Hur kan man förändra världen till en bättre?

Krönika av doc Göran Sjöberg  Professor Göran Sjöberg

Den Helige Antonius predikade för fiskarna!

Och sedan har vi Jeremia och han höll ju på hela tiden med sina Jeremiader!

Och Don Quixote slogs som bekant med väderkvarnarna!

På sjuttiotalet trodde vi att vi kunde få stopp på det koloniala förtrycket som exploaterade den fattiga delen av världen och trodde dessutom att vi hade lyckats när USA hade tvingats dra sig ur Vietnam med svansen mellan benen. Detta var utan tvekan en seger för demokratin men sedan gick luften ur den radikala rörelsen och de ”råa” marknadsliberalerna tog över världen med våld och tortyr och de fick dessutom ett Nobelpris i ekonomi om jag nu inte minns fel.

Nu håller världen på att gå under i en fetma- och diabetesepidemi. LCHF-rörelsen har lösningen på problemet men få lyssnar. Nåja, några få som vill överleva gör det trots allt – nu senast ett tjugotal som kom till min senaste föreläsning i Folkets Hus i Trollhättan, och de blev förhoppningsvis stärkta i sin tro på att det trots allt är möjligt att skaffa sig egen kunskap och bli frisk genom att i Hippokrates anda ändra sin kost till en naturlig och vettig sådan, istället för att göda läkemedelsbolagen och sjukvårdsindustrin och gå en kvalfull död tillmötes. Samtidigt noterade jag att det samlades hundratals människor för att lyssna på ett musikband som uppträdde på våningen nedanför.

Men det är kanske detta man kallar idealism, dvs. att man inte inser sakernas verkliga tillstånd vilket i klartext betyder att man har svårt att förstå att de allra flesta inte bryr sig om att ifrågasätta den existerande ordningen och istället väljer de ”bröd och skådespel” som etablissemanget så gärna ständigt erbjuder. Idealism innebär, som ordet säger, att man tror att idéer har större kraft än verkligheten. I tider av revolutionär förändring har förstås idéer som kan hjälpa till att få ordning på den nya samhällsstrukturen en viss bärkraft men annars predikar man nog som den Helige Antonio för fiskarna.

Och nu detta med GMO som är en gigantisk fråga för världens framtid och här var jag nyligen och lyssnade till en EKO-lantbrukare som hade mycket förnuftigt att komma med, men då var vi bara en handfull åhörare. I Göteborg var vi ungefär tre hundra personer som marscherade mot Monsanto i våras samtidigt som 40 000 hade samlats för att delta i Göteborgsvarvet.

Och det är nog så att det finns en inneboende nödvändig logik i all samhällsförändring. Man måste kanske verkligen ha nått vägs ände och när det då går helt åt pipan är det förstås för sent för några reformer och istället uppstår en katastrofal revolutionär situation. Då först kommer också nya tankar och idéer av mer grundläggande karaktär kunna slå rot och då får samhället till slut också en ny struktur som är bättre anpassade till den verkliga verkligheten, om samhället då inte redan helt och hållet har gått under förstås och man sedan bara kan återfinna en del tempelruiner som i Mexiko efter Mayafolket, som pyramiderna i Egypten eller som resterna efter vikingarna på Grönland för att nämna några exempel.

Mycket talar tyvärr för det senare scenariot.

Comments

 1. 1
  Lars Henrik säger

  Man måste kanske verkligen ha nått vägs ände och när det då går helt åt pipan är det förstås för sent för några reformer och istället uppstår en katastrofal revolutionär situation. Då först kommer också nya tankar och idéer av mer grundläggande karaktär kunna slå rot

  Det kan vara så men i den kaotiska och oföreställbara värld som då uppstår kan även den råa kapitalismen se sin chans att agera. Och då absolut helt utan skrupler.

  Fast jag tror fortfarande det finns möjlighet att vinna över anhängare till en bättre framtid med information och exempel. Både bra och dåliga sådana. Men det krävs fokus, mycket tålamod och att idealisterna lyckas hitta gemensamma mål och slutar tjafsa sinsemellan. Vi får inte låta oss distraheras av utslängda lockbeten som kossors metanrapar så att olje-, kol-, fracking-, GMO-, spannmåls- och läkemedelsjättar osett kan förhandla bort våra demokratiska möjligheter att skydda vårt eget hörn av världen genom avtal likt TISA och TTIP.

  Tyvärr krävs också att man intresserar sig lite för sådant som ligger långt bort från nöjen och vardagsnära sysselsättning. Och det är väl däri som trögheten i opinionsarbetet ligger antar jag, precis som du också är inne på!

 2. 2

  Jo, det är nog ofta så att inte förrän det kniper öppnar vi ögonen för nya idéer om varaktig hälsa.

  Vi måste alltså ha blivit sjuka av rådande ordningen innan vi ens tänker på att besöka en föreläsning av typen du höll, eller leta på internet efter lösningar, en väg de flesta här måste ha tagit för att få upp ögonen för alternativen. Eller finns det många på den här bloggen eller Kostdoktorns som läser i förebyggande syfte?

  Ingen anledning att vara pessimistisk! Att ”All blacks” vinner WM på LCHF och att sportstorheter som Tim Noakes delar med sig av sina erfarenheter är nog det som först kommer döda både kolhydratsladdning kostpyramid, och sedan kanske dra in liknande antal som ”Göteborgsvarvet” enligt din text ovan gjorde, samtidigt som ett uppvaknande verkar ske bland diabetessjuka som också ”drar med” fler yngre människor idag än tidigare. I vår generation blev inte vi sjuka förrän runt 60, då vi inte från tidig ålder blev uppfödda på fettsnål kost som dagens unga, vilket betyder att allvarliga kärlsjukdomar snart kan förväntas redan i 40-50 årsåldern, om man ska döma från långtidseffekter av förhöjt insulin enligt t.ex. Kummerow.

  Jag gissar alltså att du varken predikar för fiskar eller slåss mot väderkvarnar. I stället förfinas dina argument för LCHF och bättre liv för många för varje ytterligare föredrag du håller och varje krönika du skriver!

  Sten.

 3. 3
  Docent Göran säger

  stenB Skrev:

  Jag gissar alltså att du varken predikar för fiskar eller slåss mot väderkvarnar. I stället förfinas dina argument för LCHF och bättre liv för många för varje ytterligare föredrag du håller och varje krönika du skriver!

  Tack för de uppmuntrande orden – det känns som jag behöver betydligt mer av den varan nuförtiden än när jag var ”nyfrälst” för fem år sedan. Då förstod jag att LCHF hade naturvetenskapen på sin sida och att det skulle vara en lätt match att t.ex. övertyga mina kollegor på Chalmers. Några lyckades jag med men en hjärtsjuk diabetessjuk gammal kollega var det stört omöjligt att påverka.

 4. 4

  Bra Göran!
  Säg till när det är demonstration nästa gång mot Monsanto så vore jag stolt av att gå vid din sida!!
  Tror att det är först när vi blir sjuka som vi börjar fundera på varför kroppen sviker.
  Jag har försökt att förstå orsaken till min sjukdom och letat på nätet och kommit fram till att det kanske nog är för stor mängd kolhydrater i min kost som får mig sjuk.
  Dit jag vill komma är att det är först när man blir sjuk som man börjar tänka.
  Jag låter numera maten bli min medicin och känner mig bättre!

 5. 5

  Du vill väl. Jag med. Vi vill skapa balans i naturen och för människorna. Människorna är inte intresserade för deras förmåga att förstå den exponentiella funktionen är begränsad och de distraheras av massmedias girigbukar.

  Fetman hos dessa individer kan dock ses som något positivt när väl skiten träffar fläkten, såsom på Påskön eller Grönland. HF kan snarare vara en tillgång då den minst sagt intressanta nedväxten börjar. 😉

  Även halalslakt kan visa sig bli ett utmärkt kulturutbyte i vår nya mångkultur.

  Håll humöret uppe! Positivitet är resultatet av rätt mental aktivitet. 😉

 6. 6

  Lars Henrik Skrev:

  Det kan vara så men i den kaotiska och oföreställbara värld som då uppstår kan även den råa kapitalismen se sin chans att agera. Och då absolut helt utan skrupler.

  Jo… – Lars Henrik – och det är det som oligarkernas akilleshäl = hoppet för Oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens länder – som jag ser det.

  Om vad jag menar med det på min URL-länk.

 7. 7
  Docent Göran säger

  Lars Henrik Skrev:

  Tyvärr krävs också att man intresserar sig lite för sådant som ligger långt bort från nöjen och vardagsnära sysselsättning.

  Jag tror att du har helt rätt i detta. Det är först då man har orken att skaffa sig kunskap och sedan dela med sig till omgivningen.

 8. 8

  Sverige har gamla anor vad gäller folkrörelser. Peter Wieselgren vände en kris, som historikerna kommer att jämföra med vår levnadsvanekris vad det lider. Hans strävanden mot alkoholismen för folknykterheten borde kunna tjäna som mönster för vår strävan mot kolydratberoendet mot en sund naturlig mathållning. Kan vi lära oss av historien?

 9. 9

  ”det är först när man blir sjuk som man börjar tänka”, skrev någon.
  Hur tänker de flesta när de fått piller som dämpar symptom?
  ”Nu kan jag leva som vanligt igen. Nu är jag inte sjuk längre.”
  Och likadant tänker de när dosen ökar nästa gång och nästa gång ….
  Trots det är jag rätt optimistisk. LCHF upplevs av alltfler som en förbättrande ”medicin”. Det är gräsrötterna som upplever förbättringen oberoende av vad ”expertisen” säger. Det är inte som i klimathysterin där man beordras lita på datamodeller oberoende av om de har verklighetsförankring.

 10. 10
  ByPass x2 säger

  ”… ett tjugotal som kom till min senaste föreläsning i Folkets Hus i Trollhättan…”

  Så synd…
  Hade jag vetat om det hade jag tagit med mig några och kommit dit — bor bara några stenkast därifrån.
  Hur/Var annonserar du sådana evenemang, undras nyfiket?
  Du dyker förhoppningsvis upp i närområdet fler ggr…

 11. 11
  Docent Göran säger

  ByPass x2 Skrev:

  Hur/Var annonserar du sådana evenemang, undras nyfiket?

  Tråkigt för mig att du missade detta tillfälle.

  Det här med annonsering är ett knepigt kapitel och dessutom är det en dyr historia.

  På Annikas blog har jag då och då nämnt att en föreläsning varit på gång. Föreläsningen hade utannonserats i båda lokaltidningarna och med en hyfsat stor annons i 7DAGAR som delas ut till alla hushåll.

  Så här efteråt kan man alltid spekulera i varför inte fler ’nappade’. En rimlig förklaring kan vara att jag redan haft två liknande LCHF-föreläsningar för ett par år sedan i Trollhättan och som då totalt drog runt 150 åhörare. ”Marknaden” kanske helt enkelt var mättad? Sedan är kanske LCHF idag så välkänt att de flesta vet vad det hela går ut på.

  Jag får fundera på om det kan finnas andra sätt att kanske locka en mindre lokal grupp ”LCHF-entusiaster” till regelbundna möten. Här har jag själv mina tvivel men är det någon som har några bra förslag tar jag gärna emot dom.

  Hur som helst var jag själv nöjd med min dubbelföreläsning och åhörarna var intresserade och ställde bra frågor. Det gäller som föredragshållare att alltid respektera sin publik oberoende av om det bara råkar vara är en handfull på hemmaplan eller om det kanske är 500 som lyssnar på ett internationellt symposium. När man som i det senare fallet då kan rycka med sig publiken innebär det en enorm personlig tillfredsställelse vilket inte förminskar känslan av att man gjort ett bra jobb i mindre sammanhang.

  LCHF-rörelsen har nu blivit internationell och då är det förstås personer som är professionellt aktiva inom näringslära och medicin som framträder och knappast personer utanför detta område som uppträder som talare hur engagerade dom än råkar vara. Kostdoktorn försöker som bekant skaffa sig ett namn på den internationella arenan och det ska bli intressant att se hur han kan lyckas ta sig fram med vårt ’svenska’ budskap.

 12. 12

  Kan det vara så att december är fel månad att försöka samla folk. Tycker mig märka att numera så är folk så upptagna med en massa måsten att de totalt missar sig själva.

  Ifall jag skulle glömma det så passar jag redan nu på att önska er alla en

  G O D J U L

 13. 13

  Glad Lucia på Er!

  Fortsätter man med julmaten enligt Annikas artikel vidare genom 2016 och lägger till ål och böckling, har man utan vidare tagit kolhydratdjävulen vid hornen. Se upp för den goda röda julosten! Den är impregnerad mot mögel med E235 och behöver skalas av runt om, även skiktet under paraffinet. Sen är det bara att njuta!

  Och GOD JUL

 14. 14
  Docent Göran säger

  jala Skrev:

  Kan det vara så att december är fel månad att försöka samla folk.

  Det ligger nog en hel del i detta också. Faktum är att föreläsningslokalen var fullbokad tidigare under hösten men att den sedan under förra veckan i stort sett var ledig och under nästa vecka passar man därför på att bygga om lokalen.

  Däremot verkar det uppenbarligen gå bra att samla folk till musikalisk underhållning som jag själv noterade.

  Vi har en gigantisk kyrka i våra trakter, Gärdhem, där man då och då har någon predikan men dit få församlingsbor verkligen kommer. Vid den här tiden på året brukar man anordna en stor konsert i kyrkan och då fyller man den till sista plats och är dessutom tvungen att ha två föreställningar efter varandra. Då passar man också på att sprida den ”sanna kristna läran” men som det verkar för ’döva öron’.

  I mitt fall kan jag trösta mig med att öronen inte döva för den ”verkligt sanna läran” 🙂

  Min första bild med rubriken HÄLSOSAMT! visade för övrigt en GOD JUL-tallrik.

 15. 15
  Lena Beng säger

  Docent Göran nr 3:

  diskussionerna här på bloggen, och inte minst dina krönikor, räddar en latmåns, som jag, som inte hinner plöja igenom allting på egen hand. Jag är (vad jag vet) en frisk 72-åring som hela livet (och fortfarande) lever med anknytning till lantbruk, kor, höbärgning mm som ger en massa gymnastik. Gammaldags universitetsutbildning med doktorsexamen och ett långt yrkesliv med forskning och praktisk tillämpning av densamma har givit kompletterande hjärngymnastik. Det jag vill säga är att jag lär mig väldigt mycket här, inte minst om forskningsteori. Jag började tillämpa en hyfsat strikt LCHF för en 8-9 år sedan, inte för att jag var sjuk, utan för att jag inte heller ville BLI sjuk. Jag är lite allmänt besatt av att försöka förstå mekanismerna i det som händer, och då är det en guldgruva att följa skriverierna här. Jag tackar!

 16. 16
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran:
  Vad kan man lära av detta? Jo sprid ditt budskap med musik..:)
  Du spelar väl gitarr om jag förstått det rätt? Vi kanske kan ge oss ut på turné , jag både plinkar å gapar i mick om det behövs.

  Skämt åsido, jag läser ju om Linus Paulings FANTASTISKA bok ”How to live longer and feel better”. För 3:e gången tror jag – den är ju starkt vetenskapligt inriktad med mycket statistik, undersökningar och termer. Trots det lättläst. Han beskriver hur svårt han haft att övertyga vissa kollegor oavsett ovedersägliga bevis. Så du ska nog inte vara alltför ledsen över att du inte lyckas övertyga din sjuka kollega på Chalmers. Linus själv fick ju ensam 2 st Nobelpris. Inte ens han – som den enorma vetenskapsman han var – lyckades ju få vissa att förstå.

 17. 17
  Docent Göran säger

  Lena Beng Skrev:

  Jag började tillämpa en hyfsat strikt LCHF för en 8-9 år sedan, inte för att jag var sjuk, utan för att jag inte heller ville BLI sjuk. Jag är lite allmänt besatt av att försöka förstå mekanismerna i det som händer, och då är det en guldgruva att följa skriverierna här. Jag tackar!

  Tack för de mycket vänliga och uppmuntrande orden!

  Dessutom är jag väldigt imponerad när man som du klarar av att avstå från godisavdelningen om man som sjuk inte har blivit direkt tvingad till det och om ens då..

 18. 18
  Docent Göran säger

  I Like Neil Young Skrev:

  ag läser ju om Linus Paulings FANTASTISKA bok ”How to live longer and feel better”. För 3:e gången tror jag – den är ju starkt vetenskapligt inriktad med mycket statistik, undersökningar och termer. Trots det lättläst.

  Linus Pauling var ju en mycket framstående kemist och fick sitt första nobelpris inom kemi. Han ville dessutom använda sin naturvetenskapliga kunskap för att förändra välden till en bättre (det var ju därför han fick Nobels fredspris) och han är därför en av mina absoluta favoriter. Genom att läsa hans böcker kom jag fram till lösningen på mina kärlkrampsproblem – 1600 IU E-vitimin dagligen och som tycks fungera alldeles utmärkt. Etablissemanget har utsett Pauling till den ”störste kvackaren genom tiderna”. Problemet med en sådan utnämning är att etablissemanget kastar sten i det största kvacksalveriglashuset av alla – sitt eget och som den moderna läkemedelsindustrin har byggt upp med miljontals dödsoffer på sin meritlista. Pauling lär inte ha ett enda dödsoffer på sitt samvete så det är svårt för motståndarna inom etablissemanget att göra någon lista över huvud taget.

 19. 19
 20. 20
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran:

  Att utse Linus Pauling till kvackare, (2 x nobelpris och författare av böcker om kvantmekanik bl.a) det kan bara ett gravt dysfunktionellt samhälle göra. Det är inte mycket att bry sig om egentligen.

  Dessvärre är det många som undanhålls korrekta och fundamentala sanningar om sitt liv och hälsa genom dagens samhällsordning. Att bara leva länge (som många gör idag) är inte detsamma som att leva med länge med bibehållen livskvalitet. Att leva sina sista 10-30 år med många sorters krämpor som man relativt lätt ofta kan undvika är inte människovärdigt. Däremot är man en bra mjölkko för 3 olika sorters ”instanser” (jag vill inte skriva utsugare – för det kan uppfattas som för grovt) , läkemedelsindustri, sjukvård i stort, och diverse producenter av skitmat.
  Så för dom tre är det en win-situation att du lever länge och miserabelt.

  För dig som enskild medborgare är det en katastrof, både mentalt och kroppsligt, många gånger kanske också ekonomiskt. Man kan givetvis göra nåt bättre med sitt liv än att sitta och må dåligt på diverse vis.

  För skattebetalarna är det ur en traditionell vanlig synvinkel givetvis också en katastrof.

  Så frågan är – hur i hela världen kan vi ha fått det så här galet, för det är egentligen helt onödigt. Nån luras nånstans – och dom gör det grovt.

  Om jag ska ta mig själv som exempel – jag hade kunnat starta mitt liv på ett helt annat sätt än i sockerträsket och med munnen fylld av amalgam. Senare i ungdomen hade jag heller inte alls behövt bli upplyst om att mineraler och vitaminer ”är farligt” – speciellt inte med tanke på att konstgödsel och pesticider konstant utarmar våra jordar och vår mat på allt nyttigt.

  Lyckligtvis hann jag med att upplysa mig själv i tid – innan krämporna satt sig.

  Att ha det såsom många har det idag – Det är bara idioti och som jag ser det är det inte den enskildes fel. Det är samhället som är galet.

  Det finns nåt som heter – Gör om, gör rätt. Det är dags för det nu.

 21. 21

  @ 16 I Like Neil Young:
  Ha, ha vilken härlig idé – ut och sjung och spela LCHF-budskap med Göran vetja! Åk hit till Småland, här finns gott om kyrkor! Jag kommer då! Förlåt om någon tycker jag är respektlös – kunde inte låta bli…

  Docent Göran och Josef: Jag tror absolut på C-vitamin; jag tror nog många ”förståsigpåare” också gör det (för egen del åtminstone) men det ger ju inget ”klirr i kassan” som ni vet, men vi får ha tålamod. När ”klirr” tryter för behandlingar i vårt land så kanske man tar till beprövade gamla kurer – kanske…

 22. 22

  Glad Lucia på er allihip. Luz iiihaa!

  Kan det komma från spanskans ”ljus” … i huvudet?
  Midvinter och mörker. Behov av upplysning?

  Är det en slump att vintersolståndet/midvinter inträffar numera inträffar 21 på namnsdagen av Tomas?

  (Tomas som var en reflekterande och prövande lärljunge, som i sitt inre måste kämpa sig till visshet, men sedan också var orubblig i sin tro och beredd att dö för den.)

  Eller kan det ha varit buddhistmunkar som vandrade upp i Norden och tog med sig Buddhas upplysningskultur där en symbol är en brinnande eld ovanför huvudet?

  Vem vet. Jesus kanske var buddhistmunk? BBC tycks tro det. 😉

 23. 23
  Docent Göran säger

  Jag kom precis tillbaka efter att ha hälsat på vår granne som är 90+ och hamnade på ’”äldreboende” för knappt ett år sedan. Innan hon tvingades flytta dit var hon kristallklar i huvudet men nu var det faktiskt lite tveksamt om hon kände igen mig. Dessutom var hon nu väldigt ledsen och deprimerad och grät hela tiden. För ett par månader sedan hade hon inga problem med att känna igen mig och presentera mig för de övriga på äldreboendet och i midsomras var hon nästan helt sitt gamla jag med ett kvickt intellekt.

  Jag undrar nu bara vad de stoppar i henne för farmakologiska preparat – en ’standard’-cocktail får man misstänka. Innan hon hamnade där tog hon inga mediciner över huvud taget. Misstaget hon gjorde när hon hamnade på äldreboendet var nog att säga att hon var ledsen och vem skulle inte vara det när man blivit tvungen att flytta från sitt hem efter kanske 70 år.

  Hur kan vi göra världen bättre för våra äldre kan man fråga sig.

 24. 24
 25. 25

  I Like Neil Young Skrev:

  Att ha det såsom många har det idag – Det är bara idioti och som jag ser det är det inte den enskildes fel. Det är samhället som är galet.

  Det finns nåt som heter – Gör om, gör rätt. Det är dags för det nu.

  Ja, verkligen…

 26. 26
  Docent Göran säger

  Erling Skrev:

  Hans strävanden mot alkoholismen för folknykterheten borde kunna tjäna som mönster för vår strävan mot kolhydratberoendet mot en sund naturlig mathållning. Kan vi lära oss av historien?

  En intressant parallell!

  Vad jag förstått hade supandet fått katastrofala samhälleliga konsekvenser och först då var det möjligt med en ”väckelserörelse” som t.ex. IOGT. Det kanske är där vi är idag när det gäller kolhydraterna och här fungerar vår gräsrotsrörelse som en sådan. Annars verkar folkrörelsernas och även föreningslivets tid vara förbi. De sociala medierna kanske har tagit över för att organisera ”väckelsen”.

 27. 27
  Docent Göran säger

  @ Martin Gustavsson – Vetenskapliga partiet:

  Tack för länken till din hemsida där jag fann följande ”sanslöst intressanta” länk som handlar om sambandet mellan mögel och cancer

  https://www.lfs-web.se/mogel-cancer-medicin.htm

  Vi lever i en internetvärld med ett ständigt myller av länkar. Fördelen med länkar på bloggar som denna är att de då ofta kommer från personer som har en liknande syn på världen som man själv. Ändå kan man uppleva en del länkar som sidoskott men i detta fallet drabbades jag nästan av en ’knock-out’ 🙂

  Här är det uppenbarligen ett företag ”Jungby Fuktkontroll & Sanering” som har arbetar med mögelsanering av hus och där man av naturliga skäl kommit att intressera sig för just kopplingen mellan mögel och cancer. Jerker Andersson heter författaren som tydligen arbetar på företaget och han har gjort en sammanställning av ett par hundra referenser och det är just denna sammanställning som slog ’knock-out’ på mig.

  Jag har som bekant läst en del om cancer och inte minst Professor Thomas Seyfrieds intressanta bok, som jag recenserade för ett tag sedan i två krönikor, men den här sammanställningen från Jungby Fuktkontroll & Sanering, som kanske inte det ställe där man hade väntat att en så övertygande förklaringsmodell skulle dyka upp, ger en förklaringsmodell där många pusselbitar faller på plats.

  Jag skulle vilja kalla detta vetenskapligt av den enkla anledningen att det nog är en av de klaraste förklaringsmodellerna jag har stött på och för mig är det faktiskt de förklaringsmodeller som på ett övergripande plan bäst förklarar verkligheten de som rymmer mest ”vetenskaplighet”.

 28. 28
  Lars Henrik säger

  @ Docent Göran:
  @ Martin Gustavsson – Vetenskapliga partiet:
  Det var en jättebra sammanställning! Tack till er bägge för att ni lyfte fram den.

 29. 29
  Nisse Hult säger

  @ Docent Göran:
  Hej Göran
  Vad tror du om koppling ohälsa och Citronsyra (som görs av mögelsvamp)?
  Har en hel hög med E-nummer som beteckning
  E330,331,332,333,380,472c,1505
  Finns massor att läsa om detta och finns med överallt i industrimat mer eller mindre maskerat.
  Googla på Citronsyra allergi astma etc. så kan man bli lite rädd

 30. 30
  Docent Göran säger

  @ Nisse Hult:

  Ärligt talat så vet jag ingenting om detta.

  Att citronsyra är bakteriedödande är orsaken till att man tillsätter det till sylt om jag förstått saken rätt. Vad det ställer till med när man får i sig det genom maten vet jag däremot ingenting om.

  Som du säger så får man ’Googla’ på och bilda sig en egen uppfattning.

  Tyvärr är vi så sugna på enkla förklaringar så man får vara lite försiktig med att dra slutsatser av vad man läser.

  Just nu läser vi en ’klassiker’ ”Den hemlige kocken” och den handlar mycket om alla skumma tillsatser i vår mat som döljs bakom E-nummer. Budskapet i boken är att ju färre E-nummer ju bättre. Det slog mig nu att när jag i strid med vår nuvarande strikta LCHF tvingats att köpa sötsaker till jul och då jämförde dadlar, fikon och russin kom jag fram till att de enda som saknade tillsatser var de torkade fikonen från Turkiet.

 31. 31
  Nisse Hult säger

  @ Docent Göran:
  Bara en länk i mängden som borde väcka till eftertanke

  https://www.zarahssida.se/blog.php?bid=2821&print=1

 32. 32

  Docent Göran Skrev:

  @ Martin Gustavsson – Vetenskapliga partiet:
  Tack för länken till din hemsida

  Själv är jag ingenjör och inte utbildad i medicin. Jag har tidigare skrivit om dessa misstänkta samband som tagit upp av Doktor Tullio Simonchini och Doktor Erik Enby, men när jag fick se denna gedigna post tänkte jag att det kunde vara av intresse för riktiga vetenskapsmän inom området medicin som dyrkar sin heder mer än mammon att undersöka dessa hypoteser.

  Trevligt att en länk om ljushuvudet Lucia, meditation och Tomas tvivlaren mitt i midvintern kunde leda dig dit. 🙂

  Den som bevisar dessa samband genom vetenskapliga undersökningar kan kanske få ett nobelt pris av Nobelstiftelsen eller Vetenskapliga partiet i framtiden. 😉

 33. 33

  Docent Göran Skrev:

  Jag har som bekant läst en del om cancer

  Hustrun plöjer just nu ett dokument:
  http://www.CancerFightingStrategies.com
  Bl a antyds det att skillnad i cancerfrekvens mellan Frankrike och andra i-länder kan bero på olika metoder att behandla dricksvatten. Det billigaste och vanligaste sättet är att tillsätta Clor i någon form, men i Frankrike använder man Ozon som bakteriedödande tillsats. Clorin ger upphov till fria radikaler i kroppen och dessa angriper så klart våra celler och käkar upp våra anntioxidanter.

 34. 34
  I Like Neil Young säger

  @ Erling:
  Då är ju C-vitamin extra intressant – jag oroade mig för klor i dricksvatten för ca 15 år sen för första gången – när jag började få upp ögat för frågan. C-vitamin neutraliserar kloret menas det på.
  Jag har sedan dess alltid hällt upp mitt dricksvatten på tillbringare och tillsatt askorbinsyra enligt förslaget nedan.
  https://www.svensktvatten.se/Vattentjanster/Dricksvatten/For-dig-som-soker-information/Klorering-av-vatten/

  Sedan dess, långt senare, så har ju mitt C-vitamin ökat enormt men det beror ju på Herr Pauling , tidningen 2000 talets vetenskap och Humphries.

  Det man kanske borde oroa sig mer för idag är väl alla kemikalie- och medicinrester som tydligen finns i allt vårt vatten numera och som reningsverken inte har kapacitet att filtrera bort.

 35. 35

  I Like Neil Young Skrev:

  C-vitamin neutraliserar kloret menas det på

  Citat fr Din länk ”Om man tillsätter askorbinsyra i vattnet så avkloreras vattnet omedelbart”

  Ja clor avgår i gasform när man tillsätter en syra.

  Visst är medicinrester mera bekymmersamt, inte minst för att för att föroreningarna är så många och olika att de är omöjliga att behandla alla över en kam.

 36. 36
  Docent Göran säger

  Erling Skrev:

  Visst är medicinrester mera bekymmersamt, inte minst för att föroreningarna är så många och olika att de är omöjliga att behandla alla över en kam.

  I Like Neil Young Skrev:

  Det man kanske borde oroa sig mer för idag är väl alla kemikalie och medicinrester som tydligen finns i allt vårt vatten numera och som reningsverken inte har kapacitet att filtrera bort.

  Detta är utan tvekan en mer än trolig bidragande orsak till alla våra mer eller mindre mystiska sjukdomar som idag ökar i omfattning.

  Det lär finnas ungefär 200 000 olika kemikalier som är godkända för att användas i olika produkter och jag har för mig att man inte räknar in läkemedel bland dessa.

  Det enda positiva man kan säga om alla dessa ämnen är att de inte omedelbart är dödande om de används ’på rätt sätt’. De flesta av dessa ämnen har inte testats av myndigheterna som istället litar på att företagen inte förgiftar folk och fä.

  Vad man inte vet någonting om är de långsiktiga konsekvenserna på hälsan på lång sikt och väldigt lite om synergieffekterna mellan olika kemikalier.

  Jag avslutade nyss läsningen av en oerhört intressant bok om jordbruksgifter, ”The Myths od Safe Pesticides” av André Leu. En rent skrämmande läsning om hur vår värld hela tiden förgiftas utan annan anledning än att de multinationella jordbruksföretagen vill behärska världen för sin egen kortsiktiga vinning. Leu tror att Roundup kan vara den direkt orsaken till den diabetesexplosion vi för närvarande upplever i världen – intressant hypotes!

  Organiskt jordbruk har visat sig vara lika effektivt om inte ännu mer effektivt, och speciellt på några års sikt, än det giftbaserade ’normaljordbruket’. I boken redogör Leu initierat och välrefererat för hur vi skulle kunna förändra världen till en bättre med hjälp av ett organiskt jordbruk där alla skulle kunna bli vinnare.

 37. 37

  Att Roundup skulle orsaka diabetes tror jag inte en sekund på.

 38. 38
  Docent Göran säger

  jala Skrev:

  Att Roundup skulle orsaka diabetes tror jag inte en sekund på.

  Jag ställer mig själv fortfarande lite tvivlande till detta.

  Men när han för USA sammanställer kurvorna för ökningen av användningen av glyfosat (Round Ups huvudingrediens) som hänger ihop med GMO majs och soja med ökningen av diabetesförekomsten sammanfaller dock kurvorna otroligt väl. En association på 94 % talar trots allt väldigt mycket för ett starkt samband.

  Runt 1995 ser man en kraftig brytpunkt och det var då GMO-grödorna infördes i USA och den medföljande ökning av användningen av glyfosat.

  Vidare visar Leu diagram som pekar på liknande starka associationer mellan GMO och autism, sköldkörtelcancer, död på grund av fetma, död på grund av Alzheimer, cancer i urinblåsan, död i MS, död på grund av tarminfektioner och levercancer.

  En av förklaringarna som anges är att glyfosatet påverkar tarmfloran negativt och som kan ha stor betydelse för uppkomsten av diabetes och andra sjukdomar. Det är välkänt att tarmväggarna på djur som uppföds på GMO inte längre duger till korvskinn.

  Frågan är sedan om det är GMO-grödorna i sig eller om det är glyphosatet som är boven i dramat. Den välrenommerade franske forskaren, Seralini, som undersökte långtidseffekterna av GMO på sina försöksdjur kom om jag nu inte missminner mig fram till att GMO och glyfosat var för sig hade en negativ inverkan. Seralini har för övrigt nyligen vunnit ett par förtalsrättegångar mot Monsantos hejdukar.

  För mig finns det idag ingen tvekan om att GMO innebär en enorm risk för mänsklighetens hälsa. André Leu upplever jag som väldigt övertygande. Han vet vad han talar om!

  Läs boken!

 39. 39

  Att det inte är bra för hälsan kan jag mycket väl förstå, men att gå så långt så man tror att det Orsakar diabetes då är man enligt min mening ute och cyklar. Fördärvar tarmhälsa och immunförsvar gör ju inte saken bättre. Böcker kan man läsa många och de behöver inte innehålla sanningar bara för att författaren skriver på ett trovärdigt sätt.

 40. 40
  Rolf Löfgren säger

  Dr Erik Enby har mycket att säga om mikrosvampar och olika sjukdomar, bl.a. cancer.

  https://www.enby.se/

  Artikel i NewsVioce.

  https://newsvoice.se/2015/04/13/erik-enby-om-sjukdomarnas-ursprung-mikrosvampar-kan-vara-en-orsak-till-kroniska-sjukdomar-och-cancer/

 41. 41
  Docent Göran säger

  jala Skrev:

  men att gå så långt så man tror att det Orsakar diabetes då är man enligt min mening ute och cyklar.

  Jag måste säga att jag har svårt för kategoriska påståenden av den här typen. Speciellt när man försöker nedvärdera seriös litteratur och i detta fall från en mycket kompetent författare och utan att egentligen ha en susning om vad författaren vill säga.

  Själv anser jag att en ständigt överdriven kolhydratkost och speciellt med rent socker som ger både höga sockertoppar och insulintoppar som är den mest troliga orsaken till att vår metabolism så småningom havererar och att vi till slut blir förgiftade av höga blodsockervärden. Detta hindrar inte att jag ser vad jag ser när jag betraktar de diagram som Leu visar i sin bok och de är verkligen anmärkningsvärda diagram – de talar för sig själva – det räcker med att se diagrammen. Dessa pekar på ett orsakssammanhang även om diagrammen aldrig kan bevisa ett sådant.

  Det finns flera teorier om uppkomsten av sockersjuka men jag har inte så mycket till övers för etablissemanget kategoriska påståenden när det gäller att förklara uppkomsten av höga blodsockervärden.

  Jag kan rekommendera Professor Roger Ungers omskakande prisföreläsning om man är intresserad av sockersjuka och hur det hela kan fungera i stort. Föreläsningen tål att ses några gånger för att det som denne kompetente diabetesforskare har kommit fram till efter ett helt livs forskning ska sjunka in.

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=VjQkqFSdDOc

  Men det är ju inte säkert att Professor Unger har rätt. Det är många professorer som bevisligen haft fel.

 42. 42

  Vem försöker nedvärdera utan att ha en susning? Skärpning i tonfallet Göran.

 43. 43

  Intervju med Andre Leu..
  https://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=https://civileats.com/2014/11/13/5-questions-for-an-international-organics-expert-ifoams-andre-leu/&prev=search
  Efter att ha letat runt ett tag så finner jag flera artiklar där man funnit att RoundUp KAN förstärka effekten av skador från bla dålig kost, INTE orsaka skadan i sig.

 44. 44
 45. 45
 46. 46

  @40
  Rolf Löfgren.
  Din första länk till Dr Erik Enby fungerar inte. Han är en mycket intressant människa och väldigt trovärdig. För inte så länge sedan diskuterades han här hos Annika.
  https://annikadahlqvist.com/2015/10/29/dr-erik-enby-friad-fran-alla-misstankar-om-felbehandling/

 47. 47
  Docent Göran säger

  @ jala:

  Tack för länkarna!

  Nätet är fantastiskt om man vill skaffa sig kunskap!

  Kunskap som förmedlas av kunniga och välrenommerade personer som André Leu, Dr. Seneff och Professor Seralini och som inte går i etablissemangets ledband är i mina ögon den mest intressanta kunskapen.

  Dr. Seneff har forskat en hel del kring kring hur glyphosatet skadar vår tarmflora och har också intressanta hypoteser kring de grundläggande fysiologiska mekanismerna som leder fram till olika sjukdomar – inte minst de psykiska. Hon betonar här svavlets roll i sammanhanget. Jag vill minnas att att hon i grund och botten är fysiolog.

  Vad gäller själva meningen som ligger i ordet ORSAK finns det en stor risk för att vi hamnar i djupa filosofiska diskussioner liknande det skolastiska käbbel som prästerskapet ägnade sig åt under medeltiden och mitt förslag är därför att vi nu nöjer oss med den belysning vi nu har fått av själva sakfrågan och som dina länkar bidrar med.

 48. 48

  Göran
  För mig finns inget självändamål att fortsätta, tyckte det kunde vara av vikt att veta för de som inte har lika lätt att hitta info som jag har.
  Filosofiska diskussioner kan emellanåt vara intressanta, tycker dock inte att denna bloggen är rätt forum för det.

 49. 49

  Är det glukagonet och inte insulinet som är problemet? Googlar på Professor Roger Unger så finns det en del intressant att läsa.
  Det här kommer från Smarta Diabetiker.
  https://www.smartadiabetiker.com/wp/nyheter/ar-det-glukagonet-och-inte-insulinet-som-ar-problemet/

 50. 50
  Docent Göran säger

  jala Skrev:

  Är det glukagonet och inte insulinet som är problemet?

  Precis!

  Ungers omfattande djurförsök visar att om inte glukagonproduktionen i alfacellerna kan stängas av får levern inte den hormonsignal som krävs, dvs. att hormonet glukagon försvinner ur blodomloppet, för att då sluta producera glukos trots att det redan finns gott om glukos närvarande i blodet efter en måltid. Då har betacellerna som producerar insulinet tappat sin förmåga att producera de insulinspikar som är nödvändiga för att stänga av alfacellernas glukagonproduktionen om vi nu ska tro Unger. Det är då diabetes manifesteras trots att man kanske redan har haft ’sjukdomen’ i tiotals år.

  Själv tycker jag att hans förklaringsmodell förmår förklara verkligheten vid diabetes på ett mycket mer övertygande sätt än någon annan modell som jag sett. Med andra ord anser jag den vara den mest vetenskapliga men den kan som sagt var fel även om det mesta i mina ögon talar för att den är riktig.

  Även Dr. Joseph Krafts kliniska mätningar av blodsocker och insulin som han gjorde samtidigt under många år på sina patienter är intressanta i sammanhanget och resultaten passar ganska bra in i Ungers hypoteser. Kraft redovisar dessa mätningar i boken ”Diabetes Epidemic & You”. Jag tror att Kostdoktorn hade ett inslag kring Kraft för ett tag sedan. Själv skrev jag en krönika efter att ha läst hans bok.

  https://annikadahlqvist.com/2015/10/08/blodsocker/

 51. 51

  Tack Göran. Själv kände jag det som troligt vad han skrev.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa