Psykisk sjukdom under lupp

Susanne Bejerot har skrivit en artikel i SvD.
Immunsystemet kan ha starka kopplingar till hjärnans sjukdomar. Och kosten.

 

Comments

 1. 1

  Med artegen LCHF-kost – som ger ett starkt immunförsvar – och återhållsamhet med att använda trådlös teknik (särskilt då för barn och tonåringar) – framförallt mobilen direkt an örat = direkt an hjärnan – så tror jag att en hel del (de allra flesta ?) av psykiska störningar som förekommer i dags dato aldrig skulle uppstå.

 2. 2
  Lars Henrik säger

  Hon skriver att diabetes skulle bero på ett stört immunsystem. Detta var nytt för mig.

  För övrigt har väl immunsystemet en koppling till tarmfloran som vi diskuterar i andra trådar just nu.

 3. 3
  Bo Blomberg säger

  Jo Lars Henrik, immunförsvaret hänger ihop med tarmfloran som i sin tur förstås hänger ihop med vad vi äter (och huruvida vi stoppar i oss antibiotika o dyl). Har vi inte sabbat tarmfloran så är ju Lchf perfekt!

 4. 4

  William Davies med boken Brödberoende driver som en del av sin tes att överdriven brödkonsumtion med dess ”exdorfiner”(liknande opiater) gör oss till mer eller mindre ”bröd-kolhydrat-knarkare”. Enligt Davies är vi ”höga” på vetet och det skulle i sin tur störa hjärnan och rentav medverka till psykisk ohälsa.Dessa exdorfiner skulle enligt honom va så fiffiga att de likt opiater tar sig igenom den blod-”barriär” hjärnan använder som skydd, inte kan värja sig mot dessa. Receptorer i hjärnan bildas för att emot dessa ”exdorfiner”. Exdorfiner är utifrån kommande till skillnad mot endorfiner som skapas inne i hjärnan vid ex. kraftig motion. Man har gjort expriment med råttor som i stort stödjer Davies teser.

  Överdrivet brödätande stärker förmodligen inte heller tarmhälsan och nyttiga bakterier.

 5. 5
  Dennis säger

  Vad är s.k. psykisk störning? Om Wifi eller annan mikrovågsstrålning ger upphov till skador så är väl dom fysiska. Ska terapi bota en sådan skada?

 6. 6

  Receptorer i hjärnan tar emot exdorfiner(dvs opiat-liknande ämne) ska det förstås vara!

 7. 7

  @ Dennis:
  Att kraftiga microvågor skulle kunna störa hjärnan är ingen omöjlighet. Mycket av de processer som försigår där handlar ju om elektricitet/magnetiska vågor, signaler. Det borde finnas ett samband om tex inte vårt immunsystem är på topp att ganska små avvikelser skulle kunna störa hjärnan och då kanske speciellt yngre som inte har en färdigväxt hjärna och där inte heller immunförsvaret är klart.

 8. 8
  Ingvar Bejvel säger

  Med anledning av artikeln i DN citerar jag min gamla tysklärarinna: ”Warum soll mann es einfach machen, wenn mann es so schön komplizieren kann!”. En ytterligare citatkälla som kan användas är ju skaldens ord, ”Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta!”

 9. 9

  natan Skrev:

  Att kraftiga microvågor skulle kunna störa hjärnan är ingen omöjlighet. Mycket av de processer som försigår där handlar ju om elektricitet/magnetiska vågor, signaler. Det borde finnas ett samband om tex inte vårt immunsystem är på topp att ganska små avvikelser skulle kunna störa hjärnan och då kanske speciellt yngre som inte har en färdigväxt hjärna och där inte heller immunförsvaret är klart.

  Jo… – Natan – och framförallt är kraniet hos barn och tonåringar ej så ”förkalkat” = avskärmande för WiFi som hos vuxna.

  Det finns ca 130 miljarder hjärnceller – och dom fungerar som ett ”superintelligent” myller av elektromagnetiska och elektrokemiska interaktioner – och alltihopa ligger inbäddat i animaliskt fett. Hjärnan sägs bestå av ca 70-80 procent animaliskt fett.

  Så jag tycker att det är utopiskt att tro att en mobil direkt an örat = mer eller mindre direkt an hjärnan inte påverkar hjärnan – enär mobilen då och då kan ha strålning som är uppåt tio miljarder högre värden på – än vad hjärnan vid en naturlig bakgrundsstrålning är konstruerad för att tåla.

  Likaså tycker jag att det är utopiskt att tro att en kost med på tok för mycket kolhydrater – ej också kan medverka till att hjärnan ej får det animaliska fett som den behöver för en normal funktion.

 10. 10
  Thomas Jansson säger

  @ Lars Henrik:
  Åtminstone typ 1 misstänks ha ett samband med innehållet i tarmfloran, typ 2 verkar ju oxå vara beroende av tarmfloran då vissa tydligen sänker sitt bs med potatismjöl.

  Sedan kan det ju vara indirekt, vi äter fel och får märkliga ätstörningar som i sin tur ger typ 2 – så samband finns nog,,,,

 11. 11
  Anders S säger
 12. 12
  Professor Göran säger

  @ Josef Boberg:

  Som med allting annat som kan skada kroppen måste det finnas en dosrealtion även när det gäller elektrisk påverkan. Sedan finns det rimligen också en tidsfaktor vid långvarig och låggradig påverkan men som alltså inte direkt är dosrelaterad. Antagligen vet vi väldigt lite om hälsopåverkan här, troligen beroende på ett grundläggande ointresse för själva frågan.

  I detta sammanhang kan man fundera på vad som händer fysiologiskt när man utsätter psykiskt sjuka för direkta elektrochocker och här är det knappast frågan om några låga doser. Dessa behandlingar lär fortfarande utföras och Sverige verkar vara värst i klassen ( https://sv.wikipedia.org/wiki/ECT ) och här verkar det varken finnas vetenskap eller några ”anekdoter”.

 13. 13
  Professor Göran säger

  Apropå sambandet mellan kosten och vår mentala hälsa fick jag nyss från Mercola följande länk som klockrent stödjer vår gräsrotsrörelse.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/04/27/diet-alzheimers-disease.aspx?e_cid=20140427Z2_SNL_Art_1&utm_source=snl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20140427Z2&et_cid=DM43969&et_rid=499830068

 14. 14
  Dennis säger

  Natan, Kraftiga mikrovågor använder jag att laga mat med. Å andra sidan vad är kraftigt och svagt? Själv har jag fått för mig att effekten spelar mindre roll och att självklart tar vi skada av denna strålning. My point var i ett tidigare inlägg att de som arbetar inom psykiatrin måste sluta ”sko sig” på sådana tillstånd som inte näringslivet gett sitt tillstånd till. Det är nämligen de som avgör om vissa tillstånd ska godkännas och få en diagnos som t.e.x. ”Elöverkänslighet”. Så länge det inte sker så måste de underkasta sig de diagnoser som finns tillhanda för att kunna få en möjlig ersättning. Diagnosen är väl egentligen ett samlingsnamn där en rad delsymtom ingår. Allt verkar vara farsartat och att inte läkarfacket satt ner hälarna i gruset för länge sedan är en gåta. Eller är det en gåta? Är vi alla offer för hierarki, ekonomisk vinning och karrärlystnad.

 15. 15

  Intressant Dennis – ”Självklart tar vi skada av denna strålning”! Du har då inte sen tänkt tanken att födan du äter tar skadas/förändras…. förutom att den blir varm?

 16. 16

  Det var en initierad och välskriven artikel tycker jag. Man blir klar över att hjärnan, det centrala nervsystemet, är oerhört komplicerat och vi, som försöker korrigera hormonobalanser bara sett toppen av isberget, när det gäller samverkan mellan olika faktorer.

  Intressant var också de sista meningarna om D-vitamin, jag citerar: Utifrån djurstudier vet man att D-vitaminbrist skadar fosterhjärnan. Trots detta faktum utfärdas inga adekvata riktlinjer om D-vitamintillskott till gravida kvinnor i Sverige, inte ens till högriskgrupperna. Priset kan vara en förhöjd risk för ohälsa hos barnet.

 17. 17

  @ Zonen:
  En micro allstrar ju verkligen ganska mycket effekt dessutom. Då är en mobiltelfon rena kindergarten. Men inte ens en mobil vill jag ha för nära skallen. Brukar alltid ha den på behörigt avstånd och använder headset eller högtalaren i mobilen. Sedan finns mycket som spelar in på effekten..avstånd till mast, var du befinner dig osv osv. Utomhus så minskar ju strålningen.

 18. 18

  Professor Göran Skrev:

  Som med allting annat som kan skada kroppen måste det finnas en dosrealtion även när det gäller elektrisk påverkan. Sedan finns det rimligen också en tidsfaktor vid långvarig och låggradig påverkan men som alltså inte direkt är dosrelaterad. Antagligen vet vi väldigt lite om hälsopåverkan här, troligen beroende på ett grundläggande ointresse för själva frågan.

  Jo… – Göran – och det hänger ju samman med att det är företag av typ Ericson som till åt hållet 90 % bestämmer hur forskningen skall bedrivas – enär det är den sortens företag som betalar den forskning som görs.

  Resultaten som får publiceras måste då ”rimma” med företagets kommersiella intressen – annars blir det ju inga nya forskningsanslag. Inget konstigt alls – tycker jag.

  Men baksidan av det här myntet blir ju att Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna – aldrig får reda på annat än vad den ekonomiskt styrda evidensbaserade vetenskapen säger – och det är ju ej så imponerande avseende sann sanning.

  Men så länge det finns liv så finns det hopp – och numera kan ju vem som med en dator söka och finna mängder med alternativ information på nätet – om det som etablissemangets evidensbaserade vetenskapen håller tyst om.

  Detta är ju helt unikt i människans kända historia – och det gäller ju nu för oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder – att flitigt nyttja detta – för att framgent slippa vara så vilseledda av etablissemanget som Wi tills nu har varit.

 19. 19
  Thomas Jansson säger

  När det gäller mobiler så kommer det nog att hända en hel del framöver – ska vi gissa på ett gigantiskt rättsfall i USA?

  Själv använder jag lurar men mycket för att det är bekvämt och man kan använda händerna till dator eller annat,,,

 20. 20

  Jag vet Natan! Försökte bara få Dennis att tänka lite längre….. På ett jobb för länge sedan hade vi sjukvårdshälsan där för kontroll av vår arbetsplats vad gäller ev. strålning!
  Ingenjören/kontrollanten visade klart och tydligt att det inte var hälsovådligt att stå framför micron, när den var gång…. detsamma gällde en specifik arbetsplats. Efter lång fundering kom vi på att precis under i källarplanets så kom anläggningens starkström in och fördelades sedan till olika ställen. Där hade en ”gube” suttit och arbetat i fem år! Nåväl, vi löste det hela genom att sätta ett säkerhetsskåp på golvet på den arbetsplatsen och flyttade ”guben” tre meter bort.
  Övriga datorarbetsplatser verkade helt ok. på den tiden……
  Under ”lupp”…. är ju en bra Beskrivning!

 21. 21

  Rättelse…. det var förstås hälsovådligt att stå framför micron när den var igång!!!!!
  Och den där arbetsplatsen var än värre hälsovådlig!!!!

 22. 22

  @ Zonen:
  Samma känsla som dig för microugnar. Använder den sällan och håller mig några meter borta när den är igång. Men som Professorn här diskuterade det hänger förstås mycket på långvariga effekter om de ska anses som hälsofarliga.

  Man kan ju undra hur sjukdomsbilden kommer att utvecklas för dagens ungar som mer eller mindre har en surfplatta inpå sig dygnet runt. Det är nog viktigt att avlasta kroppen, skallen från denna evinnerliga strålning. På natten så är det nog viktigt att stänga ner alla strålkällor, routrar osv så hjärnan får sig en bra vila och kan återhämta sig.

 23. 23

  Greta Jonsson Skrev:

  En tråd fylld av troende.

  Det Wi säger om någon eller några andra – det säger Wi ju alltid mer eller mindre om oss själva också – och ej alls så sällan minst lika mycket.

 24. 24
  Dennis säger

  Oavsett om du lagar din mat över öppen eld eller en spisplatta så blir den utsatt för elektromagnetisk strålning.

 25. 25

  Vad det gäller mobilstrålning, så finns ett dosberoende mellan mobilanvändning och hjärntumörer,
  också mellan hjärntumörer och den sida av huvudet som man håller mobiltelefonen på.

  Vill man läsa på om ämnet så är Lennart Hardells blogg en bra källa till information, då svenska
  myndigheter inte förmår att återge forskningen på ett korrekt sätt! Se t ex:

  https://lennarthardell.wordpress.com/2014/04/15/debatt-i-skolvarlden-om-anvandning-av-den-tradlosa-tekniken-i-skolor/

  https://www.skolvarlden.se/artiklar/stralsakerhetsmyndigheten-bedrar-oss

  Anders Ahlbom var länge SSMs ledande expert på mobilstrålnings risker tills hans jäv blev känt för
  IARC(WHOs råd för oberoende cancerforskning). Jag såg också en video på nätet, där han förespråkade minskad forskning om mobilstrålnings risker, för att det var klarlagt att inga risker fanns(!). Det är en grov förvrängning av forskningsläget, och syftade uppenbarligen till att fördröja
  att man når fram till ”conclusive evidens”.

  https://www.svd.se/nyheter/inrikes/svensk-mobilexpert-utreds_6204741.svd

  Förvillarföreningen VoF är känd för att smutskasta de som hävdar att det finns risker med mobilstrålning. Det är deras Folkbildning om vetenskap. Naturligvis misstänkliggör de professor Hardell lobbyistkramare som de är.

  Så försvararna av ”ofarligheten” blundar för det vetenskapliga läget, och propagerar för bolagens syn.

 26. 26

  Helge Skrev:

  Så försvararna av ”ofarligheten” blundar för det vetenskapliga läget, och propagerar för bolagens syn.

  Sant.

 27. 27

  Hej,

  Jag arbetar som specialpedagog på gymnasiet med elever som ofta har diagnoserna adhd/add, asperger och/eller dyslexi. De är alla mer eller mindre utmattade. Flera är i eller på väg in i depressioner. Alla kämpar mycket hårt för att klara av sin vardag. Jag arbetar ju med skollagen som styrdokument och stöttar eleverna med alla de pedagogiska insatser jag kan, tekniska hjälpmedel, strategihjälp osv, men upplever att deras egentliga/ursprungliga problem skulle kunna vara av mer fysisk karaktär enligt din artikel. Det är mycket frustrerande att dagligen se dessa ungdomar och ana att det faktiskt skulle kunna finnas bot utan att få lov att andas om det till dem, deras föräldrar eller till mina kollegor. Ämnet verkar vara högst tabubelagt.

  Mina två frågor är:
  – Forskas det på samband mellan kroniska virus-/bakterieinfektioner och neurologiska diagnoser (mer än PANDAS), ex-vis TWAR – ADHD?
  – Hur kan jag hjälpa mina elever med råd om friskvård inom ramen för mitt pedagogiska uppdrag under skollagen, mer än att uppmuntra till regelbunden träning (som de inte har kraft till), tillräckligt med sömn (som de inte har tid till) och riktig mat (som de sällan lyckas ordna rent praktiskt)? Jag får/kan ju inte ordinera något medicinskt och kurator, rektor och skolsköterska arbetar strikt efter traditionellt synsätt, alltså vattentäta skott mellan pedagogik, fysisk hälsa och mental hälsa.

 28. 28
  Professor Göran säger

  @ Olivia:

  Intressant det du berättar1

  Jag läste för ett tag sedan en bok skriven av en Dr Natasha Campbell-McBride som som arbetar kliniskt framgångsrikt, med hjälp av just förändrad kost, med barn med psykiska problem av detta slag

  Jag blev väldigt inspirerad själv och skrev därför en krönika om hennes verksamhet här hos Annika.

  https://annikadahlqvist.com/2014/10/08/friska-tarmar/

  Att påverka den verkligt sjuka psykiatriska delen av den etablerade sjukvården idag undrar jag dock om det är möjligt att göra.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa