Björns tårta

Ibland brukar jag och maken känna för något ”gott” på kvällen. Då tar jag fram ur frysen en styckfryst tårtbit var av ”Björns tårta” (Finns i boken Ferry Food) och lägger över några matskedar vispad grädde. Mums.
Den är inte kolhydratfri, men innehåller inte så många gram kh per bit.

 

Comments

 1. 1

  Denna tårta ska jag absolut testa att göra, såg ju riktigt god ut.

 2. 2
  monica född -42 säger

  Den ser god ut. Sen undrar jag varför man inte kan använda kakao direkt ur paketet istället för mörk choklad!. Ju mörkare , ju lyxigare.. i alla möjliga recept.

 3. 3
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Den ska jag också prova ..mums! Undrar om det blir tillräckligt mycket volym om man använder kakao istället för mörk choklad? Man kanske kan mixa med grädde ..eller ta mer smör? Eller det kanske inte gör något om kakan blir plattare. När man vant sig av med ”sött o’ gott” har man ju inte samma behov av mängd heller och en ’liten men naggande god’ tårtbit räcker nog. 🙂

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 monica född -42:
  Prova och rapportera hit! Själv äger jag inget kakaopaket. Jag fick till (o)vana att göra chokladsmet med grädde, både nu och då. När kakaopaketet tog slut bestämde jag att jag inte skulle köpa något nytt förrän jag hade gått ner i vikt det jag ville. Och det kommer jag kanske aldrig att göra.

 5. 5

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Och det kommer jag kanske aldrig att göra.

  Hmmm… – Annika – din kropp ”tycker” måhända att din nuvarande vikt är din personliga idealvikt, kanske… 💡

 6. 6
  Tombola säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Du ser betydligt yngre ut & friskare ut idag än på bilderna som är 20 år gamla – en läkare som gått från sjukdom till att se yngre och friskare ut för varje år som gått – ett bättre bevis på att det du lär ut fungerar finns nog inte,,,,

  Unna dig du lite godsaker ibland – kolhydrater skall hanteras som alkohol och tobak, någon gång då och då saknar betydelse,,,,

  (fast röka är väl lite onödigt,,,,,)

 7. 7

  Tombola Skrev:

  (fast röka är väl lite onödigt,,,,,)

  Jo… – Tombola – det kan Du nog ha åt hållet rätt i. Men har man väl börjat så kan det ha sina konsekvenser att sluta – ifall man ej tänker sig för. Jag har flera bekanta som har råkat ut för svåra ihållande lunginflammationer, kol, dödlig cancer och ej minst grav övervikt som konsekvenser av det – enär dom har slutat med att röka på ”fel sätt” = över en natt” – som jag ser det.

  Själv började jag att röka pipa 1956. På 60-talet blev det mer och mer av cigaretter istället. Det höll på att ta hus i h-e – för i slutet av 70-talet så hade jag sådan rökhosta att jag ej kunde sova om nätterna med någon reda. Det ”botade” jag då med att tända en cigarett – och så kunde jag somna om några timmar.

  På den tiden hade man ju öppen askkopp på nattduksbordet i sovrummet. Hur fan man då stod ut med den askkoppsdoften i sovrummet fattar jag numera ej.

  Ca 1980 kom jag på att istället börja röka cigariller. Nikotinet i cigarillerna tas upp i munnens slemhinnor – p g a att den har samma pH-värde som snus har = man behöver ej dra halsbloss långt ned i lungorna – som med cigaretter – för att ta upp nikotinet. Så med cigarillerna som ”medicin” mot rökhostan – så försvanna min rökhosta helt över ett eller annat år. Men det hade den nog också gjort – ifall jag hade återgått till att röka pipa. Det är ju papperet i cigaretterna som är direkt LivsFarligt !

  Sen har jag då och då gett mig på att försöka med att ”tvinga” mig till att sluta röka – och det har gått bra under ett eller annat år. Men under de perioderna så helg- och feströkte jag cigariller (även höljet är av tobaksblad) – därför att min längtan efter att pyssla med eld och rök ”släppte aldrig taget”.

  Måhända har det med att göra att Wi som art – sedan mer än 10 000 år tillbaka – har suttit vid lägereldarna om kvällarna och pysslat med eld och dragit i oss av lägereldarnas rök = måhända finns det en genkod hos människosläktet som attraheras av eld och rök, kanske… 💡

  Sedan ca 20 år tillbaka så röker jag Danneman Imperiale Brasil. Det tar ca 10 minuter att röka en sådan lång cigarill – och det blir 10-15 sådana per dag = det är ju en form för att ”spänna av” och ”lugna ner sig” under behagliga omständigheter. Hur många icke rökare tar sig tid att sitta och göra ingenting under ca 10 minuter 10-15 gånger per dag ?

  Före LCHF-kostens tidevarv i mitt liv för ca fyra år sedan – så rökte jag mer än 20 cigariller per dag. Så mitt behov för att röka har ju minskat. Huruvida det kommer att minska till noll – innan jag drar mitt sista andetag – det har jag ingen aning om.

  Dock… – jag kommer att undvika att tvinga mig till att sluta – därför att sådana som jag som har rökt så mycket och så lääänge – reglerar till stor del immunförsvaret med nikotin. Det vore ju ej så klyftigt att dra på mig t ex en dödlig cancer på ålderns höst – p g a av för låg daglig dos av nikotin – som jag ser det. Snus och/eller nikotintuggummi är ingenting för mig att ersätta cigarillrökandet med.

  Sammanfattningsvis – så har jag numera ej ont någonstans och äter inga mediciner – trots eller tack vare min rökning – och LCHF-kosten, naturligtvis.

  Jag njuuuter varje dag av min rökning – så varför skulle jag tvinga mig till att sluta med det nöjet ❓

 8. 8

  Apropå det här med att en del LCHF-tuggare ej kan gå ner i vikt – så finns det nog enkla lösningar på det – som jag ser det.

  Ej så få normalkostare anser att frukost är det viktigaste målet. Det har dom ju rätt i – i meningen att t ex en grötfrukost ”triggar igång” sötsuget/sockerdrogen. Först stiger blodsockervärdet lååångt över normalen – och efter ca 1-2 timmar så är det lååångt under normalen = då måste dom äta igen – även om det finns gott om osmält mat i mag- och tarmsystemet. Mer om det i sak här.

  För en LCHF-are så blir det ju ingen nämnvärd blodsockerhöjande effekt – p g a att LCHF-frukosten på sin höjd innehåller 1/3-del av normalkostens mängd av kolhydrater/socker. Därför kan just frukostmålet vara det viktigaste – för att helt automatiskt tappa oönskad övervikt för en LCHF-are.

  Men en LCHF-frukost som innebär omfattande matlagning i form av koka eller steka ägg, steka kött, göra sallad (den delen av LCHF-kosten bör ju den överviktige LCHF-aren minska påtagligt) osv – klarar nog en del av en tid – men sen blir det för omständigt – som jag själv har upplevt det.

  Hur min nuvarande LCHF-”snabbfrukost” ser ut – finns på nätet här. Den står jag mig gott på till 13-14-tiden. Som mellanmål blir det en halv mugg kaffe med en skvätt vispgrädde i. Ifall jag då känner av mitt sötsug – så blir det en knivsudd honung i kaffet också.

  En snabbare men kämpigare metod för överviktiga LCHF-are att tappa kilon – kan vara att äta vilken LCHF-mat som – och i hur stora volymer som helst – men bara mellan kl 12.00 – 18.00. Därföre och därefter får bara vatten, te eller kaffe intas – och då utan vispgrädde. En knivsudd honung kan dock vara på sin plats i kaffe eller te – för att stilla sötsuget med.

  En annan sak som har med övervikt att göra – är det ständiga missnöjet med vad vågen visar för den överviktige. Det förefaller vara ett hjärnbarks-program som ”triggar igång” så fort Wi ställer oss på vågen – som gör det än besvärligare att tappa kilon. Så att förpassa vågen till en svåråtkomlig plats källarförådet – till förmån för att istället mäta midjemåttet vid navel med måttband – kan måhända vara en god idé, kanske… 💡

  All lycka till

 9. 9
  ragnhild säger

  Intressant det du berätter Josef. Tack!

 10. 10

  gottis 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa