Demonstration mot TTIP i Hannover

I Süddeutsche Zeitung.
90000 människor (enligt arrangörerna, 35000 enligt polisen)  marscherar mot TTIP i Hannover.

 

Comments

 1. 1001
  Lars Henrik säger

  Dagens PS har en artikel om ”superdomstolarna” i ISDS. Man refererar till en omfattande artikelserie i Buzzfeed News av bl a Chris Hamby.

  Tänk dig en global superdomstol som ger storbolag sådan makt att hela länder böjer sig inför dess vilja. Säg att en land försöker åtala en korrupt vd eller förbjuda ett farligt utsläpp. Föreställ dig då att företaget i fråga skulle kunna vända sig till denna superdomstol för att stämma en hel nation för att ha lagt sig i, och kräva dessa på hundratals miljoner eller miljarder dollar /…/ Ett sådant system finns redan på plats.

  De inblandade toppadvokaterna kallar sig tydligen ofta för ”The Club” eller ”The Mafia”!

  https://www.dagensps.se/pengar/hemlig-superdomstol-skyddar-varldens-rikaste-fran-straff/

  Här är hela artikelserien: https://www.buzzfeed.com/globalsupercourt
  ——————————————

  Och nu har tråden passerat 1000 kommentarer 🙂

 2. 1002

  Lars Henrik Skrev:

  De inblandade toppadvokaterna kallar sig tydligen ofta för ”The Club” eller ”The Mafia”!

  – Stort Tack för den här informationen rörande ISDS!

  – Äntligen en text / flera texter – som redovisar hur uselt ISDS är… och hur dessa så kallade ”toppadvokater” ser på sig själva som ”The Mafia”…

  – Det är underligt att inte fler – väl insatta i juridik – diskuterar ISDS mer öppet, eller hur?

 3. 1003

  Det är naturligtvis här som det här klippet ska publiceras. Fast jag misstänker att den redan finns i tråden.

  Reportage om ttip säger egentligen alla samma sak. Svenska tidningar må vara tysta och SVT må vara tyst. men youtube är globalt och där sägs allt!

  https://www.youtube.com/watch?v=Qdra6zr_mwg

  Jag inser också hur viktigt det är att piratkopiera SVT-dokumentärer som säger sanningen! Annars är risken stor att de försvinner. Som den här mycket informativa dokumentären. Producerad av SVT:

  https://www.svtplay.se/klipp/2406557/handelsavtalet-ttip-maten-miljon-och-konsumenterna

 4. 1004
  Lars Henrik säger

  Ingrid Skrev:

  Det är underligt att inte fler – väl insatta i juridik – diskuterar ISDS mer öppet, eller hur?

  Jag hade ett par jurist-artiklar sparade:

  https://www.jdsupra.com/legalnews/managing-environment-risk-in-trade-36245/
  https://www.lawyersweekly.com.au/opinion/19211-investor-state-disputes-the-philip-morris-case
  https://ttippen.se/2015/03/16/100-amerikanska-professorer-i-juridik-kraver-att-isds-slopas/

  Det finns antagligen fler men man får möjligen läsa i just juridiska facktidskrifter för att hitta dem?

 5. 1005

  Innan Löfven skall rösta om CETA i EU-rådet så är det väl rimligt att fråga honom om han är beredd att ge upp landets självbestämmanderätt i frågor som berör medborgarnas livsvillkor, och isåfall varför.

  Jag kan inte tänka mig någon sådan anledning, men han kanske har bättre information än vi har här.

  https://peoplesworld.org/legal-experts-tpp-s-secret-isds-trade-court-overrides-labor-law/

 6. 1006

  Piltson Skrev:

  han kanske har bättre information än vi har här.

  Nu har Lars Bern skrivit en festlig analys som besvarar denna fråga:

  https://anthropocene.live/2016/09/16/lofvens-global-deal-avslojar-att-var-statsminister-inte-forstar-vad-som-sker-i-varlden/

 7. 1007

  Och här den kommentar till CETA som han hänvisar till. Den reder upp hans ställning till CETAS, som vi tidigare efterlyst.

  https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/lofven-eu-maste-sta-upp-for-frihandel-6786422

  Det verkar angeläget att Sverige snabbt flyttar denna person till ett ställe där han inte kan ställa till så många dumheter.

 8. 1008
 9. 1009

  AKTIONER EMOT CETA / TTIP – IDAG I GÖTEBORG, STOCKHOLM OCH MALMÖ:

  https://www.jordensvanner.se/aktivitet/stoppa-ttip-och-ceta-aktionsdag-goteborg

 10. 1010

  @ Ingrid:
  Söm förberedelse till denna aktion föreslog jag att man skulle dela upp CETA-texterna (1600 sidor) för läsning av en skara personer, som sedan vore förberedda att ställa frågor till Löfvén så att han skulle veta vad det handlar om.

  Ingen tog detta på allvar. Någon påpekade att det finns en ”statsrådsberedening” med flera tusen pesoner som nog skulle se till detta, men nu visar Berns text, hänvisning ovan, att han inte fattat ett smul och tänker rösta för den ”provisoriska” tillämpningen.

  Om Berns skildring av hans diplomatiska insatser stämmer bör de vara lite pinsamma för landet. När det gäller elementär undervisning av Löfven har denna beredning tydligen gjort ett urtaskigt jobb.

  För ungefär åtta år sedan skrev jag en bit där jag förklarade Stephan Rössner vara en pajas. Efter en stund ångrade jag denna tillspetsning och sände ett email där jag bad att det skulle strykas.

  Efter att ha läst Bern känner jag inte sådan tveksamhet inför denne Löfvén. Har landet kanske en pajas som statsminister? Tag bort honom och sätt dit nån som vet hur världen fungerar..

 11. 1011

  @ Ingrid:
  Igår förklarade Jean-Claude Juncker att Europa nu plågas av ”galopperande populism” som man måste motarbete genom bättre sammanhållning när man nu träffas i Bratislava. Men det har väl inte rapporterats i Sverige, som vanligt.

  De demonstrationer du hänvisar till är ett uttryck för detta. Begreppet ”populism” är nåt som maktpersoner tillgriper när utvecklingen inte går som de hade tänkt. Men jag undrar vilken effekt de kan ha, eftersom man inte är beredd att göra någor aktivt.

  Vi behöver inga torgskrikare. Vi behöver folk som är beredda att agera.

 12. 1012

  Piltson Skrev:

  Efter att ha läst Bern känner jag inte sådan tveksamhet inför denne Löfvén. Har landet kanske en pajas som statsminister? Tag bort honom och sätt dit nån som vet hur världen fungerar..

  – Svaret på den frågan är entydigt!

  –> Som ledare behöver man ”så mycket mera av kunskap omkring hur världen ser ut, och fungerar… – Det är utan tvekan så att vad som sker där ute – är någonting helt annat – när man är mitt uppe i ”soppan”… och en del av den, som han tyvärr är!… Och så indoktrinerad som han är… Makt påverkar, och korrumperar!

  – Jag är tacksam för att det trots allt i nuet är så pass många som är vakna, och seendes… som så många gräsrötter, och så du PILTSON…

  – MEN – läget i världen är i nuet extremt tillspetsat, och ytterst tveksamt rörande en möjligt kommande framtid…

 13. 1013

  Piltson Skrev:

  Igår förklarade Jean-Claude Juncker att Europa nu plågas av ”galopperande populism” som man måste motarbeta genom bättre sammanhållning när man nu träffas i Bratislava. Men det har väl inte rapporterats i Sverige, som vanligt.

  Jo då, Junckers kommentarer har nått fram till Sverige…

 14. 1014

  @ Ingrid:
  Ur Barlows text som hänvisas till i 1008 ovan.
  ”…ett avtal med USA skulle vara dåligt för Europa, men att ett avtal med det trevliga Kanada – som delar så många europeiska värden – skulle vara ett enande projekt för ett EU som har genomgått så många kriser. Den kanadensiska regeringen gör reklam för CETA som något annorlunda och bättre än TTIP. Men detta är helt falskt.”

  Jag har bott i både Kanada och USA och instämmer gärna med den första meningen här. Men resten av texten är viktigare.

  Den är en bra sammanfattning av det som skrivits i dessa tusen kommentarer, och den kommer från Kanada! Vi har blivit lite förtvivlade över EU-kommissionens galopperande maktfullkomlighet och svenska folkets liknöjdhet inför denna. Och nu vet vi inte vad som kan återstå att göra.

 15. 1015

  Tysklands socialdemokrater skall nu rösta om CETA. Bara en tredjedel är entydigt för och en annan tredjedel entydigt emot, läser vi i dagens tidning.

  Om den sista tredjedelen övervägande röstar emot, så kanske regeringskoalitionen måste tacka nej. Förre bundeskansler Schröder har tagit ställning emot TTIP, vad han anser om den ”provisoriska” tillämpningen av CETA framgår ej.

  Cecilia Malmström säger om CETA att det ”återstår vissa betänkligheter, som vi måste reda upp.” I vad mån lördagens massdemonstrationer hör till dessa betänklighheter framgår ej.Tidningarna har som vanligt inte ställt rätt frågor.

 16. 1016

  @ Ingrid:
  Nej, jag hade rätt om EU-rådet. Det är i oktober det skall röstas.

  https://www.politico.eu/article/battle-of-wolfsburg-determine-eu-fate-trade-power-sigmar-gabriel-political-future/

  Ännu finns alltså chans att påverka det svenska ställningstagandet, men efter vad jag hör om Löfvén kan han inte påverkas med sakliga framställningar. Frågan är alltså hur han kan påverkas. Mitt förslag var stillsam daglig närvaro i närheten av handelsministerns bostad.

  Detta kallades åtalbara trakasserier. Det vore lyckligt, för då finge man äntligen ett forum som måste ägnas uppmärksamhet. Behovet av detta känns mera markant efter de omärkbara demonstrationerna i Sverige.

 17. 1017

  TTIP-nyheter:

  ”Handelsminister Ann Linde skrev häromdagen ett brev till EU kommissionen för att plädera för TTIP och CETA, tillsammans med 11 EU kollegor.”

  https://ec.europa.eu/carol/index-iframe.cfm?fuseaction=download&documentId=090166e5accb7e3e&title=160914_Letter%20Commissioner%20Malmstr%C3%B6m..pdf

 18. 1018

  @ Ingrid:
  Massdemonstrationerna i lördags hade alltså, som sagt, ingen effekt.

  ISDS innehåller en statut om att det redan faktum att det inträffat en ISDS-stämning skall hållas hemligt om en av parterna vill det. Med tanke på de enorma kostnader det kan innebära för en stat kan vi förvänta att de drabbade gärna vill hålla det hemligt.

  Det kan alltså redan pågå sådana hemliga överläggningar under redan befintliga ISDS-avtal utan att vi får veta det. Och med mediernas ointresse för dessa saker kan vi inte heller vänta oss någon granskande journalistik om det.

  Och så hänvisar jag till sist till det anförande som inledde allt detta. Det som här sägs gäller även CETA, vars ”provisoriska” tillämpning nu verkar säkrad:

  https://www.youtube.com/watch?v=6fDCbf4O-0s

  Hej då.

 19. 1019

  Piltson Skrev:

  Hej då.

  Hej då 😉

 20. 1020

  GREENPEACE & TISA LEAKS:

  https://ttip-leaks.org/favez/

 21. 1021
  Lars Henrik säger

  Jens Holm är en av de få svenska politikerna som verkar ha förstått vad det är frågan om. Övriga tycks mer eller mindre vara förblindade av amerikanska löften eller vad?

  Det råder ett hemlighetsmakeri kring det omdiskuterade EU-handelsavtalet med USA, menar V-politikern Jens Holm. Enligt utrikesdepartementet beror det till viss del på den svenska offentlighetsprincipen.

  – Jag är så trött på hemlighetsmakeriet kring det här handelsavtalet. Det blir omöjligt för mig, som ytterst ska vara en av Sveriges 349 riksdagsledamöter som troligen ska vara med och besluta om det här avtalet. När inte ens vi får läsa alla texter, hur ska då en vanlig svensk medborgare förstå det här avtalet som redan nu är komplicerat?

  Det är den svenska offentlighetsprincipen som gör att USA inte vill släppa texterna. Det säger Karin Nylund som är presskommunikatör på UD.

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6531287

 22. 1022
  Lars Henrik säger

  I expressens nätupplaga:

  EU:s frihandelsavtal med Kanada stoppat
  BRYSSEL. Motståndet från ett regionalt parlament räckte för att stoppa frihandelsavtalet Ceta mellan EU och Kanada.

  Det räckte inte med att handelsministrar från 27 EU-länder backade upp frihandelsavtalet Ceta mellan EU och Kanada.
  I dag kom beskedet att Valloniens regionalparlament i Belgien säger nej till avtalet.

  Belgiens utrikesminister, Didier Reynders, arbetar nu febrilt för att kunna presentera en lösning inför EU-toppmötet som inleds på torsdag.

  https://www.expressen.se/dinapengar/eus-frihandelsavtal-med-kanada-stoppat/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa