Svaret är – Socker

Ann Fernholm har haft två inlägg om gemensamma nämnare hos ursprungskulturer: Gissa vilken  och Det rätta svaret är…

Den gemensamma nämnaren för ursprungskulturer som haft en god hälsa är framför allt frånvaro/lågt intag av socker. Dessutom frånvaro av vitt mjöl, industriprodukter och industriella tillsatser, margariner och omega-6-oljor. Flera av de friska kulturerna har haft ett stort intag av mättat fett.

Att som etablissemanget skylla dagens metabola sjuklighet på det mättade fettet är gravt ovetenskapligt och oförnuftigt. Det är vettigare att utgå ifrån att orsaken till den försämrade hälsan finns att hitta bland de nutida påfunden.

(Jag åker idag till Stockholm, för vidare resa till LCHF-resa till Rhodos imorgon bitti. I huset vi bor i, Villa Panagos i  Faliraki, finns ej internetkontakt, så det är möjligt att det inte blir några blogginlägg den kommande veckan. Det finns internet nere i byn, på restauranger och caféer, men jag vet inte om jag orkar gå till dem)

 

 

Comments

 1. 1
  Irina Olovsson säger

  Ha en riktigt skön och givande resa.

 2. 2
  Arvid säger

  I morse såg jag på TV4:s Nyhetsmorgon om en man och en kvinna som bedrev utbildningsprojekt bland massajerna i Kenya:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Massajer

  Nu var det ett antal av dem som var inbjudna till Sverige och dom visade upp en tackdans i TV.

  Apropå socker och animaliskt fett – hur kommer det att gå med deras matkultur tror ni?

 3. 3
  Pingo säger

  @ Arvid:
  Våra dietister kommer nog att slåss med näbbar och klor om att få åka till Kenya för att lära Massajerna att äta enligt tallriksmodellen.

 4. 4
  Professor Göran säger

  Som Annika skriver så slår det var och en, som seriöst har börjat fundera på förhållandet mellan vår hälsa och vad vi stoppar i oss, att kunskapen om detta samband har funnits sedan tidernas begynnelse. Att socker och olika kolhydrater skapar ett beroende är knappast heller någonting nytt och har också varit ett sätt att ”förföra” naturfolken (från inuiter i norr till arboriginer i söder) samtidigt som vi stulit deras naturresurser och en stöld som gjort det omöjligt för dem att leva på sitt hälsosamma traditionella sätt i samklang med omgivande natur.

  Alla naturfolk, före jordbruket, visste vad de kunde äta i sin omgivning och som också höll dem friska och vad som gjorde dem sjuka.

  Vad som är lika uppenbart för den som tar sig besväret att ta till sig den kunskap vi idag har om världen är insikten att vi håller på att föröda den på olika sätt och det ruskiga är att denna process accelererar.

  Måste vi alla bli sjuka innan vi kan ta till oss dessa uppenbara insikter och kanske göra någonting åt det hela om det då inte är för sent?

 5. 5
  Lars Henrik säger

  Det som allra mest bekymrar är att de som är satta att läka och förebygga verkar vara de som allra mest har förlorat kunskap om sambandet mellan kost och hälsa. Kanske är det också de som fortfarande har allra störst tilltro till teknik och utveckling? Åtminstone låter de sig nog styras av människor med tillväxt och girighet som främsta ledstjärnor.

  ————————————–
  Undrar om inte Edens Lustgård egentligen syftade på tiden innan människorna blev jordbrukare?

 6. 6
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 5 Lars Henrik:
  Beträffande Edens Lustgård så kanske det trots allt var det (söta) äpplet som orsakade mänsklighetens gissel ..sockerberoendet! 😉

  Ha det så gott på Rhodos Dr Annika!

 7. 7
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Såg just denna länk i dagens GreenMedInfo som kan vara av intresse:

  ”..If you missed my presentation on ’What Medical Research Tells Us About Reversing Diabetes” you can watch it below until late Sunday.

  https://thediabetessummit.com/sji/

  Best Regards,
  Sayer Ji, founder of GreenMedInfo.com ..”

  Med vänlig hälsning, Mayne

 8. 8
  Rolf Löfgren säger

  Jag rekommenderar alla som äter mat att läsa boken ”Vegomyten” av Lierre Keith. Boken ger en uttömmande bild av den moderna världen med alla dess sjukdomar och andra problem. Mycket läsvärd!

 9. 9

  Professor Göran Skrev:

  Måste vi alla bli sjuka innan vi kan ta till oss dessa uppenbara insikter och kanske göra någonting åt det hela om det då inte är för sent?

  Så länge som det finns någotsånär friska människor kvar på jorden så finns det hopp – som jag ser det.

 10. 10
  Professor Göran säger

  @ Rolf Löfgren:

  Instämmer!

  ”Vegomyten” har allt!

  Personligt trauma och engagemang, otroligt påläst och med ett poetiskt anslag. Helt i klass med Rachel Carsons ”Tyst vår”.

  En av de bästa böcker jag läst!

  Derrick Jensens bok ”Endgame” som jag just har avslutat har också tagit andan ur mig med samma apokalyptiska känsla som i ”Vegomyten”. Derrick Jensen och Lierre Keith har för övrigt skrivit en bok tillsammans.

 11. 11
  olle holmqvist säger

  ”Keith argumenterar nämligen för att jordbruket orsakat allt ifrån hungersnöd, miljöförstöring, folksjukdomar och slaveri till krig, våldtäkt och de patriarkala samhällsstrukturerna”
  ur recension SvD

  Om den beskrivningen är riktig är jag mindre benägen att läsa boken. Hungersnöd har vi inte haft i Sverige efter 1869, svenskt jordbruk skitar inte ned i havet, Där vi har mkt djur Skåne-Halland, där vi friskt kustvatten. Dåliga bottnar finns där vi har skärgårdar, liten vattenrörlighet och få husdjur t ex Sthlm:s skärgård.. Det storskaliga slaveriet infördes för bomull och gruvdrift.

  Ensidigt jordbruk – potatis – orsakade svälten på Irland på slutet 1840-talet, men potatisem kurerade sig själv.

  Medelivslängden började öka med att de stora barnsjudomarna upphörde f o m ca 1880. Det hade inget med medicin att göra utan betingades av 1) kloaksystem 2) minskad trångboddhet ett barn i en säng 3) cykeln som bröt upp inavel-kusingiften och 4) jordbruk med internationell handel
  (apelsiner) och annat. Dock medicinens betydelse mkt liten.

  ”It is our duty to remain optimists. The future is open. It is not predetermined and thus cannot be predicted – except by accident. The possibilities that lie in the future are infinite. When I say ’It is our duty to remain optimists’, this includes not only the openness of the future but also that which all of us contribute to it by everything we do: we are all responsible for what the future holds in store”

  Sir Karl Popper, The Myth of the Framework, p. xiii

 12. 12
  Professor Göran säger

  @ olle holmqvist:

  ”Det är människans plikt att vara lycklig!”

 13. 13
  olle holmqvist säger

  @ Professor Göran:

  Imre Kertész (Hungarian: [ˈimrɛ ˈkɛrteːs]; born 9 November 1929) is a Hungarian author, Holocaust concentration camp survivor, and recipient of the 2002 Nobel Prize in Literature, ”for writing that upholds the fragile experience of the individual against the barbaric arbitrariness of history

  https://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/bocker/bokrecensioner/manniskans-plikt-ar-att-vara-lycklig/
  men var det inte den brittiska flaggan ?
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Storbritanniens_unionsflagga

  Socker, Karribien, Slaveriet & Union Jack

 14. 14

  Professor Göran Skrev:

  ”Det är människans plikt att vara lycklig!”

  Sant.

 15. 15
  Johan säger

  Svaret är – Skitmat

  ”Även stärkelserik kost kan skydda hjärtat

  På Okinawa har befolkningen levt på egenodlade grönsaker, sötpotatis, tofu, alger och fisk. Kosten har innehållit MYCKET STÄRKELSE, men har samtidigt varit rik på fibrer och låg på socker. Den yngre befolkningen på Okinawa har börjat äta på snabbmatskedjor, vilket märks på hälsan.

  Övriga japaners sockerkonsumtion har också varit väldigt låg, enligt forskarens Ancel Keys kartläggningar på 1970-talet. De har ätit en STÄRKELSERIK LÅGFETTDIET, i princip fri från vitt socker och vitt mjöl.

  Hunzafolket levde enligt beskrivningar från 1922 på VETE, KORN, MAJS, grönsaker, FRUKT, MYCKET TORKADE APRIKOSER, mjölk och lite kött då och då.”

  Definition på skitmat hittade jag här:

  https://tranastyrka.se/en-valdigt-bra-definition-pa-skitmat/

 16. 16
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 15 Johan:

  Betr länken: https://tranastyrka.se/en-valdigt-bra-definition-pa-skitmat/ ..”

  Mot slutet i artikeln där står det bl.a. — ”..Förändringen började i de rikare länderna men har nu även börjat penetrera marknaden i fattiga länder…”

  Jag tycker det är fruktansvärt cyniskt och inte minst tragiskt, när det gäller fattiga (utvecklings-)länder eller länder som varit utsatta för krigets fasor, att det är just dessa gräsliga snabbmats-kedjor som sedan invaderar och finns i praktiskt taget varje gathörn.

  Resultatet blir förstås bl.a. diabetes hos befolkningen – som om de inte har tillräckligt med problem redan! Naturligtvis finns det dom som jublar ..det gamla vanliga follow-the-Money-gänget!!

  Vare sig fattiga eller rika länder har någon som helst nytta av denna usla kost som inte är något annat än, som du säger, ’skitmat’ – av noll och intet värde.

 17. 17

  20.00 Vetenskapens värld
  Kommer att publiceras i SVT Play

  Del 17 av 17. Lever man längre och friskare om man fastar två dagar i veckan enligt 5:2-metoden? Vetenskapens värld följer världens första stora vetenskapliga studie som tar reda på det. Dessutom forskarna som gräver fram en hel romersk stad utan att röra marken. Och mindfulness som bot mot hjärntrötthet. Programledare: Victoria Dyring.

  Även i SVT2 20/5 och SVT2 24/5

 18. 18
  Annelie säger

  @ Johan:
  Visst är det skillnad på stärkelse och stärkelse beroende på hur förädlad produkten är. Men icke att glömma så tror jag knappast att t ex det vete och majs som omnämns från 1922 är detsamma som det elände som finns på marknaden idag. Det moderna vetet är ett nytt påfund som skapar allmän oreda i kroppen och majsen är också mixtrad med för att ge högre avkastning. Så om alla icke metabolt störda personer slutade äta det moderna dvärgvetet och ersatte med emmer eller dinkel så skulle de säkert fortsätta må bra.

 19. 19

  65+ Skrev:

  20.00 Vetenskapens värld
  Kommer att publiceras i SVT Play
  Del 17 av 17. Lever man längre och friskare om man fastar två dagar i veckan enligt 5:2-metoden? Vetenskapens värld följer världens första stora vetenskapliga studie som tar reda på det. Dessutom forskarna som gräver fram en hel romersk stad utan att röra marken. Och mindfulness som bot mot hjärntrötthet. Programledare: Victoria Dyring.
  Även i SVT2 20/5 och SVT2 24/5

  Nu har jag tittat på programmet och det finns ju lite av varje att fundera över:
  1. En av deltagarna ansågs ha för högt blodtryck – hon hade 136/86!
  2. Lite konstigt att det fanns projektanslag för denna typ av 5:2-forskning!
  3. Ska man fortsätta med 1-2 fastedagar resten av livet! Vad händer om man inte fortsätter!

 20. 20
  Gäst säger

  Jag tycker att Mats Lindgren har ett bra inlägg/reflektion om tv-programmet om metoden 5:2.
  https://fethalsa.wordpress.com/2014/05/19/52-en-het-diet/

 21. 21

  Det här var lite kul. Argument mot dietisternas standardmetod för blodsockerkontroll: ät frukt hela tiden. Det kan, hör och häpna, vara BÄTTRE för blodsockret att äta bara ett par gånger om dagen!

  https://blog.svd.se/ennartshalsa/2014/05/19/tva-mal-mat-som-ar-battre-an-sex/

  Men givetvis är det ännu ”för tidigt” att gå ut med några nya rekommendationer.

 22. 22
  Pre-diabetiker säger

  Adur Skrev:

  Det här var lite kul. Argument mot dietisternas standardmetod för blodsockerkontroll: ät frukt hela tiden. Det kan, hör och häpna, vara BÄTTRE för blodsockret att äta bara ett par gånger om dagen!
  https://blog.svd.se/ennartshalsa/2014/05/19/tva-mal-mat-som-ar-battre-an-sex/
  Men givetvis är det ännu ”för tidigt” att gå ut med några nya rekommendationer.

  Det var ju intressant, liknar ju LCHF. Dietisterna brukar ju förorda 3 mål plus flera mellanmål:
  ”Två rejäla mål mat är bättre än sex mindre mål mat utspridda över dagen. I alla fall för människor som lider av diabetes typ-2.”…

  …”De som åt två mål åt en frukost mellan kl 06.00 och 10.00. Sedan följde en lunch mellan kl 12.00 och 16.00 Den andra gruppen åt frukost, lunch och middag med tre mindre mellanmål. Förutom tidpunkterna var dieterna identiska.

  Båda grupperna fick bättre provresultat men de som bara åt två rejäla mål mat om dagen fick genomgående bäst värden. De gick ner mest i vikt och fick bättre balans på blodsocker och blodfetter än de som istället åt sex mål om dagen.”…

 23. 23
  Väljare säger

  Såg ni att piratpartiets Christian Engström presenterades som LCHFare i utfrågningen på svt igår?

 24. 24
  Röstberättigad säger

  Väljare Skrev:

  Såg ni att piratpartiets Christian Engström presenterades som LCHFare i utfrågningen på svt igår?

  Jo, han har deltagit i debatten i tidigare inlägg.
  https://annikadahlqvist.com/2014/02/07/christian-engstrom-pp-skriver-om-politik-och-viktnedgang/

 25. 25
  Lars Henrik säger

  Detta är lite häftigt tycker jag:

  Idag på SVD: https://blog.svd.se/ennartshalsa/2014/05/21/industrins-egna-studier-avslojar-risker-med-socker/

  ”Socker ökar risken för hjärtsjukdomar och ger troligen även ökat blodtryck, oberoende av effekten på kroppsvikten. Det visar en ny stor metaanalys som publiceras i American journal of clinical nutrition.

  Bakom studien står bland annat den internationellt välkände diabetesexperten och WHO-rådgivaren Jim Mann, professor vid Otago-universitetet på Nya Zealand, som tidigare inte alls gjort sig känd som någon sockerkritiker.

  Tvärtom har Jim Mann vid flera tillfällen haft en ledande ställning i kommittéer som tonat ned riskerna med socker. 2004 var han till exempel huvudförfattare till den europeiska diabetesorganisationen EASD:s kostråd som gav klartecken för diabetiker att hämta upp till 10 procent av energin från tillsatt socker.

  Samtidigt var han avlönad rådgivare åt Nya Zealands sockerindustris lobbyorganisation SRAS och han ingick även i den expertgrupp som skrev en senare mycket hårt kritiserad rapport om socker åt Världshälsoorganisationen WHO. Ett avslöjande reportage i BBC visade att arbetet rattats av industrins lobbyorganisation ILSI som även handplockat experterna.

  På senare år har Jim Mann utvecklat en allt mer kritisk hållning till framför allt sockrets roll. I uttalanden som närmast kan likna offentlig avbön har han konstaterat att medan fettkonsumtionen gått ned så har diabetes gått upp. Bröd, med undantag av riktigt fullkornsbröd, har han liknat vid ”en påse socker”.”

 26. 26
  Professor Göran säger

  @ Lars Henrik:

  Intressant länk!

  När man läser sådana här artiklar i ”main stream media” så väcks trots allt lite hopp om att en förändring kan vara på gång.

  Man vill ju så gärna tro på det goda!

 27. 27
  Lars Henrik säger

  @ Professor Göran:
  Ja, och snart nog skulle vi vilja se lite artiklar i samma medier som upplyser om att både socker och kolhydrater är Sackarider och att alla dessa leder till förhöjt blodsocker och resulterande insulinpåslag, fast med olika hastighet. Alltså samma ”process” som gör att sockret nu anses vara ohälsosamt. Jag tror den upplysningen kan behövas.

 28. 28
  olle holmqvist säger

  Jag som är LCHF-troende och evolutionstroende vill fråga kamraterna på skärmen:
  Vi har från käften och nedåt ett pärlband av enzym, vart och ett specialverktyg för att bearbeta en vis kolhydrat, inkl ”vanligt” sackaros, och vi har vidare under evolutionär tid faktiskt haft tillgång till
  socker i forn av honung. Jag tror att Låg-Kolhydrat är rätt, inte noll-kolhydrat.

  Käfta gärna emot !

 29. 29
  Lars Henrik säger

  @ olle holmqvist:
  En svår fråga att ta sig an tycker jag. Kan man översätta den till: Vilken kolhydratbelastning som kan intas under en människas livslängd utan negativa konsekvenser för hälsan? I sådant fall kanske en titt på vid vilken belastning som karies uppstår (under jägare-samlare-förhållanden, alltså antagligen utan tanborstning) kan vara ett uppslag).

 30. 30
  olle holmqvist säger

  Lars Henrik Skrev:

  Vilken kolhydratbelastning som kan intas under en människas livslängd

  visst vettig fråga
  karies & osteoporosis kom med kolhydratinvasionen m spannmål ca sen stenålder/bronsålder
  drygt 5 000 år sedan i Europa

 31. 31
  Professor Göran säger

  Generellt sett kan kolhydrater betraktas som av ”ondo” och speciellt om ens metabolism totalt havererat på de snabba varianterna. Man mår därför fint om man därför klarar av att helt avstå från alla typer av kolhydrater.

  Igår fick jag en leverans om 30 kg inälvsmat från Norrbete från de garanterat 100% gräsbetade djuren och gjorde ikväll min egen leverpastej – levern som ansågs ”helig” är det faktiskt det som först tar slut. När det gäller denna nyttiga leverpastej gäller i princip 50% lever och 50% fett i form av späck. Eftersom jag är väldigt positiv till en hög fettkvot så måste jag erkänna att det nu verkade ha blivit för mycket fett – men gode Gud vad gott!

  Jag har aldrig räknat på det hela men jag tror att 80% fett och 20% protein är det optimala för vår hälsa även om vi som nödproviant kan hantera en hel del kolhydrater utan att bli direkt förgiftade. Kroppen har trots allt sina försvarsmekanismer – en listig konstruktion!

 32. 32
  Johan säger

  @ Professor Göran:

  ”Generellt sett kan kolhydrater betraktas som av ”ondo” ”

  Måste bara skriva att jag tror du har fel. Jag kan liksom inte låta bli. 🙂

  https://ettsotareblod.se/det-ratta-svaret-ar/

 33. 33
  Professor Göran säger

  @ Johan:

  Du behöver knappast känna dig ensam när du tror att jag har fel.

  Det är en sak att kategoriskt säga: ”Kolhydrater är giftiga!”, en annan att säga: ”Man mår bra av att betrakta kolhydrater som giftiga.” Jämför med alkohol. ”Man mår bra av att betrakta alkohol som ett gift.”

  För mig är detta själva kärnan i ”Low Carb High Fat”.

  Det hindrar inte metabolt sjuka människor att äta kolhydrater även om de skulle må bäst av att låta bli. Samma gäller för alkoholister med alkohol. I båda fallen vill vi så gärna lura oss själva och hävda att vi visst inte har något beroende. Om man vill så kan man läsa detta mellan raderna i olika kommentarer som ”försvarar” kolhydraterna.

  Friska människor tål lite av båda sorterna.

 34. 34
  Professor Göran säger
 35. 35
  Lars Henrik säger

  @ Professor Göran:
  Jag läste också denna artikel. Det kändes som ännu ett litet hoppingivande tecken på att kunskapen sprids, även om det sker i långsamt gemak.

  Min sambo läser den lilla boken som följde med lådan från Norrbete med stort intresse. I går sa hon att vi i fortsättningen bara ska köpa från dem !

 36. 36
  Pingo säger

  @ Lars Henrik:
  Tänk om jag också hade en så klok sambo.

 37. 37
  Lars Henrik säger

  Pingo Skrev:

  @ Lars Henrik:
  Tänk om jag också hade en så klok sambo.

  Jag har möjligen haft viss tur med detta 🙂 Däremot kan jag förstå att man kan reagera på priset för ekologiska / kravmärkta och gräsbetande varor ( 🙂 ), speciellt i småförpackningar över disk och i all synnerhet om man inte blivit övertygad om den långsiktiga hälsoförtjänsten. Att då ta steget till köp av köttlådor med totalpris på tusentals kronor kan då ytligt sett verka extremt.

  Kanske handlar det för många om en rädsla för minskad flexibilitet? Att känna sig tvingad att trycka i sig 10, 20 eller 30 kilo kött innan det hinner bli dåligt i frysen? Om man däremot vet att man kommer att äta naturligt kött ofta även i framtiden är saken biff!
  ———————

  Det regnar och åskar här hemma men ännu har inte strömmen gått. Köttet ligger tryggt i frysen.

 38. 38

  Professor Göran Skrev:

  Friska människor tål lite av båda sorterna.

  Jo… – Göran – men det hindrar ju ej att det kan vara hälsomässigt betydande bättre att undvika ett övermått av kolhydrater/socker i kosten – såväl som genmanipulerad föda.

 39. 39
  Professor Göran säger

  @ Josef Boberg:

  Tack för att du ofta håller ordning på ”mina funderingar” och när jag nu tittar på min gamla lista, och som du länkar till (en lista som jag skrev ned i all hast som en svarskommentar till en direkt fråga som dök upp en tråd för ett tag sedan här hos Annika) och läser den så noterar jag att listan fortfarande ”håller”.

 40. 40

  @ Professor Göran:
  Jo, listan är rätt bra, men det stör mig lite att Du sätter likhetstecken mellan metabolt syndrom och övervikt. Alla med metabolt syndrom är inte överviktiga, men de har alla insulinresistens. Alla med övervikt har inte heller metabolt syndrom.

 41. 41
  Professor Göran säger

  @ Erling:

  Tack för påpekandet!

  Detta är ett klart misstag – jag vet inte varför likhetstecknet hamnade där.

  Övervikten är förstås ofta en del av syndromet men som Agneta Schnittger påpekar i sin bok ”Insulin” så borde vi istället tala om ”Insulinresistensyndromet”

 42. 42
  Pingo säger

  Off Topic:

  Idag då jag gjorde min medborgerliga plikt så hände det att då jag lämnade fram röstkort, kuvert med valsedel och körkort så tittade de noga på mig och kommenterade att du ser mycket yngre ut än på det 12 år gamla körkortet. De accepterade förklaringen att jag mha LCHF gått ned massvis med kg och fått ordning på hälsan. Damerna blev till och med lite flirtiga under tiden 😉

 43. 43

  @ Pingo:
  LCHF har oanade positiva effekter, tycks det!

  Jag fortsätter på Off Topic:

  https://www.affarsliv.com/start/nyheter/city-gross-slutar-salja-danskt-flask

  Det handlar om några handlare, som förstått vad det handlar om!

 44. 44
  Pingo säger

  @ Erling:
  Visst var det riktigt kul för min del och nog är det så att en god hälsa lyser om en på något sätt och vis. Nu är det väl på sin plats att återigen framföra ett varmt tack till Annika för hennes insatser!!!

 45. 45

  Erling Skrev:

  Jo, listan är rätt bra, men det stör mig lite att Du sätter likhetstecken mellan metabolt syndrom och övervikt. Alla med metabolt syndrom är inte överviktiga, men de har alla insulinresistens. Alla med övervikt har inte heller metabolt syndrom.

  Jo… – Erling – så är det – men det är ej Göran som har skrivit ”metabola syndromet (= övervikt-syndromet)” – utan (= övervikt-syndromet) lade jag till – när jag gjorde en webbadress av det Göran så kristallklart i övrigt hade skrivit om kolhydraternas negativa hälsoeffekter bl a här – samt ej minst om hur väldigt lite lätt den kan vara att göra sig av med den drogen.

  Men nu har jag ändrat i dokumentet till ”metabola syndromet (= bl a övervikt-syndromet)” – och det finns nu på nätet här.

  Anledningen till att jag ville och vill förtydliga metabola syndromet – är att jag tror att på sin höjd några få procent av oss av vanligt folk vet vad det ”står för”.

  ”Syndrom, flera samtidigt uppträdande fenomen, vilka sammantagna ger en bild av ett bakomliggande förhållande eller förlopp. Efter att ursprungligen använts framför allt inom medicin har uttrycket sedan överförts i åtskilliga andra sammanhang.

  Inom medicinen betecknar syndrom en bestämd kombination av avvikelser eller symptom som tenderar att uppträda tillsammans och som sammantaget pekar mot en viss diagnos.” – slut citat ifrån Wikipedia.

  Så syndrom är ju ej heller så lätt att ha klarhet om vad det står för – som jag ser det – men den ”otydligheten” tycker jag att det kan få lov att vara.

 46. 46
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ Pingo 44
  — Ytterligare forts. på Off Topic: — Efter att ha haft LCHF-stuk på kosten i 15 månader kanske jag inte skulle poströstat den här gången… 😀

 47. 47
  Pingo säger

  @ Mayne Sundewall Hopkins:
  Jag röstade på Christian som presenterade sig här för ett tag sedan.

 48. 48

  @ Josef Boberg:
  Det är inte lätt att hänga med i svängarna, det medger jag. När jag flyttade till Frankrike för sådär 13 år sedan kunde jag inte gissa att jag skulle jobba som mottagningssköterska och receptionist på en gynekologmottagning, jag var pensionerad ingenjör. Men efter 6 år på jobbet var jag fena på telefonnummer och födelsedata på det nya språket. Bara för en vecka sedan kunde jag inte föreställa mig hur det kunde bli med en ny lins i vänster öga i stället för den grumliga jag var född med. Nu väntar jag ivrigt på att få byta ut den andra linsen och se glasklart med de båda. En del saker har läkarna bidragit med i mitt liv, bl a livet efter de första 20 åren, för då var jag riktigt illa ute. Med hjälp av LCHF-kost och fysisk och psykisk träning kanske jag kommer att förbättra livslängdsstatistiken lite, får akta mig för trafikdårarna förstås.

 49. 49

  Erling Skrev:

  En del saker har läkarna bidragit med i mitt liv…

  Jo… – Erling – och i mitt också. Jag var ju nyligen i dödsskuggans dal – men tack vare en skicklig kirurg så återvände jag till den här jämmer- och glädjedalen.

  Om det finns det en kommentar hos Annika här – och om varför det blev som det blev finns det en kommentar om här = det går bra att förgifta sin kropp med vanligt kranvatten också – så som jag har erfarit det.

 50. 50
  Professor Göran säger

  @ Josef Boberg:

  Tack igen!

  Du verkar ha bättre ordning på vad jag skriver än jag själv 🙂

  Jag hade faktiskt glömt bort min egen krönika om DN-skribenten Lena Andersson och det var ändå bara för ett halvår sedan. Dessutom var det ganska djupa funderingar.

 51. 51
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 47 Pingo: Jag tänkte närmast på att några komplimanger blir det ju inte när man poströstar! 😀 (..röstade i UK) Vi tycks stå inför förändringens vindar i EU…

 52. 52

  Den här artikeln ligger ganska rätt i förhållande till sockret, som rubriken handlar om:

  https://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Klinisk-oversikt/2014/05/Mojligt-samband-mellan-artros-och-kardiovaskular-sjukdom/

  Det är ett symposium om artros i Stockholm i morgon, därför finns många artiklar i ämnet publicerade. Väldigt få kommentarer hittills dock! Epidemiologerna söker i sina databaser efter samband, men hamnar oftast på samvarierande faktorer. Det är lätt att bomma på grundorsakerna när man söker under gatlyktan, medan svaret finns undanskymt.

 53. 53
  natan säger

  Är det ingen som vill debattera EP valet och de bortkastade rösterna på PP :))?

 54. 54
  Pingo säger

  @ natan:
  Nejdu natan, nu då Annika är borta så dansar vi på bordet och lever rövare 😉

 55. 55
  Bo Blomberg säger

  Jag röstade PP trots att jag visste att risken för en bortkastad röst var stor, men om man jämt ger efter för det så blir ”åsiktskorridoren” ännu smalare än vad den redan är i detta extrema land! 🙂

 56. 56
  Georg W säger

  Jag tycker det är ganska häftigt att man tillhör en (mycket) liten grupp ungdomar som slåss för friheten på Internet. Det är första gången som jag slängde bort en röst och jag tycker att jag var modig som gjorde det.

 57. 57
  Annika Dahlqvist säger

  @ 28 olle holmqvist:
  Lågkolhydrat eller nollkolhydrat? En viktig sak för alla är att undvika socker och spannmål. Då har man kommit långt. Sen får var och en komma fram till hur mycket kolhydrater man tål. Ett sätt att kolla är att göra en blodsockerserie efter kolhydratintag. Värdena bör ej överstiga 6-7(?).
  Ett tips är att det är bättre att ligga på nederkant än på överkant av gränsen.

 58. 58
  Arvid säger

  Nån som inte sett Maten som gör dig fet ”Sockerfällan”? UR Play t o m 18 juni.
  https://urplay.se/Produkter/177341-Maten-som-gor-dig-fet-Sockerfallan

 59. 59
  Lars Henrik säger

  @ Arvid:
  Jag är tämligen säker på att personalen på min mors äldreboende inte sett den. Och av alla personer jag kommer i kontakt med är det just de som allra helst borde titta.

  Jag såg Anns föredrag igår.

 60. 60
  Arvid säger

  Lars Henrik Skrev:

  @ Arvid:
  Jag är tämligen säker på att personalen på min mors äldreboende inte sett den. Och av alla personer jag kommer i kontakt med är det just de som allra helst borde titta.
  Jag såg Anns föredrag igår.

  Samma här, jag har också haft äldre släktingar och familjemedlemmar på äldreboenden. Personalen inkl läkare och sjuksköterskor har ingen som helst uppfattning om det skadliga med socker och kolhydrater till framför allt diabetiker.

  Jag såg Anns föredrag både i går och idag, på TV. Såg också att det finns länkar på Annikas sida, för den som idag föredrog prinsessans dop och prinsesstårtor!

  Eftersom föredragen är späckade med information så behöver jag titta minst fem gånger till 🙂

  https://annikadahlqvist.com/2011/05/22/bocker-och-internet-om-lchf/

 61. 61

  Bland många andra föreläsningar så finns här en riktigt bra föreläsning om det farliga sockret ”Den blöta sanningen” med narkosläkaren Tore Persson:
  https://karlarfors.se/det-farliga-sockret/

 62. 62
  Lars Henrik säger

  Ann Fernholm skriver idag bl a om en artikel i Newsweek som berättar hur sockerindustrin begraver forskning som visar att sockret är skadligt:

  https://ettsotareblod.se/njut-av-sommaren-och-av-glass-hallbar-for-kroppen/

  Direkt till Newsweek artikeln:

  https://www.newsweek.com/report-sugar-lobby-threatens-organizations-buries-science-health-effects-256529

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa