David Iggman – en ung fettforskare

Han skrev en artikel i Läkartidningen 2011. En jämförande behandlingsstudie mellan mättat fett och rapsolja. Han fann vissa skillnader i blodfettvärden.
En beskrivning av honom på Lt Dalarnas hemsida. På Uppsala Universitets hemsida.
Ulf Risérus är hans huvudhandledare på Klinisk Nutrition i Uppsala.
Aktuell artikel i Dalademokraten.

Nu har han forskat på blodfettvärden, och andra surrogatvariabler. Sedan återstår att visa att omättade fetter även ger en bättre hälsoprognos, i hårda ändpunkter, sjukdom och död. Det har inte lyckats visas tidigare. Snarare tvärtom. Särskilt har den fleromättade omega-6-fettsyran solrosolja visats ge ökad inflammationsbenägenhet och ökad risk för cancer och hjärtsjukdom.

 

Comments

 1. 1

  I dalademokraten står det

  ”en högre andel linolsyra i underhudsfettet var kopplad till en bättre blodsockeromsättning (insulinkänslighet) såväl som minskad dödlighet bland 70-åriga män.”

  Vem vill ha Omega 6 fetter inlagrat i underhudsfettet? Det härsknar ju snabbare och kan inte vara bra för hälsan. Kroppen tillverkar inte själv sådana fettsyror och vi behöver endast några gram per dag av Omega 6 och Omega 3 för att tillverka hormoner och annat som behövs.

 2. 2
 3. 3
  LCHF-Bengt säger

  Den här forskaren har en helt annan åsikt om de vegetabiliska oljorna, speciellt efter stekning.

  En kommentar från forskarna:
  Experternas rekommendation är att helt enkelt bannlysa alla vegetabiliska oljor – som också finns i bakverk som bröd – och att använda sig av andra alternativ istället.

  https://kurera.se/har-ar-basta-fettet-att-steka-i-och-fettet-du-ska-undvika/

 4. 4

  Denne David Iggman är ett mysterium! Det blir inte bättre av att han heter Georg i mellannamn. Kan det vara så att denne unge man siktar på en karriär i Livsmedelsverket och är deras påläggskalv?

  Han låter så ärlig och uppriktig, men verkar inte ha ett enda rätt. Han ska vara Doktor nu om han klarade att försvara sin avhandling, den 21 augusti. Hur kan man försvara alla dessa vansinniga påståenden? Klarade han sin disputation så lever vi vanliga dödliga i en farlig värld. Där kriminalitet är ett litet problem.

 5. 5

  @ LCHF-Bengt:

  Citat från din länkade artikel:

  – Folk har berättat för oss hur hälsosamma fleromättade alternativ som majsolja och solrosolja är. Men när du börjar leka med dem och utsätter dem för stora mängder energi i stekpanna eller ugn, genomgår de en komplex serie kemiska reaktioner som istället resulterar i stora mängder giftiga föreningar, uppger brittiska tidningen Express

  Är det inte så man behandlar oljorna vid margarintillverkningen?

 6. 6

  Att uteslutande titta på blodfettsvärden är tyvärr lite att söka under gatlyktan. Dessutom gav ju den ökade andelen fröoljor största sänkningen av HDL – det forment goda kolesterolet. Kunde ha varit intresant att se hur inflammationsmarkörerna förändrades!
  Triglyceriderna minskade, vilket var positivt, men den effekten får man vid lågkolhydratkost också, plus att förhållandet LDL/HDL går åt rätt håll.

 7. 7
  LCHF-Bengt säger

  Dessa oljor är ju helt främmande vätskor för människor. Skulle vi anpassat vårt mag och tarmsystem på 100 år? Vilket trams, och folk går på det utan att fundera överhuvudtaget.

 8. 8
  LCHF-Bengt säger

  Ett svar på artikeln finns nu på DD, Tumme upp på det.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa