Euglykemisk diabetisk ketoacidos

I de senaste blogginläggens kommentarstrådar har det diskuterats omkring diagnosen Euglykemisk diabetisk ketoacidos (DKA), dvs ketoacidos hos diabetiker med normalt blodsocker, som inträffar hos LCHF-are. I en länk står att normalt blodsocker är upp till 16 mmol/L (300 mg/dl), vilket knappast stämmer med vår uppfattning.  Ingen kan visa på direkta fallbeskrivningar av denna diagnos, vilket gör att man kan fråga sig om det är en vandringssägen. I vilket fall tycks det vara ett väldigt ovanligt tillstånd. Jag får en känsla av att detta är en ny myt hos etablissemanget, som de tar till när de känner att den gamla myten om det mättade fettets farlighet börjar svaja.
I en chatt i Sydsvenskan skriver barndiabetesläkaren Helena Larsson bl a:
När man har typ 1 diabetes har man en total brist på insulin. Kroppen behöver kolhydrater, som inte kan tas upp utan insulin. Insulinet ser också till så att man inte helt ohämmat bildar ketoner, vilka i för stor mängd gör att blodet blir surt. Ketogen kost till någon med typ 1 diabetes, framför allt ett barn, ger en mycket hög risk för ketoacidos, syraförgiftning, vilket är ett direkt lisvhotande tillstånd. Därmed är det absolut inget man ska testa om man har diabetes eller, än värre, på ett barn med diabetes. Vi har redan sett fall med ketocidos, syraförgiftning, just pga kolhydratfri kost men hoppas slippa se fler sådana. Vid typ 2 diabetes har personen en del insulin, vilket gör att risken för syraförgiftning inte alls är lika hög”.
Och

Vid typ 1 diabetes ska man inte äta lågkolhydratkost (LCHF eller dylikt), men det är samtidigt lättare att reglera sin diabetes om man undviker mycket snabba kolhydrater. Lågkolhydratkost ger risk för syraförgiftning, ketoacidos, när man har typ 1 diabetes. Långsamma bra kolhydrater i kosten är att rekommendera”.
Och
”Har man typ 1 diabetes är det direkt livshotande att köra LCHF. Kroppen behöver kolhydrater och insulin. LCHF-kost medför, för en person med typ 1 diabetes, en klart ökad risk för det livshotande tillståndet syraförgiftning – ketoadicos – då man får alltför mycket ketoner i blodet”.

Helena är ju uppenbart inte insatt i problemens valör. En typ 1-diabetiker får ofta problem med komplikationer till sin diabetes redan från medelåldern, eller tidigare, om den äter fettsnålt enligt tallriksmodellen. Det finns otaliga vittnesmål från t1-diabetiker att de har blivit förbättrade i sin blodsockerkontroll och i sina besvär, och kunnat minska på insulindoserna, sedan de övergick till LCHF. Även ögonbottenförändringar har förbättrats.
Det kan man ställa i relation till eventuella risker med normoglykemisk DKA, vilket tycks vara så ovanligt att ingen kan ge några siffror eller fallrapporter om det.

Är det någon som har bra länkar om denna diagnos?

 

 

Comments

 1. 1

  Lyssnar jag på etablissemangets språkrör – så är ju LCHF-kost alltid mer eller mindre livsfarlig.

  Men det ger jag blanka fan i – och fortsätter med mitt LCHF-tuggande – för det mår jag utmärkt prima av = jag har ej ont någonstans och äter inga mediciner – trots att jag om några månader är halvvägs 150 år LivsErfaren.

  Ikväll blir det dans på parkett till Stensons orkester i Ramshall, Veinge. Jag hoppas på att dom kommer att spela med måttliga = mänskliga ljudnivåer = ej över 80 dB(A).

  För i så fall kan jag dansa alla danserna under kvällen = en danssträcka om 1,5-2 mil – utan att bli fysiskt eller mentalt trött.

 2. 2

  Har stött på detta påstående hos flera ”unga arga” DT1:or som i forum säger sig ”känna till flera fall”.

  När man skrapat lite på ytan konvergerar deras svar mot typen ”det märks att du inte kan något”, och ”jag studerar medicin” dvs totalt nonsens och oförmåga att bemöta ifrågasättandet i sakfrågan.

  Mycket stark indikation på att det är ”hittepå” eller hänt i några unika fall där förklaringen har mer komplexa orsaker.

 3. 3
  Docent Göran säger

  Detta med diabetes och etablissemanget är på alla sätt och vis någonting verkligt sjukt i mina ögon.

  Som man brukar säga så behöver man knappast vara någon Einstein för att begripa att det kan var klokt att undvika det socker som man bevisligen blir allvarligt sjuk av. Att sedan alla kolhydrater direkt omvandlas till socker i vårt matsmältningssystem kräver heller inte några djupare kunskaper i näringslära. Det mest elementära förnuft säger då att LCHF är något som måste vara väldigt klokt ur vetenskaplig synpunkt.

  Här får man nog säga att läkemedelsindustrin i sin geniala marknadsföring verkligen har lyckats förvandla kostfrågan till en tabufråga inom diabetesbehandlingen och detta är utan tvekan en del av den sofistikerade kriminalitet. Att man sedan har lyckats förse hela forskarsamhället med en nosring och kedjat fast forskarna är helt enkelt för sorgligt.

  Att sedan alla inom vårdapparaten sedan följer efter som en skock får gör ju inte saken mindre grotesk.

  Att det sedan dyker upp individer på våra bloggar som försvarar detta groteska officiella spektakel gör inte det hela mindre deprimerande.

 4. 4
  Thomas Jansson säger

  @ Johan:

  Man skall aldrig diskutera med dessa människor, man blir bara deprimerad av att höra deras argumentation – ibland undrar man ju om de kommer från någon annan planet eftersom de i princip hävdar att de har en helt annan metabolism än oss andra,,,

  Men det finns många typ 1 som ligger på ett långtidssocker runt 70 mmol/mol och det blir 11 mmol/ liter – alltså inte så långt ifrån vad som nog kan ge ketoacidos.

  Knappast ett normalt blodsocker men enligt tillgänglig statistik så är det alltför många som befinner sig där.

  Nej, detta med ketoacidos vid normala blodsockernivåer tror jag nog inte på tills vidare,,,,

 5. 5

  Göran – det finns ju ljus i det kompakta mörkret – ej minst Du och Annika med flera – så var vid gott mod ! 🙄

 6. 6
  Intresserad säger

  Annika; jag skrev en kommentar på föregående inlägg. Men du valde att inte ta med det – märkligt! Där diskuterar jag också kring det faktum att det finns fallexempel där blodsockret har varit 5.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Intresserad:
  Jag vet inte av att jag har raderat någon kommentar av dig.
  En sådan finns på inlägget Sockerbettan..., kommentar 56.
  Kan du redogöra för fallexemplet med bs på 5? Eller tala om var vi kan hitta den fallbeskrivingen?

 8. 8

  Kanske finns det ett samband? Tillväxt-Frodighet-Cancer-Fri införsel av billiga kolhydrater och socker besprutat med glyfosat?

  Kan det vara så att de i hemlighet tänder på frodighet? är de s.k. ”Feeders”?

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2015/12/24/politisk-satir-god-jul-fran-partiledarna-for-extremkapitalistisk-frihandel/

 9. 9
  kosttörstig säger

  En kompis till mig har en son med diabetes typ 1. Han och hans mamma har kämpat med sitt höga blodsocker sedan han föddes. Jag pratade med pojkens mamma att hon måste tänka på att hennes barn måste äta enbart långsamma kolhydrater. Då skulle han slippa att ta så många insulinsänkande sprutor varje dag. Hon ville inte lyssna på mig. Hon var väl rädd att något farligt skulle hända hennes son om han skippade kolhydraterna.

  Träffade henne i går av en slump. Hon berättade glädjestrålande att hennes pojke hade sänkt dosen av sina insulinsänkade sprutor och dessutom gått ner i vikt radikalt! Han mådde så bra som han tidigare aldrig gjort!

  Varför vill inte läkarna ta till sig mångårig beprövad erfarenhet av långsamma kolhydrater för diabetiker?

 10. 10
  Mikael Nordström säger

  Euglykemisk diabetisk ketoacidos är inte en LCHf relaterad åkomma. En euglykemisk ketoacidos är orsakad av svält, avsaknad av näring, inte fettbaserad kost eller små mängder insulin.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 kosttörstig:
  Läkarna har nog inget emot långsamma kolhydrater. Det är LCHF, med lågt totalt kolhydratintag, de varnar för. De tror att det är farligt att äta lite kolhydrater, trots att vetenskapen egentligen vet att kolhydrater inte är essentiella (inte nödvändiga att äta). De tror dessutom att mättat fett är farligt att äta.

 12. 12

  Annika – tala om klarspråk ! 🙄

 13. 13
 14. 14
 15. 15
  Thomas Jansson säger

  Tycker den här diskussionen är som att låta bli att använda säkerhetsbältet för att det finns någon som drunknat efter att ha kört i vattnet och inte tagit sig loss från bältet,,,

  Men det största problemet är nog att många tror att kolhydrater är essentiella – det stod t o m på Livsmedelsverkets hemsida förr att de inte är det men det tog de så klart bort för flera år sedan!

 16. 16

  Jag är ganska säker på att grundproblemet är att människor fortfarande, år 2015, tror att man blir fet och åderförkalkad av att äta fett. Alltså äter de för lite fett och måste kompensera med annan energi, läs glukos.

  Likaså har de en svamp i kroppen som talar om för dem att bli arga på dem som försöker få stopp på kolhydratintaget. Svampar behöver socker för att växa och det är bevisat att de kan påverka våra tankebanor.

  Hela denna diskussion om ketoacidos kommer från att läkaren och patienten är rädda för fett. Kan man inte få sina dagliga kalorier från fett så måste de tas från kolhydrater. Jag tror att det finns en naturlag här.

 17. 17
  kosttörstig säger

  ”Ideologin och pengarna” av Per Wikholm, är en av de bästa böcker jag läst. Det är den värsta thrillern!

  Jag kommer att sakna dig och din kunskap Per!

 18. 18
  Docent Göran säger

  jala Skrev:

  Jag tycker hon är så bra.

  Jag håller verkligen med. Sockerbetan har i mina ögon en otrolig klarsyn med sin egen T1D och sin nyfikenhet som en stabil grundförutsättning.

  Att då bli hånad av en LCHF-motståndare som inte verkar känna till det mest elementära och dessutom hänvisar till ’mytiska’ fysiologiska företeelser är egentligen för trist. Nå han är ju inte ensam i sitt skolastiska hårklyveri – han har hela det religiösa medicinska etablissemanget bakom sig och som han tydligen hoppas ska klappa honom på axeln och belöna honom på något sätt om vi nu ska lita på vad han själv säger i sina kommentarer

  Jag har precis börjat läsa en intressant bok apropå mytiska företeelser, ”Illusionen om Gud” av Richard Dawkins. Vad som är slående, när jag nu kommit in ett stycke i den boken, är att all religion är omgärdad av en skyddsmur som inte kan ifrågasättas. ”Det är sant för att det är sant!” och detta kan alltså inte ifrågasättas. Faktiskt är detta en väldigt bekväm position som inte har så mycket med vetenskap att göra. När jag nu ser samma sak inom det medicinska etablissemanget är det heller ingen tvekan om att det också här är frågan om en dogmatisk religion. Några bevis behövs inte för att det är sant det man påstår för att det just är sant och därför inte kan ifrågasättas.

 19. 19

  Everything does not have to have big studies with tens of thousands of patients. One can use the so called logical thinking ”bondförnunft”.
  Howewer!:
  There is a very good book: ”Diabetes solution” from Dr. Bernstein; an engineer who then studied to a physician because of his own diabetes1. Lower the carbs 30-40 gr/day. Your insulin need drops radicaly and the blood sugar leves do not swing as they normally would do.
  If you operate in accordance with his book, doing the LCHF correctly, there is even far less risk of bloodsugar falls or highs than with the current treatment guidelines.
  One has to remember that isulin in higher than fysiologic amounts is a POISON.

  happy christmas.

 20. 20
  Thomas Jansson säger

  10 @ Mikael Nordström:
  Verkar vara rimligt, någonstans läste jag att gravida och ungdomar skulle vara särskilt utsatta för detta fenomen – de är ju oxå naturligt insulinresistenta under en tid.

  Men då borde man väl varna för svält istället för kolhydrater?

 21. 21
  Thomas Jansson säger

  @ Dr. Pentti Raaste:

  Water is also a poison if we drink too much,,,,

 22. 22

  Jag har publicerat ett blogginlägg baserat på den text i BMJ från 1973 som introducerade begreppet euglykemisk ketoacidos. Länk under mitt namn.

 23. 23
  Mikael Nordström säger

  @ Thomas Jansson:
  Det är vad vi skall göra Thomas. Det är ett läge då kroppen inte får näring och börjar äta sig själv. I detta läge så börjar kroppen att surna till, bildligt.

 24. 24

  @ Thomas Jansson:
  DET var en bra liknelse Thomas, den kommer jag att få användning för. Tack 🙂

 25. 25

  det dära med långsamma kolhydrater är rena rama dumheten,

  en person som väger 70 kg och har ett normalt blodsocker har ca. 5g socker i blodet,

  får han sedan i sig ytterligare 15g socker så börjar han närma sig koma och slevar han i sig 40g socker så dör han,

  det enda som räddar livhanken på syndaren är Langerhanska öarna i Pankreas som producerar insulin som skyndsamt sänker blodsockret,

  äter man ett halvt kilo socker i form av långsamma kolhydrater så måste kroppen producera enorma mängder insulin för att ta hand om allt socker, och det spelar ingen större roll om sockret är i form av långsamma eller snabba kolhydrater,

  långsamma kolhydrater ger bara ett förhöjt blodsocker under en längre tid och resulterar knappast i någon lösning av grundproblemet,

  det är som att ordinera en nötalergiker att äta nötter och sedan ta en rejäl skopa antihistamin för att inte dö,

  vänder vi på steken och inte äter några kolhydrater alls, så komer ett annat Pankreashormon som heter Glukagon och gör om fett till glukos, fast här pratar vi inte om 500 – 600 g per dag som när det gäller socker, insulin och långsamma kolhydrater utan endast ett minimalt påslag av 1 – 2 g för evemtuell komplettering av blodsockret,

  klart mindre belastning på Pankreas att tillverka Glukagon för att göra 2g glukos än att tillverka Insulin för att bli av med 600g socker, för att inte prata om levern och alla stackare som går omkring med en fettlever orsakad av kolhydrater, vanligt socker och fruktsocker

  känns som att dagens läkarkår består av en bunt mehän, kvalificerade dumskallar och bluffmakare med miljonlöner och total avsaknad av medicinsk kompetens,

  och då hjälper det inte med all världens skattehöjningar för man gör hela tiden samma fel om och om och om igen,

  personligen har jag ingenting emot att läkare har bra löner men då ska de väl klara av att ge sina patienter medicinskt riktiga råd och inte sitta och ordinera folk att äta piller som gör en sjukare och ingen någonsin blir hjälpt utav,

  det är denna fruktansvärda inkompetens och ohämmade resursslöseri innom sjukvården och andra offentliga inrättningar som sakta men säkert urhålkar välfärden, inte några stackars flyktningar som en del verkar tro,

  Gott Nytt År,
  och tack Gode Gud för Annika Dahlqvist

 26. 26

  Nisse Skrev:

  det är denna fruktansvärda inkompetens och ohämmade resursslöseri innom sjukvården och andra offentliga inrättningar som sakta men säkert urhålkar välfärden, inte några stackars flyktningar som en del verkar tro

  Jo… – Nisse – men det finns nog en hel del feltänk om det här med nationalekonomi också. Om vad jag menar med det på min URL-länk.

 27. 27

  Nisse Skrev:

  det är denna fruktansvärda inkompetens och ohämmade resursslöseri inom sjukvården och andra offentliga inrättningar som sakta men säkert urholkar välfärden, inte några stackars flyktingar som en del verkar tro

  Det beror på hur man räknar…
  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2015/12/24/god-jul-carl-bildt-ljuger-om-invandringen-menar-mats-hammarstedt-professor-i-nationalekonomi-vid-linneuniversitetet-i-vaxjo/

  … och hur långsiktigt man tänker med vetenskapliga fakta som grund ….
  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2014/02/15/nedvaxt-inte-tillvaxt-partiets-och-varldens-viktigaste-fraga/

  Vill man överbefolka Sverige medelst galen religion och barnavel är man helt klart på rätt väg, men då har man knappast tagit del av matematiska bevis om tokigheten med detta…
  https://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY

  …ej heller har man tagit del av många visa människors citat om population:
  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/citat-om-population-2/

 28. 28

  Nisse Skrev:

  det är denna fruktansvärda inkompetens och ohämmade resursslöseri innom sjukvården och andra offentliga inrättningar som sakta men säkert urhålkar välfärden, inte några stackars flyktningar som en del verkar tro,

  Jo… – Nisse – och lite om verkligheten för Oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna – avseende hur bankerna fungerar i det följande;
  .

  ”OM DET RÅDANDE BANKSYSTEMET I SVERIGE SEDAN 1970-TALET

  Tänk Dig att Du betalar för 100 kg potatis – men i 100-kilossäcken finns bara mindre fem kg = en bra affär för säljaren (läs bankerna) och en urusel affär för köparen (läs låntagaren). Skulle Du då protestera ?

  Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna har lurats till att tro att bankerna bara lånar ut det dom har som inlåning och eget kapital. Men det är lögn och förbannad dikt – därför att Fractional–reserve banking-systemet – som godkändes av Riksdagen i Sverige på 1970-talet – ger bankerna möjlighet att låna ut ”ingenting” = pengar som nyproduceras som siffror på en skärm vid utlåningstillfället.
  .

  Och ej nog med det – utan bankerna har därtill rätt att ta hög ränta på dessa luftpengar och kräva full återbetalning med riktiga pengar = pengar som efter skatt blir över av löneinkomst. Folkrättsligt sett så är detta kort och gott bedrägeri och svindleri av allra värsta sorten. Ej mer och ej mindre än så. Att det är lagligt gör ju ej saken mindre bedräglig.

  Det finns rimligen bara en lösning på detta – och det är att staten förbjuder Fractional–reserve banking-systemet – till förmån för att staten själv tar över den nödvändiga nyproduktionen av pengar = Suveräna Pengar.
  .

  Går det ?

  Javisst gör det det. Island har ju redan ”spolat” sitt gamla banksystem efter den finansiella krisen 2008 – och är på väg att lagstifta om att enbart staten skall stå för nyproduktionen av pengar.”

  – slut citat från en bit ned i texten på min URL-länk.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa