Demonstration mot TTIP i Hannover

I Süddeutsche Zeitung.
90000 människor (enligt arrangörerna, 35000 enligt polisen)  marscherar mot TTIP i Hannover.

 

Comments

  1. 1

    Hoppas på många marscher – i många länder.
    TTIP Nej Tack!!

  2. 2

    Jag hoppas att britterna röstar för att gå ur EU framöver. Då faller hela skiten ihop som ett korthus. Det är på tiden att vi blir av med centralstyret där makten flyttas så långt bort från folket som möjligt.

  3. 3
    Docent Göran säger

    Ibland undrar jag vad det är för ”fel” på Sverige i jämförelse med andra europeiska länder.

    Är vi ett ”fegt” släkte som inte vågar vara något annat än politiskt korrekta? Förra året förvånade mig också att vi bara var tre stycken LCHF-are som deltog i Marschen mot Monsanto i Göteborg och den ”matförgiftning” som vi ständigt utsätts för.

  4. 4
    Piltson säger

    Detta läste vi i SvD igår:

    ”Skillnaden är stor mot Sverige där de stora partierna, den tidigare alliansregeringen och den nuvarande röd-gröna regeringen, är överens om att ett handelsavtal skulle vara bra, och öka svenska och europeiska möjligheter att exportera varor och tjänster till USA. Också svenska fackföreningar är i grunden positiva till förhandlingarna, och skiljer därmed ut sig från fackföreningar i andra länder. ”

    Om det stämmer så beror det på att folkupplysningen har fungerat sämre i Sverige än på andra håll. TTIP innebär att icke folkvalda personer förhandlar bort sina regeringars självbestämmanderätt i centrala frågor, inte bara handelsfrågor utan även rättsliga frågor tack vare systemet med tvistlösning genom skiljedomstol med beslut utan öppen motivering och utan möjlighet att överklaga.

    TTIP går inte ihop med begreppet demokratisk rättsstat. i denna belysning är det ett mindre ärende att länderna tvingas godta amerikanska metoder rörande miljövård, djurskydd, slakterihygien, jordbruksregler och livsmedelskvalitet. Om det går igenom måste Sverige överväga möjligheten att lämna EU – kanske i samarbete med britterna?

  5. 5
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    länderna tvingas godta amerikanska metoder

    Lägg märke till hur USA i dessa ”förhandlingar” vill tvinga på Europa ett beroendeförhållande gentemot USA som USA aldrig skulle godta för egen räkning.

  6. 6
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    beroendeförhållande gentemot USA

    Även TTIP lär innehålla paragrafer om ”investeringsskydd”. I liknande avtal som USA har med Kanada och Australien har man funnit att det blir dyrbart och obekvämt när amerikanska privatföretag stämmer staterna under denna regel för avgörande i skiljedomstol utan möjlighet att överklaga.

  7. 7
    Krokusblomma säger

    Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

    TTIP Nej Tack!!

    Här har en grön brittisk politiker uttryckt detta mera utförligt. Föredraget är 90 minuter långt och känns bitvis lite degigt, men han är mycket välinformerad och rätt underhållande.

    https://www.youtube.com/watch?v=6fDCbf4O-0s

  8. 8
    Lars Bern säger

    Läs även gärna vad jag har skrivit om TTIP på min blogg: https://anthropocene.live/2016/05/03/en-politisk-adel-ur-takt-med-folket/

  9. 9
    I Like Neil Young säger

    Kolla väldigt noga och spetsa öronen om hur det gått för Kanada – man kan gråta för mindre

    https://www.svtplay.se/video/7078993/frihandelns-pris/dokument-utifran-frihandelns-pris-avsnitt-1

  10. 10
    kicki säger

    @ I Like Neil Young:

    Man har låtit sig manipuleras av starka intressen och sålt sig för en grynvälling. Verkligen förhatligt för en LCHFare 🙂

  11. 11
    Lars Henrik säger

    Jag tror att vi i Sverige har passiviserats genom vår myndighetstilltro. Kanske handlar det om ett folkhemsbygge som gått lite för långt, eller snarare som tagit lite fel väg? Vi är nog inte fega men vi tror att ”samhället” tar hand om de stora problemen och frågorna åt oss. Med upplysta och självständiga politiker och en självständig tredje statsmakt hade nog detta fungerat. Men man har godtroget släppt in räven i hönsgården överallt…

  12. 12
    Lars Henrik säger

    Jag tror som Piltson här ovan att en bättre ”folkupplysning” hade kunnat stämma i bäcken men jag antar också att mottagarna måste se en nytta med att själva ta kommandot över sitt skepp s a s.

  13. 13

    DN Debatt 27/3-15 – Regeringen måste ta kritiken mot handelsavtalet på allvar: ”Syna TTIP. Det nya handelsavtalet mellan EU och USA öppnar för att företag ska kunna stämma stater för demokratiskt fattade beslut.”

    Vettigt eller fullständigt förryckt ?

  14. 14
    Krokusblomma säger

    Josef Boberg Skrev:

    fullständigt förryckt ?

    Ja, det ser ut så på ytan, men det finns åtskilliga exempel som visar att det går till så. Under regeln om investeringsskydd, BIP, får en stat inte ändra lagar, t.ex. om miljövård. folkhälsokrav, läkemedel, livsmedelskvalitet, etc. om detta skulle äventyra en uländsk investors framtda förtjänstmöjligheter – exproprieruing av framtiden.

    Malone berättar t.ex. om hur Quebec införde en lag som förbjöd fracking, blev stämd av en investor och förlorade. Inte i en domstolsförhandling utan i en skiljedomsnämnd där Quebec inte fick argumentera, inte kunde få veta hur nämnden tänkt och inte kunde överklaga. Det pågår f.n. flera tusen sådana ärenden under ”frihandelsavtal” som USA överenskommit med sina grannstater.

    De andra länderna har förhandlat bort sin självbestämmenderätt och sina domstolars auktoritet. I Latinamerika hr de gort det under ekonomiska påtryckningar från en mycket rikare stat, men ERuropa är inte så fattigt att sådana påtryckningar bör vara ineffektiva. Lyssna till vad Malone säger om BIT ungefär mellan 15 och 20 minuter in i föredraget.

  15. 15
    ByPass x2 säger

    Den som läser boken Sions Vises Protokoll av Lars Ulwencreutz inser snart vem/vilka som ligger bakom den vansinniga NWO-agendan varav TTIP bara är en liten del av programmet.
    Boken ger en skrämmande men kristallklar big-pcture-version av verkligheten — den verklighet ful-media och etablissemanget ständigt döljer och/eller förskönar — och många Aha-upplevelser dyker upp när flera ”ologiska” bitar faller på plats.

    Boken är självfallet censurerad av samtliga förläggare i Sverige, men jag köpte den här:
    https://www.bookdepository.com/book/9781409218791?a_aid=bf

    Värd varenda krona!

  16. 16
    Krokusblomma säger

    Lars Bern Skrev:

    Läs även gärna vad jag har skrivit om TTIP

    Ja, jag tar mig friheten att saxa två bitar ur denna text:

    ”Avtalet innehåller klausuler som t.ex. ger skurkföretag som Monsanto och CocaCola rätt att stämma vårt land och få ut skadestånd om vi väljer att stifta lagar som inte ligger i deras intresse. En lag mot t.ex. Monsantos GMO-grödor och giftiga bekämpningsmedel kan stoppas p.s.s. som en lag om att införa en sockerskatt av hälsoskäl som skulle skada CocaColas intressen.”

    ”Så fort avtalen är på plats kommer de att leda till en bred avreglering som sätter nationella lagar och regler ur spel. Däribland lagar som skyddar människors hälsa och mänskliga rättigheter, som t.ex. Big Pharmas kemiska preparat och digitala copyright-regler samt skydd för arbetsrätt och miljö.”

    Det stämmer precis med var Malone säger om demokratins död i det föredrag vi hänvisade till i 7 härovan. Och det finns alltså exempel från Kanada, Latinamerika ioch Australien som visar att det komemr att gå till så.

  17. 17
    Piltson säger

    Krokusblomma Skrev:

    ”frihandelsavtal” som USA överenskommit med sina grannstater.

    Ja, ett halvt sekel efter att de gamla kolonierna fick sin frihet från herrarna i Storbritannien, Frankrike och Portugal tar nu en ny typ av kolonialism form. USA:s regering tvingar fram avtal som gör det möjligt för amerikanska storkoncerner att ta över delar av andra länders ekonomi, autonomi och rättsväsen.

    USA förhandlar rörande sådana avtal även med Indonesien och stater i Afrika Titta här.

    https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_free_trade_agreements

    Man medger öppet att den stora fördelen med dessa avtal inte är bortfallet av tullar och avgifter utan s.k. non-trade regulations, alltså möjlighet till privatföretags ingrepp i andra länder med hänvisning till internationell lag utan inblandning av vare sig politik eller lokala domstolar.

  18. 18
    Krokusblomma säger

    Piltson Skrev:

    godta amerikanska metoder

    I början av föredraget hänvisar Malone till kycklingar som exempel på kontrasten mellan amerikansk och europeisk grundsyn för livsmedelshantering.

    I Europa gäller principen ”från gården till gaffeln” – i hela kedjan mellan äggkläckning och servering vill man säkerställa att inget hälsovådligt inträffar. Det gäller alltså hantering av nya kyckllingar, uppfödning, transport till slakt, slakt, förpackning etc. I USA skiter man i kedjans tidigare moment och bekymnrar sig bara om slutprodukten, som doppas i klor för att åtgärda vad som ev. hänt tidigare.

    Vill vi godta sånt i Europa? Det skulle bli nödvändigt, säger Malone, eftersom våra hönserier annars skulle slås ut ur marknaden. Och liknande motsättningar råder inom hela livsmedelsbranschen.

  19. 19
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    amerikanska metoder

    Har någon sett juvret på en amerikansk ko som hormonbehandlats för att ge mer mjölk?

    Jag hade en bild av ett sådant för boken ”Kulinaria”, men förlaget ville inte ha den med för det såg så läskigt ut., Skulle gärna meddela den här om jag visste hur man får in bilder.

    Efter två ärs hormoniserad mjölkproduktion är korna så utmattade att de måste sändas till slakt. Vill vi ha sånt i Europa? Det skulle kanske bli nödvändigt under TTIP.

  20. 20
    Stefan säger

    Här kan man påverka lite gnm namnunderskrifter.

    https://skiftet.org/kampanj/ttip

  21. 21
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    amerikanska metoder

    Beträffande slaktmetoderna ber jag att få citera mig själv:

    “…trycket i slaktpistolerna skall vara så lågt att kroppens blodsystem inte kan sprängas, eftersom det skulle sänka köttpriset. Att detta låga tryck inte räcker till för att bedöva kon bekymrar inte så länge man får förvarning och hinner skruva upp trycket innan inspektör anländer…. Risken för olycksfall kan man upphäva med ett snitt som tvärsnittsförlamar kon. Då kan hon inte sparka omkring sig men kan fortfarande känna skräck och fysisk smärta … Ibland fastnar en ko med benet mellan plankorna i gången upp till slaktbanan. …[då] rusar en medarbetare fram med maskinsåg. Sedan släpas hon vidare med en huggkrok, som sätts an i överkäken eller anus beroende på hur hon fallit.“ (sid. 60-62)

    Vill vi köpa kött som frambringats på detta sätt? Skall vi godta avtal som kan tvinga Europas slaktare att arbeta så av konkurrensskäl?

  22. 22
    Krokusblomma säger

    Här finns alla papper som Greenpeace offfentligjort, uppdelade i 16 avsnitt. Vi rekommenderar specielllt dem som handlar om jordbruk /Agriculture) och tvistlösning (Dispute settlement).

    https://www.ttip-leaks.org/

  23. 23
    Piltson säger

    Om TTIP går igenom kommer det inte att kunna ändras, påpekas här i Tyskland. En ändring förutsätter ratificering av alla berörda länder, något som vore väldigt osannolikt, eftersom där alltid kunde finnas någon som såg en nackdel i ändringen. Detta illustrerar hur så mycket av EU handlar om kosmetik: man kamuflerar det faktum att länderna kan ha disparat olika intressen.

    Och läs vad Guardian skriver om TTIP idag:

    https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/may/05/protest-never-changes-anything-derailing-ttip-trade-agreement

  24. 24
    Krokusblomma säger

    Farhågorna rörande miljövård, hälsopolitik, jordbruk etc. stämmer inte, eftersom sådant explicit uteslutits från uppdraget, påpekade Cecilia Malmström.

    Jo, men FÖRHANDLARNA RÄTTAR SIG JU INTE EFTER SITT MANDAT, påpekar Greenpeace, Det framgår tydligt av papperen och det var själva orsaken till varför man tog detta unika initiativ. Så nu förstår vi varför de måste hållas hemliga.

    Frankrikes president betonade igår att han inte kommer att skriva under på TTIP i den form som Greenpeace avslöjat. Därmed uppstår frågan om det kan vara någon idé att fortsätta “förhandla“.

  25. 25

    Här i vår lilla värld hos Annika känner vi en tillförsikt att den sanna informationen kommer oss till del. Vi samarbetar med miljontals ideellt engagerade människor världen över. Många människor ser det som sin livsuppgift att stoppa det här beslutet som uppenbarligen är ett samarbetsavtal, som innebär att demokratiska principer, som vi människor ser som självklara sätts ur spel. Till förmån för investeringars självklara rätt att vara skyddade i ett annat land. Liksom den förväntade vinsten!

    Sverige och Nordeuropa bygger sina rikedomar med kapital från exportmarknaden. Därför har det ingåtts en ohelig allians mellan industriidkare och deras välavlönade anställda (facket) att stödja försäljningen av deras produkter enligt den globala friliberala ekonomiska filosofin. Jag tror även Sverige förväntar sig att ha ett juridiskt skydd för sina investeringar utomlands och vi vill även ha ersättning för den förlorade förväntade vinsten (se Vattenfall, kärnkraft, Tyskland).

    Svenska industriintressen har traditionellt varit engagerade i den politik som förts i landet och har därför personligen infiltrerat alla politiska partier för att stödja sina personliga ekonomiska intressen. Därför har vi en borgerlighet i detta land OCH Nordeuropa som tillsammans med sina anställda sossar/facket kommer att genomdriva detta avtal, trots vad alla informerade alternativa människor säger.

    Det är helt enkelt bra för våra affärer och de som är så osolidariska att de köper utländskt producerade varor. Är de som bär skulden för att vi får den globala lågkvalitativa maten i våra livsmedelsaffärer. Som gör vår matproduktion dyr och onödig. De obildade fattiga bär skulden.

    Svensk massmedia, som ägs av samma ekonomiska intressenter har uppenbarligen strikta direktiv att undvika den här debatten eftersom den inte tål att synas. Nu blev det en läcka och omedelbart gick borgerligheten till attack för att balansera den debatt, som förväntades. Annars Total Tystnad!

    Det ska bli oerhört spännande att se om det är de rika 10% och deras ekonomiskt köpta frihandelsunderhuggare som vinner den här kampen eller vi informerade och ideellt engagerade? Jag skulle bli oerhört förvånad om vi lyckats stoppa Midgårdormen precis som den skall ta sista tuggan av vår demokrati. Det globala kapitalet har förmodligen redan vunnit denna kamp, säger min dystopi.

  26. 26

    Från SVT.se:
    Den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung har också fått ta del av läckta förhandlingsdokument.

    Tidningen skriver att USA vill att hormonbehandlat kött och genmodifierade grödor lättare ska få säljas till EU. Om inte EU öppnar för import hotar USA med att ta bort aviserade lättnader för europeiska biltillverkare.

    I förhandlingarna diskuteras om det ska räcka att säkerhets- och standardtester på bilar bara görs inom EU och europeiska tillverkare skulle slippa att upprepa de komplicerade testerna i USA. Men för att genomföra detta kräver USA:s förhandlare möjlighet att exportera mer jordbruksprodukter, alltså också GMO-grödor och hormonbehandlat kött.

  27. 27
    Piltson säger

    @ Georg W:
    Ja, och misstanken är att just sådan förhandlingstaktik drev igenom avtalen med Mexiko och nu används mot Brasilien och andra länder i Latinamerika och Afrika (se kartan vi hänvisade till i 17 ovan) . Man använder angrepp på vedertagna LOKALA regler och värdesystem som påtryckningsmedel för att mjuka upp motparten.

    Ganska snuskigt. Men flera av dessa länder står/stod ensamma var och en för sig mot en jätte som man redan var beroende av. Det borde inte behöva fungera mot ett enat Europa. Själva idén med EU var ju att slippa sånt här! Men både Sveriges regering och Cameron i Storbritannien uttalar sig nu FÖR avtalet – varför är oklart det måste betyda att de inte ordentligt satt sig in i frågorna. Vi kan bara hoppas på att motståndet i Frankrike stjälper hela saken.

  28. 28
    Krokosblomma säger

    Piltson Skrev:

    Sveriges regering och Cameron i Storbritannien uttalar sig nu FÖR avtalet

    Trettiofyra minuter in i det föredrag som vi hänvisade till i 7 ovan kommer Malone med ett citat från en internationell jurist som själv är verksam som skiljedomare: “Jag häpnar ständigt över att självständiga stater över huvud taget går med på skiljedom – tre privatpersoner ges makt över alla beslut av regeringar och domstoklar utan möjlighet att överklaga …“

    Lyssna själv till resten. Det är den nya kolonialismens främsta verktyg – inte pålagt av någon högre makt utan framförhandlat för att själv bli en högre makt utan återvändo. Och det skall alltså bli systemet för biläggning av tvister inom TTIP.

  29. 29
    I Like Neil Young säger

    Nämmenlugn nu – det är ingen fara på taket. Lita på Cecila Malmström nu.

    Ni kommer väl ihåg vad bra det vart med EU? Det var samma propaganda där.

    Vad hände? , Ohanterliga flyktingströmmar , Tiggare i vartenda Gathörn , Vägpirater , Öppen Bro för vapen och droger..

    Ja..ja lita på Cecila nu …..inte kommer Svenska staten (folket) att bli stämda av nån mulimiljardindustri inte….och inte heller kommer våra folkvalda att ta stämningshotet i beaktande när man ska stifta nån ny regel eller lag eller ta nåt beslut….nä..nä.Vi är Svenskar vi – och vi står upp för rättvisa , frihet och likavärde.

  30. 30
    Piltson säger

    I Like Neil Young Skrev:

    ta stämningshotet i beaktande när man ska stifta nån ny regel eller lag eller ta nåt beslut

    Men men, det gäller inte bara miljöfrågor, djurskötsel, livsmedelshygienm, etc.. Tänk på möjligheterna att driva egen konjunkturpolitik!

    Under det bilaterala investeringsskyddet, BIP, får villkoren för avkastning inte ändras från den dag då en utländskt företag gör en investering i landet. Ändring av diskonto eler valutakurs, en statlig satsning eller kanske en räddningsaktion av den typ som britterna nu överväger för stålindustrin…?

    Nej, allt sådant kan ju åberopas, det går till skiljedom utan möjlighet att vare sig argumentera eller överklaga. Vore kul att få veta hur Cecilia tänkt sig detta.

  31. 31
    I Like Neil Young säger

    @ Piltson:
    Så då får dom alltså inte bara makten över vår miljö och hälsa utan även över vår penningpolitik?
    Fattar jag dig rätt?

  32. 32
    Krokusblomma säger

    Piltson Skrev:

    Vore kul att få veta hur Cecilia tänkt sig detta.

    När Greenpeace hade offentliggjort sina papper måste Malmström säga något. Det gjorde hon här:

    https://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1492

    Lägg märke till hur hon undviker Greenpeace´s centrala ärende, nämnt i 24 ovan, och istället upprepar sina tidigare lugnande försäkringar. Ser heller ingen anledning att på grund av Greenpeace ställa sig till förfogande för en mediaintervju.

  33. 33
    Piltson säger

    :
    I Like Neil Young Skrev:

    Fattar jag dig rätt?

    Ja, såvitt jag förstår Malone. Lyssna på honom c:a 23 minuter in i föredraget.

    https://www.youtube.com/watch?v=6fDCbf4O-0s

    En av de tre i skiljedomsnämnden utses av den berörda staten. Men enligt Malone fungerar det i praktiken så att det klagande företaget är kraftigt favoriserat och oftast vinner. Han sade nåt om detta alldeles vid slutet.

  34. 34
    Konsument i Sverige säger

    Sveriges Radio P1 – Ekonomiekot – lördag 7/5
    https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/714951?programid=3626

    ”Finns det liv i svensk livsmedelsindustri?”

  35. 35
    Piltson säger

    @ I Like Neil Young:
    Vi har förtvivlat sökt efter material som kunde visa i vad mån man i Sverige överhuvud taget
    känner till vad som pågår. Nu på morgonen hittade jag en bit hos Sveriges radio från 2/5, ur vilken jag ber att få saxa lite:

    ”Medan USA:s ståndpunkt är att en produkt anses säker tills någon bevisat motsatsen, tänker EU nästan tvärtom. EU har skyddsregler mot sånt som kan medföra risker för konsumenter och miljö, till exempel förbud mot kött från hormonbehandlade djur och regler för märkning av genändrade produkter i maten.

    Både USA och EU har hävdat att USA ska respektera EU:s synsätt, och sagt att miljö- och konsumentorganisationernas oro är obefogad.

    Men enligt tyska medier visar de läckta dokumenten tydligare än tidigare varit känt, hur USA ligger på för att EU ska släppa efter på försiktighetsprincipen. Bland annat sägs att USA hotar med att europeiska bilar kan få hårdare exportkontroller om inte EU går med på att köpa mer amerikanska jordbruksprodukter.

    EU:s förbud mot djurförsök i kosmetikaindustrin är en annan stridsfråga i förhandlingarna, enligt de dokument Greenpeace kommit över.”

    De stämmer med vad vi fick lära oss av Malone och vad som skrivits i SZ, den europeiska tidning som mest energiskt förföljt denna fråga.

  36. 36
    Krokusblomma säger

    Stefan Skrev:

    påverka lite genom namnunderskrifter.

    Det förekommer diverse kampanjer. Här är en kampanj mot TTIP och CETA tillsammans.
    CETA är ett liknande avtal som USA har med Kanada och som redan vållat elände där. Man har fått ihop 3,5 miljoner underskrifter

    https://stop-ttip.org/?noredirect=en_GB

  37. 37
    Piltson säger

    @ Krokusblomma:
    Ha!

    I en notis i metarialet om CETA enligt ovan, daterad 4 april 2016, hittar jag frasen ”without parliamentary consent.”

    Man försöker i Kanada samma trick som i Berlin. Dår skulle lagstiftarna få läsa TTIP-protokollen på amerikanska ambassadens läsesal men inte kopiera något och enbart efter att ha avlagt tysthetslöfte. Vi skrev om detta på Newsvoice:

    https://newsvoice.se/2015/10/23/hanteringen-av-ttip-i-tyskland-det-galler-att-inte-avsloja-for-mycket/

    Reglerna luckrades en aning sedan förbundsdagens talman protesterat. Behandlas svenska lagstiftare också så? Finner de sig isåfall i det?

  38. 38
    Ingrid säger

    Hej,
    till Alla Er som Informerar i denna tråden gällande TTIP mm, och ett Enormt Stort Tack för att ni finner vidare länkar till allt djupare förkovran – jag uppskattar er innerligt mycket.. Själv är jag så engagerad i problematiken, att när jag vaknade i morse, var jag i färd med att skriva en text här, ännu i sovande tillstånd… Det ni kan väl kallas engagemang om något..

    – Vår kost är väsentlig, och i skenet av hur avskyvärt bedrövligt vår värld hanteras utifrån girighetens alltmer slukande intressen – måste vi GRÄSRÖTTER – föra vår demokratiska talan på alla möjliga sätt!

    Tack – Krokusblomma @ 36 – för länken för påskrift av protest! – jag skrev på, och anmälde mig för ytterligare information. – Då kunde jag även ta del av följande: https://stop-ttip.org/blog/barcelona-meeting-of-ttip-ceta-and-tisa-free-zones/

    Att politik pågår ’bakom totalt stängda dörrar’ är fasansfullt… – UPP TILL KAMP FÖR LIVET ALLA GRÄSRÖTTER…

  39. 39
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    läsa TTIP-protokollen på amerikanska ambassadens läsesal

    Förlåt, jag minns lte dåligt. Det var i första vändan bara 139 regeringstrogna tjänstemän, som inbjöds att läsa protokollen på ambassaden fyra timmar i veckan.

    När talmannen protesterade släppte man in folk från Bundestag, men enbart från regeringspartiet, och de fick skriva på att de insåg att om de spred informationen så var det avslöjande av statshemlighet med tänkbart fängelsestraff. Inga från oppositionen och givetvis inga från medierna.

    Nej, jag dillar inte, så var det i höstas. Sedan dess har det talats om att TTIP eventuellt kan träda i kraft vid första undertecknande, utan ratiificering eftersom det vore krångligt med så många länder.

    Det handlar här om ett övergrepp som sätter demokratiska grundprinciper ur spel. Jag känner inte till något motsvarande i västeuropeisk historia sedan jag gick i småskolan. Så de folkuppror som nu pågår – Ingrid hänvisade just till det i Barcelona! – är förfärligt viktiga. Vi väntar oss lite mer från Sverige, det land som den tyskfödde Engelbrekt fick tillbaka på rätt köl för sexhundra år sen.

  40. 40
    Ingrid säger

    Ytterligare länkar på temat GMO & TTIP:

    https://www.facebook.com/Skiftet.org/videos/10156954427190647/?video_source=pages_finch_main_video

    https://corporateeurope.org/pressreleases/2016/04/commission-fails-regulate-new-gmos-after-intense-us-lobbying

    https://corporateeurope.org/food-and-agriculture/2015/11/efsa-and-member-states-vs-iarc-glyphosate-has-science-won

    –> Det är skrämmande vilken lobbyism som förekommer rörande både GMO och TTIP – och inget är för *folkets bästa*… – Nu har det nog nått den totala bottennivån vad gäller girighet… – Var finns etiken som borde genomsyra alla beslut… ???.. Inte nog med att allas våra liv och tillvaro sätts på spel, det handlar även om risker för de som är giriga – men så långt förmår de inte att tänka… !!!

  41. 41
    Krokusblomma säger

    Krokusblomma Skrev:

    CETA är ett liknande avtal som USA har med Kanada

    Nej, det var lite fel. CETA gäller mellan EU och Kanada och sägs vara slutförhandlat. Det skall nu ratificeras. Det betyder att US-koncerner med verksamhet i Kanada kan tvinga på Europa amerikanska regler genom en bakdörr, t.ex. Monsanto med GMO. Läs här om det:

    https://en-2.know-ttip.eu/ceta-2/

    Helt bortsett från TTIP är det alltså viktigt att genom folkuppror förhindra att CETA ratificeras. Det torde räcka att något enstaka EU-land stoppar det.

  42. 42
    Bottensork säger

    Krokusblomma Skrev:

    Det torde räcka att något enstaka EU-land stoppar det.

    Ja, motståndet i Belgien kan innebära att både CETA och TTIP stoppas, läser vi på ttippen.se:

    https://ttippen.se/2016/04/14/belgien-kan-stoppa-ceta-och-ttip/

    Där har man löpande bevakning av frågan och kommer nog med en analys av materialet från Greenpeace inom kort.

  43. 43
    Piltson säger

    @ Piltson:
    Jag har nu sänt Malmström beskrivningen i 39 ovan för att få höra vad hon anser om sådan hantering. Den stämmer illa med hennes tal om ”öppenhet” Skall anmäla svaret här.

  44. 44
    Bottensork säger

    @ Krokusblomma:

    Den tyska konsumentorganisationen Foodwatch anser det också angeläget att ratificering av CETA stoppas:

    ”Foodwatch reiterates its call on the EU and its Member States to reject ratification of the CETA agreement and to stop the TTIP negotiations under the current conditions. … American companies could use the CETA agreement to file arbitration claims through a Canadian subsidiary.”

    Hela texten finns här:’

    https://www.foodwatch.org/en/press/press-release-ceta-leak-01-10-2015/

  45. 45
    Krokusblomma säger

    @ Ingrid:

    Ingrid, jag kan bara råda dig att tala med din riksdagsman om CETA! Nedanstående kan ge lilte vägledning:

    EU-kommissionens lugnande försäkringar går inte ihop, säger en statsvetare i Manchester,
    i en kommentar till Greenpeaceläckan i tidningen Independent (numera enbart nättidning) :

    https://www.independent.co.uk/news/business/news/ttip-leak-greenpeace-trade-deal-eu-us-tpp-ceta-health-environment-a7014731.html

    Han har skrivit en bok om TTIP, som sägs ge en ”balanserad” framställning av argumenten för och emot:

    https://eu.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-1509501029.html

    Independent har upprättat ett schema över hela TTIP-processen som tydligt visar vad som hänt och vad som håller på att hända. Det är ett oerhört rikt material att tugga sig igenom och det ser ut att innehålla åtskilligt som bör vara av intresse för svenska riksdagsmän när de står inför uppgiften att ratificera CETA:

    https://www.independent.co.uk/topic/ttip

  46. 46
    Piltson säger

    ”En viktig del i handelsavtalet TTIP som USA försöker tvinga på EU, är att säkra Europamarknaden för den amerikanska livsmedelsindustrins produkter som t.ex. GMO och andra tveksamma livsmedel, så att dessa inte skall kunna stängas ute av nationella lagar hur ohälsosamma de än är. ”

    Saxat ur en träffande analys av världsläget. just framlagd av Lars Bern. Resten finns här:

    https://anthropocene.live/2016/05/06/sverige-i-fel-bat/#comments

  47. 47
    Krokusblomma säger

    Antalet underskrifter i den internationella kampanjen mot TTIP är denna morgon

    TRE MILJONER FYRAHUNDRAFEMTIOTVÅ TUSEN SEXHUNDRAFEM

    De som ännu ej skrivit på går till https://stop-ttip.org/?noredirect=en_GB

  48. 48
    Docent Göran säger

    Vad jag förstått imponerar detta varken på Cecilia Malmström eller några av våra etablerade partier.

    Vilken korrupt värld vi lever i!

  49. 49

    @1-48
    underförstått i nästan alla kommentarer ovan återfinns frågeställningen : Varför får vi INTE ut 100 000 på gator och torg i Sverige att med skojiga demonstrationer demonstrera för Naturlig Hälsa – mot GMO och TTIP.
    Jag gör tvärtom: Jag ställer frågan : Varför LYCKAS man i Tyskland åstadkomma denna massdemonstration? Ett fint delsvar fick jag i november 2015 när jag i Berlin hade en dryg två-timmars intervju med Matthias Rath (läs mer om honom i 2000-Talets Vetenskap nr 1 – 2016)
    Matthias Raths ord var: Vi måste organisera oss – alla vi som drar åt samma håll i dessa frågor.
    Matthias Rath skulle jag vilja utnämna som den europé som enskild persom gjort allra mest för att skapa en sådan slagkraftig organisering i tyskspråkiga delen av Europa.

    I Sverige är en sådan övergripande organisation på gång – men den saknas idag – Den som vill hjälpa till där kan gärna kontakta mig. De första fem hinner jag svara, sedan får de bilda organisationskommitté. Färdiga planer finns redan – de ska bara sjösättas.

    Ingemar Ljungqvist, redaktör 2000-talets Vetenskap ; http://www.2000tv.se
    mailadress: kwame.ingemar@hotmail.com

  50. 50
    Krokusblomma säger

    @ Docent Göran:
    Malmström är kanske inte den värsta skurken i dessa ärenden. Hennes skriftliga framställningar sägs ha blivit diskret redigerade av EU-chefen Jean-Claude Juncker före publicering, och hennes önskan om större öppenhet sägs ha stoppats av dess ombudsman Emily O’Reilly, om man får tro förre chefen för War on Want, John Hilary.

    Hon sitter i kläm, eftersom hon inte kan röja sådant och inte heller kan säga saker som går emot dessa potentater. Hilarys uppsats kan läsas här:

    https://media.waronwant.org/sites/default/files/TTIP%20booklet%20for%20RLS%2C%202015%20update.pdf?_ga=1.21501627.1096893980.1436439877

    Jag översätter slutklämmen:

    ”TTIP skall inte ses som en förhandling mellan två konkurrerende handelspartners utan som att försök av transnationella koncerner att bända upp och avreglera marknader på båda sidor av Atlanten.”

    Han ger exempel på hur detta innebär att amerikanska regler måste godtas trots Europas mera humanistiskt grundade värdesystem, t.ex. att vårt förbud för kosmetikfirmor att experimentera på levande djur måste åsidosättas.

    Det blir anledning att återkomma till detta.

  51. 51
    Krokusblomma säger

    @ Ingemar Ljungqvist:
    I Independents sammanställning finns en mängd videosnuttar från massmöten om TTIP runtom i Europa, dock ingen från Sverige.

    https://www.independent.co.uk/topic/ttip

  52. 52
    Ingrid säger
  53. 53
    Krokusblomma säger

    @ Krokusblomma:

    Förlåt, jag hade läst fel i 50 ovan. O´Reilly ställde sig bakom Malmström när EU-kommissionen inte gick med på hennes krav på större öppenhet. I Kap. 6 av uppsatsen berättas om mekanismen för tvistlösning, som blivit den stora stötestenen. Här har vi tydligen en intern konflikt på chefsnivå. Juncker fråntog Malmström befogenheten att besluta om EU:s ställning i förhandlingen.

    Malmströms förslag har varit att ersätta skiljedomsnämnderna med speciella domstolar, vars överläggningar skulle vara hemliga. Det har mött motstånd, tyska advokater har t.ex. förklarat att något sådant knappast vore förenligt med landets författning.

  54. 54
    Krokusblomma säger

    @ Krokusblomma:
    Antalet underskrifter var nyss 3.452. 859. En ökning på 254 sedan i morse. Det betyder
    i stort sett

    EN NY UNDERSKRIFT I MINUTEN

    Ökningen är nog delvis exponentiell, så att det går allt snabbare efterhand som de nytillkomna samlar nya rekryter.

    I Hilarys uppsats berättas för övrigt om hur EU-kommissionen vägrat att godta namninsamlingen som en del av sin förvaltningsrutin, vilket den enligt stadgan skall göra om man fått ihop en miljon. Den har nu stämts av medborgarinitiativet CEI.

    Allt detta vore ju förfärligt lustigt, om det inte vore så olustigt.

  55. 55
    Piltson säger

    Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

    TTIP Nej Tack!!

    Man blir faktiskt gråtfärdig av att se hur s.k. gräsrotsrörelser är eniga om att vi står inför ett katastrofalt skifte i europeiska synsätt rörande hälsopolitik, livsmedelsförsörjning och rättsstatlighet. ”Sveriges Konsumenter” hade t.ex. satt sig in i saken och tagit ställning redan innan Greenpeace kom med sina avslöjanden. Vi saxar därifrån.

    ”…hela den europeiska konsumentrörelsen vill att EU utgår från konsumenternas bästa i förhandlingarna. Ett frihandelsavtal får inte leda till lägre krav på varors säkerhet, utan måste fokusera på konsumentnyttan,

    Maten. EU:s livsmedelsregler baseras på uppfattningen att det är viktigt med förebyggande åtgärder för att producera säker mat. För den amerikanska livsmedelsproduktionen finns betydligt färre konsumentskyddande regler. Mat som inte är producerad enligt EU:s standarder, som till exempel klordoppad kyckling, ska inte hamna på våra tallrikar.

    Kemikalierna. Det finns avsevärda skillnader mellan EU och USA i hur hårda krav som ställs på kemikalier, till exempel innehållet i kosmetika. Medan det finns 1328 farliga kemikalier som är förbjudna inom EU, är bara 11 kemikalier förbjudna i USA. Att öppna upp för handel med kosmetik utan anpassning till EU:s regler vore att sälja ut det skydd mot farliga kemikalier som utarbetats under lång tid.

    Integriteten. Nuvarande EU-lag ger konsumenterna ett grundläggande skydd för den personliga integriteten som inte finns i USA. Ett nytt avtal får inte underminera konsumenternas grundläggande integritetsskydd. Därför uppmanar vi EU att utesluta harmonisering av regler för dataflöden från TTIP-förhandlingarna.

    Medicinerna. Att ge läkemedelsindustrin mer makt över prissättning och läkemedelsersättnings-system kan leda till dyrare mediciner i Europa. Industrin har efterlyst en sådan förändring, något som europeiska konsumenter skulle förlora på.

    Demokratin. Investor State Dispute Settlement, ISDS, är en tvistlösningsmekanism som ger utländska företag rätt att dra länders regeringar inför speciella domstolar, bestående av tre privata skiljedomare, om de upplever att deras investeringar “hotas” av regeringsbeslut. Områden som det kan bli strid om är till exempel tobak, skräpmat, minimilöner och säkerheten vid kärnkraftsproduktion. Vi kräver att ISDS inte inkluderas i TTIP.”

    Hela texten finns här: https://www.sverigeskonsumenter.se/vad-vi-gor/saker-vardag/ttip-frihandelsavtalet-mellan-eu-och-usa/

  56. 56
    Piltson säger

    Därmed hade ”Sveriges Konsumenter” faktiskt fått fram alla huvudpunkter i Malones föredrag som Krokusblomma hänvisade till i 7 härovan, så att vi nu kan veta vad det handlar om utan att behöva utsättas för hans teatraliska lustigheter.

    Lägg nu märke till att varken Cecilia Malmström eller svenska regeringsrepresentanter och jurister erbjudit svaromål eller tillrättavisningar i några av dessa detaljfrågor utan bara stjälper ut breda fraser för att lugna populasen.

  57. 57
    Bottensork säger

    @ Piltson:
    Gräsrotsrörelser? Javiosst, här har vi den svenska grenen av ”Friends of the Earth”

    Jordens Vänner 29/2:
    ”Ett avtal som ger bort våra demokratiska möjligheter att skydda miljön och människorna, och som ger företag rätten att både döma ut ny lagstiftning och stämma stater annars, bör läggas på hyllan helt och hållet. Internationell handel bör underställas klimat- och miljömål, inte omvänt”, säger Ellie Cijvat.
    https://www.jordensvanner.se/2016/ttip-avtalet-bor-laggas-pa-hyllan-inte-paskyndas

    Och Jordens Vänner, 3/5, efter Greenpeace:
    “De läckta texterna visar enligt de första rapporterna att avtalet är på väg att bli så illa som vi befarade“, säger Andrea Söderblom-Tay. “Försiktighetsprincipen omnämns inte. Processen som beskrivs kring regulativt samarbete ger företag på ett antal sätt möjlighet att bedöma om existerande lagar eller nya lagförslag utgör handelshinder – inte hur effektiva de är som miljö-, hälso- eller arbetsrättsskydd. Detta kommer kraftigt begränsa våra möjligheter att lagstifta i framtiden, fortsätter hon. Sveriges regering måste nu agera inom EU för att stoppa förhandlingarna.“
    https://www.jordensvanner.se/2016/efter-ttip-lackan-stoppa-forhandlingarna-nu

    Jotack, men hur kan man skulle man få den till det?

  58. 58
    Krokusblomma säger

    ”JAG HAR INTE MITT MANDAT FRÅN EUROPAS FOLK.”

    Det var Cecilia Malmströms svar på frågan hur hon kunde fortsätta att driva TTIP när miljontals människor kommer till upprörda massmöten kors och tvärs i länderna. Frågan ställdes av John Hilary, en engelsman som vi refererade härovan. Så varifrån har hon sitt mandat?

    Från Europaparlamentet, skrev Malmström i en replik. Det skall alltså uppfattas som nåt annat än Europas folk. Hon säger sig välkomna en ”bred och öppen debatt.”

    ”Jag trodde inte problemet med TTIP-frågan kunde bli ruskigare, men så mötte jag Malmström”, skrev Hilary.

    Intervjun gjordes i oktober förra året, alltså långt före Greenpeace. Läs den själv: https://www.independent.co.uk/voices/i-didn-t-think-ttip-could-get-any-scarier-but-then-i-spoke-to-the-eu-official-in-charge-of-it-a6690591.html

  59. 59
    Piltson säger

    Piltson 38 Skrev:

    bara 139 regeringstrogna tjänstemän, som inbjöds att läsa protokollen

    Jo, men
    ”Däremot har några hundra industrilobbyister exklusiv tillgång och möjlighet att skriva in sina intressen direkt i avtalet. Förhandlingselitens mål är att avsluta förhandlingarna i hemlighet och sedan ställa demokratiskt valda medborgarorgan inför valet att bara godkänna eller förkasta. ”

    Enligt vad den tyska gräsrotsrörelsen Campact skriver på sin hemsida https://www.campact.de/ttip/appell/5-minuten-info/

    Eller i original: ”Dagegen haben einige hundert Industrielobbyisten exklusiven Zugang und die Möglichkeit, ihre Interessen direkt in den Vertrag zu diktieren. Ziel der Verhandlungs-Elite ist es, die Verhandlungen geheim abzuschließen und den demokratisch gewählten Vertretungen der Bürger/innen dann nur noch die Wahl zwischen Zustimmung und Ablehnung zu lassen.”

    Hur detta skall förenas med Malmströms välkomnande av en ”bred och öppen debatt” får vi veta när hon svarar på den fråga som Piltson ställt henne. (43 ovan)

  60. 60
    I LIke Neil Young säger

    Piltson Skrev:

    utan bara stjälper ut breda fraser för att lugna populasen.

    MMm…floskler och Corporate Bullshit med andra ord.

    För övrigt: bra jobbat Piltson!!

  61. 61
    Piltson säger

    “Vi offrar intre vår höga livsmedelskvalitet i utbyte mot godkännande blinkljusen på våra bilar“, säger Tysklands jordbruksminister, Christrian Schmidt.

    Det var en anspelning på amerikanernas metod att i “förhandlingen“ om TTIP hota ändring av ovidkommande regler som tidigare inte varit något problem, se 27 ovan. Historien berättas idag av nättidningen Independent:

    https://www.independent.co.uk/news/world/europe/ttip-trade-deal-under-threat-due-after-germany-claims-us-not-making-any-serious-concessions-a7019291.html

    En annan farhåga har varit att skiljedomar under TTIP kan framtvinga tvångsprivatisering av sjukförsäkringssystemet NHS. Detta påpekade ju även Malone i sitt föredrag, se 7 ovan.. Sådana farhågor har också framförts i Tyskland, Grekland, Österike och Italien:

    https://www.independent.co.uk/news/business/news/ttip-campaigners-hit-back-at-cameron-claims-that-the-nhs-is-protected-under-trade-deal-terms-a7017276.html

    Bör vara aktuellt i alla länder där sjukförsäkring är en statlig angelägenhet – det hade vi faktiskt trott kunde gälla Sverige också.

  62. 62
    Piltson säger

    @ Bottensork:

    Ja, och konsumentrörelsen varnar dessutom för att TTIP kan leda till amerikansk antichambrering i Bryssel, så att EU skulle få det svårt att införa nya regler som inte passar USA:

    ”US companies would be given a free rein to lobby the EU. The goal: make sure EU regulations match US business interests.”

    https://www.beuc.eu/blog/since-when-is-ttip-not-a-big-deal/

  63. 63
    Krokusblomma säger

    Piltson Skrev:

    vår höga livsmedelskvalitet

    Och under TTIP kommer vi inte att kunna garantera innehållet i korvarna, sade han.

    Kanske ett mindre problem för Sverige? Men det handlar om produktskyddsregler över huvud taget. Läs hela historien i Spiegel!

    https://www.spiegel.de/politik/deutschland/ttip-beendet-schutz-fuer-europas-spezialitaeten-agrarminister-schmidt-a-1011142.html

  64. 64
    Docent Göran säger

    Ju mer man lär sig om TTIP ju klarare framträder bilden av att vi lever i en ”corporate world” som de facto är odemokratisk och ’människofientlig’. Det enda intresse som finns hos ”corporate” är att roffa åt sig så snabbt och så mycket som möjligt och utan hänsyn till världens framtid.

    När man ser det i ett historiskt perspektiv är det lite förvånande att USA går i spetsen för denna ’omänsklighet’. De som emigrerade till USA för ett par hundra år sedan sökte den mänskliga friheten. De införde ju också i början av 1900-talet de så kallade antitrustlagarna för att de insåg att de måste begränsa storföretagens hotande allomfattande makt.

    Idag har dessa företag den totala makten över den amerikanska politiken, både inrikes och utrikes.

    Monsanto är som en organisk odlare jag träffade uttryckte det ”djävulen själv”.

    Nu demonstrerar vi den 21 maj över hela världen mot detta företag

    ”March Against Monsanto”

  65. 65
    Docent Göran säger

    Igår var jag på en trevlig aktivitet anordnad av Naturskyddsföreningen som arrenderar ett gammalt torp oerhört vackert beläget vid en skogssjö, Grinnsjön, på Hunneberg och i kontraktet med skogsbolaget som äger hela berget står det att vi ska vårda huset och den närliggande tomten.

    En hel del folk hade samlats som med krattor gav sig på de få löv som hade samlats och ingen blev överansträngd. Den mesta tiden gick åt till att småprata, grilla korv och dricka kaffe kokt på vedspisen och äta kakor och bullar.

    Även om alla medlemmar i Naturskyddsföreningen verkar vara emot vårt giftjordbruk finns det garanterat ingen ”radikalitet” i denna föreningen. Radikal är ett ord som bygger på ”radis” och vad jag kommer ihåg är det ett latinskt ord som betyder rot och radikalt betyder med andra ord att ta tag i själv roten till det som anses vara fel.

    Nu är jag själv en produkt av det radikala sjuttiotalet och har därför ett visst inbyggt ”motstånd” mot den typ av nostalgiska aktiviteter som den jag var på igår. Trevligt var det som sagt igår men världen förändras knappast genom denna typ av idealistisk aktivitet.

    Även om våra politiker försöker göra sitt bästa för att blunda för demonstrationerna på gator och torg som den nu senast i Hannover är denna typ av protester de enda som i mina ögon kan få någon radikal förändring till stånd, detta visar sig ständigt över hela världen, och det är inte för inte som denna rättighet också är inskriven i lagarna i alla demokratiska stater.

    Häng med nu den 21 maj och demonstrera mot Monsanto i den stad som du bor närmast:)

  66. 66
    I Like Neil Young säger

    Fast frågan är ju om det kan bli mer kriminellt och moraliskt lågtstående än detta.
    Här saknar man verkligen ord – och föraktet för ”makten och politik” kan verkligen växa i god mylla
    Horribelt är bara förnamnet.

    Nu har just detta inget med ämnet som sådant att göra – men kanske ändå – det visar på i alla fall på en fruktansvärd arrogans och okänslighet

    https://www.svt.se/plus/staten-har-salt-konsumenten-till-ett-frammande-amerikanskt-bolag

    Det jag egentligen skulle ha tag i var den Amerikanska bolagslagen som i princip enbart har aktieägare och kapital, helt tvingande, enligt amerikansk lag, som sitt allra främsta hänsynstagande. Miljö, människor,”små värden”, Djur och natur – finns överhuvudtaget inte med i dessa otidsenliga lagar från sent 1800 tal som fortfarande helt och hållet styr amerikanska företag – om jag minns det rätt – från nån dokumentär jag såg om detta på Kunskapskanalen en gång.

    Det är alltså detta man vill ”importera” till Europa.Sen gapar man om HM och deras fabriker i låglöneländer men vill i verkligheten implementera nåt lika illa hit till Europa.

    Man kan fråga sig om det politiska kollektivet är på väg att begå nån sorts harakiri? Om dom helt enkelt blivit galna på riktigt.

  67. 67
    Piltson säger

    Även i England har man uppmärksammat hemlighetsmakeriet som Piltson berättade om i 38 och 58 ovan. När en ledamot av EU-parlamentet ville läsa mötesprotokollen måste hon skriva under ett 13-sidigt dokument om att hon inte fick röja statshemligheter. Men sedan löste Malmström problemet genom att se till att medlemsländerna inte tillställs dessa protokoll.

    Allt om vi för tro nättidningen Real Media https://realmedia.press/black-box-item/ttip-why-the-secrecy/

    Jag hittar ingenting som visar hur detta hanteras i Sverige. Alls ingen lagstiftare som kan vara bekymrad över sådant?

  68. 68
    Bottensork säger

    Docent Göran Skrev:

    en ”corporate world” som de facto är odemokratisk och ‘människofientlig’

    Innan man började förhandla sammanträffade EU-delegaterna med USA:s industrifolk, så att man tillsammans kunde komma överens om hur ett avtal med staten skulle läggas upp. Det berättade New York Times redan 2013:

    https://www.nytimes.com/2013/10/09/business/international/european-officials-consulted-business-leaders-on-trade-pact-with-us.html?_r=1

  69. 69
    I Like Neil Young säger

    @ Piltson:
    Jamen allvarligt.Vad f-n är detta….En så allvarlig förändring av hela EU och INGEN får veta vad det handlar om? Vad är det som är så hemligt? Och för vilka? – Det känns som om hela det här upplägget är konstitutionellt fel och förfarandet olagligt till sin natur.Om det inte är några konstigheter tål det väl att läsas? Dessutom måste man ju påpeka det djupt omoraliska och bestialiska i ett sånt här förfaringssätt.

    Jag kan inte tänka mig att ett sånt här kontraktskrivande skulle hålla i en opartisk rättegång.

    Är inte det här EXAKT samma tillvägagångssätt som när storskogsbolagen en gång i tiden söp bönderna som ägde en del skog , under bordet och som sedan i fyllan och villan skrev på ett kontrakt där dom sålde all sin fina och värdefulla skog för en spottstyver till samma skogsbolag?

    Jag fattar inte – Sverige -är inte vi Moralens och den Politiska Korrekthetens och Snällhetens hemvist på jorden.Med en hög tanke om alla människors lika värde och lagliga rättigheter? Men ändå är vi inte betrodda att i förväg få veta VAD i hela friden man säljer ut oss till? Vad är det som pågår?Vad är det som vi inte tål att höra och se?

    Vad det än är så tål det tydligen inte dagsljus.Sen får ju var och en dra sin egen slutsats av det.

  70. 70
    Krokusblomma säger

    Krokusblomma 54 Skrev:

    Den har nu stämts av medborgarinitiativet CEI.

    Här om detta mera detaljerat:

    https://www.euractiv.com/section/trade-society/news/commission-faces-maladministration-probe-over-ttip-secrecy/

    För övrigt har namninsamlingen ganska precis ökat med tusen underskrifter sedan igår.

  71. 71
    Piltson säger

    I Like Neil Young Skrev:

    söp bönderna som ägde en del skog , under bordet

    Träffande jämförelse.

  72. 72
    I Like Neil Young säger

    Finns det nån härinne som vänligen kan förklara för mig – som om jag vore 5 år gammal .

    För VEM är avtalstexten hemlig och VAD är syftet med hemlighetsmakeriet?

  73. 73
    Piltson säger

    @ I Like Neil Young:

    Nedanstående kanske kan vara till hjälp. Här uttrycks misstanken att man arbetar med två varianter – en samling dokument som folk får läsa. Men när det hela är ratificerat kanske man tar fram dem som verkligen gäller?

    https://corporateeurope.org/international-trade/2015/05/ttip-talks-despite-pr-still-under-cloak-secrecy

    För övrigt befallde EU-domstolen redan 2014 att protokollen skulle offentliggöras, men det har kommissionen inte rättat sig efter.

  74. 74
    Piltson säger

    I Like Neil Young Skrev:

    VAD är syftet

    Jag tror att det är så här:

    EU-kommissionen går industrins ärenden, det vet vi sedan gammalt. Den är inte engagerad i folkens intressen och intresserar sig inte heller för folkviljan. Bryssel kryllar av lobbyister för olika branscher och bolag. Folkviljan har inga lobbyister, bara gräsrotsrörelser som inte delar ut mutor och inte uppmärksammas så mycket.

    Nu har man känt på sig att TTIP skulle vålla våldsamma protester ur folkdjupet. Därför måste förhandlingarna vara hemliga och pressreleaserna kraftigt förskönade, i den mån man måste ge ut såna. Och så behövde man instrument i en högre dimension, som skulle dölja att det gick till så. Diverse uttalanden av Malmström kan tolkas i denna belysning.

    Men naminsamlingen och stämningen från medborgarinitiativet visar att detta inte har fungerat. Uppgiften är nu att sprida denna insikt mera allmänt, och där får vi, som vanligt, inte mycket draghjälp från medierna. Süddeutsche Zeitung och Independent är undantag.

  75. 75
    Bottensork säger

    Piltson Skrev:

    inte mycket draghjälp från medierna

    Nej, men här är en stump från Helsingborgs dagblad igår.

    ”Sedan årtionden har en standardparagraf i handelsavtal, bland annat under det gamla GATT-systemet varit ”den allmänna undantagsregeln”: att länder har rätt till handelsregleringar för att ”skydda mänskligt, djur- och växtliv och hälsa” samt ”bevara ändliga naturresurser”. Det undantaget är nu borta – regeringar som försöker lagstifta till skydd för sådana intressen riskerar bli stämda i internationella tribunaler.”

    https://www.hd.se/2016-05-07/ttip-tal-inte-draculastrategi

  76. 76
    Lars Henrik säger

    @ Bottensork, @ Piltson, @ I Like Neil Young, @ Krokusblomma m fl:
    Tack för att ni delar med er av er omvärldsbevakning!

  77. 77
    I LIke Neil Young säger

    Cecilia Malmström skyller på ”Isolationism” – men snälla nån. Om TTIP nu är så bra då tål det väl att visas upp innan – så att alla kan få klart för sig vad BRA det är. Då slipper man ju debatten.
    Eller är det här som på julafton? Det ligger en fin present under granen som mamma Malmström lagt dit till barnen. Men dom får inte veta vad det är förrän dom öppnat den såklart. Oj vad glada ni ska bli!! Det kommer att bli nåt jättefint. Men Mamma vill ju överraska er…!!

  78. 78
    Piltson säger

    @ I LIke Neil Young:
    De som inte har argument använder slagord. Ju luddigare slagorden är, och ju mångtydigare de därför blir, desto mera effektiva är de. Det skall man vara på vakt för och ha konkreta frågor beredda.

    Malmström har haft anledning att fundera på vår fråga över veckoslutet. Kommer det inget svar visar det att hon vet att hennes slagord inte fungerade.

  79. 79
    Krokusblomma säger

    Naminsamlingen har nu 3 454 897 underskrifter. Det är en ökning med 1.612 på 26 timmar
    62 i timmen – alltså som igår ungefär

    EN UNDERSKRUFT I MINUTEN.

  80. 80
    Ingrid säger

    – Ett Gigantiskt Tack Till Alla Er som i denna tråd *rotar fram* enastående intressant information… Som du Krokusblomma, kikar jag in emellanåt och ser antalet underskrifter stiga, vilket känns uppmuntrande…

    Hörde på nyheterna nyligen att Löfven är på väg till USA för att träffa Obama i slutet av veckan – jag hörde inte vad mötet handlade om, men kan det röra TTIP? Vem vet?

    Vi kan tacka Internet för att dylika namninsamlingar är möjliga, liksom spridandet av all information. Utifrån detta är det intressant att följa denna *skumraskprocess* som alltmer avslöjas… – Hur var det nu – Hade Kejsaren Några Kläder På Sig?

    Och Har Malmström Kläder På Sig… ???

  81. 81
    I LIke Neil Young säger

    @ Ingrid:
    Malmström har tomtedräkt!

    Hon vill ju komma med en jäääätttefiiin julklapp till alla oss Svenskar.

  82. 82
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    Tack, Ingrid.
    Vårt påpekande att folkviljan inte har någon lobby stämmer inte helt, för den text vi
    hänvisade till i 73 kommer faktiskt från en sådan med högkvarter i Bryssel. De
    granskar EU och sprider information om vad de hittar. Här är hänvisning till
    en mängd av deras papper om TTIP.

    https://corporateeurope.org/search/node/TTIP

    Jag skall ögna lite i dessa och referera det som verkar intressant. Det är angeläget,
    för TTIP innebär att ett mödosamt framarbetat sameuropeiskt värdesystem i plötsligt
    skjuts åt sidan.

    Den stora uppslutningen – en halv miljon underskrifter per år – tyder på att europeer
    känner på sig detta och reagerar med känslan. Att man inte i samma grad gör det
    i Sverige än ännu ett .belägg för att Sverige i andligt hänseende inte tillhör Europa .

  83. 83
    I LIke Neil Young säger

    Piltson Skrev:

    Att man inte i samma grad gör det
    i Sverige än ännu ett belägg för att Sverige i andligt hänseende inte tillhör Europa .

    Njae – jag tror mer på ”det sovande folket” syndromet – tyvärr. Svensken i allmänhet är rätt lam av sig och bryr sig inte speciellt mycket om nånting egentligen – det drar våra politiker stor nytta av.
    Dom vet att dom kommer undan med i princip vad som helst och folk gäspar bara lite uppgivet och knyter på sin höjd näven i fickan för det mesta. Men detta är på väg att straffa sig – på många plan – och det rejält.

  84. 84
    Piltson säger

    Den 21 mars 2016 sände 40 europeiska medborgarorganisationer ett gemensamt brev till Cecilia Malmström, i vilket de bad henne att avsluta TTIP-förhandlingarna, eftersom de ej ansågs vara i Europas allmänintresse. Man motiverade det med att anföra fem punkter, som jag har provisoriskt översatt här:

    ”Bästa kommissionär Malmström,
    Undertecknade organisationer skriver för att uttrycka vår djupt kända oro över det nya EU-förslaget rörande horisontellt regulatoriskt samarbete. Vi anser det vara ett hot mot demokratiskt beslutsfattande och reglering i allmänhetens intresse.

    EU:s ställningstagande för “samarbete och god sedvänja för regleringar” ger insyn i hur förhandlare hoppas kunna undvika framtida ”non-tariff” och tekniska handelshinder. Det är oklart vilken exakt form sådant samarbete skulle ta, men vi finner att förslaget skulle innebära flera ändringar i lagstiftning inom EU och i USA. Här är vår kritiska bedömning av det nya EU-förslaget:

    1. Förslaget gör det möjligt för US att utöva påverkan i ett tidigt stadium av beslutsfattande innan något lagförslag kunnat bedömas av en lagstiftande församling, alltså EU-rådet och EU-parlamentet. Tidigare erfarenhet visar att sådant kan ha en nedbrytande effekt på reglering i allmäninressset. Det är också underminering av demokratin.

    2. Förslaget ger stora affärsgrupper verktyg för påverkan av lagstiftning som de har begärt inkl. en mekanism med vilken transatlantiska affärskontakter kan innefatte deras egna önskemål inom regleringssamarbetet. …

    3. Förslaget identifierar EU-kommissionen och regleringsorgan i USA som pådrivande och ansvariga aktörer för det transatlantiska samarbetet. Frågan hur detta skall gestaltas har skjutits upp till dess TTIP har ratificerats, alltså till en tid då den inte längre väcker så stor allmän uppmärksamhet …Det innebär ett inacceptabelt maktrofferi av kommissionen, stärker US-inflytandet på EU-regleringar och försvagar EU-parlamentets roll. …

    4. Förslaget ger enorm makt till ”regleringsorgan” … att besluta rörande samarbetet, inklusive val av de områden där parterna skall samarbeta.

    5. De nya förslagen innebär import av element från USA:s regelsystem till EU, bl.a., förstärkning av lönsamhetsanalysens roll vid planering av nya lagar. Balansen mellan handelskriterier, miljöaspekter och sociala frågor är inte bibehållen. Det kunde medföra urvattning och fördröjning av viktiga nya lagar i allmänintresset..

    Med anledning av dessa fem punkter ber vi er att avsluta TTIP-förhandlingarna,
    eftersom handelsavtal inte är lämpliga fora för beslut rörande allmänintressanta lagar.”

    Untertecknat av:
    Amis de la Terre France Asociaţia România Vie/Romania Alive Society Attac Österrike, Attac Bizkaia, Attac Danmark, Attac Tyskland, Attac Spanien, Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND), Campact, Campagna Stop TTIP Italia Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG), Corporate Europe Observatory (CEO), Ecologistas en Acción, Electronic Frontier Finland, European Digital Rights (EDRi), Fairwatch (Italien), Finska TTIP-nätet, FÍS NUA, Forum für Umwelt- und Entwicklung, Global Justice Now, Greenpeace, Keep Ireland Fracking Free, Koalicija Proti Tajnim Sporazumom, LobbyControl, Mehr Demokratie e.V., Oplysningsforbundet May Day, Plataforma Não ao Tratado Transatlântico, Portuguese Platform No to the Transatlantic Treaty, owerShift e.V. , Protestival Slovenia, Red Solidaria contra la Ocupación de Palestina (RESCOP), Seattle to Brussels Network (S2B), Skiftet, Slovenski E-forum, Society Movement for Sustainable Development of Slovenia – TRS, Solidarna Bulgaria. Stop TTIP UK, SumOfUs, Bündnis TTIP Unfairhandelbar, Transnational Institute (TNI),War on Want, Women in Europe for a Common Future (WECF), Wittener Bündnis gegen TTIP/CETA/TISA, Xnet, 4th Group of the United Left

    Jag hittar en finsk, en dansk och en svensk medborgargrupp. 40 organisationers arbete för att få ihop ett gemensamt brev måste ha varit enormt. Det uttrycker hur allvarligt ”vanligt folk” ser på detta övergrepp på demokratin och rättsstaten. Men har det stått något om det i de vanliga tidningarna? Någon effekt på Malmström har vi inte funnit men fortsätter att leta.

  85. 85
    Piltson säger

    I LIke Neil Young Skrev:

    folk gäspar bara lite uppgivet

    Vilket är ett uttryck för vad jag just skrev.

  86. 86
    Piltson säger

    @ I LIke Neil Young:
    Min bror berättade om hur den danska författaren Klaus Rifbjerg en gång vid Öresund pekade ut över vattnet och sa ”Här går gränsen till Sibirien”.

    Det var tillspetsat och lite elakt sagt, men jag måste medge att hela min ungdom när jag åkte söderut, så kändes det som om gränsen till Europa gick ungefär vid Markaryd.

  87. 87
    Docent Göran säger

    Piltson Skrev:

    och en svensk medborgargrupp

    Jag ser den inte.

  88. 88
    Annika Dahlqvist säger

    @ 87 Docent Göran:
    Skiftet?

  89. 89
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    alltså till en tid då den inte längre väcker så stor allmän uppmärksamhet

    Lägg märke till denna passus i punkt 3 ovan. Just nu aktuellt är ratificering av CETA, som gäller samma sak mellan EU och Kanada, som kan bli bakvägen för USA till EU

    Ratificering i riksdagsarbetet är en rutinsak som inte väcker några andar. Man bläddrar bland papperen och trycker väl på nån knapp, och så var det klart. Det vore värdefullt om svenska riksdagsledamöter kunde vara lite mer uppmärksamma när CETA kommer på tal.

  90. 90
    Docent Göran säger

    Annika Dahlqvist Skrev:

    Skiftet?

    Det var uppmuntrande att se denna organisation.

    Är det bara jag som inte har hört talas om Skiftet tidigare?

    Nu tillhör jag bevisligen de mer desillusionerade i samhället och har t.ex. ingen TV sedan ganska många år nu. Min prenumeration på DN sa jag också upp för ett antal år sedan när jag insåg att jag bara läste serierna. Informationen får vi via internet.

    Den bild vi får av världen genom media står mig bara alltmer upp i halsen och jag misstänker att man inte har sagt ett knäpp om denna organisation. Riksdagspartierna har väl samtliga också svalt detta med TTIP? Vi skrev till samtliga partiers EU-delegater för något år sedan vad jag minns men med ganska magert resultat.

    Nej – jag tror som sagt att vi gräsrötter på samma sätt som i Hannover måste demonstrera på gatorna för att visa att vi menar allvar när vi ser vår demokrati hotad.

    Om jag fick reda på någon demonstration mot TTIP skulle jag mer än gärna ställa upp. Marschen mot Monsanto 21 maj har förstås många plakat mot TTIP och där kommer jag vara med i Göteborg.

  91. 91
    Lars Henrik säger

    Annika Dahlqvist Skrev:

    Skiftet?

    Tack! Jag har gått med.

  92. 92
    Nils G säger

    För intresserade göteborgare. Såg på en affisch i mitt närområde att EUparlmentsledamoten Malin Björk(V) kommer till Backa Folkets hus den 16 maj för tala om TTIP. Mötet börjar kl 1900
    Insläpp från 1830.

  93. 93
    Piltson säger

    Även i Tyskland befaras nu att TTIP kan slopas. Titta här:

    https://www.deutschlandradiokultur.de/freihandelsabkommen-zwischen-europa-und-usa-steht-ttip-vor.1008.de.html?dram:article_id=353077

    Bilden visar ett läsrum där man kan få läsa texterna.

  94. 94
    Krokusblomma säger

    I januari föreslogs att namninsamlingen skulle få mera eftertryck om man sände brev. Om de 1,6 miljoner tyskar som då skrivit under istället hade sänt brev, så skulle de väga 8000 kilo, utan kuvert:

    ”Eine Berechnung von RT Deutsch ergibt, dass 1,6 Millionen Blätter a 5 Gramm für ein A4-Format etwa 8.000 Kilogramm wiegen – ohne Briefumschläge. Wie diese 160-Zentner-Sendung an das Kanzleramt geschickt werden soll, wäre schon eine technische Herausforderung.”

  95. 95
    Piltson säger

    Ttippen har nu lagt fram sin analys av Greenpeace´s papper. Det är den hittils fylligaste
    framställningen på svenska.

    https://ttippen.se/

  96. 96
    Ingrid säger

    Jo då Docent Göran (@ 90) – det var en aktion emot TTIP i Göteborg 2015 – på Gustav II Adolfs torg – tyvärr lockade den inte så många…

    SKIFTET är jag med i sedan en tid, jag skriver på och bidrar med kommentarer… – Enligt min uppfattning agerar SKIFTET föredömligt och möter politiker samt lämnar över underskrifter samt övriga kommentarer…

    På den senaste länken som Piltson bifogade – https://ttippen.se/ – kan man nå Malmströms blogg: https://ec.europa.eu/commission/2014-2019/malmstrom/blog/negotiating-ttip_en

    På hennes blogg står bland annat följande att läsa:

    ”In the past year, the European Commission has opened up the negotiations to make our positions on all matters in the negotiations public. After each negotiating round, we publish round reports as well as our position papers and textual proposals. So the positions of the EU are well-known and nothing new.”

    Texten är daterad den 2:a maj 2016!

    Öppna förhandlingar sägs det – MEN som bedrivs i det fördolda… – KAN DET BLI MER KORRUPT?

    – DESSUTOM – EFTER FÖRHANDLINGARNA – ÄR DET ABSOLUT FÖR SENT FÖR AKTIVA DEMOKRATISKA HANDLINGAR AV OSS GRÄSRÖTTER – ELLER HUR?

    Insyn, transparens och öppna förhandlingar – borde höra till dagordningen rörande allas vår verklighet…

    I denna tråden har vi nu allsidigt ”stött och blött” TTIP, och många har ihärdigt vaskat fram ytterligare information rörande TTIP med mera – MEN, faktum är, att detta än mer bara har lett fram till det totalt obegripliga i att dessa ”politiker och förhandlare” tror att människor och jordens resurser han hanteras så världsfrånvänt… – MEN, de är ju enbart hantlangare i det stora systemet, där girigheten återspeglar all KORRUPTION…

    I slutet av veckan skall Löfven åka till USA och träffa Obama – är det någon som vet i vilket ärende?

  97. 97
    Ingrid säger
  98. 98
    I Like Neil Young säger

    @ Piltson:

    ttippen.se = grymt informativ. Tack för den.

    Ju mer jag läser om TTIP ju mer tycker jag att man bara kan slänga hela skiten i papperskorgen och sluta förhandla. Jag fattar inte vad ett sånt här avtal har i ett samhälle som kallar sig civiliserat att göra överhuvudtaget.

  99. 99
    Piltson säger

    Ingrid Skrev:

    träffa Obama – är det någon som vet i vilket ärende?

    Javisst, hans ärende är att klargöra för Obama att TTIP som det gestaltats under Claude Juncker inte är förenligt med svensk rättstradition och parlamentariska regeringsform, ej heller med det värdesystem rörande miljö, hälsopolitik och lantbrukshygien som vi har gemensamt med flera andra, inte alla, västeuropeiska länder.

    Obama kommer då att fråga hur en person ur denna traditiion kan stå som chefsdelegat i ärendet. Och svaret på det måste väl bli att EU:s odemokratiska styresform slagit igenom. Eller finns ett bättre svar?
    ,

  100. 100
    Ingrid säger

    @ Piltson 99:

    Tänk, jag visste väl att man kunde lita på Löfven 😉

    MEN, kan man lita på dig Piltson?

    I vilket fall, Piltson – ditt svar önskar jag vore i paritet med en ”faktisk sanning”… så väl formulerat var ditt svar!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa