Demonstration mot TTIP i Hannover

I Süddeutsche Zeitung.
90000 människor (enligt arrangörerna, 35000 enligt polisen)  marscherar mot TTIP i Hannover.

 

Comments

  1. 901
    I Like Neil Young säger

    Går detta igenom så tycker jag mycket , mycket synd om framtidens arbetstagare.Jag antar att nationalstater och institutioner (i den mån dessa finns kvar i framtiden)kommer att finna det mesta där man ser en fråga man vill förbättra eller ändra till det bättre för folk i allmänhet . så tungrott så svårjobbat och så bakbundet att man helt enkelt revolterar. till slut Jag antar att många kommer att känna , efter ett antal år – Nog nu! Back to clean slate!! Hur kunde vi vara så dumma?

    Ansvaret faller här väldigt tungt på Malmström och den Svenska Regeringen. Och som jag skrivit förut – jag uppmanar alla att verkligen,verkligen komma ihåg vilka som drev igenom detta om vi hamnar där!

  2. 902

    Ingrid Skrev:

    mumlanden” från en viss M…….. – som direkt naivt fejkar verkligheten…

    Jag vore benägen att hålla med om detta. Har du haft möjlighet att agera enligt förslaget i 876 ovan?

  3. 903

    Nu skriver handelsminister Ann Linde i Dagens Industri. Det slutar så här::

    ”Regeringen har tidigare gett Kommerskollegium i uppdrag att göra en konsekvensanalys av CETA. Den är nu genomförd och Kollegiets övergripande bedömning är att CETA skyddar parternas framtida regleringsutrymme.

    Nu ser jag fram emot att CETA-avtalet börjar gälla och att fler inser att den svenska modellen med utveckling och trygghet är vägen framåt.”
    Ann Linde, EU- och handelsminister (S)
    Kontakta Debattredaktionen
    debatt@di.se
    @didebatt

    ”…skyddar parternas framtida regfleringsutrymme”!

    Snälla nån. Kan någon upplysa Kommerkollegium om Jeronim Capaldo, vars analyser vi hänvisade till för några veckor sedan.

  4. 904

    Piltson Skrev:

    Nu skriver handelsminister Ann Linde i Dagens Industri. Det slutar så här::

    ”Regeringen har tidigare gett Kommerskollegium i uppdrag att göra en konsekvensanalys av CETA. Den är nu genomförd och Kollegiets övergripande bedömning är att CETA skyddar parternas framtida regleringsutrymme.

    – Med ”nattmössan nere” och med ett totalt fokus på ”tillväxt och handel” – så sover Linde bland annat tillsammans med en viss M… – slumrandes så enormt hårt och så extremt långt ifrån verkligheten… – KATASTROFALT är ordet! – Dessutom är man politiskt duperade av USA:s imperialism… och så påtagligt dåligt insatta i demokratiska sammanhang – att det hela blir totalt oförståeligt för alla dem som värnar om planeten och folket… – Vilket bottenläge!

    – OM ALLT VAR SERIÖST SKULLE MAN INTE BEHÖVA ALLT HEMLIGHETSMAKERI – ELLER HUR… ???

    –> NÅGRA LÄNKAR OM CETA:

    https://www.globaljustice.org.uk/resources/ceta-ttips-ugly-brother

    2nd_edition_ceta_briefing_2016.pdf

    – En aktivist som har engagerat sig:

    ”Maude Barlow, Chair of the Council for Canadians, has dedicated her life to fighting injustice, and so-called ’free trade’ deals in particular. In this interview with Nick Dearden, Maude explained how CETA, the Canada-EU trade and investment agreement, is every bit as dangerous as TTIP, but has somehow escaped the same level of media and campaign focus – and what we can do about it.”

    https://www.theecologist.org/Interviews/2987179/maude_barlow_combating_ceta_ttips_scary_canadian_cousin.html

  5. 905

    Piltson Skrev:

    Snälla nån. Kan någon upplysa Kommerkollegium om Jeronim Capaldo, vars analyser vi hänvisade till för några veckor sedan. – se inlägg 903

    Länkar – Jeronim Capaldo – rörande FRIHANDELSLÖGNEN / FULHANDELSAVTALEN (epitet dessa extrema avtal har fått av olika motståndare):

    Jeronim Capaldo – TTIP: European Disintegration, Unemployment and Instability:

    https://www.youtube.com/watch?v=hs9JYFl9ph4

    https://www.ase.tufts.edu/gdae/policy_research/TTIP_simulations.html

    https://triplecrisis.com/dis-integration-unemployment-and-instability-brought-to-europe-by-ttip/

  6. 906
    Lars Henrik säger

    Politikernas skuld ligger nog främst i att inte hålla sig underrättade eller möjligen i att hålla sig med fel informatörer. Man kanske kan anklaga dem för att vara naiva?

    Fru Malmström och det koppel andra banditer som sköter förhandlingarna för EU borde däremot veta hur verkligheten ser ut. För att inte tala om den Nordamerikanska sidans representanter.

    Det som skulle behöva ske är ett alternativt och frihandelskritiskt utbyte mellan kontinentala och svenska politiker inom EU. Detta borde redan ske inom de partigrupper som existerar men gör inte det av någon anledning.

    Vi får nog hoppas på att övriga EU-stater och kanske fru Clinton sätter ned foten. Från svenskt politiskt håll finns ingen hjälp att få. T o m Naturskyddsföreningen, som verkade höja rösten för en tid sedan, verkar ha dragit sig tillbaka.

    Eller är det en illusion att svenska politiker inget ser. Har de fått erbjudanden med motkrav från ’storebror’ de inte kan säga nej till? Militärt skydd utan Natomedlemskap, försäljning av JAS-plan utan att hindras av amerikanskt politisk inblandning, stöd i vissa internationella frågor, turism, reklam,
    amerikanskt stöd för en plats i FN:s säkerhetsråd?

  7. 907

    Lars Henrik Skrev:

    erbjudanden med motkrav från ‘storebror’ de inte kan säga nej till?

    I samband med Greenpeaceläckan fick vi höra om hur USA blandade in ovidkommende frågor för att utöva påtryckning. T.ex. rörande reglering av kemikalier, ”om ni inte går med på detta, så kommer vi att…” och så nåt om körriktningsvisare på bilar.
    Detta togs upp i kommentar 61 den 9/5

  8. 908

    Lars Henrik Skrev:

    främst i att inte hålla sig underrättade

    Ja, de i Sverige som uppfattat vad det handlar om är den s.k. extremvänster. Där var t.ex,.”Flamman”, en tidning som anses vara vänstertokeri men är helt jordbunden i sin syn på EU.

    Så eftersom denna sunda verklighetssyn är förknippad med extremfolk anses den kanske inte vara värd uppmärksamhet?

    Jag bara försöker förstå varför man i Sverige är så liknöjd i ett ärende som blir ödesdigert för hela folket i generationer framöver, helt oberoende av ”vänster” eller ”höger”..

  9. 909
    Lars Henrik säger

    Piltson Skrev:

    Ja, de i Sverige som uppfattat vad det handlar om är den s.k. extremvänster.

    […]

    Så eftersom denna sunda verklighetssyn är förknippad med extremfolk anses den kanske inte vara värd uppmärksamhet?

    Jag håller absolut med om detta! Det blir lätt att avfärda kritiken – vilket ofta gjorts av t ex fru Malmström – som extrema yttringar och de flesta nyhetskonsumenter köper nog detta utan att se försöket till ”guilt by association”. Man försöker frånta kritikerna det anseende och förtroende som krävs för att vinna gehör. Det kanske behövs fler forum för kritiken som inte redan är komprometterade av andra ifrågasatta ståndpunkter?

  10. 910

    @ Lars Henrik:
    Den mest insiktsfullt svenska kommentaren vi sett var den av Anders Romelsjö förra månaden:

    https://jinge.se/allmant/stoppa-ceta-och-ttip-oka-demokratin.htm#comments

    Han säger sig ha ”radikaliserats” och kallar sig ”vänster”, men det är inga radikala åsikter som här framförs. Det är vad som förr kallades ”fakta”. Romelsjö är professor emeritus; med mediernas nya högaktning för märkvärdiga titlar hade man väntat sig lite uppmärksamhet, men det har han inte fått.

  11. 911
    Lars Henrik säger

    Piltson Skrev:

    Romelsjö är professor emeritus; med mediernas nya högaktning för märkvärdiga titlar hade man väntat sig lite uppmärksamhet, men det har han inte fått.

    Åtminstone jag får intryck av att vissa av de krafter som vill genomdriva avtalen har skaffat sig ett rejält grepp om de få nyhetskällor som folk i gemen anser ha ett stort förtroende. Samtidigt trummas in att vi inte ska läsa för mycket på Internet eftersom det där florerar så mycket ”desinformation” och ”konspirationsteorier”.

    Om således en kritiker inte får utrymme i de ’godkända’ nyhetskällorna så reduceras automatiskt förtroendekapitalet.

  12. 912

    Det folkliga stödet för TTIP/CETA i Tyskland ligger nu kring 17% enligt Bertelsmanns opinionsmätninmg, och flera hundra tusen personer väntas till demonstrationerna i sju städer den 17 september. Dagen är vald med tanke på att EU-rådet strax därefter skall rösta för eller emot ”provisorisk” tillämpning av CETA.

    Det gäller att så tydligt som möjligt påvisa hur denna ”provisoriska” tillämpning i praktiken kan bli slutgiltig, eftersom ratificeringen kan dröja så länge att provisoriet inte kan återkallas,

    En rad respekterade medborgarorganisationer och fackförbund samverkar i dessa demonstrationer. Men Angela Merkel sade senast igår att hon framhärdar i sitt stöd trots att även hennes ekonomiminister börjat tveka.

    com/en/growing-protest-against-ttip-and-ceta-trade-agreements-in-germany/a-19496077

  13. 913

    Men här har vi den verkliga skrällen: Jean-Claude Juncker antyder att han tänker klämma igenom CETA hur parlamenterna eller rådet än må rösta.

    https://www.dw.com/en/eu-aims-to-sidestep-parliaments-on-ceta/a-19363101

    Sånt har hänt förr, och Juncker har sagt att röster som inte går på hans linje inte räknas. Dessvärre finns varken politiskt eller juridiskt institut där medlemsländer kan ifrågasätta den icke-folkvalda EU-kommissionens agerande.

    Europa har placerat sig i en hopplös situation, enda utvägen tycks vara ett UK:s utträde följs av så många andra länder att återstoden faller isär. En del om detta kan läsas i John R. Gillingham. ”The EU – an obituary” (Verso 2016) .

  14. 914

    Piltson Skrev:

    Europa har placerat sig i en hopplös situation

    Men det intresserar som bekant inte människorna i landet Sverige. Läs det här då:

    ”The agreement is currently at the stage of negotiations and its content is only available to politicians, negotiators, and big corporations, whereas the public is not allowed to read it – as if it is the matter of top secret.”

    Måste jag översätta? Där står att allmänheten inte får läsa avtalstexten, eftersom den skall vara en statshemlighet. Eller det här då:

    ”If adopted and implemented this agreement could jeopardize the environment and the lives of more than 800 million citizens. Huge implications related to food, animal welfare, and climate change could emerge. TTIP might bring hormone-treated meat, chlorinated chicken, cloned cattle and other types of genetic engineering measures to EU citizens – all of which today forbidden in Europe.”

    Där står att åttahundra miljoner personer drabbas. (varav en hundradel är svenska personer)
    Och så detta:

    ”…another great concern … is that it gives foreign corporations the right to directly challenge governments and sue them over laws and policies that are designed to protect the environment, food safety and health standards. The idea that a corporate system is creating a compulsory (unappealable!) authority – Investor-State Dispute Settlements – to overturn democratically adopted rules should concern everyone…”

    Där står att staten kan tvingas betala utländska företag om nya säkerhetsregler inkräktar på deras vinster, något som inte kan överklagas. Och ”should concern everyone” betyder ”borde oroa var och en”.

    Fast med undantag för svenska personer?

    Jaså. Läs här då: https://politheor.net/ttip-solution-looking-for-a-problem/

    Allt detta har Sveriges handelskommissionär Cecilia Malmström förklarat vara ”missförstånd”. Men hon har inte klargjort hur samstämmiga analyser av avtalsutkastet, gjorda av medborgargrupper i Europa och USA, kan vara missförstånd.

  15. 915

    Piltson Skrev:

    Fast med undantag för svenska personer?

    Uppenbaligen, för idag visar tidningen Expressen att den inte fattat ett spån av allt detta:
    https://www.expressen.se/ledare/hillary-clinton-borde-lyssna-pa-lofven/

  16. 916

    Förre Bundeskanzler Schröder varnar nu för TTIP, faktiskt oväntat. Landet kan förlora en del av sin suveränitet, sade han igår.

    ”Bei TTIP, so Schröder auf einer Veranstaltung der „Wilhelmshavener Zeitung“ am Montag Abend auf der Burg Kniphausen, bestehe die Gefahr, dass „die deutsche Wirtschaft ein Stück an Souveränität verliert“. Angesichts des bekannten Machtanspruchs der Amerikaner sei es nicht auszuschließen, dass sie ihre Regeln im Umgang miteinander durchsetzen wollen. „Bei einem Abkommen mit Kanada ist das nicht zu erwarten.“

    Däremot ser han inga motsvarande hot i CETA. Svårbegripigt, eftersom dessa båda fungerar på samma sätt och även CETA innehåller de allsmäktiga skiljedomsnämnderna ISDS.

    https://www.wzonline.de/nachrichten/wilhelmshaven/newsdetails-wilhelmshaven/artikel/schroeder-sprach-auf-burg-kniphausen.html

    I vår bevakning av TTIP förekommer varje morgon 8-10 nya rapporter/kommentarer på tyska, normalt inte refererade här. På svenska kommer en ungefär varannan vecka, och då ofta vilseledd som Expressens igår.

    Kan vara en bidragande anledning till svenskarnas liknöjdhet. Dessa hot berör faktiskt varje EU-land.

  17. 917

    Februari 2016 så stängde ägarna till svenska tidningar ner den fria debatten och av någon mystisk anledning så släpps inte angelägen debatt fram i Sveriges television heller.

    Jag som nu i över ett decennium har använt den fria debatten i massmedia för att sprida den alternativa kunskap som jag får förmedlad här hos Annika. Jag är bortkopplad, kanske är jag bara trött.

    Men jag upplever väldigt starkt att massmedia-debatten i Sverige styrs minutiöst och varje snedsteg från PK, eller problematiska ämnen försvinner numera omedelbart.

    Någon (bl.a. jag) bygger ständigt en känsla av att samhället är i grunden genomkorrumperat och plötsligt står vi hand i hand med Sverigedemokrater, Trump och allt som vill förstöra vår humanistiska samhällsuppbyggnad.

    Våra avslöjanden av myndigheter och universitet göder ett missnöje i samhället som ständigt växer. Debatten som Piltson och Ingrid här genomför är livsviktig och får inte tryckas ned. Vi måste få våra makthavare att fatta folkets vilja snart. Vi kan inte ha styrda tidningar, det går åt H-e.

    Vi måste få fria diskussioner, I SVERIGE, med all information öppet, NU!!! Sverige är idag ett cencurerat land!!! Orsaken är att HELA svenska folket står enigt bakom Löfven och Malmström i att genomföra detta avtal för tillväxtens fromma/religiösa förhoppningar

  18. 918

    Sedan jag började min karriär som politiker 1970 så har alla frågor kännetecknats av att halva Sverige är för och den andra halvan är mot. genom decennierna har vi kastat argument mot varandra och alla söker det ultimata argumentet.

    Jag kan inte tänka mig att besökarna på denna blogg skulle skilja sig nämnvärt från samhällets övriga befolkning.

    Nu är det en övertygande argumentering här mot handelsavtalet, så jag förstår att det är svårt att gå in och argumentera mot Piltson. Men det skulle ändå vara givande om någon av förespråkarna av detta avtal visade, att det överhuvud taget finns några som vill se detta handelsavtal genomfört.

    Vi vet redan argumenten för, så de behövs inte. Men det vore intressant att se om det verkligen existerar förespråkare bland oss vanligt folk? Jag tror faktiskt inte det.

  19. 919

    Georg W Skrev:

    Vi vet redan argumenten för

    Ingen har visat mig argument för som vore i folkets intresse.

    De ekonomiska fördelarna med lägre tullar är beskedliga. Även förespråkarna medger att huvudskälet är andra handelshinder. Dessa andra handelshinder vore t.ex. mera lätthanterliga regelsystem, ”ömsesidigt godkännande” av varandras regler – alltså oftast de slappare regler som gäller i USA. Miljövård, strängt arbetarskydd och livsmedelskontroll som handelshinder!

    Allt sådant är i storkoncernernas intressse, inte folkets.

    Det förmenta långsiktiga ekonomiska fördelarna sägs vara mera sysselsättning och mera handel. Capaldos analyser har visat hur dessa prognoser bygger på modeller valda med antaganden så att de skall visa sådana effekter. Men de presenteras som fakta.

    Dessutom finns erfarenheten från NAFTA, som mycket riktigt gav motsatt effekt mot vad man sagt, vilket Clinton nyligen påminde om.

    Så det är inte så konstigt att vi inte hör några ordentliga argument från förespråkare. Det finns inga sådana. Därför kan de bara lägga fram lugnande fraser och tomma generaliseringar. Vad som stör mig är inte detta. Att folk talar i eget intresse är begripligt.

    Vad som inte är begripligt är att press och TV inte ställer frågor som avslöjar de punkter jag just anfört. Likaså hade jag väntat mig lite deltagande av akademiskt verksamma personer med intressant material.

  20. 920

    Piltson Skrev:

    storkoncernernas intressse

    Och det är naturlligtvis därför som man med kraft försöker förhindra att lagstiftare, press och oppositionspolitiker läser texterna när de nu råkade bli avslöjade av Greenpeace.

    Och det är därför som ”regleringssamarbetet” enligt dessa avslöjanden blir så upplagt att industrin skall delta vid planering och remissbehandling av nya regler, medan sådan möjllighet ej erbjuds de medborgarintressen som är reglernas syfte.

  21. 921

    Piltson Skrev:

    storkoncernernas intressse

    Inte heller har man försökt förklara varför tvister skall regleras i ett slutet internationellt skiljedomssystem vid sidan av ordinarie rättsväsen. Detta har rötter i frigörelserna för ett halvsekel sedan, när man ville locka investeringar till nya länder med osäker politik och opålitliga rättsystem, Ingen har försökt förklara varför det skall behövas i länder med fungerande rättsväsen, bortsett från att:

    Det blir enklare att arbeta med ett enhetligt rättssystem istället för 27 olika.

    Inte heller är den s.k. chill factor i folkets intresse, nämligen att länderna måste avstå från att införa angelägna regleringar inför hotet om stämning under ISDS. Detta kan bli en allvarlig avmattning av möjligheten att styra medborgarnas livsvillkor i medborgarnas intresse.

  22. 922
    Lars Henrik säger

    Jens Holm och Håkan Svenneling ger Ann Linde svar på tal i Dagens Industri.

    Handelsminister Ann Lindes (S) inlägg (Di Debatt 22/8) är fullt av självklarheter och plattityder.
    Självklart är det bra att länder handlar med varandra, men handelsministern tycker uppenbarligen att den så kallade frihandeln ska användas som dogm och överordnas allt annat.

    […]

    Det Ann Linde undviker att berätta är att både TTIP och CETA inte bara är enkla handelsavtal, de är också investeringsavtal, som ska kopplas till särskilda investeringsskyddsdomstolar.

    https://www.di.se/artiklar/2016/8/24/debatt-frihandel-ingen-dogm-ann-linde/

  23. 923

    Georg W Skrev:

    massmedia-debatten i Sverige styrs minutiöst

    Av vem och på vilket sätt i så fall?

  24. 924

    Georg W Skrev:

    Debatten som Piltson och Ingrid här genomför är livsviktig

    Jaså. men hur stor är publiken?

    Såvitt jag kan bedöma är det bara en handfull pesoner som tycker vi har nåt av intresse att meddela. Hur många intresserar sig för att TTIP kan bli det första steget mot ekonomisk livegenskap för hela Europa?

    I Sverige en handfull personer. För de flesta är ”Quick fix för viktnedgång” viktigare.

  25. 925

    Sorry, läser era inlägg dock. Engagerad i Skiftet.

  26. 926
  27. 927

    @ Piltson:
    svar kommer och mänskligheten är en besvikelse!

  28. 928

    @ Piltson:

    Det är för ett fåtal ett viktigt dokument som du här sätter ihop. I Framtiden när det ska analyseras varför det gick så snett så är det bara att läsa den här tråden. Den visar den avgrund som finns mellan oss vanliga medborgare och samhällets strukturer. De flesta av oss här har nog tappat tron på det mesta i vår statsapparat och vi sitter alla stilla och väntar på en revolt som vi kan ansluta oss till. Dina barn och barnbarn kommer att kunna se i svart och vitt, att du var den enda I SVERIGE som helhjärtat stred för vår demokrati.

    Vad gäller massmediacencuren från februari 2016, så verkar det omöjligt att få fram de sidorna igen. Så vitt jag förstår ägs i princip alla lokaltidningar av Shipsted-koncernen och i månadsskiftet mellan januari och februari försvan plötsligt kommentarsfunktionen i lokaltidningarna. Den enda kommenteringen som var öppen då var Widar Anderssons ledarsida i folkbladet .se. alla vi kommentatorer samlades i hans tråd och alla var lika frågande. till slut kom det fram att lokaltidningarna ändrade sin uppbyggnad. Fast osynligt gjorde alla tidningar det samtidigt och helt utan någon information. Efter en månad öppnades kommentarsfunktionen igen och vissa små mer eller mindre osynliga förändringar hade skett. I min egen lokaltidning som var mest utsatt för mina skriverier togs kommentarernas överblick bort och flera artiklar som jag kommenterat försvann. Dessutom förlorade VÅR chefredaktör befogenhet att godkänna kommentarer. Så numera är det en central chefredaktör i Norrköping som godkänner kommentarer och förmodligen trollar bort insändare och artiklar.

    Det mest obehagliga är att mycket verkar vara riktat till mig. Så jag börjar få någon form av förföljelseman. Samtidigt verkar jag vara den ende som upplevt att Sverige införde cencur i februari 2016.

    Min konspiratoriska sida konstaterar att det effektivt lade locket på alla artiklar om ttip osv. Jag tror näringslivet ströp debatten och förhindrade att den uppstod. Jag är ganska säker men jag är helt ensam och de trådarna som diskuterade dessa frågor går inte att finna, försök själv.

    https://www.folkbladet.se/sok/?querystring=Widars%20ledare&s=pubtime#query=Widars%20ledare&page=0&sortBy=3

    https://www.youtube.com/watch?v=KGpdBOUtaTM

  29. 929

    @ Piltson:
    Vad kan vi göra rent konkret Piltson?
    Jag är med om att demonstrera. Våra politiker kanske lyssnar, vad tror du?

  30. 930

    Norrbo

    15 feb 2016 kl 11:17

    Anmäl

    Jag undrar vad Folkbladet har för syfte med att låta just den här tråden för ”Läsarkommentarer” vara öppen samtidigt som alla övriga artiklar plockas bort helt eller stängs för kommentering? Har detta något samband med att NT helt har stängt möjligheten att kommentera? Inte någon av tidningarna har informerat om vad syftet är och vad vi har att vänta oss framöver – så vitt jag vet. Får jag vänligen be redaktören att tala om vad vi har att vänta oss framöver?

    https://www.folkbladet.se/blogg/widardirekt/regeringen-bor-vara-tydlig-om-papperslosa/?blog=2518025&entry=9092929

    Jan Bengtsson

    11 feb 2016 kl 22:04

    Anmäl

    Trollen verkar vara rätt aktiva ikväll…

    Massor av publicerad text bara försvinner!

    Proletären (aka Georg W)

    10 feb 2016 kl 18:58

    Anmäl

    Tidningar är sin ägares opinionsbildare och de senaste seklet har tidningar styrt debatten. Det senaste decenniet har rasismen blommat ut i tidningars kommentarsfält. Men samtidigt har viktig information delats som varit både upplysande och informerande. Man anar en hemlig agenda. Där publikum inte har talan växer fram i Sverige. Risken är väl att intresset för gammelmedia nu går förlorat om inte artiklarna kan kommenteras. Tänk själva alla tokstollar till professorer som får stå oemotsagda. Fast de pratar strunt mot betalnining. Cencur!!!

  31. 931

    @ bill:
    Ursäkta ,jag menar inte att det är din uppgift Piltson att berätta hur vi gör, menade bara vad kan vi tillsammans göra?
    Jag är mycket oroad över TTIP och dess konsekvenser !!
    Qvick fix mot det?
    Vi kan väl demonstrera i Sverige mot detta, våra politiker tar nog till sig om de ser att vi inte vill ha TTIP.
    Vi kan väl fråga fru Malmström, bjuda in henne till en frågestund som det borde vara i en sann demokrati!!

  32. 932

    Proletären

    08 feb 2016 kl 13:37

    Anmäl

    För er som är intresserade av genuint anarkistiska budskap. Ger jag nu länken som stoppade det fria informationsutbudet i våran lokala mediaconcern:

    https://www.vt.se/nyheter/vegetariskt-i-skolorna-pa-mandag-8710399.aspx

    Jan Bengtsson

    08 feb 2016 kl 13:04

    Anmäl

    Mello, OPIUM för folket!

    Äntligen får vi ett gemensamt intresse…

    Så vi slipper bry sig om
    de verkliga akuta samhällsproblemen!

    Svensken i ett nötskal…

    Likt strutsar stoppa huvudet i sanden!

    Proletären

    08 feb 2016 kl 12:38

    Anmäl

    Helt plötsligt släppte VT fram alla mina kommentarer. För en vecka skrev jag hela essäer i kommentarsfälten om det som är min sanning om bl.a. vegetarisk mat i skolan. Plötsligt stängs allt av och jag ligger högst på kommentarslistan i flera dagar innan de tar bort listan helt och lokale chefredaktören har förlorat sin makt för en centralfigur i koncernen. Ägaren är missnöjd med budskapet som sprids i media. Fel budskap, feldiskussion! De vill prata mello!

    Haga1

    08 feb 2016 kl 10:03

    Anmäl

    Jag tycker NT är läsarna skyldig en förklaring för agerandet, men inte ens det orkar de göra. Oförskämt!

    Rolf Gustafsson

    08 feb 2016 kl 9:25

    Anmäl

    Gillar inte NT yttrandefrihet och demokrati?

    Björn T

    08 feb 2016 kl 0:05

    Anmäl

    Synnerligen märkligt av NT att inte ens kommentera och motivera denna åtgärd. Fortsätt Folkbladet med er vettiga ledarskribent Widar och håll Läsarkommentarer vid liv. Det vinner ni på i längden.

    Tux

    07 feb 2016 kl 22:46

    Anmäl

    Likadant på Corren…

    Jan Bengtsson

    07 feb 2016 kl 18:32

    Anmäl

    Är det samma redaktionella material?

    Bara olika ledar- o insändarsidor?

    Haga1

    07 feb 2016 kl 18:04

    Anmäl

    NT vill få föra sin högerpropaganda helt utan kritik.

    Korp

    07 feb 2016 kl 12:53

    Anmäl

    Tror att Haga1 har helt rätt i sin analys.
    NT är ute..

    Gör om gör rätt

    07 feb 2016 kl 10:28

    Anmäl

    Precis lika på VT.

    Haga1

    07 feb 2016 kl 9:40

    Anmäl

    Att som NT, bara stänga av läsarkommentarerna utan någon förklaring på nätet på en vecka är minst sagd nonchalant mot läsarna.

    Björn T

    07 feb 2016 kl 0:29

    Anmäl

    Konstaterar att NT stängt Läsarkommentarer. Förvånande men det kanske ingår i nydaningen av NT. Ingen vidare start av nya Chefredaktören. Hoppas att Folkbladet visar bättre vilja att låta fria ordet få fortsäta (inom rimliga gränser givetvis). Kanske dags att byta lokaltidning?

    Jan Bengtsson

    06 feb 2016 kl 12:42

    Anmäl

    Vilket inte roar Batra…

    Haga1

    06 feb 2016 kl 11:53

    Anmäl

    NT har stängt av läsarkommentarerna sedan månadsskiftet, vilket kan bli Folkbladets lycka.

  33. 933

    @ bill:
    Jag svarar själv på min fråga, den dag makthavarna slutar lyssna på sina väljare så är demokratin död!

  34. 934

    Som du säkert har förstått så ska kommentarerna läsas baklänges. Jag fick inte gå igenom hela tråden. Plötsligt var tråden borta och jag hittade inte tillbaka igen.

    Finns det maskiner som plingar när en viss IP-adress besöker?

    Jag ska också säga att jag är övertygad om att det försvunnit en hel del kommentarer från den här tråden.

    Alla var djupt chockade över att alla tidningars kommentarsfunktion stängts av. Det här var den enda öppna tråden under hela februari. Den fylls av några lokala idioter. Men dessemellan kan man se det fria ordet kapsejsa. Något som liknar det fria ordet ersatte och de fick tillfälligt stopp på mig och de kontrollerar det jag skriver lättare nu.

    Jag ser en konspiration, men jag kan vara ute och cykla.

  35. 935
    Lars Henrik säger

    Georg W Skrev:

    Samtidigt verkar jag vara den ende som upplevt att Sverige införde cencur i februari 2016

    Du är nog inte ensam Georg. Även jag har noterat att kommentarsfunktionerna verkar ha försvunnit även om jag inte tänkt på att det var just vid detta tillfälle. Jag kommer ihåg att man pratade rätt mycket om näthatet under förra året och kanske ville man komma åt detta men man var nog också medvetna om att man samtidigt skulle komma åt en del obekväm kritik!

  36. 936

    bill Skrev:

    Vad kan vi göra rent konkret

    Nästan varje mening i kommentarerna 819-821 kan göras om till en fråga att ställa handelsministern eller statsministern vid något offentligt tillfälle.

    Han/hon kommer då att förneka att det är så. Då gäller det att kunna hänvisa till avtalstexten.
    Det var därför vi nyligen föreslog att man skulle dela upp CETA-texterna för läsning av flera personer för att få underlag till frågor. Men ingen reagerade på detta förslag.

    Frasen ”ömsesidigt godkännande” var t.ex hämtad från avtalstexten, kan f.n. dock inte säga var. Det är dessa två ord som lett till alla slutsatser om sämre mat, sämre miljövård. privatisering av sjukvården etc.

    Andra frågor att ställa vore ”varför skall industriföretagen ha makt över regleringsväsendet?”- Och ”Varför skall inte medborgargrupper ha inflytande på regleringsväsendet?” ”Varför kan inte det inhemska rättsväsendet utnyttjas för tvistlösningar?” ”Varför skall man stifta lag vid sidan av riksdag och regering?” Etc.

    Vi har tidigare berättat hur det går till vid ISDS-nämnderna. Ingen av parterna får hävda en ståndpunkt. Överläggningarna är hemliga. Besluten kan inte överklagas. Vi påminns om den beryktade ”Stjärnkammaren” i England, men det var för sexhundra år sedan

    Man kommer att svara att ISDS redan finns i bilaterala avtal och har inte medfört katastrof. Ja, och jag önskar Vattenfall lycka till. Men här knyter man upp 27 länder i en överordnad, hemlig juridisk apparat som de inte kan påverka och inte kan träda ur. Löfven borde tillfrågas om han inte tycker det är lite otäckt. Om han inte tycker det bör man ifrågasätta hans lämplighet som regeringschef.

    En annan sak att göra vore att sätta tryck på SVT att ordna en direksänd debatt som de ju gör före varje val. De långsiktiga effekterna av ITTP/CETA gör denna fråga viktigare än något val. Det tragiska är ju att i en sakdebatt om konkreta frågor skulle motparten falla isär, eftersom dom bara kan erbjuda fraser och meningslösa generaliseringar. Det är väl därför man hemligstämplar protokollen.

    Europa står här inför det första steget i ett maktövertag jämförbart med Hitlers nedmontering av demokratiska organ efter tillträdet 1933. Om folket verkligen är tillfreds med detta, så beror det på att de inte fått veta vad det gäller.

  37. 937

    Piltson Skrev:

    ”Varför skall man stifta lag vid sidan av riksdag och regering?”

    Jo, det gör man faktiskt. ISDS-besluten får funktionen av internationell lag, som står över det berörda landets interna lagstiftning, och det finns ingen instans.där de kan ifrågasättas.

    Så Bill, en annan sak du kan göra vore att söka upp nån juridikprofessor eller HD-domare och fråga i vad mån ISDS är förenligt med den svenska regeringsformen. Denna är en grundlag, och kan ändras enbart genom två riksdagsbeslut med mellanliggande val, fick jag lära mig i skolan.

    Ett hyfsat skydd, motsvarade saknas i Tyskland. Men ISDS-besluten kommer att stå över grundlagarna i så måtto att de inte kan ändras alls. Det minsta man borde begära vore att om CETA/ITTP går igenom så skall där finnas ett förbehåll där det enskilda landet kan tacka nej till ISDS. Det skulle betyda omförhandling av CETA före ratificering. Alla länder vars folk har rättsmedvetande skulle då tacka nej.

    Inte heller detta tycks ha tagits upp i någon svensk tidning. De aktar sig numera för ämnen som anses ”akademiska”.

    För övrigt skrev jag fel ovan. Hänvisning till 919-921, inte 8 osv

  38. 938

    Georg W Skrev:

    I Framtiden när det ska analyseras varför det gick så snett

    Ja, perspektivet blir:

    Först drog man in medborgarskydd under begreppet ”handel”, och sedan slopade man begreppet ”handel” som ämne för inhemsk lagstiftning.

    Så listigt, kommer dessa historiker att säga.

  39. 939
    Lars Henrik säger

    Sveriges Radio skriver idag:

    ”TTIP-förhandlingarna mellan EU och USA har havererat.”

    Det säger Tysklands vice förbundskansler och näringslivsminister Sigmar Gabriel.

    – Förhandlingarna har, enligt mig, i praktiken havererat, även om ingen erkänner det.

    Det planerade jätteavtalet om handel mellan EU och USA ser inte ut att bli av. Den bedömningen gör Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel.

    – Förhandlingarna med USA har i praktiken havererat, eftersom vi som européer naturligtvis inte kan underkasta oss de amerikanska kraven, säger Gabriel i mediebolaget ZDF:s sommarintervju.

    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6505308

    Kanske kan nu alla krafter riktas mot CETA?

  40. 940

    @ Lars Henrik:

    Svt: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/tyske-ministern-samtal-om-frihandelsavtalet-har-misslyckats

    ”EU:s förhandlingar om det stora omtvistade frihandelsavtalet med USA har strandat, menar Tysklands näringslivsminister.

    Förhandlingar om det så kallade TTIP-avtalet, kort för Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership, har gått trögt de senaste åren.

    ”Enligt mig har förhandlingarna med USA de facto misslyckats, även om ingen säger det rakt ut”, sade Sigmar Gabriel, näringslivsminister och vicekansler i Tyskland, på söndagen.

    Han betonade att under de 14 förhandlingsomgångar hade de bägge parterna inte kunnat enas om en enda av 27 punkter, rapporterar AP.

    Orsaken är enligt Gabriel att EU inte går med på USA:s krav, rapporterar Reuters.

    Förhandlingarna om TTIP har pågått i tre år och båda parter har hoppats på att avrunda samtalen 2016, men EU och USA har meningsskiljaktigheter gällande bland annat jordbruksfrågor.”

  41. 941

    @ k:
    Men den förutsägs leva kvar som ett spöke, Se kommentar 887 ovan.

  42. 942

    Det är inte lätt att hänga med bland förkortningarna 😉

    TTIP
    Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership

  43. 943

    Plötsligt slår det mig att vi måste ha EU för att tygla vår inhemska statsmakt!

  44. 944

    Novis Skrev:

    Det är inte lätt att hänga med bland förkortningarna

    TTIP
    Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership

    Svt:
    ”TTIP har kallats ”den mest omstridda förkortningen i Europa.” SVT Nyheter förklarar bakgrunden till de starka känslorna.

    Om frihandelsavtalet TTIP blir verklighet kommer det att skapa världens största regionala frihandelsområde.”…
    https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/forkortning-som-ror-upp-starka-kanslor

  45. 945

    Regeringen – Vad är TTIP
    https://www.regeringen.se/artiklar/2015/03/vad-ar-ttip/
    Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) är ett frihandelsavtal under förhandling mellan EU och USA som syftar till att fördjupa det ekonomiska samarbetet mellan dessa två regioner. TTIP kommer att skapa världens största regionala frihandelsområde genom att minska handels- och investeringshinder mellan EU och USA.

  46. 946

    Klordoppad kyckling – Klorkyckling väcker skräck i Sverige (och hos mig)!
    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/klorkyckling-vacker-skrack-i-sverige

    …”På Flättorps gård utanför Flen har man under 23 år inte behövt använda antibiotika en enda gång. Här gäller hård salmonellakontroll ända från avelshönorna och här städar man ur stallarna och gör bakteriefritt innan nästa omgång kycklingar släpps in.

    För Elisabet Nilsson och andra producenter i Sverige innebär klordoppad amerikansk kyckling oschysst konkurrens från ett land med sämre djurskydd och lägre smittskyddskrav.”…

  47. 947

    @ Novis:
    Novis, om du läser kommentarerna 919-921 mera uppmärksamt, så hoppas jag du inser att ”klordoppad kycklig” är en skiteffekt av de hot vi står inför.

    Glöm kyckllingarna och fundera på de generationella effekterna av maktberövande ”regleringssamarbete” och rättslöshet under ISDS.

  48. 948
  49. 949

    Piltson Skrev:

    Men som vanligt inte i svenska tidningar?

    Nej, men här är en i Danmark:

    https://www.jv.dk/artikel/2370969:Udland–Tysk-minister-erklaerer-fallit-for-EU-USA-handelsaftale

  50. 950

    Och NU kommer plötsligt högrespekterade potentater fram i radio och säger att det faktiskt inte var rimligt att fängsla 27 länder med skilda intressen, skiftande livssyn och olika ekonomisk balans i ett lagligen bindande, opolitiskt avtal utan återvändo.

    Nej, tack så mycket, men det har ju stått klart i ett par år!

    Och NU kommer man med erinringar om att ISDS faktiskt ifrågasatts innför den tyska författningsdomstolen, som måste ta ställning till om den går ihop med grundlagen.

    Vilket vi dock redan visste sedan tre månader.

    Men en olycklig effekt kan vi notera. Under ISDS hade varje skärpning av s.k. alkoholpolitik kunnat kallas “handelshinder“ och utlösa höga böter och processkostnader under ISDS. Och utländska producenter hade i praktiken kanske kunnat få Sverige att avskaffa det förfärliga “Systembolaget“.

    Det hade ju varit en form av tillfriskning. Men ganska obetydlig i jämförelse med TTIP-haveriets fördelar. Det är ett stycke väg kvar innan EU utvecklas till ett slutligt totalitärt system, men märk att det fortfarande är så uppbyggt att utvecklingen inte har stoppats. .

  51. 951
  52. 952
    Emmalisa säger

    Och lyssna här på William Warren hos Friends of the Earth. På fem minuter ungefär allt som Piltson försökt meddela här.

    https://www.youtube.com/watch?v=0rkq8AaRABU

  53. 953
    Lars Henrik säger

    Piltson Skrev:

    Och även CETA sitter illa till, har WSJ uppfattat:

    https://www.wsj.com/articles/eu-canada-trade-talks-falter-auguring-ill-for-bigger-deals-1472511958

    Den artikeln verkar ligga bakom en betalvägg just nu (en bättre konstruerad sådan än DN’s).

  54. 954
    Lars Henrik säger

    Frankrike vill stoppa TTIP-samtal med USA

    https://www.dn.se/ekonomi/frankrike-vill-stoppa-ttip-samtal-med-usa/

    Det ser mörkt ut för Ann Linde och fru Malmström…

  55. 955

    CETA-seminarium i Stockholm:

    ”På tisdag nästa vecka (6e) arrangerar Max Andersson (MP), ABF och Katalys ett panelsamtal i Stockholm om CETA-avtalet. Deltar gör bl.a. Maude Barlow, ordförande för den kanadensiska miljöorganisationen Council of Canadians och mottagare av Right livelihood award. Panelsamtalet pågår mellan kl. 12 och 13.30 i Sandlersalen i ABF-huset, Sveavägen 41.”

    – Maude Barlow har jag länkat till tidigare – som en mycket värdefull aktivist!

  56. 956
  57. 957

    I Kanada finns 41 tusen dotterföretag av USA-koncerner. Dessa kan ta sig in i Europa även om ITTP inte går igenom, påpekar stop-TTIP rörelsen idag:

    ”CETA würde fast alles ermöglichen, was wir an TTIP kritisieren: Schiedsgerichte für Investoren, Sonderzugang für Konzerne bei der Gesetzgebung sowie die Aushöhlung von Verbraucher- und Umweltstandards. Davon würden auch sofort die in Kanada registrierten 41.000 US-Unternehmen profitieren!”

    Det gäller alltså att stoppa den ”provisoriska” tillämpningen. 20 tusen tyskar har redan sänt frågor till EP-ledamöter. ”

    ”Wir müssen jetzt den Bundeswirtschaftsminister und alle anderen, die über CETA entscheiden werden, dazu bringen, Farbe zu bekennen! Mit unserem neuen Kampagnen-Tool ”CETA-CHECK” haben bereits 20.000 Bürgerinnen und Bürger aus ganz Europa Fragen zu CETA an ihre Abgeordneten im Europäischen Parlament geschickt.”

    Och i Sverige?

  58. 958

    Så här går CETA-check till.

    Välj Sverige, då kan du ta fram landets 20 EP-ledamöter en i taget. Välj ämne till vänster. Då visas lämpliga frågor att ställa.

    https://stop-ttip.org/cetacheck/?noredirect=en_GB

  59. 959

    Återigen kan det vara värdefullt att lägga ut länken för påskrift – emot TTIP och CETA:

    https://stop-ttip.org/sign/

  60. 960

    Piltson Skrev – inlägg 958:

    Så här går CETA-check till.

    Välj Sverige, då kan du ta fram landets 20 EP-ledamöter en i taget. Välj ämne till vänster. Då visas lämpliga frågor att ställa.

    https://stop-ttip.org/cetacheck/?noredirect=en_GB

    – Du som inte tidigare har engagerat dig emot CETA – ta nu chansen att uppmärksamma de berörda ledamöterna – som Piltson åberopar – och genom att göra denna ”CETA-check”…

  61. 961

    Sjuttio kartonger med hundratjugofem tusen underskrifter in levererades idag hos tyska författningsdomstolen i Karlsruhe.

    Den skall besluta om CETA stämmer med grundlagen, men man undrar om den låter sig påverkas av en sådan inblandning.

    https://www.express.co.uk/news/world/705785/Biggest-ever-lawsuit-campaign-against-EU-deal-Canada

    Och hur går det ihop med Sveriges grundlagar? Ingen som bryr sig om.

  62. 962

    Och i samma ärende skriver nu European Public Health Alliance till franska handelsministern med kopia till fru Malmström.

    https://epha.org/joint-open-letter-a-call-for-democratic-process-of-scrutiny-on-ceta/

    Onödigt hovsamt formulerat.

  63. 963

    NAFTA har avkastat 35 stämningar i Kanada av företag som anser sig ha förlorat pengar på nya miljövårdsregler. Man kräver miljarder dollar av staten.

    ”Canada’s experience with NAFTA should be a warning sign: the agreement has led to 35 claims against Canada, mostly related to companies challenging environmental protection laws. Investor claims in the last decade show that these are mostly brought by corporations challenging government measures, especially those protecting citizens and the environment. Foreign investors are currently seeking several billion dollars in damages from the Canadian government.”

    https://newint.org/blog/2016/08/09/how-the-dutch-could-derail-ceta/

    Det är vad vi kan vänta här under CETA även om TTIP faller isär.

  64. 964

    Och War on Want har nu publicerat en rapport som visar att CETA hotar med samma elände som TTIP. Sämre mat, utslagning av lantbrukare, inhuman djurhållning. Vi saxar bara två meningar från sammanfattningen på sid. 18:

    ”In addition, many current Canadian regulations on food quality, GM foods, pesticides, food dyes, chlorinated chicken, hormones, and animal welfare are not as robust as EU regulations. Europeans must know what these practices are – and how their own regulations could be downgraded – before they make a decision on CETA.

    For example, since Canada has no penalties at the federal level for violating animal welfare standards, it is likely that European farmers will be in direct competition with farmers who can produce in inhumane and cheaper conditions. Even without changes in EU regulations, EU farmers would be in direct competition with farmers who produce under very different regulatory frameworks.”

    Hela rapporten här, https://canadians.org/sites/default/files/publications/report-ceta-food-safety-english.pdf

    Kolla rubrikerna i innehållsförteckningen, känns det inte bekant?

  65. 965

    Vi fick höra att TTIP-förhandlingarna hade strandat främst för att amerikanerna så envist höll fast vid sina idéer on regleringssamarbetet, medan EU (enligt Malmström) aldrig skulle gå med på USA:s regler. Om det stämmer vet man inte, eftersom protokollen inte offentliggörs, men det är intressant.

    För här är CETA slutbehandlad och WoW visar så tydligt att där finns hela den sörja som vi enligt Malmström aldrig skulle godta. Det ger två saker att fundera på:

    1. Hur angeläget det är att Sverige röstar nej till den “provisoriska“ tillämpningen.
    2. I vad mån man kan lita på vad Malmström säger.

    Vi har tidigare föreslagit att Löfvén bekantar sig med CETA-texterna innan han skall rösta i EU-rådet. Men de är så otympliga att han kanske inte gör det. Så det torde räcka att han läser WoW:s rapport, som vi hänvisade till i 964 ovan.

  66. 966
    foie gras säger

    Är det nån som trott annat än att avtalens avsikt är att garantera nya marknader för amerikansk industri medan europeer aldrig kan räkna med att USA ska öppna sig på samma vis för europeisk produktion.
    Frankrike har rader av exempel inom livsmedelsproduktionen.
    Svårt framför allt att förstå Cecilia Malmströms mandat av EU som huvudförhandlare.
    Hon är då inte känd som internationell toppförhandlare precis trots avtalens genomgripande konsekvenser.
    Precis som allt hemlighetsmakeri kring förhandlingarna profilerar en minst sagt skev uppfattning om demokrati som hon rimligen delar, kluven liberal som hon är..

    .

  67. 967

    “Är den politiker som stöder TTIP landsförrädare?“

    Frågan ställs idag av Lars Bern https://anthropocene.live/2016/09/01/ar-den-politiker-som-stodjer-ttip-ar-en-landsforradare/ Jag måste erkänna att jag funderade på om jag kunde använda ett sådant epitet på Malmström. Det är en klipsk dam, och jag har haft svårt att tro att hon agerar som hon gör av ren dumhet. At hon är ohederlig tycker jag mig just ha påvisat.
    Nå, här är ett par bitar från Berns utläggning, sånt borde man få läsa i normala pressorgan.

    “De här avtalen är en mycket central del i den världsordning som de rikaste av de rika försöker etablera och som ligger bakom det mesta av all olustigheter vi upplever i denna tid. Att slå sönder det lilla som finns kvar av folkstyre och att rasera nationsgränser är en röd tråd i denna världsordning.“

    ”Det som gör mig mest bedrövad är hur dessa destruktiva krafter helt lyckats korrumpera vårt lands politiska etablissemang. Det finns en rad exempel på hur ledande politiker bearbetats av oligarkerna i slutna sällskap som Bilderberggruppen för att sedan tjäna deras intressen, istället för folkets som de en gång blev valda av. „

    ”Att nu stora EU-länder som Frankrike och Tyskland verkar vakna till insikt om att ett godkännande av TTIP-avtalet skulle vara ett komplett vansinne, skall vi vara mycket tacksamma för.”

    Berättigade tolkningar. Men vilken praktisk hjälp ger de? Nu gäller det framför allt att få regeringen att fatta att ”provisorisk” tillämpning av CETA skall förhindras.

  68. 968

    Piltson Skrev:

    att få regeringen att fatta att ”provisorisk” tillämpning av CETA skall förhindras.

    Thilo Bode meddelar att gårdagens demonstration hos författningsdomstolen var den största i landets historia.

    ”Vielen Dank an alle, die sich angeschlossen haben: 125.047 Menschen gegen CETA – es ist die größte Bürgerklage in der Geschichte der Bundesrepublik Deutschland!”

    Ett intressant mått på det engagemang.som Lars Bern hade uppfattat. Men vi skall inse skillnaden utomparlamentarisk politik och juridik.

  69. 969

    Och tänk, i Belgien kan man skriva om sånt i helt vanliga tidningar!

    https://www.brusselstimes.com/belgium/6335/belgium-must-also-stop-free-trade-negotiations-with-north-america

  70. 970

    DEMONSTRATIONERNA MOT TTIP & CETA DEN 17:e SEPTEMBER NÄRMAR SIG!

    I GÖTEBORG ÄR DET SAMLING KL 12 00 PÅ JÄRNTORGET:

    https://www.facebook.com/events/1412923792067375/

  71. 971

    PILTSON – har vi inte hört följande tidigare?

    ”Utan ett frihandelsavtal riskerar Sverige att gå miste om arbetstillfällen och förlora i den globala konkurrensen. Ineffektiva och olönsamma verksamheter är långsiktigt förödande för löntagarna och för vårt samhälle.”

    Ann Linde (S) och Karl-Petter Thorwaldsson (LO-ordförande) debatterar i Aftonbladet:

    https://www.aftonbladet.se/debatt/article23442121.ab

    – Djup suck 😉

  72. 972

    @ Ingrid:
    Det där är ganska precis vad man sade om hur NAFTA skulle skapa nya jobb och möjligheter i Kanada. Det blev precis tvärtom, vilket Hillary Clinton påpekade förra veckan. Och i sydstaterna ödelades diverse småstäder när arbetsgivarna packade ihop och flyttade till Mexiko. Det där har vi tjtatat om här.

    Prognoser av den typ som Linde och LO här kör fram bygger på kalkylmodeller där man matat in antaganden och data som ger det resultat man vill ha. Så kan man skapa argument för vad som helst man vill köra fram . Capaldo har skrivit åtskilligt om detta. Han finns på Tuft University i USA

  73. 973

    Engagemanget mot CETA tycks växt ordentligt sedan vi fick höra att TTIP havererat:

    https://www.dw.com/en/mass-protest-in-germany-against-ceta/a-19517291

  74. 974

    @ Ingrid:
    Redan för två år sedan lade CEO fram invändningarna mot CETA på ett direkt och lättbegripligt sätt:

    https://corporateeurope.org/international-trade/2014/09/citizen-groups-say-no-ceta

    Ännu har vi inte sätt någon sakopposition mot allt detta. Nu skall EU-rådet den 16 oktober rösta om den ”provisoriska ” tillämpningen. Tycks mig som att man borde kunna tillbakavisa dessa påpekanden innan man röstar, men det har man inte ens försökt.

    Det känns obehagligt att styras av makter som inte förklarar sitt agerande och uppenbarligen ljuger om sina bevekelsegrunder. Machiavelli skrev en del om hur en ”furste” kan och bör agera i sådana lägen, men sedan dess har vi fått politiska/juridiska institutioner avsedda att förhindra sånt och medier vars uppgift vore att fästa uppmärksamheten på det.

    Men sådant tycks ha omintetgjorts i EU. Och så har man upprättat kulisser avsedda att dölja att det är så. I Sverige har dessa kulisser varit väldigt effektiva. Mindre så i Centraleuropa, men man har ändå små möjligheter att påverka skeendet på ett reguljärt sätt..

    Därav dessa massdemonstrationer. I ett ordentligt styrt demokratiskt samhälle skulle de inte behövas.

  75. 975
    Lars Henrik säger

    Daniel Swedin på Aftonbladet kommenterar nu Ann Lindes påståenden och säger att kritiken mot frihandelsavtalen INTE handlar om motstånd mot frihandel utan om alla de andra avregleringar som föreslås.

    Varför förstås detta först nu och enbart av vissa journalister?

    Felet är inte frihandeln
    https://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/danielswedin/article23432355.ab

  76. 976

    @ Lars Henrik:
    Ja, Swedins sista mning:

    ”Demokrati och miljö kan bli utdömda som handelshinder”.

    Sista meningen! Han har fattat, detta är cntralpunkten,.Om de brett spridda tidningarna kan kosta på sig att berätta exempel, så skulle folk äntligen fatta., T.ex. om hur Kanada nu måste betala miljarder till en firma som säger sig ha förlorat på att man stoppade bygge av en pipeline av miljöskäl.

    Hela ISDS är ett monster, eftersom investering skall betyda risktagande som man inte skall kunna försäkra sig mot.

  77. 977

    Piltson Skrev:

    Kanada nu måste betala miljarder till en firma som säger sig ha förlorat på att man stoppade bygge av en pipeline av miljöskäl.

    TTIP-tippen noterade detta i januari:
    https://ttippen.se/2016/01/07/kanadensiskt-foretag-stammer-usa-p-g-a-utebliven-oljeledning/

    I svenska tidningar hittade jag inget om deta, De verkar inte längre uppfatta att vissa internationella nyheter kan ha stor relevans för Sverige även om de inte handlar om Sverige. Sådana skygglappar kan vara hot för framtiden.

    På Tippens startsida står en del om Lindes slingrande i riksdagen.

  78. 978

    Och där finns åtskilligt om CETA, med värdefulla länkar.

    https://ttippen.se/2016/08/23/dags-att-ta-ceta-pa-allvar/

    Kunskap om detta finns alltså i Sverige, på svenska. Varför skrivs inte om det i tidningarna?

    Röstningen om ”provisorisk” tillämpning av CETA nästa månad framstår som landets mest hotfulla ödesfråga på många år. I praktiken kan ”provisoriskt” godkännande bli slutgiltigt, Det är EU-kommissionens sätt att slingra sig förbi ratificeringskravet.

  79. 979

    ”War on Want” om detta idag:

    “…EU does not have to wait for the full ratification process to be completed: under the EU’s anti-democratic procedures, it can apply the content of CETA on a provisional basis already, without worrying about any accountability to the people of Europe.

    For the UK, this means that even though we’ve chosen to leave the EU, unless we stop CETA some of the worst elements of the deal will apply to us anyway.

    This is why we need to kill CETA now, before it is too late.“ https://waronwant.org/what-ceta

  80. 980

    Här har vi saxat en bit från EU:s egen presentation av CETA:

    ”…mutual recognition of so-called ”conformity assessment certificates” for a wide range of products, from electrical goods to toys. For example, if an EU firm wants to export toys it will only need to get its product tested once, in Europe, to obtain a certificate valid for Canada, thus saving time and money.”

    Fin skönskrivning. Det är framför allt detta ”omsesidiga erkännande” som lett till så energisk kritik. Det kan också tillämpas på klimat- och miljöskyddsregler, arbetarskydd, livsmedelskvalitet, etc. För EU:s del ofta ”normering nedåt”, påpekade en rad medborgargrupper.

    Men det nämns inte i den propaganda som EU sänt till Löfven och hans jämlikar i EU-rådet. Och inte heller har det upptäckts av svenska media.

  81. 981

    Lyssna här till utbytet mellan Jens Holm och handelsministern i riksdagen.
    https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/interpellation/handelsavtalet-ceta_H310734

    Han ställde preciserade, bitvis tillspetsade frågor som stämmer med vad vi har skrivit här. Ministerns svar låter som valtal. Tämligen meningslöst, eftersom de inte hade några åhörare. Inga andra ledamöter var närvarande såvitt man kunde se.

    Är det normalt i riksdagen? Man undrar vad interpellationer isåfall skall tjäna till. I brittiska underhuset går det till på helt annat sätt. Borde inte talmannen ingripa när en minister skiter i frågor som ställs?

  82. 982

    Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

    om CETA redan är ett faktum är tyvärr nog loppet kört… …

    Nej, CETA är ännu inte ett faktum. EU-rådet skall nästa månad rösta om ”provisorisk” tillämpning. Om den avslås kommer CETA att vila tills alla länder ratificerat. Det tar många år och kommer sannolikt inte att gå igenom, eftersom opinionen i flera länder är så tydligt emot (Tyskland, Holland, Österrike, Frankrike…)

    Då är CETA död. Därför är det oerhört viktigt att den ”provisoriska” tillämpningen stoppas nästa månad. Varje land har en röst i rådet, det krävs ”kvalificerad” majoritet. EU-kommissionen använder provisoriemöjligheten som ett sätt att sätta sig över folkviljan i dessa länder.

    Vi har ännu inte fått veta hur Löfvén tänker rösta om provisoriet. Fråga honom för i himlens namn.. Finn INGEN svensk regeringsledamot som satt sig in i detta.

  83. 983

    Piltson Skrev:

    miljarder till en firma som säger sig ha förlorat på att man stoppade bygge av en pipeline av miljöskäl.

    Det var en av de frågor som Holm ställde till Linde. Hon låtsades som om hon inte hört den.

    För regeringen kanske det kan vara värt att tänka igenom vilka skärpningar i miljöskydd, arbetstrygghet, livsmedelskvalitet, etc som kan behövas i framtiden och sedan bedöma hur pass mycket de kommer att kosta i skadestånd och processkostnader när CETA-”provisoriet” gått igång. Märk då att USA-bolag kan ta sig in via CETA.

    Några sådana bolag ryktas ha anställt folk med uppgift att bevaka europeiska regleringsväsen för att se var det kan löna sig att investera för att senare kunna drämma till med krav på skadestånd. Lustig ny förtjänstmöjlighet. Här planeras inte per år eller politiska mandatperioder. Det planeras per årtionden. Det är därför vi kallat detta en ödesfråga.

  84. 984

    Nu har även Belgien sällat sig till dem som vill stoppa TTIP.

    https://www.euractiv.com/section/trade-society/news/belgium-says-ttip-talks-seem-unbalanced-may-need-pause/

    Officiella ställningstaganden finns också från Frankrike, Holland och Österrike. I Irland vill man ha folkomröstning. I Tyskland är man kluven, ekonomiministern tvekar inför TTIP men vill behålla CETA. Hur det skulle gå ihop är oklart eftersom allt allvarligt elände i TTIP finns med i CETA.

  85. 985

    Det folkliga stödet för TTIP i Österrike är nu nere på 4% enligt en rundfråga. Men 30% hade ännu inte bestämt sig. Rörande CETA var 6% för och 54% osäkra. Undersökningen hade ordnats av Greenpeace, men stickprovurvalet var så litet att man undrar i vad mån siffrorna är att lita på.

    “Die Umfrageergebnisse im Detail: 62 Prozent der Befragten gaben an, gegen TTIP zu sein, nur vier Prozent dafür. 30 Prozent hatten sich hier noch keine Meinung gebildet. Wenn die Unentschlossenen ausgeklammert werden, schaut das Ergebnis noch klarer aus: 94 Prozent – und somit fast alle Befragten – stellen sich gegen TTIP.

    Ähnlich die CETA- Werte: Jeder Dritte (34 Prozent) ist gegen das Freihandelsabkommen mit Kanada. Nur sechs Prozent der Befragten stimmten dafür. 54 Prozent gaben an, noch unentschlossen zu sein.“

    https://www.krone.at/oesterreich/ttip-und-ceta-grosse-mehrheit-gegen-abkommen-neue-umfrage-story-528100

    “CETA har samma gifttänder som TTIP“, kommenterade Greenpeace. Jo, och det hoppas jag kunna visa här under veckans lopp.

  86. 986

    NYTT UPPROP – SKRIV PÅ EMOT CETA:

    https://kampanj.skiftet.org/page/s/ceta-en-present-till-storbolagen

    ”Det här vill vi att politikerna ska göra:

    Vi uppmanar handelsminister Ann Linde och statsminister Stefan Löfven att inte godkänna EU-kommissionens färdiga förslag för fulhandelsavtalet CETA som hotar vår miljö, demokrati, välfärd och arbetstagares rättigheter.”

    OBS! – Läs också informationen, och de medföljande länkarna!

    Några exempel:

    Kommunalarbetaren, Kommunal vill att LO säger nej till CETA, https://www.ka.se/kommunal-vill-att-lo-sager-nej-till-ceta

    TTIPEN, Tyskt fackförbund säger nej till CETA, https://ttippen.se/2016/04/12/tyskt-fackforbund-sager-nej-till-ceta/

    TTIPEN, Fritt fram för tjärsand i EU – tack vare CETA-avtalet, https://ttippen.se/2014/12/17/fritt-fram-for-tjarsand-i-eu-tack-vare-ceta-avtalet/

  87. 987

    Vi skall ha klart för oss vad gyckelspelet kring CETA innebär. Ratificering kräver samstämmigt godkännande av 38 parlament. Det är 27 länder, men inom några finns regionala parlament med full beslutanderätt.

    Flera länder klart utsagt att man inte kan godkänna CETA som det föreligger, och kartan över TTIP-fria zoner ger ett kraftfullt uttryck för folkviljan söder om Danmark och väster om Polen.

    Så Jean-Claude Juncker inser att han aldrig skulle få igenom ratificering. Det var därför som han kom fram med förslaget om “provisorisk“ tillämpning för två månader sedan. Den kan beslutas i rådet med kvalificerad majoritet, ingen chans för ett enskilt land att stoppa det.

    Provisorisk tillämpning skulle i praktiken innebära slutgiltigt godkännande. Juncker sätter sig över flera länders klart uttalade önskemål och avsikter. Han är inte intresserad av att jämka ihop avtalet så att det kan godtas av alla. Då uppstår frågan vilka intressen Juncker, Malmström och deras anhang tjänar. Europas gemensamma långsiktiga intressen och önskemål är det inte.

    Det är känns alltid besvärligt att behärskas av politiker som inte klart kan uttala vad de i grunden vill och i vems intresse de vill det. Juncker och Malmström är därför olämpliga i sina nuvarande roller, Vi minns hur Cameron ställde sig emot utnämningen av Juncker på grund av hans tvetydiga bakgrund i Luxemburg men blev nedröstad.

    Så vem betjänar han? Inte mej. Inte flertalet andra svenskar. Kanske Monsanto och andra interntionella koncerner?

    Jag vet inte, och det nyttar inte att spekulera. Men en sak vet jag med envis övertygelse, nämligen hur viktigt det är att nästa månad få ihop så många nejröster i rådet att den kvalificerade majoriteten inte uppnås.

  88. 988
  89. 989

    @ Ingrid:
    Och via en av dessa länkar så hittade vi:

    ”Verkligheten bakom fulhandelsavtalet mörkas
    Genom vackra formuleringar döljs innebörden av ”fulhandelsavtalet” TTIP. Men du kan fortfarande stoppa det, skriver Alexandra Davidsson, tillförordnad generalsekreterare på Föreningen Medveten Konsumtion….”

    Mera här: https://www.etc.se/debatt/verkligheten-bakom-fulhandelsavtalet-morkas

    Håll alltså utkik mot denna förening. Dom har fattat.

  90. 990

    Här är en text av ANDERS ROMELSJÖ rörande CETA:

    https://jinge.se/allmant/kan-ceta-avtalet-hota-klimatarbetet-och-var-valfard.htm

    – Litet längre ner i texten nämns följande:

    ”Bakgrund (Anders Romelsjö)
    Ser nu på morgonen på Twitter att EU:s JC Juncker, starkt misstänkt för att ha främjat olaglig skatteparadisverksamhet i Luxemburg tidigare på Twitter skriver ”CETA is best agreement we ever negotiated.It deserves full support of our Member States.” Säger något om CETA och EU:s konstanta kris.”

  91. 991

    @ Ingrid:
    Ja, Romelsjö skriver de fylligaste och mest lättillgängliga analyser vi sett på svenska. Hur många når han fram till?

    Vi har en dryg månad på oss att ordna en svensk nejröst om CETA i EU-rådet. Vad kan man göra?

  92. 992

    Nu kommer även George Monbiot fram med en energisk framvisning av vad TTIP/CETA faktiskt innebär :

    ”During the five years of talks, the commission held various civil society dialogue meetings for stakeholders.” I followed the link it gave and found that four meetings had taken place, all … dominated by corporate trade associations, which are likely to have been on the inside track anyway. Where was the publicity? Where were the attempts to reach beyond a gilded circle of lobbyists and cronies? Where were the efforts to take the discussion to other nations? Where were the debates, the drive to seek genuine public engagement, let alone consent? If this is transparency, I dread to think what secrecy looks like.”

    “Like TTIP, it restricts the ways in which governments may protect their people… Anything not specifically exempted from the agreement is considered covered. In other words, if governments do not spot a potential hazard before the hazard emerges, they are stuck with it.“

    ”Corporate lobbyists … have been seeking to impose such treaties for more than 20 years, starting with the Multilateral Agreement on Investment (it was destroyed, like TTIP, by massive public protests, in 1998). Working in secrecy, without democratic consent, they will keep returning to the theme, in the hope of wearing down our resistance.”

    https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/sep/06/transatlantic-trade-partnership-ttip-canada-eu

    Allt sådant hör till vad fru Malmström förklarade vara “missförstånd“ utan att klargöra hur. Och ingen har ännu bett henne förklara.

  93. 993

    Piltson Skrev:

    Vi har en dryg månad på oss att ordna en svensk nejröst om CETA i EU-rådet. Vad kan man göra?

    I måndags fick jag ett mail från Skiftet, där stod bland annat följande att läsa:

    ”Om bara två veckor kommer de kostymklädda handelsministrarna i EU sätta sig vid förhandlingsbordet i Bratislava – lobbyisterna kommer svärma kring dem som flugor. Där ska ministrarna fatta beslut om CETA, som förhandlades färdigt med Kanada 2014, ska skrivas under.”

    – Så hur lång tid har vi på oss för att sprida information rörande beslutet om CETA?

    – Du Piltson skriver att vi ”har en dryg månad på oss” – vad kommer att ske efter denna månad?

    – Och vad kommer att ske i Bratislava, där det kommer att vara ett möte om ett par veckor? – Och hur kan detta möte påverka processen?

  94. 994

    @ Ingrid:
    Kanske jag har räknat fel. Enligt vad jag minns skulle EU-rådet rösta om provisorisk tillämpning av CETA i mitten av oktober. Om de skall göra det i Bratislava så är det trängre med tiden. Det är ännu oklart om ISDS kan komma med i provisorisk tillämpning, eftersom jurister i flera länder har ifrågasatt detta. Den andra stötestenen, regleringssamarbete med ”normering nedåt” styrd av industrin, tycks komma med utan problem.

  95. 995

    Nu vill man i Danmark ha folkomröstning i frågan om landet verkligen skall underkasta sig i de extraterritoriella skiljedomsnämnderna i ISDS,

    https://arbejderen.dk/indland/advokat-varsler-folkeafstemning-om-handelsaftaler

    Men i Sverige är man alltjämt helt belåten med sånt?

  96. 996

    Och nu vill en svensk riksdagsman sparka igång Löfvén till förmån för TTIP. Som vanligt med breda fraser utan att nämna någon av de betänkligheter för ligger till grund för det intensiva motståndet utanför Skandinavien
    https://www.expressen.se/gt/debatt-gt/goteborg-och-sverige-behover-ttip/

    Nån annan för bedöma om han är ointelligent eller ohederlig.

  97. 997

    Piltson Skrev:

    utan att nämna någon av de betänkligheter för ligger till grund för det intensiva motståndet

    Nej, men det gör Wikileaks. Lyssna på dem i en kvart:

    https://www.youtube.com/watch?v=IMR5y-zjrL0

  98. 998

    Hm, undrar om det här verkligen stämmer:

    ”För västsvenska exportföretag med Volvo och SKF i spetsen skulle inte minst gemensamma regler och standarder, förutom tullar och kvoter, innebära att man inte behöver ha skilda produkter för de europeiska och amerikanska marknaderna.”

    Jag tror att för bilar gäller CMVSS även fortsättningsvis via CETA. Bara det att det skulle kunna gå att använda en Europeisk myndhet för certifieringen istället för en Kanadensisk.
    Inte mycket till besparing.

    Om däremot både USA:s och Kanadas myndigheter skulle acceptera Europeiska krav rakt av (TTIP?) då skulle det innebära stora besparingar för all bilindustri, oavsett var den befinner sig så någon konkurrensfördel för den svenska blir det ju inte. Och vi skulle på samma vis få acceptera bilar byggda enligt amerikanska krav som är lite. . . annorlunda.

    Har svårt att tro att dessa avtal är särskilt viktiga för vare sig Volvo eller SKF och den första svenska bilfabriken i USA är ju under uppförande just nu.

  99. 999

    – Det torde absolut framgå nu att världen styrs av de stora företagen, och deras krav på gedigen profit…

    – Politikerna är således bara ”några slags hantlangare” via tillväxthysterin…

    – Vem tänker i såna fall på folket, miljön, vettig och ren kost och planetens framtid, och så vidare?

  100. 1000

    @ Jösses:
    Det är inte regler rörande bilar som i första hand bekymrar motståndarna. Det är att:

    samma princip kommer att användas för regler rörande t.ex. luftutsläpp, vattenutsläpp, livsmedelstillsatser, kemikaliegodkännande, arbetartrygghet, byggnadsstandard, elförsörjning, djurtransporter, hormonkött…etc..

    Vilket i de flesta fall kan innebära ”reglering nedåt”. Cecilia Malmström har upprepat sagt att detta är ”missförstånd”. Det är ju då lustigt att

    så många medborgargrupper skulle ha gjort precis samma missförstånd i sina analyser. t.ex. Friends of the Earth, War on Want, Greenpeace och de amerikanska småbrukarna som vi refererade här för att par månader sedan.

    Texterna är skrivna så att det är jobbigt att se vad de egentligen slår fast. Tydligen avsiktligt, eftersom tyska lagstiftare klagat över att de behövde juridisk hjälp för att fatta något, men sådan fick inte medföras.

    Det är mot den bakgrunden som omröstning skall äga rum i EU-parlamentet, i EU-rådet och i ländernas egna parlament, om det kommer så långt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa