Våga prata bajs…

I SvD idag: ”Våga prata bajs med din doktor”, det är Wictoria Hånell på Mag- och tarmförbundet som uttalar sig om sjukdomen IBS. Hon säger att man inte vet vad den beror på.
Den beror på rubbning av tarmmotoriken och tarmfloran. Förstahandsbehandlingen är att ändra kostmönster: Minimera de gasbildande kolhydraterna,  och öka på de välgörande naturliga mättade fetterna, som smör och kokosfett. Då minskar man gasbildningen och de smärtsamma tarmkramperna.
Tarmfloran kan normaliseras.

Man önskar att någon kunde berätta detta för Mag- och tarmförbundet så att de kan tipsa de IBS-sjuka.
Att läkarna ska inse att de ska tipsa om detta är väl för mycket begärt.

 

Comments

 1. 1
  Kattmoster säger

  Min man har under i stort sett hela sitt liv haft mag- och tarmproblem. Magsåren har varit otaliga liksom tarmproblem och diarréer. Nu – efter ett antal år med strikt LCHF – har man vid gastroskopi och koloskopi konstaterat att han är helt utläkt och hur fin som helst i både mage och tarm.

 2. 2

  ”Den beror på rubbning av tarmmotoriken och tarmfloran. Förstahandsbehandlingen är att ändra kostmönster: Minimera de gasbildande kolhydraterna, och öka på de välgörande naturliga mättade fetterna, som smör och kokosfett. Då minskar man gasbildningen och de smärtsamma tarmkramperna.
  Tarmfloran kan normaliseras.”

  Jo… – Annika – därom råder det inget tvivel.

  I förmiddags så hade jag besök av en nära vän och bekant sedan ca 50 år tillbaka – som berättade att hans fru skulle få en avföringstransplantation mot IBS.

  Båda är i 70-årsspannet, och båda är gravt överviktig och äter normalkost (= ca 60 % kolhydrater/socker). Jag har under ett par år försökt med att få dom att inse att dom håller på att äta sig till döds – men än så länge har det ej ”tagit skruv”.

  Det är tufft att se på när ens nära vänner och andra bekanta gör som dom gör – och bara ”viftar bort” att deras hälsomässiga tillkortakommanden har med kosten att göra till allt överskuggande del.

  Hur gör man för att få dom SJÄLVA att inse att dom äter fel och därav blir sjuka och går en för tidig död till mötes ❓

 3. 3
  Bustas säger

  Vi LCHF: are blir ju titt som tätt anklagade för att prata skit och jag har den senaste tiden tagit detta till nästan akademiska höjder. Ibland tvingas man vända i dörren då man besöker vissa kollegors kontorsrum. Är det män så snackar jag om det och faktiskt tas det inte så illa upp som man skulle kunna tro. Två av dem har omvänts och de är oerhört tacksamma.

 4. 4
  Ingvar Bejvel säger

  Det finns ett IBS-forum på Facebook som är öppet, och där jag gick med i hopp om att sprida de goda resultat som bl a Wolfgang Lutz uppnått och dokumenterat i boken Life Without Bread. Tyvärr ville man helst få små tips om hur sjukdomen skulle ’vårdas’, och efter ett tag tog jag min Mats ur skolan.

 5. 5
  tombola säger

  Ingvar Bejvel Skrev:

  Det finns ett IBS-forum på Facebook som är öppet, och där jag gick med i hopp om att sprida de goda resultat som bl a Wolfgang Lutz uppnått och dokumenterat i boken Life Without Bread. Tyvärr ville man helst få små tips om hur sjukdomen skulle ‘vårdas’, och efter ett tag tog jag min Mats ur skolan.

  Folk måste ha enormt tråkiga liv som väljer fortsatt sjukdom istället för att på ett enkelt sätt bota sig med kost och relativt måttliga livsstilsförändringar – det gäller oavsett IBS eller diabetes för att inte tala om de som lider av båda delarna,,,,,

  Och visst finns det många okunniga läkare men är det inte oxå så att många av dem har tröttnat på folk som gjort sin ohälsa till livsstil – väntrum men på våra vårdcentraler svämmar ju över av mer eller mindre arbetsskygga figurer som tycks tro att lyckan består av så många pillerburkar som möjligt,,,,

  Hur som helst – det är ingen uppbygglig syn som uppenbarar sig inom vården, även om lönen är skaplig har jag svårt att förstå hur våra läkare står ut,,,,

 6. 6

  ”Det är som att ha magsjuka varje dag”
  Veronica, 33, har sådana problem med irritabel mage att hon vissa dagar knappt kan lämna lägenheten”…

  Citat:…”Hon hyser inget hopp om att någonsin bli frisk, eller ens lite bättre i magen. Hennes läkare tror att hon nått botten, sämre än så här kommer hon inte bli, men heller inte bättre. Veronica finner en tröst i det. Nu vet hon vad hon har att förhålla sig till.”…
  https://www.svd.se/nyheter/idagsidan/det-ar-som-att-ha-magsjuka-varje-dag_8270766.svd

 7. 7

  @65+

  Någon kan väl tipsa den stackars tjejen om hur hon troligen kan bli kvitt sina problem!

 8. 8

  Det verkar som om många patientföreningar är hårt knutna till både sjukvården och läkemedelsindustrin. Istället för att gå utanför boxen (som det så modernt heter) och beakta alla möjligheter till läkning håller de sig till den konventionella linjen. Det är ju inte småpotatais som läkemedelsföretagen delar ut. Här är bara ett exempel:

  https://www.lif.se/default.aspx?id=75747

 9. 9

  Karin Skrev:

  Det verkar som om många patientföreningar är hårt knutna till både sjukvården och läkemedelsindustrin. Istället för att gå utanför boxen (som det så modernt heter) och beakta alla möjligheter till läkning håller de sig till den konventionella linjen. Det är ju inte småpotatais som läkemedelsföretagen delar ut. Här är bara ett exempel:
  https://www.lif.se/default.aspx?id=75747

  …”Ekonomi:
  Mag- och tarmförbundet får ett finansiellt bidrag om 750 000 kr till projektet 20120629 På grund av oförutsedda händelser har kostnaden för den del av projekttet som rör almedalen överskridits med upp till 50 000 sek.De ökade kostnaderna rör arvodering av talare,resor till almedalen,anmälsningsavgiftm.m”…

 10. 10
  Ann Kristin säger

  Jag blir alldeles gråtfärdig över hur segt det är med vissa människor. Mina närmaste är positiva, och min dotter är kunnigare än jag, men mina diabetesvänner är rädda. Min gravt överviktiga väninna har nu börjat med fakir, och det verkar fungera. Jag är så glad över detta, eftersom hon har små barn. Som magsårs- och magkatarrslidande (förmodligen IBS också, eftersom jag för 7-8 år sedan gick direkt från lunchmaten till toaletten, efter min tallriksmodell med lite fett) kan jag inte annat än ropa från taket: man blir FRISK, ju!!!

  Jag mår allt bättre med min fakirdiet med lite rödvin på kvällen. Kilona rinner av i en takt av ett kilo i veckan och min värk har minskat med 50 %. Bara det gör att jag blir lätt tårögd. Jag kan inte nog tacka pionjärerna som förmodligen har räddat mitt liv. Jag läste om Skaldemans bok GI-noll i helgen. Han, Annika , Andreas, Ann och en del andra har ju lösningen för oss. Måtte det gå fort nu, att läkarna vaknar.

 11. 11

  LenaK Skrev:

  @65+
  Någon kan väl tipsa den stackars tjejen om hur hon troligen kan bli kvitt sina problem!

  Jag har just lagt in en kommentar på hennes Facebooksida HÄR.

 12. 12

  Josef Boberg Skrev:

  Jag har just lagt in en kommentar på hennes Facebooksida HÄR.

  När jag kollade länken nyss så var min kommentar raderad – och den var:

  ”Hej Veronica

  Ifall det är Dig den här artikeln i SvD idag https://www.svd.se/nyheter/idagsidan/det-ar-som-att-ha-magsjuka-varje-dag_8270766.svd är om – så vill jag tipsa om dr Annika Dahlqists blogginlägg om IBS här https://annikadahlqvist.com/2013/06/17/vaga-prata-bajs/ – och ej minst de efterföljande kommentarerna.

  Med bästa avsikter och hälsningar / Josef
  https://josefboberg.files.wordpress.com/2013/04/lchf-frukost1.pdf
  https://josefboberg.files.wordpress.com/2013/04/kompis1.pdf
  – slut citat.

  Det kan tolkas som att Veronica ej är mottaglig för LCHF-knepet för att bli frisk.

 13. 13
  Kattmoster säger

  @ 10 Ann Kristin:

  Bra Ann Kristin! Önskar det fanns en gilla-knapp här! 🙂

 14. 14

  @ Josef Boberg:
  Jag har just lagt in en kommentar på hennes Facebooksida.

  – – – – – – –
  Bra Josef. Det är precis så man ska göra – man måste gå utanför den här bloggen också. Vi kan inte bara prata med varann.

 15. 15

  Kattmoster Skrev:

  @ 10 Ann Kristin:
  Bra Ann Kristin! Önskar det fanns en gilla-knapp här!

  Instämmer 😉

 16. 16

  tombola Skrev:

  ”Folk måste ha enormt tråkiga liv som väljer fortsatt sjukdom istället för att på ett enkelt sätt bota sig med kost och relativt måttliga livsstilsförändringar – det gäller oavsett IBS eller diabetes för att inte tala om de som lider av båda delarna,,,,,”

  Förmodligen handlar det om mycket mer än att ”välja fortsatt sjukdom”.

  Vilken medveten individ väljer sjukdom?

  Hur som helst – enormt tragiskt är det …

 17. 17
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 12 Josef B
  Ja, vi vill ju hjälpa andra till insikt – och budskapet nådde ju fram ..även om ditt inlägg blev raderat. Förhoppningsvis blev hon nyfiken..

 18. 18
  tombola säger

  gt Skrev:

  tombola Skrev:

  ”Folk måste ha enormt tråkiga liv som väljer fortsatt sjukdom istället för att på ett enkelt sätt bota sig med kost och relativt måttliga livsstilsförändringar – det gäller oavsett IBS eller diabetes för att inte tala om de som lider av båda delarna,,,,,”

  Förmodligen handlar det om mycket mer än att ”välja fortsatt sjukdom”.

  Vilken medveten individ väljer sjukdom?

  Hur som helst – enormt tragiskt är det …

  Det finns mängder med människor som har stora problem med sin hälsa och som springer på vårdcentraler och akutmottagningar år efter år, det handlar oftast inte om riktig sjukdom utan är varianter av mat förgiftning,,,,

  Skulle de förmås att lägga om kosten skulle de få dramatiska förbättringar efter bara några dagar men trots detta fortsätter de förgifta sig.

  Detta är inga psykfall utan måste betraktas som helt normala människor och det finns massor av dem vilket förutom en miserabel livskvalitet kostar skattebetalarna massor.

  Skulle folk börja äta sig friska är det nog ingen överdrift att kunna halvera vårdkostnaden på 10 år,,,,

 19. 19
  Gunnar Lkpg säger

  Jag läste artikeln i Svd i går och tänkte också på kostens betydelse. Lchf kan vara bra. Men kanske räcker det att bara utesluta spannmål då det inte verkar otroligt att det är detta som är porblemet. Är man då frisk och smal kan man kanske äta lite potatis och ris samt lite socker om man vill. Då kvinnan i artikeln är överviktig finns det nog många skäl att titta på kosten. Då är nog en LCHF kost ett jättebra alternativ.

 20. 20

  Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

  @ 12 Josef B
  Ja, vi vill ju hjälpa andra till insikt – och budskapet nådde ju fram ..även om ditt inlägg blev raderat. Förhoppningsvis blev hon nyfiken..

  Kramar och styrkekramar fick vara kvar. Vi får hoppas att kramar hjälper!

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 Gunnar Lkpg:
  Sockret är minst lika viktigt att utesluta ur kosten som spannmålet – för diabetiker, metabolt sjuka och överviktiga, samt IBS-sjuka.

 22. 22
  Lennart N. säger

  @ gt:

  Tror inte att man väljer medvetet direkt men det går att skaffa sig både en identitet och förmåner med hjälp av en inte allt för lättbehandlad åkomma (eller helst flera stycken). Man blir helt enkelt sedd och uppmärksammad! Man kanske dessutom slipper ifrån vissa obekväma beslut genom att skylla på någon av sina åkommor? Helt enkelt – försvinner åkommorna så försvinner också förmånerna och en del av identiteten suddas bort.

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ 22 Lennart N.:
  En person med IBS blir inte särskilt sedd och uppmärksammad. Den har allt att vinna på att äta sig till hälsa. Jag kan inte se annat än att det är skräcken för mättat fett som hindrar IBS-arna att bli friska, eller?

 24. 24
  Tombola säger

  @ 22 & 23.:

  Första gången som jag hörde talas om att folk gjorde sin sjukdom till hobby var hos den legendariske läkaren Calle Carlsson som själv drabbades av T2 och övervikt i slutet av 1970-talet.

  ”Jag ville inte bli som de andra gubbarna” sa Calle, de går omkring med sina plastkassar fulla av piller och jämför med varandras innehåll – sjukdomen (egentligen förgiftningen!) blir till en livsstil,,,

  Då tyckte jag det lät märkligt men efter att ha börjat iakta omgivningen med lite andra ögon är det bara att konstatera att Calle hade rätt,,,,

  Jag håller inte med om att IBS:arna är särskilt anonyma, t ex på en arbetsplats vet alla om det men pratas vanligtvis inte öppet om det – och i bekantskapskretsen vet alla om det – det går inte att missa sådant om man inte har grava defekter på flera av våra sinnen,,,

  Men alla metabola förgiftningar är komplicerade, grupptryck i form av halva människor, okunskap och naturligtvis fettskräck.

  Tror att problemen är störst där utbildningsnivån är lägst där mångsidig kost består av pasta, hamburgare, pizza och massor med läsk,,,

 25. 25
  Lennart N. säger

  Tombola Skrev:

  @ 22 & 23.:
  Tror att problemen är störst där utbildningsnivån är lägst där mångsidig kost består av pasta, hamburgare, pizza och massor med läsk,,,

  Har även sett detta fenomen hos personer med akademisk utbildning där man tycker att möjligheten att se sambandet mellan orsak och verkan inte skulle vara så förbaskat svår?

  När man har dessa i sin omedelbara närhet är det hemskt frustrerande att inte nå fram ens med den mest välmenande formen av rådgivning. När en kollega uppvisar i stort sett samtliga metabola åkommor (inkl. IBS) och där orsaken är socker- och brödberoende kombinerad med fettskräck (lätt att upptäcka när man träffas nästan dagligen under lång tid) och man inte når fram med tips och råd utan i stället hittar vederbörande på facebook diskuterande sin hälsa och sina nattliga besök på akuten, då förstår man att det inte finns något genuint intresse av att bli kvitt sina problem.

  Hittar vederbörande dessutom en patientförening som enbart finns för att samla personer med samma åkomma och bestämmer sig för att bli medlem, har ytterligare ett steg tagits mot att göra ”sjukdomen” till en del av identiteten.

 26. 26
  Magkänsla säger

  @ 65+:

  Projektbeskrivning:
  Det finns ett behov av att öka förståelse, kunskap och ett ökat medvetande om patienter med inflammatoriska tarmsjukdomar i samhället. Information behöver spridas att inflammatoriska tarmsjukdomar är allvarliga sjukdomar som har en stor påverkan på bland annat patienternas livskvalitet. Parterna i detta avtal har kommit överens om att samarbeta för att ta fram filmer och en webbsida samt anordna ett seminarium under almedalsveckan m.m som kan bidra till att öka förståelsen och därigenom förmedla hur vardagen kan vara för patienter som har en inflammatorisk tarmsjukdom.

  Har du för övrigt ens brytt dig om att titta på någon av filmerna som handlar om IBD???
  https://www.magotarm.se/foreningaravdelningar/ibd-till-lans/

  Gör det och ta reda på mer fakta innan du uttalar dig!

 27. 27
  Ann Kristin säger

  @ Magkänsla:
  Det vore kanske bättre att lägga pengarna på hur man kan bli frisk. än att stanna i hur dåligt man mår på normalkost? Jag har själv haft mag- tarmproblem, en släkting led av Crohns, men inte förrän jag förstod kolhydraternas inverkan blev jag frisk. Jag önskar er alla lidande detsamma.

 28. 28
  Magkänsla säger

  @ Ann Kristin:
  Svårt att utföra det du skriver om inte folk inte ens vet att förbundet finns! Med andra ord behövs insatser på alla fronter. Svårt för Sverige och beslutsfattare att förstå hur MÅNGA som lider av tar-mag problematik om det inte går ut information om det. Vårdpolitiska frågor måste belysas annars händer ingenting, ingen utveckling.
  Läs ovan inlägg ( nähä, det har tydligen Annika RADERAT) samt på förbundets sida vad Mag- och tarm förbundet gör, det är tydligt att du inte gjort det!
  All problematik avseende mag-tarmproblematik, fysiska och praktiska löser sig inte bara ”snip, snapp, slut” bara för att man slutar äta kolhydrater. Det är långt ifrån ALLA som mår bättre av att sluta att äta kolhydrater. Jag vet MÅNGA med IBS som inte blivit bättre av LCHF utan andra kostvarianter. Så, så enkelt är det inte!
  Fråga lika nitiskt efter vad producenterna stoppar i maten och besprutar maten med. Läs den ”Kritiske konsumenten”! Var och varannan tillsats ger i större mängder fosterskador och är genmanipulerade. Kan det kanske vara så att mat varje dag innehållade dessa tillsatser i 65-95 år gör att vi till slut inte mår så bra och föds med allergier, tendens att utveckla cancer och mag-tarm problematik?!? Större delen av vårt immunförsvar sitter i magen och det är där vi stoppar ner alla dessa tillsatser.
  Något att funder på kanske?

  Jag önskar att alla som lider blir bättre på vilket sätt det än må vara , att sjukvården blir bättre på att bemöte mag- och tarmproblematik, att alla som har IBD/IBS har rätt till sjukkassa när man är riktigt dålig.

 29. 29
  Kattmoster säger

  @ 25 Lennart N.:

  Jag tror inte att det handlar så mycket om utbildning utan betydligt mer om att man är så kär i sin drog, dvs. kolhydrater i olika former. Höjt blodsocker känns bra, man får en kick. Att det kommer surt efter vill man inte tänka på.

 30. 30
  Kattmoster säger

  @ 26 Magkänsla:

  Varför hackar du på 65+? Han/hon har ju bara skrivit citat av vad en magsjuk har sagt samt kommit med ekonomiska fakta.

 31. 31
  Kattmoster säger

  @ 27 Ann Kristin:

  En god vän till oss lider av Crohns sjukdom. Han är symtomfri när han äter LCHF. Problemet är bara att han älskar sin mammas kakor som hon älskar att baka.

 32. 32

  Kattmoster Skrev:

  @ 26 Magkänsla:
  Varför hackar du på 65+? Han/hon har ju bara skrivit citat av vad en magsjuk har sagt samt kommit med ekonomiska fakta.

  Tack, jag undrade också, men ”Magkänsla” trollar lite tror jag, så jag tänkte bortse från ”Magkänsla”s kommentar. Troligen har personen IDB/IBS själv, å det är ju tråkigt, eller så är det någon från Mag-Tarm-förbundet. Eller kanske är det den Veronica som omnämndes i artikeln. Josefs inlägg om LCHF på hennes Facebook försvann ju snabbt.

 33. 33
  Magkänsla säger

  @ Kattmoster:
  Läs en gång till!
  Jag hackar inte.
  Jag informerar om fakta samt HELA ekonomifakta, bakgrund och mål med projekt som 65+ däremot väldigt okunnigt hackar på och väldigt käckt bara refererar till hälften.
  Jag är varken trollkarl eller Veronica!
  Vem vem vågar här säga vem man är, för att tycka och ha information om annat än det som gillas av er är ju uppenbart inte populärt!
  Då blir man anklagad för att hacka på folk *suck*!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa