Mannen som slutade ljuga

Jag har nyligen läst ut boken Mannen som slutade ljuga, av Dan Josefsson.
Det är en mycket lättläst och spännande bok, som handlar om hur en grupp psykologer, med en karismatisk sådan i centrum, Margit Norell, kunde domptera Sture Bergwall själv, och alla andra berörda, även polis och rättsväsende, att tro att han hade seriemördat 39 människor. Han blev fälld för åtta av dem  (- och har nu blivit friad från dem alla)
Han har i själva verket inte mördat någon människa alls. Han var en vanlig blandmissbrukare som lurade och bedrog alla han kom i kontakt med, men han mördade inte.

Detta åstadkom de (psykologerna) genom att sprida vanföreställningen om att det finns ”gömda minnen”. Det är en vanföreställning som har behärskat flera (hur många?) psykologer i många år. De har troligen förstört många människors liv, när de har suggererat, oftast kvinnliga patienter till att bli övertygade om att de har blivit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen, oftast av sin far.

Jag rekommenderar alla att läsa boken.

Denna vanföreställning som kan spridas och få fäste bland många människor för tankarna till vanföreställningen om att naturligt mättat fett är farligt för människors hälsa. Den var på samma sätt initierad av en karismatisk person, Ancel Keys, som verkade från 50-talet och några decennier framåt, och manipulerade hela etablissemanget och påföljande hela världens befolkning, att tro på det mättade fettets farlighet.

Det är en Atlantångare som är svår att vända.

 

Comments

 1. 1
  Agneta säger

  Förträngda minnen är ingen vanföreställning. Jag hade inga minnen från min barndom utan fick under flera år i blindo leta fram varför jag varit tvungen att ’släcka ner’. Många med mig mår riktigt dåligt av den här pseudotvärsäkra diskussionen. Nyanser behövs.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Agneta:
  Det är möjligt att det finns enstaka exempel på förträngda minnen, men detta oskick med psykologer som med olika metoder hos sina klienter frammanar upplevelser av minnen om sexuella övergrepp i barndomen, det är skandal.
  Om man har varit med om sexuella övergrepp så minns man det, i de allra flesta fall, medvetet.

 3. 3
  Kenneth Thorberg säger

  @Agneta

  Det vore intressant att veta lite mer om din barndoms förträngda minnen. Minns du inget alls av den?
  Finns det någon rimlig förklaring på varför så är fallet ? Vad betyder ”släcka ner” ?

  Med ärligt uppsåt/ Kenneth

 4. 4

  Jag har tyvärr stor erfarenhet av vanföreställningar pga att modern till några av mina barn i perioder hade sådana problem. Däremellan var hon den mest fantastiska människa man kan tänka sig. Att psykologer i sin okunnighet har sått frön till vanföreställningar som de sedan exploaterat är djupt upprörande och har tyvärr lett till att en del stackare har fått sitta många år i fängelse.

  Dessa förträngda minnen är en av de största rättsskandaler i vår historia näst de gamla häxbålen på 1600-talet,. Hur kan rättsvårdande instanser ha kunnat ta planterade vanföreställningar som bevis i en rättsprocess?

 5. 5
  Thomas Jansson säger

  Så det var den boken om Bergvall – jag trodde först att det var en känd och numera avsutten professor inom bantarbranchen som gjort avbön och fått sin biografi publicerad?

  Etablissemanget förnekar sig aldrig men gör så klart inga fel – detta fall måste ju gå till världshistorien?

  Och hur korkad kan man vara som akademiker?

 6. 6

  @ Agneta:
  Du kan gärna diskutera vanföreställningar med mig eftersom jag har sådan bred erfarenhet och sensibilitet i ämnet. Endast skickliga överläkare i området kan det bättre än jag.

 7. 7

  Påminner om jämförelsen med mättat fett och ”de troende vetenskapsmännen” med Ancel Keys i spetsen, kanske drivet av bl. a Mazola och Procter & Gamble, omega-6 majsoljeproducenter.

  Ett halv-kontrollerat interventionsförsök 1956-1966. Delvis från ”The oiling of America”.

  “In 1957, Dr. Norman Jolliffe, Director of the Nutrition Bureau of the New York Health Department initiated the Anti-Coronary Club, in which a group of businessmen, ranging in age from 40 to 59 years, were placed on the Prudent Diet.
  Club members used corn oil and margarine instead of butter, cold breakfast cereals instead of eggs and chicken and fish instead of beef.
  Anti-Coronary Club members were to be compared with a “matched” group of the same age who ate eggs for breakfast and had meat three times a day.

  Jolliffe, an overweight diabetic confined to a wheel chair, was confident that the Prudent Diet would save lives, including his own.

  Those on the Prudent Diet of corn oil, margarine, fish, chicken and cold cereal had an average serum cholesterol of 220, compared to 250 in the meat-and-potatoes control group.

  However, the study authors were obliged to note that there were eight deaths from heart disease among Dr. Jolliffe’s Prudent Diet group, and none among those who ate meat three times a day. ”

  Ovanstående blev tydligen knappt publicerat.

  Man glömde nämna att Dr Norman Joliffe avled 60 år gammal 1961, förmodligen inkluderad i de åtta dödsfallen.
  Det är ej klart om studien varade 5 år och publicerades först 4 år efter hans död av hänsyn.
  I vilket fall som helst noterades dödsfallet med en tidningsnotis här 1961:
  https://news.google.com/newspapers?nid=1350&dat=19610802&id=zExQAAAAIBAJ&sjid=TQ4EAAAAIBAJ&pg=3211,1583748

  Men man tystade ner det som gick fel och fortsatte istället att leva på ”tron” som Ancel Keys m.fl. präntat in. Ökad dödlighet glömdes och lågt kolesteol, det enda man kunde visa upp, prisades istället, eftersom detta orsakade kärlsjukdomar….
  Enda förklaringen till att det fortgick och blåses under tom idag kan inte vara annat än pengar, mycket pengar, från allra första början.
  Dom smartare, eller skrupellösa, som Ancel Keys bör ha insett att olivoljan var den enda nyttiga växtoljan, vilket inte kunde ge några inkomster.
  Keys dog ca 100 år gammal i Italien och hans matvanor är okända, åtminstone för mig.

 8. 8
  Åke Sundström säger

  Det mönster du beskriver går dessvärre igen på många andra områden. Jämför t ex med Alva Myrdal och hennes roll som upphov till föreställningen om dagisfröknar som lämpligare vårdnadshavare än våra småttingars egna föräldrar. För att nu inte tala om dagens klimathysteri, där Norells roll på det globala planet spelas av Al Gore och här i Sverige av ett par till det yttre vänliga och fridsamma professorer, som dock iklädda politiska hattar medverkat till en indoktrinering lika förblindande som Norells psykoterapeutiska manipulationer. Din egen kamp för en sakligare syn på våra matvanor förmedlar en likartad berättelse.

  I grunden handlar det om en djup kris för vetenskapssamhället. Vi har en forskarkår som i ökad utsträckning antingen låter sig bestickas eller genom sin tystnad uppträder som de falska budskapens möjliggörare. Utan detta stöd, fegt och ryggradslöst, men ibland begripligt om man inser att hederliga forskare riskerar sin utkomst, hade de förflugna idéernas upphovsmän och kvinnor aldrig fått så stor publik och ett så stort genomslag.

  Det mest skrämmande är kanske, som du själv noterar, att de myter och lögner som en gång etablerats av partier, företag eller andra särintressen ofta tar så väldigt lång tid att rätta till. Alvas Lenin-influerade teser lever än och skojaren Al Gore har förärats ett Nobelpris. Och varken Norell eller berörda åklagare kommer någonsin att ställas till svars, det är en tämligen säker prognos. Shakespeare ler nog igenkännande i sin himmel och konstaterar att någonting fortfarande är riktigt ruttet, inte bara i Hamlets Danmark.

 9. 9
  Rickard säger

  Det kanske finns förträngda minnen men det blir alltid spekulativt…det är ju svårt att veta vad man inte minns eftersom man inte minns det. Ingen minns allt, och även det man minns kan vara fel eftersom minnet inte fungerar felfritt. Om inte ens det vi minns är säkra bevis, hur kan då det vi INTE minns bevisa något…?

 10. 10

  Man bör inte glömma att Quick slutade berätta när medicineringen upphörde. Terapin urskuldade att
  Quick inte visste något om detaljerna om morden.

 11. 11

  @ Åke Sundström:
  På pricken! Vi ser bl.a Alvas influenser på en skola i fritt fall. Tom den gamle Gunnar Myrdal ångrade sig mot slutet och undrade vad de ställt till med inom universiteten.

 12. 12
  Anna Lähnn säger

  Jag är rädd att de exempel som tas upp bland kommentarerna kan såra människor. Visst finns det exempel på människor som hamnat i fängelse pga falska anklagelser, men det finns också människor som blivit utsätta för kränkningar och övergrepp, där den/de skyldiga gått fria. Och visst finns det exempel på barn som har goda föräldrar och skulle ha mått bättre av att få vara hos dem, men det finns också barn som har föräldrar som inte har förmågan att tillgodose sina barns behov (och det syns inte alltid utåt) och för dessa barn är förskola etc en välbehövlig oas.

  Och visst finns det korrumperade forskare, men också många som vill väl och fortfarande arbetar i god tro!

 13. 13

  Agneta Skrev:

  Förträngda minnen är ingen vanföreställning.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Repressed_memory

  Mot slutet finns en bit om det trassel som uppstår när detta fenomen åberopas inför domstol.

 14. 14

  @ Anna Lähnn:
  Vi menar nog på att de som är så ”infantila” att de enbart jobbar för consensus utan att inse följderna av sin egen forskning är en del av ett stort problem. Många gånger är det förstås inte ”onda” människor, men att enbart följa strömmen kan vara fatalt. Det om något har väl historien lärt oss ??

  Sen är det också lite problematisk som du gör att leta enskilda offer och den vägen urskulda handlandet, agendan bland ex forskare. Man bör försöka hålla isär äpplen och päron när man diskuterar, dvs inte blanda macro och micro-perspektiv lite huller om buller, som gör det svår att få ordning och reda i tankegångarna.

 15. 15

  Pillerparadoxen av Robert Whitaker:
  https://www.karnevalforlag.se/

 16. 16

  @ Agneta:
  @ Annika Dahlqvist:
  Minnesförträngning är en omedveten försvarsmekanism som en person spontant tillgriper när den utsätts för en kroppslig eller själslig förolämpning. Det är speciellt vanligt hos barn som drabbas av sexuella övergrepp eller återkommande obegriplig aga.

  Att det är ett reellt fenomen framgår av att det hos vissa personer kan återkallas med hypnos. Men ett bättre ”bevis” är att terapi baserat på detta begrepp är vedertagen och effektiv sedan årtusenden. Nämligen av schamanerna, fast de har andra tolkningsuttryck. De talar om att själen lämnar kroppen och behandllingen går ut på att hämta tillbaka den.

  Tolkningen och terapin är densamma överallt. En schaman i Sibirien skulle omedelbart komma överens med en kollega i Brasiliens regnskogar. Det finns inget annat kvalificerat kulturellt fenomen som är så likartat i alla delar av världen. Det bör vara bevis nog.

  Det är alltså ingen ”vanföreställning” utan tvärtom en värdefull skyddsmekanism – fast med sviter som kan bli kvar hela livet om de inte åtgärdas. Litteraturen om detta är enorm, jag hänvisar i första hand till arbeten av Mircea Eliade, Michael Harner och Roger Walsh.

  Att vanföreställningar kan slå rot och få förhärjande effekter på samhällsplanering, folkhälsa och politik är ett annat fenomen, där Ancel Keys mycket riktigt är. ett skräckexempel. Det är grogrund för folktro och moderna sägner (se sista kapitlet i min bok), men jag kan inte se hur det kan ha med minnesförträngning att göra.

 17. 17
  Barbro säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Vilken faktabakgrund har du för detta tvärsäkra uttalande!!!
  Har du djupare kunskaper i psykologi?
  Nej, här gör du bort dig, Annika!

 18. 18

  Det karismatiska ursprunget är kvacksalvaren Sigmund Freud. Sigmund Freud hittade inte bara på sina teorier, han hittade till och med på sina forskningsobjekt. Det är egentligen märkligt att Freud fick sådant genomslag som han fick. Han hittade på en massa helt uppenbara tokigheter som t.ex. hans drömtydningsteori och att sexuella övergrepp mot små barn inte skulle vara skadligt för dem. Hans skola hade också problem med att en mycket stor del av hans lärjungar och patienter begick självmord. Men det är från honom man tagit påhittet om förträngda minnen (egentligen bortträngda minnen men det översattes fel från tyska).

  Detta var alltså teorin att man kunde glömma bort saker och sedan vid hypnos/terapi (d.v.s. suggerering) kunde komma ihåg dem igen. Första delen, att man kan glömma bort saker, är inte ifrågasatt, men att man skulle kunna få tillbaka minnena igen finns det inga bevis för (trots det har tusentals personer i Sverige fällts i domstol med enbart bortglömda minnen som bevis). I Freuds idé ingick att man skulle glömma bort saker som var väldigt traumatiska, alltså sådant som den seriösa beteendevetenskapen hävdar att man minns bäst och längst, vilket är naturligt eftersom man ska kunna undvika farliga situationer, fast Freud menade att människan var programmerad att söka upp och återskapa de farliga situationer som var bortglömda. Dessa bortträngda hemska upplevelser lagrades i det undermedvetna tills dess att det medvetna var redo att handskas med det och det blev man under hypnosen/terapin och det var därför minnena återkom under behandlingen.
  Totalt hokus pokus. Men den enda skadan är inte att folk har blivit oskyldigt anklagade för att ha utfört hemskheterna, terapin har ju också riktat sig mot sköra personer som redan mår dåligt och genom att suggerera dem att tro att de utsatts för hemskheter, ofta av en älskad anhörig, så får man dem att må ännu sämre. Många självmord beror på de här kvacksalvarna.

 19. 19

  Gäst Skrev:

  Pillerparadoxen av Robert Whitaker:
  https://www.karnevalforlag.se/

  ”Robert Whitaker
  Pillerparadoxen
  Varför lider fler och fler av psykiska problem när medicinerna bara blir bättre och bättre?”…

  https://www.karnevalforlag.se/bocker/pillerparadoxen

  …”I över femtio års tid har psykiatrin och läkemedelsindustrin hävdat att medicinerna mot våra vanligaste psykiska åkommor bara har blivit bättre och bättre.

  Om detta vore sant, kunde man vänta sig att antalet drabbade skulle ha minskat. Men så har inte skett. Antalet personer med psykiska problem har istället ökat explosionsartat – i takt med att medicineringen har ökat.

  Det är alltså någonting som inte stämmer med den psykiatriska framgångssagan.”…

 20. 20

  I det aktuella fallet tycker jag det värsta är att där ute går ett antal mördare fria. Vår rättsapparat manipulerades och vilsefördes, så att de skyldiga gick fria!

  Våra vetenskapare, läkare och de som är satta att ha tolkningsföreträde inom sjuk – och friskvård manipuleras också till att bortse från fakta till förmån för andra fakta. Därför säljer man mediciner i st för att bota grundorsakerna till metabola sjukdomar.

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 Piltson:
  Om detta fenomen med bortträngda minnen kan användas för att göra en människa bättre fungerande är det OK, men som bevis i en brottsmålsprocess är det alldeles för osäkert för att leda till dom. Vi vet att suggestion är en vanlig mekanism för människor, och det kan mycket väl hända inom en psykoterapi, från terapeut till klient.

 22. 22
  Professor Göran säger

  @ Gäst:

  Psykiatri verkar vara rena rama gissningsleken; speciellt när man börjar tala i termer om ”kemisk obalans som bör balanseras” – då börjar vi närma oss detta med ”kvacksalveri”.

  Jag har precis börjat läsa den här boken du länkar till av Whitaker i den amerikanska utgåvan ”Anatomy of an Epidemic”; jag visste faktiskt inte att den var översatt till svenska. Efter 60 sidor tycker jag att den är fantastiskt bra och verkar bara bli bättre och bättre.

 23. 23
  Rickard säger

  MJ Skrev:

  Det karismatiska ursprunget är kvacksalvaren Sigmund Freud. Sigmund Freud hittade inte bara på sina teorier, han hittade till och med på sina forskningsobjekt. Det är egentligen märkligt att Freud fick sådant genomslag som han fick. Han hittade på en massa helt uppenbara tokigheter som t.ex. hans drömtydningsteori och att sexuella övergrepp mot små barn inte skulle vara skadligt för dem. Hans skola hade också problem med att en mycket stor del av hans lärjungar och patienter begick självmord. Men det är från honom man tagit påhittet om förträngda minnen (egentligen bortträngda minnen men det översattes fel från tyska).

  Sigmund Freud kallas också ”Sickman Fraud”, dvs en sjuk och falsk människa. Hans perversa teorier har förstört många människors liv. En enorm skandal att han togs på allvar!

 24. 24
  Bokmal säger

  P i l l e r p a r a d o x e n
  Besök av författaren Robert Whitaker

  Tack för kommentar nummer 19 om Robert Whitakers bok – Pillerparadoxen.
  Jag har läst den både på engelska och danska och är glad att den äntligen kommer på svenska.
  I morse fick jag nyhetsbrev från förlaget och enligt det kommer Robert Whitaker att besöka Stockholm och bl.a. hålla föredrag.

  BLIR VI VERKLIGEN HJÄLPTA AV PSYKIATRISKA MEDICINER?

  Måndag 29 april kl. 18.00 (rättning: 28 april)
  ABF-huset, Stockholm
  Föreläsning av Robert Whitaker
  Moderator: Anders Björnsson
  Arrangörer: Karneval förlag, ABF och Familjevårdsstiftelsen
  Språk: Engelska
  Entré: 60 kr

  I denna föreläsning går vetenskapsjournalisten Robert Whitaker igenom vad den medicinska forskningen faktiskt säger om vilka effekter som psykiatrisk medicinering har, på kort och lång sikt. Till skillnad från de flesta andra har Whitaker tagit del av alla studier i ämnet, även sådana som inte stödjer det förhärskande synsättet. Hans slutsatser kommer att förvåna många.

  Dagen därpå kommer föreläsningen att handla om ADHD.

 25. 25

  @ Gäst:
  Tack för boktipset! Beställde den direkt.

 26. 26
  Bokmal säger

  P I L L E R P A R A D O X E N
  Ändrade datum för föreläsningar av författaren Robert Whitaker m.m.
  ————————————————————————————————————————————

  Strax efter att jag hade skickat kommentar nr 24 kom det ett reviderat nyhetsbrev från förlaget Kulturfront. Jag kopierar in delar av texten. Nu får vi hoppas att det är det här som gäller.

  ”….OBS! I det e-nyhetsbrev som skickades ut tidigare i morse så blev det oklart angående vilka dagar och datum som Robert Whitakers föreläser i Stockholm. Därför sänder jag här hela nyhetsbrevet – rättat – en gång till. Beklagar felet! Jag har också fått frågor om det går att förköpa biljetter till föreläsningarna. Det gör det tyvärr inte. /BE

  ROBERT WHITAKER BESÖKER STOCKHOLM DEN 28–29 APRIL

  Robert Whitaker besöker Stockholm måndag–tisdag 28–29 april då han, förutom att ge intervjuer till media, även håller två öppna föreläsningar på ABF-huset.
  För bokning av intervju med författaren, kontakta Karnevals förläggare Björn Eklund, tel. 0702-573534

  Robert Whitaker håller även en semioffentlig föreläsning på Ersta Sköndals högskola, Stigbergsgatan 30, Stockholm, på tisdag 29 april kl. 13.00. Anmäl intresse att delta till: annette.falk-jonsson@esh.se.

  BLIR VI VERKLIGEN HJÄLPTA AV PSYKIATRISKA MEDICINER?
  Måndag 28 april kl. 18.00
  ABF-huset, Stockholm
  Föreläsning av Robert Whitaker
  Moderator: Anders Björnsson
  Arrangörer: Karneval förlag, ABF och Familjevårdsstiftelsen
  Språk: Engelska
  Entré: 60 kr
  I denna föreläsning går vetenskapsjournalisten Robert Whitaker igenom vad den medicinska forskningen faktiskt säger om vilka effekter som psykiatrisk medicinering har, på kort och lång sikt. Till skillnad från de flesta andra har Whitaker tagit del av alla studier i ämnet, även sådana som inte stödjer det förhärskande synsättet. Hans slutsatser kommer att förvåna många.
  Evenemanget finns på facebook

  ÄR MEDICINERING MOT ADHD VERKLIGEN BRA FÖR VÅRA BARN?
  Tisdag 29 april kl. 18.00
  ABF-huset, Stockholm
  Föreläsning av Robert Whitaker
  Moderator: Anders Björnsson
  Arrangörer: Karneval förlag, ABF och Familjevårdsstiftelsen
  Språk: Engelska
  Entré: 60 kr
  I denna föreläsning går vetenskapsjournalisten Robert Whitaker igenom ADHD-diagnosens bakgrund och historik, men särskilt tar han upp vad forskningen faktiskt har kommit fram vad gäller medicineringens effekter. Till skillnad från många andra har Whitaker även tagit del av de studier som inte stödjer det förhärskande synsättet. Hans slutsatser kommer att förvåna många.
  Evenemanget finns på facebook

 27. 27
  Agneta säger

  Vad man än kallar det bortträngda eller förträngda minnen så är de en realitet. Jag orkar inte diskutera det här. Det har kostat mig hela min familj. Jag vet det jag vet för det var mig det hände. Jag hade inte överlevt att veta vad som hände eftersom jag var ett barn och inte kunde komma därifrån. Om inte mamma trodde mig vem skulle då göra det? Freud har orsakat så otroligt stor skada för redan traumatiserade människor.

 28. 28

  Agneta Skrev:

  Jag hade inte överlevt att veta vad som hände eftersom jag var ett barn och inte kunde komma därifrån.

  Agneta, du illustrerar precis vad jag försökte meddela i 16 ovan. Flera bekanta i omgivningen har liknande berättelser. Man tror det har att göra med de förråade soldaternas uppträdande när de kom tillbaka från kriget. Och så var det de ökända ryska och franska ockupationstrupperna.

  Följderna av sådana erfarenheter sitter kvar än idag. Hos några sitter de så djupt att offren inte vågar öppna sig för att återfå sina själar.

 29. 29

  Det här kanske är lite off topic men ändå inte: Jag undrar om någon lagt märke till att ex annonsblad av olika livsmedelskedjor(även Life, hälsokraft etc) innehåller recept som ofta är klockrena Lchf dock utan att använda beteckningen(lchf). Ex Lidl använder ingredienserna som följer till en lunch, middag. :

  4 st gösfiléer
  1 dl vatten
  1 dl salt
  !/2 blomkålshuvud
  2 st ägg
  100 gram smör
  1 ekologisk citron
  1 knippe kruspersilja
  1/2 dl riven pepparrot
  plus två brödskivor som bryter mönstret.

  Vi kanske ska lära oss äta Lchf utan att veta om det 🙂 ? ibland verkar det som om det
  är själva namnet som är skamligt, tabu ? Liksom andra företeelser i samhället har man
  lyckats skapa en beröringsskräck runt namnet. Ett mycket märkligt fenomen. Undrar om ni andra
  gjort samma iakttagelse på andra områden ?

 30. 30

  @ Agneta:
  Ett djur som glömmer bort vad som är farligt överlever inte.
  Hur kommer det sig att t.ex. inte ett enda barn eller vuxen som överlevde nazisternas förintelseläger har förträngt händelserna? Var det inte tillräckligt hemskt och farligt? Kunde de undvika det? Det finns alltså inte ett enda fall av barn som förträngt när man vet att de varit med om något hemskt.

  Däremot finns det gott om fall där man kunnat dokumentera att man kunnat lura i folk att de har varit med om saker som aldrig hänt. T.ex. den berömda råttfällestudien där man kunde få en majoritet av barnen att få falska minnen av att ha klämt fingrarna i en råttfälla. Det enda man gjorde var att två-tre gånger med några veckors mellanrum fråga dem om de någonsin hade klämt fingrarna i en råttfälla. För varje gång man frågade dem så kunde fler av barnen erinra sig att det skulle ha hänt.

 31. 31
  Stockholmare säger

  Boken Pillerparadoxen finns på Stockholms stadsbibliotek!
  https://biblioteket.stockholm.se/titel/451276

 32. 32

  @ Erling:
  Det är ingen mördare som går fri på grund av Quick-skandalen.
  Det är bara de två norska kvinnorna som har en okänd mördare och den personen fortsatte norrmännen att leta efter.
  När det sedan gäller resten så är det så här:
  Norska flickan: Inte mördad utan bortförd till Pakistan av sin pappas släkt.
  Paret i Norrland: Mördade av ”Kroppsbyggaren” som sedan begick självmord (DNA-bevisning finns men myndigheterna vägrar att testa det).
  Israelen: Mördades av ”glasögonmannen” vars glasögon fanns på mordplatsen och kunde knytas till Israelen på annat sätt. Han försvann efter förhör och har inte återfunnits, troligen åkte han till Mellanöstern.
  Killen i Piteå: Mördades inte, gick vilse och frös ihjäl under en gran.
  Johan: Mördades av Johanmannen men han friades av hovrätten efter enskilt åtal (lustigt nog kunde han inte fällas för mord utan att man hittat kroppen, men det kunde Quick) och försvann sedan.

 33. 33

  @ MJ:
  Jag har som flera förstått varit om mig och kring mig och under en tid kände jag en polsk tjej vars pappa suttit i Auswitch från upproret i Warszawa då han sattes i lägret fram till slutet på WWII.

  Pappan berättade att då han befriades så var han bara skinn och ben och hamnade på ett amerikanskt sjukhus där han fick äta upp sig och träffade dåtidens psykologer. De förklarade för honom att framöver kommer han att då och då få tankar om vad han upplevt som ofta återkommer. De sa att gör korta noteringar på papper om dessa tankar och spara dem så att du kanske kan se ett mönster i sammanhanget och förstå vad de egentligen handlar om. Han gjorde som de sa och berättade att han hade många skokartonger med noteringar på lösa lappar.

  Denna människa träffade snart efter kriget en polsk dam som han kunde få en fin relation till och det blev många barn. Många av dessa offer kunde faktiskt inte klara av relationer till det motsatta könet men det kunde han och då jag träffade honom så var han en gullig gammal man utan några som helst problem med sina ungdomsupplevelser under WWII.

  Metodiken var helt perfekt, efter att se ett mönster i hur tankarna mal så förstod han vad de verkligen handlade om och han blev helt psykiskt frisk trots att han varit med om det värsta en människa kan uppleva. Metodiken kan fortfarande rekommenderas för den som inte mår riktigt bra.

 34. 34

  @ MJ:

  Vad Agneta beskriver är ett känt psykologiskt fenomen. Det är en desperat men omedveten försvarsfunktion, MJs exempel är inte så allvarliga att de kvalificerar.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Repressed_memory

 35. 35

  Jag saxar lite om hur schamanerna tolkar den situation Agneta berättade om:

  “Soul Retrieval: How Shamans Heal Trauma

  It is believed that whenever we suffer an emotional or physical trauma a piece of our soul flees the body in order to survive the experience. The definition of soul that I am using is soul is our essence, life force, the part of our vitality that keeps us alive and thriving.

  The types of trauma that could cause soul loss in our culture would be any kind of abuse: sexual, physical, or emotional. Other causes could be an accident, being in a war, being a victim of a terrorist act, acting against our morals, being in a natural disaster (a fire, hurricane, earthquake, tornado, etc.), surgery, addictions, divorce, or death of a loved one. Any event that causes shock could cause soul loss. And what might cause soul loss in one person might not cause soul loss in another. Shamans believe that alarm clocks can cause soul loss. I think we all know what they mean.

  It is important to understand that soul loss is a good thing that happens to us. It is how we survive pain.“

  Saxat från Samdra Ingerman:
  https://www.sandraingerman.com/sandrasarticles/abstractonshamanism.html

  OBS denna sista mening! Själförlusten är en fördel, en försvarsaktion i ett utsatt läge. Men när hotet är borta bör själen helst återvinnas.

 36. 36
  Professor Göran säger

  @ natan:

  Jag har funderat mycket på det här med att inte ”våga” säga LCHF men ändå förespråka själva kosten.

  Det blev en ”skruvad” debatt för ett tag sedan kring varför kostdoktorn slopade själva beteckningen LCHF i sitt blogghuvud och att några kostrådgivare öppet gick ut och påstod skulle göra samma sak men ändå, vilket är ytterligt förvånande fortsatte använda samma beteckning officiellt. Får man inte psykiska besvär om håller på så?

  Jag har nog inte riktigt förstått detta men har det med någon slags förträngningsmekanism som nu diskuteras här att göra?

  Eftersom etablissemanget uppenbarligen är emot LCHF, av den enkla anledningen att det är en kost som är den rakt motsatta till, och därför ifrågasätter den högkolhydratskost som de har det officiella tolkningsföreträdet på, försvinner problemet (motsättningen) om man ”förtränger” själva beteckningen men ändå förespråkar samma kost som man gjort tidigare och därmed mår bättre psykiskt?? Fördelen med denna ”förträngning” är förstås att man undviker själva ”namnkonflikten” med den rådande ordningen inom sjukvårdsindustrin men löser detta motsättningen?

  Det här påminner lite om hur man kan berätta om hur många positiva LCHF-anektoder som helst utan att väcka ont blod bara man inte talar om att själva framgångarna beror på att kolhydraterna, som var orsaken till problemen, nu är borta och att man dessutom har ersatt dessa kalorier med naturligt mättat fett.

  Gallileo ”klarade sig” så länge han höll sig till sina mätdata och inte försökte förklara dem med hjälp av den kopernianska teorin om att solen var solsystemets medelpunkt vilket stred mot det kyrkliga etablissemangets dogm om att själva jorden var medelpunkten och kyrkan hade tolkningsföreträdet på den tiden.

 37. 37
  Thomas Jansson säger

  Mord, recept, psykoser och lite gamla krig spetsat med schamanernas läkekonst. Skulle man ta inläggen i en sån här helt vanlig tråd som underlag för en roman skulle det sannolikt bli en bestseller passande i stort sett alla tänkbara smakriktningar!

  Undrar bara vilken diagnos som Sture Bergvalls hjärnskrynklare skulle ge oss som samlad grupp?

 38. 38
  Professor Göran säger

  @ Thomas Jansson:

  Nu var du ”kul” igen 🙂

 39. 39

  @ Thomas Jansson:
  Ha ha den var bra. Vissa hjärnskrynklare förr hade aningen förstånd men det är helt borta numera.

 40. 40

  @ Professor Göran:
  Om jag nu förstår dig rätt så tror jag det finns flera skäl till att använda andra namn istället för LCHF. Till exempel:

  1) LCHF verkar ju ha blivit behäftat med en del negativa eller t o m fientliga åsikter och känslor hos somliga. Antagligen även bland människor som inte ens vet vad det handlar om. Att använda ett mindre ”belastat” namn kanske då är en lösning? Ett tillspetsat exempel kan ju vara företaget Blackwater som, efter att ha smutsat ner sig i Busch den yngres krig, bytte namn till Academi.

  2) Om man använder till exempel ordet ”Lågkolhydratkost”, som inte har dåligt rykte, kan man också fånga upp människor som kanske inte vill eller behöver reducera kolhydraterna så mycket. Man kan kanske hävda att det trots allt är bättre än normalkosten samtidigt som man kan omfatta fler anhängare. En smula realpolitik syftande till att nå så många som möjligt kanske man skulle kunna säga.

 41. 41

  @ Professor Göran:
  Intressant med kopplingen till Gallileo och att han höll sig till sina data och inte öppet kritiserade kyrkans världsbild.

 42. 42
  Thomas Jansson säger

  @ Professor Göran:
  Jag påbörjade lite psykiska studier en gång i tiden men tröttnade rätt så snart på navelskåderiet och de torra föreläsningarna i dammiga salar med dess obekväma sittplatser på vilka det i stort sett var omöjligt att falla i sömn mer än korta stunder. Då var man ju ung och studieortens intensiva nattliv krävde ju i alla fall några timmars vila för att ge full utdelning.

  Att jag överhuvudtaget klev in på denna bana kom sig av en händelse då jag mönstrade – det ingick ju ett besök hos en psykolog och det hela slutade med att han frågade mig vem av som egentligen var psykolog – han själv eller jag. Antagligen var han lite irriterad av alla frågor han fick av mig. Emmellertid svarade jag honom att det borde ju han veta bäst, för att göra historien kort så blev jag hastigt utkastad utan närmare förklaring och blev då enormt intresserad av just den mysticism som tycks vara förknippat med just psykologer och kanske till viss del oxå av präster.

  Men jag har behållt intresset för psykologin såtillvida att jag gärna stryker omkring på offentliga platser då och då för att iakta folks beteende. Av särskilt intresse är att betrakta relationer mellan man och kvinna – jag har aldrig någonsin kunnat förstå hur konstruktören av våra styrsystem kunnat utföra programmeringen så olika mellan män och kvinnor – min slutsats är att det är trevligt att umgås med varandra kortare stunder men att det knappast kan ha varit meningen att vi skulle vara gifta med varandra och tillbringa ett helt liv tillsammans,,,

  Min teori är istället att odugliga män sökte sig till kyrkan och där skapade en helt fiktiv värld och för att få åtnjuta samvaro med lite kvinnlig fägring uppfann de helvetet, synden och äktenskapet där kvinnan helt enkelt gjordes till en ägodel genom att frånta henne all egen identitet – tänk efter, det är ju inte så länge sedan en kvinna kunde presentera sig som Överingenjörskan Karl A Pettersson,,,

  Nog om mina utflykter inom psykologin och mina äktenskapsteorier, jag kan väl bara tillägga att jag blev idiotförklarad i stort sett dagligen under min tyvärr alltför korta milititära karriär, omplacerad 4 gånger och har aldrig behövt göra någon repmånad överhuvudtaghet – min favoritroman är nämligen ”Den Tappre Soldaten Svejk” som jag passade på att läsa under lediga stunder som beväring och för att undersöka om Svejk hade passat in i vårt militära system gjorde jag idoga försök att efterlikna Svejks beteende så gott det gick efter Svenska förhållanden i modern tid – det var tydligen inte populärt men jag fick alltid mina utskällningar med glimten i ögat hos respektive befäl,,,

  Kl är snart 18:00 – dags att börja fundera på frukosten – det är praktiskt med LCHF då man kan äta när det passar istället för att ständigt stå i köket,,,

  Blir inmtressant att följa den här tråden – det är sannerligen ingen avsaknad av deltagarnas kreativitet,,,,

 43. 43
  Professor Göran säger

  @ Thomas Jansson:

  Just nu sitter hustru och jag och gnider i soffan på balkongen efter snart 40 år tillsammans och vi tittar psykologiskt på en sädesärla i gräset utanför som nu väntar på sin partner. Stararna i björken sitter och gnider näbb och småkuttrar.

  Säger sådant att människan är en högre stående varelse än fåglarna som bara hänger ihop i fem år?

 44. 44

  @ Thomas Jansson: ”Undrar bara vilken diagnos som Sture Bergvalls hjärnskrynklare skulle ge oss som samlad grupp?”

  Har det överhuvudtaget någon som helst betydelse vad Bergvalls hjärnskrynklare tycker 🙂

 45. 45

  @ Professor Göran #36:” … Jag har nog inte riktigt förstått detta men har det med någon slags förträngningsmekanism som nu diskuteras här att göra …?

  Hm … kan det ha något med ”markering för att rädda eget skinn” att göra 😉

 46. 46
  Thomas Jansson säger

  @ Professor Göran:
  Frågan framstår som hypotetisk då vare sig sädesärlor eller starar uppnår åldern 40 år och under förutsättning att ingen transformerande själavandring i realtid förekommer kan de rimligtvis inte ha längre förhållanden än sin ålder minus sin ungdomstid! Man måste ju göra en sådan betraktelse relativt sin arts medellivslängd och då tror jag faktiskt att många fåglar är högre stående än de flesta människor om graden av stånd mäts i antalet år med samma partner.

  Nu är jag ingen anhängare av att det skulle vara ädlare på något sätt att ha samma partner livet ut.
  Som vanligt tar vi evolutionen som hjälp. Helt klart är att vi härstamnar från samma ursprung vilket faktiskt innebär att vårt DNA överensstämmer med 3% av en björks DNA.

  Studerar vi stället schimpansens DNA så delar vi hela 97% av schimpansen.

  Och en genomsnittlig schimpanshane umgås med mellan 4- 6 honor dagligen. Hur många partners har en björk under sin livstid och vilken är vi mest lik?

  Så jag blev mycket glad då jag läste den kände zoologen Desmond Morris bok ”The Naked Man” där han i likhet med mina tankar helt spolar ett livslångt partnerskap. Nu fick Morris mycket negativt mottagande då han i klartext skrev att mannen är avsedd att producera så många barn som möjligt medans kvinnornas funktion var att ta hand om avkommorna. Inte direkt någon politiskt korrekt åsikt men troligen helt rätt.

  Numera har vi dock intagit ett mellanting från ursprunget och kyrkans påhitt genom att vi tillämpar seriell monogami vilket ju idag tillämpas även av präster – vi har en partner åt gången men byter i ungefär samma utsträckning som vi byter bil – en kompromiss således!

 47. 47
  Thomas Jansson säger

  44@ sofia:
  Nej – egentligen inte men troligen skulle de ha placerat många av oss på de mest isolerade avdelningarna,,,,

  Tittar vi tillbaka några år så kunde det ju räcka med en cykelstöld för att få tillbringa ett helt liv på mentalsjukhus och går vi ännu lite längre tillbaka så hade en del av oss blivit brända på bål av den tidens Voffare & prästerskap,,,,

 48. 48
  Georg W säger

  Skrynklaren sa till mig att det är tvångssyndrom när man utesluter vissa livsmedel för att man tror att det är farligt och fixerar sig vid vissa speciella födoämnen. Det är inte så allvarligt om det inte går till överdrift. Han gillade inte mitt prat om mat, förmodligen för att han själv låg i klassen supertungvikt. Riktigt otäcka möten med skrynklare. Deras tester visar alla mina hemliga sidor. Deras insyn i mitt inre var skrämmande. Det är därför USA samlar så mycket info som möjligt om oss det är för att utvärdera oss pyskologiskt.

  Jag testade att göra en djupdykning in i mitt undermedvetna på ett Bagwan-retreat i Norrland under min ungdomstid. Det var inget roligt möte med mig och jag tror inte ett smack på det som hände under rebirth, det var liksom inte jag. När jag kom tillbaka till Götet så fick jag en mycket konstig mani. Jag köpte semlor för ett helt studielån och trodde att jag skulle äta ihjäl mig. På den tiden så fanns det ett konditori vid varje spårvagnshållplats. Då trodde jag att jag drabbats av psykos i retreatet men idag förstår jag att det var min hjärna som skrek efter EPA och dessutom fick en massa kolhydrater på köpet.

  Jag har även gått i gruppterapi några år av mitt liv. Det började med fyra killar och fyra tjejer efter en tid var det jag och fyra tjejer 🙂 Jag lärde mig att jag var en vidöppen dörr men andra är slutna som musslor. Jag bestämde att jag var Guds gåva till kvinnorna och fick nio barn. Nu sitter jag här ensamma veckan och finner att jag har blivit en gammal gråhårig farbror. När jag äntligen inte har en chef som bestämmer över mig. Mina fyra hemmavarande minderåriga och jag har gemensamt bestämt att vi delar inte mig med någon mera utan vi behåller mig för oss själva. Jag går omkring hela dagarna och pekar åt folk och talar om för dom vad som gäller sedan spikar jag fast LCHF i pannan på dem.

  Men så idag så var jag på möte. Jag kom först och gick och satte mig i mitt vanliga hörn. Då kliver den perfekta kvinnan in och av 50 tomma sittplatser så kommer hon till mitt hörn och sätter sig bredvid mig. Det var mycket nära att jag fick en hjärtattack. Som tur är så har man ett inbyggt skydd för sådana situationer, dåligt självförtroende och jag kunde raskt lugna mig med att jag är dubbelt så gammal, med superrealism gammal, medan jag smygkikade på henne. Hade det varit för 20 år sedan så hade jag i alla fall vågat säga hej. Nu blev det inte ens ett h. Efteråt ser jag henne försvinna över parken, inte på gångarna utan rakt över gräsmattan. Georg har fått en vårkick som håller honom flytande i minst 3 veckor.

  Detta är sanningen och inget annat än sanningen.

 49. 49

  @ Thomas Jansson & @ Georg W:
  😀 😀

 50. 50
  Thomas Jansson säger

  Milde tid vilken fantastisk tråd detta blev – nu börjar jag faktisk ångra att jag inte valde den psykiska utbildningen istället för att bli en fyrkantig tekniker med bland annat avgasemmisioner från dieselmotorer och läckage i kommunala avloppsystem som specialitet!

  Som en del känner till så håller jag på att restauera min själs erbarmeliga boning och kan idag konstatera att jag väger hela 386 gram mindre nu på kvällen än i morse – merparten av viktraset torde ha sitt ursprung på grund av allt skrattande som innehållet här har orsakat. Fortsätter det så här så kommer oxå min ambition att omvandla en enda stor magruta till flera små att gå med rekordfart.

  Nu måste jag dock tacka för idag enär jag börjat få kramp i mina magmuskler men jag fortsätter gärna träningen i morgon!

 51. 51
  Professor Göran säger

  @ Thomas Jansson:
  @ Georg W:

  Tack för era intressanta inblickar i själarnas mysterier!

  Jag tillhör dem som tror på att det finns skillnader mellan könen vad gäller själva den grundläggande biologin och fysiken men knappast vad beträffar våra intellektuella färdigheter. Men man kan fråga sig vad det är som gör att det helt plötsligt uppstår en så kraftig ”magnetism” mellan två individer, oftast av motsatta kön, att man sedan vill dela tillvaron i ”nöd och lust”.

  Denna psykologiska magnetism pågår tydligen också mellan sädesärlorna på vår tomt och mellan talgoxarna också förresten men de lär förstås inte vara helt trogna att döma av de genuppsättningar man hittar hos de olika ungarna i samma holk. (Samma i människoholkarna!)

 52. 52

  Mord, recept, psykoser, krig, schamansk läkekonst och på slutet parningsbeteenden. Nu har vi snart ringat in det mesta av mänsklig aktivitet i en tråd.

  Själv brukar jag ofta bli beskyld för att tappa tråden, men nog var det jag med ett Lchf-recept (sånär som på brödbitarna) bäste trådhållare åtminstone på slutet 🙂 (?)

  Vem vet, kanske någon flikar in mer av mänsklig aktivitet i morgon efter en god natts sömn.

 53. 53

  Men i och för sig, vid närmare eftertanke, så inbjuder rubriken och innehållet till en öppnare tråd.

 54. 54

  @ Agneta:

  Agneta # 27, det vore intressant om du kunde beskriva din upplevelse mera detaljerat!

  En ofta återkommande beskrivning är att man känner sig lämna kroppen och sväva ovanför den. Därifrån kan man se sin egen kropp och hur den utsätts för brutalitet. Denna beskrivning återkommer så ofta att vi måste tro att den är allmänmänsklig, inte kulturellt betingad. Även psykiatriker sägs ofta ha hört den, men jag tror inte de ser den som själförlust.

  Schamanens metod att komma tillrätta med detta är att bege sig på en ”resa” till en värld där han kan hämta hem själen. Vi kan se det som ett ändrat medvetandetillstånd. Vad psykiaterna gör vet jag inte, men konventionella psykiater (Freud?) sägs vara mindre framgångsrika än schamanerna.

 55. 55

  @ Thomas Jansson:
  Jag tror inte att du ska ångra karriärvalet. För min del så fanns intresset för psyket men efter att närmare funderat närmare på saken så kom jag på att det var den friska människans psyke som intresserade. Jag förstod också att jag skulle bli tokig av att lyssna på en massa dårar hela dagar.

  Blev istället ingenjör och inte var det brist på mer eller mindre galna människor i de miljöerna heller 😉

 56. 56
  Thomas Jansson säger

  Har precis satt på ”Mannen som slutade ljuga” – använder Storytel och det handlar ju om talböcker en kommer nu att oxå bli e-böcker så att man kan blanda och läsa om vartannat.

  Det är inköpsstopp här – inga pappersprodukter köps in så prenumerationen på LCHF-magasinet blev inte heller förnyad – allt ska kunna levereras digitalt – annars får det vara,,,,

  Har en behaglig träningsvärk som sträcker sig från magtrakten ned till stortån. De övre regionernas träningsvärk kommer huvudsakligen från Georg W´s beskrivning över hans livssituation från överdrivet semmelätande till förekomsten av idealkvinnor – det var rätt så länge sedan som skrattmusklerna fick en så omfattande genomkörare,,,

  Märkligt nog måste jag alltid kasta vatten mitt i natten om jag ansträngt mig fysiskt dagen innan och natten var inget undantag – troligen är det de tömda glykogenlagrem som frisätter överflödigt vatten vilket oxå stämmer med vikten som först minskar något för att sedan återgå till det ungefärliga utgångsläget inom ett dygn eller så.

  Jag råkar faktiskt ha inte mindre än 2 st schamaner i min bekantskapskrets, med kristallstav och hela kittet – den mest entusiastiska av dem hävdar med stor bestämdhet att det bör gå minst 7 år mellan varje förhållande för att man skall kunna förbereda sig för ett nytt. Jag gjorde ett snabbt överslag och det visade sig att min virtuella amorösa ålder torde ligga runt 450 år med detta betraktelsesätt och så länge lever vi ju inte ännu.

  Men forskningen går så klart framåt och eftersom det handlar om brott & straff kan det vara värt att notera att ”kemiska helveten” i tablettform snart är en verklighet. Forskarna hävdar på fullt allvar att t ex ett tusenårigt fängelsestraff skulle kunna avtjänas på enbart 8 timmar med dessa piller.

  Här finns länken till denna fantastiska innovation som måste innebära en fantastisk besparing i USA där snart hälften av innevånarna sitter internerade i privata fängelser:

  https://disinfo.com/2014/03/future-drugs-will-make-prisoners-serve-1000-year-sentence-8-hours/

  George W gör så klart en dundertabbe då han tror att han hittat sin drömkvinna utan att ha växlat ett enda ord med henne. Vi män gör ju ofta misstaget att lägga för stor vikt vid utseendet för att senare upptäcka att insidan inte alls är kompatibel med ens eget. Det är ju ett vedertaget faktum att kvinnor med ett fördelaktigt utseende inte behöver träna upp sina sociala färdigheter utan de får sällskap ändå. Dock så ändras ju detta med tiden och ofta kan man finna de flickor flickor som var mest eftertraktade som unga har förvandlats till rena vrak när de passerat medelådern – den ungdommliga skönheten försvinner ju oftast med åren och då står de där utan social kompetens.

  Komikern Anna-Lena Brundin skojade om detta för många år sedan under parollen ”man ska vara lagomt snygg” där hon förklarade just detta – själv ansåg hon ligga på 4+ i skönhet och därför inget hopplöst fall – och hur många män träffar inte på sina ”drömflickor” i mogen ålder och genast får tanken ”vilken tur att jag slapp henne”,,,,,

  Noterar professor Görans intresse för ”birds” (kräver ett slanglexikon) men håller inte med om parförhållandets existens mer än att det är en djupt rotad social konstruktion helt i klass med kolesterolmyten.

  Rekommenderad läsning för hans del blir därför Desmond Morris böcker; The Naked Man, The Naked Woman samt Sexual Behavior vilken den sista innehåller allt som vi undrat över sedan vi fyllde 12 år men aldrig fått bekräftat.

  Givetvis så har väl alla läst hans största succe – The Naked Ape vilken oxå finns på svenska för den late,,,

 57. 57
  Thomas Jansson säger

  @ Pingo:
  Jag har inte träffad en enda galen ingenjör i hela mitt liv,,,

 58. 58

  @ Thomas Jansson:
  Håller med: Vi är till stora delar polygama. Den som inte tror på det kan bege sig till närmsta uteservering frampå vårkanten för att få sina aningar bekräftade. Sedan förväntas, eller rentav tvingas vi av sociala konventioner att hålla oss på mattan. Inte minst av ekonomiska realiteter. Säg den som inte blivit ruinerad i samband med en skilsmässa 🙂

  Det är också oftast bekvämast att hålla sig till en och att i lugn och ro få avnjuta sitt otium 🙂 Både lusten och förmågan avtar ju som bekant med åren.

 59. 59

  @ Agneta:

  För att uppnå det medvetendetillstånd som gör det möjligt att hämta tillbaka själen använder vissa schamaner, inte alla, psykofarmaka. T.ex. ett avkok på en växt i Peru:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Ayahuasca

  och röd flugsvamp hos tjuktjerna. Kroppen mår oftast illa av detta, men själen frigörs och kan bege sig på ”resa”.

  Psykiatriker använder också psykofarmaka som bekant, men de ger dem till patienten istället! En jäkla skillnad. Ännu har jag inte hört om ett preparat som kan vare sig hämta hem en själ eller befria från förträngda minnen.

 60. 60
  Georg W säger

  @ Thomas Jansson:
  Jag möter mina drömkvinnor några gånger per år. Jag har hittills inte sagt ett ord till någon av dem. Mina testosteronnivåer är idag så hanterbara att jag inte trampar så ofta i klaveret. Min dragning åt det hållet är för litet. Jag har suttit i relation sedan första helgen i nian. Det är första gången i mitt liv som jag är fri. En mardröm vore om en vacker ung blivande mamma blev kär i mig och jag skulle få börja med blöjor och dagisfröknar igen. Jag vill inte mer. Eller rättare sagt det finns en liten mentalt störd pojke i mig som bara vill pussa på flickor. Men det är bara att klubba ner honom så fort han dyker upp.

 61. 61
  Thomas Jansson säger

  @ natan:
  Att lust & förmåga skulle avta med åldern kände jag inte till men jag har ännu inte fyllt 59,,,

  Däremot så tror jag att kvinnors lust ökar med stigande ålder men det kan ju ha att göra med att de längre inte är fertila samt att många andra män faktiskt tappar både lust och förmåga på grund av vår sockerdiet,,,,

  Ett boktips är
  https://www.adlibris.com/se/bok/slow-sex-9783778792308

  En aspekt är ju oxå tillgången på män som börjar avta efter 50+ och då inte bara numerärt utan det faktum att många män börjar går på deken och inte sköter sig särskilt väl utan faller in i missbruk & nörderi av olika slag – kvinnor är bättre på att hålla sin sociala nivå intakt,,,,

 62. 62

  @ Piltson: och Agneta:
  Det påminner mej om en e-bok jag läst. En psykiatriker vid namn Marcel Westerlund praktiserar ungefär så i vissa fall, att själen påtagligt och indirekt får vara med och leda behandlingen. Han är verksam i England nu tror jag. Han har skrivit en intressant bok om några av de svårare klientfallen han framgångsrikt behandlat på det viset. Boken kostar 10 kr. En läsvärd ”rapport” tycker jag oavsett vad och hur man tror om det.
  https://www.blue-isis.com/efterlivet-sjalens-resa/

 63. 63

  @ Thomas Jansson:
  Jag har då stött på ingenjörer som vanligt folk skulle kalla för galna men som i rent klinisk bemärkelse faktiskt var friska. Det är litet av en definitionsfråga och var sjukvården drar sina gränser. Det fanns en hel del mer eller mindre manodepressiva som jobbade som galningar men hade depressionsperioder av måttligt djup så de räknades då som normala. För min del har jag haft tur men som regel efter att ett längre projekt var avslutat så blev jag lite nere några dagar men det var mer som saknaden efter en god vän som man umgåtts intensivt med.

  @ Georg W
  För min del har jag varit singel många år men sedan jag börjat med LCHF så har intresset för kvinnor stegrats men de har ofta komplicerade familjesituationer olika fäder till sina barn så det är inget jag vill beblanda mig med.

 64. 64
  Thomas Jansson säger

  60@ Georg W:

  Många gånger så är det nog förnuftigt att låta ”drömkvinnorna” vara just på lite avstånd – det brukar oftast visa sig att drömmen mest sitter på utsidan och enbart den räcker inte till,,,

  Man behöver väl inte gå till ytterliggheter och anskaffa en kvinna i samma ålder som sina egna barn. Själv anser jag ju att en kvinna som ger sig in i en sån relation är lite lätt korkad eller vil möjligen bli försörjd och ingedera är väl att efterstäva?

  Har faktiskt funderat på hur många kvinnor som står på kö för att ta hand om just Sture Bergvall, kändis och ger ett lite bortkommet intryck så borde han ha en rejäl dragningskraft för att tillfredsställa många kvinnors otillfredsställda moderliga vårdnadsinstinkter,,,

  Blir därför intressant att se hur länge det tar innan han pryder skvallertidningarnas löpsedlar – kan bli en lång följetång det,,,

 65. 65
  Thomas Jansson säger

  63@ Pingo:

  Skulle läkemedelsindustrin få bestämma så är ju vi alla galna och behöver mediciner,,,

  Tittar vi på ADHD så är det ju frågan vilka som är mest normala – de med diagnoser eller de som sitter stilla?

  Nu stoppar man i så många som 7% av grabbarna en massa knark och stämplar dem som odugliga redan innan de gått ut mellanstadiet – oftast är det ju korkade och inkompetenta lärare som ligger bakom problemen,,,

 66. 66
  sten b säger

  Inte bara karlsjukdom utan aven depression far man av sma farliga LDL partiklar. Dom som ar lattoxiderade och bildas nar man foljer SLVs rad och ater mycket kolhydrater. I vanliga blodtester syns det som hoga triglycerider. En farligt hog apokvot bekraftar det.

  Har en mycket intressant studie, den forsta jag hittade nar jag sokte pa apokvot och depression.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3044579/
  Ju hogre apokvot dest mer depression fann studien och rekommenderar vist att kolla denna
  vid, eller helst fore…., behandling.

  I sammanhanget har ju Grain Brain tagit upp sambandet mellan depression, sjalvmord och lagt kolesterol. Hjarnan ar mycket beroende av hogt bra kolesterol.

  Sa nar man vid minsta psykiska storning borjar medicinera istf att titta pa grundlaggande fel som man gjorde forr blir ”behandlingen ” naturligtvis ofta helt sanslos med sanslosa foljder. Precis vad som hande med tradens subject matter men ocksa nagot som exploderar i USA idag, alltsa vansinnesskjutningar.
  Nastan(?) alla utforda av individer pa mediciner. Dessutom ar det idag ca 20 krigsveteraner om dan som begar sjalvmord i USA enligt den har artikeln idag i Naturalnews.
  https://www.naturalnews.com/044588_Fort_Hood_mass_shooting_psychiatric_drugs.html

  Med ratt kost kan man alltsa losa massor av problem. Tack Annika!

 67. 67

  @ Thomas Jansson:
  Instämmer med dig och tycker att det blivit för mycket ADHD diagnoser. Jag själv minns hur svårt det var att sitta stilla då jag gick på låg- och mellanstadiet så det handlar nog till stor del om en diagnos på något som är helt normalt. Unga grabbar behöver bättre möjligheter att få springa av sig sin överskottsenergi och inte mindre. Den moderna skolan har minskat på de möjligheterna så givetvis blir det då bekymmer med dessa påhittade diagnoser för överskottsenergi.

 68. 68
  Thomas Jansson säger

  @ sten b:
  Det är långt fler som tagit livet av sig efter Vietnam än under kriget – misären torde vara total för många av de inblandade – självklart ligger de i riskzonen i flerdubbel bemärkelse men naturligtvis äter de skräpmat på grund av ohejdad vana, bristande kunskap men troligen oxå på grund av ekonomiska skäl.

  Och hela tiden kommer nya krigsveteraner hem – det kostar mycket våld att införa den amerikanska typen av demokrati i de olje- och knarkrika länderna och frågan är väl om de värsta terroristerna faktiskt håller till i just Vita huset?

  Nu är jag absolut ingen anhängare av SLV:s kostråd men folk i allmänhet äter betydligt sämre mat än vad de rekommenderar. Men SLV lägger så klart ribban helt fel – om de anger exempelvis 3% i form av bukfyllnad (godis & liknande) kommer folk så klart att äta det dubbla – så är det med hastighetsgränser och allt annat i samhället. Men de har så klart grundläggande fel i sina kostråd!

  Undrar om det var Björn Hammarskjöld som näringsberäknade SLV:s kostråd och fann att det var i stort sett omöjligt att få i sig tillräckligt med näring utan att överäta – och då handlar det om deras RDI vilket ju inte är kända för att vara tilltagna i överkant!

  Nu i morse så hörde jag på radion att Läkemedelsverket gått ut och varnat för den alltmer omfattande självdiagnosen som folk sysslar med – risken för för var stor menade de – märks det att läkemedelsindustrin håller på att tappa fart – folk går inte på deras bluff om symptomdämpande gifter i samma omfattning längre och fler och fler läkare får nog finna sig i att enbart ha funktionen att skriva ut recept?

  Tittar man på antalet onödiga behandlingar vad gäller exempelvis en del cancertyper är väl frågan om det inte är värt att chans på egenläkning – mycket av den fina statistiken som skolmedicinen visar upp beror ju på att de stympar i stort sett friska människor,,,,

 69. 69
  Thomas Jansson säger

  @ Pingo:
  Idag har vi ju en hel generation lärare som kommit in på sin lärarutbildning på ett bananskal. Utbildningen är inte mycket att hänga i granen då studenterna klarar sig genom tentorna genom att läsa baksidan på kursböckerna – den svenska höskole- och universitetsvärlden är med få undantag ett gigantiskt fiasko,,,

  Själv påbörjade jag en 10-poängskurs i pedagogik men blev förskräckt över den usla kvalitén – en lärare i pedagogik som försökte gömma sig bakom svarta tavlan är inte mycket att hurra för,,,

  Men dålig pedagogik beror ofta på usla ämneskunskaper – den som tvivlar på det kan ju studera barnens veckobrev som ofta är skrivet av den lärare som ofta har just svenska språket, ofta proppfullt med stavningsfel och särskrivningar – och det blir bara värre och värre för varje år,,,,

  Med sådana lärare ute på fältet så är det inte så märkligt att det blir många diagnoser – lägg därtill den sörja till skolmat som serveras så klarnar sambanden ytterliggare,,,

  Det kommer sannolikt att bli ett regeringsskifte i höst – det är bra med lite ombyte men det blir knappast bättre – det är samma katastrof oavsett vilka som styr landet men det är likadant i hela europa om nu det kan vara till någon tröst,,,

 70. 70

  @ Thomas Jansson:
  Du verkar ha bra koll Thomas. Jag hade nyligen en ettårigt förordnande på ett Universitet och fick då riktigt fin insyn i hur saker och ting verkligen ligger till. Det är faktiskt så att studenterna inte längre behöver lägga manken till utan kan ta sig igenom varje kurs genom att bara flyta med. Lärarna har krav på sig att genomströmningen ska vara över en viss procent och om den inte är det så anses de vara dåliga pedagoger och drabbas på lite olika sätt.

  Eftersom jag hade ett externt finansierat forskningsprojekt så var jag inte inne i den karusellen men lyssnade noga. Trots att jag då var 59 år så fick jag en hel del erbjudanden om att doktorera eftersom jag trots min ålder var ett bättre material än nutidens studenter 😉

 71. 71

  @ Thomas Jansson:
  Sture Bergwall är ju enligt egen uppgift homosexuell så han lär nog inte pryda löpsedlarna pga kvinnoaffärer…

 72. 72

  @ Thomas Jansson:
  Men du förstår vad jag menar? Man är väl inte lika potent vid 60 som vid 30 🙂 Man fokuserar och prioriterar lite annorlunda även om man hyser intresse för motsatta könet.

 73. 73

  @ Maria:
  Det kan nog finnas de som gillar utmaningar, hur svåra de än kan vara. Dessutom är han så pass svältfödd att man inte kan vara riktigt säker på hur det går.

 74. 74
  Thomas Jansson säger

  71@ Maria:
  Han har ljugit förr,,,,

 75. 75

  @ Agneta:

  Agneta #27

  Hur de mellanliggande replikerna anknyter till temat är otydligt för mig, men jag har samlat ihop lite material som belyser parallellen mellan psykiaternas ”förträngda minnen” och schamanernas ”själförlust”. Det tycks bara vara olika etiketter på samma fenomen:

  ”We have a variety of diagnostic labels such as depression, dissociation, repressed memories, in-authenticity, as if personalities, de-realization, depersonalization, hysteria, amnesia, and so on….and any or all of these could be symptoms of a common underlying condition, known shamanically as soul loss.”

  Saxat från; https://www.cmichaelsmith.com/soul_retrievals.html

  Andra ställen där parallellen tas upp:
  https://newafricanspirituality.com/page3/files/ddc6cc501cd6615d537d223c8e07167c-111.html#

  https://books.google.de/books?id=8JdYQdukyd0C&pg=PA207&lpg=PA207&dq=%22repressed+memories%22+shamanism&source=bl&ots=DItawYj-iv&sig=0OCtATfGFJvEkFLpS4ghwzeM_mo&hl=sv&sa=X&ei=JLY-U-S0HMKJtAagyoDgAQ&ved=0CEkQ6AEwAw#v=onepage&q=%22repressed%20memories%22%20shamanism&f=false

  https://www.awakeninginthedream.com/bwiti-initiation.html

 76. 76

  @ Thomas Jansson
  Herregud, den rackarn har verkligen lagt upp det hela så att många försöker omvända honom. Att jag inte tänkte på det för jag vet att många kvinnor gillar homosexuella killar som kompisar och tar ned garden en smula och blir verkligt upprymda om de kan konvertera en bög till den rätta läran.

 77. 77
  Thomas Jansson säger

  72@ natan:
  Och varför skulle man inte vara det?

  Sånt där går ju lite upp och ned genom åren men för min del så är det ingen större skillnad mellan då jag var 20 och tills nu snart 40 år senare, jag har inte heller funnit några belägg i litteraturen att det ska behöva vara så mycket sämre hellre,,,

  Men jag tror det är många par som lägger av tidigt på grund av att de är uttråkade på varandra och att allt har varit exakt likadant som det alltid varit.

  Och många lägger mycket mera tid på att tvätta bilen än att umgås med varandra – själv har jag tvättat mina bilar högst 10 gånger på drygt 40 år, den bil jag körde längst tid vilket var 11 år tvättades exempelvis inte en enda gång under hela tiden, däremot slipades trösklarna av ett par gånger och målades om. Det handlar om vad man prioriterar i livet,,,

  Självklart har jag iakttagit omvärlden och kunnat konstatera att jag knappast skulle stå ut i de flesta ”normaltråkiga” förhållanden som folk i allmännhet har – de sitter och drogar sig med usla TV-program och livsfarliga fredagsmys i stort sett all sin lediga tid – man kan bli temporärt impotent av att bara tänka på eleändet,,,

 78. 78
  Thomas Jansson säger

  75@ Pingo:
  Helt säkert är att hans profil är sådan att den drar till sig kvinnor – om hans intresse finns återstår att se. Men jag tror knappast att han har utgett sig för att vara homosexuell i syfte att snärja fast lite kjoltyg,,,

  För övrigt så ser jag att boken om kapten Klänning har blivit populär – oxå ett intressant rättsfall av kaliber,,,

 79. 79
  Thomas Jansson säger

  70@ Pingo:

  Att bli erbjuden en doktorandutbildning vid 60 bast beror nog på att intresset hos yngre förmågor inte är på topp, jag har för övrigt en känsla av att alltför många som valt att doktorera inte klarat, fått eller har varit för lata för att ta ett riktigt jobb. Har för övrigt aldrig träffat på så många osäkra människor som på universitetet – i stort sett en bunt Voffare,,,,

 80. 80

  @ Thomas Jansson:
  Ja då det gäller osäkra människor så hade prefekten på institutionen ett samtal med mig om dessa osäkra eller obalanserade människor. Han bad mig att ta dem med en nypa salt och inte bry mig så mycket om deras förställningar. Han själv var verkligen en hyvens kille och hade prioriteringarna helt rätt. Hans tvååriga son var ofta på plats och ville prata med den gamla gubben. Jag kallade mig för gammal gubbe så pappan hörde så då var det helt OK för den lilla sonen att använda det begreppet men man vet ju inte hur det var i andra sammanhang.

 81. 81
  Thomas Jansson säger

  79@ Pingo:

  Där jag arbetade var prefekten den osäkraste av dem alla – fanns ju knappt en människa som hade haft ett jobb ute i industrin,,,

  Däremot var jag i Frankrike och undervisade i svetsteknik och de hade en helt annan utbildning där än här, riktig praktik utomlands och mycket annat. Dessutom verkade de ha närvaroplikt. Sånt beror ju lite på hur man lägger upp kurser men jag hade aldrig förr fått så många frågor. I Frankrike var det ett krav att lärarna skulle ha minst 4 års industripraktik för att vara formellt behöriga.

  Här hemma låg ju studenterna och halvsov på bänkarna i den mån de kom alls. Då var det roligare att undervisa på gymnasiet men om möjligt var kollegiet än sömnigare där och huvudläraren hade inte ens lyckats ta sig igenom Chalmers – det var ett under att han överhuvudtaget hittade till jobbet,,,

  På den tiden undervisade man 14 klocktimmar i veckan så det gick utmärkt att sköta minst 2 tjänster samtidigt utan någon som helst ansträngning.

  Kina utbildar 6 miljoner ingenjörer årligen – de har ett handikapp där i sin kultur men när det släpper är vi helt chanslösa i hela Europa men oxå japanerna kommer att få det tufft,,,

  Blir intressant att se hur indierna kommer att fungera framöver – de är nog inte lika hjärntvättade där som i Kina så de blir säkert att räkna med.

 82. 82
  Agneta säger

  @ Piltson:
  Piltson, Skönt att det finns någon som tror mig, jag undviker att tala om det här eftersom jag alltid får spottat i ansiktet att: det var min terapeut som fick mig att tro att de här sakerna hänt.

  Faktum är att min terapeut blev mycket förvånad, hon hade aldrig träffat på incest tidigare (det hade hon säkert men hon hade inte fångat upp signalerna), men hon lät mig utforska det själv, stöttande men utan att på något sätt komma med egna ’förslag’.

  Jag utforskade det under rätt många år genom att släppa fram allt som kom, känslor, tankar, drömmar, teckningar, skrivande. Jag använde självhypnos och var även med i schamanska sammanhang och läste all slags litteratur som skulle kunna förklara de otäcka bilder jag fick för mig. Bilder som var som en film, jag upplevde det som att jag hoppade ur kroppen och såg det som hände utifrån. Alltså kunde det inte vara sant. Jag trodde att jag hittade på, var pervers som kunde hitta på såna hemska saker om min egen pappa.

  Det folk i allmänhet inte tycks förstå är: vem vill ha varit med om något sånt? På vilket sätt skulle det ge mig en fördel att påstå mig ha varit utsatt för såna vidrigheter?

  Allt mitt plågsamma arbete att förstå mig själv gav faktiskt frukt och jag var en kväll när jag var ensam hemma med om en spontan ’soulretrieval’.
  Efter att ha berättat om den för flera personer jag litade på så har den satt sig och jag har kunnat lägga det som hände bakom mig.
  Jag pratar inte om det men jag förnekar det inte heller vilket har kostat mig oerhört mycket.
  Men, jag har mig själv och min själ i behåll.

 83. 83
  Åke Sundström säger

  @ natan:
  Tack för instämmandet. Men Alva Myrdals tankar genomsyrar väl i högre grad familjepolitiken och daghemsfrågan än skolan – fast var det kanske förskolan, som det nu heter, som du syftade på? Inte ens KD, som bekämpas Alvas ideer, vågar riktigt för sin åsikt. Hägglund och Co har vikit ner sig och ganska passivt accepterat Reinfeldts enfaldiga påstående att hemmaföräldrar inte utför något arbete och att därför vårdnadsbidraget strider mot den heliga arbetslinjen. Tydligare kan inte nymoderaternas ideologiska sammanbrott illustreras.

  Du påminner också om att Alvas äkta hälft, Gunnar, på ålderns höst drabbades av ånger över vad han själv och hans parti hade ställt till med, i sitt socialistiska och planekonomiska nit. Sent på dagen, men ändå en berömvärd bekännelse, i synnerhet i jämförelse med dagens politiker som sällan anser sig ha någonting att ångra (eller ens minnas, som nu Maud O i Nuonhärvan). Och vem inbillar sig att Beatrice Ask, regeringens mest inkompetenta statsråd, någonsin kommer att bikta sig om sitt medansvar för att firma Norell & Co fick härja så fritt? I privata företag sopas trapporna ofta uppifrån, i politiken nästan aldrig.

  Även i denna blogg-debatt tycker jag att Ask och juristerna kommer alldeles för billigt undan. Behandlingsteorierna är intressanta, men mer avgörande har ändå varit att Norells och åklagarnas chefer, inte bara Ask utan även byråkraterna på Kriminalvårdsstyrelsen och hos Riksåklagaren haft noll koll – eller möjligen haft full koll men ändå avstått från att ingripa, vilket ju vore än mer anmärkningsvärt.

 84. 84

  @ Åke Sundström:
  Håller med och jag tror de flesta här förstår och instämmer i din kritik men man vill inte gå in för hårt i vad som kan bli partikäbbel och för mycket av ideologiska ställningstaganden. Vi bör nog försöka hålla oss till Lchf utan att blanda in alltför mycket av ideologi och partikäbbel.

  Vad gäller Lchf och jordbruks – och lantbrukspolitik är den nuvarande regeringen lika värdelös som de förutvarande. Man tycks vilja lägga landsbygden i träda och att vi ska leva på undermålig genmodifierad Eu skräpmat. Man skiter högaktingsfullt i vad vi stoppar i oss.

 85. 85
  Åke Sundström säger

  @ natan:

  Som du själv skrev i inlägg 53 inbjuder rubriken och Annikas eget första inlägg till en ”öppnare tråd”. Och oberoende av om vi diskuterar kost eller fallet Quick, så aktualiseras frågan var all dårskap kommer ifrån. Det finns en (förvisso svårfångad) helhet som förklarar mer än alla enskilda missgrepp eller systemfel. Att skuldbelägga den politiska klassen är för övrigt inte detsamma som partikäbbel – jag är som du märker opolitisk så tillvida att jag håller en slant på den s k kålsuparteorin. Som dock må tillåta observationen att det är mer uppseendeväckande att borgerliga partier vansköter rättsväsendet, blundar för korruption och nermonterad ämbetsmannamoral än att vänsterpartier gör detsamma.

 86. 86

  @ Åke Sundström:
  Jag håller i mångt och mycket med och varför man håller på att slakta välfärdsstaten och lönedumpa är en fråga som börjar engagera alltfler (?). Man tycks vara överens om denna ”strategi” från både höger och vänster. Frågan borde onekligen diskuteras och bl. a professor Göran har väl varit inne på den i perspektivet av nedmonteringen av vetenskapen till förmån för humbug och Mumbo Jumbo. Svenskt skolväsende sjunker som en sten och vi förväntas vara i paritet med Libyen om 20 år enligt FN. Svenska universitet kommer till hösten att bannas från Europeisk kvalitétsnorm då man inte uppfyller deras kriterier. Som diskuterats här så är många av de kurser som arrangeras på våra universitet rena lekstugan. Det handlar om att tjäna pengar och examinera så många som möjligt. För några år sedan med sossestyret så var det gratis att komma och studera från hela världen. Det lär väl införas igen om S och Mp får ihop det till hösten.

 87. 87
  Anders Rydén säger

  Ordet psykologi känner alla till, människans omedvetna handlingar.
  Praxeologi, människans medvetna handlingar, är ett ord som få har hört talas om.
  Vilket jag tycker är ganska märkligt.

 88. 88

  @ Agneta:
  Agneta #82, Din skildring stämmer så väl överens med vad som utan förvarnig berättades för mig för sex år sedan. Jag var först också mycket klentrogen:

  ”På vilket sätt skulle det ge mig en fördel att påstå mig ha varit utsatt för såna vidrigheter?”

  Precis det, och det tog nog flera månader innan jag måste ta det på allvar på grund av yttre omständigheter och bekräftelse från ett annat offer i samma familj. Jag har förstått att det är besvärligt att berätta om dessa saker, eftersom man måste anstränga sig med att återkalla upplevelser och ändå oftast inte blir trodd. Så jag får tacka dig för det förtroende du visat.

  När jag äntligen var beredd att ta skildringarna på allvar tröskade vi igenom en massa moraliska, sociala, medicinska, juridiska och psykologiska aspekter i långa telefonsamtal och tror oss nu ha kommit fram till en antydan till totalsyn. Upplevelserna ligger 35-40 år tillbaka i tiden men de har bestående spår och var så tidiga att de säkert bidragit till att forma personligheten.

  Det jag där funnit mest gåtfullt är offrets benägenhet att ständigt ta på sig skuld i interpersonella konflikter. Detta är ju helt onödigt och vållar privata bekymmer. Vi försöker tillsamman arbeta bort det i fortsatta samtal, alltid per telefon för vi bor 180 km isär.

  ”…min terapeut blev mycket förvånad,,,”

  De konventionella terapeuternas insatser är inte värdelösa, men de kommer tydligen bara ”halvvägs”. Schamanerna kommer i många fall längre, eftersom deras teoretiska underlag, om än oformulerat, är allmänmänskligt och fritt från kulturellt betingade förvrängningar.

  Det är därför jag menar att orientering i schamanism borde meddelas i utbildningen av präster, läkare, socialarbetare, lärare, jurister… alla som i sin yrkesroll måste befatta sig med människor, deras situationer och problem. Dessutom borde det erbjudas yrkesutbildning i tillämpad schamanism. Men den som föreslår något sådant anses gärna rubbad, ett uttryck för vår civilisations intellektuella tillslutenhet.

  ”…som att jag hoppade ur kroppen och såg det som hände utifrån.”

  Detta är mångfaldigt omvittnat, och speciellt betecknande för barn av två orsaker: de har ännu inte en begreppsvärld för att förstå och analysera vad som pågår och de är i en social situation som de inte kan rymma från. Därför tillgrips ett annat sätt att rymma, spontant och omedvetet. En värdefull funktion, men den måste sedan återställas. Det händer sällan i Västerlandet, och därför går tusentals människor runt med ”förlorade själar”. Jag tror ibland jag kan se det i deras ansikten.

  ”Bilder som var som en film,..”

  Även detta har berättats för mig. Är det fråga om drömmar? Nej, för man är vid fullt medvetande och mer SER händelser framför sig. Eftersom jag själv inte upplevt något sådant är det svårt att förstå Det säregna är att dessa visioner, om de nu kan kallas så, är att de inte bara handlar om tidigare upplevelser. De kan handla om vad som helst. Hallucinationer? Nej, för vi har i efterhand kunnat bekräfta att några är grundade i historisk verklighet. Allt detta är egendomligt, och det har lett mig in på Rupert Sheldrakes idéer om ”morfiska fält”.

  “Jag pratar inte om det…“

  Nej, men om det är något du vill meddela utan att ta upp utrymme här, så är adressen skandok-at-directbox.com Och om soul retrieval är ett angeläget tema, så kan jag rekommendera Sandra Ingermans bok. Hon har försökt kombinera schamanism med vedertagen psykiatri.

 89. 89

  Agneta Skrev:

  jag upplevde det som att jag hoppade ur kroppen och såg det som hände utifrån.

  Det visar sig att detta fenomen är känt från flera olika sammanhang, inte bara som en spontan försvarsmekanism:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Utanf%C3%B6r_kroppen-upplevelse

  Till vänster kan man ta fram versioner på andra språk. De på tyska och engelska är mera fylliga, men inte identiska.

  Här finns en massa bilder:

  https://www.google.de/search?q=out-of-body&client=firefox-a&hs=So4&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=XxBBU-KLM8eUtQbdtIGgBQ&ved=0CDkQsAQ&biw=960&bih=481&dpr=0.83

 90. 90

  Annika Dahlqvist Skrev:

  vanföreställningen om att det finns ”gömda minnen”. Det är en vanföreställning som har behärskat flera (hur många?) psykologer i många år. De har troligen förstört många människors liv, när de har suggererat, oftast kvinnliga patienter till att bli övertygade om att de har blivit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen,

  Detta är ett väldigt schablonmässigt fördömande. Om det hämtats från den anförda boken vill man gärna veta vilka iakttagelser och vilka resonemang som ligger till grund. Det kan vara sårande för både offren och de (ganska få?) terapeuter som kan ta sig an sådant på ett seriöst sätt.

  Stickprovsundersökningar i USA tyder på att upp till var fjärde vuxen kvinna kan ha utsatts för återkommande sexuella övergrepp som barn, nästan hälften av dessa av en medlem i den egna familjen. Några av dem har förtryckt minnena, inte alla. Det var en tillfällig utväg men det ger bestående psykiska skador om det inte kan åtgärdas. Där är det schamanska betraktelsesättet mera framgångsrikt än psykiatri.

  De som utan problem erinrar sig alltsammans har inte haft denna utväg men har kanske bättre förutsättningar att senare klara upp det med konventionell hjälp. Men jag känner en som ännu 30 år senare vägrar att erinra sig något och godta vad som är väl bekant i hennes omgivning, inklusive hennes egen familj. För flera år sedan var hon i psykiatrisk behandling i en annan del av landet, men den avbröts av föräldrarna som reste dit och hämtade hem henne, tydligen ängsliga över att historien skulle bli känd. Hon sitter idag väldigt illa till, förstår inte varför hennes bror inte varit beredd att tala med henne sedan hon var barn.

  Mina kunskapare tror att sådant förekommer lite här och var. Ett f.d. offer grundade en självhjälpgrupp som samlade ett dussin deltagare i en stad med under 8000 invånare. Ingen av dem skulle väl ha funnit det så lustigt att få höra att de lider av vanföreställningar.

 91. 91

  Piltson Skrev:

  ett dussin deltagare i en stad med under 8000 invånare.

  Förlåt, jag skrev lite fel. Hon lanserade inte gruppen i sin egen stad utan en grannstad. Och av dem som deltog var bara en från orten, alla andra var tillresande. En kom så långt ifrån att hon körde 2×2 timmar till mötena varje månad.

  Det illustrerar svårigheterna – man kan inte prata öppenhjärtigt på sin egen ort, eftersom gärningsmännen är kända där och ämnena är belastande för både offer och gärningsmän.

 92. 92

  @ Piltson:
  Njaee Piltson, visst är det så att övergrepp förekommer och leder till att de som drabbas liksom stänger av för att slippa smärtan. Jag har själv varit med om det för 40 år sedan med mycket våldsamma situationer av en helt annan art där jag också stängde av några veckor för att orka leva. Det var mardrömmar varje natt fram till dess att jag drabbades av den Freudianska insikten om vad jag var kapabel till men inte behövde utföra.

  Det är inte lätt att begripa hur eländigt primitiv man kan vara för att freda sig och förstå att man inte är så civiliserad som man önskar sig vara.

  Lyckligtvis gick allt bra utan dödsfall eller svårare skador men insikten om hur primitiv jag faktiskt är finns kvar och var en hård karamell att smälta men det betyder numera bara att jag känner ett mycket större självförtroende. Har efter insikten stött på missdådare som bett om ursäkt och klappat mig på axeln för att jag varit en sån hyvens kille.

  Förträngningar är en skyddsmekanism så att vi ska kunna orka leva men efter ett tag gör de oss orkeslösa och lite beroende på hur neurotiska vi är så blir de mer eller mindre svåra att lösa upp så vi ska kunna må bra. Den som skriver dagböcker är i en otroligt bra position för att fixa detta.

  Mellan patient och terapeut uppstår ibland ett fenomen som kallas överföring där terapeutens fantasier eller vanföreställningar tas emot av patienten utan att de inblandade förstår vad som sker. Ibland är det sexuella önskningar som bägge parter är intresserade av eller andra fenomen.

  Då det gäller den någorlunda friska människans psyke så är de så mycket mer komplicerat än vår metabolism som ännu ingen förstår.

 93. 93
  olle holmqvist säger

  lästips:

  https://www.adressa.no/nyheter/dokument/article1062680.ece

  https://www.adressa.no/nyheter/sortrondelag/article1062814.ece

  märk en fantastisk mening:

  – han ikke hadde sannsynliggjort sin uskyld –

  vem kan – alltid – göra det ?

 94. 94

  Pingo Skrev:

  jag också stängde av några veckor

  Jag tror man kan skilja mellan att medvetet och avsiktligt ”stänga av” en kortare tid och att drabbas av omedveten, icke-viljestyrd minnesspärr, som kan hänga med i många år, kanske hela livet om det inte justeras. Om detta antas vara ogrundade fantasier skapade av terapeuter vore jag intresserad av att höra om vad slags iakttagelser och vilken logik som ligger till grund för detta.

  I de fall jag har hört om har det funnits yttre omständigheter, kunskap hos andra personer eller fysiska spår som har lett till de insikter som offren själva inte kan vidgå. Men det allra konstigaste är att denna förvägran kan bottna i att offret känner skuld för vad som hänt.

 95. 95
  Annika Dahlqvist säger

  @ 94 Piltson:
  Som jag har svarat tidigare. Det är helt OK för mig om en person kommer till insikt om ett begånget övergrepp och mår bättre efter att ha gjort det. Men jag tycker inte att sådana bortträngda minnen som uppdagats i terapeutisk seans ska gälla som bevis i domstol. Det är alldeles för osäkert, och risk för att oskyldiga personer ska bli dömda.

 96. 96

  Annika Dahlqvist Skrev:

  tycker inte att sådana bortträngda minnen som uppdagats i terapeutisk seans ska gälla som bevis i domstol.

  Oh, på den punkten är jag helt överens. Det är också genomtröskat på diverse domstolar i USA.

 97. 97
  olle holmqvist säger

  Thomas Jansson Skrev:

  Studerar vi stället schimpansens DNA så delar vi hela 97% av schimpansen

  Och vi har 95 % gemensamt ned grisen och 90 % med hunden och 70 % med jästsvampen.
  Dessa likheter saknar betydelse för det mesta. Det viktiga är hur ofta vissa gener används. Kan liknas vid två pianon där alla tangenter utom en är lika stämda. Det betyder inte att framförd musik på resp instrument måste vara 98 % gemensam. Beror hur ofta man trycker på resp tangent. Likadant med gener. Ger ofta i biologin upphov till gradienter. Mästaren i branschen hette DÁrcy Thompson. Har ännu inte läst hans bok.

  https://www.google.com/search?q=d%C3%A1rcy+thompson&hl=sv&gl=se&tbm=isch#facrc=_&imgdii=_&imgrc=T6MrP0lqmLi0TM%253A%3BmqhQ7wDm4OkrSM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww-groups.dcs.st-and.ac.uk%252F~history%252FMiscellaneous%252Fpictures%252Fdarcy5.gif%3Bhttp%253A%252F%252Fwww-groups.dcs.st-and.ac.uk%252F~history%252FMiscellaneous%252Fdarcy.html%3B440%3B340

  https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR40cPG26GC8mHtV0G7_y91YhI60W41qvoxgqemb6mCGa52pPiBfg

 98. 98

  När jag såg den boken för några månader sedan så tänkte jag genast på dig, Annika. Jag såg dig i rollen som vår tids Margit Norell med massor av ja-sägare omkring dig. (Jag förstår att det är oförskämt av mig att skriva så, men nu när du själv nämner boken så är det väldigt svårt att låta bli.)

  Som har en åsikt att gå ifrån och så letar efter bevis för den åsikten, snarare än att ha en nyfiken grundinställning och leta efter sanningen.

  Jag vet inte om mättat fett är farligt eller inte.
  Jag vet inte om ketogen förbränning är ett bättre eller sämre tillstånd för dom flesta människor än glykogen förbränning.
  Jag vet inte om vissa, alla eller inga kolhydrater är farliga.
  Jag är väldigt glad över att mer studier och forskning görs för att svara på frågetecknen.

  Det som gör mig mest orolig är att jag är rätt säker på att en typisk lågkolhydratkost använder väldigt mycket av jordens energi och resurser. Speciellt nu när vi står inför (troligtvis antropogena) klimatförändringar.
  Men visst, även där kanske det finns frågetecken och kan finnas oväntade lösningar.

 99. 99

  Lisey Skrev:

  rätt säker på att en typisk lågkolhydratkost använder väldigt mycket av jordens energi och resurser.

  Kan det stämma? De senaste årtiondenas propaganda för mera mjölmat och skadliga växtoljor sägs bottna i att man på1960-talet började ängslas över att jordens resurser annars inte skulle räcka till att föda alla människor utan större tonvikt på spannmål. Istället för att föda upp boskap vill man styra över deras mat direkt till människorna Se t.ex. B. Groves: Trick and Treat, (Hammersmith 2008), sid 5ff.

  Det har vi trott på, kan det vara fel?

 100. 100

  @ Lisey:

  Lisey!!!

  Nu tycker jag nog att du var mycket mer än oförskämd med den jämförelsen. Din jämförelse visar också att du inte hör hemma på denna blogg där så många vittnar om bättre hälsa utan att på något sätt vara Ja-sägare. Du är en helt ny signatur som passar på att vara oförskämd. Vi får hoppas att en moderator tar bort dig.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.