Maila mig

Jag kan inte svara på personlig kostrådgivning via mail, utan du får skriva fråga i frågelådan uppe i menyraden.

I andra ärenden kan du maila mig på annika.ovansjo(at)gmail.com

Jag hade tidigare en mailadress på Telia Web mail, men den blev avstängd av leverantören eftersom jag inte hade någon annan tjänst på Telia.

 

Comments

 1. 1

  Hej Dr Annika
  Jeg er en jente 51 år, har i mange år haft irritabel tyktarm, det største problem er at min mave er som en ballon, selv efter et glas vand. refluks har jeg også, taget Losec 40 mg i snart 10 år.
  jeg har i længere tid fulgt din blogg og købt dine bøger, kæmpe fin. jeg er gået over til LCHF 100 %,
  har været det i 3 uger, men maven er stadig som en ballon og jeg føler jeg har svært ved at fordøje især lunsen, som om jeg er fyldt op til halsen, kan det være noget med mine piller at gøre? Jeg har læst i dine bøger hvor mange der har fået en velfungerende mave igen, incl dig selv. jeg håber en dag også at kunne droppe pillerne og få en flad mave igen. jeg har dog på de 3 uger fået mere fast afføring tabt 2 kg, er nu på min normal vægt 50 kg, mangler dog noget mavefedt, ja jeg bliver dårlig af at tænke på alle de usunde ting jeg før har spist, især sukker. Men kan der gå lang tid før min mave bliver normal? Syntes bare alle skriver at det hjalp inden for 3-4 uger. Åh jeg håber bare der skal tid til, for jeg er glad for ikke at spise brød, poteter, ris, pasta, frugt og sukker mere, væk er det. Håber du forstår hvad jeg skriver. tilslut en stor ros for dit arbejde, vi kunne godt bruge en som dig i Danmark, trænger til at vide sandheden om kost. Med Venlig hilsen Nina

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  Nina, Jag vet inte varför din mage är som en ballong, trots LCHF. Du måste själv prova ut om någon koständring kan förbättra. Prova tex att utesluta mjölkprodukter, särskilt de som innehåller laktos.
  Betr smör kan du testa ”Ghee”, sök på ordet på Wikipedia.

 3. 3

  Hello Dr. Annika,

  My name is Chris Armstrong and I am the founder the Website, Celiac Handbook. It’s a free online resource for those following a gluten-free diet. Many celiacs over time end up on a primal/paleo diet — I’m now creating a directory of MD’s that endorse the primal/paleo diet in their practices. Finding a doctor who won’t pull out the prescription pad the minute you walk in their office is becoming an increasingly hard thing to find.

  This has led me to start a new project titled, Primal Docs. It’s a directory of MD’s around the world who advocate a primal/paleo diet and who encourage people to look to real food to improve their health.

  I’m offering the first 25 physicians who sign up, a free ”Featured Lisitng” for the first year. Beyond that, there isn’t a fee whatsoever unless you wanted to remain as a featured listing.

  Let me know if this is something you’d be interested in participating in. I’m really excited about the project and I think it’s something that can be a force for good information in a world filled with horrible misinformation and advice on healthy eating habits.

  The sign-up form is here:

  https://primaldocs.com/get-listed

  Thank you.

  chris armstrong
  primal docs
  —————————–
  e: chris@primaldocs.com
  w: primaldocs.com
  t: 310 228 8957

 4. 4
  farmor Kaisi anka säger

  Hej dr Annika! Lyssnade nyss på Vetenskapsradion i P1 där de pratade om vår bakteriekultur i tarmarna som har allra högst betydelse i hjärt o kärlproblematik, kolesterol osv.. Det har varit någon stor konferens i Götebordg nyligen. Jag tror att jag har lyssnat på ngt liknande innan men kunde inte redovisa källan ngt mera precist då. Jag vill minnas att Per Wikholm kände till samma info som jag o skickade dig ngn fil att läsa på. Så idag är mitt ämnealldeles dagsaktuell, det är bara att lyssna på P1:s vetenskapsradio i efterhand.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  Farmor Kaisi, Detta med olika bakteriekulturer i tarmarna låter som ännu ett av alla blindspår de har kommit med. Jag kan inte förstå vad vi ska göra åt vår bakterieflora i tarmarna?

 6. 6
  farmor Kaisi anka säger

  Tack för svaret doktorn. Jag tänkte bara om just våra olika bakteriekulturer i oss har någonting att göra med näringsupptaget o kanske om det därmed har att göra vad vi kan stoppa i oss o i vilka proportioner.Angående proteiner fett o kolhydrater.Eller har de ingen betydelse ?Alltså jag tror att det kan ha någon evolutionär betydelse.På vilket sätt tror du att detta är blindspår?

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  Kaisi, Det är inte omöjligt att högfett- respektive högkolhydratkost ger olika bakteriekultur, men forskar man på bakteriekulturerna primärt är det lätt att de tror att bakteriekulturerna har orsakssamband med kärlförkalkning. Därför tror jag att det är ett blindspår.

 8. 8
  Björn Jönsson säger

  Hej Annika!

  Jag och min fru har kört LCHF i ca två år, första året gick jag ner ca 16 kg, men min fru gick inte ner något speciellt.

  det sista året har vi sk fuskat med resultatet att vi gått upp i vikt igen, men när vi återgått till en strikt LCHF kost, dvs protein och fett, så har resultatet blivit att vi gått upp ännu mer i vikt.

  Frågan är vad som blivit fel?

  Jag märker ex om jag äter för lite, så reagerar kroppen negativt, eller om jag inte äter rätt så direkt när jag är hungrig, så reagerar kroppen med att gå upp i vikt.
  Kan det vara så att dessa två faktorer gör att det inte fungerar, eller har det hänt något annat med kroppen som gör att Jag/vi går upp i vikt?

  Vore tacksam om du kunde svara!

  Mvh Björn

 9. 9
  farmor Kaisi anka säger

  Tack igen doktorn.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  Björn J, Jag vet inte varför det blir så för dig. Kroppen är ett mysterium. Men jag säger alltid att man ska föröka undvika att slarva . Det är alltid svårare att gå ner igen, med alla metoder .
  Men i vilket fall är det viktigare att fokusera på hälsan än på vikten.

 11. 11
  Björn Jönsson säger

  Annika!

  Tack för sitt svar!

  Mvh Björn

 12. 12
  hans andersson säger

  Hej, Annika!
  Kort fråga: Har du något att säga om dessa ingredienser som finns i önos äppelmos, lättsockrad:
  Askorbinsyra, kaliumsorbat, aspartam, antioxidationsmedel, acesulfan, en fenylaninkälla?
  Att äta lättsockrad sylt på ca 10 procent kolhydratet är väl godkänt?
  Hälsningar Hasse i Östersund.
  Ps. Om du bara visste vilken god betydelse du har för så många människor! TACK och Gud välsigne Dig!

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  Hans Andersson, Där var flera tveksamma tillsatser som jag inte skulle vilja sätta i mig. Sen beror det alltid på mängden man får i sig också. Men äppelmos kan ju bli rätt stora mängder.
  Om man nu ska äta äpplen, som innehåller ganska mycket socker i sig, så tycker jag att man ska ta obesprutade äpplen på hösten, förvälla, finfördela och frysa in, och ta fram eftersom och äta.

 14. 14

  Hej!

  Jag har stora problem med min mag. Min mage har skrikit och varit slemdiarre under 4-5 månader under våren. Jag kunde inte äta musli och flingor längre, för då blev det 1000 gånger värre. Tillslut när jag testat alla hälsokost medel jag kom på uppsökte jag läkare. Det visade sig att jag hade parasiter. Jag fick flagyl 6 st 400mg tabletter om dagen i 10 dagar. Jag var helt utslagen från dag ett och orkade bara liga ner hela tiden. De 4 sista dagarna spydde jag och mådde förfärligt illa. Så fort jag avslutade medicinen mådde jag bra iden men slem diareerna var kvar och så fort jag äter musli bröd cornflakes etc så skriker magen, det gör ont och jag får slemdiarreer ännu mer.

  Tillslut ringde jag vårdcentralen och de rådde mig till att bara äta kokt fisk, ägg, potatismos sk. skonsam mat ett tag. Då fick jag ideen om lchf som jag redan innan vet lite om. Från dag ett var min mage tyst och lugn och fin, och inom ett par dagar var mina toa besök helt 100% normala. Jag åt så en vecka – sedan började jag äta bröd igen – direkt blev magen skrikig, gjorde ont och jag fick slem diarré. Så jag började med lchf igen, ännu en vecka. Perfet mage direkt!

  Igår slutade jag för jag saknade bröd och godis så igår åt jag normalt med bröd, youghurt potatis till maten och fikabröd. Min mage gjorde endast lite ont igår så jag trodde det vänt, men nu i morse hade jag endast slem diarré igen. Vad ska jag göra? Vad är problemet egentligen?

  Mycket tacksam för svar.

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  Tess, Du kanske har glutenöverkänslighet, eller någon annan överkänslighet mot spannmålsprodukter.
  Låt bli spannmålsmat helt i fortsättningen, tycker jag. Du får äta dig mätt och frisk på god mat.
  Låt bli socker också, det är inte till någon nytta, utan bara skada.

 16. 16

  Hej,
  jag undrar vad det är för skillnad (i korta drag) på LCHF och Atkins?
  Mvh Marta

 17. 17

  Hej Annika, jag har ätit enligt din metod i några månader med gott resultat men har fått ett hemskt återfall som jag inte kan ta mig ur. Har du någon tips eller någon annan därute på hur man kan motivera sig igen när man känner sig så olycklig??

 18. 18

  Hej, lyssnade på en av dina föreläsningar i datorn, du påstår att man inte behöver äta Zeloken
  när man äter LCHF. Jag har ätit LCHF i 12 dagar. Mår förträffligt i mage och huvudet, MEN mitt hjärta blev alldeles galet det gick bra till dag 10. Har dragit ner på mina piller och när jag varit utan dessa i 2 dygn så fick jag en hejdlös hjärtklappning. Puls 128/min (Jag äter Zeloken pga hjärtarytmi, har inte högt blodtryck) Det var nästan som en hjärtrusning men en mer vobblande variant. Vidrigt otäckt, Jag har börjat med dessa igen och hjärtat är lugnt å fint igen. (har bränt nerven våren 2010 så jag blev rätt chockad)

  Jag har läst på forumet att fler fått hjärtklappning från efter 5 dagar upp till 4 månader.. låter inte så lockande. För min del så får det bli Zeloken och LCHF. Det vore bra om ni kunde skriva mer om övergångsbesvären så att man vet vad som ev väntas komma. Annars mår jag jättebra utan huvudvärkspiller, muskelvärk och novalucol. Skriv gärna om varför man får hjärtklappning, och vad man ska göra för att inte bli livrädd. Mvh NillaK

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  NillaK, Jag känner inte igen att jag skulle ha sagt att man inte behöver äta Seloken. Seloken är en medicin som används framför allt vid högt blodtryck och rytmrubbning, och det tycker jag är befogad användning. I vilken film sa jag att man inte skulle behöva Seloken?
  En annan sak är att man inte har lyckats visa, i vetenskapliga studier, att Seloken, eller annan betablockare, förlänger livet.
  Jag vet inte varför vissa får hjärtklappning av LCHF. Kanske att ketonerna verkar stimulerande på hjärtmuskeln?
  Om man har besvärliga övergångsbesvär så brukar jag råda till en successiv kostomläggning. Då har man kontroll över förloppet, och kan stanna upp eller backa om man får besvär.

 20. 20

  Hej, jag får först be om ursäkt för att jag inte lyssnar ordentligt. Du har en föreläsning ute på youtube i 18 delar från ”matsmurfen” och i del 18 pratar du om zeloken. En dam frågar om nån medicin som hon äter mot hjärtklappning, om den förhindrar förbränning och du börjar prata bla om zeloken och slutsatsen blir att vi ska sänka blodtrycket med lchf istället. Jag äter inte Zeloken för att förlänga livet, kanske kan jag sluta med det efter nåt halvår när kroppen vant sig vid lchf. Jag vill bara kunna gå till jobbet och inte behöva känna det där otäcka hjärtvobblandet. det är oerhört påfrestande för psyket fast jag vet att det inte är farligt. Jag skulle vilja gå ner 10 kg till men det spelar ingen roll just nu för jag mår så bra av denna kost för övrigt. Ingen huvudvärk, inga novalucol behövs, sover gott på nätterna samt är mycket gladare och midjan blir smalare och jag går faktiskt ner i vikt trots zeloken. Tack för att du dragit igång det här, så vi får stopp på viktväktare, och alla andra som tjänar pengar på vår ohälsa.
  Mvh Gunilla Kindmark.

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  NillaK, Jag har inte lyssnat igenom Matsmurfens inspelning så noga, men jag tycker i alla fall att de som behöver Seloken mot hjärtklappning, eller högt blodtryck, ska ta det. Sen kan man med tiden, om det går bra med LCHF-kosten, prova att minska medicinen och se om det går bra ändå.

 22. 22

  Denna länk fick jag av en bekant. Läsvärd.

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=233&artikel=4748074

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  Sylgu, Kostdoktorn.se länkade också till den artikeln.

 24. 24

  Hej ! Jag är 41 år och har provat nu LCHF och mår mycket bra i min mage (jag har fått en ny mage), men min fundering är om mitt kolesterol kan bli sämre, jag har aldrig varit sjuk eller haft besvär med varken hjärta eller annat, är helt frisk. Bör man ta ett test på kolesterolet? för att ha utgångsvärde och sedan ta ett prov då och då. Det pratats myckat i fikarummet om denna fråga.Jag kan ibland få gall-känning , endast ont i högra sidan under revbenet. jag tror att det är ägg som är den utlösande faktorn, ska man dra ner på ägg elle hur ska jag tänka?
  Tacksam för svar..Det snackas mycket i fikarummet, skulle vilja kunna visa vad du säger om detta.

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  Pernilla, Jag hänvisar alltid till Uffe Ravnskovs böcker när det gäller kolesterol. Han visar att fet och kolesterolrik mat inte leder till högre kolesterolvärden. Samt att högre kolesterolvärden inte är någon riskfaktor för hjärtsjukdom för kvinnor och personer över 60 års ålder. Tvärtom har dessa en bättre hälsoprognos om de har högre kolesterol.
  Det finns så oerhört många falska myter omkring kolesterolet, och de flesta myterna är triggade av mat- och läkemedelsindustrin, som tjänar stora pengar på dem.
  Läs någon av Uffes böcker så får du argument att bemöta myterna.
  Ägg är det nyttigaste man kan äta, det innehåller allt en liten kyckling behöver, och det är samma som också vi behöver. Äter man mera fett så kan man bli av med sina eventuella gallstenar. De kan lösas upp av den galla som sköljer runt dem.
  Det är fettsnål kost som orsakar gallstenar, för då ligger gallan kvar i gallblåsan och då sedimenterar kolesterolet till stenar.

 26. 26

  Hej Annika, och alla andra intresserade. Är snart pensionerad och har haft diabetes sedan drygt 30 år. Har med tiden blvit brutalt stärkelse-överkänslig, vilket visar sig om jag ex.vis äter en enda smörgås. Blodsockret skjuter höjden omedelbart. Det handlar ibland om höjning från 8 till 14 inom 20 minuter. Om jag istället äter en fet kött-bit eller fet fisk rör sig blodsockret endast minimalt. Jag har talat med min läkare som inte föstår något av detta… (Överraskad?) Kan inte heller äta potatis, ris, pasta eller quorn osv. Min läkare rekommenderar bröd, potatis, ris, pasta osv. osv. Blir någon överraskad??? Har läkarna verkligen inte kommit längre trots alla nyheter om diabetes??? Nu kommer jag att försöka hitta en läkare i Norrbotten- (vilket verkar omöjligt) – som vet ”något” om diabetes. ( Vet någon om en sådan läkare kanske?)
  Mvh Harry

 27. 27

  Hej Annika!

  Tänkte tipsa dig om en blogg. Det är en tjej (23 år gammal) vars gastric bypass operation gått fruktansvärt fel. Ärligt talat tror jag hon är nära döden nu, men ingen verkar vilja hjälpa henne längre.

  Jag tycker att nackdelarna och riskerna kommer fram alltför sällan. Det kan som sagt gå så här illa:
  https://trasdockanlinda.blogg.se/
  Tror att hon gjorde sin op ca 5 år sedan.

  / Terhi

 28. 28

  Hon är 33, inte 23, och hon har egna barn som ger henne råd om vad hon bör göra. Att döma av hennes bitvis gripande skildringar framstår hon som en fokalpunkt för dem vars matsmältning och metabolism förstörts av kanske onödiga fetmaoperationer. Lär Trasdockanlindas vältaliga vittnesbörd och fundera på vad som kan göras för att stävja detta stympande av människor.

 29. 29
  ragnhild säger

  Och her i Norge dublas antall gbp-operationer också ved statlige sjukhus. Aleris står på med marknadskampanjer ”live” i møte med kandidater rundt om i Norge 🙁

  Nå är det tid för nyttårsforsetter. Operation? Söke om å få lov til å ødelegge helsa för också lchf är prövd. Nola kursgård och ell. lchf-läkare?

  Jag tycker at dette måste nå pressen, tv- whatever. Operation-sultne teknikere bør i anstendighetens navn ikke få lov til å holde på med dette – i 2012. Et bilde på hvor primitive vi egentlig er? Ja, men trenger alikevel ikke å godtas!

 30. 30

  Ragnhild, Linda lägger fram en rad vittnesbörd om en eländig tillvaro, där hon väntar på att dö, 33 år gammal, eftersom hon inte får behålla någon mat, se här: https://trasdockanlinda.blogg.se/

  Det lägger ett tragikomskt skimmer över Erik Näslunds påstående att ”obesitaskirurki i Sverige idag utförs på ett säkert sätt.” Han medger ”vissa komplikationer”, dock obetydliga i belysning av ”mycket goda effekter” som helhet. (S. Rössner/A.K. LIndroos red.: ”Fetma”, Studentlitteratur 2007, sid. 310). Han menar att sådana irreversibla ingrepp skall företas enbart när ”alla andra metoder att gå ned i vikt” har misslyckats (sid. 303).

  Lindas fall har denna regel tydligen ej tillämpats. Hon nämner fyra olika typer av ”terapi” som prövats, dock inte KH-restriktion. Kommentarerna till hennes vittnesbörd tycks visa att det finns åtskilliga personer i Sverige som drabbats på liknande sätt. Jag har föreslagit att hon skall systematisera kommentarerna, begära in namn och adresser och upprätta en lista. Det kunde bli fröet till en intressegrupp för gbp-stympade personer. När det bildats en sådan blir det dags att aktivera medierna.

 31. 31

  Originalton Trasdockanlinda idag:

  ”Nej jag försökte inte med kolhydratrestriktion innan operationen, jag vet ingen som prövat det innan sin operation.”

  Ja, då frångår ju fetmakirurgerna de regler de själva ställt upp. Varför? Vi har bett Linda upprätta en lista över bekanta som, kanske i onödan, utsatts för detta irreversibla ingrepp och nu är förtvivlade.

 32. 32
  dage tanielsson säger

  Harry, läs – Diabetes Solutions av Dr Bernstein. Mkt kompetent läsning.
  Dessutom är det enormt viktigt att inte äta snabba kolhydrater – dvs – ät grovt bröd istället för vitt.
  Titta på vad saker och ting har för glykemiskt index, ju lägre desto bättre för diabetiker.

  Lycka till

 33. 33

  Varför tappar man så mycket hår och varför blir det så konstigt?!!!? Har ätit Lchf kost i snart 5 månader, magen mår bättre och en viss viktnedgång…men håret blir sämre och sämre, några råd?
  Lite förtvivlad men vill inte gå tillbaka till de gasande kolhydraterna.

 34. 34
  Annika Dahlqvist säger

  Viveka, Jag vet inte varför du har fått sämre hår. De flesta brukar få bättre hår på LCHF.
  Hår innehåller mkt kisel. Du kanske kan prova kosttillskott med kisel?

 35. 35
  Linda Svedberg säger

  Tack Annika för att du inte gav upp utan fortsatte upplysa oss om LCHF.
  Har aldrig mått så bra som nu! Och beundrar dig som står på barrikaderna!
  Kram och fortsätt föra vår talan!
  Linda

 36. 36

  Hej!

  Jag är nyfiken på om det går att äta/må bra på LCHF som vegatarian? Vad ska man då äta istället för själva köttet (ej heller fisk eller fågel) för att få i sig all näringsämnen?

 37. 37
  Annika Dahlqvist säger

  Sara #36, Det går ganska bra att äta LCHF som vegetarian. Man får äta bönor och linser i stället för animaliskt protein. Det är ändå bättre om man åtminstone kan acceptera att äta mjölkprodukter, för då får man i sig animaliskt fett och protein där, och det ger en högre kvalitet än det vegetabiliska.
  Problemet för veganer, som inte heller äter mjölkprodukter är att få i sig långkedjigt omega-3 som vi behöver, och vitamin B12. Det kan också vara svårt att få i sig tillräckligt med järn.

 38. 38

  Hej!

  Jag letar efter en SERIÖST läkare/dietist etc. som är positiv inställd till LCHF, och inte är extra dyr.
  Jag bor i 12742 Skärholmen.Jag tränar jättemycket och äter nu 1,5 år LCHF. Men jag undrar att trots att jag tränar mycket och äter inte för mycket att jag har ändå så svårt att nå min drömvikt eller få bättre kroppsformer. Har jag kanske en problem med mina hormoner eller liknande. Tränar jag för mycket? Äter jag för lite eller för mycket eller fel saker för mig?!
  Hoppas du kan hjälpa mig.

  MVH

  /Eveline

 39. 39
  A. B. Margareta säger

  Hej!
  Är en 55-årig kvinna som kört LCHF sedan 7 juli, då jag kom hem från Italien med en viktuppgång på tre kilon.Väger i dag 74 mot 80 då jag var som tyngst. 175 cm lång. Har haft ett ”friskt liv” utan någon sjukskrivning sedan -97. Däremot har mitt liv varit ganska stillasittande de 10 senaste åren och jag har märkt av en försämrad kondition då jag cyklat i uppförsbackar eller gått i trappor. Av en slump efter en cykelolycka då det uppdagades att jag hade förhöjt blodtryck 165/100 upptäckte jag, då jag mätte bt i hemmet att skillnaden mellan vänster arm och höger arm är väldigt stor. Jag har nu fått en remiss till hjärt- och kärlmottagningen den 21 mars. Har läst om aortadissektion och är förstås väldigt orolig. (Tror att jag kan ha haft det på det här viset i kanske tio års tid, eftersom den första blodtrycksmätaren vi hade i hemmet alltid visade mycket låga blodtrycksvärden och ofta Error trots nya batterier. (Jag mätte då alltid enbart på vänster arm.) Detsamma inträffar nu, dvs Error, med den nyinskaffade mätaren alternativt visar den låga bt-värden och alltid 20-40 punkter lägre än på den högra armen systoliskt och cirka 10 lägre diastoliskt. Den högra armen visar sällan ett blodtryck över 135/80. Den vänstra har ibland legat på 80/60 och som lägst en gång på natten 66/63 vid förmodad snarkningsapné.
  Mina värden tre månader efter Italiensemestern med pasta varje dag, var S-kolesterol 8,7,Triglycerider 1,2
  HDL 1, 26 LDL 6,9 HbA1c 41, glukos 6,4. Jag hoppas att min värden nu är avsevärt förbättrade efter ytterligare 5 månaders LCHF..Säkerligen kommer läkarna att vilja börja medicinera mig (om det räcker med det och inte även krävs operation) Nu till mina frågor: Om du var jag, vilka mediciner skulle du avböja utöver Statiner? Och i dagsläget skulle du tordas cykla på motionscykel? Styrketräna armarna? Fortsätta med samma kost med mycket mättat fett?
  Vore mycket tacksam för råd!
  A. B. Margareta N. C.

  PS. Något besynnerligt är att jag förlorat alla mina ljusa fjun på armarna och blivit lenare än en nyfödd. Däremot sitter huvudhåret kvar, liksom övrigt kroppshår.

 40. 40
  Christer olausson säger

  Hej Annika,

  Har sedan 5 år tillbaka haft ont vid höger revbensbåge. Det började med ett stickande
  ungefär vid gallblåsan. Jag fick akut åka in till Sjukhus sommaren 2007 då man kunde konstatera
  att mina väggar på tunntarmen var förtjockade vilket nästan ledde till tarmvred. Hade
  crp-värde på ca 400 vid båda tillfällena. Efter detta fick jag ont längst ner till höger där revbensbågen
  slutar. Känns som om jag har uppblåsta cykelslangar i buken. Värken spred sig sedan till övre magmunnen men även till övrig del av tjocktarmen, från vänster revbensbåge till höger revbensbåge.
  Tarmen längst ner till höger är ständigt uppsvullen och det känns som en stenhård kula som jag kan flytta runt. Är förmodligen extremt mycket luft i tarmen som gör att den krampar. Har blivit undersökt på mage/tarm på Sahlgrenska men de kan inte hitta något och jag har fått diagnosen; dysfunktionell tarm.
  Kan inte längre gå eller springa utan att jag har en gördel på mig. Är vältränad, 173 cm och väger 76kg.
  Vet du om din kosthållning med mindre kolhydrater och mer fett har haft någon inverkan på mina problem? Tacksam för svar.

  Mvh

  Christer

 41. 41
  Annika Dahlqvist säger

  @ 39 A. B. Margareta:
  Jag skulle aldrig äta statiner efter alla berättelser jag har läst om förfärliga biverkningar.
  Orsaken till dina olika blodtryck i armarna kan jag inte uttala mig om. Det måste utredning visa orsak till.
  Mättat fett är inte farligt att äta, men vi ska förstås inte äta mera fett än vi behöver för näring och energi.

 42. 42
  Annika Dahlqvist säger

  @ 40 Christer olausson:
  De problem du beskriver med kramper i tarmar och gasbesvär brukar förbättras på LCHF-kost med hög andel av kokosfett. Men jag kan ju inte säkert säga i det enskilda fallet.

 43. 43
  Eveline säger

  Hej Annika

  Får jag ingen svar?! 🙁 Se 38

 44. 44
  Annika Dahlqvist säger

  @ 38 och 43 Eveline:
  Jag arbetar på dagarna och har även annat för mig och hinner inte serva bloggen perfekt alla stunder.
  Jag är tyvärr inte uppdaterad på vilka LCHF-positiva dietister och läkare det finns i ditt närområde. Du får ringa runt och fråga. Enligt Socialstyrelsens riktlinjer har egentlig all vårdpersonal skyldighet att stödja och följa upp patienter som önskar äta LCHF.
  På forumet Kolhydrater i Fokus finns många människor som kan tipsa om metoder att gå ner i vikt.
  Jag har skrivit om problem med viktnedgång i min gamla blogg: https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=sv%C3%A5rt_att_g%C3%A5_ner_i

 45. 45
  Eveline säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Hej Annika!

  Tack för ditt svar! 🙂
  Ja, tack. Alla tipps har jag redan läst. Jag vill gärna låta undersöka mig. Kanske någon hormontest etc.
  Jag mår i alla fall bra med LCHF! 🙂

 46. 46
  A. B. Margareta säger

  Tack Annika för att du tar dig tid att besvara mejl! Otroligt snällt och generöst! @ Annika Dahlqvist:

 47. 47
  A. B. Margareta säger

  Hej Annika!
  Har idag fått veta att anledningen till varför jag har så olika blodtryck på höger och vänster sida ( på lasarettet i morse uppmättes 40 i skillnad systoliskt och 10 diastoliskt) är att jag har förträngningar på vänster sida vid nyckelbenet och sedan uppför halsen, ingenting liknande på höger sida och inte heller på kroppspulsådern eller i kärlen mot njuren på vänster sida.Jag frågade lite okunnigt om det innebar att jag skulle få komma på årliga kontroller vilket läkaren genast förnekade. Hon sa att det var husläkaren som skulle ta över och förmodligen förorda blodfettssänkande mediciner eftersom jag hade höga blodfetter också. Min viktigaste fråga till dig nu är: Kan kärlen ha hunnit förkalkas på sju månader som jag ätit LCHF( fast med massvis av grönsaker) eller tar det decennier för dem att göra det? Om det tar flera år, kanske decennier för kärlen att förkalkas tänker jag vägra ta några som helst mediciner. Jag berättade för läkaren att jag läst i SvD för inte så länge sedan att kvinnor 50+ inte behövde bekymra sig över lite högre kolesterolvärden, fast det gällde i och för sig friska kvinnor, vilket jag kanske jag inte längre betraktas som, men läkaren sa hur som helst att det hade hon inte hört talas om. Jag förstår nu att jag kommer att ”få det besvärligt” med min husläkare då jag kallas till honom, därför vill jag veta hur lång tid man räknar med att det tar för kärl täppas igen.Vore väldigt tacksam för din åsikt. Med vänlig hälsning, A B Margareta

 48. 48
  Annika Dahlqvist säger

  @ 47 A. B. Margareta:
  Jag kan inte veta säkert när dina kärl har förträngts, men sannolikt ät det fråga om decennier.
  Kvinnor generellt har inga negativa effekter av höga kolesterolvärden, och kvinnor har inte visats ha några positiva effekter av statiner. Det är sannolikt fabrikanternas tolkningar av forskningsstudier som har visat på nytta för kvinnor.(Läs Uffe Ravnskovs böcker, och Forskningsfusket av Ralf Sundberg).
  Det ligger stora ekonomiska vinster i att lyckas tolka studier till det bästa för företagen.
  Det är du själv som bestämmer vilka mediciner du ska ta, läkaren är endast rådgivande.

 49. 49
  A. B. Margareta säger

  Tack snälla för ditt svar!
  En sista fråga som jag undrar över är vad jag läst, nämligen att kärlförträngningar eller åderförkalkningar har ett progressivt förlopp. Menar du och övriga som är ”LCHF-insatta” att förloppet kan stoppas och kanske t.o.m. fås att regrediera? Eller kan det vara så att risken är större för proppbildning om kärlbeläggningarna börjar krackelera pga LCHF-kost? Förstår att det inte finns några vetenskapliga studier gällande denna fråga men du kanske har någon teori?
  Med vänlig hälsning,
  A B Margareta

 50. 50
  Annika Dahlqvist säger

  @ 49 A. B. Margareta:
  Kärlförträngningarnas progressiva förlopp kan vändas med LCHF, men det finns inga garantier. Det finns LCHF-are som har fått hjärtinfarkt, men det finns desto fler som har rapporterat förbättringar i sitt tillstånd av diabetes och hjärtsjukdom.
  Jag anser absolut att det är värt den chansningen att tillståndet kan förbättras med LCHF, men var och en måste bestämma hur den ska göra.

 51. 51
  A. B. Margareta säger

  Åter igen tack för dina synpunkter!

 52. 52
  Stephanie Lestrez säger

  Hej Annika!

  Jag vill först och främst tacka dig för din ihärdighet. När jag först hörde om LCHF tänkte jag att det var det värsta jag hörde. Vadå äta fett … Jag lider av IBS och har dyspepsi, antagligen beroende på den hög nivå av stress jag lider av sedan barndomen. Jag blev utsatt för sexuell övergrepp. Idag går det inte att undvika informationsflöde om LCHF och nu är jag mycket tacksam för. Efter mycket läsande bestämde jag mig för att ge det en chans. Vilken skillnad!!! Jag är inte svullen, har inga problem med att tömma magen och har mycket mer energi. Det bästa är att jag inte är sugen på varken bröd eller socker. För att klara av ökning av fettet tar jag mina iberotox droppar efter måltiderna eller dricker fennelte.
  Än en gång, stort tack!!!

  Stéphanie

 53. 53
  Britta Andersson säger

  Annika !
  Jag skulle så gärna vilja veta om det är riktigt att ge glukosdropp till en grav diabetiker. Han hade inte kunnat äta och dricka på närmare tre dygn (galla ) och fick glukosdropp varpå sockret rusade i höjden.
  Gallgången var kraftigt inflammerad så man försökte spränga bort stenarna och lyckades bara delvis , då gallgången var för svullen. Men är det verkligen nödvändigt att ge glukoslösning. Mannen i fråga är verkligen inte mager
  Hälsning Britta

 54. 54

  Vill tipsa om bra LCHF mat i Rhodos stad – https://monicasockerfritt.blogspot.se/2012/06/danish-corner-rhodos-stad-bra-lchf.html

  skriv in sökordet Rhodos i min bloggs sökruta så får du upp alla bilder och tips från vår resa nu i maj, juni 2012,

  hoppas ni får en riktigt bra resa till Rhodos,

  hälsn, Monica

 55. 55
  Annika Dahlqvist säger

  @ 53 Britta Andersson:
  Jag anser att det är ett gravt medicinskt fel att ge glukosdropp till en t2-diabetiker. Vi har fått så många rapporter om att blodsockret har spårat ur efter glukosdropp till diabetiker. Möjligen att det kan vara ok till en typ 1a utan insulinresistens, men till en typ 2a som är insulinresistent är det helt fel.
  Tala om det för berörda läkare! De har nämligen inte en aning, utan blir lika förvånade varje gång det händer. Eller också förstår de inte att det är glukosdroppet som är orsaken till blodsockerhöjningen.

 56. 56
  Dotter säger

  Britta Andersson Skrev:

  Jag skulle så gärna vilja veta om det är riktigt att ge glukosdropp till en grav diabetiker. Han hade inte kunnat äta och dricka på närmare tre dygn (galla ) och fick glukosdropp varpå sockret rusade i höjden.

  Min gamla mamma med diabetes typ 2 fick sockerdropp/glukosdropp, på Karolinska Universitetssjukhus. Min mammas sjukdomsdiagnos var: lunginflammation, blodförgiftning, urinvägsinfektion. Jag ifrågasatte om det var så klokt med sockerdropp till en diabetiker! Ganska omgående tillstötte nämligen komplikationer som feber, diarré, svettningar, hela allmäntillståndet försämrades. Ett blodsockerprov togs, och på min fråga om värdet fick jag till svar – ”high high high”…, sen försvann sköterskan, men kom tillbaka snabbt och tog bort sockerdroppet!

  På droppåsarna hon fått dagarna innan stod det Ringer-Acetat.
  Jag slog upp i Fass vad Ringer-Acetat innehöll:
  natriumklorid 5,86 g per liter
  kaliumklorid 0,30 g per liter
  kalciumkloriddihydrat 0,29 g per liter
  magnesiumkloridhexahydrat 0,20g per liter
  natriumacetattrihydrat 4,08 g per liter

  Tyvärr kunde jag inte rädda livet på min mamma, men jag är alldeles övertygad om att just glukosdroppet avgjorde att livet fick ett avslut inom ett dygn. Hon var ju diabetiker typ 2!

 57. 57
  Camelia Hagfeldt säger

  Hej, jag är ny på LCHF fronten och skulle vilja fråga dig ifall det finns någon LCHF sida där jag kan dagligen föra in det jag äter och tränar. Jag vill se det jag gör.

  Jag skulle också vilja veta det exakta intaget av protein, fett och kolhydrater, vitaminer och mineraler i den kost jag intar. Jag vet att det ska finnas sådana sidor men hittar inte någon som är direkt kopplad till just LCFH.

  Vänligen
  Camelia

 58. 58
  Annika Dahlqvist säger

  @ Camelia Hagfeldt:
  Bästa stället för sådan praktisk handledning kan du få på forumet Kolhydrater i Fokus, samt på betalsidorna LCHF.se och LCHFklubben.se.

 59. 59

  Camelia Hagfeldt Skrev:

  Hej, jag är ny på LCHF fronten och skulle vilja fråga dig ifall det finns någon LCHF sida där jag kan dagligen föra in det jag äter och tränar. Jag vill se det jag gör.
  Jag skulle också vilja veta det exakta intaget av protein, fett och kolhydrater, vitaminer och mineraler i den kost jag intar. Jag vet att det ska finnas sådana sidor men hittar inte någon som är direkt kopplad till just LCFH.
  Vänligen
  Camelia

  Camelia!
  Tips:
  Den här killen Tommy, håller noga koll på vad han äter.
  Skriv lite hos honom och fråga hur han gör med sina beräkningar:
  https://www.tommytappar.se/

 60. 60
  ove stenbeck säger

  Hej Annika! Läste om ditt inägg betr.Magnesium. Efter mina hjärtinfarkter 1999, fick jag av min läkare ny medicin. Bl.a. ”Emgesan”.(250mg Mg2+) . Mitt hjärta är nu återställt med minimal medicinering. Emgesan tar jag fortf. 1 gg per dag. Bra för bl.a. hjärtrytm & sinusknuten sa min läkare.Jag vill samtidigt tacka dig för dina ”kämpatakter” för LCHF ! Du har /är en pionjär! Jag har följt din blogg dedan 2007 1:a feb. Jag har ätit mig till hälsa, besökt dina föredrag & ”spritt” budskapet, bl.delat ut böcker. Din skärpa & vakenhet behövs Annika, Och du hjälper säkert tusentals människor till hälsa och ”medvetenhet”. Tack för allt och önskar dig och familj en skön sommar! Hälsar Ove.S

 61. 61
  Ulrika Tufta Pihlström säger

  Hej Annika,

  Har nu ätit LCHF kost i över tre veckor. Allting fungerar bra, men jag har fått en väldigt dålig andedräkt och det drabbades jag också av vid ett tidigare tillfälle då jag åt LCHF? Om det inte går över kan jag inte fortsätta med kosten, för så allvarligt är det. Jag luktar ruttet helt enkelt?. Jag lagar rätter från din kokbok och Skaldemans kokbok,som är utsökta recept!
  Kan man äta eller dricka något speciellt så att andedräkten blir bättre? kan det vara grädden jag inte tål? Ska jag utesluta den? Jag har inte mjölk allergi!
  Det går Ibland tre hela dagar utan att jag kan tömma magen?
  Har du någon ide`om detta? Vad tror du orsaken är?
  skulle jag pröva någon annan kost (medelhavsdieten)?

  Varma hälsningar Ulrika

 62. 62
  Annika Dahlqvist säger

  @ 61 Ulrika Tufta Pihlström:
  Jag vet inte varför du får dålig andedräkt. Du får prova dig fram till om det är något speciellt du kan ändra i kosten som gör att det blir bättre.
  Mitt bästa tips mot trög mage är kokosfett, ekologiskt.

 63. 63

  Mitt bästa tips mot trög mage är Donat Mg. Om var Du numera kan få tag i det i Sverige HÄR.

 64. 64

  Hei Annika 🙂

  Min mann har hatt plager med sin fordøyelse i form av luft,diare og forstoppelse HVER eneste dag i nesten 30 år, men etter 3 dager på LCHF ble han frisk!!! Han er nå våken, opplagt og har masse energi… en ny mann!!! Fortsett å formidle ditt budskap, vi tror på deg! :))

 65. 65
  Britta Andersson säger

  Har fått uppfattningen att man ofta får trögare mage med lchf. Själv har jag åtit en LCHF liknande kost under mer än tre år. Med detta menar jag att jag ersatt alla snabba kolhydrater med ett ökat fettintag och gått ner 10 kilo. Jag har postpolio så att vara smärt är en förutsättning för att kunna stå. Åter däremot ett par mindre söta frukter om dagen liksom en surdegsbakad skiva fullkornsrågbröd.
  Nåväl alltsedan jag började har jag haft en fastare avföring. Jag äter oftare och rikligare med ost, som jag hört skall vara stoppande. Dessutom har jag varit väldigt förtjust i te., speciellt grönt sådant, en stimulantia
  jag föredragit framför kaffet. Detta är ju utanför LCHF dieten, men bör nämnas, då te anses vattendrivande och stoppande i alltför rikliga mängder.
  Nåväl, magen tycker jag skött sig även om avföringen blivit fastare och magen trögare.Dock har det hela förändrats drastiskt. Fick i okotber besvär att få ut avföringen och har sedan försökt äta mer frukt som päron och plommon och därmed fått mjukare avföring men svårt att få ut den. blod konstaterades och jag blev i julas utan att ha ätit mycket rejält sjuk och fick föras i ambulans till sjukhus. Fick lavemang och undersöktes och skickades hem efgter två dagar med ett stort frågetecken inom mig. Skall vidareundersökas med smärtsamma undersökningar. Har läst om fickor på nätet och tror själv på inflammation i tarmfickor som lär uppstå med trög mage. Jag får nåt slags äckligt bulklaxermedel som långt ifrån är naturligt men uppenbarligen hjälper, för tarmen jobbar inte fram annars.
  Det är kanske viktigt att inte gå omkring med trög mage, även om man inte har förstoppning. Vad jag förstår kan inflammation i fickor på tjoclktarmen bli ganska allvarliga sjukdomstillstånd. Jag vill därmed inte säga att jag är emot LCHF, Men att alla som får trög mage bör se upp. Kansek dricka mer vatten. Undvika mycket te. Kokosfett har du talat om . Men är verkligen ett päron eller plommon som j är söta frukter men laxerande fel ? Vad anser du annika om att äta sånt här laxerande bulkmedel, innehållande salter och nåt mysko klägg som jag tolkar som en petroleumprodukt för att få igång sin tarm?
  För övrigt kan jag säga astt sjukhumaten som vanligt är totalkass och droppet som vanligt är glukos.
  Britta

 66. 66
  Annika Dahlqvist säger

  @ 65 Britta Andersson:
  Ja alla måste hitta sin väg för att få en bra tarmfunktion. Själv tycker jag att min tarm fungerar bra med kokosfett, 1-2 msk per dag. Gärna i varm dryck, som kaffe eller te. Man kan mixa kokosfettskaffet med stavmixer eller ”Magic Bullet” så blir det lättare att dricka. Många kallar detta för ”LCHF-kaffe” (sök på ordet på Google).

 67. 67
  Marie Isberg säger

  Hej!
  Kris! Jag heter Marie och jag har börjat äta enligt LCHF sedan 19/1. Tror att jag minskar åtminstone i omfång men det var ett tag sedan jag mätte mig. Jag orkar inte lika mycket då jag tränar men hoppas att det ska bli bättre.

  Nu till mitt problem: har ovan läst om trög mage men jag har tvärtom problem med ja jag säger det diarré. Hade magsjukan helgen 16/2 och jag har fortfarande diarré. Har också ätit Remiferin men slutat med det igår torsdag då biverkningar var diarré och magont som jag har. Vet inte om jag fortfarande är magsjuk och smittar eller om det är en LCHF effekt eller tabletterna. Kan det bli så här av LCHF? Vet inte nu om jag törs äta så mycket fett vilket leder till att jag är hungrig.

  Undrar också om kroppen blir känsligare av kosthållningen LCHF för jag vet inte längre om jag tål kaffe. Tar det med grädde.

  Mycket tacksam för svar

  mvh
  Marie

 68. 68
  Annika Dahlqvist säger

  @ 67 Marie Isberg:
  Jag vet inte varför du har diarré. Du kan prova om det hjälper att tex göra ett uppehåll med mjölkprodukter, eller andra kostförändringar. Om ingenting av detta hjälper så får du söka läkare.

 69. 69

  Hei Annika!
  Jeg har akkurat lest en bok som heter ” De bortgjemte” Av Gørgen Gjelstad. Det er en bok om ME. For meg ble boken skremmende, både fordi den beskriver situasjoner der mennesker ikke blir tatt på alvor. Men også skremmende fordi at mat og kost ikke er et tema. Men den gir mange refleksjoner og tanker. Men ikke ett ord om kost. Det var kun en gang de skrev om mat: ”Det eneste de fikk i gutten var loff ( barkis) og vann”. Tenk om de hadde gitt han ”smør og vann”!!

  Boken er ellers lesverd.

 70. 70
  Anders säger

  Vet inte om mitt inlägg platsar här men jag skriver ändå.

  Så här är min erfarenhet av att äta enligt LCHF-modellen med förhoppning om att gå ner i vikt.

  Först vill jag säga att jag är väldigt glad över att många tydligen går ner i vikt av LCHF-dieten. Det är ett helvete att gå omkring med många kilos övervikt. Själv bär jag på en ”cementsäck” alla dagar året runt. Min övervikt är 60 kg. Totalt väger jag 150 Kg och är 188 lång.

  Jag blev pensionär för 2 år sen och bestämde mig då för att på allvar få bort min ”cementsäck”. Jag hittade bl.a denna blogg och började läsa om alla som lyckades gå ner i vikt med LCHF. (Jag hade tidigare försökt med en mängd dieter typ Viktväktarna, Atkins, m.fl men inte gått ner ett enda kilo).

  Så nu bestämde jag mig för att testa en strikt LCHF-diet. På LCHF-forum haglar det ju av vittnesmål om att folk lyckats ”gå ner 30 kg på ett år” typ. Man får uppfattningen om att det är många många tusen överviktiga som i rasande fart blir av med sin övervikt. Så jag tog halmstrået och började en LCHF-diet.

  Jaha? Nu efter drygt 2 års LCHF-diet väger jag fortfarande 150 kg . Cementsäcken tynger fortfarande min kropp. Jag har inte gått ner ett enda kg!! (Jag har t.o.m kört ”fakir” matsedel i många månader utan resultat).

  Detta säger mig att det finns ett ”mörkertal” av överviktiga som inte lyckas med LCHF. Hur många kan dom vara? Varför hör man inget om dom? Modereras dom bort från bloggar och forum?

  Vad gör jag nu? Är fetmaoperation enda vägen? Var finns en LCHF-doktor som kan ta sig an mig?
  På min vårdcentral har man ingen förståelse för en överviktig pensionär. Där gäller snabb genomströmning av patienter. Max 15 min sen ut. Remiss för fetmaoperation är det enda dom kan erbjuda.

  Anders

 71. 71
  Ann Kristin säger

  @ Anders:
  Hej Anders! Jag är också en av dem som har svårt att gå ner i vikt, och provar nu nolltolerans. Men jag måste också ta bort alla mjölkprodukter (utom smör), inte äta mer än 1 g protein/kg önskad kroppsvikt, hålla mig på ett rimligt kaloriantal, ligga lågt med vin och sprit, ta D-vitamin och magnesium, jag äter råa äggulor för svavel, kokosfett mm…så alldeles enkelt är det inte. Det finns visst fler som har svårt, oftast medelåldrs kvinnor, men jag skulle tro att du måste se över precis ALLT du äter, och hur. Jag kör periodisk fasta (18 timmar utan mat med bara kokosfett och kaffe) och det kan hjälpa. Du kanske har högt blodsocker trots lchf?

  Det finns även en psykologisk faktor, att hitta lugn och glädje är viktigt. Jag har inte alls så många svar, men jag håller tummarna för dig. Om jag lyckas gå ner mina kilon ska jag skriva en bok för sådana som oss 😉

 72. 72
  Annika Dahlqvist säger

  @ 70 Anders:
  Det är ett ständigt problem att vissa inte går ner i vikt trots strikt LCHF. Det finns lika många svar som rådgivare på den här frågan.
  Jag brukar svara: Strikt LCHF – sen får man avpassa matmängden neråt tills önskad viktnedgång sker. Här kan periodisk fasta (PF) vara en hjälp, antingen äta endast under en viss period av dygnet, eller fasta 1 eller 2 av veckans dagar.
  Viktoperationens syfte är att minska matintaget genom att operera bort en stor del av magsäcken. Om man tror att viktnedgången går bättre med detta så erkänner man att man äter för mycket mat, även med LCHF. Det borde ju i så fall gå att minska mängden av LCHF-mat man äter, utan operation?

 73. 73
  Gustav säger

  A@ Annika Dahlqvist:
  Annika och alla, se detta experiment! Litsfeldt skrev om detta på LCHF.se! Mycket intressant och Göran tycker nog det !
  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10179/Smash-the-fat.aspx

  och här kan man följa hans experiment ! https://live.smashthefat.com/archives/

  Går inte riktigt som kalori in = ut förespråkarna säger … än ! 😉

 74. 74
  Annika Dahlqvist säger

  @ 73 Gustav:
  Ja var och en får prova sig fram till vilken metod som passar den.
  Jag har inte läst bloggen eller sett filmen, men jag undrar om inte denne Sam är en naturligt slank person. Det fungerar annorlunda för oss som har insulinresistens och överviktsproblem.

 75. 75
  Dacke säger

  @ Ann Kristin:
  71
  @ Anders:
  70
  @ Ann Kristin:

  Hej Anders och hej Ann Kristin.

  Det finns ett hinder att gå ner i vikt, som antagligen är mera vanligt än man tror: en begynnande insulinresistens med höga insulinvärden. Sockervärdena kan vara helt OK, även HbA1c. Pancreas fungerar men med en högre insulinproduktion.Kroppen dras dock med förhöjda insulinnivåer, vilket låser in fettet. Man kan kontrollera detta genom att ta ett fasteblodsocker och ett fasteinsulin samtidigt.

  För att gå ner i vikt krävs att man kommer över till fettförbränning (ketos). Kroppen ställer om detta själv under förutsättning att man inte äter mer än högst 50g kolhydrater/dag, att mängden protein inte överstiger 0.6 g/kg kroppsvikt, vilket motsvarar ca 1g/kg muskelmassa. Ketos kan man kolla med provsticka, eller mätare. Öl, vin och sprit ger levern underlag för att tillverka och lagra fett. Vin bör hållas till max 1-2 dl/dag och öl och sprit gärna uteslutas helt.

  Ett vanligt fel med LCHF introduktionen tror jag är att man utesluter potatis, pasta, socker etc och ersätter med sallad eller andra kalorifattiga livsmedel och i stället äter sig mätt på proteinerna. Proteiner i överskott (mer än 0.6 g/kg kroppsvikt) ger levern bränsle att göra socker på och det förhindrar ketos. Det gäller att sätta ner foten med fett. Smör, grädde, majonäs, kokosfett, olivolja. Börja varje måltid med en fet entre. Ät nötterna först i lugn takt. Skaffa jordnötter och valnötter med skal och öppna dom vartefter Du äter dom.
  Sen är det vanans makt. Behövde man stora portioner innan omställningen, kanske man tar samma storlek efter, och kommer upp i mer mat än man behöver, dvs fortsätter att äta fastän man egentligen är mätt. Själv delar jag t ex numera köttportionerna mitt itu och äter resten dagen efter.

  Hur är det med rökning, sömn, dygnsrytm, stress?
  Rökning bidrar till insulinresistens. Stress höjer blodsockret.

 76. 76
  Gustav säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Jo han verkar ju vara det men att som kaloriförespråkarna säga att en kalori in = ut är fel !
  Han ” överäter ” 1900 kcal per dag… enligt kalorihypotesen skulle han gått upp 1 kg på 5 dagar ..

 77. 77

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Viktoperationens syfte är att minska matintaget genom att operera bort en stor del av magsäcken.

  Det är ju rätt mycket åt hållet som att tänka att en bil drar mindre bensin – genom att byta till en mindre bensintank.

  Mååånga som opererar bort en stor del av magsäcken upptäcker efter några år att det är så (magsäcken har då växt till sig till ”normal” storlek ) – och då är dom tillbaka på ruta gå igen, tyvärr tyvärr… 😥

 78. 78
  Annika Dahlqvist säger

  @ 76 Gustav:
  Ja det är fel för de som inte är insulinresistenta. Vi som är det kan inte äta för mycket mat utan att gå upp i vikt. Som Dacke säger ovan, det gäller både kolhydrater och protein. Håller vi dessa nere kan vi äta oss mätta, eller ohungriga, på fett.

 79. 79

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Det är ett ständigt problem att vissa inte går ner i vikt trots strikt LCHF.

  Jo… – Annika – så är det ju – och det syns ju rätt ofta i i blogginlägg och kommentarer på nätet.


  ”När Wi äter eller fikar ”normalkostigt” – så stiger blodsockret tämligen omgående lååångt över normalen. Efter ca 1,5-2 timmar så har blodsockret sjunkit en bra bit under normalen – och Wi känner oss hungriga igen – även om det är gott om osmält mat i magen.

  Förhöjt blodsocker är rena ”reabränslet” för bl a kärlkramp, kärlförfettningar / förkalkningar allmänt sett, hjärtproblem, inflammatoriska processer, övervikt, diabetes typ 2, cancer och en uppskö av andra i dags dato mycket vanliga sjukdomar.” – slut citat härifrån.


  Så mina reflektioner över detta – landar på att även vissa LCHF-are har för stora stora svängningar i sina blodsockernivåer = dom blir hungriga – eller snarare sagt ”sötsugna” – innan det egentligen är dags att äta en ny måltid.

  Kolhydrater / socker finns det ju en hel del av i grönsakerna. De kan man ju då minska på – och då särskilt de röda grönsakerna – alternativt helt utesluta ALLA grönsaker under några veckor – och se vad som händer.


  Apropå sötsuget: ”En tesked honung finns med i tallriken också. Detta därför att honungen håller mitt sötsug = sockerdrogen i ”schack” – och honung är nog det mest naturliga sötningsmedel som finns – som jag ser det. T ex frukt – som det ju finns mycket kolhydrater och framförallt fruktsocker i – är nog det värsta av allt att ”tugga i sig” – för det trimmar sötsuget direkt ❗

  Jag var som normalkostare en riktig ”godisgris” – i form av att jag med vällust åt mängder med kakor och bullar, rostat bröd till kaffet med marmelad på, chokladkakor osv – och allmänt sett gillade söt mat. Det kopiösa sötsuget existerar ej alls idag – och det mår jag MYCKET bättre av + att det ÄR ett ca diabetesdoc.bloggsida.se/kost/varfor-fungerar-lchf#comment-469 20 % billigare kosthåll.” – slut citat härifrån.


  Som nu med mer än 72 år på nacken – varav ca 68 år med allt som normalkosten innehöll som ”trimmade” mitt sötsug – så inser jag och accepterar att mitt sötsug som princip ALDRIG helt och hållet kommer att försvinna – så länge som jag fortvarigt kommer att andas.

  Men honung i pyttesmå mängder är mitt knep – för att ej få lust till att äta på tok för stora mängder av t ex grönsakerna till mina måltider. De kan ju som ett brev på posten ge för höga blodsockernivåer – som i sin tur efter 1-2 timmar resulterar i för låga blodsockernivåer – som ju i sig ger hunger – även om det är gott om osmält mat kvar i magen.


  Ifall jag till mellanmålen kaffe (som normalt består av en liten rågad tesked Nescafé i en halv mugg hett vatten med en skvätt vispgrädde i) – drabbas av sötsuget – så tar jag i så fall även en knivsudd honung i kaffet.

  Det kan ju på ett sätt synas dumt att peta i sig en av de sötaste maträtter som finns = honung – för att hålla sötsuget i schack. Men i mitt fall så är just det ”medicinen”. Mängden honung som jag nu petar i mig är ju som princip försumbar som blodsockerhöjande – relativt hur mycket blodsockerhöjande kolhydrater /socker jag fick i mig som normalkostare.


  Nu undrar jag om det finns flera än jag som har ”dödat” sitt sötsug med honung ❓

 80. 80
  Gustav säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Ja jag vet Annika.. bara ett kul experiment för dessa kaloriexperter som tycker att en kalori in = en kalori ut ! Jag äter sen 2 år LChf och mår toppen .. tycker bara att kaloriräknarna sja få sitt helvete att förklara .. säker på att Göran håller med..

 81. 81
  Susanne i Skåne säger

  Jag vill bara säga ett stort varmt TACK till dig Annika Dahlqvist!! 🙂

  För ett antal år sedan stod du nämligen i morgon-tv och stekte ägg/bacon och påstod på fullaste allvar (!) att det var så HÄR man skulle äta ungefär för att må bra och gå ner i vikt!

  Jag erkänner att jag inte tog dig på allvar på direkten utan trodde du var lite ”tokig” men allt eftersom tiden gick kom det mer och mer liknande uttalande både från dig och andra.

  Jag började leta på nätet och hittade din blogg samt Kostdoktorn, Skaldeman mfl och blev mer och mer inställd på att ni kanske faktiskt hade rätt!?

  Du hade sått ett litet frö i min hjärna och för att göra en lång historia kort så började jag ganska tvärt med lchf och kilona började försvinna och inte bara det – min hälsa förändrades till det bättre på bara några dagar.

  Mina ständiga diarréer försvann som i ett nafs – jag som ett tag trott att jag ”ärvt” min mors Morbus Crohn blev helt bra i magen och ..ja hela kroppen infann sig liksom i ”det stora lugnet”.

  Migränen – ja vart tog den vägen? Och mina ständiga toalettbesök på natten (kissade 4-5, ja ibland 6 ggr per natt) inskränkte sig snabbt till som högst 1 gång framåt morgonkvisten. Kanske en begynnande diabetes som la sig?

  Den fruktansvärda ”koma”-tröttheten jag drabbades av varje eftermiddag försvann som i ett nafs! Tidigare rasade jag ihop i fåtöljen varje dag efter jobb och somnade sittandes nästan innan jag fått av mig ytterkläderna.

  Det har tagit mig drygt 3 år med min viktresa men det beror på en massa avsteg på vägen. Jag vet hur jag ska äta men mitt största problem har varit att jag dels har varit väldigt sockerberoende men även att jag är en tröstätare av stora mått – använde mat framförallt som en ”drog” att döva mina känslor när livet var tufft.

  Jag har lärt mig massor om mig själv på denna viktresa och hur jag fungerar kroppsligt och känslomässigt. Jag har fortfarande tendenserna kvar att tröstäta när något blir jobbigt men jag har lärt mig känna igen tecknen och kan bekämpa det på ett effektivt sätt innan det springer iväg för mycket.

  Jag är snart 53 år och har gått ner 44,6 kilo enbart med hjälp av lchf.

  Jag vägde 106 kilo när jag startade resan och mitt slutmål var först 66 kilo – jag satte målet lite högre än vad jag hade vägt när jag var 28 år och livet var så tufft att jag började tröstäta mig upp i vikt.

  Trodde inte jag skulle kunna gå ner till min ”ursprungsvikt” som låg på ca 62 kilo. Jag är ju kvinna, över 50 år och har fött barn samt jojo-bantat i många år så jag tänkte på det jag ofta läser att det kan vara svårt då.

  Men jag kom ner på målet 66 kg och kände att ”nä, men detta verkar gå bra ju” och fortsatte till ett nytt mål , 62 kg 🙂

  Idag vägde jag mig och jag fick gnugga mina ögon, 61,6 kilo! Alltså 400 gr UNDER mitt slutmål 😀

  Nu är det stopp – jag ska inte gå ner mer och får kanske justera upp mina kolhydrater (grönsaker så klart) för jag är mer än nöjd!

  Jag är sååå glad och känner mig så fruktansvärt URSTARK till både kropp och själ. Det enda som ev kan bli lite svagare nu är min plånbok – nu ska jag nämligen ta min vuxna dotter med mig ut och riktigt shoppa loss med helt nya kläder och det ska bli sååå roligt!

  Än en gång TACK för att du fick in mig på rätt bana – hoppas verkligen trots all skit du har fått höra att du förstår hur många människor du hjälpt?

  Tyvärr är det kanske ibland bara de negativa man tar till sig men du är GULD värd Annika – fatta det! 🙂

  Med vänlig hälsning Susanne

 82. 82

  Susanne i Skåne Skrev:

  Jag är sååå glad och känner mig så fruktansvärt URSTARK till både kropp och själ. Det enda som ev kan bli lite svagare nu är min plånbok – nu ska jag nämligen ta min vuxna dotter med mig ut och riktigt shoppa loss med helt nya kläder och det ska bli sååå roligt!

  FANTASTISKT ❗ – Susanne – att Du med Annika som ”väckarklocka” kom på att etablissemangets normalkost kan ses som åt hållet mer eller mindre ”lönnmörderikost” = hälsan blir bara sämre och sämre med åren – och ej alls för så få – så blir dom bara ”viktigare och viktigare”.

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har.

  Vad tror Du ❓

 83. 83

  Hej Annika !
  Jag ska fatta mig väldigt kort. Jag läste om LCHF under ett år, och till sist talade jag med min läkare om det. Ville testa p.g.a. av min MYCKET aktiva mage ! Han var positiv, men vet inget om LCHF direkt. Han kollar på blodvärden.
  Alla provsvaren har varit bra under detta drygt året. Jag har fått en helt lugn mage. Sitter inte på toa halva nätterna med kramper. Har smakat på max 10 frukter sedan mars 2012. Tycker om maten och klara mig utmärkt utan bröd, potatis, pasta, ris o.s.v. Jag är väldigt noga med att inte överstiga 5 % kolhydrater. Jag är verkligen försiktig med allt och noga med att få lite fett i varje måltid. MEN något fel är det.
  Jag gick ner lugnt och fint mellan mars 2012 – december 2012 – 28 kilo. Men sedan är det tvärstopp ??!! Äter precis likadant nu som hela tiden. Inte utökat med något, inte tagit bort något. Precis samma kost, men går inte ner ett enda gram. Vad sker ??? Har börjat tappa sugen, efter 7 månader med viktminsknings-stopp.
  Känner mig lite förtvivlad ! Har fortf. övervikt, väger 100 kilo, så det beror inte på att jag nått minimum vikt.
  Hoppas så på ett svar !!!!

 84. 84
  Annika Dahlqvist säger

  @ 83 Gene:
  Grattis till din friskare mage!
  Viktnedgångsproblem är vanliga även på LCHF. Det finns hur många tips som helst mot det. Det senaste är periodisk fasta. Annars är tipsen att öka fettandelen ytterligare, dvs mindre protein. Utesluta mjölkprotein. Minimera kolhydraterna totalt.
  Det sista tipset är att minska minska matmängden tills viktnedgång inträder, dvs lågkalori.

 85. 85
  Sylvia Wilhelmsdotter säger

  Hejsan Annika!

  Min dotter som har 3 barn-7-9-11 år äter äggröra-bacon på morgonen.
  Hur ofta kan dom äta BACON MED NITRIT?

  Såg The Doctors som rekommenderade att inte ge BACON MED NITRIT till växande barn??

  Jag har pratat med Dilens Ekobutik här i Valbo-Gävle -dom säjer att dom har tagit tillbaka nitriten-2g per kg i sitt bacon pga bakterierisken.

  Hur mycket är tillåtet i bacon-det står 150mg per kg som livsmedelsverket har godkänt???

  Vad säjer Du???

  Tacksam Mormor

 86. 86
  Annika Dahlqvist säger

  @ 85 Sylvia Wilhelmsdotter:
  Jag vet inte hur mycket nitrit som är acceptabelt.
  Det finns till och med de som tror att nitrit är nyttigt.

 87. 87
 88. 88

  @ july:
  Tack july, mycket uttömmande och tänkvärt!

 89. 89

  @ Dacke.
  Det finns ju mycket mer på nätet men jag tyckte dessa två länkarna var lättlästa.

 90. 90

  @ july:
  Nätet är oerhört omfattande. Redan för många år sedan, när sökmotorer var en ny uppfinning, liknade en amerikan situationen vid att försoka dricka ur en brandslang. Nu känns det som om man försöker med Niagara. Appropå något helt annat, fast det har med vatten att göra: För ett par veckor sedan var vi vid Pont de Garde. Där uppe i en sluttning hade någon knackat in JULY med stora bokstäver i en berghäll.

 91. 91

  Always all over the world.

 92. 92

  Hej!

  Jag undrar om det är bra att dricka kaffe om man vill gå ner i vikt? Jag dricker i snitt en liter kaffe om dagen och bara det är ju ca 4 gram kolhydrater/dag. Jag har nämligen stått stilla i vikt ett tag nu o äter under 17 gram kolhydrater/ dag. Påverkar kaffet till att jag inte går ner eller? Jag väger fortfarande ganska mycket (96kg till min längd 1,76 ). Ska jag sluta med kaffet helt? finns det andra alternativ istället för det goda kaffet ?

  Hälsningar Sara

 93. 93
  Annika Dahlqvist säger

  @ 92 Sara:
  Jag tror inte att kaffe bromsar viktnedgång. Det är det man häller i och äter till som kan göra det.
  Det är mera koffeinet, garvsyran och besprutningskemikalier, och andra kemikalier i pulverkaffet, som vi inte kan ha så god koll på.

 94. 94
  Christina säger

  Annika, jag vet att du har skrivit mycket bra om diabetes men jag har precis fått diagnosen och det är upponervända världen.
  Jag hade 17 i långtidssockret, 3 för ketoner och högt blodfettsvärde.
  Blev inlagd för att de skulle hitta dosen för mej och då blev det en hel del genomgångar.
  Ketonhalten var tydligen alldeles för hög, min kropp kan inte klara av det i kombination med diabetesen, även om det skulle vara bra för viktnedgången så blev allt annat galet tydligen.
  Det dagliga blodsockret låg i snitt på 10 och jag fick med mej tabletter och insulin.

  I den här utredningen ingår ju också rådgivning av dietist och ..ja… det gick inte bra. Hon var helt fanatisk motståndare till allt vi åt i form av det mättade fettet och hon mer eller mindre hånskrattade åt mej när jag tyckte att mycket mat idag är skräp. Genmanipulerad mat, ex majs nämnde jag, finns inte i Sverige enligt henne. Hon krävde mej på svar varför margarin var så hemskt, jag sa bara att jag tycker inte om tillverkningen, jag vill ha så ”ren” mat som det bara går.
  Men för att citera Brasse så var det fel fel fel fel. Har man diabetes så måste man helt enkelt äta potatis, fullkornspasta, fullkornsris, becel eller lättmargariner osv. Lightprodukter, nyckelhålsmärkning och magraste mjölken. Annars förstör jag min kropp ÄNNU mer.
  Diabetessjuksköterskan var inte fullt så hård eller om man ska kalla det envis, utan lite morötter, nån potatis osv.
  Jag sa till henne att jag tar hellre ett glas ren dricka till en måltid om det så skulle vara än att jag tar lightprodukter. Det är konstgjorda ämnen och det tycker inte jag att jag behöver, dessutom smakar mycket illa + att jag blir ännu mer törstig av det.

  Men, kan det vara så att jag verkligen förstör min kropp med att äta det mättade fettet nu när jag fått diabetes?

  Sen blev jag så fundersam över maten när jag låg inne, vi var ett par stycken och det serverades massor av olika sylter, fikabröd, vitt ris, minimalt med grönsaker och olika dricka. Jag sa konsekvent nej utom när det kom en fruktblandning med grädde. Fick lämna det för grädden var någon konstgjord smak och frukten dröp av sockerlag.

  Jag började äta enl LCHF för ca 1,5 år sedan, gick ner i vikt och mådde helt suveränt bra. Sen hände det massor av negativa saker i mitt privatliv som jag kom ur nu för en månad sedan och då började jag äta korrekt LCHF igen och då kom det här som ett brev på posten.
  Jag är bara människa och föll för trösten under den tråkiga tiden och det bestod av mycket socker. Tyvärr.

  Har du något tips till mej? Jag vill inte börja anv lightprodukter eller margarin etc, jag vill ha kvar smöret men hur vet jag att just jag inte klarar av att äta det med min diabetes?

 95. 95
  Annika Dahlqvist säger

  @ 94 Christina:
  Tråkigt att du har fått diabetes, men du hade tydligen gått ifrån LCHF en tid innan du fick det.
  Det finns ingen anledning att tro att naturligt mättat fett skulle vara dåligt för diabetiker, likaväl som för alla andra människor. Naturligt mättat fett är den bästa maten för alla, i adekvat mängd förstås – inget frosseri.
  När dietister är fanatiska i sitt hat mot mättat fett är det bara att resa sig och gå, om man inte känner att man orkar ta diskussionen. De får själva komma fram till sanningen.
  Vad gäller maten på sjukhus så har Socialstyrelsen sagt att var och en ska själva få bestämma vilken kost man vill äta, och det ska sjukhusköket respektera.

 96. 96
  Christina säger

  Tack Annika!
  jag ska kämpa på!

 97. 97

  Hej Annika.
  Jag har nu levt på lchf i snart ett år, kanske mer.
  Men jag går inte ner, hur och vad gör jag för fel??
  Hur ska jag tänka?
  Jag äter 2 ägg med majonäs till frukost, ibland äter jag 3 baconskivor till det.
  kaffe som dryck.
  Lunch tex 4 kesoplättar med 2 skivor ost och 3 skivor skinka
  Plättarn är gjord på 2 ägg, 250g keso och fiberhusk, stekta i smör.Det blir 8 plättar av det.
  Middag blir det tex en kotlett med broccolimos där jag har både smör och grädde. ca 1½ dl
  kvällen kan jag ta lite nötter ca eller en rejäl skiva ost med smör.
  Tycker att jag äter mig mätt och går aldrig hungrig.
  Men går inte ner, vad gör jag, orkar snart inte och ger upp.
  Jag har problem med sköldkörtel, inte det vanliga fel på T4 eller TSH utan de autoimmuna proverna är för höga. Jag äter levaxin 125 och LIO 20 mikrog, dessutom äter jag reumatikermedicin Orudis Retard och Nexium. Kan mina mediciner påverka min vikt.
  mvh Maija

 98. 98
  Annika Dahlqvist säger

  @ 97 Maija L:
  Jag äter kanske drygt halva matmängden av det du räknar upp. Annars tyckte jag att dina matval lät bra. Då är det matmängden man får ställa in till önskad vikt.
  Vad gäller sköldkörtelproblematik kan jag inte uttala mig om annat än det man avläser på TSH och T4.
  Orudis är av den typ (NSAID) som kan orsaka att man drar på sig vätska i vävnaderna.

 99. 99

  Jätte tack för svaret.
  Jag kollade mitt kaloriintag och det ligger på ca 1300.
  Ok, ja då kanske jag ska försöka byta NSAID preparatet. Men frågan är vad som inte höjer vätskan i kroppen?
  mvh Maija

 100. 100
  Annika Dahlqvist säger

  @ 99 Maija L:
  Ja du måste själv prova dig fram. Alla NSAID-preparat binder nog vätska i kroppen, så det lönar sig inte att byta. Kanske prova utan NSAID? Eller en mera kortverkande NSAID?
  Hur mycket väger du, till vilken längd?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa