Skolan vägrade Emil LCHF-kost

Artikel i Dagbladet (Sundsvall)
Emil gick ner i vikt – och blev av med sin besvärliga migrän och pollenallergi, sedan han gick över till LCHF. Men skolan vägrar att hjälpa honom att få äta det till skollunchen också.

Skolsköterskans argument är förbluffande. Hon säger att LCHF är godkänt för diabetiker, men hon kan inte ta ansvaret för vad som kan hända om en migräniker äter det. Och det handlar i stort sett om att slippa äta kolhydrater. Det Emil behöver förutom att slippa kolhydraterna är mera naturligt fett, så att han inte får energibrist. Samt att han inte ska behöva äta proteinmat som är uppblandad med kolhydrater.

Jag tycker att det är självklart att om en överviktig person har gått ner i vikt, och blivit av med allergi och migrän, med hjälp av en enkel kostomläggning till LCHF, så ska sjukvårdspersonal stötta detta inför skolstyrelse, och andra som kan bestämma över personens mathållning.

Och skolläkaren som erbjöd honom migränmedicin istället!

Läs även kommentarerna.

Kostdemokrati.se har skrivit om saken.

 

Comments

  1. 1

    Ja nog vet vi som provat att LCHF är stark medicin. Det vi vet säkert är att vikt och blodsocker förbättras rejält men för många sker andra verkligt positiva förbättringar. Nog är det konstigt att det står i slutet:

    ”Jag som sköterska vill inte stå ansvarig för vad kosten kan ge för negativa effekter, säger hon.”

    När behöver en sköterska göras ansvarig för läkarintyg utfärdat av en kompetent läkare på LCHF?

  2. 2
    Mauri Junes säger

    Sköterskan säger att hon som sköterska inte vill stå ansvarig för vad kosten kan ge för negativa effekter. Men hon kan fortsätta att rekommendera pojken att äta mat som han får migrän av! Vad är det för logik?

  3. 3

    Vad ska man göra? Sköterskan är nog som Josef säger ”omedvetet okunnig”. Enligt det hon lärt sig är det inte bra med LCHF (förutom för diabetiker, det hade hon snappat upp).

    Finns det något snabbt sätt att rätta till en sådan utbredd okunskap? De får väl sin fortbildning via en arbetsgivare, fackförbund, organisation som är lika okunnig.

    Hur lång tid kan ett paradigmskifte ta? Från Wikipedia: ”Det föreligger anomalier, som kollektivet inte förmår ta till sig, eftersom de fastnat i sina tankemönster, eller den utbredda föreställningen är så grundmurad att dess ”sanning” är överordnad vad som motsäger den.” Antagligen rätt lång tid.

    Hur mycket ansvar har den enskilde individen för sin allmänbildning? Antagligen stor men bara få verkar ha intresse, ork och tid.

  4. 4

    Uppenbart så kräver en akademisk utbildning ingen logisk tankeförmåga. Synd om grabben.

  5. 5

    Det serveras ofta mycket grönsaker i skolan. Många gånger kan man hälla över sås och tillbehör och skippa potatis och pasta. I flera skolor är det så att om man som förälder kräver ska det finnas tillgång till smör eller bregott som alternativ. Då kan Emil pilla runt lite i maten och sen ta ett par rejäla klickar fett till. Jobbar själv i skolan och tyvärr serveras där Lätta alternativt Lätt och Lagom men det går med lite eget smör 🙂 Lycka till Emil, det är inte lätt när man är banbrytande inom ett område men du kommer att bli starkare av att våga hävda dina åsikter!!

  6. 6
    Emil Elmqvist säger

    Jag hör ofta att jag ska äta sallad. Skvadern säger ”du kan ju plocka ifrån det som finns”. Nu är ju problemet att nästan all mat som serveras består av kolhydrater så som kycklingnuggets, potatisbullar, lasagne, panerad fisk, olika typer av gratänger med pasta/potatis osv osv. Såserna som i bland finns till är ju dessvärre inget att ha, består väl mest av vatten och redning samt onaturliga smakämnen.

    Så det som finns kvar oftast är i ju deras dåliga salladsbord där det dessutom brukar finnas tex bulgursallad mm som jag inte kan äta så det är lite uppskurna grönsaker som gurka, tomat och sallad som finns att tillgå. Det finns skolor som har riktigt bra salladsbord med massor av grönsaker, keso, fetaost, dressingar mm och då hade ju saken varit något bättre men nu är det ju inte så..

  7. 7

    När man nu ringer till Anette försöker hon strax diskutera olika ”kosters” relativa fördelar och nackdelar. Det behöver hon inte göra. Hon behöver inte ta ställning i en fråga där föräldrar redan har tagit ställning.

    Då försöker hon diskutera svårigheterna att rätta sig efter olika önskemål – det sägs finnas så många olika önskemål. Men det är en praktisk fråga som inte kan ha med ansvarsfrågan att göra..

    Det är en form av övergrepp hon ägnat sig åt och det bör hon fås att inse.

  8. 8
    Emil Elmqvist säger

    Viktigt att komma ihåg är att Anette är den som i detta fall (representerar) skvadern. Hela ledningsgruppen på skolan har varit inblandad och är ansvarig för detta så att rikta hård kritik mot Annette är ju inte rätt även om hennes argument är tomma och att det har sagt en hel del dumma saker från både skvadern och skolsköterskan.

    Det märks ju helt klart att de pratar ihop sig bla för att få saker att låta så bra som möjligt i media. Dom låter tex bli att svara på mail men skickar mailen vidare till andra (går att se i vårt mailprogram) detta förmodligen för att diskutera ihop sig. Men som sagt så är det inte Anette som själv bär ansvaret utan hela ledningsgruppen i slutändan

  9. 9
    Thomas Jansson säger

    Mest anmärkningsvärd är väl ”läkaren” som vill kompensera riktig mat med piller – vem är detta?

    Kan ju vara bra att veta så att andra som vill behålla hälsan kan undvika hen,,,,

  10. 10

    @ Emil Elmqvist:
    Jasså de gör som pingvinerna vid iskanten. Knuffar ner den som står närmast för att se om den blir angripen av något rovdjur. Blir den inte det så hoppar de andra i för då är det liksom fritt fram.

  11. 11
    Birgitta Didrikson säger

    Emil!
    Du får väl ta med dig matlåda hemifrån! Bättre än alternativet!

  12. 12

    Emil; vad jag förstår i dina kommentarer är du fullt kapabel o bestämma vad du själv vill äta; ta med dej matlåda och får man inte äta egen medhavd mat i matsalen; ät ute! Är ändå skönt med lite frisk luft o lugn o ro. Kan tänka att det kan vara stojigt i skolans matrum.
    Gräsligt ett sånt översitteri! Jag hade blivit krontokig om nån skulle bestämma vad jag ska äta
    Stå på dig!!

  13. 13

    Eller kanske lite mer mättat naturligt fett i frukosten så att Emil kan hoppa över nästan allt som serveras i skolan, eller kanske hela lunchen så länge den är skräpmat.

  14. 14
    Emil Elmqvist säger

    Thomas Jansson Skrev:

    Mest anmärkningsvärd är väl ”läkaren” som vill kompensera riktig mat med piller – vem är detta?

    Kan ju vara bra att veta så att andra som vill behålla hälsan kan undvika hen,,,,

    Det är Camilla Söderholm på hälsocentralen centrum (Sundsvall)

  15. 15

    Lars Skrev:

    Vad ska man göra? Sköterskan är nog som Josef säger ”omedvetet okunnig”. Enligt det hon lärt sig är det inte bra med LCHF (förutom för diabetiker, det hade hon snappat upp).

    Jo… – Lars – den omedvetna okunnigheten i direktiven ifrån etablissemanget om vad artegen LCHF-kost är – är ju hart när ”oändlig”. Livsmedelsverkets rekommenderade ca 60 % kolhydrater i kosten är ju att se som ett beroendeframkallande gift för kroppen – enligt professor Göran Sjöberg. Det kan jag ej annat än instämma i.

    Etablissemangets evidensbaserade vetenskap gynnar väl ej folkhälsan precis – men ger ju gott klirr i kassan för dom som tillverkar och säljer mediciner.

    Emil får kanske finna sig i att tills vidare ta matlåda med sig till skolan. Får han då ej äta det i matsalen – så blir det väl för honom att finna någon annan plats inne eller ute. Bara han ej blir avhyst från skolan för det – för då är det ju riktigt illa – om man så säger.

    Tur att tiden löser alla bekymmer – för så småningom kommer det nog att finnas artegen LCHF-kost som alternativ i skolorna också – är jag rätt säker på.

    Barnen är ju det viktigaste av allt – för att det skall kunna bli en friskare framtid – avseende både det ena och det andra i samhället.

  16. 16

    Varför ska Emil behöva ta med sig matlåda om inte vegetarianer, laktosintoleranta eller de med religiös anledning till annan mat behöver det? Skolmat ingår i svenska skolan. Man behöver dra gränsen någonstans, ja kanske, men mat utan tillsatser och fri från kolhydrater och full med riktigt fett torde inte vara så svårt att ordna. Det lär komma fler som kommer att vilja ha det med tanke på hur viktkurvan går här i landet.

  17. 17
    Pensionär säger

    Mauri Junes Skrev:

    Sköterskan säger att hon som sköterska inte vill stå ansvarig för vad kosten kan ge för negativa effekter. Men hon kan fortsätta att rekommendera pojken att äta mat som han får migrän av! Vad är det för logik?

    Det är verkligen helt otroligt att skolan kan rekommendera mat som pojken får migrän av och därtill ta medicin mot migrän. Kan man annat än sucka!

    Det bästa av allt är att Emil mår bra och ser ut som en snygg ung tonåring.

  18. 18

    Jag håller alltid med dig Annika. Det är så rätt det du skriver. Emil får ta med sig små smörpaket hemifrån varje dag och lägga på mat som han kan äta. Han måste ju hålla sig frisk nu. Kokta ägg kan han också ta med. För han ska väl inte tvingas äta sockermat och bli sjuk igen? Det är ju helt snurrigt. Om han var vegan så skulle han självklart få sin mat i skolan……utan läkarintyg.

  19. 19

    Varför ska Emil ha med sig matlåda för? Det behöver inte den som inte tål laktos eller gluten, inte heller vegetarianen behöver ha med sig matlåda. Och vad är det för trams att vegetarianen mår bättre psykiskt?

    Och så vill man ha honom på migräntabletter som ger biverkningar, förmodligen kostar mer i längden för skattebetalarna än att han får LCHF-mat i skolan.

    Framförallt blir jag upprörd över att Emil inte får stöd i att leva ett hälsosamt liv. Men jag blir också irriterad över hur våra skattepengar hanteras. Det serveras skräpmat i skolan, elever föreslås att hellre äta mediciner än hälsosam kost.

  20. 20
    En farmor säger

    Piltson Skrev:

    Då försöker hon diskutera svårigheterna att rätta sig efter olika önskemål – det sägs finnas så många olika önskemål. Men det är en praktisk fråga som inte kan ha med ansvarsfrågan att göra..

    Det finns ju en hel del önskemål vad gäller offentlig mat såväl i skolan som på andra ställen:
    – vegetariskt
    – veganskt
    – glutenfritt
    – laktosfritt
    – mjölkproteinfritt
    – nötallergikerfritt
    – fettfritt
    – fläskfritt (av religiösa skäl)
    – skaldjursfritt

    så varför inte också kolhydratfritt?

  21. 21

    Piltson Skrev:

    Men nu börjar det bli sent, så henne ringer jag i morgon efter tjänstetid..

    Lycka till – och God Natt ❗

  22. 22
    Emil Elmqvist säger

    Skönt att se att det finns folk som engagerar sig, det är det som krävs för att vi ska få en förändring!
    För er som vill få uppdateringar om detta kan gilla min facebooksida som jag kommer att uppdatera flitigt. Dela gärna sidan !!

    https://www.facebook.com/pages/Specialkost-kost-och-hälsa/504427986288551?ref=hl

  23. 23

    @ Emil Elmqvist:
    Piltson vet nog hur slipsten ska dras så personerna kommer till sans. Han är en klok gammal uv.

  24. 24
    Pensionär säger

    @ Emil Elmqvist:

    Jättebra med Facebook, men jag tycker också att du ska satsa på föreläsningar live.
    Åk runt i skolor och berätta om dina nyvunna kunskaper och din nya hälsa.
    Det är så roligt med unga engagerade människor. Du behövs i hälsodebatten. Tänk också på att unga människor ofta är deprimerade. Jag är tillräckligt gammal för att se att man blir glad av bra mat och ledsen av dålig mat. Du vet – det där med mätt och belåten.

  25. 25
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    Bravo Emil! Det är ofattbart att du inte kan få den kost du så uppenbart mår bra av. Att du kämpar för bättre skolmat kommer att hjälpa många andra skolungdomar ..med tiden! Startar du en petition kommer jag att skriva på den direkt. Stå på dig! 🙂

  26. 26

    En farmor Skrev:

    Det finns ju en hel del önskemål vad gäller offentlig mat såväl i skolan som på andra ställen:
    – vegetariskt
    – veganskt
    – glutenfritt
    – laktosfritt
    – mjölkproteinfritt
    – nötallergikerfritt
    – fettfritt
    – fläskfritt (av religiösa skäl)
    – skaldjursfritt

    Jisses så många olika koster som skolköken skall hålla reda på. Det skulle dom ju åt hållet helt slippa ifrån – ifall alla åt strikt LCHF-kost = minimalt med beroendeframkallande giftiga kolhydrater. Ca 20 % billigare skulle det bli också.

    Strikt artegen LCHF-kost innebär ju bl a även återhållsamt med grönsaker ovan jord – för de ger mer än 50 % av kolhydratenergi. T ex tomater ger 61 % kolhydratenergi.

  27. 27

    Läser just nu ”Sockerbomben” i din hjärna (Jonsson/Nordström) och man börjar förstå att många många även har ett allvarligt beroende av socker. Vi kanske alla är mer eller mindre beroende? Det finns olika ”missbrukar” naturer, folk som är genetiskt betingade, predestinerade eller vad man ska kalla det.

    Själv kunde jag ha sockerorgier och då rök en hel chokladkartong! Att man mådde pyton efteråt, reflekterde jag inte kring just då. Men någonstans i min hjärna grodde misstanken att detta inte kunde vara bra.

    Efter en operation – där jag förlorade 1,5 liter blod – så fick jag ett enormt sockersug !! Kunde det möjligen bero på att kroppen ville ta igen det socker(glukos) som gått förlorat? Jag har varken förr eller senare upplevt ett sådant sug. En liter (söt)glass kunde åka ner och mer därtill choklad. Själv har jag aldrig intresserat mig för lösgodis. Socker i kaffet har jag heller inte gillat!

    I boken hävdas att det även i många fall går hand i hand med alkoholmissbruk! Alkoholister är ofta ”sockerskadade” så det är ett stort problemkomplex vi rör oss kring.

    Med allt socker som konsumeras – inte minst bland ungdomen – är det förstås av yttersta vikt att kolhydratpåslaget i skolmaten kan hållas nere till ett minimum. Det går säkert att förklara för barnen att man inte serverar alltför kolhydratrik mat då det ökar sockerpåslaget i blodet.

    Men det kan tänkas vara en svår pedagogisk uppgift att förklara för barnen när ex den söta sylten saknas!!?? Förändringen kräven nog ett helt nytt tänkande över i hela fältet så att säga, där hela samhället är envolverat.

  28. 28

    @ Emil Elmqvist:

    Gratulerar till din hemsida, Emil. Jag fick inte lägga en kommentar där, eftersom jag inte deltar i Facebook. Men jag vill instämma med vad Pensionär här ovan har sagt. Du kan bli en värdefull rekryt. Sänd din adress till skandok@directbox.com, så skall jag se till att du får ett gratisexemplar av en bok jag skrev. Skolmaten nämns mot slutet. Och klicka på ”Piltson” härovan, så hittar du en väldig massa om hur det står till hos auktoriteterna i dessa frågor.

  29. 29

    Annika finns väl i samma Hälsocentral så hon får väl läxa upp Camilla.

  30. 30
    Annika Dahlqvist säger

    @ 29 Dennis:
    Jag håller en låg profil på min arbetsplats. Jag vill inte ”straffa ut” mig därifrån också. Jag har varit tillräckligt ”utstraffad” tidigare.

  31. 31
    Professor Göran säger

    @ Emil Elmqvist:

    Det är rätt Emil!

    Kämpa på!

    Du ska veta att du inte bara har stöd av alla oss som blivit friska genom LCHF utan också av själva naturvetenskapen!

    Du har själv utfört ett naturvetenskapligt experiment på dig själv (på samma sätt som de flesta av oss här på Annikas och kostdoktorns bloggar) där resultatet väldigt övertygande har visat att hypotesen om att vi kan få tillbaka hälsan om vi tar bort det ämne som skadat oss, kolhydraterna, är en väldigt trolig hypotes. Den verklighet som vi LCHF-are utgör utmanar därför de föråldrade dogmerna om att fett är farligt och som tyvärr fortfarande genomsyrar hela sjukvårdsapparaten och det är också anledningen att vi idag uppfattas som ett allvarligt hot.

    Auktoriteten och prestigen hos denna apparat är idag i gungning och de förstockade försvararna blir därför alltmer desperata i sitt försvar av sina dogmer som just saknar allt vetenskapligt stöd.

    Det är sådan som du som till slut kan göra att ”murarna” faller.

    Lycka till i din kamp!

  32. 32

    @ Annika Dahlqvist:
    Jag förstår dig Annika men väntar med spänning på vad du tar dig för då du går i pension under våren. Ingen risk att då bli utstraffad och du kan då kanske hålla en lite högre profil. Åtminstone får du tid att i lugn och ro finslipa argumenten.

  33. 33

    Professor Göran Skrev:

    Det är sådan som du som till slut kan göra att ”murarna” faller.

    Jo… – Göran – det tror jag också.

  34. 34

    @ Emil Elmqvist:
    Jag håller med Emil om att det inte är skolsköterskan som bär ansvaret och dessutom tycker jag inte heller att skolledningen eller läkaren bär ansvaret. Jag är övertygad om att de vill servera näringsriktig mat, precis som alla som skriver på den här sidan och att SLVs påbud och deras tro att SLVs rekommendationer är lag i skolan är av underordnad betydelse.

    Problemet är att de liksom, eller på grund av SLV tror att pizza, pasta, margarin, lätt-produkter, kycklingnuggets, pulversåser, fleromättade oljor m.m. är näringsriktig kost.

    Om man tar bort ovanstående från matsedeln och ersätter det med näringsriktig mat som; kokt fisk, fisk stekt i smör, kött från gräsätande djur, såser som gjorts på grädde, vatten eller standard mjölk som måltidsdryck. Om man till det serverar alla typer av grönsaker, potatis, bönor och ris kan alla hitta något att äta. Lösningen är lika enkel som problemet är svårt.

    Argumentet att det skulle kosta för mycket att tillaga riktig mat är ju som vi vet inte heller hållbart, den eventuella merkostnaden får man igen mångdubbelt på minskade framtida sjukvårdskostnader.

    Jag tror som sagt att att det viktiga är att argumentera för vad som är näringsriktig mat och jag tror inte att SLV, dietister, skolledningar m.m. kan argumentera mot vad som är riktig mat även om de, av okunskap, är motståndare till LCHF. Att mättat fett inte har negativ påverkan på hjärta och kärl har ju SBU redan slagit fast.

  35. 35

    Jag har fyra barn i skolan och har slagits mot skolmaten i många år. Jag vann vartenda slag men förlorade kriget. Varför? Jo det finns en röd tråd ifrån skolans, åldringsvårdens och sjukvårdens mattallrik. Den röda tråden kallas ”tallriksmetoden” och förespråkas av landets dietister och kostchefer. Som blivit utbildade på livsmedelsverkets kurser, utbildningar och konferenser. De anser att de är välutbildade och accepterar inte de ”subkulturer” som uppstår i samhället. De är övertygade om att det är de som representerar vetenskaplig konsensus. Dessa myndighetspersoner är föredragande för de metabolt omedvetna halvalkoholister som vi kallar de politiska beslutsfattarna. Som är tvingade att följa den friliberala ideén att folket måste köpa den mat som är billigast. Vilket i sin tur innebär att endast multinationella livsmedelsföretag och en internationell köttmaffia kan konkurrera om budgivningen. Dessa ekonomiska dinosaurier går till domstol eftersom de har folkets kommunallag på sin sida.

    Problemet är unga ännu friska, men metabolt omedvetna, föräldrar. Som pressas allt hårdare på den friliberala ekonomiska Marknaden, att orka servera något annat än falukorv med makaroner och ketchup. Eftersom de redan fått mat i skolan en gång.
    Sexåringar idag tappar inte sina mjölktänder som de ska. Undra på det när de ätit maskintillverkad och färdigtuggad mat hela sitt liv.
    Jag fick i uppdrag av pedagoger och föräldrarna att skriva en petition. Försök genomfördes, men misslyckades för att budgeten sprack omedelbart. MEN vi lyckades genomföra lokalt kök i nya förskolan och matlagning kommer att bli en del av pedagogiken. Stor seger, hopp om framtiden.

    Men ett katastrofläge för skolbarnen som befinner sig i socialiseringsprocessen och bara vill ha en stämpel i pannan, ”Normalt svensk skolbarn”. Ingen vill sticka ut.

    Skolan ska passa sig. En dag kom ett skolbarn och stack upp en telefon i ansiktet på mig. Den visade en film där min då 13-åriga dotter sitter och diskuterar metabolism och näringslära med sin naturkunskaps-lärare. Min dotter visar sig otroligt kunnig i LCHF och läraren sitter och tjafsar emot ála tallriksmetoden och motionera mer. Läraren använde all vuxenauktoritet och utbildningsauktoritet för att platta till min dotter. Som stod upp mot honom med det kritiska undersökande, frågande som vi så gärna vill att våra framtida generationer ska ha i samhällsutvecklingen. Men tydligen har vi en myndighetsdyrkande okritisk halvalkoholiserad lärarkår. Jag ser fram emot kvartssamtalet.
    Min 15 och 11-åring är strikta LCHF men 8 och 6-åringen vill bara ha kolhydrater och socker. De små vet exakt var kolhydraterna finns och hur mycket. De är experter på det.

  36. 36
    Annika Dahlqvist säger

    @ 32 Pingo:
    Eftersom jag har varit så plågad i media och på internet under tidigare år, och i mindre utsträckning är det fortfarande, är det rena psykoterapin för mig att arbeta med hemsjukvård, utgången från Hälsocentralen Centrum i Sundsvall. Jag kommer därför att fortsätta tills vidare med det arbetet, på deltid. Jag kommer också att fortsätta med bloggen på min resterande fritid.
    Det finns andra som kan fortsätta med det drivande LCHF-arbetet med hissad fana.

  37. 37

    @ Georg W:
    Tack ! Bra rutet! Skolan ska fostra, men i rätta irrläror!

  38. 38

    Många är det av Etablissemangets lakejer som lider av Expertpsykos… 🙂

  39. 39

    # 38 Jim

    Den var kul. Skulle inte tro att de lider så mycket, möjligtvis njuter de av sin egen förträfflighet. 🙂

  40. 40

    @ Annika Dahlqvist:
    Det är lite synd är ju att du är en aning mjukare till ditt sätt än jag själv men det hade i så fall gjort dig till en riktigt dålig läkare. Du gör det riktigt bra och jag ställer upp bakom dig till 100%.

  41. 41
    Maggan A säger

    Det jag funderar på är om det verkligen är kolhydraterna i första hand som gör unga människor sjuka….

    Som LCHFare slutar man med bröd och jag fundrar på om det inte i första hand är frånvaron av gluten som bättrar på hälsoläget för många….

    Givetvis är ett högt blodsocker dåligt för alla, men jag sätter en femma på att gluten också är en stor bov i dramat

  42. 42

    Eeeeeemil! Förgrömmade onge!!!

    Nu får du väl ändå skärpa till dig! Komma här och kräva att du ska få äta sådant som vår kropp är byggd för att äta bara för att du har gått ner i vikt och blivit av med lite huvudvärk? Pollenallergin kommer nog av att du snortat för mycket maskrosor, jag har nog sett dig!

    På skolans matsedel står det ju massor av goda rätter som har gjort att du har gått upp i vikt genom åren och du måste ju förstå att Socialstyrelsen genom sina goda råd vill att du ska vara välgödd ifall det blir nödår här i Sverige. Sedan är det bra om du inte blir för gammal heller så du trillar av pinn innan pengarna från pensionssystemet ska börja trilla in.

    Tänk bara tanken om alla elever skulle vara friska och pigga varje dag. Orka med hela dagen utan de obligatoriska dipparna efter lunchen. Då skulle ju den stackars friskolan behöva större lokaler och mer personal för att ta hand om alla elever som är fulla av energi och ställer högre krav på sin utbildning. På skolidrotten skulle det ju bli kaos om alla elever slutade komma med en lapp från föräldrarna och ville vara med samtidigt! Nä lagom sjuk är bäst för alla!

    Vad skulle den stackars skolsköterskan göra på dagarna om eleverna gick och blev friska på egen hand? Det finns inte nog med skavsår och brustna tonårshjärtan på skolan för att försörja henne. För att inte tala om skolläkaren som inte längre skulle få skriva ut medicin från de där företagen som har så fina pennor som hennes bröstficka är full av. Att du själv har vänt dig till en av Sveriges bäst pålästa doktorer när det gäller lågkolhydratkost är ju rent av oförskämt!

    Varför duger det inte för dig att peta i dig en massa grönfoder som alla andra varianter av vegetarianer kan göra? För LCHF är väl en ännu en av dessa varianter? Fettet ska väl helst komma från växtriket? Annars kan du väl peta ur något ätbart ut pyttipannan eller skrapa ren lasagneplattorna, är det för mycket begärt? Visserligen är inte kolhydrater livsviktiga men det är billig bukfylla som de fattiga friskolorna bjuder så generöst på.

    Om alla resonerade som du så skulle ju skolan tvingas kasta en massa industrimat och all pasta, potatis och ris! Eller ännu värre, aldrig behöva köpa in det och kunna lägga pengar på artegen föda som står i bjärt kontrast till Socialstyrelsens propåer. Vad skulle jordbruksministern säga då tror du?

    Ränn nu genast till snickerboa och tänk över dina synder! Tälj dig en elak rektor med en höjd pekpinne som ständigt kan påminna dig om att du inte ska tro att du kan bestämma själv över din kropp!

    OBS! *ironi*

  43. 43
    Emil Elmqvist säger

    @ maxiq:

    Haha, ja där fick du till det. Skrämmande hur det hela fungerar i dagens Sverige.

    Vad beror okunskapen på då? Kanske att alla får lära sig vad man ska äta i skolan (kolhydrater,lightprodukter margarin och absolut inte fett). På en kostlektion i veckan fick jag även höra att hjärnan behövde 125g kolhydrater per dag för att fungera, haha ska man ta det som en förolämpning? Enligt mej så var personen som uttalade sig om detta mindre intelligent än mej…

  44. 44
    Emil Elmqvist säger

    @ Piltson:
    Fick du tag på skolläkaren ?

  45. 45

    @ Emil Elmqvist:
    Emil, va bra att du är så häftigt klok. 🙂

  46. 46

    Emil Elmqvist Skrev:

    Fick du tag på skolläkaren ?

    Nej, de nummer jag angav försvann ur hanteringen här, jag tog det som ett tecken på att man inte önskar sådana kontakter. Detta forum är inte avsett för utåtriktade aktioner.

    Men Anette hann jag ringa till, hon är ingen pösig myndighetsperson som väntat och var öppen för samtal och eftertanke. Hälsa henne från Piltson.

    Vi har stött på rätt många absurda situationer och reaktioner under de 7-8 år vi intresserat oss för dessa frågor. Men denna var nog den hittills värsta.

    Här har man direkt framför sig en person som uppenbart och oförnekligt förbättrat sin hälsa på ett genomgripande och ganska dramatiskt sätt, men det skall omintetgöras på grund av föreskrifter som inte är grundade på hälsointressen utan på jordbrukspolitik enligt anvisning från utlandet. Det är så barockt så att man gråter lite när man tänker efter.

    Jag har diverse idéer om vad du kunde göra och hur du kunde uppträda, men jag lägger inte fram dem här, eftersom de inte är önskvärda här. Nu skrivs en fortsättning på den bok jag ber förlaget sända dig, men det är alltid en balansgång. Min ärliga syn på dessa saker är inte salongsfähig och måste dämpas.

  47. 47
    Annika Dahlqvist säger

    @ 46 Piltson:
    Jag vill inte i min blogg ha hemadress och hem-tel nr till särskilda tjänstepersoner. Det är basal hyfs tycker jag. Däremot skulle man kunna ha kontaktuppgifter till deras arbeten, men även detta upplevs som en integritetskränkning av dem, och då är det till tveksam nytta.

  48. 48

    Men en sak vill jag ändå föreslå i from förhoppning att doktor Dahlqvist inte tar bort den.

    Skaffa kokboken FAT av Jennifer McLaglan (Aurum Press, London 2008), kopiera de 11 första sidorna i flera exempler, ta med dem till engelskundervisningen i skolan och föreslå att de används som studietext. Den är mera världstillvänd än den smörja som stod i läroböcker när jag gick i skolan, men det var ett tag sen..

    Om du gör det så skall jag ägna mig åt att upprätta och sända er ett glossarium som förklarar uttryck som kan vara nya och sända klassen per epost.

    Efter dessa 11 sidor kommer ett helt kapitel om SMÖR, som också kan rekommenderas för gemensamt studium.
    .

  49. 49

    @ Emil Elmqvist:

    Ja, jag vet att det är lagbrott att göra sådan kopiering, står i början av även denna bok, men det görs ständigt av skolor och akademier i hela världen hela vägen från fjärde klass till doktorandnivå och ingenting händer. Om jag känner Jennifer rätt så skulle hon känna sig hedrad.

  50. 50

    Samhällsrörelser som gäller många människor kan bli enormt effektiva genom att fokuseras på en enskild person.

    I England fanns John Hampden, som vägrade att betala en skatt som han ansåg orättfärdig. Han blev arresterad men släpptes, och så ändrades lagen. Det var för 300 år sedan, men därigenom blev ”Hampden” ett begrepp för effektivt och berättigat lagtrots. Läs om honom här:

    https://sv.wikipedia.org/wiki/John_Hampden

    Utan Hampden hade ingen lag ändrats hur många som än var drabbade. Jag undrar om Emil Elmqvist kunde göras till LCHF-rörelsens Hampden.

  51. 51

    Piltson Skrev:

    Jag undrar om Emil Elmqvist kunde göras till LCHF-rörelsens Hampden.

    Jo… – Piltson – det undrar jag också.

  52. 52

    @ Josef Boberg:
    Hittills har han uppmärksammats bara i Sundsvall och Gävle, såvitt jag kan se. Det gäller att få en rikstidning att inse att fallet Emil gäller hela riket.

  53. 53

    Vi lobbade kökspersonalen med en bok av Annika Dahlqvist. Det visade sig att kökspersonalen blev engagerad. Nu 2 år senare bakar de t.o.m LCHF bröd tillsammans. Grabben 20 år får LCHF mål till lunch och mellanmål varje dag. Har även besökt köket och berömt personalen för sitt fina arbete. Han går på särskolan och har epilepsi, men han behöver ett jämnt blodsocker annars är han svår att hantera.

  54. 54

    Stå på Dig Emil!
    Det kan bli ett ”Lex Emil” där elever får laglig rätt att få den föda i skolan de mår bra av.
    Det är fan så märkligt att i ett land som har religionsfrihet, sexuell läggningsfrihet etc. lägger sin stora feta pomperipossanäsa i besluten om vad folk ska stoppa i magen. ”Vet hut” Livsmedelsverket!

  55. 55

    Bra att Annika gav det medicinska rådet till Emil och därmed visar andra läkare att man inte ska vara rädd för Socialstyrelsen eller Livsmedelsverket.

  56. 56
    Emil Elmqvist säger

    @ Piltson:
    Jag är dock inte medveten om att det skrivits något om detta i Gävle så det låter ju märkligt … Jag tror att det är rätt så svårt att få de stora tidningarna att vilja skriva om detta.

  57. 57

    Emil Elmqvist Skrev:

    Jag tror att det är rätt så svårt att få de stora tidningarna att vilja skriva om detta.

    Nja… – Emil – jag tror det kan vara precis tvärtom också. Jag skall i vart fall testa – genom att skicka mail med länken till artikeln till redaktionerna på några av de rikstäckande tidningarna – för att se om det ”tar skruv”.

  58. 58

    @ Emil Elmqvist:

    Det var i Arbetarbladet, det görs väl i Gävle? Min farfar hade det där. Jag har tipsat Aftonbladet om ”Fallet Emil”.

  59. 59
  60. 60

    @ Emil Elmqvist:

    Emil, du behöver inte kopiera Jennifer. Jag skall kopiera ett ex här och sända med post. Sedan får du själv mångfaldiga.

    Det är inte lagbrott att kopiera en kopia. Sedan polisanmäler jag min kopiering, ska bli intressant att se om tysk polis orkar utreda kopiering av en engelsk bok med corpus delicti redan sänd till Sverige. Arbetet torde vida överskrida tänkbara påföljder.

  61. 61

    Noterar att i ”ljuset” av SBU-rapporten: ”Flera olika råd om ändrade kost- och dryckesvanor kan minska vikt eller midjeomfång hos personer med fetma. På kort sikt (sex månader) är råd om strikt eller måttlig lågkolhydratkost mer effektivt för viktnedgång än råd om lågfettkost.” – och Emil var ju i första hand tämligen överviktig (+ ca 30 kg) – så förefaller skolsköterskans beteende märkligt – minst sagt.

  62. 62

    Josef Boberg Skrev:

    På kort sikt (sex månader) är råd om strikt eller måttlig lågkolhydratkost mer effektivt för viktnedgång

    Formuleringen bygger på att SBU presenterade detta som en övergående dietkur. Fördelen förloras naturligtvis om man senare övergår till annat. Även SBU bör kunna inse det orimliga i att en dietkur plötsligt skulle förlora sin effektivitet om den fortsätter utöver sex månader.

  63. 63

    Josef Boberg Skrev:

    Jag skall i vart fall testa – genom att skicka mail med länken till artikeln till redaktionerna på några av de rikstäckande tidningarna – för att se om det ”tar skruv”.

    Nu är det gjort – om om hur det är gjort här.

  64. 64

    Piltson Skrev:

    Även SBU bör kunna inse det orimliga i att en dietkur plötsligt skulle förlora sin effektivitet om den fortsätter utöver sex månader.

    Jo… – Piltson – men hade dom sagt som det är – så hade det stört etablissemanget på tok för mycket. Därför valde dom att skriva lite mera luddigt. Sen kan ju alla med förmåga till att tänka själva göra samma reflektion som Du har gjort – för den är korrekt – som jag ser det.

  65. 65
    Ann Kristin säger

    Ni som är insatta i naturvetenskaplig forskning (jag är ju litteraturvetare), hur många anekdoter skulle utgöra en vetenskapligt godkänd grupp som studieobjekt? Tusen? Femtusen? Och hur lång tid ska man ha ätit lchf för att det ska räcka?

    Lite OT, men jag har klagat på P4 Stockholm som har släppt fram en okunnig Elin som har uttalat sig negativt om lchf. Tydligen har inslaget tagits bort, men reportern sa på slutet att Elin kanske skulle bli påhoppad av ”hätska lchf:are”. Så nu kräver vi (flera av oss reagerade) att Jonas Bergqvist, lchfingenjören eller Ann Fernholm får ge en annan sida av saken. Vi poängterade att de lever på våra licenspengar OCH ska vara opartiska och ge fler synvinklar…

  66. 66
    Professor Göran säger

    @ Ann Kristin:

    Inom naturvetenskapen kallas aldrig experiment som ger intressanta och revolutionerande resultat för anekdoter. Snarare väcker sådana resultat den naturliga vetenskapliga nyfikenheten till liv och manar till förnyade och mer riktade experiment för att närmare studera vad det kan vara frågan om. Tio tusen ”anekdoter” som pekar åt samma håll borde mana till ett ifrågasättande av de rådande dogmerna även inom läkarskrået kan man tycka.

    Men inom medicinen förekommer knappast denna vetenskapliga attityd och det är också därför jag anser att hela läkarvetenskapen är mer genomsyrad av religiös tro än vetenskap. När därför en läkare säger ”jag följer bara guidelines” så säger han samtidigt att han aldrig kommer att ifrågasätta de rådande dogmerna. Dessutom vet han ju att legitimationen kan sitta löst om han skulle göra det.

    Att ”förlöjliga” oss anekdoter, som läkarkåren ständigt har gjort, får man nog tolka som ren feghet eller möjligen ett sätt att ”försvara” sig men okunnig högfärd är ändå väldigt svårt att stå ut med när man blir utsatt för den.

  67. 67

    @ Professor Göran:
    Jag har ibland frågat mig, finns det något annat kunskapsområde där man så lättvindigt kan avfärda obekväma iakttagelser som meningslösa genom att bara sätta etikett på dem? Jag vet inget.

    Och sedan inte ställas till svars för denna lättvindighet? Och är det sedan inte dels journalisternas, dels filosofernas roll att ge sig på denna granskningsuppgift?

    Och i så fall, varför händer inte det? Det vet jag inte heller.

  68. 68

    Här hittade jag ytterligare en kommentar om Emil. Både skolsköterskan och rektorn visas i bild, och man erbjuds läsa om vilket förfärligt ansvar en rektor har.

    https://www.kostdemokrati.se/midi/2013/11/18/skolan-vagrar-emil-specialkost-som-gjort-honom-frisk/

  69. 69

    Och här har vi en intervju med Emil:

    https://lchfklubben.se/blog/weekly-user/veckans-lchfare-emil-elmqvist

    Vi får bland annat veta att han ogillar ordet ”diet”. Men varför?

    Det kan bero på att ordet felanvänds av svenska journalister. Emil håller inte diet, men han har ändå tappat tjugosju kilo kroppsvikt.

  70. 70
  71. 71

    Emil Elmqvist är inte en anekdot. Han är en anomali.

    En anomali är en iakttagelse som inte är möjlig, eller i varje fall inte tillåten, under gällande teori. Berättelser om folk som tappar vikt och blir friskare genom att minska på kolhydrater är inte anekdoter, de är anomalier.

    Anomalier är nyttiga. Det är genom anomalier som våra kunskaper vidgas och rättas till, om de behandlas på rätt sätt, nämligen avskaffas.

    En enda oförneklig anomali är tillräckligt för att tvinga oss att ifrågasätta den teori som den motsäger, påpekade Karl Popper, vår generations mest uppmärksammade kunskapsteoretiker. Och rörande kolhydraternas betydelse för hälsan har vi alltså flera tusen dokumenterade anomalier bara i Sverige.

    Men kruxet är att det kan finnas mäktiga intressen som känner sig hotade när en anomali uppvisas för vad den är värd. För dem gäller det att förklara anomalierna under gällande teori.

    Så var det med Vatikanens reaktion inför historiens mest berömda anomali, de planetrörelser som i princip inte var möjliga under den Ptolemaios sätt att se universum. Kardinalerna trodde att de skulle klara sig, först genom att vägra se i Galileis teleskop, sedan genom att lansera s.k. epicykler.

    Men till slut faller både teorin och dessa intressen inför anhopningen av ovedersägliga anomalier. Idag utspelas denna situation på en skola i Sundsvall, där Emil Elmqvists goda hälsa är en anomali för rektor, skolläkare och skolsköterska.

    Dessa tre spelar kardinalernas roll. Mer om det i morgon.

  72. 72

    När planet som rör sig över himlen kan man se hur den då och då tar ett litet skutt bakåt innan den fortsätter sin ordinarie bana. Dessa skutt är obegripliga för den som utgår från att planeterna rör sig runt jorden.

    Så Ptolemaios och hans efterföljare antog att planeterna rör sig i epicykler. En epicykel är en cirkelrörelse runt en medelpunkt som antas vara planetens bana runt jorden. Förklaringen var inte perfekt, men den räddade den felaktiga föreställningen i flera hundra år.

    Från skolan i Sundsvall berättas att Emil Elmqvist får huvudvärk av att äta den kolhydratstinna skolmaten. Om han får KH-reducerad mat slipper han huvudvärken.

    Men skolsköterskan ser som sitt ansvar att han inte skall ges den mat som gör att han mår bättre. Som kompensation erbjuder hon huvudvärkspiller.

    För henne fungerar sådana piller som påvens epicykler: de åtgärdar nödtorftigt de praktiska konsekvenserna av en felaktig teori.

    Nu kan man föreställa sig att hälsa och välbefinnande känns lite närmare människorna och kanske mera angeläget än planetrörelser. Det gör jag i varje fall. Så jag har funderat på var huvudvärken kan komma ifrån.

    Om det har jag en helt obevisad egen fundering. Den skall presenteras i morgon.

  73. 73

    Så varför får Emil huvudvärk av skolmaten?

    Det vet jag inte, men jag har en idé om saken. Jag tror det kan bero på gifterna i bröd och annan mjölmat.

    Det rör sig om en hel ”cocktail” av gifter som spannmålsväxterna har utvecklat för att inte bli uppätna av fåglar, avslöjar Barry Groves i boken ”Trick and Treat”, sid 113f:

    fytinsyra, som finns i kli och hindrar tillgodogörande av mineraler
    lektiner, som också kan bromsa upptagningen av näringsämnen
    proteashämmare, som gör det svårare att smälta protein
    alfa-amylashämmare, som förhindrar omsättningen av stärkelse
    molekylhärmande proteiner, bluffsyror som har samma struktur som kroppens egna och kan vålla autoimmuna sjukdomar

    Av dessa är fytinsyran den mest ökända. Fåglarna klarar sig, eftersom deras kräva antas neutralisera den. Men vi människor har ingen kräva.

    Odlad mjölmat har vi ätit i högst åttatusen år, för kort tid för att hinna bli anpassade till dessa gifter genom evolutionen. Så när jag slutade äta all mjölmat för åtta år sedan kände jag mig helt plötsligt mycket yngre och starkare.

    Men sådana insikter släpps inte fram av Livsmedelsverket, som styrs av jordbrukspolitiska överväganden och har nickedockor överallt i landet.

    Krönikan om Emil tar avbrott över veckoslutet och återkommer på måndag med redovisning av andra besvär som botas eller lindras när man slutar med mjölmat, tjugoåtta stycken om jag räknat rätt. Inklusive huvudvärk.

  74. 74

    Emil Elmqvist Skrev:

    ”du kan ju plocka ifrån det som finns”.

    Plocka från det som finns gäller bara så länge inte någon kräver halalkött!

  75. 75
  76. 76

    Pensionär Skrev:

    Kan man annat än sucka!

    Ja, det kan man, och det håller vi på med här.

  77. 77
    Birgitta Didrikson säger

    Jag anser att halalkött ( djuret slaktat utan bedövning efter alla regler) borde vara förbjudet att serveras i Sverige över huvud taget!

  78. 78
    olle holmqvist säger

    Jag föreslår att skolsköterskan Anette Åberg i Sundsvall av VoF utses till Årets Upplysare. Dom spelar ju i samma division. De för tillfället styrande har alltid rätt.

  79. 79

    Birgitta Didrikson Skrev:

    Jag anser att halalkött ( djuret slaktat utan bedövning efter alla regler) borde vara förbjudet att serveras i Sverige över huvud taget!

    Birgitta, om du läser vad vi skrev på sid 59ff om hur det går till på helt ”normala” slakterier i USA (och även i Europa?), så tappar du kanske lusten att äta kött överhuvud taget. Jag har numera problem med att äta både nötkött och fläsk, men man måste eftersom enbart vegetarisk mat blir ohälsosamt i längden.

    Som eskimåerna sade till Peder Rasmussen när han kom på sin berömda slädfärd över Kanada: ”Du skall förstå att vårt stora problem är att vi måste äta själar.”

    Därav de omständliga ritualer kring slakt och matlagning som man ofta möter hos folk utanför vår kultursfär. Hos oss har det blivit så stort avstånd mellan lagården och köket att vi oftast inte ser anledning att bekymra oss.

  80. 80
    Birgitta Didrikson säger

    Piltson!
    sidan 59ff, hur hittar jag den?
    Vid halalslakt VET man ju att det det tar ett tag med ångest innan djuret dör.

  81. 81

    I varje bättre bokhandel, skulle jag väl tro. ”Kulinaria” av Piltson.

  82. 82

    Piltson Skrev:

    Peder Rasmussen

    Nej förlåt, han heter Knud Rasmussen, ser jag här. Människor behandlades tydligen inte med lika stor vördnad. Barnen spelade något slags fotboll, och han blev lite häpen när han såg att bollarna var mänskliga kranier. Inte mycket man kan göra med resterna när man bor på ständigt frusen mark…

  83. 83

    Emil kompletterar den erfarenhet som Wolfgang Lutz i Österrike lade fram i boken ”Leben ohne Brot”. Varken migrän eller pollenallergi nämns bland de besvär som han säger sig ha botat eller åtminstone lindrat genom att utesluta stärkelsehaltiga kolhydrater, alltså främst mjölmat och vissa rotfrukter. Hans lista bygger på erfarenhet av flera tusen patienter i Österrike:

    Håravfall, Ständig trötthet, Höftledsartros och andra ledbesvär, Alkoholbegär, Hudens motståndkraft mot mekanisk retning, Tandröta, Dåligt humör, Dpression, Hjärtklappning vid upphetsning, Infektionsbenägenhet tack vare bättre immunförsvar, Diabetes och dess följdsjukdomar, Mag- och tarmbesvär inkl. tjocktarmsinflammation, Tunntarmsinflammation (Crohns?), Gastrit

    Diarré och förstoppning – ”de tacksammaste patienterna efter mycken resultatlös behandling”

    Gallgångsinflammation och olika leversjukdomar, Cancer av skilda slag, Arterioskleros och angina pectoris, Polyglobuli (för många röda blodkroppar), Gikt, Högt blodtryck, Hjärtsvikt, Förmaksflimmer, Epilepsi ”Senil hjärnatropi” (= Alzheimers?), Multipel skleros, Vävnadsförlust, Katabolism och benskörhet.

    Men de konspirativa maktmänniskorna på Emils skola tycks mena att detta skulle vara förbjudet i lag. Kanske de kan ha nytta av Lutz. Hans bok, först utgiven på 1960-talet, finns nu i 14:e upplagan från 2004. Den lär finnas i norsk översättning.

  84. 84

    Birgitta Didrikson Skrev:

    Piltson!
    sidan 59ff, hur hittar jag den?
    Vid halalslakt VET man ju att det det tar ett tag med ångest innan djuret dör.

    Enklast köper du Piltsons bok från nätet (det finns ju snart inga fysiska bokhandlare kvar – folk har väl tröttnat på att betala 50% mer för att få tillgång till högst 1% av alla böcker?)

    https://www.adlibris.com/se/sok?q=piltson

    Jag tycker det är en bra bok som handlar om sådant som jag aldrig skulle ha hittat någon annanstans!

  85. 85

    Piltson Skrev:

    konspirativa

    Det heter ”konspiratorisk”, säger man här OK, då

  86. 86

    Thomas Jansson Skrev:

    sådant som jag aldrig skulle ha hittat någon annanstans!

    Snällt sagt. Det kommer förhoppningsvis en fortsättning om ett år. Den innehåller delvis ännu konstigare saker.

  87. 87
    Ann Kristin säger

    @ Piltson:
    Kära Piltson, du kan med gott samvete äta vildsvin, rådjur, hjort och älg, samt gräsbeteskött. Det finns ett antal gårdsbutiker numera och man t o m få en låda hemkörd. Fläsk är svårare, jag äter inte så mycket av det för att det är svårt att hitta och det driver möjligen på inflammationer mera. Men i min gårdsbutik fick jag både kokt, underbart grå skinka, älgleverpastej och kalvsylta. Kyckling äter jag bara från hederliga gårdar, t ex Bosarps, som leverar till ICA maxi.

  88. 88

    # Ann Kristin. Jag har länge misstänkt att fläsk har en inflammationsdrivande effekt. Äter alltmer sällan.

  89. 89

    Så här skrev Emil på den hemsida han upprättade just i denna fråga:

    ”…den stora frågan inte handlar om skvadern eller personalen på skvadern utan sakfrågan eftersom detta händer i hela Sverige.”

    Jag är rädd att det stämmer. Livsmedelsverket gäller hela landet. Och i hela landet finns här och där föräldragrupper som aktivt opponerat sig mot Livsmedelsverket – men hur många är dom och hur många har haft framgång?

    Än har vi inte sett en samlad redovisning av oppositionen mot Livsmedelsverket, men det vore intressant att få ihop en. Hör av er ni som något att meddela.

    Men i fallet Emil verkar det osäkert om det verkligen handlar om Livsmedelsverket. Skolsköterskan hänvisade till att hon måste lyda Socialstyrelsen, trots att hon förelagts läkarintyg om motsatsen.

    Detta ämbetsverk utger kostföreskrifter för sjuka människor. De har kanske en starkare rättslig ställning än Livsmedelsverkets ”råd”, eftersom de riktar sig till läkare.

    Men Emil är ju inte sjuk. Han hade tvärtom blivit frisk genom att strunta i dessa ”råd”. Kan någon bidra till att reda ut denna härva åt oss?

    Stephan Rössner skrev att dessa frågor hade ett ”psykosocialt perspektiv” (klicka ”Piltson” ovan). Men hans syn på detta var egendomligt snäv. Emils indirekta relation till två statliga verk har ju ett enormt psykosocialt perspektiv. Mer i morgon.

  90. 90

    Hos ”Kostdoktorn” rapporteras nu om hur Astrid Tronde i Östersund köpte smör, som lämnades in till skolmatsalen.

    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=5711963

    Jösses va lyckat. Piltson förslog för länge sedan en privat smördosa för kämpande elever. Men blev som vanligt inte tagen på allvar.

    Här har vi samma idé i kollektiv version. Astrid Tronde blir ytterligare en riksgiltig centralfigur för kampen mot Livsmedelsverket. Jag skall sända henne ett exemplar av ”Kulinaria”. Alla som jag tycker förtjänar uppmuntran får ett.

  91. 91

    Men lyssna på Livsmedelsverkets Eva Sundberg om margarin på en underlänk från den jag erbjöd! Hon är enastående vältalig och verkar nästan intelligent.

    Men mot slutet ställer intervjuerskan hos P4 Jämtland riktigt träffande följdfrågor! Allra första gången jag hör något sådant. Sista frågan: ”Varför tror du att så många föräldrar opponerar sig mot era idéer?” Lyssna på svaret.

  92. 92

    På den länk jag erbjöd finns också en underlänk, på vilken man kan höra Tronde själv prata i åtta minuter. Hon är väl initierad och känner t.ex. till följande pinsamma episod, som vi skrivit om i annat sammanhang:

    För drygt fyra år sedan granskades SLVs predikotext om fett av tolv fristående forskare och läkare, som redovisade sitt resultat i Dagens Medicin under rubriken ”Livsmedelsverket bör omedelbart sluta med kostråd till allmänheten”, eftersom

    ”antingen saknar de ansvariga basala kunskaper inom medicinsk vetenskap, eller också försöker de av olika skäl att vilseleda oss.”

    Omtalar bl.a. att smöret inte fick förvaras i skolmatsalens kyl. Dessvärre får jag inte ange Trondes nummer här, eftersom det anses ohyfsat, men hon är lätt att hitta. Man kan tala in uppskattning på hennes telefonsvarare.

  93. 93

    Emil kungör att hans ”fall” inte är skrinlagt. Ett möte skall äga rum:

    ”Ska på ett möte om specialkosten förhoppningsvis nu till veckan. Ska bli intressant att se om de tar sitt förnuft till fånga och vänder den dåliga publiciteten till något positivt. Det ska annars bli intressant att se hur de ska försvara sig när jag får ”lägga alla korten på bordet”

    Sedan senaste samtalet med dom har jag läst på…”

    Hans civilkurage är enastående. Skolrektorn är att gratulera till de problem han har med Emil Elmqvist.

  94. 94

    Helt underbart, sicken kille. Lycka till Emil.

  95. 95

    En inte alltför avancerad gissning är nog att en del kommuner i Dalarna snart kommer att marknadsföra sig med smör & gräsbetat kött i skolmatsalen för att attrahera nya kommuninnevånare och hålla kvar de gamla,,,,

    https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10363/Lokalproducerat-naturbeteskott-snart-i-Dalarnas-skolor.aspx

  96. 96

    Ann Kristin Skrev:

    vildsvin, rådjur, hjort och älg

    Det finns vildsvin i den skog jag ser tvärsöver dalen från balkongen. Hjortar strövar i stora inhägnader bara nån kilometer härifrån. Men aldrig har jag sett deras kött utbjudet i handeln. Köttdisken på sid. 207 ger en föreställning om hur detta kött ser ut, totalt fettlöst.

    Några kor betar faktiskt på en sluttning i andra änden av byn, men jag har inte sett att deras kött skulle separeras från det från instängda kor. Nästan alla kor är instängda här, även de kor vars mjölk säljs utan pastörisering.

  97. 97
    Ann Kristin säger

    @ Thomas Jansson:
    Masar och kullor låter sig inte styras så lätt, särskilt längst upp i norr. Samtidigt är vi fetast i landet 😉 Men det är ju inte farligt att vara fet, tydligen, värre att vara smal och sjuk.

  98. 98

    juli Skrev:

    sicken kille.

    Ja, han har också grundat ett företag, genom vilket han skall hyra ut musikutrustning. Men han är för ung för att få f-skatt, vilket är ett problem

    ”Jag har drivit ljud och ljusuthyrning via min ideella förening under ett år och känner att jag vill driva det i form av företag. Tanken är att inte ta ut någon lön utan att bara investera i utrustning det första året. Det rör sig om inventarier för under ett halvt prisbasbelopp vilket innebär att dom kan skrivas av direkt och bokföras som en kostnad.

    Problemet är att jag är under 18 och därmed inte får någon f-skatt utan bara momsregistrera mej vilket blir ett problem då min verksamhet dels består av tjänster (uthyrning).”

    Vi avvaktar nu hans rapport från det nya mötet med maktens folk.

  99. 99

    Våra myndigheter är duktiga på att sätta käppar i hjulen för driftiga ungdomar.

  100. 100

    @ juli:

    Ja, och jag tror att han fått problem med skolmaten just för att han är en så självständig uppstickare. Folk som avviker från gällande likriktningsnorm får lätt svårigheter i Sverige, det har vi sett på nära håll..

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa