Resistent stärkelse

Martina har idag skrivit om Resistent stärkelse.

Margareta Lundström har också skrivit om det.

Per Wikholm i LCHF.se.  Och Nej det går inte lika bra med selleri.

Är detta intressant för dem som har problem med högt fastesocker på morgonen? Är det intressant även för oss andra?

Fast det låter inte så läckert att dricka potatismjöl upplöst i vatten. Jag tittade i vårt skafferi, men jag kunde inte ens hitta något potatismjöl. Jag får köpa imorgon.

(Skämtsamt: YouTube: Potatismjöl och vatten)

 

Comments

  1. 1

    Detta har inget med kost alls att göra men jag vet inte var jag skall posta det. Det är ett litet trolleriklipp som jag vill dela med er så här till påsken.

    Ovanlig trollkarl minst sagt … 😉

    https://www.facebook.com/photo.php?v=256772764482309

    Hur gör han …?!

    Glad Påsk! 🙂

  2. 2

    Jag tar potatismjölet i Proviva (5,6 gram kolh/100 ml) så riktigt LCHF blir det ju inte… 😉
    FunLight kanske kan vara ett alternativ om man inte räds sötningsmedel?… annars skulle jag nog bara ta det utrört i vatten och snabbt som f-n gå på med något ”LCHF-kosher” med stark smak.

  3. 3
    Lars Henrik säger

    @ Jim:
    Det finns en länk i listan med namnet ”Allmänna Diskussioner”. Den hade eventuellt kunnat passa bättre men nu är det som det är 🙂

    ————————-
    Kan det fungera att använda potatismjölet som redning i en varm sås eller minskar resistensen vid uppvärmning?

  4. 4
    Thomas Jansson säger

    Den ska inte värmas – då är det inte längre någon resistent stärkelse.

    Det finns många grönsaker och rotfrukter där vi inte kommer åt stärkelsen utan värme men för vissa går det att komma åt den genom frysning – cellerna sprängs,,,

  5. 5

    Om jag förstått saken rätt så höjs andelen resistent stärkelse i kokt potatis genom nedkylning – och ytterligare genom ny upphettning… stekt potatis har ju fått en revival hemma hos oss kan jag säga – vågar nästan inte forska vidare i detta för det fall det inte skulle stämma… 😉

  6. 6
    olle holmqvist säger

    @ Jim:
    tricket förklaras i princip av Houdini. för ca 100 år sedan. Det vi först ser som två resp. hela kroppar, är eg för var och en:
    dels en kropp ihopvecklad så att bara underkroppen, benen syns. ovanpå den en andra person ihopvecklad så att bara överkroppen syns etc

    fast skickligt tekniskt !

  7. 7
    Thomas Jansson säger

    @ neoLITE:
    Tror inte det påverkar andelen RS – däremot påverkar det GI-värdet.

  8. 8

    @ Thomas Jansson:

    Ser nu i Per Wikholms ”avhandling” på LCHF.se att han anger andelen resistent stärkelse i kyld potatis till 21,5% – det var ju lite mindre än jag trott/önskat…

  9. 9
    Frida D säger

    Har detta testats en längre period (1 månad….?) i samband med mätning av blodsocker?
    Någon som mer vill ta på sig detta en tid och skriva en artikel eller ett inlägg om det…?

  10. 10
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    Ännu ett bättre-hälsa-experiment! Min första tanke var att detta ska jag absolut prova. Nu vet jag inte om det ens finns potatismjöl i UK – här används ju corn flour. Ska kolla imorgon.

  11. 11

    Kokt potatis som jag förvarat i kylen och sedan steker lite lätt använder jag var och varannan dag. Jag tycker magen mår bra av lite potatis. Har dock halverat potatis intaget och drygar ut med blomkål. Blomkål har blivit av en favorit. Det har det tydligen blivit för många för Kg priset ligger uppåt 30 kr!

  12. 12
    Thomas Jansson säger

    @ natan:
    Variera med broccoli-mos vilket oxå kan blandas med blomkål,,,

  13. 13
    Thomas Jansson säger
  14. 14

    @ Thomas Jansson:
    Det slinker allt med ett och annat broccoli-knippe, men blomkålen är godast 🙂

  15. 15

    Den mer smakfulla formen av resistent stärkelse är som jag nämnt i en annan tråd just potatissallad. Den innehåller vinäger/ättika som anses ytterligare gynna de små livens produktion av smörsyra och annat viktigt.

    Det finns flera som fått fina resultat med resistent stärkelse och det på bara några få dagar. Gemensamt för de resultat jag stött på är att fastesockret då inte variera lika mycket från dag till dag utan ligger nästan helt stilla.

    Jag testade lite snabbt med potatissallad men slutade då jag fick jobbiga blodsockerfall efter frukost och jag ligger hur som helst fint till med mitt fastesocker.

    Det kan vara värt att prova en vecka för att se hur fastesockret uppför sig.

  16. 16

    @ Pingo:
    Ättika(?) ,,,då borde den inlagda sillen passa alldeles utmärkt till påsk. Rena hälsokosten. Fet och grann 🙂 Vi äter mindre av sill men mer ägg, tydligen. Mera ägg är glädjande men tyvärr kommer väl de flesta från djurfabriker. Själv köper jag eko-ägg och närproducerat. Vilken skillnad på gulorna mot det massproducerade!

  17. 17

    Om man läser tabellen Per Wikholm sammanställt över vilka livsmedel som innehåller resistent stärkelse, så får den som ger sig på och äter en gång upphettad potatis, även om den vid intaget är kall, även med en hel del ej resistenta kolhydrater. Det är inte önskvärt för den kolhydratkänslige.

    Vitsen med att äta kallt potatismjöl är att det aldrig upphettats och därför innehåller mindre än 2 g ej resistenta kolhydrater, vilket kan anses försumbart.

  18. 18

    @ natan:
    Jo ättikan är nog bra men det är på tok för mycket socker i den inlagda sillen. Någon enstaka liten sillbit ryms väl inom kolhydratbudgeten men inte de mängder inlagd sill som jag åt innan LCHF.

  19. 19

    @ Margareta Lundström:
    Tänk på att potatisen också innehåller mycket vatten så det ser ut att vara lite RS i tabellen. Om man dessutom lindar in de kokta och kylda potatisbitarna i fett så kommer troligen en hel del av den nedbrytbara stärkelsen trots allt ned i tjocktarmen.

  20. 20

    @ Pingo:
    Jo det är ju 20 gram kolisar per 100 så det är en del! För mig är det inga problem men det finns förstås de som får tänka sig för. De(ni) får kanske lägga in sillen själv? I sillen finns ju massor av omega 3. De som livnärde sig på detta förr i tiden var säkert kärnfriska. Smör, ost och sill och en och annan potät är inte det sämsta 🙂

  21. 21

    Efter att ha experimenterat med potatismjöl bytte jag helt enkelt ut det mot 1 kokt och kyld potatis, men det tog mig en vecka åtminstone. Att koka upp potatismjölet och göra pudding på (med kakao till exempel) fungerar och blir gott, men man gör sig samtidigt av med mycket stärkelse på den vägen… 🙂

  22. 22

    @ natan:
    Jajamen och förr åt jag just inlagd sill därför att jag menade att den var en av de bättre Omega-3 källorna. Dessutom inte upphettad så fettsyrorna förstörts. Inläggningen är verkligt skonsam för fett och proteiner men innehåller tyvärr socker.

  23. 23

    Har testat en månad och även kompletterat med surkål och lite bönor för att verkligen få ner lite nya bakterier i tarmen

    Inga revolutionerande resultat dock fast magen kanske har fått lite bättre ”rytm”
    (fiser förstås mer och bidrar således mer till klimathotet 🙂
    Jag fortsätter testa ett tag till i allafall 🙂

  24. 24
    Thomas Jansson säger
  25. 25
    Professor Göran säger

    För mig var detta verkligen intressant!

    Nu har jag lärt mig något som ”strider” mot vad jag alltid hävdar, dvs. att man ”Bör undvika alla kolhydrater!”

    I det här fallet handlar det tydligen om kolhydrater, i form av resistent stärkelse, som vi på samma sätt som cellulosa inte kan bryta ned med hjälp av våra enzymer i matsmältningssystem men där våra bakterier i vår tjocktarm kan göra en ”insats”.

    Som kemist undrar jag förstås vad som skiljer den resistenta stärkelsen från cellulosa. Men att det är en stor skillnad förstår man när man inser att kokning knappast påverkar cellulosan men omvandlar den resistenta stärkelsen till en form som våra enzymer (framför allt amylas?) kan bryta ned till socker.

    Om man tuggar på en bit kokt potatis kommer man då få en söt smak i munnen efter ett tag?

  26. 26
    Lars M säger

    Per Wikholm har ju alltid varit en potatisförespråkare, så det är väl inte så konstigt att han går i spinn på det här. Personligen tror jag inte ett smack på det, men man ska ju inte vara sämre än att man kan testa själv. Mitt morgon-bs ligger strax under 6 och brukar normalt inte variera speciellt under dagen på strikt LCHF.

  27. 27
    Lars Henrik säger

    Ja, LCHF är helt klart stadd i utveckling!

    Då är det probiotisk fil utblandad i fet youghurt med lite potatismjöl inblandad (a la Per Wikholm) som ska testas.

  28. 28

    Professor Göran I det här fallet handlar det tydligen om kolhydrater, i form av resistent stärkelse, som vi på samma sätt som cellulosa inte kan bryta ned med hjälp av våra enzymer i matsmältningssystem men där våra bakterier i vår tjocktarm kan göra en ”insats”.
    Stärkelse förekommer i två former, amylopektin som är grenad och amylas som är långa kedjor. I naturen förekommer de i blandningar.

    Enzymet amylos angriper stärkelsen från dess ändar och jobbar därför betydligt snabbare på amylopektinet som är rikt förgrenat. Dagens buzzword, resistent stärkelse, är en annan benämning på amylos. Gissningsvis är grovtarmens bakterier effektivare att utnyttja amylosen än cellulosan.

    / Erik Edlund / MatFrisk Blogg

  29. 29
    Thomas Hedlund säger

    Finns även en tabell på csiros hemsida… länken i slutet av filmen.
    Med referenser till dokument med mer omfattande tabeller…
    https://m.youtube.com/watch?v=NI3KtR3LoqM&feature=player_embedded

  30. 30
    Peter Andersson säger

    Tror mig minnas att det för något år sedan förespråkades kallrört bikarbonat av ungefär samma skäl – det smakar ju dessutom ungefär lika äckligt så möjligen finns det en korrelation, men det är jag inte kapabel att bedöma. Här är en länk i alla fall:

    https://newsvoice.se/2013/11/25/jag-botade-ocksa-min-svara-slemhosta-med-bikarbonat/

  31. 31

    @ Mayne Sundewall Hopkins:
    Letade i dag (då jag bor i UK) och såg att Waitrose och ASDA har det i sortimentet, viss prisskillnad för 500g, W- £1.39 och A-£0.38, närmast för mig var i dag W, men tyvärr hade de det inte i sortimentet, får försöka ta mig till en ASDA. Finner inga bra erbjudande online hittills.

  32. 32

    @ Modesty:
    Vad ar skillnaden mellan ”potato flour” och ”potato starch” i U.K? (Bor ocksa har. Ska kolla Waitrose ikvall…)

  33. 33

    @ Annw:
    Vad jag förståt är det ingen skillnad här i UK, men läste detta https://scandinavianfood.about.com/od/scandinavianfoodglossary/g/potatostarch.htm
    och funderar på om man har annat potato flour i US.

  34. 34
    Konsument säger
  35. 35

    @ Modesty:
    Tack for ditt svar! Man far hoppas att det star i innehallsforteckningen om ”potato flour” aven innehaller gluten…
    Kollade min lokala Tesco ikvall och dar fanns det i alla fall inte..

  36. 36

    @ Annw:
    Antar att du menar att det står potato starch på förpackningen, verkar som man i vissa länder (USA) kallar pulver mos – potato flour, kanske kan någon boende där reda ut det hela. Men för den här ön verka gälla att det är samma sak.

  37. 37

    @32,@36,
    I USA betyder potato flour precis som modesty skriver just potatispulver av hela potatisen, förmodligen kokt först precis som vårt pulvermos så det är mycket blodsockerhöjande stärkelse i den. Leta efter Raw Potato Starch. I USA verkar den svår att hitta i vanliga butiker men Tom Naugton hittade det på sin Whoole Foods-butik. Huruvida den är GMO eller inte i USA vet jag inte men den svenska är garanterat GMO-fri. Endast försöksodlingar med GMO-potatis för industriell stärkelse, typ tapetlim har förekommit i Sverige.

  38. 38

    Det var intressant information om potatismjöl osv….. Har ju alltid trott att det var en snabb stärkelse i och med mjölformatet men så var/är det ju inte! Här i Sverige kommer nu nyttoinformationen om detta från våra kretsar och nog inte så mycket från vår vår sjukvård! Dom har ju å andra sidan inte varit så intresserad av att sänka blodsockret med hjälp av kost inom sin vård, så då är väl inte det heller så konstigt!
    Så både potatismjöl och bikarbonat är av vad det verkar potenta (samt biverkansfria) läkemedel vars läkande förmågor egentligen tidigare varit kända.

  39. 39

    @ Zonen:
    Både bikarbonaten och potatismjölet ingick i gamla ”huskurer”. Inte så sällan finns det mycket att hämta från det gamla bondesamhället! De var ofta kluriga och visste vad som fungerade. Vi borde ta tillvara gammal kunskap inom många områden. Tyvärr verkar inte så många angelägna av att ta tillvara denna kunskap eller att utveckla den och sprida den.

  40. 40

    Kan det vara farligt med for lagt blodsocker och for hog insulinkanslighet?
    Jag ar sjalv frisk, men hade nagot lagt blodtryck sist jag matte. Hade lite problem med morgonyrsel och svimmningar innan jag borjade med lchf. (Typiska tecken pa for lagt blodtryck, tror jag…)
    Jag brukade tidigare lagga stora mangder kanel i kaffet, men slutade med detta da min yrsel kom tillbaka. Kanel har liknande effekt som potatismjol verkar ha: Ger okad insulinkanslighet och lagre blodsocker i storre mangder.
    Vad tror ni om detta? Bor jag undvika aven potatismjolet for att ej fa tillbaka yrseln (=sankt blodtryck formodligen…), eller finns det ingen koppling tror ni?

  41. 41
    Annika Dahlqvist säger

    Jag åt nyss lite filmjölk med en tsk potatismjöl. Det var inte gott.
    Bra recept för att få i sig potatismjöl efterlyses.

  42. 42
    Thomas Jansson säger

    finns nog inte – rör ut det i vatten, blunda och svälj,,,,

  43. 43

    @ Annika Dahlqvist:
    Det ska bli intressant att höra hur detta går för dig. Tydligen ska resultatet komma inom bara några få dagar.

  44. 44
    Annika Dahlqvist säger

    @ 43 Pingo:
    Vilket resultat förväntas jag uppnå? Är det bara lägre fastesocker, eller kan jag minska i vikt?
    Jag kollade ett blodsocker nu två timmar efter intag av potatismjöl, och det var 5,1. Bra eller dåligt?

  45. 45

    @ Annika Dahlqvist:
    5,1 i blodsocker är ju riktigt bra i alla lägen. De som testar tar potatisstärkelsen på kvällen och sedan på morgonen efter kontrollen av fastesockret. Kolla fastesockret några dagar och det som ska ske i teorin är att variationen av fastesockret mellan dagarna minskar och att nivån sjunker. Du ligger så pass bra till att fastesockret knappast sjunker så mycket men att variationen kanske närmast försvinner. Inga fler dåliga dagar så att säga.

  46. 46

    Annika Dahlqvist Skrev:

    Bra recept för att få i sig potatismjöl efterlyses.

    Tips – strö det i ett tunt lager över något kallt på tallriken – så slinker det ned utan någon smakupplevelse av potatismjölet som sådant.

  47. 47
    Annika Dahlqvist säger

    @ 46 Josef Boberg:
    T ex över salladen?

  48. 48
    Thomas Jansson säger

    Lägre blodsocker bör ge mindre insulin i genomsnitt och därmed göra det lättare att minska i vikt.

    Vill du få ned ditt blodsocker till runt 4 eller kanske ännu lägre kan du skaffa dig några kettlebells och köra lite högintensiv styrketräning några gånger i veckan. Du tränar i stort sett hela kroppen samtidigt så ta det lugnt i början,,,,

    Tar 10 – 15 minuter att köra igenom ett pass

  49. 49
    Dennis säger

    En matsked potatismjöl i ett halv glas vatten är nog den bästa varianten och så får man väl en bättre spridning i mage/tarm på köpet.

  50. 50
    Lars Henrik säger

    @ Annika Dahlqvist & Josef Boberg: Jag testade just att röra ut det i turkisk yoghurt tillsammans med bakteriefil och tyckte det fungerade fint. Brukar då och då även röra ut lite spirulina i samma yoghurt. Det får däremot en märklig smak som jag har vant mig vid numera.

  51. 51
    Anders S säger

    natan skrev:

    gamla ”huskurer”. Inte så sällan finns det mycket att hämta från det gamla bondesamhället! De var ofta kluriga och visste vad som fungerade. Vi borde ta tillvara gammal kunskap inom många områden.

    https://www.shenet.se/ravaror/starkelse.html

  52. 52
    Annika Dahlqvist säger

    @ 50 Lars Henrik:
    Då ska jag prova potatismjöl i Turkisk yoghurt ikväll.

  53. 53
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    @ Modesty:
    Hej,
    Såg igår att det fanns potatismjöl på GreenLife (nästan allt jag behöver finns där) i Totnes – men det var inte märkt ’organic’ (eko-odlat) så ska fortsätta leta. Tack för tips.
    Glad Påsk! 🙂

  54. 54
    Lars Henrik säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Jag tog en hel skål (två dl) och blandade ut med. Mängden har ju en betydelse för att dölja potatismjölsmaken.

  55. 55

    Nää, det gamla bondesamhällets visdom ger jag inte mycket för, med tanke på alla sjukdomar som människor dragit på sig genom att bli bönder.

  56. 56
    Annika Dahlqvist säger

    @ 54 Lars Henrik:
    Alternativt kan man ta en liten yoghurtmängd och äta det som medicin.

  57. 57
    Lars Henrik säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Jo, det var så jag tänkte med spirulinan i yoghurten. Det både såg äckligt ut och smakade skumt.

  58. 58
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    Ställer det till det om man tar potatismjölet utrört i 1dl (eko-odlad) grönsaksjuice?
    Jag tar 1tsk L-Glutamine(pulver) på det sättet varje morgon – vilket jag började med ’före LCHF’, så det kanske jag inte behöver längre(?). I vilket fall dricker jag ordentligt med vatten både före och efter ..känns att det behövs.

  59. 59

    @ Savoi:
    Nu är det nog så att det är det moderna jordbruket som ställt till det. I de äldre jordbruken levde man ofta i samklang med naturen. Låt vara att man odlade lite spannmål för att överleva. Men inte var det som dagens GMO gröda. William Davies diskuterar även detta i sin bok om Brödberoende. Det bröd man konsumerade förr inbjöd inte till den sockerstegring och därmed överkonsumtion som dagens bröd gör.

  60. 60

    @ Mayne Sundewall Hopkins:
    Såg att realfoods (handlar där emellanåt) har ekologisk/prganic potato starch https://www.realfoods.co.uk/shop?Search=potato%20starch funderar på om jag ska satsa på det eller köpa på ASDA.

  61. 61

    @natan

    Det äldre jordbruket visar upp många ohyggliga sidor. Först så måste man ju ha någon som vaktar förrådet av det man skördat, så uppkom det ett ”herrskap”.

    När klimatet var gott odlade man som bara den, och då ökade befolkningen. När det blev dåliga tider, jordförstöring, torka, erosion etc så var man alltför många och då blev det kamp om den odlingsbara jorden. Denna kamp har spridit ut människor till områden där man kunnat komma åt mark genom att kriga. Krig och elände följde i jordbrukets spår.

    Sjukdomar spreds, för man levde tätt tillsammans i byar, och många sjukdomar fick man från djuren man tämjde.

  62. 62
    Annika Dahlqvist säger

    Jag orkade inte sträcka mig in i kylskåpet efter tu yoghurten, utan tog en liten skvätt filmjölk med 2 dryga tsk potatismjöl. Den här gången gick det riktigt bra. (Fast jag har ätit lite Björns tårta med vispad grädde ikväll. Det kanske stör blodsockerbalansen?)
    Så ska jag försöka komma ihåg att kolla ett blodsocker imorgon bitti.

  63. 63
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    @ Modesty:
    Ska kolla i några hälsokostbutiker också – bra att man kan köpa på nätet annars, så tack för länk.

  64. 64

    @44 Annika
    De riktigt intressanta effekterna av resistent stärkelse (RS) får man vänta några dygn på då det handlar om tjocktarmen, tarmfloran, buturatproduktion och signaler till hjärnan som i sin tur påverkar en rad hormoner kopplade till mättnad, insulinresistens, leptinresistens med mera.

    Den omedelbara effekten man får på blodsockret vid intag av RS är bara samma GI-effekt som man får av alla fibrer – upptaget av glukos saktas ned något. Margareta Lundström som nu hållit på ett tag med RS visade i går på sin blogg hur fasteblodsockret gått ned radikalt: https://www.sunsoft.se/?p=3014

    Även blodsocker i samband med måltid brukar förbättras så att BS inte skjuter i höjden nästa gång man tar lite Björns tårta. Insulinkänsligheten brukar öka. Ökad mättnad och mindre sötsug är också vanliga effekter.

    Lycka till med experimentet Annika! Ska bli spännande att följa.

  65. 65
    olle holmqvist säger

    Per & andra
    Jag misstror mätmetoder som finns just här & just nu, som vi köper på apoteketet eller via nätet.
    Varför skulle just det – just nu år 2014 – mätbara – vara viktigt ?
    I min ålder förekommer begravningar. Litet tal som jag avslutar så här:

    Wir sind solches Stoff als dass woraus die Träume gemacht sind
    und unser kurzes Leben ist von einem Schlaf umschlossen

    utan grammatitkfel på svenska:
    Vi är sådant stoff som drömmar gjorda av
    och våra korta liv omsluts av en sömn

  66. 66

    @ Per Wikholm:
    Då skulle man få samma effekt med råa morötter ? Dessa innehåller även lite mindre kolhydrater än potatis. Är denna effekt(morötter) i paritet om jag äter kokta kalla potatisar eller lite rå potatis? Att röra ned potatismjöl i vatten verkar inte så lockande.

  67. 67

    Visst gjorde man klister hemma av potatismjöl och vatten när man var barn? I brist på riktigt klister.
    Kanske blir det inte klistrigt i en 37-gradig varm kropp?

  68. 68

    @ 65+:
    Det är nog ingen fara. Om inte annat kommer det att omvandlas till gaser 🙂

  69. 69
    Annika Dahlqvist säger

    Idag var mitt morgonsocker 5,8. Samma som i förrgår.

  70. 70
    Thomas Jansson säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Gissar att det inte kommer att ändras heller för din del, anledningen är mycket enkel – doktor Dahlqvist är i stort sett metabolt frisk 🙂

    Men detta måste ju provas och ju flera vi blir desto mer får vi veta,,,

  71. 71

    Råa mörötter är en bra källa till lösliga fibrer som också göder tjocktarmsbakterierna. En betydande del är fibrer av fruktosmolekyler. Kokar man moroten länge så smakar den mycket sötare vilket beror på att dessa fruktosfibrer brutits ned till fri fruktos

  72. 72

    I morges var mitt BS 6,5 nml/L. En time etter potetvannet var det sunket til 6. Skyldes det potetvannet eller er naturlig at det synker etter en times tid?

  73. 73

    @ Annika Dahlqvist:
    @ Thomas Jansson:
    Skalade ( för att nolla solonaninet) en potatis och rev den sedan och blandade upp med vatten och lite havssalt för att få någon smak på den nu garanterat 97% resistenta stärkelsen. (RS)
    Sedan blandade jag med hälften vispgrädde och vips blev det drickbart, t.o.m gott!

    Annars var det välkänt bland bönder att grisar måste ges kokt potatis för att gå upp bra i vikt. Med rå potatis, som var betydligt enklare att utfodra, blev dom ju aldrig feta….
    (Bland oss finns det däremot en del undantag, men dom kanske bör kolla vad deras RS egentligen är först…)

    I Dublin åt ”dockers” förr ibland halvkokt potatis till frukost när det inte ”gick” att ta med sig lunchlåda.
    Den kokta yttre delen passade utmärkt till de första timmarnas säcklyftningar varefter de mycket långsamtsmältande okokta bitarna i mitten gradvis kom med i leken. Inte förrän nu har jag begripit hur det gick till, alltså via resistent stärkelse!

    Eftersom det är frågan om kortkedjiga fetter som till slut tas upp i blodet bör man alltså klara sig kvar i ketos med rätt sorts RS, i måtta. Alltså om det inte är uppvärmt potatismjöl eller annat fusk man råkar prova.

    För barn med epilepsi eller personer med hjärnskador som blir bättre av ketos kan detta RS då bli en utmärkt förenkling och/eller komplettering av dieten. För en del LCHF-motståndare (finns dom fortfarande?) kan det bli attraktivare att börja med. Eftersom fetterna som bildas tydligen även är fria från omega-6 så bör man här ha ett utomoredentligt bra material för både nervtrådsisolering och kanske även utan minskad hjärnatrofi (läs alzheimer’s), t.o.m. utan ökad direkt fettkonsumtion!

  74. 74
    Thomas Jansson säger

    @ BS:
    De flesta av oss som har lite förhöjda fs upplever en sänkning inom en timme från det vi gått upp. Att mäta i sängen direkt då man vaknar ger höga värden.

    Fast de som har ett normalt bs överlag borde inte uppleva någon större sänkning – detta skulle kanske Annika kunna testa?

  75. 75
    Thomas Jansson säger
  76. 76
    Thomas Jansson säger

    @ sten:
    Halvkokt potatis får ett lägre GI och höll dem mättare längre.

    Man kan inte ersätta fett med RS – själva grejen är ju att vi inte tar upp dem,,,

    Drack 4 msk potatismjöl utblandade i ett glas kallvatten och eftersom jag agerar snickare med trippel arbetstakt idag passade jag på att spetsa det hela med 2 tsk salt för att binda lite mera vatten.

    Kaffet just nu smakar lite strävt – annars inga problem!

  77. 77
    Annika Dahlqvist säger

    @ 74 Thomas Jansson:
    Nu ca 2-3 timmar efter fettkaffet har jag 5,3 i blodsocker.
    Iom att jag har en aning högt morgonsocker tror jag att jag är insulinresistent / metabolt störd = har en aktiverad glukoneogenes på natten.

  78. 78

    @ Thomas Jansson:
    Apropå kokt eller okokt potatis kommer jag att tänka på min morfar. Han hade ofta en gryta på gång och kokte potatisen 15 – 20 minuter (får väl anses som välkokt) och hade nog inga större funderingar på resistent halv eller okokt potatis 🙂 Gubben var kärnfrisk till han dog 95 år gammal.

  79. 79
    Annika Dahlqvist säger

    @ 76 Thomas Jansson:
    Grejen med RS är väl att den omvandlas till korta fettsyror av tarmbakterierna, nyttiga mättade fetter som vi sedan tar upp?

  80. 80

    Är det inte så att det är helt normalt att ha lite förhöjt blodsocker vid uppvaknandet – kroppens funktion att ”väcka sig själv” – vilket ganska snart sjunker efter uppstigande?…

  81. 81
    Lars Henrik säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Angående insulinresistens, som jag också länge misstänkt att jag fått: Är det en diagnos som man använder sig av ute på vårdcentralerna idag? Mitt intryck är att det är en stor okunskap även om detta bland läkare.

    Bland vanligt folk hittar jag inte en kotte (utom inom lågkolhydratrörelsen) som ens hört talas om det trots att det, enligt vad vi säger här borde vara ganska vanligt.

  82. 82
    Thomas Jansson säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Jag skrev i stort sett metaboliskt frisk – jag betraktar ingen västerlänning som helt frisk och det omfattar dig oxå, du hade ju ett liv innan LCHF och även om vi äter bra numera så är ju kosten inte vad den borde vara,,,

    Men dina värden måste ju betraktas som utmärkta för en 65 år gammal person och sedan tidigare vet vi ju att ditt långtidssocker är utmärkt.

    När det gäller skillnaden från ditt fs till det taget efter kaffet så är det ju gryningseffekten som försvinner efter man gått upp. Jag har mätt mitt fs vid olika tidpunkter efter uppvaknandet och mäter numera 1 timme efter det jag vaknat. Typiskt ligger det runt 0,5 mmol/lit lägre än direkt vid uppvaknadet.

    Jag har oxå dragit slutsatsen att rask motion på fastande mage verkar ge ett lägre bs under hela dagen vilket ju är helt logiskt.

    Jag skulle önska att dr Dahlqvist åkte in till Sundsvall och införskaffade några kettelbells. Då händer det rejäla saker med blodsockret om man använder dessa rätt,,,,

  83. 83

    @ Annika Dahlqvist:

    Jag misstänker att den viktigaste effekten av de fettsyror som bildas av RS i tjocktarmen är den lokala påverkan på tarmen även om viss del även kan komma övriga kroppen tillgodo. Det är ju inte jättemycket fett som tillverkas på detta sätt jämfört med det vi äter och/eller frisätter från fettdepåerna.

  84. 84
    Thomas Jansson säger

    79@ Annika Dahlqvist:
    Vet inte, jag har fattat det som att RS matar nyttiga bakterier i tarmen men inte tillför någon näring.

    Om 1 månad är vi alla experter på detta. Att det funkar som sänkande för bs verkar klart. Det gör D-vitamin oxå som sägs påverka tarmen.

    Riktigt intressant detta!

  85. 85
    Annika Dahlqvist säger

    @ Lars Henrik:
    Som det har varit förut i alla fall så är det bara diabetes som diagnosticeras, och metabola syndromets olika övriga manifestationer, som högt blodtryck etc.
    Insulinresistensen har man inte sysselsatt sig med inom sjukvården.
    Hur mäts det? Jag läser på Internetmedicin, Åke Sjöholm:
    ◦C-peptid
    ◦fB-glukos
    ◦Fraktionerade lipider, ev också apolipoproteiner
    ◦Mikroalbuminuri
    ◦Blodtryck
    ◦Rökvanor
    ◦Symtom på ischemisk hjärtsjukdom (t ex ansträngningsrelaterad bröstsmärta/dyspné)

    Kontrollera även ett icke-fastande blodglukos (t ex 1-2 timmar efter måltid) – postprandiell hyperglykemi. Allra helst – för att kunna diagnosticera IGT (nedsatt glukostolerans) bör ett oralt glukostoleranstest utföras på riskindivider.
    Kommentar: För mig tycks det mest adekvat med postprandiell mätning av blodsockret, efter intag av standardmängd kolhydrater. (Ej RS) Serie eller 2-timmarsvärde.

  86. 86
    Annika Dahlqvist säger

    @ 82 Thomas Jansson:
    Går det bra att träna med kettlebells även om man har ett helt avslitet inre sidoledband i knät?

  87. 87

    @ Thomas Jansson:
    Och dessa bakterier tillverkar kortkjedjiga fetter, framförallt butyrat som är mycket viktigt, speciellt viktiga i en annars fettfattig kost, men även i en fettrik eftersom det går delvis direkt in i blodet.
    Alltså kan mycken ADHD och epilepsi och andra vanliga hjärnstörningar botas härigenom!

  88. 88
    Thomas Jansson säger

    Många övningar går ju ut på att stå och arbeta med kettlebells och det är klart olämpligt för dig just nu.
    Men du kan göra mycket sittande eller liggande där ditt knä inte är inblandat.

    Det fina med kettlebells är att du får ett helt gym i handen och de tar ingen plats.

    Mina startar på 8 kg och uppåt. Börja gärna med 4 kg och 8 kg för att få med lederna.

    Jag har hållt igen på grund av lederna men nu käkar jag voltaren och sätter igång annars hinner jag hamna på hemmet innan inflammationerna går bort – en liten chansning,,,

  89. 89
    Annika Dahlqvist säger

    @ 88 Thomas Jansson:
    Jag vill inte gärna bli Voltarenberoende.

  90. 90
    Dennis säger

    Blir svårt klassa potatismjöl som läkemedel annars hade nog risken varit överhängande.

  91. 91
    Thomas Jansson säger

    85@ Annika Dahlqvist:
    Glykosbelastning anses vara det som avslöjar diabetes först. Fasteblodsockret tillhör det sista som ökar,,,

  92. 92
    Thomas Jansson säger

    89@ Annika Dahlqvist:
    Vi är många gubbar som behöver lite inflammationsdämpande då och då. Jag borde äta mera vitlök. Gör jag det dagligen så tror jag det försvinner. Innan jag började med D-vitamin var det riktigt illa,,,,

    Men träning ger lägre insulin och lägre vikt och förhoppningsvis försvinner inflammationerna då – det är värt att prova,,,,

  93. 93
    Professor Göran säger

    Den här tråden tilltalar mig för den ”kittlar” mitt grundläggande intresse för kemi. Dessutom har jag lärt mig en massa nytt och kanske därmed också har förstått Per Wikholms ”agenda” lite bättre med den allmänna kunskapen att bakterier kan omvandla gräs (celluslosa?) till fett.

    Som jag nu förstår detta har vi under årmiljonerna, under vår ”utveckling” som Hominider från aporna, minskat ned den relativa storleken på tjocktarmen i jämföresle med tunntarmen från så där 50 % av matsmältningsapparatens volym till 25 % och att det omvända förhållandet nu råder hos Homo Sapiens där alltså tunntarmen dominerar.

    Eftersom tunntarmen tar hand om köttet medan bakterierna i tjocktarmen hanterar grönsaksavdelningen antyder detta att människan utvecklats från en ”frukt och bladätande” apa till en köttätande Homo Sapiens och som till slut blev överlistad av de ettåriga gräsen som jag berättade om i mitt föredrag på LCHF-kryssningen.

    Det som är speciellt kemikittlande för mig är nu det faktum att, som Per brukar påpeka i sina föredrag, de anaeroba bakterier (som inte behöver syre – t.ex. i en av kons magar)) omvandlar cellulosan till medellånga fettkedjor s.k. MCT-er (Middle Chain Triglycerides) med så där 12 kolatomer i rad som också är typiska i kokosfettet.

    För att nu återknyta till själva ämnet, resistent stärkelse, består den pss. som cellulosa av långa kedjor av glukosmolekyler (om jag nu inte har missat någon detalj) och att det mellan dessa glukoskedjor finns ett fåtal tvärbindningar som hindrar den normala nedbrytningen av stärkelsen (den kokta icke resistenta) med hjälp av vårt berömda enzym amylas som vi tillför redan i munnen när vi tuggar maten. Hos cellulosa som består av samma kedjor av glukosmolekyler som vanlig stärkelse är de kemiska tvärbindningarna mellan dessa kedjor betydligt fler (mellan varannan glukosmolekyl?) vilket gör cellulosan betydligt svårare att bryta ned.

    Det intressanta i denna ”kråksång” tycker jag är att våra tarmbakterier i tjocktarmen, på samma sätt som i kons mage, kan omvandla glukosmolekylerna till fettmolekyler av samma typ som i kokosfett och vi vet ju redan att vi mår bra av kokosfett. Frågan är då om detta att äta ”oprocessad” stärkelse i råa grönsaker inte bara är en omväg i jämförelse med att äta en sked kokosfett direkt.

    Men eftersom vi nu bevisligen har en tjocktarm med alla dessa bakterier antyder detta att den kan ha andra viktiga funktioner i kroppen än att ”bara” omvandla ”rå” stärkelse till MCT. Det mest intressanta är kanske om dessa övriga funktioner kan ha effekter på trasiga tarmväggar. (Hustru är just nu på väg att köpa potatismjöl!)

    Att hominider inte mår dåligt av grönsaker är tveklöst sant men Per verkar vara allergisk mot själva tanken att vi helt kan klara oss helt utan dessa. Här är vi nog ännu inte helt överens.

    Speciellt när jag nu läser i ”KABLOONA – Among the Inuit” hur dessa eskimåer uteslutande levde på säl och fisk innan de fick kontakt med vita pälshandlare vilket Gontran de Poicins beskriver ingående i sin bok. Däremot är det ingen tvekan om att eskimåerna, liksom alla andra naturfolk, lätt förfördes av de droger som användes i själva handelsutbytet, framför allt mjöl, socker, te och tobak. De som lyckas stå emot dessa lockelser kunde bevara sin hälsa men det vara bara ett ytterst fåtal som klarade av detta, speciellt när industriella valfångstflottor damsög de arktiska haven på inutiernas föda, och som Weston Price så övertygande beskriver hade det gått snabbt utför för alla naturfolk i detta handelsutbyte och att denna metabola katastrof nästan var helt fullbordad på 30-talet.. Bland inuiterna är den totala metabola katastrofen ett faktum idag och på 30-talet kunde inte Poicins hitta några Inuiter, inte ens i de mest avlägsna delarna av ishavet norr om Kanada, som var var helt opåverkade av den ”vite mannen” – Kabloona – vilket Vilhjálmur Stefánsson hade konstaterat redan trettio år tidigare.

  94. 94
    Bo Blomberg säger

    @:OlleH 04:39
    Schopenhauer?

  95. 95

    Jag är evigt tacksam för teknisk och industriell utveckling (bl.a. metallurgi) som gör att vi kan processa kokosnöten till raffinerat kokosfett och transportera det även till våra breddgrader så vi kan skippa det rätt omoderna för att inte säga rent ut paleolitiska ofoget att äta grönsaker och rötter…

    /Professor Guran

  96. 96
    olle holmqvist säger

    @ Bo Blomberg:
    Schopenhauer

    Jaja männsan, en av mina husgudar har 9 volymer i bokhylllan..
    lästa pärm till pärm. Han brukar beskrivas som pessimist, men det är lite fel. Han menar att världen visar sig enl den dubbla negationen. vilket vi tillämpar t ex bilproving: u a – bättre kan det inte vara eller i uttrycket ”felfri” den som strävar efter ”lycka” eller ”framgång” den går det illa för.Liksom utopier inom politiken.

    Så är jag kolossalt smickrad av att så många deler mitt intresse för våra tarmbakterier.

    Nu ska jag gå ut och köpa helgens vin

  97. 97
    Professor Göran säger

    @ neoLITE:

    alias Professor Guran

    Jag antar att du egentligen menade det ”Australopitecusiska ofoget” att äta rötter och andra ”grönsaker”. Jag själv tror inte heller att alla dessa Homo- arter använde sina pilspetsar för att skjuta på salladshuvuden eller potatisar för den delen 🙂

  98. 98

    @ Professor Göran:

    Självfallet var det precis så jag menade – Länge leve (vi av) ”kokosnötpr(oc)essen”!

  99. 99
    Lars Bern säger

    Mycket bra upplysning. Det fungerar perfekt, blodsocker morgon och kväll väl under 5 mmol/l. Mindre hård mage.

  100. 100

    # 93 professor Göran
    Jag ser av det du skriver i ditt inlägg att du tydligen inte läst vad jag skriver i min ”LCHF-guiden till resistent stärkelse. Du lägger ord i min mun som jag definitivt aldrig uttalat.

    Speciallt strofen, citat: ”Att hominider inte mår dåligt av grönsaker är tveklöst sant men Per verkar vara allergisk mot själva tanken att vi helt kan klara oss helt utan dessa.” kommer du att se helt saknar grund i det jag faktiskt skrivit.

    Jag är medveten om att min långa drapa tar sin tid att gå igenom men jag tror att du kommer att finna det evolutionära perspektivet i denna skrift intressant. Speciellt när jag skriver om rena karnivorer som inuiter och geparder. Läs vad jag faktiskt skrivit så tror jag vi kan ha en mer fruktsam diskussion sedan.

    Och, Nej, det handlar inte om medellånga fettkedjor MCT som i kokosolja utan om kortkedjiga fettsyror SCFA som smörsyra som våra tarmbakterier producerar och som är den energikälla som våra egna tarmceller fungerar bäst på. Intag via munnen av smörsyra är inte samma sak som att det kommer vår tarmflora till del. Tvärtom är risken vid västerländsk LCHF att vi tvingar våra tjocktarmsceller att äta HCLF (glukos istället för smörsyra). Även om den utpräglade köttätaren geparden inte likt gorillor är beroende av sin energiförsörjning av tjocktarmen och därmed har en avsevärt kortare tjocktarm så försörjer den fortfarande sin lilla tjocktarm med föda i form av svårsmält animalisk föda som bindväv som nästan helt försvunnit ur den moderna västerländska kosten.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa