Är LCHF farligt för barndiabetiker?

På radionyheterna idag.
Det är barndiabetesläkaren Gun Forsander på Drottnings Silvias barnsjukhus i Göteborg som går ut med att LCHF-kost är livsfarligt för barndiabetiker. Hon tipsar om artikeln på Dagens Diabetes där en anonym journalist/läkare (?) skriver om ett diabetesbarn som ätit LCHF och blev sjuk i ’normoglykemisk diabetesketoacidos’. Först stod det att fallet var ’avidentifierat’, sen reviderades beteckningen till ’fiktivt’. Men har alltså inte ens ett verkligt fallexempel till det ovanliga tillståndet.
Gun Forsander säger att grupper på nätet uppmanar till LCHF för diabetesbarn, och att vissa föräldrar kan sluta att ge sina barn insulin vilket är livsfarligt.

Jag har aldrig sett någon uppmaning att sluta ge barnen insulin. Däremot har jag sett många rapporter om att T1D-barn har fått ett mycket jämnare blodsocker med lägre insulindoser, och färre hypoglykemiattacker, sedan de slutat med socker och minskat på stärkelsen, och slutat att undvika naturligt mättat fett.
Insulin doseras naturligtvis med ledning av blodsockret. Något annat har man inte att gå efter.

Ur artikeln:
Med LCHF-kost stabiliseras blodsockernivåerna hos vissa barn, och det är ett av skälen till att föräldrar tror att dieten gör barnen friskare, för att man då kan ge mindre insulin.
Men det är en missuppfattning, säger Gun Forsander.
– Vi vet ju att riskfaktorerna för komplikationer på sikt när det gäller diabetes typ 1 är inte bara blodsocker. Det är också blodfetter, blodtryck och förstås rökning. Och vi måste ta alla faktorer i beaktande när vi behandlar dessa barn.”

Riskfaktorerna för framtida komplikationer för diabetesbarn är framför allt höga blodsocker och stora blodsockersvängningar.
Gun nämner blodfetter. Vad menar hon med det? Ska diabetesbarnen äta statiner? Blodtrycksförhöjning kommer långt senare i den metabola sjukdomen. Hon kan väl inte mena att barnen ska börja med blodtrycksmediciner förebyggande? Att diabetiker i alla åldrar inte ska röka är förstås alla ense om.
Däremot att socker är farligt att äta, inte minst för de känsliga typ1-diabetikerna, det nämner inte diabetesläkarna och -nutritionisterna, utan då är det så viktigt för barnens livskvalitet att de får äta socker som andra barn.

Man kan undra varifrån denna LCHF-varning kommer? Diabetesläkarna har ett intimt samarbete med insulinindustrin. Kan initiativet till larmet komma därifrån? Insulinförsäljningen riskerar att minska dramatiskt om diabetikerna börjar minska på kolhydraterna.

I artikeln används ordet ’marknadsförs’ om LCHF-debatten och -informationen i olika internetmedia. Varför används det ordet? Det låter som att det finns kommersiella intressen bakom LCHF.

Det är naturligt att olika människor som funnit att LCHF är bra för hälsan, vill ägna även sitt yrkesliv åt att informera om det.
Men att det skulle finnas stora pengar att tjäna det är fantasier. Det handlar ju bara om att äta nyttig mat.

Läkare som går ut med att LCHF är nyttigt gör inte sin privatekonomi en tjänst. Jag har inte tjänat några pengar på LCHF. I stället har jag gått på stora förluster, som när jag var svartlistad från läkararbetsmarknaden -09 – 11. Jag har också i många år arbetat deltid för att ha tid med LCHF-arbetet. Andreas Eenfeldt tar ut en ganska liten lön från sitt företag Kostdoktorn.
En läkare som vill tjäna mycket pengar kan i stället arbeta som stafettläkare. Det kan ge dubbel inkomst. Ett annat alternativ är att göra karriär inom läkemedelsindustrin.

Gun Forsanders text om kostbehandlig av barndiabetes. Artikeln är publicerad i Nordisk Nutririon. Tidningen är utgiven av SNF, Swedish Nutrition Foundation,  lobbyorganisation  för samarbete mellan livsmedelsindustrin, läkemedelsindustrin och samhällsinstitutioner.

 

Comments

 1. 101
  Lars Henrik säger

  foie gras Skrev:

  Medan attackerna framfördes genom läkare och inslag från en disputation fanns ingen läkare eller annan om LCHF och om faktiska rön kunnig person bland de två LCHF anhängare som äntligen gavs utrymme i namn av radions sk objektivitet.

  Det ligger nog inte i journalismens intresse att folk ska bli medvetna om att det finns läkare, forskare och vetenskap som stödjer LCHF.

 2. 102
  Ann-Charlotte säger

  @ Åsa:
  Jag menade att man gjorde vad man kunde med kosten, för att kunna leva/må lite bättre. Sen är livet en dödlig sjukdom, vi dör alla av olika anledningar.

 3. 103
  I Like Neil Young säger

  @ Anders S:
  Bedrövligt…..Vad menar man med att LCHF får göra något åt sin svans….vilka är det som är ”svansen”?Dom som genom att ta reda på sanningen om vad som ger riktig hälsa gjort sig själva friska och kan slänga sina gamla mediciner och kyssa sin gamla övervikt adjö , dom som minskar på sitt insulin och kan slänga sina hjärt , blodtrycks och blodfettssänkar mediciner?Det är bara billig gammal härskarteknik att uttrycka sig så.

  Vaddå svansen?..Så otroligt jönsigt uttryckt.

  Känns lite som Tim Noakes affären det här.

  Jag får väl å min sida uttrycka mig som jag brukar – i det här läget får man väl betrakta den stackars oligark-betalda-media-lakejen ,som säkert i sitt eget sinne inbillar sig att han jobbar för nån sorts ”fri press”..ha..ha , A.Lindberg ,för Mega Nyttig Idiot. Det kan låta hårt men jag står för det – det han skriver är bedrövlig populism totalt i BigFood och BigPharmas smak.

 4. 104
  foie gras säger

  @ Lars Henrik:
  Det är absolut oacceptabelt att enskilda journalister tillåter sig vad som numera kallas agendajournalistik utan plats för bemötande i ett public serviceföretag. Det är dock inte den enskilde journalisten som avgör fasonen på den aktuella presentationen av LCHF. Det verkliga ansvaret vilar på ledningen för den redaktion varifrån inslaget sänds. Denna ledning bör anmälas till granskningsnämnden för att ha brutit mot objektivitetskravet.

 5. 105
  Lars Henrik säger

  foie gras Skrev:

  @ Lars Henrik:
  Det är absolut oacceptabelt att enskilda journalister tillåter sig vad som numera kallas agendajournalistik utan plats för bemötande i ett public serviceföretag. Det är dock inte den enskilde journalisten som avgör fasonen på den aktuella presentationen av LCHF. Det verkliga ansvaret vilar på ledningen för den redaktion varifrån inslaget sänds. Denna ledning bör anmälas till granskningsnämnden för att ha brutit mot objektivitetskravet.

  Jag tittade för skojs skull lite på detta och det verkar som om det är till PO (Allmänhetens Pressombudsman) man ska vända sig om det gäller en tidning. Granskningsnämnden handhar anmälningar mot radio och TV. Har jag missuppfattat?

  https://www.po.se/

 6. 106
  Lars Henrik säger

  @ foie gras:
  PO skriver bland annat så här:

  PO tar emot anmälningar från enskilda personer som själva omskrivits i pressen. Även företag, organisationer och myndigheter kan anmäla.

  PO prövar klagomål från enskilda personer som känner sig orättvist behandlade i pressen. För att PO ska kunna pröva en anmälan krävs att anmälaren själv är utpekad (genom namn, bild eller andra identifierande uppgifter) med kränkande eller på annat sätt skadande uppgifter om dem och deras personliga angelägenheter. För att en prövning ska kunna ske krävs alltså att anmälaren är utpekad och personligen berörd av de publicerade uppgifterna.

  Det verkar inte som om samma regelverk gäller för tidningar som för radio och TV när det gäller möjlighet att anmäla för bristande objektivitet. I alla fall inte när anmälaren inte direkt omnämns och anklagelserna är generella och svepande som i de aktuella fallen i t ex Dagens Nyheter?

 7. 107
  I Like Neil Young säger

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/lchf-kritik-leder-till-hot/

  Gemensamt för dem mer ”extrema” LCHF förespråkarna är att dom inte tål att ifrågasättas.

  Va? Det var bland det dummaste jag hört på länge – är det nån som har nåt av värde att komma med så varsågod….Problemet för kolhydratsidan är att det inte finns nåt att komma med när man diskuterat ett tag.Det blir liksom stopp efter ett tag och vad kan det bero på – jo att tallriksmodeller, eller att ”du kan äta allt men inte jämt” eller att ”motionera så går du ner i vikt och kan fortsätta äta pasta , bröd och potatis” eller ”gå till viktväktarna” eller ”gör en Gastric Bypass” eller ”svält dig ner i vikt med hallonbåtar” – inget av dom sätten leder till överlägsen hälsa , i stort sett fri från mediciner. Det leder bara längre ner i ett socker och medicinträsk. För det är där man hamnar till slut om man är metabolt sjuk , för allmänheten i stort kan i princip bara fördelar uppnås med LCHF kost.Dom som vill är välkomna att bevisa motsatsen – vilket inte vetenskapligt låter sig göras.

  Det var nån som sa :Ät vanlig mat-Få vanliga sjukdomar. Vi vet alla vad den ”vanliga” maten varit dom senaste 50 åren ca. Och vi vet också vilka sjukdomar som grasserar i dag – den listan är lång och dom är alla ”vanliga”….Ett barn kan se det sammanhanget.

  Sen kan man givetvis diskutera stillasittande , strålning av olika slag som är vanligare idag och miljögifter/gifter i maten. men i det stora hela så ser ju sambandet ut att bero på just den ”vanliga” maten.

 8. 108

  Det är hög kolhydratkosten som orsakat fetma och typ2 diabetesen, och LCHF visar på ett sätt att komma ur den krisen.
  De som orsakat problemen vill naturlitvis inte höra att de har skuld till problemet, men om de tror att högkolhydratkosten är oskyldig så får de väl ta den vetenskapliga diskussionen i stället för att demonisera oss som har fått tillbaka hälsan med LCHF, om några andra har en bättre väg till hälsa så visa den gärna i stället för att hoppa på oss för vårt val.
  Vi har som bekant bra vetenskapligt stöd för vårt synsätt.T ex.:

  https://www.forbes.com/sites/nancyhuehnergarth/2016/01/05/will-the-always-hungry-diet-revolutionize-weight-loss-a-qa-with-author-dr-david-ludwig/#64efec324321

 9. 109

  Josef Boberg Skrev:

  YAT Skrev:

  För övrigt har jag aldrig någonsin sett att livsmedelsverket rekommenderar mindre än 10% fett. Det står inget sådant på din länk heller. Du får gärna länka till något som bekräftar detta.

  Jag menade animaliskt fett = mättat fett. Omättat fett, industritillverkat fett osv mår kroppen bättre utan – ifall jag ej har missat något.


  Hur mycket mättat fett behöver vi ?

  Vi behöver inte äta något mättat fett alls. De mättade fettsyror som behövs i kroppen kan bildas från andra fettsyror i maten.

  Enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna, NNR 2012 bör högst en tredjedel av allt fett vi äter, eller 10 procent av all energi vi får i oss, komma från mättat fett. För en kvinna motsvarar det drygt 20 gram och för en man cirka 30 gram mättat fett per dag.

  Bakgrunden till rekommendationen är att en minskning av det mättade fettet i maten kan bidra till minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar om man samtidigt äter mer av omättade fetter, det vill säga enkelomättat och fleromättat fett

  – slut citat från Livsmedelsveket sida om fett här.


  Ammande bebisar får ca 50 % av sin energi från det animaliska fettet = det mättade fettet i modersmjölken. Människan är m a o predestinerad för = gjord för att få en hög andel av sin energi från animaliskt = mättat fett i kosten.

  Hur fan Livsmedelsverket har kommit fram till det rakt motsatta – är för mig ofattbart.

 10. 110
  I Like Neil Young säger

  @ Josef Boberg:
  Mmmmm ja eller hur? – det borde vara ofattbart – men inte när man lärt sig se vilka som sätter agendan här.

  BigFood , BigPharma , BigBanksters..

 11. 111

  Anders Lindberg, Aftonbladet Anders, du verkar ha ryckts med i det mörka hatet från kostetablissemanget mot lågkolhydratförespråkar och ser inte ELEFANTEN i rummet – den explosiva ökningen av diabetes i vår värld på grund av utbudet och överätandet av kolhydratladdade livsmedel och drycker. Anders, du får förstå att i matproducenternas värld är de nya rönen att vi ska minska drastiskt på intaget av kolhydrater ett rött skynke. Undersök gärna hur banden är mellan livsmedelsindustrin och nutitionsforskare, där finns det mycket märkligt att upptäcka. Lågkolhydratkost är en livslång kostförändring och har för väldigt många människor inneburit en fantastiskt förbättrad hälsa och en normalisering av vikten. Det finns idag lång erfarenhet av att äta lågkolhydratkost, många har gjort denna förändring för 10-12 år sedan och lever ett gott och friskare liv.
  Du refererar till en artikel som SR gjort – tyvärr är den full med fel – historien om en 8-årig pojke som kommer in till sjukhus är fabricerad dvs bara en stor lögn. Med fin stil upptil har man skrivit ”fiktiv”. Men från början fanns inte heller detta lilla ord. Det är tråkigt att du och andra journalister inte arbetar mer grävande och får fram vad som verkligen är en adekvat nyhet. Den fiktiva historien kan man nog se som ett ”fientligt” påhopp. Man har inte lyckats hitta ett enda verkligt fall där något liknande hänt
  Gilla · Svar · Ta bort · 4 min

  Anders Lindberg, Aftonbladet Anders, när ordet Vetenskap förekommer i en artikel betyder det att det man skriver i artikeln är Vetenskap? Litet mer får Du nog jobba och undersöka dina källor om Du ska ha någon trovärdighet.

 12. 112
  Bo Blomberg säger

  @ I Like Neil Young: jag tror det var Upton Sinclair som för länge sen skrev nåt i stil med ”det är svårt att få en människa att förstå något när hennes månadslön beror på att ’hen’ inte förstår”…:-) både sant och roligt sagt!

 13. 113

  länk till den dåliga krönikan i Aftonbladet:
  https://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article22589710.ab

  Det jag skrivit ovan i inlägget ovan är mina kommentarer på Anders Lindbergs förvirrande osakliga krönika. Läs gärna länken om ni inte har gjort det tidigare

 14. 114

  Vi behöver omega-3 och omega-6 fetter, för de kan inte kroppen producera. Men inte i form av värmebehandlade oljor som aldrig härsknar, för de är tveksamma som människoföda.

  vi bör inte glömma:
  https://www.dailymail.co.uk/health/article-3460321/How-Big-Pharma-greed-killing-tens-thousands-world-Patients-medicated-given-profitable-drugs-little-proven-benefits-leading-doctors-warn.html

 15. 115

  @ Bo Blomberg:

  Bo, roligt citat. – och så väldigt sant – detta beteende håller man fast vid ända tills byxorna ramlar ner och man står med bar ända. – Nöjd med den enkla vitsen! 🙂

 16. 116
  Bo Blomberg säger

  @Ockultist: intressant hypotes, om att höjden över havet skulle ha en viktig inverkan, särskilt om det finns nån tänkbar ”mekanism” som skulle kunna förklara det. Vet du om det finns nåt ”gjort” om detta?

 17. 117
  Erik Lindström säger

  Det tråkiga är ju att Anders Lindberg tror att SR:s artikel är vetenskap? Han påstår verkligen att det är vetenskap och länkar och hänvisar till den! När det gäller andra frågor så verkar det som journalister gräver åtminstone lite granna, men när det kommer till kost så tycks dom förlita sig på vad en person säger, utan att undersöka källan! Detta börjar likna en anti-LCHF kampanj av stora mått, och min personliga tro är att dom skjuter sig i foten, och att detta är en sista? kraftansträngning att kväva LCHF- rörelsen för gott! Tyvärr späs mina konspirationsteorier på ytterligare dessa dagar, och att gammelmedia kan bli ”köpta” att publicera vad som! Anders L på aftonblaskan kan endast hänvisa till SR:s artikel som vetenskap, något annat klarar han inte av tydligen! I min naivitet trodde jag att man som journalist var tvungen att källgranska allt man häver ur sig, men jag har gravt fel!!!! Mörka tider……..

 18. 118
  foie gras säger

  @ Lars Henrik:
  ett inslag som sänts i radion är ett fall för granskningsnämnden för radio och tv medan PO granskar anmälningar mot pressen.

 19. 119

  @ Erik Lindström:

  Det är kanske så att många anar att ett paradigmskifte är på gång och känner sina egna ideer och verksamheter satta under lupp på något vis? Det är nog ingen tillfällighet att journalisten på SR skriver detta nu.
  Men det kan visa sig bli ett bakslag.. det kan slå tillbaka på dem själva eftersom man har problem med att styrka sina ”vetenskapliga” teorier…ja man får se.
  Att äta en kolhydratreducerad kost blir allt mer vanligt, det blir som en stadig våg bland medborgarna mot bättre hälsa för de som förstått vikten av denna förändring. Många gånger kommer förändringar underifrån. 🙂

 20. 120
  Erik Lindström säger

  @ kicki:
  Ja, jag tror du har rätt! Jag känner en amerikan som har ätit lowcarb i 20 år drygt och mår utmärkt! Dessutom säger han att det är vanligt bland hans vänner där, kanske inte LCHF riktigt, men lowcarb! När jag sa att jag åt LCHF och förklarade sa han att ja, detta har jag vetat i över 20 år! 🙂
  Så att påstå att LCHF är en modediet och extrem är att inte veta om verkligheten! Enda modediet jag vet är tallriksmodellen, och ren vegandiet!

 21. 121
  Lars Henrik säger

  foie gras Skrev:

  @ Lars Henrik:
  ett inslag som sänts i radion är ett fall för granskningsnämnden för radio och tv medan PO granskar anmälningar mot pressen.

  Ja, naturligtvis! Jag uttryckte mig lite slarvigt då jag var så inställd på att försöka anmäla tidningsartiklarna.

 22. 122

  @ foie gras:

  @ Erik Lindström:
  @ Lars Henrik:

  Vill bara berätta att jag som trogen läsare av DN tycker att artikeln av Lina Lund är osaklig och förmodligen oriktig. Likaså tycker jag att båda sidor ska få komma till tals på ett seriöst sätt. t ex en läkare som är väl insatt i lågkolhydratkost. Hänvisar ochså till den tråd där Lisa Söderström (forskaren)?skriver och välkomnar en debatt efter disputationen, hon verkar inte känna sig hotad.

  Mail skickat till Lina Lund och Peter Wolodarski. från en upprörd prenumerant. 🙂

 23. 123
  Erik Lindström säger

  @ kicki:
  Fler som du! 🙂 Tack för att du orkar! Jag har ingen dagstidning sen länge, och tänker aldrig igen ha någon!

 24. 124

  Erik Lindström Skrev:

  Detta börjar likna en anti-LCHF kampanj av stora mått, och min personliga tro är att dom skjuter sig i foten, och att detta är en sista?

  Jo… – Erik – alla mynt har två sidor – och den ljusa sidan av t ex den här bedrövliga artikeln https://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article22589710.ab är att LCHF-begreppet blir än mera känt. Artikeln är så befängd att jag tror att det är rätt få som tar den på allvar.

 25. 125

  @ Josef Boberg:
  Just så Josef! 🙂

 26. 126

  Nytt försök! Min lokaltidning gillar min samhällsinformation även om inte deras ägare gör det. Den nationella debatten är ämnet för dagens ledarsida och jag har fritt fått bemöta massmedias lögner. Med det reella händelseförloppet. Synd att det bara är lokalt.

  https://www.vt.se/asikter/ledare/varna-vetenskapen-om4086470.aspx

 27. 127

  Slutligen min 5-te kommentar fick inte vara med. Så jag publicerar den här istället. Det är väldigt enkelt. Jag citerar vad ledarskribenten skriver i artikeln.

  ”Ett exempel på skepsisen mot vetenskap hos många lchf-anhängare visade sig när Lisa Söderström, nybliven doktor i medicinsk vetenskap vid Uppsala universitet, skulle disputera. Söderström visar att ett högt energiintag av fett leder till framtida risk för undernäring. På internet påstods hon bland annat vara köpt av sockerindustrin och hennes resultat påstods vara falska. Det slutade med att säkerhetspersonal behövde närvara under hennes disputation (Sveriges Radio 7/4). När forskare får ta emot hot och kränkningar riskerar vetenskapen att hämmas.”

  Anna Sandström/ SNB

  En tillrättalagd, offentlig lögn av Sveriges Radio och Lisa Söderström. Sedan spridd i alla nationella och lokala medier. Konspiration?

  Jag vet inte om jag vågar jaga runt och bemöta lögnerna. Egentligen är jag en kråka på en gren, som ingen ser. Fast nu har jag blivit en örn och alla bönder springer in och hämtar bössan när de ser mig.

 28. 128
  Hanveden säger

  Det verkar som om vi är i fasen där de bekämpar LCHF…

  ”Först ignorerar de dig, sedan skrattar de åt dig,
  sedan bekämpar de dig, därefter vinner du”

  – Mahatma Gandhi

  mLCHFh B-) .

 29. 129

  Rättelse! Min tidning publicerade även sitt eget avslöjande!

  Ser ni en strimma av ljus i hopplösheten? Vår kommun verkar vara lite före andra kommuner i receptivitet. Min tidningsredaktion som har fått utstå ingripande från koncernledningen och landets hårdaste begränsningar för det fria ordet. Har det senaste halvåret publicerat varje kommentar jag skrivit. Heder åt den tidning som krossat mig politiskt, men som jag idag förlåter hundrafalt. vt.se

 30. 130
  Docent Göran säger

  Georg W Skrev:

  Ser ni en strimma av ljus i hopplösheten?

  Nu på morgonen öppnade jag ett nyhetsbrev från Mercola som är kanske den mest framträdande läkaren i världen när det gäller alternativmedicin och framför allt kosten (100 % LCHF (?)) för att förebygga och även bota patienter som har drabbats av olika sjukdomar. Detta ger mig själv hopp när min dystopi slår till ibland.

  Det senaste nyhetsbrevet handlade om ’obotlig’ cancer och där finns en film som gjorts av en professor som botat sig själv från en sådan ’obotlig’ cancer. Att professorn tillhör det medicinska området gör honom långt mer trovärdig än någon metallurg som också ’botat’ sig själv men från allvarlig hjärtsjukdom med samma skeptiska inställning och med liknande alternativa medicinska metoder.

  Ben Williams, Ph.D., professor emeritus of Experimental Psychology at University of California, San Diego

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/04/09/atrocious-state-cancer-treatment.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20160409Z2&et_cid=DM102110&et_rid=1434875895

  Jag har ännu inte sett filmen på en och en halv timma men det får bli i kväll. I nyhetsbrevet finns en bruttolista på på olika metoder man bör ägna sig åt för att hamna på rätt köl här i livet.

  Idag tänker jag i det fina vädret kapa två stora träd i trädgården och innan fåglarna byggt bo där för att bättra på vedförrådet till nästa vinter. Min nya braskamin slukar en hel del ved tillsammans med min gamla köksspis och den kamin som hustru nu har installerat i sin jurta.

 31. 131

  I Sydsvenskan pågår en intressant debatt. Jag skulle önska att fler än vi såg att dessa diabetesläkare som går ut och varnar för LCHF, är en samlad kampanj i så gott som alla tidningar.
  I denna debatt syns det tydligt att jag inte är med för här är antalet kommentatorer stort. När jag skriver i en tidning är det sällan någon vill vara med och debattera. Det är jag som är LCHF,s ondskefulla svans.

  Sydsvenskans debatt är mycket städad och artig. Falska rykten om vår aggressivitet kommer åter på skam och de klarar sig eftersom jag inte har facebook. Dock är försvaret för etablissemanget och förföljelserna av oss massivt.

  Så får jag föreslå att någon med facebook går in och trycker till de mest tongivande försvararen av ett korrupt system. Gör det artigt ni som kan 🙂

  https://www.sydsvenskan.se/sverige/lchf-diet-farlig-for-barn/

 32. 132

  Josef Boberg Skrev:

  Ammande bebisar får ca 50 % av sin energi från det animaliska fettet = det mättade fettet i modersmjölken. Människan är m a o predestinerad för = gjord för att få en hög andel av sin energi från animaliskt = mättat fett i kosten.

  Hur fan Livsmedelsverket har kommit fram till det rakt motsatta – är för mig ofattbart.

  Jag förstår att det blir ofattbart för dig. Med all respekt så rör du till det ordentligt.

  Att du pratade om mättat fett i första inlägget framgick som sagt inte men jag ser ju nu hur du menade. Animaliskt fett är faktiskt inte liktydigt med mättat fett. Animaliskt syftar på ursprung, d v s från djur. Mättat avser kemisk struktur, d v s att fettsyrorna inte innehåller några dubbelbindningar i kolkedjan utan alla bindningsmöjligheter på kolkedjan är fyllda, mättade, med bindning till en annan egen atom.

  https://4.bp.blogspot.com/-2MiAHUGNF5M/UDn7N1niUsI/AAAAAAAACBo/liZAYnAQiJY/s1600/Ma%CC%88ttade+och+oma%CC%88ttade+fettsyror.jpg

  Modersmjölk har helt rätt ungefär 50 % av sin energi från fett. Andelen mättat fett är däremot ~40 % av den totala mängden fett, vilket då blir ~20 % av totala energimängden.

  https://matkalkyl.se/se-brostmjolkhumanmjolkfett46.php

  Vidare är slutsatsen du drar om vad vi är predestinerad att äta utifrån modersmjölkens makronutrient sammansättning naturligtvis en slutsats som man rent logiskt inte kan dra. Vi är ju inte spädbarn hela livet och äter därför inte likadant som vuxna. Med samma resonemang var vi t ex tvungna att dricka en massa mjölk hela livet för att få i oss ~25 E% från laktos, vilket för övrigt en stor del av jorden befolkning utvecklar intolerans mot. Applicera sedan resonemanget på övriga däggdjur som diar som unga, som kan vara både växtätare och huvudsakligen fruktätare så ser du riktigt hur tokigt det blir.

  För övrigt har Livsmedelsverket rätt i att vi kan tillverka allt mättat fett vi behöver, precis samma sak som med kolhydrater alltså. Däremot behöver man inte vara speciellt rädd för mättat fett med avseende på hjärtsjukdom. Som allt annat är det en dosfråga. Så länge det inte konsumeras i överskott blir det ingen alarmerande konsekvens av det.

 33. 133

  YAT Skrev:

  Modersmjölk har helt rätt ungefär 50 % av sin energi från fett.

  Kul att Wi är överens om något !

  Tänk ifall Wi kunde bli överens om att människan är allätare som vuxen – och att kostrekommendationerna därför borde vara att Wi skall äta mindre än 33 % av socker och kolhydrater, ca 33 % protein och mer än 33 % fett = allsidig kost.

  Livsmedelsverket rekommendation att äta ca 60 % av socker och kolhydrater – och mindre än 10 % av animaliskt fett – kan jag ej se som annat än en icke allsidig kost.

 34. 134

  Hade alla som i övermått brukar alkohol och röker – över natt slutat med det – så skulle det bli en marginell effekt på sjukvården.

  Hade alla (uppskattningsvis ca 80 % av befolkningen i Sverige i dags dato) över en natt slutat upp med att följa Livsmedelsverkets = Livsfarliga Verkets kostråd med ca 60 % av socker och kolhydrater (socker och fruktos är de värsta kolhydraterna) – och mindre än 10 % animaliskt = mättat fett – till förmån för mindre än 33 % av kolhydrater (det kan även vegetarianer uppnå – genom att med omsorg välja råvaror), ca 33 % proteiner och mer än 33 % av animaliskt = mättat fett i kosten (detsamma som allsidig kost) – så skulle sjukvården bli en krisindustri – i meningen stor akut brist på patienter.

  Vällovligt folkhälsomässigt – och ej minst nationalekonomiskt – eller ?

 35. 135

  ”Låta maten vara vår medicin och medicinen vår mat !” – sagt av Hippokrates för ca 2500 år sedan – och det gäller fortfarande – eller ?

  HÄLSAN ÄR EJ ALLT – MEN UTAN HÄLSAN FÅR ALLT ANNAT UNDERORDNAD BETYDELSE – ELLER ?

 36. 136

  Er guru, studie-handplockaren Kostdoktorn håller inte riktigt med:
  ”Notera dock att många argumenterar för att superstrikt LCHF vid typ 1 medför risker – och de har rätt. Att ha höga ketonnivåer vid typ 1 innebär att man ligger oroande nära ketoacidos och sjukhusvård om något oförutsett inträffar. Exempelvis vid magsjuka eller om man har en insulinpump som krånglar.”

  På flera av hans sidor står det att det INTE är önskvärt med annat än liberal LCHF. Han skriver det så ofta att man förstår att han verkligen varnar.

  Om man inte bara kollar de studier som passar en, utan alla, så kommer man att *snyft* upptäcka ett och annat som ”inte passar”.

  T.ex. att ständigt prata om inuiters kost. De är det ENDA folkslag som verkar friska på lågkolhydratkost. Det gör dessutom vad de kan för att få så mycket kolhydrater som möjligt (och en hel del får man ju i form av glykogen i muskelkött, varför ketogen kost innebär att man måste begränsa köttet också) och äter varje bär de finner under säsong.

  Tittar man på övriga friska och långlivade folkslag, så kan de äta 70-80 E% kolhydrater. Kitava, Okiawa. Eller ska vi påstå att de dör unga och sjuka? Finns ett flertal ovanligt friska folkslag som inte på något sätt äter lowcarb (det är endast inuiterna som håller på så, för att det inte finns annan mat där).

  Och var är alla superfeta frukterianer? De borde ju verkligen vara superfeta så mycket fruktos som de äter. Ändå verkar de ovanligt smala.

  Och vad säger vi om alla diabetes 2-typer som blir friska av att äta vettigt, gå ned i vikt, men inte alls minskar mängden kolhydrater? Det går liksom inte heller att låtsas som att dessa inte finns, för det är ju ren fakta att det funkar så. Jag har sett det själv hos flera.

  Hur kommer det sig att kroppen väljer kolhydratförbränning direkt den får kolhydrater, ifall vi är gjorda för fettförbränning? Jo, därför att vi inte är det. Fettförbränning är ett reservsystem, och så fort rätt bränsle finns, stängs reserven av. Det är ju bara så övertydligt. Det hade varit tvärtom annars.

  Och glöm nu inte att det är skillnad på diabetes 1 och diabetes 2 och att insulin har andra uppgifter i kroppen än bara ”hjälp fettbildande”. Googlar ni lite, kommer ni att hitta flera fall av barn som farit illa, och som INTE är fiktiva.

  Titta gärna på lite studier som inte presenteras av lowcarbgurus. Det är rätt bildande och klargörande – faktiskt.

 37. 137
  Annika Dahlqvist säger

  @ 136 Ylva:
  Det är helt upp till varje typ 1 och typ 2 diabetiker att prova ut hur mycket kolhydrater den ’tål’ utan att blodsockret höjs.
  Kitawaborna var sannolikt inte insulinresistenta, och därför klarade de att äta högkolhydratkost. Men de hade inte ätit socker!
  De diabetiker som erfar att de blir friskare på hög andel kolhydrater får naturligtvis fortsätta med det. Men de diabetiker som är insulinresistenta, både typ 1 och typ 2, lär upptäcka att lågkolhydratkost fungerar bättre för dem.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa