Är rapsolja och sojaolja insektsdödande?

YouTube-film från Natural News: Are you eating pesticides? (Canola oil = rapsolja) En insektsdödande produkt, Year-Round, innehåller 96% rapsolja. Är det rapsoljan som är insektsdödande eller de resterande 4 procenten? Eller är det fettet i sig som dödar insekter?
Jag brukar varna för att vi ska vara skeptiska till rapsoljan eftersom raps  innehåller ett gift, Erukasyra,  som de inte har lyckats avla bort helt. Enda gången man behöver använda rapsolja är i majonnäs, eftersom olivolja ger en bismak till majonnäsen. 
Till olja-vinägerdressing kan man använda (ekologisk kallpressad) olivolja. I övrigt är det bäst med naturliga fasta fetter som smör och kokosfett. Fiskfett och köttfett är också bra.
Sojaolja, majsolja och solrosolja bör man inte äta alls. De innehåller enbart inflammationsframkallande omega-6-fettsyror, och är ofta framställda från giftbesprutade GMO-grödor.

Och om det vore så att rapsolja är sämre än smör så är Bregott sämre än smör eftersom det innehåller ca 30% rapsolja?

Maria T har mailat länken till filmen. Hon mailar flera länkar: Material safety data sheet,  ProdukttextCanola oil – Danger?  Om raffinering av rapsoljaOm rapsens historia.

Comments

 1. 1

  Rapsolja kallas Canola oil i USA – den importerades först från Canada. Här om dess skadlighet:

  https://www.aspartame.ca/page_oho3.htm

 2. 2
  Rolf Löfgren säger

  Detta är mycket intressant eftersom rapsolja har höjts till skyarna för sin nyttighet. Själv blev jag skeptisk till rapsolja när jag läste för en tid sedan att rapsolja odlades enbart för tekniskt bruk för 50 år sedan. På grund av att den var giftig på den tiden. De hävdar att genom växtförädling har man minskat giftigheten så nu kan man äta den. Länken från Piltson belyser problemen bra.

 3. 3

  Jeg tror det sikreste for helsen er å bare bruke smør, kaldpresset kokosolje og olivenolje. Alle de andre oljene og margarin bør man holde seg langt unna dersom man ønsker å holde seg sunn og frisk.

  De siste vekene har margarin-industrien pøst på med reklamer på norsk tv. De merker nok nedgangen i salget, og må prøve å reversere dette… Det værste er at de spiller på samvittigheten til foreldrene ved å f.eks. si at ”Soft-flora (margarin) inneholder sunn rapsolje som er viktig for barn i vekst”. Utrulig!!

 4. 4

  Branschorganisationen Svenskt Smör skrev i en broschyr att om man inte vill få i sig så mycket smör, så kan man späda ut det med rapsolja..

 5. 5

  Jag håller med Annika i denna avvägning. Raps ska användas i moderata mängder men vi ska vara tacksamma för att svensk majonäs i allmänhet är gjord på raps istället för på majs-, solros-, eller sojaolja som det är i USA. Jag anser att det finns skäl att vara skeptisk till den totala raps-fobi som kännetecknar amerikanska Low Carb- och Paleo-kretsar.

  Jo, raps innehåller ett ”gift” precis som de flesta växter gör. Inte ens en LCHF-godkänd ovanjordsgrönsak som broccoli är helt fri från gifter och antinutrienter. Det är växternas evolutionära sätt att försvara sig från att bli uppätna. Rapsen tillhör kålfamiljen och är nära släkt med ruccola och senap. För övrigt så är det precis samma ”gift” i senapsfrön som det är i raps men jag har aldrig hört någon LCHF:are eller paleolitiker som är livrädda för någon tesked dijonsenap i matlagningen.

  Det är förvisso sant att rapsen fram till att växtförädlare i Kanada lyckades avla bort merparten av giftet, i Sverige främst användes för att tillverka smörjmedel. Men den användes också i begränsad mängd för att tillverka falsk senap.

  En annan viktig aspekt i sammanhanget är att vi LCHF:are ska vara tacksamma för att de svenska åkrarna odlas med raps istället för majs eller soja. När man utvunnit så mycket olja man kan ur rapsen så blir resten foderkakor för kycklingar, grisar och nötkreatur. Framförallt kycklingen är bra på att omvandla rapsfodrets kortkediga omega 3 till långkedjigt som vi människor kan utnyttja. Rapsodlingen i Sverige är nog en huvudanledning till att svenskt kött har mycket bättre (eller mindre dålig) onega3/omega6-kvot än i USA (Tyvärr importerar vi dock en hel del majs och sojamjöl som djurfoder – annars hade vi haft ännu bättre kvot).

 6. 6

  Erukasyra heter oljan. Men genom intensiv ”förädling” lyckades matoljeindustrin i Sverige att minska halten i denna lampolja och därefter lansera den som nordens olivolja.

  https://www.fettdieten.se/content/allt-om-rapsolja

 7. 7
  Lilla Odjuret säger

  Rapsoljan är i stort sett ofarlig, erukasyra eller ej. I indien använder man senapsolja i matlagningen som innehåller betydligt mer. Självklart ska man inte överdriva användningen av rapsolja pg omega6-fetterna som ingår, men behöver man en neutral olja så är rapsolja det bästa valet.

  Per Wikholm tog upp det mesta om ”giftet” men inte ursprunget till varför ”canola oil” fått så dåligt rykte. Ursprunget är den sämre sidan av internet, kedjebrevsspamen. USA är ledande på den fronten i västvärlden. Många saker folk tror är farliga spreds via mejl i slutet 1990-talet. För de som glömt, så sammanföll det med att allmänheten fick datorer med internetanslutning. Tidigare var det främst nördar på nätet och de visste när man skulle trycka på ”delete”. Den egenskapen saknade vanligt folk, så man sände vidare skräpet som kom i inkorgen. Sen snackar man om det, sen blir det till ”sanning”, särskilt i alternativa kretsar där källkritiken är obefintlig.

  ”Canola oil-mejlet” spreds runt 2001. En variant av mejlet kan läsas här: https://www.snopes.com/medical/toxins/canola.asp.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  Lilla odjuret, Det är ju ändå intressant hur rapsolja kan vara en så kraftfull insektsdödare.

 9. 9
  Lilla Odjuret säger

  @Annika 15:30

  Inte så konstigt som man kan tro. Medlet innehåller 96% olja 4% andra ingredienser. Vad de 4% är framgår inte. Troligen tensider eller andra emulgeringsmedel, eftersom medlet ska blandas med vatten så att en emulsion bildas. Medlet är godkänt för ekologisk odling så giftigt kan det inte vara.

  Medlet verkar på så sätt att oljan kväver insekterna, både de som kryper runt och äggen.

  Det finns ett liknande medel i Sverige, https://miljocenter.com/content/flug-effekt-500-ml-spray. Det innehåller rapsolja och ”pyretrum”, naturliga ”pyretriner” dvs. vanligt insektgift i det här fallet utvunnet ur krysantemum. Huruvida det amerikanska medlet innehåller ett liknande växtextrakt framgår inte.

 10. 10

  …och vinäger är också ett mycket effektivt insektsdödande medel! Så här i tider med mycket fruktflugor använder jag en dödlig blandning av vinäger, kranvatten och ett par droppar Yes-diskmedel för att locka de stackars insekterna till en ond, bråd död.

  Som sagt mycket effektivt men jag har ändå inte slutat använda samma vinäger i vår egen matlagning. 😉

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  Per W, Jag använder oerhört mindre mängder vinäger i matlagningen än fett.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  Lilla Odjuret, Detta med giftinformationscentralen, om man hade fått medlet på sig, kanske bara följer med text till alla bekämpningsmedel?

 13. 13
  Solblomma säger

  Annika, lite OT. Har precis läst ut Uffe Ravnskovs bok ”fett och kolesterol är hälsosamt” , men mot slutet blev den tyvärr lite för medicinsk för en lekman. Han skriver att hjärtinfarkt kommer av en inflammation i artärerna, men inget om att kolhydrater skulla ha framkallat detta. Tror du att högt blodsocker är inflammationsframkallande? Det nämner han inte alls. Vad har du för uppfattning?

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  Solblomma, De teorier som Ravnskov har om uppkomstmekanismen för hjärtinfarkt är bara en hypotes bland andra. Han tror att det är en bakterieinfektion som orsakar infarkten. Jag tror att det är inverkan av mycket kolhydrater som via högt blodsocker och högt insulin inflammerar kärlen och orsakar infarkten. Jag tror att förloppet mot infarkt förstärks av industrimargariner och omega-6-oljor, samt ev effekt av industrikemikalier.
  Teorin om bakterieinfektion tycker jag känns konstlad. Varför skulle bakterier ha kommit under 1900-talet? Innan dess fanns knappt hjärtinfarkt beskrivet i den medicinska litteraturen.

 15. 15
  Lilla Odjuret säger

  @Annika 18:32

  Det svenska medlet innehåller ”pyretrin”. Det är ett insektsgift och ska behandlas som ett sådant, därav texten om giftinformationscentralen. Pyretriner är giftiga för insekter. Däggdjur kan bryta ner giftet, med ett undantag – katter, som kan dö om man råkar tvätta dem med lusschampo avsett för hundar.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Pyrethrin

 16. 16

  Rapsolje inneholder under 2% eurakasyre og ingen studier har vist sammenheng mellom inntak av rapsolje og helseskader med mindre andre her har noen på hånden, jeg har ihvertfall forsøkt å finne studier som viser dette. Jeg er enig i at kaldpresset olivenolje er bedre, men greier ikke se hva som er så ille med kaldpresset rapsolje (den varmpressede er jeg derimot enig i at ikke er bra).

  Fordeler med kaldpresset rapsolje:
  – Under 1\3 flerumettet fett, langt mindre enn nesten alle planteoljer noe som reduserer harskning og gir bedre varmeegenskaper.
  – Høyt innhold av enumettet fett som i likhet med mettet fett fungerer utmerket som brensel og som finnes i store mengder i de fleste kilder vi bruker til mettet fett som meieriprodukter, kjøtt osv.
  – God omega 3\6-ratio, noe nesten ingen planteoljer har.
  – Kortreist mat, det meste vi kjøper i nordiske butikker er produsert her, ihvertfall den kaldpressede
  – Man støtter opp om lokalt landbruk, noe som igjen gjør det mer bærekraftig å drive for de som f.eks driver med husdyr, melkeproduksjon etc i tillegg.
  – Lite bismak på kaldpresset, noe som gjør den bra egnet til hjemmelaget majones, i supper, gryteretter, salater etc.

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  Eivind, Finns det jämförande studier mellan rapsolja/olivolja och smör som visar hälsoeffekter av dem? Om det inte finns det så kan man ju inte uttala sig om att rapsolja är lika bra som olivolja och smör.

 18. 18

  som jeg skriver synes olivenolje er bedre. Smør er og bedre, men ut ifra hva jeg vet er ikke rapsolje skadelig og passer bedre i enkelte matvarer enn de 2 nevnte.

 19. 19
  ElisabethP säger

  Vadå vinäger insektsdödande medel…inte sant.

  Vinäger är ett resultat av dåligt vin eller en medveten process. Vinäger drar som vilket vin eller frukt till sig ”fruktflugor”, man kallar dem bananflugor. Så vinägern, eller frukten eller vinet är alltså mat till dessa flugor. Glömmer man vinet framme kan det bildas vinäger med hjälp av ättiksyrabakterier…
  men det är det ytspänningssänkande diskmedlet som dödar insekterna – genom drunkning

 20. 20

  Ja, självklart Elisabeth P!!!
  Tydligen förstod du inte alls ironin och liknelsen i mitt inlägg – ska därför förklara den närmare:

  Vinäger utgör den större delen i mitt ”gift” mot fruktflugor….det bevisar inte att vinäger är giftigt för vare sig för fruktflugor eller för människor. Det som dödar fruktflugorna när de av sina preferenser naturligt dras till fruktlukten av vinäger, är givetvis de par tre dropparna av Yes-diskmedel som gör att ytspänningen i vattnet inte är vad de räknat med och de drunknar.

  Att därför dra slutsaten att rapsolja är insektsdödande bara för att det utgör huvudingrediensen i ett insektsdödande medel är lika galet som att påstå att vinäger är insektdödande. Förstod du liknelsen och ironin nu då?

 21. 21
  Lilla Odjuret säger

  @ Per W 17:36

  Hum di dum di dum… Tror inte att den typen av ironi fungerar här alla gånger…. Hum di dum di dum…

 22. 22

  Annika
  Det finns inget motsatsförhållande mellan Ranskovs inflammationshypotes och din att det beror på kolhydrater och margarin.
  Att det är inflammation-bakterier är känt.

 23. 23
  vegoLCHF säger

  Känns lite som att de är de här ”Jag hatar allt som inte är döda djur!!!”-inlägget som gör klassskillnaden mellan din och kostdoktorns blogg.

  Mer sensationsjournalistik på denna blogg, om man kan kalla en mtv-klippt gapande amerikansk Jock som gissar sig till hur Raps och Soja fungerar för ”journalistik”.

 24. 24

  Rolf Löfgren Skrev:

  …enbart för tekniskt bruk

  Jag tittar på innehållet i min handcream från Apoteket.
  (En rosa tub med svart o lila text)
  Rich Care handcream, conolaoil & Q10

  ”Rich Care handcream är en rik och närande handkräm med naturligt mjukgörande olja av raps och flera fuktbindande ämnen som gör dina händer mjuka och lena. Rapsoljan är naturligt rikt på vitamin E och krämen är berikad med antioxidanten Q10 som skyddar mot fria radikaler.”

  Ingredienserna är för övrigt helt obegripliga.

  Har aldrig tidigare tänkt på innehållet i handcreamen, men att huvudingrediensen var rapsolja hade jag ingen aning om.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa