Daniel Öhman hetsar åter mot köttet

I Sverigesradio, P1 (bättre länk?) Matens pris, Köttet och politiken. Lyssna på programmet.
Daniel påstår att vi har ökat vårt köttintag med 45% sedan 90-talet. Det är bara delvis sant. Det röda köttet har snarast minskat. Det är fågel, kyckling, som har ökat markant.
Växthusgaser, tex metan från kor, ingår i kolkretsloppet. Ingen nettoökning av kol kommer från kor, utan all nettoökning kommer från fossila råvaror som olja och kol.
Daniel påstår  att ”alla vetenskapsmän” är ense om att vi borde minska köttintaget.  Det är sant att det är den Politiskt Korrekta, PK, åsikten, men det är inte sant att alla är ense. Det blir bara att de som inte är ense ignoreras i debatten.

D  påstår att hälften av allt som odlas går till djuruppfödning. Men det är inte orsak till att dissa köttet, utan att i stället premiera  att gräsbetande djur får äta just gräs och hö. Gräsbetande djur blir sjuka av att äta kraftfoder, det som odlas.
I ett krisläge finns det inte i Sverige nu möjlighet att föda befolkningen med svensk mat. Därför borde vi stödja de svenska bönderna så att de kan producera mat i stället för att lägga ner. Den svenska djurhållningen är också bättre än i andra länder, och den kan bli ännu bättre. Det borde vi satsa på.

Köttskatt är inget bra sätt att förbättra tillståndet i Sverige. De välbärgade köper då ändå det kött de vill ha, men de mindre välbeställda kommer att köpa mindre kött och i stället mera billig skräpmat, med mera kolhydrater och industrifetter, och de får sedan de metabola sjukdomarna som ett brev på posten.

Sedan har vi ju också frågan om humuslagret. När djur betar gräs periodiskt kommer deras urin och avföring att berika jorden så att humuslagret växer. Till skillnad från plöjning och sådd av ettåriga gräs, vilket urlakar jorden.

Jag tror ändå att vi idag ofta äter onödigt mycket protein. Ett konkret förslag vore att minska köttmängden i de recept vi lagar mat ifrån. I de flesta recept är köttmängden antal personer gånger 150 g. Minska det till 100 g så får man ner proteinintaget.

 

Comments

 1. 1
  Lena i Umeå säger

  Vilken bra sammanfattning av läget. Jag har inte orkat lyssna på radion idag, jag tycker inte om att bli arg och irriterad nämligen. Har spanat på LCHF-bloggar om någon skulle ta upp det här, och äntligen dök det upp 🙂

  En fråga: Hur mycket protein tycker du är lagom per dag (eventuellt uttryckt i g per kilo kroppsvikt)? Och om vi bör äta protein från andra livsmedel än kött, är det något specifikt som du rekommenderar? Själv äter jag nog 100-125 g kött när jag äter kött, vilket inte blir varje dag. Ägg har det blivit allt oftare för mig på senare tid.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @1 Lena i Umeå:
  Ja om vi tex ska äta 60 g protein (för en kvinna) så blir det ca 300 g proteinråvara – kanske 100 g kött, ett par ägg, lite ost etc.

 3. 3
  Docent Göran säger

  Uppenbarligen pågår en pseudodebatt och idén med en sådan är som namnet antyder att den undviker de verkligt viktiga frågorna genom att leda bort intresset från dessa och istället tala om något allmänt moraliskt förfall när det gäller våra matvanor.

  Världens natur och klimat förstörs på grund av ett jordbruk med ettåriga grödor och knappast av några kor som betar.

  Det kan tyckas vara radikalt att vara upprörd över ett ’frossande’ i kött och en indignation som förstärks av att man offra sin hälsa för de ’fattiga i världen’ genom att bli vegan och dessutom försöka få andra att följa det politiskt korrekta och också förstöra sin hälsa på samma sätt. Detta var samma missriktade moraliska drivkraft vi såg redan redan på 70-talet som inte kommer ändra på några orättvisor i världen och det är därför massmedia omhuldar så att man själv kan få hamna i rampljuset.

  De fattigaste i världen blir idag sjuka för att de inte får i sig tillräckligt med proteiner och kommer inte få mer av dessa för att några i västvärlden skulle minska ned på sin köttkonsumtion. Det är knappast av någon moralisk indignation som de fattiga inte har råd med någonting annat än veganmat, de har bara inte råd. Och fattiga är de för att världen behärskas av en liten rik elit som inte vill ändra på detta tillstånd utan fortsätta att föröda vår jord i allt snabbare takt med sitt jordbruk.

  Tror ni att min motion till Naturskyddsförening kommer gå igenom eller ens kommer att tas upp till diskussion på Riksstämman efter kommentaren från Naturskyddsföreningen i ekot?

 4. 4
  Katarina säger

  Vi uppmanas ju att äta mera fisk, speciellt fet fisk, men den odlade lättillgängliga laxen är ju full av gifter. Vilken fisk som finns i butikerna är då att rekommendera?

 5. 5

  @ Docent Göran:
  Hej Göran
  Tycker du inte att betande kor är ett problem då det sker på bekostnad av regn-/urskug.
  Betande kreatur har vad jag vet historiskt varit ett problem samtidigt som de lokalt ( tempererade områden) skapat den pastorala idyllen vi alla gillar.
  Jag är inte radikal i frågan men intresserad av hur du kan påstå att betande kor inte är alls problematiska.

  .
  Oavsett vad man anser att andra än jag själv ska äta (radikaler) så finns det väl problem med den massuppfödda djurpopulationen (här blev fel, jag hittade inte rätt ord).

  Mats

 6. 6

  Matabola syndromet var en riktigt rolig felskrivning (som det stod i utskicket, men som nu är ändrat i texten ovan). ”Me mata” på spanska betyder ”det dödar mig” (från verbet matar = dödar).

 7. 7

  @ mats:
  Man river väl inte ner regn-/urskog för att anlägga betesmarker för kor?

 8. 8
  Hanveden säger

  När jag färdas genom dagens jordbrukslandskap slås jag av att det inte är mjölk- eller nötköttdjur jag ser mest… Det är hästar och åter hästar.

  I de flesta affärers köttdiskar ser jag inget hästkött förpackat och till salu!

  Kanske hästkött för de flesta inte är bra proteiner om man ser till vilken debatt det blir när någon försöker sälja hästkött som om det vore nötkött. Själv har jag både grillat och stekt hästkött och ansett det varit ett mört och smakrikt kött…

  Kronhjort och dovhjort säljs till ganska höga priser för köttet… Vad jag förstår är det inte så stor skillnad på vad de äter och hästars diet…

  Mitt nötkött hämtar jag här: https://ekensstyckeri.se/index.html

  Ekens styckeri har även facebook (vilket jag inte har)…

  mLCHFh 😉 .

 9. 9
  Docent Göran säger

  mats Skrev:

  Tycker du inte att betande kor är ett problem då det sker på bekostnad av regn-/urskug.

  Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka din fråga.

  I min krönika som just handlar om detta ”problem” framgår det förhoppningsvis ganska tydligt att jag ser gräsbetande djur inte som ett problem utan som en möjlighet till att återskapa vår miljö i global skala om nu bara betandet sker på ett vetenskapligt insiktsfullt sätt, dvs sker i samklang med hur vårt ekosystem övergripande ser ut och där det levande livet under våra fötter är en viktig del i systemet. Det är ju också detta ekosystem som idag i rasande takt förstörs av de internationella ekonomiska krafterna med jordbruksindustrin i spetsen och där odlingen av monogrödorna innebär en katastrof.

  Det finns ett uttryck ”sila mygg och svälja kameler’, var nu detta kommer ifrån, men som de flesta förstår andemeningen i. Det är precis på detta sätt jag själv ser den nuvarande politiskt korrekta ’debatten’ och som snarast verkar vara inriktad på cementera idén om att ’kött är farligt” än någon slags seriös debatt och att denna idé därför idag har blivit en näst intill religiös dogm och därför måste försvaras, framför allt med en moralisk indignation om den ifrågasätts, och att man i denna anda på de mest krystade sätt också försöker finna ’vetenskapliga’ ’Gudsbevis’ för denna moral och där ’kofisarna’ kanske får symbolisera myggen och själva den katastrofala förstörelsen av humuskikten då motsvarar ’kamelerna’. Humusskikten kan för övrigt lagra 100 ton koldioxid per hektar och kofismyggen på samma hektar kansvarar kanske mot ett kilo eller vad det nu kan vara frågan om. Det hela är så dumt att jag som gammal naturvetenskaplig forskare mår illa bara jag tänker på alla dumheter som florerar i media.

  Om man nu ska försöka se någonting ’positivt’ hos dessa moralens vapendragare kan man kanske betrakta dem som några slags idealistiska svammelmakare som bara inte har fattat att de utnyttjas av etablissemanget för att försvara den ’våldtäkt’ som pågår för fullt av vår ’moder jord’ och som tack för sitt svammel får sola sig lite i glansen från det ’ljus’ (eller snarare mörker) som våra korrupta medier behagar låta skina på dom.

 10. 10

  Katarina Skrev:

  Vi uppmanas ju att äta mera fisk, speciellt fet fisk, men den odlade lättillgängliga laxen är ju full av gifter. Vilken fisk som finns i butikerna är då att rekommendera?

  Jag rekommenderar dig små fiskar såsom strömming/sill. Den innehåller omega-3 och är relativt långt ner i näringskedjan vilket bör minska giftansamlingen. För att inte förstöra Omega-3 bör den endast sjuda 5-10 minuter i soppan/skyn. Jag tror ej heller den är listad som överfiskad eller utrotningshotad såsom många andra fiskarter är. Även inlagd sill severad med kokt ägg kan kanske vara av intresse?

 11. 11
  Rolf Löfgren säger

  @ Docent Göran:
  Bra skrivet.
  Det finns en agenda bakom denna hets mot köttet. Men den är totalt naturvidrig.
  Betande kor, får och getter, även hästar, är räddningen för de nordiska folken, och de gör ingen åverkan på några andra områden i världen.

  Denna artikel är belysande:
  https://www.dalademokraten.se/kultur/stefan-sundstrom-kossorna-kan-radda-varlden

 12. 12
  Lars Henrik säger

  Rolf Löfgren Skrev:

  Denna artikel är belysande:
  https://www.dalademokraten.se/kultur/stefan-sundstrom-kossorna-kan-radda-varlden

  Tack för den artikeln Rolf!

  Stefan Sundström är lite grann en husgud för mig. Jag läste hans ”Stefans lilla gröna” för ett par år sedan och hittade där många tips på vägen mot en ökad självhushållning. Inte minst konsten att göra sitt eget snus 😀 Jag fick visserligen intrycket att han snarast var lite åt vegetarianhållet men nu visar han att han verkligen är öppen för nya tankar och kanske var det just den sidan som placerade honom på piedestal här hemma.

 13. 13

  @ 11 Rolf Löfgren:
  Länken i Dala-Demokraten: Fan vet om den inte var riktigt,riktigt bra!

  @ 9 Docent Göran: Bra skrivet som vanligt…

 14. 14

  Glömde skriva att nu har vi en ny ”veganpropagandist” som terroriserar i vår lokaltidning. Tror han dykt upp tre gånger på kort tid. Han har väl ersatt Jonas ”köttfri måndag” Paulsson? Han heter Per-Anders Jande och skriver för ”Svensk mat- och miljöinformation” som vad jag förstår är en vegan-organisation eller dylikt. Någon som känner till? Tröttsamt…

 15. 15

  EvaLi Skrev:

  Glömde skriva att nu har vi en ny ”veganpropagandist” som terroriserar i vår lokaltidning. Tror han dykt upp tre gånger på kort tid. Han har väl ersatt Jonas ”köttfri måndag” Paulsson? Han heter Per-Anders Jande och skriver för ”Svensk mat- och miljöinformation som vad jag förstår är en vegan-organisation eller dylikt. Någon som känner till? Tröttsamt…

  Japp, och dom har vanligtvis fått ekonomiskt stöd av Konsumentverket!!!
  https://www.konsumentverket.se/Vart-arbete/Stod-till-organisationer/Beviljade-stod/

  https://www.konsumentverket.se/Vart-arbete/Stod-till-organisationer/Beviljade-stod/Verksamhetsstod/

 16. 16

  Svensk mat- och miljö-information
  Föreningen verkar för en miljö- och klimatmässigt hållbar livsmedelskonsumtion, dels genom konsumentinformation, men även genom opinionsbildning och politisk påverkan. Beviljas stöd för att fortsätta driva kampanjerna Köttskatt.nu, Köttfri måndag och Vegonorm. De ska anordna seminarier och workshops, sprida informationsmaterial och uppdatera sin webbplats.
  250 000

  https://www.konsumentverket.se/Vart-arbete/Stod-till-organisationer/Beviljade-stod/
  https://www.konsumentverket.se/Global/Konsumentverket.se/Best%c3%a4lla%20och%20ladda%20ner/Foldrar/Dokument/beviljadestod-2016-tillganglig-kov.pdf

  https://smmi.nu/

 17. 17
  Bengt D Nilsson säger

  Länk till P1 – Matens pris: Del 13 – Köttet och politiken
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/680892?programid=3437

 18. 18

  Hörde i morgonens TV1 program, att någon klippt mitt i en mening i Jordbruksministerns Sven-Erik Bucht inslag för att det skulle passa bättre, när kött o miljö diskuterades. FULA TRIX !

 19. 19

  EvaLi Skrev:

  Glömde skriva att nu har vi en ny ”veganpropagandist” som terroriserar i vår lokaltidning. Tror han dykt upp tre gånger på kort tid. Han har väl ersatt Jonas ”köttfri måndag” Paulsson? Han heter Per-Anders Jande och skriver för ”Svensk mat- och miljöinformation” som vad jag förstår är en vegan-organisation eller dylikt. Någon som känner till? Tröttsamt…

  Ersatt? Inte I min lokaltidning I alla fall (GP). Där kan jag just nu läsa ett debattinlägg om att ekomaten är överskattad, och att regeringen I stället borde satsa på vegetariskt. Ekologisk odling bygger inte ”på vetenskap och beprövad erfarenhet”, och den ekologiska odlingen består till på tok för del av hälsovådlig och miljöskadlig animalieproduktion.
  Vad trött jag blir…
  https://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2984622-jonas-paulsson-ekomaten-ar-overskattad-

 20. 20

  Jordbruksministerns Sven-Erik Bucht vill inte vara fascist och tala om vad folk ska äta. Han vill titta på produktionsmetoderna istället. Rösta på Bucht!

 21. 21

  @ Katarina:
  Strömming innehåller ju höga halter av dioxiner så då är väl Sill från Nordsjön ett bättre val.

  Jag personligen avstår från all Östersjöfisk.

 22. 22

  nn@ Docent Göran:
  Det verkar vara ett vanligt mänskligt tänkande, fanatiskt och egoistiskt naturskyddstänkande utan helhetssyn.
  Exakt samma tänkande som fanatiskt och egoistiskt relionstänkande utan helhetssyn som är så vanligt.
  Hur kan det som står skrivet i en gammal omodern bok få bestämma över allt annat?

 23. 23

  @ 17 Bengt D Nilsson:
  @ 20 Georg W

  Ja, Sven-Erik Bucht (s) fick tillfälle att förklara sig senare i Svt morgonprogram. han blev hårt ansatt av två programledare men han klarade sig bra. Han vidhöll att kött inte behöver vara dålig mat men att vi ska välja svenskt pga bättre kvalite. Han menade att man möjligen kan minska något på köttkonsumtion men han gick inte med på att man bara rakt av kan säga att det är dåligt med köttproduktion utan det beror på hur produktionen går till!
  Han var BRA! De två reportrarna framför allt den kvinnliga agerade INTE som en journalist ska bete sig – DÅLIGT!!!!

 24. 24

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @1 Lena i Umeå:
  Ja om vi tex ska äta 60 g protein (för en kvinna) så blir det ca 300 g proteinråvara – kanske 100 g kött, ett par ägg, lite ost etc.

  Detta gäller högvärdigt animaliskt protein. Vill man i stället äta vegitabiliskt protein får man ta till i runda siffror dubbelt så mycket, för att kompensera för den sämre tillgängligheten. Dessutom måste man äta både bönväxter och sädesslag för att få alla essentiella aminosyror och undvika näringsbrist. Därvid riskerar man att utsätta sig för gluten, vilket en stor del av mänskligheten har problem med. Det är mycket enklare med animaliskt protein – och smakligare också, tycker jag.

  Det kan ju hända att vi frossar i animaliskt protein i onödan. 3-5 hg per dag är verkligen inte stora portioner. Att överäta kött ger inget mervärde och för en diabetiker ger det i slutändan ännu mera blodsocker att hantera.

  Kanske en köttskatt till och med är hälsosam för de flesta?

 25. 25

  Katarina Skrev:

  Vi uppmanas ju att äta mera fisk, speciellt fet fisk, men den odlade lättillgängliga laxen är ju full av gifter. Vilken fisk som finns i butikerna är då att rekommendera?

  Sardiner och makrill är också alternativ. Nu för tiden frågar vi alltid vilka fiskar, som är viltfångade, inan vi köper. Odlad fisk har vi tappat aptiten för. Om något, utgör de svår lokal miljöpåverkan och kan dessutom vara mycket tveksamma från hälsosynpunkt (odlad lax har obetydligt med omega3 till exempel)

 26. 26

  EvaLi Skrev:

  Han vidhöll att kött inte behöver vara dålig mat men att vi ska välja svenskt pga bättre kvalite

  Här finns mycket att göra vad gäller ursprungsmärkning. Rent obearbetat kött ursprungsmärks även i Sverige, eller hur? Men hur fungerar det med halv- och helfabrikat. Här i frankrike krigar en del organisationer för att få ingående råvaror ursprungsdeklarerade, vilket nu är frivilligt och mycket sporadiskt förekommande. Franska bönder har det svårt ekonomiskt och konkurreras ut av utländsk mjölk och utländskt kött. Jag antar att de svenska bönderna är utsatta för samma marknadstryck. Detta med ursprungsmärkning torde vara en ödesfråga i arbetet med frihandelsavtalet med USA också. Det måste vara ett svårt handelshinder för många produkter med vakna och insatta franska och svenska konsumenter!

 27. 27

  @ Katarina:
  Förutom sill kan man äta vildfångad lax från Alaska, finns på Willys!
  Makrill 400 g (5 filéer) finns att köpa överallt tror jag. Domstein heter det företaget. De säljer sill också. Jag brukar göra fiskburgare av makrillen, jag.

 28. 28

  @ 26 Erling:
  Bucht tog upp detta med ursprungsmärkning också, vad jag kunde förstå så vill han ha det i ännu större utsträckning. Det finns redan i många butikerna (vet inte om alla butiker har det?) men vet inte riktigt hur det är inom vård, skola, äldreomsorg osv? Jag tycker som sagt att han är en ovanligt vettig minister… i alla fall när det gäller detta område…

 29. 29

  @ 26 Erling:
  Erling – jag vet inte säkert hur det är med halvfabrikat – tror det kan variera en del – kanske det Bucht också vill förbättra – minns inte riktigt hur han sa om den detaljen faktiskt…

 30. 30

  Jag heter Daniel Öhman och det är jag som gjort det kritiserade programmet. Annika bad mig svara:

  Det är såklart väldigt bra för djuren om de får det bättre och kan utöva sina naturliga beteenden får beta och böka i jorden.
  Det finns stora arealer där marken inte lämpar sig för jordbruk men där kor, får och getter kan beta. Grisar kan hitta föda i skogsliknande mark osv.
  Gemensamt för dessa uppfödningssystem är dock att de är extensiva. Det vill säga. Det produceras lite kött per ytenhet och djuren växer ofta långsammare och behöver äta mer (eftersom de rör på sig så mycket)
  Redan idag är jordens ekosystem ansträngda av att vi äter för mycket kött. Djuren tar för mycket plats och deras foder tränger undan andra möjliga odlingar.
  Det är – och här är vetenskapen rätt enig – inte en lösning att alla äter naturbeteskött, eller ekologiska betande grisar.
  Vi måste äta mindre. Hur mycket mindre återstår att se. Men att som vi svenskar idag få nästan en tredjedel 30 procent av vårt dagliga energiintag från mat av animaliskt ursprung, det kommer inte vara möjligt i framtiden.
  Då kommer stora delar av världens befolkning att tvingas svälta, ekosystem kommer kollapsa, grundvattenreserverna tömmas och jorden kommer att värmas upp så att den på många håll bli obebobar.
  Vissa rapporter har angett att vi i framtiden kan konsumera 5 procent av det dagliga energiintaget från animalier, andra tror vi kan äta lite mer. Men att hitta en vetenskaplig rapport som hävdar att vi kan fortsätta att sätta i oss så mycket kött, mjölk och ägg som vi gör idag är svårt att hitta. Och skulle ni hitta en sådan. Skicka gärna en länk!
  Många andra frågor som ställts besvarar vi i guiden ”Myter och sanningar om kött”
  https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3737&grupp=10544&artikel=6359796

  Och lyssna gärna på hela reportaget.

  https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3737&grupp=10544&artikel=6361170

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  @ 30 Daniel Öhman:
  Inom LCHF rekommenderar vi 15-20% av energiinnehållet som protein, liksom Livsmedelsverket rekommenderar. Inte 30%.
  Det finns gott om mark i Sverige där man kan föda upp gräsbetande djur. Mycket av denna mark växer nu igen pga att bönderna lägger ner pga dålig lönsamhet. Bönderna borde få stimulans att producera gräsbeteskött för resurshushållningens skull.
  Det blir inte bättre för sydligare länder om vi lägger ner vår djurhållning i Sverige.
  ”Vetenskapens enighet” är i mycket påverkad av matindustrin.

 32. 32
  I LIke Neil Young säger

  @ Daniel Öhman:
  Jag förstår inte vad det har med Sverige som land att göra. Alla länder har inte samma förutsättningar.Man kan ju ta ett Ö-rike nånstans i världens sydliga nejder.Dom kan ha gräsbetande hjordar med djur lika lite som dom kan ha vattenkraftverk i stora älvar.Det här resonemanget du för är bara giltigt om du tar hela jordens befolkning och alla länder och med statistik jämnar ut rubbet och därigenom låtsas att alla är lika.Vilket vi inte är och inte kommer att bli på väldigt länge.Det är helt enkelt fysiskt omöjligt.

 33. 33

  @ 30 Daniel Öhman:
  Håller med @ 31 Annika Dahlqvist att ”vetenskapens enighet” är mycket påverkad av matindustrin. Jag menar matindustrins intresse av ekonomisk vinst. Sveriges myndigheter följer också industrin hellre än att se till folkhälsan, tyvärr! Du får helt enkelt ”gräva” bättre i kunskapsbanken.

 34. 34

  Daniel Öhman Skrev:

  Då kommer stora delar av världens befolkning att tvingas svälta, ekosystem kommer kollapsa, grundvattenreserverna tömmas och jorden kommer att värmas upp så att den på många håll bli obebobar.

  Det här scenariot undviker vi inte genom större mängd vegetabilisk föda – vi fördröjer sammanbrottet en smula i det historiska perspektivet. Till slut kommer tillgången på föda vara den begränsande faktorn på befolkningsutvecklingen globalt, med svält och undernäring som naturlig följd.

 35. 35

  @ Daniel Öhman:
  Tack Daniel! För detta besök hos dina motståndare och den chans det ger oss att reda ut begreppen.

  För det första: Är det korrekt att du anser att åkerbruksarealen bör öka? Räcker det inte med att lägga ner de åkrar som står för foderproduktion, om man ska minska den industriella köttproduktionen. Vilket troligen alla här håller med om. Vad ska ske med dessa åkrar?

  Ser du monokulturer som något positivt? Såvitt jag förstår så är det monokulturerna som står för all vattenförorening, ALL mänskligt växthusgasfrigörande. monokulturer dödar det mikrobiologiska livet och insekter. Fåglar lever på insekter och allihop är utrotningshotade pga. monokulturer. I 50 år har vi plöjt och harvat våra matjordar för att kunna frigöra dess innehåll av humusbundet kol. Varje år flyger 1,5 mm av vårt humuslager i luften. Är det inte monokulturer vi ska bekämpa för att förhindra artutrotningen?

 36. 36
  Docent Göran säger

  Detta är verkligen ett ’lustigt’ resonemang i mina ögon och ett exempel på vad man normalt kallar blåögd idealism eller med andra ord ovetenskapligt nonsens. Man ser inte verkligheten som den är utan ägnar sig istället åt ett önsketänkande som låter ’gulligt’. Men det spelar faktiskt ingen roll hur mycket morotskakor man äter för jordens fattiga kommer inte bli mindre fattiga hur mycket man än trycker i sig av denna kaka.

  Detta nonsens går kanske hem i söndagsskolor; Ät upp dina grönsaker! Tänk på de fattiga i Indien! Detta går förvisso hem i våra korrupta media som ständigt behöver ’gulligheter’ för att skyla över det faktum att de inte bryr sig ett smack om hur vår verklighet ser ut. Det är också därför dessa ’oskyldiga’ idealister där får ’sola sig’ medan LCHF-are snarast betraktas som ’var mans niding’. Gulliga historier med ett ’stänk’ av radikalitet har alltid varit favoriter i denna förljugna mediavärld.

  LCHF innebär faktiskt ett verkligt hot för etablissemanget och framför allt genom våra nu ganska omfattande praktiska exempel. Vegetarianerna kan i detta sammanhang tyckas tandlösa men fyller ändå sin funktion att stötta etablissemanget genom att gläfsa med så gott de kan i mediakören.

  Låt oss istället se på verkligheten! Vilken katastrof skulle inte inträffa om folk slutade äta kolhydrater och blir friska?

  Abetslösheten inom sjukvården skulle inte vara att leka med om 500 000 000 diabetiker slutade med kolhydraterna, blev friska och inte längre behövde några dyra mediciner eller med ständiga besök på vårdcentralerna. Tänk på alla kirurger som då skulle bli tvingade att se sig om efter nya patienter. Vilken katastrof för läkemedelsindustrin och tillverkare av rullstolar!

  Tänk också på alla som skulle få sparken i alla delar av denna omfattande industri när folk blir friska. Och vad skulle sedan alla tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister ta sig för? Och vad som skulle hända om vi skulle börja kräva mat som inte förgiftar oss själva eller vår natur. Vilken katastrof för jordbruksindustrin!

  Man behöver verkligen inte mycket fantasi för att inse vilket reellt hot LCHF utgör!

  Den brutala verkligheten som nu föröder vår jord ligger idag i händerna på den internationella jordbruksindustrin och det är verkligen inte något ’gulligt’ som pågår.

 37. 37

  Docent Göran Skrev:

  Abetslösheten inom sjukvården skulle inte vara att leka med om 500 000 000 diabetiker slutade med kolhydraterna, blev friska och inte längre behövde några dyra mediciner eller med ständiga besök på vårdcentralerna. Tänk på alla kirurger som då skulle bli tvingade att se sig om efter nya patienter. Vilken katastrof för läkemedelsindustrin och tillverkare av rullstolar!

  Men tänk också på alla sjukvårdspengar, som skulle frigöras för bättre ändamål. Det rör sig om tiotals miljarder kronor årligen. Dessutom skulle läkarna slippa övertala sina patienter i all oändlighet att ta sina statiner!

  Landstingens kostnader för sjukvården var nästan 217 miljarder kronor år 2013. Svårt att avgöra hur stor del av kostnadsberget, som härrör från ohälsosam livsstil, men en försiktig gissning är 30%.
  https://www.life-time.se/2014/06/05/landstingens-kostnader-for-sjukvarden-nastan-217-miljarder-kronor-ar-2013/
  Det rör sig ju om kronisk sjukdom och livslång medicinering!

 38. 38

  Nu är jag inte så kunnig på det här med att länka men nog måste några av er andra här kunna ge bra exempel till Daniel när han nu bemödat sig med att besöka oss.
  Jag tänker främst på Alan Savory och Joel Salatin.
  Följande läste jag på Michael Pollans hemsida:

  ”To its 400 or so customers—an intensely loyal clientele that includes dozens of chefs from nearby Charlottesville, Virginia, and Washington, D.C.—Polyface Farm sells beef, chicken, pork, lamb, rabbits, turkeys, and eggs, but if you ask Salatin what he does for a living, he’ll tell you he’s a “grass farmer.” That’s because healthy grass is the key to everything that happens at Polyface, where a half-dozen animal species are raised together in a kind of concentrated ecological dance on the theme of symbiosis. Salatin is the choreographer, and these 100 acres of springy Shenandoah Valley pasture comprise his verdant stage. By the end of the year, his corps de ballet will have transformed that grass into 30,000 pounds of beef, 60,000 pounds of pork, 12,000 broilers, 50,000 dozen eggs, 1,000 rabbits, and 600 turkeys—a truly astonishing cornucopia of food from such a modest plot of land. What’s more, that land itself will be improved by the process. Who says there’s no free lunch? ”

 39. 39
  Docent Göran säger

  Erling Skrev:

  Dessutom skulle läkarna slippa övertala sina patienter i all oändlighet att ta sina statiner!

  Du länkade tidigare till krönikan i Dagens Medicin där kardiologen och överläkaren Jörg Carlsson utgjuter sig över obstinata patienter och klagar på att han förlorar poäng på de som vägrar trots ivriga övertalningsförsök. Når han inte 95% framgång ligger han ’risigt’ till.

  Jag kommer att hålla en föreläsning i nästa vecka som kommer att koncentrera sig på just på statinerna som den största medicinskandalen genom tiderna. Jag kommer nu lägga in Carlsson som ett skräckexempel.

 40. 40
  Docent Göran säger

  @ Martin:

  Bra exempel på en ekologiskt hållbar matproduktion!

  Vad gäller Daniel Öhman så undrar jag varför han dök upp här hos Annika. Det hela verkar väldigt oskyldigt och kanske är det också det. Själv tror jag faktiskt inte att veganerna är speciellt intresserade av verkligheten.

  ”Vegomyten” av Lierre Keith speglar på ett intressant den idealistiska, självspäkande, religiösa fundamentalismen inom veganleden och där de flesta inte ens verkar märka att de blivit sjuka av näringsbrist. De kanske istället upplever det som ett extra ’kors’ att bära när de frälser världen genom sin moraliska förträfflighet.

  Som du märker har jag lite svårt för missriktad idealism. Man kan kanske tycka synd om dem för att de blir så dragna i näsan av etablissemanget – jag känner mig här lite ambivalent.

 41. 41
  Annika Dahlqvist säger

  @ 40 Docent Göran:
  Som Daniel skrev så mailade jag honom och skrev att han kunde kommentera mitt inlägg i bloggen.

 42. 42
  Docent Göran säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Ursäkta – jag noterade inte detta och får nu be Daniel om ursäkt för att jag har varit ’överkänslig’ och kanske insinuerat att han inte skulle ha varit ’ärlig’ i sitt uppsåt när han dök upp här.

  Det kan kanske också vara passande att samtidigt deklarera att jag verkligen tror att det finns veganer och vegetarianer som är övertygade om att de kan förändra världen så att den blir bättre genom att föregå med ’gott moraliskt exempel’.

  Här i Trollhättan har vi för övrigt ett företag ”Vingaland” som har en permakultur-odling och är absolut inte är några motståndare till kött som tas fram på ett etiskt försvarbart sätt. De driver en vegetarisk restaurang och säljer en del ekologiska varor och där köper jag en del lök och chilipeppar och EKO-ägg. Jag har försökt få dem att även ha någon rätt med gräsbetat kött på menyn men det är trots allt en vegetarisk restaurang och detta får man respektera.

  Vi höll själva på att bli vegetarianer för att det fanns så mycket goda rätter och skulle nog också ha blivit det om vi inte hade blivit så sjuka för sex år sedan och då istället gjorde vår framgångsrika helomvändning och tillfrisknade.

 43. 43

  Mycket bra artikel om köttets ev. påverkan på CO2 eller ej i det nya nummer av ”På Landet”, Bilaga till Skånska Dagbladet idag. Sidan 8-9
  https://www.e-pages.dk/skddiverse/1033625311/

 44. 44

  Det verkar inte som Daniel är villig att ta debatten med oss. Synd, han kunde därigenom ha visat att han har ett ärligt uppsåt med sin opinionsbildning. Är han medveten om att han förlorar en vetenskaplig debatt med oss så är hela hans kampanj en medveten lögn som han sprider.

  Jag vill ju gärna tro att det är missriktad idealism som han sysslar med. Men tanken släpper inte att de som är mest synliga i debatten trots allt, kanske är avlönade av den multinationella livsmedelsindustrin. Det rimmar illa att miljömedvetna vegetarianer ska basera sina livsmedel från den globala handeln. Någonstans borde de se och förstå att deras argument inte stämmer. De borde inse att deras livsfilosofi är kontraproduktiv. Jag börjar misstänka att vi har med offentliga mytomaner att göra. Det är en annan sjukdom skapad av samhället!

 45. 45
  Konsument i Sverige säger

  SR P1 Meny, nu snart kl 10:03
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/674880?programid=950

  ”Kaffe, choklad och ananas – därför är det viktigt att välja rätt
  Gifter, barnarbete och slavliknande arbetsförhållanden. Vet du hur maten du äter har producerats? Vilka råvaror ska man vara extra uppmärksam på? Meny har svaren på hur du handlar bättre.”

  Detta får vi lyssna på, kanske är det något om regnskogar…? Meny har svaren.

 46. 46
  Docent Göran säger

  Georg W Skrev:

  Jag vill ju gärna tro att det är missriktad idealism som han sysslar med. Men tanken släpper inte att de som är mest synliga i debatten trots allt, kanske är avlönade av den multinationella livsmedelsindustrin.

  Det är ju detta som är själv kärnpunkten. Så länge vi inte har ’alla kort på bordet’ vet vi bara inte. Jag blev som du misstänksam när Daniel dök upp när jag inte heller hade observerat att Annika bjudit in honom att kommentera på bloggen.

  Vad vi däremot vet är att storföretag inte har några som helst skrupler och därför har hela avdelningar som arbetar med ’opinionsfrågor’ på ett ’professionellt’ sätt och i stort sett i det fördolda. Trovärdigheten om ärliga uppsåt skulle klart försvinna om de arbetade med öppet visir. Några gånger har vi sett representanter för denna verksamhet dyka upp med ’öppna identiteter’ som senare visat sig vara fejkade och då blev det klart vad det var frågan om. De är köpta lakejer och därför ingen tillfällighet att de seglar under falsk flagg.

  Det finns många, mer eller mindre sofistikerade, sätt som folk kan köpas upp på. Det mest subtila är kanske när man på egen hand spelar med i det politiskt korrekta spelet och då får vara med en stund i det mediala strålkastarljuset. Man kan kanske komma åt det som serveras ur ’köttgrytorna’ även om veganer rimligen föredrar grytor med grönsaksröror. Drivkraften från ’egot’ är ofta underskattad trots att den har varit huvudtemat och diskuterats under många tusen år inom moralfilososfin och inom alla religioner.

  När jag själv håller föreläsningar om LCHF får jag nästan alltid frågan om varför jag gör det, dvs. vad jag ’tjänar’ på det, när jag nu inte tar betalt för dem. Jag brukar säga att det är ett sätt för mig att betala tillbaka för min återvunna hälsa men jag kan inte heller förneka att det det finns ett element av ’ego’ inblandat. Detta ego får framför allt sin näring från den uppskattning som kommer tillbaka från publiken. Att jag ibland också får en flaska vin som tecken på arrangörernas uppskattning tackar jag inte nej till. Min föreläsningsverksamhet är trots allt en klart ekonomisk förlustaffär.

  Att professorer i varierande grad sitter vid de allmänna köttgrytorna är det få som tvivlar på men det är alltid diskutabelt i vilken grad de drivs av ett ärligt kunskapssökande i förhållande till de ofta förekommande industriella bindningarna. Jag har under en längre tid kommunicerat med Sveriges kanske främsta förespråkare för GMO, Professor Stefan Jansson inom växterans molekylära cellbiologi, och har nu slutligen kommit fram till att vi har helt olika syn på vad som är vetenskap och där han hävdar att rådande konsensus är vetenskap medan jag hävdar motsatsen, dvs. att vetenskap aldrig kan vara detsamma som konsensus.

  (Med Jansson syn på vetenskap skulle vi inom LCHF t.ex. inte kunna hävda att det vi håller på med är vetenskap trots att vår experimentella verksamhet med mättade fetter, och med oss själva som objekt, stämmer klart bättre med vår verklighet än vad som hävdas i konsensus.)

  Jansson säger att hans forskning är ”oberoende” och mycket tyder på detta eftersom inga företag verkar vara direkt inblandade i finansieringen av hans doktorander. Däremot har det visat sig (nätet har många vakna ögon!) att han har uppenbara ekonomiska intressen kopplade till GMO-branchen tillsammans med ett antal andra akademiker men detta har han av förklarliga skäl inte nämnt något om i vår kommunikation. Frågan uppstår då hur mycket av hans oerhört positiva inställning till GMO påverkas av dessa ekonomiska fakta och hur mycket som är en ärlig övertygelse om fördelarna med GMO. Nå – hela hans verksamhet omhuldas av av ett ’politiskt korrekt’ etablissemang – ”world wide”!

 47. 47

  Helt otroligt! min lokala tidning vt.se, har fått kommentarsfältet borttaget, av sin koncernledning. Istället skriver nu tidning på sin ledarsida, Texter som ärar och hedrar min kamp för att sprida information och avliva folkmyter. Sanslöst! Västervik befinner sig åter i spetsen och vår moderatblaska bidrar med värdefulla argument. Här är dagens ledarskribent, Edvard Hollertz/ SNB (?):

  https://www.vt.se/asikter/ledare/bucht-har-ratt-om-kottet-om4014886.aspx

  Läs och njut av hur gammelmedia som format våra åsikter i ett sekel. Nu försöker omstöpa hela Sveriges ungdomskårs hjärnor, till att motsvara verkligheten. Stjärna i kanten här!

 48. 48

  @ Georg W:
  Den här artikeln tyckte jag också var bra. Om man äter upp sin mat i st f att slänga den borde prisnivån sjunka och miljöpåverkan minska.

  https://www.vt.se/asikter/kronikor/lar-ungarna-att-laga-mat-om4015972.aspx#cxrecs_s

 49. 49

  @ Georg W:
  Att 91% av den mat butikerna slänger fortfarande är frisk och sund är oerhört och ett utmärkt mått på den slösosamma kultur, som nu råder i vårt samhälle!

 50. 50

  @ Georg W:
  Carina Glenning skrev redan 2014 en krönika om ”Vi, som har näsan kvar” i Corren. Den handlade om att använda näsan i st f ögonen för att bestämma när matvaror var mindre tjänliga. Det var en konst, som praktiserades innan etiketterna fanns. Med etiketterna och det feltolkade begreppet Bäst Före började eländet och den helt onödiga miljöpåverkan.

 51. 51
  Docent Göran säger

  Georg W Skrev:

  Helt otroligt!

  Håller verkligen med!

  Bucht skulle nog gilla min motion 🙂

  Men hur kommer det gå för en sådan politiker som inte är politiskt korrekt?

  Jag undrar om det kan finnas något lurigt här.

 52. 52

  Jag tror att Jordbruksministern har kommit på ett sätt att krossa miljöpartiet? Eller så har han lämnat MP bakom sig, av samma orsak som mig: köttfria måndagar.

  Ett försök som verkar ha avbrutits i vår kommun efter endast två vegetariska måndagar. Mina barn hävdar att det inte är vegetariska måndagar längre. Kan det vara så att mina ord (essä) i kommentarsfälten, uppmärksammats av tillräckligt många, för att skapa en förändring. Nu ska jag göra ett avslöjande reportage från livsmedelsaffären. Mitt favoritämne, att tala om för folk vad det är för skit de egentligen äter och vad man egentligen behöver. Kommer snart, gratis, på en skärm nära dig. Trollet ska göra sig hörd 🙂

 53. 53
  Docent Göran säger

  @ Georg W:

  Jag kunde inte låta bli, efter att ha blivit så upprymd då jag tittade på din länk, att ta kontakt med Näringsdepartementet med hänvisning till Landsbygsministerns uttalande och genom att skicka min motion till SNF till dom också. Man vet ju inte vilka turer som sådana här saker kan ta sig på dessa ’höjder’.

  Min hustru som alltid är lika optimistisk trodde att man där kanske redan kände till min motion med tanke på att att det är avdankade politiker som tydligen sitter i styrelsen för SNF. Själv har jag svårt att tro detta men politiker måste trots allt hålla sig informerade av vad som är på gång annars överlever de inte så länge.

 54. 54

  @ Georg W

  – Mycket intressant text om Bucht, jag uppskattar absolut dem som är motvalls på dylikt sätt… Fint att höra att även du själv informerar och engagerar…

  – Ja sannerligen behöver vi betesmarkerna, och ängarna… – Ett annat problem är att så många ypperliga odlingsmarker förstörs genom att man bygger på dem! – Dessutom borde vi i det här landet satsa både på mer ekologiskt, men också på att bli alltmer självförsörjande… – Det är inte etiskt försvarbart att frakta mat över hela världen… – En del av gänget som hävdar att det traditionella odlandet är bättre, är antagligen en del av skaran från Lantbruksuniversitetet… (- Om ni minns boken som hävdade att ekologiskt inte alls var bättre… )

  @ Göran

  – Ypperligt att du skickade iväg motionen även till Näringsdepartementet… Vår gräsrotsrörelse blir alltmer givande att vara med i… Även jag bidrar med information i vart ögonblick där minsta lilla chans kommer i min väg.

  TROTS ALLT – SÅ KÄNNS DET MYCKET SPÄNNANDE… – VÅR GRÄSROTSAGENDA SLIPAS STÄNDIGT… OCH BLIR ALLT MERA SKÄRPT… – HÄRLIGT!

 55. 55

  Georg W Skrev:

  Mitt favoritämne, att tala om för folk vad det är för skit de egentligen äter och vad man egentligen behöver.

  Jo… – Georg – att i görligaste mån undvika de här varumärkenas produkter
  https://www.alexpersson.se/blogg/wp-content/uploads/2012/05/brandsoftheworld.jpg
  – är också hälsosamt – därför att det är ett övermått av socker och kolhydrater i kosten som gör Oss överviktiga och sjuka – och de här varumärkenas produkter är späckade med socker och kolhydrater.
  Thats it.

 56. 56
  Anders Rydén säger

  Det mesta av all spannmål som odlas i världen duger inte att baka bröd på, bland annat för lite protein, orsaken till det är brist på det kväve som spannmålet kan ta upp.
  Men de jordbruksstöd som de flesta stater, i samarbete med vissa företag, främjar odling av spannmål ändå.
  Vi kan kalla detta för den vegoindustriella komplexet.
  Så stöden gör att det odlas på tok för mycket spannmål på mark som är egentligen är olämplig för det.
  I ställer för att bara ge stöd för odling av brödsäd har det vegoindustriella komplexet utvecklat det köttinustriella komplexet för att kunna sälja det spannmål som under inga som helst omständigheter är tjänligt som människoföda.

  Det är synd att de som är oskyldiga, i detta fallet gräsätare, får ta skulden.
  Att LRF, de som borde ha förklarat dessa samband inte har gjort det är antagligen för att de själva är en del av det vegoindustriella komplexet.

 57. 57

  Ja vilken soppa! Köttsoppa eller grönsakssoppa? Bara att välja det som passar för tillfället. Och veganer och vegetarianer som måste knapra i sig piller för att få i sig B12, eller odla Comfrey, som en god vän och ekologisk odlare i Jönköping gjorde.

  Han var med och skapade KRAV-märkningen, som vi inom FOBO (Föreningen Organisk Biologisk Odling) då jag bodde i Huskvarna var med att ta initiativ till. Mina egna EKO-grönsaker hade vi som tillbehör till bl.a. hjort och gris, som en annan god vän födde upp i stora hägna på Österlen. Grisarna (suggor) av raserna Duroc och PigHam gick ute hela året tillsammans med en vildsvinsgalt. Fantastiskt kött och fantastiska egenodlade grönsaker så långt dessa räckte.

  Kyckling, frigående ute med tillgång till en klassisk gödselstack med massor av mask i jorden, köpte vi av en annan ekologisk entusiast uppe på Huskvarnaberget.

  Det här var på 70-80 talet, då en jämnårig släkting drev en skogsgård mitt i mörkaste Småland ihop med sina föräldrar, med mjölkkor som gick i hagarna och betade och fick fint hö från de egna markerna och vägrenarna på vintern. Ungdjuren gick på skogen halva året. Det var mitt barndoms paradis på 40-50 talet. Och mina barns på 70-80 talet, Nu är det bara en gård av 5 som är i drift i byn, resten sommarstugor åt stadsbor, hagarna växer igen, stormen Gudrun (?) tog drygt 60 % av släktskogen (och nu i början på 2000-talet min släktings liv – han dog av sorg, han gick in i en djup depression efter Gudrun), hyggesplöjning har rivit stor sår i den annars så fina undervegetationen med allehanda svamp, Linnea, Skogsstjärna, Ögonpyrola, olika slags Kovall i gläntorna, Tätört och hjortron, Skvattram, Porse, m.m. på myrarna…

  Det var ett ekosystem i balans p.g.a. människans försiktiga ingrepp/förvaltning i/av arvet från fäderna. Jag grät floder, 68 år gammal, då jag för 6 år sedan återsåg min barn- och ungdoms sommarlandskap.

  Jag håller just på att föra över diabilder till datorn från förr, då vi hade tillgång till ett torp i byn, för att mina barnbarn ska få se hur deras föräldrar hade det under sina somrar. Det var mycket snarlikt min egen barn- och ungdom. Enda skillnaden var i stort sett den maskinella utrustningen på gården. I övrigt var det samma by och samma landskapsbild.

  Varför går det inte att leva så numera? Är det den s.k. utvecklingen? För mig verkar denna ”utveckling” i mångt och mycket vara avveckling och förödelse av både mänskliga värden och natur- värden. Det var ett landskap för både en sund kropp och en sund själ. Är det det ekonomiska landskapet numera – det köttindustriella och vegoindustriella komplexet? Själen är iallafall borta och kroppen lider. De sommarboende har sått gräs på de fina små vildblomsängarna runt boningshusen, gjort rabatter, planterat cypresser, andra främmande arter och gjutna lyktstolpar, satt upp staket köpt i färdiga sektioner har ersatt de gamla fina gärdsgårdarna av slanor och sommarkatterna förvildas och kanske dör. Ja, ja…!????

 58. 58
  Docent Göran säger

  @ Javo:

  Vilken fin berättelse!

  Det är verkligen roligt att ’praktiskt’ bli påmind av någon som vet hur det skulle kunna vara eftersom han varit med.

  Det sjuka i dagens debatt är ju att de som man förväntar sig ska försvara detta sunda sätt att leva, dvs. MIljöpartiet och nu kanske också Naturskyddsföreningen, istället håller igång en pseudodebatt där man anklagar just de djur som skulle kunna återskapa ett naturligt landskap för att vara själva vara orsaken till miljöförstöringen.

  Att Landsbygsminister tog till orda i denna fråga är kanske naturligt men vad som förvånar mig är att han har tillåtits att bryta den ’politiskt korrekta’ enhetsfronten om att kött är farligt för hälsan hos oss själva och för naturen. Frågan är om han har ’förankrat’ detta inom partiledningen för annars är han ju redan ’kokt’.

  Här verkar det finnas något väldigt lurt som jag bara inte kan få ihop i min nuvarande dystopiska syn på världen. Politiker är i sin pragmatism sällan några ’idioter’.

  I alla fall ger Bucht helt plötsligt mig ett mikroskopiskt hopp om förändring. Men det kanske är som med Obama’s löften när han blev vald till president till sist bara tomma ord när de mörka krafternas kvarnar malt färdigt i det fördolda. Apropå ’gamla rävar’ påminner mig detta om när Torbjörn Fälldin på sin tid gick ut ärligt (?) men kategoriskt och lovade 100 000 nya jobb. Sådant ’får’ man bara inte göra som politiker om man ska överleva och gör man ändå det så betraktas man av etablissemanget som just en naiv ’idiot’.

 59. 59

  @ 58 Docent Göran:
  Vi får verkligen hoppas att inte Bucht är ”kokt”. En av mycket få ministrar som verkar leva i ”den verkliga verkligheten” som du brukar säga.
  Ja vad gör vi? Vi som stödjer det han står för ska ge honom vårt stöd i våra lokaltidningar. Skriv några enkla rader bara vad du tycker. Har du inte lokaltidning – köp en bara för att skriva ditt stöd.
  Bucht var hårt ansatt av Svt ´s journalister härom morgonen. Han KRÄVDE att få återkomma och förklara sig när hans tidigare inlägg blivit ”censurerat”. Såna ministrar vill vi ha!!!!!

  ”Skriv bara att hans syn på att vi hellre ska äta svenskt kött av bra kvalité framför utländskt importerat kött som ofta innehåller antibiotika. För vår hälsa och vår miljö” – eller liknande, helst kort och kärnfullt…

  Är vi många så kan det göra skillnad!

 60. 60

  @ Javo:
  Jag har liknande rötter ur samma mylla. Vad, som är skillnaden nu emot då är:
  Varsin bil, TV med oändligt många reklamkanaler, toa och badrum inomhus, gärna med bubbelbadkar, 5 veckors lyxresa till Thailand årligen …

  Den lilla gård, som i början på 40-talet försörjde 9 personer enligt principen självhushåll kan knappast utgöra mer än fritidsjordbruk åt en trottoarbonde i dag. Det är detta, som kallas standardhöjning, där nutidens barn lever i sterila miljöer och får astma, eksem och bokstavssjukdomar.

 61. 61

  Det är nu consensus säger alla om att kött är dåligt. Men om man upprepar en osanning tillräckligt många gånger så kommer det till att bli en sanning! Vem sa det? Och det värsta är att folk tror på det, liksom häxjakten som var på 1600-talet. Samma sak nu händer! I Småland var det ett förslag från Miljöpartiet att se till att det inte serveras kött till sjukhusen i den omfattning som nu. Kött äro av ondo Punkt slut! Hur har det kommit till att veganer styr? Och även vettiga personer allmänt inom vetenskap köper detta?

 62. 62
  Docent Göran säger

  @ Erik:

  Eftersom dåliga vegetabilier är en oerhört billig mat spelar det inte så stor roll för vårdföretagen att patienter och våra gamla på vårdinrättningarna blir undernärda. Att äldre dör i förtid av denna anledning innebär knappast några ökade kostnader för samhället. Min granne som nyss gick bort på en sådan inrättning vägrade helt enkelt äta den mat som serverades. En annan vän till henne berättade för mig att han hade tagit med sig mat som hon verkligen kunde äta.

  Att läkemedelsbolagen inte lider av att de äldre blir sjuka säger sig självt men frågan är kanske om de om de ändå inte fäller en tår vid tanken på att de inte lever så långe på grund av undernäringen.

  Det faktiskt är en hemsk, omänsklig och cynisk värld vi lever i och där veganer och vegetarianer spelar med i detta elaka spel. När jag tänker vänliga tankar om dom tänker jag att jag måste ’förlåta dem ty de veta icke vad de göra’.

 63. 63
  Lars Henrik säger

  Erik Skrev:

  Hur har det kommit till att veganer styr?

  Växthuseffekten kom att bli ett mycket välkommet slagträ även för de som ogillar animalisk mat av etiska eller moraliska skäl. Nu behöver de inte moralisera, bara nämna orden ’konsensus’ och ’vetenskap’ i samma mening 🙂

  Docent Göran Skrev:

  När jag tänker vänliga tankar om dom tänker jag att jag måste ‘förlåta dem ty de veta icke vad de göra’.

  Precis så!

 64. 64

  Erik, Docent Göran, Lars Henrik

  Bucht köpte INTE myten. I Svt tillfrågade man också en kostchef på ett sjukhus. Hon köpte inte heller minskning av kött. Hon sa att sjuka människor måste ha kött för att få fullvärdigt protein!
  Minns inte om det var i riksprogrammet eller i Svt Jönköping. SÅÅÅ misströsta inte. Vi får själva, så många som möjligt sprida budskapet – vi har ju Docent Görans skrivelse som något av en ”mall”. Skrivelsen är så bra – ska dock inte plagiera den rakt av men kanske hämtar en del fakta där..

 65. 65
  Docent Göran säger

  EvaLi Skrev:

  vi har ju Docent Görans skrivelse som något av en ”mall”. Skrivelsen är så bra – ska dock inte plagiera den rakt av men kanske hämtar en del fakta där..

  Jag har lagt ned ganska många timmar på den och är själv nu ganska nöjd med den och du får gärna ’kopiera den rakat av’ om du tror att den tillför något väsentligt.

  Det enda som jag känner mig lite tveksam inför är att jag i min motion ’ställer upp’ , om än indirekt, på talet om växthusgaser fast jag inte alls är övertygad om denna effekt. Detta kan kanske ses som en ’feg’ eftergift inför det ’politiskt korrekta’ och jag gillar inte feghet.

  Men att lägga in en motion hos SNF där rman redan inledningsvis klart deklarerar att man inte tor på någon växthuseffekt är nog som att förneka Guds existens i svenska kyrkan och innebär de facto då ett slag i ansiktet på organisationen.

  Hur ska man egentligen förhålla sig till alla ’elefanter i rummet’ av varierande storlek?

 66. 66

  Ja och inte kan man vrida klockan tillbaka till den lilla byn 5 km in från stora vägen. Där det i min egen barndom var ett myller av barn precis som i Emils Katthult. Vi var där ju bara under mina föräldrars semester, men jag kan ännu känna dofterna, barbena- och barfotaspringet överallt. Visst, en o annan fästing fick man, men nått som hette borrelia kände man inte till. Nu vågar ju ingen förälder ta sina barn ut i skogen om de inte är helt inklädda.

  Jag lider av samma, eller ännu värre, dystopi som docent Göran och får en spark neråt varje gång jag ser hur vissa av dagens villaägare river upp sina gräsmattor och plattlägger. Ser för jäävligt ut!
  Tackolov är min som en trädgårdsfreak på rätt sätt!

 67. 67

  @ 65 Docent Göran:
  Jag håller med dig Göran. I vissa sällskap får man helt enkelt ”knipa käft” för att inte få en outhärdlig situation. Jag känner igen det, tyvärr – så jag är helt med dig…

 68. 68
  Annika Dahlqvist säger

  @ 44 Georg W:
  Jag skulle tro att Daniel på min uppmaning gick in och skrev ett svar, men att han inte har tänkt på att det kanske vore bra att följa upp tråden. Han har väl mycket att göra.

 69. 69
  Georg i Tjockhult säger

  I samband med den här tråden gjorde jag en googlesökning på köttdebatten och där det fanns ett kommentarsfält så svarade jag min uppriktiga mening och fick inte ett enda svar. Jag tror att deras självklarheter faller platt när det blir ifrågasatt. Jag tror att Sverige just nu har förstått att vi blivit lurade av omedvetna kötthatare.

  Gårdagens nyhet är annars något att fundera på. Vi har ärvt vårt rökbegär efter Neandertalare!!! Det vänder upp och ner på allt. De satt där i sin grotta och slängde både det ena och det andra på elden. Det förklarar varför det är så mysigt att röka i gemenskap.

 70. 70

  @ Docent Göran:
  @ EvaLi:

  Instämmer med er båda och vill särskilt berömma Göran för den välformulerade motionen och även tacka för hans snälla kommentare om min text ovan om min och mina barns barn- och ungdoms pastorala småländska skogslandsby med blomsterängar, den fina gammeldags skogen, gölarna och sjöarna, där vi metade abborre och drog upp fina gäddor och de genuint svenska kräftorna.

  Själv har jag haft svårt att tiga i de beslutande församlingar jag ingått i och fått både ros och ris. I särskilt ett fall tog chefen en gruvlig hämnd och informerade lokalpressen att jag var psykiskt sjuk, ”…stod under kontroll av psykiatriker.”, som journalisten skrev i originaltexten och som jag turligt nog fick tag på och hejdad. Men det stod ändå i tidningen att jag vid tillfället ifråga var psykiskt förvirrad.

  En bra sak med den situationen var att jag då fick klart för mig vilka som var mina verkliga vänner och vilka som var fega och servila ”rövslickare”. Det var en jobbig tid ett tag, men jag tog/fick revansch och vicechefen bad mig om ursäkt ett antal år senare och när han pensionerades, så fick jag ett brev där han skrev: ”Jag har bett dig om ursäkt Jan, men jag vill nu uppriktigt be dig om förlåtelse”.

  För min frus skull drev jag inte ursprungssituationen rättsligt, för det var helt taget ur luften – inte ett spår av sanning. Jag hade vid något tillfälle sagt att jag i vissa frågor brukade rådgöra med en av mina tidigare chefer som var fil.dr. i psykologi och min mentor vad gäller ledarskap. Det hade chefen tolkat på sitt förvrängda sätt. Chefen hade åkt dit för grovt förtal om jag anmält honom och eftersom jag var välkänd i den länshuvudstaden, så hade det kanske inneburit fängelse för honom p.g.a. min publika ställning.

  Så visst, motståndarna kan ta till vad som helst om det berör deras egna positioner och ställningstaganden. Eller så tigs man ihjäl. Det är det som är det hemska när man inte tiger still. Kommer inte ihåg om det var Martin Luther King, som sa något i stil med: ”Det är inte de få människornas ondska, som är problemet, utan den tigande massan”. Nån annan har sagt på ett ungefär: ”Den passive kan dö lugnt i förvissning om att inte ha gjort något fel. Men…har han betytt något för någon eller fått nått uträttat i livet?”.

  Så hur det än går med din motion Göran, så har du gjort vad du kunnat.

 71. 71
  Docent Göran säger

  @ Javo:

  Ja – det var vänliga ord och en intressant personlig berättelse igen.

  När det gäller min motion tror jag att styrelsen helt enkelt kommer yrka avslag med motiveringen att SNF redan verkar för att hålla landskapet öppet med hjälp av gräsbetande djur.

  Som jag ser det det fyller den ändå en funktion genom att en avvikande röst hörs inom de egna leden vad gäller köttfobin. Jag vet dock ännu inte om alla medlemmar kommer kunna läsa alla motioner som har lämnats in.

 72. 72

  Docent Göran Skrev:

  När det gäller min motion tror jag att styrelsen helt enkelt kommer yrka avslag med motiveringen att SNF redan verkar för att hålla landskapet öppet med hjälp av gräsbetande djur.

  Gör dom det i så fall med rätt utgångspunkter ?

  Oktober 2015 – ”MÄNSKLIGHETENS FRAMTID HÄNGER PÅ KORNA”: …och vi behöver först skämmas, sedan be dem om ursäkt och lova bättre respekt för vårt 8000 år gamla samarbetsavtal”, skriver Jörgen Andersson.

  När kor och andra betesdjur får uttrycka sig naturligt, samspela med gräs, svampar och mikrober som miljoner år av evolution lärt dem, då pumpas koldioxid från atmosfären ner i matjorden som därmed blir mer mullrik och bördig för varje år som går.

  Utan betande djur bryts det här samspelet och mullhalten sjunker, med ökande koldioxidhalt i atmosfären som resultat.

 73. 73

  OM HUR ATT REVERSERA UTBREDNINGEN AV ÖKNAR OCH ÅTERSTÄLLA KLIMATET TILL NATURLIGT

  Allan Savory Februari 2013: Hur man får öknen att grönska och reverserar klimatförändringen.

  ”Ökenfiering (Desertification ) är ett fint (påhittat) ord för mark som förvandlas till öken” – påbörjar Allan Savory detta fantastiska, tysta, mäktiga föredrag. Och hemskt nog håller det på att hända på omkring två tredjedelar av världens gräsmarker, accelererar klimatförändringen och gör att traditionella boskapskulturer hamnar i socialt kaos.

  Savory har vigt sitt liv åt att stoppa detta. Han tror nu – och hans arbetete har hittills visat – att en förvånande faktor kan skydda gräsmarkerna och till och med återta förstörd mark som blivit till öken – genom att ÖKA antalet gräsbetande flockdjur.

 74. 74
  Docent Göran säger

  Den verklighetsfrånvända idealistiska trenden inom Naturskyddsföreningen är tydlig och helt i linje med den nuvarande politiska korrekthetens konsensus kring det ’giftiga köttet’.

  Jag råkade nu bläddra tillbaka i några nummer av medlemstidningen ”Sveriges Natur” och det är nog ingen tillfällighet att ett vegetariskt ’hjältereportage’ i nummer 3.15 dominerar detta nummer. Bilden av ”Familjen bakom den vegetariska succébloggen” fullkomligt lyser av en ’självgodhet’ som bara moralens främsta representanter kan utstråla.

  I den fyrasidiga artikeln, ”Vegetariskt världsfenomen”, porträtteras hur de interna striderna i familjen (hon var köttätare – han vegetarian) nu resulterat i att de till sist som de själv uttrycker det: ”Vi har blivit ett familjekoncept, den gröna, lyckliga familjen.”

  En intressant kommentar i slutet av artikel handlar om ”Vad som skiljer dagens våg av poppiga vegetarianer från 1970-talets gröna våg.” Familjen svarar: ” Det var mer politiskt då, man stod upp mot kapitalismen och allt möjligt.”

  Tala om att blunda för vår verkliga verkligheten och framstå som trendigt, moraliskt förträffliga.

  Det är nog också denna idealistiska inställning som nu helt håller på att ta över i Naturskyddsföreningen om den nu inte alltid har funnits där.

  Hoppet om min motion blir allt mindre.

 75. 75
  Hanveden säger

  Docent Göran Skrev:

  En intressant kommentar i slutet av artikel handlar om ”Vad som skiljer dagens våg av poppiga vegetarianer från 1970-talets gröna våg.” Familjen svarar: ” Det var mer politiskt då, man stod upp mot kapitalismen och allt möjligt.”

  Jag tror inte det är mindre kapitalism som vi tvingas fajtas med idag…

  Här lite från Lars Berns blogg Anthropocene:

  https://anthropocene.live/2016/02/13/drommen-om-varldsherravalde-iv/#comments

  Läs även de övriga posterna i ”Drömmen om världsherraväldet I – III”

  mLCHFh 🙂 .

 76. 76

  @ Annika Dahlqvist:
  Om Daniel skulle involvera oss i sitt radioprogram så skulle han inte kunna hålla taktpinnen längre. Han har inte en chans mot den vetenskapliga verkligheten! Han skulle tvingas att ge sig för fakta, inför alla sina lyssnare och erkänna att han inte egentligen begriper någonting, av det han trodde var sant och han skulle tvingas be om ursäkt för att han misslett människor å det grövsta. Tyvärr, för Daniel Ö. är ju chansen stor att det går med denna folkmyt som med alla andra folkmyter, som avslöjats inför allmänheten i modern tid. Lögnen dör och sanningen fortlever och mänskligheten har blivit ännu ett klick smartare. Då får han skämmas vår gode Öhman.

  Han kunde ha blivit en hjälte genom att inse sanningen om kolcykeln och skillnaden mellan biomassa och mänskligt frigjorda kolgaser och han kunde ha presenterat en sanning som frigör mänskligheten från de livsmedelsbojor hon lever under idag. Att skippa kolisarna gör livet ekonomiskt billigt och även kvalitativt. Man slipper den självcentrerade tarmen att tänka på.

  Personligen blir jag bara mer och mer övertygad om att människan påverkar vårt livsutrymme så mycket att hen faktiskt är med och påverkar även det klimatologa tillståndet. Det blir bara mer och mer befängt att förneka att människan har en alldeles för stor påverkan på planeten i sin helhet. Klimatgaser och miljöförstöring är bara två sidor av samma mynt. ALLT hänger ihop! Det är den enda religion jag tror på. Större än till och med vetenskapen.

  Vi kan tacka Walt Disney och alla hans skrattande, dansande och livsglada små tecknade djur som lärt generation efter generation att ”djur har också männskors känslor”, i Fablernas värld. Även jag, 60 år gammal VAR skapad av Walt Disney. Innan jag insåg hur grundlurad jag varit och vilken idiot jag varit i mitt liv. Det ger mig en stor smärta att se dem jag älskar vara en lika stor och kaxig idiot som jag varit större delen av mitt liv. Däremot kan jag inte säga att jag varit en idiot den senaste veckan. Men vad hjälper det när jag betedde mig som en idiot för två veckor sedan. Mitt största problem är att jag ser idioter överallt. Få individer får stå bredvid oss och titta på oss, idioterna. Sent ska syndaren vakna!

 77. 77

  Du har gjort din mänskliga plikt med din motion Göran! Texten nedan är hämtad från en artikel om etik och moral jag skrev för länge sedan och som fanns med i ett kompendium jag skrev till mina studenter på ekonomprogrammet. Händelsen jag beskrev i mitt tidigare inlägg om en chef (rektor på en gymnasieskola) som meddelade pressen att jag ”…står under kontroll av psykiatriker.” när jag agerade sanningssägare om hans ledarskap i dåvarande skolstyrelsen som representant för Folkpartiet, var upphov till att jag skapade en högskolekurs om etik och moral. Jag hade nämligen en lektorstjänst på gymnasiet något år innan jag gick över till högskolan.

  – Det är den tigande skaran, som legaliserar ”livslögnen” och garanterar status quo, fortsatt maktmissbruk och förtryck. Att säga sin mening och reagera mot oförrätter kan vara psykiskt jobbigt. Du riskerar att utsättas för mobbning. I extrema fall är det förenat med livsfara, men den danske filosofen Kierkegaard säger: ”Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv” –

  I det kompendiet skriver jag även om ”Den nakna sanningens fredliga politik”, som Vaclav Havel uttryckte under revolutionen i Tjeckoslovakien. Förr eller senare kommer sanningen fram och då hjälper inte konsensus om lögnen även om vissa vill kalla den vetenskap. Hur kan man uttrycka nått så korkat som att det är vetenskap om det råder konsensus mellan en majoritet vetenskapsmän? Det är alltid en eller ett fåtal avvikare från konsensus, som är upphov till ett nytt paradigm, som i sin tur kan utsättas för framtida prövning utifrån ny kunskap och vetenskaplig forskning. Hade vi inga avvikare, så hade ju jorden fortfarande varit platt. Alla ”sanningar” måste ständigt prövas.

 78. 78
  Docent Göran säger

  @ Javo:

  Så sant 🙂

 79. 79

  Tack Annika för en bra sammanfattning.
  Jag håller med dig och undrar också vart 4 hg- paketen med köttfärs tog vägen. Återinfördes dem och ändra de moderna recepten så minskas köttintaget utan skatt.
  Och innebär inte alla flygresor klimatpåverkan längre. Den debatten har dött ut.

 80. 80
  Daniel Öhman säger

  @ Georg W:
  Hej Georg noterar att du är missnöjd med de svar du fått. Här har du ett par vetenskapliga rapporter att läsa: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959378014000338
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306919216000129

 81. 81
  Annika Dahlqvist säger

  @ 80 Daniel Öhman:
  Jag ögnade lite i din första länk, och fick en del funderingar. Där står om mättat fett. Detta är ju inte farligt att äta enligt senaste rön, varför ska man då sänka intaget av det?
  Där står om landåtgången. Vi har ju ingen brist på land i Sverige, snarare problem med att marker slyar igen. Varför kan vi inte ha betande kor, och höslåtter på ängarna?
  Vi har mycket färre gräsbetande djur nu än för 50 år sen, varför ska vi ytterligare minska dem?
  Det är fjäderfä som har ökat.
  Hur tänker ni att gödslingen av odlingsmarker ska gå till när de gräsbetande djuren har minimerats och oljan har tagit slut? Konstgödsel produceras från olja.
  Det finns inte konsensus om att köttkonsumtionen ska halveras. Det är bara PK med denna åsikt, de andra släpps inte fram av er journalister.

 82. 82

  @ Daniel Öhman:
  Jag får inga svar! Vad anser DU om monokulturerna och den mat de producerar? Kommer inte egentligen kossornas växthusgaser från monokulturerna? Vad är orsaken till att artrikedomen dör i naturen? Var kommer vattnets föroreningar ifrån?

 83. 83

  @ Daniel Öhman:
  Jag är ledsen att behöva säga det men din ”vetenskapliga” länk ljuger. Kött och mättat fett är inte det som är farligt för människor. Hade det varit det hade vi dött ut för länge sedan. Anledningen till våran dåliga hälsa idag står att finna i övriga produkter på tallriken, pesticider och kolhydrater med andra ord.

  Kor omvandlar bara den biomassa vi stoppar i dom. Kan du inte erkänna att det inte är korna som är problemet utan det bröd och kraftfoder som vi och djuren äter. Vi här kämpar för en bättre värld utan monokulturernas förödande inverkan på planeten. De bär ansvaret för ALLT det du och dina ”vetenskapsmän” anklagar kor och köttätare för. Alla dina åsikter om klimatförstöring och människans metabolism och människans utsläpp av kol i luften, ÄR HELT FEL och kontraproduktiva! Du skadar människor, som får näringsbrist och du skadar den svenske matproducenten, till förmån för den hänsynslösa multinationella livsmedelsindustrin. Anser du verkligen att svenskar ska äta global mat när vi lätt skulle kunna försörja oss själva, med närproducerat ekologiskt grönbeteskött?

  Du äter de 90% livsmedel på ICA, som inte vi anser har i vårt kök att göra över huvud taget. Utan bara tar en massa plats i affären och skapar en meningslös global handel. Allt detta, är det som förstör vår Jord och du är en del av problemet. Du borde inte ha tillträde till en radiokanal eftersom du sprider dessa lögner.

 84. 84
  Docent Göran säger

  @ Georg W:

  Jag förstår egentligen inte varför vi ska hålla på och ’fjäska’ för ’politiskt korrekta’ medlöpare som med sitt ovetenskapliga svammel försvarar ett etablissemang som allt snabbare föröder vår jord.

  De har helt enkelt ’valt sida’ och är uppenbarligen stolta över sina lakejtjänster till etablissemanget och man kan undra om de därför inte har någon skam alls i kroppen. Att media ’gullar’ med dom är för övrigt i mina ögon bara betecknande för den rådande korruptionen.

  Detta står mig faktiskt nu upp i halsen!

 85. 85

  Georg W
  Docent Göran

  Med den kost ”jordbruksätarna” äter så är det nog inte bara korruption – jag misstänker starkt att med den kosten finns inte ”alla hästar hemma” – om ni förstår vad jag menar. Enligt vår kände hjärnforskare Martin Ingvar så behöver våra hjärnor fett och protein. Kolhydrater behövs inte men man kan äta lite av det, kroppen tillverkar själv efter behov. Det gäller också att få i sig BRA fett utan för mycket Omega 6 i förhållande till Omega 3, enligt Professorn knuten till Chalmers, Peterson – kommer inte ihåg förnamn just nu.
  Den fettsnåla kosten har sannolikt resulterat i den explosionsartade ökningen av Alzheimers och andra demenssjukdomar… Kanske inte den enda orsaken men troligen starkt bidragande…

 86. 86
  Lars Johansson säger

  Det blir ord som ”sannolikt” blandat med ofantliga konspirationsteorier och egna utsvävningar för att era teorier om kosten ska gå ihop. Annars går ingenting av det ni säger ihop då det saknar stöd i modern vetenskap.

 87. 87
  Docent Göran säger

  @ Lars Johansson:

  Jag tror inte man behöver några konspirationsteorier för att inse att det moderna jordbruket leder fram mot mänsklighetens undergång.

  Jag är själv en av de främsta anhängarna av den ’moderna vetenskapen’ efter ett helt liv i dess tjänst. Däremot tror jag inte för ett ögonblick på att vi ska krama om Monsanto, eller för övrigt hela kostetablissemanget, i deras missbruk av samma vetenskap.

 88. 88
  Lars Johansson säger

  Om man inte tror på ett kostetablissemang som missbrukar sin vetenskap så finns inget stöd att hitta för LCHF. Smör och animailskt mättat fett är inte nyttigt enligt Hellenius. Kött anses inte nyttigt. Gräsbete anses inte vara bättre för miljön för djuren tar längre tid att växa upp. För att tro på LCHF måste man ha tron att etablissemanget ingår i en gigantisk konspiration som en förklaring till att allt detta som inte är lögn är lögn för att ens egna utsvävningar som säger motsatsen ska stämma ihop. Om man inte är konspiratoriskt lagd och inte tror på närmast religiösa idéer, t ex det något märkliga antagandet inom LCHF-rörelsen att vi består av mättat fett därför tål vi mättat fett, utan instinktivt bara gapar år detta märkliga, har man mycket svårt att orientera sig i LCHF-resonemanget. Vid varje märklighet som kommer hoppar jag till.

 89. 89
  Annika Dahlqvist säger

  @ 88 Lars Johansson:
  Jag tror att det för många LCHF-are har gått till på samma sätt som för mig. Först inser man genom egen erfarenhet att LCHF är rätt. Sedan inser man hur hela etablissemanget har hamnat helt fel i nästan alla avseenden, i kostfrågan, och i många andra frågor.
  Jag tycker att du ska prata med en diabetiker som har blivit frisk genom LCHF. Då förstår du hur långt etablissemanget befinner sig från verkligheten.

 90. 90

  @ Docent Göran:
  ”Jag håller med du!” Monsanto och dess gelikar är nog den största faran för framtiden. Och om det där avtalet TTIP, eller vad det heter, går igenom, så är vi verkligen illa ute. Ett större hort mot demokratin och mänskligheten än de nu pågående konflikterna i Mellanöstern. Fast tillsammans med dess följder så tycks vi närma oss nån form av global mental och humanitär totalkollaps.

  Jag har tidigare inte trott att världens undergång skulle komma i vår tid, men nu blir jag så pass dystopisk att jag tror att den så smått ligger i startgropen.Verkar inte som nån ny Martin Luther King, Vaclav Havel, Lech Walesa i en betydligt högre division än dessa tre är i antågande.

  Verkar inte som Jesus är i antågande för att frälsa världen i denna apokalyptiska tid. Vore inte så dumt om han och Mohammed bildade en allians och ställde saker o ting tillrätta och även med den kapitalistiska girigheten, som ligger bakom förödelsen av vår natur och mycket av världens hälsoproblem (orsakad av Big Food och Big Pharma).

 91. 91
  Docent Göran säger

  @ Lars Johansson:
  Det är intressant det du säger!

  Men för mig representerar det du säger snarare en TRO på vad etablissemanget representerar.

  Man behöver inte någon ’gigantisk konspirationsteori’ för att inse att detta etablissemang ’hamnat fel’ i sin ’vetenskap’. Att sockersjuka t. ex. blir sjuka av att äta socker och därför bör undvika detta ämne kräver faktiskt ingen större vetenskaplig insikt.

  Och jag måste också säga att jag tycker att dina argument är mer ’affekterade’ än vetenskapligt grundade och professor Hellenius är väl knappast någon ’höjdare’ att anföra i detta sammanhang.

 92. 92
  Lars Johansson säger

  Annika och Göran, ni kommer med nya försök som ska visa att etablissemanget har fel för att få över mig på den sidan dvs att konspirationen har ägt rum, aldrig att ni välkomnar tankar från den icke-konspiratoriskt lagde och att han kan ha rätt. Göran, nej, jag har ingen tro utan jag kan inte äta LCHF-maten för jag klarar inte den typen av insulinsvängningar. Kött ger betydligt värre insulinpåslag än kolhydrater pga proteinmängden (eller kanske GI-värde). Min kritik består i att er kost ger insulinpåslag och svängningar och att den dieten dessutom är dålig för miljön. Jag med min migrän behöver ha en jämn nästan helt linjär kurva med så litet insulinpåslag som möjligt.

 93. 93
  Lars Henrik säger

  Lars Johansson Skrev:

  Min kritik består i att er kost ger insulinpåslag och svängningar och att den dieten dessutom är dålig för miljön.

  Dessa påståenden är nog inte korrekta.
  1: En kost som leder till en lägre blodsockernivå därför att en innehåller lägre halt av glukosbildande ämnen kan inte hos en normalt fungerande person ge ett högre insulinpåslag. Däremot kan enstaka personer ha en glykoneogenes som inte fungerar optimalt. Observera att LCHF inte alls förespråkar att man ska äta mer protein än andra dieter! LCHF är ingen högproteinkost även om somliga valt att lägga på mycket protein på sina tallrikar.
  2: Du bortser helt från de negativa konsekvenser som monokulturerna innbär och redan inneburit för natur och miljö.

 94. 94

  Det pågår en intressant debatt mellan en vegan och ordföranden för Sveriges småbrukare på SVT/Opinion. Många av argumenten verkar vara hämtade härifrån. Eller så har vi fått en kommersiell samarbetspartner. Nu fattas bara att han mutar oss med grönbeteskött, så är vi jäviga allihop.

  https://www.svt.se/opinion/betande-djur-en-viktig-del-av-ett-framtida-hallbart-jordbruk

 95. 95

  @ Georg W:
  Tack för den länken, SVT/Opinion! Läste med fasa hur långt ifrån varandra olika debattörer står i de inlägg man fick möjlighet att ta del av.

  Mest skrämmande var dock en ungliberals inlägg om det laboratorieodlade köttet. Hur kommer vår natur att se ut om det är framtiden? Människor i stora tätortsmiljöer omgivna av mörka skogar och igenvuxna f.d. hagmarker utan liv eller plats för själen att finna ro. Fast det blir väl ett konstgjort landskap oxå eller så tar vi på oss nån form av masker med bildspel i, som man kan programmera utifrån vilken miljö man vill vandra i på löp-/gåbandet där hemma. Och så kan man få dofter och fågelkvitter, m.fl. naturljud oxå! Och så har man en multifunktionsfläkt för vind, havsbris, regn och snö, m.m.

  Inte skulle jag vilja ersätta mina tidigare fjällvandringar med nått sånt.

 96. 96
  Daniel Öhman säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Annika. Varken jag eller någon forskning påstår att det inte ska gå betande kor i Sverige. Det är alldeles utmärkt att kor betar på gräsmarker som inte lämpar sig för annan produktion. Det som är problemet är att hälften av all åkermark i världen. (alltså inte betesmark) används till att producera foder till djur. Vi måste sänka den globala efterfrågan på kött och då måste vi svenskar hjälpa till genom att äta mindre animalier. Vi kan ju börja med att sluta köpa importkött så halverar vi ju konsumtionen i ett nafs. Så enkelt är det. Förklarar allt det här med lite fler ord i boken Miljödieten som kommer i mars: https://www.bonnierfakta.se/bocker/mat-och-dryck/m/miljodieten/

 97. 97
  Annika Dahlqvist säger

  @ 96 Daniel Öhman:
  Vi är helt ense om att vi ska sluta att köpa importkött. Vi kan köpa mera svenskt i stället. Och så behöver vi inte äta mer protein än vi behöver: ca 0,8 – 1 g per kg kroppsvikt (idealvikt). Inklusive ost, ägg, kyckling, fisk (och bönor och ärtor).
  Sen kan man bara räkna ut hur mycket kött vi behöver producera i Sverige.
  Om det är lämpligt med ca 100 g kött per dag x ca 5 milj människor?

 98. 98
  I LIke Neil Young säger

  @ Lars Johansson:
  Det låter som du inte har förstått LCHF-kosten överhuvudtaget.Läs valfri bok av Sten Sture Skaldeman så kommer det att klarna.

 99. 99
  Docent Göran säger

  Hela detta korståg mot köttätande som nu omhuldas av vårt etablissemang påminner mig om när den persiske härskaren Shapur inbjöd den religiöse ledaren Mani till sin kröning och att följa honom i hans korståg för att rena landet från ondska och demoner.

  Enligt Mani var den första synd som begicks av Adam och Eva och från vilken människorna måste frälsas inte – som de kristna ansåg – den sexuella akten, utan förtäringen av kött. Mani hade samlat ihop de utvalda som levde ett liv i tröstlös asketism, baserat på fruktsaft och sexuell avhållsamhet.

 100. 100
  Hanveden säger

  @ Annika Dahlqvist:

  De som är ute för att promota för en bok som tydligen Daniel Öhman är. Brukar du inte hålla dom kort?

  Han vill försöka skapa lite debatt för egen sak och vi kanske istället skall lägga locket på när sådant här dyker upp.

  mLCHFh B-) .

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa