Val den 14 september

Är det någon som har skönjt ett ljus i det politiska mörkret när det gäller LCHF?

 

Comments

 1. 1

  Har tyvärr inte hört eller sett en stavelse om det, det är väl ingen som vågar ta i den ”heta potatisen”.

 2. 2

  Kristdemokraterna:
  Såg Göran Hägglund (kd) i morse på TV och hans frukost bestod av havregrynsgröt och lingonsylt plus kaffe. Han stod sig på det till lunchtid. Istället för lingonsylt varierade han med nötter, blåbär eller torkad frukt. Han var ingen ”fikare”, vilket jag tolkar som att han inte fikade på förmiddagarna. Han åt inte kaffebröd öht, om jag förstod det rätt.

  Centerpartiet:
  Igår såg jag Annie Lööf (c). Hennes frukost bestod av, tror det var fil med müsli, apelsinjuice, kaffe och macka. Såg ut som en mörk brödbit med leverpastej och gurka. Leverpastej åt hon inte hemma då hennes man inte gillade det, därför fanns det aldrig i deras kylskåp. (Måste man avstå ba´fatt maken inte gillar leverpastej?)

  I övrigt har jag bara hört att äldre är undernärda, speciellt på äldreboenden, men vad jag vet har politiker inte observerat det.

 3. 3

  Fridolin är jägare! Oerhört känsligt område för en partiledare i ett parti med vegetarianer. Jag tycker det ger full pott till den unge mannen.

 4. 4

  Georg W Skrev:

  Fridolin är jägare! Oerhört känsligt område för en partiledare i ett parti med vegetarianer. Jag tycker det ger full pott till den unge mannen.

  Om det är sant så är det ju lite komiskt att både Peter Eriksson (mp) och Gustav Fridolin (mp) är jägare.
  https://blogg.jagareforbundet.se/2011/05/20/ar-miljopartisterna-missforstadda/

 5. 5

  @ Arvid:
  Han sa det i morgonteve. Men ville av förklarliga orsaker inte prata om det. Vad han gör i skogen har ingen med att göra, säger han. Det var oväntat och jag gillar det oväntade.

 6. 6

  Miljöpartiet:
  Gustav Fridolin (mp) finns här. Svt:s intervju:
  https://www.jaktojagare.se/har-du-skjutit-ett-djur-fridolin

  ”Miljöpartiets språkrör, Gustav Fridolin, beskrivs som jägare men vägrar avslöja om han någonsin skjutit ett djur.
  – Det svarar jag inte på, sa Fridolin när han fick frågan i SVT:s partiledarutfrågning på söndagen.”

 7. 7
  Lars Henrik säger

  Intressant att både Peter Eriksson och Gustav Fridolin är jägare! Frågan är hur aktiva de är? Har de kanske bara en jägarexamen och licens men bedriver ingen jakt?

  Angående politiken tror jag tyvärr att endast ett litet fåtal riksdagspolitiker har insett att det är något problem med kost och kostråd. Kort sagt: Det är inte en politisk fråga alls idag.

 8. 8

  Jag är rätt flitig på nätet – men jag har ännu ej sett att något parti flaggar för LCHF. Enstaka politiker finns det som äter LCHF – t ex Christian Engström PP – men det får inget genomslag i partivisionerna som sådana – än så länge.

 9. 9
  Hanveden säger

  På Kostdemokrati har Björn Hammarskjöld skrivit:
  Släng ut elefanten från köket och politiken.

  Länk: https://www.kostdemokrati.se/bjorn/2014/08/26/slanga-ut-elefanten-fran-koket-och-politiken/

  Björn H säger bla ”SOCKER är den stora boven i dramat.”

  mLCHFh 🙂 .

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 Lars Henrik:
  Jag tror att många politiker vet om att det är en kontrovers i kostfrågan. Jag var för flera år sedan inbjuden att prata på ett lunchmöte i riksdagshuset. Det var smockfullt i lokalen vi höll till i.
  Men ingen vågar gå ut offentlilgt med LCHF-åsikter.

 11. 11
  Göran Hedlund säger

  Ingen politiker förstår detta med maten, sockret, kolhydratkosten, färgerna och gifterna. Deras tankevärld sträcker sig till mat på äldreboenden och i skolor. Frågar man om detta – ser man fågelholken i deras ansikten… Ingen vågar ta i det faktum att mer än hälften av jordens befolkning äter fel kost och blir fetare, sjukare och dör i förtid – samt kostar nationerna oerhörda pengar. Maten orsakar totalt oändligt mycket mer i liv och skador än de katastrofer vi ser i modern tid, undantaget kanske världskrigen. Men svenskarna har aldrig i modern tid haft så bra hälsa som under sista världskriget trots att det var brist på nästan allt…
  Dags att någon tar upp detta i politiken – varför inte miljöpartiet som sägs värna om miljön – och livet? För mig är detta en gåta.

 12. 12

  De rödgröna står för mer myndighetsutövning (tänk på livsmedelsverket), alliansen för mindre.

 13. 13

  @ Georg W:
  + i kanten i alla fall!

 14. 14

  @ Georg W:
  Tacka fan för att han inte vill framstå som jägare… Skrämma bort kärnan av röstboskap?

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Tobias:
  De dietister jag känner till som är politiskt aktiva är borgerliga. Jag tvivlar på att det är någon skillnad på höger och vänster därvidlag.

 16. 16

  Fick ett svar från Eskil Erlandsson (landsbygdsministern) häromåret att han har fullt förtroende för Livsmedelsverket då jag ifrågasatte detta verk.
  Därmed faller Centerpartiet bort.

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 Bustas:
  Vilket parti har inte fullt förtroende för Livsmedelsverket?

 18. 18

  Tyvärr handlar politiken idag bara om hur vårdresurser ska fördelas, ett rättviseperspektiv som förvisso kan vara relevant, men det kommer aldrig att lösa grundproblemen. Så länge som man inte prioriterar bakomliggande orsaker till ohälsa kommer vi inte ha någon kontroll på utvecklingen, och det är stor risk att lidande och kostnader ökar. Och när detta händer och patienter kommer i kläm kommer partierna att prata rättvis fördelning ännu mer. Så har vi en ond cirkel baserad på okunskap.

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  @ 18 Håkan:
  Politiker och tjänstemän tror att de enda/viktigaste levnadsvanorna som påverkar hälsan är alkohol, tobak och motion. Därför åläggs vi inom primärvården att ta upp dessa frågor med alla patienter. Det får vårdcentralen ekonomisk ersättning för.
  Kosten finns det inga frågor om.

 20. 20

  Det retar mig att min husläkare får betalt för att hon nämner ordet motion då mitt svar blir – nej, jag motionerar inte!
  🙁

  Jag har ingen nämnvärd övervikt.

 21. 21

  # 20 Annika

  Kan du inte förklara hur vårdcentralens ekonomiska styrning ser ut? Vad är det som ger ekonomisk ersättning från det offentliga. Kommer det ekonomisk ersättning från något annat håll? Det är säkert många här som vill förstå hur detta fungerar.

 22. 22
  Professor Göran säger

  Politiker är knappast ointelligenta – tvärtom!

  De kan inte ha undgått att inse hälsopotentialen i kostfrågorna men att det hela är ett getingbo som de knappast vill ge sig in i och speciellt inte om de då utmanar det ekonomiska etablissemanget genom ett ställningstagande.

  Man kanske skulle kunna vänta sig att t.ex. Vänsterpartiet därför skulle stödja LCHF på grund av att vi indirekt utmanar detta ekonomiska etablissemang men min känsla säger mig att VP ser köttätande som högerpolitik och vegetarianism som vänsterpolitik. Det skulle inte förvåna mig om de också stöder ”en köttfri måndag” eller vilken dag det nu var.

  Det hela är så politiskt korrekt att man har svårt att få tillräckligt med luft.

 23. 23

  Kanske att lilla partiet ”Enhet” kommer närmast ?

 24. 24
  Stockholmare säger

  21@ Håkan:

  Detta har jag hittat någonstans på Internet (Sth läns landsting, tror jag det var)

  ”Listning
  En grundsumma för 2013. Den varierar beroende på ålder:
  0-6 år 1 543 kronor/barn (plus ersättning till barnavårdscentraler)
  7-64 år 1 367 kronor
  65-79 år 2 930 kronor
  80- år 5 859 kronor”…

  Det är alltså en summa som vårdcentralen får för varje person som är listad. Bara det faktum att man är listad, utan att vårdcentralen behöver göra något annat än att finnas, om i fall att? Kanske är det så att 50% av de listade patienterna inte besöker vårdcentralen ens en gång om året. Däribland jag.

  Antar att det inte är de enda pengarna som vårdcentralen får, de får väl också pengar av landstinget för varje besök, utöver patientavgiften på 200 kr? (Det är ju just dom pengarna som det ibland har fuskats med, läkarmottagningen har uppgivit patientbesök som inte ägt rum. Hör väl kanske till undantagen att mindre nogräknade privatkliniker gör så.)

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 Håkan:
  Vårdcentralen får ersättning, förutom för de listade patienterna och patientavgifter, registreing av levnadsvanor (alkohol, tobak och motion) diagnosregistrering, uppnåelser av vissa mål i ordinationer, såsom statiner till diabetiker, mindre antibiotika etc. Dessa olika incitament kan utgöra skillnaden mellan att kunna fortsätta sin verksamhet som förut, och att dra ner på personal.
  Dessa ekonomiska incitament är kraftfulla energi- och tidstjuvar, och kan vara en bidragande faktor till bristen på allmänläkare, med påföljande stafettläkarelände, i Sveriges primärvård.

 26. 26
  Kattmoster säger

  @ 2 Arvid:

  Hägglund har väl, i alla fall tidigare, sagt sig äta GI och det är ju åtminstone åt rätt håll.

 27. 27
  Kattmoster säger

  @ 6 Arvid:

  Fridolin är såklart ute och jagar blåbär.

 28. 28
  Kattmoster säger

  @ 8 Josef Boberg:

  Nej, och tack och lov, får man väl ändå säga. Kosten är och måste förbli vars och ens ensak. Politiker ska inte propagera för en viss kost. Däremot ska de se till att ingen hindrar att människor nås av kunskap om vad kosten gör med kroppen samt se till att ingen tvingas att äta kolhydratrik dynga. De som propagerar för köttfri måndag och – ännu värre – flera köttfria dagar inom skola, sjukvård och äldreomsorg (jodå, sådana dårar finns), dvs. för människor som inte kan välja själva, borde skämmas.

 29. 29

  Kattmoster Skrev:

  @ 2 Arvid:
  Hägglund har väl, i alla fall tidigare, sagt sig äta GI och det är ju åtminstone åt rätt håll.

  Inlägg hos Kostdoktorn:
  https://www.kostdoktorn.se/inga-kolhydrater-for-goran-hagglund

  http://www.lchf.se:
  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/8427/Goran-Hagglund-skippar-mackan.aspx

 30. 30
  Kattmoster säger

  @ 20 65+:

  Har du testat att svara ”det vägrar jag att svara på, eftersom det inte är relevant”?

  Ja, jag vet att det inte är så lätt men någonstans måste man börja. Risken är förstås att det skrivs in i journalen och ligger en i fatet vad gäller vidare vård.

  För egen del är jag nöjd med att ha en läkare som är gammal nog att sätta sig över trams men hur det blir när han, om några år, går i pension bävar jag för.

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  @ 30 Kattmoster:
  Om patienterna vägrar att svara går det ut över vårdcentralens inkomster, och då kanske vårdcentralen måste dra in på personal, vilket kan gå ut över vården. Moment 22.

 32. 32
  Kattmoster säger

  @ 31 Annika Dahlqvist:

  Kan det verkligen gå ut över vårdcentralen om läkaren skriver att patienten vägrar svara? Det är ju orimligt.

  Sedan begriper jag förstås att en vägran att svara tolkas som om man har något att dölja och därmed går ut över en själv.

  Sorgligt är detta fiskande under alla förhållanden.

 33. 33

  65+ Skrev:

  Det retar mig att min husläkare får betalt för att hon nämner ordet motion då mitt svar blir – nej, jag motionerar inte!

  Jag har ingen nämnvärd övervikt.

  Kattmoster:
  Om det räcker med att säga – nej, jag motionerar inte – vet jag inte!

 34. 34

  Det man bör undvika som Lchf:are är

  FI
  ang köttskatt: ”När vi talar om ekologisk hållbarhet måste vi ta ett steg till, här

  https://feministisktinitiativ.se/wp-content/uploads/2014/06/Feministisk-ekonomi-Riksdagsvalet-2014.pdf?4

  MP

  Trots att partiledaren sägs jaga är partiet fullproppat med djurrättsaktivister och veganer
  Härfrån kan mycket elände komma känner jag

  FP

  Litar blint på SLV och auktoriteter
  Riktigt Lchfhatande dietister finns även i leden

  https://www.evaks.se/blog/index.php?s=lchf

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 32 Kattmoster:
  Om patienten snällt svarar på frågorna får vårdcentralen pengar. Om hen inte svarar får vårdcentralen inte pengar.
  Det finns förstås inga nya pengar, utan vårdcentralen får mindre pengar om inte incitamenten uppfylls. Läkaren själv behöver inte ha några synpunkter på svaren, och det behöver alltså inte direkt gå ut över patienten om den inte svarar, utan bara indirekt genom mindre inkomster till vårdcentralen..

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  @ 34 dufva:
  Vilket parti är minst dåligt?

 37. 37

  @36

  Haha!
  Här tvekar jag 🙂 men KD har ju åtminstone en partiledare som äter GI ….eller kanske C som man tycker borde förstå vikten av betande djur i fungerande ekologier och inte alls är lika opportunistiska som MP

 38. 38
  Kattmoster säger

  @ 35 Annika Dahlqvist:

  Då förstår jag. Men det är inte mindre sjukt för det.

 39. 39
  Annika Dahlqvist säger

  @ 38 Kattmoster:
  Nej det är gräsligt sjukt, och det tar bort arbetsglädjen och arbetstillfredsställelsen.

 40. 40
  Professor Göran säger

  @ dufva:

  Här rök min röst på FI

  På din länk till FI läser jag

  ”Vi vill därför införa skatt på växthusgaser från mat, i syfte att minska köttkonsumtionen.”

  Det blir nog blankt i år

 41. 41

  @ 25 Annika

  Så när jag, som haft en bypassoperation, skippade statinerna sjönk vårdcentralens intäkter?

  Vilka andra ordinationer är målsatta?

 42. 42

  Har någon koll på vilka partier som är för eller emot GEMO?
  Det borde väl påverka vår mat.

 43. 43
  LCHF-Bengt säger

  Jag var alltså en resurs för sjukvården efter tumör/hjärtoperationen. Det förklarar varför doktorn blev så arg, när jag tackade nej till vidare undersökningar. Vilken sjuk värld vi lever i.

 44. 44

  Partiet Enhet har väl inte tagit direkt ställning för eller emot just LCHF men så här skriver de om mat:
  ”De myndigheter som ansvarar för att minska skadliga tillsatser i mat och andra produkter behöver förstärka sitt arbete på detta område. Måltider som serveras i vård och omsorg ska alltid vara näringsriktig, smaklig, ekologisk samt styras av miljöprinciper när det gäller transporter. Lagen om upphandling bör ändras så att upphandling kan ske efter andra principer än rent ekonomiska”

  Det finns även Enhets Hälsogrupp på Facebook och där finns länkar till Kostdoktorn, Ann Fernholm (Ett sötare blod) och inlägg om mättat fetts ofarlighet, m.m.

 45. 45
  Annika Dahlqvist säger

  @ 41 Håkan:
  Andra som jag kommer ihåg är minskning av antibiotika och bensodiazapiner, antikolinergika och vissa antipsykotika som Haldol.
  Statiner är det enda jag minns som uppmuntras.

 46. 46
  Margareta Lundström GBG säger

  Jag är inte förvånad över att miljöpartister jagar.
  Det verkar ju logiskt att avliva alla djur med det farliga röda köttet. För att inte tala om att det befriar oss från oron för metan.

 47. 47
  Annika Dahlqvist säger

  @ 44 maxiq:
  Måste man inte ta ställning till begreppet ”Basinkomst” om man ska rösta på Enhet?
  För mina öron låter det lite flummigt. Man bör väl ha ett ekonomiskt incitament om man ska vilja arbeta?
  Det är inte lätt det där med politik.

 48. 48

  Minst dåligt borde Vetenskapligas partiet vara eftersom vi kommer rätta politiken efter de bevis som finns vid handen, inte ideologi, religion eller kortsiktig populistisk politik.

  Vi vill minska befolkningen och skapa mer jämlikhet. Det innebär att alla då kommer ha råd att äta vad de anser är nyttigt utan att det hotar balansen med naturen. Vi verkar för mer vetenskaplighet och mindre sekterism.

  Fördelarna med LCHF verkar vara uppenbara rent vetenskapligt.

 49. 49
  Annika Dahlqvist säger

  Vilken av Enhet eller Vetenskapliga partiet är bäst?

 50. 50

  @ Annika Dahlqvist:
  Basinkomsten kommer ju att ligga några snäpp över existensminimum och ska i det första skedet ges till de som idag är t.ex. utförsäkrade eller långtidsarbetslösa och för dem kommer det att bli stor skillnad med en fast inkomst utan krav på motprestation. Pengarna till Basinkomsten kommer att komma ifrån att den ersätter samtliga andra bidrag och en ökad beskattning för utnyttjande av våra gemensamma naturresurser.
  En vanlig arbetstagare kommer sedan också att få Basinkomst och då kan denne välja att gå ner i arbetstid för att inte slita ut sig eller kunna ägna mer tid åt barnen. Det går enkelt att ta ett ”friår” och studera eller förverkliga sig själv och sina idéer eller varför inte jobba lite frivilligt inom social verksamhet. De höginkomsttagare som vill fortsätta att leva lyxliv får fortsätta att jobba som vanligt.
  Vi går ju mot ett samhälle där jobben blir färre och färre och med Basinkomst kommer vi att kunna dela på de jobb som finns och behövs.

 51. 51

  @ Annika Dahlqvist:
  Det beror på vilken värld man vill leva i. En vetenskaplig värld eller en värld där vi alla är lika mycket värda och ingår i en enda stor Enhet 😉

 52. 52

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Om patienten snällt svarar på frågorna får vårdcentralen pengar. Om hen inte svarar får vårdcentralen inte pengar.
  Det finns förstås inga nya pengar, utan vårdcentralen får mindre pengar om inte incitamenten uppfylls. Läkaren själv behöver inte ha några synpunkter på svaren, och det behöver alltså inte direkt gå ut över patienten om den inte svarar, utan bara indirekt genom mindre inkomster till vårdcentralen..

  Skiljer sig direktiven åt mellan olika landsting? Vi kan inte påminna oss att vi har blivit utfrågade om alkoholvanor, rökning eller motion. Möjligen om rökning så där i förbigående.
  För min del skulle jag vägra svara, trotsig som jag är 😀

 53. 53
  Lars Henrik säger

  Eftersom inget etablerat parti verkar stödja någon LCHF-linje får det kanske bli ställningstaganden i övriga samhällsfrågor som avgör vart rösten ska läggas.

  Hur ställer sig Enhet och Vetenskapliga partiet i försvarsfrågan? 🙂

 54. 54

  @ Lars Henrik:
  I Enhets vision så kommer det inte att behövas något försvar. Inte någonstans i världen! 🙂
  https://enhet.se/partiprogram/en-varld-av-mangfald-och-enhet/

 55. 55

  Vi inom LCHF-rörelsen saknar politiska företrädare . Slut

  Jag kunde ha röstat på Kalle Anka-partiet om inte Disney gjort vegetarianer av barnen.

  Jag ger upp och vägrar aktivt att rösta. Eftersom ingen politisk företrädare har minsta insikt i dagens enda seriösa samhällsproblem, maten vi äter.

 56. 56
  Hanveden säger

  Så här skriver Björn Hammarskjöld i Kostdemokrati:

  Två av våra viktigaste valfrågor

  1.Livsmedelsverket måste sluta ge ut kostråd (som gör oss sjuka och feta)

  2.Vården måste lära sig kostbehandling (och inte i första hand mediciner)

  Detta är politiska frågor – valfrågor – och inget som kan delegeras till ”auktoriteter” inom nutrition och vården.

  Länk: https://www.kostdemokrati.se/bjorn/2014/08/26/slanga-ut-elefanten-fran-koket-och-politiken/

  mLCHFh 🙂 .

 57. 57
  F d anhörig säger

  Vem ska man rösta på?

  Jag har ikväll tittat på reprisen av ”Sveriges bästa äldreboende”…

  …15 000 undernärda äldre!…
  Den generationen kvinnor har säkerligen stått mest av alla vid spisen och tillagat husmanskost från grunden större delen av sitt liv. Kanske började dom att jobba vid 11 års ålder?

  Vem ska man rösta på?

 58. 58
  Lars Henrik säger

  Martin Gustavsson – Vetenskapliga partiet Skrev:

  Minst dåligt borde Vetenskapligas partiet vara.

  Jag överväger att ge dig en röst efter att ha blivit något desillusionerad på MP. Övriga kålsupare göre sig ej besvär. Jag hoppas du kan matcha MP i alla andra miljöfrågor utanför kött/klimat-tramset 🙂

 59. 59

  @ Bosse:
  I samband med EU-valet så framgick det att Vänsterpartiet och Piratpartiet var emot frihandelsavtalet med USA, bl.a. för risken att vi blir påtvingade GMO. Så tror jag diskussionerna gick men jag är inte helt säker. Vad gäller riksdagspolitikerna vet jag inte – kanske även detta är en ”het potatis” som de inte vill ta i eftersom det är så tyst om GMO i debatterna. Det är ju media som styr mycket av ämnena för debatterna – de är kanske inte själva pålästa om GMO???

 60. 60

  ”När vi i Riksdagen kommer att lägga ett skarpt förslag tar vi
  hänsyn till den klimat- och miljöbelastning som olika sorters
  kött medför, mer utsläpp av växthusgaser ska beskattas hårdare.
  Intäkterna från klimatskatterna vill vi satsa på att subventionera
  bättre alternativ, dvs. mat med mindre klimat- och miljöbelastning,
  så att matpriserna totalt inte behöver höjas.”

  Är inte det här en paroll och målsättning som vi kan ställa upp på? Såvitt jag vet är grönbetesdjur klimatneutrala och förmodligen till och med klimatpositiva kolbindare i naturen. Det måste ju innebära skatteåterbäring. Om de dessutom blir medvetna om monokulturernas enorma klimatbelastning och beskattar den, så kommer ingen att ha råd att köpa margarin, bröd eller pasta längre.

  Jag ska personligen skriva till det här partiet och begära ett svar på mina här nedtecknade funderingar. Om jag förmodat rätt så har jag ett parti att rösta på i alla fall.

  Här är lite mer från det här partiet, som jag tänker inleda dialog med.

  ”Livsmedel utgör basen för vår överlevnad. Därför strävar vi efter att all livsmedelsproduktion ska främja ekologisk mångfald och vara befriad från kemiska bekämpningsmedel. Därför stödjer Feministiskt initiativ en övergång till ett ekologiskt jordbruk. Genom att stödja ekologiska producenter genom olika former av till exempel skattelättnader kan det påskynda övergångsprocessen. Köttproduktion ska ske utan genmodifiering och tillväxthormon. Resistenta bakterier utgör idag ett problem inom köttproduktionen, vilket kan avhjälpas genom en övergång till ekologisk djurhållning. Användandet av genmodifierade organismer är inte förenligt med strävan mot ekologisk livsmedelsproduktion, eftersom det förutsätter ett ökat beroende av kemikalieanvändning i jordbruket. En ökad användning av kemikalier drabbar i sin tur i hög grad kvinnor och barn, eftersom de utför en stor del av jordbruksarbetet i utvecklingsländerna.

  52 Fi ska verka för att staten, genom bildandet av ett nationellt center för ekologiska livsmedel, stödjer produktionen och konsumtionen av ekologiska livsmedel.

  53 Fi ska verka för att kommuner och landsting genom offentlig upphandling ökar användandet av ekologiskt producerade livsmedel inom sin egen verksamhet.

  54 Fi ska verka för att användandet av genmodifierade organismer i livsmedelsproduktionen förbjuds.

  55 Fi ska verka för ett förbud mot import av grödor som har besprutats med ämnen som är förbjudna inom EU.

 61. 61
  Lars Henrik säger

  @ Georg W:
  Låter bra så långt men vi kräver ett förtydligande i själva köttfrågan 🙂

 62. 62

  Jag är själv otroligt nyfiken på i viken grad, vår kära FI, har uppnått ett biokemisk medvetande.

  Risken finns ju att de, likt vissa, tycker att odlad lax och kyckling är klimatsmart, men då finns ju alltid Kalle Anka-partiet som ett alternativ 🙂

 63. 63
  Professor Göran säger

  Georg W Skrev:

  Vi inom LCHF-rörelsen saknar politiska företrädare .

  Så sant!

  Som du påpekar är frågan om sambandet mellan vår hälsa och maten i grunden en gigantisk samhällelig fråga som man tycker borde dyka upp i politiken och man kan fråga sig varför den inte gör det.

  Den enda förklaringen jag själv kan komma på är att den helt enkelt är ”för stor”.

  När man insett detta är det lätt att hamna i den dystopi som Lierre Keith hamnat i efter sin sjuka veganvandring här på jorden. Tyvärr är jag benägen att ge henne rätt i det mesta i denna dystopi och då är det alltför lätt att antingen bli handlingsförlamad eller sparka bakut på ett okontrollerat sätt.

  Positivt är att vår gräsrotsrörelse verkar växa.

  Jag fick alldeles nyss ett mail från en kollega på Chalmers som efter några år ”börjar mjukna” och speciellt efter att själv ha testat 5:2 och på detta sätt kommit tillrätta med sitt sockersug. Han har helt enkelt blivit ”intresserad” och skrev sitt mail med anledning av att han hade hört en intervju med professor Tim Noak på Utbildningsradion.

  Framför allt erkänner han nu öppet att han har lidit av ett sockersug.

  Han gälds åt sin rejäla viktminskning.

 64. 64
  Lars Henrik säger

  Jag vill gärna fylla på med positiva erfarenheter och berätta hur min försiktiga men fleråriga reklam för LCHF nu fått ett syskon att anamma kosten, visserligen i liberal form men en rejäl förbättring trots det. Hon mår förträffligt enligt egen utsago 🙂

 65. 65

  @ 62 Georg
  @63 Proff Göran

  Georg – spännande att få höra ditt svar från FI, visste inte var de säger sig stå i matfrågan – kanske något att lägga sin röst på?
  Proff Göran – känner samma dystopi som du beskriver – men som tur är så framträder positiva framsteg då och då…

 66. 66

  Jag har skrivit frågor till både FI och MP. men har ännu inte fått något svar.

  MP verkar riktigt tveksamt. De vill ha ökad vegetarianism i samhället och de vill använda försiktighetsprincipen mot GMO. Det är INTE ett ställningstagande mot GMO. Jag förstår inte hur de kan ha dessa ståndpunkter. Jag känner inte igen mitt gamla parti.

 67. 67

  https://www.defria.se/vår-politik-15491254

  Inte uttalat lchf men de vill att slv ska låta bli att lägga sig i matvanor och fokusera på viktigare saker.

 68. 68
  Lennart N. säger

  @ Georg W:
  Anledningen till att du inte känner igen ditt gamla parti är enkel!

  Fridolin har klart deklarerat att han vill ha med Centern i en regering och eftersom Centern aldrig kommer att svika storbönderna och LRF i frågan om GMO och handelsavtal med USA så kommer tyvärr MP att gå ifrån den delen av sitt miljötänkande. Jag är medlem i LRF och prenumererar på Land Lantbruk och denna tidning tar aldrig upp frågan. Vår korkade lantbruksminister tycker att amerikanerna är ”runda och goa liksom han själv” så ett handelsavtal är han bara positiv till och därmed öppnas dörren till GMO – precis som LRF:s styrelse vill ha det.

 69. 69
  LCHF-Bengt säger

  Jag lämnade LRF förra året pga GMO-frågan bla. dessutom har de varit med och utrotat småbönderna, duktigt,,,,

  Jag vet ännu inte hur jag ska rösta. Egentligen är kosten den absolut viktigaste frågan för mig, har folket hälsan, finns knappt några bekymmer mer.

 70. 70
  Annika Dahlqvist säger

  @ 52 LenaK:
  Jag vet faktiskt inte om de ekonomiska incitamenten inom primärvården är lika i alla landsting? Någon som vet?

 71. 71
  Annika Dahlqvist säger

  @ 57 F d anhörig:
  Man vet ju inte vad de som gjorde programmet menade med ”undernärda”. De kanske menade att de äldre hade fått för lite kolhydrater?
  Har Yngve Gustafsson själv någon insikt i vad som är näringsriktig mat för äldre?

 72. 72

  @ 71
  Jag har jobbat på äldreboenden och vet att för lite kolhydrater serveras det inte. Kanske för mycket, så de boende inte orkar äta riktig mat.
  Där finns rik tillgång till bröd (matbröd och kaffebröd), gröt, saft, saftsoppa, fabrikstillverkad kräm, sylt, juice, pasta, ris och potatis. Dessutom serveras det grönsaker, men det uppskattas inte alltid av de boende. De är väl ofta inte vana vid grönsaker sedan förr.
  Större mängder mat som innehåller riktigt bra näring som kött, fågel, fisk, ägg, smör och grädde hamnar nog inte i så stora mängder i magarna på de boende, tyvärr.
  Jag är inte ett dugg förvånad över att så många på våra äldreboenden är undernärda och svälter ihjäl.

 73. 73

  F d anhörig Skrev:

  Vem ska man rösta på?
  Jag har ikväll tittat på reprisen av ”Sveriges bästa äldreboende”…
  …15 000 undernärda äldre!…
  Den generationen kvinnor har säkerligen stått mest av alla vid spisen och tillagat husmanskost från grunden större delen av sitt liv. Kanske började dom att jobba vid 11 års ålder?
  Vem ska man rösta på?

  Jimmie Åkesson påstår ju att undernäringen beror på invandringen, så då vet du väl vem du ska rösta på?

 74. 74

  @ Lennart N.:
  Storbönder? Vilka är det ? För att inte tala om små-& eventuella mellanbönder.
  I jämförelse med allt annat är alla lantbruk småföretag. Små eller ännu mindre.
  Åtminstone i EU med omnejd.

 75. 75

  Kattmoster Skrev:

  Nej, och tack och lov, får man väl ändå säga. Kosten är och måste förbli vars och ens ensak. Politiker ska inte propagera för en viss kost. Däremot ska de se till att ingen hindrar att människor nås av kunskap om vad kosten gör med kroppen samt se till att ingen tvingas att äta kolhydratrik dynga.

  Hmmm… – Kattmoster – Livsmedelsverket = Livsfarliga Verket är väl på sätt och vis underställd Riksdag och Regering – såvitt jag förstår den saken.

  Är det då ej rimligt att även politikerna i någon mån bidrar till att informera den organisationen om att för mycket av kolhydrater/socker och på tok för lite av animaliskt fett – och fett av typ kokosolja och olivolja – är ett säkert sätt att förstöra en god hälsa med ❓

 76. 76

  @ 73
  Nej, att undernäringen på våra äldreboenden beror på invandringen, har inte Jimmie Åkesson sagt. Men han har sagt att om man minskar asylinvandringen och anhörigsinvandringen och hjälper flyktingar i krigszonernas närområden istället, så skulle vårt land spara pengar för att kunna lägga på bland annat äldrevården.
  Men även om mer pengar skulle gå dit, vet jag inte om undernäringen skulle upphöra. Man kan inte tvinga i folk mat och personal inom omsorgen jobbar tyvärr alltför ofta som de alltid har gjort. De är tyvärr generellt sett ofta förändringsobenägna, vet jag av erfarenhet.
  Jag försökte att höja kvaliteten på flera områden på det senaste äldreboendet där jag jobbade, stödd av både enhetschef och ansvarig sjuksköterska, men blev förlöjligad och mobbad av flera andra medarbetare.

 77. 77
  F d anhörig säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 57 F d anhörig:
  Man vet ju inte vad de som gjorde programmet menade med ”undernärda”. De kanske menade att de äldre hade fått för lite kolhydrater?
  Har Yngve Gustafsson själv någon insikt i vad som är näringsriktig mat för äldre?

  Nä, det är ju sant, att man inte riktigt vet. Min tolkning var dock att maten ”inte var god” och därför inte blev uppäten. En äldre kvinna la en servett över för att det inte skulle synas att hon lämnade maten. En personal frågade en äldre man – har du ätit färdigt? – det tyder ju på att det var mat kvar på tallriken.

 78. 78

  Kerstin Skrev:

  @ 73
  Nej, att undernäringen på våra äldreboenden beror på invandringen, har inte Jimmie Åkesson sagt. Men han har sagt att om man minskar asylinvandringen och anhörigsinvandringen och hjälper flyktingar i krigszonernas närområden istället, så skulle vårt land spara pengar för att kunna lägga på bland annat äldrevården.

  Lyssna en gång till på svtplay.se. Sök på Val 2014. Jag undviker att länka för att inte göra reklam för ett enskilt parti här.

 79. 79

  Faktum är att äldre betalar för mat och husrum samt omsorg/vård. Visserligen subventioneras kostnaderna om man har låg pension och den politiken är bra och på liknande sätt tillämpar vi samma subvention på andra områden i Sverige.

  Vem som helst som går på restaurang på stan och är missnöjd med maten skulle definitivt inte lägga en servett över lämnad mat på tallriken – tvärtom, man skulle klaga och vägra att betala.

  De äldre betalar för maten, upp till 3000 kr i månaden, vilket betyder att dom har rätt att kräva ”bra” mat och skulle inte behöva vara undernärda!

  DESSUTOM så är det så att om den äldre åker hem till sina barn och äter söndagsmiddag, så blir det inget avdrag kostnadsmässigt, man måste betala för den mat man inte äter den dan. Snacka om affärsidé i den offentliga utspisningen. Finns det några andra grupper än äldre på äldreboende som skulle acceptera detta?

  Tror inte det.

 80. 80

  Jag har inte fått något svar från MP och FI ännu. Undrar hur mycket energi deras partiorganisationer lägger på att besvara allmänhetens frågor? Det kan ju vara så att det är för svårt för vem som helst att svar på specialfrågor. De kanske inte har någon som kan besvara våra frågor.

  Det är nog så som tidigare konstaterats att vår diskussion går över huvudet på politiken. Politiker saknar medvetenhet om våra metabola realiteter. De skaffar sig en PT (personlig tränare) istället.

 81. 81
  Kattmoster säger

  @ 75 Josef Boberg:

  Man kan ju också se det som att vi har felaktiga kostrekommendationer just för att politiker lagt sig i, t.ex. genom att skapa SLV.

 82. 82

  @73

  Lars M skrev:

  ”Lyssna en gång till på svtplay.se. Sök på Val 2014. Jag undviker att länka för att inte göra reklam för ett enskilt parti här”.

  Om du menar valutfrågningen med Jimmie Åkesson, så har jag sett på det programmet och lyssnat uppmärksamt. Där säger han inte att undernäringen på äldreboendena beror på invandringen. Men han nämner undernäringen på våra äldreboenden och invandringen talas det mycket om.

  Jag tror att undernäringen och svälten på våra äldreboenden är svår att komma tillrätta med. Personalen på avdelningarna har inte tillräcklig kunskap om mat för äldre och kostansvariga i kommunerna har gått den traditionella kostskolan. Skolan som säger att det exempelvis ska serveras lättmargarin och att kolhydrater ska man äta mycket av. Jämför kunskapen hos dietister.

  Aptiten hos gamla och sjuka minskar och personalen på äldreboendena får ofta vara nöjda med att de boende får i sig något över huvud taget. Och att de dricker. Då blir det tyvärr alltför ofta sådant som innehåller dåligt med livsuppehållande näring. Som saft, kräm, kaffe och smörgås.

 83. 83
  Anders S säger

  Kräv av politikerna att all mat som upphandlas till skolor, institutioner, äldre och sjukhus ska vara 100% ekologisk och lokalt producerad.

  Acceptera inte att man tar livet av gamla och svaga genom att ge dem dåligt pålägg från danska svin.

  ”Efter att tolv personer dött i ett listeriautbrott orsakade av rullsylta i Danmark tidigare i somras har också Sverige drabbats av två parallella listeriautbrott.

  Fram till i mitten av augusti har 94 personer insjuknat

  Dödligheten bland sjuka och äldre som drabbas är också hög.

  – Vi kan se över tid att 20 procent av de som drabbas av bakterierna i den här gruppen också avlider, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.”

  https://www.svt.se/nyheter/sverige/tva-stora-listeriautbrott-i-sverige

 84. 84

  Jag har fått något som kan kallas för svar från FI. Tyvärr utan innehåll. Men jag förstår att en oinitierad inte kan och inte bör uttala sig. Vi får nog acceptera att det är bara vi som fattat galoppen. De andra är upptagna med politik.

  Hej FI!
  Mitt namn är Georg Lxxxo, (Gamleby) jag har fram till nu varit miljöpartist men överväger nu seriöst att stödja er istället. Jag skriver utifrån en diskussion på Annika Dahlqvists LCHF-blogg.

  Saken är den att Sveriges nya folkrörelse heter LCHF. Det är en fullkomligt oorganiserad gräsrotsrörelse som helt baserar sig på sympatisörernas vittnesmål och sökande efter metabol kunskap. Vår uppgift är att genom köpbojkotter och metabol information få konsumenterna att avstå från multinationella industrilivsmedel. Till förmån för lokalproducerat, ekologiskt. Framför allt då lokalt grönbeteskött. Därigenom har vi uppnått en god och stabil hälsa. Vi har inte ökat köttintaget utan bytt ut kolhydrater = socker mot feta livsmedel. Industriproducerat kött anser vi vara miljöskadligt djurplågeri och hälsoskadlig mat, med dålig näringssammansättning.

  Vi är nu några hundratusen LCHF – anhängare som undrar om ni FI med er text att beskatta kött och monokulturers cerealier, vegetabilisk olja och sojaprodukter efter dess miljökostnad. Därmed skiljer på lokalt producerad grönbeteskött som det mest klimatsmarta och minst beskattade alternativet. Betyder ert förslag att närproducerat grönbeteskött blir billigare och industriproducerat kött dyrare?

  Monokulturerna är den största orsaken till klimatgasutsläpp. Den största miljöförstöraren på Jorden är plogen. Kommer monokulturernas mat att beskattas så hårt att vi slipper de för människa, djur och natur så skadliga produkterna kraftfoder, bröd , pasta, vegetabilisk olja, liksom socker? Frän monokulturer kommer inflammationsdrivande omega 6 oljor och kolhydrater som omvandlas till socker, när vi äter det.

  Vi inom LCHF-rörelsen som idag kan uppgå till kanske 2 miljoner individer. Som nu har uppnått en god hälsa efter att alla tidigare varit sjuka i det moderna skräpmats-samhälle vi lever i och nu kompromisslöst söker naturligt uppfött ekologiskt närproducerad kött. Vi vill inte bli beskattade tillsammans med omedvetna konsumenter som köper importerat eller industriproducerat kött.

  Förstår ni skillnaden mellan omedveten köttätare och ekologisk LCHF-ätare?

  LCHF står för Low Carb High Fat. Vi har bytt ut kolhydrater (socker) mot animaliskt mättat fett. Vi äter inte mer kött än tidigare men det måste vara ekologiskt närproducerat grönbeteskött.

  Så vi cirka 200 000 utan politisk företrädare i årets val, undrar om NI och Vi arbetar för samma sak. En bra mat som människor blir friska utav? Eller tänker ni beskatta vårt grönbeteskött som det industriproducerade?

  Eller har ni samma syn som FN, att ett grönbetesdjur behöver två år på sig för att växa till sig. Medan en intensivuppfödd blir slaktfärdig efter ett år. Alltså släpper det ekologiska naturliga djuret ut dubbelt så mycket gaser? Då får ni inte våra röster.

  Är ni smarta så KRÄVER ni i årets valrörelse:
  1. Att Livsmedelsverket omedelbart avskaffas. (Minst 2 miljoner röster)
  2. Att sjukvården omedelbart utbildar sig i att bota människor med vetenskapligt rätt mat, inte multinationella läkemedelsindustrins piller. (3 miljoner röster)

  Förlåt att frågan blev så lång. Men den är oerhört viktig för tusentals människor som SAKNAR politisk representation. Ser fram mot ert svar så fort som möjligt. Internet väntar inte länge.

  MVH

  Georg Lxxxo, Gamleby
  Reply, Reply All or Forward | More
  Fi Infomail
  To
  Me
  Aug 28 at 11:51 PM
  Hej

  Tack för ditt mail och vad roligt att du är intresserad av vår politik.

  På grund av den stora mängd mail vi får för tillfället och våra
  begränsade resurser får vi hänvisa dig till att läsa i vårt politiska
  dokument om miljö so behandlar just frågor om miljörätt. Dokumentet
  hittar du här: https://feministisktinitiativ.se/politik/miljo/

  Med vänlig hälsning

  Linda på Feministiskt initiativs infomail

  Igår stod sossarna utanför centrum och delade ut karameller. Jag frågade om de ville knyta samman sin politik med sockerkonsumtionen? De svarade Ja… ähh ähh.. nej. Sedan blev de som tokiga och ville prata mer. Men jag var tyvärr stressad.

  Vi behöver bara prata med politikerna om saken. Vi måste informera dem. Så de vet vad som är rätt eller fel. Sluta stressa, stanna och prata. Får bli årets valslogan.

 85. 85
  Anders S säger

  Slarv och lättja samt en oerhörd byråkrati präglar krisbranscherna:

  ”En pojke i Gävle fick fel vaccin av skolhälsovården. Han fick han vaccin mot livmoderhalscancer. ”

  https://www.svd.se/nyheter/inrikes/pojke-fick-fel-vaccin_3864968.svd

  ”Inspektionen för vård och omsorg säger att bristfälliga rutiner är en vanlig orsak till den här typen av förväxlingar. Med det sagt har de lagt ned utredningen.”

  ”Läkaren på vårdcentralen i Mark vägrade hjälpa en person som fallit ihop medvetslös. Han sa att de hade stängt vårdcentralen och att han skulle fundera på saken. Läkaren kom aldrig.”

  https://www.expressen.se/gt/lakaren-vagrade-hjalpa-medvetslos/

  Anser att det vore rätt att man publicerar namn på de som man bör undvika.

 86. 86

  @ Georg W:
  Tack Georg för ditt försök att få klarhet och ffa ett svar!

 87. 87

  Jag har arbetat på flertalet äldreboenden. Det Kerstin beskriver är ”huvudet på spiken”! Det var mycket svårt att få boenden att äta mer näringsrikt, mycket på grund av att personalen var så negativ! Jag blev också mycket ofta kritiskt ifrågasatt (mobbad) angående mitt kostval och fick höra att jag ”prackade på” de boende min åsikt. Vilket jag aldrig gjorde, bara förklarade vad som var mest näringsrikt när det kom på tal o.s.v. I vården/omsorgen kan man stånga sig blodig för där är myterna som starkast!

 88. 88
  Anders S säger

  @ Anita:
  Vårdapparaten

  ”Vid en undersökning hittades ett handtag från en rollator i 80-årig kvinnas ändtarm. Kvinnan hade haft diarré på natten och en sköterska ska då tröttnat och försökt stoppa avföringen med handtaget. Den aktuella natten ska det inte ha varit ovanligt lite personal.
  – Nej, det var som det alltid är.
  – I händelsen finns det ingenting som vi har brustit i. Förutom att det har kunnat ske.”

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article19446256.ab

  Häng ut ansvariga politiker och byråkrater.

 89. 89

  Anders S Skrev:

  @ Anita:
  Vårdapparaten
  ”Vid en undersökning hittades ett handtag från en rollator i 80-årig kvinnas ändtarm. Kvinnan hade haft diarré på natten och en sköterska ska då tröttnat och försökt stoppa avföringen med handtaget. Den aktuella natten ska det inte ha varit ovanligt lite personal.
  – Nej, det var som det alltid är.
  – I händelsen finns det ingenting som vi har brustit i. Förutom att det har kunnat ske.”
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article19446256.ab
  Häng ut ansvariga politiker och tjänstemän/kvinnor.

  ”Sköterskan riskerar nu åtal och fängelse om hon fälls.”

  Är det frågan om ”om hon fälls”? Självklart ska hon fällas och ha fängelse!

 90. 90
  Anders S säger

  ”15 000 gamla inom äldrevården riskerar att dö av undernäring och svält.

  – Det är en väldigt lågt räknad siffra. Sanningen kan nog vara nästan dubbelt så hög, säger Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet.

  13 procent har mycket allvarlig undernäring vilket innebär att de i praktiken håller på att svälta ihjäl, säger Yngve Gustafson,

  Elisabet Rothenberg, biträdande professor i näringslära vid Högskolan i Kristianstad, ser andra anledningar till att många gamla svälter.

  – Framför allt saknas det kompetens och rutiner för att utreda och behandla dem som inte får i sig mat.

  Yngve Gustafson tycker att de gamla nu får lida i onödan.

  – Det är inte värdigt av vårt land att behandla gamla så här.

  Kocken Leif Mannerström:

  – Det lagas så mycket, på ren svenska, skitmat. Det finns de som gör ett fantastiskt jobb och så finns det de som är totalt oengagerade, både politiker, verksamhetschefer och personal som jobbar på golvet i en del kök.”

  https://www.expressen.se/gt/mannerstroms-raseri-sa-mycket-skitmat/

  Kräv 100% ekologiskt. Inget industriavfall på borden.

 91. 91
  Anders S säger

  Vanvården.

  ”Viruset som orsakar vinterkräksjukan frodas i dammet på Sahlgrenska sjukhusets vårdavdelningar. I vissa salar innehöll dammet lika mycket virus som de smittades avföringsprover.

  – Städningen skulle kunna reducera mängden virus i miljön, säger Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.”

  https://www.expressen.se/gt/krakvirus-frodas-i-sjukhusdammet/

  Från februari 2013 – om sjuka läkare i faktarutan:

  https://www.expressen.se/nyheter/vinterkraksjukan-orsakar-akutkaos/

  Vore kanske en lösning att låta politiker, byråkrater och konsulter få jobba som städare tills det blir rent.

 92. 92

  Anders S Skrev:

  ”15 000 gamla inom äldrevården riskerar att dö av undernäring och svält.

  Alliansen:
  400 miljoner till roligare äldremat
  https://www.svt.se/nyheter/regionalt/smalandsnytt/loof-och-hagglund-vill-ha-battre-mat

  Rolig mat – vad kan det vara?

 93. 93
  Anders S säger

  ”– Han har en nattfasta på 16, 5 timmar. Det sätter ner hans immunförsvar. Han riskerar att drabbas av svåra livshotande infektioner, säger Yngve Gustafson, professor i geriatrik”

  https://www.svt.se/nyheter/sverige/expert-15-000-gamla-riskerar-svalta-ihjal

  Stämmer det att fasta sätter ner immunförsvaret? Undernäring ja men fasta?

  I tråden https://annikadahlqvist.com/2014/06/09/fasta-starker-immunforsvaret/
  hävdas motsatsen.

  Var och besökte ett antal valstugor idag. Vilka stolpskott där fanns. Värst var nya arbetarpartiet moderaterna och moderata arbetarpartiet socialdemokraterna, sida vid sida. Där hittade jag de värsta psykopaterna, bland annat en stolle som varit med i regionfullmäktige sedan 1998 och är sedan i januari 2011 vice ordförande i styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset och har även tidigare haft uppdrag inom sjukvården, inom Sahlgrenska och som vice ordförande i Primär- och Tandvårdsstyrelsen i Västra Götaland. Inser varför man säger att VG-region är i koma.

  Ingen i någon valstuga hade läst Hotet mot livet av William Engdahl.

  Läs i Rune Lanestrands blogg om media och makten:

  https://runelanestrand.wordpress.com

 94. 94

  ”Rösta för ett friskare Sverige.” är slogan i min personvalskampanj till Sveriges Riksdag. Kör liberal LCHF sedan 2 år och det fungerar utmärkt – när jag inte slarvar förstås. Har sovit mig ner 8 kg i vikt. Står på plats 3 på Folkpartiets riksdagslista i Bohuslän/Västra Götaland Västra.
  Driver 10 punkter där följande 4 rör kost och hälsa:
  • Sluta övermedicinera symptom – hitta orsaken.
  • Slopa Livsmedelsverkets ovetenskapliga nyckelhål och kostråd.
  • Avslöja matfusket och märk all GMO-mat.
  • Förebygg cancer, diabetes, övervikt, depressioner och fallolyckor. Lågkolhydratkost hjälper.

  Om ni känner några som bor i Bohuslän får ni gärna tipsa om mig. Gå gärna in på min hemsida:
  https://www.folkpartiet.se/marcus

  Med vänliga hälsningar
  Marcus Claesson

 95. 95
  F d anhörig säger

  Är det någon som känner igen sig i den svenska sjukvården för äldre?
  De äldre vanvårdas och svälter ihjäl snarare än dör av sina sjukdomar!

  TV-program just nu:
  21.00 Kalla fakta special – om vården
  Svenskt samhällsmagasin från 2014. Kalla fakta granskar den svenska vården.

 96. 96
  Lennart N. säger

  @ Marcus Claesson (FP):
  Tack! Man kan önska att fler politiker med dina kunskaper och insikter kunde presentera sig här på LCHF-bloggarna men frånvaron här och tystnaden i valdebatten tyder antagligen på ett över lag bristande intresse?

 97. 97
  40-talist säger

  Tror ni att det är någon skillnad på Alliansens äldreomsorg och Röd-Grön äldreomsorg?
  Det tror inte jag!

  https://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article19479702.ab

 98. 98
  40-talist säger

  Marcus Claesson (FP) Skrev:

  ”Rösta för ett friskare Sverige.” är slogan i min personvalskampanj till Sveriges Riksdag. Kör liberal LCHF sedan 2 år och det fungerar utmärkt – när jag inte slarvar förstås. Har sovit mig ner 8 kg i vikt. Står på plats 3 på Folkpartiets riksdagslista i Bohuslän/Västra Götaland Västra.
  Driver 10 punkter där följande 4 rör kost och hälsa:
  • Sluta övermedicinera symptom – hitta orsaken.
  • Slopa Livsmedelsverkets ovetenskapliga nyckelhål och kostråd.
  • Avslöja matfusket och märk all GMO-mat.
  • Förebygg cancer, diabetes, övervikt, depressioner och fallolyckor. Lågkolhydratkost hjälper.
  Om ni känner några som bor i Bohuslän får ni gärna tipsa om mig. Gå gärna in på min hemsida:
  https://www.folkpartiet.se/marcus
  Med vänliga hälsningar
  Marcus Claesson

  Jag tycker att alla dina 10 punkter är bra, dock har jag x-markerat några stycken som är bäst. Själv bor jag inte i din region dock.

  Statlig skola med studiero – elevpengen ska inte vara kommunal budgetregulator.
  x. Sluta övermedicinera symptom – hitta orsaken.
  x. Höj de lägsta pensionerna.
  x. Bankernas usla sparräntor och övervinster är provocerande.
  Stärk försvaret, återinför värnplikten, försvara Gotland.
  Rena och fasa ut kolkraften – rädda 100.000-tals liv varje år.
  Stoppa Västlänken. Sveriges sämsta järnvägsprojekt någonsin – Hallandsåstunneln inräknad. Laga Sveriges järnväg istället.
  x. Slopa Livsmedelsverkets ovetenskapliga nyckelhål och kostråd.
  x. Kriminalisera matfusket och märk all GMO-mat.
  x. Förebygg cancer, diabetes, övervikt, depressioner och fallolyckor. Lågkolhydratkost hjälper.

 99. 99

  @ Marcus Claesson (FP):
  Tack för att du är en av få politiker som förstår vad som är totalt fel och vad som kan göras – om bara fler kunde begripa vad som är fel…
  Lycka till

 100. 100

  @ Marcus Claesson (FP):
  Tack för att du som politiker kämpar ensam för det som är rätt. Må du få politisk framgång och makt att genomföra dina vallöften!

  Men jag undrar om du som friliberal går emot din allians när det gäller frihandelsavtalet med USA och ursprungsmärkning av mat? Hur ska vi få bättre mat i skolorna om amerikanska företag kan dra kommuner inför domstol OCH VINNA?
  Jag undrar också hur du ställer dig till att det friliberala samhället översvämmas av lockelser och erbjudanden som bara förstör människa och natur? Ska vi ha ett fritt samhälle för skadliga företeelser som socker, besprutad mat och ännu mer kemikalier, socker och kolhydrater? Eller bör vi ha ett reglerat och styrt samhälle som riktar konsumtionen mot bra giftfria hälsosamma saker med skatter på det som är skadligt?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.