the authority and the capacity to insure traceability, and the U.S. meat industry has stressed that to be acceptable to the industry, participation in this system must be voluntary.”).

    Inom EU tillämpas försiktighetsprincipen inom folkhälsa och miljövård, men i USA gäller lönsamhetskrav, så att man riktar uppmärksamheten enbart mot slutprodukten utan hänsyn till eventuell förorening i tidigare produktionsled. USA:s köttindustri motsätter sig energiskt försiktighetsprincipen och räknar med att TTIP skall ge möjlighet att tillämpa USA-regfler inom EU. (”The EU uses the precautionary principle to prioritise public health and the environment, whereas the U.S. uses the cost-benefit approach that tends towards regulating the safety of the end product rather than focus on preventing contamination throughout food production, processing and distribution. The U.S. meat industry continues to challenge the precautionary principle and expects convergence with the U.S. approach through TTIP.”)

    Producenter av djurfoder ser TTIP som en möjlighet att snabba på godkännande av genmodifierade produkter med gemensamma beslut som skall gälla för både USA och EU. Redan innan TTIP-förhandlingarna började började EU-kommissionen ge efter för industrins påtryckningar att lätta på reglerna rörande GPO. (Biotech and feed industries have made it clear that they see TTIP as a prime opportunity to speed up GM approvals and to centralize decision-making at the EU and U.S. levels of government. Even before the formal initiation of TTIP negotiations, the European Commission started relaxing its biotech rules under industry pressure.” )

    Dessa påpekanden kommer alltså från småbrukare i USA. De sammanfattar:

    Inom vart och ett av dessa områden – klimat, miljö. GMO. antibiotika, boskapshållning, livsmedelssäkerhet och social rättvisa – har medborgarna i både Europa och USA intresse av att få starkare, mer effektiv reglering. Och de har intresse av att tygla de transnationella bolagens överdrifter. Men TTIP strävar i motsatt riktning och kan bli normen för framtida handelsavtal. (”In each issue area—be it climate and the environment, GMOs, antibiotics, animal welfare, food safety or social justice—citizens in both Europe and the United States are interested in seeing stronger, more effective regulations. And they are interested in reining in the excesses of transnational corporations. TTIP will take us in the opposite direction and set the global standard for other trade deals.”)

    Mera följer.

  27. 727
    Piltson säger

    IATP´s analys sista avsnittet

    Strävan att rensa undan “handelshinder“ som inte har med tullar att göra skapar hot mot regleringar som kan behövas för bärkraftigt jordbruk, miljö, folkhälsa och djurskötsel. Där det är stora skillnader mellan reglersystemen, kan sådan upprensning betyda att de striktare reglerna slopas. TTIP lanseras som ett “levande avtal“, vilket kan påverka framtida regleringsväsen inom EU och inom de enskilda länderna. (“TTIP’s goal to eliminate “non-tariff barriers” or “trade irritants” threatens sustainable farming regulations on the environment, public health and animal welfare. Where there are vast differences between regulatory regimes, those standards that are more protective … are at significant risk. With TTIP envisioned as a “living agreement,” future rulemaking processes at the EU and Member State levels … will be affected.)

    TTIP är genomsyrat av förslag rörande samverkan som leder till lägre livsmedelsstandard och jordbrukskvalitet… (“Proposals on regulatory cooperation that would lower food and farming standards run throughout TTIP…“)

    Dessa villkor skulle ge affärsintressen exempellös påverkan vid granskning av tänkbara regleringar, så att de förslag som skulle innebära “minsta handelshinder“ blir valda.. Men syftet med regleringar är inte att främja näringslivet… (“These provisions would grant unparalleled influence to business as a key stakeholder, screening regulations to insure that only the “least trade restrictive” can go forward and shifting policy-making from open, democratic processes to informal, less accountable negotiations.“)

    Många medborgargrupper har påtalat riskerna med sådan påverkan av regleringar för folkhälsan och arbetssäkerhet. (“ Many civil society organizations have identified the real dangers presented by increased corporate influence on the development of public health and safety standards…“).

    Effekterna av de TTIP-utkast som läckt ut tack vare Greenpeace sammanfattar de amerikanska småbrukarna i bl. a dessa punkter:
    • Prioritering av handelseffekter framför allmänintresset
    • Undergräver försiktighetsprincipen
    • “Ömsesidigt godkännande“ av parternas regleringar försvagar medborgarnas skydd
    • Godkännande av “modern av jordbruksteknik“ på grundval av hemliga industristudier
    • Ökar bevisbördan för dem som vill införa nya regleringar i allmänintresset
    • Försenar utvecklingen av nya normer med hänsyn till ändrade yttre villkor
    • Risken för stämning medför tvekan rörande behövliga nya regleringar
    • Befäster och stärker affärsintressenas påverkan vid utveckling av nya normer.

  28. 728
  29. 729

    Från Der Spiegel om avgasfusket, som EU-kommmissionen kände till och själv beordnade undersökning av 2008-2010.
    Länken på tyska för de som kan språket.

    https://www.spiegel.de/auto/aktuell/volkswagen-abgasskandal-eu-kommission-wusste-frueh-bescheid-a-1102967.html

  30. 730
    Piltson säger

    @ kicki:
    Kicki, jag tror att vi kan räkna med att EU-kommissionen i alla lägen stödjer privatföretagen, även i lagstridig verksamhet. Detta är inte en beskyllning gentemot dess aktuella ledamöter utan uttryck för hur den är konstituerad bortom rättslig eller politisk kontroll. ”Makt korrumperar, och absolut makt korrumperar absolut”, skrev Edmund Burke. För en nyare kommentar, se kap. 5 i ”EU – an Obituary” av John Gilligham (Verso Publishing 2016). Där nämns också avgasfusket.

  31. 731
    Emmalisa säger

    40 arresterade vid protestyttring i Bryssel.Och läs om hur de med snirkliga formuleringar kringgår överenskommelser som fattats i andra sammanhang!

    https://www.rt.com/news/351074-ttip-protest-brussels-arrests/

  32. 732
    Ingrid säger

    Piltson Skrev:

    Kicki, jag tror att vi kan räkna med att EU-kommissionen i alla lägen stödjer privatföretagen, även i lagstridig verksamhet. Detta är inte en beskyllning gentemot dess aktuella ledamöter utan uttryck för hur den är konstituerad bortom rättslig eller politisk kontroll.

    – EU-kommissionen är konstituerad bortom rättslig och politisk kontroll… :

    – MEN, hur kommer detta sig?

    – Hur stor är kommissionen, och hur ”hamnar de utvalda där”… ???

    – Och hur kommer det sig att ”EU som ett tidigare uttalat fredsprojekt” kan agera ”i tystnad”… ???

    – Hur harmonierar ett ”så kallat fredsprojekt” med aktioner samt ageranden totalt emot alla gräsrötter som helhet, och enbart för ”storkapitalet” i synnerhet… ???

    PIltson:
    Det är ett fantastiskt arbete du har gjort rörande inlägg 725-727 – återkommer med replik!

  33. 733
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    Jag tror du finner svar på dina frågor här: https://www4ger.dr-rath-foundation.org/infothek/features/Dr-Rath-Foundation-entzieht-dem-EU-Konstrukt-die-politische-Legitimitaet.html

    EU-kommissionen kallar sig EU-parlamentets ”verkställande organ”, men det stämmer ju inte alls, Inga anvisningar går från parlamentet till kommissionen, bara ”förslag”, och kommissionen ansvarar inte till parlamentet. Den gör som den vill, initierar lagförslag och iscensätter dem, Parlamentet kan sedan tacka nej, men det händer sällan. Och såvitt jag förstår kan parlamentet inte heller tillrättavisa kommissionen, t.ex. med misstroendevotum, men där har jag lite stridiga uppgifter.. Nånstans läste jag att parlamentet faktiskt kan avsätta kommissionen, men det har såvitt jag vet aldrig hänt.

  34. 734
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    – För att kunna begripa aningens mer av spelet som pågår rörande alla dessa så kallade ”handelsavtal”, är det väsentligt att också försöka se till EU:s tidigare historia – vilket väl legitimeras av länken som finns i inlägg 733.

    – En EU-kommission ”som lever sitt eget liv” – och ”som gör som den vill” – en koloss på lerfötter… – Lera kan vara relativt ostabilt, och är det i detta fall… – Motkrafterna blir allt starkare, vilket samtidigt förebådar aningar om förändring – då ”oetiska” maktkoncentrationer sett rent historiskt – har haft en tendens att falla…

    – För alla gräsrötter handlar det om att bli väl insatt i vad som håller på att hända med vår tillvaro, och att begynna ”fighten än mer intensivt – för en ren giftfri miljö, samt för en ren kost utan destruktiva inslag från profitens företrädare”… !!! –> Läs noga den information som PIltson har summerat i inlägg 725-727 – de innehåller ytterst vederhäftig fakta att beakta, och att agera vidare utifrån… !!!

  35. 735

    Jag hittade en mapp i min dator med gigantiska mängder dokument. Det visade sig vara det läckta ttip-förslaget. Jag skummar över det första dokumentet och konstaterar att inget av det här får begripas, förrän efter ett beslut. Ondskans krafter håller på att släppas lösa i Europa och vår demokratiska valmöjlighet, håller på att sättas ur spel. Den kommer att ställas mot den ekonomiska kostnaden och vi kommer inte att ha råd med demokratisk vilja.

    Flera tusen sidor komplicerat avtal, får läsas av särskilda parlamentsledamöter, som inte får ha sakkunnig hjälp vid läsningen och nu ska videoövervakas. För att kunna klämma åt dem som fotograferar dokument och sprider dem.

    Det jag läser är ett vattentätt övertagande av all makt från folket till den globala friliberalismen, de multinationella storföretagen. De ska ha exakt samma rättigheter som ett lokalföretag och normala sunda ekonomiska värderingar ska bli lag. Det betyder att lägsta pris alltid ska ha förtur i upphandlingar annars är de multinationella bolagen orättvist behandlade.

    Hela Europas folkmassa styrs av skulder till banker som i sin tur kontrolleras av en (1) % av mänskligheten. Vars agenda vi bara hör ryktesvis, att de ska ta makten globalt???

    TTIP-avtalet är den vattendelare för Europa som förmodligen kommer att gå igenom och kommer att öka den populistiska anarkistiska destruktionen av vår civilisation.

    Kan vi någonsin tro på det styrande systemet igen om TTIP-avtalet går igenom? Nej det kan vi nog inte. Då hamnar vi alla utan tro på rättssamhället och hela Europas folk blir rättshaverister.

    Vi måste genomföra en grundlig offentlig diskussion mellan Malmström, TTIP-förespråkarna, EU-förespråkarna och oss *Matnationalisterna*, *Livsmedelsprotektionisterna*, *Miljövännerna*

  36. 736
    Piltson säger

    Georg W Skrev:

    inget av det här får begripas, förrän efter ett beslut.

    Även vad vi funnit.

    Dessa s.k. handelsavtal i samband med ISDS får kraft som gällande lag- Det är ett nytt sätt att stifta lag genom att förbigå konventionella riksdagar. Röstning i EU-parlamentet blir en formsak. Och när utkast och formuleringar dessutom hålls hemliga för dem som skall rösta känns det som en roman av Kafka eller Henrik IV:s beryktade “Stjärnkammare“ från 1400-talet.

    Men i varje land finns universitet där det undervisas i statskunskap, rätthistoria och dylikt. Här kan vi inte förstå varför inte dessa institutioner skriker till och förklarar vad som pågår, placerar in det i ett historiskt perspektiv och varnar för denna korrumpering av rättsprinciper som mödosamt framarbetats genom generationer. Det hände på ett ställe som vi citerade tidigare här, var det inte i Holland? Tre professorer som tillfrågats av nån medborgargrupp och sade ifrån.

    Om att det skulle pågå i Sverige har vi inte hört – tvärtom där lovprisas utvecklingen av politiker i alla hörn och akademikerna verkar helt ointresserade. Så varför håller man sig då med professorer?

  37. 737
    Ingrid säger

    Piltson Skrev:

    Om att det skulle pågå i Sverige har vi inte hört – tvärtom där lovprisas utvecklingen av politiker i alla hörn och akademikerna verkar helt ointresserade. Så varför håller man sig då med professorer?

    Piltson, detta faktum är inte så konstigt, eftersom vi ännu har universitet som undervisar i ”en mekanistisk och reduktionistisk anda” – där allt som miljö, människor och så vidare enbart är att betrakta ur detta ”maskinella perspektiv” – ett perspektiv som har utvecklats allt mer, och alltsedan Descartes tudelning av kropp och själ. – Hade undervisningen haft ett ”systemperspektiv där delar och helhet hänger samman” – hade inte undervisningen sett ut som den gör. – MEN, detta perspektiv kan i mycket förklara den nuvarande situationen. – Jorden är till för att nyttjas, utan tanke på att alla resurser är ändliga. Undervisningen är inte i en form att du skall lära dig att tänka själv, och att kunna reflektera över sammanhangen, etcetera. – Nej du skall enbart upprepa fakta på ett prov. – (Det pågående paradigmskifte som omtalas – handlar om att detta skall / måste förändras, allt ifrån grunden.)

    – Därför förmår förmodligen inte heller de ekonomiska institutionerna bidra med information rörande TTIP – eftersom de ser till ”tillväxt som det enda” – och därmed enbart till tanken om marknaden och så vidare.

    – Jag håller på och tittar på ALTERNATIVA PERSPEKTIV igen, eftersom det är detta som än mer intresserar mig, och med tanke på att ”den existerande ekonomin” är på väg att bli än mer ohållbar och oetisk, och därför behöver bli ersatt av någonting som är LIVSBEFRÄMJANDE…

  38. 738
    Piltson säger

    I Frankrikear t.o.m. regeringen sagt ifrån.
    https://www.developpement-durable-entreprise.fr/fin-traite-libre-echange-transatlantique-n118349.html

    Det rimliga vore väl då att kalla hem de franska TTIP-förhandlarna? Det vore en markering som skulle bli uppmärksammad.

  39. 739
    Ingrid säger

    Georg W Skrev:

    Vi måste genomföra en grundlig offentlig diskussion mellan Malmström, TTIP-förespråkarna, EU-förespråkarna och oss *Matnationalisterna*, *Livsmedelsprotektionisterna*, *Miljövännerna*

    ABSOLUT! – Jag anar att mycket är på gång, och mer blir det – ju fler som vaknar upp, och inser hur allas våra liv, liksom vår natur – i detta nu håller på att BLI UTSATT FÖR ÄN MER DESTRUKTIVITET!

    – Betänk, att kopplat till tillväxtekonomin – finns också krav på oss alla att ”rejält leva ut” dess uppfunna ideal om KONSUMTION SOM LIVSSTIL! – Och visst är detta förknippat med TTIP mm – utan tvekan! – Jag undrar ofta hur denna konsumtion påverkar oss som människor, och med tanke på hur många som lider av depressioner idag? – Personligen blir jag alltför ofta ”illamående” över situationer där jorden plundras, och när jag samtidigt vet att våra resurser är ändliga. – Vad blir då kvar till kommande generationer? – NEJ, må denna industrialiserade era med så mycket oförnuft ”läggas i graven” – och något annat födas där vi människor inte längre utnyttjas… av ledare som inte bryr sig i hur det går för planeten!

  40. 740
    I Like Neil Young säger

    Ingrid Skrev:

    Jag undrar ofta hur denna konsumtion påverkar oss som människor, och med tanke på hur många som lider av depressioner idag? – Personligen blir jag alltför ofta ”illamående” över situationer där jorden plundras, och när jag samtidigt vet att våra resurser är ändliga. – Vad blir då kvar till kommande generationer? – NEJ, må denna industrialiserade era med så mycket oförnuft ”läggas i graven” – och något annat födas där vi människor inte längre utnyttjas… av ledare som inte bryr sig i hur det går för planeten!

    Precis – dom här funderingarna har jag åxå.Och man blir ännu mera fundersam när man betänker att hela den här idiotin, hela karusellen – av att dom flesta är löneslavar och konsumentslavar som får betala dyrt med sin alltför korta tid på jorden , tjäna alldeles för lite pengar till för dåliga villkor och därtill får ohälsa nerkört i halsen genom medveten manipulation/systemfel – är till för att några få % ska lägga ännu mera till det dom redan äger – och dom äger snart hela jorden.

    Om inte det kan betecknas som en rutten värld – så vet inte jag.Planeten skulle mycket väl kunna vara en blomstrande juvel men är med god fart på väg åt att bli ett rent helvete.

  41. 741
    Ingrid säger

    @ I Like Neil Young:

    – Hm, det här med TTIP mm – det liknar faktiskt en ny form av kolonialism – med ett fokus på än mer dominans och underordning…

    – Vad säger ni andra om denna tanke?

  42. 742
    Piltson säger

    Foodwatch påpekar delvis samma saker som de amerikanska småbrukarna. Detta är värdefullt:

    https://www.foodwatch.org/en/press/press-release-study-on-precautionary-principle-in-ttip-and-ceta-28-06-2016/

    Vidare har de också funnit att den ”provisoriska” användningen av CETA kan bli slutgiltig. vilket vi påpekade här för nån vecka sedan,.Kan vara EU.kommissionens avsikt.

    Den måste stoppas, hur skall de gå till?

  43. 743
    Piltson säger

    Här erbjuder Foodwatch en rad citat som illustrerar EU-kommissionens bedräglighet:

    https://www.foodwatch.org/fileadmin/Themen/TTIP_Freihandel/Dokumente/2016-06-28_quotes_TTIP_CETA.pdf

  44. 744
    Piltson säger
  45. 745
    Ingrid säger

    David Korten, är en ekonom, och författare, som har skrivit flera intressanta böcker rörande – A Living Earth Economy. Alltså är han fokuserad på goda alternativ – i kontrast till den nuvarande extrema tillväxt-ekonomin.

    Här är en länk till en artikel av honom, och som förmedlar hur vi bör förändra vår syn på de begrepp som används rörande TTIP mm.

    “Free” Trade? Fraud Alert:

    https://www.yesmagazine.org/new-economy/free-trade-fraud-alert-20160713?utm_source=YTW&utm_medium=Email&utm_campaign=20160715

    Här är en annan text av honom, och som ifrågasätter det nuvarande ekonomiska systemet.

    Why the Economy Should Stop Growing—And Just Grow Up:

    https://www.yesmagazine.org/planet/why-the-economy-should-stop-growing-and-just-grow-up-20160504

    – Dessa två artiklar är korta, och går därför snabbt att läsa – och de förmedlar tänkvärda samt intressanta perspektiv som kontrasterar till den problematik som existerar i nuet, och rörande TTIP mm.

  46. 746
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    Den måste stoppas, hur skall de gå till?

    Jag kan inte se annat än att de stater som inte kommer att ratificera STRAX HÖR AV SIG och meddelar detta. Då kan processen likaväl avbrytas..Annars kan den ”provisoriska” tillämpningen pågå i tio år, skriver Foodwatch. Och sedan kn den knappast stoppas.

  47. 747
    Ingrid säger

    ”Today, Congress chose to favor the interests of the food industry over consumers’ right to know what’s in the food they eat and feed their families when the House approved the Senate’s version of the DARK Act.”

    House Passes GMO Label Law, Advocates Urge Obama to Veto the DARK Act:

    https://www.ecowatch.com/house-passes-gmo-label-law-dark-act-1922361327.html

    – Det ser mörkt ut för hur maten / kosten hanteras i USA – man favoriserar istället industrierna och de stora företagen som producerar ”skräpet”…

    – Det är ju detta vi oroar oss för, och med avseende på att ”dylik otjänlig mat” – även skall hamna här hos oss i butikerna…

  48. 748
    Piltson säger

    TTIP ÄR DÖD,
    sade en tysk socialdemokrat igår. Det var efter att ekonomiminister Gabriel hade krävt att amerikanerna skall göra eftergifter med hänsyn till EUs regleringsväsen och helt släppa tanken på privata domstolar för tvistlösningar.

    Vad amerikanerna ansåg om detta fick vi inte veta. Men nu vill Irländarna ha folkomröstning om saken. Det blir allt trängre för TTIP:

    https://www.express.co.uk/news/world/690157/European-Union-Ireland-calls-referendum-Brussels-TTIP-trade-deal

  49. 749
    Piltson säger

    I Sverige är man som bekant likgiltig, men i Finland anses ändå denna ödesfråga av intresse:

    https://online.vasabladet.fi/Artikel/Visa/109082

  50. 750
    Piltson säger

    I Tyskland är det folkliga stödet för TTIP nu nere på 17%.Läs här om den som gjort mest för detta:

    https://www.politico.eu/article/the-man-who-killed-ttip-thilo-bode-foodwatch-germany-free-trade/

  51. 751
    Piltson säger

    Den bok om “frihandelslögnen“, som nämns på länken i 750 kom ut innan Greenpeace läckte över tvåhundra sidor, som bekräftade farhågorna och antydde att det kanske var ännu värre än Bode hade föreställt sig. Han har sedan kommit med aktualiseringar på sin hemsida “foodwatch“.

    Som vi fick veta härovan har boken sålts i sjuttiotusen exemplar i Tyskland. Säkert har den bidragit till att upprop till demonstration i tyska storstäder lockar fram hundratusentals deltagare. Nästa blir 17 september i flera städer.

    Finns marknad för en svensk version? Vilket förlag kan tänkas vilja satsa på det? Om någon har ett förslag kan jag tänka mig att översätta den på ett par veckor.

  52. 752
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    – Jag väntar på att ett möjligt förlag skall ringa upp mig (om de nu inte har semester förstås… ).

    I vilket fall är det en mycket intressant tanke att ge ut den boken!

    Hälsningar Ingrid

  53. 753
    Piltson säger

    Vänsterorienterad amerikansk skribent ser TTIP som nåt slags gangsterprojekt:

    “The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) and the Trans Pacific Partnership (TTP) represent the enfants terribles of monopoly capitalism’s free trade deals. President Obama and State Department officials now appear on TV speaking of “trans Atlantic” in a context which would have previously been expressed by the word NATO. Be alarmed.

    These proposed shake downs are reminiscent of that scene in Godfather 2 where the assembled bosses of the Mob meet in pre revolutionary Havana to work out business deals. The Batista dictatorship offered the perfect setting for their carve up of the narcotics, illegal gambling practices, prostitution and protectionism trades.“

    Tycker vi går lite för långt. Hela texten här: https://www.counterpunch.org/2016/07/20/the-dusk-of-social-democracy/

  54. 754
    Piltson säger

    Nu har tvåtusenfemhundra tyska småföretagare kommit samman i en protest som överlämnats till ekonomiministeriet. Men där vet ekonomininister Gabrial redan hur det ligger till. Det handlar om att han måste få Merkel att backa.:

    https://www.openpr.de/news/912010/2-500-Unternehmen-gegen-TTIP-Wirtschaftsinitiative-
    ueberreicht-Unterschriftenliste-an-Wirtschaftsministerium.html

  55. 755
    Piltson säger

    NÄSTAN STENDÖD
    säger Thilo Bode nu om TTIP. Dagens lilla uppmuntran.

    https://sputniknews.com/europe/20160720/1043362667/german-campaigner-kills-ttip.html

  56. 756
    Ingrid säger

    – Det här är ju än mer spännande än en deckare, eftersom detta spelet är på riktigt! – Heja Thilo Bode!

    Och Heja Piltson, som informerar och rapporterar så utomordentligt allsidigt – från händelsernas centrum! TACK å TACK!

  57. 757
    Piltson säger

    Nej. Brexit betyder dessvärre inte att vi automatiskt slipper ifrån TTIP, fastställer nu Mark Dearn i ”War on Want”:

    https://www.independent.co.uk/voices/ttip-brexit-what-is-it-trade-deal-eu-referendum-economy-future-what-it-means-a7148041.html

  58. 758
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    “De som envist, stillsamt och kanske t.o.m. långtråkigt meddelar sakupplysning kommer i längden att ha mera framgång än de som hejdlöst skriker ut sin personliga vånda på torgen“, sade Bode också. (Piltsons lite fria översättning)..

  59. 759
    Piltson säger

    På amerikanska västkusten är man speciellt ängslig över hur TTIP kan försämra klimatet:

    https://www.s2bnetwork.org/ttip-leak-paris-climate/

  60. 760
    Piltson säger

    Det ”provisoriska” godkännandet ac CETA i avvaktan på ratificering skulle inte godkännas av tyska författningsdomstolen, säger nu en tysk professor. Det handlar ju om en mängd överenskommelser som försämrar förbrukarskydd och arbetarskydd:

    ”Ich rechne mit einem Zeitraum von fünf Jahren, bis alle Parlamente über Ceta abgestimmt haben“, mutmaßt Wolfgang Weiß, Lehrstuhlinhaber für Öffentliches Recht an der Universität Speyer. Der Jurist hält das Vorhaben, den Vertrag vollständig vorläufig anzuwenden, für rechtlich höchst riskant. „Nach meiner Einschätzung würde das Bundesverfassungsgericht einer Beschwerde gegen das vorläufige Inkrafttreten mit 99-prozentiger Wahrscheinlichkeit stattgeben“, sagte Weiß der FR. Schließlich gehe es beim Ceta nicht nur um den Wegfall von Zöllen oder die Angleichung von Industrienormen, sondern um eine Fülle von Vereinbarungen, die den Verbraucher- und Arbeitsschutz beträfen.”

    Så därför förbereds nu rättslig klagan mot detta. Men fråga är om tysk domstol kan ta upp saken eftersom alla ärenden som gäller ”handel” överlämnats till EU:s domvärjo.

    https://www.fr-online.de/politik/ceta-abkommen-vorlaeufiger-ceta-vertrag–rechtlich-riskant-,1472596,34495930.html?dmcid=sm_tw

  61. 761
    Piltson säger

    TTIP innebär rovdrift med lantbrukarna, som inte skall få använda sitt eget utsäde, säger nu
    Amerikas bönder:

    These deals often require countries to: 1) allow companies to take out patents on plants and animals, 2) adopt the rules of the International Union for the Protection of New Plant Varieties (UPOV) which provide patent-like rights for plant breeders, and 3) join the Budapest Treaty on the recognition of deposits of micro-organisms for the purpose of patent protection. These measures give monopoly powers to agribusiness at the expense of small and indigenous farming communities.”

    Mera här: https://www.bilaterals.org/?new-trade-deals-legalise-corporate&lang=en

  62. 762
    Emmalisa säger

    ”…på bare en weekend i sidste uge blev der samlet 50.000 underskrifter for et borgerkrav om at få CETA lagt ud til folkeafstemning i delstaten Bayern…” https://stop-ttip.dk/2016/07/21/bayern-taettere-paa-folkeafstemning-om-ceta/

  63. 763
    Piltson säger

    TTIP kommer att ha skadliga effekter för folkhälsa och konsumentsskydd, påpekade EU:s EGEN RÅDGIVARGRUPP i ett dokument som offentliggjordes redan före Greenpeaceläckaget.

    https://epha.org/the-harmful-side-effects-of-regulatory-cooperation-in-ttip/

  64. 764

    Vi som är Svenska medborgare ska aldrig glömma att när utvecklingen nått så långt att vår demokrati sitter ner och förhandlar med egoistiska ekonomiska näringslivsintressen. Då låser man dörren för allmänheten och ger och tar i förhandlingarna.

    Över hela Europa samlar sig hundratusentals informerade människor i protester och demonstrationer.

    Men svensk massmedia är knäpp tyst!?!? Säger de något så är det maktens klyschor, Fri handel, förenklad byråkrati, mer arbeten och mer pengar.

    SVT har visat två-tre dokumentärer, som fullständigt klär av hela EU-medlemskapet och visar total politisk och ekonomisk ruttenhet i fullständig harmoni. Sedan inte ett ord utöver ett fåtal kommentarer från chefen Malmström att motståndet är isolerat, högljutt och mycket liten. Sverige står enigt i kampen för Frihandelsavtalets genomförande och Sverige tänker tydligen försöka genomföra detta även om nu vissa länder säger sig ta avstånd.

    Svenska politiker verkar nästan utan undantag vara med på frihandelståget och ingen verkar uttala sig i frågan. Vilket då ska innebära tyst medgivande eller total okunskap i frågan?!?

    Enda skillnaden mellan Sverige och det gamla Sovjetiska samhället verkar vara att myndigheter och organisationer anstränger sig för att tysta kritiken, istället för att låsa in oss och medicinera oss.

    Vem vet de kanske blir tvungna till slut. Risken finns ju att informationen och kritiken annars sprids.

    Sverige är i behov av en totalreformation, en pånyttfödelse av sanningar och konsekvenser!

    Dagens samhälle är inte äkta! Det är lögner och illusioner som leder oss! Och det är våra barn som förstörs!

  65. 765
    Lars Henrik säger

    @ Piltson:
    Utvecklingen av folkopinionen i Tyskland i synnerhet verkar mycket lovande tycker jag. Det känns inte sannolikt att denna trend ska kunna vändas i närtid.

    Så kan det över huvud taget bli något fulhandelsavtal för EU:s del om inte tyskarna (och britterna) är med på tåget?

  66. 766
    Piltson säger

    @ Lars Henrik:
    Såvitt jag förstår finns det ingen möjlighet att avstå från TTIP och bli kvar i EU. Om där funnes en utträdesklausul skulle man inte ha nåt problem. Frankrike, Tyskland och Österrike skulle avstå direkt. Sedan kanske även Holland och Ungern, där det talas om folkomröstning. .

    Även i USA har man börjat inse att det var tokigt att anlita flera hundra bolagsintressenter i förarbetena och bemöda sig att gå dem till mötes men inga som helst representanter för folkhälsointressen, miljögrupper, arbetarskyddsmyndigheter m.m., som direkt kommer att beröras av avtalen.

  67. 767
    I Like Neil Young säger

    Piltson Skrev:

    Även i USA har man börjat inse att det var tokigt att anlita flera hundra bolagsintressenter i förarbetena och bemöda sig att gå dem till mötes men inga som helst representanter för folkhälsointressen, miljögrupper, arbetarskyddsmyndigheter m.m., som direkt kommer att beröras av avtalen.

    På sätt och vis kanske det var bra. Det belyser problemet – Globalisterna vill ha hyperkapitalism på bekostnad av allt annat. Fartblinda av snöd vinning inser man nog nu att man inte gjorde den nödvändiga ”uppsmörjningen” och det ”korrumperande förarbete”av folkliga intressegrupper som vanligtvis går åt i såna sliskiga affärer. Man har bundit onödigt ris åt sin egen rygg. Som sagt hela skiten känns som Fifa på global nivå.

  68. 768
    I Like Neil Young säger

    Och om hela skiten havererar – vilket jag innerligt hoppas. Tänk på alla onödiga resurser som plöjts ner i denna avloppstank. Man borde kunna kräva folkligt skadestånd och pengarna tillbaka. Det är inte billigt att hålla igång hela det här korrupta maskineriet och alla kommissionärer – och det är du och jag som betalar som vanligt, antar jag. Speciellt svenskar som via staten är stora Nettobetalare i EU-träsket.

  69. 769
    Ingrid säger

    @ I Like Neil Young:

    En länk till dig personligen 😉

    https://www.resurgence.org/magazine/article4699-cry-for-the-earth.html

  70. 770
    Piltson säger

    ”Varför ska den amerikanska storkapitalismen reglera Sveriges handel?” frågar tre vänsterpartister i Helsingborgs dagblad:

    ”Med ett överstatligt EU och handelsavtalet TTIP, ökar de multinationella bolagen typ Attendo, Vardaga, Academedia sin makt inom den svenska välfärdssektorn. Bolagen har då möjlighet att väcka åtal mot den svenska staten för att de förlorar en del av sin verksamhet.”

    Hela texten här: https://www.hd.se/2016-07-24/omforhandla-medlemskapet-i-eu-eller-folkomrosta-om-swexit

    Att frågan är berättigad framgår med fasansfull tydlighet i Thilo Bodes bok om ”frihandelslögnen”, som just kommit ut i ett nytryck som tar hänsyn till Greenpeaceläckan tidigare i år.

    Översättning av hela boken känns nu lite förflugen, den skulle inte vinna nån stor läsekrets hos ett folk som inte bekymrar sig om sitt eget öde. Men vi skall plocka ut några brottstycken att fundera på. Det första kommer senare idag.

  71. 771
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    – Ett mycket bra initiativ att saxa ur Thilo Bodes nya bok – ”frihandelslögnen”… – Bra att jag också nu vet att den tidigare upplagan inte behöver översättas… MEN, jag har ändå en känsla av att det är så många fler, som med tiden vill få veta vad som pågår rörande TTIP mm, och skulle kunna tänka sig att läsa Bodes bok. – Finns den nya på engelska?

    – Beträffande artikeln du länkar till ur Helsingborgs dagblad, var den ett ”hopp i mörkret”. Bra att åtminstone några politiker kommenterar TTIP, samt ypperligt att tidningen tar upp dylikt, och därmed synliggör debatten!

    Några väsentliga rader ur artikeln:

    ”Europaparlamentet är starkt påverkat av storföretagens lobbyism, där de som har mycket pengar har en möjlighet att påverka folkvalda representanter. Det skadar ett demokratiskt system.

    Nu planeras ett handelsavtal, TTIP, mellan EU och USA. Varför ska den amerikanska storkapitalismen reglera Sveriges handel?”

    – Ja frågan är åter, varför skall USA, storkapitalismens företrädare och företag samt EU:s skendemokrati, tillsammans med all denna privatisering, få ”styra” Sverige – och än mer som nu sker in i en nedåtgående spiral, där slutet kommer allt närmare?

    – Dagens politiker behöver sannerligen vakna upp ur sin Törnrosasömn, och den dagen de om möjligt blir väckta, så kommer inte en vacker prins stå där – utan gräsrotsfolket med sin för dem uppseendeväckande agenda med krav på att ”lägga av med alla dumheter som pågår” – och krav på att växla om till ett sammanhang med en livsbejakande verklighetsförankring, och en politik samt ekonomi värdigt folket och planeten… – Om ni inte vet, så sök gärna upp vad ordet ekonomi kommer ifrån, och vad ordet betyder ursprungligt – och relatera detta sen till planetens finita resurser… – Hur harmonierar detta med dagens politik?

  72. 772
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    Jag gjorde en litteratursökning och fick 66 träffar. Fyra språk, men inte svenska:

    https://www.bookdepository.com/search?searchTerm=TTIP&search=Find+book

  73. 773
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    plocka ut några brottstycken

    Så här kommer Bodebit 1, som handlar om det ämne som togs upp i HD:

    “Enligt rapporter i pressen skall TTIP:s centralkommitté erhålla exklusiv informationsplikt gentemot regleringsorganen, så att t.ex. planer för EU-förordningar hamnar i USA innan de läggs fram för EU-parlamentet eller europeiska regeringar. Därigenom blir USA helt diskret specialmedlem i den europeiska unionen, ett extra steg i lagstiftning rörande europeisk-amerikanska ekonomiska relationer fastän det inte finns någon union mellan blocken…“ (Bode sid. 95)

  74. 774
    Piltson säger

    Bodebit 2 ger bakgrunden till Bodebit 1;

    “Regleringssamarbete enligt TTIP och CETA skulle ge koncernerna en unik chans att i stor utsträckning utforma framtida statliga regleringar enligt sina idéer eller – när detta inte är möjligt – åtminstone försvåra, förhala, frysa in eller förhindra dem. Detta innebär att koncernenas intressen fastställs i lag utan deltagande av parlamenten.“ (Bode sid. 94)

  75. 775
    Lars Henrik säger

    Ett tyskt vänsterpartiet stämmer Bryssel om CETA! Det anses vara odemokratiskt och mot den tyska konstitutionen.

    ”EU TRADE DISASTER: Deal with Canada on the brink as German party SUES Brussels over CETA”

    https://www.express.co.uk/news/politics/690944/European-Union-CETA-trade-deal-Canada-peril-German-party-sue-EU

  76. 776
    Ingrid säger

    Georg W Skrev:

    Sverige är i behov av en totalreformation, en pånyttfödelse av sanningar och konsekvenser!

    Dagens samhälle är inte äkta! Det är lögner och illusioner som leder oss! Och det är våra barn som förstörs!

    – Som du uppskattar jag det som är ÄKTA… därför söker jag också hela tiden INSPIRATION på flera andra håll… – På den resan har jag funnit många människor som ger mig hopp om någonting bättre, och HOPP är definitivt något som kan bära vidare tillsammans med KRAFTEN OCH VILJAN att förändra tillvaron för våra barn, och för kommande generationer.

    – STORYTELLING engagerar mig också, och det är faktiskt – EN NY BERÄTTELSE – vi behöver, den gamla uttjänta mekanistiskt rationella, den är vi färdig med nu!

    – Här är en länk till en sida där det brukar komma intressanta inlägg rörande nya inspirerande ”berättelser”, och tankar rörande vägen framåt… – Och i detta virrvarr som ännu pågår i allas vår tillvaro med TTIP och annat, behöver vi lyftas upp för att finna TILLTRO FÖR EN MÖJLIG OCH BÄTTRE FRAMTID…

    https://newstoryhub.com/blog/

    Lyssna till vad Thomas Hübl förmedlar – och inspireras!

  77. 777
    Piltson säger

    Det praktiska följden av Bodebit 2 framgår av Bodebit 3:
    “Teknokrater och byråkrater kommer i framtiden kunna besluta utan nämnvärd parlamentarisk medverkan och kontroll över vittgående regleringarbete – t.ex. rörande etikettering av livsmedel eller tillstånd för nya kemikalier. (Bode, sid. 93)

  78. 778
    Piltson säger

    Sidhänvisningarna i Bodebitarna 1-3 tycks antyda att denna bok bör läsas baklänges. Allright, då kliver vi med Bodebit 4 direkt till de allra sista meningarna i boken för att sedan treva oss bakåt därifrån:

    “Varför låter sig våra folkvalda inskränkas, ja fråntas makten genom att ingå dessa avtal? Och varför stöder så många med ansvarskänsla och entusiasm ett projekt som innebär så många påtagliga risker och så få tydliga fördelar?”

    Frågor som Piltson funderat på i ett halvår utan att komma nånstans. Ännu finns inga begripliga svar.

    ”Många folkvalda i tyska förbundsdagen tycks ha beslutat sig för att ställa näringslivets intressen högre det allmänna bästa. … Vi måste rekommendera dessa folkvalda att stoppa TTIP och CETA, som försvagar medborgarnas och deras representanters inflytande och därigenom skadar demokratin.” (Bode sid. 231)

  79. 779
    Piltson säger

    Bodebit 5
    “Enligt vår analys är TTIP och CETA framför allt upplagda för att kväva, urvattna och fördröja varje regulatoriskt ingrepp. Tvingande behövliga nya regleringar och lagar kommer att gälla enbart när de inte inskränker europeiska och amerikanska koncerners affärsintressen. … Med TTIP och CETA kommer europeiska, US-amerikanska och kanadensiska koncernintressen att bli stadfästa som lag…“ (Bode sid. 228)

  80. 780
    Piltson säger

    Bodebit 6
    “Med TTIP och CETA, så som de nu framställs, vill globala koncerner upprätta ett regelverk som nästan uteslutande tjänar deras intressen till förfång för förbrukarna, arbetstagarna och många små och medelstora företag. Avtalen skulle innebära ytterligare ett ödesdigert steg mot en “maktkonform demokrati“, i vilken alla frihetsanspråk … skall underordnas globala koncerner. Vid behöver motsatsen.“ (Bode sid. 225-226)

  81. 781
    Piltson säger

    I Like Neil Young Skrev:

    innerligt hoppas.

    Att “innerligt hoppas“ skjuter inte långt. Hur många som än engageras för det, och hur innerligt de än hoppas, kan ingen effekt av detta förväntas. För det krävs att man agerar med tillgängliga rättsliga, parlamentariska och utomparlamentariska medel. Hoppet kan lämnas åsido.

    Till de rättsliga hör t.ex. att fastställa om de fasta privatdomstolar som skulle ersätta ISDS kan vara förenliga med Sveriges grundlagar och etablerat svenskt rättsväsen.
    Till de parlamentariska hör att få nån riksdagsledamot att motionera rörande CETA och dess “provisoriska“ tillämpning före ratificering.
    Till de utomparlamentariska kunde höra att upplysa medborgarna om vad det gäller, något som de konventionella medierna knappast har påbörjat.

  82. 782
    Ingrid säger

    TACK PILTSON för alla dina intressanta och väl underbyggda inlägg! – Jag läser och reflekterar, och undrar, som du – hur kan detta bara få fortgå? – Särskilt inlägg 781 är tänkvärt! – Så väsentligt, och adekvata punkter att diskutera vidare… framför allt vad gäller en koppling till det svenska rättsväsendet?

    – Här är en annan läsvärd text, vilket lyfter frågan – rörande vilka det är som agerar ”som ekorren i hjulet”:

    https://skiftet.org/nyheter/2015/12/ttip-lobbyn-kallar-dig-paranoid-och-irrationell:

  83. 783
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    Ja, och lägg märke till att detta skrevs på Skiftet redan innan Greenpeaceläckan kom och bekräftade hur rätt det var i varje punkt.

    Det enda jag saknar är effekten för lantbrukarna. Här pågår inom EU ett mödosant arbete att steg för steg få fram regler som visar respekt för tamboskap som ”kännande väsen” enl. EUs egen programförklaring för ett par år sedan. Med TTIP/CETA skulle detta stoppa tvärt, eftersom man måste rätta sig efter USA:s ännu sämre regelsystem. Bode ägnar detta ett helt kapitel (sid. 175-199), det kan jag inte göra rättvisa med brottstycken. Det borde översättas i sin helhet och tillställas varje svensk riksdgsledamot, varje svensk ledamot i EU-parlament och kanske t.o.m. några mediarepresentanter.

  84. 784
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    Ingrid, vet du hur det går till på slakterier i USA?

    Det beskrev vi på sid. 59-62 i boken ”Kulinaria” för ett par år sedan. Om TTIP/CETA går igenom skall man i EU visa respekt för USAs regelsystem, som alltså medger att kor som råkar snubbla på väg in i slakteriet får benen avsågade och släpas vidare med huggkrok, så att inte kön av slaktdjur skall sakta in.

  85. 785
    Piltson säger

    Klimatskydd och folkhälsa blir ”handelshinder”:
    ”Elected governments normally have the right and power to regulate and adopt laws for protecting the air, the climate and people’s health. The TTIP would turn this principle upside down. Companies will no longer face restrictions such as having to prove that their operations violate a country’s environmental legislation. Instead, the TTIP imposes the complete burden of proof on the Governments, who will have to prove that all their measures are ”necessary”, ”appropriate” and ”legitimate”.

    Mera här: https://www.theecologist.org/News/news_analysis/2987946/ttip_the_most_dangerous_weapon_in_the_hands_of_the_fossil_fuel_industry.html

  86. 786
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    TTIP would turn this principle upside down

    Bode ägnar gedigen uppmärksamhet åt denna omvända bevisbörda i samband med försiktighetsprincipen, t.ex. i Bodebit 7:

    “Försiktighetsprincipen innebär att ett företag inte får t.ex. lansera en ny kemikalie på marknaden förrän det kan dokumentera att den är oskadlig för människa och miljö – det är inte myndigheten som skall påvisa att den är skadlig. … Enligt försiktighetsprincipen åligger det alltså EU att ge sig på vad som skulle kunna vara en hälso- eller miljörisk även när det vetenskapliga bevisläget saknas eller är tvetydigt.“ (Bode sid. 141)

    Detta är en europeisk grundprincip, fastlagd i EU:s stadga.

    Men “i USA utförs normalt inte reglering för miljö- och hälsoskydd förrän myndigheten kan lägga fram grundliga bevis för att en produkt verkligen är skadlig.“ (Bode sid. 143)

    Hur dessa båda synsätt skall jämkas ihop är än så länge otydligt.

  87. 787
    Piltson säger

    Ingrid Skrev:

    Jag läser och reflekterar

    Ja, men hur många andra gör det, måntro?

  88. 788
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    dessa båda synsätt

    Temat utvecklas i Bodebit 8:
    “TTIP bör alltså förhindra att nya, olika skyddsregler beslutas på båda sidor av Atlanten – det är en central angelägenhet för förespråkarna, och det erinrar oss om Bertelmannstiftelsens kommentar om “kvalitetsstandard som handelshinder“ … I centrum för europeisk politik handlar det under TTIP inte längre om att utveckla skyddsnormer som utgår från försiktighetsprincipen; i centrum … står numera frågan hur de europeiska reglerna måste se ut för att gå ihop med de amerikanska reglerna.“ (Bode sid. 145).

  89. 789
    Piltson säger

    ”Varför ska en sådan extraordinär rättsform inrättas? Vad är det för fel på våra svenska, europeiska eller kanadensiska rättsväsenden? Varför ska storbolag ges möjligheter att överpröva demokratiskt fattade beslut? Det borde CETA-anhängarna Malmström och Freeland svara på.”

    Skriver två riksdagsledamöter i Göteborgs-Posten. Mera här: https://www.gp.se/nyheter/debatt/ge-inte-storbolagen-fritt-fram-1.3511939

  90. 790
    Piltson säger

    Det var en replik på detta bidrag av fru Malmström, https://www.gp.se/nyheter/debatt/eu-s-nya-handelsavtal-med-kanada-bryter-ny-mark-1.3506148

    som inte har ett ord om någon av de rätt många betänkligheter som vi försökt visa fram här.

  91. 791
    Jösses säger

    Titta på bilderna av de två kvinnorna. Malmström har ett glatt lite naivt uttryck. Freeland har ett snett låtsasleende, där finns rävar bakom öronen.

  92. 792
    Ingrid säger

    Jösses Skrev:

    Titta på bilderna av de två kvinnorna. Malmström har ett glatt lite naivt uttryck. Freeland har ett snett låtsasleende, där finns rävar bakom öronen.

    Hm, det verkar vara ett ovanligt ”rävrikt” år i år – har de månne ätit för mycket kolhydrater och socker, och på det viset förökat sin celldelning – ja nästan som jäst som bidrar vid bakning… ???

    – Ja vem vet 😉

  93. 793
    I Like Neil Young säger

    @ Ingrid:
    Åhhh – Stort tack till Ingrid för Neil-länken. Han är verkligen pissed off på sakernas tillstånd.
    Jag älskar att han fortfarande tar sin ”aktivism” på allvar och inte är rädd att använda sig av musikscenen som ett upplysningsforum. Tänk om det funnes fler artister som han just nu – det skulle verkligen, verkligen behövas.

  94. 794
    Piltson säger

    Merkel upprepar sitt stöd för TTIP och ingen tycks vilja ställa de frågor som hon skulle få svårt att besvara. Varje Bodebit ovan kunde läggas till grund för en viktig fråga, men sådana frågor ställer medierna inte.

    https://www.ivpressonline.com/news/apgeneral/germany-s-merkel-us-trade-deal-absolutely-in-eu-interest/article_e7546b7d-546c-5b07-9c1c-fb5e402521d0.html

    1,6 miljoner tyskar har skrivit på kampanjen stop TTIP men det bekymrar henne inte.
    https://stop-ttip.org/?noredirect=en_GB

    Hennes ekonomiminister Gabriel är nu mera tveksam, men de dryftar inte öppet sina motsättningar.

  95. 795
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    Varför ska en sådan extraordinär rättsform inrättas?

    Idén att upprätta skiljedomsnämnder som står över lokalt rättsväsen och lokal politik tillkom på 1950-talet för att locka investeringar till s.k. utvecklingsländer. De skulle skydda investerare mot hotet av bli exproprierade i politiskt oroliga länder med opålitligt rättsväsen. Bodebit 9:

    ”De fattiga ländernas risk att bli dömda till skadestånd och förlora en del av sitt självbestämmande uppvägdes av chansen att dra till sig investeringar.” (Bode sid. 114)

    Så det var OK för Afrika och Latinamerika den gången. Men det gällde bilaterala avtal mellan två stater. TTIP knyter upp 27 länder som vart och ett förlorar en del av sin självständighet. Och det är länder utan politisk oro men med fungerande egna rättssystem. Så varför?

    En anledning kan vara att det blir bekvämt för dem som vill klaga. De behöver inte sätta sig in i 27 olika rättssystem och kan förlita sig på ett eget, som inte sysslar med annat än just sådana klagomål. Men priset för detta blir enormt. Bodebit 10:

    ”…egentligen ofattbart. Självständiga stater med demokratisk författning ger sig med investeringsavtalen frivilligt in i rollen som skadeståndspliktig svarande, och detta bara för att de gör vad de har till uppgift, nämligen att stifta lagar för och i uppdrag av sina egna medborgare.” (Bode sid. 111)

  96. 796
    Piltson säger

    Vi erinrar oss hur en ISDS-process går till.

    Vardera parten utser en skiljedomare. Dessa båda kommer överens om en tredje. Överläggningarna inom nämnden (den bör inte kallas “domstol“) är hemliga och parterna får inte komma till tals.

    Besluten är slutgiltiga och kan inte överklagas, för det finns ingen överordnad rättsinstans. Besluten är också hemliga, om en av parterna vill det. Det kan t.o.m. vara hemligt att det överhuvud taget pågår en process, om en av parterna vill det. Det kan alltså pågå processer och fattas beslut som vi aldrig får veta något om.

    Och hur framgår dessa hemliga skadestånd i statens kostnadsredovisning?

    Det förblir oklart. Men här frångås rättsprinciper som går tillbaka till Magna Charta. Bode citerar Axel Flexner, pensionerad professor i internationell rätt, Bodebit 11:

    “Dessa regleringar strider på flera sätt mot tyska grundlagen. Statens demokratiskt grundade makt läggs under främmande herravälde, rättsrutiner förvrängs, staten tvingas att favorisera utländska affärskontakter och diskriminera mot inhemska, och EU-unionen medges ett självsvåld som inte har täckning i EU-avtalen. De torde inte heller kunna förenas med andra staters författningar, nämligen dem i USA.“ (Bode sid. 112)

    Detta bekräftades av Jürgen Bochert, domare vid socialrätten i Hessen, Bodebit 12:

    “Det handlar om ett avtal som genomdriver globalt investeringsskydd genom att fjättra demokratiska risker.“ (Bode sid. 113)

    Vi påminner om att ISDS ingår i CETA, som kommer upp för ratificering av Sveriges riksdag men skall tillämpas “provisoriskt“ före ratificering. Det tycks lämpligt att utesluta svensk ratificering genom riksdagsbeslut redan idag.

  97. 797
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    citerar Axel Flexner

    Nej förlåt, han heter Flessner. Härmed hans synpunkter i original:
    ”Sie bringen die demokratisch begründete Staatsgewalt unter Fremdbestimmung (1), verdrehen die Garantie des Rechtsweges (2), zwingen den Staat zur Ausländerprivilegierung und Inländerdiskriminierung (3) und enthalten eine Selbstermächtigung der Europäischen Union (EU), die dieser nach den EU-Verträgen nicht zusteht (4).”

    Och för dem som står ut med tysk juridisk jargong, här är hela hans ställningstagande inkl. fotnoterna: https://verfassungsblog.de/ttip-und-das-verfassungsrecht-2/

  98. 798
    Piltson säger

    Livsmedelsindustrin har hört till de livligaste förespråkarna för TTIP, får vi lära oss i en ny analys av CEO, känd som förnuftets ledande representant i Bryssel.

    Men varför?

    Naturligtvis för att den då inte behöver ängslas för förlamande nya regleringar – t.ex. skatt på socker eller rättvisande näringsdeklarationer på matpaketen.

    Här skall vi ägna lite uppmärksamhet åt detta alster de närmaste dagarna, för här nämns både LCHF-rörelsens speciella hatfigur, herr Keys och dess före detta hjälte John Yudkin, en hederlig professor som var tidigt ute men nu är nästan glömd.

    Tills vidare bara ett utsnitt om hur Mexiko råkade illa ut under NAFTA, TTIP:s rent amerikanska motsvarighet:

    ”The bitter taste of free trade – Mexico’s cautionary tale highlights which risks free-trade treaties such as TTIP and CETA could pose to EU member states that adopt sugar taxes. Like Mexico, they could be subject to repeated damage claims from multinational companies for creating ‘illegal barriers to trade’ and be liable to pay out millions in taxpayer’s money awarded by private arbitration tribunals. Unsurprisingly, the food and drink industry on both sides of the Atlantic has been one of the biggest proponents of TTIP.”

    Hela rapporten här: https://corporateeurope.org/sites/default/files/a_spoonful_of_sugar_final.pdf

  99. 799
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    Mexico’s cautionary tale

    Så hur gick det för Mexiko?

    Det berättas på sid. 9 av den rapport vi hänvisade till. “Frihandelsavtalet“ NAFTA hade gjort sockerdricka från USA mycket billigare, och i Mexiko insåg man att detta var en faktor i den epidemi av barnfetma som hade drabbat landet.

    Så man införde skatt på majssirap (HFSC), det socker som används i sådana drycker. Det slog an. Tre sockerfirmor stämde under ISDS och det blev skadestånd och processkostnader på totalt 185 miljoner dollar.

    NAFTA slog till på tre sätt. Lägre priser, fetare barn och höga kostnader. Trots det infördes 2014 en ny skatt på sockerdricka av alla slag.

    Vilka ISDS-effekter det har kommer att visa sig senare. Men nog borde väl dessa erfarenheter mana till funderingar rörande TTIP och CETA?

  100. 800
    Piltson säger

    Efterhand förlorar man översikten. TTIP har nu ägnats åttahundra kommentarer. De hot som detta ”frihandelsavtal” innebär har blivit ganska grundligt framvisade, men det har blivit otympligt. Så vi har selekterat en tiondedel av kommentarerna, dem som just nu tycks av centralt intresse.

    Härmed hänvisningar till den första halvan av denna nedbantade kommentarföljd. Den andra halvan kommer senare idag. Här kommer man till det första kommentaren i sviten:

    https://annikadahlqvist.com/2016/05/03/demonstration-mot-ttip-i-hannover/comment-page-1/#comments

    4 4/5 ”TTIP innebär att icke folkvalda personer förhandlar bort sina regeringars självbestämmanderätt”
    17 4/5 Hör Malones föredrag, en timme
    21 4/5 Amerikanska slaktmetoder
    37-39 6/5, 59 8/5, 67 9/5, 73 9/5 TTIP-protokollen en statshemlighet
    45 7/5 ”EU-kommissionens lugnande försäkringar går inte ihop”
    55 8/5 ”Gräsrotsrörelser är eniga om att vi står inför ett katastrofalt skifte”
    61 9/5 USA:s snuskiga förhandlingstaktik
    84 9/5 Medborgargrupper skriver till fru Malmström
    107 10/5 Fler medborgargrupper aktiva
    112 11/5 ISDS ett hot mot rättsstaten
    118 11/5, 122 12/5 En gång godtaget kan TTIP aldrig sägas upp
    145 12/5 Hemliga skadestånd
    147 13/5 Nobelpristagare Stiglitz om TTIP
    153 13/5 Sveriges folk skiter i sitt eget öde
    158 13/5 War on Want rapport om TTIP
    164 14/5 Skillnader i normer i USA/EU
    166 15/5 CETA blir bakvägen till TTIP
    169 15/5 EU-kommissionens egen Lady Macbeth:
    171 16/5 Folklig opposition allt större
    180 17/5 Giftlagstiftning i USA/EU
    222 20/5 Faktiskt i svensk press också
    223 29/5 Politisk fråga förvandlas till en fråga för jurister
    238 20/5 USA vägrar kompromissa
    243 22/5 Så funkar ISDS
    248 22/5 NAFTA borde vara varnande exempel
    251 23/5 Viktiga frågor som aldrig ställs
    252, 255 23/5 Opposition även i USA
    267, 270 20/5 En riksdagsman som fattat
    307 2/6 ”Folkbildningsuppdraget var gigantiskt”
    314 2/6 Svensk press lamslagen, men inte brittisk
    317 2/6 ”Regleringssamarbetet är ett sätt att hjälpa storföretagen”
    320 2/6 Vad är ”populism”?
    330 3/6 Hot även mot bestående formuleringar!
    341 4/6 Svensk journalist har förstått
    356 5/6 Alla argument på elva minuter från Wikileak
    369 6/6 EU-kommissionens nazistiska bakgrund
    376-378 6/6 TTIP-fria zoner runtom i EU
    386 7/6 Värmlands Folkblad har förstått
    388 7/6 Ensam riksdagsmedamot har också fattat
    393 8/6 Jordbrukarna kanske första offret
    396-399 8/6 Amerikanska småbrukare djupt oroade

    Här tror vi att ovanstående kan vara av intresse för svenska presspersoner, TV-pratare och lagmakare och har ingen invändning om någon vill sprida det till sånt folk.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa