Tarmfloraprofeten

Min blogg får ofta flera kommentarer varje dag från den vi kan kalla Tarmfloraprofeten. H*n skriver där att jag och Kostdoktorn vill att människor ska dö i diabetes därför att vi förespråkar kolhydratrestriktion, och ”insulinhypotesen”.
De sjuka ska i stället genomgå en avföringstransplantation och bli friska av det. Jag och  Kostdoktorn är därmed massmördare eftersom vi missunnar dem boten.
Detta gör vi för att tjäna pengar.
Vi moderatorer brukar radera h*ns kränkande kommentarer.

Jag vill bara klargöra att jag inte har något emot avföringstransplantation. Det vore utmärkt med jämförande studier där man jämför grupper av insulinresistenta – med och utan avföringstransplantation – med och utan LCHF-kost.

Om de insulinresistenta blir friska med avföringstransplantation ska det bli intressant att se om de därefter klarar av att äta socker utan att bli sjuka igen.
De kanske får göra återkommande transplantationer. Spännande forskningsfält.

Jag vill också påpeka att jag inte gör något av LCHF-arbetet för pengar. Jag tjänar inga pengar på det, utan försörjer mig på vanligt läkararbete. Vilket år som helst tänker jag gå i ålderspension.

 

Comments

 1. 1
  Lars Henrik säger

  Det var förmodligen ingen som trodde på tarmfloraprofetens grova och plumpa anklagelser men bra ändå att kommentera dem på detta sätt!

  Jag håller med om att jämförande studier med och utan avföringstransplantation eller åtminstone bakterietransplantation hade varit önskvärt. Läkemedelsindustrin lär väl aldrig bekosta sådant, kanske Kostfonden? Eller tarmfloraprofeten själv?

  PS. Fortsätt radera påhoppen 😀

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ Lars Henrik:
  Finns det idag något kliniskt centrum som utför avföringstransplantation på de som önskar att göra det?

 3. 3

  Hej, om jag fick en enda önskan uppfylld så skulle jag önska att Annika Dahlqvist inte går i pension inom den närmaste tiden …. ! Undrar om hon förstår vad hon betytt för så många människor? Jag hoppas det.

 4. 4
  Margaretha säger

  Glad Påsk Annika

  Önskar Dig en helt underbar och rofylld påsk.

  Fanatiker som älskar att missuppfatta och anklaga, finns det tyvärr gott om,
  och att bemöta och försöka föra en dialog, är spilld tid och möda, då de tillika anser
  att det är de, som äger sanningen.

  Återstår endast att göra som hunden efter en tur i regnet…. skaka av pälsen.

  Den största eloge till dig Annika, som har gjort så mycket för så många
  Du är guld värd!

  Påskkram från mig.

 5. 5

  Kanske kan förbättra tarmfloran i början, men med största sannolikt inte hållbart i längden. Det man stoppar i munnen påverkar hela kroppen och hälsan på lång sikt, så äter man rätt kost så har man (till 70 %?) säkrat att slippa medicinera sig senare i livet.
  https://www.aftonbladet.se/debatt/article18117361.ab

 6. 6
  Ingrid Glad säger

  Du är en klippa Annika. Tack vare dina delade kunskaper är vi många som blivit friskare.

 7. 7
  Lars Henrik säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Fanns det inte en norsk jente med exemplarisk tarmfunktion vars bakterieflora man odlat i flera årtionden? Jag har för mig att ett sjukhus i Oslo kunde ge en transplantation från denna odling.

  Det finns nog också i Sverige. Denne överläkare vid universitetetssjukhuset i Örebro har arbetat med avföringstransplantationer i 26 år:
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/504869?programid=412

 8. 8

  Äter man rätt kost så har man (till 70 %?) säkrat att slippa medicinera sig senare i livet.
  https://www.aftonbladet.se/debatt/article18117361.ab

 9. 9

  Perfekt klarläggande – Annika – och GLAD PÅSK ❗ 🙄

 10. 10
  Lars Henrik säger

  @ Lars Henrik:
  @ Annika Dahlqvist:
  Men för behandling av diabetes och insulinresistens kan jag bara hitta försök och studier…

 11. 11
  Ann-Margret säger

  Bara ordet ”avföringstransplantation” gör mig illamående! 🙂

 12. 12
  Per Nord Englund säger

  Jag uppskattar att det finns läkare som forskar i alternativa behandlingformer för oss diabetiker. Jag är själv typ 1 sedan 1973. Något annat som gör livet enklare för många av oss drabbade är möjliheten att snabbt, diskret, och enkelt kunna hålla koll på våra blodsockervärden. Möjligheterna att kunna göra detta utan att det gör den sjuke ruinerad varierar kraftigt i landet. Jag önskar därför ett kraftfullt agerande från er vetenskapligt kunniga för att vården skall bli likvärdig i hela landet.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Marie:
  Jag kommer så småningom att med ålderns rätt gå i pension från arbetet på Hälsocentralen. Bloggjobbet kan jag fortsätta med så länge jag har hälsan och lusten för det. Jag kan tom få mera tid för kostjobbet när jag slutar på hälsocentralen.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Per Nord Englund:
  Tyvärr kan inte vi LCHF-medvetna läkare påverka etablissemangets direktiv till vården om att ge felaktiga kolhydratrika fettsnåla kostråd till diabetikerna.
  Trycket måste komma nerifrån, från diabetikerna och de insulinresistenta, för att åstadkomma en förändring.

  Om du syftar på att diabetikerna ska ha tillgång till blodsockermätare med stickor, tycker jag att det är självklart att de ska ha det, framförallt för att kunna kontrollera hur mycket stärkelse de tål att äta utan att blodsockret stiger.
  Socker (fruktos) ska diabetiker avstå från helt och hållet. Sockret ödelägger deras metabolism.

 15. 15

  Hej
  Har letat på din hemsida efter kommentar till griskött men det som diskuteras i allmänhet är ”rött kött”. Läste en märklig artikel om griskött och undrar om man kan lita på dessa iögonfallande påstående. Se https://www.foodrenegade.com/pork-bad-for-you/
  Skribenten påpekar att marinera köttet med surt material som vinäger gör grisköttet mkt hälsosammare. I Asien marinerar de alltid med något surt sägs det i artikeln och det stämmer på min filippinska fru.
  Till grund för detta är mikroskopibilder av blod och blodets eventuella ihopklumpande.
  Tacksam för eventuella synpunkter.
  Mvh
  Rutger Staaf

 16. 16
  Professor Göran säger

  @ Per Nord Englund:
  @ Annika Dahlqvist:

  Kan inte läkare skriva ut stickor så att de kommer under högkostnadsskyddet? Typ I måste ju dessutom ha stenkoll på blodsockret flera gånger om dagen.

  För en typ 2 är detta ständiga mätande kanske inte lika viktigt. För att inte bli förödmjukade i vården har vi ’helt privat’ skaffat en blodsockermätare med stickor (á 4 kr per styck) och vi kollar bara någon gång då och då att vi ’sköter oss’ med kosten och så att vi inte behöver oroa oss. Vi har dock en bekant som också är typ 2 och han är väldigt irriterad på systemet eftersom han med vår hjälpt satsat på LCHF sedan några år och därför ’inte längre är diabetiker’ enligt sjukvården och deras långtidsmätningar och han är då tvungen att betala fullt pris för sina stickor. Vad som oroar mig är att han nu inte köper några stickor på grund av priset och att han dessutom är benägen till en del fusk.

 17. 17

  Tanken att alla människor skall få transplanterat identiskt lika tarmfloror passar inte mig och jag skulle aldrig rekommendera någon att göra detta! Var och en skall bygga upp sin egen tarmflora utan påverkan från andras tarmfloror. De som så totalt förstört sin tarmflora? Måste bygga upp en identisk metabolisk tarmflora för sin metaboliska typ! Jag vet inte om man tar särskilda hänsyn till detta? Och jag tänker inte ta reda på detta heller.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 Professor Göran:
  Typ ettor har absolut tillgång till blodsockermätare med stickor.
  Vad gäller typ 2-or är jag inte säker på hur det är överallt. För några år sen så var det en rikstäckande rekommendation att typ 2-or inte skulle få gratis blodsockerstickor, för att man hade sett att de inte blev bättre i blodsockerläget av blodsockermätningar. Och tacka givet för det när de följde vårdens kostråd.
  Men det blev väldiga protester bland diabetikerna av det, så jag tror att det har luckrats upp under åren.
  Jag har inte hört några klagomål på min vårdcentral, på senare år, på att diabetiker inte har fått mätare och stickor.

  Att en person som har haft diabetesdiagnos, och fått normaliserat blodsocker genom LCHF, inte skulle få kolla blodsockret i fortsättningen, är helt absurt! En gång diabetesdiagnos gör att personen under resten av livet är i riskzonen för att utveckla förhöjt blodsocker igen. Men om man hela tiden ligger på ett normalt blodsocker behöver man rimligtvis inte kolla så ofta i fortsättningen, så förbrukningen av stickor borde minska med tiden.

 19. 19

  Angående Annikas pension vet jag att det finns massor med efterföljare, så jag är inte orolig. Men oerhört tacksam att Annika lärt mig så mycket om LCHF och att stå upp emot etablissemanget! Fler behövs och är på väg, var så säkra.

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Rutger Sttaf:
  Det är rimligt att tänka sig att en gris som har ätit sin naturliga kost utgör en bra kostkälla.
  Sen är frågan hur det är med omega 6/3-fördelningen i griskött. Gräsätande djur får ett bra omega-3-innehåll i sitt fett, från gräset, men grisar äter ju inte bara gräs, så det blir troligen mera omega-6 från dem. Men äter man en del fisk och gräsbeteskött/fett så borde det gå bra ändå?

 21. 21
  LCHF-Bengt säger

  Kjell Holmsten Skrev:

  Tanken att alla människor skall få transplanterat identiskt lika tarmfloror passar inte mig och jag skulle aldrig rekommendera någon att göra detta! Var och en skall bygga upp sin egen tarmflora utan påverkan från andras tarmfloror. De som så totalt förstört sin tarmflora? Måste bygga upp en identisk metabolisk tarmflora för sin metaboliska typ! Jag vet inte om man tar särskilda hänsyn till detta? Och jag tänker inte ta reda på detta heller.

  Jag tänker också i liknande riktning, Jag tror tarmfloran anpassas efter vad som hamnar i våra magar, Min mage har aldrig varit så tyst och luktfri som efter några månader med lchf-mat.

  Vi får i oss alla nödvändiga bakterier bara genom att gräva runt i trädgården, och äta något direkt från den, precis som den ursprungliga människan gjorde, Dessa små varelser finns i så otroligt stort antal att det är i princip omöjligt att skydda sig från dom, då måste man ha heltäckande trycksatt dräkt om det skulle fungera, väldigt praktisk sommarutstyrsel.

  Hjälp kroppen istället med riktig mat och kanske syra lite grönsaker eller fil känns mer tilltalande.

 22. 22

  Jo, den här ”tarm-specialisten” har jag ju sprungit på några gånger under årens lopp under lite olika pseudonymer

  H*n är dessbättre väldigt lätt att känna igen eftersom det alltid är samma raspiga skiva som spelar 🙂
  Personen har ”berikat” diskussionerna på en del dietist-bloggar också tex Eva Kullenbergs under årens lopp

  På senare år verkar det som det är vi Lchf:are som är skyldiga till att inte bakterieflorans betydelse beaktas mer

  Tyvärr har tydligen vår vän totalt missat diskussionerna om resistent stärkelse och bakteriefloran som vi Lchf:are diskuterat med entusiasm på tex lchf.se, hos kostdoktorn eller i de senaste böcker som Ann Fernholm och Martina Johansson skrivit

  FG Leptin eller vad han numera kallar sig har uppenbarligen rätt svårt att korrekt läsa ut var vi Lchf:are egentligen står i frågan om tarmflorans betydelse i dagsläget 🙂

 23. 23
  Bo Blomberg säger

  Snyggt formulerat och beskrivet Annika!

  Att tarmfloran är viktig är inget skäl för någon att kasta ur sig orimliga anklagelser mot bl a dig och Kostdoktorn.

  Men visst borde det forskas mer på tarmflorans betydelse och hur man kan ”reparera” den och sen via kosten hålla den vid ”gott liv” och få till bättre möjligheter för ”fekal transplantation”.

  Och nån sån forskning kommer ju aldrig att göras från Big Pharma eftersom skiten inte kan patenteras!…

 24. 24
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Ja, bara fortsätt att radera kränkande kommentarer Annika. Sådant säger mer om ’skribenten’ än om den som är utsatt.

  Beträffande den andra sortens sk*t är jag också av den uppfattningen att om man har en riktig och ekologisk kost (LCHF) så mår man bra hela vägen ..från ena änden till den andra ändan s a s 😉

  Har dock inget emot avföringstransplantation för dem som väljer det – även om jag själv inte skulle gå den vägen. Det finns så många olika sätt att hålla sig frisk på – för mig är det viktigt att det finns valfrihet. Att det finns möjlighet att kunna välja behandlingsmetod och läkemedel. Detta vill jag se inom den gängse vården – men tyvärr är detta en utopi i dagens sjuka ’vård’.

  Bäst tycks de må som sköter sin egen hälsa – bl a med hjälp av denna underbara blogg!
  Glad Påsk Annika ..och ni andra som skriver här! 🙂

 25. 25

  Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

  Ja, bara fortsätt att radera kränkande kommentarer Annika. Sådant säger mer om ‘skribenten’ än om den som är utsatt.

  ”skribenten” hen är verkligen mycket otrevlig i sitt sätt att framföra sin ståndpunkt. Det kan inte bli något annat än papperskorgen. All heder åt dr Annika för hennes samlade motstånd.

  /Sverigehälsningar och glad fortsättning på påsken till Mayne m fl.

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  Detta är en LCHF-blogg, och att då kräva att jag enbart ska ägna den åt bakterietransplantation, samt uppge falskt namn och ogiltig mailadress, tycker jag är ovärdigt beteende.
  Jag brukar säga att den som har en annan agenda än min blogg bör starta en egen blogg, i stället för att trakassera min.

  Glad påsk alla förresten!

 27. 27

  @ Annika Dahlqvist:
  Det är verkligen en pinsam person som ständigt återkommer och trakasserar, men det tar nog slut nu när du gjort ett så balanserat inlägg, som inte ger igen för oförskämdheter.

  God fortsättning på ägghelgen!

 28. 28
  Elisabeth G säger

  Ja, den där bajsfixerade personen är tröttsam. Varför i all sin dar hålla på med sådant när man kan bli frisk av att äta LCHF? Det finns ingen rim och reson i tankegångarna.

 29. 29

  @ 15 Rutger Sttaf
  Tack Rutger för den mycket intressanta länken om griskött! Jag kan mycket väl tänka mig att ”farligheten” med griskött dels har att göra med hur djuren är uppfödda (naturligtvis utan antibiotika, rätt mat för gris o.s.v.) men även hur man preparerar köttet, d.v.s att man gör på det sätt som man gör i Asien. Jag är tacksam om du frågar din fru (som ju har asiatiskt ursprung) hur hon förbereder griskött, både vad gäller vilken syra och vilka kryddor hon använder.

  Det pratas mycket om det ”röda köttets farlighet” – men kanske det helt enkelt är tillagningssättet och frånvaron av nitrit/ nitrat/ salpeter (som ofta finns i ”processade” köttprodukter i butikerna) som är det viktiga – om jag nu förstått artiklarna rätt. Det låter ju i media som att det är just det ”röda köttet” som är farligt men artiklarna ger en mycket mer nyanserad bild, tycker jag.
  Den forskning som visar på det ”röda köttets farlighet” – har man skilt på dessa saker kan man undra?

 30. 30
  LCHF-Bengt säger

  Är det inte brottsligt att skriva som bakteriejesus?

 31. 31

  Ät mat som håller ordning på din tarmflora.Tror inte det är rätt väg att gå bakifrån. Saknar logiken i resonemanget. Bättre att göra som Martina.
  https://martinas.nu/tarmfloran-fore-ketos/

 32. 32
  Lars Henrik säger

  @ EvaLi:
  Förra året länkade Ann Fernholm till några stora kött-hälsa-studier utförda i USA, Europa och Asien. Det var enbart i den amerikanska studien som rött köttätande korrelerade med ohälsa. I de andra två var köttet neutralt respektive positivt för hälsan.

  Vi vet också att i USA konsumeras framförallt s k CAFO-producerat kött. Alltså en uppfödningsform där djuren inte får beta utan lever instängda i små utrymmen. De äter GMO-framställt spannmål och kraftfoder, får hormoner för att växa snabbt och antibiotika i förebyggande syfte. Köttet får hög omega-6-halt och behandlas ofta med fosfat innan det säljs. Processas det läggs förståss ytterligare substanser till bryggden.

  Vi vet också att man i USA äter en hel del annat onyttigt tillsammans med detta kött: läsk, vitt bröd och tilltugg friterade i sämre vegetabiliskt fett.

  Det är dessa amerikanska studier man hänvisat till i varningarna och få tycks titta bakom kulisserna. Det inkluderar journalister, dietister och tyvärr politiker som därmed kan luras att ta galna beslut.

 33. 33
  Lars Henrik säger

  @ EvaLi:
  Det är alltså ett tämligen onaturligt kött man i USA studerat hälsoeffekterna på!

  Finns studier på ekologiskt gräsbeteskött i LCHF-meny någonstans?

 34. 34
  Professor Göran säger

  Det är oerhört många som har problem med matsmältningssystemet och det är fullt klart att det har stor påverkan på allmänna hälsotillståndet om detta system på något sätt havererat. Att detta system havererat beror knappast på att man inte fått fekalier från någon frisk person utan beror med största sannolikhet på vad vi misshandlar detta system med under lång tid.

  Jag skrev en krönika kring detta för ett tag sedan.

  https://annikadahlqvist.com/2014/10/08/friska-tarmar/

  Här är ett litet utdrag ur den krönikan.

  ”Själv tyckte jag att detta var “lurigt” minst sagt, men nu tycker jag att dimmorna har lättat efter att ha kommit i kontakt med en beskrivning av problemet med läckande tarmar i en bok, först publicerad 2004, ”Gut-Psychology-Syndrome” av Dr. Campbell-McBride

  https://www.amazon.com/Gut-Psychology-Syndrome-Depression-Schizophrenia/dp/0954852028

  Som titeln antyder ser hon ett samband mellan hälsan i våra tarmar och i vårt centrala nervsystem. Att detta är kontroversiellt behöver knappast påpekas, även om jag själv tycker att mycket talar för ett sådant samband. Det intressanta i hennes bok, och som jag själv har tagit till mig, är själva förklaringsmodellen.

  Enligt henne uppstår läckande tarmar på grund av att slemhinnan, själva tarmepitelet, har blivit skadat och inflammerat, och därför inte längre fungerar som ett friskt sådant, och som kan hålla de skadliga ämnena borta. Dessa kan då ’läcka in’ genom tarmväggen och åstadkomma inflammationer inte bara i denna vägg utan även i övriga delar av kroppen när de väl kommit in i blodomloppet, och vårt inbyggda försvarssystem sedan går till attack mot dessa främmande ämnen som egentligen borde ha tagits om hand redan i den barriär som tarmväggarna utgör.”

 35. 35
 36. 36
  Georg W säger

  @ Professor Göran:
  Det finns många hypoteser till att tarmarna förstörs. Förmodligen är alla orsaker adekvata. Kvar står att vår dagliga föda är skadlig att äta. Stackars oss människor!

 37. 37
  Lars Henrik säger

  @ jala:
  Tackar för dessa länkar!

 38. 38
  Annika Dahlqvist säger

  @ 30 LCHF-Bengt:
  Det är möjligt, men vi vet inte hur vi ska identifiera vederbörande. Då är det bara radering som gäller.

 39. 39

  Professor Göran Skrev:

  Enligt henne uppstår läckande tarmar på grund av att slemhinnan, själva tarmepitelet, har blivit skadat och inflammerat, och därför inte längre fungerar som ett friskt sådant, och som kan hålla de skadliga ämnena borta.

  Jo… – Göran – det har jag själv fått erfara.

  Inget mera kranvatten för min del – och potatismjöl och surkål varje dag + Annika Dahlqvists hälsobringande LCHF-kost, naturligtvis… – gör att mina tarmar numera mår som ”prinsar”. 🙄

 40. 40
  LCHF-Bengt säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Det är möjligt, men vi vet inte hur vi ska identifiera vederbörande. Då är det bara radering som gäller.

  Direkta dödshot ska polisanmälas, men jag har inte sett något sådant vad jag kommer ihåg.
  Ett förslag är att ta skärmdumpar innan radering, ifall att det kommer stort antal av dessa tråkiga inägg. Vittnen finns det gott om här.

 41. 41
  Cristina Kronlund säger

  Mitt förslag är att spara vår profets inlägg och sedan göra en polisanmälan. Misstänker att en IT-expert kan spåra personen utifrån IP-adress.

  Han verkar vara en mycket störd person som vill ha uppmärksamhet, förmodligen mycket ensam. Man vet ju inte om hans beteende eskalerar till något annat. Vad jag förstår är hans hot och beteende straffbart.

 42. 42
  Georg W säger

  Jag tror att han tröttnat på att bli raderad och slutat att komma hit. Annars är det bara att fortsätta radera.

 43. 43
  ragnhild säger

  Men jag tycker komma ihåg ”Bactus” idet han fortalte at det foregikk STOR, ja rent ut sagt grandios sådan forskning, EU-initierad og i samarbete med US-forskare om dette med tarmbakterier. Bactus lovte ”gull og grønne skoger” för alla som var sjuka. Så leser jeg herover at neimen om legemiddelindustrien kommer til å bidra til noen forskning overhodet 😉

  Ble det bare med enkelte forsøk, mye prat, men knapt noe å snakke om, synes facit å være.

  Annika Dahlqvist; Du er gull verd, takk igjen.

 44. 44
  ragnhild säger

  @ Josef Boberg:

  Holder det ikke med å koke vannet. En gang ble jeg fortalt at lot vi det koke 5 minutter så fantes der knappt en eneste bakterie igjen. Jeg koker det opp, men skulle nok la det koke litt lenger. Bor i utkant av by, med gamle rør og regner heller ikke med at fornying så snart, men prøver tas jevnlig.

  Må jeg kjøpe noe som filtrerer vannet. Vet du noe om det, andre?

 45. 45

  ragnhild Skrev:

  Holder det ikke med å koke vannet. En gang ble jeg fortalt at lot vi det koke 5 minutter så fantes der knappt en eneste bakterie igjen. Jeg koker det opp, men skulle nok la det koke litt lenger.

  Jo… – Ragnhild – bakterierna går ju att koka ihjäl – men det finns en hel del annat i kommunalt vatten som ej är så hälsosamma – och som ej går att koka bort. Därtill sägs det att kokningen ”dödar” livet i vattnet.

  Så jag funderar ej ens över att använda kranvatten – utan fortsätter med mitt flaskvatten. Ett källvatten från Danmark som tappas för ICA – och innehåller: Hydrogenkarbonat 301 mg (= kolsyra), kalcium 142 mg, natrium 28 mg, magnesium 16 mg.

 46. 46

  Om hur kommunala vattenledningar kan se ut inuti här. Kan ett tjänligt livsmedel komma ut ur sådana ledningar ?

 47. 47
  Thomas Jansson säger

  @ Josef Boberg:
  Det är ett stort problem med läckage mellan avlopp och dricksvatten – ledningarna ligger ofta parallellt och läcker över till varandra, i en norrländsk stad så missade reparatörerna att öpnna kloreringen efter byte av en pump och det medförde att massor med folk åkte på magsjuka. Har ett svagt minne av att en värnpliktig dog men är inte helt säker,,,,

 48. 48
  Thomas Jansson säger

  En sökning på nätet gav detta – 11 000 personer i Boden.

  ”Då är risken stor för att sjukdomar sprids. Ett av de värsta utbrotten inträffade i Boden 1988 där 11 000 insjuknade i magsjuka. 1995 fick 10 000 personer i sydvästra Skåne samma symtom. Att det i båda fallen berodde på vattnet stod snabbt klart, men man lyckades aldrig identifiera smittan. I vattenburna sjukdomar handlar det annars vanligtvis om campylobacter, bajsbakterier med andra ord.”

  Ingen orsak ges men möjligen har jag kanske bättre info än vad man vill skriva offentligt – visste folk vad de får i sig genom kranvattnet så skulle de nog inte bli så glada? Det var så klart campylobacter men att det förekommer stora läckage pratas det nog inte så mycket om,,,,

 49. 49
  Professor Göran säger

  @ Josef Boberg:

  Ju äldre man blir ju bräckligare hälsa verkar man få och speciellt om man tidigare har misshandlat sin kropp enligt livsmedelsverkets anvisningar och sedan hamnat i det berömda metabola synsdromet och kanske till slut drabbats av sockersjuka och hjärt’snörp’.

  Sent ska ’syndarna vakna’ och då tror jag det är ’talibanistisk’ LCHF som gäller. Nu har vi dragit tumskruven i ’bott’ igen och hälsan kommer åter skuttande på sin åttabenade häst. Nu gäller köttsoppa på buljong från gräsbetade ben, från Norrbete, som får puttra ett dygn på svag värme, bacon och ägg och vildfångad lax. Några ekologiska bananer har förstås slunkit ned men någon sup måste även en renlevnadsman få tillåta sig 🙂

  Nu är det också flaskvatten som gäller men trädgårdsvattnet som vi just dragit igång hämtar vi från en åder 90 m ned i backen och det blir förstås billigare. Annars kör vi ditt ’recept’ med att spola länge och sedan koka vattnet ordentligt så att allt (?) klor försvinner och eventuella bakterier lägger sig på rygg.

  Varför håller man på så här?

  Man ska ju ändå dö men det kanske inte är så tokigt att dö pigg och frisk förstås och det är dessutom så roligt att brumma på med den välslipade motorsågen, svinga yxan och se vedförrådet växa på höjden enligt parollen. ”Ju äldre gubbar ju högre vedtravar!”

 50. 50

  Professor Göran Skrev:

  Man ska ju ändå dö men det kanske inte är så tokigt att dö pigg och frisk förstås …

  Jo… – Göran – mortaliteten sägs ju vara 100 % – men att vara pigg som en mört och glad som en lärka tills det inträffar – kan ju vara att föredra. 🙄

 51. 51

  Här en länk till artikel i Läkartidningen med budskapet att diskmaskin och överdriven hygien är kopplat till ökad förekomst av allergi och astma. En diversifierad tarmflora i tidiga åldrar är tydligen något positivt. Friskast var de, som diskade för hand och som köpte maten direkt från bonden.

  https://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2015/04/Handdisk-associerad-med-lagre-allergiforekomst/

 52. 52
  Professor Göran säger

  Professor Göran Skrev:

  och hälsan kommer åter skuttande på sin åttabenade häst

  Nu påpekade hustru att jag fått detta helt om bakfoten!

  Hästen Sleipner i den nordiska mytologin drog iväg med döden men det är kanske ändå innebär samma sak som jag påstod fast tvärtom.

 53. 53
  Annika Dahlqvist säger

  Bakteriefloraprofeten är ständigt igång och anklagar mig för att vara massmördare, och att LCHF är massmord. Detta för att h*n påstår att jag förhindrar diabetiker att bli friska genom avföringstransplantation.
  Detta vill jag alls icke göra. Jag tycker att det skulle vara jättebra om diabetiker slapp insulinresistensen genom en avföringstransplantation. Tala bara om vart jag ska hänvisa diabetikerna för att få göra det?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa