Vad ska vi göra med skolmatsfrågan?

Det är fruktansvärt detta att Livsmedelsverket går ut med myndighetsorder om att alla barn i skola och förskola bara får äta margariner och lågfettmjölk. Bregott, smör och fullfet mjölk är bannlysta som farliga för barnen.

Jag får mail mest varje vecka från förtvivlade föräldrar som får nej när de önskar att barnen ska få äta naturligt fett.

Jag fick idag ett brev som sänts ut från Göteborgs stad:

Riktlinjer för val av matfett, mejeriprodukter och socker           

Matfett

I dag får väldigt många barn i Sverige i sig mindre fleromättat fett men mer mättat fett än rekommenderat.  Kroppen kan inte själv tillverka fleromättade fetter som omega-3 och omega-6 utan måste få i sig det via maten. Vegetabiliska matfetter som margarin är viktiga källor till fleromättat fett. Dessa medför mindre mängd mättat fett än smör, vilket ger mer utrymme för andra näringsämnen.

Mejeriprodukter

Till förskola serveras lätt- eller mellanmjölk och till skola serveras lättmjölk. Både lätt- och mellanmjölk är berikade med D-vitamin som vi i Sverige har svårt att få i oss rekommenderade mängder av. Standardmjölk är ej D-vitaminberikad. Har man barn som får i sig för lite energi är det bättre att använda lite mer olja, gärna rapsolja, i maten än att servera standardmjölk. Att servera lättmjölk, lättfil och andra magra mejeriprodukter bidrar till att minska intaget av mättat fett.

Socker

I en välplanerad matsedel kan sylt ingå som tillbehör till t.ex. pannkakor, köttbullar och blodpudding. Socker är en ren kolhydrat utan andra näringsämnen och är inte nödvändig ur näringssynpunkt. Fil och yoghurt serveras naturell, gärna med frukt eller bär.

 Dessa livsmedel serverar vi på Intern Service

 • Förskola: Lättmjölk- eller mellanmjölk, 70% margarin
 • Skola: Lättmjölk, 40% margarin
 • Flytande matfett i matlagningen
 • Magra mejeriprodukter i matlagningen”

Självklart måste föräldrarna på alla sätt kämpa emot kostdiktaturen i kommunerna. Men grundproblemet är att Livsmedelsverket går ut med dessa påbud och förbud i hela landet. Det är som en månghövdad hydra. Kapar man ett huvud så kommer det massor med andra upp på andra ställen. Vi måste bekämpa Livsmedelsverket innan de förgör vår barngeneration med sina lågfett- och industrifett-påbud. Men hur?

 

Comments

 1. 1

  Finns bara ett sätt att få stopp på dessa figurer – det stavas politik,,,,

 2. 2

  Thomas Jansson Skrev:

  Finns bara ett sätt att få stopp dessa figurer – det stavas politik,,,,

  Jo… – Thomas – men vilket eller vilka av de nuvarande riksdagspartierna förordar artegen LCHF-kost ?

  Dags för ett enfrågeparti = LCHF-partiet i valet 2014 ?

 3. 3

  Thomas Jansson Skrev:

  Finns bara ett sätt att få stopp dessa figurer – det stavas politik,,,,

  Kan nog vara så. Tänker du på lobbyism? Borde vi organisera oss?

 4. 4

  Politik, ja kanske. Men det är många intressen inkopplade på det planet så vad som kan komma ut av det är inte lätt att styra eller ens tro på.

  Bäst är nog att stärka föräldrar i vår närhet så att de orkar stå emot. Dessutom kan föräldrar i sina egna inköp påverka livsmedelsutbudet i Ica, Qvantum m. fl stora livsmedelskedjor, så att dåliga livsmedel inte kan säljas. Konsumentkraft är ett kraftigt vapen mot penningstinna intressen i livsmedelsbranschen.

  Jag kan tycka att konsumentsamverkan skulle vara något positivt även för att få ordning på skolmaten.

  Oktoberhälsningar
  Rolf Aronsson

 5. 5
  Birgitta Didrikson säger

  Vet dom inte ens att standardmjölk innehåller naturligt D-vitamin och att det inte behöver tillsättas syntetiskt!

 6. 6
  Resenär säger

  Till och med SJ tillhandahåller Bregott, ekologiskt!
  https://www.sj.se/sj/jsp/polopoly.jsp?d=10244&l=sv

 7. 7

  Jag tror man måste informera föräldrarna till alla dessa barn där ute. Om alla föräldrar går ihop och kräver naturlig mat till sina barn kan det gå. På mina barns förskola har de precis börjat med lättmjölk och margarin och jag har tagit upp kampen, men jag slåss själv. På senaste föräldramötet var det ingen annan förälder som opponerade sig mot margarinet och lättmjölken mer än jag. Och de kräver ett läkarintyg om de ska servera mina barn Bregott och fullfet mjölk. Jag måste alltså skaffa ett läkarintyg för att mina barn skall få äta naturligt fett och slippa det vedervärdiga margarinet. Otroligt.

  Jag har haft en diskussion med förskolans kock och rektor, men de tänker fortsätta följa Livsmedelsverket eftersom de måste förhålla sig till något. Mitt nästa steg kommer bli att försöka informera alla förskolans föräldrar om vad egentligen margarin är och om de verkligen vill att deras barn skall stoppa i sig det. Det känns nämligen som om det är många kvar där ute som inte har en aning om vad margarin egentligen är och så länge det är så lär ingen förändring ske. Den känslan fick jag på föräldramötet nämligen. Flera föräldrar tyckte inte det var så farligt.

  Det känns som en fet motvind på förskolan just nu. Men det finns hopp. Se bara på Åre kommun, där tror de på politisk nivå att Livsmedelsverket har fel – https://ltz.se/nyheter/are/1.6386536-bregottarendet-i-kommunstyrelsen

  Nu ska jag bara skaffa läkarintyg så i alla fall mina barn kommer undan margarin och lättmjölk. Det kanske är lättare sagt än gjort. Ingen aning om någon läkare är villig att skriva något sådant intyg där jag bor, men det lär jag väl bli varse inom kort.

 8. 8

  Det krävs nog ett poltiskt paradigmskifte och att ekonomin går bra!

  Kommunerna kommer att behöva spara de närmsta åren och de som får ta de största smällarna är som vanligt skolan och äldreomsorgen.

  Såg nu senast – Säffle kommun – som ville SÄNKA lönerna för vårdpersonal. Var ligger personalens smärtgräns? Är inte den nådd för länge sedan. Hur ska man få folk med sänkta löner?

  Kommunernas ekonomi är på fallrepet. Det blir hela havet stormar och alla kommer slåss som galningar för att behålla sina slantar.

  Som sagt ett paradigmskifte och att vi tänker i nya banor. Omprioriteringar och mer åt det uppväxande släktet och även på våra gamla som fått ta hårda ekonomiska smällar de senaste åren.

 9. 9

  Kroppen kan inte tillverka fleromättat fett av en enda anledning, att kroppen inte behöver det.

 10. 10
  Helge Andersson säger

  Livsmedelsverket förbjuder inte, de rekommenderar, man behöver inte följa dem.

 11. 11

  Var bor du Martin?
  Man känner sig maktlös i detta. Jag arbetar på en skola och där serveras eleverna lättmjölk och margarin och flytande margarin används i matlagningen. Mina barn serveras också detta på sin skola och jag vill arbeta för en förändring. Finns det fler i Västerås som kan tänka sig att hjälpa till?

 12. 12

  Helge Andersson Skrev:

  Livsmedelsverket förbjuder inte, de rekommenderar, man behöver inte följa dem.

  Helt rätt men de får det ofta att framstå som om det vore lag det de hävdar,,,

 13. 13
  Pofessor Göran säger

  @ Martin:

  I mina ögon är det du gör beundransvärt.

  Men kanske är det först när man som du (och jag själv) har förstått att man har ett personligt problem som man kan lösa när man sett ett orsakssammanhang och som i ditt fall att dina barns hälsa kommer att försämras när de blir utsatta för de fetter som ingår i margarin. Det beundransvärda är förstås då att man som du tar sitt samhällsansvar och kämpar för det ”goda” – dvs. för att alla människors hälsa i samhället, från de yngsta till de äldsta, ska kunna bli bättre i det långa loppet.

  Utan den här typen av kämpande kommer ingenting hända.

  Själv höll jag förresten igår ett föredrag för ett antal före detta kollegor om ”Fetter, Kolesterol och Hjärtat” och som vanligt började jag med att berätta varför jag hamnade på intensivvårdsavdelningen 1999 och att en av de viktigaste orsakerna var just att jag hade ätit mycket margarin genom åren och blivit skadad av de fleromättade transfetterna.

 14. 14
  Nyckelpigan säger

  Föräldrar ansvarar för sina barn. Detta är otvistigt.

  Om myndighet gör gällande att detta grundläggande ansvar, till vissa delar, övertages av myndighet kan konflikter uppstå; mellan grötmyndiga råd, under hot om framtida medicinska komplikationer, och traditionell mathållning, barnets medicinska och socioekonomiska habitus.

  Dessa konflikter sprider sig som ringar på vatten och kan skapa psykologisk, social och medicinsk oro och kontrovers.

  Myndighetsutövning i landet är klart reglerad i lagstiftningen.

  Som enskild medborgare kan man alltid, via skolhälsovården, ansvarig barnläkare och förvaltningsdomstolen, i samverkan, tillse att skollagen efterlevs, så att skolmatens sammansättning, i relation till barnets ev. opasslighet, socioekonomiska situation och allmänna habitus, bringas i överensstämmelse.

  Det gäller för alla invånare i landet att kraftfullt mota Olle i grind och att hålla rågångarna fria från lobbyisters härjningar, ekonomiska särintressen samt allsköns slödder och ryggradslösa kvacksalvare.

  Ansvaret för den växande generationens väl och ve vilar på föräldrarna. Ingenting annat.

 15. 15

  Jonas Paulsson i MittiTäby, insändare: varannan vegetarisk i skolorna, med en massa fantastiska argument.

  Tidningen finns här i läsformat och hans insändare på sid 2
  https://epaper.mitti.se/edoris?tem=epaper_mita#

 16. 16

  Visste ni att Konsumentverket delade ut 12 miljoner skattepengar till organisationer inom konsumentområdet?

  Visste ni att Svensk Mat och Miljöorganisation finansieras med sådana skattepengar?

  Visste ni att Jonas Paulsson är med i styrelsen för Svensk Mat och Miljöorganisation (smmi)?
  https://smmi.nu/om-oss/om-smmi/styrelsen-etc/

  Visste ni att Svensk Mat och Miljöorganisation fick och får stödpengar för sin verksamhet?
  År 2009: 250 000 kr i projektstöd, 133 000 kr i nystart-jobb-bidrag
  År 2010: 69 000 kr i projektstöd
  År 2011: 185 000 kr i verksamhetsstöd
  År 2012: 0 kr, ansökan kom in försent
  År 2013: 100 000 kr i verksamhetsstöd

  Allt detta för att bedriva diverse kampanjer för vegetariskt mot kött! Typ Köttfria måndagar!

  Källa: Konsumentverket

  https://annikadahlqvist.com/2013/08/22/skattepengar-till-smmi/

 17. 17

  Unna er tid att titta på den här videon eller du Annika kanske lägger upp den.
  Socker är boven vet vi ju.
  https://www.youtube.com/watch?v=xDaYa0AB8TQ

 18. 18

  När det gäller att försöka förändra kosten på skolorna så får vi nog åka till Stockholm och demonstrera. Helt enkelt så måste budskapet ut på gatorna.

 19. 19
  Ann Kristin säger

  Man kan som förälder hänvisa till de kostregler som finns redan i förskola/skola. Jag har sett exempel på detta på facebook. Där finns det en bra plattform för föräldrar och personal som vill starta upp en rörelse snabbt och fånga in många. Det kanske redan finns? Jag har gått med i ”Olydiga diabetiker” som snabbt har nått en massa människor på kort tid. Där sprids nya kunskaper på nolltid.

  Lite OT, om lönerna i vård/omsorg/skola: Vi kommer att få se lönesänkningar där, bl a eftersom den sektorn nu bemannas av våra invandrare, som av olika skäl är tacksamma för vilken lön som helst. Sedan har vi en allt mer pressad kommunal ekonomi och därvid lag ses ingen skillnad mellan höger och vänster. Alla står och trampar i mitten…och vet inte hur vi ska lösa de problem som uppstår, och förvirringen är total, i smått som stort.

 20. 20
  F d anhörig säger

  Ann Kristin Skrev:

  som av olika skäl är tacksamma för vilken lön som helst.

  Hur ska vi då få personal som kan reagera på missförhållanden vad gäller vården och omsorgen, maten, läkemedelsbehandling osv?

 21. 21

  Sammanställning av de kommuner där det redan finns föräldragrupper för skolmaten

  Kollektiv röst för dessa grupper – FOMIS Föräldrar för Ordentlig Mjölk I Skolan eller FUFIS FolkUpproret Fett I Skolan eller dylikt

  Spektakulära evenemang av den typ som pressen gärna skriver om, t.ex.:
  – samtidig överlämning av gemensam trycksak hos ”kostchefer” dessa kommuner
  – samma trycksak till Kommunförbundet för vidarebefordran till alla kommuner i landet
  – demonstrationer på torgen, små föreläsningar i parkerna, samordnat på olika orter
  – belägring av SLV.s hus i Uppsala,
  – privat smördosa demonstrativt om halsen på barnen

  Inga prominenta galjonsfigurer och ingen anknytning till LCHF eller andra intressegrupper.
  Detta har jag redan föreslagit vid olika tillfällen i fyra år.

 22. 22

  @ Maria:

  Maria, jag bor i Malmö. Men det bör väl inte hindra oss från att utbyta idéer och ”krigsstrategier”? 🙂

  @ Professor Göran:

  Tack Göran, jag har precis den känslan som du nämner. Om ingen kämpar kommer inget att hända. Och jag har bestämt mig för att kämpa. Det finns inget annat att göra. Då det handlar om våra barns välbefinnande är det motivering nog för att inte sluta kämpa. Men i slutändan handlar det om allas hälsa, stora som små.

 23. 23

  Jag förstår inte att mjölken har blivit en så helig ko!

  Skillnaden i fettmängd mellan lättmjölk och standardmjölk är ju försvinnande liten, 2,5 % fett.
  Att då oja sig över att barnen få i sig för mycket mättat fett känns ju lite löjligt.
  Vad innehåller chipsen, majskrokarna och lösviktsgodiset som barnen äter?

  Hittade förresten den här sidan. Ni kanske redan känner till den.

  https://www.matvett.se/skillnad-mellan-lattmjolk-och-standardmjolk/

  https://www.fragadietisten.se/

 24. 24

  Piltson Skrev:

  Inga prominenta galjonsfigurer och ingen anknytning till LCHF eller andra intressegrupper.

  I just denna specifika fråga tror jag det vore fördelaktigt…

 25. 25

  Inte så illa – nu börjar det nog hända lite när det börjar vandra uppåt i partierna,,,,

  https://www.vf.se/asikter/debatt/bra-mat-i-skolan-ger-en-halsosammare-framtid

  Visst kommer vårdens personal att få lönesänkningar liksom många andra yrkesgrupper!

  Med tanke på att de själva orsakar så mycket ohälsa tycker jag nog inte särskilt synd om dem heller – om bilverkstäderna skulle behandla våra bilar likadant som vården behandlar oss människor skulle de snart bli utan jobb. Sakta men säkert börjar folk söka sig andra vägar än skolmedicinen när de blir sjuka och framförallt är det många fler som försöker hålla sig friska idag mot vad det var förr.

  Pengarna räcker inte till den sortens vård som vi har idag, att bara ägna sig åt symtomlindring och nästan aldrig söka orsaken till sjukdomarna – vi måste se till att folk håller sig friska istället – bort med cancerfondens bullkampanjer och annan liknande smörja,,,

  Det är nog ingen kvalificerad gissning att skola, vård och omsorg kommer att bli en valfråga – många nya grupper politiker ligger i startgroparna och folk i allmännhet är mycket trötta på våra nuvarande politiker,,,

 26. 26

  @ Martin:
  Jag utbyter gärna strategier Martin! 🙂
  Vad har du för mailadress?

 27. 27

  @ Josef Boberg:
  Jag har funderat på att starta ett enfrågeparti och kom framtill att det är enklare att gå med i ett i befintligt parti. Då slipper man hela organisations delen eftersom det redan är färdigt. Eftersom LCHF bygger på fakta om hur kroppen fungerar och inte på fettskräck, ska jag försöka påverka från insidan med utbildning och fakta.

  Jag blev därför medlem i ett parti för två veckor sedan. Det skulle vara intressant om fler kunde göra samma sak, så att vi kunde utbyta erfarenheter om hur man kan påverka på bästa sätt.

 28. 28

  Mats Z Skrev:

  Jag blev därför medlem i ett parti för två veckor sedan. Det skulle vara intressant om fler kunde göra samma sak, så att vi kunde utbyta erfarenheter om hur man kan påverka på bästa sätt.

  Bra idé.

 29. 29
  Ann Kristin säger

  @ F d anhörig:
  Förmodligen har vi fler som reagerar nu än förr, för arbetarklassen har alltsedan 50-talet varit lydig, bara man fick sin löneförhöjning (trots att någon reallönehöjning inte förekom alls ända fram till 90-talet).

  Nu finns så mycket information och en hel del som agerar. Trots det kommer lönerna att sänkas i den offentliga sektorn. Vi lever mitt i en global utjämning, där vi kommer att få sänkningar, medan fattiga länder får bättre löner. Det är många faktorer som spelar in, men hela det globala paradigmskiftet åstadkommer mycket som vi inte ens är medvetna om, och inte heller förstår. Vi lever i den stora förvirringens tid.

 30. 30

  Ann Kristin Skrev:

  Det är många faktorer som spelar in, men hela det globala paradigmskiftet åstadkommer mycket som vi inte ens är medvetna om, och inte heller förstår. Vi lever i den stora förvirringens tid.

  Jo… – Ann Kristin – det har Du ju rätt i.

  Men t ex förvirringen om hur global- och nationalekonomier fungerar = icke fungerar för oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder – det har jag lagt ned några tusen timmar på nätet under ca fem år – för att SJÄLV ta reda på varför det är så illa som det är – och vad Wi kan göra åt det.

  Om det på min blogg här.

  I o f s så kan jag ha fel i det som där finns nedtecknat – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

 31. 31
  Ann Kristin säger

  @ Josef Boberg:
  Jag ska ta mig en titt, jag har varit in på din blogg förut. Jag läser en rad olika bloggar, tidskrifter och andra publikationer för att bilda mig en åsikt, men lätt är det inte. Det är dock aldrig fel att väla det etiskt riktiga, dvs den handling som inte skadar andra, både djur, människor och miljö, så gott man kan. Några absoluta sanningar finns ju inte, men utifrån det förstånd man har och på det sätt man selektivt uppfattar verkligheten, både den inom och utom kroppen, kan man göra hyggliga val.

  Jag satsar så gott jag kan på miljö, djur och människor, med upplysning, diskussion och praktiska handlingar. Det monetära och finansiella systemet är synnerligen obegripligt, så jag har satsat på att bli skuldfri före 65, liksom jag har uppmanat barnen. Ta lån, men betala av snabbt, eller helst, spara. hellre en liten, betald stuga på landet än en kåk i Stockholm. Sedan väljer de ju själva.

  Men maten, i form av livsmedels- och djurproduktionen, samt hälsan, i form av läkemedelsindustrin,är kanske det viktigaste för mig just nu.

 32. 32

  Ann Kristin Skrev:

  Men maten, i form av livsmedels- och djurproduktionen, samt hälsan, i form av läkemedelsindustrin,är kanske det viktigaste för mig just nu.

  Detsamma för mig.

  HÄLSAN ÄR EJ ALLT – MEN UTAN HÄLSAN FÅR ALLT ANNAT UNDERORDNAD BETYDELSE !

 33. 33

  Mats Z Skrev:

  Jag blev därför medlem i ett parti för två veckor sedan.

  Finns det något parti som offentligt har tagit ställning för artegen LCHF-kost ?

 34. 34

  @ Josef Boberg:
  Det finns en artikel hos kostdoktorn.se om sjukvårdspartiet i Värmland
  https://www.kostdoktorn.se/sjukvardspartiet-oppnar-for-lagkolhydratkost-i-varden

 35. 35

  Såg att också Moderaterna i Värmland börjar intressera sig för riktig mat i skolan.
  https://www.vf.se/asikter/debatt/bra-mat-i-skolan-ger-en-halsosammare-framtid

 36. 36

  Valfläsk.

  Ett späckat program till valet nästa år.

 37. 37

  @ Josef Boberg:

  Sd har drivit frågan i en del kommuner…

 38. 38

  Tack för länkarna ! – som ju för i bevis att så länge det finns liv så finns det hopp.

  Jag har gjort ett inlägg på Facebook om detta för barn och tonåringar så LivsViktiga ämne här.

 39. 39

  @ Josef Boberg:
  Helt rätt Josef (inlägg # 2),

  Detta är i allra högsta grad en politisk fråga.

  Inför nästa val sätter vi oss in i hur riksdag, landsting och kommuner fungerar. Sedan röstar vi fram de politiker som vi tror kan leverera. Team Kostdemokrati har formulerat fyra viktiga valfrågor:

  1. NEJ TILL GMO. Vi hoppas dock att det inte blir en valfråga, att alla politiker är eniga om att vi inte ska släppa in GMO-livsmedel i landet. De som ändå omhuldar GMO är diskvalificerade.

  2. Livsmedelsverket ska befrias från uppdraget att utfärda kostråd, vilket de bevisligen saknar kompetens för. De har istället blivit skräpmatsindustrins språkrör och de förser sjukvården med en aldrig sinande ström av patienter. Detta är ett enkelt politiskt beslut och de politiker som inte förstår detta simpla faktum är inte heller kapabla att leda landet i andra frågor. Läs mer … Valfråga nr 2 – Vad vi ska göra med Livsmedelsverket! … https://www.kostdemokrati.se/midi/2013/10/27/valfraga-nr-2-vad-vi-ska-gora-med-livsmedelsverket/

  3. Ansvariga politiker måste ta befälet över vården (landstinget) och över omsorgen (kommunerna). Det duger inte längre att flyta med likt badankor och bara betala. Om detta fortsätter så kraschar hela systemet och det kan inte medborgarna acceptera.

  4. Hela rättssystemet måste rationaliseras så att medborgarnas trygghet säkras. Ett stort jobb, men inte särskilt svårt. Här krävs ett helt nytt helhetstänkande och det är absolut nödvändigt att detta sker. Det som sker på gatorna är bara toppen på ett isberg. som nu hotar hela samhället.

  Vården och rättsväsendet har många likheter; de saknar management, styrning, uppföljning, feedback och resultatet är uruselt. Men de får ändå sina pengar med ett klockverks precision – ”så varför anstränga sig”. Observera att enskilda medarbetare eller polismän själva sitter fast i systemet och kan inte göra mycket åt det.

  Om tillräckligt många väljare ställer dessa fyra enkla frågor och sedan låter sitt val ledas av de svar de får. Då kan det hända stora saker.

  Om vi löser dessa fyra frågor, då ökar folkhälsan, vårdkostnaderna minskar, sjukfrånvaron minskar och sjuknärvaron minskar. Det ökar vår konkurrenskraft på den globala jobbmarknaden.

  Då ökar också antal jobbtillfällen och skatteintäkterna.

  Så låt oss nu ställa krav på våra politiker, då det är politiska frågor. Vi höjer helt enkelt kompetensribban för politiker inför nästa valperiod och de som redan uppnått sin inkompetensnivå de byter vi ut. Om vi blir tillräckligt många så kan vi röra om i den politiska grytan och rädda vården.

  Vi måste organisera oss (ensam är inte stark) och varför inte börja med ett medlemskap i DiOS (Diabetesorganisationen i Sverige), där Mats Wiman (frisk diabetiker) och doktor Björn Hammarskjöld sitter i styrelsen. DiOS såg dagens ljus 31 mars 2010, och Sveriges äldsta och Sveriges största diabetesförening ingår … https://www.kostdemokrati.se/productinfo/2013/09/10/nu-tar-vi-fighten-mot-diabetes-fran-ord-till-handling/

  Ett E-medlemskap, där man får läsa tidningen på nätet, kostar endast 150 kr t.o.m. hela 2014 (ett bra alternativ om man själv inte har tid att fighten) …. https://www.kostdemokrati.se/productinfo/2013/09/10/nu-tar-vi-fighten-mot-diabetes-fran-ord-till-handling/ (och man behöver absolut inte vara diabetiker). DiOS arbetar även förebyggande och de har lågkolhydratkost i sin verktygslåda.

  Om vi lyckas ta grepp på diabetes, då kan vi rädda vården och det ligger i ALLAS intresse.

 40. 40

  Leif Lundberg Skrev:

  Om vi lyckas ta grepp på diabetes, då kan vi rädda vården och det ligger i ALLAS intresse.

  Jo… – Leif – och diabets typ 2 botas ju lätt med betydande mindre kolhydrater i kosten – än den mängden som Livsmedelsverket ”står upp för”.

  Men detta är ju så banalt enkelt – att etablissemangets myndigheter och ca 80 % av befolkningen fortfarande ej har fattat det.

  Men över lite mera tid sett – så ramlar nog polletten ned – som jag ser det.

 41. 41

  Josef Boberg Skrev:

  Mats Z Skrev:
  Jag blev därför medlem i ett parti för två veckor sedan.
  Finns det något parti som offentligt har tagit ställning för artegen LCHF-kost ?

  Funderar på om MP skulle kunna intresseras för lågkolhydratkost? De propagerar ju i vart fall för ekologiskt, krav och närodlat och arbetar hårt för att minska mängden gifter i hav och på land.

 42. 42

  Maria Skrev:

  @ Martin:
  Jag utbyter gärna strategier Martin!
  Vad har du för mailadress?

  Maria, jag skapade en ny adress för ändamålet – riktigochnaturligmat@gmail.com

 43. 43

  Tack! Har skickat mail! Vi hörs!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa