Thomas J påminde förut om Anna Bäséns blogginlägg Militanta fettprofeter dömer ut rotfrukter.
Vi är tämligen ense om att vi ska äta ”lite” kolhydrater, och i stället mera av naturligt fett, gärna mättat. Protein ska vi äta ”normalt” av, och från bra och naturliga källor.
Men hur lite är ”lite” kolhydrater. Anna Bäsén anser att ”militanta fettprofeter” dömer ut rotfrukterna. Exakt var hon har hittat det vet jag inte. Jag har inte uppfattat att någon av oss LCHF-företrädare dömer ut rotfrukter för alla. I bloggkommentarer och foruminlägg finns det förstås många olika åsikter.
Jag har full förståelse för att extremt kolhydratkänsliga personer vill undvika kolhydrater så långt det går, dvs även låta bli ovanjordsgrönsaker, som oftast innehåller mindre än 5 viktsprocent kh.
Men vi mera lätt kolhydratkänsliga personer kan gärna äta både ovanjords- och rotgrönsaker, utom då helst potatis. En gräns där kan vara 7-10 viktsprocent kh, och då ska man inte äta stora mängder. Kålväxterna innehåller ofta mindre än 3 % kh. Då blir kolhydratmängden nästan försumbar, och växterna innehåller ofta bra mängder av C-vitamin och mineraler, så dessa rekommenderar jag.
Det viktigaste att utesluta är socker (inklusive frukt (i större mängder?)) och spannmål. Om vissa spannmål är mindre dåliga än andra är osäkert, men jag brukar säga att havre möjligen är bättre eftersom det inte innehåller gluten, och att vete är absolut sämst.
Ris och bovete är möjligen mindre dåligt eftersom de inte är spannmål. Men de innehåller ändå hög andel stärkelse, vilket höjer blodsockret och insulinet.
99@ Pingo:
Ungefär så är debatten inom högskola & universitet idag – om nu någon undrar varför dietisterna är så hjärntvättade som de är,,,
neoLITE är ingen Voffare utan en man som har umgåtts med Piltson virtuellt en hel del och det är något helt annat det!
@ Thomas Jansson:
Ojdå och den stackarn begrep inget av det umgänget och började använda Sokrates/VoF metodik. De flesta av oss kan ju den utan och innan så då kanske vi behöver ta hänsyn till honom av andra skäl som de flesta skulle bli upprörda över om jag skrev ner här.
@ Pingo:
Alla vet ju vem han är,,,,
@ Thomas Jansson:
Men är neoLite med tanke på vad alla tydligen, utom jag själv, vet om honom, i hans relationer med Piltson, därför en person som vi bör ta speciella hänsyn till?
Och apropå hjälmen tillverkades den av plåt som knappast fanns under Neoliticum som förstås hade med stenföremål att göra.
Sten
Jag har ingen aning om mitt inte bukfett har minskat. Mitt morgonsocker tidvis högt (över 4,8) med det sänker jag med Gynnostema Te och 18/6 intermittent fasta. Vid lunch är det således neré på 3,5 igen. 🙂 Med den kost jag äter händer inte å mycket med blodsockret resten av dagen. Det är morgonsockret som är lite högre. När jag tar en whiskey sent på kvällen blir det lite lägre.
Jag följer Prof, Thomas Seyfrieds vid Boston College teorier om Cancer är en metabol sjukdom.
https://www.amazon.com/Cancer-Metabolic-Disease-Management-Prevention/dp/0470584920
Här kan du ett synnerligenbra föredrag med honom – https://www.youtube.com/watch?v=44SuI-YrTm4
Ytterligare en kollega till honom är mycket intressant att följa: Dr Dominic D, Agostino vid Morsani College of Medicine, Florida.
Här kan du se hans sida: https://ketonutrition.blogspot.se/2012/12/starving-cancer-ketogenic-diet-key-to.html#!/2012/12/starving-cancer-ketogenic-diet-key-to.html
Långskott – Absolut. Men för dödligt sjuk cancerpatient som jag finns inget att förlora. Jag har tagit den här chansen och kommer att följa den ända in i döden.
Bli nu inte rädda för att skriva 🙂 – Jag är rätt kunnig på ketogen kost (för cancerpatienter) 🙂
Med vänlig hälsning
Johan Frendin
@ Professor Göran:
Nej – neoLITE är nog mera att betrakta som en åsiktsmasochist som trivs bäst då det är lite motvind i kommentarsfältet – en egenskap han torde dela med den gode piltson.
Någon hänsyn till honom för att han umgås med Piltson över nätet behöver man inte ta men av den bekantskapen dessa herrar har kan man sannolikt dra slutsatsen att även neoLITE är en riktigt envis figur,,,
När det gäller hans val av huvudbonad har jag inga åsikter – jag är mera intresserad av vad han har under hjälmen!
Thomas Jansson Skrev:
Sorry, Nope!
@ Lars Henrik (fd Lars):
Ni får väl ta en tur ute på nätets mest dubiösa avdelningar så kommer nog att kunna finna vad ni söker men förvänta er inga snabba resultat,,,
”Ojdå och den stackarn begrep inget av det umgänget och började använda Sokrates/VoF metodik. De flesta av oss kan ju den utan och innan så då kanske vi behöver ta hänsyn till honom av andra skäl som de flesta skulle bli upprörda över om jag skrev ner här (Pingo).
Var snäll och släng inte skit på Sokrates! Han är en av de största bland filosofer och var en nagel i ögat på makthavarna, eftersom han (ut)bildade ungdomen, vilket alltid har varit farligt för dem som har makten.
Själv tillämpade jag med framgång den ”Sokratiska metoden” (”Barnmorskemetoden” på svenska) då jag (ut)bildade min ekonomstudenter i visdomens mysterium. Ni kan Googla på båda begreppen ovan. Läs Platons dialoger för att få veta mer om Sokrates och jag vill även rekommendera Lars Gyllenstens bok ”Sokrates död”. Både Platon och Gyllensten har jag läst ett flertal gånger och återkommer jag gärna till. Kan även rekommendera ”Pippi och Sokrates” av Astrid Lindgren.
Råkade själv ut för makthavares/ledande politikers bannbulla, då jag både muntligen och via debattartiklar lämnade bidrag till allmänhetens bildning i den kommun jag tidigare bodde i. Likaså fick jag ljuga för min prefekt om en kurs jag tog fram om ”Etik o moral för ekonomer” (gav den ett annat neutralt namn), eftersom han ville ha lydiga slätrakade gossar och välartade/kyska flickor att erbjuda näringslivet. Bör tillägga att min prefekt hade mycket svårt för att ta kritik. Kursen blev institutionens populäraste kurs utanför de fastlagda kurserna för respektive program.
Min prefekt och tillika högskolans prorektor, vred sig som en mask på kroken och en gång sjukskrev han sig efter att jag fått gehör för en organisationsförändring på institutionen. Han var även aukt.revisor och jag var univ.lektor och konsult med marknadsföring och organisation o ledarskap som ämne. Rektor var helt på min linje varför jag var väl skyddad tills rektor avgick efter en uppslitande maktstrid mellan en flock positivister och oss mer humanistiskt och hermeneutiskt inriktade lärare o forskare.
Thomas Jansson Skrev:
Vi som kände NeoLite i dess tidigare inkarnation (på dess modersmål bekant som Crassus Calidus) kan bekräfta att det rör sig om ett gudaväsen som är väl bevandrat i regressionsanalys. Det är kanske detta som upplevs som envishet.
@ Thomas Jansson:
Tyvärr så är den stackaren ny för min del. Hursomhelst så krävs det många förböner för att jag framöver ska behandla honom som en människa. Avataren hjälper verkligen inte till.
För att föra det tillbaka till de argument som många rotsakskramare á la Bäsen brukar framföra: de ger lång mättnad. Jag äter gärna grönskar såväl från ovan som under jord. Men jag blir HUNGRIG av grönsaker, inte tusan tycker jag att de är mättande som Bäsen skriver.
Någon annan som delar min upplevelse och som i så fall vet varför?
Bästa Pingo!
Sokrates, liksom jag själv, guidade våra studenter till det rätta svaret, då vi menade att studenten egentligen själva kunde finna svar på de frågor de ställde – om det inte var en ren kunskapsfråga, men då guidade vi dem till källor för information om sådan kunskap.
Varken Sokrates eller jag lämnade en student i sticket med skammens rodnad på sin kinder!
Och vi lämnade dem aldrig i ”okunnighetens mörker”, utan ledde dem ut i ljuset.
Hälsningar
Javo (mycket uppskattad lärare)
PS.
Tycker inte tonen i inläggen har varit så trevliga i många fall i den här inläggsserien. För mycket gnabb! Trodde att det var genomgående bildade människor, som skrev här. Och för allas information, så är ”Voffarna” STRIKT positivistiska i sin vetenskapssyn.
DS.
@ Fundersam:
Jag äter strikt LCHF av rena hälsoskäl även om jag ”fuskar” då och då vilket tydligt märks på den blekare färgen på ketonstickorna.
I linje med vad du konstaterat har jag också märkt att när jag tagit rejält från salladsbuffén när jag varit ute på resor så har jag ofelbart och nästan omedelbart gått upp några kilo (bundet vatten?). Jag aldrig har brytt mig så mycket om själva vikten, inte ens när jag låg 20 kg ovanför min nuvarande idealvikt, inte minst för att min hustru alltid har varit lite svag för män med lite ”rondör”.
Om man nu bryr sig om vikten så tror jag att kokt lammkött som äts med mycket smör (pss. som i samernas renkok) och med buljongen som måltidsdryck är rena bantarknepet men problemet är som sagt att verkligen kunna avstå från kolhydraterna.
”Man kan inte äta kakan och ha den kvar!”
@ Javo:
Jag håller med dig om tonen. Det vore nog trevligare med en lite mer förlåtande attityd. Annars är jag rädd att en del besökare inte vågar skriva något på bloggen och de enda som är kvar är de allra mest debattsugna.
@ Professor Göran:
Nu skrev jag iofs inte något om vikten utan om hungern som kommer av grönsaker för en del av oss. Själv går jag inte upp i vikt av att äta salladsbuffé men om det inte är äkta och bra fett till samt ett bra protein så fungerar det inte. Inte heller bra protein och grönsaker i kombination håller undan hunger/sug. Det tycker jag man märker utomlands där det är lätt att få bra kött och grönsaker men där det är ack så fettskrämt.
Upplever därför stort obehag när personer som Bäsen, hälsotidningar (som jag plöjt massor av genom åren – men inte längre) eller typ veganer (som kommer dragande med köttfri måndag) är ute i debatten på det sättet de är. Hela hälsomyten ”dömer” ju många till ett evigt sug och så småningom viktuppgång om man inte håller sig till lågkolhydrat.
Jag som har kommit in sent i LCHF- rörelsen upplever ingen fientlighet mot rotfrukter. Kanske var det så i början men nu uppfattar jag att det sker en anpassning till allt fler metabolt friska vill äta riktig mat.
Många av inläggen har karaktären av mobbning, man skulle ju önska att Rössner eller Hellenius lät publicera någon fettskrämd rappakalja så att vi något att avreagera oss på istället för att hacka på varandra.
Men jag är besviken på etablissemanget som verkar ha gett upp helt – numera så förekommer det inte ens några dietister som sjunger lättmargarinets lovsånger,,,
Thomas Jansson Skrev:
Det är en klassisk strategi för att ena stridstuppar, att ge dem anledning att hata och angripa en gemensam fiende. Den strategin har använts sen urminnes tider och det vore bra om nån vilsegången dietist eller professor yttrade sig i den här förda debatten.
Men de sitter väl nu o gottar sig hur ”fettisterna” här håller på att slita varann i håret och mobba varandra.
Har p.g.a. att verkligheten gjort sig påmind förhindrats att delta i senaste muntrationerna…
Jag tackar för alla glad tillrop och mindre glada tillmälen! Jag får se det positiva i att i någon mån sammankopplas med Socrates och bortser välvilligt från att närmast tillönskas dela hans öde…
Eftersom det framförts kritik mot min avatar så byter jag (åtminstone tillfälligt…) och aviserar att jag även överväger att byta ”nick” till ”Professor Guran”.
@ Javo:
De anser sig nog för fina för att läsa den här bloggen men de är skickliga skribenter som kan avfyra riktigt bra artiklar – detta är min favorit
https://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=16074
@ neoLITE:
Välkommen till drömmarnas värld – jag har gjort mitt bästa för att försvara din heder medan du befann dig i Verkligheten.
Snygg smäck, ekologisk och politiskt korrekt design – vad kan man mer begära?
Socrates meddelar från första kretsen:
Kamrater, arbetare !
”Kom ut för närkampen med den där Olle (utläses ”nolle”) Holmqvist -struggle woman to woman, and man to man – : Förutom det där med alla kolhydratenzym i tarmgången och att alla nyttobakterier gillar kolhydrater – brukar han köra med att…
kolhydrat/spannmåls-revolutionen innebar: ägare kontra egendomslösa, de senare…slavar, trälar,
hjon, lönearbetare, proletariat..De senare behövde bara kunna 1) vara arbetsfähiga 2) reproduktionsfähiga F ö inte må bra alls. Karl ”Kalle” Marx utreder det där rätt noga i Kapitalet i första boken tolfte kapitlet.
(Kalle själv residerar i krets fem eller sex:
Femte kretsen: De vreda slåss mot varandra i ett träsk och de lata ligger fast på bottnen
Sjätte kretsen: Kättarna brinner i öppna gravar i all evighet) fast jag tror fem för Kalles del.
Kamrater, Arbetare !
Kom ut ur ringhörnan ! Annars går det så här, gå in på 2 min 30 sek
https://www.youtube.com/watch?v=58AzC4wAhgI
(Första kretsen: De okristna, de födda före Jesus, de som kämpade för det rätta men inte hade den rätta tron. Straffet är ett evigt liv som det på jorden (Usch fy faan Olle H))
@ olle holmqvist:
Gamla revolutionärer blir som nya här – inte illa för att ha startat med ett inlägg om ett kålhuvud,,,
Nu borde det vara dags för Piltson att äntra den verbala ringhörnan?
Jag undrar, de som propagerar för att äta rotfrukter. Äter de själva rotfrukter? Gör de det så borde de veta att det är det äckligaste man kan stoppa i sin mun. Jag vet, jag har varit vegetarian. Jag åt en kokt morot på restaurang härom dagen. Vidrigt, jag förstår inte hur man kan propagera för sån skräpmat. Besprutad var den också.
Det var Sokrates som var min stöttepelare och strategi i diskussionerna med vof och jag har använt det sedan dess med framgång. Med tillräckligt intelligenta frågor så faller alla anomalier. Den som inte har en ståndpunkt har inget att säga, men mycket att fråga.
För övrigt är denna tråd i mångt och mycket pinsam för Annika, skulle jag kunna tänka mig. Och inte kan hon säga något utan att stöta sig med någon heller, helt i onödan.
Jag undrar. Hur känns det i magen efter en panpizza och äppelpaj? Mitt minne av den maten var en mage av sten och två timmar långa toabesök.
Det här var roligt Thomas!
Som barn kallades jag ”Nolle”, vilket Olle Holmqvist i debatten här också kallas. Jag heter Jan-Olof (dubbelnamn som många 40-talister) och kunde inte säga det själv utan det blev Nollo, som av omgivningen tog som Nolle.
Och på tal om gamla revolutionärer, så är jag socialliberal av födsel och ohejdad vana. När jag efter ett antal år i ”Mammons värld” (reklambranschen var jag lektor på ett gymnasiet i Jönköping) och ledningen och ett stort antal kolleger trodde att jag var vänsterradikal och de blev högeligen förvånade när jag blev med i Skolstyrelsen för folkpartiet. Så konservativt var det på gamla ärevördiga ”Peset” (Per Brahegymnasiet).
Revolutionär och oppositionell har jag alltid varit och jag fick t.o.m. en s-märkt lokalblaska publicera fotona på Bill o Bull – den två kommunalråden i Jönköpng (S resp M) – uppochner, när jag en gång kommenterade deras världbild.
Nu har jag varit på jobbet hela dagen och har inte kunnat säkert sålla ut om det var några viktiga frågor till mig i den här tråden. Om det saknas något får ni påminna mig.
@Thomas m fl:
frågan om grönt te mot diabetes har det stått om ett flertal ggr under årens lopp i DNs söndagsbilaga
första gången kanske här:
https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/gront-te-minskar-risk-for-diabetes/
124@ Georg W:
Jag brukar fuska en gång i månaden och har faktiskt ätit 4 små potatisar under helgen tillsammans med en kotlett – det var grannen som stod för den lunchen.
Morötter har jag till och från ätit stora mängder av men då råa. När jag pluggade vilket nästan uteslutande skedde nattetid åt jag oftast upp ett kilo per natt, som tur var behövde jag inte ägna så mycket tid åt studierna.
Det blev faktiskt en hemlagad pizza oxar under hhelgen, nedsköljd med vin. Oxå den kom till under besök hos andra – i mitt eget hushåll har det inte funnits vare sig potatis eller vetemjöl på många år.
Så här mycket onödigheter brukar det sällan bli men jag tar det som ett experiment. Resultatet blev en omedelbar viktuppgång på ungefär 3 kg men den är snart borta då jag kastat vatten i en omfattning som aldrig har skett förut. Nu återstår drygt 1 kg och det är borta till helgen men den viktminskning som skulle kunnat ske den här veckan är borta,,,,
Var hos min massor i fredags och hon hävdar att jag har lätt att samla på mig vätska, hon föreslog rörelse för att få fart på lymfsystemet. Varenda gång jag motionerat så får jag gå upp nattetid och kasta vatten – hon ansåg det vara lymfsystemet som jobbat medan jag tror mera på frigjort vatten på grund av förbrukat glykogen -det kan ju vara båda delar,,,,
Magens reaktion på denna ”misshandel” har varit mindre än väntat, jag har ätit 3 pizzor på 9 år så det var ändå intressant att prova – det skulle inte fungera om jag åt så jämt,,,
@ 127 Bo Blomberg:
Jag har för mig att jag har läst om att det finns gifter i grönt te (Googla!). Tex.
Finessen kanske är att man inte dricker sockersötade drycker, så då kanske vatten är minst lika bra som grönt te?
@ 122 olle holmqvist:
Jag tror att det som stör mig, när du säger att våra tarmbakterier behöver 20 g kolhydrater per dag, är att du exemplifierar med socker: frukt och honung. Om du hade exemplifierat med grönsaker hade det nog inte varit lika provocerande.
@ Annika Dahlqvist:
I länken som Johan F gav oss verkar de dissa grönt te – det funkar på djur men inte på människor.
Med reservation för att jag bara hastigt blädderläste rapporten,,,,
@ neoLITE:
Jag håller med Thomas om att den nya avataren har en mer ekologisk, mer politiskt korrekt framtoning men i mina ögon har den framför allt en mindre krigisk sådan.
För en fredlig metallurg har dessa vikingahjälmar av järnplåt ett visst eget intresse och jag måste tillstå att jag därför tycker den förra avataren var klart snyggare i mina ögon, om än betydligt mer hotfull, vilket möjligen kan ha varit avsikten.
Som metallurg och strikt LCHF-are har jag hållit en del föreläsningar på detta tema för kollegor och nu senast en som heter: ”Från fruktätande apa till stridspilot.”
En viktig del av den föreläsningen handlar om att utan dessa kolhydrater i massomfattning hade vi knappast sett någon metallurgi födas och inte heller några krig i stor skala, alltså ytterligare ett skäl till att BETRAKTA kolhydrater som ett mänsklighetens gissel.
Hungriga människor behöver inte metllurgi för att bli aggressiva och börja äta upp varandra. Kannibalism förekom framför allt i de neolitiska samhällena. Det räcker med att det inte fanns tillräckligt med mat för alla. Jared Diamond beskriver hur detta har drabbat olika samhällen genom historien i sin bok ”Collapse” – mycket läsvärd.
Man skulle, eventuellt, generellt kunna säga att kolhydrater uppmanar till aggressivitet mellan människor. En del av oss har erfarenheter som anhöriga, men även hos oss själva, av att snabba blodsockersvängningar kan ta sig aggressiva uttryck när suget sätter in.
Som vanligt är därför min uppmaning: ”Ät inte mer kolhydrater än du säkert kan hantera!”
@ Professor Göran:
Jag gillar de historiska vinklarna på dina inlägg! och visst finns det visst fog för en koppling mellan aggressivitet och kolhydrater, eller i vart fall jordbruk.
I det förstnämnda fallet berättade en kollega om en mycket kort dialog som ibland utspelades mellan henne och maken innan övergång till lchf:
Efter lång besvärande tystnad.
– Du kanske borde äta något?
– Det är för faan du som borde äta något!
I det senare fallet kan man i arkeologiska spår se följderna av jordbruksmaten. Kortare livslängd; Kortare medellängd; Karies; Fler och andra sjukdomar (som lämnar skelettspår). Dessutom kan synas fler tecken på våldsamheter (omdebatterat). Dock kan man ju spekulera i vad den exklusiva äganderätten av mark, som jordbruket innebar, fick för följder människor emellan? Det är en fundering som hängt med sedan jag började intressera mig för historia.
Det var uppgifterna om kraftigt ökad frekvens av karies vid övergången till jordbruks- (spannmåls-) mat som ledde till min enkla ovetenskapliga tanke om en kariesgräns.
Hjälmen från Sutton Hoo är från den tid vi, i Sverige, brukar benämna Vendeltid. D v s tiden när gravhögarna i Uppländska Vendel anlades. Hjälmen bär mycket stora likheter med hjälmar som hittats i Skandinavien och inte minst i Sverige, framför allt i Uppland och Mälartrakterna. Många har därför misstänkt att hjälmbäraren kommit därifrån med detta är förståss omdebatterat. Jag känner inte till om någon isotop- eller DNA-analys har avgjort saken än.
Detta ”Krigarmode” var spritt över stora områden i norra Europa och många sydskandinaver hade flyttat till Brittiska öarna redan under romersk tid och folkvandringstid. Även gravskicket är tidstypiskt för Sverige vid samma tid.
I England är hjälmen självklart Anglo-Saxisk men Saxar levde även i södra Danmark (nära Scandia = Skandinavien) med goda kopplingar norrut. Är neoLITE uppdaterad med nyare uppgifter om hjälmen och dess bärare är jag idel öra.
@ Professor Göran:
Det förvånar mig lite att du verkar föredra/idyllisera ett samhälle som stannat på stenåldersnivå, för så måste man väl förstå att du beklagar metallurgins ”födelse”?…
Angående kolhydrater och aggressivitet; Kan du med handen på hjärtat hävda att jag som äter kanske 25-50 gånger så mycket kolhydrater som många deltagare i den här tråden uppvisat en proportionell större aggressivitet? Jag vill snarare hävda motsatsen. Nåväl, det är ju bara n=”ett dussin” så större studier får väl efterforskas…
@ Lars Henrik (fd Lars): ”Är neoLITE uppdaterad med nyare uppgifter om hjälmen och dess bärare är jag idel öra”
Nej min ”kunskap” inskränker sig till ungefär det du skrev, jag har intresserat mig (men inte fördjupat mig särskilt mycket) för förbindelser/paralleller mellan Skandinavien och de brittiska öarna genom historien. Det var bara det som var bakgrund till att jag valde hjälmen som avatar inte någon (medveten) önskan om att injaga skräck… 😉
Beträffande kolhydrater och aggressivitet – så minns jag att det brukade bli rätt mycket oro i lägret på barnkalas ..när ungarna tömt sina gottepåsar! 😀
Annika Dahlqvist Skrev:
Annika
vi får väl respektera varandra som tänkande människor, var och en gör så gott den kan utifrån vad vi läser och begrundar. Jag begär inte att någon ska tycke precis som jag, men jag vill veta varför och hur du tycker att jag har fel. Grönkål, med mest kolhydrat ? har knappt 6 g per 100 g. Det blir mer än 300 g för att klara ett ”behov” om det nu är rätt på 20 g. Honung gör det enklare.
Nu tror jag att naturen – här och nu våra fantastiska tarmbakterier – har en massa hyss för sig som vi inte känner till. Man kan t ex spekulera att deras nyttigheter pågår även vid mkt låg kolhydrattillförsel – de levererar nytta, men delar sig inte – alltså spekulation.
Kvantiteten 20 g är grov uppskattning utifrån vad bakterierna i den bakteriostat som tarmen är – kräver. Utifrån mängd in, mängd ut och vad vi gör recept för odling på mibi-labb.
Jag skulle nog påstå att kost & p-piller orskar ungefär lika mycket bråk och separationer. Det är en betydande andel och i kombination är det nog en mycket effektiv separationsorsak?
Nu ska vi ju eftersträva ett lågt blodsocker – det är nog ”dippen” efter ett stort sockerintag som avses i artikeln nedan.
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/lagt-blodsocker-kan-ligga-bakom-brak-i-hemmet
läsvärt:
https://jmm.sgmjournals.org/content/19/2/195.long
av tabell 1 framgår att generationstiden för nyttiga Bacteroides i labb varierar mellan knapp halvtimme och knappa 2 1/2 timme. Om vi försiktigtvis antar det senare för tarmen då blir det 10 fördubblingar per dygn, motsvarande det vi gör av med fast omräknat till kontinuerlig odling med utgödsling en gång per dygn. (det senare – en gång – tror jag är en viktig hälsoindikator).
Av tabell 2 framgår att socker i odlingsmedium är 5 resp 2 g per liter odlingsmedium.
Sedan vet jag inte riktigt hur man ska räkna, (får läsa i gammal lärobok i mikrobiologi) men det preliminära intrycket är förvisso att
20 g socker per dygn, förslagsvis från honung som innehåller relativt lite fruktos är motiverat.
Att det ska vara pedagogiskt svårt att berätta kan jag inte se: två teskeder honung per dag !
läsvärt också:
https://jn.nutrition.org/content/133/11/3886S.full
@ Thomas Jansson: #138
Tack för intressant länk!
I mina ögon är det egentligen fantastiskt att de så oerhört komplicerade biokemiska maskinerier som vi alla människor utgör och där den mest avancerade delen, som utgör vår förmåga att med ljud och åtbörder kunna kommunicera och samverka med varandra, kan påverkas så fundamentalt av lite svängningar i blodsockernivåerna.
Komplexiteten i det vi kallar liv upphör aldrig att förvåna mig och blir för mig bara än mer förunderlig ju mer jag försöker sätta mig in i den grundläggande biokemin och den medicinska fysiologin. Det är nog därför jag har så svårt för all kategorisk kaxighet som då och då dyker upp på nätet.
Just nu förundras jag över det liv som eskimåerna levde i norra Kanada och som under ett år delades av etnografen Gontran de Poncins i slutet av 1930-talet och skildras i hans ”Kabloona”. Den ”vite mannens” kolhydrater i form av vitt mjöl var tydligen otroligt begärliga även om de hade klarat sig utmärkt utan några över huvud taget tidigare.
Egentligen är det en väldigt sorglig läsning, för den människospillra (25 personer), på King William Land, han då levde i, hade blivit av med ett av sina viktigaste försörjningsmedel – valarna. Ett resultat av den hänsynslösa industriella valjakten.
@ olle holmqvist:
Nu kommer jag med en fråga igen…
För att inte riskera att den missförstås som ”infamt undergrävande sokratianskt voffande” vill jag inleda med att deklarera att den är grundad i genuin vetgirighet hos en fåkunnig riktad till en som verkar ha mycket större kunskap…
Så därför riktar jag följande fråga till olle h:
Hur ser du på ett eventuellt behov av – eller fördelar med – olika typer av ”föda” för den som jag förstår det mycket diversifierade bakteriekultur som finns i vårt inre – räcker det med honung eller kan det finnas anledning att beakta andra ”substrat”?
@ Thomas Jansson:
Exakt. Och så förmodar jag att de försöker till att få det som viktigt att vi håller uppe blodsockret. Trots att allt över fem är nedbrytande för kroppen – och ju mer metabolt störd – desto högre socker och det kanske förbigås i artikeln? Berg o dalbanan gör en jäkla skada. Även där är de mest störda de mest utsatta. Det är självklarheter för oss på denna sida, men förmodligen inte i consensus-världen.
Detta var intressant!
https://www.kostdemokrati.se/guests/2014/04/12/alternativvarden-och-klappjakten-varfor/
@ 139 olle holmqvist:
Varför kan du inte hellre satsa på stärkelse, som har mindre negativa metabola effekter än sockret?
Honung innehåller mera fruktos än glukos. Hur kan du säga att det innehåller förhållandevis lite fruktos?
@ Annika Dahlqvist:
Annika Dahlqvist Skrev:
jovisst stärkelse går väl bra hur mkt och i vilken form ? en potatis om dan ?
@ 145 olle holmqvist:
Ja den som absolut tror på att kolhydrater är viktiga att få i sig kan väl då äta en potatis om dagen.
Eller en sked ris. Förutom då grönsaker inkl rotsaker.
@ Professor Göran:
Kostens bedydelse för ett jämt humör kan inte underskattas.
Innan tiden för LCHF kunde jag gå ut ur matsalen på universitetet hungrigare än när jag gick in – något som kompenserades med ett par ”nyttiga” frukter till eftermiddagsfikat,,,,
Jag var med i en FB-grupp om diabetes nyligen, företrädesvis unga kvinnor med typ 1 och vars blodsocker pendlade från 2 till 25. Nämnde man LCHF i den gruppen så var det som att stoppa in en gren i ett jordgetingsbo. Det var deprimerande så jag gick ut ur den gruppen för att slippa se eländet och all den aggrisivitet som fanns där. Kunskapsnivån verkade ligga på samma nivå som en svag särskoleklass på nivå 5 i mellanstadiet – hur har det kunnat bli så?
Men tydligen är de lärda så av den sjuka vården och många av dessa unga kvinnor kommer förutom att ha typ 1 oxå att med tiden bli rejält insulinresistenta och få alla problem som en illa skött typ 2 har oxå – detta klarade de inte av att förstå och de sitter väl fortfarande framför sina datorer och byter kakrecept med varandra för att varva med lite beklagande att blodsockret varierar som en galloperande isborr – en sak är i alla fall säker, notan för deras liv & leverne kommer att bli extremt dyr i både personligt lidande och gigantiska kostnader för deras framtida vård – pengar som sannolikt inte kommer att finnas då hela europa verkar ha lagt sig ned för att självdö – en konsekvens av överflödet som varit?
Lars Bern brukar skriva om detta på FB men jag tycker han är sent ute – jag tänkte i hans banor redan under mina sista år i högstadiet – det som skett därefter är egentligen en enda stor utförsbacke finansierad med pengar som inte finns – nationalekonomerna tvistar ju om det var 1970 eller 1971 det vände för oss. Själv gick jag ur högstadiet 1970 så jag rätt i tiden för dessa tankar,,,
Att vi blir korkade av statiner är vi nog överens om här men jag funderar på om för mycket kolhydrater oxå är fördummande – jag har ställt mig den frågan många gånger men i synnerhet efter min korta tid i denna grupp,,,
Annars brukar det ju vara veganerna som anser att köttätarna är aggressiva – fast veganer upplever jag som mestadels lugna men de livnär sig ju ente heller på panpizza,,,,
För min egen del sitter det medvetna slarvet under helgen kvar men vattenansamlingen har minskat rejält och jag kommer att återta förra fredagens vikt på just kommande fredag – ett intressant experiment,,,
Det här var en märklig tråd. Verkar som både diskussionerna och kostråden kring LCHF börjar balla ur. Hoppas jag har fel om det sistnämnda. Nu går jag och steker sidfläsk med ägg…
@ olle holmqvist:
Kanske en rejäl matsked potatissallad till maten? Fettet runt potatisbitarna hjälper nog till för att minska möjligheten att de bryts ned och absorberas som glykos på vägen ned till tjocktarmen.
Jag har sett uppgifter om att kokt kall potatis bryts ned på vägen till ungefär hälften och den andra hälften hamnar i tjocktarmen som mat åt de goda bakterierna. Jag tror potatissalladen kan vara ett vettigt alternativ sedan kan man fråga sig om hur många matskedar som är lämpliga men eftersom dessa kolhydrater knappt räknas så är det väl tarmens välmående som får avgöra den saken.
Thomas Jansson Skrev:
Intressanta tankar tycker jag. Helt klart ökar den mentala uthålligheten med LCHF. Minnesmästarens bedrifter och egna erfarenheter visar ju på det.
För egen del tycker jag att både min koncentrationsförmåga och lugn har ökat efter kostombytet.
Jag antar att vegetarianer är mer medvetna om hälsa i största allmänhet och att de inte knaprar så mycket godis, läsk och skräpmat som får sockret att gå bärsärk i kropp och knopp.
@ Lars M:
Vi är ju några här som har ett ganska bred syn på kosten och dess inverkan, som t ex blodsockersvängningar och i dess förlängning hur familjeliv påverkas men oxå aspekter på hur totalt fel kost kommer att påverka vår ekonomi.
Alla har kanske inte lagt märke till att det just nu sker en rejäl förändring i det svenska samhället – en omställning som kan liknas vid gröna vågen men som nu utförs av helt andra människor än på 1970-talet. Ska det lyckas måste det ske med ett helhetstänk och då kanske det är aktuellt att diskutera energifrågor oxå?
För min egen del så finns det skribenter vars inlägg jag aldrig läser men jag har intellektuell kapacitet att hoppa över dessa efter en snabb titt och det skulle ju aldrig falla mig in att gnälla över det som inte intressar mig,,,
Men det är en observation som jag gjort under senare år, att vi börjar kunna detta med kosten rätt så bra. Vi är snart inne på atomnivå, frågor hurvida man skall äta en potatis eller två teskedar honung är ju synnerligen marginella för de allra flesta då det är såpass små mängder att det knappast har någon betydelse – eller hur?
Och tittar vi på andra LCHF-siter så är trenden genomgående att focus börjar flytta ut från själva kostfrågan till att handla mer och mer om det som är runt om,,,
@ Sven Aronsson:
Helt klart. Dock finns det nog en hel del mycket tveksamt inom alternativmedicinen som borde bort. Att rasa mot eller lagstifta bort allt är däremot mer än lovligt korkat.
Frågan är om journalisten bara är ett okunnigt och berömmelseknarkande verktyg i någon annans händer såsom Kostdemokrati.se antyder?
Djävulen består av socker och Mammon består av pengar. Två onda demoner som ständigt försöker vinna mark och korrumpera min kropp och själ. Jag har de senaste åren fått uppleva hur det är att gå från ett exemplariskt bronsåldersliv till en modern familjekonstellation, ensam pappa med fyra barn. I den nya strukturen vänds maktförhållandet i familjen och plötsligt är det de yngsta familjemedlemmarna som får makten. Eftersom de inte får skadas psykiskt av att den eviga kärnfamiljen är en fiktion, som var en lögn.
Barnen har vuxit upp med LCHF och är mer kunniga än de flesta här på tråden. Men det förhindrar inte att de hängivet böjer sig för sitt sockerknarkarbehov. De kan äta obegränsat med sött om de får möjlighet.
När vi började vår nya familjekonstellation. Så accepterade inte min yngsta dotter den mat jag representerade. Jag tvingades böja mig för henne för att kunna uppnå harmoni i vår lilla grupp. När jag försökte få dem att äta renodlad LCHF. Så skapade denna lilla söta flicka en omöjlig disharmoni i gruppen.
Jag fick böja mig för henne och omedelbart finner vi ro och styrka i varandra igen. Vi tillför lite kolhydrater i form av äggnudlar, efterätter, bullfester osv. Plötsligt inser jag att det är våra belöningsreflexer som styr våra fall i sockerträsket. Är jag nu duktig en dag och tackar nej till kolhydrater, högt och tydligt inför alla. Så innebär det att jag 24 timmar senare måste ha en belöning och av någon anledning kan inte min hjärna se belöning som något annat än socker. Var kom det ifrån???
Jag tror att om man äter 20 g kolhydrater så skapar kroppen ett behov av att dubbla det och om man ökar så ökar bara begäret. För mig är det uppenbart att kolhydrater är ett knark som bara vill ha mer. Därför är kolhydrater likvärdigt med knark och ska också ses som helvetet på jorden och skulle det visa sig att 20g kolhydrater skulle vara essentiella så skulle vi nog få reda på det ganska snabbt vilka konsekvenser det medför.
Nu har vi hamnat i en situation där mina barn är superduktiga och ska ha belöningar jämt och jag vet inte längre om det är mina eller barnens kravings som styr oss. Jag vet bara att återgången och kolhydratrestriktionen är dubbelt så lång som nöjesresan hit och jag måste genomföra det hela tiden återigen, eftersom vi redan börjar visa tecken på metabola störningar.
Det som skrämmer mig är nojan att det är en tumör i mig som säger att jag ska köpa och äta sockrade produkter
150@ Lars Henrik (fd Lars):
Alla pratar om bättre minne & uthållighet då att påstå att man blivit smartare är samma sak som om man varit lätt korkad innan kostbytet,,,,
Men detta har vi avhandlat för många år sedan på ett numera nedlagt LCHF-forum och i Rössnersk anda enade vi oss i en enhällig koncensus att man i snitt kunde öka sina betyg med ungefär 20% genom att börja äta LCHF. Dessutom skulle lärarna slippa den dåliga arbetsmiljön som läsk & pizza skapar,,,
@ 153 Georg W:
Ungarna använder ju maten för att styra och ställa – det blir ett maktmedel. Och inte bara för ungar utan oxå för dysfunktionella föräldrar som i sin obstinata kverulans fyller ungarna med skräpmat för att hämnas på sitt ex – jag har sett flera sådana exempel.
@ Lars M: #148
Jag håller faktiskt inte med om att detta skulle vara en märklig tråd. I mina ögon är den istället nästa förutsägbar när den nu ”ringlar” på för att den just ringlar sig kring själva kärnfrågan i den gräsrotsrörelse som vi de facto utgör:
”Hur kolhydratrsrestriktiv ska LCHF vara?”
En alldeles förnämlig tråd i mina ögon!
Jag tycker att mängder av synpunkter här belyser denna fråga från olika intressanta håll och som ventilerar inte minst känsliga frågeställningar i detta sammanhang. De ”anekdotiska” mustiga berättelser som Tomas ständigt förser oss med ger oss också ”kött på benen”.
Även detta med tarmbakterier som Olle är så fascinerad av tycker jag är intressant och han verkar ha grävt djupt i detta ämne vilket neoLite i en ärlig vetgirighet noterat. Detta med tarmbakterierna verkar vara en fråga som engagerar inte minst för att våra irriterade matsmältningssystem (IBS) är så intimt förknippade med den kolhydratsstinna jordbrukskosten och alla de sjukdomar som detta jordbruk förde med sig. Igen slår det mig hur otroligt komplex vår metabolism, och absolut med vår tarmflora som en integrerad del, är. Med Annika vill jag gärna instämma i att vi måste passa oss för att förenkla denna komplexitet alltför mycket.
Att de traditionella inuiterna, som åt sina fiskar och sitt kött i rått tillstånd, inte var drabbade av IBS är uppenbart vid läsningen av ”Kabloona”. Nå ingen kunde sitta och häcka och läsa veckotidningar under sina toalettbesök utanför en igloo i en rykande snöstorm så det hela kanske var självreglerande. Jag anser som sagt att man ska undvika att vara alltför ”kaxigt kategorisk” och när inuiterna hackade en bit frusen fisk till frukost från högen i en iglovrå och sedan möjligen tinade den något över oljelampan i igloon så följde även maginnehållet på fisken med och här fanns kanske några kolhydrater och sedan var de ju som sagt väldigt sugna på marmelad men detta var jag förstås själv tidigare även om jag redan utan all marmelad säkert låg på övre gränsen på SLVs kolhydratsskala så detta sug efter marmelad kan knappast ha varit betingad av ett metabolt bristtillstånd. Även om jag aldrig äter några kakor idag så brukar jag säga, speciellt vid fredagsfikor, och det brukar lugna folk lite grand, att det knappast finns någon som slår mig i kakätning i ett livstidsperspektiv.
Jag börjar nu också mer och mer förstå min egen fru som är av genuint samiskt ursprung, dessutom med genetiska markörer som talar om släktskap med just dessa inuiter vilket hon ingående har studerat. Hon blev av med de mesta av sina trettioåriga tarmproblem på TRE (!) dagar när vi gick över till vår nuvarande kött och fiskdiet. Ett övertygande experiment som fortfarande pågår.
Det finns en mycket enkel metod att avgöra vad vi är avsedda för att äta – ät sådant som kan tillagas utan spis, eld eller andra tekniska hjälpmedel.
Då kommer det att visa sig att vi kan tillgodogöra oss rå fisk och kött men inte potatis och en hel del annat i vår Guds hage (bäst att ta med lite religion oxå så alla får sitt så att vi inte bara ägnar oss åt djävulen),,,
Har nyss kastat vatten igen – imponerande mängder vatten efter ett par dagars ”normalkost” – sånt som Svensson slänger i sig varje dag. Detta kommer att bli en vecka då kvällsvikten kommer att vara lägre än vikten på morgonen – sånt är trevligt och händer inte så ofta men i detta fall är ju orsaken känd,,,,
Anekdotiska ”mustigheter” finns det gott om här jag bor – inga stora industrier fanns i min socken och jordbruksmarken är rätt så medioker så här samlades alla tänkbara kufar som inte hade råd med bättre gårdar eller stog ut i de stora pappersbruken eller som drängar på de herresäten om vilka Selma Lagerlöf så nogrannt beskrev i sina romaner. De hade det bra på den tiden, en gång hade man anordnat en större bjudning och höll till i ett uthus vars gavel bytts ut mot fönsterrutor. När sällskapet hade ätit färdigt och var lagomt berusade gick ägaren ut och tände på skogen utanför som underhåll – ett utmärkt alternativ till TV och fyrverkerier!
Att man dessutom hade hängt upp matborden i långa vajrar från taket tyckte några var spännande och lät sig stärkta undersöka vad som gömde sig under duken – mycket riktigt saknades bordsben men de lär enligt vår kände historiker Sven Stolpe ha upptäckt andra sorters ben under borden och många av sällskapet påstås ha kommit fram från borden först sent dagen efteråt,,,
(Sven Stolpe var ju en ultrareaktionär högerman som vid första anblicken verkade kunna självantända men var i sitt rätta jag en otrolig och rolig berättare när han var på det humöret)
Själv var jag redaktör för en liten bok som med titeln ”Bland folk och fä i Frykerud” som innehåller ett 20-tal historier varav endast en mindre del skulle anses sanna av folk i allmännhet – men det är de och där kan man läsa om bl a den indelte soldaten som fick så kraftig tinnitus under en skjutövning och försökte ta livet av sig två gånger efter varandra men misslyckades. På den tiden var ju sådana tilltag straffbara och han brändes således på bål för sina synder,,,,
Dags att gå upp – normalt börjar jag jobba vid 10 eller 11-tiden men tydligen blev det senare idag – kan möjligen bero på aktiviteterna i samband med att pizzan och de 4 potäterna intogs,,,
för uppdatering:
https://www.svenskalivsmedel.se/Artiklar/Artiklar/tabid/1244/ItemId/997/View/Details/AMID/2895/Default.aspx
F ö jag är rätt exalterad över klasssamhällets uppkomst och beroende av spannmåls-kolhydratrevolutionen Krigarna adeln > kapitalisterna och spannmål för ge den tjänande underklassen att arbeta och reproducera sig – mer krävdes inte.
synpunkt ?
@ olle holmqvist:
Jag har en bok med titeln ”Det mätbara samhället” och där finns kalkyler gjorda hur mycket mat som skulle kunna erhållas från nyfödda som var överflödiga. Gjord i england under 1700-talet,,,,
@ Thomas Jansson:
Min skilsmässa var en ren LCHF-skilsmässa. Men inte matmässigt, det var hon som lärde mig att äta fett igen. Hon, den där, ansåg att jag bara satt framför datorn istället för att göra nyttiga saker. Det var på den tiden när jag deltog i ett 10-tal debatter dagligen, på bloggar och tidningar runt om i landet. Det är enda gången jag känt att jag gjort något riktigt nyttigt för mänskligheten och för var dag som gick så såg jag att det kollektiva medvetandet växte, delvis genom mina ord. Med andra ord så blev jag anklagad för oduglighet samtidigt som jag genomförde det jag föddes för att genomföra. Livet är ironiskt komiskt, men mest komiskt är att jag lyckats lura i exet att hon förlorar i en domstol om hon ger barnen skitmat. Så hon gör så gott hon kan på de fem minuter som hon har till sitt förfogande.
Det mest tragiska är att mina stora flickor som levt strikt LCHF nu i många år och upplever de enorma fördelarna med kosten. De faller också, tillsammans med småsyskon och pappa.
Så när folk pratar om fanatiska kolhydrathatare bland LCHF-are, så är det mig de pratar om. Och jag skiter i hur mycket nyttiga kolhydrater det finns. Så länge den industriproducerade kolhydratmaten lockar oss in i fysisk misär så är alla kolhydrater förbjuden frukt. Tills motsatsen bevisats och jag struntar i hur mycket kolhydrater jag får i mig via kött, ägg och grönsaker. allt handlar om att hålla en så låg blodsockernivå som möjligt. Lyckas det så är man hemma.
Minsta kompromissande leder ofelbart in i missbruk, som förr eller senare måste hanteras. Det ligger i glukosens natur att väcka vår girighet och dubbelmoral. Nej, det finns nog inget gott att säga om kolhydrater, mer än att det förmodligen är gott 🙂
Nu ska jag jobba, hej och hå!
@olle o prof Göran m fl
här är en verkligt intressant sajt/blog om tarmfloran (och dess betydelse för immunförsvar och autoimmuna sjukdomar, typ MS etc), om man bara lyckas krångla sig förbi en rätt besvärlig bakterieterminologi…(är väl inget problem för Olle H antar jag?)
https://coolinginflammation.blogspot.se/
@ olle holmqvist:
Jag håller med dig i stort men ”klassfrågor” är och kommer att förbli en tabufråga i kostdebatten eftersom ”det inte är politiskt korrekt att påstå att det skulle kunna förekomma några klasser i dagens samhälle” även om det är hur vetenskapligt bevisat som helst att det är de fattiga som drabbas hårdast av kolhydraterna, inte minst i den fetmaepidemi som grasserar i USA – ett faktum som är känt sedan lång tid tillbaka. Robert Lustig och Gary Taubes tar dock upp denna fråga i sina böcker. Men att det, som sagt, är en tabufråga i Sverige har visat sig varje gång jag nämnt detta faktum i kostdebatten – dvs. genom en nästan komplett tystnad.
Som ofta har påpekats på Annikas blog så måste vi därför undvika rena partipolitiska diskussioner även om de ändå då och då tenderar att dyka upp i samband vad som händer kring kostfrågan i samhället. LCHF-are finns från yttersta vänsterkant till yttersta högerkant och vi måste därför hålla oss till sakfrågan vilket de flesta inser efter ett tag när det flammat genom att någon inte kunnat ”hålla sig”.
Jag tror att du skulle uppskatta Jared Diamonds bok ”Collapse” som tar upp frågan om hur samhället delas upp i klasser i samband med jordbrukets införande och hur denna uppdelning organiskt bidrog till att samhällen kollapsade. Påskön är ett av hans exempel på detta och här gällde för hövdingarna för de olika grupperna på ön att överträffa varandra med allt större statyer och som förbluffar oss idag. Man får dock förenkla det hela för mycket och det gör knappast Diamond.
Att som utomstående, med en viss skepticism till det här med LCHF , läsa här gör en förstummad, road, men också ganska oroad
För man ser hur lätt det är att följa flocken.
Hur skevt allt kan bli om man ständigt matas med den inre kretsens ”sanning.”
För en utomstående är det bara att läsa ett axplock stolligheter; om hur veganer likställs med efterblivna, om teorier angående ”kopplingar mellan aggression och högt intag av kolhydrater . ” Blodiga biffstekar som receptet mot sjukdomar m.m.
Ja, milda makter…..
Det kusliga är att de flesta verkar så övertygade om att sekten har rätt – och det fördolda budskapet om att de som vågar ifrågasätta LCHF är involverade i en gigantisk konspiration mot de ”rättrogna.”
En viss sektkänsla infinner sig – känslan av ”rättrogna” som vägrar at ta till sig något som bryter mot den gemensamma ”Tron.”
.
@ Georg W:
Jag har ju haft arbetsfria inkomster under den större delen av de senaste 25 åren, ibland riktigt bra och ibland har jag kunnat dra in en skaplig månadslön på mindre än ett dygn och även om jag fakturerade flera hundra tusen i månaden var det ett evigt tjat om att jag inget gjorde,,,
Eftersom jag har ett kreativt jobb så kan jag tänka oavsett var jag befinner mig men att ligga kvar i sängen och arbeta med huvudet var inget som särskilt högt i kurs hos mina barns mamma. Enligt uppgift sitter hon numera med armarna i kors framför TV:n – ingen har sett henne le eller skratta på flera år.
Själv har jag inte sett ett enda pgm på TV förutom G W Perssons insatser, därutöver kan det bli någon DVD men varför krympa hjärnan med sådana aktiviteter när man kan vara i verkstan och skruva i terrängbilen och motorcykeln eller varför inte finjustera brännaren på pannan – jag har inrett mitt pannrum med en skaplig elektronikverkstad, en komplett mc-verkstad samt naturligtvis en skaplig ljudanläggning och naturligtvis en bra uppkoppling mot nätet,,,
Jag är oxå på väg till jobbet men fastnade på vägen – om jag pysslar i min egen takt i 6 timmar så gör jag ungefär lika mycket som en anställd utför på två hela dagar så jag har aldrig bråttom till jobbet,,,
@ Johan Larsson:
Ta evolutionen till din hjälp för att utröna vad som är rätt eller fel!
Själv har jag gått från levande död för 9 år sedan till att idag vara betydligt friskare som snart fyllda 60 än vad jag var som 25-åring.
Jag har ägnat tusentals timmar åt LCHF, läst hyllmetrar och har nu börjat läsa in de 2 första åren på läkarlinjen för att komma vidare och kunna kommunicera med de riktiga expertern – får man språket så kommer man långt,,,,
Så roa dig gärna – vi gör det oxå med att konstatera att vi upplever ett omvänt åldrande och bara blir friskare för varje år som går,,,
Och kolla vad du kan äta utan värme – en blodig biff går utmärkt men hur mycket av din mat kan du äta utan tillagning?
Du får läsa på lite så tar vi den debatten om något år eller så,,,
Tack för fin länk ! Jag håller med om allt utom tillskottandet (D, omega-3 osv) men det är en annan diskussion.
Min kaninbibel är Bergey ´s manual uppl 1974 som jag fick av min far på 30-årsdagen. Då knappt 1200 sidor, nu fyra! volymer. Varje liten berättelse om en bakterieart eller högre taxon är som en liten novell eller dikt. Högtidsstund !
https://ijs.sgmjournals.org/content/35/3/408.full.pdf
Bakterieterminologin kommer man åt via Wiki – verkar alltid pålitligt. Vem utom en fackman skulle skriva ?
Vad som är nytt de senaste 40 åren är en tendens att klumpa ihop likartade till ”clusters” som har egna namn. .
googlade och fann en del godsaker
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=baby+gut+flora
en slumpmässig kommentar f a visa vad som kan pågå:
We read Rose’s comments with much interest. As he mentioned, some English researchers reported that the predominant fecal organisms in infants were coliforms and Bacteroides but not bifidobacteria even if the infants were exclusively breast-fed. It is a mystery why the breast milk of English women does not stimulate growth of bifidobacteria in the intestine of their babies, but a possible explanation is, as Simhon et al1 have pointed out, that the chance of a baby’s acquiring bifidobacterial flora from the mother has diminished because of recent changes in obstetric techniques, which are continually becoming more aseptic
Jag är rätt så mallig över att få se så många dela mitt intresse för våra inombords vänner !
@ Thomas Jansson:
Jag tänker såhär – i motsats till dig är jag inte övertygad om det hälsosamma i att frossa i smör, grädde, kött m.m. I Därför tänker jag också att – välkommen tillbaka om ett par år – när vi ser konsekvenserna av LCHF ätandet – ökningen av magcancer, stroke, hjärtinfarkt m.m.m
@ Jan & Johan Larsson:
Hej och välkommen till forumet!
Det är en vanlig uppfattning att lchf kommer med ett mycket köttätande men det är inte det centrala i den kosten. Man behöver inte äta varken mycket kött eller fisk. Det finns t o m vegetariska varianter på temat, dock underlättar det att inta en del mjölkprodukter.
LCHF handlar helt kort och lite förenklat om att byta ut energi i form av kolhydrater mot energi i form av olika fetter. Ekologisk, GMO-fri, näringsrik och gärna närproducerad mat är eftersträvansvärt för oss som äter på detta sätt.
Det är också viktigt att poängtera att de flesta av dom du hittar här har hamnat olika djupt in i det metabola syndromet och upptäckt att de fått sin hälsa åter av denna kost. Något som inte sjukvården med sina mediciner och råd lyckats med.
Kika runt och uppmärksamma den stora mängden forskning och litteratur som nämns på forumet.
@ olle holmqvist:
hittade bra bild över tarmfloran
https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/File:Intestinal_bacteria.jpg
@ Jan & Johan Larsson:
Det är förståss också helt individuellt hur mycket av energin man vill byta ut. Vissa av oss är tämligen liberala och tar bara bort kolisar med högt GI. andra tjänar på att byta ut mer.
Det egna välbefinnandet och den egna hälsan får avgöra.
@ Jan Larsson:
Jag är inte orolig alls för min hälsa – om jag under drygt 9 års tid upplever en allt bättre hälsa – är det då sannolikt att den helt plötsligt kommer att raseras?
Självklart kan vi oxå drabbas av stroke, cancer och mycket annat.
Men du kan inte hitta någon forskning som tyder på att mättat fett skulle vara skadligt – tvärtom – det är nyttigt därför att vi är avsedda för att äta det!
Och vi vräker inte i oss smör, grädde eller kött.
Endera driver du med oss eller så är du extremt okunnig – läs tidningar, bloggar, böcker,,,
Börja lämpligtvis med Ralf Sunbergs ”Forskningsfusket” – när du har läst ut den eller annan likvärdig litteratur så kan vi fortsätta diskussionen – inte förr, det är bara bortkastad tid för oss båda!
@ Jan & Johan Larsson:
Om man inte har högt blodsocker eller är diabetiker så kan man uppnå många av fördelarna med LCHF genom att endast halvera kolhydraterna och öka på med lite mer fett. Det gäller då att först och främst få bort kolhydrater med högt GI. Man behöver då inte peta i sig en massa mellanmål eller gå hungrig jämt och ständigt.
Är man diabetiker eller på tok för rund om magen då gäller det att gå hårdare fram med kolhydraterna vilket många gör för att inte livet ska förkortas alltför mycket. Diabetes är en farlig sjukdom och man uppnår många fördelar av att inte behöva använda mer insulin än nödvändigt.
Testa dig fram med att halvera kolisarna och se hur du mår om tre veckor och glöm inte att skippa ölen som vid behov kan ersättas med torrt vin.
Pingo Skrev:
Måste ju vara bättre att ta bort alla kolhydrater ur maten och fortsätta med ölen om man nu ska halvera kolhydratintaget. Optimera nytta med nöje!
@ Thomas Jansson:
Nej, jag driver inte med någon. Försöker bara bidra med lite sund skepsis…..
Ditt påstående om min okunnighet bevisar bara min tes om sektfenomen
@ Lars M:
Ha ha den var kul. Alla strategier som gör att man får ner kolhydraterna till minst hälften är ett stort steg i rätt riktning och gör att man kan få behålla en god hälsa och vikt.
@ Johan Larsson:
Idag finns det ju knappt en vettig människa som hävdar att mättat fett skulle vara farligt så endera är man inte påläst eller så behagar man driva med folk.
Kan du förklara för mig varför vi ska övertyga någon som verkar ha sovit de senaste 3 – 4 åren. Varenda tidning har varit fulla med rapporter om att det mättade fettet INTE är farligt, det finns massor med positiva forskningsrapporter om att mättat fett inte är farligt.
Sånt här snack om sekt trodde jag var överspeglat – i stort sett alla på den bloggen är mycket pålästa – allt efter sin förmåga och intresse – det finns allt från nytillkommna nyfikna till spränglärda akademiker som har ett helt yrkesliv inom medicin bakom sig.
En rimlig insats från en nytillkommen kan ju lämpligen vara att läsa på lite innan man uttalar sig – att ställa frågor är helt ok men att komma dragande med ren smörja som sekt och ”sunt” förnuft är inte bara förvånande utan oxå på gränsen till oförskämt,,,
Så – på med skorna nu och bege sig till ett bibliotek och skaffa lite läsning så kan vi fortsätta senare – det är väl det minsta man kan begära – att man sätter sig in i området innan man tar till storsläggan,,,
@ Lars M:
Nej – alkohol i form av öl är det sämsta man kan stoppa i sig,,,
Läs gärna Ola Lauritzons bok ”Alkohol” – där står det mesta som en drinkare behöver veta,,,
@ 167 Jan Larsson:
Många av oss har ätit LCHF i 10 år eller mer. Varför har dessa sjukdomar inte börjat öka hos oss ännu?
A@ Annika Dahlqvist:
Man kan ha en eller flera dåliga ”förutsättningar” för en viss sjukdom utan att utveckla den.
T ex de flesta rökare får inte lungcancer.
@ Thomas Jansson:
Intressant bok om alkohol.
Står det något om farorna med att helt upphöra med ett måttligt drickande och om alkohol eventuellt kan reagera och skada de fettlösliga vitaminerna i kroppen?
Angående nykomlingar så håller jag med om att man rimligen bör ha något seriöst att komma med om man nu vill ge sig in i ”lejonens kula” för kritisera LCHF. Om man däremot är ärligt intresserad av hälsoförbättringar och vill lära sig någonting så har vi alla varit nybörjare och då finns knappast några ”dumma” frågor.
@ Professor Göran:
Nu är det några år sedan jag läste den – allt är inte aktuellt. Träffade Ola i Stockholm förra året, en trevlig kille som är fantastiskt duktig skribent. Boken är slutsåld sedan länge och numera en raritet (sedär – ytterliggare en bok som borde göras om till e-bok,,,,)
Jag är med i nästan 200 grupper på FB – man blir medlem och passar det inte så är man inaktiv, ställer frågor eller går ur. Det skulle ju aldrig falla mig in att gå in på en religiös sida och börja tjafsa om guds existens eller beskylla någon för sekt – rent d-a dravel att komma med sån smörja,,,
Ja – jag är kanske för uppriktig men den som tror att mättat fett är farligt idag är endera okunnig eller korkad,,,,
Den här tråden skulle man kunna virka en riktigt skön halsduk av – en så’n där med knutigt garn. Har försökt sätta mig in i alla svängar och bukter på ett par timmar, men misslyckats. Är mitt uppe i vårbestyren och huset fullt med gäster inför påskhelgen, därför har jag kommit lite efter.
Tarmfloran anpassar sig till den mat vi äter. Mat enligt tallriksmodellen ger stor mängd bakterier, som gillar kolhydrater, ger stor mängd avföring och mycket gaser, somliga blir sjuka av den. Ju striktare LCHF desto mindre mat för bakterierna och desto mindre avföringsmängd. Om någon skulle få för sig att leva på uteslutande fett några dagar skulle nog magen gå i baklås. De grönsaker, som normalt ingår, även i strikt LCHF ger tillräckligt med kolhydrater för att alla sorters bakterier ska överleva, tror jag. Dessutom finns lite kolhydrater i både kött och fisk, eller hur?
En amerikansk undersökning relaterades i dagens franska nyhetsmorgon. Där hade man fått fram att man blev snällare när man ätit kolhydrater än om man svalt, tror jag. Därför drog man slutsatsen att hjärnan behövde kolhydrater. Min lilla fundering var: Har man ett manifesterat kolhydratberoende blir man naturligtvis elak när suget kommer och ingen tillfredsställelse är i sikte med resultatet misshandlade barn och uppspöad fru i vissa allvarliga fall. Man kan jämföra med alkoholberoende eller snunabstinens.
Sockersug är en förbannelse och underhåller man det med sötsaker, Stevia eller annan kemi, försvinner det aldrig.
Slutsats: För ett lugnt humör och bra familjerelationer äter man så lite kolhydrater det bara går och festar på feta bitar av ostar med smör på, mycket olivolja över sallader och grönsaker – rårivna morötter suger upp rejäla mängder t. ex. Nötter som starter, lite fisk, kött eller andra proteinrika matvaror, men håll nere mängden, annars far blodsockret upp av proteinet.
Du, som klagade över att hungern kom snabbt efter en grönsaksmåltid – Jag hade samma erfarenheter tills jag förstod att det var fettet, som fattades. Förlåt att jag inte orkade leta reda på Ditt inlägg och ditt namn, vi är snart uppe i 200 blankt. En salladstallrik på en vägkrog funkar inte för mig t ex. Den där futtiga vinägrettförpackningen som följer med är alldeles för mager.
Väntar på Tombolas mätningar, tycker det är mycket intressant. Gillar också Dina drapor. Värmlänningar juger aldrig, men de skarvar lite, har jag hört från välunderrättat håll. Jag är impad över Din kunskapsbredd.
@ Erling:
Tycker väl att den här tråden följer praxis här – de flesta skjuter från höften och efter 5 inlägg är tråden självgående. Efter 25 inlägg är det ingen som vet vad tråden ursprungligen handlade och då har den ofta spänt över många delområden varav de flesta inte har någon direkt anknytning till just LCHF.
Själv brukar jag dock ha en fusklapp vid sidan av datorn där jag har lite hälsorelaterade termer uppskrivna, hälsa, kost, mättat fett och infark börjar den listan med och jag brukar flika in minst 3 ord för att legitimera inlägget oavsett vad det egentligen handlar om!
————
”Väntar på Tombolas mätningar, tycker det är mycket intressant. Gillar också Dina drapor. Värmlänningar juger aldrig, men de skarvar lite, har jag hört från välunderrättat håll.”
Drapor tillhör ju fablernas värld och jag tummar aldrig på vare sig verkligeten eller sanningen!
@ Thomas Jansson:
Jag visste naturligtvis att det här var som sticka in en pinne i ett getingbo. Men att bli kallad opåläst, att man snackar smörja, att man är oförskämd – bara för att man ifrågasätter LCHF-läran ?
Det verkar inte så högt i tak här, om man säger så.
Meningen var inte på något sätt att driva med LCHF anhängare.
Meningen var att säga min mening. Just från en annan synvinkel. Nämligen från hur en utomstående ser det. Från en som inte redan är ”frälst.” och övertygad.
I vanliga fall kan det vara nyttigt att ta del av sådant. Det kallas att vidga sina vyer.
Men jag inser ju att det naturligtvis är lönlöst. Det går liksom inte att ifrågasätta den här ”läran.”
Eftersom de som ifrågasätter kallas oförskämda och okunniga, så fort de öppnar truten. Om inte det är sekt-tänkande, så vet jag inte vad det är….
Tack för mig. Jag lovar att släppa detta. Jag lämnar dig och alla LCHF – anhängare ifred.
Förhoppningsvis kommer nästa inlägg från en som är ”påläst” – från en som håller med i allt vad du/ ni säger, och då per automatik har ”rätt” åsikt
Thomas Jansson Skrev:
Nu var det i och för sig ett försök att vara rolig, men eftersom jag är övertygad om att kolhydrater i alla dess former är skadliga för oss med metabolt syndrom, så gör jag ingen skillnad på snabba och långsamma kolhydrater som GI-förespråkarna gör.
Öl höjer blodsockret dramatiskt initialt, framför allt om det intas utan mat, men det sjunker också ganska snabbt, om man inte sitter och hinkar litervis hela kvällen. Jämfört med låg-GI intag som höjer blodsockret långsammare, men som också håller blodsockernivån på en högre nivå under längre tid, så vet nog få hur det egentligen påverkar kroppen långsiktigt.
För mig är en kolhydrat en kolhydrat, vare sig den förekommer i öl eller morötter och målet för oss som inte tål kolhydrater är att minimera dem.
@ Johan Larsson #184:
Bara som ett experiment; kan du inte gå in på någon vegansajt och argumentera för att de borde addera lite kött till fredagsmyset, så de får i sig sina essentiella B12-vitaminer. Kom sedan tillbaka hit och berätta vilken reaktion du fick.
@ Johan Larsson:
Du får ju faktiskt läsa på lite innan du börjar ifrågasätta – den nivån som du befinner dig på visar ju klart att du har en hel del att läsa på innan du har något vettigt att komma med,,,
Det kan du rimligtvis använda ditt ”sunda förnuft” till. På den här bloggen har vi umgåtts i över 9 år och under den tiden lärt oss massor, att bara komma in och ifrågasätta allt detta med ”sunt förnuft” är ju mycket tveksamt,,,
För övrigt så deltar jag gärna på olika veganska siter men där är jag med och lyssnar och lär och ställer någon fråga ibland – de är ofta mycket kunniga och trevliga.
Det är nämligen på det viset att man inte nödvändigtvis blir frisk av det som man äter utan kanske snarare vad man INTE äter. På det sättet har vi LCHF:are mycket gemensamt med exempelvis RAWFOOD – gänget,,,
Så läs på och kom tillbaka med rätt frågor så kommer det att gå utmärkt för din hälsoresa oxå!
Här är länken till DNs referat av familjestudien jag nämnde om i inlägg 182:
https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/hungriga-par-brakar-mer/
DNs referat var mindre utförligt än vad jag hörde i morse.
@ Lars M:
Jag anade att det var lite skoj bakom det hela – kvarstår dock att vi undviker bröd oavsett om det är i flytande eller fast form!
Uppskattningsvis har jag konsumerat 20 starköl under 9 år – sedan LCHF-starten smakar det inte längre och det är bara då jag blir bjuden som jag dricker öl – detsamma gäller starksprit.
Rött vin gäller men man börjar ju fundera på vad det innehåller?
Mycket troligt att GI-värdet inte har så stor betydelse – jag funderade på sådant förr men inte längre. Det har gjorts försök med att sänka GI-värdet för bröd men jag är tveksam,,,
När vi nu är inne på starka drycker så var det tydligen vanligt förr att gossarna tryckte i sig en trea grädde innan de drack upp kvartingen. De höll sig nyktra då de gick in i parken men påstås ha fyllnat till i sakta mak strax efter inträdet – jag har dock aldrig testat detta och komnmer inte att göra det heller,,,,
Thomas Jansson Skrev:
Tryggt att veta!
@ 179 olle holmqvist:
Jaha – och…?
Lars M Skrev:
Det är sant, och så fort hjärnan börjar ana ett blodsockerfall larmar den om näringsbrist och man blir sugen på en till. Dethär har professor Ingvar beskrivit i sina böcker Hjärnkoll på vikten, resp maten.
188@ Erling:
Det var en riktigt dålig artikel – fabricerad av sockerindustrin?
Det är ju inte lågt blodsocker som är problemet utan den dipp som uppstår efter ett högt sockerintag som är problemet.
Alla regulatorer har ju detta problem om inregleringen till ett nytt börvärde skall gå någotsånär fort – tänk på det nästa gång som farthållaren i bilen aktiveras genom ”RESET”.
Genom LCHF sker inregleringen av blodsockret sakta så inga över- eller underslängar uppstår vilket medför att både gummor & gubbar är trevliga att umgås med!
.
@ Annika Dahlqvist:
LCHF garanterar som bekant inte utebliven sjukdom eller död .På kompletterande sätt garanterar inte rökning lungcancer. Ca 85 % av rökare får inte lungcancer. Strikt LCHF kan väl ha mycket gott med sig även om det skulle vara – ännu – bättre med lite kolhydrat. obs lite. Rätt kontra fel tarmflora betyder då lite bättre chanser mot vissa specade sjukdomar, Argumenten om fett och mängd kolhydrat enl Etablissemanget, i kosten är en separat debatt. Jag tycker att de teoretiska argumenten för viss mängd, lite kolhydrat, till tarmbakterierna är starka. Våra tarmar & deras innebyggare sitter ju helt enkelt och väntar på kolhydrater.
Man kan leva t o m utan vissa delar som gastric bypass visar. Försöksdjur – germ-free- animals, har visat att de kan helt utan tarmflora. Sannolikt gäller det för oss också. ;Men det betyder ju att det
bör vara ännu bättre – med – rätt tarmflora.
@ olle holmqvist:
Pågår ju lite experiment med diabetiker som äter potatismjöl i syfte att sänka blodsocker – några tankar kring det?
@ olle holmqvist:
Det är nog resistent stärkelse som eventuellt kan vara intressant. Jag testade med en aning potatissallad några dagar och fastesockret sjönk från 5,3 till 4,9 så det kanske ligger något i detta. Båda värdena är ju bra för att vara typ 2:a så med eller utan spelar liksom ingen roll egentligen om man nu inte är en siffernörd.
Har man illaluktande fisar eller lös avföring så antyder det att man kanske kan ha nytta av just resistent stärkelse därför att tarmfloran verkar vara i olag.
@ Pingo:
Din variation ligger ju inom gränsen för mätfel och annat men det är fler än Olle som anser att en rimlig liten mängd kompisar är bra,,,,
@ Thomas Jansson:
Ja så exakta är inte dessa mätare och egentligen behöver man en lång mätserie där man kan beräknar medelvärde och standardavvikelse för att bli säker. Förändringen måste ju vara större än standardavvikelsen innan den börjar bli signifikant. Jag märkte dock att det småporrade lite extra i magen och fisarna slutade lukta illa och slutprodukten blev fastare 😉
@ Thomas Jansson:
Jag glömde nämna att jag också märkte av blodsockerfall några timmar efter frukost och det var lite jobbigt. Jag äter ju inga mediciner alls mot diabetes så lite fundersam blev jag.
@ Pingo:
Du kan ju ha fått en dipp i blodsockret pga kolhydraterna?