Christian Engström, PP, skriver om politik och viktnedgång

Christian Engström sitter i Europaparlamentet för Piratpartiet. Han har själv gått ner i vikt med LCHF, utan problem, och han tycker att det är fel att stympa barns magsäckar utan att ha tillåtit dem att prova LCHF.
Han tycker att politiker kan ha avvikande  synpunkter när ”experterna” uppenbart har fått för sig helt fel.

Kanske Piratpartiet är värt att stödja?

 

Comments

 1. 1

  LCHF finns och verkar tydligen överallt nuförtiden!

 2. 2

  Man kan ju fråga sig varför alla politiker går i flock när det gäller kostfrågor?

 3. 3

  Det blir helt fel när det ska skäras i barn som kan få problem resten av livet hur tokiga ska en del bli egentligen.

 4. 4

  @ ULF H:
  Intressant fråga, men i svensk politik och samhällsdebatt finns ett väldigt hårt konscensus-tryck. Vi är väldigt hårt fostrade till att tycka lika, vara lite lagom, inte sticka ut för mycket för det kan ha ett högt pris. Finns väl ingen som är mer rädd att känna sig lite utanför än svensken!?

 5. 5

  Ett alldeles utmärkt inlägg av Christian Engström! Hoppas att han låter sin röst fortsätta att höras i denna fråga. Det är ruggigt att göra barn och ungdomar till försökskaniner 😉

 6. 6
  Lyx-LCHF säger

  Nu har Christian Engström hittat något som han faktiskt kan påverka och förändra…

 7. 7

  @ Lyx-LCHF:
  Han är väl kanske ute efter att fiska en och annan röst 🙂 PP har inte direkt rosat marknaden. Finns de ens med i opinionsmätningarna, någon ynka procent kanske!?

  Vad jag menar är att det kan vara en bortkastad röst, om man överväger PP vid de kommande valen. Möjligen att han kan påverka på det mandat han sitter i Europaparlamentet.

  Sen är det I och för sig inget fel på att han propagerar för Lchf och en sundare livsföring.

 8. 8

  @ Lars:
  Min dotter som omedelbart förstod det coola med LCHF och myndighetsförtrycket. Hade vid förra valet en av de extremt få kvinnliga platserna centralt i PP. Som jag förstod det gled vårt LCHF- budskap rakt in hjärtat på dessa ungdomar, utan att göra så mycket väsen av sig.

  Numer har hon lugnat ner sig och har gett mina gener en liten mini-Georg.

  Charlotte, du förgiftar min gamla trötta själ och tvingar den att vilja bli ung på nytt <3

 9. 9

  @Georg W,

  Okay, tack för tillrättaläggandet.

  Och tack för rösten!

  Nästa chans att rösta på mig igen är den 25 maj i år, när jag ställer upp för omval till EU-parlamentet för Piratpartiet. 😉

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ Christian Engström (PP):
  Jag raderade en obetänksam kommentar av Georg W, samt följdkommentarer, varför sammanhanget blir oförståeligt. Ni får ha överseende.

 11. 11

  LCHF hade nog inte slagit igenom utan ett fritt internet.

 12. 12
  Röstberättigad säger

  Christian Engström (PP) Skrev:

  @Georg W,
  Okay, tack för tillrättaläggandet.
  Och tack för rösten!
  Nästa chans att rösta på mig igen är den 25 maj i år, när jag ställer upp för omval till EU-parlamentet för Piratpartiet.

  Om jag förstått rätt så behöver man tillhöra en grupp i EU-parlamentet för att få inflytande.
  Vilken grupp tillhör du, PP, i dagsläget? Vilken grupp strävar PP efter härnäst? Samma?

 13. 13

  När jag läser igenom vad tråden egentligen handlar om så skäms jag ännu mer. En av de två ledande inom ett parti, som kämpar för friheten på Internet, visar att han kämpar mot en av de sjukaste företeelser som sker i vårt samhälle. Han som enda svensk partiledande funktionär, visar att LCHF är en sanning som måste spridas bland folket. Han använder sitt kändisskap och politiska inflytande för att skapa medvetenhet om LCHF och en sinnessjuk sjukvård.

  Vi som kämpat för att skapa medvetenhet om LCHF i vanliga dagstidningar, har under årens lopp kunnat se hur tidning efter tidning omöjliggör en fri debatt. Med förklaringen att rasistiska troll då tar över. Men de som har stoppats i tidningarnas kommentarsfält är vi som tog LCHF-debatten på fältet s.a.s.

  Om PP extraherar sina budskap och aktiverar myndighets-lögnen om bl.a. den offentliga maten, så har PP en väljarbas som kan uppgå till halva Sveriges befolkning. Bli ett LCHF-parti.

 14. 14

  @ Christian Engström (PP):
  Jag ska rösta på dig!

 15. 15

  @Röstberättigad,

  Piratpartiet har idag 2 av Sveriges 20 mandat i EU-parlamentet (jag och min kollega Amelia Andersdotter).

  Vi sitter som oberoende medlemmar av den Gröna politiska gruppen i parlamentet (Verts/ALE).

  Rent formellt söker vi ett öppet mandat vad gäller vilken politisk grupp vi ska tillhöra nästa mandatperiod. Precis som förra gången säger vi, rent formellt, att vi kommer välja den grupp som ligger närmast oss i våra hjärtefrågor (att bevara rätten till ett privatliv och friheten på nätet). Men med det sagt har det fungerat jättebra att sitta med i den Gröna gruppen, så i praktiken utgår jag från att vi kommer välja den igen efter valet.

  @Bernt says:
  ”LCHF hade nog inte slagit igenom utan ett fritt internet.”

  Det kanske eller kanske inte är att hårdra det lite väl mycket, men jag håller helt med om att det skulle varit mycket, mycket svårare att nå ut med LCHF-budskapet (eller vilket annat nytt budskap som helst) på den tiden traditionella media hade mer eller mindre monopol på kunskapsförmedlingen i samhället.

  Jag kom in i politiksvängen 2004 som (obetald) aktivist, när jag blev intresserad av ett (dåligt) EU-direktiv som var på gång att klubbas igenom. Tack vare att vi kunde samordna aktivister från hela EU som var mot direktivet, och använda internet för att sprida kunskap och organisera arbetet med att kontakta EU-parlamentarikerna, lyckades vi vinna och få direktivet förpassat till papperskorgen av EU-parlamentet 2005.

  Det var den erfarenheten som så att säga gav mig blodad tand, och som ledde till att jag själv kom att kandidera till EU-parlamentariker i valet 2009.

  @Georg W,

  Det är alldeles sant att det är väldigt svårt att få dagstidningarna eller övrig media att bli drivande för att föra ut ett nytt budskap. Där är man normalt hänvisad till gräsrotsaktivism.

  Men när det gäller aktivismen för att sprida kunskap måste jag säga att jag är mycket imponerad av LCHF-rörelsen. Jag tycker ni gör precis rätt!

  Bloggar som den här och Kostdoktorn ser till att det hela tiden finns ett flöde av nyheter att följa och kommentera. Det ser jag som en helt central del av varje aktiviströrelse.

  Ni har också ett forum, som även det hjälper aktivister att hitta varandra och ger dem en plats att diskutera på. Det är så man bygger en ”svärm” på nätet, och även det ser jag som helt centralt för att en aktiviströrelse ska bli framångsrik.

  Nästa steg (om ni vill påverka politiska beslut, och inte bara sprida ordet till ännu fler gräsrötter) är att ta reda på på vilken nivå de politiska besluten tas (kommun/landsting/riksdag/EU), därefter hitta de relevanta folkvalda politikerna på respektive nivå, och sedan jobba med att på ett lugnt och sakligt sätt se till att de dels får relevant faktainformation, dels får veta att det finns riktiga väljare som bryr sig.

  När det gäller en så pass icke-ideologisk fråga som LCHF är det nästan säkert viktigare vad enskilda politiker tycker än vad deras partier står rent allmänt. (Vad man tycker om LCHF har ju ingenting att göra med om man är politisk höger eller vänster.)

  Egentligen kan man ju tycka att det inte ska vara politikerna som bestämmer vad vi äter, men vare sig man vill det eller inte fattas det ju ändå en hel del politiska beslut som har med saken att göra.

  Då är det bra att veta att det är mycket lättare och mycket effektivare än man tror att påverka folkvalda politiker helt enkelt genom att ta kontakt med dem.

 16. 16
  Röstberättigad säger

  Christian Engström (PP) Skrev:

  (Vad man tycker om LCHF har ju ingenting att göra med om man är politisk höger eller vänster.)

  Vad tycker den gröna gruppen i EU om LCHF?
  Jag har ingen bra koll på Miljöpartiets Carl Schlyter o Isabella Löven, men jag ska kolla upp dom lite närmare. Det finns många vegetarianer i Miljöpartiet, tror jag. Miljöpartiet brukar ju stödja ”Köttfria måndagar”.

 17. 17
  Röstberättigad säger

  @ Christian Engström (PP):

  Vilka andra partier från Sverige finns med i den gröna gruppen?
  Inför stundande EU-val kanske vi ska börja ta kontakt, t ex med Miljöpartiets företrädare.
  https://www.mp.se/om/eu-politiker

  Vad du Christian Engström tycker i LCHF-frågan vet vi ju nu, men vad tycker din partikollega Amelia Andersdotter. Kanske hon kan vara med i denna diskussion?

 18. 18

  @Röstberättigad,

  Ja, det är sant att gröningar ofta är vegetarianer och/eller skeptiska till köttproduktion, så det kan ju vara ett problem. Fast å andra sidan är de för naturlig mat istället för industriprodukter, så det är ju en beröringspunkt.

  När man väl har bestämt sig för att kontakta en politiker kan det vara smart att fundera igenom precis den vinkeln innan man skriver eller ringer, alltså vad i politikerns eller partiets allmänna ideologi som man kan knyta an till om tillfälle bjuds.

  Gröna gruppen i EU-parlamentet har ingen åsikt alls om LCHF. Ska jag vara ärlig tror jag inte det är särskilt många förutom svenskarna som ens hört talas om det. Så som sagt, det är nästan säkert viktigare att fokusera på person snarare än parti i en fråga som LCHF.

 19. 19

  Piratpartiet strävade ju efter Tungan på vågen – ställning vilket SD nu har. Svenskarnas åsikt är klar – hellre sträng bevakning och Orwells samhälle än total öppenhet som PP förespråkar. Hade DDR funnits idag så skulle den aldrig spricka och muren med kalla kriget skulle bestå!

  Svensken har inte förstått att så länge du tjänar under ca 25 tusen så spelar det ingen roll vilket färg de styrande har. Följ strömmen som en död fisk! 😉

  Frihet däremot berör oss alla. Ja eller det är nog våra barn som kommer att få betala surt för våra dumheter – som på allt annat.

 20. 20
  Röstberättigad säger

  Christian Engström (PP) Skrev:

  Ja, det är sant att gröningar ofta är vegetarianer och/eller skeptiska till köttproduktion, så det kan ju vara ett problem.

  Denna organisation https://smmi.nu/om-oss/om-smmi/ driver ju köttskatt och köttfria måndagar och de finansierar sin verksamhet med skattepengar och gåvor från Miljöpartiet.

  Den gröna EU-gruppen är inget jag kommer att rösta på. Vad säger du?

 21. 21

  I tråden ”Hur man blir av med det mossiga tvånget på lättprodukter i skolan” i Kostdoktorn, skriver någon som kallar sig ”Kostchefen” i inslag nr 49, 52, 55 och nr 56 tips om hur man kan få politiker att lyssna när det gäller skolmaten. Tyvärr hänger man upp sig på att han kallar LCHF för diet och ifrågasätter vem Kostchefen är och har för bakgrund.

 22. 22

  Det viktiga är VEM (på valbar plats) man väljer att ”kryssa”, inte vilket parti. En politiker som är LCHF-vänlig, dvs positiv till och känner till LCHF kommer alla gånger att göra ett bättre jobb för oss än en som är negativ till LCHF. Se bara på de två folkpartistiska kommunpolitikerna i Karlstad och Stockholm. Det tycker helt olika när det gäller Bregott i skolorna trots att de kommer från samma parti.

  Det är mycket svårare att få någon att byta parti än att kryssa en LCHF-vänlig politiker i ett parti som man brukar rösta på.

  SD sitter INTE i Europaparlamentet idag men det gör PP med hela två mandat av tjugo. Däremot sitter inte PP i riksdagen vilket SD gör. PP kommer antagligen att komma in i Europaparlamentet även denna gång.

  PP är mer av ett ”sakfrågeparti” och folk är mer benägna att ”sakfrågerösta” när det gäller EU än till riksdagen som är ett ”plånboksval”.

  De personer vi röstar in i EU i maj får vi dras med i fem hela år. Det skulle vara bra att veta deras personliga inställning till LCHF (alltså inte partiets – för det har det ingen). Politikerns personliga grundinställningen till LCHF är viktigare än en specifik sakfråga som är aktuell idag. LCHF-frågor är sällan något som regleras av ett partiprogram.

  Bra att veta var Christian Engström står när det gäller LCHF i alla fall. Han ska få min röst i EU-valet! Var min röst hamnar i riksdagsvalet måste jag ta reda på först :). Någon politiker som är LCHF-vänlig i något parti där jag även delar partiets grundvärderingar så som alla människors lika värde.

 23. 23
  Ethel Loberg säger

  Bra att LCHF nu börjar komma in bland politiker, och som det sagts här, en kommunpolitiker i Karlstad låg riktigt pyrt till för ett par veckor sen. Just på grund av att han bidrog till att endast blåmjölk och margarinsörja skulle serveras till maten i samtliga skolor i Karlstad.

  Så LCHF är numer hett stoff inför årets val.

 24. 24

  ”Han tycker att politiker kan ha avvikande synpunkter när ”experterna” uppenbart har fått för sig helt fel.”

  Härligt! Vem vill ha ett samhälle där alla politiker/medborgare flyter med strömmen som döda fiskar, där folket okritiskt lyder order. Att experterna försöker tvinga barn och ungdomar att äta lightprodukter och dessutom använder dem som försöksaniner är ett bland andra symtom i ett allvarligt sjukt samhälle, men ännu sjukare är det om ingen vuxen vågar, vill, kan och orkar protestera mot dessa experter, trots att grundskolans läroplan uppmuntrar till kritiskt tänkande!

  Dr Annika – tack för ditt engagemang och denna livsviktiga mötesplats!

 25. 25

  @ sofia:
  Kritiskt tänkande är viktigt. Därför är det också viktigt att kritiskt granska PP agenda som till största delen består av lättviktigt snömos! Att nätet ska var till för enbart ”pirater” ger lika obehagliga rysningar som det övervakningssamhälle de protesterar emot.

  De kör också med att skolan inte är så viktig bara man får en dator, för att uttrycka det lite förenklat! Hur det praktiserats i skolan ser vi resultaten av idag, när skolresutalen sjunker som en sten. Var får eleverna lära sig kritiskt tänkande genom att leka pirater på nätet?

  Kort och gott mest flum från PP sida.

 26. 26

  @ natan # 7 : ” …. Sen är det I och för sig inget fel på att han propagerar för Lchf och en sundare livsföring.” 🙂

 27. 27

  Visst och det behöver inte betyda att jag delar PP agenda eller åsikter. Jag anser tex. att upphovsrätten är viktig. Den vill PP mer eller mindre slakta för att alla ska få leka pirater på nätet och ladda ner hur som helst. Tex Annika Dahlqvist böcker skulle vara mer eller mindre oskyddade i PP nya värld där det bara är att ”tanka ned” vad andra skapat. Jag får tankar om anarki i samband med PP.

 28. 28

  @ natan:

  Jag anser också att upphovsrätten är viktig!

 29. 29

  Därför är det viktigt att syna alla politiker som helt plöstligt blir Lchf:are lite extra i sömmarna. Jag tycker att man även ska ska kolla partiprogrammen. De som ex är ohämmande Eu- anhängare bör ha en del att stå till svars för inför Lchf.

  PP är globalister och Eu anhängare där allt får flöda fritt även i fysisk mening: varor, tjänster människor och transporter.

 30. 30

  @ natan:

  Håller med om att det skall vara ordning och reda på arbetsmarknaden!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa