Hälsosam mat

Krönika av docent Göran SjöbergProfessor Göran Sjöberg

De flesta av oss LCHF-are är övertygade om att den mat vi äter har en väldigt stor betydelse för vår hälsa medan den traditionella skolmedicinen hävdar att vad vi äter inte har någon större betydelse för vår hälsa eftersom maten ändå bryts ned till sina elementära beståndsdelar i matsmältningsapparaten innan näringen sedan tas upp i blodomloppet.

En diabetiker som fått synen tillbaka, återfått känsel i fingrar och tår och dessutom blivit av med all övervikt och detta redan efter något år på en kost utan kolhydrater och fått tillbaka sin hälsa utan att ta några mediciner över huvud taget har lätt att börja tvivla på att det medicinska etablissemanget vet vad de talar om när de uttalar sig om maten och vår hälsa. Näringslära tas tydligen bara upp under någon dag i den mångåriga läkarutbildningen så den näst intill totala okunnigheten inom läkarkåren är därför kanske inte är så konstig.

Har man börjat intressera sig för hur vi påverkas av de olika ämnen vi får i oss öppnas faktiskt en helt ny kunskapsvärld. Det räcker med att man får klart för sig hur extremt små mängder av vissa kemikalier kan ha rent förödande konsekvenser för vår hälsa för att dra igång ett sådant intresse. Ofta är det genom miljökatastrofer man i efterhand till slut lyckas få igång kritisk forskning och som sedan avslöjar vilka gifter som ligger bakom katastroferna. Dioxiner är idag ett av de mest kända miljögifterna och en enda droppe i tjugofem tankvagnar lär vara tillräckligt för att ge en hormonpåverkan, och myndigheterna avråder därför kvinnor som tänker skaffa sig barn att äta fisk från Östersjön. Dessutom får den fisken inte längre säljas i Europa.

Det säger sig själv att de kemikoncerner som framställer dessa kemikalier har väldigt lite intresse av någon kritisk forskning och motarbetar därför efter förmåga att sådan forskning får några forskningsanslag. Den kvinnliga miljöforskare, Theo Colborn, som startade forskningen kring dioxinerna blev kraftigt motarbetad i början av sin karriär men forskningsresultaten blev till slut så övertygande att det inte längre gick att förneka uppenbara fakta. Detta förnekandets mönster går ständigt igen och man kan undra hur mycket som oavbrutet sopas under mattan av uppenbara affärsintressen och som ännu inte kommit fram i dagsljuset. Det borde förstås vara så att företagen först skall bevisa att deras produkter är ofarliga innan de får släppas ut på marknaden och vad jag förstår är detta en princip som fortfarande tillämpas i Europa men inte i USA. När det gäller frihandelsavtalet, TTIP, lär detta vara en svår förhandlingsnöt att knäcka.

Jag läser nu hos Mercola om hur förnekandets starka krafter i USA har lyckats driva igenom att GMO-produkterna inte ens ska få märkas så att kunderna kan se att de köper en sådan produkt trots att tydligen 94 % av amerikanarna är för en sådan märkning. Inte ens delstaterna har nu längre rätt att kräva sådan märkning av varorna efter att ett lagförslag klubbades igenom. Intressant är att det nu istället är de naturliga produkterna som ska bevisa att de INTE är GMO-produkter. Hela tiden gäller en omvänd bevisbörda till konsumenternas nackdel och den myndighet som ska skydda miljön i USA, EPA, har fått sina anslag kraftig minskade under ett antal år i följd.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/08/11/labeling-gmo-foods.aspx?e_cid=20150811Z2_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20150811Z2&et_cid=DM82171&et_rid=1070404138

I Europa krävs fortfarande GMO-märkning och jag har svårt se hur ett frihandelsavtal skulle kunna fungera om det inte ens går att påvisa att de varor som sedan fritt kan flöda in från USA är GMO-varor. Det kommer kanske gå på smygvägar som med den GMO-soja som nu kommer in som djurfoder till Europa.

Det är nog ingen tillfällighet att forskare som klart visat på hälsofarorna med GMO har angripits på de mest infama sätt och frågan är förstås, som med dioxinerna, hur långt en hälsokatastrof kan tillåtas breda ut sig innan våra ”hälsovårdande” myndigheter verkligen gör något åt saken.

 

 

 

Comments

 1. 1
  Kjell Holmsten säger

  Tack för en utmärkt krönika Göran!

  Skoletablissemanget går nu på alla fronter till attack mot folks hälsa och välbefinnande. Att äta naturlig och så mycket som möjligt giftfri föda är livsavgörande för oss och vår avkomma. Den artegna födan som vi LCHF:are äter är en spark i skrevet mot etablissemangets ”kostråd”. Till sist är det ändå immunförsvaret som måste hållas i trim och det har stor hjälp av naturlig föda, som på ett så gott det nu går, naturligt sätt klarar detta. Men som jag ser det från min horisont så är de för vår avkomma det absolut viktigaste och framförallt livsavgörande att upplysa om barnvaccinernas fara. Att barn idag före 4 månaders ålder vaccinerats med allehanda giftcocktails är ett stort brott mot mänskligheten enligt mitt sett att se på saken. Detta skadar immunförsvarets svar på de gifter vi utsätts för. I den mycket känsliga uppväxande åldern är immunförsvarets beredskap och inskolning starkt uppknutet/kontrollerat av moderns antikroppar, enzymer m fl viktiga och livsavgörande ämnen, till sist är det moderns immunförsvar som står för barnets skydd mot sjukdomsframkallande och skadliga ämnen. Att då som skolmedicinen idag gör vaccinera med ”antikroppar”? kvicksilver, aluminium m fl gifter till en cocktail som via direkt kontakt i blodbanan försvagar eller i värsta fall blockerar immunförsvarets arbete. GMO och övriga miljögifter spär på denna cocktail under uppväxtåren. Ett då redan försvagat, blockerat och vilselett immunförsvar klarar inte den ökade anhopningen av gifter varför vi i framtiden kommer uppleva ett stort antal svårlösta sjukdomar som Ebola? Malaria? insektsburna smittorisker m fl svåra epidemier som virus och resistenta bakterier. Mot allt detta kommer fler vacciner att utvecklas och mänsklighetens immunförsvar är därmed helt i händerna på skurkar som inte skyr några som helst medel för att öka farten för att minska våra överlevnadsmöjligheter.

  Framtiden ser allt annat än ljus ut för tillfället.

 2. 2
  Göran Jansson säger

  Intressant verkligen Göran ,

  Själv har jag gjort hälsoresan med LCHF se’n 2009.
  Då , i juli 2009 , gick jag bedrövad hem som nyinflyttad i Gamleby från Vårdcentralen med 210/160 i tryck , konstaterad hjärtsvikt med ”vänstersidigt Schenkelblock” och hade bara ett kilo kvar till hundra .
  Fick vila sex ggr på de 600 meterna hem.

  Nu återställd från detta

  Men , jag har en knölig psoriasisartrit . Har ätit maxdos av Metotrexat + kortison .
  För ett år sedan kunde jag inte ens dra upp plastringen till min Levaxinburk utan hjälpmedel.
  När jag inte fick resultat slutade jag medicinera .

  Men , jag gjorde ”steg två” . Mkt inspirerad Av Annika Dahlqvist och Mark Sissons blogg .
  Såg en intervju av Kostdoktorn av honom . Hans idéer måste ha bäring ! Räcker att se honom !

  Äter det senaste året bara riktig, riktig mat . Sprättägg från hönor som har hektar att leta mask occh gräs . Färs från utegrisar , nöt-d:o från gräsbetade kor .
  Fet Nordsjöfisk . Billigt och gott .

  Vildfångad fryst Stillahavslax. Finns på ICA , billigare än de norska broilerlaxarna .
  Har hittat Irländsk , gräsbetat smör på Lidl , billigare än Arla
  Äter Tranbär , böngroddar , surkål .

  Köper ”Kung Markatta Virgin Kokosolja” från ICA . Under halva priset mot nätet/hälsokost .

  Dricker bara vatten ur min Anna Kanna . Tar bort insektsgifter , tungmetaller m.m
  Passar i kylskåpsdörr’n . Kallt och friskt vatten.

  https://www.vitavera.se/category.html/vattenrening-dafi-kolfilter-vattenkanna

  I dag är jag helt återställd , även från artriten . Har kunnat återuppta mitt gitarrspelande , kan vrida på huv’et i korsningarna när jag kör .
  Kort och gott : Jag har fått livet åter och är piggare vid 69 års ålder än när jag var femtio !
  Minst !

  Saknar bara en sak , att kunna dela med mig !!

  Göran i Gamleby

 3. 3
  Docent Göran säger

  @ Göran Jansson:

  Roligt att läsa om din hälsoresa!

  Som du satsar jag själv i samma ålder också på bred front genom att undvika den mat man tror kan vara skadlig. Dessutom tar jag en del kosttillskott och framför allt stora doser naturlig E-vitamin (1600 IU) som jag inbillar mig nu håller min instabila kärlkramp helt i schack.

  Det där med vattenrening tror jag också kan vara värt att prova.

 4. 4

  @ Docent Göran:
  Tack Göran…tänkvärt som vanligt.
  Du skrev: ”Hela tiden gäller en omvänd bevisbörda till konsumenternas nackdel och den myndighet som ska skydda miljön i USA, EPA, har fått sina anslag kraftig minskade under ett antal år i följd.”
  I en annan tråd där jag skrev om Monsanto angav jag:
  ” Monsanto har lyckats lobba fram en lag (Monsanto protection act), som signerades av Barack Obama i april i år och ger Monsanto juridisk immunitet mot all kritik och ekonomiska krav för skador som företaget orsakar”
  Man verkar alltså vara medveten om vilka risker man utsätter människor och miljö för och för att undvika att behöva ta av vinstmarginalerna vid en ev. ersättningsprocess, så lyckas man få någon slags ”diplomatisk immunitet” oavsett vad man ställer till med.
  Om det vore någon rim och reson på dessa galenskaper borde EPA få ökade anslag istället.

 5. 5

  Tack för fin artikel och kommentar. Hoppas att dessa ord sprider sig riktigt mycket. Sorgligt är situationen i dag. Stora pengar och industrier styr. Det är inte i deras intresse att folk skulle vara friska; tvärtom, desto mera sjuka desto bättre. Nya hela tiden dyrare behandlingsmetoder.

  Det kräver, att vi individuella människor vaknar till verkligheten och börjar välja rätt.

 6. 6

  MANIPULERAD VETENSKAP

  ”Det vetenskapliga systemet har blivit kapat. Nyligen offentliggjorda interna dokument som Läkemedelsvärlden gått igenom visar hur läkemedelsföretag har förvandlat den vetenskapliga publiceringsprocessen till effektiv marknadsföring.” – slut citat härifrån.

  Så etablissemangets evidensbaserade vetenskap och den s k fria forskningen är ju ej så mycket att ”hänga i julgranen”, tyvärr tyvärr… 😥

  Men allt som har en början har ett slut – och den bortre parentesen för detta tycker jag kan börja skönjas – tack vare ej minst dr Annika Dahlqvist.

 7. 7
  Göran Jansson säger

  @ Docent Göran:

  Tack för svaret!

  Det med E-vitamin har gått mig förbi. Låter mycket intressant.
  Måste googla det.

  Vad vore man utan dator?
  Förmodlingen ute mer i skog och mark.

  Allt har två sidor, även livet kanske. Den andra sidan skjuter man framför sig.
  Förr eller senare får vi se vad som är på andra sidan. :0)

 8. 8
  Kjell Holmsten säger

  Ett exempel på vad vacciner orsakar för skador hos barn mfl: ”Enligt forskaren Aristo Vojdani, professor i neuroimmunologi, kan stress, infektioner, miljögifter och kemiska tillsatser i maten skada ett matsmältningsenzym (DPP IV) som påverkar kroppens immunreglering och som behövs för nedbrytningen av gluten och mjölk. Det ger då inflammation i tunntarmens slemhinna med dålig matsmältning samt vitamin- mineral- och blodbrist som följd. Det här sker ofta i tysthet och under många år, innan symtom visar sig i form av magsmärtor, gasbildning, illamående, diarré/förstoppning, viktpåverkan, muskel- och ledvärk, trötthet, hyperaktivitet, depression och humörsvängningar.” Slut kommentar AV.
  Den ökade Lactos- och Gluten intolerans som idag eskalerar är alla orsakade av störningar i tarmsystemet. Vacciner anser jag är den största boven i detta drama. Från norr till söder vaccineras barn från 3-4 månader. Den miljöpåverkan som ser mycket olika ut i våra olika landsändar vore intressant att göra en studie på. Vaccinationstäckningen ser i och för sig olika ut med tanke på stad och land men detta är nog något som etablissemanget inte vill röra vid med sina vita fingrar.

 9. 9

  @ Göran Jansson:
  Hittar något matnyttigt om e-vitamin så är jag tacksam för info. Har själv inte lyckats hitta något som jag bedömer som dess viktighet för gemene man att man måste äta e-vit i form av kosttillskott.

 10. 10
  Docent Göran säger

  jala Skrev:

  @ Göran Jansson:
  Hittar något matnyttigt om e-vitamin så är jag tacksam för info. Har själv inte lyckats hitta något som jag bedömer som dess viktighet för gemene man att man måste äta e-vit i form av kosttillskott.

  Du kan leta på den här hemsidan.

  https://orthomolecular.org/resources/omns/

  Tidigare har jag hittat mycket information där men inte just nu – de borde finnas någonstans.

 11. 11

  @ Docent Göran:

  Tackar för en intressant och nyttig länk.Jag har inte betvivlat e-vitaminets nyttighet och kan säkert vara bra att ta som tillskott för vissa under särskilda tillfällen.Jag kan däremot inte se att det skulle vara nödvändigt för gemene man att intaga som kosttillskott.

 12. 12
  Anders Olson säger

  Vitamin E i höga doser, enligt forskarbröderna Shute mfl, har framförallt egenskaperna att motverka blodproppbildning, men även andra positiva effekter. Tar själv 2×1000 IU och handlar via iHerb dessa, som också innehåller alla 4 tocopheroler, vilket enligt Shutes är väsentligt:

  https://www.iherb.com/Healthy-Origins-E-1000-120-Softgels/7039

  Den länk som beskriver detta :

  https://www.enerexusa.com/articles/new_old_findings_on_unique_vitamin_e.htm

  //

 13. 13
  Docent Göran säger

  @ jala:
  @ Anders Olson:

  Jo – Shute behandlade 50 000 hjärtpatienter med framgång och och det var när jag läste den bok han skrivit om saken som jag själv satsade just på E-vitamin och jag har idag väldigt lite känningar av någon kärlkramp så jag ’inbillar’ mig att denna dramatiska hälsoförbättring kan bero på dessa 1 600 IU varje dag. Men tydligen försöker myndigheterna i Europa förbjuda försäljning av så stora doser vitaminer – av omtanke om hjärtpatienterna?

  Tack för länken til iherb förresten!

 14. 14

  <
  Varför äta kosttillskott när man äter den enda rätta kosten LCHF?

  Kurre Kurt

 15. 15
  Lchf-Bengt säger

  @ Kurtan:

  Ibland räcker inte strikt LCHF för att bota krämpor, och då är kosttillskott ett alternativ. Här finns mycket att upptäcka, tex jag själv har mycket bra resultat med C-vitamin mot bla förmaksflimmer.

 16. 16

  Tycker jag fått svar på mina funderingar, tack alla som hjälpt till.

 17. 17

  Är det verkligen sant? En dags utbildning i näringslära!!! Detta är inte riktiga läkare.

 18. 18

  @ Lchf-Bengt:

  Hur kan du skilja LCHF-kostens verkan från C-vitaminets verkan?

  Kurre Kurt

 19. 19
  Lchf-Bengt säger

  Kurtan Skrev:

  @ Lchf-Bengt:

  Hur kan du skilja LCHF-kostens verkan från C-vitaminets
  verkan?

  Kurre Kurt

  Jag har försökt lösa mitt hjärtproblem utan mediciner i 5,5 år nu och då har den stora förbättringen kommit efter tillskott av C- vitaminet sista halvåret.
  Men jag kan ju ha fel, men just nu är min hälsa väldigt bra, och då är tillskottet inte skadligt iaf.
  En annan effekt jag märkt sista halvåret är att blodcirkulationen i fingrar och tår numer är bättre än på många år.

 20. 20
  Docent Göran säger

  Martin Gustavsson – Vetenskapliga partiet Skrev:

  Är det verkligen sant? En dags utbildning i näringslära!!!

  Ärligt talat har jag inte ’forskat’ i denna fråga men det är den uppfattning jag fått.

  Däremot vet jag att den engelske läkaren Dr. Malcolm Kendrick (har en intressant blog) har påpekat att de tydligen bara fick en enda föreläsning om näringslära under sin läkarutbildning i England och i så fall ligger ju Sverige ’långt före’ med en hel dag.

  Att läkare får svära den HIppokratiska eden i de Anglosaxiska länderna är mot denna bakgrund faktiskt ett hån med tanke på att Hippokrates förespråkade att ’Låt maten vara din medicin och medicinen din mat!’ om jag nu kommer ihåg detta rätt. Den andra delen av Hippokrates lära var att ’Först av allt inte skada patienten!’ och den nuvarande medicinförskrivningen är därför också ett hån mot detta ’budord’.

  Idag hälsade jag på en vän som just skrivits ut från neurologen på vårt lasarett efter en misstänkt stroke och då till min förskräckelse fått med sig både statiner och Trombyl – här finns bara inget förnuft. Detta är i mina ögon en ren skam! Trombyl leder till stroke och statiner till nervskador! Om jag trodde på någon Gud skulle jag be till honom om hjälp mot detta medicinska vansinne som pågår.

 21. 21
  Anders Olson säger

  Det stämmer nog tyvärr bra att utbildningen inom kost är ”försumbar”. För ca 9 år sedan hade man, enligt uppgift, på Sahlgrenska 8 timmar. En god väns dotter läste då till läkare.
  Vad gäller Trombyl så tillhör väl det inte det värsta, eftersom det i princip är ca 1/4 TREO, som ju lär ha en viss blodförtunnande effekt, dock förmodligen försumbar med aktuell dos.
  Det vore nog betydligt bättre om de skrev ut Rödbetsjuice och naturligt Vitamin E.

 22. 22
  Docent Göran säger

  Efter en god natts sömn fick jag nu på morgonen en uppdatering från Mercola. Jag prenumererar på hans nyhetsbrev och Mercola är väldigt flitig i sitt företag och tar upp mat och alternativmedicin i ofta väldigt väl genomarbetade inlägg.

  Den senaste bloggen hos Mercola handlar nu om Alzheimer och om de allt starkare kopplingarna man har sett inom forskningen mellan denna sjukdom och mängden socker i kosten. Även sömnens stora betydelse för att förhindra uppkomsten förklarar han övertygande. Detta tycker jag är väldigt intressant och klargörande.

  Allt tycks vara kopplat till alltför höga halter av insulin tillsammans med den omdiskuterade insulinresistensen hos våra olika celler. Det hela tycks vara en enda stor ond cirkel. Hjärnans celler använder som bekant normalt socker som sitt bränsle men med alltför stora blodsockerhalter havererar cellens mekanismer och de höga halter av insulin som detta ger upphov till har här en stor inverkan på detta haveri och sockret driver som bekant upp insulinnivåerna.

  Nyckeln till förståelsen av Alzheimer ligger tydligen i att insulinet göra att proteiner bildas och som sedan troligen ’klistras’ ihop på grund av de höga blodsockerhalter, helt enkelt ’karamelliserade proteiner’, och somsedan fastnar i alla blodkärl för att kroppen inte kan transportera bort dessa hopklibbade proteiner. Det bildas plack och ådror sätts igen och då fungerar inte hjärnan på ett vettigt sätt och man blir så småningom dement. Borttransporten av proteinerna sker under den rofyllda sömnen och det är därför som en sådan är så viktig och förklara varför all stress som stör denna sömn är så skadlig för den mentala hälsan.

  Kort sammanfattat kan man säga att hjärnan behöver socker som bränsle men för mycket av det ’goda’ gör att den klibbar ihop.

  Jag är idag väldigt öppen för alternativmedicin eftersom den tycks fungera klart bättre än skolmedicinen när den arbetar med själva orsakerna till våra sjukdomar och att alternativmedicinen därför hjälper till att förebygga och till och med bota eller kanske man ska säga att hjälpa kroppen att hjälpa sig själv till hälsa. Det absolut bästa med alternativmedicinen är det inte finns några allvarliga biverkningar med behandlingarna till skillnad mot den traditionella skolmedicinen med alla sina fantasifulla behandlingar där biverkningarna ofta är rent fasansfulla som t.ex. vid by-passoperationer av olika slag.

  Även hos alternativmedicinen ser jag dock problem, även om jag är övertygad om att den alltid är ofarlig, och det är när den blir alltför fantasifull och framförallt när den blir så fantasifull att den utmanar den mest grundläggande fysik och kemi som jag själv känner till.

  När Mercola t.ex. försvarar idén om att vatten som har ’virvlats’ eller utsatts för högt tryck har hamnat i ett annat och högre ’energitillstånd’ med undergörande verkan på vår hälsa vill jag egentligen bara gråta. Sådana generella påståenden sprider i mina ögon ett rent löjes skimmer över alternativmedicinen och förstör därmed mycket av vad som är så bra med alternativmedicinen i övrigt eftersom dessa fantasifulla delar på rent sakligt naturvetenskapliga grunder så otroligt lätt kan tillbakavisas vilket inte är möjligt med det mesta övriga inom alternativmedicinen.

  För mig är detta som att hela tiden köra mot rött ljus och sedan kategoriskt försvara att man inte kör mot rött ljus. Jag tycker detta är så väldigt tråkigt för jag är helt främmande för alternativet att kasta ut barnet med badvattnet.

 23. 23

  Jag tycker att denna passar in under trådens överskrift.
  https://www.lifezone.se/kost/fett/forskning-om-smor-som-alla-bor-lasa/

 24. 24

  Docent Göran Skrev:

  En dags utbildning i näringslära!!!

  Javisst, men så länge de främst får lära sig dumheter är är det ju bättre ju mindre utbildning de får. Indignationen skall inte gälla omfånget utan innehållet.

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  @ 24 piltson:
  Nä, det jag själv mest minns från kostinformation från läkarutbildningen, redan på 70-talet, var att mättat fett är farligt för hjärtat.
  Den informationen kan man ju lika gärna vara utan.

 26. 26

  @ Annika Dahlqvist:
  I den omedelbara familjekretsen finns en som numera är klinikchef eller dylikt. Hennes sätt att utfodra sina barn tydde inte på grundläggande insikter, men sånt kan man ju bara antyda i en diskret bisats nån gång.

 27. 27

  @ Annika Dahlqvist:
  Kanske ”Näringslära för högskolan” inte används inom läkarutbildningen? Tar mer än en dag att läsa, vilket isåfall är bra.

  Den logik om mättat fett som där gäller berörde jag på sid. 203 i ”Kulinaria”. Det gäller upplagan från 2006, i tidigare upplagor saknades detta krumsprång Är dagens studenter så vakna att de kan slå ned på sådan vilseledning?

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  @ 27 piltson:
  Jag har inget minne av vilken kurslitteratur vi hade i näringslära då på 70-talet.

 29. 29

  Hälsosam kost och dess fördelar.
  Låt oss alla glädjas över Christinas framgångar med sin ALS.
  https://fethalsa.wordpress.com/2015/08/13/hur-gar-det-for-christina/

 30. 30
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 19 Lchf-Bengt:
  Jag blev nyfiken betr Cvit och även Evit (högre upp i tråden) för att stärka hjärtat. Hur mkt Cvit tar du Lchf-Bengt?

  Jag har nyligen blivit diagnosticerad med Paroxysmal Atrial Fibrillation – och även Severe Mitral Regurgitation (..with severely dilated left atrium). Högra delen av hjärtat är helt normalt. Har genomgått en mängd olika undersökningar under de senaste veckorna ..lungor på måndag.

  Specialisten vill operera i höst men, eftersom jag lever med SLE sedan många år, är jag inte säker på att jag vill genomgå open heart surgery ..i alla fall inte än. Är avigt inställd till sjukhusvistelse öht – speciellt med tanke på kemikalier i sjukhuskost och mediciner. Jag lär dessutom behöva ta Warfarin och Beta-blockers ..för resten av livet!

  Praktiskt taget allt i mitt hushåll är ekologiskt sedan flera år, SLE-symptomen ’lyser med sin frånvaro’ och jag mår så otroligt mkt bättre efter att ha jobbat med min hälsa i flera år. Därför var det en otrevlig överraskning att detta med hjärtat dök upp (..trodde jag hade dålig kondition ..eller att SLEn gjorde sig påmind) ..fast besvären har förstås legat där i bakgrunden sedan mkt länge.

  Jag tar redan D3, MSM, Serrapeptase, KS-huttar, B12, råhackad vitlök, surkål och några andra kosttillägg.

  Tack förresten för denna och andra intressanta krönikor och kommentarer – läser ’allt’.
  Ursäkta min ngt off topic kommentar – försökt att hålla den kort ..men 🙂

 31. 31
  Docent Göran säger

  Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

  Jag blev nyfiken betr Cvit och öven Evit (högre upp i tråden) för att stärka hjärtat.

  Min ’forskning’ kring hjärtbesvär sedan jag tackade nej till by-passoperation för 16 år sedan och även till alla (normalt minst 5 stycken olika) hjärtmediciner har lett mig fram till just naturlig E- vitamin (1600 IU) men även C-vitamin (jag tar 6 gram askorbinsyra per dag) kan vara bra istället. I alla fall har jag idag väldigt lite besvär med hjärtat och min tidigare kärkramp. Idag har jag klättrat omkring på taket som en ekorre och sågat, spikat och travat tegelpannor även om jag har klara fysiska begränsningar på grund av min tidigare infarkt som inte vara att ’leka med’.

  Just nu sitter jag och smuttar på ett glas rödvin vid en liten grilleld i trädgården när det nu skymmer och detta är nog bra för att minska stressnivåerna till en minimum. Jag är idag övertygad om att det framför allt är stressen som stökar till hjärtats aktiviteter.

  Allt som därför stärker den del av det autonoma nervsystemet som lugnar ned hela nervsystemet, dvs. det parasympatiska systemet, alltså ’må bra’ delen, och motverkar den stress som dras igång av den andra delen av det autonoma systemet, det som av någon outgrundlig anledning kallas det sympatiska systemet (’flight or fight’).

  Jag har nyligen läst en intressant forskningsrapport som hävdar att hjärtinfarkter inte beror på igensatta kranskärl utan inträffar när aktiviteter i det parasympatiska systemet gått ned till noll och en del av hjärtmuskeln helt enkelt får ’nervfel’ och upphör att fungera. Detta tror jag på just nu, inte minst för att det stämmer i mitt eget fall där samtliga kranskärl är mer eller mindre blockerade och då borde jag egentligen enligt gängse medicinsk uppfattning vara en sedan 16 år ’död man’. Det sorgliga i mina ögon är att de som är hjärtspecialister idag knappast har en susning om hur det hela ligger till. Framför allt är de inte intresserade av några alternativa teorier utan för dem är det hela istället ’business as usual’.

 32. 32
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Tack Docent Göran för så snabbt och hoppfullt svar.

  Min tankeverksamhet var ngt paralyserad första veckan efter beskedet om operation (i juli), eftersom hjärtspecialisten hade sagt att det var enda möjligheten till överlevnad. — Vid närmare eftertanke förstod jag ju att det är hans sätt att se på det hela – det enda han känner till.

  Såvitt jag vet finns det inga blockeringar i kärlen ..men ska på fler undersökningar. — Jag äter redan en bra ekologisk kost och i vilket fall vill jag prova med lämpliga kosttillägg och annat ’naturligt’ i första hand. Ska öka på mitt C-vitamin och E-vitamin intag, så får vi se hur det går.

  Jag har alltid arbetat efter principen att hälsoproblem bör ’anfallas från alla håll’ s a s och tror att man behöver arbeta med den fysiska kroppen såväl som med våra mentala och känslomässiga delar. Har just börjat läsa The Healing Code (Alexander Loyd, PhD, ND med Ben Johnson, MD, DO, NMD) – som jag hörde talas om för flera år sedan – men först nu blev det av att skaffa den.

  Tack igen för svar. 🙂

 33. 33
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Glömde tillägga att författarna till The Healing Code har samma sätt att se på stress och hälsa som du nämner i din kommentar Docent Göran. Jag förstår detta mkt väl – och kan praktiskt taget sätta datum på när mitt hjärta började att ’stänga ner’.

  Ja, vi behöver låta stressen rinna bort – och att sitta i skymningen med ett glas rött låter som bra ’medusin’ (i lagom dos) – ska genast anamma det. Det finns förstås en hel del vi kan göra för att undvika att blodet klumpar sig.

 34. 34
  LCHF-Bengt säger

  @ Mayne Sundewall Hopkins:

  Jag gjorde en sådan öppen operation på mitt hjärta, och botade hjärtats dåliga pumpfunktion. Tyvärr började mina flimmerproblem istället. Även jag skulle äta alla blodtrycksmediciner livet ut, men bestämde att jag skulle prova en alternativ metod istället. Strikt LCHF och motion. Nu 5,5 år senare är mitt blodtryck 100/ 65 och 45 i vilopuls,

  Det här med tillskott är svårt, jag äter 5000 D-vit vintertid, och sen lagt till ett eller två andra tillskott, bara för att veta hur de påverkar mig. Testade E-vit men på mig blev flimmren fler i antal så dessa vitaminer passade inte mig. Som med allt annat så gäller det att prova sig fram tror jag.
  Stress är riktigt negativt,

  C-vit dosen har på mig varit som Docent Görans ca 6g per dygn, som tas under hela dagen.
  Jag testade min dos genom att ta ett gram per halvtimme tills magen säger ifrån, då minskade jag mängden med 2 gram per dygn. Sen kan du behöva minska dosen igen efter någon vecka, när magen börjar bli orolig igen, allt beror på hur mycket gifter eller annat skräp kroppen innehåller.

  På tuben finns många föreläsningar, sök på vitamin C

 35. 35
  Docent Göran säger

  LCHF-Bengt Skrev:

  Jag gjorde en sådan öppen operation på mitt hjärta, och botade hjärtats dåliga pumpfunktion. Tyvärr började mina flimmerproblem istället.

  Vad jag har förstått drabbas många (30 % ?) som hjärtopereras efteråt av just av flimmer som är ett ’problem’ med instabila nervsignaler i hjärtat. Det säger sig självt att när man skär i hjärtmuskelaturen så skadas också nerverna som styr det intrikata muskelarbetet i hjärtat.

  Jag träffade faktiskt en erfaren hjärtkirurg för ett tag sedan som just hade doktorerat på hjärtflimmer och nervsignalerna i hjärtat och därför var det oändligt sorgligt för mig att konstatera att han bara inte hade en ’susning’ om stressens betydelse för dessa signaler och förhållandet mellan de parasympatiska och det sympatiska delarna av det autonoma nervsystemet för uppkomsten av hjärtinfarkter. Antagligen hade han gjort för många by-passoperationer och slutat fundera på grundläggande frågor.

  Detta bekräftar förstås bara det jag redan känner till angående ’doktorerandet’. Doktoranden gräver normalt ned sig på djupet i en specifik frågeställning och ifrågasätter knappast de grundläggande doktriner inom ämnesområdet. Det gör ju inte ens professorerna och sådana doktorander är därför, för att uttrycka det milt, exceptionella och blir då normalt utkastade från institutionen där de ska doktorera.

 36. 36
  Sven Erik Nordin säger

  Vet inte om alla känner till professor Göran Petersson på Chalmers. Enligt min uppfattning har han en underbart klargörande analys om detta med olika slags fetter i födan. Men eftersom jag inte är kemist, så kanske jag har missbedömt honom. Annars betraktar jag hans föreläsningar (som finns på nätet) som små pedagogiska mästerverk i all sin enkelhet. Av hans texter kan man t.ex. läsa dessa två:

  https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_155237.pdf

  https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_130971.pdf

 37. 37

  Det här hör inte hit, men har avgjort med vår hälsa att göra och intas via munnen:
  https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/08/13/forskare-vill-ha-lagre-snusskatt/

  Jag tycker naturligtvis att tobaksrökning är ytterst farligt, dessutom farligt för nära och kära. Dock är snus inte alls ofarligt och dessutom ännu mera infernaliskt vanebildande. De här fiorskarna kan inte ha vägt in de metabola effekterna av tobaksanvändning. Vad kan de ha för relationer till Swedish Match?

 38. 38

  Erling Skrev:

  Jag tycker naturligtvis att tobaksrökning är ytterst farligt, dessutom farligt för nära och kära.

  Jag tycker att övermått ( = mer än ca 20 %) av socker och kolhydrater i kosten – och på tok för lite av animaliskt fett och ekologiskt vegetabiliskt fett av typ kokosolja och olivolja – är ytterst farligt.

  Skulle alla som i övermått röker, snusar, alkoholar osv – över en natt sluta med det – så skulle det ytterst marginellt påverka sjukvården.

  Skulle alla som i övermått stoppar i sig socker och kolhydrater – över en natt sluta med det – så skulle sjukvården bli en krisindustri – i meningen akut brist på patienter.

  Jag tycker att det är viktigt att Wi slutar med att sila mygg och svälja elefanter.

 39. 39
 40. 40
  Docent Göran säger

  Sven Erik Nordin Skrev:

  Annars betraktar jag hans föreläsningar (som finns på nätet) som små pedagogiska mästerverk i all sin enkelhet.

  Detta håller jag verkligen med om. Det ruskiga är att hans solida kunskap om fetter aldrig har lyfts fram i den offentliga debatten vad jag känner till men han tillhör förstås inte det medicinska etablissemanget.

 41. 41

  @ jala:
  Tack, förvirringen ökar, men jag såg i alla fall att snusare kunde få infarkt och stroke och dog oftare av det. Diabètes typ 2 fanns med som dosberoende samband, vilket indikerar förhöjd låggradig inflammation och påskyndande av insulinresistens.

 42. 42
  Kjell Holmsten säger

  En intressant artikel om missbruk och varför man missbrukar. Svaret? är inte som ni tror.

  https://www.newsner.com/2015/03/den-verkliga-anledningen-till-missbruk-har-upptackts-men-det-ar-inte-vad-du-tror/

 43. 43

  @ Kjell Holmsten:
  Utifrån enstaka exempel kan generaliseras till ”allmängiltighet”. Mkt förrädisk metod.
  (induktion på fikonspråk). Därav visdomsordet: Undantaget prövar regeln. Dvs här har vi ett
  undantag: varför, hur uppkommer det ? Hur kan det ”tolereras” ?

  ex mkt sociala, massor m kompisar – och missbrukare – som ändå gick under:
  (jfr tesen i din länkade artikel)
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Lennart_H%C3%A4ggroth
  https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/article10626641.ab
  https://www.dn.se/livsstil/reportage/akerstrom-och-vreeswijk-som-pappor/
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Jack_Kerouac
  osv

  Broder Kjell,
  Svaret är – tror jag -ofta just som vi tror – och det har en biologisk grund.

 44. 44
  Docent Göran säger

  Kjell Holmsten Skrev:

  En intressant artikel om missbruk och varför man missbrukar. Svaret? är inte som ni tror.

  Ja – det var intressant läsning.

  Uppenbarligen lever vi i en värld av smalspåriga medicinska myter och detta verkar gälla de flesta av våra ’diagnoser’ men där de psykiska toppar det smalspåriga tänkandet inom medicinen. Läkemedelsbolagen hävdar att det vid psykisk sjukdom ’bara’ är frågan om några slags kemiska obalanser i hjärnan som lätt korrigeras med deras psykiska preparat medan det i själva verket, som den artikel du länkade till påpekade, är frågan om att de sociala relationer i grund och botten har havererat för den som blivit psykiskt sjuk och sådana haverier ’botas’ knappast med några piller utan botas genom att den sociala biten ordnas till, helt enkelt orsak och verkan. Tar man bort orsakerna försvinner oftast symptomen.

  De flesta som tänker till det minsta inser förstås att det ligger till på detta sätt men föredrar att stoppa huvudet i sanden.

 45. 45
  Kjell Holmsten säger

  Olle: Du lämnar länkar från ej tillförlitliga källor, visst det ser bra ut med Aftonbladet men jag aktar mig för att läsa sånt? Varför, jo de följer alltför okritiskt etablissemangets teorier om psykisk sjukdom som biologisk? Var i biologin finns felen? Det är omöjligt att få fram ett biologiskt test som kan påvisa psykisk sjukdom. Och kom inte dragandes med endorfiner och allt vad det heter som inte går att påvisa heller! Efter några år så är den vetenskapliga kyrkan inne på ett annat spår, med nya förhållningssätt inom denna sk. vetenskap?
  Jag har träffat missbrukare som alls inte är ensamma, tror vi ja. Ensamheten kan finnas där med att känna att ingen tycker om mig, ingen vill prata med mig, ingen bryr sig om mig, men självklart finns det variationer i detta. Alla missbrukare kommer inte från denna ensamhet. Men till slut leder missbruket till ensamhet, det är då svårigheterna börjar och det blir svårare att komma ur missbruket om inte den sociala biten finns som hjälp! Att som du gör Olle, medvetet eller inte lägga in ord som ”enstaka, generalisera, fikonspråk, undantag, tolereras”. Menar jag försöker blanda bort korten för att förvilla så att man inte själv skall ”se” det uppenbara, nämligen att din ”vetenskap” inte alltid har rätt om någonsin den har det. Vetenskap har blivit en religion där dyrkarna kräver att följarna skall vara rättrogna.
  Den lite nedlåtande tonen i slutet visar på synen på dem som är som ateister.
  ”Det är inte biologin, det är miljön” som formar oss!

 46. 46
  Rolf Löfgren säger

  Tack Göran för en intressant artikel.

  När det gäller vatten och dess möjligheter tror jag att vår kunskap är väldigt liten.
  Jag läste böckerna ”Det levande vattnet” av Olof Alexandersson och ”Vattnets dolda budskap” av Masaru Emoto och det har lett till min tro att vatten kan bära logisk information, samt att vatten kan kommunicera med andra vatten utan direkt kontakt.

  Nyligen läste jag en teori att homeopati fungerar med hjälp av programmerat vatten (jag hittar inte länken just nu) och genom detta förklarar en verkan som inte grundar sig på kemiska molekylers verkan. Med tanke på kritik av homeopati för dess utspädning.

  Begreppet skalarfält kan ev ha betydelse i detta.

 47. 47

  med Aftonbladet men jag aktar mig för att läsa sånt? Varför, jo de följer allt för okritiskt etablissemangets teorier om psykisk sjukdom som biologisk?

  svar: därför att de är med alla sina brister – ändå rapporter fr ”verkligheten” – den i brist på bättre
  människors egen erfarenhet

  Kjell Holmsten Skrev:

  Det är omöjligt att få fram ett biologiskt test som kan påvisa psykisk sjukdom

  stämmer det ? vidhåller du det ?

 48. 48
  Docent Göran säger

  @ Rolf Löfgren:

  Tack för att du uppskattar min krönika!

  När den gäller min tro på den mest grundläggande fysiken och kemin är den svår att rubba.

  Jag tror t.ex att atomer existerar vilket inte var en självklarhet för så där 150 år sedan. Dessutom tror jag att jorden är rund vilket inte heller var en självklarhet för gemene man för några hundra år sedan för att nu inte tala om min tro på att jorden cirklar kring solen och att det inte är solen som snurrar runt jorden en gång per dygn för att den går upp på morgonen och ned på kvällen.

  Detta kanske kan låta lite ’raljerande’ men när man som jag har studerat den mest grundläggande tillståndsfysiken med tillhörande termodynamik med allt vad detta innebär är det väldigt svårt för mig att backa tillbaka och anamma krafter mellan vattenmolekyler som är av för mig helt okänt atomärt ursprung.

  Jag ska inte gå in på några djupare detaljer men det är ett faktum att de polära krafterna som verkar mellan vattenmolekylerna på grund av de två väteatomernas (H2O) vinkelläge i molekylen gör att vattenmolekylerna orienterar sig i förhållande till varandra och detta är också orsaken till att vattenmolekylerna vid 4 grader är mest intimt förenade och att vattnets täthet därför då är som högst och därför lägger sig på botten på sjöarna på vintern.

  Däremot bryts dessa svaga polära bindningar mellan vattenmolekylerna ständigt på grund av den termiska rörelsen hos molekylerna och dessa brytningar av bindningar som då sker gör det med en nästan ofattbart hög frekvens. Det är för övrigt denna ständiga brytning av alla bindningar mellan atomer och molekyler som gör att vi har ett så kallat vätsketillstånd till skillnad mot det fasta tillståndet där molekylerna är låsta i förhållande till varandra.

  Om man därför rör om i vatten stör man självfallet den lokala orienteringen mellan molekylerna men när den mekaniska rörelsen i vattnet avstannat stabiliserar sig sedan de polära vattenmolekylerna åter i förhållande till varandra inom en mycket liten bråkdel av en sekund enligt min nuvarande uppfattning och då finns det heller ingen extra energi lagrad i vattnet annat än den temperaturhöjning som själva den mekaniska omrörningen gett upphov till.

  Detta resonemang är helt i enlighet med den mest grundläggande termodynamiken som jag nu känner till den och tror man inte på den kan man i mina ögon lika gärna tro på evighetsmaskiner.

  Det är förstås alltid roligt att spekulera om ny termodynamik och ’övernaturliga’ fenomen men jag tror med Annika att vi på hennes blog klarar oss bra med den traditionella naturvetenskapen. Därför har vi tidigare kommit överens om att diskussioner om övernaturliga fenomen, dvs. sådan som inte stämmer med den allmänt accepterade naturvetenskapen, lämpligen tas upp på andra bloggar. Vår uppgift är hos Annika, som jag ser det, framför allt att påvisa och diskutera hur denna naturvetenskap missförstås och missbrukas på det skamligaste sätt av det medicinska etablissemanget.

 49. 49
  Rolf Löfgren säger

  En länk om Masaru Emoto och hans iskristaller:

  https://www.masaru-emoto.net/english/water-crystal.html

 50. 50

  @ Rolf Löfgren:

  Ett problem med Emoto är ju att han inte klarar av ett riktigt vetenskapligt test. Hur gärna man nu vill TRO på hans påståenden.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Masaru_Emoto

 51. 51

  Man ska väl inte svära i kyrkan, men eftersom tråden handlar om hälsosam mat vill jag anmäla en bokrecension i läkartidningen. Boken heter Mat och hälsa, skriven av våra storfavoriter Tommy Cederholm och Elisabet Rothenberg.

  https://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Kultur/recensioner/2015/08/Valmatad-bok-for-hela-sjukvarden/

 52. 52
  Docent Göran säger

  @ Erling:
  Intressant med nya böcker i ämnet!

  Men när jag nu läst recensionen kan jag inte frigöra mig från tanken att boken möjligen följer medicinsk konsensus kring hur maten fördärvar vår hälsa, dvs att vi äter för mycket och rör oss för lite. Jag kan ju ha fel, för du antyder att vi LCHF-are gillar dessa författare, men ingenting i själva recensionen antyder att författarna utmanar den ’gängse bilden’. Insulinresistens, sockersug och det metabola syndromet nämns t.ex. inte men detta kanske ändå behandlas i boken.

  Du kanske kan läsa boken och göra en egen utvärdering här hos Annika.

 53. 53
  Kjell Holmsten säger

  @ Stefan:
  Nu är jag ju inte sånn? Och jag menar det? Men läs detta visst är det kul! Tänk om jorden är platt?

  https://wakeup-world.com/2015/08/14/examining-the-recent-rise-of-the-flat-earth-movement/

 54. 54
  Kjell Holmsten säger

  @ olle holmqvist:
  Olle vill du ge dig tid att läsa detta även om det är en organisation som du som jag ogillar. Men ibland har även de något vettigt att säga: https://www.kmr.nu/pressrel_2015_05_15-nu-faller-psykiatrins-teori-om-den-kemiska-obalansen.htm

 55. 55
  Docent Göran säger

  Kjell Holmsten Skrev:

  Efter några år så är den vetenskapliga kyrkan inne på ett annat spår, med nya förhållningssätt inom denna sk. vetenskap?

  Som jag ser det är det faktiskt så att den ’vetenskapliga kyrkan’ faktiskt inte håller på med någon vetenskap av den naturvetenskapliga typ jag själv är bekant med. Tvärtom missbrukar de denna naturvetenskap å det grövsta.

  Kjell Holmsten Skrev:

  Vetenskap har blivit en religion där dyrkarna kräver att följarna skall vara rättrogna.

  Jag tillhör nog ’dyrkarna’ av naturvetenskapen men inser att läkemedelsindustrin har tagit denna vetenskap som sin gisslan och som sagt missbrukar den å det grövsta. För mig är naturvetenskap det som förklarar verkligheten på ett övertygande sätt och det gör knappast det som läkemedelsbolagen presenterar i sina publikationer via köpta professorer.

 56. 56
  Rolf Löfgren säger

  @ Stefan:
  Jag litar inte på Wikipedia när det gäller kontroversiella ämnen. Jag har sett många exempel på friserade skrivningar av skeptikerrörelsen.

  Emoto är värd att studera noggrant från källorna.

 57. 57
  Docent Göran säger

  Rolf Löfgren Skrev:

  Emoto är värd att studera noggrant från källorna.

  Kan vi inte föra denna diskussion på någon annan blog – ämnet har ju inte så mycket med hälsosam mat att göra?

 58. 58

  Tobias på kostdoktorns Forum (ett mycket användbart ställe om man ej räds sanningen) gav mig den här länken.
  https://max.se/sv/Maten/Fettbokslut/

 59. 59

  @ jala:
  På vilket sätt för Max fettbokslut pucken framåt?

 60. 60

  Kanske med din hjälp Nisse, vad vet jag.

 61. 61

  @ Rolf Löfgren:
  Här hittar du lämpligt ställe för närmare bekantskap med Emoto.

  https://forum.kostdoktorn.se/topic/7237-emotos-dolda-meddelanden-i-vatten/

 62. 62

  @ Nisse:
  Eftersom Görans krönika handlar om hälsosam mat så tyckte jag att länken platsade här.

  ”Vi vill göra snabbmaten hälsosammare genom att minska på fettet”
  Intressant att höra kommentarer på deras försök att vara hälsosammare.

 63. 63
  Docent Göran säger

  Nisse Skrev:

  På vilket sätt för Max fettbokslut pucken framåt?

  Ja, det kan verkligen fråga sig efter att ha läst deras lista.

  Nyckelhålsmärkningen som de nu stoltserar med är erkänt en katastrof för vår hälsa idag. LCHF-are som knappast ansluter sig till innehållet i Maj-Lis Hellenius predikande måste ta oss för pannan när vi inser att Max tillsammans med henne verkar vara minst 50 år efter sin tid inom kostvetenskapen. Ja, det hela luktar faktiskt 50-tal.

  Det var trist att läsa hur Max nu går åt helt fel håll.

  För några år sedan blev vi faktiskt glatt överraskade när vi hittade Max Low-Carb hamburgare där brödet ersatts med ett stort salladsblad och provade dem några gånger. Vi tyckte att dessa var bra alternativ när vi var på resande fot men idag håller de enligt vår senaste erfarenhet nästan på att bli oätliga av någon anledning. Kan detta bero på att man med mycket industriellt manipulerande på något sätt har lyckats pressat det mesta av det nyttiga och goda mättade fettet ur köttet?

  Enligt listan skryter de med att de lyckats få ned andelen mättat fett till 10 % i sina produkter men om de dessutom har gjort detta genom att ersätta det mättade fettet med fleromättade växtoljor, som med sitt omega-6 driver på inflammationsnivåerna i våra sjuka kroppar, bidrar Max verkligen efter förmåga till vår tids galopperande hälsokatastrof.

  Och där ju detta som har varit det ständiga dilemmat med lågfettslinjen. Tar man bort fettet ur maten blir den nästan oätlig och då är man tvungen att söta det hela för att maten ska gå ned. Nina Teicholz har i sin bok, The Big Fat Surprise, visat hur man under årens lopp har vridit och vänt på denna fråga inom matindustrin. Den boken kanske vore något för Max att studera men kanske även för jala om jag nu inte missförstått jala.

  och eventuellt tillsatt omega-6 växtoljor istället?

 64. 64

  @ Docent Göran:
  Jag kan trösta dig med att du har missförstått.

 65. 65
  Docent Göran säger

  Docent Göran Skrev:

  Kjell Holmsten Skrev:

  Efter några år så är den vetenskapliga kyrkan inne på ett annat spår, med nya förhållningssätt inom denna sk. vetenskap?

  När jag nu tittar tillbaka på kommentarerna så misstänker jag missförstod dig om du med ’den vetenskapliga kykan’ inte syftade på den etablerade vetenskapen inom den ’medicinska tron’, som jag antog i min svarskommentar, utan syftade på organisationen ’Scientologerna’ och den rörelse har jag själv inte så mycket till övers för utom möjligen för att den klart har visat på den riktigt sjuka verksamhet som pågått och pågår inom psykiatrin med rötter i 30-talets Tyskland. Detta tycker jag dock Robert Whitaker, i sin bok ’Mad in America’, gör på ett mycket mer övertygande och framför allt mer nyanserat sätt.

  Den ’medicinska’ behandlingen av psykiskt sjuka människor är och har verkligen varit ruskig i mina ögon och en av mina tidigare studenter är idag faktiskt så ’botad’ av dessa behandlingar att hoppet om hans fortsatta deltagande i vårt samhälle nu är helt borta.

  Nu är detta lite vid sidan av ämnet för denna tråd men för att återknyta till ämnet står det alltmer klart idag att just hälsosam mat kan förbättra tillståndet hos människor med psykiska problem.

 66. 66

  Docent Göran Skrev:

  du antyder att vi LCHF-are gillar dessa författare

  Du missade nog min ironi. Jag tror inte att boken kommer med några nya sanningar.

 67. 67

  Hälsosam mat löser mycket mer än psykisk ohälsa, det har vi sett otaliga exempel på.

 68. 68
  Docent Göran säger

  Det slår mig nu hur lätt det är att missförstå kommentarer när det man säger inte är tydligt formulerat.

  Jag har själv blivit ’missförstådd’ när jag använt mig av ’underförstådda budskap’ och detta ligger naturligtvis i all ironi. Läsaren kan helt enkelt tror att det som författaren säger också är det han verkligen menar.

 69. 69

  @ jala:
  Fettbokslutet kan även vara ett försök att locka kunder att fortsätta äta skräpmat och flytta focus
  från sockret & transfetter till annat samt att försäljningssiffror kanske börjar dala lite när fler & fler
  börjar fatta saker och aktivt gör val för att må bättre, men även en ny sida i boken om landet hyckleri dvs Sverige

 70. 70

  @ Nisse:
  Den biten begrep jag redan från första stund jag såg bokslutet. Max är avhandlad på Forum.
  https://forum.kostdoktorn.se/topic/7236-max-fettbokslut/

 71. 71

  Docent Göran Skrev:

  När den gäller min tro på den mest grundläggande fysiken och kemin är den svår att rubba.

  Det är kanske lite senkommet i diskussionen, men jag har skrivit om vatten på min blogg.

  Mvh / Erik Edlund

 72. 72
  Docent Göran säger

  @ Erik Edlund / MatFrisk Blogg:

  Ja – det var en alldeles utmärkt sammanfattning av vattnets egenskaper. Jag förstår att du är väl insatt i termodynamiken vilket knappast utmärker de officiella förespråkarna av ’kostvetenskapen’.

  Frågan om vattnets extraordinära egenskaper, som är ’fantastiska’ i sig och in mina ögon därför knappast behöver några andra egenskaper som går utöver den etablerade naturvetenskapen, dök tidigare upp bland kommentarerna på den här tråden och då försökte jag efter bästa förmåga avstyra metafysiska fördjupningar, som inte hör till ämnet i min krönika, med min betydligt enklare sammanfattning av vattnets egenskaper än din.

  Det verkar i mina ögon dock finnas en nästan oemotståndlig dragning hos många av oss som sett igenom lurendrejeriet inom medicin och kostvetenskap till att också ifrågasätta den mest grundläggande fysiken och kemin. Detta är begripligt men om sådana ifrågasättande får ta alltför stort utrymme inom LCHF-rörelsen är min uppfattning att ett kraftigt löjes skimmer lätt sprids över oss från dom som är ordentligt insatta i naturvetenskapen. Själv anser jag att LCHF bygger på ’sund’ naturvetenskap.

 73. 73

  @ Docent Göran:
  Eftersom denna tråd som handlar om ”Hälsosam mat” tänkte jag fråga om hur du ser på resistent stärkelse (RS)

  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10468/LCHF-guiden-till-resistent-starkelse.aspx

  Jag förordar sedan många år LCHF och har tidigt uteslutit majoriteten av kolhydrater i min kost, jag var dessutom nöjd med att LCHF fungerade, men samtidigt uppfattade jag att det rådde oenighet på HUR LCHF fungerade, att jag sedan ville förstå komplexibiliteten har du läst tidigare.
  Jag har på senare tid börjat tvivla på att man kategoriskt skall fördöma alla kolhydrater då det kan vara så att just RS har en, för kroppen, nyttig funktion

  Eftersom du är sansad och har, i mitt tycke, en förklaringsförmåga som gör saker lättbegripliga så skulle jag gärna vilja få läsa din (och även andras) syn på saken.

 74. 74

  Kjell Holmsten Skrev:

  Tänk om jorden är platt?

  Kjell – tänk om jorden Terra är ett ihåligt klot ?

 75. 75

  dels Lasse P Skrev:

  …vilja få läsa din (och även andras) syn på saken.

  Kolhydrater kännetecknas dels av de ingående enkla sockerarterna (monosackarider) och hur de binds samman. De som har snabbast inverkan på oss är de som antingen är obundna eller så ”löst” sammanfogade att senast i tunntarmen har enzymer spjälkat dem till monosackarider, den enda form som kan passera en frisk tarmslemhinna in i blodet.

  En annan variant av kolhydrater kallas fibrer (lösliga och olösliga) och har bindningar som våra enzymer går fetbet på. Resistent stärkelse ligger någonstans däremellan och anses av vissa vara en tredje variant av kostfibrer. Såvitt jag förstår kan den senare varianten av bindning påverkas av temperaturen; varm potatis har lättspjälkade bindningar medan kall potatis klassas som RS.

  När RS och fibrer möter bakteriefloran i tjocktarmen kommer de dock att spjälkas till monosackarider som i sin tur bearbetas av bakterier till fettsyror, t.ex. smörsyra. Denna anses vara mycket nyttig då den kan reparera tarmcellernas arvsmassa samt motverka cancer.

  Något jag anser värt att notera är att smörsyra (butansyra) och den viktigaste ketonen, beta-hydroxybutyrat, är näst intill identiska. Skillnaden ligger i att vid den andra kolatomen från omega-änden finns en OH-grupp där smörsyran har en H (väte). Skillnaden innebär förmodligen att ketonen är ännu lättare att transportera i blodet då OH-grupper gärna samsas med polära vattenmolekyler.

  Under mitt namn har jag länkat till ett blogginlägg där du kan se hur beta-hydroxybutyrat-molekylen ser ut samt något av dess egenskaper.

  mvh / Erik Edlund

 76. 76
  Kjell Holmsten säger

  @ Josef Boberg:
  Intressant Josef! Visst kan det väl vara så? Jag liksom du är öppen för allt. Men just nu ”vet jag inte” om jag vill ta in allt detta? Om jag varit yngre hade jag säkert orkat mer än vad jag gör idag. Det är för mycket nytt, om du förstår vad jag menar. Det finns ju personer som vi inte vill trampa på fötterna på denna mycket viktiga blogg. Så jag hör av mig någon gång i framtiden när jag gått igenom din blogg mer ingående. Tack Josef

 77. 77
  Docent Göran säger

  Lasse P Skrev:

  Eftersom denna tråd som handlar om ”Hälsosam mat” tänkte jag fråga om hur du ser på resistent stärkelse (RS)

  Tack för ’smickret’ min fru påstår att jag är lättsmickrad dessutom 🙂

  Men jag är verkligen ingen ’expert’ på resistent stärkelse. Per Wikholm har däremot studerat denna fråga ingående och frågan har varit uppe till omfattande diskussioner för något år sedan på LCHF-bloggarna.

  Som jag har nu förstått det hela har det att göra med vår tarmflora och där de goda bakterierna i slutet av tarmen, tjocktarmen, ändtarmen är av en sådan typ att de kan frodas på den stärkelse som passerat hela vägen genom hela tarmsystemet opåverkad, därav namnet resistent stärkelse. (Det lär vara därför gorillorna som är växtätare har en så omfattande tjocktarm medan köttätande Homo Sapiens istället har en lång tunntarm.) Tyvärr verkar det vara så att även de dåliga bakterierna kan livnära sig på denna stärkelse och många som har hamnat i det metabola syndromet har tyvärr ofta en havererad tarmflora med just dessa dåliga bakterier som också är kännetecknade för de flesta som har tarmproblem, inflammerade tarmar eller upplåst mage som det populärt kallas eller på engelska IBS (irritable bowel syndrome) och då är det knappast smart att göda dessa skadliga bakterier med stärkelse. Det är därför man t.o.m. inom sjukvården idag kan genomgå en transplantation av denna del av tarminnehållet, sk. fekaltransplantation. Det är nog inget fel på en sådan transplantation i mina ögon men det klokaste är nog att göra något åt själva grundproblemet – kosten med alldeles för mycket kolhydrater och speciellt då de snabba sockerarterna. Allt annat som också inflammerar tarmarna som omega-6 fett i alla växtoljor är nog också förnuftigt att undvika i möjligaste mån.

  Jag kan rekommendera en bok av Dr Campbell McBride som handlar om dessa problem och som jag tog upp i en krönika för snart ett år sedan.

  https://annikadahlqvist.com/2014/10/08/friska-tarmar/

  Min ’tro’ är för närvarande på samma sätt som Mercola och McBride att man genom egenfermenterade produkter (t.ex. surkål och yoghurt) kan få i sig de goda bakterierna igen om man inte samtidigt göder de dåliga som ockuperar tarmarna med socker och andra kolhydrater. Buljong kokad på köttben från naturligt uppfödda djur är enligt McBride är nog det som är det bästa man kan utsätta irriterade matsmältningssystem för. Detta ingår också som en stadig ingrediens i vårt kosthåll.

  Men är man frisk har man ofta inga större problem med någon typ av stärkelse eller kolhydrater. Det är vi som blivit allvarligt metabolt sjuka som måste vara väldigt restriktiva men det är enligt min uppfattning väldigt klokt om unga friska människor också satsar på LCHF i förebyggande syfte och då behöver de knappast vara så ’talibanska’ som jag och min fru.

 78. 78
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 34 LCHF-Bengt:
  Först nu såg jag ditt svar Bengt, så ursäkta dröjsmålet. Tack för din kommentar med goda råd.

  Betr. dina ord: ”..bestämde att jag skulle prova en alternativ metod istället. Strikt LCHF och motion. Nu 5,5 år senare är mitt blodtryck 100/ 65 och 45 i vilopuls..”
  och
  ”Det här med tillskott är svårt, jag äter 5000 D-vit vintertid, och sen lagt till ett eller två andra tillskott, bara för att veta hur de påverkar mig. Testade E-vit men på mig blev flimren fler i antal så dessa vitaminer passade inte mig…”

  Förutom vila och motion i lagom doser, så sänker bl a rödbetsjuice blodtrycket – men just rödbetor kanske inte är så lyckat för strikta LCHF-are. Det finns förstås en massa annat naturligt som har en positiv inverkan på hjärtat och andra funktioner i kroppen. Mitt blodtryck är ok för närvarande: 108/69 och 64 i vilopuls. Mina nålar hjälper säkert till här – är akupunktör sedan 80-talet och ger mig själv behandling regelbundet. Konditionen kan bli bättre ..inte promenerat så mkt de senaste månaderna. Svårt med uppåtlut men hoppas det kan bli bättre efterhand – nu när jag vet varför det varit lite ’tungt’. Nästa steg är att komma över rädslan när det rusar i bröstet – att känna vad som är lagom motion ..en utmaning.

  Jag tar också 5000iu D3 – fast hela året, eftersom SLE-patienter inte tål för solen så bra (t o m dagsljus kan ge reaktioner). Har faktiskt märkt att jag tål solljus bättre sedan jag började ta D3. Ska testa Evit – bra att veta hur det kan påverka.
  Jag använder bl a magnesiumolja (spray), som motverkar kramper och flimmer. Praktiskt taget alla människor lider brist på magnesium enligt Dr C Dean.
  Jag tar även Omega 3 sedan ett tag + en del annat för att inte blodet ska bli för trögflytande. Det gäller förstås att få balans mellan bl a mineralerna i kroppen, så att alla delar kan samarbeta på rätt sätt. När det gäller maten lär lite extra gröna blad och färsk hackad vitlök vara bra.

  Jag fortsätter förstås, som jag lärt mig här, med riktigt fett och lagom med kolhydrater. 🙂

 79. 79
  Docent Göran säger

  Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

  Nästa steg är att komma över rädslan när det rusar i bröstet – att känna vad som är lagom motion ..en utmaning.

  Kloka funderingar som vanligt!

  Normalt har jag inga problem med min angina och speciellt inte av den typ som dyker upp oförhappandes utan ansträngning den sk instabila anginan. Den försvann för mig med hjälp av E-vitaminerna inbillar jag mig.

  Däremot så har jag s alltid kallad effortangina ( jag menar att mina kranskärl är så ingentäppta sedan 16 år så detta är inte så konstigt) och när jag nu har hängt uppe på taket över kanten och målat de så kallade vindbrädorna högst upp, så där 8 meter, vilket är väldigt ansträngande inte minst för att man hela tiden är rädd för att trilla över kanten vilket nog vore det sista jag skulle uppleva. Nu har jag inte haft min pulsmätare på mig men det råder knappast någon tvekan om att jag hela tiden ’slår i taket’ med en maxpuls på 160. När jag ständigt drabbas måste jag sätta mig ned och ’pusta ut’ för att återfå normal puls vilket brukar ta ett par minuter.

  Jag har nu gjort detta så många gånger att jag inte längre ’bryr mig’ för i annat fall skulle jag inbilla mig att jag har fått ett hundratal hjärtinfarkter under en dag när jag håller på som bäst.

  På något sätt inbillar jag mig att det ligger något i det gamla talesättet att ’det som inte dödar’ härdar.

 80. 80

  @ Docent Göran:
  Tack för att du tog dig tid. Jag har läst bl.a det Per W skrivit och det var där mitt intresse startade.
  Jag uppfattar dock att han verkar vara mer liberal i sin inställning, och skrev avslutningsvis ”Resistent stärkelse är här för att stanna i LCHF.”
  Då jag nu läser ditt svar får jag frågetecken i skallen, Per W verkar ju ha uppfattningen att de goda bakterierna i tjocktarmen kan återställas med RS, istället för att göda ”The bad guys” vilket möjligen har att göra med pH balansen i tjocktarmen återställs, till en för ”The good guys” lämpligare miljö, dessutom omvandlas ju RS till butyrat som lär vara antiinflammatorisk och är viktigt för tarmslemhinnan.
  Jag skall inte ”plåga” dig mera (just nu), men jag skall försöka ta reda på mera i ämnet för detta var intressant och det stärker bara min övertygelse att komplexibiliteten i hur vår kropp fungerar bara är i början på förklaringsresan.

 81. 81
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 42 Kjell Holmsten:
  Betr. ”En intressant artikel om missbruk och varför man missbrukar. Svaret? är inte som ni tror.”

  Verkligen en intressant länk – tack för den.
  Att det är så det är, säger sig ju själv egentligen ..om man tänker efter.

  Att uppleva sig att vara oälskad (..även om det inte egentligen stämmer med verkligheten) kan förstås yttra sig på en mängd sätt. En del klättrar (i berg eller på samhällets stegar), andra sportar, målar, skriver, röker, äter eller dricker, blir ståuppare, musiker eller annat ’artistiskt’ osv ..i övermått menar jag.

  Och tur är väl det. Livet vore bra trist om alla människor var totalt balanserade och nöjda med sin tillvaro. Tänk vilket tråkigt färglöst samhälle vi skulle ha, utan alla dessa talangfulla människor som ständigt strävar efter erkännande.

  Det gäller förstås att hitta rätt i sökandet – att inte fastna i ’träsket’. Jag skulle vilja se fler länder prova Portugals sätt att få människor på rätt köl.

 82. 82

  Lasse P Skrev:

  …din (och även andras) syn på saken (resistent stärkelse).

  Försökte skriva ett fundering med en möjlig överraskning här, men det sipprade ut i cyberrymden.

  Finns att läsa på min blogg.
  Moderator: Jag fångade upp kommentaren nånstans i rymden och återförde den till listan/Annika

  mvh / Erik Edlund

 83. 83
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 78 Docent Göran:

  Hahaha.. Ja, jag kan se hela scenariot! Det var förstås en fördel att du inte hade pulsmätaren på dig!!! 😀

  Nästa gång jag motionerar ska jag tänka på dig ”..uppe på taket över kanten och målat de så kallade vindbrädorna högst upp, så där 8 meter..”

  För att kunna mäta sig med det äventyret (ngt lite i alla fall) får jag nog välja att motionera på någon av klippstigarna längs Torbay (The Coastal Path) som kan vara nog så besvärliga om man inte är har rätt skodon!!

  ..fnissar fortfarande..

  PS till Erik Edlund. Samma hände mig nyss. Som tur var hade jag kopierat min text ’..vis av skadan’ sedan tidigare..

 84. 84
  Kjell Holmsten säger

  @ Mayne Sundewall Hopkins:
  Som vanligt kloka ord. Fint att du inte blandar in själen med biologin fullt ut. För visst har biologi och själ en gemensam grund, den fysiska kroppen, eller är det tvärt om? Men att tro att biologi utan att veta hur rör om i själens dans med medvetandet ligger inte för mig, eller dig och det är så vackert.

 85. 85

  Kjell Holmsten Skrev:

  För visst har biologi och själ en gemensam grund, den fysiska kroppen, eller är det tvärt om?

  Kjell – immateriell energi är ett och detsamma som själen – och det består Kroppen till mer än 99 % av – i volym sett enligt kvantfysiken.

 86. 86
  Lchf-Bengt säger

  @ Mayne Sundewall Hopkins</b

  Jag har använt alla tillskott som du gjort, så där vet jag inget mer förslag som skulle hjälpa dig. Det som jag lärt mig under dessa år är att varje person är unik, och måste själv finna sin väg. Själv tycker jag det är otroligt spännande att prova nya metoder. Svaren kommer oftast efter någon veckas försök , och man kan bedöma om det är rätt väg.
  Det jag tror hjälpt mig mycket, är ganska häftig motion, med timslånga cykelturer med hög puls, men här måste man avgöra själv vilken nivå, lite orolig var jag i början när flimren kom, men kunde själv få hjärtat att slå riktigt och kunde sen ösa på med samma fart som före flimret. Rätt eller fel att göra så, vet jag inte, men hittills verkar det fungera utan komplikationer.
  Min hjärtdoktor föreslog mediciner eller pacemaker om det blev för besvärligt, vilket hade hjälpt, men det skulle aldrig givit mig friheten jag har nu.

 87. 87

  @ Erik Edlund / MatFrisk Blogg:
  Har jag förstått dig rätt nu?
  RS bildar butyrat som blir ketoner…eller?

 88. 88

  Lasse P Skrev:

  @ Erik Edlund / MatFrisk Blogg:
  Har jag förstått dig rätt nu?
  RS bildar butyrat som blir ketoner…eller?

  Nej, så går det inte till.

  Det jag ville visa är att en av de korta fettsyror (från RS) som ”alla” brukar hylla för sina goda egenskaper är mättad samt att den knappt skiljer sig från en av de ketoner som många är skiträdda för.

  Mvh / Erik Edlund

 89. 89

  @ Erik Edlund / MatFrisk Blogg:
  Aha…och när vi ändå är igång.
  Jag har, med risk för att bli tjatig, skrivit om egenskaper från ett hormon, osteocalcin, och dess tämligen nyupptäckta samband med det metabola syndromet och då det uppenbart råder delade meningar om och i vilken ordning diabetes, fetma, insulinresisten samt leptinresistens uppstår, har jag funderat mycket över varför det råder delade meningar, jag menar att det ligger mycket tung veteskap bakom men ändå står man, som jag uppfattar det, på var sin sida av myntet och argumenterar för sin sak, vad är det som gör att man inte kommer till samma resultat?
  Kopplingen OC-insulinproduktion-bildadet av fettceller o s v har fått mig att undra över om betydelsen av osteocalcin underskattats, men jag har ändå på något sätt, känt att det fattas något.
  Jag funderar nu på om det finns någon vettig koppling mellan OC och leptinproduktion och det finns visst studier som tyder på en koppling mellan OC och nivåerna av leptin, vilket innebär att OC:s betydelse känns ändå mera underskattat (outforskat?).
  Då jag inte alls är kunnig i den medicinska ”grekiskan” så slänger jag ut krokar här och där för att se om det finns någon som har kunskap i ämnet och som kan bringa klarhet i, vad jag tror, är en nåbar men outforskad möjlighet till ökad förståelse.
  Ökad förståelse innebär inte bara bekräftelse utan kan även vara uteslutande.

  Tack för att ni tar er tid.

 90. 90

  @ Josef Boberg:
  Ett stort tack för vattnet du bjöd på Josef.

 91. 91

  Jag ser brittisk TV via filmon.com. Just nu diskuterar man den eskalerande diabetesepidemin i Storbritannien. Det är en så stor ökning att det riskerar att ruinera NHS.
  Nu visas ett exempel på en diabetiker som försöker äta hälsosamt. Mer frukt o grönsaker. Det blir väl som att hälla bensin på brasan. Ingen där som tänkt på att äta mindre socker?

 92. 92
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  En av dagens nyheter i UK fick mig att bli riktigt uppretad(!) och jag kommenterade om detta i en annan tråd för en stund sedan.

  Minst en gång i timman hela dagen har vi hört på nyheterna här i UK att Diabetes har ökat med 60% (!!) på bara 10 år! Ändå verkar rådet fortfarande vara att ‘äta mindre och springa mer’!

  Det är rent vansinne att fortsätta att skuldbelägga ‘den lilla människan’ – det är ju alla dessa giftiga ämnen som finns i ‘allting’ som ställer till det för folkhälsan! Det är INTE ‘gräsrötterna’ utan myndigheterna som behöver ta sig i kragen och sätta ner foten mot bl a ‘socker-maffian’!

  Sedan åratal har jag ‘tjatat’ om att dessa giftiga syntetiska ämnena måste bort ur kosten. Både människor och djur går ju på knäna!

  Denna förgiftning har ju pågått under lång tid och man fullständigt baxnar över myndigheternas flathet gentemot storföretagens rent ut sagt kriminella beteende!!!

  Gggrrrrr!!!

 93. 93
  Docent Göran säger

  @ Lillian:

  Jag såg att Mayne Sundewall Hopkins som bor i England, på en parallelltråd, också hade reagerat ilsket på detta faktum och framför allt myndigheternas flathet inför ’sockermaffian’.

  Har man en gång som diabetiker sett igenom det rådande vansinnet och sedan lagt om kosten och fått sin hälsa tillbaka utan mediciner är det nog som att ha blivit övertygad om att jorden är rund från att tidigare gått omkring med övertygelsen om att den är platt.

  Jag har en vän som just är diabetiker och som jag lockade in på vår ’smala LCHF-väg’ för ett antal år sedan och jag är nu väldigt imponerad av hans ståndaktighet. När jag besökte honom nyligen såg jag att han hade bananer i en skål och ibland syndar jag själv med en sådan och jag blev ’lite sugen’. Jag frågade om han åt bananerna men han svarade indignerat att det gjorde han minsann inte utan det var han dotter som gjorde det och då kunde jag knappast själv falla för frestelsen.

  Nu har vi bestämt att vi ska stråla samman på hans torp i det vackra vädret och äta sill och ta en snaps och då dristade jag mig till att säga att vi kan väl ta några potatisar till sillen också men då klipper han igen med att han minsann inte äter några potatisar så det får blir lite grönsaker istället. Då ’skäms’ jag som hans ’lärare’.

  Man kan ju fråga sig när myndigheterna, vars uppgift det är att värna om vår gemensamma hälsa, också som min vän kommer att erkänna att ’jorden är rund’ och indignerat ta avstånd från kolhydraterna till diabetiker.

 94. 94

  @ Docent Göran:
  Har du testat vad som händer med blodsockret om du äter kokt kall potatis?

 95. 95
  Docent Göran säger

  Lasse P Skrev:

  Har du testat vad som händer med blodsockret om du äter kokt kall potatis?

  Jodå! Min erfarenhet av blodsockermätningar är att när jag ’sköter mig’ dvs. lever som jag lär har jag sällan över 6 men så fort jag ’syndat’ med t.ex några kokta potatisar vid midsommar drar värdena direkt iväg uppåt 9 men de sjunker efter någon timme så jag inbillar mig att jag inte är diabetiker men för tio år sedan är jag övertygad om att jag var på god väg att bli det.

  Jag är ju ’bara’ allvarligt hjärtsjuk men denna sjukdom ’associeras’ som bekant till diabetes och troligen är den gemensamma nämnaren för mycket kolhydrater i kosten och sammanhängande insulinresistens men det är mycket vi inte vet om diabetes och hjärtsjukdom och mängder av tvivelaktiga myter omgärdar som bekant sjukvårdens syn på diabetes.

  Vad jag själv fortfarande tror på är att de höga blodsockervärden i sig är skadliga inte bara för att de skadar de röda blodkropparna (det är ju dessa skador man mäter när man utvärderar långtidsblodsockret om jag nu har fattat detta rätt) utan framför allt att sockret får alla proteiner att klibba ihop till den grad att kroppen inte längre förmår sära på dessa proteiner.

  Det är rimligt att det är dessa hopklibbade proteinerna som också är anledningen till de kroniskt förhöjda inflammationsnivåerna hos oss sjuklingar när vi frossat på kolhydrater under lång tid vilket är logiskt i mina ögon när kroppen måste kämpa för att göra sig av med dessa proteinkonglomerat som kroppen verkligen inte har någon nytta av. Inflammation är ju ett sätt förbättra kroppens immunförsvar när den ta hand om alla skadliga produkter som uppstår i kampen mot främmande proteiner som tagit sig in i våra kroppar på ett eller annat sätt.

 96. 96

  (Har skrivit detta även under Max tråden nyss:)

  Annika:
  Vem startar tråden för att ifrågasätta
  Lantmännens slogan ”Bra mat från Lantmännen” ?
  Skulle hellre döpa om den till Inflammationsskapande
  mat från Lantmännen. Är detta för ”känsligt” att ifrågasättas?
  Eller är det dags att syna denna slogan i sömmarna lite ordenligt kanske?

 97. 97
 98. 98
  Annika Dahlqvist säger

  @ 96 Nisse:
  Jag kan inte skriva nya inlägg om alla reklamslogans som existerar i samhället.
  Och jag tycker inte att det är rättvist att fara ut i förebråelser mot mig om det är något jag inte skriver om.
  Jag tycker naturligtvis att Lantmännen är sockerkrämare, och har inget incitament att skydda dem på något sätt.

 99. 99

  @ Annika Dahlqvist:
  Menar naturligvis inget illa med att du eller andra inte skriver eller har skrivit nått om detta men vill
  bara ”lyfta” frågan då dom precis som du säger ingår i sockergänget om än med täckmantel som många andra och i förlängningen är med och skapar ohälsa tyvärr.

 100. 100

  @ Docent Göran:
  Jo, men jag undrade bara om du testat om det var någon skillnad om potatisen är varm eller kokt men kall?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa