Rapsodling dödar humlor och bin

Tommy Hammarström skriver i Expressen.

Rapsoljan som omhuldas för sitt påstådda nyttiga fett kanske är ett stort hot mot de viktiga humlorna och bina.

 

Comments

 1. 1

  ”Går det illa blir det en tvärtyst vår, inte ett surr i äppelträden. Och aldrig kan vi se ett lysande rapsfält utan att få rysningar.” – slut citat ifrån artikeln.

  Fy fan. 😥

 2. 2
  Cristina Kronlund säger

  Några länkar
  https://enskedevanstern.bloggspot.se/2015/04/om-hum

  https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/vanligt-insektssn

  https://svenskaylefi/2015/01/nya-bevis-bek

  När vi tar död på skadeinsekter tar vi även död på de nödvändiga för våra odlingar i förlägningen
  vår existens.
  Finns det någon hejd på människans idioti?
  .

 3. 3
  Lars Henrik säger

  Josef Boberg Skrev:

  ”Går det illa blir det en tvärtyst vår, inte ett surr i äppelträden. Och aldrig kan vi se ett lysande rapsfält utan att få rysningar.” – slut citat ifrån artikeln.
  Fy fan.

  Ja, så jag blir glad för varenda knopp och varenda blomma som kommer upp här hemma, hur trivial och vanlig den än är.

  Idag såg jag faktiskt ganska många bin, ovanligt många, så det finns hopp om vi bara kan ge dom tillräckligt mycket giftfri blomning 🙂

 4. 4
  I Like Neil Young säger

  Efter att ha läst artikeln är jag inte klar över om svenska rapsodlare betar med neonikotinoider eller inte.Har någon svaret?

  Så fråga ett blir då – Används neonikotinoider i rapsodling i Sverige eller inte?

  Och fråga två blir – Detta tillfälliga förbud det pratas om i texten – vad händer med det om TTIP går igenom?

 5. 5

  Mycket tänkvärd ledare! Livsmedelsverket har ju länge vurmat för just rapsoljan och den intar en central plats i den påhittade s k Nordiska kosten som bla Stephan Rössner har lanserat med buller och bång. Till saken hör att rapsen före 1980-talet aldrig utgjort något betydande inslag i mänsklig kost varken i Norden eller någon annanstans. Den odlades främst för att oljan kunde användas som smörjmedel eller för oljelampor. I mindre mängd kunde man använda den för att göra falsk senap. Först när kanadensiska forskare på 1970-talet med modern växtförädling (= radioaktiv bestrålning och mutagena kemikalier) lyckades att radikalt minska mängden av den giftiga eukarsyran i rapsen så slog rapsoljan igenom på bred front.

  Denna historia är ytterligare ett exempel på hur sjuk och kortsiktig modern matproduktion är. För att odla raps med maximal lönsamhet måste man använda ett gift som slår ut humlor och bin som rapsen i slutändan är beroende av för sin pollinering. Får mig att tänka på Allan Edwalls sång ”När små fåglar dör”:

  ”Och att små fåglar dör, det kan vi inte rå för. För det är sådant som små fåglar gör.
  Och en viss allergi, det får man finna sig i om man önskar en stark industri.”

  https://www.youtube.com/watch?v=VN00Cs-cJkQ

 6. 6
 7. 7
  40-talist säger

  @ 5 Per Wikholm:
  Per, detta var ju riktigt bra. Tack för att du hittade detta åt oss.

 8. 8
  Lars Henrik säger

  @ I Like Neil Young:
  Utsäde för raps som betats med neonikotinoider användes i Sverige innan förbudet trädde i kraft. Däremot betades inte utsädet i Sverige utan utsädet köptes från Tyskland eller Finland.

  Fast jag undrar om man inte även besprutar med neonikotinoider?

 9. 9
  LCHF-Bengt säger

  Här finns några fler häpnadsväckande uppgifter. 90% av giftet hamnar där det inte ska, det konstateras att giftet är skadligt för tex humlor, och naturligtvis för allt levande i jorden och vattendrag.
  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/insektsmedel-livsfarligt-for-humlor-och-bin

 10. 10
 11. 11
  Lars Henrik säger

  Dessutom, vilket Hammarström också skriver i sin artikel:

  https://alltombiodling.se/skordarna-storre-an-nagonsin-utan-neonikotinoider/

  Har odlarna lurats att tro att dessa bekämpningsmedel ger mycket större skördar? Eller besprutar man mer med annat nu under förbudet?

 12. 12

  Om det fanns en liten möjlighet att använda den omega-9 rika rapsoljan tidigare har den nu definitivt kvävts till döds av dessa hemska nyheter. Och Bayer är en riktigt elak firma i klass med Monsanto. Finns det inte längre några myndigheter i landet som kan få slut på skadegörelsen?

 13. 13
  Lars Henrik säger
 14. 14
  Lars Henrik säger

  Och en jämförelse mellan vilda pollinerare och tambin avseende effektivitet:

  https://www.atl.nu/lantbruk/verdriven-tro-p-honungsbin

 15. 15
  Solbritt Eidenby säger

  Ruggigt! Vi tar död på oss själva.

 16. 16
  Bengt Nilsson säger

  Jag skickade ett brev till LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) och frågade om deras synpunkt:

  Hej Bengt!

  Ja, det är verkligen läge att nyansera. Framför allt missar Expressen det faktum att vi i Sverige är 100% nikotinfria både 2014 och 2015 (till skillnad från våra närmaste grannländer). Vi har fått mycket positiv media i blandade kanaler efter pressmeddelandet från SFO/LRF, men här vill man tydligt svartmåla på ett felaktigt sätt. Vi arbetar vidare med den mediala frågan, som inte alltid är lätt.

  Hör gärna av dig igen om du funderar på något mer om denna viktiga fråga för svensk växtodling!

  Med vänlig hälsning
  Kjell

  Ivarsson, Kjell
  Chef LRF Växtodling
  Lantbrukarnas Riksförbund

 17. 17
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Har inte ord för hur beklämd jag känner mig inför utsikterna för allt liv på jorden.. 🙁

 18. 18
  Professor Göran säger

  @ Bengt Nilsson:

  Jättebra!

  Själv är jag tyvärr nu för tiden så ’desillusionerad’, vad gäller nästa alla etablissemangets aktörer i jordbruksfrågor, att jag inte kan få upp tillräcklig energi för att ens kontakta dem. Däremot uppskattar jag alla, som t.ex. du själv, som verkligen orkar få upp ’ångan’. Det är i mina ögon en ren demokratisk skandal att inget enda parti, inklusive Miljöpartiet, ens vidrör denna avgörande fråga för mänsklighetens framtid.

  Det skadar verkligen inte att de får reda på att gräsrötterna är ’bekymrade’.

  Jag är tyvärr så desillusionerad att jag nu för tiden bara rycker på axlarna när jag konstaterar att svensk media inte med en enda kommentar verkar ha refererat till de demonstrationer som har genomförts mot just Monsanto över hela världen. Mediahistorien från 70-talet upprepar sig men idag som en tragisk fars. När jag talar med med folk jag träffar på har jag ännu inte stött på någon som inte tycker det var bara att vi var ute och demonstrerade mot de pågående vansinnet.

  Är det någon som har sett någonting över huvud taget om våra manifestationer på Pingstafton mot jordbruksgifterna och Monsanto?

 19. 19
  Professor Göran säger

  Jag hade besök av en bekant för en stund sedan som berättade att det i svensk media nu pågick en intensiv debatt om de djupa urringningarna som förekom på melodifestivalen.

  Detta kan ju också tyckas viktigt för människosläktets överlevnad på sikt även om jag själv tillhör tvivlarna.

 20. 20
  I Like Neil Young säger

  @ Professor Göran:
  Jag anser att Sverige är på väg utför ordentligt. Vi har systemfel både i samhället generellt och politiskt initierade sådana. Man pratar om ett mångfalds- och mångkulturellt samhälle – och må så vara. Men för naturen, bönderna och städerna går det generellt åt motsatt håll tycker jag mig se.
  Det byggs fulare, odling ska ske i monokulturer, skogsbönder planterar gran, gran och gran.
  Den s.k Bregottfabriken (kor ute i naturen) är snart ett minne blott p.g.a aktörer som Arla.

  Variation och det vackra är på väg att försvinna – överallt smälls det upp grå plåtlådor där man förut byggde fabriks- och lagerbyggnader av tegel och trä. Det konstiga är att samhället/landet Sverige blivit så mycket fattigare på nåt sätt på alla plan. Möjligen är det jag som är tillräckligt gammal för att minnas en annan värld…men den var fan så mycket vackrare och livligare.

 21. 21

  I Like Neil Young Skrev:

  Det konstiga är att samhället/landet Sverige blivit så mycket fattigare på nåt sätt på alla plan.

  Jo… – och ändå sägs det att Sverige är ett av världens rikaste länder.

  Att Wi i Sverige ändå har blivit fattigare på alla plan – menar jag hänger samman med att Sveriges nationalekonomi är ett pyramidspel sedan 1970-talet = dom redan rika blir bara rikare och rikare – och dom som har lite blir än fattigare.

  Det är ju helt samstämmigt med vad som sägs i bibelboken: ”Dom som har mycket skall få mer – och dom som har lite – från dom skall även detta tas.”

  Så dom som håller i ”spakarna” pyramidspelet kan väl då uppfattas som religiösa – som jag ser det.

  Men så länge som det finns Liv i Oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna – så finns det hopp – som jag ser det. Om mitt hopp här.

 22. 22

  Professor Göran Skrev:

  Är det någon som har sett någonting över huvud taget om våra manifestationer på Pingstafton mot jordbruksgifterna och Monsanto?

  Jag tror ämnet är för svårt för gemene man. Man sitter hellre och tittar på urringningarna än att bry sig. Vi ses nog som en samling kufar, som slåss mot imaginära mål typ väderkvarnar, Monsanto och SLVs kostråd.
  Publiken vill se blod. Manifestationer, som inte ger kravaller, motdemonstrationer och Nationella Insatsstyrkan har tyvärr ringa nyhetsvärde. Folkrörelsesverige är något man förhoppningsvis läser om i historieböckerna, nu gäller liknöjdhetens Sverige. Om man med sin demonstration lyckades sänka Facebook eller något liknande, kanske det skulle ta skruv.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa