Mänsklighetens framtid hänger på korna

Fjällbonden Jörgen Andersson har skrivit en artikel i Svt.se.
Betande djur förbättrar jorden och miljön. Utan betande djur sjunker mullhalten och jorden utarmas.

 

Comments

 1. 1
  Konsument i Sverige säger

  Intressant, det är samma bonde som omskrevs i LCHF-magasinet 1-2014.
  Då omnämndes han som ”… – bonden som fick Livsmedelsverket på knä”

  Han är en eldsjäl för en småskalig ekologiskt inriktad kött- och mjölkproduktion.
  På ICA Åre kunde kunderna köpa dagsfärsk mjölk från kor som äter gräs.

  MEN, det gillade inte Statens Livsmedelsverk, SLV…

 2. 2

  Heja fjällbonden Jörgen Andersson !

  ”Hur man får öknen att grönska och reverserar klimatförändringen.””Ökenfiering (Desertification ) är ett fint (påhittat) ord för mark som förvandlas till öken” – påbörjar Allan Savory detta fantastiska, tysta, mäktiga föredrag. Och hemskt nog håller det på att hända på omkring två tredjedelar av världens gräsmarker, accelererar klimatförändringen och gör att traditionella boskapskulturer hamnar i socialt kaos. Savory har vigt sitt liv åt att stoppa detta. Han tror nu – och hans arbetete har hittills visat – att en förvånande faktor kan skydda gräsmarkerna och till och med återta förstörd mark som blivit till öken – genom att ÖKA antalet gräsbetande flockdjur.”

 3. 3
  Jessica Seger säger

  Jag skulle vilja veta hur veganerna tänker sig att mänskligheten ska överleva, om vi inte har djur som kan göra om växtlighetens cellulosa till tillgängligt protein för oss. Vi är ju delvisa carnivorer (rovdjur). Som sådana saknar vi möjlighet att bygga fullständiga proteinkedjor av vegetabilier, vi kan bara bygga 10 av de tjugo aminosyror som behövs för en fullständig proteinkedja.

 4. 4
  XMargareta säger

  I och för sig kan vi få fullständiga proteiner med de essentiella aminosyrorna från kombinationer av vegetabilier i maten. Därmed inte sagt, att vi är lämpade att äta just så.

  Bättre argument för betesdjur skulle kanske kunna vara, dels 1.att det finns marker, som inte lämpar sig för odling, men är utmärkta för bete, dels 2.det som står ovan angående markförbättring/humusämnena och dels, 3.att vi får naturgödsel från djuren och då inte har så stort behov av konstgödsel, som ju slukar stora energimängder vid tillverkning och så har vi då 4.den nyttiga LCHF-maten vi kan få, smör, grädde osv.

 5. 5
  Lars Henrik säger

  Jättefin och välbehövlig artikel av Jörgen!

  Och nu till lite potentiella galenskaper under samma rubrik:

  Larmet: Korv lika farligt som cigg

  https://touch.metro.se/nyheter/larmet-korv-lika-farligt-som-cigg/EVHojw!dqMfUWET0Jfg/

  Att dra naturligt gräsbetat ekologiskt rött kött över samma kam som processade CAFO-produkter är oförlåtligt okunnigt och synnerligen farligt enligt min mening.

  Jag har försökt att kämpa mot dylika föreställningar i Naturskyddsföreningens frågelåda i ett par år men det verkar som man helt enkelt blundar för nutrition och tom mångfaldsargument i ivern att dels lösa en upplevd klimatkris, dels komma åt köttet från en vegan/vegetarian-agenda (kanske den verkliga anledningen?). Ändamålet tycks helga medlen för dessa personer. Det är cherry picking i sin sämsta form!

  Ps. Att processat kött med många tillsatser antagligen inte är hälsosamt kan jag hålla med om.

 6. 6

  Här en debattartikel i dagens tidning av LAND Lantbruk, ”Köttskatten ger ingen miljövinst”, av Göran Rudbeck, Norrbete:

  https://www.lantbruk.com/debatt/kottskatten-ger-ingen-miljovinst

 7. 7
  Konsument i Sverige säger

  Konsument i Sverige Skrev:

  Intressant, det är samma bonde som omskrevs i LCHF-magasinet 1-2014.
  Då omnämndes han som ”… – bonden som fick Livsmedelsverket på knä”
  Han är en eldsjäl för en småskalig ekologiskt inriktad kött- och mjölkproduktion.
  På ICA Åre kunde kunderna köpa dagsfärsk mjölk från kor som äter gräs.
  MEN, det gillade inte Statens Livsmedelsverk, SLV…

  Professor Agnes Wold:
  Tillåt försäljning av opastöriserad mjölk. Med moderna metoder går den att göra lika säker som pastöriserad mjölk och dessutom har den flera positiva effekter för barn. Det hävdar Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, även känd som sommarpratare.

  https://www.lantbruk.com/lantbruk/professorn-tillat-forsaljning-av-opastoriserad-mjolk

 8. 8

  Äntligen ett motargument:
  ”Metan har en naturlig nedbrytning i lufthavet och kapaciteten för nedbrytningen är årsmånsberoende. Att metanhalten i lufthavet inte ökar lika snabbt som de totala utsläppen ökar, visar att naturens förmåga att bryta ner metan ökar med metanets ökande koncentration.”

 9. 9

  Sätt igång och dela fjällbondens artikel på sociala medier. Den förtjänar verkligen att spridas.

 10. 10
  Docent Göran säger

  Humlan Skrev:

  Här en debattartikel i dagens tidning av LAND Lantbruk, ”Köttskatten ger ingen miljövinst”, av Göran Rudbeck, Norrbete:

  https://www.lantbruk.com/debatt/kottskatten-ger-ingen-miljovinst

  Det är nog ingen tillfällighet att jag köper mina köttlådor från Norrbete 🙂

  Jag ska faktiskt beställa nya lådor nu och då ingår även lådor med köttben som jag kokar buljong på.

 11. 11

  @ Georg W:
  Halveringstid för metan i atmosfären ligger på ca 7 år. CO2 har däremot ingen halveringstid utan måste tas upp igen. Ca 1.5 ppm nu mot 300 CO2, men 70 x större växthuseffekt, total kanske 30% av växthuseffekt. Letar fortfarande på forskning om hur mycket metan bildas när stora algblommningar dör och tar upp allt syre i vattnet. Dock vet vi att en metan alltid bildas vid syrefri förruttnelse, men forskarna på området verkar vara blinda för alla problem som konstgödsel eller intensivt åkerbruk bidrar med. Dock verkar det som om CAFOs bidrar mest med dubbelt utlsäpp, först från spannmålsodlingen och sedan från spridning av flytande spillning på marker som inte har tillräckligt med humus för att ta upp det.

  Annars lär risfälten globalt avge metan i samma storleksordning som djurfisar.
  Betesdjur för köttproduktion ca hälften jmf med mjölkproduktion.

  Vad du menar med ”årsmånsberoende” vet jag ej.

 12. 12

  @ stenB:
  Jag citerade bara bonden som tråden handlar om och ställer mig också frågande till just det uttrycket. Vad gäller metan så är det visst nya forskningsrön där metanutsläppen ska omdefinieras. Jag vet inte om det är just detta de kommit på. Att luftens förmåga att hantera metan ökar med mängden metan. Ingen vetenskaplig förklaring men det låter ju väldigt bra. Även om nu djuren i sig är oskyldiga. Jag minns en undersökning från Spanien för ett antal år sedan. Där de konstaterade en minskning i gasutsläpp från kor med 30% vid övergång till naturlig föda.

 13. 13

  Det är ju faktiskt sensationella uppgifter att alla växthusgaser ökar i atmosfären, men inte metan. Där fick vi nog alla lite att bita i. Varför? Det var ju metan som skulle bli vår undergång.

 14. 14

  @ Georg W:
  Metanet ökar förnärvarande. Vid minskade utsläpp sjunker snabbt halten pga den korta halveringstiden.
  Du skrev: ”Där de konstaterade en minskning i gasutsläpp från kor med 30% vid övergång till naturlig föda.” Intressant ! kan du hitta källan til det ?
  CAFO-förespråkarna menar att eftersom djuren på spannmålsfödan växer till slaktvikt på 6 månader istf 12 halveras metanutsläppen på detta sätt. Men om utsläppen reduceras med 30% på naturlig föda minskas metanutsläpp vid CAFO-industrier med nominellt 30%. Med tanke på den höga koncentrationen från CAFOs går förmodligen stora mängder ”rakt upp”. Metans täthet ligger på 0.66 jmf med luft 1.3 och vattenånga 0.8. Men för mjölkkor i CAFOs blir det mer metan eftersom varje ko mjölkar i många år, om 30% gäller just för kor. En bättre totalanalys behövs och det kan bli svårt att få fram utan pengar. Monsanto et al arbetar hårt för att spannmål inte ska pekas ut eftersom varje gräsbetad ko är ett inkomstbortfall för dem men vad vi konsumenter kan leva hälsosammast av. Medvetenheten sprider sig långsamt men säkert, med ständiga påminnelser.

 15. 15
  Docent Göran säger

  Jag tycker det är en så infam debatt som idag pågår i media för att demonisera köttätande på alla plan och ett av dessa plan som denna debatt förs på är miljöplanet där växthuseffekten är själva grundstenen.

  Om man nu som jag själv på vetenskapliga grunder ställer sig tvivlande till denna uppvärmningseffekt hamnar man tyvärr i samma säng som folk på yttersta högerkanten och i den sängen vill jag själv inte ligga. Då kan man kanske som jag nu tendera till av ren feghet (?) helt enkelt hålla tyst och acceptera villkoren för debatten och som de flesta av oss LCHFare gör ’bevisa’ att naturligt betande kor har en positiv inverkan på gasernas sammansättning i atmosfären. (Moraliska funderingar hör som bekant till söndagsförmiddagar 🙂 )

  Men eftersom jag anser att det hela är frågan en skendebatt skapad av ett korrupt etablissemang har jag så svårt att delta fullt ut eftersom jag då skulle känna mig väldigt falsk. Dessutom skulle det för mig kännas som om jag då slogs med de största väderkvarnarna efter att helt enkelt har lurats in i en sådan strid. Etablissemanget skulle le i mjugg i bakgrunden när jag som Don Quijote de La Mancha sedan hade kastats ur sadeln på den gamla hingsten Rosinante.

 16. 16

  @ stenB:
  @ Docent Göran:
  Det är väl 7-8 år sedan jag länkade till rapportinslaget om spanska kor. Nu blir det över 12000 förvirrande svar på en sökning. Jag vill minnas att Annika gjorde en egen tråd av inslaget. Men det är väl borta.

  Jag ser att Jörgens exakta ordalydelse är att metan inte ökar i samma TAKT som övriga gaser. vilket ju är konstigt med tanke på att tinande permafrost bl.a. släpper ut ökande mängder gaser.

  Det är oroväckande när vettiga människor säger att de avslöjat klimatbluffen. Björn Hammarskjöld är den ende som kunnat presentera vetenskapliga bevis som fått min övertygelse, från min trädgård och levnad, att vackla. Vad är det som ni vet, som inte jag vet? Att det är omöjligt för människan att påverka atmosfären? Att 40% monokulturer på Jorden inte påverkar något?

  Har ni läst IPCC-dokumentet? Förkastar ni det som står där?
  Ja det kanske inte är så kul att ge sig in i en klimatdebatt med mig 😉 Men jag lovar att vara snäll om någon förklarar vetenskapligt varför vi kan strunta i dessa växthusgaser. Länkar ger mig inget i frågan, det är för enögda siter.

  Från och med nu lovar jag dyrt och heligt att inte anklaga skeptiker för att endast moraliskt försvara sin feta västerländska plånbok, livsstil och sin feta bil. Jag bestämmer mig nu för att lyssna intensivt på vad ni säger och försöka förstå, varför jag inte behöver kämpa mot monokulturer av klimatskäl.

  Min email är mitt förnamn @lowejko.se

 17. 17
  Docent Göran säger

  Georg W Skrev:

  Från och med nu lovar jag dyrt och heligt att inte anklaga skeptiker för att endast moraliskt försvara sin feta västerländska plånbok, livsstil och sin feta bil.

  Med tanke på väderkvarnarna så tror jag att jag fortsätter att ’fega mig’ som skeptiker till den globala uppvärmningen för att inte hamna i knät på högermilisen. När det gäller allt övrigt kring själva LCHF-frågan verkar vi vara helt överens och växthuseffekten ’vara eller icke vara’ är nog en av de största elefanterna i rummet och som kanske därför bör diskuteras på lämpligt annat forum.

 18. 18

  Göran

  Du får nog släppa din höger-vänsterbild. Fakta är opolitisk.

 19. 19

  Hur jag än vänder mig så blir mina ord elaka och frånstötande. Absolut ingen klimatdebatt här, tyvärr!

  Men om ni lyckas övertyga mig så får ni en röst i debatten som agerar för tio röster och jag kan förklara saker, som jag förstår. Jag är i gungning på grund av mina auktoriteter, men får inte tillräckliga förklaringar. Jag saknar det och har inte lust att forska på området nu. Jag vill bara bli serverad en förklaring.

  För övrigt finns det så mycket ekologiska grönbetesbönder i min by att jag skulle kunna öppna ett helt nytt köttbolag. Det visar sig att bortglömda och borttappade kamrater och lagkamrater sedan många år bedriver riktig sjysst djurhållning inom cykelavstånd.

  Dessutom har jag fått en ny kompis som kan hjälpa mig med slakten på hemmagården. Djur ska aldrig transporteras till slakt. Det är alltid slaktaren som ska komma till djuret. Det är två olika sorters kött som inte är jämförbara. Kött med eller utan adrenalin. Synd att jag är så gammal. Här är drömläge att öppna en ekologisk köttbutik.

  Vår lokaltidning bedriver tydligen en kampanj där tidigare baktalade eko- och kravbönder, s.k. drömmare, nu får sin rättmätiga hjältestatus.

  https://www.vt.se/nyheter/stor-efterfragan-pa-kravkott-8534561.aspx#comment

  https://www.vt.se/nyheter/ekologisk-kottbonde-utokar-8528910.aspx#comment

 20. 20

  Georg W Skrev:

  Men jag lovar att vara snäll om någon förklarar vetenskapligt varför vi kan strunta i dessa växthusgaser.

  Georg – jag säger bara att att mänsklighetens utsläpp av CO2 i någon nämnvärd grad skulle kunna förändra klimatet till varmare är en ren bluff. Jag lovar att vara snäll – ifall Du kan föra i bevis att det ej är så.

 21. 21

  @ Josef Boberg:
  Sorry Josef, jag vill inte bråka med er. Bara förstå det ni förstår!

 22. 22
  Lars Henrik säger

  Det är just den påstådda människogenererade växthuseffekten som dagens politiskt korrekta miljökämpar inom politik och miljörörelser rider på. Och det är kunskapsbrister inom samma område som gör att jag inte med framgång kan hävda att gräsbeteskött, helst på naturbete ska stöttas och inte dras över samma kam som all annan kött- och mjölkproduktion.

  Det hjälper inte att jag kommer med mångfaldsargument när ordet metan nämnts. Det hjälper inte att jag hävdar nutritionsargument när motparten inte intresserat sig för nutrition och är vegetarian eller vegan av gammal vana. Man lyssnar helt enkelt inte alls när det förskräckliga metanspöket fortfarande är vid liv!

  Just så ser det ut när jag försöker diskutera med Naturskyddsföreningen idag. Jag funderar allvarligt på att avsluta mitt stöd till föreningen av dessa skäl men vacklar eftersom vi har samsyn inom så många andra områden. Tyvärr har klimatfrågan blivit så dominerande inom all miljödebatt idag. Är det någons mening att det så ska vara?

  Jag ställer mig samma frågor som Georg men har svårt att hitta svar. Med svar, om t ex metanets verkliga effekter, skulle jag kunna ta ett steg till och även vi här skulle kunna ta ett gemensamt quantum leap för en bättre miljö och en bättre matproduktion.

  PS. Vart har föresten uppgifterna om de stora metangasmolnen från risodlingarna i Asien tagit vägen? De som Lars Wilson skrev om i en av sina böcker. De kunde ju tydligt ses från satelliter.

 23. 23
  Per-Olof Persson säger

  Ett annat problem är att djurskyddsinspektörer medvetet försöker tömma landsbygden på djur. Idag omhändertas mängder av djur som inte är vanskötta. Bevis för vanskötsel fabriceras och allt färre bönder vågar satsar på djurhållning.

  Ett exempel är när en värmlandsbonde fick sina 200 kor omhändertagna:

  https://forystablogg.wordpress.com/2015/10/17/ska-vi-bry-oss-om-alla-barn/

  Ekofascismen har blivit en djupt inrotad ideologi även hos tjänstemän inom stat och kommuner. I grunden bygger denna ideologi på att vi är för många människor på jorden som gör slut på jordens resurser.

  Deras lösning är att utrota 90 % av jordens befolkning, införa en totalitär diktatur och att avskaffa kapitalismen. Men detta säger man förstås inte, utan man hittar på en massa katastrofscenarier som exempelvis att köttätandet är en klimatkatastrof.

  Klimatet har alltid följt naturliga cykler och vi är inne i en istidsepok. Det har förekommit istider när halten av koldioxid har varit 20 gånger högre än idag. Man använder sig av lögner och halvsanningar i rent propagandasyfte.

  Exempelvis säger man aldrig att vattenångan är en stark växthusgas och att koldioxid och metan är svaga växthusgaser. Man säger aldrig att växthusgaser vid en viss nivå ger 100%-ig mättnad och att de däröver inte ger något värmetillskott.

  I verkligheten är metan en svagare växthusgas än koldioxid. Men koldioxid har nått en 100%-ig mättnad och därför påstås det att metan skulle ge ett större värmetillskott. Det man då inte nämner är att vattenångan skapar växthuseffekten till 97 %, koldioxiden till 2,9 % och metanen till 0,1 %.

  Det man inte nämner för de lågutbildade är då att en fördubbling av metanhalten knappt ger någon värmeökning. Det handlar således om samma propagandametod som nazismen en gång använde sig av.

  Man drar sig inte i heller för att rigga temperaturdatan. Man har under många år stegvis sänkt temperaturen för åren innan 1970 och höjt för åren efter 1970. I verkligheten var 1930-talet varmare än 1990-talet. Temperaturtoppen nåddes 1934.

 24. 24
  Lars Henrik säger

  Personligen tror jag det är mycket viktigt att vi här skiljer noga på vad vi tror och vad vi faktiskt kan styrka. Sagt med all respekt!

 25. 25
  Docent Göran säger

  @ Per-Olof Persson:

  Många av ’dina’ argument gör just att jag också har blivit en skeptiker i klimatfrågan men jag tycker att vi här hos Annika ändå måste försöka hålla oss till själva sakfrågan om hur gräsbetande kor kan förbättra vår miljö på många olika sätt, t.ex. återställer jordens bördighet och minskar utsläppet av föroreningar i största allmänhet, och därför ’svälja’ konsensus vad gäller växthuseffekten för att inte hamna i en ’elefantdebatt’ som ju inte direkt hör till frågan om sambandet mellan kosten och hälsan – dvs. kärnan i LCHF.

  Jag måste säga att jag tycker att det verkar vara oändligt mycket mer intressant att kasta sig in i den debatt som just nu är under uppsegling kring hur man kan reversera det metabola syndromet, som de flesta av oss LCHF-are verkade ha hamnat i innan vi ’konverterade’, med olika typer av kost där LCHF bara är en och en debatt som har initierats av Denise Minger. (Imponerande ung röst i kostdebatten!)

  https://rawfoodsos.com

  Detta är oerhört spännande enligt min mening. Kostdoktorn har napppat på detta tillsammans med Jason Fung och allt verkar till syvende och sist handla om själva insulinresistensen och hyperinsulinemi.

  Själv halkade jag in på denna fråga genom att ha sett intervjun med och läst boken av läkaren Joseph R. Kraft och som jag skrev en krönika om nyligen

  https://annikadahlqvist.com/2015/10/08/blodsocker/

  Enligt Jason Fung som har tagit upp den handske som Denis Minger kastat in bland oss LCHF-are så är det som Kraft hävdar egentligen ’bara’ frågan om insulinets dubiösa roll i våra kroppar.

 26. 26

  @ Per-Olof Persson:
  Tack för länken till den drabbade köttbonden! Där fanns även den här länken:

  https://forystablogg.wordpress.com/2014/01/06/politiker-kritiserar-egna-djurskyddsinspektorer/

  Om jag får dra långtgående slutsatser. Så verkar det som vegetarianerna tagit över länsstyrelsernas djurskyddsinspektion och driver den hänsynslöst mot de bönder som inte följt med i den tekniska utvecklingen. Det kan också vara Monsanto eller de konventionella Svenska bönderna som driver denna häxjakt.

  Den här utvecklingen hotar alla mina drömmar om att flytta ut på landet och föda upp köttdjur. Jag trodde djurskyddet var nedmonterat för att förenkla för bonde-entreprenörer. Men det är tvärtom. Det är politiskt korrekt att förfölja alternativbönder nu tydligen.

  Samtidigt som tydligen djurskyddsinspektörerna är sysselsatta med att beslagta akvariefiskar och katter och därför inte hinner besiktiga gårdarna. Samtidigt som om någon privatperson anmäler en bonde och det blir inspektion. Så får bonden betala inspektionen varje gång. Fritt utrymme för elaka djurvänner att klämma åt en bonde.

  Som jag förstår får inte krossade bönder heller, rättvis behandling från media. Utan betraktas som rättshaverister utan talan. Bonden i Per-Olofs länk fick sina djur beslagtagna och sålda för en spottsstyver i en hänsynslös kommandoräd av myndigheterna, med handräckning av polis. Det förtjänas att uppmärksammas. Tack Per-Olov!

  Ingen här vill höra ett enda klimatargument mer.

 27. 27

  Docent Göran Skrev:

  @ Per-Olof Persson:

  Många av ‘dina’ argument gör just att jag också har blivit en skeptiker i klimatfrågan men jag tycker att vi här hos Annika ändå måste försöka hålla oss till själva sakfrågan om hur gräsbetande kor kan förbättra vår miljö på många olika sätt, t.ex. återställer jordens bördighet och minskar utsläppet av föroreningar i största allmänhet, och därför ‘svälja’ konsensus vad gäller växthuseffekten för att inte hamna i en ‘elefantdebatt’ som ju inte direkt hör till frågan om sambandet mellan kosten och hälsan – dvs. kärnan i LCHF.

  Docent Göran – VARFÖR motarbetas de som vill producera bra mat för oss människor t.ex. betande kor som är precis lika bra mat som vilda djur? Jag tror det hänger ihop med ”klimatfrågan” även om det kan tyckas långsökt. Jag delar uppfattningen av 18 Håkan, Josef 20 och även Georg 26, den senare i den bemärkelsen att INTE diskutera klimatfrågan här. Jag vill dock ge några tips till de som är intresserade:
  http://www.klimatupplysningen.se
  På ovanstående site hade vår mest kände klimatforskare i Sverige, Lennart Bengtsson, ett inlägg 2014-05-21. Var och en får tycka och tro vad den vill men Lennart Bengtsson är mycket trovärdig i mina ögon, trots att han numera är ”utfryst” av etablissemanget. Varför???

  En möjlig agenda bakom ”allt som pågår just nu” – läs http://www.peterkrabbe.wordpress.com

  Världsläget m.m. diskuteras även på Lars Berns blogg http://www.antropocene.se.

  Som sagt – vill bara ge några tips men respektera Dr Annikas blogg – diskutera INTE innehållet här utan gör det i så fall på respektive blogg jag hänvisar till (där det hör hemma mera tydligt).

 28. 28
  Docent Göran säger

  EvaLi Skrev:

  Docent Göran – VARFÖR motarbetas de som vill producera bra mat för oss människor t.ex. betande kor som är precis lika bra mat som vilda djur? Jag tror det hänger ihop med ”klimatfrågan” även om det kan tyckas långsökt.

  Du har förstås helt rätt i mina ögon!

  Det mesta hänger ihop och börjar man ’gräva i någonting’ så verkar det mesta hänga ihop och man ser då ett korrupt mönster framträda – den stora elefanten i rummet står plötsligt där framför oss. Det är ju detta som slagit oss alla LCHFare som varit sjuka när vi sedan blivit ordentligt pålästa som t.ex. George. Och ska man vara riktigt ärlig så är det faktiskt frågan om en enda stor gigantisk väderkvarn som vi slåss mot i form av de ekonomiska krafterna som dina länkar också påtalar.

  Från vårt LCHF-prespektiv ser vi i första hand den starka kopplingen mellan läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin där dessa två giganter verkar gå hand i hand och man behöver inte vara speciellt konspiratoriskt lagd för att inse att de knappast kan ha något intresse av hälsosam mat. Ett sådant intresse skulle helt enkelt inte gynna deras affärer.Så långt jag själv kan minnas har vårt samhälle alltid försökt förlöjliga alla ’hälsokostare’ med ’fotriktiga skor’.

  Det var först på 70-talet som miljontals unga gräsrötter gjorde uppror mot den korrupta världspolitken som vi såg framför oss. Detta tog sig då politiska former och tyvärr kom själva hälsofrågan i skymundan eftersom den bara var en del av den brutala världspolitik som de flesta av oss kämpade emot. Vi var ju alla på den tiden så unga och friska som man bara kan vara när man är ung frisk när vi ville ’förbättra världen’. Ändå tyckte vi det var så roligt när någon gammal ’ärrad’ kämpe dök upp och var med oss.

  Nu får jag själv göra så gott jag kan efter min förmåga och då orkar jag själv inte längre kämpa så vildsint som George mot den gigantiska elefanten som är ständigt närvarande. Därför nöjer jag mig med att skriva mina krönikor här hos Annika och hålla ett och annat föredrag om hur man kan reparera en ’ärrad kropp’. Jag deltar förstås bland ungdomen idag som demonstrerar mot Monsanto om jag har möjlighet till detta och då drar jag förstås åter den stora elefanten lite lätt i svansen även om omgivningen kanske tycker att man gör sig löjlig då man ’marscherar’ på gatorna men när miljoner gör det så är det svårt att se detta som någonting ’löjligt’.

  Den 15 december blir det förresten ett nytt föredrag i Trollhättan och passande nog på ”Folkets Hus”. Föredraget kommer vara i den rent Hippokratiska LCHF-andan: ”Låt maten vara din medicin och medicinen din mat!”. Det kommer handla mycket om socker och insulin och inga elefanter 🙂

 29. 29

  Ju djupare jag tränger in i min hjärna desto mer framstår det som skrivet i neon. Att så gott som alla mina ”magiska” kunskaper kommer från Björn Hammarskjöld, Jenny Reimers och Lars Wilsson!

  Grönbete har jag lärt mig av Annika, för snart ett tiotal år sedan. Liksom att vi led av allvarlig fettskräck innan vi blev medvetna!

  Vi simmade hundra meter i smör, sa de på teve 🙂

  Att diskutera på ett pedagogiskt framgångsrikt sätt har jag lärt mig av Göran Sjöberg!

  Att vi är lika starka som den ekonomiska makten och att kapitalismen ibland vädjar om nåd, Det tackar jag samtliga här för. Vi här är något fullständigt unikt på Jorden och vem av oss tror att vi inte kommer att segra till slut?

 30. 30

  Georg W Skrev:

  Att vi är lika starka som den ekonomiska makten och att kapitalismen ibland vädjar om nåd, Det tackar jag samtliga här för. Vi här är något fullständigt unikt på Jorden och vem av oss tror att vi inte kommer att segra till slut?

  Georg – Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder – är MYCKET starkare än den rådande ekonomiska makten. Va fan skall dom göra när fler och fler av Oss ej köper deras skit ? – och själva har kommit på att: ”LUFT ATT ANDAS OCH SUVERÄNA PENGAR ATT BRUKA FINNS DET I ÖVERFLÖD AV !”

 31. 31
  Lars Henrik säger

  Morbergs vädjan: Välj svenskt kött

  https://www.atl.nu/lantbruk/morbergs-v-djan-v-lj-svenskt-k-tt

  Fast han säger inget om ekologiskt, eller får inte det finnas i Lantbrukets Affärstidning?

 32. 32
  Docent Göran säger

  Georg W Skrev:

  Att diskutera på ett pedagogiskt framgångsrikt sätt har jag lärt mig av Göran Sjöberg!

  Tack för den kommentaren!

  Just nu funderar jag väldigt mycket på ’pedagogiken’ i mitt kommande föredrag och det gäller som jag ser det att hela tiden följa EN röd tråd och inte göra så många och stora avsteg från denna röda tråd vilket är alltför lätt hänt. Med andra ord måste man med nödvändighet förenkla sitt budskap trots att verkligheten är så komplex. Faran är här att det kan bli det jag fruktar mest – kategoriskt.

  Det är en en dubbelföreläsning och den röda tråden i den första delen är nu klar liksom själva föreläsningen. Den röda tråden, ryggraden, kan se ut på följande sätt – ett smakprov från inledningen.

  – LCHF-budskapet gäller framför allt oss som har blivit metabolt sjuka och att det i Hippokrates anda går det att bota sig själv genom att använda maten som medicin

  – Kolhydraterna som omvandlas till socker är då ’boven’ som ska undvikas

  – Höga blodsockervärden förgiftar, karamelliserar, proteinerna i blodet t.ex. de röda blodkropparna

  – För att rädda oss från akut sockerförgiftning produceras insulin som tvingar in sockret i cellerna

  – Genom ständig överbelastning blir vi dock insulinresistena och blodsockerhalterna stiger

  – För att försvara sig mot blodsockerstegringen produceras ständigt mer insulin

  – Vi blir hyperinsulemiker

  – Till slut brakar försvarssystemet mot sockret samman och kroppen klarar inte av att ta hand om blodsockret på normalt sätt

  – Vi kissar då ut detta socker och har då blivit akut sockersjuka

  – Kostnaderna för försvaret mot sockret i form av den ökande insulinutsöndringen är de skador som insulinet ger upphov till i våra finaste blodkapillärer

  – Skadorna i olika delar av kroppen, våra välfärdssjukdomar, orsakade av de extrema insulinnivåerna har ackumulerats under lång tid, ofta decennier, innan symptomen på akut sockersjuka tydligt visar sig

  – Socker får nu en dödskalle märkning för att göra detta tydligt

  Sedan tar jag i den fortsatta inledningen itu med de fleromätttade växtoljorna, omega 6, margarinet, på samma sätt och de får också en dödskallemärkning.

  Sedan tar jag upp min tidigare, före 1999, favoritkost, wienerbröden och de får i min presentation två dödskallar. Sedan går föredragsfärden till akutmottagning på sjukhuset i Trollhättan och mina sjukhusjournaler får illustrera hälsoresan mot vår strikta LCHF-livsstil idag.

  Det gäller som sagt att inte tappa den röda tråden vilket tyvärr innebär kraftiga förenklingar men som jag brukar säga så är ett föredrag faktiskt frågan om en ’teaterföreställning’ som måste vara övertygande och det kan den bara vara om man verkligen ärligt tror på budskapet.

 33. 33

  @ 32 Docent Göran:

  Du kan gott ge läsk och godis vardera tre döskallar också!!

 34. 34

  Kött och mejeriprodukter från betande och frigående kor ska det vara, däremot inte bra med massproduktion där kor trängs inne i små burar

 35. 35

  Intressant att det är över 3 000 delningar på Facebook, sen artikeln publicerades på Svt Opinion.
  https://www.svt.se/opinion/jorgen-andersson-om-kor

 36. 36
  Konsument i Sverige säger

  …”Från och med årsskiftet kommer gränserna för stödområdena, som bestämmer vilken ersättning bönderna får, att ritas om och baseras på kriterier som är likvärdiga för alla EU-länder.”…

  …”De bönderna hamnar i ett nytt stödområde som ger en lägre ersättning.”…

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6289879

  Jag bläddrade lite på Jordbruksverkets hemsida och förvånas över hur mycket ”Stöd” som delas ut i jordbrukarstöd.
  https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/stod/nyheteromstod/2015nyhetsarkivomstod/deviktigastenyheternaochandringarnaijordbrukarstoden2016.5.38d8041c150855e279d842a6.html

 37. 37

  Jag måste ha hittat den här länken här, men jag kan inte se den någonstans. Den här länken från Forskning och Framsteg är väldigt informativ och får inte missas. All Jordens matjordar är hotade och misshushålls. Varför bönderna fortsätter och inte följer med i utvecklingen är en gåta, styrd av banker och banklån? De borde förstå det här bättre än andra.

  https://fof.se/tidning/2015/8/artikel/hotade-jordar#overlay=tidning/2015/8/artikel/hotade-jordar

 38. 38
  Docent Göran säger

  @ Georg W:

  Fint med länken till denna intressanta artikel i Forskning och Framsteg och som jag skrev en krönika om för ett tag sedan.

  https://annikadahlqvist.com/2015/09/21/hur-vi-foroder-jorden-som-foder-oss/

  Jag prenumererar sedan länge på Forskning och Framsteg men hade nästan tröttnat på grund av den obotliga teknikoptimismen.

  Jag skrev och gratulerade till denna nya typ av artikel för att uppmuntra de kritiska tagen. Det verkar nu också som om FoF helt har ändrat inriktning och intaget en mer radikal syn på tekniken och hela sista numret handlar i denna anda om Afrika och chefredaktören ber i sin ledare uttryckligen om synpunkter på den nya tidningen.

  Patrik Hadenius

  patrik.hadenius@fof.se

 39. 39

  Naturligtvis självklart, kommer det från dig 🙂

  Det är så mycket positivt som hörs i debatten nu, så det börjar bli svårt att hänga med. Ett oerhört gott tecken.

  Informationen vinner över egennyttan! Hur global och mäktig den än är.

 40. 40

  En chans att göra en insats är att svara på ARLA’s upprop om hur de ska bli ett folkligt företag igen.

  Snälla alla kämpar här! Gör er insats för mänskligheten och tala om för ARLA allt vad ni tycker. Jag måste begränsa mig för att inte förstöra det hela.

  https://ja.se/artikel/48749/arla-vill-starka-bilden-av-sig-sjalva.html

 41. 41
  Göran Rudbäck säger

  @ Georg W:
  Hej!

  Om man studerar IPCC WG1 AR5 kan man finna att metanhalten i atmosfären inte beter sig linjärt (fig 2.2a), mellan 1998 och 2006 ökade inte metanhalten i atmosfären överhuvudtaget, trots att utsläppen från naturgasutvinningen (läckande ledningar) och andra fossila källor kan förmodas vara tämligen konstanta. Att nedbrytningen av metan i troposfären är årsmånsberoende är helt och hållet mitt antagande, men då det inte finns någon annan förklaring är det sagt med ett litet leende – variationen har inget annat uppenbart samband (fig 2.2b).
  Tyvärr missade jag att påpeka att metanet ökar med någonstans mellan 6-34 Tg per år (tab 6.8), vilket även det visar att metan inte är stort problem, utan långvarig klimateffekt står främst att finna i tillförsel av fossilt kol till den lilla kolcirkulationen, med tillägget att koldioxid har en avtagande uppvärmande effekt med ökande halt i lufthavet.

  Hälsningar
  Göran Rudbäck

 42. 42
  Docent Göran säger

  @ Göran Rudbäck:

  Jag uppskattar verklig er etiskt försvarbara hållning i den djuruppfödning och slakteriverksamhet som ni organiserar hos Norrbete och verksamheten verkar ju också ’gå runt på något sätt’. Ni verkar ju förstås inte bli ”feta på kuppen” och tydligen får ni väldigt mycket muskler men om detta nu kan bero på att ni alla som du själv bär omkring era kritter på ryggen kan man förstås undra 🙂

  När jag nu la min beställning om tre lådor, på ben, inälvor och kött, hos den medlemmen som jag brukar köpa från kunde han inte leverera förrän i slutet av december och visste heller inte om det var någon annan hos er som kunde göra det. Detta antyder en viss efterfrågan på era köttvaror – roligt!

  Nå – jag klarar mig ett tag på det feta lamm som min frys just nu är full av och det är synd att överge en leverantör vars varor man har blivit mer än nöjd med.

 43. 43

  @ Göran Rudbäck:
  Stort tack för artikeln i Land och för ett argument som tar udden av den sjuka kodebatten. Fortfarande ställer jag mig frågan, vad du menar med begreppet ”årsmånsberoende”?

  Sedan undrar jag om du räknar in markbundet plogad och harvad kol i det korta kolkretsloppet eller det fossila. Till sist undrar jag även om kolhydrater kan anses hämtade från jorden och bidra till kolkretloppet?

  Tack för ditt arbete på alla plan! Du är en hjälte vilket som!

 44. 44

  Årsmån är den variation i livsbetingelser som uppstår mellan två år vilka som helst. Till dessa varierande livsbetingelser kan räknas; temperatur, nederbörd, solstrålning, vind, atmosfärens sammansättning, havsströmmar, näringstillgång, konkurrens (inklusive predation), sjukdomar samt fördelningen av dessa betingelser och deras förhållande till varandra. Alltså inte bara hur mycket av var och en av dem som uppträder under ett år, utan även vid vilken tidpunkt och med vilken intensitet. Uttrycket är gammalt och väl etablerat inom agrara näringar. Det beskriver samlad erfarenhet om varierande förutsättningars påverkan på livet. Det är inte vetenskapligt definierat, men hänvisas till även i vetenskaplig text.

  Citat från
  https://sv.wiktionary.org/wiki/%C3%A5rsm%C3%A5n

  (Ska erkänna att jag inte heller kände till ordet)

 45. 45

  @ Molle:
  Glasklart! Tack!
  Jag är för gammal, jag orkar inte googla (ecosia) längre 🙂

  Jag kan gengälda med en fantastisk nyvaknad urkunskap för oss trottoarvandrare. En älg älskar barken av Ask. Om man lägger ut asksly på olika platser i skogen så ser man var älgen rör sig och skalar av barken, som den älskar. Sen lägger man regelbundet asksly där, så älgen vänjer sig vid att få godis där. Sedan när älgjakten börjar, så sätter man sig bara och väntar. Visst är Människan underbar! Jag håller med brorsan, älgkött ska inte blandas, inte de två första veckorna i alla fall. Man får äta fettet bredvid!

 46. 46
  Konsument i Sverige säger

  Ibland är det lätt att påverka som konsument. Vi måste fortsätta med det!
  https://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmland/varmlandska-mjolken-slut

  ”De värmländska mjölkdrickarna har gått loss i butikshyllorna. Nya Värmlandsmjölken är så poppis att mejeriet inte har mjölk så det räcker. ”

  Heja!

 47. 47
  Konsument i Sverige säger

  Konsument i Sverige Skrev:

  Ibland är det lätt att påverka som konsument. Vi måste fortsätta med det!
  https://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmland/varmlandska-mjolken-slut
  ”De värmländska mjölkdrickarna har gått loss i butikshyllorna. Nya Värmlandsmjölken är så poppis att mejeriet inte har mjölk så det räcker. ”
  Heja!

  https://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmland/snart-kommer-den-varmlandska-mjolken-till-butikshyllorna

  ”Från och med måndag ska det gå att köpa mjölken som kommer från åtta värmländska bönder. ”

 48. 48
  Göran Rudbäck säger

  @ Docent Göran:
  Tack för ditt stöd! Norrbete är på gång att ändra lite i sitt arbete att för att få bättre kontakt med våra kunder och göra er mer delaktiga i det vi gör.

 49. 49
  Göran Rudbäck säger

  @ Georg W:

  Tack!

  Begreppet årsmån har du fått förklarat, jag tog tyvärr för givet att begreppet är mer allmänt än vad det är.

  Min uppfattning är att det kol som är tillgängligt för liv tillhör den lilla kolcirkulationen, dit hör då kolet i marken men även torv hör dit. Kort sagt, det kol som kan påverkas av istider tillhör lilla kolcirkulationen.
  Kolhydrater är ju energibärare för allt liv, så de hör till lilla kolcirkulationen.

 50. 50
  Konsument i Sverige säger

  Ibland är det lätt att påverka som konsument. Vi måste fortsätta med det!
  https://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmland/varmlandska-mjolken-slut
  ”De värmländska mjölkdrickarna har gått loss i butikshyllorna. Nya Värmlandsmjölken är så poppis att mejeriet inte har mjölk så det räcker. ”
  Heja!

  https://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmland/snart-kommer-den-varmlandska-mjolken-till-butikshyllorna
  ”Från och med måndag ska det gå att köpa mjölken som kommer från åtta värmländska bönder. ”

  Lokala mjölkbönder sopar banan med Arla:
  https://www.expressen.se/gt/lokala-mjolkbonder-sopar-banan-med-arla/
  ”På Ica Kvantum i Säffle har Wermlands mejeri sålt åtta gånger mer mjölk än Arla sedan mjölken lanserades den 2 november.”

 51. 51
  Konsument i Sverige säger

  Uppdrag granskning:
  https://www.svt.se/ug/se-program/uppdrag-granskning-avsnitt-11-1

  Del 11 av 16. Vi granskar vad som hänt sedan programmet om Arla och den svenska mjölkkrisen som sändes i våras.

 52. 52

  @ Konsument i Sverige:
  Undrar hur det känns att vara de 72%, Arlabönderna nu. De var så stolta över sitt företag en gång i tiden, med all rätt.

  Nu få de höra en styrelsemedlem slå fast att en bonde är en bonde och de konkurrerar på lika villkor. Som tyska och danska gmobönder! Den linjen viker inte Arla ifrån förrän varje svensk mjölkgård gått till kronofogden, med gigantiska skulder.

  Det är viktigt att alla människor förstår att det är bara mjölken, grädden och ekoprodukter från Arla som är svenska och bär den röda arlakon på paketet. Alla varor från Arla som bara är märkta med det gröna arlaloggan har företaget tillstånd att använda dansk och tysk gmo-grädde i, utan begränsningar och oredovisat. Drick endast mjölken från Arla.

  Samtidigt verkar det som om helgens massiva antiköttkampanj i DN.se, helt kom av sig. Nu går det nästan inte att hitta artiklarna och debatten verkar ha kommit av sig. Det brukar vara hundratals som kommenterar i DN. Men inte nu. Karin Bojs får rejält med pisk av vetenskapsfilosofer. För det är bara en förvirrad och obildad människa som hävdar att det inte finns något rätt eller fel. Behöver vi klassificera våra motståndare så är de vegetariska värdenihilister. Vilket betyder att de tar utgångspunkt i att kött är dåligt och bygger vetenskapliga teorier och hypoteser, utifrån det.

 53. 53
  Docent Göran säger

  Det finns entusiaster och entreprenörer som drivs av hoppet om en mindre förgiftande livsmedelsproduktion i framtiden- så ock i Trollhättan. Det idealistiska företaget Vingaland har är hög profil och satsar bland annat på permakultur och ekologisk odling i största allmänhet.

  https://www.vingaland.nu/foretaget

  Det handlar framför allt om grönsaksodling men detta hindrar inte att man är också positiv till animalisk produktion som sker i samklang med de ekologiska principerna. När jag talade med den entusiastiske entrepenören som driver företaget, Michael Rokvist, för ett tag sedan och berättade om att jag hade demonstrerat mot Monsanto i Göteborg påpekade han lakoniskt ”Ja – Monsanto är ju den ’lede fi’!”

  Man driver en liten butik i ett centralt beläget hus, Stranna, i centrum av Trollhättan där man kan köpa produkter från deras egen odling och ekologiska varor av olika slag. Igår besökte jag dom och köpte flera knippen av deras fantastiska vitlök och köpte också ett flak med ekologiska ägg från en större producent i Trollhättan.

  I Stranna driver man också en vegetarisk restaurang. Jag frågade föreståndarinnan igår varför de inte också kunde servera någon kötträtt med garanterat gräsbetat kött men då vore det förstås inte längre en vegetarisk restaurang påpekade hon. Det kändes inte som om hon var fientligt inställd till köttätande och det kändes bra. Annars tenderar vi till att se en absolut antagonism mellan LCHF och de som förespråkar vegetariska alternativ.

  Skulle det inte gå att förena LCHF och veganrörelsen i kampen mot ett giftfritt samhälle?

  I kväll anordnar man ett föredrag som handlar om GMO som jag tänker lyssna på och då tänker jag också ta upp frågan om det går att förena våra krafter. ”LCHF och vegetarianer går ’hand i hand’?” Det ska bli intressant att höra vilka synpunkter som dyker upp.

 54. 54
  Konsument i Sverige säger

  De sista mjölkbönderna… SR Tendens
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/644090?programid=3381

  ”De svenska mjölkbönderna är i djup ekonomisk kris på grund av vikande priser på världsmarknaden. Fyra till fem svenska mjölkbönder lägger ner varje vecka. Vissa går över till köttdjur men många lägger ner helt och med det blir också framtiden för det öppna åkerlandskapet allt mer oviss. ”

 55. 55
  Konsument i Sverige säger

  Byn som stöttar sina mjölkbönder… SR Tendens
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/644132?programid=3381

  ”Polcirkelns Lantgård i Juoksengi är ett av de få jordbruk med mjölkkor som överlevt de senaste åren i Övertorneå. De fick stöd från byborna som köpte aktier i gården och nu drivs gården som aktiebolag.”

 56. 56
  Konsument i Sverige säger

  SR Verkligheten i P3:
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/655684?programid=3052

  Mjölkbonden Malin: ”Vi har snaran runt halsen”
  Malin Gustavsson, 24, var med när 20.000 lantbrukare sprutade hö och kastade ägg på kravallpolis i Bryssel. Varför? Och varför väljer hon att bli bonde när fem mjölkbönder i veckan lägger ner?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa