Daniel Öhman hetsar åter mot köttet

I Sverigesradio, P1 (bättre länk?) Matens pris, Köttet och politiken. Lyssna på programmet.
Daniel påstår att vi har ökat vårt köttintag med 45% sedan 90-talet. Det är bara delvis sant. Det röda köttet har snarast minskat. Det är fågel, kyckling, som har ökat markant.
Växthusgaser, tex metan från kor, ingår i kolkretsloppet. Ingen nettoökning av kol kommer från kor, utan all nettoökning kommer från fossila råvaror som olja och kol.
Daniel påstår  att ”alla vetenskapsmän” är ense om att vi borde minska köttintaget.  Det är sant att det är den Politiskt Korrekta, PK, åsikten, men det är inte sant att alla är ense. Det blir bara att de som inte är ense ignoreras i debatten.

D  påstår att hälften av allt som odlas går till djuruppfödning. Men det är inte orsak till att dissa köttet, utan att i stället premiera  att gräsbetande djur får äta just gräs och hö. Gräsbetande djur blir sjuka av att äta kraftfoder, det som odlas.
I ett krisläge finns det inte i Sverige nu möjlighet att föda befolkningen med svensk mat. Därför borde vi stödja de svenska bönderna så att de kan producera mat i stället för att lägga ner. Den svenska djurhållningen är också bättre än i andra länder, och den kan bli ännu bättre. Det borde vi satsa på.

Köttskatt är inget bra sätt att förbättra tillståndet i Sverige. De välbärgade köper då ändå det kött de vill ha, men de mindre välbeställda kommer att köpa mindre kött och i stället mera billig skräpmat, med mera kolhydrater och industrifetter, och de får sedan de metabola sjukdomarna som ett brev på posten.

Sedan har vi ju också frågan om humuslagret. När djur betar gräs periodiskt kommer deras urin och avföring att berika jorden så att humuslagret växer. Till skillnad från plöjning och sådd av ettåriga gräs, vilket urlakar jorden.

Jag tror ändå att vi idag ofta äter onödigt mycket protein. Ett konkret förslag vore att minska köttmängden i de recept vi lagar mat ifrån. I de flesta recept är köttmängden antal personer gånger 150 g. Minska det till 100 g så får man ner proteinintaget.

 

Comments

 1. 101
  Lars Johansson säger

  I like Neil Young, det är ju bra att du visar att man på den här sidan med denna tro inte är klar utan en flummare om man tror på den samlade vetenskapen och att man blir ”klar” när man läser en sidolära som inte är korrekt. Det hade inte gjort så mycket om det inte vore skadligt för miljön. LCHF-kosten innebär en bromskloss för varje nivå om vi tar vad det står på Öhmans bok. Många animaliska produkter, smör, grädde osv som skulle kunna byttas ut till växtbaserade alternativ riskerar av den som äter LCHF att inte bytas ut då margarin eller rapsolja eller vad det kan vara anses otillåtet. Det ni anser vara naturligt fett, mättat, smör, animaliskt, från kött, delas inte av den samlade vetenskapen så om man inte tror på att etablissemanget har fel så försvinner också det naturliga med detta fett och man kan med fördel gå över till en mer växtbaserad kost.

 2. 102

  @ Lars Johansson:
  Om du har den minsta vetenskapliga skolning, så skulle du vara nyfiken på LCHF. Det är alltid så att när någon eller några bryter mot gällande norm (fettskräcken), så blir det starkt motstånd. Det finns visst vetenskap och inte minst beprövad erfarenhet bakom nyttan med LCHF, men du undviker de källorna.

  Vad är ditt budskap till inuiterna (eskimåerna), som käkat fett sen den första inuiten så dagens ljus?
  Människan har levt av idisslande flockdjur i årtusenden, bufflar på amerikansk prärien, antiloper på den afrikanska savannen, kameler i ökenområdena, etc…

  Åk till Arktis eller norra Sibirien och predika till folket där att de blir veganer/vegetarianer! Hemma hos oss ser vi kött av olika slag som tillbehör till en i övrigt laktovegetarisk meny. Ikväll blir det kryddad färskostfyllda paprikahalvor, Parmesangratinerad fänkål och till det några skivor Parmaskinka och till dessert gratinerad Brieost med valnöts- och honungstopping. Dryck, en halvtorr Sauvignon Blanche

 3. 103
  Annika Dahlqvist säger

  @ 100 Hanveden:
  Ja det blir mest rundgång. Men jag tyckte ändå att det kunde vara intressant med ett utbyte. Men vi kan nog stanna här.

 4. 104

  @Daniel Öhman
  Om folket inte har bröd så kan de ju äta Brioche!

  Jag hoppas att de presstituerade åtminstone vid någon punkt under lyxmiddagen på Operans Rotunda i Stockholm där Bonnierfamiljens stora journalistpris delas ut drabbas av pajätartävlingssyndromet i filmen Stand by Me. Inte p.g.a. att lyxmat skulle vara äcklig, men p.g.a. att hyckleri kan orsaka sådana känslor.

 5. 105
  Docent Göran säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Jag tycker som du att det vore bra med ett utbyte och ibland har jag märkt att det går att ha en konstruktiv diskussion med vegetarianer men det förutsätter att det finns ett nyfiket intresset för ny kunskap och som kännetecknar all strävan efter vetenskap.

  Som Hanveden påpekar är det knappast den nyfikenheten som vi ser hos våra besökande vegetarianer och då blir ’meningsutbytet’ meningslöst.

  För övrigt läste jag idag ett intressant inlägg hos Mercola att vi äldre tydligen behöver mer av de fullvärdigt animaliska proteinerna än yngre människor för att inte förlora muskelstyrka.

  https://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2016/02/19/older-adult-protein-intake.aspx?e_cid=20160219Z2_DNL_art_2&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art2&utm_campaign=20160219Z2&et_cid=DM98151&et_rid=1363452837

  Som vanligt hänvisar han till vederhäftig forskning och nämner med hänvisning till sådan att för friska äldre kan 1.2 g/kg kroppsvikt vara optimalt medan det för kroniskt sjuka, som vi äldre tyvärr tenderar att bli i dagens samhälle, kan upp till 1.5 g/kg rekommenderas och kanske till och med ännu högre värden om man blivit riktigt sjuk som i mitt eget och min hustrus fall. I första hand rekommenderar Mercola kött (gräsbetat), fisk (vildfångad) och ägg (organiska) som ger de bästa proteinerna men han rekommenderar även källor från växtriket.

  Det kanske därför är en helt naturlig utveckling att man som ung kan vara vegetarian men då man blir äldre och hamnat i det metabola syndromet bör satsa på en LCHF-kost med ett stor inslag av animalier för att kunna återfå sin hälsa.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa