Artikel i Dagbladet (Sundsvall)
Emil gick ner i vikt – och blev av med sin besvärliga migrän och pollenallergi, sedan han gick över till LCHF. Men skolan vägrar att hjälpa honom att få äta det till skollunchen också.
Skolsköterskans argument är förbluffande. Hon säger att LCHF är godkänt för diabetiker, men hon kan inte ta ansvaret för vad som kan hända om en migräniker äter det. Och det handlar i stort sett om att slippa äta kolhydrater. Det Emil behöver förutom att slippa kolhydraterna är mera naturligt fett, så att han inte får energibrist. Samt att han inte ska behöva äta proteinmat som är uppblandad med kolhydrater.
Jag tycker att det är självklart att om en överviktig person har gått ner i vikt, och blivit av med allergi och migrän, med hjälp av en enkel kostomläggning till LCHF, så ska sjukvårdspersonal stötta detta inför skolstyrelse, och andra som kan bestämma över personens mathållning.
Och skolläkaren som erbjöd honom migränmedicin istället!
Läs även kommentarerna.
Kostdemokrati.se har skrivit om saken.
Originalton Emil Elmqvist: ”Det värsta är ju att de flesta tror blint på informationen de får.”
En så sund attityd är ofta inte välkommen i skolorna. Ralf Sundberg uttryckte det så här:
”…inte sällan föredrar de att tro framför att veta.”
Dessvärre kan det gälla folk som har mera makt än förstånd. Men Emil är hoppfull:
”…när detta väl kommer upp i media så är jag rätt säker på att det kommer att bli en stor debatt.”
En hopplös förhoppning. Här väntade vi i sex år, är nära att ge upp. Krönikan om Emil tar ledigt över veckoslutet och återupptas på måndag.
@ Piltson:
Att tysta ned verkar fortfarande vara en ganska effektiv metod mot LCHF. Tyvärr har man haft god hjälp av att man lyckats sätta en ”extrem”-stämpel på själva namnet. Och man har lyckats väl med att plantera den synen bland journalisterna också, även om det finns lysande undantag. Jag ser en tendens till att använda just förkortningen ”LCHF” som en svartmålningsmetod i debatten medan begreppet ”lågkolhydratkost” är mer neutralt.
Det gäller att tala väl och ofta för att sprida kunskapen bland vanligt folk. Då måste etablissemanget snart inse att LCHF är mer än en marginalföreteelse. Jag hyser gott hopp till de kommunpolitiker och föräldrar som på olika håll börjat engagera sig i skolmaten. Givetvis hjälper även Livsmedelsverkets egna klavertramp till också 🙂
Vetenskap, böcker, artiklar, webben, Youtube, Facebook och goda exempel i en aldrig sinande ström!
@ Lars:
Detta var skolsköterskans kommentar till Emil:
”Skolan säger INTE nej till lågkolhydratkost. Skolan säger nej till stenålderskost, LCHF och andra av Socialstyrelsen icke godkända koster.”
Var dras då skillnaden mellan ”lågkolhydratkost” och ”LCHF”?
Piltson Skrev:
Jag säger då det 🙂 Vad är skillnaden mellan fordon och bil? Fast hon kanske försökte säga att annan (ospecificerad) ”lågkolhydratkost” är ok? Frågan är om skolköket ens kan erbjuda det utan att dra ned på kaloriinnehållet?
Lars Skrev:
Säga att…vadå? Det är bara en yttring av vad jag just kallade mera makt än förstånd.
Men det är en riktigt trevlig ung dam, jag har talat med henne. Och Emil betonar att det vore fel att lägga skuld på henne eller någon annan enskild person.
Emils hopp om en lösning 30/11:
”Vore ju fint om de kunde vända på det hela så man kunde laga mat som innehåller mycket kolhydrater utan så mycket kolhydrater. Då blir jag imponerad ”
En metafysisk metod att främja både jordbruksintressena och folkhälsan?
Emil har sett TV-reklam och hängt upp sig på formuleringen
”… tillaga krispiga pommes frites och en mängd andra hälsosamma rätter”
Kan ses här: https://m.youtube.com/watch?v=QO-GEQgV1Lc
På vilka grunder kan pommes frittes sägas vara hälsosamt?
Emil har blivit inbjuden till möte om skolmaten. Skolsköterskan skrev
”…att de fått besked från skolinspektionen och att de nu vill träffa mej. De föreslog 17 december, så att skolläkaren kunde vara med.”
En del av hans svar:
”Att Camilla ska sitta med kan jag inte riktigt förstå, eftersom beslutet endast kan tas av rektor Jan Kibe.
Jag vet ju vad skolinspektionen sagt när jag vänta mej till deras hänvisningar, vilket är att ni inte behöver följa några som helst råd om kost. För gymnasieskolan finns inga krav på vad skolan ska servera dock måste ni i fall att ni accepterar vissa specialkoster så kan ni inte säga nej i detta fall utan att det kan ses som diskriminering.
Då tar jag hellre detta möte med dej och Jan Kibe så fort som möjligt. Känns inte som det är värt att vänta på att en läkare som föredrar mediciner före rätt kost”
Ja, om bara en enda elev på varje skola hade hans civilkurage, så skulle man kanske inte ha dessa problem i skolorna. Han är absolut beundransvärd, och framför allt i sin envishet att betona att skolsköterskan inte personligen skall lastas för detta dilemma. Jesus sade att vi skall älska våra fiender, det är nog det svåraste i hans lära.
Att Emil nu blivit kallad till ett nytt möte måste betyda att man har ett nytt ställningstagande att meddela. Detta måste rimligen innebära en eftergift, eftersom en skärpning inte är tänkbar.
Eller något slags kompromiss? Vi erinrades just om hur Mandela hade erbjudits att bli utsläppt från Robben Island, om han gick med på det ena eller andra. Han tackade nej till detta, varefter de tvingades att släppa ut honom vilkorslöst. Vi får hoppas att Emil klarar att tacka nej till halvhjärtade eftergifter, vad de nu kunde innebära. Låt oss se på styrkan i hans argument.
Man har avböjt den kost han önskat genom att dra en skillnad mellan ”lågkolhydratkost” och ”LCHF” utan att fastställa vad denna skillnad skulle innebära. Det tyder på att man inte särskilt grundligt satt sig in i ämnet. Jag vet för min del inte vad skillnaden kunde vara.
När jag talade med skolsköterskan om detta föll hon tillbaka på den praktiska frågan att det fanns så många skiftande önskemål att alla inte kunde tillfredsställas. Det är en reträtt från grundfrågan, som innebär att man i praktiken klassar optioner i olika angelägenhetsgrader.”LCHF” hamnar då lägst, under ”lågkolhydratkost”. Emil har alltså tre frågor att ställa:
Vad är grundvalen för denna klassning, och varför hamnar ”LCHF” lägre än andra?
Hur definieras de båda optionerna, så att den ena blir godtagbar men den andra ej?
Hur kommer det sig att man behandlat Emil enligt Socialstyrelsens anvisningar för sjuka personer? Han är ju inte sjuk.
Men i och med att man redan reträtterat från grundfrågan kan man inte åberopa några anvisningar från vare sig Socialstyrelsen eller Livsmedelsverket. Emil har en stark ställning och uppenbarligen både självförtroende och intelligens att hävda den. Uppgiften blir att göra detta på ett så milt sätt att inte dessa tre, rektorn, skolläkaren och skolsköterskan framstår som direkt löjliga personer.
Därmed kan Emil göra en insats för hela landet genom att åberopas som prejudikatsfall.
@ Piltson:
Tack för uppdateringen Piltson! Du håller verkligen Emils fall vid liv här.
Jag tror också det är viktigt i konflikter som denna att man försöker ge motparten (eller dess ombud) en acceptabel reträttväg som inte leder till förlorat ansikte. Det tjänar nog alla på.
@ Lars:
Ja, jag blev ledsen av att se hur en så angelägen, landsomfattande fråga ägnas några mest kverulantiska kommentarer i 2 eller 3 dagar och sedan lämnas åsido. Läs här om den skola som
behandlar eleverna på detta sätt:
https://skvadern.nu/index.php?page=om-skolan
@ Piltson:
Tack för att du håller liv i det här, en mycket viktig fråga som inte får sopas under mattan.
På skolans sidan du länkade till står det ”nolltolerans mot kränkningar”
Kränkning betyder enligt Wikipedia: ”Att kränka någon är att behandla en person nedsättande i ord eller handling, eller att göra ingrepp i dennes rättigheter eller frihet”
Det måste gälla Emil i högsta grad.
@ LCHF-Bengt:
Ja, och så står det så här om deras samhällsvetenskapliga linje:
”På programmet utvecklar du ett vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt där du lär dig att avgöra om påståenden är grundade på fakta och urskilja värderingar i olika typer av källor. Du söker, sovrar och bearbetar information med källkritiska metoder.”
Kan det vara så att några inom personalen kanske skall rekommenderas gå i lära hos en annan del av personalen på samma skola?
@ Piltson:
Pinsamt för skolan, hur ska de ta sig ur denna härva?
@ LCHF-Bengt:
Ja, men det värsta är ju att rektorn själv hör till dem som tycks behöva denna undervisning.
Här är Emils facebook-sida för den händelse någon har något förslag i samband med hans möte med skolledningen om en vecka:
https://www.facebook.com/pages/Specialkost-kost-och-h%C3%A4lsa/504427986288551?ref=hl
Caija Sarisdotter om Emil:
”Man får specialkost om man är laktosintolerant, allergisk mot fisk, allergisk mot än det ena än det andra. Man får specialkost pga religiös tillhörighet. Man får specialkost om man är lakto-ovo-vegetarian eller vegan.
Så jag förstår inte varför det ska vara så svårt att få LCHF som specialkost eftersom Emil har läkarintyg på att han ska äta detta så är det ju vansinnigt att skolan inte tillgodoser det behov som finns.
Och flera skolor runtom i landet för den delen också. Ska inte skolor sträva efter friska och hälsosamma elever?”
Det är faktiskt oklart om de nobbat Emil på grund av praktiska svårigheter och skyller på Socialstyrelsens regler, eller om de nobbat Emil på grund av Socialstyrelsens regler men skyller på praktiska svårigheter.
Eller om de nobbat Emil genom att missförstå Livsmedelsverkets ”råd” men skyller på Socialstyrelsens regler, som de isåfall förvanskar.
Eller om de nobbat Emil på grund av Socialstyrelsens förvanskade regler men skyller på praktiska svårigheter.
Men om nån vecka får vi klarhet i detta..
”Pinsamt”, ”Lärorikt”, ”Korkat” och ”Sjukt” var några av de kommentarer som landade på Emils sida när det blev bekant hur han hanterats på skolan. Han svarade kollektivt på alla:
”Tack för alla kommentarer. Vi har skickat in blanketter/papper samt lämnat in läkarintyg som intygar just detta. Det första intyget räckte tydligen inte så jag frågade vad som krävdes för att det skulle godkännas och det var ett intyg där det framgick att jag är överkänslig mot kolhydrater. Då skulle de godkänna det som specialkost.”
”Jag fixade ett sådant intyg som var mer detaljerat och där det framgick att jag är överkänslig mot det. När dom fick det så hade dom ändrat sig och aldrig sagt det…. Mycket märkligt… Dom pratar ihop sig om hur dom ska säga i media, svarar inte på mail osv.”
Man ställde krav och gjorde en utfästelse om kravet skulle uppfyllas. Kravet uppfylldes, men då gällde inte utfästelsen.
Detta handlar om mer än specialkost. Det handlar om moral, den samhällsmoral som skolor förväntas bibringa nästa generation. Frågan är alltså om denna ”friskola” har lämpliga kvalifikationer för ett sådant åliggande.
@ Piltson:
Skrämmande! Han borde spela in alla samtal, så kan dom inte säga att det har vi aldrig sagt! Men frågan är hur detta hade behandlats på en ”vanlig” skola? På samma sätt gissar jag! Det är alltså viktigare att deras uppfattning, baserad på tro utan att sätta sig in i vad denna kost innebär?, än att Emils hälsa prioriteras! Moral är väl något som är förlegat tydligen… inget man behöver bry sig om. Skulle det kosta så mycket extra att ge Emil hans kost? Såklart inte i pengar!!
@ Gustav:
Det kan ju alltid uppstå konflikter om vad som har sagts eller inte sagts. Men här ligger nog trovärdigheten på Emils sida, han hade väl knappast uppsökt läkare än en gång för att få ett nytt intyg, om han inte hade uppmanats att göra det!
@ Piltson:
Utan att veta, tror helt klart på Emils version! Som du säger, detta MÅSTE uppmärksammas mer! Måste ju finnas fler än Emil i samma sits? Journalister med någon sorts grävande nyfikenhet borde ju kasta sig över detta!
Gustav Skrev:
Det tror jag nog, men hittills ingen som haft hans civilkurage.
Detta påminner om hur det gick till i gymnasiet för ungefär 65 år sedan. Då kunde man som elev utsättas för upprepade förolämpningar och hade ingen möjlighet att försvara sig, om försvaret inkräktade på rektors maktfunktion eller stolthet. Jag trodde att man idag kommit ifrån sådant förnedrande elände för svenska gymnasister.
Krönikan om Emil gör uppehåll över helgen men återkommer på måndag.
Nej, jag måste återta löftet att hålla mig lugn till måndag, för nu meddelas från Sundsvall att man även i andra skolor i trakten börjat bråka om skolmaten. Men kostprogrammet ”5:2” sägs ha haft obehagliga följder. Läs Emils hemsida här:
https://www.facebook.com/pages/Specialkost-kost-och-h%C3%A4lsa/504427986288551?ref=hl
Emil meddelade detta lördag eftermiddag och hade inom fyra timmar fått uppmuntrande kommentarer från Västervik, Sjuhärad, Sandviken, Göteborg och Köpenhamn.
Rektorn hade givit återbud till avtalat möte på grund av ”sjukdom”. Nu undrar man om rektorns matvanor.
Och vad har 5:2 med LCHF att göra? Jag kommer ihåg när man fastade, blev hög på slutet, och sen vägde man mer än före fastan. Tycker att 5:2 verkar korkad….
@ Birgitta Didrikson:
Birgitta Didrikson, tack för korrekt språkbruk. Här är hela den nya artikeln om kostproblem vid de övriga skolorna i Sundsvall:
https://dagbladet.se/nyheter/sundsvall/1.6538236-lchf-och-atkins-ratas-av-skolorna
”Bland annat ratas alla utpräglade bantningsdieter”, skriver man. Om man tror att stärkelserestriktion är en ”bantningsdiet”, så har man missuppfattat saken.
Detta bekräftas i faktaspalten till höger. Där talas det om ”stenålderskost” och ”medelhavskost” men ”LCHF-diet”.
Det är stärkelserestriktion som här uppfattas som en ”diet”. Men det är det inte. För detta är journalisterna och även en del av LCHF-anhängarna själva skyldiga.
Begreppet ”diet” är belastat i svenska, eftersom det traditionellt handlar om att av
sjukdomsskäl vara återhållsam med viss mat, oftast det man speciellt gillar. Men stärkelserestriktion, vare sig den kallas ”LCHF”, ”lågkolhydratkost” eller något annat, är inte en diet.
Detta fel gjorde även SBU-kommissionen i sin rapport om mat vid fetma nyligen. Man skrev om LCHF som en tidsbegränsad ”diet” som tydligen skulle anses avslutad efter sex månader. I praktiken är det fråga om ett livslångt kostprogram,
Därigenom förde SBU upp Livsmedelsverkets förljugna propaganda på ett högre plan. Rapposten var INTE ett godkännande av LCHF som ett kostprogram, bara som en tidsbegränsad ”diet”, vilket det inte är.
Denna belastning har ordet ”diet” inte i engelska språket, och det är väl därför som detta felaktiga och vilseledande språkbruk kommit in i svenska. Den som använder ordet på detta sätt hos oss avslöjar att han eller hon inte behärskar språket.
Denna klyfta i betydelsen av ordet ”diet” på svenska resp. engelska betyder att begreppet kan användas som demagogiskt konstgrepp. Härmed en bit ur vad vi skrev om detta för några år sedan:
”Olust, avsmak, försakelse och allmänt elände – några av de associationer som ordet diet spontant väcker på svenska. Få blir hänförda av krav att ”hålla diet”, oavsett orsaken. Sådana ord är nyttiga instrument för propagandamakare och demagoger. Man tar till dem när man vill väcka läsarens undermedvetna motvilja mot något som han om möjligt borde tycka illa om.
”Så docent A.K. Lindroos använder ordet elva gånger på första sidan av sin uppsats om `modedieter´ i en lärobok för dietister.”
”Hon skiljer mellan `seriösa kostråd och oseriösa modedieter´. De seriösa kostråden är sådant som sprids av Livsmedelsverket och tillskyndare som driver bantningskliniker eller undervisar blivande dietister. De skymtar i bakgrunden till åtskilliga framställningar i denna lärobok (”Fetma”, redigerad av S. Rössner och A.K. Lindroos, Studentlitteratur 2007).
”Hennes oseriösa modedieter är ungefär alla uttalanden som strider mot de seriösa kostråden.”
Specialkost för ”veganer” serverar skvaderskolan efter intyg från dietist, omtalar tidningen i Sundsvall. Ungefär fem procent av landets folk är ”veganer”. Det blir ohälsosamt i längden, men de är det av etiska skäl.
Ungefär 25 procent av landets folk äter nu med stärkelserestriktion enligt ”LCHF”. Inte av etiska skäl utan för att det blir hälsosamt i längden.
Det visade Emil Elmqvist mycket tydligt, när han förlorade 27 kilo övervikt och huvudvärk genom att avstå från den mat som skvaderskolan serverade och växla till ”LCHF” Sådant vägrade man på skolan. Emils exempel godtogs inte som bevismaterial.
Man begärde läkarintyg. Sådant anskaffades men avvisades.
Det är oklart på vilka rättsliga grunder en rektor kan avvisa ett läkarintyg som han själv begärt.
Hälsoskäl? Livsmedelsverkets ”råd”? Socialstyrelsens anvisningar för friska personer? Praktiska svårigheter? Alla har åberopats.
Det är också oklart varför rektorn begärde läkarintyg, när han i alla fall inte vore beredd att godta ett. Jag sänder ett email till Justitiekanslern med fråga rörande ett läkarintygs rättsliga auktoritet.
Kan det vara etiska skäl med tanke på jordbrukets intressen? ”LCHF” innebär att man slutar äta mjölmat. Detta har dock inte anförts, fastän det ytterst ligger bakom Livsmedelsverkets ”råd”. Verket sorterar under Landsbygdsdepartementet.
Emil har anhängare på ett halvdussin ställen i landet, men mitt försök att göra ärendet till en riksangelägenhet lyckades inte. Jag skrev tvåtusen ord om det och sände till fyra länstidningar i landets södra halva. Ingen var intresserad. Sista meningen i ”Kulinaria” gäller oinskränkt.
Här återstår såvitt vi kan se bara en stor mängd direkta påtryckningar hos berörda personer. Emil har undanbett skuldbelastning hos skolsköterskan. Alltså återstår rektor, men det anses vara brist på ”basal hyfs” att här ange telefonnummer. Jag vågar inte ens omtala hans namn, men det kan läsas hos ”Kostdemokrati”.
Därmed kan vi med någorlunda gott samvete avsluta krönikan om Emil Elmqvist och Piltsons närvaro på doktor Dahlqvists blogg.
Det har inte framgått vad Emil har som diagnos och underlag för sina intyg. Emils sjukdomsbild är förstås skyddad av sekretess. Utifrån sett, med en övervikt, som försvann med hjälp av LCHF och övriga redovisade hälsovinster, skulle jag gissa på en väl manifesterad insulinresistens, baserad på glukosintolerans. Skulle inte en sådan diagnos smälla lika högt som någon annan intolerans och respekteras?
Piltson Skrev:
Förlåt, jag uppfattade inte att locket var på, enveten som jag är ibland.
Erik Elmqvist igår, 18/12:
”Igår skickade jag ett mail till skvaderns gymnasieskola där jag bland annat berättade om den skola som igår godkände lchf som specialkost till en elev som lider av migrän. Att man i det fallet har visat lite medkänsla och haft lite kunskap tillskillnad från mitt fall.
Idag fick jag svaret att de vill träffa mej den 15/1.”
@ Piltson:
Bra! Hoppas det leder till en ändring.
Emil 17/12:
Igår fick jag ett inlägg här på skolan där en mamma till sin son 13 år precis skrivit till hans skola att de vill ha LCHF som specialkost pga av hans migrän. Hon berättade att de inte hade något intyg men tyckte att det borde gå ändå. Idag, en dag efter så sa deras rektor ja till detta.
Rektorn och ledningen på Glumslövs skola har till skillnad från Skvaderns gymnasieskola visat lite medkänsla och förståelse för någon som blivit frisk från sina svåra besvär.
Att en skola vill ha friska elever som orkar med skolan borde vara en självklarhet men så är det tyvärr inte överallt.
Om man har lite medkänsla och kunskap så skulle man inte neka någon den kost som gjort någon fri från så svåra besvär som i dessa fall.
Läs här om Glumslöv. Där kan man alltså få stärkelsereducerad skolmat:
https://www.landskrona.se/glumslov.aspx
Men Glumslöv ligger alltså i Skåne, där matkulturen står högt över den i övriga Sverige. Om någon känner till andra kommuner där man kan få sådan skolmat, meddela gärna Emil. Hans sida på Facebook:
https://www.facebook.com/pages/Specialkost-kost-och-h%C3%A4lsa/504427986288551?ref=hl
Det som inte går i Sundsvall går alltså i Glumslöv. Finns fler exempel på denna splittring? Meddela isåfall Livsmedelsverket, SLV.se Kanske dom sänder nån ”inspektör” som justerar saken genom att beslagta maten, så som hände med julmaten i Åre.
Tre elever i Karlstad skrev just till statsministern om skolmaten. Läs om dem här:
https://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/klagar-pa-skolmaten
Det blev som vanligt platt fall – han kan inte lägga sig i detaljer som beslutas på kommunal nivå.
I våras sände man en petition med drygt elvatusen man till samma ställe. Den lades som vanligt hos Eskil, som ansvarar för sådant eftersom han är ”landsbygdsminister” T.o.m. skolmaten i huvudstaden anses vara ett landsbygdsärende.
Vad Eskil hade att säga om detta är oklart, men hans svar till namninsamlingen i Uddevalla finns noterat. Läs om det här:
https://www.skolmatuddevalla.se/dokument/Skolmatsupprop_Uddevalla_dnr_4049-09.pdf
Han tror blint på Livsmedelsverket.
Sedan 2009 har kommunala namninsamlingar om skolmat ordnats i Lidingö (1833 namn) Solna, Vimmerby (400 elever), Malmö, Umeå, Göteborg, Raseborg, Partille, Vaggeryd (1300 namn, 400 föräldrar), Osby, Skurup, Vaxjö, Kristianstad (300 namn), Uddevalla (900 namn), Älvkarleby, Svedala, Luleå, Åre, Linköping. Haparanda, Mölndal, Stockholm och Eslöv
I Stockholm var man tydligen framgångsrik, för där erbjuds nu smör som option. Läs om det här:
https://www.svd.se/opinion/ledarsidan/det-heter-smorgas-av-en-anledning_7584888.svd
Tillsammans uttrycker dessa aktioner förtvivlan, inte bara över skolmaten utan över parlamentarisk demokrati som styrelsesätt.
Men nu har saken kommit i annat läge tack vare Emil i Sundsvall. Återkommer om detta.
Precis som du skriver Piltson så är det väldigt bra att ni har fått liknande respons som på Glumslövs skolan hör av sig till mej. Det är jättebra att känna till de skolor som tar sitt ansvar, har kunskap och medkänsla.
Låter intressant de du Piltson skriver i din senaste kommentar längst ner.
Blir otroligt upprörd när jag läser Livsmedelsverkets svar på matupproret. Jag säger som Facebookgruppen ”avveckla Livsmedelsverket” eller sätt i alla fall dit något kompetentare personal!
@ Emil Elmqvist:
Ja, jag försöker hålla ämnet vid liv tills vi får veta hur det går på mötet om ett par veckor. Det är lite mödosamt, eftersom det inte längre intresserar dem som deltar här.
Det illustrerar bloggmediets kraftlöshet som opinionsbildande instrument. Varje ämne är intressant i ungefär fyra dagar, men sedan måste man fladdra vidare till andra, mindre angelägna saker. Men jag har ett par andra initiativ igång.
Det är olidligt med denna splittring beroende på hur lydig en skolledning anser sig behöva vara inför Livsmedelsverkets tolkning av begreppet ”näringsriktig”. Hur det än går så tror jag du har åstadkommit något värdefullt. Om dom backar kan ”fallet Emil” åberopas av alla som hamnat i liknande läge på andra håll i landet. Om dom står fast gör dom sig löjliga i hela landet.
Emil Elmqvist Skrev:
Ja, det finns tokfolk hos Livsmedelsverket. Men grundproblemet ligger inte i dess kompetens. Det ligger i att verket hör till Landsbygdsdepartementet, tidigare kallat Jordbruksdepartementet. Det är ju helt klart att ett verk som skall bevaka jordbrukets intressen inte kan gå med på att man skall sluta äta bröd.
Det var därför vi hade hoppats att detta kunde komma under statsministerns ögon. Men det hoppet gav vi upp redan för 4-5 år sedan.
Jag håller tummarna för dig Emil!
https://evalotta.info/skolmaten-ar-ett-allvarligt-samhallsproblem/
Piltson Skrev:
Media har sina agendor och ofta är de väldigt kortsiktiga. Internetdebatterna är inga undantag. Man kan önska sig en mer seriös demokratisk debatt men vi verkar som redan de romerska härskarna insåg bli förförda av ”Bröd och skådespel åt folket” för att de skulle kunna härska ifred.
Kampen för en hälsosam kost är knappast ny och även om mycket har hänt de senaste åren så får man som du och nu Emil ständigt kämpa för en förändring och det gäller att inte ge upp när det känns motigt. Vi har trots allt naturvetenskapen på vår sida och sämre sällskap kan man ha.
Professor Göran Skrev:
Skådespel är väl OK, men bröd skall vi klara oss utan.
@ Piltson:
Jo Piltson, jag hänger med och tycker att Emil är viktig.
Apropå bröd.
Härom dagen hörde jag att vitt bröd var bättre än mörkt bröd! Mörkt bröd innehåller ju både vetemjöl och socker (glukossirap). Alltså var det bättre att äta vitt bröd, OM man nu skulle äta något bröd över huvudtaget. På den punkten är man lurad. Mörkt bröd har ju marknadsförts som nyttigare än vitt bröd.
@ Emil Elmqvist
Emil, gruppen ”Mat för alla“ har framställt en broschyr som meddelar en del om vad din rektor borde veta innan han agerar i kostärenden. Jag föreslår att du skaffar och överlämnar den i god tid FÖRE det aviserade mötet.
https://media.matforalla.nu/2013/12/Mat-f%C3%B6r-alla-v3.pdf
På sid 5, vänster spalt står en del om skolmat. Och denna är för din egen räkning:
https://matforalla.nu/2013/12/02/mote-med-kostchef-och-kostekonom/?subscribe=success#blog_subscription-2
Som du ser kan man prenumerera på deras kommande alster.
Denna grupp samarbetar med en kommunal ”kostchef” för att få fram rimlig skolmat. Nu försöker jag ta reda på vad som krävs av en som vill bli ”kostchef”, krävs utbildning eller är det en ren politruk? Alla ”kostchefer” jag hittills sett citerade har bara pratat dumheter. På min tid fanns inga kostchefer, men då fick man inte heller mat i skolan.
@ Emil Elmqvist:
Hos Eenfeldt hittar vi en bit om skolmaten i Eslöv, som vi missat tidigare
https://www.skanskan.se/article/20131115/ESLOV/131119575/1005/-/margarinchock-hos-eslovs-skolpolitiker-
@ Emil Elmqvist:
Det var nog detta inslag som gjorde Emil ”otroligt upprörd”:
https://www.youtube.com/watch?v=Dl9oWwcytMI
En Eva Sundberg hos Livsmedelsverket förklarar här att man måste begränsa mängden ”mättat fett”, alltså smör, till förmån för ”fleromättat”, alltså margarin, majsolja och solrosolja – alla produkter från internationella storkoncerner som visats ha samband med hjärtkärlproblem och vissa cancertyper (se sid. 188ff i Piltsons bok). För smör, däremot, har inga sådana samband påvisats. Det är en folksägen som får folk att dö i onödan.
TV-damen är bättre än dem vi tidigare hört, men hon missade att Livsmedelsverkets syn på detta blev utdömd av tolv svenska forskare för ett par år sedan. Det skulle hon ha haft svårare att svara på.
Hej!
Jag hörde att någon försökt nå mej på telefon men inte hittat mitt nummer. Här är det i alla fall.
072-7312469
”…det kommer inte att gå att utöva denna diskriminering för evigt”, skrev Catarina Puur på Emils blogg strax före jul.
Och det stämmer naturligtvis. Ledningen för Emils skola har försatt sig i en situation som blir alltmer absurd efterhand som kunskapen om Emil sprider sig i landet. Nu har en jurist erbjudit sig att bistå Emil vid mötet den 15/1.
Ja, han skulle kunna hjälpa till på två punkter.
1) det är inte rimligt att de som vill ha t.ex. ”vegan” eller muslimsk mat skall ges företräde framför dem som skulle må bra av stärkelsereduktion, vare sig den nu kallas ”LCHF” eller något annat. De senare är långt fler.
Jag har inte kunnat finna att vare sig skollagen eller Livsmedelsverkets utgjutelser ställer upp definitioner och begränsningar för vad som skall gälla som ”specialkost”. Hos Skvadern hade man i princip godkänt ”lågkolhydratkost” men inte ”LCHF”. Eftersom dessa båda är identiska tyder det på att man låtit sig styras av känsloengagemang – uttrycket ”LCHF” har i vissa kretsar blivit belastat, däremot ännu inte uttrycket ”lågkolhydratkost”, eftersom det inte syns till så ofta..
2) Har en skolsköterska eller rektor rättslig grundval att avvisa läkarintyg, och t.o.m. ett läkarintyg som man själv begärt? Kan inte detta beivras inför någon domstol eller förtroendenämnd?
Och går det kanske bättre om Emil kommer med ett nytt intyg där ”LCHF” – om det nu stod så – bytts ut mot ett annat utryck?
Läs här om den skola som vägrade Emil Elmqvist den mat som gjorde honom frisk:
https://skvadern.nu/
@ Emil Elmqvist:
I Partille vid Göteborg, har men erbjudit riktig mjölk och Bregott som option i skolmaten i flera år. Kommunen tjänar på att erbjuda riktig mat istället för fettreducerat skräp,.Men det var en hård kamp att komma dit, läs om den här:
https://www.lchf.bz/#Projekt_skolmat
Det kallas bara inte ”LCHF”. Uttrycket tycks ha blivit en belastning på sina håll. Det diplomatiska kan vara att be om stärkelsereducerad kost med naturligt fett som fri option, inte LCHF som ”specialkost”? .
Klokt resonerat Piltson!
Håller med!
Kalla det lågkolhydratkost eller stärkelsereducerad kost om det får bättre genomslag. Det viktiga är inte namnet utan att folk börjar nyttja det och ser effekten på hälsan.
@piltson
Ja, inte stod det nåt om Emil under aktuellt i alla fall!
I dagens NWT finns en sida om två 11-tjejer som skrivit till Reinfeldt (statsministern för det sovande folket?) om den dåliga skolmaten på Kroppkärrsskolan i Karlstad – missnöjet finns lite överallt,,,,;
@ Thomas Jansson:
Jodå, men läs Livsmedelsverkets svar på uppropet i Uddevalla:
https://www.skolmatuddevalla.se/dokument/Skolmatsupprop_Uddevalla_dnr_4049-09.pdf
Man talar om ”de viktiga fleromättade fettsyrorna” utan att antyda att de intressenter för vilka de är viktiga är tillverkare av konstgjorda växtoljor, t.ex. Unilever. För konsumenten blir de i längden äventyrliga vid överdosering.
Thomas Jansson Skrev:
Det gjorde två elever i Linköping redan 2008:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=2450183
Men det gav inget resultat. Han påpekade bara att detta är en kommunal fråga. Och det är oenhetligheten i kommunernas tolkning av skollagens uttryck ”näringsriktig” som frågan gäller.
@ Thomas Jansson:
Här är en del av det svar som eleverna i Karlstad fick från Reinfeldts hantlangare:
”Statsministern kan personligen inte bestämma över vilka maträtter som enskilda skolor serverar. Däremot har regeringen, i den nya skollagen, förstärkt kraven på näringsriktig skolmat och god trivsel i skolmatsalar. Dessutom har regeringen satsat på att öka kunskapen om hur man lagar nyttig och god skolmat.
– Det är kul att höra om ert engagemang för bättre mat. En viktig del av vår demokrati är att människor uttrycker sina åsikter och försöker driva fram en förändring. Jag föreslår att ni tar upp era idéer med er lärare eller på elevrådet”, skriver Andréa Ström i svaret till de tre skoleleverna.
Lägg märke till hur hon kör fram uttrycket ”näringsriktig” som om det vore vägen mot en lösning. I själva verket är det detta uttryck, avsides beläget i skollagen, som har lett till dagens förbistring.
Piltson Skrev:
Överallt i offentligt drivna restauranger/matsalar så serveras vegankost, vegetariskt och kost enligt olika religiösa seder och bruk, även diverse allergikost, som glutenfritt, nötfritt, laktosfritt mm. Det finns också olika konsistenser typ puréer för dom som har svårigheter att svälja, men det finns ingen diabeteskost för dem som inte tål kolhydrater, dom får insulin som förrätt.
Heja Emil!
Hej!
Nu har jag startat en liten blogg om b.l.a detta
https://www.emilelmqvist.n.nu
Bra. Har anmält mig till din hemsida.
Hoppas på att många gör det.
Här är länken till Emils nya hemsida.
https://www.emilelmqvist.n.nu/
Den är dessvärre så upplagd att man inte kan sända honom den uppmuntran han förtjänar utan att vara registrerad hos Facebook Yahoo eller AOL, såvitt jag kan se.
Vi andra får hålla kontakt den här vägen. Om en dryg vecka får vi veta hur hans skolledning tar ställning, när frågan nu har fått nationell uppmärksamhet.
Piltson Skrev:
Det florerar en samling busswords i kostsammanhang, t ax Näringsriktig, Balanserad etc. De låter bra och används ofta, som klubbor att slå varandra i huvudet med. Dessa båda exempel, det finns säkert fler, är tyvärr inte funktionalla, dvs de ger ingen indikation om kostens inehåll, verkan eller eventuell medicinsk strategi.
Varför denna mumbo jumbo, kan man fråga sig. Jag tror att de flesta spelarna på plan inte har kunskaper, inte vet och inte ens vågar ha en personlig åsikt i frågan om kost och hälsa. Politiker hänvisar till SLV och medicinare, SLV är ordentligt ifrågasatt, och hittar inga bra argument för sina ståndpunkter, utan hamrar in busswords. Medicinarna vet inget, har skral utbildning och ingen auktoritet, utan hänvisar till nutritionister, med paramedicinsk utbildning baserad på det vilsna SLV.
Stackars handläggare ute på kommuner och landsting, som dessutom måste hålla de allt mer tighta budgetramarna. Men framför allt stackars alla de, som utsätts för de kommunala omsorgerna: skolbarn, sjukhuspatienter och klienter inom äldrevården!
@ Erling:
Det där är en bra kommentar.
Låt oss upprätta en lista över innehållslösa propagandaord. Jag börjar med att kamma igenom Livsmedelsverket. Sedan kan nog en del hämtas från Ursulas samling Rössnercitat, som fyller sex manussidor. Återkommer i ärendet.
Piltson Skrev:
Här är några av Livsmedelsverkets tomma fraser, hopskrapade på en halvtimme. Direkta tokigheter förbigick vi:
matglädje
kompetenscentrum
samordna och utveckla kraft och kunskap
måltidsglädje
samsyn
lyfter fram matvanor
fokus på helheten i kosten
äta varierat
bra balans på måltiden
vision
kan vara svårt att veta vad vetenskapen säger – jo, det har SLV tydligt visat
forskning som finns – men var får man inte veta
hälsosam sammansättning av proteiner, kolhydrater och fetter
utrymme att då och då välja smör
bra att äta varierat
finns många frysta grönsaker
extremdiet
.
@ Piltson:
Exempel på nonchalant språkbruk. Man betrakter tydligen läsarna, som rena nötter! Jag har skrivit mycket teknisk text, typ manualer och handledninger, i mitt tidigare liv och blir alldeles knottrig, när jag läser dessa svepande uttryck.
Erling Skrev:
Dietister, menade jag! Förlåt att mina fingrar slant!
Emil Elmqcists nya blogg finns här:
https://www.emilelmqvist.n.nu/
Men kommentarfunktionen fungerade inte i går kväll, och inte nu heller.
Det är nu tio dagar kvar till dess han skall träffa skolledningen igen. Hittills har vi bara hittat två kommuner som tillåter stärkelsereducerad skolmat, Partille och Glumslöv. De som vet andra, hör av er, det är bevismaterial.
Saxat från skolverket.se:
”Enligt skollagen ska eleverna i grundskolan erbjudas näringsriktiga skolmåltider. I gymnasieskolan finns inget krav på att det ska serveras skolmåltider. Det är kommunen eller styrelsen för den fristående skolan som beslutar om vilken mat som ska serveras…”
Vad begreppet ”näringsriktig” än skall anses betyda, så anspelar det på grundskolan. För gymnasieskolan gäller inte detta krav – kommunerna har frihet att själva besluta. När ledningen för Emils skola nämner Livsmedelsverkets föreskrift står den på vacklig grund.
Maten vid 560 skolor i landet under 2012-2013 analyseras nu, och en rapport sägs vara förestående. Man påpekar att
”…ett samlat grepp där många aktörer är involverade: beslutsfattare, skolledning, kostchefer, skolmåltidspersonal, pedagoger, föräldrar och elever.”
Skolmatens enda förmånstagare nämns alltså sist bland dem som berörs. Hur dessa kan medverka till att påverka matens innehåll tas inte upp i analysen.
Man kunde tänka sig elevråd eller föräldraråd för framförande av önskemål, men något sådant kommer inte på tal. Skolmatens innehåll bestäms uppifrån utan formell möjlighet för avnämarna att påverka situationen. Läs själv:
https://www.skolmatsverige.se/node/1990
Det är därför lokala namninsamlingar ordnades i 23 kommuner sedan 2009. Såvitt vi kunnat finna medförde ingen av dem en ändring, eller har vi missat något?
@ Piltson:
Fick till kommentarerna igår men nu verkar det vara något problem hos disqus som är själva funktionen . Jag jobbar på att fixa det så snabbt som möjligt
@ Piltson:
Det verkar vara Kökschef och/eller Skolledare, som ska ge input till databehandlingen. Ingenstans ser jag hur föräldrar kan påverka. Matgästenkäter kan göras och sammanställas, men hur opartiskt kan det bli, när cheferna står för datainsamlingen? Här har vi tjänstemannaväldet i sin prydno, där man dessutom granskar sin egen verksamhet.
@ Erling:
Precis det. Och skolmaten hör inte heller till de beslut som kan överklagas. Det är annars ganska många ärenden, står här:
https://www.overklagandenamnden.se/sv/Vilka-beslut-far-overklagas/
Kommunförbundet har retat sig på att det inte finns tillämpningsföreskrifter som visar hur begreppet ”näringsriktig” skall tolkas:
https://www.skl.se/press/nyheter_2/nyheter-2012/ingen-granskning-av-naringsrik-skolmat
Men det är faktiskt en fördel. För OM man hade meddelat detaljer, så skulle dessa utan vidare ha byggt på Livsmedelsverkets verklighetsfientliga idéer. Men eftersom det alltså inte finns sådana föreskrifter, kan varje kommun besluta som den vill.
Och då är det rimliga att stärkelsereducerad kost med riktigt fett erbjuds som en stående option, inte som ”specialkost”, för det är det inte. Opinionen för ”LCHF” är idag så spridd och rotfast att OM det funnes föräldraråd, så skulle skulle den komma långt före ”vegan”, ”halal” och annan specialkost som faktiskt kan erhållas på flera håll.
Skolsköterskans argument att LCHF inte har ”godkänts” av SLV är svårbegripligt, för de har ju inte schablonmässigt godkänt någon viss specialkost överhuvud taget. Kommunerna har egen beslutanderätt.
Så vad det handlar om är att de tycker det är praktiskt besvärligt men hänger upp beskedet på en föreskrift som inte finns. Det är ohederligt och det vittnar om att Skvadern inte alls bekymrar sig om eleverna så vackert som man skriver i presentationen jag hänvisade till i #149 ovan. Både formellt och moraliskt har Emil en stark ställning.
Piltson Skrev:
Begreppet Skvader, för att bedriva lite historieforskning, var inte det namnet på en konservators verk att pussla ihop en tjäder med en hare och hävda att han upptäckt en ny djurart?
Underligt namn på en seriös business.
@ Erling:
Skvader var en fantasihybrid av hare och tjäder, från förra sekelskiftet. Googla.
Den blev en symbol för Sundsvall, och den privata Gymnasieskolan Skvadern måste därför vara enbart en Sundsvallsföreteelse.
@ Emil:
Ja, nu funkar inskrivningen, men man blir ombedd att ange namn och epost utan att få veta var! Din bloggservice verkar krånglig.
@ Emil:
Och när jag gjort det som frågas det efter ett lösenord. Då slår det stopp totalt. Med denna rutin kommer du inte att få många kommentarer.
Emil, här är en bit som du kanske kunde skriva ut och ge Anette Åberg med hälsning från Piltson.
https://www.lifezone.se/barn-och-lchf/
Var snäll mot henne. Hon är trevlig att prata med, men hon vet inte allt hon borde veta.
Emil, här är annan intressant information.
https://docs.google.com/file/d/0B9ITNtcJ7sa8WDVuRlBxQkVUaWc/edit?pli=1
Det står inte ”LCHF” någonstans, såvitt vi kunde se. Det uttrycket tycks ju fungera som ett rött skynke. ”Lågkolhydratkost” sades gå bra, det kan du nöja dig med. Vid mötet bör du fråga var dom ser skillnaden mellan dessa båda uttryck.
@ Emil:
Expressen erbjuder idag ett kunskapstest, som kanske kunde rekommenderas din rektor.
https://www.expressen.se/halsa/vad-kan-du-om-lchf-dieten/
@ Piltson: #179
LCHF säger exakt vad kosten innebär och denna beteckning på vår gräsrotsrörelse är allmänt accepterad. Att då sätta ett annat namn på den för att undvika att ”reta upp” de som står för den officiella kostlinjen och LCHF som ett ”rött skynke” tror jag själv inte på.
Om folk tycker illa om mig som person så kan det knappast hjälpa så mycket om jag själv byter namn. Man kan fråga sig hur ett sådant namnbyte kommer att uppfattas psykologiskt. Det kanske kommer tolkas som att man ”gett upp” och halat sin ”fana”.
@ Professor Göran:
Det där är oerhört intressant. Jag jobbar med utbildning och vill gärna leda kurser i LCHF men drar mig för att använda uttrycket då det automatiskt leder till att det uppstår en konstig stämning och man ser på mig som om jag vore en ”terrorist” :). Börjar du du att snacka om ”sockerreducering” osv är det mycket lättare att komma till tals.
Så jag är tudelad. Visst ska man stå för det uttrycket, men för att komma upp på banan krävs att man väljer sina ord med omsorg. Ungefär som med politisk korrekthet, man vet vilka områden man inte får beröra för då är man automatiskt pestsmittad. Har man otur så ryker jobbet!
Professor Göran Skrev:
Folket i Nova Scotia levde främst av torsk och kolbrytning när vi bodde i Kanada. Då fick man för sig att torsk, eng. ”cod”, lät prosaiskt och tråkigt. Alltså ordnades en medborgartävling för att få fram ett annat namn på denna fisk. Diverse förslag anlände, men inget slog igenom. Torsk heter alltjämt ”cod” även i Nova Scotia.
Om ett begrepp har dåligt anseende kan en namnändring inte justera detta. Istället för att hjälpa upp begreppet går det inflation i nya namn. Vi har åtskilliga exempel på ”politiskt korrekta” nya benämningar i nutidshistorien.
Men här har vi en annan situation; det gäller att vara pragmatisk. Om Emil kan få vad han behöver under ett visst namn, men inte under ett annat, så skall han naturligtvis använda det som fungerar.
@ Piltson:
O ja nyspråket florerar som aldrig förr ! Jag skulle kunna ge en lång provkarta men avstår. Allt i det politiskt korrektas namn och för att skona blogginnehavaren.
@ natan:
I en av de lokala skolmatskampanjer som jag rekommenderat Emil meddelar man att man fattat ”ett medvetet beslut att inte utgå från ett kostprogram utan för näringslära.”
Det är faktiskt så att uttrycket ”LCHF” har fått en oförtjänt belastning bland folk som inte satt sig in i ämnet. Nånstans läste jag att man skulle akta sig för ”fettsekten”. Men när det gäller att nå praktiska effekter hos en viss grupp skall man välja uttryck som kan antas gå hem hos mottagaren hur vilsen han än är. Gott språkbruk handlar delvis om vem man riktar sig till.
Här hade Ann Fernholm gjort en sansad kommentar till detta:
https://www.journalisten.se/debatt/lchf-ar-ingen-religion
@ Piltson:
Ann Fernholm – alltid lika klok!
”Fettkriget” har nu pågått i över hundra år och känslorna verkar hela tiden svalla över.
Det grundläggande problemet som jag ser det är att medicin mer är en officiell religion än vetenskap. Dogmerna är därför starka och försvaras till det yttersta av det etablissemang (översteprästerskap) som blundar för orsak och verkan – dvs. grunden för all vetenskap. Hellre än att medge att dogmerna är fel gör man allt för att förlöjliga verkligheten och därmed att håna alla LCHF-anekdoter.
Just nu läser jag Wilhjalmur Stefansson ”Not by Bread Alone” från 1946 i dess uppdaterade version från 1955 ”The Fat of the Land”. Han beskriver här hur han efter att ha levt på enbart kött (inklusive fisk) bland eskimåerna i norra Kanada ett antal år i början av 1900-talet möttes av en omfattande skepsis från det medicinska etablissemanget när han kom tillbaka till New York.
För att etablissemanget slutgiltigen skulle kunna visa att dogmen överensstämde med verkligheten och hur sjuk man måste bli om man enbart levde på kött genomfördes 1928 under ett år ett unikt kostexperiment under strikt medicinsk övervakning med Stefansson och en annan polarfarare, Dr. Andersson, som varit med på en av hans expeditioner.
Innan kostexperimentet genomfördes gick vågorna höga i den amerikanska pressen och alla visste att det skulle ”gå åt pipan” för Stefansson och Andersson; att de skulle drabbas av skörbjugg, förstörda njurar och andra hälsokatastrofer.
Ingenting av detta inträffade – tvärtom var de friska som nötkärnor efter detta år på enbart kött. Trots dessa nu erkänt vetenskapliga resultat förändrades ingenting. Tystnaden bredde ut sig. Resultatet av experimentet var som att tömma vatten på en gås – dogmen om köttets farlighet levde vidare och gör det än idag.
Återigen – medicin har väldigt lite med vetenskap att göra
LCHF är däremot vetenskap för att denna kost stämmer med verkligheten.
Konstigt nog har Ann Fernholm fått genomslag. Med tanke på Lchf. Missförstå mig inte – hon är superbra.
Är kanske så att det behövs unga och gärna kvinnor för att tillåtas ”gå igenom” i det mediala landskapet som det är uppbyggt idag!? Alla nymodigheter behöver ett affischnamn. Pressen älskar ju den sortens ”berättelse”.
Fine with me och Fernholm är en charmerande begåvning. För enligt det resonemang som förs här borde hon vara portad.
Professor Göran Skrev:
Jo, men OBS att det verkligen intressanta här var att det höll på att gå åt pipan! Man började med magert kött, på vilket de blev ganska sjuka. Först när man växlat till fett kött fick man avsedd effekt.
Det stämmer också med eskimåernas erfarenhet. Vid vintrar med dålig jaktlycka tvingades de äta av sina hundar. Då visste de att det det skulle bli fler dödsfall än vanligt. Hund är inte dålig mat (se sid. 69f), men för dem som är vana vid säl och valross duger det inte.
@ natan:
Nu blev jag förvirrad… Av vilken anledning skulle Ann bli portad?
@ 181 Professor Göran:
Det är helt ok för mig att man går ut med beteckningen Lågkolhydratkost, i diskussion med LCHF-antagonister. Då protesterar de oftast inte så mycket, det är inte så kontroversiellt. Sen kan man successivt föra in begreppet LCHF. Då provocerar man fram deras skräck för mättat fett, och kan ställa dem mot väggen med det. Kräva belägg för att mättat fett är farligt, vilket de inte har.
@ 188 natan:
Jag tycker att det är befängt att påstå att någon här skulle vilja porta Ann Fernholm. Hon är en underbar person som alla gillar. Vetenskaplig och klok.
Men vi måste ändå få diskutera huruvida vi, vid lämpliga tillfällen, kan avstå från LCHF-begreppet och prata om Lågkolhydratkost i stället, för att inte utmana antagonister i onödan.
Annika Dahlqvist Skrev:
Jag tycker artegen LCHF-kost ”soundar” bra som täcknamn för både Lågkolhydratkost och LCHF-kost.
Vem kan föra i bevis, som själv har provat LCHF, att den kosten som den tillämpas i Sverige ej är just artegen ❓ = Wi som äter så blir ju bara friskare och friskare.
Nu en ”riksangelägenhet”:
https://dagbladet.se/nyheter/sundsvall/1.6670095-emils-kost-blev-en-riksangelagenhet
@ 192 Annika
Tror att du och en del andra missförstod natan, som jag läste det så menade han att bli portad hos etablissemanget, inte hos dej.
Insändare i Dagbladet:
”Man blir mett av fett!
https://dagbladet.se/insandare/1.6658941-vart-tog-fettet-vagen-
…”Våra förfäder från de senaste hundratusen åren åt emellertid allt animalt fett de kunde komma över, och de överlevde tydligen. Man skulle kunna skapa en alternativ ramsa på stockholmska: ”man blir mett av fett”! Den blir lättare för Livsmedels-verket att uttala, om de skulle vilja informera om människans matgalenskap.”
@ Professor Göran:
Jag har nu läst klart Stefansons fast fuskat m kapitel 9 o framåt som var rättså egendomliga
i just det här sammanhanget. Där nämns t ex K-diet tror jag.det heter, K efter Keys som gjorde specialkost f stridsflygare under kriget och måste ha varit alternativ och konkurrent till Stefansson,
i själva sakfrågan naturligtvis Keys vida underlägsen. Men Keys finns inte i registret !
Jag har kanske också fått ihop pusselbitarna med fransmännen som var i Canada ca 1540 och drabbades av skörbjugg, alltså:
det är färskt och halvkokt eller okokt kött som ger skydd mot skjörbjugg. Fransmännen på sina båtar hade antagligen hårdsaltat och gammalt fläsk och fisk. Då funkar inte det, men däremot då funkar
kokspad från thuja-barr.
Kan det stämma ?
olle holmqvist Skrev:
När fransmännen bosatte sig längs St. Lawrencefloden lärde de sig av indianerna (antagligen huronerna, irokeserna var ju fientliga) att skörbjugg kan motverkas med ett avkok på granbarr. Thuja-barr?
Jag ser att thuja har en utbredning som stämmer precis med vad jag just skrev:
https://en.wikipedia.org/wiki/Thuja_occidentalis
Så fick man lära sig något nytt då.
@ Emil:
Örjan Karlsson, kökschef på Risbersgska skolan i Örebro, skriver:
”Vi har ingen lchf kost i dag MEN om det kommer ett läkarintyg på att man ska för sin hälsa behöva det så fixar vi det! Lchf går att kombinera själv i de flesta av våra måltidre om man har kunskapen om hur en sådan måltid bör byggas upp.Vi har aldrig fått frågan men om vi får det med så bemöter vi det ivetvis, däremot kommer vi inte att tillhanda hålla det om man gjort ett aktivt val själv utan läkarintyg.”
Så ny vet vi tre ställen där det inte är nåt problem. Inte så mycket som jag hade tänkt mig.