Mai-Lis föreläsning del 1

Jag fick på mailen PP-bilderna till Mai-Lis föreläsning den 19-e.

Jag har börjat bläddra lite i dem, och de verkar vara mycket dåliga. Tex ang fysisk aktivtet säger hon att det är farligt att vara stillasittande. Då skulle man tro att hon har siffror på att det är stillasittande människor som får hjärtinfarkt. Men det har hon inte, utan argumentet är att den allmänna aktivitetsnivån har minskat.
Så vitt jag vet finns det inga siffror som visar att stillasittande yrkespersoner får mera hjärtinfarkter. Dålig vetenskap.

Hon använder sig väldigt mycket av epidemiologiska observationsstudier. Hon säger att sådana är sämre än interventionsstudier, men att i nyare tids epidemiologiska studier ”justerar” man för andra relevanta faktorer, och därmed är de bevisande för det de utger sig för.
Så vitt jag vet finns det inga bevis för att sådana ”justeringar” upphäver Bias = snedvridningar, utan troligen är de precis lika möjliga att manipulera utefter forskarens önskemål som tidigare.

”Vältränade överviktiga män löper mindre risk att dö i hjärtinfarkt än otränade normalviktiga män.”
Kommentar: Vid det laget att en person dör i hjärtinfarkt har han oftast varit sjuk en kortare eller längre tid, och därmed inte kunnat fys träna som en frisk person, oavsett vikt. Sjukdom bidrar alltså till sjukdom och död, oavsett träningsgrad.

Forts följer en annan dag…

 

Comments

 1. 1

  Vad menar man med stillasittande? Jag tänker på lite olika yrkesgrupper.

  En busschaufför sitter stilla hela sitt arbetspass och åker kanske bil till jobbet.
  En banktjänsteman åker bil till jobbet och sitter bakom kunddisken hela dan.

  En lärare står nog mestadels hela sin arbetsdag.
  En lokalvårdare sitter förmodligen inte alls på hela sitt arbetspass.

  Vilken av dessa yrkesgrupper är mest i riskzonen för hjärtinfarkt, om man nu bara ser till stillasittandet i yrket?

 2. 2

  epidemiologiska observationsstudier = ?

  interventionsstudier = ?

 3. 3

  Lekman Skrev:

  Vad menar man med stillasittande? Jag tänker på lite olika yrkesgrupper.
  En busschaufför sitter stilla hela sitt arbetspass och åker kanske bil till jobbet.
  En banktjänsteman åker bil till jobbet och sitter bakom kunddisken hela dan.
  En lärare står nog mestadels hela sin arbetsdag.
  En lokalvårdare sitter förmodligen inte alls på hela sitt arbetspass.
  Vilken av dessa yrkesgrupper är mest i riskzonen för hjärtinfarkt, om man nu bara ser till stillasittandet i yrket?

  Man har ju knappast kunnat undgå att höra Hellenius på TV då och då och vad jag förstår så ska man enligt henne inte sitta still mer än max en halvtimme åt gången utan sedan resa sig om så bara för att ta en pärm. Busschauffören borde då vara mest i riskzonen.

  Undrar om det är mindre farligt att ligga still? En del sover kanske 8 – 10 timmar per natt. Jag har faktiskt aldrig hört Hellenius säga att man ska ställa väckarklockan så man inte är stilla för länge åt gången. Kan ni se MH skutta upp ett antal gånger per natt? 😀
  Skämt åsido innebär väl just dålig nattsömn en viss ökad risk för hjärtinfarkt. Tror jag har läst om någon studie på det. Fast det kan nog lika väl vara det som orsakar den dåliga sömnen som är faran t ex stress, oro, skiftesarbete mm.

 4. 4

  @ LenaK: ” …Busschauffören borde då vara mest i riskzonen …”.

  https://www.sydsvenskan.se/malmo/busschauffor—det-farligaste-yrket-som-finns/

  Busschaufförer har en stressig arbetssituation. Om jag har fattat saken rätt så är det särskilt viktigt att en person med stressigt arbete ser till att motionera regelbundet då regelbunden fysisk träning utgör en av de bästa metoderna för att avleda de fysiologiska effekterna (stresshormoner) av stress.

  Dock gäller det att lägga sig på lämplig nivå – varför plåga sig om hälsa och välbefinnande är målet?

 5. 5

  Just i fallet med stillasittande tror jag att Mai-Lis H är rätt ute. Det har ju kommit en flod av studier (av båda sorterna) som omvärderar det klämkäcka med träning. Dvs att mer och hårdare alltid är bättre osv. Så på den punkten verkar hon vara uppdaterad.
  Det gjordes ju en genomgång av detta i den BBC serie som han med 5:2 dieten ledde.
  Bl.a. menade man att om man sitter stort sett i 8 timmar så hjälper det inte att tillbringa 2-3 timmar på gym sedan. Skadan är skedd. Allt detta låter rimligt bl.a. ur Paleo synvinkel.

  Själv har jag arbetat med ett höj/sänkbart skrivbord, där man periodvis kan stå. Det gör stor skillnad eftersom det är lätt att småröra sig hela tiden. Det viktiga är alltså att vara rörlig och skruva och vrida sig ofta.

  Alltså ”även en blind höna” och så vidare.

 6. 6

  @ Sten R:
  Att ” … mer och hårdare alltid är bättre …” stämmmer inte! Det finns en gräns när träning resulterar i förslitning. Fysisk aktivitet skall anpassas till individen. Lyssna på kroppen!

 7. 7

  @ sofia:
  Precis det var det jag menade omvärderas nu mera i allt fler studier. Möjligen uttryckte jag mig lite luddigt.

 8. 8

  När man talar om trollen….. Nu sitter Maj-Lis i Nyhetsmorgon och pratar om hur viktigt det är att vi rör på oss. Det räcker tydligen med promenader.

 9. 9

  @ Lekman:
  När man arbetar, oavsett yrke, så tror jag man rör sig en hel det på sina 8 timmar. T.ex så har man ju rast ngn gång och reser sig, går på toa, hämtar pärm, går till ngn kollega osv. Busschaufför kanske hanterar gods osv. De som arbetar i bankkassa står ofta upp. Men visst det kan bli mycket stillasittande. De som jag tror är de värst drabbade är alla de arbetslösa (ofta ungdomar) som inte har något arbete, som kanske är deprimerade för det och kanske förströr sig med Tv, spel äta (kanske skräpmat) eller vad det kan vara…
  Jag håller dock med om att motion i olika former varje dag är BRA. Själv ska jag nu efter frukost på ”fett-kaffe” ut på en cykelrunda med inlagda korta 20 sek intervaller 3 gånger per serie då jag ger allt. Dessa 3 st 20-sek intervallerkör jag 3 gånger under min ca 45 min-runda. Resten mellan intervallerna kör jag i vanligt lugnt tempo. (Detta enligt program från Vetenskapens Värld – med samma Dr som 5:2-fastan). Enkelt och mkt effektivt för att få upp pulsen ordentligt, vilket enkelt ger effekt på konditionen och komplement till annan träning, promenader, jympa, gym, simning osv. På gymmet kör jag intervallerna på crosstrainer mellan de olika styrkemomenten – ännu effektivare men det är än så länge så skönt att cykla ute… Funkar med en helt vanlig cykel…

 10. 10

  Hur intensiv träning påverkar oss kan diskuteras, tittar man på elitidrott är det knappast hälsosamt,,,

  Däremot så tror jag att Hellenius har rätt då hon hävdar att man bör resa sig ofta. Att ligga är enligt min mening en helt annan sak än att sitta stilla med magen ihopklämd under lång tid. Har själv haft problem med inflammationer i tjocktarmen och står eller ligger så mycket som jag kan. Har skrivare och annan utrustning placerad så att jag måste resa mig upp relativt ofta. Det hjälper,,,,,

  Givetvis så hjälper LCHF oxå mot inflammationer även i tarmar – en förbättring har även skett sedan jag började med både D-vitamin och kokosfett, vad som har gjort vad har jag ingen aning om!

  Finns det inga möjligheter att lägga ut OH-bilderna på bloggen?

 11. 11

  Annika
  Bra att du har tillgång till detta material. Mai-Lis får nog anledning att ändra sig inom snar framtid. Vad gäller Claude Marcus (som inte hörts av så mkt på sistone) så tror jag han börjar svänga. Senast jag såg honom på tv för ca ½ år sedan propagerade han för sockerskatt! Han kanske har förstått vad det verkliga problemet är. Senast han sågs tyckte jag han gått ned i vikt – kanske själv provat LCHF? Jag hoppas…

 12. 12

  Just nu sitter Mai-Lis i tv4-studion med Ola Skinnarmo (som ju brukar gå till sydpolen) och propagerar mot stillasittande

  Bara man står istället för sitter kommer man att tappa 10 kilo på ett år uppenbarligen.

  Visst är vi gjorda för att röra på oss men några såna resultat lär det knappast medföra..

 13. 13

  Manliga chaufförer har ju ofta problem med prostatan som ju ibland går under benämningen ”chaufförssjukan”.

  När det gäller busschaufförer i linjetrafik i städer är detta nog ett av de tuffaste jobb som finns – hårt pressade turlistor, stressig trafik och ibland sura passagerare,,,,,

  De har oxå svårt att hinna gå på toaletten under vissa pass,,,,

  Tänk på att föröka underlätta deras jobb, släpp fram dem även om de har väjningsplikt och underlätta deras jobb i korsningar så att de kan ta svängarna utan problem.

  Nej -jag är inte busschaufför själv men kör en del tunga fordon och vet hur det är att ratta en buss i rusningstrafik -har man provat det så släpper man fram dem efteråt,,,,

 14. 14
  Professor Göran säger

  Kärnfrågan inom LCHF är förstås att vi ska minska på kolhydraterna och kompensera med naturliga och mättade fetter.

  Hos Hellenius är det karaktäristiska hennes, ”för tillfället”, rabiata inställning till LCHF.

  Ingen LCHFare, som jag känner till, har någonting emot måttlig motion (själv fäller jag just nu träd som jag hugger upp till ved om det nu kan betraktas som måttlig motion för en allvarligt hjärtsjuk person 🙂 ). Dessutom har vi LCHFare knappast något emot att vi ska minska på sockret.

  Vad som är Hellenius Kainsmärke är just hennes rabiata inställning till till den vetenskap som ligger till grund för vår livsstil.

 15. 15

  @ Professor Göran:
  ”Hos Hellenius är det karaktäristiska hennes, ”för tillfället”, rabiata inställning till LCHF.”

  Precis!

  Dr Annika: ”Där stod det på var och varannan bild att LCHF var farligt. och att det är det mättade fettet som är farligt”.

  Hellenius agenda är att skrämma folk för det mättade fettet. Hon är noga utvald och utbildad för sin uppgift. Hon upprepar en ren lögn och det är på den punkten hon skall granskas och tacklas.

 16. 16
  LCHF-Bengt säger

  Att lite motion skulle hjälpa stämmer inte på mig eller flera i min omgivning som blivit sjuka i 30- 50-årsåldern. Alla har haft ganska rörliga jobb och obetydlig övervikt, samt aktiva på fritiden.

  Det gemensamma faktorn är dålig mat helt enkelt, För egen del har jag ätit mig frisk nu vid 49, och kan bara se på när de andra fortsätter ner för stupet utan att reagera, frustrerande är det.

  Att Hellenius är fientlig mot mat utan kemiska eller andra förstörande behandlingar av maten, är för mig obegripligt,,

 17. 17

  @ Professor Göran
  Knäckfrågan ligger nog just där, att man ser det som lite suspekt att vi går så långt tillbaka som att jämföra vår kosthållning med jägare och samlarfolk hundratusentals år tillbaka. Men det var då våra gener skapades och det är i Darwins och den samlade vetenskapens fotspår. Tror man på evolutionen så tror man på LCHF. Många skyggar inför detta faktum – har svårt att ta det till sig – man tycker det är lite suspekt! Även hos de som ska företräda vetenskap och beprövad kunskap tycks samma fobi härska. Men som jag ser det är det svårt att bara hoppa över detta faktum om LCHF. Det bildar ju grunden till tänkandet som jag uppfattar det. Ta ex. bilden till Kostdoktorns bok Matr(evolutionen) som symboliserar utvecklingsläran.

  Tyvärr så behärskas samhället(media, poltiker etc) alltmer av apostlar som uppmanar oss till att tro, snarare än att inta en vetenskapligt kritisk hållning. Mycket beklagansvärt.

 18. 18

  1940 Skrev:

  Hellenius agenda är att skrämma folk för det mättade fettet. Hon är noga utvald och utbildad för sin uppgift. Hon upprepar en ren lögn och det är på den punkten hon skall granskas och tacklas.

  Låt oss innerligt hoppas att hennes värld i så fall rämnar på måndag och att det inte bara ”bidde en tumme”
  https://annikadahlqvist.com/2013/09/20/sbu-mat-vid-fetma/

 19. 19

  14 @ Professor Göran:

  Nu är det ju inte så många timmar kvar innan SBU:s rapport presenteras – man kan ju ana vad som kommer att stå i denna och det ska bli intressant att ta del av vilka reaktioner som ”etablissemangets” kostskojare kommer att anta den här gången – jag tycker nog att de blir färre och mera tystlåtna för varja dag – har jag fel, nej – det kan jag inte föreställa mig,,,

  Har på morgonen läst på Uffe Ravnskovs sidor om kolesterolmyten – börjar på allvar fundera på om inte det är dags att låta tillverka en skylt för bakrutan med texten DIN LÄKARE DÖDAR DIG – VÄGRA STATINER NU!

  Hela 800 000 tusen svenskar äter denna smörja som av Uffe Ravnskov anses vara den största skandalen i modern tid:

  https://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm

  Är fortfarande rejält irriterad över att våra läkare (tack och lov inte alla!) gör sitt bästa för att ta död på oss!

  Jag hade ett långt samtal med en vårdanställd kvinna igår – hon rapporterade från sin arbetsplats hur de gamla drogades rejält med piller och bara var dreglande grönsaker helt utan livskvalité – nu börjar jag tro att vi måste upp på barrikaderna igen!

  Hon var så upprörd att jag började undra på om jag skulle ringa en ambulans eller inte – det jäser lite varstans i buskarna,,,

 20. 20

  @ Sten R:
  Eller jag som slarvläste … nu ser jag att det stod skrivet mellan raderna.

  Hur som helst, Hellenius slår två flugor i en smäll när hon fokuserar på att ”stå upp” och stämplar LCHF som farlig. Känner hon inte alls till att många diabetiker ätit sig insulinfria LCHF?

  Det är säkert ingen slump att just hon har tilldelats uppgiften att sprida skräckpropaganda mot LCHF och mättat fett – förutom att hon är genomskinligt välstylad, välutbildad som marknadsförförerska med obehagligt välsmord röst/framtoning så besitter hon övriga egenskaper som gör henne lämplig …

 21. 21

  20 @ sofia:

  ,,,och mera slipad än den halaste politikern,,,

  Undrar ändå om hon snart inte är förbrukad – undrar vad etablissemanget skall dra fram ur garderoberna efter Rössner, Bengmark och visst var det länge sedan vi hörde något från Claude Marcus – senast jag läste något från honom var att det skulle komma en uppsjö av studier som visade det animaliska fettets farlighet men ännu har vi inte sett en enda – kanske han håller på att skriva dessa rapporter nu – det går ju inte att skjuta upp detta hur länge som helst?

  Här är det dock någon som anser att de redan finns,,,

  https://www.youtube.com/watch?v=x297iZ8Dr2k

 22. 22

  @ Tombola:
  Har också läst kolesterolmyten. Otroligt bra byggd på vetenskap och fakta. Den är lättöverskådlig när Ravnskov dissekerar myten om kolesterol. Borde kunna förstås av alla och envar, även om han diskuterar komplicerade sammanhang. Den boken är verkligen en ögonöppnare.

 23. 23

  22 natan Skrev:

  @ Tombola:
  Har också läst kolestrolmyten. Otroligt bra byggd på vetenskap och fakta. Den är låttöverskådligt när Ravnsov dissekerar myten om kolstrol. Borde kunna förstås av alla och envar, även om han diskuterar komplicerade sammanhang. Den boken är verkligen en ögonöppnare.

  Själv läste jag den engelska versionen för många år sedan (en av de första böckerna inom kost) och ska jag vara uppriktig så var den alltför komplicerad för mig – du har läst den lite förenklade svenska versionen men även den kan nog vara knepig att hänga med i,,,,

  Nu tror jag inte på att varenda människa behöver förstå alla detaljerna – jag litar på Uffe Ravnskov, Dr Mercola, Annika och alla andra som anser att det är en bluff – jag finner det oxå helt orimligt att 800 000 svenskar behöver medicineras – så sjuka är vi faktiskt inte även om min fd ”läkare” anser det men det är nog mera ett problem för hen själv än för mig men det är synd om alla hens patienter tycker jag nog,,,

  Det handlar om utbildning, mera utbildning och ännu mera utbildning,,,,

 24. 24

  Reagerar på att Fredrik Nyström hyllar statiner i videon ovan – skulle vara intressant att veta om han fortfarande anser detta?

 25. 25

  Som bussförare är det inte alltid lätt att röra på sig varken på jobbet eller fritiden. Ibland får vi sitta i flera timmar utan en chans att vare sig resa på oss eller gå på toaletten. Många kollegor är helt sönderstressade och eftersom allt handlar om pengar så är våra arbetsgivare inte speciellt intresserade av att göra vårt arbete lättare. Vi är överrepresenterade inom D2, hjärtinfarkt, prostataproblem och olika stressrelaterade problem. För min egen del så försöker jag resa på mig så ofta jag kan, även om det bara blir någon minut eller två. Jag vägrar också kompromissa när det gäller toalettbesök utan går hellre sen från ändhållplatsen. Sen får man skäll för att man är sen vilket ju också ökar på stressen. Men faktiskt är det så att LCHF-kost hjälper lite mot stressen, antagligen för att jag kan planera in mina måltider bättre. Sen jag gick över till 16:8/PF så funkar det ännu bättre. Man mår också mycket bättre när man inte småäter hela tiden vilket flertalet kollegor gör.

 26. 26
  Professor Göran säger

  Tombola Skrev:

  om inte det är dags att låta tillverka en skylt för bakrutan med texten DIN LÄKARE DÖDAR DIG – VÄGRA STATINER NU!

  Jag gillar tanken men jag har en misstanke att man skulle kunna få sina däck sönderskurna om man hade en sådan dekal i bakfönstret förstås. Några av de 800 000 svenskarna, och speciellt läkarna, som tror på statinerna kan känna sig provocerade. Det skulle nog räcka med texten: ”RÄDDA LIVET MED LCHF” eller något liknande.

  Varför inte längst bak på bussarna?

 27. 27

  @ Professor Göran:
  Nu tror jag inte de törs gå lös på min bil men kanske skulle vi göra slag i saken och verkligen ta fram lite klisterlappar?

  Jag tror vi har pratat om detta förr?

  Håll dig frisk – ät LCHF!

  Samt Annikas bloggadress i lite mindre stil,,,,

  Det råkar ju vara så att hon fyller pension snart och då kan börja jobba på allvar med kostfrågan – och varför inte låta trycka upp lite dekaler?

 28. 28

  Suzanne Skrev:

  bussförare är det inte alltid lätt att röra på sig varken på jobbet eller fritiden. Ibland får vi sitta i flera timmar utan en chans att vare sig resa på oss eller gå på toaletten

  Oj då. En bussförare hos Trailways berättade att han hade anvisning att gå ett varv runt bussen så snart den stoppade för kaffepaus el.dyl. Men Trailways kör långdistansbussar och stoppar högst en gång i halvtimmen eller så. Stadstrafik är väl värre.

 29. 29

  25 @ Suzanne:

  Sedan många år tillbaka praktiserar jag ”mikrogymnastik” – rörelse i det lilla som kan anpassas efter i vilken situation som förekommer. Hos tandläkaren är det såleds fötterna som stretchas – min underbara tandläkare var lite fundersam i början men säger sig nu tycka att det knäppande ljudet från mina stortår känns hemtrevligt,,,

  Varför inte införa något liknande på bussar – inget hindrar att man rör lite extra på överkroppen när man rattar och numera så skulle ju chaffisarna kunna ställa sig upp vid varje hållplats en kort stund då de stannar – numera sköter ju kunderna betalningen på egen hand!

  Sedan kan man ju som chauför göra som bussföraren i Tyresö – hälsa alla välkommna på bussen för att sedan börja sjunga gamla schlagerdängor under resans gång – mycket uppskattat och säkert nyttigt för hans perilstatik,,,

 30. 30

  @ sofia:
  Hon har ju ett 100 miljoner kronors livsstilscentrum på KI att betala för. Det gör hon väl på detta sätt.

 31. 31

  Thomas Jansson Skrev:

  Håll dig frisk – ät LCHF!

  Samt Annikas bloggadress i lite mindre stil,,,,

  Jag beställer omgående tio styck dekaler! 🙂

  Om någon tar fram ett underlag kan jag även ta in anbud från en kontakt jag har i nordvästa Skåne. Jag köpte en stor mängd för många år sedan och klistret fungerar lika bra idag trots många år på nacken.

 32. 32

  Att ta fram ett underlag är ju i princip gjort på några minuter – jag har alla pgm som behövs för det (lämpligen Adobe Illustrator) som driver vilken press som hellst.

  Sedan kan man ju ha synpunkter på designen – sånt kan ta flera år i vissa föreningar,,,

  Numera verkar det ju inte vara så poppis med bakrutedekaler som det var förr men jag skulle gissa att tjänsten finns att köpa på nätet?

  Tycker jag känner igen det här med dekaler från förr – hur som helst, idag är LCHF mycket känt – det var det inte för 8 år sedan så det kanske har varit klokt att vänta – skall ta min dagliga horisontella siesta med surfplattan – får se vad och om jag hittar något,,,

 33. 33

  Det finns ju en dekal att beställa!
  https://www.aku-kvick.se/lchf/

 34. 34

  Kompis Skrev:

  Det finns ju en dekal att beställa!
  https://www.aku-kvick.se/lchf/

  hmmm,,,, jag är inte så petig vad gäller design men den där skulle jag på sin höjd ha på traktorrn,,,,

  Nej – bättre kan vi nog- problemet är nog inte priset på själva dekalen utan frakterna som i dessa nättider har skjutit i höjden – vi skulle kanske hålla oss till en diskret variant som gick ned i ett A5?

 35. 35

  ,,,och Mai-Lis kanske får anledning att göra nya PP-bilder nu och kanske även att vända diagrammen för utvecklingen av sjukdommar åt rätt håll i fortsättningen?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa