Kan ”Crash Diet” vända diabetes 2?

Jag fick en länk till en artikel: Crash course diet reverses type 2 diabetes in a week.
Som jag förstod det fick några nydebuterade t2-diabetiker äta en lågkalori-diet (600 cal) under 1-8 veckor. Under den tiden fick alla tillbaka normalt blodsocker.

Frågan är ju hur ”Crash diet” är komponerad, och hur diabetikerna ska äta sedan för att förbli diabetesfria.

Men i vilket fall är det en intressant tanke att en nydebuterad diabetiker 2 skulle kunna ”bota” sin diabetes med en ”svältdiet” under några veckor. I analogi med att viktop-patienter ofta blir diabetesfria i flera år efter operationen.

Sen kan man forska på hur diabetikerna ska äta efter svältkuren: tallriksmodell, medelhavskost  eller LCHF?

Varje t2-diabetiker kan också själv prova kuren på sin egen kropp.

 

Comments

  1. 101

    @ Thomas Jansson:
    Så är det förstås och Lchf är onekligen en viktig kugge för att få bort de 50% som kommer med svullna magar o allt mellan himmel och jord kopplat till överdrivet kolhydratintag. Vore säkert en stor lättnad för sjukvården och inte minst för de ”riktigt” sjuka. Därmed inget förringande av de som är prediabetiker, med cirkulationsproblem, hjärtsvikt osv. men den kategorin skulle lätt kunna halveras. Det måste gå den vägen annars brakar sjukvåden ihop om några år inte minst av kostnadsskäl.

  2. 102

    @ natan: #94
    Tack för din uppmuntran!
    Tror att muskelproteiner omvandlas till blodsocker om det blir för lågt när fettförbränning ej kommit igång, alltså före ketondrift. Vid fettförbränning bildas även en liten del glycerider som kan omvandlas till glukos för röda blodkroppar och en del andra småförbrukare som inte kan bränna ketoner. Ej säker på detta så om någon vet, vänligen skriv!

  3. 103
    Thomas Jansson säger

    Lite planlöst surfande under kvällen bekräftar att ungefär 50 – 60% av proteinet omvandlas till glykos.

    Har hittat rekommendationer för t1 som kan ha problem med för lågt blodsocker under natten att de kan äta protein innan läggdags. Resonemanget att betrakta proteinet som en ”kolhydrat med lågt GI” är nog inte helt fel. Och det borde handla om förhöjningar i storleksordningen 1 – 2 mmol/l.

    Tiden som proteinet höjer blodsockret varierar mellan olika uppgiftslämnare men det torde ligga på 3 – 7 timmar,,,,

    Och min tanke på att lägga merparten av proteinet mitt på dagen tror jag fortfarande på – frågan är ju hur mycket protein som kroppen klarar av åt gången?

    Har oxå hittat antydningar på att överviktiga diabetiker kan vara extra känsliga för proteiner – om det är riktigt är nog för tidigt att avgöra (man träffar på mycket knepigheter i nästan alla studier – det går inte att lita på någon!)

    Jag är nog rätt så övertygad om att de flesta överäter protein – det kan nog löna sig att minska på konsumtionen och satsa mer på kvaliteten,,,

  4. 104

    @ Thomas Jansson:
    Ät proteinet till lunch istället blir alltså bäst så att det blir ordentligt med tid att förbrukas istället för att orsaka problem senare! Men endast nödvändigt när man tränar eller arbetar hårt fysiskt.
    Hjärnan klarar sig ju på ketoner dygnet runt (?)
    Ser fram emot din nästa morgonrapport . Med justeringarna bör du komma in med bästa på åratal !
    Tabellera gärna din rapport från början. Vill visa en vän som har svårt att komma ner under 7 i morgonsocker.

    I en del länder äter man största målet mitt på dagen. I anglosaxiska länder sedan te på kvällen, men idag har man säkert fprmat om med massor med tilltugg! Frankrike ?

    Men frukost som en kung, lunch som en herreman och middag som en fattiglapp är ett gammalt ordspråk som kan ha ansetts vara den bästa modellen. Åtminstone stämmer den här.
    Någon som känner till mer om det ?

  5. 105
    Thomas Jansson säger

    Dag 5 fasteblodsocker kl 7:00

    Nytt lägsta rekord på 6,1 mmol/l

    Viktminskning sedan start cirka 1,5 kg varav det mesta hittills torde vara vatten,,,,

    Jag är helt övertygad om att detta fasteblodsocker är det lägsta på mycket länge så den här metoden fungerar men det visste vi ju redan från starten,,,,

    Uppenbart så spelar protein betydligt större roll än vad jag haft en aning om. Under veckan har jag oxå uteslutit grädde i kaffet och samt ost vilket troligen oxå bidrar positivt,,,

    Gårdagens övningar kommer oxå att innebära att jag ska försöka äta sista målet senast vid 20:00 och då med minimalt med protein.

    Kommer att dela upp motionen i 2 pass idag oxå – det borde vara optimalt,,,

  6. 106

    @ Thomas Jansson:
    Hjärtliga gratulationer till nytt morgonsockerrekord!
    Själv dricker jag kaffe hela dan, kanske 6 koppar totalt, men drar ned genom att ha ett glas vatten med lite citron i (halv citron till 2 liter vatten), plus ett par nypor havssalt dom flesta dagarna.
    Middag 6-7 och efter den kaffe med grädde och kokosolja. Middagen med neddraget protein. Men tydligen blev det lite för mycket igår: Morgonsockret ökade idag till 5.9…. Offrade ytteligare en ketonsticka för att se hur mycket ketonerna gått ned…. Antog att dessa reducerats sedan gårdagens 2.4, men nu blev värdet hela 3.0 !
    Det stämmer inte med tidigare erfarenheter där ketonerna dalat så snart BS gått upp lite. Eller ketoneftersläpning kombinerat med för mycket protein igår? Iaf vaknade jag mycket tidigare och piggare än vanligt idag efter sen kväll.

    Vet någon var jag kan köpa nya ketonstickor till min ”Precision Xtra” blodsocker- och ketonmätare?

  7. 107

    @ stenbj:
    Tack – det låga värdet behövdes efter gårdagens ”bakslag” men det medförde ju ny kunskap i alla fall för min del – protein = ”långsamma kolhydrater” vad gäller blodsocker,,,,

    Den uppgiften har jag nästan aldrig stött på tidigare i någon skrift, vare sig i böcker eller på nätet (med undantag av R Lustig). Tycks inte vara någon allmännt känd kunskap?

    Däremot så fås rådet ofta att äta mera protein – högprotein och lite kolhydrater. Varför man rekommenderar någon att öka andelen protein från 20 E% till 35 E% är för mig totalt obegripligt,,,

    Det är ju oxå välkänt att proteinet tillsammans med kolhydrater ger ett lägre GI-värde för måltiden totalt men jag ifrågasätter starkt vitsen med GI-värdet – varenda kolhydrat skall metaboliseras och om det sker snabbt eller långsamt för en diabetiker tror jag inte har någon avgörande betydelse – läser man på nätet så är det oxå fler och fler som hävdar just detta. Men visst kan GI-värdet för en kost ge en viss vägledning att välja det minst skadliga,,,,

    Mitt nätsurfande är lite av och på, de senaste veckorna lite mera intesivt letande har jag allt oftare stött på ett påstående som skiljer sig markant från allt vad skolmedicinen står för:

    Typ 1 är en sjukdom

    Typ 2 är symptom på att något inte står rätt till!

    Och vad gäller viktminskning skippar allt fler kalori in & ut och alla seriösa skribenter pratar numera insulin och även kortisolet börjar komma med i resonemanget.

    Tror att Rössner numera börjar bli rätt så ensam med sina hallonbåtar – ingen seriös aktör tror på detta resonemang längre,,,,

    Däremot så är min hypotes fortfarande:

    1) för metabolt friska personer ger ökad motion inga större viktminskningar

    2) för metabolt störda ger ökad motion lägre blodsocker – lägre insulin och kan därmed ge viktminskning

    Ponera att en magisk gräns för viktminskning går vid 6 mmol/l

    a) om personen ifråga har ett medelblodsocker omotionerad på 6,5 mmol/l går hen inte ned oavsett kalorirestriktion – kan snarare öka trots ett kraftigt kaloriunderskott!

    b) personen sänker sitt medelblodsocker till 5,5 mmol/l och bör rimligtvis komma i ett tillstånd då ”backventilen” som ett högt blodsocker – insulin kopplas bort,,,

    Visserligen ett mycket förenklat resonemang men jag är helt övertygad om att det fungerar – och det visar sig ju med intermittent fasta & intervallträning – det fungerar men inte promenader i sakta lunk då personen ifråga aldrig kommer under nivån då det genomsnittsliga insulinet sjunker så lågt att ett uttag ur ”fettbanken” är möjlig,,,,

    Här är ett exempel på just detta!

    https://diabetesdoc.bloggsida.se/motion/easd-berlin-dag-3-att-valja-ratt-motion

    Vanlig långsam motion är värdelös medan intervall ger resultat – det senare ger garanterat betydligt lägre genomsnitt för insulinet – den ökade konditionen är nog mest bonus oavsett vad de danska forskarna tror,,,,

  8. 108

    Mycket intressant det ni skriver om.

  9. 109
    Professor Göran säger

    @ Thomas Jansson:

    Intressant!

    Igår skottade hustru och jag själv snö i tre timmar med pulsmätare påslagen som klart visade intervallträning.

    Nu på morgonen, två timmar efter vår getostskiva med smör och kaffe, mätte vi blodsockret som då låg strax över 5 .

    Nu ska vi skotta snön på taket 🙂

  10. 110

    @ Thomas Jansson:
    Även om vi inte kan se alla detaljerna – grundforskning är ju i stort sett ”bannlyst” numera, så de exakta orsakssammanhangen lär vi inte få reda på förrän om många år! Dock har vi meniga idag betydligt större resurser än vad naturfolken hade att figurera ut både vad som är bäst och varför.

    Även Svenska politiker har ju bestämt att läkemedelsindustrin är bäst på att finansiera forskning, ”så att den kan bidra till ekonomisk tillväxt.”, enligt amerikansk modell.

    Måste staten gå i konkurs innan politikerna inser att dom satt rävar att vakta hönshusen, eller blir det bara mer besparingar på allt annat så att den heliga kon som suger upp allt, läkemedlen, kan betalas intill sista dagen?

  11. 111

    @ stenbj:
    Det finns ett antal dominerande parametrar som till och med vi glada amatörer känner till nu och det ger en modell som är tillräckligt bra för att fungera i praktiken. Det är som att köra bil – man behöver inte veta hur en växelåda är konstruerad i detalj men det är bra att veta vart växelspaken sitter och att man fyller bilen med rätt drivmedel.

    Sådant vet varenda människa som har körkort. Däremot så verkar kunskapen om lämpliga drivmedel för människor vara synnerligen bristfällig inom ”etablissemanget” och skulle man jämföra Rössners modellbygge över människans metabolism så verkar han ha tillbringat hela sitt yrkesliv på full gas men enbart på 1:a växeln.

    Att växla upp till 2:an där man även tar med hormonernas inverkan på vikt och hälsa har Rössner uppenbarligen alldrig lyckats med,,,

    Själv tycker jag nog att vi sedan en tid tillbaka har lyckats med att lägga i 3:ans växel. Förutom insulin börjar många av oss börja beakta miljön vi lever i. Vi hade för 7 – 8 år sedan en diskussion om hur många skilsmässor fel kost orsakade och det torde vara ett betydande antal. Omvänt kan man ju fråga sig hur många som blivit diabetiker på grund av odrägliga partners eller psykopatiska chefer?

    På nivå 3 kan vi oxå ta till oss och filtrera rätt stora delar av den forskning som finns gjord – vi tar det som vi anser vara rätt och kombinerar ihop det till en helhet som är någorlunda logisk.

    4:a och 5:an är till för de som forskar eller vinner nobelpris och dit kommer vi nog aldrig – vi får nöja oss med att vi som glada amatörer kan mer om kolesterol, kortisol, kostlära och insulin, glykoneogenes med mera än 95% av de riktiga specialisterna – det kommer vi långt med,,,,

  12. 112

    Dag 6 fasteblodsocker kl 7:00

    6,4 mmol/l

    Ett bra värde för att vara för mig men jag hade väntat mig lägre – under 6,,,,

    ”Felsökningen” gick snabbt!

    Min sambo hade lagat till linsoppa ur en 5:2 bok och det visade sig att den innehåll 19 g kolhydrater/portion samt 11 gram protein,,,

    Om vi antar att hälften av proteinet kan betraktas som ”långsamma kolhydrater” kommer vi omgående upp i 25 gram ekvivalenta kolhydrater vilket torde vara orsaken till det höga värdet. Jag brukar ha som mål att hamna runt 20 g kolhydrater för en hel dags ätande,,,,

    Inga dramatisk viknedgångar, minus 1,5 sedan start vilket nog fortfarande mest är vatten, Dock har livremmen åkt in ett hack,,,

    Har börjat läsa på denna blogg och det är väl investerad tid:

    https://diabetesupdate.blogspot.se/

    Bl a redogörs för varför man inte skall lita på en ”normalkorkad läkare” vilken enligt bloggaren enbart kan användas för att skriva ut eventuell medicin – en slutsats jag drog redan vid första besöket hos min fd läkare,,,,

    Dock dissar hon Roy Taylors ”Crash Diet” – hon anser att både den dieten och GB egentligen fungerar på den kolhydratreduktion som både diet och operation ger upphov till – hon har nog inte helt fel – när GB folket efter några år har töjt ut sin magsäck igen får de ofta tillbaka sin diabetes,,,

    Personligen tror jag betydligt mera på Jason Fung än på Roy Taylor. Det skall vara intermittent fasta utan att befinna sig i svält.

    På bloggen tar hon oxå upp när det är lämpligast att ta sitt metformin – om det nu är glykoneogenesen som är det huvudsakliga problemet bör kanske merparten tas strax före läggdax?

    Medelvärdet för de senaste 7 dagararnas mätning har sjunkit från 6,5 till 6,3 mmol/l på några dagar – antalet prov har varit 49.

    Nu börjar jakten på tiondelarna – närmaste målet är nu att få ett fasteblodsocker och medelvärde under 6 mmol/l – det borde gå på en vecka och jag kommer att nolla mätaren med start från i morgon för att slippa dras med de gamla ”synderna”,,,

    ————————————————————————–

    Givetvis så har jag ändrat mitt upplägg – dels efter funderingar, dels efter ny information men oxå vad som visat sig fungera praktiskt – från och med idag kommer mina dagar att se ut så här:

    1) Fasteblodsockret mäts 1 timme efter uppvaknandet (det ändrar sig rätt så mycket om det tas direkt efter uppvaknande eller efter att man vaknat till ordentligt)

    2) Fettkaffe med kokos

    3) Motionspass 1 gång – syfte att gå bort överflödigt ”nattsocker”

    4) Metformin 2×500 mg före lunch för att minimera påverkan från lunchen

    5) 2 stekta ägg, 110 gram bacon (enklast och det går snabbt)

    6) Motionspass 2, gång och/eller styrketräning

    7) Kvällsmat i form av tuggmotstånd – bör uppfyllas av en sallad. Om jag är hungrig kommer jag att tillsätta majonäs,,,,

    8) Metformin 4×500 mg före sängen för att få ned glykoneogenesen under natten

    Borde rimligtvis vara att anse som en kaloribegränsad 16:8

  13. 113

    @ Thomas Jansson:
    Thomas, tabellera gärna vikt , morgonsocker och totalt antal metformin per dag!
    Ämnar göra samma nästa måndag, dock blir helgen inte hemma så det kan bli urspårning i morgon… , ( har ett hemligt vapen för detta längst ned.)
    Bra att du hittade felet med gårdagsmenyn. Dock allt med innehållsdeklaration bör vara stort nono…

    Jason Fung(1) och Taylor(2) har samma grundideer: Kalorirestriktion.
    Fung (1) säger för hålla glykogendepåerna tömda (helst=fettförbränning 24 timmar per dygn) eller aldrig fulla. Fungerar och resulterar direkt i vad Taylor säger:
    Taylor (2) för att minska fett i leverceller primärt vilket mäts dels i vikt men betydligt säkrare med MRI som bevisar att han har rätt i detta avseende. Väl bevisat är det inget skäl for oss vanliga att mäta!

    Bägge når samma mål: Återställd blodsockerkontroll. De reducerar förmodligen kalorierna mer än vad du gör just nu. Långsiktigt lägger Fung till en del som vinegär och mindre kolhydrater etc., vilket gör att han bör få betydligt bättre 1-årsresultat än Taylor. (nära LCHF)

    Bägges förklaringar är nog riktiga men Taylor har hårda fakat, medans Fungs enkla förklaring av aldrig fyllda glykogenlager är självklar och leder till vad Taylor visar. Att Fung är en utmärkt pedagog med mycket bra liknelser gör att han kommer ut på topp för att förklara det hela.
    Beträffande kosten tror jag att det saknas varningar för proteinet från bägge håll, som vi sett.

    Beträffande ditt nya program. Ingen kommentar så tycker jag det är bra eller jättebra!
    2/ Fettkaffe på morgonen under fasteperioden innebär att du senare under dagen i fettbränningsfas bränner detta nytillsatta fett i stället för leverfettet, fettet du vill bli av med först.
    3/ Mät BS före och efter träning och skriv om skillnaden så får vi se om Lustig har rätt!
    5/ Dagens proteinintag nu flyttat till lunch som jag förstår. Måste var betydligt bättre timing för att reducera morgonsockret ! Men stek i mycket smör så att det inte blir för mycket omega-6 från fläsket och byt gärna bacon mot liten köttbit från får eller oxe eftersom bacon även ofta innehåller lite socker, Det som gör att det lätt blir lite brunt tror jag

    7/ Både äkta majonäs och köpmajonäs innehåller proteiner (!!!) via äggen. Köpmajonäs har dessutom växtoljor. Äkta olivolja (var finns den?) plus en bra skvätt vinäger till sallad eller råa grönsaker kan vara betydligt bättre.

    Det du föreslår kommer fungera; ovan har jag bara försökt förbättra lite för att om möjligt förkorta din resa. Metformintabletterna kanske kan reduceras t.o.m. i morgon. Vinäger är energi som gör att t.ex alkoholister mår betydligt bättre i alla avseenden en timme efter en återställare: Då har en del av alkoholen börjat producera märkbara mängder av just vinäger, eller mer exackt -acetat, som är insulinoberoende energi och därför gör att man känner sig bättre direkt. (Ketoner har liknande egenskaper men betydligt kraftigare. En annan dag!)
    Vinäger med rätt mängd vatten till god smak är en utmärkt dryck som direkt ersätter återställare, men även kan användas som ”sugstopp” under intermittent fasta! Det sägs även att det sänker blodsockret, men har ännu ej sett någon studie på detta eller provat. Så kanske det kan ersätta en del metformin. Fung har med vinäger på sin lista, dock utan förklaring.
    Lycka Till !

  14. 114

    Att Fung har med vinäger beror nog på att det saktar ned tömningen av magsäcken.

    Detta har vi diskuterat här förr och kom fram till att eftersom strikt LCHF inte höjer blodsockret. Men det gör faktiskt LCHF på mig även om det bara handlar om några tiondelar – säg av storleksordningen under 0,5 mmol/l så det är nog inte otänkbart att vinäger fungerar även på strikt LCHF?

    Vinäger + LCHF skulle möjligen släta ut förloppet under längre tid vilket möjligen skulle kunna medföra att en eventuell ”undernivå” av blodsockret vid återgången till normalläget undviks – kan påverka hunger och därmed kanske minska proteinets påverkan?

    Nu börjar vi dock närma oss finliret så det är möjligt att blodsockerökningen beror på avtagande effekt av metformin o s v de gånger som jag hittills mätt blodsockret i samband med måltider – det ska nog till mera prover men vinäger är knappast skadligt och förr drack jag ofta vinäger i vatten för att det var gott,,,

    Kokosfettet i kaffet kanske borde undvikas men å andra sidan måste energin komma från något – det blir en avvägning mellan energiintag, jobb & motion och att upplägget är praktiskt genomförbart utan krångel,,,

    Så jag kör på som jag tänkt mig under en vecka – bara det går åt rätt håll så är det inte fel – nu kommer dock förändringshastigheten att avta betydligt under veckan som kommer,,,

    När det gäller metforminet så har jag läst några hundra sidor om detta och hittills inte hittat några bieffekter mer än att det kan ge krångliga magar och några dödsfall – det senare är inget problem alls om man läser bipacksedeln och följer vad som står där!

    Jag hade en diskussion med en debattglad apotekare och vi enades om att ”metformin är bra till det mesta” så det är först när långtidssockret ligger under 35 mmol/mol som jag börjar fundera på det – och där är vi tidigast om några månader om allt fungerar som det ska,,,

  15. 115

    @ Thomas Jansson:
    Vinäger sänker nog inte blodsockret på LCHF eftersom det tillför mer energi. Men det innehåller komplexbildare och ingick i det mesta av vår föda innan kyl och frys uppfanns. Så vi är utvecklade med vinäger, resultatet av aerobic fermentering.

    Det kan vara som du säger att ev. hungerkänsla minskar p.g.a. en känsla av välbefinnade genom att energi från acetat distribueras utan insulin. Det välbefinnandet kan alltså var ett tillräckligt skäl för vinäger i början för att klara fastan i övergången från socker-drift till fett- och keton-drift.
    Sedan toppar ketonerna allt, framförallt p.g.a. sina neurologiska ”sidoeffekter”.

    ”..Ketones also activate certain proteins in the brain: brain derived neurotrophic factors (BDNFs) that regulate brain cell repair, growth, and maintenance. BDNFs stimulate repair of damaged tissues, promote the growth of new brain cells, remove toxins, stop oxidative stress, calm inflammation, and improve insulin sensitivity, all of which allow the brain to heal and recover from injury”

    Idag bröt blodsockermätaren ihop och en ny kasett blir det senare, så jag mätte ketonerna istället.
    steg från 2, 3, till 3.4 i morse! Kände mig även mer fylld av energi än på länge. Hoppas att inte BS var 5.9 i morse också! I så fall blir det tillbaka till ritbordet igen. Kl 4 var BS 4.4 iaf igår.

    MB-kaffe: Om man inte är underviktig kommer energin bäst från det egna fettet men det gör det inte förrän sockret tagit slut (glykogendepåerna i levern framförallt).
    Alltså kokosolja och smör i kaffet kan jag just nu ta efter middan för att stilla hungerkänsla med så lite protein som det blivit nu.

    Ska bli kul att se hur det går för dig, och mig!. Jag ser i min tabell att jag minskat från 88.4 till 96.5 sedan i Tisdags morse då jag började väga mig igen. Vad den välkommna förlusten består av vet jag inte, men snart tar jag en bild från sidan som jag tagit förut ett par gånger för att jämföra med.
    Annars tror jag att ett utmärkt mått på bukfett är att hålla ett moppskaft mot bröstet med händerna precis under bröstnivå och kolla vinkeln med hjälp av lampa och skugga på ett papper på väggen, och rita in…. Idag ligger vinleln på kanske 20 grader men i höstas kanske på 30 grader. Noll eller minus ett är målet. Så såg jag ut innan jag slutade röka första gången i 45-årsåldern, med vikt 75-77 kg stadig sedan 20-årsåldern.

  16. 116
    Thomas Jansson säger

    Det är nog son du säger, kanske mera optimalt att skippa fettkaffet och äta mera till lunch.

    Det känns tydligt nu att kroppen börjar gå på lågvarv igen så frågan är om man inte lurar sig när man äter för lite – äter man mer och orkar motionera mera så förbrukas socker samtidigt som insulinkänsligheten ökar – jag skulle ha lyft skrot nu men har i stället hamnat horisontellt och läser bloggen

    https://diabetolognytt.se/forum/dnforum.html

    Av särskilt intresse fann jag ett inlägg om stress och dess inverkan på blodsockret vara så jag fortsätter ett tag till – det finns mycket vettigt på nätet men det är inte samlat på ett ställe,,,

    Mitt blodsocker brukar vara som lägst ungefär vid 17:00 och då ligger det runt 5 än så länge,,,

    Märkligt nog hittar man inte så många diagram över blodsocker på nätet – jag skulle vilja ha ett antal olika för att få mera referenser att jämföra med,,,,

  17. 117

    Om du kan lana en ketonmatare far du direkt forklaringen till ”att kroppen borjar ga pa lagvarv igen” Ketonerna har bara gatt upp till 0.5 om ens det och levern omvandlar (desperat ?) dom sista proteinerna till glukos istallet for att borja omvandla fettoverskottet till ketoner. Sa snart ketonerna gar upp over 1.5 sker fettomvandlingen som da formodligen borjar med fettet i levercellerna.

    Det verkar vara individuellt eller flytande hur hogt blodsockret kan vara och ketoner samtidigt produceras eftersom jag fick 3.0 mmol/l ketoner med BS hela 5.9 igar !
    Men om ditt morgonsocker gar ned under 5 bor det hela starta och da kanner du direkt energiokningen.
    Ta det forsiktigt med majonasen ikvall ! Smor ar battre ! Hur skulle det vara med sallad och olivolja plus hackt gront med lite smalt smor pa ? plus salt och vinager till smak forstas!

  18. 118
    Thomas Jansson säger

    Jag har testat ketonstickor för något år sedan men det var ett trubbigt instrument.

    Ska kolla vad en mätare kostar idag – senast jag tittade på dessa tror jag de låg på ett par tusen,,,,

    Men detta är en grej som jag bara gör en gång i livet och ett oljebyte på bilen kostar ett par tusen om jag lämnar in den på verkstad så varför inte,,,,

    Det är väl lika bra att försöka lära sig detta ordentligt en gång för alla – förslag på lämplig mätare?

  19. 119

    https://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare

    SEK 544.- inkluderande 2 ketonstickor ! 10 extra ketonstickor 263.- sek
    Under tusenlappen alltsa.
    Sten

  20. 120
    Thomas Jansson säger

    De måste ha gått ned rejält sedan jag började känna till ketoner överhuvudtaget. Jag följde dock kostdoktorns experiment.

    Mycket riktigt så skriver kostdoktorn om att optimal ketos kan vara svår att nå om man överäter protein – ännu en pusselbit på plats,,,;

    Det är nog bara att slå till – använder man mätaren på rätt sätt är den snabbt intjänad – ett prov varje dag i tio dagar och sedan betydligt glesare borde kunna ge lite bättre fart åt det här projektet,,,,

  21. 121

    Enkel växt dödar upp till 98 % av cancerceller – och stoppar diabetes

    Jag är alltid på jakt efter naturliga ämnen, som kan påverka cancercellers säregna metabolism . Det är viktigt att dessa ämnen angriper cancerceller och lämnar normala celler orörda . Jag har berättat om några av mina upptäckter i det förflutna . De innefattar resveratrol, grönt te, seanol med flera naturämnen.Idag ska jag berätta om en växt, som säkert svälter ut cancerceller lika effektivt som ett kraftfull kemiskt läkemedel . I själva verket fungerar den även på pankreatiska cancerceller i bukspottkörteln, vilka är särskilt svår att döda.

    Det handlar om en vanlig grönsak från Asien, som kallas ” bitter melon ”. Den är populär bland…….Läs hela artikeln här https://ohc-health.com/info/ohc-healthcomwikinggruppeneu-news-enkel-vaxt-dodar-upp-till-98-av-cancerceller-och-stoppar-diabetes/

  22. 122

    @ Lars Andersson:
    Inte riktigt vad vi diskuterar här. Men om du ger direktreferenser till studierna som du hänvisar till i din bloggpost som du länkar till kanske det kan bli intressant för en del. Hörde även en annan anledning till långlevnaden på Okinawa: Genom att inte rapportera dödsfall kunde man med den dåliga kontrollen fortsätta ta ut den dödes pension åratal efter dödsfall.

    Här har många av oss erfarit att hälsan blir betydligt bättre genom att undvika många saker istället för att jaga exotiska underpreparat, men det går ju att kombinera, t.ex med Vitamin D.
    Rätt kost använd kost på rätt sätt tar bort symptomen från diabetes och om du läser blogginläggen ovan skulle du se att T2 har redan botats och att det nu är en fråga om att se till att man kommer dit igen på enklaste sätt och att det inte blir återfall.

  23. 123

    Veckorapport,,,,

    Efter 7 dgr visar vågen minus 3,5 kg. det mesta torde bestå av förlorade glykogenlager med tillhörande vätska samt en portion vatten som tappats p g a mindre andel kryddor. Den verkliga minskningen borde ligga i området 0,5 – 1 kg.

    Fasteblodsocker idag 7:00 låg på 7,5 mmol/l och den numera relativt höga nivån förklaras av noll motion under helgen. Tidigare har jag konstaterat att även en relativt lite mängd motion förmår sänka fastesockret med ungefär 1 mmol/l och nu med sammanhängande motion dagligen bedömmer jag att en sänkning på upp till 1,5 mmol/l är möjlig att uppnå.

    Har ägnat större delen av helgen åt att läsa Jenny Ruhl’s blogg – har hittills kommit bakåt till början av 2009 vilket tog ungefär 15 timmar

    https://diabetesupdate.blogspot.se/

    Både bloggen och hennes webbsida

    https://www.phlaunt.com/diabetes/index.php

    är bland det bästa som jag hittat på nätet hittills. Man kan nog beskriva Jenny som en amerikansk motsvarighet till Annika – dock är inte Jenny läkare utan har själv någon variant av diabetes. Hennes blogg har huvudinriktningen diabetes och komplikationer runt detta.

    Hon dissar Roy Taylors ”utsvältningsdiet” och menar att det endast det lägre intaget av kolhydrater som ger de snabba resultaten på samma sätt som hon anser att GB-operationer i verkligheten ”påtvingar” folk en LCHF variant – jag tror henne,,,,

    Hon har massor med åsikter om definitionen av diabetes och vad som är viktigast bland proverna – allt verkar helt logiskt,,,

    Innevarande vecka kommer jag att följa 16:8 – det har gång på gång visat att den varianten är naturlig för mig – ”svält”-metoden av typen Taylor tror jag allt mindre på – det fungerar inte men metoden att bota en fettlever med ketogen kost och minskning av det viscerala fettet fungerar – det är det ingen tvekan om,,,

    Målet den här veckan är att försöka uppnå ett fastesocker under 6 mmol/l – det tror jag kan vara möjligt i mitten på veckan,,,

    Lägsta 7-dagars medel har varit 6,2 mmol/l och då på drygt 70 prover – blir intressant att se hur det ligger nästa måndag,,,

  24. 124

    @ Thomas Jansson:
    Här gick det som gissat fel också; på musikfestival över helgen. Men på Söndag blev det lite återhämtning. Jag gjorde då enligt diskussionen förra veckan och åt proteinerna vid lunch vid 1-tiden, följt av en näringslös tekopp på kvällen plus en gurkbit. Gurkan smakade utmärkt i den övriga mattorkan. Sov sedan utmärkt och trodde att BS borde ligga under 5 igen, men det blev 5.7…. Dock bättre än 5.9, 6.7 på Lördag , Söndag morgon… Blev mat, vin följt av extra ost på Lördagkvällen. Gissar att den sena osten var huvudproblem, men god fin ost med alldeles för mycket proteiner.

    Förvånad att blodketonerna dalade till endast 1.3 Söndag morgon. Hade väntat mig under 0.5 !
    Och sedan upp till 2.4 i morse är också högt med BS 5.7, tycker jag. Visar BS-mätaren för högt eller kanske ketonmätaren för högt? BS är en Accu-Check Mobile och Ketonmätaren en Precision Xtra.
    Finns det någon kalibreringslösning för t.ex 100 mg/dL = 1g/l glukos. Blandade till med dextros och testade men ”error” kom upp direkt! Kanske det bör blandas med 0.9% salt istf vatten?
    0.9% salt är hela 9g/l ! Någon som vet ?

    Beträffande Taylor tycker jag att hans kliniska försök är mycket viktiga eftersom dom visar att det inte är något obegripligt som sker vid GBP operationen som orsakar att dom flesta T2 blir friska ett tag efter operationen, utan att det endast är kalorirestriktionen. Dom 600 Kcal han rekommenderar blir ett mål mat om dan. (23-1) Den enda önskvärda modifieringen är att kalorierna tas in som LCHF-kost under de 1-2 månader som behövs för att minska det viscerala fettet. Att Taylor dokumenterat minskningen av lever i fett och bukspottskörtel samtidigt med återkomsten av blodsockerkontrollen förklarar att det metabola syndromet är ena sidan av samma mynt och fettlever är den andra.
    Att han dessutom på cellnivå visar levercellerna blir insulinresistenta när fettet i dom ökar gör att hans forskning är bland det viktigaste jag läst om sedan LCHF!

    Utan denna krasch-fasta började åtminstone jag gå upp i vikt igen efter ca 1 år med LCHF. 97 till 92 första 6-9 månaderna sedan stagnation och upp till 93-94. Med en sån här fasta i 3 veckor i September dök vikten till 88 på 3 veckor och stannade sedan nästan(1) där.
    Målet nu är 78kg på två 2 månader. Om det lyckas tror(!) jag att morgonsockret kan bli ganska oberoende av kost och motion efter detta, så länge jag inte äter SLV-kost alltså.
    Detta eftersom det verkar som om det är endast diabetiker, odiagnosticerade prediabetiker och hjärtsjuka (n=1: jag) som har dessa morgonsockerproblem.

    I guidelines för behandling av barn för epilepsi nämns endast att ketoner ej bör tillåtas över 6 mmol/L och blodsocker ska hållas över 2.5. Inget om morgonsocker. Men det bör vara mycket ovanligt med T2 etc. i barn runt 5-års åldern, som jag ser det.

    Det är viktigt för mig att fortsätta med LCHF efter ”krasch-dieten” så att inte det viscerala fettet byggs upp igen och högt morgonsocker och därmed kälsjukdom återvänder igen, i mitt fall.

    Läste även att GBP-patienter ofta anvisas att äta LCHF-liknande kost EFTER operationen för att undvika återfall. Usch vad cyniskt att portionera informationen på det viset.

  25. 125

    Båda verkar vi vara rätt så svaga karaktärer med en viss fallenhet för vin, kvinnor och sång,,,

    Men jag känner inte helgen som varit som bortkastad – inte många tillbringar ”fredagsmyset” med mätning av blodsockret varje kvart – jag provade i ”vetenskapligt” syfte att äta en hel del kolhydrater för att se hur blodsockret varierade på det som många stoppar i sig flera gånger i veckan – det gjorde det,,,

    Att det inte blev något motionerande berodde nog på att det kändes som om kroppen behövde ta igen sig lite – och timmarna på Jennys blogg har varit mycket väl investerad tid. Hon är i samma klass som dr Bernstein som ju dock har specialiserat sig på T1. Men det finns massor med vinster att läsa litteratur avsedd för T1 då insulinets funktion och behov så tydligt framgår vid beräkning för insulinmängd.

    Där framgår oxå proteinets påverkan – kanske dags att skapa ett begrepp för ”Ekvivalenta kolhydrater” där protinets påverkan beräknas i en formel där både kolhydrater och protein ingår – att detta inte rdan är gjort förvånar mig lite,,,,

    En bra skrift som har komprimerat dr Bernsteins kunskaper på svenska är den här:

    https://kostdemokrati.se/wp-content/uploads/Diabetes-typ-1.pdf

    Har oxå börjat läsa på om ketos, jag har ju många gånger önskat en kontinuerlig och medelvärdesbildande insulinmätare men villkoret med ett så lågt genomsnittsligt insulinvärde som möjligt uppfylls ju om man är i optimal ketos så det är väl det närmaste ”idealmätaren” som finns att tillgå just nu under några år till innan insulinmätarna kommer för personligt bruk – om 5 år mäter vi antagligen blodsocker, ketoner, insulin samt långtidssocker med samma mätare som är avsedd för personligt bruk – naturligtvis kombinerad med insulinpump för de som behöver det,

    Långtidssocker för hemmabruk finns tydligen redan men mäter så mycket fel att de ännu är i stort sett är värdelösa.

    Ja – jag är numera helt övertygad om att GBP egentligen är en ovanligt tillkrånglad LCHF.

    Så för en gångs skull håller jag med Rössner till viss del – men hoppa över operationen och anvisa LCHF direkt istället!!

    https://www.dagensmedicin.se/debatt/lakemedel-saknas-nar-fetman-accelererar/

  26. 126
    Thomas Hedlund säger

    Liten ledtråd här om varför resultatet av resistent stärkelse, Propionate och butyrate, (korta fettsyror) kan ge metabola fördelar…
    Och en del om chili såklart 🙂

    https://www.cell.com/…8674(13)01550-X

    https://download.cell…termediate=true

  27. 127
    Thomas Hedlund säger

    ”Diabetes mellitus (DM) is a chronic, progressive, medically incurable disease and is poorly controlled in a vast majority, in spite of tremendous advancements in pharmacotherapy. Altered gut microbiome can predict diabetes. There is strong and consistent evidence regarding role of the gut and many gut hormones like incretins in energy and glucose homeostasis. Incretin group of agents including glucagon-like peptide (GLP-1) receptor agonists and dipeptidyl peptidase IV (DPP-IV) inhibitors are efficacious therapeutic agents in diabetes treatment. A growing body of evidence, however, appears to indicate that type 2 DM (T2DM) may be an operable intestinal illness—a novel revolutionary concept about an old disease. This may facilitate research that can better clarify our understanding of the etiology of the disease and provide a new opportunity to develop new and more effective therapies. Future research should focus on an approach to bypass the bypass, that is, to replace the gastric bypass by equally effective but less invasive treatments for majority of diabetics.”

    Gärna igår…

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3830370/

  28. 128

    @ Thomas Hedlund:
    Hej Thomas,
    Om du läser vad som skrivits i den här tråden bör det bli klart att teorierna som du kopierade har motbevisats gång efter gång genom att T2 botas genom reducering av visceralt fett/ leverfett.
    Titta på länken ovan i #5 till Professor Taylor’s forskning och kliniska försök.
    T.o.m. genom att avlägsna visceralt fett har man botat T2 på råttor.
    Obevisade teorier om tarmflora har förblir obevisade.

    Däremot tror jag att dålig tarmflora definitivt påverkar oss, eftersom en del viktiga fetter kan syntetiseras i tarmen om dom fattas i dieten. I kreatur t.ex omvandlas cellulosan till över 70% fetter som går ut i deras blod.
    Misstänker att speciellt autism kan bero på att det ”fattas viktiga fetter” som om inte i födan ibland kan syntetiseras med hjälp av tarmbakterier. Så att autism ökar med ökande intag av snabba kolhydrater och naturligt fett kan alltså förklaras från två håll.
    Sten

  29. 129
    Thomas Jansson säger

    Rapport – mitt i veckan

    Fastesockret når inte ned till förra veckan – i morse 7:00 låg det på 7,2.
    Jag hade väntat mig lägre siffror men detta är ändå lågt för mig,,,

    Dagslägsta nivåer inträffar som regel mellan 16 till 18 och ligger på drygt 5.

    Idag låg värdet på 4.9 två timmar efter lunch.

    Snittnivån för 7 dgr har gått upp enligt mätaren men innehåller ett stort antal prover under mitt ”hemmakomponerade” glykostest – ett korrekt medelvärde taget varje heltimme under dagen skulle sannolikt hamna runt 6.

    Har surfat en hel del på diabetesforum i både USA och England, börjar kunna utvärdera prover uttryckta i de amerikanska enheterna rätt så bra nu utan omräkning,,,,

    Det var ett par år sedan jag ”storsurfade” igenom dessa forum senast – jag tycker mig kunna se en klar trend mot betydligt mera lowcarb idag – dravlet om det mättad fettets farlighet verkar avta och såvitt jag kan avgöra så är lowcarb på stor framgång!

    Några slutsatser av genomläsningen:

    1) ansatsen att metabolt störda kan ha stor nytta av motion vid viktnedgång har stärkts

    2) en portion metformin bör tas innan läggdags för att hindra ”liver dump” – det vill säga bromsa upp glykoneogenesen under natten – ren logik men har aldrig sett detta råd på svenska,,,

    Motionen den här veckan har bestått av 5 km gång måndag och tisdag och idag onsdag drygt 1 mil.

    Senaste veckan har jag tagit 83 prover – i fortsättningen kommer jag att enbart testa fastesocker och värdet kl 17 dagligen – nu börjar jag kunna hur blodsockret fungerar. Dock är en ketonmätare beställd – dags för nästa steg,,,

    Den här veckan använder jag 16:8 rakt av, fungerar utmärkt och första målet intas mellan 12 och 14 – senaste runt 20.

    Vikten efter 1,5 veckas ”åtstramning” ligger på 4 kg minus. Räknas glykogenlagret och vätskan bort är nog den riktiga minskningen ungefär hälften,,,,

    Den nivå som jag nu ligger på har jatt stött på tidigare – den här gången kommer jag att bryta igenom så att resan söderut kan fortsätta med skaplig takt,,,

  30. 130
    Thomas Jansson säger

    Själv läser jag bara på siter som anger tonen med att hävda att ”T1 är en sjukdom medan T2 är sympton” Man kan ju alltid diskutera om man skall anses frisk eller enbart symptomfri.

    Men det visar sig att de som anser att T2 är symptom som regel har vettiga saker att komma med – självklart LCHF till att börja med.

    De som däremot hävdar att det är en obotlig och accelererande sjukdom tillför inget vettigt – det är som regel bara dravel om fettets farlighet, massor med frukt och viktoperationer – ren smörja således,,,

    Allt tyder på det vicerala fettets skadlighet – viktnedgång med i första hand LCHF är det som gäller,,,

  31. 131

    @ stenbj:
    För att inte tala om glutenprocesser(vitt bröd) där tarmfunktionen bryts ned, med ex ciliaki och crons sjukdom och i förlängningen diabetes. Eller om diabetes kommer först och det andra sen.

    Det är inte så långsökt att tänka sig att tarmen blir försvagad (fet vetemage) och släpper igenom endast socker och gluten. Även om du tillför fett så kommer kroppen ändå inte att kunna ta upp detta. Vetet är med andra ord fruktansvärt nedbrytande för kroppen och hindrar förmodligen fettupptaget i blodet. En farligt nedbrytande process då tarmen även tar upp mineraler och vitaminer i begränsad omfattning. Till brödet hör också en omfattande beroendeproblematik men de snabba kolhydraterna! Ett stort Beage och du är ”hög” efter en halvtimma, för att sedan falla ner i avgrunden efter någon timme.

    Vad jag menar är att först och främst bort med vete och gluten och sen ta tag i det andra. Men det kanske är en självklarhet när vi pratar Lchf. Så jag kanske slår in öppna dörrar.

  32. 132
    Annika Dahlqvist säger

    @ 131 natan:
    Jag ser ingen anledning till att prioritera mellan uteslutningen av vete och socker. Båda ska bort omgående.

  33. 133
    Thomas Hedlund säger

    stenbj

    Jag har ingen annan åsikt än dig här 😉

    Det jag håller med om är slutsatsen i abstractet….

    ”Future research should focus on an approach to bypass the bypass, that is, to replace the gastric bypass by equally effective but less invasive treatments for majority of diabetics.”

    Ett sätt är Fungs eller Taylors varianter 😉

  34. 134

    @ Thomas Hedlund:

    Kul att du läste igenom det och att vi är överens!
    Tycker själv att Fungs och Taylors varianter är banbrytande och prövar förnärvarande en kombination/modifikation samtidigt med bloggarkollegan Thomas Jansson som du knappast kan ha missat här!
    Själv är jag inte diabetiker men Thomas tror jag är på gränsen.
    Huvudmodifikationen vi kommit fram till är att förutom att äta mindre under en tid måste man vara försiktig med proteinet. Framförallt på kvällen så att blodsockret kan stanna lågt om natten, helst hela. Men vi behöver proteiner också, så bägge har vi lagt till lite till lunch. Två ägg med en liten smörklick, salt och kryddor – För mycket fett då kan betyda att det fettet blir bränt först…

    Själv var jag nere i BS 4.3 i morse efter omläggning. Och med mycket kvällsprotein har det varit upp till 6.7 på morgonen senast i Söndags, suck.

    Ett mål är även att bli kvitt midjefettet eftersom VF manifesteras direkt här. Jag ligger nu på 101 cm. Målet är under 90 cm…

    Mitt problem var kärlkramp och högt blodtryck som gick bort med LCHF, men efter ca 1.5 år började blodtrycket stiga lite och samtidigt syntes högt morgonsocker och vikten började vända uppåt istället, om än sakta. Mitt mål är att återfå en blodsockerreglering som gör att jag sedan inte behöver vakta proteiner på LCHF , och kan äta lite friare ibland utan blodsockertoppar, vilka vi nu vet direkt åstadkommer kärlväggsinflammation. Långsiktigt en bestående kärlhälsa.

    Tror om detta lyckas att man kan följa upp med en årlig fasta vid liberal LCHF och mer sällan om man är striktare. Men ett huvudmål för mig är att visa att ”högt morgonsocker” på lågkolhydratskost beror huvudsakligen på graden av metabolt syndrom. Även s.k. ”Fysiologisk insulinresistens” tillhör fortfarande skaran av obevisade teorier!
    Alltså efter avslutat ”program” bör morgonsockret vara normalt även utan att dra ned på kvällsprotein. Två månader gissar jag.

  35. 135
    Thomas Jansson säger

    Den dagen då jag hamnar under 46 mmol/mol utan metformin så betraktar jag mig som frisk.

    Idag skulle jag gissa på att jag hamnar på cirka 40 mmol/mmol med 3000 mg metformin.

    Jag vet inte rakt av hur mycket som mitt långtidsocker skulle öka om jag slutade med metformin men det är möjligt att jag inom några månader skulle klara av att komma under 46.

    Dock skulle insulinhalt troligen öka och man lurar sig själv.

    Så att sluta med metformin överväger jag först när jag nått min normalvikt,,,

    Kunde konstatera att den 1 mil långa promenaden igår gjorde avtryck i blodsockret från cirka 16 till 21 – det låg under 5 fram till cirka 21,,,,

  36. 136

    @ Thomas Jansson:
    Hur mycket stimulerar/ höjer metformin insulinet ?
    Om detta är den huvudsakliga effekten av metformin bör man kanske vara mer tveksam till det eftersom insulinresistensen ökar med för mycket insulin: En spiral åt fel håll enligt t.ex. Fung.

    Däremot kan styrketräning , HIRT som du skrev, öka musklernas insulinskänslighet så att dom ”suger upp” överskottssocker lättare. Ett 20 minuters sådant träningspass bör ha effekt i många timmar efteråt, inte bara på dom använda musklerna eftersom tillväxthormoner utsöndras i blodet och alltså sprids i hela kroppen.
    Skillnaden mellan högintensiv kort-intervallträning och joggning ligger väl just i att den förra orsakar flera tillväxthormons -stötar (lite varje gång man vilar ?) medans uthållighetsträning ger en enda efter hela passet vilken då kan vara svag eftersom lager av tillgänglig energi då är låga, lägre ju närmare utmattning man sprungit. Ingen expert på träning, men det är ungefär varför timtal med träning sliter ned medans rätt intervall träning bygger upp, som jag fattat det.

    Alltså efter rätt utförd HIT/HIRT träning kan mycket blodsocker och näring förbrukas under många efterföljande timmar, kanske hela natten . I jämförelse knappt någonting under självat HIT-passet!
    Kanske ett användbart alternativ till metformin ett par timmar före sömn, kombinerat med sparsamt kvällsprotein? Åtminstone ”går den här spiralen” åt rätt håll, ökande insulinkänslighet.

  37. 137

    @ stenbj:
    Metformin har 3 huvudsakliga funktioner;

    1) minskar glykoneogenesen med en tredjedel

    2) ökar insulinkänsligheten i muskler

    3) påverkar matsmältningen så att det ger ett lägre GI

    – Inget finns dokumenterat att metformin höjer insulinhalten

    – inget som jag hittat tyder på att metformin tillsammans med LCHF ökar på naturalförloppet

    Om man däremot tar metformin och följer sjukvårdens sockerdiet så brukar det ta 10 år innan det ovillkorligen är dags för insulinsprutor,,,

    Har nyss kommit hem efter milen – den tog 2 timmar och 10 minuter.

    Första målet nu 11:30 bestående av 2 ägg och en rejäl klick ekologiskt smör.

    Promenader är inte särskilt effektiva – HIRT torde vara oslagbart men skall fortsätta och gå något längre sträckor ett tag till för att se hur det påverkar blodsockret. Hittills verkar det som om blodsockret inte sjunker i samband med själva motionen utan visar sig flera timmar efteråt.

    Att vettigt utförd motion som helhet sänker blodsockret råder det nog ingen tvivel om.

    Önskar jag hade en kontinuerlig blodsockermätare som mätte dygnet runt så att man kunde medelvärdesbilda dygnet – ska man kapa de sista tiondelarna finns det anledning att se över vid vilken tidpunkt kost, motion och piller skall utföras,,,

  38. 138
    LCHF-Bengt säger

    Tack Tomas och stenbj för intressanta erfarenheter och spännande tester, följer dramat med stort intresse, även om jag inte har diabetes eller övervikt.

    Själv har skidorna kommit till användning nu när snön har kommit, 30 år sen jag åkte sist när jag gjorde lumpen, så lite vingligt är det men en bra motionsform när både armar och ben får jobba.

    Har fått kallelse till vårdcentralen för koll av hjärta, EKG, blodfetter/tryck osv. ska bli intressant att höra vad doktorn här i min kommun föreslår, Tur man är utbildad själv numer och kan göra en egen bedömning.

  39. 139
    Thomas Hedlund säger

    Att protein ökar insulin är inte någon nyhet. Insulin har många uppgifter annat än att ta ner blodsockret.
    En sådan är att det medverkar i proteinsyntesen… dvs det behövs för att ta hand om protein. Mjölkprotein är bland de som höjer insulin mest (whey).
    Så även om man äter enbart fett och protein (typ en entrecôte) så höjs insulinnivåerna trots att det inte påverkar blodsockret alls.

    Vad gäller motion vet vi väldigt dåligt varför det minskar insulinresistens, förutom att det helst bör vara glycogenminskande träning, vilket kräver viss intensitet och helst styrka. Men effekten av ökad insulinkänslighet sitter bara i 2-3 dagar så för att behålla den ökade känsligheten måste man träna regelbundet…

    Ni har väl sett alla 6 timmarna i The Aetiology of Obesity Part 1 of 6: A New Hope…
    https://www.youtube.com/watch?v=YpllomiDMX0

  40. 140
    Thomas Jansson säger

    @ Thomas Hedlund:
    Dr Mercolas 85-åriga far tränar 2 timmar dagligen och enligt sonen är det ”no medication” som gäller,,,

    I alla fall rent teoretiskt går det att motionera bort T2 men lite piller kan vara en bra starthjälp.

    De långa promenaderna visar sig i en längre period av låga bs värden – de verkar komma tidigare på dagen och sitter i längre.

    Nu ska jag prova att ta 4 piller av 6 innan läggdax för att se om metforminet kommer att sänka fastesockret – jag har en känsla av att ett högt värde på fs påverkar hela dagen. Logist borde det fungera,,,,

  41. 141
    Thomas Hedlund säger

    Vill ni ha en genomgång av proteintyper -> insulin so är det runt mitten på del 3 som är 1h21m…

  42. 142

    @ Thomas Hedlund:
    Åtminstone ser inte jag att proteinets insulinhöjande effekt är ett direkt problem som påverkar morgonsockret från dag till dag, däremot kan det ha långsiktig effekt
    Alltså inget som direkt påverkar dom dag till dag mätningar vi gör.
    Men vi kan ju bara gissa dagligt insulin, medans vi kan mäta blodsocker mm….

    Vad som bekymrar oss är proteiners omvandling till blodsocker genom glucogneogenesisen.
    Alltså det som direkt resulterar i högt morgonsocker p.g.a. lågt energiuttag på natten.
    En sådan höjning varje morgon resulterar ju också i att insulinkänsligheten försämras, alltså att insulinnivån gradvis höjs.
    Just nu lutar vi åt att koncentrera proteinintaget till mitt på dan så att kroppen enklare kan få tillräckligt med proteiner under sådan här halvfasta utan ”komplikationer” som förhöjt morgonsocker som det ser ut att bli med senare proteinintag. Alltså strypa råvaran på natten.

    När morgonhöjningarna till slut försvinner avtar även insulinet så att fettförbränning och insulinkänslighet förbättras vilket betyder att leverfettförbränningen ökar med positiv återkoppling, alltså en självaccelererande process, nu i riktning minskat metabolt syndrom.
    Om det fungerar så försvinner problemen även med högt proteinintag då åtminstone jag tror(!) att problemet uppstår när det metabola syndromet gått över en viss gräns. Inte hittat att det är något problem för barn som behandlas med ketogen kost för epilepsi t.ex .

  43. 143

    Dag 12
    Vaknade tidigt idag, sannolikt beroende på lite extra vätska som ville ut,,,,

    För några dagar sedan började jag få lite tendenser till kramper i benen, jag drack ett glas med saltvatten och kryddade lite extra för att binda lite vatten i kroppen.

    Detta har fungerat tidigare och gjorde det nu oxå men fortsätter man inte att salta så skall den extra mängden vätska ut vilket skedde idag,,,

    Kan ju oxå konstatera att vikten är 0,5 kg högre idag än för ett par dagar sedan – oxå ett resultat av ett ökat saltintag.

    Kramper är för övrigt ett omdiskuterat område – beror på en kemisk obalans. Salt hävdas att det inte har någon betydelse för kramper men den uppfattningen delar inte jag. Ett glas med saltvatten har fungerat förr och gjorde det nu oxå,,,

    Fastesockret idag låg på 6,3 mmol/l. Det är svårt att avgöra om det beror på att 2/3 av metforminet intogs innan läggdax eller om det beror på att jag gick upp tidigare än normalt, har märkt att helgernas sovmornar ofta innebär högre fs än de mornar som jag går upp tidigare.

    Idag blir det ett kortare gångpass på ungefär 1 timme. Det går mestadels över en skogsbilväg som delvis är uppkörd. Jag är helt övertygad om att den timmen är betydligt effektivare än 2 timmar på en slät grusväg,,,

  44. 144
    Thomas Jansson säger

    Hittade det här inlägget på Diabetes 2 – i fokus

    ”Jag märkte att när jag började att äta D3-vitamin i 5000IU/dag ca 2 månader, förbättrade insulinkänsligheten, nu vaknar jag ofta men 4.9 eller 5.5, vilket jag inte gjorde tidigare. Normallt efter att ha lämnat insulinet var min morgon värde mellan 5.9 och 6.5.”

    I runda slängar 10% sänkning av fs. Själv fick jag en 10% sänkning av långtidssockret som jag helt tillskriver d-vitamin.

    Har oxå hittat forskning på näter där man uppmätt en 10% sänkning av insulinet då man gett d vitaminer som

    Allt detta är ju lite på en höft men allt jag kommit fram till tyder på att d-vitamin kan ge stora förändringar,,,,

  45. 145

    Dag 13

    Fasteblodsocker 7,1 mmol/l – 2/3 av metforminet intogs innan läggdax.

    Tveksamt om tidpunkten för intaget av metforminet har någon större betydelse och det är kanske lika bra att sprida intaget jämt över hela dygnet – borde ju rimligen sprida ut eventuell belastning på organen bättre. Eller dela upp det i 2 omgångar.

    Det finns tydligen en långtidsverkande variant av metformin ER vilket står för Extended Realease – det hade jag ingen aning om (även XR används ibland).

    Dock verkar ER varianten mest vara avsedd för folk som har problem med magen på grund av metforminent – annars hade man ju kunnat fundera om detta hade varit ett alternativ?

    Finns lite lättläst skrivet av Jenny här:

    https://diabetesupdate.blogspot.se/2006/11/metformin-vs-metformin-er.html

    och här avhandlas tidpunkterna för intaget mera i detalj:

    https://diabetesupdate.blogspot.se/2010/06/timing-your-metformin-dose.html

    —————————————————–
    Jennys hemsida rekommenderas:

    https://www.phlaunt.com/diabetes/

    Den är mycket lättläst och är helt befriad från ”mirakelstuket” och massor med onödig text som är ganska vanligt förekommande på amerikanska sidor.

    Så här får hon folk att starta med lowcarb:

    https://www.phlaunt.com/diabetes/14045524.php

    Det är ju inte konstigt om folk i misslyckas med sin pedagogiska mätning om den inte har ett mål och metod med sitt mätande – numera delas det ju inte ut några mätare överhuvudtaget till de som inte använder insulin. Och vad skall folk med en mätare till om de skickas hem med rådet att äta den sockerkost som den sjuka vården rekommenderar,,,,

    Själv köpte jag min mätare på nätet och mätningarna hittills har nog kostat ungefär 1500 kr under ett par månaders tid vilket jag tycker är väl använda slantar då mätningarna har gett en kunskap som jag inte kunnat få på annat sätt – den mängd stickor jag förbrukat är det inget landsting som stödjer,,,

    —————————————————-

    Kan det vara LCHF som påverkar:

    https://www.dagensmedicin.se/vetenskap/diabetes/negativ-blodsockertrend-bruten/

  46. 146

    @ Thomas Jansson:
    Beträffande sista länken om bättre långtidssocker skrev jag i artikelns kommentarfält:

    Om resultatet beror på en ökad medvetenhet om att snabba kolhydrater bör reduceras så är det mycket glädjande. Alltså ungefär som före 1980 då kostråd från läkare gick ut på detta. Men om det beror på en aggressivare kontroll med hjälp av insulin och eller metformin är det tragiskt eftersom den avbrutna Accord studien visade en ökad dödlighet för gruppen som kontrollerade blodsockret bättre.

    Thomas, beträffande metformin läser jag att det är bra kortsiktigt men försämrar insulinkänsligheten efter ett år. https://care.diabetesjournals.org/content/34/7/1601.full.pdf
    Men andra studier säger annat.

  47. 147
    Thomas Jansson säger

    De flesta som sätts på metformin fortsätter äta som förr eller t o m ökar andelen skräpmat vilket naturligtvis ger ett fortsatt eller accelererande naturalförlopp.

    Normalt tar det ju ungefär 10 år innan insulin krävs. Byts däremot kosten ut, vikten går ned så blir nog insulinkänsligheten en hel del istället.

  48. 148

    Rapport 14 dagar

    Minskning cirka 4,5 kg – midjemått ungefär 2 – 3 cm mindre.

    Gissar att den verkliga minskningen exlusive glukogenlager med vatten ligger mellan 1 – 2 kg.

    Vikten varierar så klart med maginnehåll och inte minst hur kryddad maten är,,,,

    Fredag var en ”återhämtningsdag” och lördag & söndag ägnades åt ”lätt inre” tjänst. Kan lätt konstatera att den genomsnittsliga blodsocker nivån ligger i intervallet 1 – 1,5 mmol/l högre om jag inte motionerar och att motionens minskande effekt sitter i ett par dygn – inga nyheter således,,,

    Har sett Jason Fungs videor om övervikt, delar 1 – 6. Del 6 återstår således men skall troligen ses under dagen.

    Fungs videor ger bakgrunden till mina erfarenheter – kommer man över en viss grad av insulinresistens kan man mycket väl hamna i en uppåtgående spiral av ökad resistens och viktökning trots underätning – det har jag oxå listat ut men har nu en bra förklaringsmodell!

    ALLA BÖR SE FUNGS VIDEOR – utförandet håller inte högsta klass tekniskt sett men det gör innehållet. Man ska ju som bekant inte döma boken efter dess omslag,,,,

    Fung tar oxå upp GBP – som han anser är en påtvingad fasta – verkar mycket logiskt och de som opereras blir ju LCHF:are – inte minst av allt eget mättat fett de konsumerar.

    90% av de som genomgår GBP blir botade från sin diabetes mer eller mindre omgående,,,
    —————————————————————————
    Kosten den gångna veckan har hämtats ur ”LCHF PÅ RIKTIGT”

    https://www.adlibris.com/se/bok/lchf-pa-riktigt-at-dig-i-form-9789172412545?gclid=CJLdzMfznbwCFQkd3goduF8Ayw

    Kombinerat med 16:8

    Monique Le Roux Forslund:s bok är försedd med taggar så att veckomatsedlarna hamnar direkt i smartphonen eller surfplattan – otroligt smidigt och fungerar utmärkt!

    ”LCHF PÅ RIKTIGT” är min nya favorit – har aldrig tidigare ätit så gott varje dag som med denna bok,,,

    ————————————————————————-
    Nytt för mig ur Fungs videor är att intermittent fasta inte anses påverka muskelmassan – en sökning på intermittent fasta ger massor med exempel på detta. Fung anser att det tar 6 – 12 månader att återställa en fettlever genom fasta.

    ————————————————————————
    För den som anser att kolhydrater är ett gift bör oxå se Fungs videor – han ger gott om exemplel på folk som äter upp till 95% kolhydrater – utan problem. Men de äter oproccessade kolhydrater!

    ———————————————————————–
    Den här veckan kommer motionen att ändras – mindre andel gång som jag tror är bra men tidsödande i förhållande till sin nytta.

    30 minuters promenad dagligen + styrketräning tror jag är optimalt. Jag ska åka till ett gym strax och köra tung benpress och rygg för att aktivera stora muskelgrupper – överdelen klarar jag hemma,,,,

    Förbrukningen av stickor kommer att bli fortsatt hög även denna vecka,,,,

  49. 149

    @ Thomas Jansson:
    Den genmanipulering som pågår torde va fatal om man betänker oprocessade kolhydrater. Stärkelse i form av ex. potatis och morötter borde gå lättare att använda då dessa inte är så mycket processade och genmanipulerade ? Pasta och ris mer svårbearbetade då det manipuleras rätt friskt med spannmål! Tänker jag något så när rätt 🙂 ?

  50. 150

    @ natan:

    Jag vet inte – Fung går ju igenom vetets utveckling under 100 år och vad som hänt med det – det är ju betydligt mera onyttigt idag än för 100 år sedan,,,.

    Och potatis innehåller nog mycket gifter?

    Jag har och kommer knappast att sätta mig in i dessa matvaror eftersom jag äter försumbara mängder av dem.

    Och eftersom jag mätt blodsockret som funktion av diverse kolhydratrika rätter kommer nog andelen ”onyttigheter” att minska ännu mera framöver,,,

    Närmaste veckan kommer jag att se resten av Fungs videor samt inrikta mig på att läsa på om olika former av intermittent fasta, finns massor på nätet om detta,,,,

  51. 151

    @ Thomas Jansson:
    Vi kanske har lite olika utgångspunkter på grund av olika metabolism. Det jag tog fasta på var det du skrev om att vissa kunde äta upp till 95% kolhydrater och det funkade om inte kolhydraterna var processade. Finns väl exempel på naturfolk som till övervägande del käkat kolhydrater och mått alldeles utmärkt? Dock inte här uppe i nord för här har vi nog varit väldigt beroende av fett i kosten inte minst med tanke på kylan.

  52. 152

    @ natan:
    Just nu så är det Crash-dieten och diabetes & vikt som gäller även om jag tycker det är intressant att se Fungs pedagogiska jämförelser med folkslag som äter ytterligheter – jag noterar det i ”kanten” men det är inget jag kommer att sätta mig in i detalj,,,

    Finns lite intressant att hämta ur:

    https://urplay.se/Produkter/180349-UR-Samtiden-Tema-Du-ar-vad-du-ater

    vilket den senaste tråden här länkar till.

    Speciellt intressant tycker jag att avsnittet om vår påverkan av lukter är – kroppsspråk & lukters påverkan är ett område som jag hellre studerar än vetets egenskaper,,,,

  53. 153
    Gerd Elisabeth Grini säger

    @ Thomas Jansson:
    Jeg har fulgt ditt opplegg med mat 16/8, men bruker hard vekttrening (20min.) 2 gr i uka, intervalltrening på ergosykkel i 12 min med (3 ganger 20 sek alt jeg greier) og tar Forxiga fordi jeg ikke tålte Metformin.
    Etter noen uker har verdiene på insulin sunket fra 147 til 42, C-peptid fra 907 til 406, S-triglyserider fra 1,69 til 0,92.
    Mitt morgensukker er plutselig lavere enn om kvelden og aldri høyere enn 6,1 – hurra!
    Jeg tar D-vit, Omega 3, K2, Multivit., Krom, Kyolic og Magnesium.
    Takket være Annikas bøker, Kostdoktoren, Fernholm, Jåbekk og dette FORUM har jeg fått skikk på kroppen (69 år) som var sterkt insulensresistent.
    Jeg gikk ned 8 kg i sommer med riktig kost, men gikk opp igjen 4 kg da morell og jordbærsesongen startet her i Norge. Fruktose ser ut til å være min fiende.
    Nå går omsider vekta nedover igjen, men den er fremdeles på BMI 30.
    Takk til alle som bidrar til dette forumet og takk til Thomas Jansson som står fram med seg selv.

  54. 154

    Du firar inte Fett-ist-dag då 🙂 ? med tanke på vetet. Var ju traditionellt lite frossa i samband med fasta. Var fettet satt kan man undra med dagens semlor där enbart grädden är fett i någon större bemärkelse. De kanske klassar in i hallonbåtsdieten 🙂

  55. 155

    @ Thomas Jansson:
    Thomas, det verkar gå bättre för dig. Här funkar det inte så bra efter två veckor. Precis som Jason Fung säger så kan minskat kaloriintag snabbt leda till kompensation i form av sänkt metabolism…. Från ca 89 gick jag ned till 86.5 två gånger och i morse upp till 87.4…. Inge vidare… Kall om fötterna igen, t.ex, och allmänt frusen, så det stämmer!
    Din modell verkar bättre, så nu lägger jag in en del motion! Det det blir nog bara intervallträning av formen HIT och HIRT. Anledningen är dubbel, men egentligen samma:
    1/ Sådan träning bör hålla metabolismen och kroppstemperaturen uppe p.g.a de tillväxthormoner som automatiskt då avsöndras.
    2/ Det sägs att just sådana träningsformer minskar insulinresistensen och det viscerala fettet. Mer fett bränns eftersom metabolismen inte går ned…
    Lägre morgonsocker blir det alltså direkt. Inte direkt p.g.a. träning utan p.g.a. att den höjda (återställda) metabolismen konsumerar mer dygnet runt!

    Sedan fann jag plötsligt att visceralt fett är ”svårare att bli av med ju äldre det blir”…, något jag haft en känsla av ganska länge. Kan inte hitta den holländska studien som refererades till. Någon ?
    Det sas även om visceralt fett som omsluter organen (egentligen för att skydda dessa/reservbränsle ??) blir ”för gammalt” så kan det bli ”fibrigt”. Sådana omslutningar kan alltså spänna på organen! Kan detta vare förklaringen till att vilopulsen ökar med försämrad hälsa vid ökad ålder ? Fler slag behövs då dom inte längre kan behålla slaglängden?
    Thomas, kan du också berätta hur/om din vilopuls ändras ?
    Jag förvånade mig över att min vilopuls när jag var hjärtsjuk med kärlkramp alltid var runt 80, alltså före LCHF. 1.5 år senare och även nu ligger den alltid runt 70. Målet här bör alltså vara under 60, där den alltid låg då jag var helt frisk för 15- 20 år sedan! Men intressant nog noterade jag att den dök ned till 60 häromdan när jag var frusen… Då alltså istället en bekräftelse på att metabolismen reducerats en hel del p.g.a fastan.

  56. 156

    Jag gick ut för hårt redan första veckan och märkte tydligt att orken inte var vad den borde vara – jag fick visserligen låga blodsocker men knappast någon ork för motion,,,

    Jag tror att vissa typer av motion rent av höjer blodsockret under och efter man gjort något – folk på olika forum hävdar ofta samma sak – på sikt tror jag dock att det sänks vilket ju oxå märks om man håller upp några dagar – det känns som om blodsockret i snitt ökar med 0,5 mmol/l varje dag i 3 dagar – sedan planar det sannolikt ut på ett högre värde.

    Nu kör jag 16:8 sedan en vecka tillbaka och det passar mig utmärkt – idag äter jag 3 ggr eftersom jag kommer direkt från gymmet och 2 burkar sardiner smakar bättre än vad de gjort på länge,,,

    45 minuter i någorlunda tempo – högintensiv styrketräning har inte kommit till mitt gym ännu,,,

    Nu blir det snöskottning 15 minuter samt 30 minuters promenad.

    Min vilopuls har alltid varit låg – nu ligger den som lägst på drygt 50 men oftast runt 60. Flera gånger har jag vid hälsoundersökningar fått frågan om jag idrottat som ung – troligen har jag förstorat hjärta – om det beror på motion eller övervikt har jag ingen aning om,,,,

    Jag hittar inget stöd i att motion skulle ge upphov till viktnedgång hos Fung heller men hittade en annan devis på nätet:

    Kosten ger minskning i kg och motion i centimetrar,,,

    Ett par kg hit och dit kan man inte dra så mycket slutsatser av – skulle jag salta och krydda ordentligt på maten ökar nog vikten uppemot ett par kg direkt på grund av vätskan som saltet drar till sig.

    Däremot så ger ju den lägsta vikten som erhålls under tiden en indikation om vart det är på väg – det har hänt att jag vägt mindre på kvällen än på morgonen men det är sällsynt – senast det hände hade jag för lite vatten i kroppen och benmusklerna började krampa – åtgärdades med ett glas saltvatten och ytterligare ungefär 1 liter vatten och vikten ökade så klart med 1 kg i flera dagar,,,,

  57. 157

    Thomas Jansson Skrev:

    Speciellt intressant tycker jag att avsnittet om vår påverkan av lukter är – kroppsspråk & lukters påverkan är ett område som jag hellre studerar än vetets egenskaper,,,,

    Njutning – kärlek, känslor och kemi:
    Föredrag med Ulf Ellervik, professor vid Lunds universitet. Allt det vi människor njuter av handlar egentligen om kemi på ett eller annat sätt.Vad händer i hjärnan när vi blir kära? Varför reagerar kroppen som den gör när vi har sex? Varför är god mat och dryck så njutningsfullt och varför luktar parfym så gott?

    Här finns ett föredrag, från Naturhistoriska Riksmuseet, med just den professorn, Ulf Ellervik, :
    https://www.nrm.se/besokmuseet/handerpamuseet/webbsandningar/arkivwebbsandningar/njutningkarlekkanslorochkemi.8999660.html

  58. 158

    Fråga Doktorn Svt hade en kvinna med reumatiska problem, där hon tvingades bo i Spanien på vintern. Kan det tänkas att ljuset och kopplingen till D vitamin lindrar eller är det för långsökt? Man har ju genom åren sett och läst om folk som mår bättre av sina sjukdomsbesvär av att vistas i sydligare nejder, under vinterhalvåret.

    De som nu kan det, de allra flesta måste knega på i mörka nord. En ”solpåfyllning” under de mörkaste månaderna kanske inte är fel. I solen kan man syntesera stora mängder D vitamin på några få dagar. 10000-20000 enheter är väl ganska vanligt?

  59. 159
    Thomas Jansson säger

    Nu är jag knappast reumatiker men ett av resultaten av tillskotten med d-vitamin är helt klart bättre leder och en ökad rörlighet – stelheten är betydligt mindre.

    Förr trodde jag nog att stelheten berodde på mycket mc-åkning i alla möjliga väder men jag tror att det snarare var näringsbrist – men visst är det bra med värme,,,

  60. 160

    @ natan:
    D3 kapslar är definitivt billigare men vi missar säkert annat naturligt som solen ger oss.
    Att D-vitamin är ett stort problem idag har säkerligen med ”inomhuslantbruk” att göra. Alltså industrijordbruk eller det nu vanliga CAFOs på Eng.
    ”Gräsbetat” skall vara på gräs eller hö hela livet! (Tror gulaktigt fett = mycket D-vitamin.)

    Djur som fick gå ute på sommaren lagrade upp D-vitamin i sitt fett som de eller vi då fick tillbaks till vintern! Samma med oss, men jag gissar att vi måste bränna det egna fettet på vinter för att komma åt dessa D-vitaminer ! Så det är mycket som blir svårt att stämma av i dagens välordnade samhälle. .. De som nu återinför fastan på vintern får då i sig lite extra d-vitamin -om de var ute på sommaren… Men viktigare kanske att en del fett bränns av årligen så att ”gammalt fett” inte blir sittande runt organen i tiotals år, som jag skrev ovan i #155.

  61. 161

    @ Thomas Jansson:
    Mina leder har blivit klart mjukare och smidigare sedan jag börjat med D3 och Mg. Jag var däremot osäker på vilken av dessa två som gav den effekten. Det var i vart fall inte den feta kosten för då borde jag ha märkt det mycket tidigare.

    Kan också rapportera en förbättrad sömn och lättare insomnade de senaste veckorna. Kan det också vara en effekt av D3?

  62. 162

    @ stenbj:
    Vad ”inomhuslantbruk” genererar borde vi ha en fördel då svenskt lantbruk håller kor på grönbete under sommarn. Intressant det här med att D-vitaminet lagras i fett. Det borde göra det än mer angeläget att komma tillrätta med övervikt. Man slår flera flugor i en smäll! Mindre vikt, bättre D-vitaminupptag, mindre sockersjuka ! Den kedjan borde ge chanser till stora förbättringar.

  63. 163

    ”Välkommen tillbaka” sa personalen på gymmet igår – det var knappt ett år sedan jag var där sist och det känns lite varstans att det var ett tag sedan sist – mest i benen då jag ju var ute efter att sysselsätta så stora muskelgrupper som möjligt,,,,

    Igår var fasteblodsockret efter 3 dagar utan motion 7,8 mmol/l.

    I morse 6,6 mmol/l vilket tillhör de lägre värdena sedan de drygt 14 dagarna sedan det här ”experimentet” startade.

    Igår eftermiddag sjönk värdet efter träningen åter till 5,3 mmol/l – hade jag inte besökt gymmet hade det legat minst 1 mmol/l högre.

    Slutsatsen att någorlunda intensiv skrotlyftning är den mest effektiva motionsformen är inte oväntad. Dock betraktar jag mitt besök igår som lite av ”husmodersgymnastik” – det gäller att få kroppen att hänga med för att undvika skador – ett nytt besök dit är planerat i morgon och det blir fortsatt låg belastning men relativt högt tempo,,,

    Optimalt vad gäller träning tror jag är 30 minuters promenad dagligen och styrketräning så ofta som det är lämpligt – kommer att satsa på benen för att sänka blodsockret och kroppens överdel – ett känt trix för att få kalaskulan att se mindre ut än vad den egentligen är,,,

    —————————————————————————————-
    Vikten i morse var hela 1 hg lägre än igår – således inom ”toleranserna” men eftersom det är den lägsta sedan i mitten av 90-talet var den trevlig att se på och får väl betraktas som en motivationshöjande ”delseger”!

    Om allt fungerar som det ska är det nog troligt att viktminskningen i snitt ligger på ungefär 1 hg/dygn i snitt,,,

    —————————————————————————————-

    Har läst på om intermittent fastande – det finns en uppsjö av varianter som är mer eller mindre tillkrånglade. Sannolikt är t ex varannandags riktig fasta bättre effektivare än 16:8 men det ska fungera rent praktiskt oxå – så jag fortsätter med 16:8 ett tag till,,,

  64. 164
    Gerd Elisabeth Grini säger

    Ting Tar Tid !
    Jeg opplever at en natts dårlig søvn slår tilbake umiddelbart. Dessuten, hvis dagen er dårlig fungerer ikke treningen slik som den skal. Det skal mye tålmodighet og sterk tro for å holde fast på et opplegg som en har bestemt seg for. For meg fungerer korte økter med styrketrening og raske økter på sykkel best for blodsukkeret. Jeg spiser 16:8 og kun strikt lavkarbo/paelo, dvs aldri sukker eller stivelse. Når vekta ikke rører seg er det fordi jeg spiser for mye nøtter eller mørk sjokolade m/stevia.
    Nå har jeg aldri høyere blodsukker enn 4,9 om morgen, men dette har tatt tid (8 uker siden 7,3)

  65. 165

    @ Gerd Elisabeth Grini:

    Det är mycket som ska stämma runt om för att lyckas – det är inte utan orsak som jag gjort det här tidigare – resor, jobb på annan ort och en del annat har gjort att det inte fungerat,,,

    Når jag dina resultat innan sommaren är jag nöjd – varje minskning är en liten framgång.

    ————————————————————————————
    Har sett samtliga 6 avsnitt ur Jason Fungs serie ”The Aetiology of Obesity”

    I del 6 var det mycket av det som vi som läser den här bloggen redan vet.

    Fettskräck. mellanmålshysterin, kolesterolmyten, dravlet om frukosten betydelse och inte minst att den ”franska paradoxen” inte alls är någon paradox – mättat fett är hälsosamt medan vegetabiliskt fett är mer eller mindre skadligt!

    Ancel Keys forskningsfusk gås igenom samt ADA:s sockerdiet avfärdas som totalt vansinnig – inga direkta nyheter således,,,

    Ska man placera in Jason Fung så kan man snabbt konstatera att han är både Rössner & Hellenius absoluta motpol vilket känns helt betryggande!

    Nu ska jag börja med att köra hans videor ”Intensive Diabetes Dietary Management” i repris.

    Det börjar kännas att man börja kunna det här nu och att det är massor med löst hängande pusselbitar som har hittat sin rätta plats under de senaste 2 veckorna,,,

  66. 166

    Fastesocker i morse låg på 6,6 mmol/l

    Vikten ligger på -3,5 kg plus/minus 1 kg sedan start

    Midjemåttet har minskat ungefär 2 cm – en tumregel är ju att 1 cm motsvarar 1 kg verkar stämma utmärkt (det har det gjort innan oxå!) – den riktiga minskningen torde ligga på ungefär 2 kg.

    Verkar få grepp om det hela – märker direkt på vikten om jag äter kryddad mat o s v.

    Motionen verkar i snitt kunna sänka fasteblodsockret med cirka 15%

    Fortsätter med 16:8 utan överätning – det fungerar utmärkt,,,

    BS 1 timme efter lunch 4,65 mmol/l (medel efter 2 mätningar utförda kl 12:30)
    ————————————————–
    I snitt anses metformin kunna sänka FS med 20% och långtidssockret med cirka 25%

    De undersökningar jag hittat hittills visar att metformin eller motion var för sig torde ha ungefär samma sänkning.

    Dock – man har jämfört motion ensamt och motion + metformin så kan metforminet sänka motionens andel – detta innebär att det skulle kunna vara effektivare att enbart motionera – dock beror det nog på hur metabolt skadad man är?

    Studien finns här, jag har ännu inte försökt mig på att läsa igenom den som helhet:

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3120188/

    Uppenbarligen finns det anledning att repetera kunskaperna i statistik (har kunnat förr!) samt sätta sig in i hur mätningen av insulinhalterna går till i praktiken – man tittar ju som regel på insulinhalterna i studier av det här slaget,,,,

    ——————————————————

    Har fortsatt läsa på om intemittent fasta och fastnat på den här sidan vilken oxå har otroligt många läsare,,,,,

    https://www.leangains.com/

    Personligen är jag helt övertygad om att 16:8 utan överätning är rätt väg att gå – i alla fall för mig,,,

    ——————————————————-
    Slutsatser hittills:

    Är helt övertygad om att motionens inverkan just nu är cirka 15% sänkning av FS

    När det gäller BS under dagen har det tidigare visat sig att lägsta värdet oftast innfinner sig mellan 16 – 18 på eftermiddagen.

    Detta fönster med lågt BS har dock ökat efterhand, värden under 5 inträffar tidigare på dagen och håller helt klart i sig under längre tid på kvällen!

    Värdet idag 12:30 låg på 4,6 vid första mätningen vilket torde vara det lägsta värde jag haft under många år – därav en extra mätning som visade 4,7,,,

    Det verkar som om det börjar ge resultat – ska försöka få ett prov på långtidssockret utfört om 6 – 8 veckor – om det är någon läkare som vågar släppa in mig återstår att se – mitt tålamod med normalkorkade läkare, sockersyrror och hjärntvättade diestister är sedan länge förbrukat så den här gången tänker jag välja en läkare som vet vad hen håller på med istället för att ödsla tid på livsfarliga kostråd och sjuk personal utan social kompetens,,,

  67. 167

    @ Thomas Jansson:
    Det går bättre och bättre för dig nu. Äter du den huvudsakliga proteinmängden mitt på dan nu ?
    Jag la till två hårdkokade ägg med en klick smör mitt på dan för att återfå bättre metaboilsm. Det gick bättre. Mer energi och inte kall, fast jag måste röra på mig i lite HIT eller HIRT flera gånger under dagens lopp!
    Nere i 86.5 kg igen och morgonsockret nu runt 5.4. Det gick ju upp över 6..3 när
    jag började frysa för några dar sedan.
    86.5 kg är det lägsta på kanske 15 år så jag spottar inte åt det trots att jag var där för några dar sedan!
    Gjorde en ny uppskattning av magen med hjälp av ett kvastskaft: Jag håller det vertikalt t och trycker lätt mot bröstet vid mitten på bröstbenet varvid den nedre delen åker iväg en del….
    Vinkel nu är ca 30 grader gissar jag. Målet är naturligtvis noll 0 grader, eller mindre?
    Med rätt belysning går det att fixa en skala på insidan av någon dörr..

  68. 168
    Thomas Jansson säger

    @ stenbj:
    Tyngdpunkten för proteinintaget ligger mitt på dagen. Mycket ägg blir det,,,,

    Metforminet har jag delat upp så att hälften tas på morgonen och hälften innan läggdags.

    En frukost har jag ätit under veckan – på morgonen efter gymbesöket, helt klart att den övningen krävde ett tillskott av mat dagen efter. Tror inte att många kört benpress i den farten så ofta,,,,

    Äter sakta och tar en riktig rast i samband med maten – förr åt jag ofta framför datorn men nu är jag noga med att inte stressa i onödan.

    Den här veckan har motionen mest bestått i promenad, ungefär halva tiden på en oplogad skogsväg, det är den som ger resultat. Att gå i normal takt på en hal grusväg är nog bra för peristaltiken men för att påverka blodsockret i rätt riktning krävs högre intensitet – att gå i relativt djup snö passar just nu utmärkt,,,,

    Jag ska snart borsta bort dammet på mina egna skrotvikter – det blir en försiktig återstart då jag har haft lite för mycket skador under några år,,,,

  69. 169

    Dagens FS ligger på 6,7 – inga förändringar således,,,

    Något har dock hänt – vid mätningen 18;30 igår före middag fick jag så lågt värde som 4,2, två ytterliggare mätningar för kontroll gav 4,5 respektive 4,4 vilket ger ett medelvärde på 4,36 mmol/l

    Ett mycket lågt värde för att vara för mig,,,,

    Har inte fått min ketosmätare än – den kanske ger svaret på varför BS var så lågt igår?

    Börjar bli riktigt intressant det här,,,,

  70. 170

    @ Thomas Jansson:
    Den mänskliga metabolismen med alla dess individuella variationer är som att förutse vädret. Man upphör aldrig att överraskas 🙂 Att helt utröna hur en kropp reagerar är nog näst intill hopplöst. Men det får inte förta den mäskliga nyfikenheten att få veta. Det är ett grunddrag hos oss på gott och på ont.

  71. 171
    Thomas Jansson säger

    @ natan:

    Tror nog att det finns ett antal förklaringsmodeller som kan användas för att förutsäga en hel del.

    Däremot så är det ett sånt stort antal parametrar inblandade så det blir stora skillnader mellan olika personer, jag tror det är 2 saker som hänt under under de snart 3 veckorna som gått:

    1) konditionen och därmed metabolismen har förbättras

    2) en någorlunda optimal ketos bör rimligen ha infunnit sig

    Blir intressant att se hur det utvecklar sig under dagen,,,,

  72. 172

    @ Thomas Jansson:
    Jo jag håller med. Det är det vetenskap och förklaringsmodeller handlar om. Att försöka finna rimliga antaganden och förklaringar till till olika skeenden. Detta gör vetenskapen och forskningen spännande.

    Det är det vi har att hålla oss till, om vi inte ska börja att praktisera woodo, vilket tycks vara den modell consenusmaffian har antagit.

  73. 173

    @ natan:
    Natan, det låter bättre!
    Diabetesföreningarna kan fortsätta skriva att T2 är obotligt och att botandet via GBP (eller intermittent fasta) är ”oförklarligt”. Och lågfettsförespråkarna får fortsätta att kalla högfettskonsumption och låg hjärtsjukfrekvens i Frankrike för ”paradox” medan fler och fler inser att Diabetes varken är ärftligt eller obotligt och att mättat fett skyddar mot hjärtsjukdom. Alltså tolka synliga fakta, inte teorier.
    Men eftersom ränderna knappast går ur zebran kryper utvecklingen stegvis framåt, ett dödsfall i taget, med få dock lysande undantag.
    Vad heter den danska professorn som bad Gary Taubes om ursäkt? Idag en ensam hjälte.

  74. 174
    Thomas Jansson säger

    @ natan:
    Myt efter myt försvinner – i stort sett allt vi blivit ilurade sedan lång tid tillbaka visar sig vara fel,,,

    Det ska bli intressant att se vad fettfobikerna och statinkramarna tar till för några nya lögner nu när hela deras påstådda ”vetenskap” smulas sönder,,,,

    Till och med TV-doktorn verkar numera ha insett att kolhydrater inte är lämpliga för diabetiker, man kan ju hoppas att hennes normalkorkade kollegor börjar få samma insikt,,,

  75. 175

    Thomas Jansson Skrev:

    Har inte fått min ketosmätare än – den kanske ger svaret på varför BS var så lågt igår?
    Börjar bli riktigt intressant det här,,,,

    Det är bara att gratulera! Kanske Du äntligen funnit Din modell för god hälsa! Följer Dina resultat med stort intresse.

  76. 176

    Thomas Jansson Skrev:

    Tack – det låga värdet behövdes efter gårdagens ”bakslag” men det medförde ju ny kunskap i alla fall för min del – protein = ”långsamma kolhydrater” vad gäller blodsocker,,,,

    Och inte minst för att fôrhindra övergång i ketos. Är man till viss ålder kommen tar det tid att lära om kroppen till att producera ketoner – i bland flera veckor till en månad. Under den perioden letar levern efter andra baser än glukogen för att göra socker och då går det åt proteiner och fett i form av triglycerider, om jag minns rätt. Processen heter glykoneogenes, till skillnad från den så hett efterlänktade ketoneogenesen.

  77. 177

    @ Thomas Jansson:
    Att uppmana en som är sockersjuk att konsumera mera sött( ex. fullkorn) med gluten, ett svårsmält protein verkar inte över hövan logiskt. Den sockersjuke blir ännu sjukare och då hjälper inte all motion i världen att motverka den förstörelsen.

    Sockersjuk var mer pedagogiskt än det subtila diabetes. Det verkar som om folk har accepterat det som ett allmäntillstånd vilket är rentav farligt och nedbrytande moraliskt .Sjukdomen borde klassa in likt en epidemi. Inte minst de allvarliga komplikationer som kan följa i dess spår, där ett helt batteri av följdsjukdomar lurar.

    I Usa har sjukdomen nått groteska nivåer och snart är väl bortåt hälften av amerikanarna redo att klassificeras som diabetes eller förstadier till den allvarliga sjukdomen. Frånsett mänskligt lidande blir ju inte minst kostnaderna för samhället astronomiska.

  78. 178

    @ stenbj #173:

    Han heter Arne Astrup

    https://www.kostdoktorn.se/jag-hade-fel-du-hade-ratt

  79. 179

    173@ stenbj:

    Beror på vad man lägger i begreppet ärftlig – själv är jag helt övertygad om att de som idag har lätt för övervikt och diabetes oxå var de som skulle ha klarat sig bäst under stenåldern,,,

  80. 180

    @ Erling:
    Erling, Inget fel på ketoneogenesisen här iaf…
    Sent igår kväll efter ett mycket proteinsnålt huvudsakligen salladskvällsmål, mätte jag samtidigt BS 4.3 och ketoner 4.5 !
    Aldrig mätt så höga ketoner tidigare. Men dom var uppe i 3 och 3.8 för några dagar sedan och gick ned till 1.3 när jag slarvade, så jag litar på mätaren (Precision Xtra)

    Vet du när man ska börja bli försiktig och hålla ned ketonerna?

    Sidoeffekter: Mycket mer koncentrerad än vanligen. Förstod att ett svårt program jag jobbat på ett tag kunde förenklas en hel del och fick det då att fungera direkt som önskat.
    Surr (tinnitus) i öronen hela natten men inga problem att somna om som en stock. Pigg och utvilad på morgonen. M.m.

  81. 181

    @ Thomas Jansson:
    Om du menar att lagra energi så kanske det stämmer något men att lagra energi handlar väl inte enbart om synbart fett? Tror tvärtom att rörlighet och en mindre kropp – slukar mindre energi bl.a – var minst lika viktigt. Att kunna jaga och förfölja stora djur gör du knappast med för mycket fett som bihang.

    Människan har i sin historia knappast varit fet. Finns inga djur som lever naturligt som är feta !! Om vi tar ditt påstående och synar det som en vetenskaplig tes, med vad vi vet om stenåldern så kommer den med största sannolikhet att falla eller åtminstone revideras.

  82. 182

    @ natan:
    Du har helt rätt för då gällde ”survival of the fattest” , som någon kvicktänkt skrev om Darwin’s test till. Darwin’s teser faller en efter en… (T.ex. trodde han att generna inte kunde anpassas efter behov, de bästa hade dom bara… Detta stämde bra med den då förhärskande filosfin att mycket lite kunde ändras; anledningen till att hans teser accepterades och spriddes medan motståndaren -som hade rätt – förlöjligades och dog i fattigdom, tror jag.

    Och så länge viktökningen från ”skördetidsdiabetesen” försvann under vintern blev det nytt friskt fäsk fullpackat med D-vitaminer etc. varje höst som nästan aldrig fick tid att härskna….
    (Det är precis vårt nuvarande problem – gammalt visceralt fett är mycket svårt att avlägsna)

    Ryggfettet på renen lär vara en fantastisk delikatess vilket förklaras med att just det fettet lever renen av på vintern och förnyar varje sommar.

  83. 183

    stenbj Skrev:

    samtidigt BS 4.3 och ketoner 4.5 !
    Aldrig mätt så höga ketoner tidigare. Men dom var uppe i 3 och 3.8 för några dagar sedan och gick ned till 1.3 när jag slarvade, så jag litar på mätaren (Precision Xtra)
    Vet du när man ska börja bli försiktig och hålla ned ketonerna?

    Så länge Du har bra blodsockerreglering dvs tillräckligt med eget insulin behöver Du inte oroa dig för höga ketonvärden. Levern producerar de ketoner Din kropp behöver som energi och inte mer. Blir Du typ1-a, dvs tappar insulinproduktionen så rusar blodsockret och Du hamnar i ketoacidos, då är det farligt, livsfarligt t o m.

  84. 184

    @ stenbj:
    Hmmm hela utecklingsteorin bygger väl på att gener anpassas men över lång tid !? Darwin själv var ovetandes om gener men var inne på rätt spår. Det är där hans storhet ligger.

    Att Darwins och teser inte stämmer med genetiken stämmer därför inte. Det är tvärtom så att hans antaganden går mycket väl ihop med vad dagens utvecklingsteoretiker anser, byggda på den senaste gentekniken. Sen är det så att vissa delar modifieras och kanske rentav förkastas!? Det har väl både Einstein och Newton råkat ur för?

    Ex Rickard Dawkins biologen – en av dagens auktoriteter – är helt inne på Darwins utvecklingslära med dess grunder

  85. 185

    @ natan:
    Vad jag kommer ihåg så var det vid Darwins tid under lång tid stor enighet om dom större principerna men en stor strid mellan Darwin oc de som ansåg att arvsanlagen (generna) inte modifierades under livstiden och de som ansåg att detta var en nödvändighet för långsiktig anpassning. Den besuttna klassen till vilken vetenskapsmän hörde visste knappt vad överlevnad i knappa omständigheter under vinter eller torka var.

  86. 186

    Hela Lchf tänket bygger mycket på evolutionen. Gener modifieras inte under en livstid möjligen under en 50 -100.000 årscykel. Att vi ska använda främst fett som bränsle emanerar därifrån. Bröd började vi använda för 5000 år sedan och på så kort tid ändras inte gener. Så någon modifierad ”brödgen” det har vi nog inte. Det skulle man väl kunna forska i förmodar jag !

  87. 187

    @ natan:
    Generna modifieras i ytterst långsamt tempo. Modifieringen sker på individnivå och slumpartat. Om en individ, som i embryoålder fått en genförändring, som gör det förmånligt att leva på bröd, bara för att ta ett exempel, denna individ dessutom behållit befruktningsförmågan, kan hans fallenhet för bröd föras över till nästa generation. Blir det många barn efter individen finns större möjlighet för spridning. Villkoret är dock att det finns bröd att äta, annars var fallenheten värdelös. Har man brödgenen och det finns tillräckligt med bröd kanske man kan få flera barn och därmed flera, som för fallenheten med sig. Sen måste man räkna med enkla och dubbla anlag och dominanta och icke dominanta anlag. Att det över huvud taget skulle bli en fortgående förändring är i själva verket rena turen, eller hur?

  88. 188

    @ Erling:
    Det kan man väl säga. Jag är absolut igen genexpert, tror jag knappast någon är här. Det pågår mycken forskning på området så det är väl där vi kommer att få mest framsteg. Förändringen är väl kopplat till både arv miljö och slumpmässighet. Man antar ju tex att vi här på nordliga breddgrader har mer av en ”laktosgen” dvs förmågan att bearbeta mjölkprodukter. Hur det nu är med den genen så ter det sig väl inte helt osannolikt att folk här uppe genom årtusendena var mer tvunga att kunna utvinna mjölk för att överleva. Det är bara lösa antaganden. Vår förmåga och nödvändigjeten att tillägna oss de essensiella fettsyrorna har någon fört fram antagandet att för någon miljon år sedan var stora delar av Afrika ett innanhav så människorna där levde till stor del av det som kom från havet. Därifrån skulle vårt grundläggande behov av omega 3 härstamma ifrån.

  89. 189
    Gerd Elisabeth Grini säger

    @ stenbj:
    https://www.tinnitusformula.com/library/sugar-metabolism-affects-tinnitus/

    Jeg er plaget med tinnitus og håper at denne kosten skal kunne fjerne uvesenet.
    Ved en høreprøve hos spesialtlegen var det ikke noe galt med hørselen og legen hadde aldri hørt om at diabetes forårsaket tinnitus. Er det noen her på forumet som også har tinnitus?
    Flere steder har jeg funnet at tinnitus har sammenheng med insulensproduksjonen.
    Samenhengen med ketoner som artikkelen henviser til er spennende synes jeg, legen mener det er bare tull! Øresusen er bedre når jeg er utvilt og har hatt en god natts søvn, men dette slår jo også ut på blodsukkeret som blir lavere?
    Noen her som ønsker å kommentere?

  90. 190

    Tack för mycket intressant studielänk: ”Nästan LCHF botade tinnitus i 40% av 80 försökspersoner under 2 år ” (Min omskrivning. Gissar även att de som inte blev bra var närmast diabetes 2…)

    Att man i studien bad deltagarna äta var 3:e timma för att inte riskera lågt blodsocker vittnar om att man inte förstått att lågt blodsocker beror på högt blodsocker av snabba kolhydrater, något som man ju slutade med under studien! Hade man mätt blodsocker på morgonen och 1 timma efter största måltiden hade man kunnat få ännu intressantare resultat tror iaf jag.

    Själv tolkar jag resultatet som att högt blodsocker -som i sin tur orsakar högt insulin som visats t korrelera ordentligt med tinnitus enligt studiereferenser i studien orsakar tinnitusen.
    Eller att högt blodsocker orsakar kärl-skador och -förträngningar i öron genom den inflammation detta orsakar: Det finns nu mycket skrivet om hur högt blodsocker direkt skadar blodkärlen. Ann Fernholm har samlat in en hel del och kardiologen William Davies reducerar blodkärlsplack på sina patienter genom att hålla ned blodsockertoppar efter måltider genom att ta bort snabba kolhydrater, mäta blodsockret en timme efter måltid och ta bort mera tills det helst ligger under 6, eller ju lägre ju bättre. Allt med flera studiehänvisningar! Inte bara stoppa plackökningen utan direkt minska !

    För mig har tinnitusen tidigare ökat kraftigt vid höjda blodketoner men sedan har hörseln tyckts bli bättre och sedan visslingarna minskat, precis som studien berättade.
    Nu ämnar jag hålla på med intermittent fasta åtninstone en månad till så vi får se då !
    Gjorde hörseltester i höstas och kan göra om dom om det här håller i sig.
    Om det är som det ser ut från epilepsi-behandling, hjärnskadebehandling och anekdoter om Alzheimer’s mm att ketoner kan reparera delar av hjärnan bör samma gälla både öron och ögon
    eftersom dessa organ också är beroende av glukos eller ketoner för energi.
    Ett enormt intressant perspektiv !

  91. 191
    Gerd Elisabeth Grini säger

    @ stenbj:
    Jeg er overbevist om at denne tilstanden kroppen min har vært i de siste 15 årene også er årsaken til min grå og grønne stær på øynene. Det ene øyet er operert for grå stær og det andre venter på operasjon til våren. Øyelegen sier at han ofte ser at trykket på øyet som forårsaker grønn stær blir borte når øyet blir operert for grå stær, uten at han vet hvorfor. Det har det ikke gjort hos meg.
    Han sier forøvrig at denne tilstanden ikke har noe med sukkerinntak å gjøre.
    Det hadde vært fantastisk hvis han tar feil?

    De fleste eldre som legger på seg, får vondt i muskler og ledd, får dårlig syn/hørsel tror selvfølgelig at det er normalt for alderen, men det behøver det jo ikke være?
    Etter at jeg sluttet med brød, kaker, poteter og frukt, og inntok fett i store mengder. har jeg ikke hatt vondt andre steder enn i hendene hvor det allerede er påvist artrose. Det er kun kostendringen hos meg som har endret smertene og ikke minst humøret. D-vitaminnivået mitt er nå på 146 og jeg har aldri følt meg bedre siden jeg klatret i fjellene for 20 år siden. Ketoner er det få leger som vet hva er, men legene i dag er helst opptatt av sykdommer og ikke helse som Kostdoktoren skriver.
    Min farfar kom fra Sverige, men døde av magekreft 50 år, kanskje insulinresistent?
    Han etterlot seg ihvertfall 7 barn og 52 barnebarn i Norge så hvis denne tilstanden er arvelig så har kanskje dette ”svineriet” kommer fra Sverige??

  92. 192

    Enastående resultat av Dr Peter Attia efter 10 år med ketogen kost !

    https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/02/ketogenic-diet-health-benefits.aspx?ShowAllComments=True&FocusOn=608796

    Jag tycker att det visar klart att vi är på rätt spår i den här tråden och att det bara är en fråga om att hålla ut för att bli av med allt som har med visceralt fett och insulin-okänslighet att göra!

    Attias enastående 10 års markörer nedan slår ett ordentligt hål i myten ”vi vet inte vad som händer långsiktigt”!

    Före och efter 10 års ketogen kost!

    Fasting blood sugar 100 75-95
    Percentage body fat 25 10
    Waist circumference in inches 40 31
    Blood pressure 130/85 110/70
    LDL 113 88
    HDL 31 67
    Triglycerides 152 22

  93. 193

    sten Skrev:

    Attias enastående 10 års markörer nedan slår ett ordentligt hål i myten ”vi vet inte vad som händer långsiktigt”!

    Men ”vi” vet vad som händer långsiktigt, om vi INTE gör såhär. Det kallas NATURALFÖRLOPPET och innebär hjärtinfarkter, Ahlzheimer, amputation av fötter och för tidig död. Lägger vi till statinbehandling kommer också impotens och d-vitaminbrist som ett brev på posten, för att inte tala om minnesproblem och allmän förvirring.

  94. 194

    Annika Skrev: i inledningen:

    Sen kan man forska på hur diabetikerna ska äta efter svältkuren: tallriksmodell, medelhavskost eller LCHF?

    Jag håller på den strikta LCHF-kosten och ett någorlunda rörligt liv fysiskt och intellektuellt.

  95. 195

    Erling Skrev:

    impotens och d-vitaminbrist som ett brev på posten

    Kräver kanske en förklaring: Både D-vitamin, som kroppen själv framställer med hjälp av solljus och våra könshormon har kolesterol som bas. Stryper man kolesterolproduktionen blir det alltså mindre naturligt D-vitamin och mindre testosteron och oestrogen.

  96. 196

    195 @ Erling:

    Tror att 20% av de som äter statiner drabbas av impotens – mörkertalet torde vara mycket stort och i många fall blir män kraftigt skadade redan av vissa vanliga blodtrycksmediciner – potensproblem kan därför ha skett redan innan statiner börjar att intas så statinerna blir inte anklagade,,,

  97. 197

    @ Thomas Jansson:
    Statiner och Viagra måste vara en jättesäljare för dagens massmedicin!. Det börjar lite försiktigt med ett litet intag av de förra baserat på kolesterolhypotesen, alltså ”vetenskap utan grund”, varefter de aldrig klart nämnda sidoeffekterna ofta kräver de senare för dom som vill men inte kan hänga med, eller har en partner som inte kan. För att inte tala om alla andra sidoeffekter…

    Att demensen sedan följer som nästa brev på posten i form av smärre minnesluckor mm bör i stort också bero på kolesterolets tvångsminskning genom statinerna; men allteftrsom luckorna vidgas får man dels svårt att märka felen och dels blir klagomålen ofta förvirrade. ”Ofarliga” sidoeffekter?
    David Permutter återkommer i sin bok ofta till studier som visar hur viktigt kolesterolet är för hjärnan och den mentala hälsan i allmänhet, så statiner är inget att leka med och säkert baseras lejonparten av medicinföretagens inkomster från just denna ”medicin” som alltså mer ser ut att vara ett gift i fårakläder.

  98. 198

    @ Erling:
    Mycket bra argument emot nuvarande kostråd som varken läkare , dietister eller diabetessköterskor har klart vetenskapligt stöd att invända emot. ”Så är det” säger dom ju själva !

    Men att lågfettkosten är hela anledningen till miljoners misär i diabetes idag kan vi här förstå men det kommer ta länge innan vårdetablissemanget upptäcker sambandet.
    Intill dess får de godtrogna medborgarna fortsätta plågas av hjärtinfarkter, Ahlzheimer, amputation av fötter och för tidig död prcis som du skrev, och LCHF får fortsätta att vara som att svära i deras kyrka eftersom dom övertygade fortsätter att TRO att NATURFÖRLOPPET är ärftligt betingat.
    Alltså dom tror att det är ”genetiskt”, trots att mindre än 0.1% fick sockersjuka för 100 år sedan…

  99. 199

    Efter 3 veckor

    På vågen intet nytt – knappt 2 kg minus sedan starten,,,,

    Däremot har midjemåttet trots den ringa viktminskningen minskat i storleksordningen 4 cm.

    Även byxorna sitter klart ledigare idag än vid starten för 3 veckor sedan – fortsätter det så här är det dags för ett nytt hål i livremmen om en dryg vecka,,,

    Skillnaderna är såpass stora att omgivningen lägger märkte till den.

    Själv rör jag mig naturligtvis lite ledigare – de sista kilona sitter ju som bekant mest i vägen men konditionen har oxå förbättrats vilket gör sitt till,,,

    ————————————————————————

    Blodsockret

    Under senaste veckan verkar det som om leverns ”gryningsfenomen” lugnat ned sig och FS ligger numera rätt så stadigt kring 6,5 mmol/l – jag tycker mig kunna ana att FS håller på att sjunka sakta men det är för tidigt att dra sådana slutsatser.

    Ibland vaknar jag vid 4-tiden och har tidigare märkt att en ökning skett under de närmaste timmarna – idag verkar det som om FS kl 4:00 och 8:00 i stort sett är lika vilket är en nyhet – med reservation för att det är få mätningar,,,,

    För ett par månader sedan kunde det FS fortsätta stiga under förmiddagen och hamnade många gånger på drygt 8 mmol/l – en klar förbättring således.

    Drack lite vin under helgen – kunde inte märka någon skillnad i FS dagen efter p g a detta vilket jag nog troligen gjort för ett par månader innan.

    Inget annat fusk har förekommit under veckan,,,

    ——————————————————————————
    De riktigt låga nivåerna under 4,5 mmol/l har inte infunnits sig – troligen var de ett resultat av besöket på gymmet och då i synnerhet benpressen vilket borde ha förbrukat en del ”överflödigt” blodsocker.

    Ska ta upp skrotlyftet mera kontinuerligt för att se hur det påverkar blodsockret.

    ——————————————————————————–

    Slutsatser efter 3 veckor

    * 16:8 fungerar utmärkt – har ätit frukost några gånger under 3 veckor

    * Daglig motion har i snitt varit drygt 1 timme – några dagar har varit vilodagar medan andra har varit längre promenader (som mest 1,3 mil)

    * Motionen förlagd tidigt på dagen fungerar bäst för mig

    * Blodsockret har varit betydligt stabilare under senaste veckan – tror det är dags att begränsa antalet mätningar – nu verkar inget ”revolutionerande hända” längre

    ————————————————-

    Fortsättning

    Allt oförändrat förutom att jag ”städat” fram träningsbänken hemma (vi bygger om övervåningen så det är lite stökigt ibland,,,,)

    Ska kontrollera om jag kan sänka BS med hjälp av skrot – kommer att köra övningarna i e-boken:

    https://www.styrkelabbet.se/brann-fett-bygg-muskler/

    Den är en utmärkt start och de övningarna som finns där engagerar stora delar av kroppen och alla grejerna som behövs finns hemma,,,

    ———————————————————-

    Om fasta

    Hittade en bok o PDF-format om intermittent fasta – verkar klart läsvärd:

    https://www.precisionnutrition.com/intermittent-fasting

    och den är helt gratis.

  100. 200
    Gerd Elisabeth Grini säger

    Etter 2 uker med 2 måltider om dagen der første måltid kl. 12 og andre måltid kl. 17.00 har jeg mistet 2 kg og midjemålet er 4 cm smalere. Jeg har spist mye fett og vært forsiktig med proteiner.
    Blodsukkeret gikk et hakk ned umiddelbart og er i dag aldri over 6 mmol/l selv kort tid etter et stort måltid. I går kveld da jeg gikk til sengs målte jeg 4,7 mmol/l og i dag morges 5,1 mmol/l.

    Jeg mener jeg har registrert at styrketreningen har gitt størst uttelling på glykoneogenesen selv om Forxiga tabletten antagelig hjelper godt til med å drive sukkeret ut av kroppen.
    Dette får jeg svar på når det er slutt med tablettene om 4 uker.

    Tips fra forumet om kokosfett i kaffen og oksehalesuppe ved behov har vært gode råd for meg.

    Jeg fant en video fra 2011 om at det skulle forskes på hvorfor fedmeopererte ble kvitt sin diabetes allerede etter få dager: https://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/hur-kan-fetmakirurgi-saa-snabbt-bota-diabetes/

    Er det noen her som vet noe om dette prosjektet i dag?

    Hvis fedmeopererte allerede etter 2 dager blir kvitt sin diabetes må det være noe vi ikke har fått med oss?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa