Överdosering av D3-vitamin

I Läkartidningen en fallbeskrivning av D-vitaminöverdosering.
Det gällde en 88-årig man med demensutveckling, vars son försökte behandla honom med D-vitamintillskott. Han fick 50000 IE per dag.
Han fick efter 6 månader symtom i form av muskelsvaghet, gångsvårigheter, sluddrigt tal. Lab visade höga värden på Plasma-Kalcium och 25(OH)D3-vitamin. Tillståndet var långdraget trots att han slutade med D-vitamin-intaget.

Symtomen orsakades av hyperkalcemi, förhöjd kalciumhalt i blodet.

I diskussionen nämns en övre gräns för D-vitaminintag på 4000 IE per dag.

Så då vet vi att det finns en överdoseringsrisk vid D-vitamin-tillskott.

 

Comments

 1. 1
  Zonen säger

  Tänk så många fallbeskrivningar det blivit om man på samma sätt ”kollat” upp alla läkemedelsbiverkningar……. Överdoseringsrisk finns väl för det mesta men är inte 4000 IE lite väl lågt……???

 2. 2
  Janne I Jämtland säger

  Rekommenderat är väl att om man tar höga doser av D3, att man även tar vitamin K2, så att calcium hamnar på rätt ställe. Dvs i skelettet och inte i blodet och vävnader. Med andra ord är det calciumet som ställer till det och inte d vitamin. Tittar man på webben och ny forskning så är 10000 IE/dag säkert med råge.

 3. 3
  Lars Henrik säger

  Janne I Jämtland Skrev:

  Rekommenderat är väl att om man tar höga doser av D3, att man även tar vitamin K2, så att calcium hamnar på rätt ställe.

  Och såvitt jag förstått även magnesium.

 4. 4
  Bosse säger

  50000 ie är ju 10 tabletter av starkaste d3 vitaminet. du menar inte 5000?

 5. 5
  Reefer säger

  Med tanke på att Annika citerar direkt från läkartidningen så är det nog inte felstavat från hennes sida.
  Och ja, 50000 IE är verkligen extremt.

 6. 6
  LenaK säger

  Jag har läst artikeln och det var 50000 IE. Det kan man kanske inta men då är det väl lämpligt med en gång varannan vecka. Bekvämt!

 7. 7

  Bekvämt ja,svårt att komma ihåg.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 jala:
  Jag brukar ta D3-kapslar på 50000 IE ca varannan vecka. Då skriver jag ett D i almanackan på väggen så kan jag se när jag tog sist. Det är ju inte noga på dagen.

 9. 9

  @ Annika Dahlqvist:
  Almanacka och jag kommer inte överens.Har jag tagit eller inte?Tar jag dagligen är det inte hela världen om det blir dubbel dos någon gång.Det är värre om jag tar dubbelt av den höga dosen.

 10. 10

  Jag med min 2500 IE/dag kan alltså vara lugn. Men dosering av andra saker som t.ex. statiner (Simvastatin, som jag utsattes för i flera år) är ju överdosering hur lite man än tar.
  Läste nånstans att statiner kan vara upphov till diabetes typ 2, vilket skulle kunna vara förklaring till min diabetes 2.

  Har bara en i släktledet före mig. Min farmor som på ålderns höst då hon varit sängliggande i många år hade diabetes och dog på 60-talet en bra bit över 80 år.. Är det nån här, som har nån information om det. Skulle enligt samma källa även kunna sätta igång Alzheimers och en massa annat ”skit”. Tunga ben o muskelsvaghet råkade både jag o en god vän ut för.

 11. 11
  dufva säger

  Jo, visst är det möjligt att överdosera om man bär sig riktigt korkat åt med tillskott, men betänk vilka siffror den här demenssjuke mannen fick i sig

  Efter 6 månader hade han petat i sig 9,1 miljoner IE och först då uppträdde symptom.

  Vad vi också vet pga dessa ”crackpots” som hamnat på toxiska nivåer är att symptomen/skadorna faktiskt är reversibla bara man slutar överdosera

  Ser vi i andra delen av spektrat (där dom flesta ligger) dvs med rejäla brister sker verkligt allvarliga irreversibla skador

  Här hittar vi ökad risk för allt från cancer hjärtsjukdom autoimmunitet ner till ett gäng banala men nog så jobbiga förkylningar 🙂

  Är man ändå jätterädd för överdosering kan solarier vara en räddning över vinterhalvåret för att få upp sina nivåer på ett naturligt sätt

  På senare år har man faktiskt utvecklat en hel del smarta rör som även ser till att tillfredsställa bildandet av d-vit

 12. 12
  Reefer säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Hur ställer du dig till den här artikeln publicerad för två dagar sedan i läkartidningen:

  https://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Kommentar/2015/06/Tillskott-av-D-vitamin-kan-gora-mer-skada-an-nytta/

  Det är inga lättviktare som har synpunkter på nyttan med att stoppa i sig Vitamin D som tillskott.

  Personligen och spontant kan jag känna att jag håller med Melhus och Michaëlsson. Det har gått troll i frågan och jag kan också tycka att det drar ett löjets skimmer över LCHF-rörelsen att rekommendera stora intag av Vitamin D som tillskott utan att det finns några säkra evidensbaserade riktlinjer om den verkligen nyttan av det.

 13. 13
  Anders säger

  @ Reefer:

  Jag tror dessa forskare kommer få sig en rejäl näsbränna när resultaten av fler studier sammanställs framöver. De drar långtgående slutsatser från enkätstudier, som som bekant inte bevisar nåt. Problemet med för lågt D-vitaminintag överskrider med råge det motsatta förhållandet.

 14. 14

  Att självmedicinera utan att ha koll på labvärdena är alltid hazardartat. D-vitamin är bra, men inte i hur höga koncentrationer som helst och detta förhållande gäller många substanser. Salt gör man sig ju av med via njurarna, men fettlösliga substanser som D-vitamin och PCB från östersjöfisk lagras i kroppen. Via solljuset skulle det också vara möjligt att bli förgiftade, om vi inte hade förmågan att bli bruna av UV-strålningen. Där har kroppen en egen reglerande mekanism – men mot kosttillskott funkar den inte.

  Hade läkaren i tidigt skede kollat D-vitaminet hos patienten och det befunnits lågt, vilket är normalfallet hos oss om vi vistas i Sverige vintertid, hade en receptförskrivning med efterföljande kontroll varit en säker behandling.

  Testar man inte D-vitaminstatus på åldringar i primärvården, Annika?

 15. 15
  Professor Göran säger

  @ Reefer:

  Man räknar med att ungefär var tredje dödsfall idag beror på de preparat som läkemedelsbolagen har tagit fram men mig veterligen har inte ett enda dödsfall kunnat kopplas till något kosttillskott utom möjligen ett, det L-tryptofan som togs fram med genteknik 1980. Inte ens så här absurda intag av D-vitamin som i det här aktuella fallet resulterade i något dödsfall om jag nu inte har missförstått detta..

  Att läkemedelsbolagen har bedrivit en mångårig lobbyingverksamhet för att få myndigheterna att förbjuda försäljningen av alla ofarliga kosttillskott är väl känt och denna lobbying har knappast bedrivits på grund av någon omtanke om vår hälsa. I så fall skulle de ha kunna ha gjort enorma insatser genom att städa upp i sitt eget byk. Professor Goetzsche har i sina böcker väl beskrivit den totala frånvaron av mänsklig moral hos dessa företag. För mig har detta varit en skrämmande läsning.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_C._Gøtzsche

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 13 Erling:
  Jag vet ju inte hur andra gör, men jag själv har inte rutinmässigt provat D-vitaminstatus på mina åldringar.
  De prover jag brukat ta som rutin är blodvärde och blodsocker. Andra prover vid bedömd anledning.
  Jag har haft fullt upp med löpande arbete och har inte orkat/kunnat vara initiativrik i mitt arbete.
  Numera är jag pensionär.

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Reefer:
  Jag har inte tagit ställning i D-vitaminfrågan, eller gällande andra kosttillskott.
  Jag skrev blogginlägget för att uppmärksamma att det finns risk för överdoseringstillstånd med D-vitamin.
  Vad som är den optimala dosen av D-vitamintillskott, för olika människor, återstår att visa.
  Vi vet tex inte om det är av värde för alla människor att testa sin D-vitaminhalt i blodet.
  Det jag brukar skriva i frågan är att det är bra för oss att utsätta oss för bestrålning av högtstående sol i 1/4 – 1 timme, beroende på hudfärg (längre för mörkhyade), för att få i oss nyttig D-vitamin – när vi har tillfälle till det.

 18. 18

  Några intressanta youtube-inslag:
  (Mats Humble) https://www.youtube.com/watch?v=syRaJVIBNnw
  (Reinhold Vieth) https://www.youtube.com/watch?v=UfWvJCVmUlo
  (Michael Holick) https://www.youtube.com/watch?v=hiGBVDcbFVk

 19. 19
  I like Neil Young säger
 20. 20
  I like Neil Young säger
 21. 21
  I like Neil Young säger
 22. 22
  Helge Andersson säger

  Men är det ändå inte konstigt att det enda fall man hittar är en äldre man som blir sjuk av en kraftig dos efter flera månader.

  Hur många är det som kommer in med symptom på för låga värden?

 23. 23

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Numera är jag pensionär

  Välkommen i klubben! Njut av solen i sommar!!!

 24. 24
  Lena Olovsson säger

  Den här föreläsningen av läkaren och forskaren Mats Humble är mycket bra. Han redovisar en massa vetenskapliga studier om D-vitamin.

  https://www.youtube.com/watch?v=GeyNB-GBKlg

 25. 25

  Var tredje europé har D-vitaminbrist – Tidskriften Forskning & Framsteg
  https://fof.se/tidning/2012/2/var-tredje-europe-har-d-vitaminbrist#overlay=tidning/2012/2/var-tredje-europe-har-d-vitaminbrist

  ”Bara en tredjedel av Europas befolkning har tillräckliga nivåer av vitamin D i kroppen. En tredjedel lider brist på D-vitamin och ytterligare en tredjedel har för låga nivåer vilket ökar risken för brist.”

 26. 26
 27. 27
  Pingo säger

  Som tidigare skrivits så är det särskilt viktigt att ta vitamin K2 om man tar höga doser av vitamin D3. Jag tar 100 mikrogram K2 för att vara säker på att kalcium hamnar i skelettet. K2 har även förmågan att flytta kalcium som hamnat fel och in i skelettet. Själv tar jag bara 3000 IE D3 och 100 mikrogram K2.

  Här en liten video om hur det fungerar: https://www.youtube.com/watch?v=-gei4_8ZAvo

 28. 28
  Cristina Kronlund säger

  600 000 personer avlider varje år, inte på grund av sjukdom utan av sina mediciner.

  Hur många avlider av kost-vitamintillskott? Finns det data?

 29. 29
  Cristina Kronlund säger

  Enligt neurologiska studier kan brist på D-vitamin bidraga till hjärnrelaterade sjukdomar som’
  Parkinsons, MS,autism,demens och Alzheimers. Se vidare Dr. Perlmutter.

  https://www.drperlmuttter.com/study/vitamin-d-risk-d

 30. 30
  LCHF-Bengt säger

  I början av mitt lchf-knarkande kostade jag på en större undersökning av mina värden i blodet, D-vit. var mycket lågt tex. och jag har efter det ätit ca 5000 IE om dagen utom sommartid. Sen har jag testat mina värden vid flera tillfällen efteråt, och då har värdet legat lagom högt.

  En test som jag tror är lika viktig att titta på är förhållandet omega 3-6, där hade jag också bedrövliga värden i början, men med strikt lchf och extra omega 3-oljor är nu detta värde också jättefint och inget extra tillskott behövs mer, äter istället ca ett kg vildfångad lax i veckan och mår helt otroligt bra nuförtiden.

 31. 31
  Professor Göran säger

  Väldigt intressant tråd denna!

  Som vanligt går man omkring och ’tror’ på diverse fördelar med ’alternativ medicin’ som t.ex. med rejäla vitamindoser. I mitt fall inte bara D-vitamin utan också E-vitamin för att hålla min kärlkramp i schack.

  Dessa alternativ ifrågasätts av läkemedelsindustrin av rent affärsmässiga skäl men framställs som en omtanke om vår hälsa som jag nämnde i mitt förra inlägg som svar på Reefer.

  På den här tråden visas nu vår gemensamma styrka genom den kunskap vi tillsammans samlat på oss under våra egna hälsoresor och som kommit fram i de senare inäggen.

  Detta är ’internet’ när det är som bäst i mina ögon.

  Reefer verkar för övrigt ha ’dragit sig tillbaka’ 🙂

 32. 32

  Cristina Kronlund Skrev:

  600 000 personer avlider varje år, inte på grund av sjukdom utan av sina mediciner.

  Hur många avlider av kost-vitamintillskott? Finns det data?

  Det finns tyvärr inte mycket att hämta. Läkemedel omfattas av kontrollsystem, dit man ska rapportera biverkningar, medans kosttillskott inte står under denna kontroll. Livsmedel får ju inte vara direkt livsfarliga, men utrymmet är stort och kontrollerna glesa. Hur många dör varje år av rökning, eller annat tobaksbruk och hur många äter ihjäl sig av kolhydrater, för att inte tala om hur många allvarliga olyckor som drabbar cyklister utan hjälm (den rufsar ju till håret)?

 33. 33

  @ Erling:
  Det är farligt att leva. Alla dör på slutet. Det största hotet utgör vi själva: Vi företar oss saker, som ibland förkortar livet, ibland av okunnighet, ibland i oförstånd, ibland av ren och skär dumhet, men oftast med gott uppsåt. Problemet med mänskligheten är i detta stycke att vi har tillgång till teknik och resurser i oerhörd omfattning men som vi i stor omfattning missbrukar till men för oss själva. Ta till exempel trafikolyckor: Det är oerhört sällsynt med tekniska brister som orsak. Allt annat är förarfel.

 34. 34
  Lillian säger

  Det är vad jag försökt säga nu några år; kan det verkligen vara så att vi behöver mer D-vitamin än det är möjligt att få i sig via kosten? Har försökt ta upp detta på kostdoktorn forum, men bara fått till svar att vi får mindre D-vitamin via solen nu än tidigare i evolutionen. Ett argument jag inte köper, speciellt inte från en återförsäljare av sagda vitamin. (Inget ont om kostdoktorn annars, gillar hans sida.)

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 34 Lillian:
  Jag tror att det inte finns någon säker total evidens på det, utan var och en får göra som den tror är bäst. Själv tar jag måttligt av D-vitamintillskott under den mörka delen av året, för att jag tycker att det verkar vettigt.

 36. 36
  Pingo säger

  Jag har hittat en intressant websida där man kan lista ut hur mycket D vitamin man behöver. https://vitamind3-cholecalciferol.com/vitamin-d-dosage/ I den högra spalten finns en knappt märkt med ”Download D-estimator” och trycker man där så laddar man hem en Excel fil där man kan mata in alla väsentliga parametrar som latitude, hur mycket man solar och hur mycket D vitamin man tar. Resultatet ges i form av nivån av D vitamin i blodet. Det enda knepiga är att man ska ange kroppsvikten i pund. 1 kg är 2,2 pund.

  Nästan längst ned på sidan finn en riktigt intressant länk ”Vitamin D Co-Factors”

 37. 37
  LCHF-Bengt säger

  Under ”Ovanligt tillstånd – beskrivet endast i fallrapporter” i rapporten, beskrivs några andra fall. I alla dessa fall har de drabbade fått i sig oerhörda mängder D-vit/hormon av misstag eller okunskap. Tex. var mjölken i Massachusetts berikad med 232 565 IE/l.

 38. 38

  Nu har SBU släppt en kommentar i ämnet D-vitamin och benskörhet:

  https://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2015/06/D-vitamin-och-kalcium-har-blygsam-effekt-pa-frakturrisken/

  Anmärkas bör att prognosen för ett lårbensbrott vid hög ålder är mycket dyster: ca 50% kommer aldrig på benen efteråt, rätta mig om jag minns fel! Ta bort alla trösklar och konfiskera alla mattstumpar hos Era åldrande släktingar, så lever de längre!

 39. 39

  Jag hittar inte något om B3 vitamin (niacin) på den här sidan, gör ändå ett försök att ställa en fråga.

  Fick veta på en läkarkontroll för två veckor sedan att mitt kolesterolvärde var mycket högt (vet bara det totala) och börjar därmed söka efter vilka livsmedel som är bra för att sänka kolesterolet.

  Hittar en bok där det står ”LCHF-metoden är att man minskar mängden snabba kolhydrater, vilket betyder att man äter väldigt lite spannmål. Efter ett tag så får man brist på de vitaminer som spannmål normalt tillför kroppen. Allra värst är B3-vitamin som bl a styr vårt kolesterol”.

  Jag började äta LCHF för ca 4 månader sedan och undrar om jag ska börja äta B3? Ska göra en ny kontroll om någon månad och hoppas att jag kan sänka det lite. Annars kanske jag blir rekommenderad att ta tabletter.

 40. 40
  Docent Göran säger

  AnnaS Skrev:

  mitt kolesterolvärde var mycket högt

  Det är bra med högt kolesterol!

  Vad detta höga värde säger är egentligen att ditt ’brandkårsförsvar’ är på topp.

  Kolesterol, det finns för övrigt bara en enda typ av kolesterol, och det är gott för det är ett av kroppens nyttigaste ämnen.

  Att värdet är högt beror då på att din brandkår har ryckt ut av någon anledning och där en olämplig kost med mycket kolhydrater i det långa loppet kan få den att ständigt vara aktiv.

  De som satsar på strikt LCHF brukar ofta så småningom få kanonvärden kolesterolet – dvs. brandkåren har återvänt till stationen. Kostdoktorn har skrivet en del om detta.

  Att bekämpa kolesterolet med statiner är nog det ’grymmaste’ som läkemedelsbolagen lurat ut genom tiderna i sin omänskliga girighet. Statinerna är den största medicinskandalen genom tiderna enligt min uppfattning.

  Det är ingen tillfällighet att biverkningarna från statinerna ofta är ohyggliga men ständigt underrapporteras. Jag har flera bekanta som har drabbats av dessa biverkninga, rullstol och total demens, men en del har av självbevarelsedrift slutat med statinerna och omedelbart upplevt lättnader. Det är svårt att reparera dessa läkemedelsskador. Prata gärna med folk som har gått på statiner ett tag och det finns gott om sådana personer idag bland oss äldre.

 41. 41

  Hej, Försöker läsa in mig på D vitaminer. (jag kan skriva hur mycket som helst men har svårigheter att ta in texter med en mängd tekniska tråkiga detaljer och siffror pga at jag har genomgått ett antal gå in i väggen episoder i mitt liv som slagit alla rekord i dumhet) Har i dagarna läst eller snarare försökt läsa Ian Wisharts bok om D vitaminer. Intressant med alla hans samlade forskningsrapporter, han är djupgrävande journalist. Jag själv fick utslag och kraftig klåda på underbenen för några år sen, trodde det var knottbett då jag går i skog och mark med hundar samt varit borta från svenska knott o mygg under många år. Jag försökte lindra med salubrin,,men det var överjävlig klåda som inte gav upp. Jag drack under en period ganska mycket aloe vera och läste samtidigt om larmrapporter om aloe vera och överkonsumtion där och slutade med aloe veran. Jag blev inte bättre och kliade mig vansinnig och sov med frysklampar i knästrumpor! Att få tid på vårdcentralen tog tid. Har träffat 6-7 olika läkare som alla sagt: stödstrumpor och salva. Har bett att få komma till hud men inte fått remiss! Till sist så kom jag till en läkare som tog blodprov på mig och jag hade alarmerande låga D.Jag fick nu dubbel dos kalcipos d, två tabletter om dagen för at sedan gå ner till en tablett om dagen, en tablett är 400IE. Tog bölodprov igen och nu uppe i lägsta värde och har satt mej mån om att äta D vitamient samt sticka ut näsan i solen. (har tidigare alltid använt solskyddsfaktor dagcreme i ansiktet och nu slutat tvärt med det) (har bott på andra sidan klotet i tio år och skydddae mig mot solen där, vet i dag faktiskt inte varför,,jo cancerrapporetr som nu sägs vara totalt fel efter at ha läst Wisharts bok) Nu idag så har jag även hitta en privat hudläkare utan väntetid som smorde in mina ben i betnovat och sen täckande duoderm under några veckors tid och klådan försvann. Då jag vill ta nya blodprov på vårdcentralen så fick jag nej då det kräver nytt läkarbesök och ansågs onödigt! Jag vill ju veta hur jag ligger till! SSK på VC sa: se läkare efter vintern och ta blodprov då. Jag vill ju veta nu, progress?? Under dessa 1-2 år med utslag o klåda så kom det även stora otäcka finnar på mina underben,,samt värk i smalbenets framsida,,värken sitter kvar i ena benets framsida och jag är orolig för vad som hänt men får inget svar och läkare o remisser sällsynta. Hur mycket IE av D kan jag ta som underhåll över vintern? Dålig på at komma ihåg och ta en kalcipos d om dagen. Kan jag ta andra starkare d vitaminer och typ mera sällan? (är nyutbildad USKa, omskolad och snart 60) Är så orolig för mina underben och värk och om jag skadat mitt skellett av lång tid på lågt D. Råd? ideer? Vad för produkter för att D bomba mig?

 42. 42
  Annika Dahlqvist säger

  41 Suzanne
  Jag kan inte säga vad din klåda på benen beror på. Det låter rimligt med en remiss till hudläkare.
  Det är bra att äta D-vitamintillskott så att man kommer upp till normalvärde på labprovet.
  4000 – 5000 IE per dag är lagom för att få upp värdet. Sen kan man prova ut hur mycket man behöver som underhållsdos. På sommarhalvåret, eller åtminstone de 4 månader som omger sommarsolståndet, kan man täcka sitt behov av D-vitamin genom att låta den högtstående solen bestråla kroppen. Det kan räcka med en halvtimme när solen är uppe.
  Äter man några ostskivor per dag så behövs inget kalciumtillskott.

 43. 43

  Så man ska inte behöva ta kalcipos vid brist på D? Utan rikta in sig på D men utan kalcium? Kalcipos är då egentligen ondödigt kalcium för at få i sig D? Jag äter ost varje dag så kalcium kan inte saknas. Ska alltså rikta in mig på att hitta anna D källa? Ian Wisharts bok är en kraftig rekommendation! Jag har slutat helt med min dagcreme som hade solskyddsfaktor och vänder numera upp näsan mot solen så fort jag ser den (utan överdrift så klart) Mvh Suzanne

 44. 44
  I Like Neil Young säger

  #43

  Läs hela tråden.

  Det är sällan nån har Kalciumbrist vad jag har förstått. Det är viktigt att ta D och K2 – dessa två jobbar i tandem. Tar du D ihop med K2 så hamnar kalciumet där det ska d.v.s i benen och inte i mjukdelarna. Jag tror läkarna är dåliga på det här och föreskriver kalcium till folk som inte har kalciumbrist egentligen men är bensköra p.g.a att det kalcium dom får i sig inte hamnar där det ska.
  Och då blir det ännu värre om du får kalcium tillskott – men inget D och framförallt inget K2.
  Så har jag fattat det hela. Det finns säkert nån som kan rätta mig om detta är fel?

 45. 45
  Annika Dahlqvist säger

  43 Suzanne
  Som jag har förstått det så får man i sig allt det kalcium man behöver om man äter några ostskivor per dag.

 46. 46

  Martina Johansson skriver i sin blogg:
  ”Ät smör, bättre källa till K2 finns inte” Är det någon som vet om det stämmer?

 47. 47
  Andy Mikkelsen säger

  Vilket praktexempel! En 88 årig man med demensutveckling!
  Bättre kan du Annika!

  Ta en frisk man eller kvinna som under lång tid tar högre doser av d-vitamin än rekommenderat och redovisa det men kom inte med en gammal man som levt på övertid!

 48. 48
  Annika Dahlqvist säger

  47 Andy Mikkelsen
  Jag tror ändå att 50000 IE D3-vitamin om dagen kan vara farlig överdosering för alla. 2000 – 5000 IE per dag bör gå bra för alla (vuxna).

 49. 49
  Andy Mikkelsen säger

  Det låter rimligt vad du skriver! Undrar om 50 000 IE under en kortare period kan ge en kickstart för en i övrigt frisk person som är extremt låg i D-vitamin!?

  Ha det bra / Andy

 50. 50
  Nisse Hult säger

  1: Mät ditt värde via ett blodprov

  2: Justera dosering enl tabell

  https://www.grassrootshealth.net/project/dcalculator/?_ga=2.81139666.417818777.1644571265-726887969.1644571265

  3: Intag varje dag gäller efter ev kortare tid med högre dos

  4: Mät igen inom tre mån för att säkerställa att du äter rätt nivå

  Svårare än så är de inte

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa