Västerländsk diet: En tickande bomb?

På SVT.se: Forskare: Västerländsk diet en tickande jättebomb.
Kött, fett och socker är det som förstör den framtida hälsan och den globala miljön, enligt forskare i Minnesota. Vi borde i stället äta mer frukt och grönt.

Kan man gissa att forskarna hade förutfattade meningar när de designade studien?

Vi som äter LCHF har förstått att det är socker och stärkelse som gör människor sjuka. Samt industrikemikalier som tex margarin.
Protein i form av kött, fisk, ägg etc i ”lagom” mängd, en lämplig mängd av grönsaker, och resten naturligt fett, är det som håller oss friska och normalviktiga. Om vi äter gräsbeteskött, vildfångad fisk och ekologiska ägg, ekologiska grönsaker, samt ekologiskt smör och kokosfett i måttlig mängd, så håller vi oss friska. Miljön borde också bli bättre om vi äter närproducerat och ekologiskt.

 

Comments

 1. 1

  ”Kan man gissa att forskarna hade förutfattade meningar när de designade studien?”

  Utan tvekan.

 2. 2

  Forskare i Minnesota, som ju är nästan fyllt med Svenskättlingar! Vilken djupdykning, efter framgångarna vi nyligen sett med Arne Astrup, Tim Noakes och nya rön som visar att mättat fett inte är skadligt utan t.om kan vara bättre än omega-6, t.o.m. i randomiserade interventionsstudier!
  Och inte skiljer man där på riktigt rött kött och livsfarliga hamburgare nedmatade med söta såser och chips från snabb-oxiderande växtolja. Som alla andra USA-studier gissar jag!
  Eftesrom SLV trots Svenskheten därborta inte har filial där så är det väl ILSI som är ute och köper upp forskning för brinnade livet för att rädda det som räddas kan av en annars sakta men säkert kollapsande skräp- och mjölmatsbaserad marknad.
  Tydligen går McDonalds med kraftigt minskad vinst efter bl.a. friska LCHF-vindar som nu blåser. Så vi kan vänta oss betydligt mer ”forskning” och ”konsensus” av samma korn!
  USAs världsexport består idag inte längre av bilar, högteknologi och olja, utan mer av olja och skräpmat, framförallt GMO, när omsättning räknas. USA var t.ex mycket arga högt uppe på det diplomatiska planet på Frankrike, vilket läckte det ut genom Wikileaks. Vad gränserna för Monsantos inflytande går vet väl ingen. Frankrike är väl det Europeiska landet som mest kritiserat Monsanto, inklusive med råttförsöken med Glyfosatbehandlad föda som orsakade cancer.
  Skrevs det mycket om dessa i Svensk rikspress ?

 3. 3
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Betr. Dr Annikas ord ”Protein i form av kött, fisk, ägg etc i ”lagom” mängd, en lämplig mängd av grönsaker, och resten naturligt fett, är det som håller oss friska och normalviktiga. Om vi äter gräsbeteskött, vildfångad fisk och ekologiska ägg, ekologiska grönsaker, samt ekologiskt smör och kokosfett i måttlig mängd, så håller vi oss friska. Miljön borde också bli bättre om vi äter närproducerat och ekologiskt.”
  Precis! Detta är vad jag äter nuförtiden och mår så bra av. Känner fortfarande tacksamhet för att jag hittade ’hit’ och hoppas många fler gör det – så att vår miljö också kan tillfriskna!! 🙂

 4. 4
 5. 5

  Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

  Betr. Dr Annikas ord ”Protein i form av kött, fisk, ägg etc i ”lagom” mängd, en lämplig mängd av grönsaker, och resten naturligt fett, är det som håller oss friska och normalviktiga. Om vi äter gräsbeteskött, vildfångad fisk och ekologiska ägg, ekologiska grönsaker, samt ekologiskt smör och kokosfett i måttlig mängd, så håller vi oss friska. Miljön borde också bli bättre om vi äter närproducerat och ekologiskt.”
  Precis! Detta är vad jag äter nuförtiden och mår så bra av. Känner fortfarande tacksamhet för att jag hittade ‘hit’ och hoppas många fler gör det – så att vår miljö också kan tillfriskna!!

  Var ska jag hitta gräsbetat kött? Konsum har slutat att distribuera. Bor i Göteborg.

 6. 6
  Anders S säger

  Norren skrev:

  Var ska jag hitta gräsbetat kött. Bor i Göteborg.

  Opaltorget i Västra Frölunda

  https://kaprifolkott.se/index.php/sv/gott-nyttigt-och-reko-koett
  https://kaprifolkott.se/index.php/sv/butiker

 7. 7
  Lars Henrik säger

  @ Norren:
  ICA i Västsverige har kött från Gröna Gårdar (vilket dock inte är 100% gräsbetat!). Däremot rekommenderas köttlådor från Norrbete som är helt gräsbetat:

  https://www.norrbete.se/.

 8. 8
  Helge Andersson säger

  Bra sagt! Enda är väl det där med närproducerat. I alla objektiva undersökningar jag läst har transporten minst betydelse för hur bra ett livsmedel är för miljö och hälsa, det finns undantag men generellt sett. Det helt avgörande för miljö och hälsa är hur det framställs, dvs odlas, matas osv.

  Det där med närodlat är populistisk plakatpolitik. Vi tjänar alla på att ha frihandel.

 9. 9
  Lars Henrik säger

  @ Helge Andersson:
  Även Naturskyddsföreningen brukar framhålla att det ofta är viktigare för miljön att matvaran är ekologisk än att den är närproducerad.

 10. 10

  De sa också att vi skulle äta mer fisk, men hur ska det gå till? Haven är både utfiskade och nersmutsade.

 11. 11

  @ Lisabet:
  Ont om fisk p.g.a just ’modernt’ intensivt jordbruk baserat på konstgödsel, spannmålsmatade slakt – och mjölkdjur med rationell flytande avföring som sedn sprids på fält som har minimalt humus . Samtidigt är fälten vanligen ”väldikade” så att mer än ”mycket lite” regn snabbt sprider det mesta av den (dyrbara!) näringen ut i diken, bäckar, floder och hav.

  Då förstörs fisket inte bara i haven genom bl.a algväxt och algdöd, utan även i vattendrag och sjöar eftersom det rinner ofiltrerat från jorden genom dessa till haven, p.g.a av dagens i stort vettlösa produktionsfokuserade jordbruk.

  Men samma jordbruk förstör dessutom stabilt vatten flöde året runt, då mest rent humusfiltrerat vatten utan kväveöverskott, trots häftiga regn!
  Fisk som idag letar sig upp i växande floder och mindre vattendrag blir snabbt tvingade ut igen, då vattendragen minskar i volym alldeles för snabbt efter större regn idag:
  Kontinuerligt åkerbruk minskar humuslagret, år efter år varje år. Och jordens vattenhållning är direkt proportionell till just humuslagrets tjocklek. God vattenhållning innebär ett mindre men jämnt flöde under månader mellan regn. Dålig vattenhållning innebär motsatsen. I torrare trakter kan det växla mellan ”flash floods” och öken så snart grundvattnet tar slut. Tjockare matjord är som en jättesvamp som suger upp regn! Dessutom ”matar” denna matjord grundvattnet under nästan hela året, samtidigt som det växer betydligt bättre även utan bevattning. Något som var en lösning men idag ser ut att bli ett av vår tids gissel i alla varmare trakter, då flod eller/och grundvatten skövlas.

  Med gräsbetande djur på vall, skött t.ex som Joel Salatin beskriver, ökas humuslagret år från år, nyckeln till bättre och mer liv för alla direkt inblandade parter (inklusive vild lax!)
  Med hjälp av framförallt djuprotad klöver binds kväve från luften så att konstgödsel ej behövs.
  Då behöver man inte ens dika ur marken, eftersom man inte ens behöver köra traktorer där längre…
  Rätt skötta gör djuren gör ”allt” ! De till och med återställde det mesta i Yellowstone National Park!
  Ser alltså även till att fisken kommer tillbaks, åtminstone i våra vattendrag, och bävern i Yellowstone!

  Men om djuren blir ”felskötta”, så att gräset blir hårdbetat kontinuerligt, förstör även betesdjuren marken. Det finns en viktig balans här.
  Både kraftigt ökad avkastning och snabbt (!) tillväxande humuslager fås just enligt Alan Savorys och Joel Salatins principer. På ytan enkla men i detaljtolkningen avgörande principer.
  Alltså ”allt” gräsbetat fungerar inte bra !
  Samtidigt är det inte alls antalet djur per hektar som är avgörande. I allmänhet kan man föda fler djur per hektar, rätt skött. Dessutom försvinner stora kostnader med sådant bruk vilket gör -tragiskt nog gissar jag – att jordbrukstidnigar ibland (?) kan ha en mycket negativ inställning p.g.a att mycket av just vad deras större annonsörer vill sälja helt enkelt blir onödigt när jorden blir rätt skött…
  Vinsten för bonden ökar då även p.g.a att ingångskostnaderna kraftigt minskar, åtminstone enligt Salatin och den bonde jag besökte i förra veckan!

 12. 12
  Margareta säger

  Just det Sten!

  Men: Klorerade pesticider, PCB,dioxiner, bromerade flamskyddsmedel,tungmetaller…….
  finns tyvärr också.

  Vore bra med någon samlad lista på sådant hos olika fiskpopulationer, men det jag finner på nätet är svårsamlat ifrån olika undersökningar.
  Finns detta tro, som jag ej funnit ännu? Inser, att det är långtidsprojekt och dyrt och kräver samordning för att åstaddkomma.

 13. 13
  Lars Henrik säger
 14. 14
  Anders S säger

  Bara idag:

  Collateral Damage: How GMO Foods Wreck Your Gut and Cause Food Allergies

  Jeffrey SmithAuthor, Seeds of Deception

  https://digestionsessions.com/jeffrey-smith/

  Healing Parasite Infections

  Paul Chek, HHPFounder, The CHEK Institute

  https://digestionsessions.com/paul-chek-hhp/

  Schema:

  https://digestionsessions.com/schedule/

 15. 15
  Anders S säger

  Anders S skrev:

  Bara idag:

  How to Kick Candida for Good

  Christa Orecchio, CHNFounder, The Whole Journey

  https://digestionsessions.com/christa-orecchio/

 16. 16

  Anders S Skrev:

  Norren skrev:

  Var ska jag hitta gräsbetat kött. Bor i Göteborg.

  Opaltorget i Västra Frölunda

  https://kaprifolkott.se/index.php/sv/gott-nyttigt-och-reko-koett
  https://kaprifolkott.se/index.php/sv/butiker

  Tack för hjälpen.

 17. 17

  @ Lars Henrik:

  Är det undantaget för kalvar som du avser med inte 100% gräsbetat eller tänker du på att djuren får örter med gräset?

  Från deras hemsida https://www.gronagardar.se/uppfodning/vara-krav-pa-uppfodning/
  ”Våra krav på uppfödning
  Målet med uppfödning av nöt- och lammboskap enligt Gröna gårdar är en naturlig och långsam uppfödningstakt på enbart örtblandat gräsfoder. På så sätt får vi det smakrikaste, möraste och dessutom det nyttigaste köttet. Dessutom lägger vi stor vikt vid att alla led i uppfödningsprocessen ska ske på bästa sätt för djuret. Det är därför mycket viktigt att hela kedjan, från lastning till dess att djuren är slaktade, sker på ett bra sätt.

  Foder

  All produktion måste vara KRAV-certifierad och djuren ska enbart ha ätit grovfoder. Nötboskap är skapta för att äta gräs, allt annat påverkar djurets välbefinnande negativt. Fodret påverkar även näringsinnehåll och smak på både kött och mjölk.

  Det finns ett undantag gällande kalvar som kommer från mjölkproduktion. Dessa djur tillåts äta kraftfoder en begränsad tid då vi ser att det är en bättre lösning än att låta dem gå till konventionell uppfödning. Kalvarna kan under en begränsad tid få ett litet tillskott av kraftfoder upp till en levande vikt av 200 kilo vilket ungefär motsvarar deras första sex månader i livet. Detta som en ersättning för utebliven mjölk då de annars riskerar att dö av svält. Den tillåtna ersättningen för kalvar är en blandning av GMO-fri och KRAV-godkänd havre, åkerböna, lucern och italiensk soja. De kan få sötmjölksersättning i 12 veckor, men pulvermjök är däremot inte tillåtet”

 18. 18

  Lärarnas förmiddagsfika (Ann Fernholms blogg):
  https://ettsotareblod.se/lararnas-formiddagsfika/

 19. 19
  Lars Henrik säger

  @ Jörgen:
  Det är undantaget för kalvarna från mjölkproduktion jag tänker på. Däremot kanske man inte ska dra för stora växlar av detta? Norrbete håller jag dock som ett något bättre alternativ.

 20. 20

  Gäst Skrev:

  Lärarnas förmiddagsfika (Ann Fernholms blogg):
  https://ettsotareblod.se/lararnas-formiddagsfika/

  Tala om blodsockerhöjande.

 21. 21

  Anders S Skrev:

  Anders S skrev:
  Bara idag:

  How to Kick Candida for Good
  Christa Orecchio, CHNFounder, The Whole Journey
  https://digestionsessions.com/christa-orecchio/

  Tack för den föreläsningen, Anders. Har sett och lyssnat två gånger men ska nog se den en gång till. En helt ny dimension för att förstå våra kroppar. Dags igen för en total ommöblering av hjärnan.

  Som tur är förstår man inte vad det är hon säljer. Det skulle nog kanske förta intrycket. Men det här är en högre/äldre kunskap, om man kan se den med kritiska ögon. Det här är den tickande bomben som växer i allas kroppar med hjälp av socker, stress och surkål. Den blockerar hjärnan för yttre och inre påverkan och kan styra hjärnan till att fokusera på socker. En kraft starkare än oss själva.

  Etablissemanget har bara ett enda ord för detta, Antibiotika. Varning för etablissemangets bristande kunskaper.

 22. 22

  Georg W Skrev:

  Det här är den tickande bomben som växer i allas kroppar med hjälp av socker, stress och surkål.

  Hmmm… – Georg – socker och stress håller jag med om är bra sätt att ödelägga en god hälsa med. Men min dagliga dos av surkål upplever jag håller mitt mag- och tarmsystem vid utmärkt god vigör.

  Samtidigt gäller det att förse matsmältningssystemet med goda bakterier men detta är knappast något kontroversiellt när man talar om de bakterier som finns i yoghurt och i surkål som hon livligt rekommenderar.

  – slut citat härifrån.

  Är detta fel ?

 23. 23

  @ Josef Boberg:
  Har man problem med dessa jästsvampar så ska man inte äta något som är fermenterat. Tills man blivit av med problemet. Då kan man äta fermenterat igen. Men det hon sa om detta var luddigt för jag tyckte också hon rekommenderade fermentering och hon beskrev fermenterad ingefära.

  Jästsvampen Candida är nog inget stort problem för LCHF-are, kanske, tror jag. Vi håller den i schack med en sockerfri diet. Men att få bort den är mer komplicerat. Personligen är jag tveksam till hemmasnickrade metoder och inväntar något mindre mystiskt.

  Märkligt att det talats så lite om detta. Paus i mjölksyrat och paus i mjölkprodukter. LCHF börjar bli komplicerat. Graden av svamptillväxt i kroppen visar hur nära döden/cancer vi kommit.

  Med tanke på hur mycket sk-tmat som säljs på ICA så undrar jag om inte någon har spridit den här parasiten hos folk. 90% ska visst ha den.

 24. 24

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa