Effekten av blodtryckssänkning

Artikel i Dagens Medicin.

I studien Sprint som jämförde blodtryckssänkning till 140 resp 120, systoliskt, visade att 1 dödsfall kan undvikas per 90 individer på 3 år, om man behandlar mer intensivt.
Då får man beakta att medicinering ner till sådan låg nivå innebär ganska mycket biverkningar, till exempel yrsel. Sen har man de olika medikamenternas separata och interaktionsbiverkningar.

Själv skulle jag gladeligen nöja mig med ett blodtryck på 140.

Intressanta fynd i studien var att man inte såg skyddseffekt på stroke, som brukar anges mest utslagsgivande för blodtrycket.
För de njursjuka sågs ingen vinst av intensivare blodtryckssänkning. Njurarna brukar anges ha särskilda nyttoeffekter av lägre blodtryck. Bland de njurfriska såg man ett sämre utfall vid kraftigare blodtryckssänkning.

 

Comments

 1. 1

  Vilken medicin man än hör talas om eller brukar själv, verkar vara ett vågspel med livet som insats.
  Peter Götzsche och hans gelikar borde få större uppmärksamhet inom läkar- och den ännu oberoende forskarkåren, så att vinstintressena som finns i att behandla symptom/surrogatmål/Big Pharmas marknads- och lönsamhetsmål kläs av till sista tråd och visas i all sin nakenhet och förnedring.
  Den enda av de piller jag tar, som Götzsche skulle välja själv mot förhöjt blodsocker, är Metformin. Kändes ju tryggt i allt det övriga eländet.
  Blodtrycket? Ja, 132/78 senast efter en stunds vila. 1 st. 8 mg Atacand/candesartan bidrar kanske till det liksom min liberala LCHF-kost och en del inte alltför hård motion.

 2. 2

  Uppdatering av vad jag skrev på KD:
  Eftersom små oxiderade LDLpartiklar direkt orsakar förkalkningar i blodkärlen och därmed försämrad elasticitet och högre blodtryck slår man bäst några flugor i samma smäll genom att bara öka intag av gamla naturliga mättade fetter, och därmed starta en kedjereaktion: Med mer mättat fett blir man mätt fortare (1) , så att kolhydratsintaget börjar sjunka (2). Oxidation av LDL-partiklar minskas då (3) dels genom att de blir större och dels genom ökat upptag av antioxidanter som tas upp betydligt bättre med mer fett i kosten.
  Sedan kan man ”turboladda” genom att undvika nästan alla omega-6 oljor eftersom man då slipper att dessa lättoxiderade fetter härsknar i kroppen och blir kladdiga och fastnar i blodådror som förkalkas och höjer blodtrycket…
  Omega-6 fetterna kom in i LDL-kolesterolen genom att de byggdes in pga för mycket omega-6 i kosten.
  Ersätt sedan kolesterolmätning med apoB och apoA och gläds!
  Naturlig LCHF alltså. Ingen höjdare för pillertrillare och skräpmatsproducenter.

 3. 3
 4. 4

  Blodtryckssänkare, särskilt hos äldre, innebär risk för fallolyckor. Kanske man som äldre patient har sämre koll på hur man tagit sin medicin, kanske tar man då ett piller extra, eller så har blodtrycket sjunkit av sig självt utan att medicinen tagits bort. Resultaten blir ofta att det snurrar till då patienten reser sig upp och hen faller och bryter lårbenshalsen. En sådan händelse är det bara 40% som överlever 20% blir aldrig helt återställda och kan återvända till eget boende.
  Binjurarna har en viktig funktion hos oss att via kortisol se till att blodtrycket till hjärnan inte sjunker när vi reser på oss. Vid binjureutmattning hinner kroppen inte med att kompensera för lägesförändringen och det ”svatnar” lite för ögonen. Äldre människor har säkerligen inte samma alerta hormonsystem, som vi lite yngre.

 5. 5
  Lchf-Bengt säger

  Studien avbröts i förtid. Det låter skumt. Kan det bero på att njurarna eller andra biverkningar inte syns så tydligt än?

 6. 6
  Lchf-Bengt säger

  Själv har jag sänkt mitt blodtryck från ca 145/90 till idag 100/ 65 med hjälp av strikt LCHF och en racercykel, utan biverkningar.

 7. 7
  Docent Göran säger

  Denna gräns på 140 påminner mig om mitt besök hos den beryktade kardiologen för två år sedan och som efter att ha jobbat stenhårt på att reta upp mig och mätte trycket precis när han lakoniskt hade konstaterade att han hade lyckats i sitt företag (Jag märker att du är irriterad på mig!) lyckades komma över den magiska gränsen på 140. Då kunde skriva ut blodtryckssänkare utan problem även om han visste att jag aldrig skulle ta medicinen.

  Att jag skriftligen hade meddelat honom i förväg att mitt blodtryck i vila stadigt låg på 110/60 var han fullständigt ointresserad av.

  Bara jag tänker på honom stiger mitt blodtryck och är nu uppe i 124/74.

 8. 8

  @ Docent Göran:
  Det är nog inte blodtrycket i sig som är farligt. Med tillräckligt vitamin C och åtföljande starkare ådror
  kan man nog även idag ha råd att bli arg och se det stiga temporärt till ”100 + åldern” !
  Men som sagt, SLVs älskade växtfetter är det nog viktigt att hålla sig långt borta från.

 9. 9
  ulf pohl säger

  Är inte det systoliska trycket (det högre) ganska ointressant eftersom det i vanliga fall hela tiden anpassar sig till aktuell belastning (även den psykiska)? Det diastoliska är ju mycket mer stabilt och säger väl samtidigt betydligt mera. Jag använder mig av kombinationen: Moderat LCHF (med en hel del rotfrukter!), Omega3, C,D samt en del andra tillskott. Det har medfört en stadig vilonivå på ca 110/60 sedan flera år tillbaka. Vid belastning kan det systoliska trycket öka rejält medan det diastoliska knappt rör sig nämnvärt.På 7 år har nu alla mina tidigare metabolt betingade besvär försvunnit. Tycks fungera ypperligt.

 10. 10

  Mycket intressant information tycker jag. Du nämner ”en del andra tillskott” och jag blev så nyfiken eftersom jag själv kommit på samma kombination som du med omega 3, vitamin D och C samt lagom LCHF för att må bra. Vad kan mer stödja ett sunt blodtryck? @ ulf pohl:

 11. 11
  Nisse Hult säger

  Hej Annika

  Vad tycker du och alla andra om detta fett analys inslag ?

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=6240835

 12. 12
  Lchf-Bengt säger

  @ Nisse Hult:

  Jag gör ungefär tvärt om, undviker lätthärsknande omega 6 fettsyror.

 13. 13
  Nisse Hult säger

  @ Lchf-Bengt:
  Samma här men många påverkas säkert av ett sånt inslag, hörde senast idag samma sak på Ekot kl 14:00, försöker hitta en länk till inslaget.

 14. 14
  ulf pohl säger

  @Anna P.
  De övriga kosttillskotten är: Spirolina, chlorella (sedan ca 1 år, har ersatt magnesiumtabletter), nyponpulver (mot artroser, funkar), MSM samt kolloidalt silver då och mer vid behov (länge sedan sist). Dessutom kokosfett i morgonkaffe,tandputs och deodorant kokosfett, bikarbonat, mintolja, potatismjöl e. arrowrot). Utöver det är jag insnöad på rotselleri, morötter, rödbets- och havtornsjuice samt det som växer vilt i skogen i form av bär och svamp. För att få tag i gräsbeteskött väljer jag gärna lamm annars mycket viltfångad fisk.

 15. 15
  Lars Henrik säger

  Off Topic men mycket glädjande tycker jag 🙂

  Kostfonden får närmare två miljoner till IBS-studie

  Fantastiska nyheter. Nyligen satsade Kostfonden 600 000 kronor på en utvärdering av kolhydraters roll vid IBS (magsmärtor), som kommer att drivas av forskaren och dietisten Stine Størsrud vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Tillsammans med Størsrud har Kostfonden sökt anslag om 1 940 000 kronor från Skandias forskningsfond. Glädjande nog har forskningsfonden beslutat att bevilja det anslaget, vilket innebär att IBS-studien nu är fullt finansierad. För varje 100 kronor som har donerats till Kostfonden, går nu alltså 400 kronor till viktig kostforskning. En bra ränta tycker vi!

  Läs mer: https://www.kostfonden.se/kostfonden-far-narmare-tva-miljoner-till-ibs-studie/

 16. 16
  I Like Neil Young säger

  Bevare mig väl.Det var det värsta jag läst på länge.Stackars Norge – vi får hoppas nån grävande journalist gör allvar av förslaget i denna tråd.

  https://www.vitamincfoundation.org/forum/viewtopic.php?f=3&t=12191

 17. 17
  Docent Göran säger

  I Like Neil Young Skrev:

  Det var det värsta jag läst på länge.Stackars Norge

  Jag håller verkligen med. Samma vitaminkrig pågår dock även i Sverige vad jag har förstått.

  Ordet ”fascist” har ofta missbrukats som glåpord när man vill påpeka att någon tar till ”härskarmetoder” för att hindra någon från att gå emot det som myndigheterna dikterat. Egentligen betyder fascism att industriintressena öppet omfattas av staten och där all demokratisk opposition mot denna politik motarbetas med våldsmedel om hot nu inte räcker.

  När det gäller utvecklingen i vårt samhälle idag ser jag samma odemokratiska utveckling och repressalier förekommer förvisso när man som samhällsindivid tänker självständigt och med sitt förnuft går emot industriintressena. Annika är väl ett typexempel på sådan repressalier.

  Var gränsen mellan repressalier och våld går är diskutabelt.

 18. 18

  @ ulf pohl: Tusen tack för din information!

 19. 19

  Det här är OT, men ändå värt att fundera över:

  https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/11/16/svenskarna-allt-mer-overviktiga/?a=1&#comments

  Vi svenskar blir allt mer överviktiga. Folkhälsomyndigheten har publicerat resultaten av en enkät. Glädjande nog rapporterar svenskarna att de röker mindre än förut, men ingen har såvitt jag förstått frågat om snusningen!

 20. 20

  Erling Skrev:

  men ingen har såvitt jag förstått frågat om snusningen!

  Där hade jag fel, det var Dagens Medicin, som inte uppmärksammat frågan. Av kvinnorna röker 14% och av männen 12%, men för snusning var siffrorna 4% för kvinnorna och 19% för männen. Sammantaget stod alltså 18% av kvinnorna och hela 31% av männen för tobakskonsumtionen. Vi har alltså inte nämnvärt minskat vårt tobaksberoende, bara omstrukturerat den.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa