Ny sammanställning visar att mättat fett inte är farligt

Ny sammanställning av studier som behandlar farligheten av mättat fett: Association of Dietary…

Kostdoktorn har samlat många relevanta länkar i sammanhanget.

 

Comments

 1. 101
  Professor Göran säger

  Att den aktuella kardiologen styrs av en kategorisk dogmatik var han förstås väldigt tydlig med och en dogmatik som det inte var tillrådligt för en ”församlingsbo” att ifrågasätta.

  Jag kom förresten alldeles nyss tillbaka från Göteborg och en intressant föreläsning med Ralf Sundberg som handlade om den tro på det det snömos som de senaste 50 åren genomsyrat och fortfarande genomsyrar den ”medicinska vetenskapen” när det gäller våra hjärtsjukdomar och diabetes. Han tog självklart upp den aktuella sammanställningen som slår mot denna officiella tro och som den här tråden de facto handlar om

  Han verkar ha samma inställning som jag har om att det finns mycket mer tro än vetenskap inom dagens medicin – annat än möjligen som en omfattande korrupt vetenskap. Han ville inte ens använda ordet läkemedel om medicinerna. Ralf tyckte dessutom att liknelsen med läkarkåren som ett slags prästerskap var en alldeles utmärkt liknelse när jag frågade honom vad han ansåg om denna liknelse och påpekade att han såg de stora likheterna inte minst på grund av egna erfarenheter med de frireligiösa församlingarna i sina tidigare hemtrakter i Nässjö.

  Igår var jag för övrig och hälsade på en bekant vars fru är psykiatriker och hon berättade, till stora min glädje, att det var många av hennes kollegor som vägrade att äta läkemedelsbolagen bjudmiddagar eller acceptera deras gratis utbildningsresor. Nu är förstås psykiatrin en sällsynt korrupt del av läkarvetenskapen om jag nu ska tro Peter Götzsche. Även Robert Whitakers bok ”Anatomy of an Epidemic”, som ’bokmal’ tipsade mig om, bidrar till min allt starkare övertygelse att hela ”läkarvetenskapen” mest handlar om tro och korruption och där psykiatrin verka ”toppa ligan”. Att psykiatrin på något sätt skulle vägledas av vetenskap verkar också vara dessa båda herrar helt främmande.

 2. 102

  Professor Göran Skrev:

  Han verkar ha samma inställning som jag har om att det finns mycket mer tro än vetenskap inom dagens medicin – annat än möjligen som en omfattande korrupt vetenskap.

  Sant, tyvärr tyvärr… 😥

 3. 103

  Professor Göran Skrev:

  dogmatik som det inte var tillrådligt för en ”församlingsbo” att ifrågasätta.

  Det är fullkomligt otänkbart att kyrkoherden här i byn skulle lansera sina teser med den arrogans som Görans läkare tydligen visar. Han är tvärtom mycket öppen för allehanda synpunkter på Jesus och tycks t.o.m. beredd att godta Piltsons avsky för Paulus.

  Så denna liknelse passar inte. Görans doktor styrs av andra hänsynstaganmden än kristenhetens, kan han vara muslim måntro?

 4. 104
  Professor Göran säger

  Med Dürkheim och min granne Rut inser jag den stora betydelsen av alla religioner för den sociala sammanhållningen inom gruppen oberoende av vilken typ av grupp det är frågan om.

  Vi talar här om sociologi – läran om samhället eller kanske ännu hellre läran om den sociala sammanhållningen. Det kan röra sig om en supporterklubb för AIK, en Aborginsk totemgrupp ( Dürkheims specialobjekt) eller som vi nu diskuterar det medicinska etablissemanget.

  Här finns, hos alla dessa grupper, alltid dogmer som inte kan ifrågasättas och dogmer som knappast äger någon annan substans än att markera just sammanhållningen inom den aktuella sociala gruppen. I dogmen finns ingen vetenskap eftersom vetenskap per definition inte kan vara dogmatisk.

  Detta är alltså denna ”religiösa” metafor jag använder mig av.

  I supporterklubben är det förstås klubbstandaret, för den Aborginska totemgruppen kanske en känguru (som medlemmen då uttrycker det så ÄR han då en ”känguru” med absolut självklarhet få samma sätt som supportern till AIK ÄR en AIK-are) och för det medicinska etablissemanget är det sedan 50 år ”standaret” där det står skrivet ”Fett är farligt, Rör på dig” (med samma absoluta självklarhet) och en hel del andra lika ovetenskapligt dogmatiska ”budord” som gör att man ÄR en ”licensierad” läkare hur obildad eller okunnig läkaren (som t.ex. min berömda kardiolog) än må vara. Men ifrågasätter man dessa grundläggande dogmer som medlem av gruppen ligger man helt enkelt risigt till och kan knappast kvarstå i ”gemenskapen”. Det är först när man ifrågasätter de grundläggande dogmerna som ”blod börjar flyta”.

  Priset att ifrågasätta de ”religiösa” dogmerna inom en grupp kan vara högt och som inte minst Annika har fått erfara.

 5. 105
  Thomas Jansson säger

  Intressant debatt mellan Piltson och professor Göran – hittills tycker jag ställningen sett genom mina glasögon är oavgjord. De oenigheter som eventuellt finns hos herrarna är jag övertygad om att de beror på bl a olika sätt at uttrycka sig blandat med egna erfarenheter!

  En lämplig kombination av olika sorters betraktelser finns i denna bok:

  https://www.amazon.com/Freedom-High-Blood-Pressure-Everyone-ebook/dp/B00DN9F5SC/ref=sr_1_1?s=digital-text&ie=UTF8&qid=1395650250&sr=1-1&keywords=Freedom+From+High+Blood+Pressure%3A+What+Everyone+Ought+To+Know+About+High+Blood+Pressure

  som handlar om att sänka sitt blodtryck genom intensiva böner men första delen av boken är dock mera faktainriktad och tar kortfattat upp hur vårt ledningssystem fungerar och hur olika mediciner funger innan bönerna tar vid!

  Självklart fungerar denna skrift för de som är lagda åt detta håll, andra tillgriper kanske yoga, mindfulness, healing eller andra mer eller mindre ”medicinska” metoder där placeboeffekten torde vara betydande 🙂

 6. 106

  Thomas Jansson Skrev:
  Självklart fungerar denna skrift för de som är lagda åt detta håll, andra tillgriper kanske yoga, mindfulness, healing eller andra mer eller mindre ”medicinska” metoder där placeboeffekten torde vara betydande 🙂

  Men andens och tankens kraft är ändå inte försumbar. Lchf är bra då det underlättar att gå ner i varv(ex andningsövningar) då kroppen är lugnare på denna kost. Märker det inte minst på mornarna då pulsen och stressen är mindre i kroppen. Konsekvensen torde bli att bl.a blodtrycket borde bli lägre, inte minst om man unnar sig lite motion också.

 7. 107
  Professor Göran säger

  @ Thomas Jansson:

  Tack för den ”konstruktiva” kommentaren.

  Att stress kanske är den viktigaste drivande orsaken till hjärtproblem är jag alltmer övertygad om. Min granne Rut som är så positiv och frisk vid 93 år och kör omkring som en ”buse” med sin SAAB tror jag beror på att hon är så ”trygg” i sin tillvaro inom kyrkan och där jag då och då följer med. När vi sitter och grillar tillsammans i vår trädgård så kan hon inte låta bli att undra varför jag inte är ”troende” men kanske hon hoppas på att kunna omvända mig. Vem vet?

  Apropå stress så gjorde jag en reflektion när jag var inne och tittade på en länk hos Mercola som handlar om epidemiologiska samband mellan mängden växtoljor som används och hjärtdöd.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/03/24/butter-consumption.aspx?e_cid=20140324Z2_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20140324Z2&et_cid=DM41481&et_rid=462182457

  Grafen visar på en dramatisk association mellan minskad hjärtdöd och ökat intag av mättat fett. Min reflektion rörde dock den andra delen av grafen med stor andel växtoljjor och hög dödlighet. Spridningen i dödlighet är här enorm och de länder som toppar dödsstatistiken är tydligen de ryska republikerna som befinner sig mer eller mindre i kaos och med antagligen oerhört stressade befolkningar. Samma reflektion har tidigare gjorts beträffande Finland där de östra delarna med en oerhört mycket större hjärtdödlighet än de västra delarna har kopplats till den traumatik som följde efter kriget i de östra delarna.

  Jag läste också nyss i den mycket läsvärda boken av Denis Minger ”Death by Food Pyramid” hur den extremt låga hjärtdödligheten på ön Corfu kunde kopplas till en djup ortodox religiositet där fastan var en integrerad del.

  Effekten av det vi stoppar i munnen är nog bara en del av den större ”ekavationen”.

 8. 108
  Thomas Jansson säger

  @ Professor Göran:
  Det finns om jag inte har helt fel statistik på att aktivt troende lever ett längre liv – de har ett kontaktnät som många äldre tappar och de deltar i verksamheter långt upp i ålder.

  Personligen anser jag att likheterna mellan en religiös verksamhet och t ex en mc-klubb är stora även om föremålen för verksamheten skiljer sig lite åt.

  Själv åker jag någon gång då och då mc med ett gäng som kallar sig för ”Josefs Änglar” vilket startades av ortens präst som hellre låg i garaget och skruvade på sina leksaker än gjorde syjuntan sällskap på sin lediga tid. Det brukar bli rätt så fartfyllda turer om ledarcykeln besitter den rätta tron – troligen övertygad om att alternativet till jordelivet är rätt så bra,,,

  Diskussionerna på den obligatoriska fikastunden är inte heller att förakta, ofta en blandning av lämplig motorolja, passande däcksmönster och blandade med väl valda bibelcitat vilket verkar medföra att hemfärderna brukar gå ännu fortare,,,

  —————-
  Effekten av det vi stoppar i munnen är nog bara en del av den större ”ekavationen”. – helt rätt,,,

  Själv har jag funderat en del på hur många levnadsår som kolesterolbluffen har förstört – inte bara genom de biverkningar till noll nytta som smörjan orsakar utan oxå den oro som svamlet om kolesterolet orsakar – går man in på FB så är varenda grupp med anknytning till hälsa proppfull av frågor kring statinernas vara eller inte – har man inte haft hjärtproblem så kommer de nog efter ett läkarbesök,,,

 9. 109

  @ Professor Göran:
  De delarna du nämner är kända för ett ganska ohejdat alkoholbruk också. Som en dödlig tröstare i nöden av olika trauman. Rätt använt och under lugna och angenäma former kan ju alkohol va en fördel för hjärta och kärl men fel använt i samband med stress en livsfarlig partner.

 10. 110

  Professor Göran Skrev:

  Spridningen i dödlighet är här enorm och de länder som toppar dödsstatistiken är tydligen de ryska republikerna som befinner sig mer eller mindre i kaos och med antagligen oerhört stressade befolkningar. Samma reflektion har tidigare gjorts beträffande Finland där de östra delarna med en oerhört mycket större hjärtdödlighet än de västra delarna har kopplats till den traumatik som följde efter kriget i de östra delarna.

  I detta sammanhang kan nog alkoholvanor spela in, eller vad tror Du. Depression och alkoholmissbruk går gärna hand i hand, osagt vad som orsakar vilket.

 11. 111
  olle holmqvist säger

  ”Det finns om jag inte har helt fel statistik på att aktivt troende lever ett längre liv – de har ett kontaktnät som många äldre tappar och de deltar i verksamheter långt upp i ålder.”

  I det konstiga landet USA lever folk inom frikyrkorna längre pga tillgång till diverse socialvård, det som vi i folkhemmet Sverige betalat via skatt. En tysk vars namn jag glömt just nu, finns dock någonstans i bokhyllan, och som överlevde koncentrationslägren, berättade att där fanns tre grupper
  som överlevde bättra än andra:

  1. ortodoxa judar – de hade ju en förklaring till vad de såg. Jehova straffar dem som straffas bör
  2. ortodoxa kommunister: detta är borgarklassen som visar sitt rätta ansikte (Finland våren 1918)
  3. sjundedagsadventister som via lägren garanterades plats i paradiset (och som därför riskftitt
  kunde skickas på ärenden på stan – dom kom ju alltid tillbaka)

  visst tron försätter—

 12. 112
  Professor Göran säger

  Apropå psykets stora betydelse för hälsan så är det ruskigt att tänka sig att psykiatrin är den del av ”läkarvetenskapen” som tydligen är värst i klassen av ovetenskapligt mumbo-jumbo.

  Föreläsningen med Ralf Sundberg igår i Göteborg anordnades av en förening, CUI BONO (”Till vems fördel”), som har tagit som uppgift att släppa fram olika uppfattningar som ifrågasätter den ”etablerade ordningen” inom olika områden. Igår hade de ett bokbord med en hel del DVD’er som reflekterade sådana kritiska ståndpunkter och jag köpte med mig några stycken och däribland en som handlade om psykiatri. (De andra jag fick med mig handlar om att, bota cancer, autismen i USA, Monsantos värld, klimatsvindeln, bluffen Obama, faran med mobiltelefoner och så en om hur bankväsendet kontrollerar Amerika.)

  Redan titeln på den som handlar om psykiatrin gav en försmak av innehållet. ”Psychiatry, An Industry of Death”.

  Jag kom inte längre än till inledningen, som behandlar psykiatrins historia, innan jag insåg att jag nog var tvungen att sluta titta om jag senare skulle kunna sova. Jag kanske är för känslig men detta var något av det mest obehagliga jag har sett och där tydligen de största ”triumferna” firades i Tyskland vid tiden för andra världskriget och där 40 % av psykiatrikerna tydligen frivilligt hade gått med i SS. De amerikanska psykiatrikerna verkade enligt filmen ha ungefär samma uppfattningar som sina tyska kollegor vid denna tid.

  Jag tror jag läste någonstans att även svenska läkare då åkte till Tyskland för att ”utbilda sig” och ta del av de ”senaste vetenskapliga rönen”. Jag antar att denna del av den medicinska historien är något som Svenska Läkarförbundet knappast lyfter fram i sina jubileumsskrifter idag.

  Och hur är det med elchockerna idag – används de fortfarande – någon som vet?

 13. 113

  Jo… – Göran – bl a faran med mobiltelefoner har jag själv fördjupat mig i – i anledning av att en kompis, som var flitig mobilpratare, dog av huvudcancer i början av 1990-talet – drygt 50 år ung.

  Den trådlösa tekniken kan, näst efter fel kost, vara ett av de största hoten mot människors hälsa – och då särskilt för barn och tonåringar = dom som mest använder trådlösa apparater. Om vad jag grundar det på har jag ett blogginlägg om här

  Av det skälet använder jag trådbunden dator och telefon – och mobilen använder nästan aldrig = bara i yttersta nödfall.

 14. 114
  LCHF-Bengt säger

  Det här vad människor dör av, verkar vara väldigt osäkert och mycket tro. Uffe Ravnskov skriver i boken om stora feldiagnoser och att många dödsfall inte kan förklaras trots obduktion, om människor alls obduceras. I Sverige idag obduceras bara 5-10 %, feldiagnosen kan vara betydande.
  Statistiken blir då väldigt felvisande, även i den rika delen av världen, och feldiagnoserna i fattiga länder är med säkerhet ännu värre.

  Här är från SR 5 augusti 2013.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5607722

 15. 115
  Thomas Jansson säger

  @ Professor Göran:
  Undrar om inte tyska läkare möjligen var i Sverige och utbildade sig – vi låg ju långt framme inom rasbiologin på den tiden,,,

  Att de ledande skikten i tyskland var mer eller mindre organiserade nazister låg i tiden och sympatisörer fanns det gott om i Sverige oxå – dessa handlingar måste sättas in i rätt tidsperspektiv – det blir lite fel att värdera sådant efter vår tids värderingar med facit i hand.

  Elchocker förekommer såvitt jag vet fortfarande men däremot så tror jag att kallbad och slängungor inte används numera,,,,

  Av söndagens bokbords innehåll ser jag fram mot kommande krönikor – börjar man titta lite i hjärnskrynklarnas värld finns det gott om material vilket inte minst fallet med Thomas Quick visar – går man därefter in på rättsväsendets funktion så framstår kolesterolmyten som rena söndagsskolan,,,,

 16. 116

  Professor Göran Skrev:

  den stora betydelsen av alla religioner för den sociala sammanhållningen inom gruppen oberoende av vilken typ av grupp det är frågan om.

  Vi talar här om sociologi – läran om samhället eller kanske ännu hellre läran om den sociala sammanhållningen

  Om ”religion” skall sättas lika med gängbildning eller liknande sociala begrepp, så har man tappat det väsentliga i fenomenet. Det specifika för alla religioner, skriftligt stadfästa eller bara levande i folkmedvetandet inom preliterala grupper, är inte att anhängarna delar vissa idéer. Det är tanken att människors öden regleras av oförklarade, utommänskliga krafter som man inte medvetet kan påverka men vädja till i ritualer och bön – kanske också t.o.m. besvärjelser, men då talar vi hellre om magi. Det är något annat, men ”naturfolken” gör inte denna skillnad.

  Det är begreppet ”tro”. Så jag frågar mig om det finns religioner som hanterar folk med det människoförakt som styr Görans läkare. Det närmaste jag kommit är ormsekterna i amerikanska sydstaterna, Kentucky, Tennessee m.fl. De stöder sig på t.ex. Markus 16.18 och hanterar giftormar på sina möten. Då och då blir någon ihjälbiten, det är OK, för det betyder bara att hans tro varit otillräcklig. Den som bara tror ordentligt skall inte bli biten.

  När begreppet ”religion” sekulariseras på Görans sätt uppstår ordentliga missförstånd, eftersom få personer uppfattar hans snäva uppfattning. Vilket ovanstående meningsutbyte demonstrerar.

 17. 117

  Piltson, det är välgörande att då och då få läsa något – som ovanstående #116 m.fl. inägg ovan från dig – av en skribent som har kunskap och insikter i ämnet som avhandlas… Tack!

 18. 118
  Thomas Jansson säger

  @ neoLITE:

  En hel del intressant finns att läsa i denna bok om man gillar Piltson,,,,

  https://www.adlibris.com/se/bok/kulinaria-mat-makt-och-myter-9789178448777

 19. 119

  Kanske man ska föra in begreppet ödmjukhet i diskussionen. Det finns såväl ödmjuka som kaxiga utövare av religion. Historien är full av kaxiga handlingar utförda med tron som grund, tron att man vet bäst och har den högre maktens uppdrag. Irak-kriget är ett exempel, Israels okupationspolitik ett annat. Inom läkekonsten finns naturligtvis dessa förhållningssätt också. De kaxiga har i allmänhet tolkningsföreträde i kraft av sin ställning och sin framtoning. De ödmjuka kommer i skymundan.

 20. 120

  @ Erling:

  Ja, och det är väl därför som jag tycker så illa om Paulus, en syn som diverse biskopar har svårt att förstå.

 21. 121

  @ Thomas Jansson:

  Ja, jag känner till den, tyvärr har jag inte köpt den ännu – inte tillräckligt många andra som gjort heller tydligen – varför också jag obesedd rekommenderar den till alla som har ett intresse för frågor som vanligtvis behandlas på denna blogg. Jag ”känner” (till) skribenten sedan länge… 😉 vi bedrev någon slag samarbete/symbios i LCHF-tidens gryning 2006…

  (Passar på att tacka Piltson för hans generösa erbjudande, men vill helst ha ett dedicerat exemplar och köper boken via nätet – kanske vi kan få till en ”dedikation” i efterhand…)

 22. 122

  neoLITE Skrev:

  inte tillräckligt många andra som gjort heller

  Stämmer.

 23. 123
  Thomas Jansson säger

  @ neoLITE:
  Det är svårt att nå ut idag med sina alster – många bra böcker blir aldrig publicerade och många riskerar att inte nå sina läsare av olika skäl,,,,

  Själv håller jag på och bygger om övervåningen i huset och nu åker böcker & bokhyllor ut med undantag för någon enstaka hyllmeter – lösningen idag heter e-böcker,,,,

  Säg att någon säljer en bok i liten upplaga för 250 kr – som e-bok skulle den inte behöva kosta mer än 30 kr vilket är det som författaren får över – lägg därtill till att försäljningen troligen blir avsevärt högre om priset är en 1/10 eller så,,,

  Försäljningskanalerna för den här lite ”smalare” litteraturen som både Agneta Schnittgers ”Insulin – Den felande länken” och Piltsons ”Kulinara” kommer nog att flyttas ut på våra sociala medier med tiden.

  Vi har några damer som knåpat ihop en del kokböcker och de är mycket frekventa på exempelvis FB och det är intressant att följa deras framfart – där handlar det fortfarande om ”träböcker” men idag har väl alla en surfplatta i köket – vi lagar ofta mat efter recept på nätet och det fungerar så klart utmärkt,,,,,,,

  Och igår så löste jag mitt första korsord på en surfplatta – fungerade mycket bra,,,

 24. 124

  @ Thomas Jansson:
  Den fasta prissättningen, som övergavs på 70-talet (tror jag), har medfört en absurd situation. Idag kan du på nätet köpa min bok till ett pris som inte är mycket mer än hälften av vad den kostar hos Hedengrens bokhandel i Stockholm. Hopplös situation för konventionella bokhandlare.

  Jag minns mycket väl hur DN pläderade för att bruttoprissystemet skulle överges. Kände Jan-Magnus Fahlström, som energiskt pläderade för detta. Till hans försvar skall anföras att man
  då inte kunde vänta sig försäljning via ett ”nät” som inte fanns – vilket har gjort ovanliga böcker oerhört mycket lättare att hitta. Vi har alltså både en fördel och en nackdel som båda inte kunde förutses. Å andra sidan kan jag inte hålla med om att ha skrivit en ”smal” bok.

 25. 125

  Thomas Jansson Skrev:

  vi lagar ofta mat efter recept på nätet och det fungerar så klart utmärkt,,,,,,,

  Vi lagar faktiskt nästan aldrig mat efter recept. Jag slår upp i Vår Kokbok hur jag ska grava lax, såsen kan jag utantill. Resten improviserar vi.

 26. 126

  @ Thomas Jansson:

  Men *någonting* har väl Amazon, eller motsvarande, tänkt sig att skära emellan även i den glimrande framtiden?… 😉

  Digital distribution innebär självklart vissa icke obetydliga förändringar, men…
  Jag tror att förlag (med redaktörer och annan kompetent personal) har en plats även i framtiden, bland annat som förädlare och ”kvalitetsstämplare” av produkter.

  Med det sagt kan jag ändå säga att jag tycker det är positivt att digital produktion och distribution gör det möjligt för fler att komma till tals oberoende av mediejättar – precis som inom musiken som ligger mig närmare… Indie!

  /slut på OT/

 27. 127

  Jag tycker att alla dessa kokböcker – LCHF eller inte – konserverar den kultur, som lett fram till dagens hälsoproblem genom att försöka efterlikna de gamla rätterna med nya ingredienser. Vore mycket hälsosammare om man utgick från de rätta råvarorna och konstruerade enkla rena rätter och hoppa över stadier som gratänger och konstigt bröd. Vi lever i ett land där den s k gastronomin står högt i kurs och där man gärna transformerar utmärkta råvaror till konstiga oigenkännliga rätter. Att t ex baka in välsmakande ostar i någon slags pirog, som vi drabbades av i nyårsmenyn är helgerån. Jag tror att matkultur har drag av religiositet också: Det ger trygghet, men hindrar improvisation och nytänkande.

 28. 128
  Thomas Jansson säger

  127 @ Erling:

  För mig som knappt kunde koka ett ägg för bara några år sedan har de nya kokböckerna inneburit en snabbstart i köket. Numera kan jag såpass mycket att jag i princip kan ta vilken kokbok som helst och modifiera så att det blir tillräckligt med LCHF av det hela,,,,

  Men jag har oxå upptäckt att det är ganska svårt att misslyckas med LCHF rätter eftersom de har riktiga råvaror.

  En rolig detalj är att när jag lagar maten skulle jag knappast kunna göra om samma rätt en vecka efteråt – det som finns i kylen och som verkar passa används och innehållet varierar,,,

 29. 129
  Thomas Jansson säger

  124 @ Piltson:

  Den prissättningen känner jag igen redan under senare delen av 1990-talet.

  Bokhandlarna är hopplöst ute idag och kommer på sikt att försvinna helt utom någon enstaka i större städer. Du kan ju göra jämförelsen med skivbutikerna – de är sällsynta numera,,,

  Nej – din bok är inte smal vad gäller innehållet, vad jag avsåg var upplagan.

  Tittar man på upplagorna så är det några riktiga storfräsare som säljer pallvis (även om många av dem i mitt tycke är rätt så mediokra!) – sedan kommer det en hel del mitt emellan medan det stora antalet författare ligger på en typisk upplaga för en titel ligger på cirka 1500 – 2000 ex totalt (en diktsamling av Kristina Lugn kommer kanske upp i 500?).

  Ungefär 1200 ex säljs normalt under ett år eller två, sedan ryker några hundra på rean och restpartiet säljs till författaren som kan ha en boktrave att ge bort till släkt och vänner. Många riktigt bra böcker försvinner tyvärr på detta sätt,,,

  Så Piltson borde snarast konvertera sin bok till e-bok, den är för bra för att bli bortglömd,,,

 30. 130

  Piltson Skrev:

  Den fasta prissättningen, som övergavs på 70-talet (tror jag), har medfört en absurd situation.

  Slarvigt formulerat. Det var slopandet av fast prissättning som sumpade ned situationen. Men nej, det blir inget e-bokeri här.

 31. 131

  Thomas Jansson Skrev:

  En rolig detalj är att när jag lagar maten skulle jag knappast kunna göra om samma rätt en vecka efteråt – det som finns i kylen och som verkar passa används och innehållet varierar,,,

  Vi brukar dela in matvarorna i Sovel, Tilltugg, Ostar, Salladsgrönt, Avocado, Ägg, Mejerivaror,Olivolja och Smör.

  Dom rubriker står på inhandlingslistan i passande kombinationer. Till detta kommer ibland Frukt och Honung.

  Sovel består av kött från kor, grisar, lamm och fåglar. Fiskarna représenteras av fileer, hela foreller och andra småfiskar, lax i file eller kotlet, räkor, musslor, pilgrimsmusslor, när vi tycker vi gjort rätt för det, konserver av sardiner, makril…

  Tilltugg är broccoli, blomkål, bönor i skidor, sockerärtor…

  Ostarna kommer från allt mellan getter och buffel, företrädesvis gjorda på opasteuriserad mjölk. Till lunch har vi alltid en 2-kilos Edamer på bordet, som vi hyvlar många skivor av och brer mycket smör på.

  Salladsgrönt är inte bara grönt, utan röda tomater och paprika kålsallad på vitkål eller rödkål, några tunna skivor purjo och andra smakrika salladstillbehör, några utskurna klyftor från en grapefrukt – allt för att sätta sprätt på smaklökar och ge trevliga synintryck. En halv avocado varje lunch är standard. Äggen hör hemma i vår fruckost, 2 per person. Olivoljan hamnar på salladen, vi gör av med minst 2 l per månad på två personer. Smöret hamnar huvudsakligen på Edamerosten, men också i pannan för leverbiffar och pilgrimsmusslor. Annars steker vi i kokosolja.

  Desert äter vi efter osten, som tredje rätt vid lunch och består huvudsakligen av grekyoghurt eller vispad grädde, jordgubbar, andra köpta bär, egna frysta svarta vinbär, eller körsbär. De svarta vinbären förgylls ibland med en tsk kastanjehonung.

  Frukost och middag ger mest proteiner. Sovlet till lunch är ofta en skiva skinka eller en makrilfile från en konserv, så där dominerar fettet i form av ost, smör och olivolja.

  Jag har inte räknat på det, men har en känsla av att vi äter en ganska strikt LCHF utan känslan av saknad eller tvång — allt är gott, vackert och lättlagat.

  Ett riktigt LCHF-godis är ischoklad gjort på kokosolja och 70% mörk choklad.

  Nu är det dags för valnötter, pistagemandlar och ett glas rött!

  Ha det så gott!!!

 32. 132
  Thomas Jansson säger

  @ Erling:

  Låter väldigt annorlunda mot hur de flesta lever här,,,,

 33. 133
 34. 134
  Thomas Jansson säger

  @ Piltson:
  Intressant fenomen med ormar – tror nog att det finns material till ”Kulinara II” hemma hos Piltson,,,,

  Ett par frågor som för ovanlighetens skull faktiskt anknyter till kosten:

  1) när började man använda toapapper?

  2) när lärde man sig skilja på olika födoämnen, fett, protein, kolhydrat?

 35. 135

  Thomas Jansson Skrev:

  2) när lärde man sig skilja på olika födoämnen, fett, protein, kolhydrat?

  Tror nog det var Jacob Moleschott:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Jacob_Moleschott

 36. 136

  Thomas Jansson Skrev:

  material till ”Kulinara II”

  En fortsättning är till 80% skriven, men den första har sålt så dåligt att förlaget vill inte läsa den.

 37. 137

  @ Thomas Jansson:
  Moleschott trodde sig kunna fastställa att en person som väger 63.65 kilo varje dag behöver 3.438 gram mat och dryck, varav 2.800 gram vatten, 404 gram kolhydrater, 84 gram fett, 130 gram protein och 30 gram salt. Det var 1859 – begreppen fanns alltså redan.

 38. 138
  Thomas Jansson säger

  136@ Piltson:

  Då återstår för Piltson att ge ut boken själv – som e-bok med möjlighet till ”print on demand” till de som nödvändigtvis måste hålla i lite papper under läsningen,,,

  Det är absolut inget fel på ”Kulinara” men folk hittar den inte och ett visst motstånd kanske folk har mot en relativt okänd författare – med e-böcker går det att hålla ett mycket lägre pris och folk köper den om den bara kostar några tior!

 39. 139

  @ Professor Göran:
  Det klassiska arbetet i denna fråga, over hundra år gammalt och ständigt i tryck:

  https://www.sacred-texts.com/pag/frazer/

  Det finns en förkortad version hos Oxford UP.

 40. 140

  Tack Thomas!
  Kom hem från en fantastisk kulturrundresa i Turkiet igårkväll. Och hade gått ner från 94,2 till 91.9 kg morgonvikt med den kosten med mkt sallader, ost o gurka på mackorna som mestadels var av vitt mjöl. 2-3 ägg per dag. och den fantastiska yoghurten med en klick Pine honey i. Och kyckling o fisk o salader i olika dess former till huvudmål. Inte en gnutta ris eller pasta, men lite bulgur alltemellanåt. Vandringarna i Kleopatras, Paulus, kejsar Hadrianus o andra ”kändisars” fotspår gjorde nog också sitt till.

 41. 141

  Fast jag tycket att ”muterade” passade perfekt i sammanhanget och för mig blev det därmed ingen feltolkning. Klart att vederbörande professorer blivit ”muterade” med sin kosthållning. Vi kan väl kalla dem ”mutanter”, så får vi med lite av båda begreppen om vi har lite fantasi.

 42. 142
  Thomas Jansson säger

  141@ Javo:

  Det var en medveten felskrivning – ”muterade” men jag tror att den rättades av någon!

  Mu-tanter är redan upptaget – för mig är betydelsen sedan 3-årsåldern helt vanliga kor,,,

 43. 143

  Men dessa ”mutade/muterade” mutanter (fanns ju en TV-serie med såna) professorer kan väl också benämnas Mu-tanter. ”Kärt barn” har många namn utöver Rössner, m.fl. Dvs. kor råmar likadant allihopa. Åtminstone för gemene man. En mölkbonde som du varit kunde avgöra om det var någon av korna Rosa, Bella eller Vitnos. etc… som råmade.

  Sånt kunde jag faktiskt lite under mina barn- och ungdomssomrar på morfars föräldragård nån mil öster om Vetlanda, Sista gården där vägen tog slut, halvmilen in från stora vägen mot Nye. De somrarna lever kvar i tacksamt minne nu när min jämnårige nästkusin och siste ägaren i släkten är död efter långvarig depression och som följd även fysiska sjukdomar han ådrog sig när mer än hälften av hans skogsbestånd försvann i stormen Gudrun.

  Bara kattor, möss o ladusvalor och en massa småkryp i lagårn och vinteruppställda stadsbohusvagnar på ”rännet”. Var bittert att komma dit sista gången innan han dog för nått år sedan. När jag var där 2 år efter Gudrun grät jag stora floder.

 44. 144

  Erling Skrev:

  Ett riktigt LCHF-godis är ischoklad gjort på kokosolja och 70% mörk choklad.

  Har du testat att tillsätta lite salt? Saltet förhöjer smaken enormt mycket, tycker jag.

 45. 145

  I sin tredje bok, The World Until Yesterday (2012) kör Jared Diamond fram fem rekvisit, som han menar skall vara tillfredsställda för att ett samhällsfenomen skall kunna klassas som religion. Så här (Sid. 329ff):

  1. Tro på en övernaturlig makt, vars existens inte kan beläggas med sinnena men som åberopas
  för förklaring av obegripliga iakttagelser.
  2. En samhällelig rörelse av personer som identifieras genom gemensamma trosföreställningar.
  3. Dessa tillhängare är beredda till avsevärda uppoffringar, som är tydliga för utomstående.
  4. Tillhörigheten har praktiska följder i tillhängarnas uppträdande i vardagslivet
  5. Den övernaturliga makten försöker man påverka med böner, donationer och uppoffringar.

  Emile Durkheims definition, som var Görans riktmärke, är begränsad till punkt 2. Piltsons komplettering härovan tog fasta på punkterna 1 och 5.

  Diamond redovisar sexton olika definitioner, bl.a. även Durkheims, och har bakat ihop dem till dessa fem punkter.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa