Fettet är inte problemet

Louise Andersson skrev ett inlägg i Sydsvenskan: Beskatta mat med socker och fett för att rädda folkhälsan.

Uffe Ravnskov svarade: Fettet är inte problemet.

 

Comments

 1. 1
  Gäst säger

  Läste debattinlägget för en stund sen och såg att man kunde kunde ”Hålla med” eller ”Håller inte med”. Det var 50% lika på debattinlägget.

  Sen fanns det en kommentar av Uffe Ravnskov och där var det 50 st för och endast 2 st emot hans kommentar.

 2. 2
  Lchf-Bengt säger

  Det tycks inte bli slut på alla galna idéer, här kommer nästa om lösningen på diabetes.
  https://www.sydsvenskan.se/sverige/lundaforskare-ar-diabetesgatan-pa-sparen/

 3. 3

  Dåligt skriven och underbyggd artikel. ”Idag mäter man bukspottkörteln” ?? Goddag yxskaft !! Man mäter väl genom ett vanligt blodprov hur höga nivåer av blodsocker patienten har? Där skriver artikelförfattaren att man hoppas kunna ta ett blodprov i framtiden!! Vad menas? Rörigt på gränsen till svammel.

  Artikeln ger dessutom intrycket att gener är bestämmande om man ska drabbas eller inte. Det kan inte stämma för då skulle vi inte ha den enorma fetmaepidemi som växt fram de senaste åren. Orsakerna måste ju relateras till kosten, men det framkommer knappast.

  Dagens journalister är dåligt insatta i vad de skriver och förmedlar till sina läsare! Med sådan ”vetenskapsjournalistik” är det inte konstigt om folk varken vet ut eller in. Ska man få ihop en sådan artikel på någon halvtimma så blir resultatet därefter.

 4. 4
  Thomas Jansson säger

  I artikeln som Louise ligger bakom har hon nog läst lite för mycket av Stig Bengmark.

  Fettet är som Ravnskov hävdar inte något problem men Louise har ju en poäng – det är kombinationen socker och fett = skräpmat som är farlig men det är hon knappast medveden om.

  När det gäller Diabetesportalen slutar man aldrig att förvånas.

  Om LCHF skulle rekommenderas för alla typ 2 skulle minst hälften vara symptonfria inom ett halvår. Men detta faktum förtigs av alla inblandade – ett f-t skojeri är det som pågår!

 5. 5

  Man kan inte utesluta gener i livsprocesser på individnivå, men här handlar det om en världsepidemi av kolossformat, då duger inte att lättvindigt använda gener som orsak. Det finns förstås genetiska orsaker till diabetes men det år typ 1 och i typ 2 överväger kosten. Att skylla typ 2 på gener blir således löjeväckande.

  Som jämförelse kan gener i större bemärkelse kan länkas till ex kriminalitet med det är inte kombitabelt med consensus så det förtigs effektivt. Här blir förhållandet med journalisters goda minne det omvända !! Dvs Lchf är inte consensus så då måste det förtigas och vinklas.

  Media håller på att straffa ut sig självt, inte minst med den okunskap man förmedlar.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 natan:
  Ärftligheten är inte särskilt stark i typ 1, utan insjuknandet kommer ganska slumpmässigt.
  I typ 2 finns det däremot en stark genetisk komponent. Men det innebär ju bara att barn och släktingar till typ2 bör äta ännu mer strikt LCHF för att undvika att utveckla diabetes. Mediciner som gör att man kan fortsätta att äta mycket kolhydrater och skräpmat utan att utveckla diabetes betraktar jag som fantasier, tllls det visar sig fungera.
  Tills vidare får vi hålla oss friska med LCHF.

 7. 7

  @ Annika Dahlqvist:
  Ok, men det blir ändå en konstig debatt om folk ska ”luras” att tro att det enbart handlar om gener när konsten generellt sett har så stor betydelse. Så mitt ”hackande” på media är ändå befogat.

  Man kan undra om det enbart handlar om okunskap. Å andra sidan är det inte enkla saker att skriva om på kort utrymme och med tidsnöd. Men då borde mediaägarna visa på ett större ansvar och ge mer resurser vilket inte går ihop med kortsiktiga vinstintressen.

  Vilket som sen är hönan och ägget visavi pressen och ”vetenskapen”, consensus det är svårt att utröna. Båda tycks i allför hög grad vara beroende av den andre. Därför är alternativa media så viktiga. Deras allt viktigare roll är kanske det som får ”etablissemanget” att reagera så kraftigt !?

 8. 8

  @ natan:
  Har man ett sämre läge pga sina gener eller av andra orsaker gäller det verkligen att sköta sig, så att man klarar grynnorna på färden genom livet. Annars går man på smällar och blir sjukare. Ger man upp, tappar kontrollen och känner sig som offer för omständigheterna utan handlingsutrymme, har man friskrivit sig från eget ansvar och vigt sitt liv åt lidande. Många älskar att lida och lämna över sina liv åt läkarna eller apotekarna eller hälsokosthandlarna.

 9. 9

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Mediciner som gör att man kan fortsätta att äta mycket kolhydrater och skräpmat utan att utveckla diabetes betraktar jag som fantasier, tllls det visar sig fungera.

  Jag betraktar det som rena geschäftet – att tjäna pengar på folks svaghet eller okunnighet.

 10. 10

  @ Erling:
  Media underlättar inte precis den ”färden mellan grynnorna” ! Alla har heller inte samma förmåga att värdera och sortera information. I och med nätets intåg så är det inte brist på information, snarare ett överflöd så det handlar i mångt och mycket om att värdera info.

  MSM underlättar i många fall inte den överföringen av kunskap. Det får ses som en stor brist i vårt alltmer kunskapsbaserade samhälle.

 11. 11

  Lchf-Bengt Skrev:

  Det tycks inte bli slut på alla galna idéer, här kommer nästa om lösningen på diabetes.
  https://www.sydsvenskan.se/sverige/lundaforskare-ar-diabetesgatan-pa-sparen/

  Man har glömt eller kanske inte vet om att förstadiet till diabètes 2 är insulinresistens, som pågår i tystnad ett tiotal år innan man får diabetessymptom. Under den tiden och under inverkan av insulinresistensen skaffar många sig övervikt och hjärt/kärlsjuka. Ofta är det vid den första hjärtinfarkten, som diabetesen upptäckts.

 12. 12

  @ natan:
  Naturligtvis blir man offer för missledande information och inte minst för reklam, som är till för att sälja tvivelaktiga varor. Bra varor behöver inte säljas med annonser och reklam. I det här landet sänds TV-reklam för medikament, som är satta under särskild kontroll och hotas av indragning av hälsoriskskäl. Man har kanske ett större lager att sälja ut innan det tar stopp?

 13. 13
  Thomas Jansson säger

  @ natan:

  Precis som Annika hävdar i inlägg 6 ovan så ser sambandet gener lite olika ut för vilken typ av diabetes man får. Finns statistik över olika samband, tvillingar och annat som ger lite upplysningar,,,

  Personligen så är jag helt övertygad om att de av oss som har lätt för att få T2 var de som klarade sig bäst på den ”gamla” goda tiden – att likt en björn kunna lägga på sig lite inför vintern var nog inte helt fel.

  De som däremot kan stoppa i sig hur mycket kolhydrater som helst var kanske förr var de som gått under – idag är det ju tvärt om,,,

  Men att skylla T2 på ”dåliga” gener håller inte – det är inte generna det är fel på utan det levnadssätt som vi lever på,,,

  ”Mediciner som gör att man kan fortsätta att äta mycket kolhydrater och skräpmat utan att utveckla diabetes betraktar jag som fantasier, tllls det visar sig fungera.”

  Det ger väl mera status att forska i genmanipulering än att rekommendera riktig mat,,,,

 14. 14
  Kattmoster säger

  Oh, så trött man blir. Av vilken anledning måste så okunniga människor som Louise Andersson uttala sig i media… Ta man bort fett och socker ur kosten återstår – protein, och det har ju Valter Longo nu kommit på att det är jättefarligt. Suck.

 15. 15
  Thomas Jansson säger

  En ny studie visar att alla som dricker vatten dör förr eller senare!

 16. 16
  Pingo säger

  @ Thomas Jansson:
  Ha ha Thomas, den var bra!

  Senast var det en norrman som skrev att 98% av de som dog i trafikolyckor hade ätit potatis de sista 24 timmarna. Potatis och bilkörning verkar inte heller höra ihop.

 17. 17
  Professor Göran säger

  Jag tolkar alla kommentarer ovan som att jag skulle kunna få medhåll i följande påstående:

  ”Det mesta som läkemedelsindustrin verkar hålla på med är ett avancerat kvacksalveri och ett kvacksalveri som media av alla slag mer än villigt spelar med i.”

  Är detta inte sant?

  Men är det svårt att omfatta ett sådant påstående?

 18. 18
  Kattmoster säger

  @ Thomas Jansson:

  😀

 19. 19

  Professor Göran Skrev:

  ”Det mesta som läkemedelsindustrin verkar hålla på med är ett avancerat kvacksalveri och ett kvacksalveri som media av alla slag mer än villigt spelar med i.”

  Sant.

 20. 20

  Pingo Skrev:

  Potatis och bilkörning verkar inte heller höra ihop.

  Kan vara sant.

 21. 21
  Zonen säger

  Nr 17! Mer sant än fel! Och många tror ju på våra myndigheter och därför fick väl Louises artikel 50% gilla och sen också 50% ogilla tryckningar. Möjligen tryckte Josef några extra gånger…… 🙂

 22. 22
  Thomas Jansson säger

  Josef Boberg Skrev:

  Pingo Skrev:
  Potatis och bilkörning verkar inte heller höra ihop.
  Kan vara sant.

  Det har gjorts undersökningar på chaufförer som fått nedsatt nattsyn p g a stort kolhydratintag så potatis och bilkörning kan vara olämpligt,,,,

 23. 23

  Var är artikeln från England där en läkare gav sina diabetes patienter 600 kalorier per dag, och alla fick de normalt blodsocker?

 24. 24
  adhd-mamman säger

  Kattmoster Skrev:

  Ta man bort fett och socker ur kosten återstår – protein, och det har ju Valter Longo nu kommit på att det är jättefarligt. Suck.

  Någon borde göra en karta över de studier som fått mest utryme i media på senaste tiden, där man plottar in vad man ska äta resp inte äta enligt studierna, enbart för att visa hur förvirrande och motstridiga budskapen blir för konsumenterna. Den kartan kommer att visa att allt annat än vatten är farligt.

 25. 25
  Thomas Jansson säger

  I 2000-talets Vetenskap var det för några år sedan en artikel om ett par som levde enbart på luft.

  Imponerande – kanske dags att leta fram det numret igen och ta reda på hur de bar sig åt,,,

 26. 26
  Thomas Jansson säger
 27. 27

  Nu är jag här och skriver om mitt blodsocker igen :).

  I morse åt jag lite fil, sen lunch ute wallenbergare på olika sorters fisk, någon sorts röra, mycket vitkål, gurka, ngn skiva tomat, en skiva kalkon.Tog en förmiddagspromenad på ca 30 min, men mådde inget vidare, konstig känsla i kroppen, tung i benen och lite jobbigt att andas.

  Det gick bort efter maten….detta händer ganska ofta nu…vad beror det på?

  Sen promenerade vi i sakta mak, var i parken med dottern och gick och fikade, te med en rejäl skvätt grädde.

  Ca 40 min efter fikat ligger sockret nu på 8.3. Fortfarande utan medicin. Vågen visar ca 6 kg minus och det syns faktiskt på min omfångsrika mage.

  Maten funkar bra, men ska dra ner på proteinet äta mera grönt och mera fett.

  Hur räknar man ut hur mycket protein man får i sig, du nämde 0.8 per kg kroppsvikt…hur räknar du ut det under en dag? Eller fet ost i salladen?

  Jag undrar om olivolja är ett bra fett, för det tycker jag är jättegott att ha på grönsakerna, och är ju ett sätt att få i sig fett.

  Hur gör ni andra för att tillsätta fett i maten, fet ost, smör ?

  Blomkålsmos med smör ska jag prova…

  Min diabetes sköterska sa att experterna säger att man bara ska äta en sorts fett, det har jag aldrig hört förut.

  Förövrigt så promenerar jag nu med glädje, jag har på två veckor vänt helt och längtar efter de dagliga promenaderna. Har också börjat gå snabbare nu, gärna en snabb morgonpromenad när familjen sover.

  Om någon vecka eller två ska jag börja på gym…kan knappt tro det är sant.

 28. 28

  @ Lena:
  Jag är ingen expert på något vis men vad gäller protein ska du inte äta mer än vad du skulle väga normalt och inte vad du väger som överviktig, låt säga att din ”normalvikt”. är 60 kg så ska du inte äta mer än högst 60g protein, 100g kött är ca 20g protein, alltså 3 hg kött/dag.. fisk ligger väl likvärdigt eller lite under, ett normalstort ägg ca 8-9g protein, hoppas det hjälper lite iaf med att räkna ut mängden protein..sen får man ju tänka på att även ost och andra mejeriprodukter innehåller protein.

 29. 29
  Thomas Jansson säger

  @ Lena:
  Utmärkt – du börjar få resultat,,,

  Se till att du håller bort kolhydraterna i första hand. Du kommer garanterat inte att avlida hastigt om du skulle råka överäta lite protein – tids nog lär du dig att fixa till din mat optimalt,,,

  Så länge du går ned i vikt är det bara att se glad ut, att du känner dig lite ”mosig” kan vara omställning till ketos – fettdrift, det är bara att ta det lugnt och inte stressa upp sig. Det tar en 1 – 3 veckor uppskattningsvis att komma i någorlunda ketos,,,

  Var försiktig på gymmet – det är lätt att överanstränga en otränad kropp och det är bättre att det tar lite tid så att dina leder hinner med,,,

  I början tycker jag det är ok att träna i maskiner så att du kommer igång men bäst är fria vikter. Alternativt hänger du på någon gruppträning, core, intervall eller vad de nu kallar det för – det är roligare om man är flera,,,

  Annars – sysselsätt stora muskelgrupper, benpress, cykel o s v – det gör gott för blodsockret,,,

 30. 30

  JRS

  Vad bra att du klargjorde det, jag trodde att man skulle gå efter aktuell vikt, för mig skulle det bli rätt mycket protein…då gäller det att kolla på förpackningarna noggrant hur mycket kött det är och sedan räkna ut hur mycket protein?

  Jag trodde faktiskt att man kunde äta hur mycket kött fisk och ägg man önskar men det är tydligen helt fel.

 31. 31

  Thomas

  Tack för alla goda råd jag får av dig :).

 32. 32

  @ Lena:
  Tja, inte för att jag själv brydde mej hur mycket protein jag åt när jag la om till LCHF för drygt 5 år sen men i efterhand så vet jag att jag inte överåt protein annat än i början då det blev lite mer innan kroppen ställt om sej, och då var man ju van att småäta hela tiden.. protein i sej fungerar ju lite som ”långsamma” kolhydrater om man äter mer än man borde, är man frisk och tränar mycket så kan man behöva ett högre proteinintag men knappast inte för vi vanliga som kanske bara tar nån promenad.
  Men lägg bara till mer fett och mer grönt om du inte blir mätt på ett lite lägre proteinintag.

 33. 33
  Thomas Jansson säger

  @ Lena:
  Jag har inte kunnat hitta något belägg för att det skulle vara farligt att överäta protein men det blir dyrt och är onödigt samt att det höjer blodsockret.

  En del typ 1 äter en del protein innan de lägger sig – detta protein fungerar som långsamma kolhydrater och hindrar att deras blodsocker sjunker för lågt under natten. De uppgifter jag hittat är att det skulle ta upp till 6 timmar att metabolisera en liten mängd protein. Överflödigt protein kan därför betraktas som mycket långsamma kolhydrater.

  Man kan löra sig mycket genom att läsa på hur T1 hanterar sitt insulin men det är ju inte növändigt med dessa kunskaper för alla,,,,

 34. 34

  Hej igen

  Idag låg mitt faste socker på 5.5. Är mycket nöjd. Har inte börjat med medicin.

  Jag ändrade mina matvanor för 3 veckor sedan (samma dag som jag fått veta att jag har diabetes), då jag hade ett faste socker på 13, som visade sig var 14 enligt diabetes sköterskan. Idag ligger det på 5.5.

  Jag har hittat en bra balans, jag har fått pröva mig fram. Jag har bla konstaterat att jag inte ska äta något efter middagen, som jag äter kl 17 ca. Jag skippar ofta frukost för att kroppen för det mesta inte vill ha någon. Kl 11 vill jag nästan alltid ha lunch. Jag äter ganska begränsade portioner, blir mätt snabbt. Innan jag slutade med kolhydrater åt jag enorma mängder mat dagligen, jag var alltid sugen. Suget är nu helt borta!

  Jag har varit stenhård gällande kolhydrater och äter mest kött, fisk, ägg med ett tillägg av ovanjord grönsaker, men inte varje dag, vissa dagar blir det 0 kolhydrater. Vitkål, broccoli, paprika fungerar bra, men helst bara till lunch.

  Jag äter väl inte riktigt LCHF, då jag inte tillsätter så mycket fett utan oftast nöjer mig det som finns i tex fet fisk, dock tillför jag lite raps el olivolja på grönsakerna, ibland blir det lite fet ost, och om jag dricker te häller jag i grädde, men inte varje dag. Mjölk fungerar inte alls. Har skippat yoghurt, fil osv bara lite fet ost och lite grädde äter jag.

  Jag äter gärna grillad kyckling till middag, och då tillsätter jag inte fett, och känner inget behov av det. Då blir det oftast två kycklingbröst. Det blir jag mätt på.

  För övrigt har jag varit ute och promenerat mycket, nästan varje dag, mellan 2-4 timmar dagligen, ibland i ett sträck, ibland uppdelat. Målet är att promenera varje morgon i snabb takt en timme. Och några timmar under dagen, för att det är så härligt att vara i rörelse, och det har blivit ett beroende.

  Nästa vecka börjar jag på gym. För att förbättra kondition och försöka skaffa mig muskler. Jag har gått ner ca 7-8 kg. Behöver gå ner oerhört mycket. Men jag har gett mig fasen på att bli smal.

 35. 35
  Thomas Jansson säger

  @ Lena:
  Exemplariska framgångar och utan piller – då gissar jag att kilona fortsätter att rinna av i ganska hög takt men var beredd på att framtida muskler väger mer än fett – du kan bli smalare men tyngre ibland,,,

  Själv har jag plockat fram min racer och har hunnit med ett par rundor i vårvädret men nu verkar vintern komma tillbaka – det är ju roligare att cykla ute än inne,,,,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa