Oro för svag kemikalielagstiftning med TTIP

På Sverigesradio.se.

”… I EU så måste företagen bevisa att en kemikalie inte är farlig för att den ska få säljas på marknaden, medan i USA så måste istället myndigheterna kunna bevisa att en kemikalie är tillräckligt farlig för att den ska förbjudas…”

Denna princip vill förstås USA sprida till EU.

Produktionen av kemikalier i världen har 70-dubblats de senaste 50 åren, till 400 miljoner ton .

GMO-frågan finns också med i TTIP. Det finns risk med avtalet att vi inte kommer att få rätt att avstå från GMO, för då är det ett handelshinder för USA.

Svt-play, Handelsavtalet TTIP, maten, miljön och konsumenterna

Svt-play, Handelsavtalet TTIP, vad säger EU-parlamentarikerna

Professor Göran, Rädda vår framtida mat och hälsa, …Stoppa TTIP

 

Comments

 1. 1

  Gäller samma princip för läkemedel? Någon som vet?

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 PG:
  För att få ut ett läkemedel på marknaden så måste fabrikanten visa att medlet har bra effekt och inga farliga skadeverkningar.
  Sen kan fabrikanten fiffla med studierna bakom detta. Läs tex Dödliga mediciner och organiserad kriminalitet, av Peter Goetsche

 3. 3

  Ja, TTIP är skrämmande om det går igenom. Det jag tycker är mest skrämmande är att om ett utländskt företag förväntar sig att förlora framtida inkomster pga av demokratiskt beslutade lagar så kan ett land stämmas. Beslut fattas då i saken av en skiljenämnd. Vad jag förstår har t.ex. Vattenfall stämt Tyskland när de bestämde sig för att lägga ner kärnkraften.

  Det är inte bara TTIP som är på gång. Det finns även ett avtal kallat CETA mellan Kanada och EU. Även avtalet TISA som är ett tjänsteavtal verkar mycket skrämmande. Om t.ex en kommun öppnar upp verksamhet för de privata så kan man aldrig gå tillbaka och göra det kommunalt igen. Kanske inte så bra om man kommer på att det ligger i medborgarnas intresse att t.ex. vattnet inte ska tillhöra ett vinstdrivande företag. En annan sak jag reagerat på är att man måste skriva in vilka tjänster som ska undantas från avtalet. Detta innebär att framtida tjänster som vi inte känner till idag kan inte undantas och därmed regleras. Normalt brukar man ju säga vad som ska regleras. Detta känns ju mer rättssäkert då man inte kan sia om framtidens tjänster och behov.

  Det känns som det bara är de multinationella företagen som tjänar på dessa avtal. Den lilla människans väl och ve spelar ingen som helst roll.

 4. 4
  I Like Neil Young säger

  Det är bara att konstatera att man flyttar fram positionerna år från år, när man tittar på världen idag ur ett helikopterperspektiv och vad som håller på att hända så känns det som snacket om Illuminati,The Rockefellers eller vad det nu än vara må som EGENTLIGEN styr i bakgrunden inte så verklighetsfrämmande. Jag tycker det börjar bli riktigt otäckt. Alla dessa avtal med stenhård högervridning där allt kollektivt ses som nåt ont. Göran Persson den gamla sosseledaren sa väl att ”den som är satt i skuld är inte fri” och det är ju sant. Men frågan är varför vi, folket, ska lämna ifrån oss någon makt överhuvudtaget till t.ex företagskonglomerat. Det är ju absurt. Grundlagarna måste ju gälla – varför ska vi skriva bort vårt självbestämmande? Varför? Och aldrig hör man ett ord om detta i TV eller tidningar, ja kanske nån liten notis i förbifarten, men det här är ju så otroligt viktigt – och det debatteras inte ens..

 5. 5
  Docent Göran säger

  Ann Skrev:

  Ja, TTIP är skrämmande om det går igenom

  I Like Neil Young Skrev:

  Grundlagarna måste ju gälla – varför ska vi skriva bort vårt självbestämmande? Varför? Och aldrig hör man ett ord om detta i TV eller tidningar, ja kanske nån liten notis i förbifarten, men det här är ju så otroligt viktigt – och det debatteras inte ens..

  Så sant!

  Jag skrev en krönika för ett tag sedan om detta.

  https://annikadahlqvist.com/2015/06/23/radda-var-framtida-mat-och-halsa-stoppa-ttip/

  Men vad kan man göra?

 6. 6
  piltson säger

  Docent Göran Skrev:

  Men vad kan man göra?

  https://stop-ttip.org/

 7. 7
  Bokmal säger

  @ PG:

  Jag kan, tyvärr, inte svara på Din fråga, men vill tipsa om en bra artikel.

  W h y d o c a n c e r d r u g s g e t s u c h a n e a s y r i d e ?

  På sistone har media ägnat en hel del utrymme åt dyra cancermediciner.
  Patienter och andra har försökt övertyga politiker mfl om att öppna ”kassakistan”.
  Läs gärna artikel med rubriken : ” Why do cancer drugs get such an easy ride?
  Rushed approvals result in a poor deal for both patients and cancer research”
  Författare av artikeln I BMJ (British Medical Journal) är professorerna Donald W Light och Joel Lexchin.

  https://news.yorku.ca/files/Light-Lexchin-Cancer-drugs.pdf

 8. 8
  Rolf Löfgren säger

  De styrande i världen (makteliten i USA) håller på att genomdriva slavkontrakt med hela världen, bl.a. genom TTIP.

  Det är dags att väcka de politiker vi har.

 9. 9
  I Like Neil Young säger

  Är det nån i församlingen här som har koll på vilken/vilka svenska politiker som håller i detta för Sveriges räkning på EU nivå? Kan det också vara någon som har koll på var dom olika Svenska partierna står i denna fråga?

  Jag måste säga att det är helt otroligt att t.ex Aftonbladet eller Expressen, DN eller nåt av dom stora nyhetsprogrammen på TV inte kör detta minst en gång i veckan – så att medborgaren vet hur utvecklingen ser ut månad för månad. Det här är ju en jättefråga ur medborgarsynpunkt. I mina ögon minst lika stor (fast i negativ mening) som nån av alla dom reformer som blev ett faktum från ca 1900 och framåt.

  Man måste inse att det inte är en naturlag att världen ska se ut på ett visst sätt.Det är vi världsmedborgare som bestämmer det.Se till att du är en del av detta – innan det är för sent..

  Sen ska man komma ihåg att allt går att ändra på – men det blir så otroligt mycket jobbigare efter att en viss händelse blivit ett faktum. Bättre att göra jobbet innan.

  Snart har artificiell intelligens på riktigt och i och med det automatiserade krigsmakter, alla jobb är snart automatiserade och vi har en övervakning av enskilda medborgare som får Orwells 1984 att blekna (övervakningen är redan ett faktum förresten – detta jag skriver nu läses båda av NSA och andra – det kan vi vara helt säkra på – kanske inte av en människa av kött och blod just nu men av en dator som använder algoritmer för sökning – det lagras dessutom i sin helhet för att senare kunna gås igenom). Kombinera detta med ett antal jättelika företags pengar och makt över den enskilda människans vardag. Utvecklingen ser onekligen knepig ut. Jag skulle vilja säga otäck. Det är inte konstigt att starka krafter vill urholka och försvaga den enskilde medborgarens rättigheter genom överstatliga monetära system, banksystem, handelsavtal och tjänsteavtal.

  Detta – mina vänner – är inte långt bort, och det är verkligen inget att rycka på axlarna åt. Frågan är – vill vi ha den här världen som håller på att skapas?

 10. 10
  Docent Göran säger

  @ I Like Neil Young:

  Jag håller med! Vi måste som samhällsmedborgare reagera efter förmåga mot detta påhopp på demokratin.

  Det är en sak som piltson föreslår att skriva på en petionen, som jag själv och nu tillsammans med två miljoner EU-medborgare gjort, en handling som i vår internetvärld trots allt är behändig och lätt att genomföra. Ytterligare ett steg är att ta kontakt med våra politiker som finns i Bryssel men responsen från dessa kan vara ganska mager enligt min erfarenhet (Peter Engdahl från MP var ett undantag och som väckte min respekt om en ärlig inställning från en politiker.)

  En annan, och mer krävande åtgärd, är att ställa upp i demonstrationer som anordnas mot TTIP. Det är nog först då, när man tar sig detta extra besvär, som man visar att man menar allvar med sitt engagemang mot TTIP. Dessutom noterar etablissemanget just då detta allvar för att de inser att folk är seriöst engagerade och det är knappast någon tillfällighet att man sedan inte hör ett knäpp i media eller för den delen från våra politiker om denna oerhört viktiga demokratiska fråga där hela vår framtida hälsa står på spel. Allt talar för att man helt enkelt inte vill ha medborgare som är engagerade i demokratifrågor.

 11. 11
  Emma K säger

  Hej Annika. Jag är geokemist från Sthlms universitet och vill meddela att detta inte alls stämmer – företag får använda kemikalier såvida det inte är bevisat (av ngn annan) att kemikalien är farlig. När jag pluggade för 10 år sedan hade vi omkring 100 000 kemikalier på svenska marknaden med okända effekter, t.ex. bisfenol A. Lagstiftningen gällande kemikalier är oroväckande på alla sätt och vi ska på intet sätt vara nöjda med situationen – tvärtom helt förfärade.

 12. 12
  piltson säger

  Docent Göran Skrev:

  inte hör ett knäpp i media

  Härmed Guardian i februari:

  https://www.theguardian.com/membership/2015/feb/18/guardian-live-what-is-ttip-and-how-does-it-affect-us

 13. 13
  piltson säger

  Docent Göran Skrev:

  inte hör ett knäpp i media

  Här är en packe artiklar från Süddeutsche Zeitung inkl. länk till en studie
  tidningen gjorde:

  https://www.sueddeutsche.de/thema/TTIP-Recherche

 14. 14
  Docent Göran säger

  @ piltson:

  Det var ett tag sedan jag tittade in i detta och noterade då som du att just Guardian skrev en del om detta.

  I svenska media (speciella?) kanske man kan se någon liten notis men i TV vet jag inte om frågan har tagits upp seriöst över huvud taget. Med tanke på frågans oerhörda betydelse borde det pågå en intensiv debatt kan man tycka men men där verkar det mest vara ytlighet som gäller.

  ”Bröd och skådespel åt folket!”

 15. 15
  piltson säger
 16. 16
  piltson säger

  Docent Göran Skrev:

  inte hör ett knäpp i media

  I Danmark har Politiken varit ganska energisk, här är det senaste:

  https://politiken.dk/udland/ECE2337862/storslaaet-frihandelsaftale-kaemper-med-mistillid-og-forsinkelser/

 17. 17
  piltson säger

  Docent Göran Skrev:

  inte hör ett knäpp i media

  Irish Times har också rätt mycket. Detta var förra månaden.

  https://www.irishtimes.com/business/economy/richard-bruton-says-ttip-deal-has-safeguards-for-investors-1.2260689

 18. 18
  piltson säger

  Docent Göran Skrev:

  inte hör ett knäpp i media

  Och här, till sist, är 12 minuter knäpp på svenska:

  https://hbl.fi/video/2015-03-24/739906/studio-hbl-ttip-ett-hot-mot-demokratin

 19. 19
  Georg W säger

  Om ni går till vt.se så kan ni studera hur en lokaltidning släcker ner hela insändarsidan för att Björn Hammarskjöld skrivit en farlig sanning och att den efterföljande diskussionen gör människor medvetna om hur fel vi tänkt om kors rapande. Man får titta oerhört djupt i tidningen för att hitta artikeln.

  Är det vanliga journalister med avvikande syn, eller är det högre makter som stoppat Björns kunskaper från att spridas?

  Ang. ttip
  Det är SVENSKA exportintressen i nära samarbete med borgerliga politiker som driver EU in i ttip!
  De visar sitt rätta jag och det kan störa den allmänna opinionen om det blir för känt. Alla borde ha sett de två dokumentärer från svt som beskriver sanningen.

  https://www.svtplay.se/klipp/2406557/handelsavtalet-ttip-maten-miljon-och-konsumenterna

 20. 20
  I Like Neil Young säger

  Tack för länkar!!!

  Saxar ur the Guardian.


  Because all 28 members of the EU will have to agree to TTIP and a number of countries have voiced concerns – mainly Germany, Austria, France and the UK – all of the members of the panel doubted to various degrees whether the treaty would become a reality: Greece’s new government Syriza has promised to vote against TTIP “as a big gift… to the European people”.

  Jag ser inte Sverige nämnas här. Vi är nog för stenhårt blått nyliberala nuförtiden för att överhuvudtaget gäspa i dessa sammanhang…Det kanske är dags för allmänheten att vakna upp snart!

  Återigen – bara så att inga missförstånd uppstår. Arbete och företagande ger välstånd till nationer och människor, så HAR det åtminstone varit – det är min åsikt och övertygelse. Men profiten får inte perverteras och tillåtas löpa amok – då är vi snart tillbaka i ett gammalt feodalsamhälle. Profit och företagande måste styras och välståndet måste fördelas – både i avseende om tid och pengar. Att misslyckas med att förstå detta skapar en i förlängningen en farlig värld. Och den vill vi inte leva i.

 21. 21
  Docent Göran säger

  piltson Skrev:

  Och här, till sist, är 12 minuter knäpp på svenska

  England, Frankrike, Danmark och nu Finland!

  Jo – det är bra att finlandssvenskarna debatterar TTIP i Finland men hur är det nu i Sveriges svenska media – TV? Någonting måste väl ändå nämnas någonstans tycker man.

  Jag tror förstås att det var någon moderat EU-parlamentariker som livligt försvarade avtalet en debattartikel i Aftonbladet för ett tag sedan. Men om hela vår framtida hälsa står på spel borde debatten som sagt vara intensiv.

 22. 22
  Docent Göran säger

  Georg W Skrev:

  Alla borde ha sett de två dokumentärer från svt som beskriver sanningen.

  Tack för länken till detta SVT-program från 17 oktober 2014.

 23. 23

  @ 19 Georg W:

  Tack för länken till första delen. Andra delen kan ses här
  https://www.svtplay.se/klipp/2407073/handelsavtalet-ttip-vad-sager-eu-parlamentarikerna

  Jag hade ingen aning om att man även har en negativ lista i CETA-avtalet. Det känns otäckt! Hur ska man kunna sia om framtidens behov av reglering?

 24. 24
  piltson säger

  sara Skrev:

  Annika tänker göra alla på jorden till diabetiker bara för att hon ska få status och ekonomisk vinning.
  Kolhydrater orsakar inte diabetes, det vi har i vårt tarmsystem är orsakaen till diabetes och LCHF fungerar varken förebyggande eller botande.

  Påpekanden som dessa kan inte så lätt tas på allvar,, men det betyder inte att de är utan intresse. Därför vore en ordentlig diskussion önskvärd.

  Ligger det bara en ondskefylld attityd bakom? Hur uppstår isåfall en sådan, och hos vad slags människor?

  Finns ett syfte bakom sådana uttalanden? Isåfall vilket?

  Eller tror personen själv på sina uttalanden? Isåfall på vilken saklig grund`?

  Det finns alltså väldigt mycket att dryfta här, och därför hoppas vi att kunniga personer kan lägga sig i detta.

 25. 25
  Lisabet säger

  Jag har precis läst Dr Perlmutters bok Brain Maker: The Power of Gut Microbes to Heal and Protect Your Brain-for Life..
  Den handlar om vår tarmflora, och dess koppling till våra vanligaste sjukdomar, t ex alzheimers, diabetes med många fler, och på vilket sätt.

  Han hävdar att tarmfloran styr mycket i kroppen, och att det är viktigt med en kost som gynnar de ”goda” bakterierna. Så även om man bytte tarmflora, så skulle den nya antagligen bli dålig den också, om man fortsätter med en livsstil som inte är bra, dvs mjöl, socker mm, samt stress och för mycket antibiotika.

  Läs gärna mer på https://www.drperlmutter.com/

 26. 26
  Docent Göran säger

  piltson Skrev:

  Påpekanden som dessa kan inte så lätt tas på allvar,, men det betyder inte att de är utan intresse. Därför vore en ordentlig diskussion önskvärd.

  Ligger det bara en ondskefylld attityd bakom? Hur uppstår isåfall en sådan, och hos vad slags människor?

  Frågan om tarmbakterierna och deras inverkan på vår hälsa har varit uppe till diskussion vid ett stort antal tillfällen här hos Annika men attityden från denna välbekanta ’sara’, som ständigt, OT, dyker upp under olika namn med sina invektiv är knappast en attityd som gynnar en konstruktiv debatt.

  Att som Annika gör radera denna typ av inlägg är i mina ögon därför en nödvändig reningsverksamhet om man nu driver en seriös blog.

  Frågan om psykologin hos olika internettroll är förstås intressant i sig men är i min värld knappast relevant för en blog som Annikas – det blir bara en störning som internettrollen just verkar vara ute efter. Det kanske finns något psykologiforum där denna fråga kan diskuteras för de som är intresserade.

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ 24 piltson:
  ”Bakterieprofeten” under olika namn, och med ej fungerande mailadress, går hela tiden på i samma hjulspår. Vi har flera gånger försökt att diskutera med denne men utan gensvar. Det är därför inte meningsfullt att göra det.
  Bakterieflorans betydelse är mycket intressant och kan/bör diskuteras, men det går inte att kommunicera frågan med denne robotmässiga bakterieprofet/troll.
  Hens ständiga påstående att jag sysslar med LCHF-frågan enbart för egen ekonomisk vinning, och att jag är en mördare, omöjliggör också all kommunikation.

 28. 28
  piltson säger

  Docent Göran Skrev:

  en nödvändig reningsverksamhet om man nu driver en seriös blog.

  Vad är en ”seriös blogg”? Är ett rekvisit att den skall fungera som en medjamarcirkus?

  Finns parametrar fastställda för reningsverksamheten och isåfall vilka?

  Och varför ”nödvändig”?

 29. 29
  Lisabet säger

  Att anklaga någon för mord och/eller att enbart se till sin egen ekonomiska vinning, utan att förklara på vilket sätt, och utan att bry sig om svar, är definitivt inte seriöst och för inte framåt.

  Dessutom är det bloggägarens sak att sätta upp regler för vad som går an. Passar det inte läsaren, så är det bara att låta bli att titta in.

  Personligen läser jag här med glädje varje dag, även om jag inte skriver så ofta.

 30. 30
  olle holmqvist säger

  https://libris.kb.se/bib/430451
  https://libris.kb.se/bib/78558https://libris.kb.se/bib/78558

  två böcker s ”format” mig.

  f ö de som känner sig kallade till uppf…nä förresten det får vara
  (Sv Flelgmatikerförb manar: Inget särskilt just idag)
  titanernas kamp får utkämpas av titanerna själva

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  @ 28 piltson:
  Jag skriver den här bloggen med syfte att den ska fungera för information och fruktbara diskussioner omkring LCHF och hälsa. Jag har försökt att diskutera vettigt med bakterieprofeten, men det fungerade inte.
  Jag gör så gott jag kan.

 32. 32
  carina säger

  ”Vi har flera gånger försökt att diskutera med denne men utan gensvar”
  Nej du raderar bara.

  ”Jag har försökt att diskutera vettigt med bakterieprofeten, men det fungerade inte.”
  Nej du har aldrig diskuterat vetenskap med någon.

  Alt ad gör är att morklägga modern forskning.

  Jag är inte emot att folk äter LCHF, det är den felaktiga teorin om insulin som måste bort.

  Vi går mot en säker undergång om det är penicillin som förstör det vi har i magen, alla insjuknar till slut.
  Är det bara en ny stam som sprids som en ren infektion så blir alla diabetiker till slut LCHF har inte botat en enda person, bara symtomlindring får folk, vilket är bra men inte lösningen på problemet.

  Hypotetiskt diabetes är en ren infektion då sprids den över hela jorden tack vara ad som säger att socker är orsaken.

  https://www.wallenberg.com/kaw/forskning/tarmens-bakterieflora-nyckeln-till-forstaelse-och-behandling-av-barnfetma
  Nya sorters probiotika kan troligen ta bort diabetes, då behövs inte LCHF, därför morklägger ad alt.
  Det hon gör är är inte enligt den ed hon svor när hon blev läkare.

 33. 33
  carina säger

  AD kan hamna i tingsrätten och medlöpare som modererar bloggen är medhjälpare.
  Det hon gör är olagligt, många år blir det i cellen.

 34. 34
  Kenneth Johansson säger

  Nu har jag tittat lite vad olika partier står när det gäller TTIP i Sverige och detta gäller hösten 2014. Alla partier säger ja till TTIP utom miljöpartiet och vänsterpartiet. Sverigedemokraterna har vid denna tidpunkt ingen åsikt alls.

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 32 o 33 carina, bakterieprofeten:
  Jag har flera gånger försökt att diskutera med dig, men utan resultat. Jag får bara okvädingsord, som mördare, tillbaka. Sedan terroriserar du min blogg flera gånger dagligen med dina mördaranklagelser.
  Du anser att de metabola sjukdomarna beror på en rubbning av bakteriefloran i tarmen. Det är en spännande vinkling, men ännu finns ingen behandling för det på befolkningsnivå. Vi som är drabbade av metabol sjukdom märker att vi blir friskare, även om alla inte blir helt friska, på LCHF.
  Jag tycker att du, som har en annan syn på vad som ska framföras, ska starta en egen blogg där du ohämmat kan framföra dina åsikter. Inte terrorisera andras bloggar med krav om kursändring.

 36. 36
  piltson säger

  carina Skrev:

  Alt ad gör är att morklägga modern forskning.

  Snälla vän. om du känner till ”modern forskning” som tyder på att kolhydratrestriktion vore på något sätt skadligt, så hänvisa gärna till den.

  Den vore intressant att få höra om, eftersom den så tydligt skulle strida mot obestridlig klinisk erfarenhet sedan 1960-talet och mot tidigare konventionell behandling av diabetes.

 37. 37

  Annika Dahlqvist Skrev:

  men ännu finns ingen behandling för det på befolkningsnivå

  Där tycker jag annorlunda. Behandlingen är att undvika kolhydrater i alla former. Resistent stärkelse må vara ett undantag. Den bryts ner först i tjocktarmen och blir till smörsyra, som eventuellt kan vara fördelaktigt för tarmens celler.

  Man får den tarmflora, som gynnas av det man äter.

  Angående länken till forskningsprojektet finns bara en sak att tillägga: ännu en gång en person, som letar efter ett preparat att sälja. Visst har spädbarn behov av att bygga upp rätt tarmflora och ett piggt och alert immunförsvar. Allt fler kejsarsnitt ger allt fler barn med sen utveckling, men varför gå över ån efter vatten? Låt den nyförlöste gulla lite med mammas använda trosor och den får tarmfloran alldeles gratis, precis som vid en vaginal förlossning!

 38. 38
  XMargareta säger

  Det ena goda förtar inte det andra.

  Framtida forskning kommer förhoppningsvis, att utveckla bägge spåren.

  Tråkigt med invektiv, som ”mördare.” Det är inte alls frågan om det. Tvärtom.

 39. 39
  Annika Dahlqvist säger

  @ 38 XMargareta:
  Man kan verkligen fråga sig varför bakterieprofeten ena stunden skriver att LCHF är bra, det är bara ”insulinhypotesen” som är fel. Nästa stund hånar hen LCHF för det ena eller det andra.
  Har personen en egen agenda? Insulinförsäljare? Tarmflora-försäljare?

 40. 40
  Docent Göran säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Man kan verkligen fråga sig varför bakterieprofeten ena stunden skriver att LCHF är bra, det är bara ”insulinhypotesen” som är fel.

  Ja, jag undrar också varför vissa av våra motståndare har en så rabiat, aggressiv attityd mot LCHF samtidigt som de påstår att de är för LCHF. Vi har tidigare sett detta hos Gudiol men framför allt i skaran runt deras centralfigur Guyenet. Varför kan de inte ha en anständig, seriös, respektfull och vetenskapligt ödmjuk argumentering om deras argument nu är så övertygande som de påstår?

  Just nu läser jag en nyutgiven bok, ”The Low Carb Myth”, som är ett uttalat frontalangrepp på LCHF baserad på denna ’Guyenetskola’ och boken kännetecknas av samma aggressiva, kategoriska besserwisserstil vilket gör det svårt för mig själv att ta boken på allvar trots att det verkar finnas en hel del intressanta fakta i boken.

 41. 41

  Hypotetiskt diabetes är en ren infektion då sprids den över hela jorden tack vara ad som säger att socker är orsaken.
  Där är problemet, det leder till undergången.
  Om socker orsakade diabetes så skulle diabetesen minska med LCHF men ingen blir av med sin diabetes, inte ens anekdotiska berättelser verkar finnas.
  Mindre socker och raffinerade kolhydrater minskar på B men B försvinner inte.
  Därför så fungerar LCHF mot andra sjukdomar.

  Diabetes har botats med att byta ut B, därefter så tål dom kolhydrater.
  B orsakar inflammation vilket orsakar diabetes och andra sjukdomar som är inflammationer.

  Alla kan smittas och få diabetes när folk luras i att socker orsakar diabetes.
  Är det nya sorters B som är skadliga (en infektion som sprids i samhället) så hjälper det inte att äta LCHF man blir ändå en diabetiker.

  Noll studier stöder sockerteorin.
  Hundratals med studier stöder B.

  Är det inte B så är det kemikalier som bisfenol, kolhydrater är en omöjlig förklaring.
  Det är helt uteslutet att kolhydrater orsakar diabetes, vi har ätit kolhydrater sen århundraden utan att folk fått diabetes, sen vi började använda penicillin och förändra B så dök diabetes upp.

  Fetma kan inte vara förklaringen för smala drabbas även av diabetes typ2.

  Ät LCHF men sluta påstå att socker orsakar diabetes.
  B är farligt och nya stammar dyker upp hela tiden och B kan vara oraken till många kroniska sjukdomar, mindre socker tar inte bort B folk får bara en symtomlindring.

  Utan B så blir man inte sjuk av socker, socker i sig orsakar inte sjukdom.

 42. 42

  Docent Göran
  Alla böcker är skräp bränn dom, kunskapen kom för några år sen och då var B inte känt.

  Guyenetskola han har inte riktigt förstått B, ( har inte läst hans blogg på ett tag möjligt att han har ändrat sig)
  Endokrinologi är han duktig på och där har han nog rätt i mycket .

 43. 43

  piltsson
  ”Snälla vän. om du känner till ”modern forskning” som tyder på att kolhydratrestriktion vore på något sätt skadligt, så hänvisa gärna till den. ”
  Läs vad jag säger, jag har inte sagt att LCHF är skadligt jag har sagt att sockerteorin är farlig för då missar vi B som är orsaken till ohälsan.

  Diabetes är en ren infektion då sprids den över hela jorden tack vara ad som säger att socker är orsaken.

  SLV kunde stoppats för länge sen om det inte var för den dumma teorin om insulin.
  Dieter fungerar inte B är för sjukdomsframkallande, dieter minskar på B vilket är bra men ingen lösning.

 44. 44

  XMargareta
  Nu är det ad som inte lyssnar på ny kunskap.
  Snälla ord fungerarde inte suddgummit togs bara fram.

  Jag är bara budbäraren studierna finns där ute att läsa.
  AD har rätt om LCHF för diabeteiker men förklaringen var totalt fel.
  Även dietisterna har fel.

 45. 45
  piltson säger

  piltson Skrev:

  Docent Göran Skrev:
  en nödvändig reningsverksamhet om man nu driver en seriös blog.

  Vad är en ”seriös blogg”? Är ett rekvisit att den skall fungera som en medjamarcirkus?
  Finns parametrar fastställda för reningsverksamheten och isåfall vilka?
  Och varför ”nödvändig”?

  Jag väntar på svar.

  Begreppet ”nödvändig reningsverksamhet” uppväckte minnet av den desperata dokumentförstöringen i Östtyskland dagarna efter att berlinmuren hade fallit. När förvaltningskontoren övertogs av nytt folk blev den första uppgiften att ta hand om flera ton pappersstrimlor.

  Det är ett obehagligt begrepp, och jag känner inget behov att dölja att det gjorde mig ursinnig.

  Så jag väntar på svar.

 46. 46
  piltson säger

  adam Skrev:

  Diabetes är en ren infektion

  Nyhet för mig, var finns basinformation? Min auktoritet på diabates är Diana Schwarsbein,
  som inte antytt något sådant:

  https://www.schwarzbeinprinciple.com/pgs/home.html

  Begreppet ”infektion”, såvitt jag förstår det, innebär invasion av bakterie eller virus. Har sådana identifierats? Eller har jag missförstått?

 47. 47
  Docent Göran säger

  piltson Skrev:

  Jag väntar på svar

  Varje blog måste ju ha den karaktär som sätts av den som driver den och själv har jag inga större problem med detta. Själv kommenterade jag tidigare hos Kostdoktorn men av någon anledning var mina kommentarer för något år sedan plötsligt inte längre välkomna och inte minst av självrespekt slutade jag därför att försöka få in kommentar där – att kommentara är ju trots allt frivilligt och dessutom inte någon ’rättighet’. Jag kan förstås bara spekulera i varför mina kommentarer inte uppskattades men man kan inte bli älskad av alla misstänker jag.

  När det gäller attityden till kaxiga, kategoriska kommentarer med personliga påhopp så lär Flashback vara ett ställe där det är helt OK att göra sig av med den galla man vill. Det lilla jag sett av det som pågår där väcker i alla fall mitt eget starka obehag. Och här hos Annika tycker jag att vi bör vara ’befriad’ från sådana typer av kommentarer.

  Men detta är som sagt Annikas blog och det är rimligen hon som bestämmer den ’samtalston’ som hon vill ska råda i kommentarsfältet och den nuvarande passar i alla fall min egen naturvetenskapliga forskarinställning.

  Men som hon säger kan ju personer som är lagda åt det invektiva hållet söka sig till andra internetfora eller skaffa sig egna bloggar.

  Man måste nog också konstatera att vårt ’troll’ har lyckats i sitt uppsåt att ’sabotera’ den här tråden som ju handlar om TTIP. Själv tycker jag inte vi ska uppmuntra sådana ’sabotage’.

 48. 48
  Stefan säger

  @ Docent Göran:

  ”Trollet” må ha en otrevlig attityd mm, dock verkar hen ha en intressant synpunkt, uppbackad av senare tids forskning. Don´t shoot the messenger!

 49. 49
  Annika Dahlqvist säger

  @ 46 piltson:
  Så vitt jag minns slutade du själv att blogga pga problem med kommentarfältet. Jag har inte slutat att blogga utan fortsatt att kämpa på.
  Om man har för mycket trams i kommentarerna blir de oläsliga. Läsaren måste själv filtrera vad som är vettigt att bry sig om, och då blir allt förvirrat. Om kommentarsfälten är helt oläsliga blir det meningslöst att blogga. Tycker du att jag ska sluta att blogga?
  Jag kan göra det om det är en allmän åsikt att jag inte ska försöka hyfsa i kommentarsfälten, för då känns det helt meningslöst. Då har bakterieprofeten uppnått sitt syfte med terrorn, dvs att jag ska ge upp.

 50. 50

  Docent Göran Skrev:

  Man måste nog också konstatera att vårt ‘troll’ har lyckats i sitt uppsåt att ‘sabotera’ den här tråden som ju handlar om TTIP. Själv tycker jag inte vi ska uppmuntra sådana ‘sabotage’.

  Jag instämmer, visst har ”trollet” saboterat den här tråden. Just detta ”troll” uppträder ständigt i olika namn, sara, carina, david, rune, adam plus diverse elaka signaturer. TTIP är alldeles för viktigt. Blockera är mitt förslag!

 51. 51

  Ta bort hela diskussionen som trollet saboterar med.

 52. 52
  Docent Göran säger

  Gäst Skrev:

  Ta bort hela diskussionen som trollet saboterar med.

  Ja – jag tror att detta är det enda riktiga att göra.

  Dessutom tror jag att det som Annika brukar göra dvs. att ta bort invektiva kommentarer så fort de dyker upp också gör att vettiga människor inte skräms bort från att deltaga med egna kommentarer. Själv uppskattar jag egentligen alla kommentarer här utom sådana som den här typen av troll står för.

  Annikas blog är alltför viktig för att försvinna!

 53. 53
  Annika Dahlqvist säger

  @ 41 adam:
  Du skriver att vi har ätit kolhydrater i århundraden utan att få diabetes.
  Stärkelse har vi ätit i årtusenden utan att få diabetes. Det är sedan vi började äta socker som diabetesen ökade. Det statistiska sambandet mellan socker och diabetes är stark.
  Socker kan vara orsak till insulinresistens och diabetes, och när man har blivit insulinresistent så tål man inte heller stärkelse.

 54. 54
  piltson säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Tycker du att jag ska sluta att blogga?

  Nej, absolut inte, tack så mycket. Detta är en intressant kanal, och sannolikt värdefull för många.

  Fenomenet ”troll” är intressant och förtjänar uppmärksamhet och analys. Det kan vara på väg att bli en ny typ av folkdiktning, som skapas genom att ett nytt medium har dykt upp. Jag förstår fullt ut obehaget av agressiva påhopp från okända personer som vägrar att förklara sig och inte är intresserade av resonemang.

  Och jag är nyfiken på vad slags personer det är och varför de uppträder som de gör. Jag tror att fenomenet kan vara speciellt besvärligt i Sverige, eftersom svensk intellektuell kultur kännetecknas av så stora svårigheter att hålla isär sakresonemang och personangrepp. Något sådant har jag inte stött på i något annat land eller på något annat språk.

  Och då blir nästa fråga, varför kännetecknas just Sverige av detta. För sådär 30 år sedan kände jag amerikaner som funnit Stockholm ett besvärligt ställe på grund av just detta. Och det har naturligtvis blivit mera påtagligt av att personer med denna läggning nu har fått ett idealiskt medium.

  Men jag tror absolut inte att den lämpliga gensvaret vore ”nödvändig reningsverksamhet” bedriven av någon som sätter sig som storinkvisitor över vilken läsning som skall tillåtas eller inte tillåtas.

 55. 55
  piltson säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  slutade du själv att blogga pga problem med kommentarfältet.

  Det är riktigt att kommentarfunktionen stängdes av när Rössner flyttades från Fetsmart till Ekdahl och att anledningen var just osakligt personligt skäll. Vi inbjöd till tillrättavisningar per epost, men det kom inga.

  Men sedan avled Ekdahl och då fanns det ingen praktisk möjlighet att fortsätta. Istället körde vi fram på Newsmill, det blev 21 kapitel, som avkastade rätt många positiva kommentarer, ett par av folk som ville att de borde sammanfattas i en bok.

  Men det kändes inte meningsfyllt utan ett bredare perspektiv, så det begränsades till de tre sista kapitlen i ”Kulinaria”, men jag så aldrig ett tecken på att någon person orkat fram till dem.

 56. 56
  Annika Dahlqvist säger

  @ 54 piltson:
  Hur tycker då du att man ska hantera situationen när kommentarsfälten belamras av ”trolltyper”?
  Bara låta dem vara kvar? Det blir ju rätt svårläst för bloggbesökarna.

 57. 57

  Vad är en ”seriös blogg”? I mitt tycke är det ett ställe där fakta, åsikter, frågor och synpunkter kan meddelas och diskuteras på ett trevligt och ödmjukt sätt. Kommentarer med aggressivitet, invektiv och personliga påhopp omöjliggör att debatten går framåt och bör därför negligeras av övriga kommentatörer och rensas bort så gott det går av blogginnehavaren. Det innebär verkligen inte åsiktsrensning utan rensning av uttryckssätt (otrevliga, tjatiga och kränkande och utan vilja till verklig kommunikation) som stör bloggläsandet.
  Vi vill ha kvar Annikas blogg – den är mycket uppskattad!

 58. 58
  I like neil young säger

  Piltson, jag ber att få anmäla en avvikande uppfattning. Internettrolleri är destruktivt för diskussioner i allmänhet och speciellt på diskussionsforum av den här typen. Vilka människorna är som ligger bakom har jag undrat i 17 år nu. Jag kan bara spekulera men spektrumet är säkert brett och motiven diverse. Uppväxt som jag är i en missbrukarmiljö kan jag säga att jag känner igen mycket därifrån.

 59. 59
  XMargareta säger

  Jag uppskattar verkligen att denna blogg finns.
  Jag har lärt mig mycket här, genom,att kolla länkar, läsa böcker, som det tipsas om och följa diskussioner, och få tips om demonstration och upprop.
  Jag vill absolut, att den fortsätter. Jag är inne så gott som varje dag och ofta flera gånger om dagen

  Jag förstår, att det är knepigt att handha vissa inlägg, men sådana dyker nog upp i många bloggar och särskilt en sådan som denna, som behandlar sådana områden, som den gör.

  Jag tycker verkligen man skall ta bort inlägg, som endast innehåller invektiv och obehagliga påhopp.
  Det ger ingenting i sak.

  Signaturen adam kom ju äntligen med stoff, som går att diskutera och inte bara påhopp och obehagliga invektiv angående det han kallar B.
  Det skulle vara intressant med länkar till försök och resultat i ämnet, som backar upp de självsäkra uttalandena.
  Jag ser fram emot det, kanske i annan tråd.
  Så fortsättningen just här får väl bli TTIP

 60. 60

  Docent Göran Skrev:

  hur är det nu i Sveriges svenska media

  Ännu en fransk tidning, men med Cecilia Malmström!!!!
  https://www.lefigaro.fr/conjoncture/2015/07/17/20002-20150717ARTFIG00214-europe-etats-unis-l-accord-de-libre-echange-relance.php
  Hon hoppas att TTIP borde vara klart nästa sommar.

  Har hon förekommit i svenska media?

 61. 61

  Hur en blogg ska vara???

  Det finns många bloggar, som har kommentarsfunktionen stängd. Det innebär en lugn och trygg yta på internet och inget tjafs.

  Nästa steg är där bara likatänkare tillåts. Där sitter de och kliar varandra på ryggen, medan oliktänkarna jäspar åt nattståndenheten.

  Jag har upplevt Annikas blogg, som en något så när öppen yta, där det går att bryta åsikter och fakta mot varandra. Naturligtvis ska man hålla sig till ett korrekt språkbruk utan invektiv och personliga påhopp. Men motar man ut obekväma åsikter och fakta, är man snart en ryggkliarklubb – balansgången är svår, men sakargument är motmedlet mot påhopp, det fick jag lära mig tidigt i arbetslivet och den attityden borde väl också Docent Göran exekverat under sin lärargärning. För den, som vill veta mer om detta rekommenderas ämnet Transaktionsanalys, Ett sätt att förstå och hantera konflikter.

  Ett policydokument, som uttrycker bloggvärdens avsikter med bloggen och vilka begränsningar, som gäller, skulle sitta bra och kanske skulle bidra till annorlunda ordning. Kommenterar man pressartiklar får man ju godkänna reglerna för kommentersfältet innan man släpps fram.

  Det vore väldigt synd om denna blogg lades ner!

 62. 62

  Sökte på TTIP i DN och SvD. I DN fick jag 45 träffar och i SvD hela 136, så alldeles tyst har det väl inte varit.

 63. 63
  Docent Göran säger

  Erling Skrev:

  Ännu en fransk tidning, men med Cecilia Malmström!!!!

  Jag skrev tidigare till våra EU-parlamentariker som jag nämnt men det var klent med svaren.

  Nu fick jag sent omsider ett svar från FP.

  ———–
  Hej Göran,
  Tack för ditt mejl och ursäkta att svaret har dröjt.
  Cecilia håller inte med om detta, du hittar en debattartikel hon nyligen skrev här som bla behandlar just insyn och handelsavtalet ur en demokratisk synpunkt: https://ceciliawikstrom.eu/debattartikel-i-unt-med-verhofstadt-satt-en-global-standard/

  Cecilia Wikström hälsar även följande:
  – För att ta oss ur den ekonomiska krisen behöver EU:s medlemsländer högre efterfrågan på våra tjänster och produkter. TTIP är en ypperlig möjlighet att genom sänkta tariffer och minskat regelkrångel kunna hitta nya marknader som skapar ökad efterfrågan av de produkter och tjänster som våra europeiska företagare erbjuder. Rätt utformat kommer framför allt Europas små och medelstora företagare som hittills inte haft råd att exportera på grund av olika handelshinder att finna sin väg till nya marknader, affärspartners och kapital.

  – I Sverige är nästan 900 000 jobb beroende av export till utomeuropeiska länder. Mer än 120 000 är beroende av export till USA. Ju enklare TTIP kommer att göra det att handla med USA, desto bättre förutsättningar blir det för expansion och framväxten av nya jobb i Sverige och övriga EU-länder. Vi liberaler i Europaparlamentet kommer i förhandlingarna att verka för ett avtal som skapar tillväxt och sysselsättning, som kommer EU:s medborgare och konsumenter till godo.

  Jag hoppas du med dessa svar får bättre klarhet i hennes resonemang och ståndpunkt.
  Mvh
  Linda

  Linda Aziz
  Press Secretary of MEP Cecilia Wikström (ALDE/FP)
  Pressekreterare hos Europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP)
  ———-

  Detta var svaret på följande mail som jag skickade.

  ————–
  Hej,

  Jag har på senare tid blivit alltmer övertygad om att om vi skriver på TTIP kommer vi i grunden att förlora vår demokratiska självständighet när livsavgörande frågor sedan kan beslutas utan demokratisk insyn då internationella företag kan stämma enskilda länder och där beslut sedan fattas genom ’medlingsförfarnade’ där utgången till företagens fördel är given på förhand.

  Canada förlorade t.ex. frågan om ’fracking’ för ett tag sedan genom ett sådant förfarande.

  Hur ser du på detta?

  Med vänliga hälsningar

  Göran Sjöberg

  Professor på Chalmers

 64. 64

  Var det inte jesuiterna, som hade måttot: ”Ändamålet helgar medlen”? Vad mer ska man säga?

 65. 65

  Läste länken till Cecilia Wikström, Cecilia måste vara av samma årgång?

  Hennes tal om likställdhet Europa/USA tyckte jag lät lovande, fast hur ska man få storebror att släppa till, det undrar jag.

 66. 66
  piltson säger

  @ I like neil young:
  Jadå, men lägg märke till att detta är ett kulturellt fenomen värt att studera!

  De närmaste motsvarigheterna jag kommer på vore ”grafitti” på husfasader i England, vilket har blivit ett halvseriöst studieämne, men i Sverige framför allt klottret på gamla utedass som användes på militära övningsfält. De är väl numera rivna, och jag vet inte om Mats Rehnberg nånsin lyckades få det dokumenterat som han ville.

 67. 67
  Annika Dahlqvist säger

  @ 66 piltson:
  Det är svårt att studera internettroll eftersom de aldrig uppger en giltig mailadress.
  Om man ska slippa dem så får man ha en inloggningsfunktion, vilket väl kräver administratörer, som jag inte har.
  Vi kanske skulle hänvisa alla diskussioner till Kostdoktorns forum, och stänga ner kommentarsfunktionen på bloggen?
  Ett annat alternativ är att jag fortsätter att radera bakterieprofet-kommentarer utan giltig mailadress och hänvisar fortsatta bakterieflora-diskussioner till Kostdoktorns forum.

 68. 68
  XMargareta säger

  @Annika.

  Om du orkar, ha kvar kommentarsfältet!

  Det ger så mycket.

 69. 69

  @ Annika Dahlqvist:
  Tycker du gör helt rätt Annika.

 70. 70

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Ett annat alternativ är att jag fortsätter att radera bakterieprofet-kommentarer utan giltig mailadress

  Har man inte giltig mailadress, så är saken klar – RADERA! Då är man inte ute i ärligt uppsåt!

 71. 71
  piltson säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Jodå, men svårigheten gör inte ämnet mindre intressant. Nånstans i norra England sägs det finnas en kyrka, där någon ristat, prydligt på latin: ”Domprosten är en skithög.”

  Ingen vet vem som gjorde det, men jag ser det som både intressant och underhållande. Mycket mycket nära det du drabbas av.

 72. 72
  Moderator säger

  Jag sparar alla ”hens” kommentarer, signaturer, e-postadresser och ip-nr i ett Word-dokument, som för närvarande är åtskilliga sidor. Det är svårt att ta sakargument på allvar.

  Här är ett urval av signaturer:
  Q, stoppa seekten, pelle, ddd, rolf, det är slut med insulinvansinnet nu, davidd, david, iii, 4ftherty, 4fthertjhi, 4fthrtwsheqerrtjhi, egreqggerrtjhi, egreqrgggerrg, 4fthert, kkk, rkkkk, g, ttt, tt med flera… de värsta återger jag inte här.

  Här är ett urval av e-postadresser: Så här ser alla ut, jag återger inte alla.
  wrth @ rrf.se
  g3gg @ fgf.de
  srgb @ dggg.as
  ewttrt @ fggtfg.se

 73. 73
  Lchf-Bengt säger

  Jag hoppas bloggen fortsätter som förut.
  Jag själv har här på bloggen funnit nyckeln till evig ungdom, även mina tarmbakterier gillar lchf.

 74. 74
  Stefan säger

  @ Moderator:

  Är det fråga om samma ip-nr/ISP hela tiden eller är det fråga om ngn proxy-tjänst?

  Man kan undra om hen även skriver på andra bloggar, t ex vegan, paleo osv med samma budskap?

 75. 75
  Stefan säger

  @ XMargareta:

  Hen har under andra signaturer faktiskt angett ett antal intressanta länkar ang. bakterieflora.
  Därav kan man inte helt avfärda hen som ett tvättäkta internet-troll!

 76. 76
  Moderator säger

  Stefan Skrev:

  @ Moderator:
  Är det fråga om samma ip-nr/ISP hela tiden eller är det fråga om ngn proxy-tjänst?
  Man kan undra om hen även skriver på andra bloggar, t ex vegan, paleo osv med samma budskap?

  Jo, jag känner till att hen skriver detsamma på flera andra bloggar. Jag har koll på ip-nr, i övrigt hänvisar jag till min kommentar ovan, nr 72.

 77. 77
  piltson säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Om man ska slippa dem så får man ha en inloggningsfunktion, vilket väl kräver administratörer, som jag inte har.

  Räcker det inte att ha en lista där de som vill kommentera måste finnas identifierade med
  adress och hålla denna lista tillgänglig för dem som vore intresserade? Då skulle de kanske försvinna. Däremot skulle jag inte föreslå att generellt spärra ut vissa namn på grund av erfarenhet av vad de tidigare skrivit, en automatisk raderingsfunktion (som Rössner försökte göra med Piltson)..

  Men framför allt vore det värdefullt att först tänka igenom vilket syfte dessa personer kan ha och vem de ser som sin publik. Gäller det att bara djävlas med en viss bloggvärd, eller är målgruppen alla som läser i bloggen, och vilken effekt tror de sig isåfall kunna åstadkomma?

  Att styra över obekväma personer till någon annan verkar inte trevligt. Det vore som när Europa dumpar radioaktivt avfall i Sahara, där det faktiskt också finns människor.

 78. 78
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Det finns ingen som helst anledning att acceptera oförskämdheter och personangrepp och ’sjuka’ kommentarer (som t ex 33) tycker jag skall tas bort helt enkelt.
  Jag skulle verkligen sakna din blogg – och alla trevliga, lärorika och seriösa kommentarer (..som ju överväger), så fortsätt att blogga snälla Dr Annika. Du behövs! 🙂

  Däremot behöver vi verkligen inte TTIP (och liknande odemokratiska avtal!) – jag skriver på så många petitioner (i flera länder) jag finner i den vägen!!

 79. 79

  Har läst att en viktig del i TTIP är att harmonisera våra olika standarder. Kanske vi får ta till oss tumjängorna, mäta däckstrycket i PSI och få hastighetsmätare graderade i miles per hour, för motsatsen är helt otänkbar. Har en gräsklippare med tumjängor och inga europeiska verktyg passar!

 80. 80

  Aktionen Stoppa TTIP på franska:
  https://stop-ttip.org/fr/blog/lifting-pour-la-protections-des-investisseurs/
  Här är en väldig kampanj mot handelsavtalets olika aspekter.

 81. 81
  Konsument i Sverige säger

  Tidningen Norra Skåne: – Öka trycket mot antibiotika (TTIP)
  https://www.nsk.se/2015/07/24/oka-trycket-mot-antibiotika/

  ”Det är FP-ledamoten Marit Paulsen som lett förhandlingarna i EU-parlamentet om den nya djurhälsolagen.
  Men när hon lämnar EU-parlamentet under hösten torde det bli just Federley som kommer att bli tongivande svensk i frågan.”

 82. 82
  Lars Henrik säger

  En bra artikel om TTIP i Helsingborgs Dagblad :

  https://www.hd.se/kultur/2015/08/06/nar-demokratin-forhandlas-bort/

 83. 83
  Docent Göran säger

  Lars Henrik Skrev:

  En bra artikel om TTIP

  Författaren har verkligen förstått vad det hela går ut på.

  Egentligen är det beklämmande att det måste gå så långt som i fallet med gruvan i Rumänien innan människor blir medvetna om vad det är frågan och går ut i massdemonstrationer och först när demokratin egentligen redan har sålts ut efter hemliga förhandlingar i samband med undertecknandet av handelsavtalet och då effekterna sedan visar sig i praktiken.

  Det var när jag insåg detta som jag själv deltog i den del av de världsomfattande demonstrationerna mot Monsanto (och TTIP) som genomfördes i Göteborg för några månader sedan. Vi var då runt tre hundra personer som deltog medan Göteborgsvarvet som samtidigt gick av stapeln drog 50 000.

  Åter är nog frågan om att personligt, men efter förmåga, protestera mot vansinnigheter i samhällsutvecklingen också en fråga om personlig moral – dvs. vill jag offra något av min egen bekvämlighet för det allmännas bästa och i detta ligger förstås att man till att börja med intresserat sig för samhällsfrågan och sedan förstått vad det hela är frågan om och gör något praktiskt åt saken. Men om man på grund av bristande förstånd bara inte fattar kan man knappast anklagas för någon omoral som samhällsmedborgare. Men när det gäller våra politiker så drabbas de av det omtalade politikerföraktet för de just har förstått men av rädsla för sitt eget skinn inte protesterar och till och med försvarar att de säljer ut demokratin.

  Olof Palme är nog här ett internationellt politiskt moraliskt undantag då han på 70-talet protesterade tillsammans med Nordvietnams ambassadör vid en gatudemonstration mot de bombningar som samtidigt pågick i Vietnam. Nå, på den tiden var vi förstås miljontals ungdomar över hela världen som demonstrerade på gatorna mot samma sak och vi lyckades också få slut på dessa internationella vansinnigheter. Det är nog ingen tillfällighet att Palme idag betraktas som en hjälte i de forna kolonierna som på den tiden kämpade för att befria sig från det koloniala oket.

  Finns det några politiska hjältar i Europa idag när det gäller TTIP?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa