Avföringstransplantation mot IBS

I TV4-Nyheterna den 4/11 berättades att den nya behandlingen mot IBS är avföringstransplantation.

Men den som inte vill ta till det i första hand kan prova med LCHF-kost i stället.

Det är sannolikt tusentals människor i Sverige som har förbättrats i sin IBS av LCHF.
(Bland andra jag själv)
Det är kanske dessutom en mera långsiktig förbättring än av avföringstransplantation.

Man skulle kunna tänka sig en jämförande långtidsstudie mellan avföringstransplantation och LCHF-kost, på personer med IBS. Där deltagarna lämpligen själva får välja vilken grupp de vill vara med i.

 

Comments

 1. 1
  Professor Göran säger

  Min hustru är en av de tusende 🙂

 2. 2

  Det kan ju vara så att (nu gissar jag) mindre socker/kolhydrater missgynnar den bakterieflora i tarmen som orsakar IBS-besvär.

 3. 3

  https://www.tv4.se/nyheterna
  Man får scrolla lite neråt.

 4. 4

  Kosten måste vara första valet men fungerar det inte så måste fesestranspalntation användas.

  IBS är en obalans i tarmfloran det har forskarna vetat länge.
  LCHF är döden för många sockerälskande bakterier,.

  Många andra sjukdomar kan botas med samma metod.
  Tarmfloran är starkt misstänkt som huvudorsak till diabetes typ 2.

  Att LCHF verkar lindra sjukdomar är inte så konstigt om det är tarmfloran som orsakar eller förvärrar flera sjukdomar.

 5. 5
  JohanKarl säger

  Annika,

  Jag hade järnmage och kunde äta allt innan jag drabbades av en (troligen helt onödig) 30-dagars kinolon-kur (bredspektrum antibiotika). Efter kuren drabbates jag av svåra IBS-besvär. För mig är det helt klart att tarmfloran är ”skitviktig”, och jag skulle gärna t.ex.ha sparat undan av min friska tarmflora för att kunna åter-kolonisera tarmen. LCHF gör mig besvärsfri, men jag hade hellre gått på att bota orsaken än symptomen. Professor Art Ayers förespråkar både bra tarmflora och lågkolhydratkost – googla hans namn och läs på! Mycket intressant.

 6. 6

  Det är väl bra att de har hittat ett botemedel? Varför gnälla? Jag skulle offra en tå om jag kunde få bot mot mina hälsoproblem…

  Ett tips Annika: Länka DIREKT till inslaget du skriver om. Det var skitsvårt att hitta det från din länk. Här är den direkta länken:

  https://www.tv4.se/nyheterna/artiklar/transplantation-bra-for-magproblem-5096be6404bf720c3d000041

 7. 7
 8. 8
  ulf pohl säger

  Wow! Här får vi väl en gratischans att göra oss en hacka på folks okunskap.(?) Vi ruvar väl allihopa (LCHFare) på en guldgruva. Ställ er i kö för forskningens och mänsklighetens skull-men TA BETALT! Det kommer nämligen att kosta multum i patientledet.

 9. 9

  Varje gång du gör ett besök hos HC så blir det journaler.
  Visst används dom utan att man tillfrågas i studier och liknande?
  Någon som är insatt kanske kan skriva ner lite om detta.

 10. 10

  @ JohanKarl:
  kinolon-kur Det är ett farligt antibiotikum det finns massvis med berättelser om hur sjuka dom har blivit av antibiotikum som innehåller flor.
  Förstörd tarmflora eller florförgiftning?
  Biverkningar som inte stämmer med läkarnas världsbild ignoreras.

  Läkarböckerna måste skrivas om, botar avföringstransplantation så är det fel i läkarböckerna.

  ”och jag skulle gärna t.ex.ha sparat undan av min friska tarmflora för att kunna åter-kolonisera tarmen”
  Blindtarmen har den funktionen, det är en lagringsplats för tarmfloran.

 11. 11

  ”Avföringstransplantation” skulle kunna vara ett skämt hos Monty Python, men nåväl…

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 phd:
  Du (och dina meningsfränder?) anser att en felaktig tarmflora är orsaken till alla onda sjukdomar. Dessa sjukdomar har ju eskalerat de senaste hundra åren. Varför har tarmfloran ändrat sig så till den grad under den tiden?

 13. 13
  ragnhild säger

  2 egg, + sesamfrø, solsikkefrø + gresskarfrø – bredde ut på stekplattan åt/intok alt – hilsen ”råkar lätt att överäta”)- åt med smør = sliter på andra dagen med magsmärtor – värre idag. Tycks ha läst at gräskarfrö kan vara förorenade (från Kina) – ell. har jag bara drömd det?

  Har hatt sådär upplevelse en gång tidigare i høst – det känns som hela tarmen är betänt – stikker og svider. – om inte så vondt, så obehagligt. – Reknar med at det går över till i morgon dock. Tror inte att jag någon gång har hatt skickligt IBS så optimismen råder.

  Fråga; Vet ni något om gräskarfrø som människoföda – om inte frö generelt? Pål Jaabek sa han inte hadde någon tro på inntak av frö(or) som människoføda.

  Har nu kastat alt – även ”Mills – sin juleleverpostei (stor pakke) – då jag även ble kvalm. Hm. off topic ell. tok jag med dette slut på de effektiva bacterierna – för en stund?

  Men äta vill jag – nu blir det lite sardiner til middag, samt broccoli/blomkål med smör og grädde 😉 + en kopp detox-morning tea (snäll mot magen känner jag). Camillete kunde också vara godt – where is it = looking around for it. Hei 🙂

 14. 14
  ragnhild säger

  Vi kan skämta med det mesta: Tänk så praktisk – äta alt skit som för(r). Kanske kan man lagra bacteriekolonier och ha på ”Norges”-glas (googla) – enkelt ….. om det inte lyckast produsera pillor som kan ta jobbet.

  Så behöver vi inte bråka med bl.a. skitmatindustrien – everybody gets happy. p.s. kan bacterierna hjälpa till att knäcka cancerceller – evnt. i forkant kolhydraterna/sockeret vi utsätter kroppen för – så voila kan sjukhusen (eks.) fortsätta servere slikt som ”man måste få unna sig” – 😉 Etter måltid står transplantations-trallan klar …. ny industri – patentsickrad och kostbar, men …. vad gör man inte för att mc Donalds industrier ska få överleva – spannmålindustrien med – så ”framgångsrikt” – glupa som vi är !!!

 15. 15
 16. 16

  Färdiga köttbullar med makaroner! Det var vad hon tillagade i filmen.
  Kanske skulle hon äta LCHF istället?

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Mikael:
  Jag ber om ursäkt att jag inte kan hålla perfekta länkningar altid i bloggen.
  Igår när jag skrev inlägget fanns det ingen direktlänk. Sedan har jag idag varit på jobbet hela dagen och inte kunnat uppdatera länken. Men nu har jag gjort det.

 18. 18

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 4 phd:
  Du (och dina meningsfränder?) anser att en felaktig tarmflora är orsaken till alla onda sjukdomar. Dessa sjukdomar har ju eskalerat de senaste hundra åren. Varför har tarmfloran ändrat sig så till den grad under den tiden?

  Dålig kost och penicillin.

  Sjukdomar som botas av LCHF är inflammatoriska och därför kan mindre mängd av dom skadliga magbakterierna minska inflammationerna i kroppen.

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  @ 18 phd:
  I så fall borde LCHF-kost och restriktivitet med onödig penicillinbehandling på lång sikt förbättra tarmfloran igen.

 20. 20

  @ Annika Dahlqvist:
  Teoretisk ja, men har vi fått in bakterier som är starkare än vårt immunförsvar så kan det behövas en avföringstransplantation.

  Det går inte att bara äta rätt vissa bakterier kräver medicinsk behandling.
  Det finns många patogena magbakterier som kräver penicillin för att få bort.
  SMI har listat många patogener som inte kan botas med kosten.

  Penecillin kan vara livräddande men då kan tarmfloran slås ut, det kan ta år av god kost för att återställa tarmfloran en fekal transplantation kan återställa biotan på några dagar.

  Vi äter bakterier i filen är det inte äckligt?
  Varför skulle det vara äckligt att ta ett stolpiller med framodlade bakteriekulturer.

  LCHF är en utrotningskur för dåliga magbakterier.
  LCHF + kolhydrater som gynnar goda magbakterier är en förbättring.
  Det kan räcka med lite morötter, blomkål, lök, spenat, vitkål, med mera, det är egentligen det du rekommenderar för friska att äta.

  Fruktosmalabsorbtion är bara mat till bakterierna, så kan socker skada känsliga individer.
  Fructose malabsorption wikiedia

 21. 21

  Specific Carbohydrate Diet
  Där kan du hitta information om kost och biotan.
  wikipedia.org/wiki/Specific_Carbohydrate_Diet

 22. 22

  @ Annika Dahlqvist: på vilket sjukhus utför dom

  avföringstransplantationer för ibs ?

 23. 23

  Jag åt LCHF i 16 månader… Det är nog bland det DUMMASTE beslut jag någonsin tagit!! Och JA… jag åt verkligen rätt mat och på rätt sätt. Min IBS blev under den tiden så svår att jag blev helt sjukskriven och bunden till hemmet.. Under LCHF-tiden blev jag oxå EXTREMT trött och fick mjölksyra i musklerna så fort jag rörde mig. Huvudvärk, yrsel, minnesförlsuter (vissa delar har inte kommit tillbaka än, då har jag ändå varit fri från LCHF i 6,5 månader), utslag på kroppen som inte gav med sig, ökat kolestrol, högt blodtryck, ångest och depression OCH SÅ VIDARE!!! MEN… jag gick ju ner i vikt … TYVÄRR mot min vilja (hade ingen övervikt när jag började utan ändrade min kost till LCHF p.ga att jag ville äta ”rätt”) Det tog mig nästan 3 månader och ändra mitt ”tänkande” kring mat och avprogrammera mig från denna ”kult”, en fruktansvärd upplevelse och erfarenhet som jag gärna hade varit utan!! Varför jag skriver ”kult” är p.g.a att JAG blev påverkad på det sättet!! Det blev som en fanatisk religion. Jag tyckte att ALLA andra var korkade som inte FATTADE GREJEN och jag var fullständigt nitisk i mitt beteende, började tänka extremt konspirationsteoretisk inom ALLT!! Allt detta och mycket till SAMTIDIGT som jag mådde SÅ dåligt! Jag säger INTE att LCHF är fel för ALLA… MEN, det är något man ska tänka sig för både en och två gånger på innan man sätter igång! Det är också MÅNGA som blir väldigt sjuka och får många biverkningar p.g.a att dom fuskar och äter socker, för mycket kolyhderhater osv… Dom använder LCHF som en bantningskur som dom har gjort tusen gånger tidigare men med andra ”metoder”… Med detta vill jag bara säga att LCHF ÄR INTE guds gåva till mänskligheten!! Stort stort grattis till er som det fungerar på… ett stort lycka till er som för eller senare kommer att uppleva liknade saker som jag har gjort… 🙁 Återigen… grattis till er som har fått eran hälsa tillbaka, det är ni verkligen värda, det är viktigt för mig att ni förstår att detta inlägg INTE syftar till att kritisera någon, jag vill bara berätta LITE av min historia… Glöm inte att det finns inget svart och vitt… livet är en gråzon… LCHF är inget undantag! Kram till alla!

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ 23 Anna R:
  För en utomstående är det ofattbart att du åt LCHF i 16 månader när du inte mådde bra på kosten.
  Men det finns många djur i vår herres hage, och man kan inte förstå sig på alla.

 25. 25

  Jag mådde inte speciellt bra när jag började med LCHF heller. Grejen var att jag stadigt blev SÄMRE under tiden jag åt kosten. Det sa alltså inte PANG och sedan uthärdade jag i 16 månader!!! Jag trodde också att det berodde på att jag gjorde något fel och analyserade min kosthållning väldigt mycket för att jag helt enkelt var ÖVERTYGAD om att jag skulle bli bättre med tiden!! Jag ville inte ge upp! Man läser också mycket om att det hela tiden finns lösningar på problem (biverkningar?) som uppstår och att vissa måste ge det längre tid än andra… jag var m.ao VÄLDIGT hoppfull under en VÄLDIGT lång tid vad det gällde LCHF. Kan verkligen inte förstå varför du tycker att det är så OFATTBART?? Och sen komma med uttryck så som: ”Men det finns många djur i vår herres hage, och man kan inte förstå sig på alla.”…. det gör mig bara ledsen… Det är just sådana här ”påhopp” som gör att jag nämde ordet ”kult”. Hade du varit lite mer ödmjuk och öppen för NY information och att det faktiskt kan uppstå komplikationer för vissa individer, jaaa… då hade du också sett mitt inlägg som en tillgång och därmed haft möjligheten att förbättra!! Det finns väl ändå INGENTING som är så bra att det inte finns utrymme för förbättring? Borde inte det ligga i ert intresse? Hur kan ni ens tro att LCHF är så heltäckande att det är – i princip – det enda i hela världen som inte har 2 sidor av myntet????

 26. 26

  PS: Om det finns något intresse överhuvudtaget så kan jag tillägga att jag idag äter ”vanlig” husmanskost enl. tallriksmodellen. Inget godis, sötningsmedel använder jag i form av honung, ingen som helst snabbmat, inget halvfabrikat. Jag mår bättre idag än vad jag har gjort på 5 år!!! Jag är idag 34 år gammal.

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ 25 Anna R:
  Jag är helt medveten om att finns människor som av någon anledning inte fungerar bra på LCHF. Och jag ser ingen anledning till att de ska stå ut i 16 månader. Mår man sämre och sämre bör man nog ändra på något mycket tidigare.

 28. 28

  Nääee det finns verkligen ingen anledning till att stå ut så länge som jag gjorde… det vet jag idag! Som jag skrev så hoppades jag hela tiden på att det skulle bli bättre, jag läste OCH det var många som gav mig rådet att fortsätt. Det finns ju fall där vissa har mått dåligt ganska länge (allt från några dagar till månader) men att detta senare har försvunnit och slutresultatet har blivit bra. Hur länge anser du att man kan och/eller bör fortsätt om man inte mår bra av kosten? Mellan tummen och pekfingret…

 29. 29
  Annika Dahlqvist säger

  @ 28 Anna R:
  Ja om man mår allt sämre efter två – tre månader tycker jag att man ska äta mera kolhydrater och mindre fett. Frågan är då bara vilka kolhydrater man ska äta. Ekologiska grönsaker är ok, men de ger ju ändå inga stora mängder av kolhydrater. Spannmål tror jag inte är nyttigt för någon, och den fanns inte i vår ursprungliga kost, och inte heller hos jägarsamhällen senare.
  Socker är inte nyttigt för någon.
  Vad blir då kvar som nyttiga, eller ofarliga, kolhydrater, för den som inte ”tål” LCHF? Ja den måste väl prova sig fram.
  Om den sedan drar ner på det naturliga fettet så avråder jag förstås från att äta industrifetter, margariner, och omega-6-oljor i stället.

 30. 30

  Tack för ditt svar.! Det är ungefär så jag tänker idag. INGA industrifetter, margarin etc… Jag äter spannmål idag men något mindre än det som ”tallriksmodellen” förespråkar, och lägger istället till lite mer kött/fisk/fågel så jag får i mig tillräckligt med kalorier vilket är väldigt viktigt för mig då jag kan ha lite svårt att hålla vikten uppe. Mycket bär och grönsaker och LITE frukter, men jag äter dom ändå relativt regelbundet. Sen är det ju det där med honungen… jag ”tröstar” mig med att det finns lite bra ”grejer” där i när socker-samvetet ”bråkar” med mig… Jag vet inte men… när jag började föra in honung i min kost (äter ca 1-2 msk 3-4 dagar/vecka) så har min IBS blivit MYCKET bättre… det är svårt och veta om det egentligen beror på det…. men det ”känns” som det är lite nyttigt iaf… Sen vad det gäller IBS så vill jag passa på att VARNA för munsköljsmedel!!! TÄNK vad det tar död på många bakterier… onda SOM goda!! Tror faktiskt att det är ett riktigt gift! Självklart sväljer man inte allt men det är mycket som kommer ner i magen ändå om man använder det ett par ggr per dag… Det har jag oxå slutat med nu, kanske är det därför jag har blivit bättre i magen oxå!?!? Jag vill påpeka att jag är egentligen inte ute efter att svartmåla LCHF, det är bara det att jag TROR inte att det är en kost för alla och jag tror och framförallt så hoppas jag att en annan kost också kan ge ett bra och sunt liv.

 31. 31

  Vet ni om man kan kräva av sin läkare att få genomgå en fekal transplantation? Och var utförs en sådan?

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  @ 31 Johan:
  Annars kan man väl fixa det själv. Det är bara att ta lite avföring från en frisk person, och sedan spruta upp det (med vad?) i sin egen ändtarm.
  Det måste vara jobbigt för personal att syssla med sådan hantering, så jag tycker att det är bäst att göra det själv, om man nu vill det.
  Det enklaste är att äta LCHF, men om man inte blir botad av det så kan man prova att injicera en annans avföring i sin stjärt.

 33. 33
  tombola säger

  Intressant läsning finns här,,,,,

  https://fof.se/tidning/2011/7/donerat-bajs-ger-friska-tarmar

  Varför inte – en del allergier sägs ju bero på för rena förlossningar och vad är det som säger att kroppen ska tåla massor med konserveringsmedel, penicillin,,,,,

 34. 34

  @ Annika Dahlqvist:

  Kosten OCH mediciner, t.ex. antibiotika…?

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 34 Johan:
  Förlåt, men jag förstår inte riktigt vad du syftar på?

 36. 36

  Varför inte gå den enda riktiga vägen… lyssna på ”Läkare för framtiden” där finns svaren liksom det gjorts sen över hundra år sedan hos ”Hälsohemmen.@ Annika Dahlqvist:
  m.son

 37. 37
  Annika Dahlqvist säger

  @ 36 M.S.Magnuson:
  ”Läkare för framtiden” Är en vegansk kamporganisation. Den vetenskap de refererar till är enbart observationsstudier, som inte har något bevisvärde.
  Men det är möjligt att man kan behålla hälsan med vegankost, om man håller noga reda på näringsinnehållet i kosten, och tar tillskott av B12-vitamin. Och div andra tillskott.
  Men vi har hört flera veganer som förlorat sin hälsa i näringsbrist. Läs tex Vegomyten av Lierre Keith.

 38. 38

  HEJ!
  Vill börja med LCHF KOST. JAG HAR ÖVERVIKT. Vill fråga Dig om det passar för mig om jag är kolecystektomerad.
  Hälsningar
  BELLA

 39. 39
  Annika Dahlqvist säger

  @ 38 Bella:
  Den som är gallopererad kan mycket bra äta LCHF. Den kan börja med att inte äta så mycket fett på en gång, utan uppdelat i mindre måltider. Sen kan den öka på fettmängden per måltider och glesa ut måltiderna, och prova sig fram till vilken måltidsordning som fungerar bäst för den.

  Gallan är till för att spjälka fett, och om man inte har någon gallblåsa så kommer gallan ut i tarmen hela tiden, i stället för i större portioner från gallblåsan, i samband med fettintag.
  Många gallopererade har funnit att de kan äta LCHF ungefär som andra. Kroppen är fantastiskt anpassningsbar.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa